Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szingapúrban nagykövetség és konzuli hivatal 

Aktuális:

2021. 04. 14.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

2) a) Be lehet-e utazni az országba? NEM. 

A Magyarországról Szingapúrba történő rövidtávú beutazás jelenleg NEM lehetséges. A Szingapúrban állandó lakosként (PR) nyilvántartott vagy más hosszútávú státusszal (pl. Employment Pass) rendelkező magyar állampolgárok beutazása a Szingapúr által előírt feltételek mentén valósulhat meg. A világ néhány, koronavírus-mentes országából lehetséges a rövidtávú beutazás, ezek mindenkori listája a https://safetravel.ica.gov.sg/  honlapon olvasható. 

b) Kell-e teszt? IGEN. 

A beutazókra többszöri teszt- és karantén-kötelezettség is vonatkozik.  A pontos előírások a kiindulási ország függvényében változnak, a Szingapúrba történő beutazás vagy Szingapúrban történő átszállás mindenkori feltételeiről részletes tájékoztató a https://safetravel.ica.gov.sg/ hivatkozáson érhető el. 

c) Kell-e regisztrálni? IGEN. 

A Szingapúrba történő belépést megelőzően kötelező a regisztráció, melynek keretében az egészségi állapottal összefüggő nyilatkozat tétele is szükséges. A regisztrációra a https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard/ weboldalon keresztül nyílik lehetőség. 

d) Oltási kötelezettség? NEM.

Szingapúrban önkéntes alapon zajlik az új koronavírus elleni oltási kampány. Az oltóanyagot díjmentesen biztosítják a szingapúri lakosok számára, beleértve az országban tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárokat is. A beutazáshoz kapcsolódóan az oltottság ténye egyelőre semmilyen kedvezményt vagy mentességet nem biztosít. 

e) Karanténkötelezettség? IGEN.     

A beutazókra vonatkozó karanténkötelezettség főszabály szerint 14 nap, melyet erre a célra kijelölt szállodákban szükséges letölteni. A karanténidőszak szállodai letöltése a Szingapúrban hosszútávú státusszal és lakhellyel rendelkezők számára is előírás. Az időtartam és a pontos feltételek a beutazó személy kiindulási országától és a beutazás céljától is függ. A karanténhoz kapcsolódóan az oltottság ténye egyelőre semmilyen kedvezményt vagy mentességet nem biztosít. 

f) Üzleti célú beutazás: IGEN.

Üzleti célú beutazásra az erre a célra létrehozott kölcsönös zöldfolyosókon keresztül kerülhet sor, azonban ilyen megállapodást Szingapúr csak néhány, elsősorban régióbeli országgal kötött. A zöldfolyosók (Reciprocal Green Lane) listája a https://safetravel.ica.gov.sg/ honlapon található. 

g) Kivételek:  NEM. 

A belépés a vonatkozó szabályoknak történő maradéktalan megfelelés függvénye, a hatóságok merevek azok alkalmazásában. Átszállás a légiközlekedési hatóság által jóváhagyott járatok esetében lehetséges, azokról ugyanakkor listát nem közölnek. Szingapúri átszállás esetén feltétlenül ellenőrizzék, hogy az adott viszonylat vonatkozásában a légitársaság rendelkezik-e a megfelelő engedéllyel.  

h) Kiutazás az országból: IGEN

Szingapúr az országból történő kiutazást alapvetően nem korlátozza. Ugyanakkor a hosszútávú-státusszal, például munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak, beleértve hazánk állampolgárait is, érdemes szem előtt tartani, hogy a Szingapúrba történő visszatérés jellemzően engedélyköteles.  

i) Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a mkXgtZjc5JN0JTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a ZgqKBV35JEa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Helyi járványügyi helyzet

A koronavírus 2020 januárban Szingapúrban is megjelent, a betegség helyben is történő terjedésére reagálva a járványügyi készültség 2020. február 7-e óta a harmadik, narancssárga szintű. A betegek számának alakulásáról, a Szingapúr által tett intézkedésekről mindenkor aktuális információ érhető el a szingapúri Egészségügyi Minisztérium honlapján: https://www.moh.gov.sg/covid-19

Szingapúrban kötelező a nyilvános helyeken és a közlekedési eszközökön történő maszkviselés és az okostelefonra telepíthető kontaktkutató alkalmazás (TraceTogether) használata is.    

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Szingapúr Ázsiában – de az egész világon is-, az egyik legbiztonságosabb országnak számít. A közbiztonság kimondottan jó, a hatóságok 2001-ben hathatós és gyors intézkedéseket tettek a terrorizmus megelőzése érdekében, és az óta is folyamatosan ügyelnek a városállamnak nemzetközi hírnevet kölcsönző biztonság megőrzésére. Terrorista támadások, atrocitások nem történtek. A szigorú igazságszolgáltatásnak és a súlyos szankcióknak is köszönhetően a szingapúri bűnözési mutatók igen alacsonyak, a külföldi turistáknak lopásoktól nem kell tartaniuk. A drogcsempészetet halállal büntetik. A más ázsiai országokra jellemző korrupció Szingapúrban majdnem ismeretlen. A városi közlekedés úgyszintén biztonságos, közlekedési balesetek ritkán fordulnak elő. A természeti katasztrófák (tájfunok, földrengések) Szingapúrra nem jellemzőek.

A szingapúri állami hatóságok és intézmények általában korrekt, együttműködő magatartást tanúsítanak a velük kapcsolatba kerülő külföldiekkel, így a magyar állampolgárokkal szemben is.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A Szingapúrból történő kiutazás időpontjában az útlevélnek még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzések:

A szingapúri hatóság a belépési feltételekről szóló tájékoztatója itt érhető el.  

A belépéskor kapott iratot kérjük, őrizzék meg, mivel kilépéskor kérhetik annak bemutatását!

Szingapúr 2021-től áttér az országba történő belépések elektronikus regisztrációjára. Az AirAsia, Jetstar Asia, Cathay Pacific és a Singapore Airlines légitársaságok utasainak már most lehetősége van erre a https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard weboldalon, valamint az SG Arrival Card Google Play és Apple App Store mobilalkalmazásokon keresztül. 

A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Vízum:

A magyar állampolgárok 90 napos vízummentes tartózkodásra jogosultak. Az idegenrendészeti szabályok szigorúak. A belépésnél feltétel a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél, a szingapúri tartózkodás anyagi fedezetének igazolása és a visszafelé/tovább utazásra szóló repülőjegy bemutatása.

A 90 napon túli tartózkodás vízumköteles. További információ elérhető a Szingapúri Köztársaság budapesti Főkonzulátusa honlapján: www.singapore.hu/index.html

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. 

Vám:

Részletes információ: www.customs.gov.sg/individuals/going-through-customs/arrival/guide-for-travellers 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Gyógyszerek behozatala:

Részletes információ: https://www.hsa.gov.sg/personal-medication/overview

Házikedvencek beutazása: 

Javasoljuk továbbá, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával!

További hasznos linkek:

További hasznos információ az országról

A turizmus Szingapúrban fejlett, jól szervezett és kialakult infrastruktúrával rendelkezik. Elsősorban a luxus- és közép árkategóriájú szállodák az elterjedtek. Olcsóbb szálláshelyek korlátozott, de egyre növekvő számban találhatók.

Az alapvetően biztonságos körülmények mellett, Szingapúr jellemzője a szigorú rend és fegyelem. Jelentős bírságot (500-1000 szingapúri dollár, ami kb. 300-600 USD-nek felel meg) kell fizetniük a nem kijelölt helyen dohányzóknak, a szemetelőknek, a különböző módon közmegbotránkozást okozóknak. Az igazságszolgáltatás Szingapúrban még ma is alkalmazza az angol gyarmati időkből fennmaradt botozást.

Pénznem:

A szingapúri dollár (SGD) Szingapúr jelenlegi hivatalos pénzneme és Bruneiben is elfogadják. Jelenleg a következő címletű érmék vannak forgalomban: 1, 5, 10, 20, 50 cent, illetve 1 dollár. 1967 óta 4 bankjegysorozatot bocsátottak ki, más-más motívumokkal. Külön érdekesség a 10 ezer dolláros bankjegy, amely a világ legértékesebb papírpénze, ill. polimerpénze.

Beutazás:

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében a beutazó magyar állampolgároknak célszerű figyelembe venni az alábbiakat:

A kábítószerek behozatala szigorúan tilos (a drogokkal való kereskedelem Szingapúrban halálbüntetést von maga után!),

Az alkohol és cigaretta behozatalát a szingapúri vámhatóságok jelentősen illetve teljesen korlátozták. Míg alkohol esetében 1 üveg, a cigaretta esetében vámmentesen egy dobozt sem lehet bevinni a városállam területére.

Rágógumi behozatala tilos (a rágógumi forgalmazása Szingapúrban tiltott).

Pornográf sajtótermékek, videokazetták, CD-k behozatala szintén tiltott.

Nem eredeti, tisztázatlan jogeredetű filmek, CD-k, videokazetták, műszaki termékek az országba nem importálhatóak.

Lőfegyverek behozatala tilos.

Szúró- és vágóeszközök (kések) kézi poggyászban való behozatala nem megengedett.

Lőfegyverek, szúró- és vágóeszközök utánzatainak (akár öngyújtó, vagy kulcstartó formájában is) behozatala ugyancsak tiltott.

A felsorolt vámrendelkezések esetleges megsértése nem csak jelentős bírságot, hanem őrizetbe vételt is maga után vonhat.

Az idegenrendészeti szabályok ugyancsak szigorúak. Az illegális határátlépést, engedély nélküli tartózkodást 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel, minimum 3 botütéssel (amennyiben az illető nem kiskorú, vagy várandós anya) és jelentős pénzbírsággal büntethetik.

A kábítószer-kereskedelemmel, a fegyveres rablással és más bűncselekménnyel (gyilkosság, gyilkossági kísérlet, kalózkodás, fegyverkereskedelem, váltságdíj fejében elkövetett emberrablás stb.) összefüggésben, az országban-érvényben van a halálbüntetés. A kábítószerekkel való visszaélésről szóló szingapúri Törvény („Misuse of Drugs Act”) 20 különböző esetben kötelező jelleggel ír elő halálbüntetést mindazok számára, akik az alábbi vagy annál nagyobb mennyiségű kábítószerrel való kereskedésben találtatnak bűnösnek:

1200 g ópium, mely több mint 30 g morfiumot tartalmaz
30 g morfium
15 g heroin
30 g kokain
500 g cannabis
1000 g cannabis-keverék
200 g cannabis-gyanta
250 g metamfetamin

A szingapúri büntetőjog a fenti drogmennyiség birtoklása alapján egyben a kereskedelmi szándékot is vélelmezi. A Szingapúrba érkező külföldinek tudatában kell lennie: az egyes európai országokban szabálysértésnek sem minősülő drog birtoklása a délkelet-ázsiai városállamban halálbüntetéssel is járhat. A halálbüntetés nemcsak a városállamba beutazó, de a szingapúri repülőtér tranzit-várójában átutazó külföldire is ugyanúgy vonatkozik. A szingapúri büntetőjogról általános érvényűen is megállapítható, hogy az egyes bűncselekményeket és szabálysértéseket más országoknál jóval súlyosabb szankciókkal sújtja. 

Közlekedés:

A közösségi közlekedés (metró, autóbusz) valamint a taxi szolgáltatások is magas színvonalon és alacsony áron érhetők el. A közlekedés a városállamban -a brit hagyományokat követve- baloldali. A személygépkocsik száma az 5 milliós városban korlátozott. A gépkocsi-vásárlási jogosultságért fizetendő külön díj és a magas behozatali vám miatt a személygépkocsik ára kb. 2,5-3-szorosa az európai átlagnak. Környezetvédelmi okok miatt 10 évesnél régebbi gépkocsik az utakon csak külön engedéllyel közlekedhetnek. Az országba belépő autóknak biztosítással kell rendelkezniük. A belvárosi utak használatáért külön díjat kell fizetni, amelyet az utak felé helyezett érzékelő készülékek (ERP – Electric Road Pricing) a gépkocsi szélvédőjére helyezett kártyáról („cash card”) elektronikus úton vonnak le, a napszakoktól függő, változó tarifa mértékében. A belvárosi utakat használó, de elektronikus kártyával nem rendelkező gépkocsikat fotón rögzítik, s a vezetőnek bírságot kell fizetnie. 

Gépjárművezetés:

1 évig lehet az érvényes magyar és nemzetközi jogosítvánnyal vezetni, utána különbözeti (elméleti) vizsgát kell tenni, és szingapúri jogosítványt adnak ki. Részletes ismertető a következő honlapon érhető el: https://www.ecitizen.gov.sg/Driving-in-Singapore-How-to-convert-a-foreign-driving-licence.html

Időjárás:

Szingapúr éghajlata egyenlítői trópusi, 26,7oC-os évi átlaghőmérséklettel, 24-36oC közötti szélső értékekkel, magas (gyakran 90 % feletti) relatív páratartalommal. Elkülönülő évszakok nincsenek, a november-januári időszakban esik a legtöbb eső.

Szabadidő:

A legelterjedtebb sportágak a golf, a vitorlázás, a fitness, a futás, a kerékpározás és az úszás.

A városban több természetvédelmi park található, a tengerparti sétányok jól kiépítettek.

A városnak 4 múzeuma (Ázsiai Civilizációk Múzeuma, Történelmi Múzeum, Művészeti Múzeum, Bélyegmúzeum) van. A kulturális élet központja a 2002-ben a tengerparti öböl partján épített Esplanade (Theatres on the Bay), ahol minden év májusában-júniusában rendezik meg a Szingapúri Művészeti Fesztivált.

Egészségügy:

Az egészségügyi ellátás Szingapúrban magas színvonalú, a higiéniás körülmények ázsiai és világviszonylatban is kiemelkedően jók. Szingapúr 2003-ban úrrá lett a SARS- (nem hagyományos tüdőgyulladás) járványon, azóta újabb megbetegedés nem történt. Az Ázsia más országaiban jelentkező madár-influenza a városállamban nem fordult elő. A hatóságok fokozott figyelmet fordítanak az óvintézkedésekre minden járvány megelőzése érdekében, így ajánlják a rutinoltások, továbbá a Hepatitis A, a tífusz, valamint egyes speciális esetekben a Hepatitis B és a veszettség elleni oltások felvételét. 

A trópusi betegségek közül egyedüliként a dengue-lázas megbetegedés kockázatával lehet számolni. Évente átlagosan négy-hatezer megbetegedést regisztrálnak. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külkerületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Szingapúri tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről. A szingapúri dengue-láz helyzettel kapcsolatos naprakész angol nyelvű szingapúri információk az Egészségügyi Minisztérium honlapján találhatók: www.moh.gov.sg/dengue_hotspots

A Zika vírus gyors szingapúri terjedése miatt a terhes nők számára javasolt a szingapúri utazás megfontolása, illetve esetleges elhalasztása. Bővebb tájékoztatást a Zika vírusról az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol

A dél-szumátrai (Indonézia) erdőtüzek okozta füstköd („haze”) kétévente egy-egy alkalommal – a széljárástól függően- 2-3 napig megáll a városállam légterében, de környezetvédelmi problémákat eddig nem okozott, a levegő szennyezettsége a megengedett mértéket nem haladta meg.

Az Egészségügyi Minisztérium a szív- és légzési betegségekben szenvedőknek azt tanácsolja, hogy a 100 feletti PSI- érték esetén tornagyakorlatokkal ne terheljék meg szervezetüket, s maradjanak a lakásban. A füstköd elsősorban a gyermekkorú asztmás betegekre jelent veszélyt. Az egészségre káros hatásokat a szabadban való tartózkodás mellőzésével, a lakásban a légkondicionáló működtetésével (éjszaka is) lehet mérsékelni. A szingapúri "haze"-helyzetről a környezetvédelmi hatóság honlapja (www.nea.gov.sg) folyamatos tájékoztatást ad.

Egyéb: