Ázsia

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Üzbegisztánban taskenti nagykövetségünk és konzuli hivatalunk

Aktuális:

2022. 03. 26.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett, illetve kihirdetett szabályokat tartalmazzák.

1.) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt!

2022. március 16-tól a külföldi állampolgárok COVID oltási bizonyítvánnyal, oltási útlevéllel beutazhatnak Üzbegisztánba. Az oltási dokumentummal nem rendelkező utazók számára az Üzbegisztánba való belépéshez az érkezést megelőző 72 órán belül levett PCR-teszt QR kóddal ellátott negatív eredményének felmutatása szükséges. Ld: https://uzbektourism.uz/en/news/view?id=2143

Hivatalos közleményt nem adtak ki, de a sajtóhírek szerint a beutazásnál az oltási dokumentumra, illetve a PCR-tesztre vonatkozó előírások a 12 éven felüli gyermekekre is érvényesek.

Előfordulhat, hogy a közúti, vasúti határátkelőn belépő utazókon érkezéskor gyorstesztet kell elvégeztetni, akkor is, ha rendelkeznek negatív PCR-teszttel. Azok a külföldi állampolgárok, akiknek a tesztje pozitív a határra érkezéskor, megtagadják a belépést Üzbegisztánba, kivéve, ha Üzbegisztánban van az állandó lakóhelyük.

Magyarország és Üzbegisztán külön kétoldalú megállapodást is kötött a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről: a COVID-oltottságot igazoló magyar igazolvány birtokában PCR-teszt nélkül be lehet utazni Üzbegisztánba.  Az oltási igazolvány érvényességi határidejét nem határozták meg, és a harmadik oltásra vonatkozóan sem tettek közzé előírást. 

Üzbegisztánban nem ismerik el az átesettségi folyamatot, nem állítanak ki átesettségi igazolást. Nem határozták meg az elfogadott vakcinák típusát. 

Az üzbég-kazah közúti/vasúti határon januárban felfüggesztették a határátlépést, a külföldieknek továbbra is korlátozások lehetnek érvényben, ezért indulás előtt ellenőrizni kell a feltételeket.

Az Üzbegisztán és Afganisztán közötti határátkelő továbbra is zárva van.

Kérjük, vegyék figyelembe azt is, hogy a légitársaságok a célország beutazási követelményeinél szigorúbb feltételeket is szabhatnak járataik igénybe vételéhez, ezért is minden esetben javasoljuk utazás előtt a légitársaságoknál történő tájékozódást. 

b.) Kell-e teszt? Igen, akkor, ha nem rendelkeznek oltási dokumentummal, ld. az 1.) a pontot.

Angol vagy orosz nyelvű, QR-kóddal ellátott, nem korábban, mint 72 órával az érkezés előtt levett  PCR-tesztről kiállított negatív igazolást fogadnak el. Ez a sajtóhírek szerint a 12 év feletti kiskorúakra is érvényes. 

c.) Kell-e regisztrálni? Igen. 

Az idegenrendészeti regisztráció kötelező, a szállásadó (szálloda) útján történik, az igazolást meg kell őrizni, mert az elutazáskor kérhetik. A járvánnyal összefüggésben a repülőgépen is kitöltethetnek olyan nyomtatványt, amelyben meg kell jelölni az üzbegisztáni tartózkodási helyet és azt, hogy az utas az elmúlt időszakban milyen országokban járt, a tapasztalataink szerint azonban ezt a nyomtatványt az utóbbi időben már nem alkalmazzák

d.) Oltottsággal járó kedvezmények:

A magyar és más oltási igazolvánnyal be lehet utazni korlátozás (PCR teszt és karantén nélkül), javasolt a kártya formátumú bizonyítvány bemutatása. Nem határozzák meg az elfogadott vakcinák típusát. 

e.) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az oltási igazolvánnyal nem rendelkezők számára az Üzbegisztánba történő beutazáshoz 2022. március 16-tól az érkezés előtt 72óránál nem régebben kiállított  negatív PCR-teszt angol vagy orosz nyelvű  igazolása szükséges. A sajtóinformációk szerint a 12 év alatti gyerekek mentesülnek a tesztkötelezettség alól. Előfordulhat, hogy negatív PCR-teszteredmény ellenére gyorstesztet végeztetnek. 

f.) Karanténkötelezettség: Bizonyos esetekben, ld.  az 1.) a pontnál is 

Ha az oltási igazolvány vagy anegatív PCR-teszt felmutatása ellenére érkezéskor COVID-tünetek állnak fenn, orvosi vizsgálatot végezhetnek, ennek eredménye alapján 14 napos házi karantént rendelhetnek el, hatósági ellenőrzés mellett.

g.) Üzleti célú beutazás feltétele: 

Üzleti kapcsolat igazolása, meghívólevéllel, de az üzleti cél igazolása nem a beutazás feltétele. 

h.) Tranzitálási szabályok:

A tranzitálásnál PCR-teszt bemutatása szükséges, ha a továbbutazás szerinti célország ezt megköveteli a beutazáshoz. Javasoljuk a légi társaságoknál történő tájékozódást is. 

i.) Az üzbegisztáni beutazási feltételek alóli mentesség

Nincs külön feltétele annak, hogy csak meghatározott célból lehetne beutazni.

j.) Egyéb hasznos információ

A Taskenti Nemzetközi Repülőtér honlapja: https://tashkent-airport.uz/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

A szárazföldi határok nagy része még zárva van a külföldiek előtt. Kérjük a tervezett határátlépés előtt tájékozódjanak a nyitva tartásról, pl. a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetségének honlapján. 

A taskenti nemzetközi repülőtér működik, de a járatok száma és a desztinációk változhatnak. Kérjük, az aktuális helyzetről az utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repülőterek honlapján. 

Több légitársaság csak negatív PCR-teszt birtokában engedélyezi a repülőre való felszállást. Kérjük, a pontos feltételekről tájékozódjanak az adott légitársaságnál. 

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a YEzOWSkAWqkBgVn2EZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a JMHAbuhcbp8jYdUmjmya29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Az Üzbegisztánba látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

A vírus 2022 januárjában tetőzött negyedszer, márciusban már csak naponta néhány új fertőzéses esetet regisztráltak. Taskent 12 kerületében 24 órás PCR-tesztlaboratórium működik. 

A repülőtéren megmérik az érkezők testhőmérsékletét. A legtöbb nyilvános hely, bolt bejáratánál még továbbra is mérik a testhőmérsékletet és kézfertőtlenítést végeznek. 

Márciustól a maszkviselés nem kötelező, a belföldi légi és vasúti forgalom, a városi tömegközlekedés, a vendéglátó- és a szórakozóhelyek korlátozás nélkül működnek. 

Romló  járványügyi helyzet esetén újabb korlátozásokat rendelhetnek el.  A korábbi karanténkorlátozások bevezetésére hirtelen, egyik napról a másikra került sor, és erről a hatóságok a média és a szociális háló útján értesítették a lakosságot.   

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a közép-ázsiai térség három országának (Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán) közös határ menti megyéit is érintő régiójába, a Fergana-medencébe.

Tájékoztatjuk, hogy a Fergana-medence és környéke - kirgiz-tadzsik-üzbég hármas határ az utazás és ott tartózkodás szempontjából a II- es fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Ezen térségben időről időre fegyveres incidensek is előfordulnak, 2019. november 6-án például az üzbég-tádzsik határon fegyveres támadás történt a tádzsik határőrökkel szemben, amelynek következtében mintegy húsz ember meghalt.

Bűnözés

A biztonsági helyzet a külföldiek által is látogatott helyeken kielégítő. Turistaszezonban megnőnek a lopások. Javasoljuk, hogy a szállodát, a tartózkodási helyet elhagyva lehetőség szerint az okmányok, dokumentumok másolatait, az aznap elköltendő készpénzt, illetve csak a feltétlenül szükséges személyes holmikat (mobiltelefon, fényképezőgép) vigyék magukkal, és figyeljenek értékeikre az áruházakban, éttermekben.

Előfordul, hogy őrizetbe vett, letartóztatott személyek esetében az üzbég hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetségeket, konzuli hivatalokat sem értesítik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben lehetőség szerint közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a taskenti magyar nagykövetség konzuljával. A konzuli ügyelet folyamatosan működik.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek legalább 3 hónapig kell érvényesnek lennie a tervezett tartózkodást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

18. életévét be nem töltött gyermek esetén a beutazáshoz nem kell szülői hozzájárulás, ha az egyik szülő a gyermekkel utazik.  Azonban, ha a gyermek egyedül utazik, akkor a beutazáshoz mindkét szülő közjegyző által hitelesített nyilatkozata szükséges. A közjegyzői irathoz hiteles fordítás és Apostille-hitelesítés szükséges. 

Vízum:

2019. február 1- jétől a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be az Üzbég Köztársaságba és tartózkodhatnak ott, amennyiben a tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot. 

Egyéb esetekben vízum beszerzése szükséges. A vízumkérelmekkel kapcsolatban az Üzbég Köztársaság bécsi nagykövetségének konzuli hivatala az illetékes, ezért kérjük, hogy információért az üzbég hivatalt szíveskedjék felkeresni az alábbi címen:

Cím: 1180, Bécs, Pötzleinsdorferstrasse 49.
Telefon: 00-43-1/315-3994
E-mail: IuNaxW7N2mzkZUY29uc3VsYXJAdXNiZWtpc3Rhbi5hdA==
Honlap

Fontos! A 3 napnál hosszabb tartózkodás esetén a tartózkodást a szállásadó útján regisztrálni kell. Kilépéskor a hatóságok kérhetik a tartózkodási hely regisztrációjának igazolását. A regisztráció elmulasztása súlyos bírsághoz vezethet, amelynek összege több száz eurót is kitehet.

Házikedvencek beutazása

Javasoljuk, hogy tájékoztatásért szíveskedjen állatorvosához fordulni.

Javasoljuk felkeresni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Pettravel honlapját:

Vám:

2018-ban a taskenti repülőtéren is bevezették a „zöldfolyosó” rendszert, annak érdekében, hogy egyszerűsítsék az országba történő beléptetést. 2020 szeptemberétől módosultak a vámszabályok: 70 millió UZS (kb. 6.850 USD) összeg értékhatárig a konvertibilis valuta készpénzként szabadon behozható az országba, illetve onnan kivihető, vámáru-nyilatkozat kitöltésével pedig 100.000 UZS (kb. 9.800 USD) vihető be az országba, illetve vihető ki onnan.  

További információ az alábbi oldalakon található:

Az Üzbegisztánból hazautazó magyar turistákat is érintik az Európai Unió tagállamaiban 2019. december 14-től életbe lépett növény-egészségügyi előírások, amelyek a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozzák. A szabályozás nem engedi meg – az Üzbegisztánban egyébként jellegzetes, népszerű és kedvelt – friss gyümölcsök és csonthéjasok (pl. paradicsom, gránátalma, pisztácia, mandula) magyarországi behozatalát.  

További hasznos információ az országról

Pénznem: Üzbég Szom (UZS).

Időjárás: Kontinentális nagy hőingással.

Közlekedés: A gépjárműközlekedési morál és biztonság jelentősen eltér az Európában megszokottól. Az Üzbegisztánba gépkocsival látogatók saját érdekükben legyenek figyelemmel a helyi közlekedési „szokásokra". Gépjárművezetés esetén az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Vallási és viselkedési kultúra: Bár Üzbegisztánban hagyományosan az iszlám mérsékelt vonala a jellemző, így nem tilos az alkoholfogyasztás sem, a pénteki imát követően, illetve a történelmi nevezetességek látogatásánál ajánlott az óvatosság. Nők részére ajánlott a térd alatt érő szoknya és a vállat is takaró ruházat. A hosszú fehér szakállú, hagyományos öltözékben, turbánban és kaftánban járó személyek (akszakál) nagy tiszteletnek örvendenek, fényképezni azonban nem ajánlott őket.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az üzbegisztáni közegészségügy színvonala változó. A városokban jó, vidéken igen eltérő.

Külön felhívjuk a figyelmet a piacokon, standokon vásárolt élelmiszerek tisztaságának kérdésére: a szárított gyümölcsök konzerválása sok esetben kéntartalmú vegyszerrel történik, így ezek fogyasztás előtt alapos mosást igényelnek. Az ország területén gyakoriak az áramkimaradások, így a hűtést igénylő élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott. 

A vezetékes vizet kizárólag tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak.

Az Üzbegisztánba látogatók – a jelenlegi COVID-világjárványt leszámítva  –  nagyobb járványveszélynek nincsenek kitéve. Időről-időre azonban megjelennek híradások hepatitisz fertőzésekről, ezért védőoltás felvétele ajánlott. Javasoljuk, hogy utazás előtt, amint az a határok újbóli megnyitása után lehetővé válik, konzultáljanak kezelőorvosukkal. További információk találhatók az Országos Epidemiológiai Intézet honlapján.

Egyéb információ:

Üzbegisztán Bécsi Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Taskent