Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető külképviseletek:
Srí Lankán nincs nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Colombo 
Felügyelő képviselet Új-Delhi

Aktuális:

2021. 03. 12.

Tájékoztatás a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

Felhívjuk az országba beutazást tervezők figyelmét arra, hogy olyan utazási és egészségbiztosítással rendelkezzenek, mely kiterjed egy esetleges karantén intézkedés kiadásainak illetve a légijáratuk indulásának elmaradásából származó költségek viselésére! Ezúton jelezzük az érdeklődők számára, hogy a légitársaságok járataik üzemeltetésénél figyelembe veszik az egészségügyi – járványügyi helyzet kockázatait is, így az ilyen okból történő repülőjegy törlése miatt kialakuló kár viselésére kötelezhetik az ügyfeleiket.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni a Srí Lankára:

a. Be lehet utazni az országba?   Igen.

Srí Lanka újra megnyitotta az országot a turistaforgalom előtt. A Bandaranaike International Airport és a Mattala Rajapaksa International Airport 2021. január 21-től üzemel. A turisták charter járatokkal, a normál, menetrendszerinti repülőjáratokkal és magángépekkel utazhatnak be az országba.  

A két nemzetközi repülőtér ugyanakkor csak korlátozott számban fogad gépeket és utasokat. A menetrend változására számítani lehet, ezért javasolják a közvetlen egyeztetést a légitársaságokkal.

Vízumért az ETA portálon keresztül lehet jelentkezni. A vízum ügyek intézése csak online lehetséges, ezen a linken keresztül: www.eta.gov.lk

A belépéshez szükséges:

  • Negatív PCR teszt. A PCR tesztek kapcsán támasztott elvárásoknak és szabályoknak a részletes kifejtése a b) pontban található.
  • Egészségügyi nyilatkozat.  A szigetre való belépéskor, a reptéren be kell mutatni a kitöltött egészségügyi nyilatkozatot (Health Declaration Form - HDF). A formanyomtatvány letölthető innen: www.srilanka.travel/helloagain
  • COVID-19 biztosítás. A biztosításról információ itt található: www.srilanka.travel/helloagain
  • Szállásfoglalás. A kijelölt hotelek listájáról lehet csak szálláshelyet választani, a  foglalást az utazás első 14 napjára előzetesen el kell végezni. A választható szállások listája elérhető itt: https://srilanka.travel/safe-and-secure

b. Kell teszt?    Igen.

A belépéshez szükséges PCR teszt, ennek feltételei a következők:

Kötelező előre kifizetni 2 PCR tesztet, amennyiben a turista 7 nap tartózkodást tervez a szigeten. Ha tartózkodás hosszabb lesz, mint 7 nap, 3 előre kifizetett PCR teszt szükséges. A PCR tesztek költségét az online vízumigénylés során kell kifizetni.

Az első PCR tesztet még indulás előtt (boarding) 96 órával kell elvégezni, akkreditált laboratóriumban, az eredményről angol nyelvű tanúsítvány bemutatása szükséges belépéskor, de a dokumentumot valószínűleg már a boarding során ellenőrizni fogják. (A tesztnek tartalmaznia kell a beutazó nevét, amelynek egyeznie kell az útlevélben szereplő névvel, a teszt típusát – PCR tesz –, a teszt elvégzésnek az idejét és eredményét, valamint a tesztet elvégző labor nevét. A tesztet csak aláírt és lepecsételt formában fogadják el.) A második PCR teszt az érkezés utáni 5-7. napon, a hotelben készül.Hosszabb tartózkodás esetén a harmadik PCR teszt szintén a hotelben, a tartózkodás 10-14. napján készül.

A PCR tesztek eredményéről az illetékes hatóságokat, az Egészségügyi Minisztériumot a hotelek és a szállásadóhelyek értesítik.  

Amennyiben valakinek a teszt eredménye pozitív lesz, de tüneteket nem mutat, először a hotelben elkülönítik, majd átszállítják egy közbenső gondozóközpontba. A hotelekben kijelölt egészségügyi személyzet intézi ennek szervezését, illetve a kapcsolattartást a hatóságokkal. Amennyiben a turista teszt eredménye pozitív lesz, és tüneteket is mutat, az Egészségügyi Minisztérium útmutatása szerint a beteget kórházba kell szállítani.

Nagyon fontos tudni, hogy a gondozóközpont és a kórházi kezelések költségei teljes egészében a beutazókat terhelik.

c. Kell regisztrálni?     Nem.

Külön regisztráció nem szükséges, de az országba való belépésnek szigorú feltételei vannak, ld. a) pont.

d. Oltási kötelezettség:   Nincs.

e. Karanténkötelezettség:    Nincs.

A karanténkötelezettség szabályai:

A turisták számára létrehozták az úgynevezett „bio-bubble” rendszert, amely nem számít karanténnak, ugyanakkor a turisták mozgását a tartózkodás első 14 napjában korlátozzák az alábbiakban részletezettek szerint. 

A tartózkodás első 14 napjában csak a kijelölt hotelekben és annak környékén lehet tartózkodni. Az engedélyezett hotelek listája elérhető itt: https://sltda.gov.lk/storage/common_media/Level%201%20Hotel%20List%20as%20at%2012th%20Feb%2020211794712054.pdf

Az első 14 nap során lehetőség van a szálláshely megváltoztatására, de a másik hotelt ugyanúgy az engedélyezett hotelek listájáról kell kiválasztani.

Ebben az időszakban előre meghatározott turisztikai látványosságok is látogathatók, ezek foglalását és szervezését a hotelek intézik. Az engedélyezett turisztikai látványosságok köre elérhető itt: https://sltda.gov.lk/storage/common_media/Tourism%20Sites%20and%20Attractions%2022nd%20Jan%2020211491540888.pdf

A hotelt elhagyni 14 nap után lehet, természetesen csak akkor, ha a PCR tesztek eredménye negatív.

f. Üzleti célú beutazás feltétele

Üzleti célú beutazás lehetséges, a feltételekkel kapcsolatban itt tájékozódhat: https://eta.gov.lk/slvisa/visainfo/center.jsp?locale=en_US  (ezen belül tovább ide > short visit to Sri Lanka)

g. Esetleges kivételek

Fontos kiemelni, hogy a légitársaságok, valamint egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél. Javasoljuk megvizsgálni, hogy a légitársaság esetleg más speciális kritériumot állít-e az utasok elé utazási feltételként. A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő lehet, ezért az utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, hogy elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). 

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.) az utazó tartsa magánál. Javasoljuk, hogy a teszteredményeket és más egészségügyi vonatkozású dokumentumokat papíralapon is tartsák maguknál, ne csak digitális formában!

h. Kiutazás az országból

Elutazáskor bizonyos légitársaságok megkövetelik az indulás előtti 96 vagy 72 órában készült negatív eredményű PCR teszt bemutatását, másoknál ez nem utazási feltétel. Ezt minden esetben a légitársaságokkal szükséges egyeztetni.

i. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a VfjcDWrAaNjbb7OYz0EYNa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a XIcEg71k1MDjWa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Belföldi utazási korlátozások és kijárási tilalom, valamint helyi járványügyi szabályok:

Az Egészségügyi Minisztérium négyszintű riasztási rendszert vezetett be az országban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az ország egyes területei a fertőzöttség mértéke szerint kerülnek besorolásra. Meghatározásra kerültek a riasztási szintekhez kapcsolódó korlátozások is.

A lezárt területek folyamatosan változnak. Az aktuális állapotról, kijárási tilalomról az információk itt találhatóak: https://www.dgi.gov.lk/news/press-releases-sri-lanka/covid-19-documents

A maszk viselése, a távolságtartás és a higiéniás szabályok betartása minden nyilvános helyen kötelező.

A tömegközlekedés használatát a 14 napos karantén lejárata után sem javasolják.

4) Hasznos információk:

Srí Lanka beutazási szabályairól itt tájékozódhat: https://www.srilanka.travel/

Legfontosabb elérhetőségek:

https://sltda.gov.lk/storage/common_media/Important%20Contact%20Details4034187947.pdf

Kórházak elérhetőségei:

https://srilanka.travel/helloagain/documents/ContactDetailsofHospitals.pdf

Tájékoztató a COVID-19 biztosításról:

https://sltda.gov.lk/storage/common_media/COVID-19%20Insured%20(2)2805975682.pdf

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az országban nincs magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Probléma esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Magyarország Sri Lanka-i tiszteletbeli konzulátusával vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

A kormány és a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE, közismert nevén a "Tamil Tigrisek") között zajló fegyveres konfliktus 2009 májusában ért véget. Azóta az országban a biztonsági és gazdasági helyzet folyamatosan javult. Az országban 2011. augusztus 30-án feloldották a rendkívüli állapotot, ennek ellenére a hadsereg és a rendfenntartó erők készültsége magas, a rendőri és katonai jelenlét erős. A régióra egyébként is jellemző, általános, alacsony szintű terrorfenyegetettség folyamatosan jelen van. Terrorcselekményre 2009. július 4-én Batticolua kerületben, valamint 2019. április 21- én összehangoltan nyolc támadásra került sor az országban. 

Az utazók fokozott körültekintéssel járjanak el és legyenek tudatában a lehetséges terrorveszélynek, úti okmányaikat tartsák maguknál, a rendfenntartó szervek felszólításának minden esetben tegyenek eleget. Kiemelten javasolt a hatóságok biztonsági rendelkezéseinek pontos betartása. A személyes terrorveszély csökkentésének érdekében a kerüljék a forgalmasabb helyeket, tömegmegmozdulásokat, politikai gyűléseket, buszon való utazást, katonai támaszpontokat és konvojokat.

Az ország északi tartományában, így Jaffna, Kilinochchi, Mullaittivu, Mannar és Vavuniya kerületekben, valamint a keleti tartományában, így Trincomalee, Batticaloa és Ampara kerületekben (kiemelten az Elephant Pass térségben) továbbra is megerősített a fegyveres erők jelenléte, ellenőrző pontokkal találkozhatnak az utazók. Ezért javasoljuk, hogy megfelelő körültekintéssel, jogkövető módon utazzanak e térségbe, úti okmányaikat mindig tartsák maguknál, katonai létesítmények körzetében semmiképpen ne fényképezzenek. Hangsúlyozottan hívjuk fel a figyelmet arra, hogy Srí Lanka ezen körzeteiben továbbra is fokozott veszélyt jelentenek a taposóaknák. Ezért a hatóságok erre vonatkozó figyelmeztetését minden esetben szigorúan tartsák be, a kijelölt és aknamentes utakról semmiképpen ne térjenek le, az aknaveszélyről előzetesen tájékozódjanak a területileg illetékes biztonsági szerveknél.

Bűnözés:

A külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Előfordulhat ugyanakkor szexuális jellegű zaklatás, ezért főleg nőknek kerülendő a kihívó öltözet viselése és mindenkor ajánlott a fokozott óvatosság. Javasoljuk, hogy egyedülálló nőként vagy kizárólag női csoportban ne utazzanak a szigetországba. Felhívjuk a női turisták figyelmét arra, hogy a helyi fiatalabb korosztályhoz tartózó férfiak előszeretettel létesítenek érzelmi kapcsolatot külföldi nőkkel, akik gyanútlanságuk miatt vagyon ellen bűncselekmények áldozatává válnak, sérelmükre gyakran erőszakos, élet vagy testi épség elleni bűncselekményt követnek el. Felhívjuk ezért a figyelmet, hogy nagyfokú körültekintéssel és józan megfontolással mérlegeljék helyi férfiak közeledését.

A külföldi látogatókat érintő bűnözés leggyakoribb formája a hitelkártya-visszaélés. Ennek elkerülésére célszerű készpénzzel fizetni. Ajánlott a nagyobb bankfiókokban és a szállodákban elhelyezett bankjegy-kiadó automaták használata. Egyes bankok rendszere automatikusan letiltja a hitelkártyát Srí Lanka-i tranzakció esetén, ez kellemetlenségeket eredményezhet, ezért utazása előtt érdeklődjön bankfiókjában.

Az általános utazási szokásoknak megfelelő elővigyázatosság szükséges értéktárgyaival kapcsolatban; Srí Lanka sem mentes a szállodai lopásoktól, ezért minden esetben ajánlott a szállodai biztonsági széf használata.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Srí Lanka-i ingatlanvásárlás során több magyar állampolgár is csalás áldozata lett. A jóhiszeműen eljáró vásárlók az ingatlan adásvétele során közreműködő segítőnek kifizették a vételárat, azonban az nem jutott el a valódi tulajdonoshoz, így a szabályos szerződés ellenére az ingatlan tulajdonjogát nem szerezték meg és nem jutottak birtokba. A csalásban Srí Lanká-n élő magyar állampolgárok is közreműködtek, megbízható ügylet látszatát keltve ezzel a megkárosítottakban. Hasonló csalás más európai uniós tagállam állampolgárát is érte. A fentiekre tekintettel nem ajánljuk, hogy Srí Lanká-n ingatlant vásároljon. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2013. január 1-jétől a külföldiek ingatlanszerzését a helyi jogszabályok nagymértékben korlátozzák.

Időjárás:

A monszun időszakban kiemelt óvatosságra van szükség, a heves esőzések miatt előfordulhatnak földcsuszamlások.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. 

Vízum:

A Srí Lankára turista vagy üzleti célból érkező magyar állampolgárok 30 napra érvényes vízumot igényelhetnek kizárólag az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) a következő weboldalon  www.eta.gov.lk/slvisa/

Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára csak a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges. A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.

A rövid távú vízumok meghosszabbítását a colombói bevándorlási hivatal (Department of Immigration and Emigration Tel: 0094-11-5329000, 0094-11-5329444) végzi.

Hosszabb távú tervezett tartózkodás esetén is rövid távú vízumot kell kérvényezni és már Srí Lanká-n beadni a tartózkodási engedély iránti kérelmet a Bevándorlási Hivatalhoz. 

Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy utazás előtt és Srí Lanka-i tartózkodásuk ideje alatt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális helyzetről az utazásukat, tartózkodásukat szervező Srí Lanka-i utazásszervezőnél, illetve a Srí Lanka-i katasztrófavédelmi központ internetes honlapján

Vám:  

Tájékozódni a következő honlapon javaslunk www.customs.gov.lk 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Srí Lanka-i rúpia (LKR)

Biztosítás: Extrém sportok űzése esetén javasolt olyan biztosítás megkötése, amely kiterjed az extrém sport gyakorlása következtében bekövetkezett esetleges biztosítási eseményekre is.

Gépkocsivezetés: A Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedély elfogadott. Vezetni kívánóknak a nemzetközi jogosítványt érvényesíttetniük kell a helyi autóklubnál (Sri Lankan Automobile Association). A Konzuli Szolgálat ugyanakkor nem javasolja, hogy kiutazó turisták maguk vezessenek bármilyen gépjárművet. A balra hajts szabálya, a helyi utak rendkívül rossz állapota, a közlekedési szabályok kaotikus alkalmazása, az angol nyelvű útjelző táblák hiánya, és a helyi hivatásos sofőrök agresszív vezetési stílusa miatt erősen ajánlott sofőrrel együtt autót bérelni. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a motorkerékpár-bérlés esetén elszenvedett baleseteket a legtöbb Srí Lanká-ra köthető utazási balesetbiztosítás kizárja a térített események köréből. 

Vallási és viselkedési kultúra: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a külföldieknek be kell tartaniuk a Srí Lanka-i szabályokat és rendelkezéseket, ezek megsértése börtönbüntetést vonhat maga után. Néhány ezek közül: a katonai, kormányzati építmények környékén tilos a fényképezés. Azonos neművel folytatott szexuális kapcsolat jogszabályba ütközik. Buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban tilos a belépés, a cipőt belépés előtt le kell venni. Buddha szoborral fényképezkedni tiszteletlenség, ami könnyen kivívhatja a helyiek erős, akár tettlegességig is fajuló nemtetszését.

A kábítószerrel való visszaélés minden formáját, így a birtoklást is szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiségek birtoklásáért is börtönbüntetés járhat.

A nudizmus és a monokini viselése nem javasolt, sértheti a helyieket.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A sürgősségi orvosi kezelés Srí Lanká-n a főbb városokon kívül nem könnyen hozzáférhető, és elképzelhető, hogy baleset esetén Colombóba kell utazni kezelésre. Az orvosi ellátás nem minden esetben felel meg az európai elvárásoknak. A magánkórházak rendkívül drágák, a hazaszállítás körülményes és szintén drága. Megfelelő egészségügyi és balesetbiztosítás kötése ezért különösen ajánlott. Javasolt magasabb értékhatárú biztosítás kötése, mert a kórházi számlák (színvonalas kórházban történt kezelés esetén) kifejezetten magasak lehetnek.

Az ország egész területére jellemzőek a különböző szúnyogok által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz, malária és a Chikungunya. Ajánlott a szúnyogcsípés elleni krémek használata és a világos színű, hosszú ujjú felsőruházat. Javasoljuk, utazás előtt konzultáljon a régiót ismerő szakorvossal. Útjuk során kerüljék a kóbor állatokat, a veszettség elterjedt az egész országban.

Az esetleges védőoltások tekintetében javasoljuk, hogy a következő honlapon tájékozódjanak:

A nyers zöldség, gyümölcs, a tejtermék, a tojás fogyasztása nem korlátozott, amennyiben azt megbízható, magasabb színvonalú üzletben, étteremben vásárolják, illetve fogyasztják.