Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Türkmenisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Taskenti külképviseletünk

Aktuális:

2020. 08. 17.
A koronavírussal kapcsolatos információk (COVID-19) 

Türkmenisztánban eddig hivatalosan nem jelentettek koronavírusos megbetegedést. Sajtóhírek szerint már előfordultak ilyen esetek, de ezeket nem hozták nyilvánosságra.

Türkmenisztán nemzetközi határai a koronavírus-járványtól való védekezés céljából március óta zárva vannak a személyforgalom előtt. Türkmenisztán lezárta az üzbegisztáni, iráni és afganisztáni határait és a Kaszpi-tengeren a Turkmenbashi kikötőt. A Turkmenistan Airlines felfüggesztette a nemzetközi járatait. A külföldi légitársaságok felfüggesztették a türkmenisztáni járataikat. A belföldi és a repatriáló légi járatokra az utasoknak kötelező a negatív COVID-teszt felmutatása.

A külföldről hazatért türkmén állampolgárokat és családtagjaikat karanténtáborokban helyezik el. A hírek szerint az országban hónapok óta egy új típusú tüdőgyulladás szedi súlyos áldozatait. A türkmén hatóságok július elején felhívták a figyelmet a levegő megnövekedett porszennyezettségére és kötelezővé tették az orvosi maszk viselését. 

Biztonság:  

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Taskentben található, ezért a Türkmenisztánba utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Javasoljuk a kapcsolatfelvételt az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

A közel-keleti helyzetre való tekintettel az Türkmenisztánba utazáskor hosszabb menetidővel kell számolni. Az utazás előtt ajánlott az adott légitársaságnál tájékozódni az esetleges változásokról.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy a Türkmenisztánba utazó magyar állampolgárok körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat. Az üzbég, az afgán és az iráni határok mellett ún. "biztonsági zónákat" hoztak létre, amelyekbe külföldi állampolgár csak előzetes engedéllyel léphet be. Az afgán határvidék kerülendő, mivel sok a taposóakna.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a belépéstől kezdődően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szüksége. A vízum beszerzésével kapcsolatos információkért, kérjük forduljon Türkmenisztán Bécsi Nagykövetségéhez. Érkezéskor és online nem igényelhető vízum.

Türkmenisztán továbbra is a világ egyik legzártabb országa, ahová külföldi csak a legritkább esetben kaphat beutazóvízumot. A külföldieknek belépéskor ki kell tölteniük egy ún. bevándorlási kérdőívet. Ennek három fajtája létezik: normál, egyszerűsített, illetve tranzit.

Sokszor változnak a külföldiek be- és kiutazásával, illetve az országban való tartózkodásával kapcsolatos rendeletek, és az ezek megsértése miatti büntetések is. A szabályok megsértéséért a külföldit akár ki lehet utasítani az országból. Ez esetben 5 évig nem léphet az ország területére.

Vannak az országnak zárt területei, a lista mindig változik, a vidékre utazóknak javasoljuk, hogy előzetesen érdeklődjék meg a türkmén nagykövetségen, hogy a terület, ahová menni szándékoznak, látogatható-e, illetve engedélyköteles-e.

A turistaként a városba érkező külföldiek csak szállodákban lakhatnak, és a hatóságok megszabhatják azt is, hogy a turista hová mehet és hová nem. Azon külföldiek esetében, akiknek bejelentkezési kötelezettségük van a rendőrségen, kiutazáskor útlevelükben szerepelnie kell a városi hatóságnak a nyilvántartásból történt törléséről szóló bejegyzésnek. Ennek híján a külföldit nem engedik át a határátkelőn, és őrizetbe vehetik.

A 90 napon túli tartózkodásra jogosító vízumkérelmekhez három hónapnál nem régebbi HIV-tesztet kell csatolni német, angol vagy orosz hiteles fordításban.

Házikedvencek beutazása

Javasoljuk, hogy tájékoztatásért szíveskedjen állatorvosához fordulni.

Javasoljuk felkeresni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapját: http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám

Különleges beviteli korlátozások nincsenek. Legfeljebb 2 liter alkoholt szabad bevinni, a kivitel azonban nincs mennyiségi korlátokhoz kötve. A népművészeti alkotásnak számító, 2 négyzetméteresnél nagyobb kézi szövésű hagyományos türkmén szőnyeg kivitele engedélyköteles, a történelmi vagy muzeális értéket képviselő szőnyegek kivitelét meg is tagadhatják.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Türkmén Manat (TMT).

Közlekedés: A fővárosban hivatalos taxi vállalatok működnek, de jellemző a posztszovjet térség más országaiban megszokott ún. "fekete taxi" is.

Vallási és viselkedési kultúra: Türkmenisztánban az iszlám vallás a társadalmi és a közéletben egyaránt meghatározó jelentőségű, azonban nem tartozik a szélsőségesen vallásos államok sorába. A vallási kegyhelyek látogatásakor az iszlám vallás általános, közismert szabályai a mérvadóak.

Az ide látogató külföldinek ajánlatos kiemelt figyelmet fordítania arra, hogy a türkmén államot, illetve a vezető politikusokat se nyilvánosan, se négyszemközti beszélgetés során ne bírálja.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A piacokon vásárolt zöldség- és gyümölcstermékeket a fogyasztás előtt javasolt alaposan megmosni, esetleg „neomagnolos” oldatban fertőtleníteni. Kötelező védőoltások nincsenek. A szállodák jók, megfelelnek az európai higiéniai és biztonsági követelményeknek.

Javasoljuk, hogy, amint az ország határait a türkmén hatóságok újból megnyitják és a külföldiek beutazását lehetővé teszik, a Türkmenisztánba látogatók az utazás előtt konzultáljanak a kezelőorvosukkal az esetleges védőoltásokról. További információk találhatók az Országos Epidemiológiai Intézet honlapján.

Egyéb információ:

Türkmenisztán Bécsi Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Taskent