Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Tádzsikisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Almati főkonzulátus

Aktuális:

2020. 09. 15.
Tádzsikisztánban április 30-án jelentették be az első igazolt koronavírusos megbetegedéseket.

A koronavírussal kapcsolatos hivatalos információ a Tádzsik Köztársaság Szociális- és Egészségügyi Minisztériumának, valamint Külügyminisztériumának honlapján érhető el: 

www.moh.tj/?lang=en

https://mfa.tj/en/main

Hivatalos, tádzsik és orosz nyelvű tájékoztató honlapot hoztak létre a koronavírusról: 

https://covid.tj/ 

2020. április 10-től beutazási tilalmat rendeltek el a külföldiek és a hontalanok számára. 

Kivételt képeznek az országba akkreditált diplomáciai képviseletek és nemzetközi képviseletek tagjai és azok családtagjai. Számukra otthoni karantént (14 nap) engedélyeznek, a Szociális- és Egészségügyi Minisztérium munkatársainak felügyelete alatt.

A beutazási tilalom nem vonatkozik továbbá a nemzetközi közúti áruszállításban résztvevő sofőrök, a nemzetközi forgalomban részt vevő repülőgépek- és vasúti szerelvények személyzetének tagjaira.

Más külföldi személy részére a be-, illetve a kiutazást az Operatív törzs engedélyezi, beleértve a charter járatok indítását is.

Minden külföldről érkező személyen koronavírus-tesztet végeznek. Negatív teszteredmény esetén az utazó mentesül a kéthetes kötelező kórházi karantén alól. Más, külföldről érkezettek számára - akiknél fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja – hatósági kórházi karantént (14 nap) rendelnek el. (Ez az előírás módosulhat.)

A tádzsik szárazföldi határátkelők továbbra is csak a kereskedelmi és áruforgalom számára használhatóak. Először várhatóan októberben nyitják meg a határátkelőket a személyi forgalom számára az Üzbegisztánnal közös határszakaszon.

A nyilvános eseményeket korlátozzák, csak külön engedéllyel és a járványügyi előírások betartásával rendezhetők meg, a rendezvényeken résztvevők számát 40 főben maximálták. Kötelezővé tették a maszkok viselését a közterületeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a munkahelyeken.

2020. augusztusának közepén kezdődött az új tanév, azóta a tömegközlekedés teljes kapacitással, a korlátozásokat megelőző rendben működik.

Az országban ideiglenesen tartózkodó külföldi és hontalan állampolgárok vízumának és ideiglenes tartózkodási engedélyének érvényességét meghosszabbítják a járványügyi helyzet stabilizálódásáig.

Ideiglenes szabályozást vezettek  be a külföldről közúton történő árubehozatalra. A határ menti területen külföldi járműszerelvények pótkocsiját vagy félpótkocsiját egy nemzeti tehergépjárműhöz csatlakoztatják, majd az áruk vámkezelését és lerakodását követően az üres pótkocsit vagy félpótkocsit visszaszállítják. Amennyiben az árut nem pótkocsin- vagy félpótkocsin szállítják, úgy annak vámkezelését a határon végzik el. Az áru végponthoz történő kiszállításáról nemzeti árufuvarozók gondoskodnak. Tádzsikisztánon belül külföldi járműszerelvény kizárólag az Operatív Törzs előzetes engedélyével és a vámhatóság külön járművel történő kísérete mellett szállíthat stratégiai fontosságú- vagy humanitárius árut. A sofőrök részére névre szóló negatív eredményű koronavírus-teszt szükséges.  Az üzbég-tádzsik szárazföldi határátkelőhelyen koronavírus-tesztet végeznek azokon, akik nem rendelkeznek kész eredménnyel, így a határátkelés 3-4 napot is igénybe vehet. Várhatóan októbertől a tádzsik –üzbég határátkelők a járvány előtti rendszerben fognak üzemelni.

A légiközlekedés korlátozottan vehető igénybe. Több repatriáló charterjárat mellett alapvetően Oroszország, Dubai irányában létesült a menetrendszerinti légiközlekedés (a járvány előtti szinthez korlátozott mértékben). Várhatóan októbertől a légiközlekedés visszaállítására lehet számítani Üzbegisztán irányában is.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország, azon belül is elsősorban a Fergana-medence és annak környéke a tádzsik-üzbég-kirgiz hármas határ, utazás és ott tartózkodás szempontjából fokozott biztonsági kockázatot rejtő térség. Ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a régióba. Továbbá a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A tádzsik-üzbég-kirgiz hármas határ térségekben időről időre fegyveres incidensek is előfordulnak, 2019. november 6-án például az üzbég-tádzsik határon fegyveres támadás történt a tádzsik határőrőkkel szemben, amelynek következtében mintegy húsz ember meghalt.

Szintén az átlagosnál veszélyesebb területnek számít a több mint 1.300 km hosszúságú tádzsik-afgán határkörzet, mivel a környéken gyakoriak az afgán fegyveresek átcsapásai. Ezeknek a támadásoknak célja az utasok kifosztása, de a fegyverhasználat komolyabb következményekkel is járhat.

2015. május 18-án Tádzsikisztán, az afgán terroristák rendszeres harci tevékenységére hivatkozva, biztonsági okokból beszüntette a belépési engedélyek kiadását külföldi állampolgárok számára Hegyi-Badahsán körzetbe.

Kérjük az utazókat, hogy a lehetséges  konfliktusok miatt kerüljék a határmenti területeket.

Tádzsikisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extremizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. A nagy forgalmú piacokon, bevásárlóközpontokban, vasúti- és autóbusz pályaudvarokon ügyeljenek értékeikre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Tádzsikisztánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy tádzsik nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tádzsikisztánba . A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Tádzsik Köztársaság bécsi nagykövetségéhez http://tajikembassy.at.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

Vízum beszerzése szükséges. Tádzsikisztán magyar állampolgárok esetében könnyített vízumeljárást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok Dusanbe nemzetközi repülőterére érkezve helyben megkaphatják a tádzsik vízumot, mely 45 napig érvényes.

Nem határon történő vízumigénylés esetén a vízumokat előzetesen, a Tádzsik Köztársaság Bécsi Nagykövetségén kell beszerezni. A feltételekről részletesen a Tádzsik Köztársaság bécsi nagykövetség honlapján tájékozódhat.

Amennyiben a tervezett tartózkodás nem haladja meg a 45 napot, úgy lehetőség van elektronikus vízum igénylésére. Bővebb információ a www.evisa.tj honlapon található.

Turista céllal utazó személyek mentesülnek a regisztráció kötelezettsége alól. Egyéb céllal beutazó személyek viszont a beutazást követően három napon belül kötelesek regisztrálni a Tádzsik Köztársaság Belügyminisztérium Vízum Regisztráció Osztályán www.mvd.tj/index.php/en.

Vízum egyéb célú (pl.üzleti) beutazás esetén:
Kérjük tájékozódjon a Tádzsik Köztársaság bécsi nagykövetségén http://tajikembassy.at.

A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

http://www.pettravel.com/immigration/Tajikistan.cfm 

vagy

www.pettravel.com

Vám:

A tádzsik vámhatóság oldala: www.customs.tj.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Tádzsik Szomoni (TJS).

Időjárás: Tádzsikisztán szinte teljes területe hegyvidék. Ennek köszönhetően klímája rendkívül változatos. A hegyekben a hőmérséklet nyáron is + 3; +5 ° C fokig süllyedhet, míg a völgyekben nyáron jellemző a + 25 ° C fok. Általános a levegő szárazsága az egész országban. 

Tekintettel az ország hegyvidéki jellegére természeti katasztrófák (földrengések, árvizek, lavinák, földcsuszamlások stb.) viszonylag nagy gyakorisággal fordulnak elő.

Közlekedés: Tádzsikisztán csatlakozott a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, így magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek is vezethetnek gépjárművet. A legfontosabb, országos jelentőségű utakon is óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (kátyúk, úthibák miatt); a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek veszélyt. A téli időszakban gyakoriak a teljes útlezárások, forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

Az ország a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A közúti közlekedés több kockázatot rejt, a nagy távolságok és a nehéz domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak állapota és a fejletlen szervizhálózat miatt.

A nagyvárosi közlekedésben olcsónak számít a taxik igénybevétele. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldiek számára annak ellenére nem javasolt, hogy a helyiek előszeretettel veszik igénybe ezt a fajta közlekedési módot.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semlegesnek nevezhető. A hatóságokkal a kommunikációs közvetítő csatorna az orosz nyelv lehet (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvek ismerete pedig még ritkább).

Vallási és viselkedési kultúra: A kézrázás a férfiak között elterjedt. A férfiak nem szoktak kezet fogni nőkkel. Bár Tádzsikisztán alapvetően mohamedán ország, de a fővárosban és a nagyvárosokban európai, konzervatívabb jellegű, öltözködést követnek. Vidéken az emberek konzervatívan öltöznek, s így arrafelé a turista hölgyeknek  is mértéktartóan kell öltözködni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Felhívjuk a Tádzsikisztánba készülők figyelmét arra, hogy a helyi hatóságok 2016. november 25-i közlése szerint az őszi időszakban eddig 18 ezer gyermek betegedett meg hepatitis A vírussal az országban. Bár a tádzsik hatóságok hangsúlyozzák, hogy a járványt ellenőrzés alatt tartják, javasoljuk a térségbe utazó magyar állampolgároknak a szükséges oltások beszerzését, a higiéniai szabályok fokozott betartását, a biztonságosabbnak tekinthető palackozott víz fogyasztását, és  – lehetőleg – a gyermekintézmények felkeresésének mellőzését.

A korábban előfordult tömeges, halálos áldozatokkal is járó gyermekparalízis (poliomielitisz) járvány kapcsán fokozott elővigyázatosságot kérünk a Tádzsikisztánba utazóktól.

Magyarország és Tádzsikisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A csapvíz fogyasztását nem ajánljuk, inkább palackozott ásványvizet igyanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést. Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az országban maláriás megbetegedésekkel lehet számolni, különösen a meleg időszakokban.