Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.07.07. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet:  Nagykövetség és konzuli hivatal Rijád

Aktuális:

2020. 06. 17.
Szaúd-Arábiában is regisztrálták a koronavírus megjelenését. A szaúdi járványügyi hatóságok felkészülve minden eshetőségre kiterjesztették a beutazási korlátozásokat:

2020. március 29-én Szaúd-Arábia határozatlan időre lezárta a szárazföldi, légi és tengeri határait a nemzetközi személyforgalom elől. A lezárás az országba történő be- és kilépésre és a tranzitálásra is vonatkozik. A határok megnyitásának időpontja nem ismert.

Az ország teljes területén este 20:00 és reggel 06:00 között kijárási tilalom van érvényben, amit a hatóságok szigorúan ellenőriznek. Dzsiddában (Jeddah) a kijárási tilalom 15:00 és reggal 06:00 között van érvényben.

További információ a Covid-19-ről >>

További információ érhető el Magyarország Rijádi Nagykövetségének weboldalán >> 

* * *

Szaúd-Arábia határait Katarral lezárta, az országból kitiltotta a Qatar Airways érkező, illetve induló járatait, légterében nem engedélyezi azok átrepülését semmilyen irányba. Katarból nem fogad és oda nem indít semmilyen járatot.

Szaúd-Arábiából szárazföldön Katarba és onnan az országba a ki- és belépést megtiltotta.

A Katarban kialakult helyzetre való tekintettel kérünk mindenkit, mielőtt útnak indul a térségbe tájékozódjon a légitársaságok honlapján.

Bővebb felvilágosítás a:

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Szaúd-Arábia, a regionális válságokban játszott szerepéből következő biztonsági kockázatok, valamint szigorú vallási-kulturális berendezkedése miatt utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A jemeni kormányellenes felkelők rakéta és drón támadásai a déli tartományok ellen folyamatosak, de nem zárhatóak ki további csapások Mekka és Rijád tartományokra sem. 2019 közepén ezek már polgári célpontok, például repülőterek ellen is irányultak, sebesüléseket okoztak.

A Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíciós erők jemeni katonai beavatkozása miatt a jemeni határ térségének 10-80 km-es körzetében az utazás saját felelősségre sem javasolt. Jazan, Nasir és Najran régiókban átlövésekre, fokozott ellenőrzésre, útzárakra, tengeri zárlatra, illetve ideiglenes légtérzárra kell számítani. A koalíciós erők átrepülései során a jazani regionális repülőtér forgalmát szüneteltetik. 2019 június hónapban a jemeni határhoz közel fekvő Abha, Najran, Jizan szaúdi városok repülőterei ellen rakéta- és drón támadásokra került sor - ezeket a térségeket állampolgáraink mindenképpen kerüljék el.

Az országban tartózkodók kerüljék az esetleges csoportosulásokat, és kísérjék figyelemmel a helyi média tudósításait, valamint a nem hivatalos biztonsági figyelmeztető elektronikus leveleket.

Az ország egész területén gyakori, hogy a közintézményekbe, nagy forgalmú nyilvános helyekre, bevásárlóközpontokba történő belépéskor a reptéri ellenőrzéshez hasonló fémdetektor-kapun kell áthaladni, a biztonsági személyzet személyes átvizsgálást is végezhet (a nők és férfiak tekintetében elkülönítve).

Terrorizmus

Szaúd-Arábia teljes területén fokozott rendőri ellenőrzésekre, a meghatározó nagyvárosokban, tartományi és regionális székhelyeken terrorellenes rendőri felszámoló műveletekre lehet számítani, melynek előkésztése során az érintett területet lezárják.

Utazás, közlekedés biztonsága

A szaúdi hatóságok határozatlan idejű beutazási tilalmat vezettek be. A tiltott területre való belépést 30 hónapig terjedő elzárással, valamint pénzbírsággal büntetik:

 • a teljes északi határterületen, valamint Hafr-Al Batin és Khafji 20 km-es körzetében, kivéve a nyitott határátkelő-pontokat és az azok közvetlen megközelítésére alkalmas útvonalakat;
 • "Najran” tartomány területére szárazföldön, továbbá a teljes jemeni határtérség 10 km-es körzetében;
 • A Szaúdi Turisztikai Ügynökség nem ad ki látogatási engedélyt a tiltott zónákban, a katonai műveleti területeken és a határátkelők közelében található térségekre.

A keleti tartományba (Sharqia), Qatif, Awwamiyah és Saihat régiókba, valamint a konzervatív lakosságú középső, Qassim és Buraidah tartományokba az erősödő szektás ellentétek, a rendőri erőkkel szembeni támadások, illetve a nem muszlimokkal szembeni ellenszenv miatt csak rendkívüli és indokolt esetben utazzanak.

A két iszlám szent hely, Mekka és Medina meglátogatása nem-muszlimok számára tilos!

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéstől számítva min. 6 hónap

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Szülő kíséretében. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Szaúd-Arábiai Királyság budapesti nagykövetségéhez: www.saudiembassy.org.hu.

Vízum:

Történelmi jelentőségű lépés keretein belül 2019. szeptember 27-én Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt, lehetővé téve a turista célú vízumkérelmezést több, mint 50 ország, köztük magyar állampolgárok számára is.

A szaúd-arábiai hatóságok tájékoztatása szerint az elektronikus vízum az alábbi, „eVisa Portal” nevű elektronikus felületen kérelmezhető: visitsaudi.com és https://visa.visitsaudi.com. A turisztikai célú vízum díja egységesen 440 szaúdi riál (300 riál vízumdíj és 140 riál biztosítási díj), ehhez jön még eljárási díj és az általános forgalmi adó. A vízumdíj az elektronikus eljárás során róható le. Az elektronikus eljárás mellett lehetőség van arra, hogy a beutazók Szaúd-Arábia négy nemzetközi repülőterén kérelmezzenek vízumot, az ott található automatáknál. Az elektronikus vízum leghosszabb érvényességi ideje egy év lehet, többszöri belépésre és 90 napos tartózkodásra jogosíthat. A vízum érvényességi idejének vagy a vízumban engedélyezett tartózkodási napok számának túllépése büntetést von maga után.

Tekintettel arra, hogy kevés tapasztalat áll rendelkezésre az új eljárással kapcsolatban, mindenképpen javasoljuk, hogy kiutazás előtt vegyék fel a kapcsolatot Szaúdi-Arábiai Királyság Budapesti Nagykövetségével (www.saudiembassy.org.hu). Javasoljuk továbbá azt is, hogy vízumot kiutazás előtt kérelmezzenek.

Amennyiben nem turista célból (befektetés, munkavállalás, stb.) utaznak Szaúd-Arábiába, a vízum és tartózkodás feltételeiről a Szaúd-Arábiai Királyság Budapesti Nagykövetsége ad bővebb információt.

Magyarország Rijádi Nagykövetsége figyelemmel kíséri a vízumrendészeti gyakorlat alakulását, szükség esetén elérhetővé teszi a legújabb információkat.

Figyelem! Ha utazási eszközként „repülőgép” kerül feltüntetésre a vízumon, az országból csak repülőgéppel lehetséges kilépni, vagyis ebben az esetben nincs lehetőség autóval történő kilépésre és ismételt belépésre (pl. Bahrein vagy az Emírségek). Erre csak az „open” felirat esetén van lehetősége a vízum birtokosának.

Megjegyzés: a belépő útlevél ne tartalmazzon Izrael Állam által kiadott beléptető pecsétet.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH, valamint a Pettravel honlapon talál. 

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénznem: szaúdi rijál (SAR). 

A szaúdi riál szabadon átváltható, de pénzváltásra csak a repülőtéren, a bankokban és a szállodákban van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, azonban készpénzes fizetésre kizárólag SAR-ban van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata.

Időjárás:Az ország klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 30°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. Az ország középső területein száraz a klíma, a tengerparti részeken igen magas a páratartalom. 

Biztosítás: A Szaúd-Arábiába utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött szaúdi kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével).

A szerződött kórházak:

 • Dr. Abdul Rahman Al-Mishari Hospital (Europe-assistance, Allianz)
 • Saudi German Hospital Riyadh/Jeddah/Dammam (Europe-assistance)
 • Dr.Sulaiman Al-Habib Medical Center (Allianz)

Közlekedés: Szaúd-Arábiában nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés, nők 2018. június 1. óta vezethetnek autót. Az országon belül taxival, bérsofőrrel (Über, Careem), bérelt autóval vagy repülőgéppel lehet közlekedni. Egyetlen vasútvonal működik. Az ország úthálózata kiváló, a főbb útvonalakon autópályák épültek.

Az EU logoval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozott, 3 hónapig tartó időtartamban fogadják el, ezt követően szaúd-arábiai vezetői engedélyt kell kiváltani. A rövid idejű szaúd-arábiai tartózkodás során az autóbérléshez a nemzetközi jogosítvány elfogadott. Tartózkodási engedéllyel történő munkavállalás esetén a külföldieknek helyi jogosítványt kell kiváltani. Ehhez szükséges a szponzor kérelme, a vércsoport megállapítása, melyet feltüntetnek a jogosítványon, valamint szemészeti vizsgálat és gyakorlati vizsga az erre kijelölt vizsgaközpontban. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban az arab mellett igen elterjedt az angol nyelv használata. A hivatalos időszámítás az országban a Hijri, de általában a Gergely naptár szerinti időszámítást is feltüntetik.

Az iszlám vallás előírásai szerinti napi ötszöri ima idején a hivatalok, üzletek bezárnak. A naponta változó imaidőpontokat a napilapok (köztük több angol nyelvű) is közlik.

Ramadán és a Hajj (zarándoklat) alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul, a közhivatalok Ramadán alatt 2 hétig, a Hajj során 1 hétig korlátozottan működnek. Az ezeket követő 5 napos Eid ünnep alatt általános a zárvatartás.

A nők hivatalos ügyeiket csak a hölgyek részére fenntartott helyiségekben intézhetik, amennyiben ilyen kijelölt. A bevásárlóközpontok kivételével nyilvános helyekre (pl.: éttermek) csak férfi családtag kíséretében léphetnek be, és csak az arra a célra kijelölt helyiségben az ún. "family section"-ben tartózkodhatnak. Férfiak az „only family/ladies”, iletve „family section” felirattal ellátott helyiségekbe, üzletekbe ügyintézés céljából sem léphetnek be.

Munkanapok: vasárnaptól csütörtökig
Hétvége, munkaszüneti napok: péntek-szombat
Nyitvatartási idők (imaidőben minden zárva)
Állami intézmények: 7:30 -14:30
Magánszektor: délelőtt: 8:00 -12.00, délután: 16:30 - 19:30
Bankok: 9:30 -16:30 

Általános segélyhívó szám az országban: 112
Egészségügyi sürgősségi szám (emergency call service): 997
Tűzoltóság: 998
Rendőrség: 999

Vallási és viselkedési kultúra: Tilos a disznóhús, az abból készült készítmények, az alkohol tartalmú italok behozatala, és fogyasztása. Tilos az olyan sajtótermékek, kiadványok, könyvek behozatala, amelyekben más vallások jelképei, alkoholos italok és olyan élelmiszerek képei találhatók, amelyek egyértelműen, vagy feltételezhetően disznóhúsból készültek. Szintén nem megengedett az olyan sajtótermékek, könyvek behozatala, amelyek sértik, vagy bírálják az iszlám vallás előírásait, a szaúdi szokásokat.

A fent említett turisztikai nyitás kapcsán Szaúd-Arábia Belügyminisztériuma elfogadott egy ún. Viselkedési Kódexet a turisták számára, ami 19 pontból áll. A Viselkedési Kódex kitér az öltözködésre, illetve a kódex megsértésére vonatkozó pénzbírságokra is. Az egyik legnagyobb újdonság, hogy az abaya (abaja) viselése már nem kötelező a nők számára, de a vállat és térdet el kell fedni. Az alábbi weboldalak további információkkal szolgálnak az elvárt öltözködést és viselkedést illetően: https://www.visitsaudi.com/en/laws-and-etiquette.html és https://visa.visitsaudi.com/Home/PublicDecorum.

A Viselkedési Kódex jelentős reformokat és könnyítéseket vezet be, melyek gyakorlati megvalósulása időbe telhet, ezét javasoljuk a korábbi szokások tanulmányozását és szaúd-arábiai tartózkodáskor ezen szokások esetleges betartására való felkészülést.  

A férfiak az utcán rövidnadrágban nem közlekedhetnek, nőt nem szólíthatnak meg, csak a kísérőjét. Nyilvános helyeken tilos a tánc és a zene.

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonalas, fertőző betegségektől nem kell tartani. A MERS CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus - Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes), a koronavírus törzs egyik mutációja, jelen van az országban. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján elérhető a MERS vírussal foglalkozó angol nyelvű weboldal, ahol folyamatosan frissített információk találhatók, illetve az ingyenesen hívható arab nyelvű belföldi telefonszámon (8002494444) az érdeklődők tájékozódhatnak a betegséggel kapcsolatban.

Magyarországról történő beutazás esetén kötelező oltás nincs, kivéve a Hajj-ra (éves zarándoklat) utazóknak (Meningococcus ACWY, Influenza). Az alábbi védőoltások felvétele azonban javasolt:

 • Hepatitis A elleni védőoltás 
 • Hepatitis B elleni védőoltás
 • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás
 • Hastífusz elleni védőoltás
 • Veszettség elleni védőoltás

Bővebb információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját.

Egyéb információ:

Nagykövetség és konzuli hivatal Rijád
Szaúd-Arábia Budapesti Nagykövetsége