Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország és Tajvan között nem állnak fenn diplomáciai kapcsolatok. | Tajpejben, Magyar Kereskedelmi Iroda működik

Aktuális:

2022. 04. 11.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

Jelenleg az alábbi fontosabb utazási korlátozások vonatkoznak a Tajvanra beutazó vagy ott átutazó személyekre:

1. Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Tajvan biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Turisztikai célból nem.

Csak érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be Tajvanra. A helyi hatóságok engedélyezik külföldi üzleti utazók számára, hogy beutazásukat kérjék Tajvanra üzleti lehetőségek felkutatása, befektetési, ill. üzleti szerződések teljesítése céljából, vagy ha egy tajvani vállalatnál dolgoznak. A látogatás előtt a helyi tajpeji képviselettől szükséges igényelni beutazási engedélyt. Ezen kívül, kiemelt méltánylást érdemlő indok estén igényelhető rendkívüli beutazási engedély is. A rendkívüli beutazási engedélyt szintén a budapesti Tajpej Képviseleti Irodán (TRO) keresztül szükséges megigényelni (https://www.roc-taiwan.org/hu_hu/post/1114.html). Az ügymenetre vonatkozó további részletes tájékoztatásért, kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot közvetlenül a TRO munkatársaival. Érvényes tajvani tartózkodási engedély, illetve rendkívüli beutazási engedély hiányában nem lehetséges a belépés. Jelenleg semmilyen beoltottságra, védettségre vonatkozó igazolás nem befolyásolja a beutazás és a karantén-kötelezettség szabályait.

b. Kell teszt? Igen.

A belépésre jogosultak szűk köre számára kötelező az utazást megelőző 2 napon belül készült, angol nyelvű negatív PCR teszteredmény bemutatása. További tesztelési kötelezettség van közvetlenül a Tajvanra érkezéskor (PCR-teszt a reptéren, amelynek eredményét a helyszínen meg kell várni), valamint a karanténidőszak alatt (általában 2-3 alkalommal; a pontos ütemtervet az illetékes hatóság állapítja meg a Tajvanra történő belépéskor). A 7 éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR-tesztelés alól (vonatkozó tájékoztató az alábbi oldalon keresztül érhető el: https://www.cdc.gov.tw/File/Get/A8BxxZnCTV1uyCTWYYg_hg). Tajvanon az alábbi listán szereplő kórházakban van lehetőség PCR-tesztre időpontot foglalni (https://www.cdc.gov.tw/File/Get/k0l34Nqo4bKdOgR_Y3-QfQ).

c. Kell regisztrálni? Igen.

A tervezett utazást megelőző 48 órában (a repülőgép fedélzetére történő felszállás előtt)  a helyi egészségügyi és népjóléti minisztérium oldalán keresztül kell regisztrálni továbbá megadni a szükséges személyes adatokat, a karantén-célú szállodára vonatkozó információkat, valamint a tajvani mobiltelefonszám elérhetőséget (ha esetleg a beutazó nem rendelkezik tajvani SIM kártyával, belépéskor a repülőtéren kötelező vásárolnia). Amennyiben a regisztráció során technikai probléma merülne fel, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot közvetlenül a helyi egészségügyi minisztériummal (https://mohwservice.mohw.gov.tw/SWSFRONT35/SWSF/SWSF01014.aspx?Cul=854f424bac5f2f34695876de8c4e10ad).

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Jelenleg nincsenek érdemi kedvezmények/korlátozások. 2021. december 22-vel kezdődően az európai uniós, illetve a tajvani digitális oltottsági igazolások kölcsönösen elfogadásra kerültek, azonban a gyakorlati szabályok még kidolgozás alatt állnak, és jelenleg nem ismertek az oltottsággal járó esetleges kedvezmények. 

f. Karanténkötelezettség: Van.

Belépést követően kötelező a 10 napos karantén teljesítése kijelölt központi karanténban, karanténszállodában vagy a saját lakóhelyen. Beutazáskor az érvényes negatív COVID-19 teszt bemutatása mellett kötelező a karantén-szállás igazolása is. Karantén-célú szálloda esetében érvényes foglalást kell bemutatni, míg „házi” karantén esetében nyilatkozatot kell tenni arra vonatkozóan, hogy a lakás az előírt járványügyi és karantén-szabályoknak megfelel. Otthoni karanténra elsősorban azok a beutazók jogosultak, akik rendelkeznek bejelentett tajvani lakcímmel. A karanténra kötelezettek csak egyedül tölthetik el a karantén-időszakot a számukra kijelölt tartózkodási helyen (vagy közösen olyan személyekkel, akikkel együtt utaztak be Tajvanra). A karantén költségeit a beutazónak szükséges fedeznie, a karantén időszak rövidítésére nincsen lehetőség. Az alábbi lista tartalmazza a Tajvanon elérhető karantén-szállodákat (https://taiwan.taiwanstay.net.tw/covhotel/). A helyi hatóságok a regisztrált tajvani SIM kártya cellaadatai, illetve ellenőrző hívások alapján felügyelik a karantén betartását. Karanténsértés esetén rendkívül súlyos bírságot (kb. 10 millió forint) is meghatározhatnak. A 10 napos kötelező karanténidőszakot egy további, 7 napos önkéntes egészség-megfigyelési periódus követ, melynek keretében az illető maszkot viselve elhagyhatja lakóhelyét, azonban továbbra is figyelnie kell az esetleges tüneteket saját magán és kerülnie kell a tömegrendezvényeket.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

Tajvani járványügyi hivatal - CDC (https://www.cdc.gov.tw/En)

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

A helyi hatóságok engedélyezik külföldi üzleti utazók számára, hogy beutazásukat kérjék Tajvanra üzleti lehetőségek felkutatása, befektetési, ill. üzleti szerződések teljesítése céljából, vagy ha egy tajvani vállalatnál dolgoznak. A beutazási engedélyt a budapesti Tajpej Képviseleti Irodán (TRO) keresztül szükséges megigényelni.

h. Tranzitálási szabályok: 

A Taoyuan nemzetközi repülőtéren átmenetileg nem lehetséges a tranzitálás. További információ: https://www.taoyuan-airport.com/main_en/index.aspx 

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

Beutazási feltételek alóli mentességek nem ismertek. Csak érvényes helyi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be Tajvanra. Továbbá, a helyi hatóságok engedélyezik külföldi üzleti utazók számára, hogy beutazásukat kérjék Tajvanra üzleti lehetőségek felkutatása, befektetési, ill. üzleti szerződések teljesítése céljából, vagy ha egy tajvani vállalatnál dolgoznak. Érvényes tajvani tartózkodási engedély, illetve rendkívüli beutazási engedély hiányában nem lehetséges a belépés.

j. Egyéb hasznos információ:

  • Magyar Kereskedelmi Iroda, Tajpej honlapja
  • tajvani járványügyi hivatal angol nyelvű honlapja  CDC
  • tajvani járványügyi forródrót: helyi hálózatokból 1922, angol menü az 5. melléken
  • tajvani konzuli szolgálat angol nyelvű honlapja BOCA
  • tajpeji Taoyuan nemzetközi repülőtér angol nyelvű honlapja Taoyuan
  • budapesti Tajpej Képviseleti Iroda TRO
  • tajvani központi hírügynökség angol nyelvű oldala Focus Taiwan
  • tajvani angol nyelvű sajtó Taiwan News, The China Post, Taipei Times
  • Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2. Kiutazás Tajvanról:

Tajpej-Budapest útvonalon jelenleg hetente több alkalommal rendszeresen biztosítottak a légijáratok például isztambuli (Turkish Airlines) és dubaji (Emirates) átszállással.

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a tXMPFKSW2cha29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a ajBvyzmjueM7JMOMM3Ma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4. Helyi járványügyi szabályok:

A legfontosabb kapcsolódó járványügyi intézkedésekről részletes  tájékoztatás az alábbi linken keresztül érhető el:

https://www.cdc.gov.tw/En/Bulletin/Detail/QGqFFcQy-nato7_MrRX39Q?typeid=158

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Tajvan biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található.

Terrorizmus

Tajvanon terror-cselekmények az elmúlt évek során nem történtek, a sziget nem célpontja a nemzetközi terrorizmusnak.

Bűnözés

A közbiztonság nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jó, külföldi állampolgárok ellen elkövetett súlyosabb bűncselekmények hosszú évek óta nem történtek. A szigeten a közbiztonsági helyzet kiegyensúlyozott. Különösen kockázatos ország, vagy városrészek nincsenek.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazás napjától még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie és  két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN 
Amennyiben ETD-vel (Emergency Travel Document) kíván egy uniós állampolgár Tajvan területére belépni, látogatói vízumot kell utazása előtt igényelnie (kivéve, amennyiben Kínából érkezik az uniós állampolgár, ez esetben elegendő megérkezése után igényelnie a vízumot). 

(Alapesetben uniós állampolgár 3 hónapig vízummentességet élvez Tajvanra való belépéskor.)

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be Tajvanra. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább még további 6 hónapig érvényes útlevéllel vízummentesen utazhatnak Tajvanra  és maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak.

További információ:

www.boca.gov.tw/ct.asp?xItem=1443&ctNode=779&mp=2
www.immigration.gov.tw/mp.asp?mp=2

Házikedvencek beutazása:

Részletes információt a következő oldalon talál:
https://pet-epermit.baphiq.gov.tw

Vám:

http://eweb.customs.gov.tw/mp.asp?mp=21
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információk

Pénznem: New Taiwan Dollar (TWD) 

Időjárás: Tajvan időjárását a magyarországi kora nyári hőmérsékleti viszonyoknak megfelelő tavasz és ősz, valamint enyhe, változóan csapadékos tél (a hőmérő ritkán süllyed +10 fok alá) jellemzi. A nyár (június- szeptember) trópusi jellegű, meleg és párás. Augusztus és október között a legnagyobb a tájfun veszély.

Biztosítás: A Tajvanra látogatóknak a nemzetközi utasforgalomban megszokott biztosítással célszerű rendelkezniük. Javasolt előzetesen tájékozódni a tajvani partner biztosítók elérhetőségéről.

Közlekedés: Tajvan fejlett közlekedési hálózattal, a fővárosban és a nagyvárosokban kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik (a metrón a megállókat angol nyelven is közlik). Az utak jó minőségűek, ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a városokon kívül a feliratok általában már csak kínai nyelvűek. A gyorsvasúti (300km/h) összeköttetés mellett, a sziget minden fontosabb városa, nevezetessége belföldi repülőjáratokkal is elérhető.

Magyar jogosítványt a tajvani hatóságok nem fogadják el, a Tajvanra látogatók érvényes és a tajvani hatóságok által elfogadott kategóriájú nemzetközi jogosítvány birtokában vezethetnek. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Általános segélyhívó szám (mentő, tűzoltó, rendőrség): 119
Külföldiekre specializálódott rendőrség (Foreign Affairs Office): (+8862) 2381 8251, (+8862) 2381 8250

A hatóságok segítőkészek és a nyelvi problémák miatt általában külön egységeket (angol nyelven beszélő munkatársakkal) jelölnek ki a külföldiekkel való ügyintézéshez (pl. rendőrség- Foreign Affairs Office).

Vallási és viselkedési kultúra: Tajvanon a taoizmus és buddhizmus és azok helyi változatai dominálnak. Nincs azonban olyan szabály, amelyet nem hívő turistáknak be kellene tartaniuk, a templomokban gyakran látni fényképező turistákat. A tajvani emberek rendkívül segítőkészek, érdeklődőek és kulturáltak. A tisztaság megőrzése fontos, elvárják, hogy más se szemeteljen, illetve figyeljünk rá, hogy a tömegközlekedési eszközön ételt/italt ne fogyasszuk, és a rágógumi használata is tilos. Viselkedési tanács lehet, hogy az ázsiai kultúrában a nyilvános orrfújás udvariatlanságnak számít

Közegészség, egészségügyi helyzet: Tajvanon az egészségügyi ellátási rendszer színvonala eléri a legfejlettebb országokét. A higiéniás körülmények ázsiai összehasonlításban a legjobbak közé tartoznak. Ugyanakkor a trópusi időjárás, az eltérő étkezési és ételkezelési szokások következtében javasolt az elővigyázatosság. Biztosítás megkötése javasolt.
A csapvíz jó minőségű, de fogyasztása a fertőtlenítő anyagok magas koncentrációja miatt nem javasolt. 
Tajvan érintett volt a SARS járványban és veszélyeztetett lehet egy madárinfluenza járvány kitörése esetén.
Tajvanon az A(H1N1) vírus előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.cdc.gov.tw
A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont oldalán.