Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.06.28.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szingapúrban nagykövetség és konzuli hivatal 

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek. 

A szingapúri hatóságok által közzétett információk elérhetők a https://safetravel.ica.gov.sg/ hivatkozáson. 

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Szingapúr biztonsági besorolását tekintve a zöld, (III.) kategóriába tartozik. A városállam biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz. Mindazonáltal a járványügyi helyzet kapcsán életbe léptetett beutazási feltételek a beutazni kívánók különös körültekintését követelik meg! 

a) Be lehet-e utazni az országba? IGEN. 

Fontos! 2022. április 26-tól új szabályok léptek életbe, melyek egyszerűsítik a Szingapúrba történő belépést. Az új szabályok a https://safetravel.ica.gov.sg/arriving/overview hivatkozáson olvashatók. Ezek értelmében főszabály szerint a 2010 előtt született beutazni kívánók esetén megkövetelik a koronavírus elleni oltottságot! Az oltott utazókra vonatkozó követelmények a https://safetravel.ica.gov.sg/arriving/general-travel/fully-vaccinated hivatkozáson olvashatók. 

Az oltottság vonatkozásában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltóanyagokat (WHO EUL) fogadják el – így a beutazásra a Sinopharm oltás igen, a Szputnyik nem használható. Az oltottság ténye uniós digitális Covid-igazolvánnyal is igazolható. A belépéshez harmadik oltás felvételét nem követelik meg, a beutazók vonatkozásában még nincs előírás az oltások érvényességéről. Az oltottsági követelményekről részletes információ található a https://safetravel.ica.gov.sg/arriving/overview#vaccination oldalon. Felhívjuk a figyelmet, hogy a tervezett utazás előtt fordítsanak figyelmet a pontos és részletes tájékozódásra, hogy az előírt belépési feltételeknek maradéktalanul megfelelhessenek.  Az oltatlan utazók számára csak különleges esetben engedélyezik a belépést – melyről több információ a https://safetravel.ica.gov.sg/arriving/general-travel/non-fully-vaccinated hivatkozáson érhető el. 

b) Kell-e teszt? NEM. 

Az oltottnak minősülő utazóknak illetve a 12 éves vagy az alatti oltatlan utazóknak nincs szükség tesztre. Főszabály szerint csak az oltott utazók léphetnek be Szingapúrba! Az oltatlanokra vonatkozó eljárásrendet a https://safetravel.ica.gov.sg/arriving/general-travel/non-fully-vaccinated címen közlik. 

Amennyiben szükséges teszt, ahhoz a kiindulási ország mintavételezésre akkreditált szervezeteinek tesztjeit fogadják el. 

Az akkreditált magyarországi mintavételezési helyek listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, a https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja hivatkozáson található. A pontos előírások a kiindulási ország függvényében változnak, a Szingapúrba történő beutazás vagy Szingapúrban történő átszállás mindenkori feltételeiről részletes tájékoztató a https://safetravel.ica.gov.sg/ hivatkozáson érhető el. A három éven aluli gyermekek mentesülnek a tesztkötelezettség alól. 

c) Kell-e regisztrálni? IGEN. 

A Szingapúrba történő belépést megelőzően kötelező a regisztráció, melynek keretében az egészségi állapottal összefüggő nyilatkozat tétele is szükséges. A regisztrációra a https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard/ weboldalon keresztül nyílik lehetőség. További információ a https://www.ica.gov.sg/enter-depart/entry_requirements/sg-arrival-card hivatkozáson található. A szingapúri hatóságok által közzétett mobiltelefonos alkalmazás a következő címeken érhető el: Google Play, App Store

d) Kedvezmények oltottság vagy betegségen történő átesettség alapján? IGEN.

Csak oltott személyek kérhetnek szingapúri tartózkodási engedélyt. Az oltottság igazolásához a vonatkozó iratok bemutatása és 30 napot meghaladó tartózkodás esetén Szingapúrban elvégzett, pozitív eredményű szerológiai teszt is szükséges lehet. Az elfogadottak közé a Pfizer, a Moderna és a WHO EUL listáján szereplő oltóanyagok tartoznak, utóbbi lista egyebek mellett a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Janssen-vakcinát is tartalmazza, de az orosz Szputnyik nem elfogadott. Az oltottság ténye uniós digitális Covid-igazolvánnyal is igazolható.

e) Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: 

Főszabály szerint csak oltottként lehetséges a Szingapúrba történő belépés. 

f) Karanténkötelezettség? NINCS.   

Az oltottnak minősülő utazók illetve a 12 éves vagy az alatti oltatlan utazók számára  nincs karanténkötelezettség. Főszabály szerint csak az oltottak léphetnek be Szingapúrba. 

Az esetleges oltatlan beutazóra vonatkozhat karanténkötelezettség, melyről több információ a https://safetravel.ica.gov.sg/arriving/general-travel/non-fully-vaccinated címen érhető el. 

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g) Üzleti célú beutazás: IGEN. 

h) Tranzitálási szabályok

A szingapúri hatóságok az átszállás vonatkozásában nem támasztanak oltottsággal kapcsolatos elvárásokat. Az átszállással összefüggő ajánlásokat a https://safetravel.ica.gov.sg/transit/overview hivatkozáson közlik. Felhívjuk figyelmüket, hogy Szingapúrhoz hasonlóan a régió számos más országába történő belépés esetén is feltétel az útlevél még legalább 6 hónapig tartó érvényessége. Ha ez a feltétel nem teljesül, a szingapúri átszállás is ellehetetlenül! 

i) Kivételek: NEM. 

A belépés a vonatkozó szabályoknak történő maradéktalan megfelelés függvénye, a hatóságok merevek azok alkalmazásában. 

j) Egyéb hasznos infó

A szingapúri határrendészeti feladatokat az Immigration & Checkpoints Authority (ICA) látja el. A szerv honlapja a https://www.ica.gov.sg/ címen érhető el. 

2021 november végétől a szingapúri oltási igazolás (Vaccination Certificate) egyenértékű az uniós covid-igazolvánnyal.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból

Szingapúr az országból történő kiutazást alapvetően nem korlátozza. Felhívjuk figyelmüket, hogy a régió számos országába történő belépéshez feltétel az útlevél még legalább 6 hónapig tartó érvényessége, melynek hiányában az utazás ellehetetlenül!   

3) Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a PojLLKMNyFzJPIFSei2mRa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a QvXQSSzA8zc4kcZ4ca29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok

A koronavírus 2020 januárban Szingapúrban is megjelent. A betegek számának alakulásáról, a Szingapúr által tett intézkedésekről mindenkor aktuális információ érhető el a szingapúri Egészségügyi Minisztérium honlapján: https://www.moh.gov.sg/covid-19

Szingapúrban kötelező a zárt helyeken és a közlekedési eszközökön történő maszkviselés. A metró, a buszok zavartalanul üzemelnek. 

Az Egészségügyi Minisztérium (Ministry of Health) koronavírus-vonala: 1800 333 9999.  

A rendőrség (Singapore Police Force) és a határrendészet (Immigration & Checkpoints Authority) elérhetősége: https://www.ica.gov.sg/contact-us és https://www.police.gov.sg/Contact-Us.   

Biztonság:

Szingapúr biztonsági besorolását tekintve a zöld, (III.) kategóriába tartozik. A városállam biztonsági kockázatai, általános szabályrendszere, jellemző viszonyai, közszolgáltatásai hasonlóak a Magyarországon megszokotthoz. Mindazonáltal a járványügyi helyzet kapcsán életbe léptetett beutazási feltételek a beutazni kívánók különös körültekintését követelik meg! (lásd: fentebb)

Szingapúr Ázsiában – de az egész világon is-, az egyik legbiztonságosabb országnak számít. A közbiztonság kimondottan jó, a hatóságok 2001-ben hathatós és gyors intézkedéseket tettek a terrorizmus megelőzése érdekében, és az óta is folyamatosan ügyelnek a városállamnak nemzetközi hírnevet kölcsönző biztonság megőrzésére. Terrorista támadás nem történt. A szigorú igazságszolgáltatásnak és a súlyos büntetési tételeknek is köszönhetően a szingapúri bűnözési mutatók igen alacsonyak, a külföldi turistáknak lopásoktól nem kell tartaniuk. A drogcsempészetet halállal büntetik. A más ázsiai országokra jellemző korrupció Szingapúrban majdnem ismeretlen. A városi közlekedés úgyszintén biztonságos, közlekedési balesetek ritkán fordulnak elő. A természeti katasztrófák (tájfunok, földrengések) Szingapúrra nem jellemzőek.

A szingapúri állami hatóságok és intézmények általában korrekt, együttműködő magatartást tanúsítanak a velük kapcsolatba kerülő külföldiekkel, így a magyar állampolgárokkal szemben is.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A Szingapúrba történő beutazás időpontjában az útlevélnek még legalább 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Rendkívül ajánlott, hogy az útlevél a kiutazás időpontjában is még legalább 6 hónapig érvényes legyen. 

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzések:

A szingapúri hatóság a belépési feltételekről szóló tájékoztatója itt érhető el.  

A belépéskor kapott iratot kérjük, őrizzék meg, mivel kilépéskor kérhetik annak bemutatását!

Szingapúr 2021-től áttért az országba történő belépések elektronikus regisztrációjára, melyre a https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard weboldalon, valamint az SG Arrival Card Google Play és Apple App Store mobilalkalmazásokon keresztül nyílik lehetőség. 

A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Vízum:

A magyar állampolgárok 90 napos vízummentes tartózkodásra jogosultak. Az idegenrendészeti szabályok szigorúak. A belépésnél feltétel a további 6 hónapig érvényes útlevél, a szingapúri tartózkodás anyagi fedezetének igazolása és a visszafelé/tovább utazásra szóló repülőjegy bemutatása.

A 90 napon túli tartózkodás vízumköteles. További információ elérhető a Szingapúri Köztársaság budapesti Főkonzulátusa honlapján: www.singapore.hu/index.html

Vám:

Részletes információ: https://www.customs.gov.sg/individuals/overview

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Gyógyszerek behozatala:

Részletes információ: https://www.hsa.gov.sg/personal-medication/overview

Házikedvencek beutazása: 

Javasoljuk továbbá, hogy vegye fel a kapcsolatot állatorvosával!

További hasznos linkek:

További hasznos információ az országról

A turizmus Szingapúrban fejlett, jól szervezett és kialakult infrastruktúrával rendelkezik. Elsősorban a luxus- és közép árkategóriájú szállodák az elterjedtek. Olcsóbb szálláshelyek korlátozott, de egyre növekvő számban találhatók.

Az alapvetően biztonságos körülmények mellett, Szingapúr jellemzője a szigorú rend és fegyelem. Jelentős bírságot (500-1000 szingapúri dollár, ami kb. 300-600 USD-nek felel meg) kell fizetniük a nem kijelölt helyen dohányzóknak, a szemetelőknek, a különböző módon közmegbotránkozást okozóknak. Az igazságszolgáltatás Szingapúrban még ma is alkalmazza az angol gyarmati időkből fennmaradt botozást.

Pénznem:

A szingapúri dollár (SGD) Szingapúr jelenlegi hivatalos pénzneme és Bruneiben is elfogadják. Jelenleg a következő címletű érmék vannak forgalomban: 1, 5, 10, 20, 50 cent, illetve 1 dollár. 1967 óta 4 bankjegysorozatot bocsátottak ki, más-más motívumokkal. Külön érdekesség a 10 ezer dolláros bankjegy, amely a világ legértékesebb papírpénze, ill. polimerpénze.

Beutazás:

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében a beutazó magyar állampolgároknak célszerű figyelembe venni az alábbiakat:

A kábítószerek behozatala szigorúan tilos (a drogokkal való kereskedelem Szingapúrban halálbüntetést von maga után!),

Az alkohol és cigaretta behozatalát a szingapúri vámhatóságok jelentősen illetve teljesen korlátozták. Míg alkohol esetében 1 üveg, a cigaretta esetében vámmentesen egy dobozt sem lehet bevinni a városállam területére.

Rágógumi behozatala tilos (a rágógumi forgalmazása Szingapúrban tiltott).

Pornográf sajtótermékek, videokazetták, CD-k behozatala szintén tiltott.

Nem eredeti, tisztázatlan jogeredetű filmek, CD-k, videokazetták, műszaki termékek az országba nem importálhatóak.

Lőfegyverek behozatala tilos.

Szúró- és vágóeszközök (kések) kézi poggyászban való behozatala nem megengedett.

Lőfegyverek, szúró- és vágóeszközök utánzatainak (akár öngyújtó, vagy kulcstartó formájában is) behozatala ugyancsak tiltott.

A felsorolt vámrendelkezések esetleges megsértése nem csak jelentős bírságot, hanem őrizetbe vételt is maga után vonhat.

Az idegenrendészeti szabályok ugyancsak szigorúak. Az illegális határátlépést, engedély nélküli tartózkodást 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel, minimum 3 botütéssel (amennyiben az illető nem kiskorú, vagy várandós anya) és jelentős pénzbírsággal büntethetik.

A kábítószer-kereskedelemmel, a fegyveres rablással és más bűncselekménnyel (gyilkosság, gyilkossági kísérlet, kalózkodás, fegyverkereskedelem, váltságdíj fejében elkövetett emberrablás stb.) összefüggésben, az országban-érvényben van a halálbüntetés. A kábítószerekkel való visszaélésről szóló szingapúri törvény („Misuse of Drugs Act”) 20 különböző esetben kötelező jelleggel ír elő halálbüntetést mindazok számára, akik az alábbi vagy annál nagyobb mennyiségű kábítószerrel való kereskedésben találtatnak bűnösnek:

1200 g ópium, mely több mint 30 g morfiumot tartalmaz
30 g morfium
15 g heroin
30 g kokain
500 g cannabis
1000 g cannabis-keverék
200 g cannabis-gyanta
250 g metamfetamin

A szingapúri büntetőjog a fenti drogmennyiség birtoklása alapján egyben a kereskedelmi szándékot is vélelmezi. A Szingapúrba érkező külföldinek tudatában kell lennie: az egyes európai országokban szabálysértésnek sem minősülő drog birtoklása a délkelet-ázsiai városállamban halálbüntetéssel is járhat. A halálbüntetés nemcsak a városállamba beutazó, de a szingapúri repülőtér tranzit-várójában átutazó külföldire is ugyanúgy vonatkozik. A szingapúri büntetőjogról általános érvényűen is megállapítható, hogy az egyes bűncselekményeket és szabálysértéseket más országoknál jóval súlyosabb szankciókkal sújtja. 

Közlekedés:

A közösségi közlekedés (metró, autóbusz) valamint a taxi szolgáltatások is magas színvonalon és alacsony áron érhetők el. A közlekedés a városállamban -a brit hagyományokat követve- baloldali. A személygépkocsik száma az 5 milliós városban korlátozott. A gépkocsi-vásárlási jogosultságért fizetendő külön díj és a magas behozatali vám miatt a személygépkocsik ára kb. 2,5-3-szorosa az európai átlagnak. Környezetvédelmi okok miatt 10 évesnél régebbi gépkocsik az utakon csak külön engedéllyel közlekedhetnek. Az országba belépő autóknak biztosítással kell rendelkezniük. A belvárosi utak használatáért külön díjat kell fizetni, amelyet az utak felé helyezett érzékelő készülékek (ERP – Electric Road Pricing) a gépkocsi szélvédőjére helyezett kártyáról („cash card”) elektronikus úton vonnak le, a napszakoktól függő, változó tarifa mértékében. A belvárosi utakat használó, de elektronikus kártyával nem rendelkező gépkocsikat fotón rögzítik, s a vezetőnek bírságot kell fizetnie. 

Gépjárművezetés:

1 évig lehet az érvényes magyar és nemzetközi jogosítvánnyal vezetni, utána különbözeti (elméleti) vizsgát kell tenni, és szingapúri jogosítványt adnak ki. Részletes ismertető a következő honlapon érhető el: https://www.police.gov.sg/Advisories/Traffic/Traffic-Matters

Időjárás:

Szingapúr éghajlata egyenlítői trópusi, 26,7oC-os évi átlaghőmérséklettel, 24-36oC közötti szélső értékekkel, magas (gyakran 90 % feletti) relatív páratartalommal. Elkülönülő évszakok nincsenek, a november-januári időszakban esik a legtöbb eső.

Szabadidő:

A legelterjedtebb sportágak a golf, a vitorlázás, a fitness, a futás, a kerékpározás és az úszás.

A városban több természetvédelmi park található, a tengerparti sétányok jól kiépítettek.

A városnak 4 múzeuma (Ázsiai Civilizációk Múzeuma, Történelmi Múzeum, Művészeti Múzeum, Bélyegmúzeum) van. A kulturális élet központja a 2002-ben a tengerparti öböl partján épített Esplanade (Theatres on the Bay), ahol minden év májusában-júniusában rendezik meg a Szingapúri Művészeti Fesztivált.

Egészségügy:

Az egészségügyi ellátás Szingapúrban magas színvonalú, a higiéniás körülmények ázsiai és világviszonylatban is kiemelkedően jók. Szingapúr 2003-ban úrrá lett a SARS- (nem hagyományos tüdőgyulladás) járványon, azóta újabb megbetegedés nem történt. Az Ázsia más országaiban jelentkező madár-influenza a városállamban nem fordult elő. A hatóságok fokozott figyelmet fordítanak az óvintézkedésekre minden járvány megelőzése érdekében, így ajánlják a rutinoltások, továbbá a Hepatitis A, a tífusz, valamint egyes speciális esetekben a Hepatitis B és a veszettség elleni oltások felvételét. 

A trópusi betegségek közül egyedüliként a dengue-lázas megbetegedés kockázatával lehet számolni. Évente átlagosan négy-hatezer megbetegedést regisztrálnak. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külkerületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. Szingapúri tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről. A szingapúri dengue-láz helyzettel kapcsolatos naprakész angol nyelvű szingapúri információk az Egészségügyi Minisztérium honlapján találhatók: https://www.nea.gov.sg/dengue-zika/dengue/dengue-clusters

A Zika vírus gyors szingapúri terjedése miatt a terhes nők számára javasolt a szingapúri utazás megfontolása, illetve esetleges elhalasztása. Bővebb tájékoztatást a Zika vírusról az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol

A dél-szumátrai (Indonézia) erdőtüzek okozta füstköd („haze”) kétévente egy-egy alkalommal – a széljárástól függően- 2-3 napig megáll a városállam légterében, de környezetvédelmi problémákat eddig nem okozott, a levegő szennyezettsége a megengedett mértéket nem haladta meg.

Az Egészségügyi Minisztérium a szív- és légzési betegségekben szenvedőknek azt tanácsolja, hogy a 100 feletti PSI- érték esetén tornagyakorlatokkal ne terheljék meg szervezetüket, s maradjanak a lakásban. A füstköd elsősorban a gyermekkorú asztmás betegekre jelent veszélyt. Az egészségre káros hatásokat a szabadban való tartózkodás mellőzésével, a lakásban a légkondicionáló működtetésével (éjszaka is) lehet mérsékelni. A szingapúri "haze"-helyzetről a környezetvédelmi hatóság honlapja (www.nea.gov.sg) folyamatos tájékoztatást ad.

Egyéb: