Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Tádzsikisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal.
Tiszteletbeli konzul Dusanbe-ban van.
Felügyelő képviselet nur-sultani nagykövetség

Aktuális:

2022. 05. 09.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Tádzsikisztán biztonsági besorolása az I. biztonsági kategória, azaz az utazásra nem javasolt térségek listáján található. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Közvetlen légi összeköttetés az Egyesült Arab Emírségekkel, Törökországgal, Üzbegisztánnal, Kazahsztánnal, Indiával és Oroszországgal van. A beutazás a szárazföldi határátkelőhelyeken előzetes engedélyhez kötött. Engedélykérés a Tádzsik Köztársaság Külügyminisztériumnak címzett kérvény útján lehetséges. A kérvénynek nincsennek formai követelményei. A kérvényt és az utazó útlevél másolatát az MeewrRamQeyOLIMwmc9DF11jWWZraW5mb0BtZmEudGo= e-mail címre kell elküldeni. Az engedélyezési eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő harminc nap. 

Az országba történő belépéshez 48 óránál nem régebbi, angol nyelvű negatív eredményű PCR-teszt szükséges. Ez alól nem mentesít sem a magyar védettségi igazolvány, sem egyéb oltási igazolás megléte. 2022. március 15-ét követően az Üzbegisztánból és a FÁK többi országából érkező utasok számára elegendő ezen országok oltási igazolványai valamelyikének felmutatása.

Tádzsikisztánban 2022. március 7-én eltörölték a maszkviselési kötelezettséget.

b. Kell-e teszt? Igen. 

Minden külföldről érkező személy (kivéve ha a FÁK valamelyik államából azok oltási igazolványával érkezik) a Tádzsikisztánba való belépés időpontjától számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában léphet be. Kivételt képeznek a 3 éven aluli gyermekek. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét és útlevelének a sorszámát. Emellett az országba történő belépéskor a helyi hatóságok is végeznek koronavírus-tesztet. 2022 márciusa óta a PCR teszttel rendelkezőknek nem kötelező belépéskor újabb teszt vagy vizsgálat elvégzése.

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Az országba való belépéskor kérdőívet kell kitölteni, amelyben a tervezett tartózkodási címet is meg kell adni. 

d. Oltással járó kedvezmények: Nincsenek.

Tádzsikisztán a beutazáshoz oltási kötelezettséget nem ír elő. A védőoltás megléte könnyítésekre nem jogosít. 

e. Karanténkötelezettség: Nincs. 

A hatóságok karantént rendelhetnek el, amennyiben felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Az üzleti célú beutazás feltételei megegyeznek a fent leírtakkal. 

g. Tranzitálási szabályok: 

A harmadik országból történő tranzitálás - a nemzetközi légijáratok korlátozásával és a tranzitálás lehetőségeinek párhuzamos szűkítésével - a gyakorlatban jelenleg nem lehetséges Tádzsikisztán területén.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

i. Egyéb hasznos infó: 

Dusanbe nemzetközi reptér elérhetőségei: https://www.airport.tj/index.php/en/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból:

Tádzsikizstánból való kilépéskor speciális intézkedés nincs, az utazás célja szerinti – valamint a tranzitálás során érintett – ország(ok) beutazási szabályai az irányadóak. 

Ugyanakkor bizonyos légitársaságok megkövetelik az indulás előtti 72 órában készült negatív eredményű PCR teszt bemutatását. Ezt minden esetben a légitársaságokkal szükséges egyeztetni. Fontos kiemelni, hogy ha az elutazáshoz készített PCR teszt pozitív eredményt mutat, akkor az utazás nem valósulhat meg, és 14 napos karanténba kell vonulnia az érintettnek.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a EWvRqzIFETQZOUyQ3WG3a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a NNOblikxD5rZNG3a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

4) Helyi járványügyi szabályok:

Tádzsikisztánban jelenleg nincs érvényben a kijárást, vagy a belföldi közlekedést korlátozó intézkedés. 

A 18 évesnél idősebb tadzsik állampolgárok számára kötelező az ingyenes védőoltás. Öt féle oltás - Szutnyik V, AstraZeneсa, CoronaVac, Moderna és Pfizer van forgalomban. 

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos hivatalos információ a Tádzsik Köztársaság Szociális- és Egészségügyi Minisztériumának, valamint Külügyminisztériumának honlapján érhető el: https://adbmch.tj/en/home/

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Tádzsikisztán biztonsági besorolása az I. biztonsági kategória, azaz az utazásra nem javasolt térségek listáján található.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország, azon belül is elsősorban a Fergana-medence és annak környéke a tádzsik-üzbég-kirgiz hármas határ, utazás és ott tartózkodás szempontjából fokozott biztonsági kockázatot rejtő térség. Ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a régióba. 

A tádzsik-üzbég-kirgiz hármas határ térségekben időről időre fegyveres incidensek is előfordulnak.

Szintén az átlagosnál veszélyesebb területnek számít a több mint 1.300 km hosszúságú tádzsik-afgán határkörzet, mivel a környéken gyakoriak az afgán fegyveresek átcsapásai, 2022. majusában rakétatámadásokra is sor került. Ezeknek a támadásoknak célja a lakosság megfélemlítése, az utasok kifosztása és a provokáció maga.,  A fegyverhasználat komolyabb következményekkel is járhat.

Kérjük az utazókat, hogy a lehetséges  konfliktusok miatt kerüljék a határmenti területeket.

Tádzsikisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extremizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. A nagy forgalmú piacokon, bevásárlóközpontokban, vasúti- és autóbusz pályaudvarokon ügyeljenek értékeikre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Tádzsikisztánból történő kiutazás után. 
Diplomata és szolgálati útlevél IGEN
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy tádzsik nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tádzsikisztánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak Tádzsikisztán bécsi nagykövetségéhez.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 2022. január 1-től a 30 napot nem meghaladó beutazás esetén 52 állam, köztük Magyarország állampolgárai számára (https://mfa.tj/uploads/berlin/2021/11/The-introduction-of-a-unilateral-visa.pdf) vízum beszerzése nem szükséges, viszont a 10 napot meghaladó tartózkodás regisztrációköteles. Ennek értelmében, azoknak, akik 10 napnál többet tartózkodnak az országban a jogszabály értelmében regisztrálniuk kell a Belügyminisztérium területileg illetékes Útlevél-nyilvántartási Szolgálatán (ez alól kivételt jelentenek a hivatalos szálláshelyek, melyek elvégzik a regisztrációt).

Diplomata és szolgálati útlevéllel utazók 90 napig vízummentesek.

Vízumok egyéb célú beutazás esetén: információért kérjük forduljon Tádzsikisztán bécsi nagykövetségéhez. rXKo7YzmrDxRdGFqZW1idmllbm5hQG1mYS50ag== 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

http://www.pettravel.com/immigration/Tajikistan.cfm 

vagy

www.pettravel.com

Vám:

A tádzsik vámhatóság oldala: www.customs.tj.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Tádzsik Szomoni (TJS).

Időjárás: Tádzsikisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 ° C fok. Általános a levegő extrém alacsony páratartalma az egész országban. 

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag nagy gyakorisággal fordulnak elő.

Közlekedés: Tádzsikisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák, kőomlások miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útlezárások, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A közúti közlekedés több kockázatot rejt, a nagy távolságok és a nehéz domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak állapota és a fejletlen szervizhálózat miatt.

A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére sem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: A kézrázás a férfiak között elterjedt. A férfiak nem szoktak kezet fogni nőkkel. Bár Tádzsikisztán alapvetően mohamedán ország, de a fővárosban és a nagyvárosokban európai, konzervatívabb jellegű, öltözködést követnek. Vidéken az emberek konzervatívan öltöznek, s így arrafelé a turista hölgyeknek  is mértéktartóan kell öltözködni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Kötelezően előírt oltás nincs Tádzsikisztánra vonatkozóan. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis, poliomyelitis. A vezetékes víz a tisztálkodásra, főzésre alkalmas, de inni csak palackozott ásványvizet szabad. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. 

Magyarország és Tádzsikisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.