Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Türkmenisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Taskenti külképviseletünk

Aktuális:

2021. 03. 26.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett, illetve kihirdetett szabályokat tartalmazzák.

1.) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!  

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a.) Be lehet-e utazni az országba? Nem.

Türkmenisztán nemzetközi határai a koronavírus-járványtól való védekezés céljából zárva vannak a személyforgalom előtt. A Turkmenistan Airlines felfüggesztette a nemzetközi járatait. A külföldi légitársaságok felfüggesztették a türkmenisztáni járataikat. 

b.) Kell-e teszt? Igen.

A nemzetközi fuvarozásban résztvevő teherautósofőröknek negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. A külföldről meghívott hivatalos külföldi szakértők csak COVID-oltás igazolásával léphetnek be az országba. 

c.) Kell-e regisztrálni? Igen, nincs pontos információ.

d.) Karanténkötelezettség:

Azon türkmén állampolgároknak van, akik beutazhatnak. 

A karatén ideje 10 nap, központi karanténtáborban.

e.) Üzleti célú beutazás feltétele: 

Jelenleg nem lehetséges üzleti célú beutazás.

f.) Esetleges kivételek: 

A Türkmenisztánban akkreditált diplomáciai, konzuli képviseletek, nemzetközi szervezetek képviseleteinek munkatársai és azok családtagjai beutazhatnak az országba. 

g.) Kiutazás az országból:

A szárazföldi határok zárva vannak, csak három határátkelő működik a teherforgalom számára, a gépjárművezetőknek negatív PCR-teszt szükséges. Az átlépő árukat fertőtlenítik. Kérjük, a tervezett átlépés előtt tájékozódjanak a nyitva tartásról, pl. a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetségének honlapján. 

A nemzetközi repülőterek zárva vannak, időnként indítanak egy-egy repatriáló járatot egyes országokba Türkmenisztán vagy az adott ország Türkmenisztánban akkreditált nagykövetsége szervezésében.

h.) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a PTCD4Zhjja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a XUXODNAYbUAtQQXl3NlDa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.      

3) A Türkmenisztánba látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Türkmenisztánban eddig hivatalosan nem regisztráltak koronavírus-megbetegedést, a hatóságok tagadják a vírus jelenlétét az országban, azonban egy új típusú tüdőgyulladás szedi súlyos áldozatait. A hatóságok felhívták a figyelmet a levegő megnövekedett porszennyezettségére és kötelezővé tették a maszk viselését, a közlekedésben is. Korlátozzák a megyék közötti forgalmat, a piacokat, vendéglátóhelyeket időnként bezárják. Lebap megyében gyakran repülőről fertőtlenítőszert permeteznek, az utcákat klórral locsolják.    

Biztonság:  

Az ország biztonsági besorolása a II- es fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok kategóriájába tartozik. 

Az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Taskentben található, ezért a Türkmenisztánba utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Javasoljuk a kapcsolatfelvételt az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy a Türkmenisztánba utazó magyar állampolgárok körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat. Az üzbég, az afgán és az iráni határok mellett ún. "biztonsági zónákat" hoztak létre, amelyekbe külföldi állampolgár csak előzetes engedéllyel léphet be. Az afgán határvidék kerülendő, mivel sok a taposóakna.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a belépéstől kezdődően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szüksége. A vízum beszerzésével kapcsolatos információkért, kérjük forduljon Türkmenisztán Bécsi Nagykövetségéhez. Érkezéskor és online nem igényelhető vízum.

Türkmenisztán továbbra is a világ egyik legzártabb országa, ahová külföldi csak a legritkább esetben kaphat beutazóvízumot. A külföldieknek belépéskor ki kell tölteniük egy ún. bevándorlási kérdőívet. Ennek három fajtája létezik: normál, egyszerűsített, illetve tranzit.

Sokszor változnak a külföldiek be- és kiutazásával, illetve az országban való tartózkodásával kapcsolatos rendeletek, és az ezek megsértése miatti büntetések is. A szabályok megsértéséért a külföldit akár ki lehet utasítani az országból. Ez esetben 5 évig nem léphet az ország területére.

Vannak az országnak zárt területei, a lista mindig változik, a vidékre utazóknak javasoljuk, hogy előzetesen érdeklődjék meg a türkmén nagykövetségen, hogy a terület, ahová menni szándékoznak, látogatható-e, illetve engedélyköteles-e.

A turistaként a városba érkező külföldiek csak szállodákban lakhatnak, és a hatóságok megszabhatják azt is, hogy a turista hová mehet és hová nem. Azon külföldiek esetében, akiknek bejelentkezési kötelezettségük van a rendőrségen, kiutazáskor útlevelükben szerepelnie kell a városi hatóságnak a nyilvántartásból történt törléséről szóló bejegyzésnek. Ennek híján a külföldit nem engedik át a határátkelőn, és őrizetbe vehetik.

A 90 napon túli tartózkodásra jogosító vízumkérelmekhez három hónapnál nem régebbi HIV-tesztet kell csatolni német, angol vagy orosz hiteles fordításban.

Házikedvencek beutazása

Javasoljuk, hogy tájékoztatásért szíveskedjen állatorvosához fordulni.

Javasoljuk felkeresni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapját: http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám

Különleges beviteli korlátozások nincsenek. Legfeljebb 2 liter alkoholt szabad bevinni, a kivitel azonban nincs mennyiségi korlátokhoz kötve. A népművészeti alkotásnak számító, 2 négyzetméteresnél nagyobb kézi szövésű hagyományos türkmén szőnyeg kivitele engedélyköteles, a történelmi vagy muzeális értéket képviselő szőnyegek kivitelét meg is tagadhatják.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Türkmén Manat (TMT).

Közlekedés: A fővárosban hivatalos taxi vállalatok működnek, de jellemző a posztszovjet térség más országaiban megszokott ún. "fekete taxi" is.

Vallási és viselkedési kultúra: Türkmenisztánban az iszlám vallás a társadalmi és a közéletben egyaránt meghatározó jelentőségű, azonban nem tartozik a szélsőségesen vallásos államok sorába. A vallási kegyhelyek látogatásakor az iszlám vallás általános, közismert szabályai a mérvadóak.

Az ide látogató külföldinek ajánlatos kiemelt figyelmet fordítania arra, hogy a türkmén államot, illetve a vezető politikusokat se nyilvánosan, se négyszemközti beszélgetés során ne bírálja.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A piacokon vásárolt zöldség- és gyümölcstermékeket a fogyasztás előtt javasolt alaposan megmosni, esetleg „neomagnolos” oldatban fertőtleníteni. Kötelező védőoltások nincsenek. A szállodák jók, megfelelnek az európai higiéniai és biztonsági követelményeknek.

Javasoljuk, hogy, amint az ország határait a türkmén hatóságok újból megnyitják és a külföldiek beutazását lehetővé teszik, a Türkmenisztánba látogatók az utazás előtt konzultáljanak a kezelőorvosukkal az esetleges védőoltásokról. További információk találhatók az Országos Epidemiológiai Intézet honlapján.

Egyéb információ:

Türkmenisztán Bécsi Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Taskent