Ázsia

 Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bangkok

Aktuális:

2022. 05. 11.

Május 1-től a beoltott személyek a Thailand Pass birtokában szabadon beutazhatnak Thaiföldre. A 18 éven aluli gyermekekre, akik teljesen beoltott szülőkkel utaznak, automatikusan ugyanazok a belépési szabályok vonatkoznak rájuk, mint a szüleikre.

A be nem oltott vagy nem teljesen beoltott utazók, akik mentesülni szeretnének a karantén alól, kérvényezniük kell a Thailand Pass-t, illetve a szükséges dokumentumok mellett rendelkezniük kell egy negatív RT-PCR-vizsgálati eredménnyel - amelyet az utazás előtt 72 órával adtak ki. Ugyanez vonatkozik a be nem oltott vagy nem teljesen beoltott 6-17 éves gyermekekre is, akik nem oltott vagy nem teljesen beoltott szülőkkel utaznak. A 6 év alatti gyermekek esetében nem kell csatolni a teszt eredményét.

A fentiek még változhatnak, javasoljuk, hogy utazásuk tervezésekor folyamatosan ellenőrizzék az aktuális szabályokat a Thailand Pass weboldalon.

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

* * *

2022. 05. 11.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Thaiföld biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Beutazási szabályok, belépési engedély-kérelem: https://tp.consular.go.th/

Kizárólag az online, előzetesen kérelmezhető Thailand Pass  (https://tp.consular.go.th/ ) birtokában van lehetőség beutazni, amely egy QR kóddal működő beléptetési rendszer. Minden beutazás engedélyköteles, ez alól nincs kivétel. Az utazást megelőzően 2 nappal meg kell küldeni a belépési engedélykérelmet. Javasoljuk, hogy 1 héttel az utazásuk előtt kezdjék el a kérelmezési folyamatot.

Új információs oldal hasznos tájékoztatással biztosításra, szállásra vonatkozóan, kitöltési útmutatóval: https://thaipass.info/?gclid=CjwKCAiAtouOBhA6EiwA2nLKH_mszb7vDtH-KiMdMVGFJMF3O2GK5GNG1jIBfjxCA4H9VTA2FRtJphoCuSUQAvD_BwE

Magyar állampolgárok az alábbi módokon utazhatnak be jelenleg Thaiföldre:

2022. május 1-től a Thaiföldre légi úton belépő utazókra az alábbiak szerint új belépési intézkedések vonatkoznak:

1. A teljesen beoltott személyeknek regisztrálniuk kell a Thailand Pass weboldalon. Szükséges csatolni a dokumentumokat - az útlevelet, az oltási igazolást és a biztosítási igazolást, amely legalább 10 ezer USD fedezetet tartalmaz a thaiföldi orvosi kezelésekre.

2. A nem vagy nem teljesen beoltott személyek karantén alóli mentessége:

Azokat az utazókat, akiknek az RT-PCR teszt eredménye az utazás előtt 72 órával negatív lett, karanténmentesség illeti meg, azonban továbbra is kötelesek regisztrálni a Thailand Pass weboldalon. Valamint csatolni az útlevelet, a RT-PCR teszt eredményét és a biztosítási igazolást, amely legalább 10 ezer USD fedezetet tartalmaz a thaiföldi orvosi kezelésekre.

Azoknak az utazóknak, akiknek korábban már engedélyezték a Thaiföldre való belépést az AQ rendszer alapján, de a karantén alóli mentesség hatálya alatt kívánnak belépni Thaiföldre, újra kérvényezniük kell a Thailand Pass-t.

3. A nem vagy nem teljesen beoltott személyek karanténkötelezettsége:

Azok az utazók, akik az utazás előtt 72 órán belül nem tudnak negatív RT-PCR-tesztet elvégezni, vagy karanténba kívánnak kerülni, karanténkötelezettség vonatkozik rájuk. Továbbá kötelesek kérvényezni a Thailand Pass-t, melynek során szükséges csatolni az útlevelet, az alternatív karantén (AQ) hotel visszaigazolását 5 napra (beleértve az 1 db RT-PCR tesztet is) és a biztosítási igazolást, amely legalább 10 ezer USD fedezetet tartalmaz a thaiföldi orvosi kezelésekre. Végezetül RT-PCR tesztet kell elvégezni a 4-5. napon Thaiföldön az AQ hotel kötelező 5 napos karanténja alatt.

Azoknak az utazóknak, akiknek már kiállították a Thaiföldre való belépéshez szükséges QR-kódot, nem kell újra regisztrálniuk Thailand Pass-ért.

Aktuális szabályok és belépési engedélykérelem: https://tp.consular.go.th/ honlapon.

b. Kell-e teszt? Igen.

A nem vagy nem teljesen beoltott személyektől az érkezéstől visszafelé számított 72 órán belüli, angol nyelvű RT-PCR tesztet kérnek.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

A belépési engedélykérelem mellett érkezéskor előírják a Mor Chana nevű telefonos nyomkövető alkalmazás letöltését, amelyben ki kell tölteni a valóságnak megfelelően az utazási előzményeket, illetve engedélyezni kell az alkalmazás működését. A karanténhotelekben esetlegesen ellenőrzik majd az alkalmazás megfelelő használatát. A repülőtér és az AQ hotel között kizárólag a hotel által biztosított transzfer engedélyezett, amelyről előre egyeztetni kell a hotellel. A repülőtéren ellenőriznek valamennyi iratot, így azok előzetes kinyomtatása, és a nyomkövető alkalmazás letöltése elengedhetetlen.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van. Lásd fentebb a beutazáskor biztosított kedvezményes karanténidő és -lehetőségek.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Van. Ld. fentebb a beutazáskor biztosított kedvezményes karanténidő és -lehetőségek.

f. Karanténkötelezettség: Van.

Azok az utazók, akik az utazás előtt 72 órán belül nem tudnak negatív RT-PCR-tesztet felmutatni, vagy karanténba kívánnak kerülni, az érkezésüket követően hatósági karanténba kerülnek. Ebben az esetben saját költségen 5 napot kell eltölteniük a kormány által meghatározott AQ hotelek egyikében.

Hasznos információkat, hatósági közleményeket, elérhetőségeket itt találnak: https://ddc.moph.go.th/viralpneumonia/eng/index.php.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

Beutazási szabályok, belépési engedélykérelem: https://tp.consular.go.th/

g. Üzleti célú beutazás feltétele:

A fenti szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani. Jelenleg semmilyen esetben sincs lehetőség a karantén alóli mentességre.

h. Tranzitálási szabályok:

Tranzitálásra lehetőség van a Suvarnabhumi, a Don Mueang és a Phuket nemzetközi repülőtéren, amelyhez szükség van egy legalább 10 ezer USD fedezetű biztosításra a thaiföldi orvosi kezelésekre. A tranzitálás ideje nem haladhatja meg a 24 órát - Phuket nemzetközi repülőtér esetében a 8 órát -, amely alatt az utasoknak egy elkülönített szárnyban kell várakozniuk. Az egészségügyi maszk folyamatos viselése, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés kötelező a repülőterek teljes területén.

Részletes információ: https://www.caat.or.th/en/archives/56377

https://www.caat.or.th/wp-content/uploads/2021/03/Guidelines-for-International-Flight-Operations-in-case-of-Transit-Transfer-Flights_en.pdf

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs. 

j. Egyéb hasznos infó:

Suvarnabhumi Airport:

999 Moo 1, Nong Prue Subdistrict, Bang Phli District, Samut Prakan Province 10540

Telefonszám : +66 2132 1888

Don Mueang International Airport

222 Vibhavadi Rangsit Road, Sanambin Subdistrict, Don Mueang District, Bangkok 10210

Telefonszám: +66 2535 1192, +66 2535 1254

Phuket International Airport

222 Moo 6, Mai Khaw Subdistrict, Talang District, Phuket Province 83110

Telefonszám: +66 0 7635 1801, +66 0 7635 2302

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Thaiföldön az ATK gyorsteszt bármelyik üzletben megvásárolható, és otthon elvégezhető, ezzel ellentétben RT-PCR tesztet csak kórházakban vagy laboratóriumokban lehet készíttetni. Az eredményt a kérvényező megkapja e-mailben, vagy az AQ hotel esetében a hoteltől. Az eredményig abban az esetben szükséges karanténban lennie az utazónak, ha Thaiföldre történő belépéskor nem rendelkezett negatív RT-PCR teszttel vagy oltási igazolásokkal.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Thaiföldet jelenleg csak légi úton lehet elhagyni. A kiutazás előtt az adott légitársaságnál kell megérdeklődni, hogy a beszállás negatív RT-PCR teszt bemutatásához kötött-e.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a nijjeiiDEC9GRMcGIDDEa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a Rikm6ZYgMYEa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Thaiföld kormánya a 2020. március 26-án vészhelyzetet rendelt el a Covid-19 járvány miatt.

Maszk viselés:

Jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren is) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése. Emellett lázmérés és távolságtartás csökkentett létszám előírt a vendéglátóegységekbe, üzletekbe, stb. történő belépéskor. 

Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata
 • A személygépjárművekben nincs korlátozás az utasok számára vonatkozóan.
 • A tömegközlekedési eszközök (BTS, MRT) gyakoribb járatszámmal üzemelnek.
 • Minibuszokban (8-9 személyes) a sofőrön kívül maximális kapacitással üzemelnek.

Kijárási korlátozások Thaiföldön:

Az országban jelenleg nincs kijárási korlátozás.

Légi összeköttetés:

Thaiföld és Magyarország között nincs közvetlen légiösszeköttetés, számos megbízható légitársaság naponta üzemeltet járatokat rövid tranzitálási lehetőséggel.

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti, légi és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) megfelelően üzemel.

Hasznos linkek:

A járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb információkat a következő oldalakon találja: https://thailand.prd.go.th/main.php?filename=index, https://ddc.moph.go.th/viralpneumonia/eng/index.php

A thai Közegészségügyi Minisztérium weboldala: https://www.moph.go.th/ (kizárólag thai nyelven), a Minisztérium angol nyelvű weboldallal rendelkező főosztályai: https://ddc.moph.go.th/en/index.php; https://www3.dmsc.moph.go.th/en/ 

A thai rendőrség weboldala: https://www.royalthaipolice.go.th/ (kizárólag thai nyelven). Telefonos elérhetősége: Tourist Police Call (Turista Rendőrség) Center: 1155.

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Thaiföld biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található. 

Bangkoki Nagykövetség ügyeleti elérhetőségei:
Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
(kizárólag munkaidőn kívül -16:30 és 8:00 között)
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: 0036-80-36-80-36
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: WnFElQS9mZwZNOw0TbWlzc2lvbi5iZ2tAbWZhLmdvdi5odQ==, jBacvt8hOMhOOzDY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1

Terrorizmus, terrorista cselekmények

2004. január 4. óta tartó terrorista cselekmények következtében eddig több mint hétezren veszítették életüket a Thaiföld déli részén található, többségében muszlimok lakta tartományokban (Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun). Az elkövetők pokolgépes merényleteket, fegyveres támadásokat és gyújtogatásokat hajtottak végre különböző célpontok, így szálloda, filmszínház, transzformátorház, üzletek, kórház, buddhista templomok, valamint egyházi és polgári személyek ellen.

A thaiföldi-kambodzsai határon (a kelet-thaiföldi Si Sa Ket tartománytól délre) található, vitatott hovatartozású Preah Vihear hindu templom környéki területekre való utazás, illetve az ország észak-nyugati részén a thaiföldi-mianmari határtérség felkeresése előtt tanácsos az aktuális biztonsági helyzetről előzetesen tájékozódni.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Thaiföldre történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: IGEN (hazautazás esetén)
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Thaiföld nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

További naprakész információ angolul: https://www.airportthai.co.th/en/children-traveling-without-parents/

Vízum:

Légi úton történő belépés esetén, amennyiben megalapozott a gyanú, hogy a külföldi állampolgár vízummentességét tartós thaiföldi tartózkodásra próbálja felhasználni, az idegenrendészeti hatóság figyelmezteti a megfelelő vízum beszerzésének szükségességére.

A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.

A nem turista célú, illetve 30 napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek. Magyarországról Thaiföldre beutazó állampolgáraink vízumot a Thaiföldi Királyság budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thaiföldi törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön. A beutazásnak alapvető feltétele a belépéskor még legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevél.

Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast - annak ellenére, hogy a mulasztást a thaiföldi hatóságok követték el - idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

A thaiföldi idegenrendészeti szervek rendkívüli szigorral járnak el a Thaiföldön nem jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben. A büntetés pénzbírság és kiutasítás lehet, a hazautazás (repülőjegy) költségeit pedig a külföldi állampolgárnak kell állnia. Fizetésképtelenség esetén a büntetést börtönben kell letölteni.

Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet.

A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodásuk, vízumuk meghosszabbításakor kizárólag az illetékes thaiföldi idegenrendészeti szervekhez forduljanak (Royal Thai Immigration Bureau).

Tájékoztatjuk a Thaiföldre utazó kettős/többes állampolgárokat, hogy Nagykövetségünk csak abban az esetben járhat el segítségre szoruló többes állampolgárságú, köztük magyar állampolgárságú esetében, ha az országba történő belépésnél magyar útlevelüket használták. Ez alól nem engednek kivételt a thaiföldi hatóságok.

***

Felhívjuk a Thaiföldre látogató és az országban huzamosabb ideig tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét a tartós vízummal rendelkező külföldi állampolgárok tartózkodására vonatkozó, jelentősen megszigorított idegenrendészeti szabályok bevezetésére. Az új szabályrendszer még nem végleges, így javasoljuk, hogy utazásuk előtt feltétlenül érdeklődjenek a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén vagy a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban. 

Az új szabályozás keretében arra kötelezik a tartós vízummal Thaiföldön életvitelszerűen élő külföldi állampolgárokat, hogy 90 naponta személyesen jelenjenek meg a Bevándorlási Hivatal előtt igazolva magukat. Ha pedig lakhelyet változtatnak, kötelesek 24 órán belül bejelenteni azt az illetékes rendőrkapitányság felé. Ha több, mint 24 órára másik tartományba utaznak, akkor a külföldi állampolgárok kötelesek a helyi Bevándorlási Hivatal felé bejelenteni távol tartózkodásukat 24 órán belül megnevezve az új tartózkodási helyet, majd pedig hazatérésüket követően ismét 48 órán belül. A késedelmi díj 1.600 THB (kb. 16.000 HUF) / fő. Ezek az ún. TM28 és TM30-as nyomtatványok, amelyek elérhetőek az érintett hivatalokban, valamint internetes oldalaikon.

Thaiföldi vízumokra és tartózkodási engedélyekre vonatkozó naprakész és hivatalos tájékoztatást itt találhatnak: www.thaiembassy.org/budapest/en/home, www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15398-Issuance-of-Visa.html.

Házikedvencek beutazása

A kisállatok behozatalára vonatkozó feltételekről és dokumentumokról tájékozódjon állatorvosánál.
További információ: www.nebih.gov.hu/, www.pettravel.com/immigration/thailand.cfm, http://airportthai.co.th/main/en/687-passengers-traveling-with-pets

Vám:

Naprakész információ: http://en.customs.go.th
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Thai Baht (THB)

Időjárás: Thaiföld a földrengésveszélyes indonéz szigetvilág közelében helyezkedik el. Az Indiai-óceánon, vagy az indonéziai Szumátra térségében előforduló földrengések és az azok generálta szökőárak Thaiföld nyugati tengerpartjait és tengeri üdülőit veszélyeztethetik. 

A monszun időszakban a heves esőzések hatására nem ritkák az áradások. Az aktuális helyzetről a Thai Meteorológiai Intézet honlapján találhat információt: www.tmd.go.th/en

Biztosítás: Az orvosi ellátás a fővárosban és a turisztikai központokban jó, viszont ebből következőleg rendkívül költséges is - EZÉRT FELTÉTLENÜL JAVASOLT MÁR A KIUTAZÁS ELŐTT, OTTHON, TELJES KÖRŰ UTAS- ÉS BALESETBIZTOSÍTÁST KÖTNI. A megfelelő biztosítással nem rendelkező külföldieket nem látják el, illetőleg később addig nem engedik el, amíg meg nem fizetik a kezelési költségeket. 

Baleset esetén követendő eljárás: Amennyiben Thaiföldön tartózkodásuk során balesetet szenvednek vagy értesülnek balesetet szenvedett magyar állampolgárról, a következő teendők teljesítését javasoljuk.

1. Biztosítási kötvény, útlevél, baleset esetén értesítendő hozzátartozók elérhetőségeinek előkészítése. Utazás előtt javasolt ezen dokumentumokról készített másolatokat átadni a hozzátartozóknak, akik szükség esetén eljárhatnak a sérült nevében.

2. Megfelelő balesetbiztosítás esetén a legközelebbi nemzetközi kórháztól segítségkérés angol nyelven. 

3. Nagykövetség tájékoztatása a balesetet szenvedett nevéről, útlevélszámáról, születési adatairól, állapotáról, kezelés helyszínéről, szükséges kezelésről, elérhetőségekről, hozzátartozók tájékoztatásának kéréséről, utazási adatokról, esetleges kérésekről. Nagykövetségünk csak abban az esetben járhat el segítségre szoruló többes állampolgárságú, köztük magyar állampolgárságú esetében, ha az országba történő belépésnél magyar útlevelüket használták. Ez alól nem engednek kivételt a thaiföldi hatóságok.

4. A kórházi ellátás várható időtartamától függően segítségkérés vízumhosszabbítás ügyében (kórháztól, orvosi igazolás birtokában).

5. Baleset esetén a rendőrségen lehet feljelentést tenni (balesetbiztosítás, valamint a résztvevő járművek biztosításai ügyében szükséges).

6. Haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot a biztosítási társasággal, és összekötni őket a kezelést nyújtó intézménnyel. Amíg nincs megfelelő anyagi fedezet, a kórház nem köteles megkezdeni az ellátást.

7. Azok, akik nem rendelkeznek megfelelő biztosítással, és nincs megfelelő anyagi fedezetük a sokszor több milliós költségek megfizetésére, javasoljuk, hogy az ország elhagyásához feltétlenül szükséges ellátást kérjék csak, és a kezelést otthon folytassák. Nagykövetségünk szükség esetén segítséget nyújt a hozzátartozókkal, barátokkal való kapcsolatfelvételben.

8. Útlevelüket NE adják át semmilyen intézménynek, tartsanak maguknál másolatot szükség esetére. A kórházak rendszeresen visszatartják az útleveleket mindaddig, amíg a teljes kórházi költséget nem rendezik, útlevél hiányában pedig nem tudják elhagyni az országot.

9. Ha a beteget állami kórházba szállították, és időközben kiderül, hogy rendelkezik megfelelő biztosítással, úgy kérjék a biztosítót, hogy szállíttassa át egy nemzetközi színvonalú kórházba, ahol angol nyelven, megfelelő körülmények között és felszereltséggel láthatják el.

10. Érdemes utána járni, hogy milyen egyéb biztosítások vehetők igénybe adott esetben: megvásárolt repülőjegyhez, továbbá a meglévő bankszámlához tartozhat, a balesetben résztvevő járműveknek (akár hajó is) feltétlenül rendelkezniük kell legalább kötelező biztosítással, a munkáltató is biztosíthat valamilyen szintű fedezetet, stb.

11. Amennyiben a felelős biztosító társaság részt vesz az ügyben, úgy ők közvetlenül tartják a kapcsolatot az érintettekkel, kezelőintézettel. Nagykövetségünk csupán kérésükre vesz részt az eljárásban, de főszabály szerint nem lát el közvetítői szerepet a felek között a párhuzamos ügyintézés elkerülése végett.

12. Amennyiben a bajba jutott magyar állampolgár nem rendelkezik megfelelő biztosítással, és saját maga viseli költségeit, úgy egyes kezelő intézetekben kérelmezhető a költségek méltányosságból történő csökkentése. Nagykövetségünk is nyújthat segítséget a kérelmi eljárásban.

Közlekedés: Thaiföldön nemzetközi vagy thaiföldi hatóság által kiállított vezetői engedéllyel lehet csak részt venni a közlekedésben. Thaiföldön elfogadják a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt (tekintettel arra, hogy mindkét ország részese az 1949. évi genfi közúti közlekedésről szóló egyezménynek, https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsV.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XI-B-1&chapter=11&Temp=mtdsg5&clang=_en#14), amely a magyar vezetői engedéllyel együtt érvényes. Azonban a központi hatóságok is elismerik, hogy a helyi rendőri korrupció következtében sajnos a gyakorlatban nem mindig érvényesülnek a vonatkozó jogszabályok, de főszabály szerint minden esetben érvényes a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítvány is. Amennyiben valaki nem rendelkezik nemzetközi jogosítvánnyal, két lehetőség közül választhat, amelyre vonatkozóan további információt külképviseleti honlapunkon talál.

A bérelt gépjárművek és motorkerékpárok sok esetben nincsenek biztosítva, aminek következtében a bérlő köteles kifizetni az ellopott jármű értékét, valamint a bérelt járműben, illetőleg az azzal okozott kárt. Ragaszkodjanak a biztosítási igazolás kiadásához. Foglalóként, vagy megőrzésre az útleveleket semmilyen körülmények között ne adják át (pl. szállodában, vagy motorkerékpár, jet-ski bérlése esetén), mivel könnyen megeshet, hogy az átadott úti okmánnyal visszaélnek, azt baleset esetén a kártérítési követelés rendezéséig visszatartják, így javasoljuk útlevél-másolatok használatát. Minden esetben győződjenek meg a bérelt jármű használatra alkalmas állapotáról, megfelelő forgalmi engedélyéről és kötelező biztosításáról. Javasoljuk, hogy átvételkor készítsenek a járműről fényképeket a visszavételkori viták elkerülése érdekében. 

Felhívjuk a motorkerékpár bérlését tervezők figyelmét, hogy Thaiföldön igen gyakoriak a közúti balesetek, a motorvezetés – különösen a nagyvárosok Európában megszokottól eltérő ritmusú forgalmában – fokozott elővigyázatosságot és rutint igényel. Motorkerékpár bérlésre és használatra vonatkozó helyi szabályozás ugyanolyan szigorú, mint a hazai. Kizárólag arra jogosító vezetői engedély birtokában bérelhető motorkerékpár. Kötelező a bukósisak viselése városon belül és kívül is a sofőrnek és az utasnak egyaránt. Ezek hiányában esetleges baleset esetén a biztosító elállhat fizetési kötelezettségétől.

Drónok használata: A kamerával felszerelt távoli vezérlésű, fegyvertelen repülőgépek (drónok) használata Thaiföldön engedélyhez kötött tevékenység. Az engedélyt még a használat megkezdése előtt kötelező beszerezni az illetékes Thaiföldi Polgári Légiközlekedési Hatóságtól (Civil Aviation Authority of Thailand, CAAT). A vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése esetén a kiszabható büntetés egy év szabadságvesztés, legfeljebb 40.000 THB (kb. 320.000 HUF) pénzbüntetés, vagy mindkettő. Az elbírálási idő 15 nap, és az engedély a kiállítás napjától számított két évig érvényes az adott eszközre. A vonatkozó szabályozás, letölthető formanyomtatványok, további tájékoztatás angol nyelven a következő honlapon érhetőek el: https://www.caat.or.th/en/archives/27220. További kérdésekkel javasoljuk, hogy forduljanak az illetékes hatósághoz (Economic Regulation Department, +66 2568 8815, +66 63 205 8819, GQZOx4N2kmYXRyZWdAY2FhdC5vci50aA==, DkwCMdPIuaOueqfi3zmzdGwuZXJkQGNhYXQub3IudGg=). Bővebb tájékoztatást külképviseleti oldalunkon talál >>

Elektromos cigarettára vonatkozó szabályozás: Az e-cigaretta thaiföldi szabályozásáról bővebben szintén külképviseleti oldalunkon olvashat.  

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságoknál történő ügyintézés szervezett és egységes, azonban szinte minden ügytípus esetében szükség van az aláírás/fordítás Nagykövetség általi hitelesítésére. A szükséges dokumentumok listájáról, hatáskörrel rendelkező illetékes hatóságok elérhetőségeiről, nyitvatartási rendjéről az ügytípustól függően a megfelelő internetes oldalakon tájékozódhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Az ország uralkodó vallása a buddhizmus, nyitott, toleráns vallás, de kiemelten érzékeny az emberi méltóságra, a visszafogott viselkedésre. Buddhista turista látványosságok felkeresése alkalmával fokozottan ügyeljenek a megfelelő öltözködésre (váll, térd fedve, zárt lábbeli, amit a templomokba lépve le kell venni). Súlyos börtönbüntetés terhe mellett tilos minden, a király személyét, a monarchiát vagy a buddhizmust és értékeit sértő, kigúnyoló, megalázó vagy más, felségsértőnek minősíthető cselekmény.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Tájékoztatjuk a Thaiföldre utazókat, különösen a légúti betegségben szenvedőket (asztma, allergia, stb.), gyermekeket, időskorúakat, kismamákat, hogy a Bangkokban és környékén, valamint az északi Chiang Maiban az utóbbi hetekben kialakult súlyos légszennyezettség miatt fel kell készülniük az esetleges egészségügyi problémákra. Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hivatalos légszennyezettségi adatok közzétételét (pl.: https://aqicn.org/city/bangkok/). Javasoljuk továbbá a Thaiföld nagyvárosaiba látogatóknak (PM2.5-re is védelmet biztosító) légszűrő maszk FOLYAMATOS viselését.

Thaiföldön előfordul a zika vírus, a malária, a dengue-láz és az ahhoz hasonló chikungunya vírus is. Az elmúlt években különösen magas volt a dengue-lázas megbetegedések száma, ezért ajánlatosak a lázat okozó szúnyogfaj csípései elleni óvintézkedések nem csak vidéki, hanem városi környezetben is. A 1422-es forródróton az érdeklődők további tájékoztatást, szükség esetén segítséget kaphatnak az illetékes thaiföldi hatóságtól (Department of Disease Control, DDC). 

Az országba való beutazást megelőzően javasolt az aktuális járványügyi helyzetről az Egészségügyi Világszervezet hivatalos honlapján tájékozódni. Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal

Mint Ázsiában általában, Thaiföldön is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság és körültekintés. A csapvíz, valamint az ismeretlen eredetű jégkockák fogyasztását kerülni kell.

A felnőtt lakosság 1.3% -a (mintegy 520.000 ember) HIV fertőzött.

A gyógyszerkezelés alatt álló személyek Thaiföldre való zavartalan belépése csak abban az esetben lehetséges, ha a betegségükről készült orvosi igazolással, a gyógyszerek receptjeivel, valamint azok hiteles angol – ideális esetben thai nyelvű - fordításával a behozatal tényét a vámvizsgálatnál előre bejelentik.

Egyéb információ:

Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bangkok

Hasznos telefonszámok, ahol utazással, közlekedéssel kapcsolatos angol nyelvű tájékoztatás kapható:

 • TAT (Thai Turisztikai Hatóság) Call Center: 1672, Tel: +66 2250 5500
 • Tourist Police Call (Turista Rendőrség) Center: 1155, Tel: +66 2678-6800
 • BTS (magasvasút) Hotline: +66 2617 6000
 • MRT (metró) Hotline : +66 2624 5200
 • SRT (vasút) Call Center: 1690, Tel: +66 2220-4272
 • Transport Co., Ltd., (távolsági busz) Call Center: 1490, 
 • Tel: +66 2936 2852-66
 • AOT (Repülőtéri Hatóság) Call Center: 1722, Tel: +66 02535-1192
 • Suvarnabhumi Airport (nemzetközi repülőtér) Operation Center: +66  2132 9950 vagy 2
 • Don Mueang Airport Call Center: +66 2535 3861, +66 2535 3863
 • Thai Airways International Call Center: +66 2356 1111
 • Bangkok Airways Call Center: 1771, Tel: +66 2270 6699
 • Nok Air Call Center: 1318, Tel: +66 2088 8955
 • Thai AirAsia Call Center: +66 2515 9999