Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Tádzsikisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal.
Tiszteletbeli konzul Dusanben van.
Felügyelő képviselet nur-sultani nagykövetség

Aktuális:

2021. 08. 09.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Tádzsikisztán az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Külön beutazási engedéllyel. 

Engedélykérés a Tádzsik Köztársaság Külügyminisztériumnak címzett kérvény útján lehetséges. A kérvénynek nincsennek formai követelményei. A kérvényt és az útlevél másolatát az jHocTIliAvpxKDNBV8mzDjmM5YaW5mb0BtZmEudGo= e-mail címre kell elküldeni. Az engedélyezési eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő harminc nap.

Ugyanakkor felhívjuk a Tádzsikisztánba utazó állampolgáraink figyelmét, hogy az országba történő belépéshez vízum beszerzése szükséges. A vízumkérelmet online szükséges benyújtani a www.visa.gov.tj oldalon, majd a válasz emailben jelzett időpontban fel kell keresni Tádzsikisztán bécsi nagykövetségét. Lehetőség van ún. Elektronikus vízum (E-Visa) igénylésére is a  www.evisa.tj oldalon. Az E-Visa egyszeri beutazásra és maximum 45 napi tartózkodásra jogosít. E-Visa igénylése esetén nincs szükség Tádzsikisztán bécsi nagykövetségének a felkeresésére. Bővebb információt a vízum igénylésének módozatairól Tádzsikisztán bécsi nagykövetségének oldalain olvashat angol nyelven: https://mfa.tj/en/vienna/consular-issues/consular-services/standard-visa

b. Kell-e teszt? Igen. 

Minden külföldről érkező személy a Tádzsikisztánba való belépés időpontjától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában léphet be. Kivételt képeznek a 3 éven aluli gyermekek. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét és útlevelének a sorszámát. Emellett az országba történő belépéskor a helyi hatóságok is végeznek koronavírus-tesztet.

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Az országba való belépéskor kérdőívet kell kitölteni, amelyben a tervezett tartózkodási címet is meg kell adni. 

d. Oltással járó kedvezmények: Nincsennek.

Tádzsikisztán a beutazáshoz oltási kötelezettséget nem ír elő. A védőoltás megléte könnyítésekre nem jogosít. 

e. Karanténkötelezettség: Van. 

Minden külföldről érkező személy számára a helyi hatóságok 10 napos házi karantént rendelnek el.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Az üzleti célú beutazás feltételei megegyeznek a fent leírtakkal. 

g. Tranzitálási szabályok: 

A harmadik országból történő tranzitálás - a nemzetközi légijáratok korlátozásával és a tranzitálás lehetőségeinek párhuzamos szűkítésével - a gyakorlatban jelenleg nem lehetséges Tádzsikisztán területén.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Beutazási tilalom van érvényben külföldiek és hontalanok számára, kivéve az országba akkreditált diplomáciai képviseletek és nemzetközi képviseletek tagjai és azok családtagjai, nemzetközi forgalomban részt vevő repülőgépek- és vasúti szerelvények tagjai, nemzetközi áruszállításban részvevő személyek, valamint azok számára, akik beutazási engedélyt kapnak a tádzsik hatóságoktól.

2) Kiutazás az országból:

Tádzsikizstánból való kilépéskor speciális intézkedés nincs, az utazás célja szerinti – valamint a tranzitálás során érintett – ország(ok) beutazási szabályai az irányadóak. 

Ugyanakkor bizonyos légitársaságok megkövetelik az indulás előtti 72 órában készült negatív eredményű PCR teszt bemutatását. Ezt minden esetben a légitársaságokkal szükséges egyeztetni. Fontos kiemelni, hogy ha az elutazáshoz készített PCR teszt pozitív eredményt mutat, akkor az utazás nem valósulhat meg, és 14 napos karanténba kell vonulnia az érintettnek.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a NvaRSbjnk7ZmMyjmza29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a zusshtZc44MNca29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 4) Helyi járványügyi szabályok:

2021. június 22-én ismét megjelent a koronavírus Tádzsikisztánban, emiatt a Hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a járványügyi szabályok betartására, valamint további szigorítások várhatók. 

Maszkviselés:

Tádzsikisztánban a maszk viselése kötelező bizonyos közterületen és nyilvános helyen, valamint tömegközlekedési eszközökön.

Légi összeköttetés:

Menetrend szerinti járatok nemzetközi viszonylatban kizárólag az Egyesült Arab Emírségek, Törökország, Üzbegisztán, Afganisztán, Kazahsztán, Ukrajna és Oroszország irányába érhetők el. További járatok indításáról tárgyalnak. 

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos hivatalos információ a Tádzsik Köztársaság Szociális- és Egészségügyi Minisztériumának, valamint Külügyminisztériumának honlapján érhető el: 

Dusanbe nemzetközi repülőterének információs oldala: https://www.dushanbe-airport.com
Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

5) Nyári szezonra vonatkozó további információ: 

Várhatóan növekedni fog nemzetközi járatok száma és gyakorisága.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország, azon belül is elsősorban a Fergana-medence és annak környéke a tádzsik-üzbég-kirgiz hármas határ, utazás és ott tartózkodás szempontjából fokozott biztonsági kockázatot rejtő térség. Ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a régióba. Továbbá a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A tádzsik-üzbég-kirgiz hármas határ térségekben időről időre fegyveres incidensek is előfordulnak.

Szintén az átlagosnál veszélyesebb területnek számít a több mint 1.300 km hosszúságú tádzsik-afgán határkörzet, mivel a környéken gyakoriak az afgán fegyveresek átcsapásai. Ezeknek a támadásoknak célja az utasok kifosztása, de a fegyverhasználat komolyabb következményekkel is járhat.

Kérjük az utazókat, hogy a lehetséges  konfliktusok miatt kerüljék a határmenti területeket.

Tádzsikisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extremizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. A nagy forgalmú piacokon, bevásárlóközpontokban, vasúti- és autóbusz pályaudvarokon ügyeljenek értékeikre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Tádzsikisztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy tádzsik nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tádzsikisztánba . A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Tádzsik Köztársaság bécsi nagykövetségéhez: https://mfa.tj/en/vienna.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

Vízum beszerzése szükséges. Tádzsikisztán magyar állampolgárok esetében könnyített vízumeljárást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok Dusanbe nemzetközi repülőterére érkezve helyben megkaphatják a tádzsik vízumot, mely 45 napig érvényes.

Nem határon történő vízumigénylés esetén a vízumokat előzetesen, a Tádzsik Köztársaság Bécsi Nagykövetségén kell beszerezni. A feltételekről részletesen a Tádzsik Köztársaság bécsi nagykövetség honlapján tájékozódhat.

Amennyiben a tervezett tartózkodás nem haladja meg a 45 napot, úgy lehetőség van elektronikus vízum igénylésére. Bővebb információ a www.evisa.tj honlapon található.

Turista céllal utazó személyek mentesülnek a regisztráció kötelezettsége alól. Egyéb céllal beutazó személyek viszont a beutazást követően három napon belül kötelesek regisztrálni a Tádzsik Köztársaság Belügyminisztérium Vízum Regisztráció Osztályán www.mvd.tj/index.php/en.

Vízum egyéb célú (pl.üzleti) beutazás esetén:
Kérjük tájékozódjon a Tádzsik Köztársaság bécsi nagykövetségén http://tajikembassy.at.

A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

http://www.pettravel.com/immigration/Tajikistan.cfm 

vagy

www.pettravel.com

Vám:

A tádzsik vámhatóság oldala: www.customs.tj.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Tádzsik Szomoni (TJS).

Időjárás: Tádzsikisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 ° C fok. Általános a levegő szárazsága az egész országban. 

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag nagy gyakorisággal fordulnak elő.

Közlekedés: Tádzsikisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útlezárások, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A közúti közlekedés több kockázatot rejt, a nagy távolságok és a nehéz domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak állapota és a fejletlen szervizhálózat miatt.

A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére nem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: A kézrázás a férfiak között elterjedt. A férfiak nem szoktak kezet fogni nőkkel. Bár Tádzsikisztán alapvetően mohamedán ország, de a fővárosban és a nagyvárosokban európai, konzervatívabb jellegű, öltözködést követnek. Vidéken az emberek konzervatívan öltöznek, s így arrafelé a turista hölgyeknek  is mértéktartóan kell öltözködni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Kötelezően előírt oltás nincs Tádzsikisztánra vonatkozóan. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis, poliomyelitis. A vezetékes víz a tisztálkodásra, főzésre alkalmas, de inni csak palackozott ásványvizet szabad. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. 

Magyarország és Tádzsikisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.