Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország és Tajvan között nem állnak fenn diplomáciai kapcsolatok. | Tajpejben, Magyar Kereskedelmi Iroda működik

Aktuális:

2020. 12. 14. 
Jelenleg az alábbi fontosabb utazási korlátozások vonatkoznak a Tajvanra beutazó vagy ott átutazó személyekre:

Június 25-étől kezdődően a tajvani repülőtereken ismételten lehetséges a tranzitálás bizonyos esetekben (bővebb információ itt érhető el >>). 

Június 29-étől a tajvani hatóságok enyhítettek a beutazási korlátozásokon: turiszikai és általános látogatói célú, valamint Kínai szárazföldi részéről történő beutazás kivételével a beutazás engedélyezett, továbbra is két hetes otthoni karanténkötelezettség mellett (bővebb információ itt érhető el >>). A beutazáshoz szükséges a budapesti tajvani képviselet konzuli részlege által kiállított beutazási engedély (vízum). A jelenlegi szabályozás alapján minden Tajvanra beutazó számára kötelező, beleértve a tajvani tartózkodási engedéllyel rendelkező beutazókat is,  a beutazás céljául szolgáló repülőút megkezdésének időpontjához képest 3 munkanapnál nem régebbi negatív Covid-19 PCR teszt eredményének bemutatása.

November 9-étől tajvani beutazáskor a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit mutató személyek hatósági elkülönítésben részesülnek, melynek során PCR-teszt elvégzésére kerül sor. Negatív teszteredmény esetén a vizsgálatot 24 óra elteltével megismétlik. A második negatív teszteredmény után a vizsgált személyek elhagyhatják a hatósági elkülönítés helyét, és a kötelező karantént az otthonukban vagy a kijelölt szállodában tölthetik el.

A naprakész beutazási korlátozások és intézkedések a www.cdc.gov.tw/en, valamint a www.mofa.gov.tw/en oldalon követhetők.

További részletek és tudnivalók a tajpeji Magyar Kereskedelmi Iroda honlapján

Járvány-megelőzési intézkedések, előírások:

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy Tajvanon az otthoni karantén-kötelezettség hatálya alá tartozó országokból érkezők számára a 14 napos otthoni (szállodai) karantén letöltése a Tajvanra beutazást követően kötelező. Jelenlegi információink és tapasztalataink szerint a hatóságok akkor sem engedik a Tajvanról történő elutazást, ha a tartózkodás tervezett ideje rövidebb, és a továbbutazásra szóló repülőjegy közelebbi dátumra szól. Több olyan esetről is olvasni a sajtóban, amikor a karantént megszegőket milliós összegű bírsággal sújtották.

Tajvanon jelenleg lehetőség van egészségügyi maszkok vásárlására a nagyobb kereskedelmi láncok üzleteiben, valamint a helyi gyógyszertárakban. Ettől függetlenül az ideiglenesen Tajvanra látogatóknak az utazás előtt érdemes lehet gondoskodniuk maszkok beszerzéséről.

Az alábbi helyeken kötelező a maszkviselés: iskolák, imahelyek, egészségügyi ellátó központok, tömegközlekedés, szórakozóhelyek, mozi és koncerttermek,  piacok és bevásárlóközpontok, továbbá nagyobb létszámú társadalmi események.

December 1-től kezdődően a maszkhasználati szabályok szigorodtak, így kötelező a maszkviselés mindenki számára, aki kül- és beltéri közösségi helyiségben tartózkodik. 

Tömegközlekedők lázmérését továbbra is végzik a főbb csomópontoknál, 38°C felett az illető nem veheti igénybe a szolgáltatást. A helyi hatóságok büntetik a rémhírterjesztést, továbbá karanténsértés esetén rendkívül súlyos bírságot szabhatnak ki.

A hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy amennyiben lázat vagy légúti panaszokat tapasztalnak, jelentkezzenek a tajvani járványügyi hatóság (CDC) 1922-es információs telefonszámán.

Fontosabb linkek, közvetlen tájékozódási lehetőségek:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Terrorizmus

Tajvanon terror-cselekmények az elmúlt évek során nem történtek, a sziget nem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak.

Bűnözés

A közbiztonság nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó, külföldi állampolgárok ellen elkövetett súlyosabb bűncselekmények hosszú évek óta nem történtek. A szigeten a közbiztonsági helyzet kiegyensúlyozott. Különösen kockázatos ország, vagy városrészek nincsenek.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie és  két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN 
Amennyiben ETD-vel (Emergency Travel Document) kíván egy uniós állampolgár Tajvan területére belépni, látogatói vízumot kell utazása előtt igényelnie (kivéve, amennyiben Kínából érkezik az uniós állampolgár, ez esetben elegendő megérkezése után igényelnie a vízumot). 

(Alapesetben uniós állampolgár 3 hónapig vízummentességet élvez Tajvanra való belépéskor.)

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tajvanra. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább még további 6 hónapig érvényes útlevéllel vízummentesen utazhatnak Tajvanra  és maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak.

További információ:

www.boca.gov.tw/ct.asp?xItem=1443&ctNode=779&mp=2
www.immigration.gov.tw/mp.asp?mp=2

Házikedvencek beutazása:

Részletes információt a következő oldalon talál:
https://pet-epermit.baphiq.gov.tw

Vám:

http://eweb.customs.gov.tw/mp.asp?mp=21
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információk

Pénznem: New Taiwan Dollar (TWD) 

Időjárás: Tajvan időjárását a magyarországi kora nyári hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő tavasz és ősz, valamint enyhe, változóan csapadékos tél (a hőmérő ritkán süllyed +10 fok alá) jellemzi. A nyár (június- szeptember) trópusi jellegű, meleg és párás. Augusztus és október között a legnagyobb a tájfun veszély.

Biztosítás: A Tajvanra látogatóknak a nemzetközi utasforgalomban megszokott biztosítással célszerű rendelkezniük. Javasolt előzetesen tájékozódni a tajvani partner biztosítók elérhetőségéről.

Közlekedés: Tajvan fejlett közlekedési hálózattal, a fővárosban és a nagyvárosokban kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik (a metrón a megállókat angol nyelven is közlik). Az utak jó minőségűek, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a városokon kívül a feliratok általában már csak kínai nyelvűek. A gyorsvasúti (300km/h) összeköttetés mellett, a sziget minden fontosabb városa, nevezetessége belföldi repülőjáratokkal is elérhető.

Magyar jogosítványt a tajvani hatóságok nem fogadják el, a Tajvanra látogatók érvényes és a tajvani hatóságok által elfogadott kategóriájú nemzetközi jogosítvány birtokában vezethetnek. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Általános segélyhívó szám (mentő, tűzoltó, rendőrség): 119
Külföldiekre specializálódott rendőrség (Foreign Affairs Office): (+8862) 2381 8251, (+8862) 2381 8250

A hatóságok segítőkészek és a nyelvi problémák miatt általában külön egységeket (angol nyelven beszélő munkatársakkal) jelölnek ki a külföldiekkel való ügyintézéshez (pl. rendőrség- Foreign Affairs Office).

Vallási és viselkedési kultúra: Tajvanon a taoizmus és buddhizmus és azok helyi változatai dominálnak. Nincs azonban olyan szabály, amelyet nem hívő turistáknak be kellene tartaniuk, a templomokban gyakran látni fényképező turistákat. A tajvani emberek rendkívül segítőkészek, érdeklődőek és kulturáltak. A tisztaság megőrzése fontos, elvárják, hogy más se szemeteljen, illetve figyeljünk rá, hogy a tömegközlekedési eszközön ételt/italt ne fogyasszuk, és a rágógumi használata is tilos. Viselkedési tanács lehet, hogy az ázsiai kultúrában a nyilvános orrfújás udvariatlanságnak számít

Közegészség, egészségügyi helyzet: Tajvanon az egészségügyi ellátási rendszer színvonala eléri a legfejlettebb országokét. A higiéniás körülmények ázsiai összehasonlításban a legjobbak közé tartoznak. Ugyanakkor a trópusi időjárás, az eltérő étkezési és ételkezelési szokások következtében javasolt az elővigyázatosság. Biztosítás megkötése javasolt.
A csapvíz jó minőségű, de fogyasztása a fertőtlenítő anyagok magas koncentrációja miatt nem javasolt. 
Tajvan érintett volt a SARS járványban és veszélyeztetett lehet egy madárinfluenza járvány kitörése esetén.
Tajvanon az A(H1N1) vírus előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.cdc.gov.tw
A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont oldalán.