Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.06.19. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország és Tajvan között nem állnak fenn diplomáciai kapcsolatok. | Tajpejben, Magyar Kereskedelmi Iroda működik

Aktuális:

2021. 05. 17.
Jelenleg az alábbi fontosabb utazási korlátozások vonatkoznak a Tajvanra beutazó vagy ott átutazó személyekre:

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Tajvanra:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Engedélyezett a beutazás (kivéve turisztikai és látogatási célok) Tajvanra érvényes negatív PCR teszteredmény bemutatása, valamint a továbbra is kötelező 14 napos karantén-kötelezettség teljesítése mellett. A tajpeji Taoyuan reptéren a tranzitálás lehetséges. Belépéskor szükséges a karanténszállás igazolása is, karanténszálloda esetében érvényes foglalást kell bemutatni, míg „házi” karantén esetében nyilatkozatot kell tenni arra vonatkozóan, hogy a lakás az előírt, aktuális járványügyi és karantén szabályoknak megfelel. Otthoni karantént csak a bejelentett tajvani lakcímmel rendelkezők vehetnek igénybe. Külföldi állampolgárok esetében az alábbiakban került meghatározásra a beutazásra jogosultak köre: érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők; diplomaták, ill. hivatalos üzleti út céljából beutazók; azon személyek, akik igazolni tudják, hogy kereskedelmi vagy szerződés szerinti kötelezettségeik teljesítése céljából érkeznek; humanitárius okokból befogadott személyek; tajvani lakosok, valamint tartózkodási engedéllyel rendelkezők házastársai és kiskorú gyermekei; tajvani külképviseletek által kiállított külön beutazási engedéllyel rendelkező egyéb személyek (pl. kormányzati ösztöndíjprogramban résztvevők) köre. 

b. Kell teszt? Igen.

A Tajvanra beutazók számára (beleértve a tajvani lakosokat is) belépéskor a beutazás céljától függetlenül kötelező a 14 napos karantén vállalása, ill. az utazást megelőző 3 munkanapon belül készült, angol nyelven kiállított érvényes negatív PCR teszteredmény bemutatása a helyi hatóságok számára. Beutazáskor a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit mutató személyek hatósági elkülönítésben részesülnek, ahol PCR-teszt elvégzésére kerül sor. Negatív teszteredmény esetén a vizsgálatot 24 óra elteltével megismétlik. A második negatív teszteredmény után a vizsgált személyek elhagyhatják a hatósági elkülönítés helyét, és a kötelező karantént az otthonukban vagy az erre kijelölt karantén szállodában tölthetik el. 

c. Kell regisztrálni? Igen.

A tervezett utazást megelőző 48 órában a helyi egészségügyi és népjóléti minisztérium oldalán link keresztül kell regisztrálni és megadni a szükséges személyes adatokat, a karantén-célú szállodára vonatkozó információkat, valamint a tajvani mobiltelefonszám elérhetőséget (amennyiben a beutazó nem rendelkezik tajvani SIM kártyával, belépéskor a repülőtéren kötelező vásárolnia). A helyi hatóságok a beutazók számára kötelező 14 napos karantén betartását a tajvani SIM kártya cellaadatai alapján, illetve egyéb módokon (pl. ellenőrző hívások) felügyelik.

d. Oltás/védettségi igazolvány: Nincs.

Jelenleg a Tajvanra történő beutazás esetén nem áll fenn oltási kötelezettség. Egyelőre nincsen arra vonatkozó  hivatalos tájékoztatás, hogy azok a beutazó személyek, akik az oltás tényét dokumentummal (védettségi igazolvány, oltási igazolás stb.) igazolni képesek beutazással, PCR teszteredmény bemutatásával, ill. karanténkötelezettséggel kapcsolatos bármilyen könnyítésben vagy esetleg mentességben részesülhetnek. 

Sajtóértesülések alapján várhatóan májustól 14-ről 7 napra rövidíthetik karantén-kötelezettségüket azok a Tajvanra beutazók, akiket teljesen beoltottak koronavírus elleni védőoltással legalább egy hónappal a tervezett beutazásukat megelőzően. A további követelmények között szerepel, hogy a felszállás előtt be kell mutatni egy negatív PCR tesztet, továbbá az érkezésüket követő hetedik napon egy második negatív tesztet és egy antitest teszteredményt is. Nem tettek említést azzal kapcsolatban, hogy pontosan mely oltásokat fogadják el és milyen dokumentumokkal szükséges igazolni az oltottságot.

e. Karanténkötelezettség: Van.

Főszabályként a belépést követően kötelező a 14 napos karantén teljesítése kijelölt központi karanténban, karantén-célú szállodában vagy „házi” karanténban. A helyi hatóságok a regisztrált tajvani SIM kártya cellaadatai, illetve ellenőrző hívások alapján felügyelik a karantén betartását, karanténsértés esetén rendkívül súlyos bírságot (kb. 10 millió forint) is meghatározhatnak.

Tajvanra visszatérő személyek számára otthonuk helyett kötelezően karantén-hotelben kell letölteni a 14 napos „házi” karantén-kötelezettséget, amennyiben egy háztartásban élnek 7 évesnél fiatalabb, 66 évesnél idősebb vagy idült tüdő-, szív- és érrendszeri, ill. cukorbetegségben szenvedő személlyel, továbbá amennyiben a karanténköteles személy számára nem lehet kizárólagos használat céljából elkülöníteni egy lakó- és egy fürdőszobát az otthonában. A kéthetes kötelező karantén időszakot egy további 7 napos ön-megfigyelési időszak is követi, melynek keretében az illető maszkot viselve elhagyhatja lakóhelyét, azonban továbbra is figyelnie kell az esetleges tüneteket (láz, száraz köhögés, ízlelés és szaglás hiánya, hasmenés) saját magán. Karantén-célú szállodákra vonatkozó követelményrendszer alapján az épületnek fertőtlenítési, hulladékkezelési, személyzetképzési terv előzetes engedélyeztetése is szükséges. 

Az alacsony kockázati besorolású országokból/régiókból beutazók 5 naposra, a közepes besorolásúakból 7 naposra rövidíthetik az egyébként 14 napos otthoni karantén-kötelezettséget az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén: járványügyi hatóság engedélye, 3 hónapnál rövidebb időszakra tervezett üzleti célú beutazás, ill. az érkezést megelőző, majd a karantén során megismételt negatív PCR-teszt. Az alacsony és közepes kockázati besorolású listák a beérkező regionális fertőzöttségi adatokat követve folyamatosan változnak. Tervezett rövid távú üzleti célú beutazás esetén szintén 5 naposra rövidíthető a hatósági karantén a legalacsonyabb kockázati besorolású országokból, amelynek szintén feltétele a negatív PCR teszteredmény. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

A fent említett általános szabályokon túl, üzleti célú beutazás esetén szükséges utazás előtt beszerezni a budapesti Tajpej Képviseleti Iroda (TRO) konzuli részlege által kiállított „beutazási engedélyt” (ami egy látogatói vízummal egyenértékű, ahhoz hasonlóan beragasztásra kerül az utazó útlevelébe). Az engedély megszerzéséhez a TRO számára továbbítani szükséges további támogató dokumentumokat, mint például a tajvani partner meghívólevele, részletes programterv, karantén-célú szálloda igazolása stb. A részleteket illetően érdemes felvenni a TRO munkatársaival a kapcsolatot az alábbi linken keresztül.

g. Esetleges kivételek:

Nem ismertek.

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). Javasoljuk megvizsgálni, a légitársaság esetleg más speciális kritériumot állít-e az utasok elé az utazásban való részvétel feltételeként. Tranzitálás esetén érdemes az érintett nemzetközi repülőtérre vonatkozó szabályokat is megismerni. A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges okmányokat (útiokmány, egészségügyi dokumentum, karantén szállás-igazolás stb.), az utazó tartsa magánál. Javasoljuk, hogy a teszteredményeket és más egészségügyi vonatkozású dokumentumokat papíralapon is tartsák maguknál, ne csak digitális formában!

h. Kiutazás Tajvanról:

Lehetséges a kiutazás tajvani lakosok és külföldi állampolgárok számára, amennyiben a célországba való bejutásuk biztosított. Tajpej-Budapest útvonalon jelenleg hetente több alkalommal rendszeresen biztosítottak a légijáratok isztambuli (Turkish Airlines) és dubaji (Emirates) átszállással. 

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a CXvooc7z2rwmjYa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a dXokuEfE2mTa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

j. Helyi járványügyi szabályok:

Tajvanon az elmúlt időszak során jelentősen romlott a COVID-19 járványügyi helyzet. A központi hatóságok május 15-én 3-as fokozatú riasztást rendeltek el május végéig Taipei és New Taipei Cityben, a sziget többi részén pedig 2-es szintű a riasztás. Az új járványügyi szabályozás az alábbi 9 pontban foglalható össze:

 1. Lakáson kívül mindenhol kötelező a maszk használata; 
 2. kerülni kell az utazást, ill. programokon való személyes részvételt és csoportosulást; 
 3. a csoportosulás beltér esetében max. 5 fős, kültéren max. 10 fős létszámban engedélyezett; 
 4. amennyiben az illető COVID-19 tüneteket észlel magán, azt a hatóságok felé jelenteni szükséges; 
 5. üzletekben biztosítani kell a maszk-használatot és a távolságtartást, továbbá szükséges megakadályozni a tömegek kialakulását; 
 6. munkahelyeken szükséges követni a vonatkozó CECC előírásokat; 
 7. éttermek esetében személyazonosító igazolvány és telefonszám alapú regisztráció kötelező, távolságtartás biztosítása és az elvitelre történő rendelés előnyben részesítése szükséges; 
 8. esküvők és temetések: kis létszámban engedélyezett, regisztrációhoz kötött és a szükséges higiéniás előírások, valamint a távolságtartás betartása kötelező;
 9. A közterületek és tömegközlekedési eszközök fokozott fertőtlenítése.

A lokális járványügyi szabályozás a helyi fertőzöttségi szint függvényében tovább változhat. Bővebb tájékoztatás az alábbi linken keresztül érhető el: https://www.cdc.gov.tw/En/Bulletin/Detail/R1K7gSjoYa7Wojk54nW7fg?typeid=158

További hasznos linkek:

 • Magyar Kereskedelmi Iroda, Tajpej honlapja
 • tajvani járványügyi hivatal angol nyelvű honlapja CDC
 • tajvani konzuli szolgálat angol nyelvű honlapja BOCA
 • tajpeji Taoyuan nemzetközi repülőtér angol nyelvű honlapja Taoyuan
 • tajvani központi hírügynökség angol nyelvű oldala Focus Taiwan
 • tajvani angol nyelvű sajtó Taiwan News, The China Post, Taipei Times

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Terrorizmus

Tajvanon terror-cselekmények az elmúlt évek során nem történtek, a sziget nem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak.

Bűnözés

A közbiztonság nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó, külföldi állampolgárok ellen elkövetett súlyosabb bűncselekmények hosszú évek óta nem történtek. A szigeten a közbiztonsági helyzet kiegyensúlyozott. Különösen kockázatos ország, vagy városrészek nincsenek.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie és  két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN 
Amennyiben ETD-vel (Emergency Travel Document) kíván egy uniós állampolgár Tajvan területére belépni, látogatói vízumot kell utazása előtt igényelnie (kivéve, amennyiben Kínából érkezik az uniós állampolgár, ez esetben elegendő megérkezése után igényelnie a vízumot). 

(Alapesetben uniós állampolgár 3 hónapig vízummentességet élvez Tajvanra való belépéskor.)

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tajvanra. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább még további 6 hónapig érvényes útlevéllel vízummentesen utazhatnak Tajvanra  és maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak.

További információ:

www.boca.gov.tw/ct.asp?xItem=1443&ctNode=779&mp=2
www.immigration.gov.tw/mp.asp?mp=2

Házikedvencek beutazása:

Részletes információt a következő oldalon talál:
https://pet-epermit.baphiq.gov.tw

Vám:

http://eweb.customs.gov.tw/mp.asp?mp=21
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információk

Pénznem: New Taiwan Dollar (TWD) 

Időjárás: Tajvan időjárását a magyarországi kora nyári hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő tavasz és ősz, valamint enyhe, változóan csapadékos tél (a hőmérő ritkán süllyed +10 fok alá) jellemzi. A nyár (június- szeptember) trópusi jellegű, meleg és párás. Augusztus és október között a legnagyobb a tájfun veszély.

Biztosítás: A Tajvanra látogatóknak a nemzetközi utasforgalomban megszokott biztosítással célszerű rendelkezniük. Javasolt előzetesen tájékozódni a tajvani partner biztosítók elérhetőségéről.

Közlekedés: Tajvan fejlett közlekedési hálózattal, a fővárosban és a nagyvárosokban kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik (a metrón a megállókat angol nyelven is közlik). Az utak jó minőségűek, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a városokon kívül a feliratok általában már csak kínai nyelvűek. A gyorsvasúti (300km/h) összeköttetés mellett, a sziget minden fontosabb városa, nevezetessége belföldi repülőjáratokkal is elérhető.

Magyar jogosítványt a tajvani hatóságok nem fogadják el, a Tajvanra látogatók érvényes és a tajvani hatóságok által elfogadott kategóriájú nemzetközi jogosítvány birtokában vezethetnek. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Általános segélyhívó szám (mentő, tűzoltó, rendőrség): 119
Külföldiekre specializálódott rendőrség (Foreign Affairs Office): (+8862) 2381 8251, (+8862) 2381 8250

A hatóságok segítőkészek és a nyelvi problémák miatt általában külön egységeket (angol nyelven beszélő munkatársakkal) jelölnek ki a külföldiekkel való ügyintézéshez (pl. rendőrség- Foreign Affairs Office).

Vallási és viselkedési kultúra: Tajvanon a taoizmus és buddhizmus és azok helyi változatai dominálnak. Nincs azonban olyan szabály, amelyet nem hívő turistáknak be kellene tartaniuk, a templomokban gyakran látni fényképező turistákat. A tajvani emberek rendkívül segítőkészek, érdeklődőek és kulturáltak. A tisztaság megőrzése fontos, elvárják, hogy más se szemeteljen, illetve figyeljünk rá, hogy a tömegközlekedési eszközön ételt/italt ne fogyasszuk, és a rágógumi használata is tilos. Viselkedési tanács lehet, hogy az ázsiai kultúrában a nyilvános orrfújás udvariatlanságnak számít

Közegészség, egészségügyi helyzet: Tajvanon az egészségügyi ellátási rendszer színvonala eléri a legfejlettebb országokét. A higiéniás körülmények ázsiai összehasonlításban a legjobbak közé tartoznak. Ugyanakkor a trópusi időjárás, az eltérő étkezési és ételkezelési szokások következtében javasolt az elővigyázatosság. Biztosítás megkötése javasolt.
A csapvíz jó minőségű, de fogyasztása a fertőtlenítő anyagok magas koncentrációja miatt nem javasolt. 
Tajvan érintett volt a SARS járványban és veszélyeztetett lehet egy madárinfluenza járvány kitörése esetén.
Tajvanon az A(H1N1) vírus előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.cdc.gov.tw
A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont oldalán.