Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető külképviseletek:
Srí Lankán nincs nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Colombo 
Felügyelő képviselet Új-Delhi

Aktuális:

2021. 10. 18.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

Felhívjuk az országba beutazást tervezők figyelmét arra, hogy olyan utazási és egészségbiztosítással rendelkezzenek, mely kiterjed egy esetleges karantén intézkedés kiadásainak illetve a légijáratuk indulásának elmaradásából származó költségek viselésére! Ezúton jelezzük az érdeklődők számára, hogy a légitársaságok járataik üzemeltetésénél figyelembe veszik az egészségügyi – járványügyi helyzet kockázatait is, így az ilyen okból történő repülőjegy törlése miatt kialakuló kár viselésére kötelezhetik az ügyfeleiket.

A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében. 

Itt hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy a Konzuli Szolgálatnak nincs lehetősége a fogadó ország járványügyi szabályait megkerülve bárminemű felmentést vagy könnyítést kieszközölni. Így például a karanténkötelezettség vagy kijárási tilalom alóli felmentést elősegíteni, tesztek vagy oltások megszervezésében, járványügyi előírások megszegésének pénzbírsággal vagy bármilyen büntetéssel járó eljárása megszüntetésében közbenjárni, vagy azt befolyásolni a Konzuli Szolgálatnak nincsen lehetősége.

a. Be lehet utazni az országba? Igen.

Mindenkit beengednek az országba, aki érvényes turista vízummal rendelkezik. Vízum online intézése itt: http://www.eta.gov.lk/slvisa/(Útlevél a belépéstől számított további 6 hónapig érvényes. Érvényes repülőjegy a visszautazásra. A tartózkodásra elegendő anyagi fedezet igazolása.)

Minden beutazó számára kötelező az egészségügyi nyilatkozat kitöltése és érkezéskor a benyújtása az illetékes hatóság számára. A nyomtatvány letölthető itt: https://www.caa.lk/en/special-notices-for-covid-19

Érkezéskor a turistáknak igazolniuk szükséges, hogy rendelkeznek a kötelező helyi Covid biztosítással. Ennek előzetes online intézése itt: https://www.visitsrilanka.gov.lk

Érkezéskor a turistáknak igazolniuk szükséges, hogy a belépés után kötelező PCR tesztet előzetesen kifizették. Ennek online intézése itt: https://www.https://visitsrilanka.gov.lk/

Az említett biztosítás és az előzetes PCR tesztek ügyintézésekor az online rendszer minden regisztráló számára generál egy személyre szóló „Turista referencia számot”, amit később az online vízumügyintézés során meg kell majd adni.

A beutazási feltételekről részletes tájékoztatást itt talál:

https://www.srilanka.travel/helloagain/

b. Kell teszt? Igen.

Minden két év feletti beutazó számára a  belépéshez szükséges PCR teszt, amelyet még az indulás előtt (boarding) 72 órával kell elvégezni, akkreditált laboratóriumban. Az eredményről angol nyelvű tanúsítvány bemutatása szükséges belépéskor, de a dokumentumot valószínűleg már a boarding során ellenőrizni fogják. (A tesztnek tartalmaznia kell a beutazó nevét, amelynek egyeznie kell az útlevélben szereplő névvel, a teszt típusát – PCR tesz –, a teszt elvégzésnek az idejét és eredményét, valamint a tesztet elvégző labor nevét. A tesztet csak aláírt és lepecsételt formában fogadják el.) 

PCR teszt helyett antigén tesztet nem fogadnak el.

A 72 órás PCR teszt alól mentesülnek a következő beutazók: 2 év alattiak. 

Minden beutazó számára kötelező az érkezéstől számított 24 órában egy újabb PCR teszt elvégzése. Ez alól mentesülnek a 12 év alatti beutazók, valamint azok, akik a beutazás előtt 2 héttel minden szükséges oltást felvettek, és ezt oltási könyvvel igazolni tudják. 

Minden 12 év feletti beutazónak kötelező átesnie a PCR tesztelésen a tartózkodás 11. és 14. napja között, mielőtt a karantént elhagyják.

Amennyiben a turista teszteredménye pozitív lesz, és tüneteket is mutat, az Egészségügyi Minisztérium útmutatása szerint a beteget kórházba kell szállítani.

Amennyiben valakinek a PCR teszt eredménye pozitív lesz, de tüneteket nem mutat, először a hotelben elkülönítik, majd átszállítják az erre kijelölt karanténintézménybe.  A hotelekben az erre kijelölt egészségügyi személyzet tartja a kapcsolatot a hatóságokkal. 

c. Kell regisztrálni? Igen.

A regisztrációról információk az a.) pontban.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

 Azok a beutazók, akik megkapták mindkét koronavírus-elleni oltásukat, mentesülnek a kötelező karantén letöltése alól, amennyiben az érkezéskor elvégzett PCR tesztjük eredménye is negatív. Belépéskor be kell mutatniuk az eredeti oltási könyvet angol nyelven, amennyiben más nyelven került kiállításra, akkor angol fordítással. Ők mentesülnek a belépés utáni 7. napon kötelező PCR teszt elvégezése alól, és elhagyhatják a „bio-bubble”-t és a karaténra kijelölt szállodát. Részletek itt: https://srilanka.travel/helloagain/documents/Health-protocol-Tourist-lat.pdf

e. Karanténkötelezettség: Van.

A karanténkötelezettség szabályai:

Minden külföldről érkező turistát 14 napos karanténra köteleznek, amelyet az erre kijelölt karanténhotelben, karanténlétesítményben kell letölteni.

Az engedélyezett hotelek listája elérhető itt: https://sltda.gov.lk/storage/common_media/Level%201%20Hotel%20List%20as%20at%2012th%20Feb%2020211794712054.pdf

A karantén hoteleket csak a 14. nap után, kizárólag két negatív PCR teszt (1. napon és a 11. és 14. nap között levett) birtokában lehet elhagyni.

A karantén 14 napos időtartamát meghosszabbíthatják, amennyiben valakinek a közeli hozzátartozóját pozitívra tesztelik.

Az oltottsággal járó kedvezmények a karaténszabályokat is könnyítik, lásd d. pont.

Minden Diplomáciai Képviselet/ENSZ szervezet Srí Lanka-i alkalmazottja, aki diplomata/ENSZ/hivatalos útlevéllel rendelkezik, valamint az őket kísérő családtagok, 14 napos karantén letöltésére kötelezettek, amelyet az erre kijelölt karantén hotelben, karantén létesítményben kell letölteniük.

Minden Diplomáciai Képviselet/ENSZ szervezet külföldi állampolgárságú alkalmazottja, aki diplomata/ENSZ/hivatalos útlevéllel rendelkezik, valamint az őket kísérő családtagok 14 napos karantén letöltésére kötelezettek, amelyet a diplomáciai képviseletek által meghatározott címen, házi karanténban tölthetnek. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele

Üzleti célú beutazás engedélyezett, erre engedélyt a Külügyminisztéiumtól szükséges kérni emailben (RnKOKuLehw9NOj2Ej5JxZW50cnkucGVybWlzc2lvbkBtZmEuZ292Lmxr). A Külügyminisztériumot tájékoztatni kell az üzleti utazás céljáról és részleteiről, valamint kötelező a meghívólevelet is bemutatni.

A beutazási feltételekkel kapcsolatban tájékoztatás itt: https://eta.gov.lk/slvisa/visainfo/center.jsp?locale=en_US (ezen belül tovább ide > short visit to Sri Lanka).

g. Tranzitálási szabályok: a tranzitálás megengedett a fentebb felsorolt beutazási szabályok betartása mellett, és amennyiben az érkezéstől számítva nem tart tovább 10 óránál.

h. Beutazási feltételek alóli mentesség: a beutazási feltételek alól semmilyen személyi körnek nincs mentessége. 

i. Egyéb hasznos infó: 

Egészségügyi Minisztérium: http://www.health.gov.lk/moh_final/english/

Járványügyi egység elérhetősége: https://www.epid.gov.lk/

Nemzetközi repülőterek elérhetőségei:

Bandaranaike International Airport

Mattala Rajapaska International Airport

www.srilanka.travel/airports

https://www.airport.lk/flight_info/arrival

https://www.airport.lk/mria/flight_info/arrival

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Kiutazás az országból

Elutazáskor bizonyos légitársaságok megkövetelik az indulás előtti 96 vagy 72 órában készült negatív eredményű PCR teszt bemutatását, más légitársaságoknál ez nem utazási feltétel. Ezt minden esetben a légitársaságokkal szükséges egyeztetni.

3. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a uhZTjyAUePzEuwznz3ZkRa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a egMKCVzDPFCNRaGBf8kRm23NZWa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

A központi hatóságok hasznos oldalai:

Srí Lanka beutazási szabályairól itt tájékozódhat: https://www.srilanka.travel/

Legfontosabb elérhetőségek:

https://sltda.gov.lk/storage/common_media/Important%20Contact%20Details4034187947.pdf

Kórházak elérhetőségei:

https://srilanka.travel/helloagain/documents/ContactDetailsofHospitals.pdf

Tájékoztató a COVID-19 biztosításról:

https://sltda.gov.lk/storage/common_media/COVID-19%20Insured%20(2)2805975682.pdf

Covid-19 forródrót, amely 24 órában hívható: 1965

Akik a fentebb jelzett beutazási feltételek mellett is tervezik a beutazást, a Sri Lanka Airlines globális központját hívhatják információért: 0197331979

A Colombo Általános Kórház két Covid-19 forródrótot is létrehozott, ezek hétfő és szombat között, 08:00 és 13:00 között hívhatók: 011 361 8724 and 076 818 5157

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az országban nincs magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Probléma esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Magyarország Sri Lanka-i tiszteletbeli konzulátusával vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

A kormány és a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE, közismert nevén a "Tamil Tigrisek") között zajló fegyveres konfliktus 2009 májusában ért véget. Azóta az országban a biztonsági és gazdasági helyzet folyamatosan javult. Az országban 2011. augusztus 30-án feloldották a rendkívüli állapotot, ennek ellenére a hadsereg és a rendfenntartó erők készültsége magas, a rendőri és katonai jelenlét erős. A régióra egyébként is jellemző, általános, alacsony szintű terrorfenyegetettség folyamatosan jelen van. Terrorcselekményre 2009. július 4-én Batticolua kerületben, valamint 2019. április 21- én összehangoltan nyolc támadásra került sor az országban. 

Az utazók fokozott körültekintéssel járjanak el és legyenek tudatában a lehetséges terrorveszélynek, úti okmányaikat tartsák maguknál, a rendfenntartó szervek felszólításának minden esetben tegyenek eleget. Kiemelten javasolt a hatóságok biztonsági rendelkezéseinek pontos betartása. A személyes terrorveszély csökkentésének érdekében a kerüljék a forgalmasabb helyeket, tömegmegmozdulásokat, politikai gyűléseket, buszon való utazást, katonai támaszpontokat és konvojokat.

Az ország északi tartományában, így Jaffna, Kilinochchi, Mullaittivu, Mannar és Vavuniya kerületekben, valamint a keleti tartományában, így Trincomalee, Batticaloa és Ampara kerületekben (kiemelten az Elephant Pass térségben) továbbra is megerősített a fegyveres erők jelenléte, ellenőrző pontokkal találkozhatnak az utazók. Ezért javasoljuk, hogy megfelelő körültekintéssel, jogkövető módon utazzanak e térségbe, úti okmányaikat mindig tartsák maguknál, katonai létesítmények körzetében semmiképpen ne fényképezzenek. Hangsúlyozottan hívjuk fel a figyelmet arra, hogy Srí Lanka ezen körzeteiben továbbra is fokozott veszélyt jelentenek a taposóaknák. Ezért a hatóságok erre vonatkozó figyelmeztetését minden esetben szigorúan tartsák be, a kijelölt és aknamentes utakról semmiképpen ne térjenek le, az aknaveszélyről előzetesen tájékozódjanak a területileg illetékes biztonsági szerveknél.

Bűnözés:

A külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Előfordulhat ugyanakkor szexuális jellegű zaklatás, ezért főleg nőknek kerülendő a kihívó öltözet viselése és mindenkor ajánlott a fokozott óvatosság. Javasoljuk, hogy egyedülálló nőként vagy kizárólag női csoportban ne utazzanak a szigetországba. Felhívjuk a női turisták figyelmét arra, hogy a helyi fiatalabb korosztályhoz tartózó férfiak előszeretettel létesítenek érzelmi kapcsolatot külföldi nőkkel, akik gyanútlanságuk miatt vagyon ellen bűncselekmények áldozatává válnak, sérelmükre gyakran erőszakos, élet vagy testi épség elleni bűncselekményt követnek el. Felhívjuk ezért a figyelmet, hogy nagyfokú körültekintéssel és józan megfontolással mérlegeljék helyi férfiak közeledését.

A külföldi látogatókat érintő bűnözés leggyakoribb formája a hitelkártya-visszaélés. Ennek elkerülésére célszerű készpénzzel fizetni. Ajánlott a nagyobb bankfiókokban és a szállodákban elhelyezett bankjegy-kiadó automaták használata. Egyes bankok rendszere automatikusan letiltja a hitelkártyát Srí Lanka-i tranzakció esetén, ez kellemetlenségeket eredményezhet, ezért utazása előtt érdeklődjön bankfiókjában.

Az általános utazási szokásoknak megfelelő elővigyázatosság szükséges értéktárgyaival kapcsolatban; Srí Lanka sem mentes a szállodai lopásoktól, ezért minden esetben ajánlott a szállodai biztonsági széf használata.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Srí Lanka-i ingatlanvásárlás során több magyar állampolgár is csalás áldozata lett. A jóhiszeműen eljáró vásárlók az ingatlan adásvétele során közreműködő segítőnek kifizették a vételárat, azonban az nem jutott el a valódi tulajdonoshoz, így a szabályos szerződés ellenére az ingatlan tulajdonjogát nem szerezték meg és nem jutottak birtokba. A csalásban Srí Lanká-n élő magyar állampolgárok is közreműködtek, megbízható ügylet látszatát keltve ezzel a megkárosítottakban. Hasonló csalás más európai uniós tagállam állampolgárát is érte. A fentiekre tekintettel nem ajánljuk, hogy Srí Lanká-n ingatlant vásároljon. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2013. január 1-jétől a külföldiek ingatlanszerzését a helyi jogszabályok nagymértékben korlátozzák.

Időjárás:

A monszun időszakban kiemelt óvatosságra van szükség, a heves esőzések miatt előfordulhatnak földcsuszamlások.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM



Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. 

Vízum:

A Srí Lankára turista vagy üzleti célból érkező magyar állampolgárok 30 napra érvényes vízumot igényelhetnek kizárólag az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) a következő weboldalon  www.eta.gov.lk/slvisa/

Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára csak a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges. A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.

A rövid távú vízumok meghosszabbítását a colombói bevándorlási hivatal (Department of Immigration and Emigration Tel: 0094-11-5329000, 0094-11-5329444) végzi.

Hosszabb távú tervezett tartózkodás esetén is rövid távú vízumot kell kérvényezni és már Srí Lanká-n beadni a tartózkodási engedély iránti kérelmet a Bevándorlási Hivatalhoz. 

Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy utazás előtt és Srí Lanka-i tartózkodásuk ideje alatt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális helyzetről az utazásukat, tartózkodásukat szervező Srí Lanka-i utazásszervezőnél, illetve a Srí Lanka-i katasztrófavédelmi központ internetes honlapján

Vám:  

Tájékozódni a következő honlapon javaslunk www.customs.gov.lk 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Srí Lanka-i rúpia (LKR)

Biztosítás: Extrém sportok űzése esetén javasolt olyan biztosítás megkötése, amely kiterjed az extrém sport gyakorlása következtében bekövetkezett esetleges biztosítási eseményekre is.

Gépkocsivezetés: A Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedély elfogadott. Vezetni kívánóknak a nemzetközi jogosítványt érvényesíttetniük kell a helyi autóklubnál (Sri Lankan Automobile Association). A Konzuli Szolgálat ugyanakkor nem javasolja, hogy kiutazó turisták maguk vezessenek bármilyen gépjárművet. A balra hajts szabálya, a helyi utak rendkívül rossz állapota, a közlekedési szabályok kaotikus alkalmazása, az angol nyelvű útjelző táblák hiánya, és a helyi hivatásos sofőrök agresszív vezetési stílusa miatt erősen ajánlott sofőrrel együtt autót bérelni. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a motorkerékpár-bérlés esetén elszenvedett baleseteket a legtöbb Srí Lanká-ra köthető utazási balesetbiztosítás kizárja a térített események köréből. 

Vallási és viselkedési kultúra: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a külföldieknek be kell tartaniuk a Srí Lanka-i szabályokat és rendelkezéseket, ezek megsértése börtönbüntetést vonhat maga után. Néhány ezek közül: a katonai, kormányzati építmények környékén tilos a fényképezés. Azonos neművel folytatott szexuális kapcsolat jogszabályba ütközik. Buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban tilos a belépés, a cipőt belépés előtt le kell venni. Buddha szoborral fényképezkedni tiszteletlenség, ami könnyen kivívhatja a helyiek erős, akár tettlegességig is fajuló nemtetszését.

A kábítószerrel való visszaélés minden formáját, így a birtoklást is szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiségek birtoklásáért is börtönbüntetés járhat.

A nudizmus és a monokini viselése nem javasolt, sértheti a helyieket.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A sürgősségi orvosi kezelés Srí Lanká-n a főbb városokon kívül nem könnyen hozzáférhető, és elképzelhető, hogy baleset esetén Colombóba kell utazni kezelésre. Az orvosi ellátás nem minden esetben felel meg az európai elvárásoknak. A magánkórházak rendkívül drágák, a hazaszállítás körülményes és szintén drága. Megfelelő egészségügyi és balesetbiztosítás kötése ezért különösen ajánlott. Javasolt magasabb értékhatárú biztosítás kötése, mert a kórházi számlák (színvonalas kórházban történt kezelés esetén) kifejezetten magasak lehetnek.

Az ország egész területére jellemzőek a különböző szúnyogok által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz, malária és a Chikungunya. Ajánlott a szúnyogcsípés elleni krémek használata és a világos színű, hosszú ujjú felsőruházat. Javasoljuk, utazás előtt konzultáljon a régiót ismerő szakorvossal. Útjuk során kerüljék a kóbor állatokat, a veszettség elterjedt az egész országban.

Az esetleges védőoltások tekintetében javasoljuk, hogy a következő honlapon tájékozódjanak:

A nyers zöldség, gyümölcs, a tejtermék, a tojás fogyasztása nem korlátozott, amennyiben azt megbízható, magasabb színvonalú üzletben, étteremben vásárolják, illetve fogyasztják.

Egyéb információ:

India Budapesti Nagykövetsége

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Újdelhi