Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.08.05.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szingapúrban nagykövetség és konzuli hivatal 

Aktuális:

2020. 08. 05.
A koronavírus 2020 januárban Szingapúrban is megjelent, a betegség helyben is történő terjedésére reagálva a járványügyi készültséget 2020. február 7-én a harmadik, narancssárga szintre emelték.

Március 23-a 23:59-től Szingapúr teljes átszállási és belépési tilalmat vezetett be (amely alól csak az életvitelszerűen Szingapúrban tartózkodók mentesülhettek). Június 2-tól az átszállási tilalom hivatalosan megszűnt, de csak a külön engedéllyel rendelkező légitársaságok szervezhetnek olyan járatokat, amelyekkel lehetséges az átszállás. Repülőjegy vásárlása előtt kérjük feltétlenül ellenőrizzék, hogy a megvásárolni kívánt repülőjegyet kiadó légitársaság adott viszonylatra rendelkezik-e ilyen engedéllyel!

Június 8-tól rendkívül szigorú feltételek betartása mellett és csakis az elengedhetetlennek minősített utazások megvalósítására Kínából ismét be lehet utazni Szingapúrba. Augusztus 10-től hasonló feltételek mellett Malajziából történő beutazás is kérelmezhető. Életvitelszerű szingapúri tartózkodás esetén (pl. Employment Pass, Student Pass stb.) a belépés előzetes engedélyhez kötött és kéthetes karanténkötelezettség terheli. 

A betegek számának alakulásáról, a Szingapúr által tett intézkedésekről mindenkor aktuális információ érhető el a szingapúri Egészségügyi Minisztérium honlapján: .https://www.moh.gov.sg/covid-19

 További információ >>

Biztonság:

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Szingapúr Ázsiában – de az egész világon is-, az egyik legbiztonságosabb országnak számít. A közbiztonság kimondottan jó, a hatóságok 2001-ben hathatós és gyors intézkedéseket tettek a terrorizmus megelőzése érdekében, és az óta is folyamatosan ügyelnek a városállamnak nemzetközi hírnevet kölcsönző biztonság megőrzésére. Terrorista támadások, atrocitások nem történtek. A szigorú igazságszolgáltatásnak és a súlyos szankcióknak is köszönhetően a szingapúri bűnözési mutatók igen alacsonyak, a külföldi turistáknak lopásoktól nem kell tartaniuk. A drogcsempészetet halállal büntetik. A más ázsiai országokra jellemző korrupció Szingapúrban majdnem ismeretlen. A városi közlekedés úgyszintén biztonságos, közlekedési balesetek ritkán fordulnak elő. A természeti katasztrófák (tájfunok, földrengések) Szingapúrra nem jellemzőek.

A szingapúri állami hatóságok és intézmények általában korrekt, együttműködő magatartást tanúsítanak a velük kapcsolatba kerülő külföldiekkel, így a magyar állampolgárokkal szemben is.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A Szingapúrból történő kiutazás időpontjában az útlevélnek még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzések:

A szingapúri hatóság a belépési feltételekről szóló tájékoztatója itt érhető el.  

A belépéskor kapott iratot kérjük, őrizzék meg, mivel kilépéskor kérhetik annak bemutatását!

Szingapúr 2021-től áttér az országba történő belépések elektronikus regisztrációjára. Az AirAsia, Jetstar Asia, Cathay Pacific és a Singapore Airlines légitársaságok utasainak már most lehetősége van erre a https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard weboldalon, valamint az SG Arrival Card Google Play és Apple App Store mobilalkalmazásokon keresztül. 

A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Vízum:

A magyar állampolgárok 90 napos vízummentes tartózkodásra jogosultak. Az idegenrendészeti szabályok szigorúak. A belépésnél feltétel a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél, a szingapúri tartózkodás anyagi fedezetének igazolása és a visszafelé/tovább utazásra szóló repülőjegy bemutatása.

A 90 napon túli tartózkodás vízumköteles. További információ elérhető a Szingapúri Köztársaság budapesti Főkonzulátusa honlapján: www.singapore.hu/index.html

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. 

Vám:

Részletes információ: www.customs.gov.sg/individuals/going-through-customs/arrival/guide-for-travellers 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Gyógyszerek behozatala:

Részletes információ: https://www.hsa.gov.sg/personal-medication/overview

Házikedvencek beutazása: 

Javasoljuk továbbá, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával!

További hasznos linkek:

További hasznos információ az országról

A turizmus Szingapúrban fejlett, jól szervezett és kialakult infrastruktúrával rendelkezik. Elsősorban a luxus- és közép árkategóriájú szállodák az elterjedtek. Olcsóbb szálláshelyek korlátozott, de egyre növekvő számban találhatók.

Az alapvetően biztonságos körülmények mellett, Szingapúr jellemzője a szigorú rend és fegyelem. Jelentős bírságot (500-1000 szingapúri dollár, ami kb. 300-600 USD-nek felel meg) kell fizetniük a nem kijelölt helyen dohányzóknak, a szemetelőknek, a különböző módon közmegbotránkozást okozóknak. Az igazságszolgáltatás Szingapúrban még ma is alkalmazza az angol gyarmati időkből fennmaradt botozást.

Pénznem:

A szingapúri dollár (SGD) Szingapúr jelenlegi hivatalos pénzneme és Bruneiben is elfogadják. Jelenleg a következő címletű érmék vannak forgalomban: 1, 5, 10, 20, 50 cent, illetve 1 dollár. 1967 óta 4 bankjegysorozatot bocsátottak ki, más-más motívumokkal. Külön érdekesség a 10 ezer dolláros bankjegy, amely a világ legértékesebb papírpénze, ill. polimerpénze.

Beutazás:

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében a beutazó magyar állampolgároknak célszerű figyelembe venni az alábbiakat:

A kábítószerek behozatala szigorúan tilos (a drogokkal való kereskedelem Szingapúrban halálbüntetést von maga után!),

Az alkohol és cigaretta behozatalát a szingapúri vámhatóságok jelentősen illetve teljesen korlátozták. Míg alkohol esetében 1 üveg, a cigaretta esetében vámmentesen egy dobozt sem lehet bevinni a városállam területére.

Rágógumi behozatala tilos (a rágógumi forgalmazása Szingapúrban tiltott).

Pornográf sajtótermékek, videokazetták, CD-k behozatala szintén tiltott.

Nem eredeti, tisztázatlan jogeredetű filmek, CD-k, videokazetták, műszaki termékek az országba nem importálhatóak.

Lőfegyverek behozatala tilos.

Szúró- és vágóeszközök (kések) kézi poggyászban való behozatala nem megengedett.

Lőfegyverek, szúró- és vágóeszközök utánzatainak (akár öngyújtó, vagy kulcstartó formájában is) behozatala ugyancsak tiltott.

A felsorolt vámrendelkezések esetleges megsértése nem csak jelentős bírságot, hanem őrizetbe vételt is maga után vonhat.

Az idegenrendészeti szabályok ugyancsak szigorúak. Az illegális határátlépést, engedély nélküli tartózkodást 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel, minimum 3 botütéssel (amennyiben az illető nem kiskorú, vagy várandós anya) és jelentős pénzbírsággal büntethetik.

A kábítószer-kereskedelemmel, a fegyveres rablással és más bűncselekménnyel (gyilkosság, gyilkossági kísérlet, kalózkodás, fegyverkereskedelem, váltságdíj fejében elkövetett emberrablás stb.) összefüggésben, az országban-érvényben van a halálbüntetés. A kábítószerekkel való visszaélésről szóló szingapúri Törvény („Misuse of Drugs Act”) 20 különböző esetben kötelező jelleggel ír elő halálbüntetést mindazok számára, akik az alábbi mennyiségű kábítószerrel való kereskedésben találtatnak bűnösnek:

1200 g ópium
30 g morfium
15 g heroin
30 g kokain
500 g hasis
1000 g hasis-keverék
200 g hasis-gyanta
250 g methamphetamine.

A szingapúri büntetőjog a fenti drogmennyiség birtoklása alapján egyben a kereskedelmi szándékot is vélelmezi. A Szingapúrba érkező külföldinek tudatában kell lennie: az egyes európai országokban szabálysértésnek sem minősülő drog birtoklása a délkelet-ázsiai városállamban halálbüntetéssel is járhat. A halálbüntetés nemcsak a városállamba beutazó, de a szingapúri repülőtér tranzit-várójában átutazó külföldire is ugyanúgy vonatkozik. A szingapúri büntetőjogról általános érvényűen is megállapítható, hogy az egyes bűncselekményeket és szabálysértéseket más országoknál jóval súlyosabb szankciókkal sújtja. 

Közlekedés:

A közösségi közlekedés (metró, autóbusz) valamint a taxi szolgáltatások is magas színvonalon és alacsony áron érhetők el. A közlekedés a városállamban -a brit hagyományokat követve- baloldali. A személygépkocsik száma az 5 milliós városban korlátozott. A gépkocsi-vásárlási jogosultságért fizetendő külön díj és a magas behozatali vám miatt a személygépkocsik ára kb. 2,5-3-szorosa az európai átlagnak. Környezetvédelmi okok miatt 10 évesnél régebbi gépkocsik az utakon csak külön engedéllyel közlekedhetnek. Az országba belépő autóknak biztosítással kell rendelkezniük. A belvárosi utak használatáért külön díjat kell fizetni, amelyet az utak felé helyezett érzékelő készülékek (ERP – Electric Road Pricing) a gépkocsi szélvédőjére helyezett kártyáról („cash card”) elektronikus úton vonnak le, a napszakoktól függő, változó tarifa mértékében. A belvárosi utakat használó, de elektronikus kártyával nem rendelkező gépkocsikat fotón rögzítik, s a vezetőnek bírságot kell fizetnie. 

Gépjárművezetés:

1 évig lehet az érvényes magyar és nemzetközi jogosítvánnyal vezetni, utána különbözeti (elméleti) vizsgát kell tenni, és szingapúri jogosítványt adnak ki. Részletes ismertető a következő honlapon érhető el: https://www.ecitizen.gov.sg/Driving-in-Singapore-How-to-convert-a-foreign-driving-licence.html

Időjárás:

Szingapúr éghajlata egyenlítői trópusi, 26,7oC-os évi átlaghőmérséklettel, 24-36oC közötti szélső értékekkel, magas (gyakran 90 % feletti) relatív páratartalommal. Elkülönülő évszakok nincsenek, a november-januári időszakban esik a legtöbb eső.

Szabadidő:

A legelterjedtebb sportágak a golf, a vitorlázás, a fitness, a futás, a kerékpározás és az úszás.

A városban több természetvédelmi park található, a tengerparti sétányok jól kiépítettek.

A városnak 4 múzeuma (Ázsiai Civilizációk Múzeuma, Történelmi Múzeum, Művészeti Múzeum, Bélyegmúzeum) van. A kulturális élet központja a 2002-ben a tengerparti öböl partján épített Esplanade (Theatres on the Bay), ahol minden év májusában-júniusában rendezik meg a Szingapúri Művészeti Fesztivált.

Egészségügy:

Az egészségügyi ellátás Szingapúrban magas színvonalú, a higiéniás körülmények ázsiai és világviszonylatban is kiemelkedően jók. Szingapúr 2003-ban úrrá lett a SARS- (nem hagyományos tüdőgyulladás) járványon, azóta újabb megbetegedés nem történt. Az Ázsia más országaiban jelentkező madár-influenza a városállamban nem fordult elő. A hatóságok fokozott figyelmet fordítanak az óvintézkedésekre minden járvány megelőzése érdekében, így ajánlják a rutinoltások, továbbá a Hepatitis A, a tífusz, valamint egyes speciális esetekben a Hepatitis B és a veszettség elleni oltások felvételét. 

A trópusi betegségek közül egyedüliként a dengue-lázas megbetegedés kockázatával lehet számolni. Évente átlagosan négy-hatezer megbetegedést regisztrálnak. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külkerületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Szingapúri tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről. A szingapúri dengue-láz helyzettel kapcsolatos naprakész angol nyelvű szingapúri információk az Egészségügyi Minisztérium honlapján találhatók: www.moh.gov.sg/dengue_hotspots

A Zika vírus gyors szingapúri terjedése miatt a terhes nők számára javasolt a szingapúri utazás megfontolása, illetve esetleges elhalasztása. Bővebb tájékoztatást a Zika vírusról az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol

A dél-szumátrai (Indonézia) erdőtüzek okozta füstköd („haze”) kétévente egy-egy alkalommal – a széljárástól függően- 2-3 napig megáll a városállam légterében, de környezetvédelmi problémákat eddig nem okozott, a levegő szennyezettsége a megengedett mértéket nem haladta meg.

Az Egészségügyi Minisztérium a szív- és légzési betegségekben szenvedőknek azt tanácsolja, hogy a 100 feletti PSI- érték esetén tornagyakorlatokkal ne terheljék meg szervezetüket, s maradjanak a lakásban. A füstköd elsősorban a gyermekkorú asztmás betegekre jelent veszélyt. Az egészségre káros hatásokat a szabadban való tartózkodás mellőzésével, a lakásban a légkondicionáló működtetésével (éjszaka is) lehet mérsékelni. A szingapúri "haze"-helyzetről a környezetvédelmi hatóság honlapja (www.nea.gov.sg) folyamatos tájékoztatást ad.

Egyéb: