Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet:  Nagykövetség és konzuli hivatal Rijád

Aktuális:

2021. 03. 16.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Szaúd-Arábia biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen - feltételekkel. 

Szaúd-Arábia Egészségügyi Minisztériuma 2021. 02. 03-án, a koronavírus új variánsai elterjedésének megfékezése céljából, átmenetileg beutazási tilalmat rendelt el többek között  a következő országokból: Argentína, Egyesült Arab Emírségek, Németország, Egyesült Államok, Indonézia, Írország, Olaszország, Pakisztán, Brazília, Portugália, Egyesült Királyság, Törökország, Franciaország, Libanon, Svájc, Svédország, Dél-Afrika, India, Egyiptom és Japán.

Az intézkedés mindazokra is kiterjed, akik a Szaúd-Arábiába való belépést megelőző 14 napban a fent említett – és összesen 20 - országban tartózkodtak, átutaztak vagy tranzitáltak. Kivételt a korlátozás alól csak a szaúdi állampolgárok, diplomaták, és az egészségügyi dolgozók és családtagjaik képeznek, de őket is 14-napos karanténkötelezettség terheli a Szaúd-Arábiába történt belépésük után. 

A fent nem említett országokból - többek között Magyarországról is - kizárólag bizonyos vízumok birtokosai - többek között, tartózkodási engedély/iqama és üzleti vízumok birtokosai - utazhatnak be Szaúd-Arábiába. Turista vízumot Szaúd-Arábia jelenleg nem állít ki.

b. Kell-e teszt? Igen. 

A beutazás feltétele, hogy az illető személy rendelkezzen 72 óránál nem régebbi, negatív PCR vírusteszttel. Valamennyi uniós ország akkreditált egészségügyi hatósága/intézménye által kiállított PCR tesztet elfogadják, amennyiben az igazolást angol (vagy arab) nyelven is kiállították.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Belépéskor mindenkinek ki kell töltenie egy egészségügyi nyilatkozatot (Health Disclaimer Form), majd érkezés után át kell adnia azt az egészségügyi ellenőrző pontnál, illetve le kell töltenie és regisztrálnia kell a Tataman és Tawakkalna alkalmazásokat. Továbbá a beutazóknak érkezéstől számított 8 órán belül meg kell adniuk az tartózkodási helyüket a Tatamman alkalmazáson keresztül (és aktiválni a helymeghatározást) – amelyet a karanténkötelezettség betartása végett a szaúdi egészségügyi hatóságok ellenőriznek.

d. Oltás:  

Az év folyamán zarándoklati céllal beutazni kívánó külföldieknek kötelező a védőoltás beadásának igazolása – ez a zarándoklati helyszíneken dolgozó helyi egészségügyi személyzetre nézve is érvényes. Az elfogadott külföldi oltási könyvekről, igazolásokról részletes információt még nem hoztak nyilvánosságra, ahogy arról sem adtak még tájékoztatást, hogy a beoltottság mentesít-e PCR teszt vagy karanténkötelezettség alól.

e. Karanténkötelezettség: Van - önkéntes karantén a következők szerint:

 • Az Egyesült Királyságból, Dél-Afrikából, valamint az illetékes szaúdi egészségügyi hatóságok által meghatározott bármely más országból beutazni kívánó nem szaúdi állampolgárok, ahol a B.1,1,7 mutáció elterjedését regisztrálták, beutazásuk előtt, nem kevesebb, mint 14 napot kell, hogy egy olyan harmadik ország területén tartózkodjanak, ahol az új mutáció elterjedését még nem igazolták. Ezt követően negatív PCR teszt birtokában utazhatnak be. (Ide tartozik jelenleg Argentína, Egyesült Arab Emírségek, Németország, Egyesült Államok, Indonézia, Írország, Olaszország, Pakisztán, Brazília, Portugália, Egyesült Királyság, Törökország, Franciaország, Libanon, Svájc, Svédország, Dél-Afrika, India, Egyiptom és Japán.)
 • Szaúdi állampolgárokra, diplomatákra, egészségügyi szakemberekre és családtagjaikra - akik humanitárius/ sürgősségi indokkal utazhatnak be a Királyságba -, valamint azokra az egészségügyi szakemberekre, akik olyan felsorolt országokból érkeznek, ahol a koronavírus új törzse kimutathatóan elterjedt, beutazáskor lakóhelyükön (14) napos otthoni karanténkötelezettség vonatkozik.
 • Azon országból érkező állampolgárok, ahol a B.1,1,7 mutációt egyedi esetekben kimutatták ám elterjedését még nem regisztrálták, megérkezésük után 7 napig házi karanténra kötelezettek, majd az utazást követő 6. napon elvégzett negatív PCR teszt birtokában hagyhatják el azt. 
 • A fennmaradó országokból érkező állampolgárok megérkezésüket követően 7 napig házi karanténra kötelezettek, vagy 3 nap kötelező házi karantént követően, negatív PCR teszt birtokában hagyhatják el azt. (Magyarország, stb.)

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Egyedi elbírálás alapján Szaúd-Arábia jelenleg is ad ki üzleti célú beutazáshoz vízumot, de kizárólag a szaúdi fél hivatalos meghívólevelének birtokában – a fentiekben vázolt karanténkötelezettség és beutazási feltételek teljesítése mellett.

g. Esetleges kivételek:

Kivételt a szigorú beutazási korlátozások alól csak a szaúdi állampolgárok, diplomaták, és az egészségügyi dolgozók és családtagjaik képeznek, de őket is 7-14-napos karanténkötelezettség terheli a Szaúd-Arábiába történt belépésük után. 

h. Kiutazás az országból:

A 2021. február 3-ától 20 országból (Argentína, Egyesült Arab Emírségek, Németország, Egyesült Államok, Indonézia, Írország, Olaszország, Pakisztán, Brazília, Portugália, Egyesült Királyság, Törökország, Franciaország, Libanon, Svájc, Svédország, Dél-Afrika, India, Egyiptom és Japán) történő átmeneti beutazási tilalom miatt a polgári légiforgalom erősen korlátozott; ami a kiutazás lehetőségét is korlátozza. Az országot jelenleg szárazföldi úton is el lehet elhagyni. 

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a wEIEppykmsXLX3zQxa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a rQNsfDzPT4MNlla29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) A Szaúd-Arábiába látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszkviselés: Az országban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Tawakkalna alkalmazás: 2021. február elejétől az országban tartózkodóknak kötelező a Tawakkalna alkalmazás letöltése és aktiválása, ami a kontaktkutatás elősegítését célozza, az app aktiválásához kötelező az ujjlenyomat leadása. Országszerte a legtöbb bevásárlóközpontban és nyilvános létesítményben a belépés csak az applikáció letöltését és bemutatását követően lehetséges. 

Qatar: A szaúdi-katari Salwa szárazföldi határátkelő szaúdi oldalán COVID-19 tesztállomást állítottak fel, ahol a belépő katariakat, külföldieket tesztelik, majd a negatív eredményt követően nyilatkozatot kell aláírniuk és legalább 3 napot karanténban kell eltölteniük.

Általános: A szaúdi Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint a prevenciós járványügyi intézkedéseket – beleértve a maszk hordását – várhatóan 2021. júniusáig fenn kívánják tartani. Az intézkedések betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok, a szabályszegőket pénzbüntetéssel sújtják.

A fentiek alapján felhívjuk a Szaúd-Arábiába beutazni kívánó állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazásuk előtt regisztráljanak konzuli védelemre, és tájékozódjanak a rájuk érvényes szaúdi szabályokról, illetve a beutazással kapcsolatos pontos információkról az érintett légitársaságok honlapján.

További információk:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, Szaúd-Arábia biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A jemeni kormányellenes felkelők rakéta és drón támadásai az ország déli tartományai ellen folyamatosak, de nem zárhatóak ki további csapások Mekka és Rijád tartományokra sem. 2019 közepén ezek már polgári célpontok, például repülőterek ellen is irányultak, sebesüléseket okoztak.

A Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíciós erők jemeni katonai beavatkozása miatt a jemeni határ térségének 10-80 km-es körzetében az utazás saját felelősségre sem javasolt. Jazan, Nasir és Najran régiókban átlövésekre, fokozott ellenőrzésre, útzárakra, tengeri zárlatra, illetve ideiglenes légtérzárra kell számítani. A koalíciós erők átrepülései során a jazani regionális repülőtér forgalmát szüneteltetik. A jemeni határhoz közel fekvő Abha, Najran, Jizan szaúdi városok repülőterei ellen rakéta- és drón támadásokra gyakran kerül sor - ezeket a térségeket állampolgáraink mindenképpen kerüljék el.

Az országban tartózkodók kerüljék az esetleges csoportosulásokat, és kísérjék figyelemmel a helyi média tudósításait, valamint a nem hivatalos biztonsági figyelmeztető elektronikus leveleket.

Az ország egész területén gyakori, hogy a közintézményekbe, nagy forgalmú nyilvános helyekre, bevásárlóközpontokba történő belépéskor a reptéri ellenőrzéshez hasonló fémdetektor-kapun kell áthaladni, a biztonsági személyzet személyes átvizsgálást is végezhet (a nők és férfiak tekintetében elkülönítve).

Terrorizmus

Szaúd-Arábia területén javult a belbiztonsági helyzet, azonban így is lehet rendőri ellenőrzésekre, a meghatározó nagyvárosokban, tartományi és regionális székhelyeken esetleg terrorellenes rendőri műveletekre számítani, melyek során az érintett területet lezárják.

Utazás, közlekedés biztonsága

A szaúdi hatóságok a COVID-19 járvány következtében a turisztikai célú beutazásokra bevezetett határozatlan idejű beutazási tilalma továbbra is érvényben van. A tiltott területekre való belépést 30 hónapig terjedő elzárással, valamint pénzbírsággal büntetik:

 • a teljes északi határterületen, valamint Hafr-Al Batin és Khafji 20 km-es körzetében, kivéve a nyitott határátkelő-pontokat és az azok közvetlen megközelítésére alkalmas útvonalakat;
 • "Najran” tartomány területére szárazföldön, továbbá a teljes jemeni határtérség 10 km-es körzetében;
 • A szaúdi Turisztikai Minisztérium nem ad ki látogatási engedélyt a tiltott zónákban, a katonai műveleti területeken és a határátkelők közelében található térségekre.

A keleti tartományba (Sharqia), Qatif, Awwamiyah és Saihat régiókba, valamint a konzervatív lakosságú középső, Qassim és Buraidah tartományokba az erősödő szektás ellentétek, a rendőri erőkkel szembeni támadások, illetve a nem muszlimokkal szembeni ellenszenv miatt csak rendkívüli és indokolt esetben utazzanak.

A két iszlám szent hely, Mekka és Medina meglátogatása nem-muszlimok számára tilos!

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéstől számítva min. 6 hónap

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Szülő kíséretében. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Szaúd-Arábiai Királyság budapesti nagykövetségéhez: www.saudiembassy.org.hu.

Vízum:

Történelmi jelentőségű lépés keretein belül 2019. szeptember 27-én Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt, lehetővé téve a turista célú vízumkérelmezést több, mint 50 ország, köztük magyar állampolgárok számára is.

A szaúd-arábiai hatóságok tájékoztatása szerint az elektronikus vízum az alábbi, „eVisa Portal” nevű elektronikus felületen kérelmezhető: visitsaudi.com és https://visa.visitsaudi.com. A turisztikai célú vízum díja egységesen 440 szaúdi riál (300 riál vízumdíj és 140 riál biztosítási díj), ehhez jön még eljárási díj és az általános forgalmi adó. A vízumdíj az elektronikus eljárás során róható le. Az elektronikus eljárás mellett lehetőség van arra, hogy a beutazók Szaúd-Arábia négy nemzetközi repülőterén kérelmezzenek vízumot, az ott található automatáknál. Az elektronikus vízum leghosszabb érvényességi ideje egy év lehet, többszöri belépésre és 90 napos tartózkodásra jogosíthat. A vízum érvényességi idejének vagy a vízumban engedélyezett tartózkodási napok számának túllépése büntetést von maga után.

Tekintettel arra, hogy kevés tapasztalat áll rendelkezésre az új eljárással kapcsolatban, mindenképpen javasoljuk, hogy kiutazás előtt vegyék fel a kapcsolatot Szaúdi-Arábiai Királyság Budapesti Nagykövetségével (www.saudiembassy.org.hu). Javasoljuk továbbá azt is, hogy vízumot kiutazás előtt kérelmezzenek.

Amennyiben nem turista célból (befektetés, munkavállalás, stb.) utaznak Szaúd-Arábiába, a vízum és tartózkodás feltételeiről a Szaúd-Arábiai Királyság Budapesti Nagykövetsége ad bővebb információt.

Magyarország Rijádi Nagykövetsége figyelemmel kíséri a vízumrendészeti gyakorlat alakulását, szükség esetén elérhetővé teszi a legújabb információkat.

Figyelem! Ha utazási eszközként „repülőgép” kerül feltüntetésre a vízumon, az országból csak repülőgéppel lehetséges kilépni, vagyis ebben az esetben nincs lehetőség autóval történő kilépésre és ismételt belépésre (pl. Bahrein vagy az Emírségek). Erre csak az „open” felirat esetén van lehetősége a vízum birtokosának.

Megjegyzés: a belépő útlevél ne tartalmazzon Izrael Állam által kiadott beléptető pecsétet.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH, valamint a Pettravel honlapon talál. 

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénznem: szaúdi rijál (SAR). 

A szaúdi riál szabadon átváltható, de pénzváltásra csak a repülőtéren, a bankokban és a szállodákban van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, azonban készpénzes fizetésre kizárólag SAR-ban van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata.

Időjárás:Az ország klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 30°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. Az ország középső területein száraz a klíma, a tengerparti részeken igen magas a páratartalom. 

Biztosítás: A Szaúd-Arábiába utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött szaúdi kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével).

A szerződött kórházak:

 • Dr. Abdul Rahman Al-Mishari Hospital (Europe-assistance, Allianz)
 • Saudi German Hospital Riyadh/Jeddah/Dammam (Europe-assistance)
 • Dr.Sulaiman Al-Habib Medical Center (Allianz)

Közlekedés: Szaúd-Arábiában nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés, nők 2018. június 1. óta vezethetnek autót. Az országon belül taxival, bérsofőrrel (Über, Careem), bérelt autóval vagy repülőgéppel lehet közlekedni. Egyetlen vasútvonal működik. Az ország úthálózata kiváló, a főbb útvonalakon autópályák épültek.

Az EU logoval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozott, 3 hónapig tartó időtartamban fogadják el, ezt követően szaúd-arábiai vezetői engedélyt kell kiváltani. A rövid idejű szaúd-arábiai tartózkodás során az autóbérléshez a nemzetközi jogosítvány elfogadott. Tartózkodási engedéllyel történő munkavállalás esetén a külföldieknek helyi jogosítványt kell kiváltani. Ehhez szükséges a szponzor kérelme, a vércsoport megállapítása, melyet feltüntetnek a jogosítványon, valamint szemészeti vizsgálat és gyakorlati vizsga az erre kijelölt vizsgaközpontban. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban az arab mellett igen elterjedt az angol nyelv használata. A hivatalos időszámítás az országban a Hijri, de általában a Gergely naptár szerinti időszámítást is feltüntetik.

Az iszlám vallás előírásai szerinti napi ötszöri ima idején a hivatalok, üzletek bezárnak. A naponta változó imaidőpontokat a napilapok (köztük több angol nyelvű) is közlik.

Ramadán és a Hajj (zarándoklat) alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul, a közhivatalok Ramadán alatt 2 hétig, a Hajj során 1 hétig korlátozottan működnek. Az ezeket követő 5 napos Eid ünnep alatt általános a zárvatartás.

A nők hivatalos ügyeiket csak a hölgyek részére fenntartott helyiségekben intézhetik, amennyiben ilyen kijelölt. A bevásárlóközpontok kivételével nyilvános helyekre (pl.: éttermek) csak férfi családtag kíséretében léphetnek be, és csak az arra a célra kijelölt helyiségben az ún. "family section"-ben tartózkodhatnak. Férfiak az „only family/ladies”, iletve „family section” felirattal ellátott helyiségekbe, üzletekbe ügyintézés céljából sem léphetnek be.

Munkanapok: vasárnaptól csütörtökig
Hétvége, munkaszüneti napok: péntek-szombat
Nyitvatartási idők (imaidőben minden zárva)
Állami intézmények: 7:30 -14:30
Magánszektor: délelőtt: 8:00 -12.00, délután: 16:30 - 19:30
Bankok: 9:30 -16:30 

Általános segélyhívó szám az országban: 112
Egészségügyi sürgősségi szám (emergency call service): 997
Tűzoltóság: 998
Rendőrség: 999

Vallási és viselkedési kultúra: Tilos a disznóhús, az abból készült készítmények, az alkohol tartalmú italok behozatala, és fogyasztása. Tilos az olyan sajtótermékek, kiadványok, könyvek behozatala, amelyekben más vallások jelképei, alkoholos italok és olyan élelmiszerek képei találhatók, amelyek egyértelműen, vagy feltételezhetően disznóhúsból készültek. Szintén nem megengedett az olyan sajtótermékek, könyvek behozatala, amelyek sértik, vagy bírálják az iszlám vallás előírásait, a szaúdi szokásokat.

A fent említett turisztikai nyitás kapcsán Szaúd-Arábia Belügyminisztériuma elfogadott egy ún. Viselkedési Kódexet a turisták számára, ami 19 pontból áll. A Viselkedési Kódex kitér az öltözködésre, illetve a kódex megsértésére vonatkozó pénzbírságokra is. Az egyik legnagyobb újdonság, hogy az abaya (abaja) viselése már nem kötelező a nők számára, de a vállat és térdet el kell fedni. Az alábbi weboldalak további információkkal szolgálnak az elvárt öltözködést és viselkedést illetően: https://www.visitsaudi.com/en/laws-and-etiquette.html és https://visa.visitsaudi.com/Home/PublicDecorum.

A Viselkedési Kódex jelentős reformokat és könnyítéseket vezet be, melyek gyakorlati megvalósulása időbe telhet, ezét javasoljuk a korábbi szokások tanulmányozását és szaúd-arábiai tartózkodáskor ezen szokások esetleges betartására való felkészülést.  

A férfiak az utcán rövidnadrágban nem közlekedhetnek, nőt nem szólíthatnak meg, csak a kísérőjét. Nyilvános helyeken tilos a tánc és a zene.

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonalas, fertőző betegségektől nem kell tartani. A MERS CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus - Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes), a koronavírus törzs egyik mutációja, jelen van az országban. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján elérhető a MERS vírussal foglalkozó angol nyelvű weboldal, ahol folyamatosan frissített információk találhatók, illetve az ingyenesen hívható arab nyelvű belföldi telefonszámon (8002494444) az érdeklődők tájékozódhatnak a betegséggel kapcsolatban.

Magyarországról történő beutazás esetén kötelező oltás nincs, kivéve a Hajj-ra (éves zarándoklat) utazóknak (Meningococcus ACWY, Influenza). Az alábbi védőoltások felvétele azonban javasolt:

 • Hepatitis A elleni védőoltás 
 • Hepatitis B elleni védőoltás
 • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás
 • Hastífusz elleni védőoltás
 • Veszettség elleni védőoltás

Bővebb információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját.

Egyéb információ:

Nagykövetség és konzuli hivatal Rijád
Szaúd-Arábia Budapesti Nagykövetsége