Ázsia

Mai napon is érvényes: 2019.08.24. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Tadzsikisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Almati főkonzulátus

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország, azon belül is elsősorban a Fergana-medence és annak környéke a tádzsik-üzbég-kirgiz hármas határ, utazás és ott tartózkodás szempontjából „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtőországok és térségek” kategóriájába tartozik. Ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a régióba.

Szintén az átlagosnál veszélyesebb területnek számít a több mint 1.300 km hosszúságú tádzsik-afgán határkörzet, mivel a környéken gyakoriak az afgán fegyveresek átcsapásai. Ezeknek a támadásoknak célja az utasok kifosztása, de a fegyverhasználat komolyabb következményekkel is járhat.

2015. május 18-án Tádzsikisztán, az afgán terroristák rendszeres harci tevékenységére hivatkozva, biztonsági okokból beszüntette a belépési engedélyek kiadását külföldi állampolgárok számára Hegyi-Badahsán körzetbe.

2014. januárjában Kirgizisztán és Tádzsikisztán közös határátkelő helyét határozatlan időre lezárták a hatóságok, miután fegyveres összecsapások történtek a két ország határ menti megyéi között. Kérjük az utazókat, hogy a jelenlegi konfliktus miatt kerüljék a két ország ezen területét.

Tádzsikisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extremizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. A nagy forgalmú piacokon, bevásárlóközpontokban, vasúti- és autóbusz pályaudvarokon ügyeljenek értékeikre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Tádzsikisztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy tádzsik nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tádzsikisztánba . A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Tádzsik Köztársaság bécsi nagykövetségéhez http://tajikembassy.at.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges. Tádzsikisztán magyar állampolgárok esetében könnyített vízumeljárást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok Dusanbe nemzetközi repülőterére érkezve helyben megkaphatják a tádzsik vízumot, mely 45 napig érvényes.

Nem határon történő vízumigénylés esetén a vízumokat előzetesen, a Tádzsik Köztársaság Bécsi Nagykövetségén kell beszerezni. A feltételekről részletesen a Tádzsik Köztársaság bécsi nagykövetség honlapján tájékozódhat.

Amennyiben a tervezett tartózkodás nem haladja meg a 45 napot, úgy lehetőség van elektronikus vízum igénylésére. Bővebb információ a www.evisa.tj honlapon található.

Turista céllal utazó személyek mentesülnek a regisztráció kötelezettsége alól. Egyéb céllal beutazó személyek viszont a beutazást követően három napon belül kötelesek regisztrálni a Tádzsik Köztársaság Belügyminisztérium Vízum Regisztráció Osztályán www.mvd.tj/index.php/en.

Vízum egyéb célú (pl.üzleti) beutazás esetén:
Kérjük tájékozódjon a Tádzsik Köztársaság bécsi nagykövetségén http://tajikembassy.at.

A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.pettravel.com/immigration/Kazakhstan.cfm

Vám:

A tádzsik vámhatóság oldala: www.customs.tj.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

További hasznos információ az országról

Pénznem: Tádzsik Szomoni (TJS).

Időjárás: Tádzsikisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 ° C fok. Általános a levegő szárazsága az egész országban. 

Üzbegisztán keleti része hegyvidék, nyugati régiója sík, sivatagos, félsivatagos terület. Itt  szélsőségesen kontinentális klímával kell számolni, nagy hőingással a nappali és az éjszakai hőmérséklet között. Az ország nyugati sivatagos részén nappal rendkívüli meleg lehet, a hőmérséklet elérheti a + 35 – 40 ° C fokot. 

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag nagy gyakorisággal fordulnak elő.

Közlekedés: Tádzsikisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A közúti közlekedés több kockázatot rejt, a nagy távolságok és a nehéz domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak állapota és a fejletlen szervizhálózat miatt.

A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére nem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Közegészség, egészségügyi helyzet: Felhívjuk a Tádzsikisztánba készülők figyelmét arra, hogy a helyi hatóságok 2016. november 25-i közlése szerint az őszi időszakban eddig 18 ezer gyermek betegedett meg hepatitis A vírussal az országban. Bár a tádzsik hatóságok hangsúlyozzák, hogy a járványt ellenőrzés alatt tartják, javasoljuk a térségbe utazó magyar állampolgároknak a szükséges oltások beszerzését, a higiéniai szabályok fokozott betartását, a biztonságos palackozott víz fogyasztást, és a jelen időszakban – lehetőleg – a gyermekintézmények felkeresésének mellőzését.

A korábban előfordult tömeges, halálos áldozatokkal is járó gyermekparalízis (poliomielitisz) járvány kapcsán fokozott elővigyázatosságot kérünk a Tádzsikisztánba utazóktól.

Magyarország és Tádzsikisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A csapvíz fogyasztását nem ajánljuk, inkább palackozott ásványvizet igyanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az országban maláriás megbetegedésekkel lehet számolni, különösen a meleg időszakokban.