Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország és Tajvan között nem állnak fenn diplomáciai kapcsolatok. | Tajpejben, Magyar Kereskedelmi Iroda működik

Aktuális:

2021. 10. 17.

 A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

Jelenleg az alábbi fontosabb utazási korlátozások vonatkoznak a Tajvanra beutazó vagy ott átutazó személyekre:

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Turisztikai célból nem.

Csak érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be Tajvanra. Rendkívüli beutazási engedély csak kiemelt méltánylást érdemlő indok estén igényelhető. Jelenleg semmilyen beoltottságra, védettségre vonatkozó igazolás nem befolyásolja a beutazás szabályait.

b. Kell teszt? Igen.

A belépésre jogosultak szűk köre számára kötelező az utazást megelőző 3 munkanapon belül készült, angol nyelvű negatív PCR teszteredmény bemutatása. További tesztelési kötelezettség van közvetlenül a Tajvanra érkezéskor (a reptéren, PCR-teszt), a karantén 10-12. napján (gyorsteszt), illetve a karantén elhagyása előtt (PCR-teszt).

c. Kell regisztrálni? Igen.

A tervezett utazást megelőző 48 órában a helyi egészségügyi és népjóléti minisztérium oldalán keresztül kell regisztrálni és megadni a szükséges személyes adatokat, a karantén-célú szállodára vonatkozó információkat, valamint a tajvani mobiltelefonszám elérhetőséget (amennyiben a beutazó nem rendelkezik tajvani SIM kártyával, belépéskor a repülőtéren kötelező vásárolnia). 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

e. Karanténkötelezettség: Van.

Belépést követően kötelező a 14 napos karantén teljesítése kijelölt központi karanténban, karanténszállodában. Házi/otthoni karantén választására jelenleg nincs lehetőség. A karantént egyedül kell letölteni, kivéve a gyermekeket, akik egyik szülőjükkel együtt lehetnek. A helyi hatóságok a regisztrált tajvani SIM kártya cellaadatai, illetve ellenőrző hívások alapján felügyelik a karantén betartását, karanténsértés esetén rendkívül súlyos bírságot (kb. 10 millió forint) is meghatározhatnak. A kéthetes kötelező karanténidőszakot egy további 7 napos ön-megfigyelési időszak is követi, melynek keretében az illető maszkot viselve elhagyhatja lakóhelyét, azonban továbbra is figyelnie kell az esetleges tüneteket saját magán. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Csak érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be Tajvanra. Rendkívüli beutazási engedély csak kiemelt méltánylást érdemlő indok estén igényelhető.

g. Tranzitálási szabályok: 

A Taoyuan nemzetközi repülőtéren átmenetileg nem lehetséges a tranzitálás. További információ: https://www.taoyuan-airport.com/main_en/index.aspx 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

Beutazás feltételei alóli mentességek nem ismertek. Csak érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be Tajvanra. Rendkívüli beutazási engedély csak kiemelt méltánylást érdemlő indok estén igényelhető.

i. Egyéb hasznos információ:

 • Magyar Kereskedelmi Iroda, Tajpej honlapja
 • tajvani járványügyi hivatal angol nyelvű honlapja  CDC
 • tajvani járványügyi forródrót: helyi hálózatokból 1922, angol menü az 5. melléken
 • tajvani konzuli szolgálat angol nyelvű honlapja BOCA
 • tajpeji Taoyuan nemzetközi repülőtér angol nyelvű honlapja Taoyuan
 • tajvani központi hírügynökség angol nyelvű oldala Focus Taiwan
 • tajvani angol nyelvű sajtó Taiwan News, The China Post, Taipei Times
 • Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2. Kiutazás Tajvanról:

Tajpej-Budapest útvonalon jelenleg hetente több alkalommal rendszeresen biztosítottak a légijáratok például isztambuli (Turkish Airlines) és dubaji (Emirates) átszállással.

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a idALFdL9YY4EmwrY0a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a reROLXf5YZyEma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Október 18-ig az egész sziget területén ún. „2-es fokozatú” járványügyi riasztás van érvényben, mely után is jelenleg csak csekély mértékű enyhízés várható. A 2-es fokozat főbb elemei:

 • kötelező maszkviselés az otthonon kívül, kivéve étkezés idejére
 • kereskedelmi egységekben, közintézményekben szigorú és valós név alapú regisztráció, távolságtartás (min. 1,5 méter), létszámkorlátozás (2,25 m2/fő)
 • vendéglátóhelyeken történő helyben fogyasztás engedélyezett (az eü. tárca által publikálandó szabályok szerint)
 • továbbra is zárva tart: zenés-táncos szórakozóhelyek, bárok, internet-kávézók és társasjáték-klubok, felsőoktatási és felnőttképzési centrumok, strandok, uszodák, stb.
 • helyi önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a szigorúbb intézkedések átmeneti fenntartásáról
 • Bővebb tájékoztatás az alábbi linken keresztül érhető el: https://www.cdc.gov.tw/En/Bulletin/Detail/-wzn3eEW9OKLIp7oX1MD8w?typeid=158

5. Nyári szezonra vonatkozó további információ: 

Turisztikai célból jelenleg nem lehetséges beutazni Tajvanra.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Terrorizmus

Tajvanon terror-cselekmények az elmúlt évek során nem történtek, a sziget nem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak.

Bűnözés

A közbiztonság nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó, külföldi állampolgárok ellen elkövetett súlyosabb bűncselekmények hosszú évek óta nem történtek. A szigeten a közbiztonsági helyzet kiegyensúlyozott. Különösen kockázatos ország, vagy városrészek nincsenek.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie és  két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN 
Amennyiben ETD-vel (Emergency Travel Document) kíván egy uniós állampolgár Tajvan területére belépni, látogatói vízumot kell utazása előtt igényelnie (kivéve, amennyiben Kínából érkezik az uniós állampolgár, ez esetben elegendő megérkezése után igényelnie a vízumot). 

(Alapesetben uniós állampolgár 3 hónapig vízummentességet élvez Tajvanra való belépéskor.)

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tajvanra. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább még további 6 hónapig érvényes útlevéllel vízummentesen utazhatnak Tajvanra  és maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak.

További információ:

www.boca.gov.tw/ct.asp?xItem=1443&ctNode=779&mp=2
www.immigration.gov.tw/mp.asp?mp=2

Házikedvencek beutazása:

Részletes információt a következő oldalon talál:
https://pet-epermit.baphiq.gov.tw

Vám:

http://eweb.customs.gov.tw/mp.asp?mp=21
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információk

Pénznem: New Taiwan Dollar (TWD) 

Időjárás: Tajvan időjárását a magyarországi kora nyári hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő tavasz és ősz, valamint enyhe, változóan csapadékos tél (a hőmérő ritkán süllyed +10 fok alá) jellemzi. A nyár (június- szeptember) trópusi jellegű, meleg és párás. Augusztus és október között a legnagyobb a tájfun veszély.

Biztosítás: A Tajvanra látogatóknak a nemzetközi utasforgalomban megszokott biztosítással célszerű rendelkezniük. Javasolt előzetesen tájékozódni a tajvani partner biztosítók elérhetőségéről.

Közlekedés: Tajvan fejlett közlekedési hálózattal, a fővárosban és a nagyvárosokban kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik (a metrón a megállókat angol nyelven is közlik). Az utak jó minőségűek, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a városokon kívül a feliratok általában már csak kínai nyelvűek. A gyorsvasúti (300km/h) összeköttetés mellett, a sziget minden fontosabb városa, nevezetessége belföldi repülőjáratokkal is elérhető.

Magyar jogosítványt a tajvani hatóságok nem fogadják el, a Tajvanra látogatók érvényes és a tajvani hatóságok által elfogadott kategóriájú nemzetközi jogosítvány birtokában vezethetnek. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Általános segélyhívó szám (mentő, tűzoltó, rendőrség): 119
Külföldiekre specializálódott rendőrség (Foreign Affairs Office): (+8862) 2381 8251, (+8862) 2381 8250

A hatóságok segítőkészek és a nyelvi problémák miatt általában külön egységeket (angol nyelven beszélő munkatársakkal) jelölnek ki a külföldiekkel való ügyintézéshez (pl. rendőrség- Foreign Affairs Office).

Vallási és viselkedési kultúra: Tajvanon a taoizmus és buddhizmus és azok helyi változatai dominálnak. Nincs azonban olyan szabály, amelyet nem hívő turistáknak be kellene tartaniuk, a templomokban gyakran látni fényképező turistákat. A tajvani emberek rendkívül segítőkészek, érdeklődőek és kulturáltak. A tisztaság megőrzése fontos, elvárják, hogy más se szemeteljen, illetve figyeljünk rá, hogy a tömegközlekedési eszközön ételt/italt ne fogyasszuk, és a rágógumi használata is tilos. Viselkedési tanács lehet, hogy az ázsiai kultúrában a nyilvános orrfújás udvariatlanságnak számít

Közegészség, egészségügyi helyzet: Tajvanon az egészségügyi ellátási rendszer színvonala eléri a legfejlettebb országokét. A higiéniás körülmények ázsiai összehasonlításban a legjobbak közé tartoznak. Ugyanakkor a trópusi időjárás, az eltérő étkezési és ételkezelési szokások következtében javasolt az elővigyázatosság. Biztosítás megkötése javasolt.
A csapvíz jó minőségű, de fogyasztása a fertőtlenítő anyagok magas koncentrációja miatt nem javasolt. 
Tajvan érintett volt a SARS járványban és veszélyeztetett lehet egy madárinfluenza járvány kitörése esetén.
Tajvanon az A(H1N1) vírus előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.cdc.gov.tw
A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont oldalán.