Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Üzbegisztánban taskenti nagykövetségünk és konzuli hivatalunk

Aktuális:

2020. 08. 17.
A koronavírussal kapcsolatos információk (COVID-19) 

Üzbegisztáni intézkedések: Március 17-től külföldiek fő szabályként nem léphetnek be az országba, minden légi járatot felfüggesztettek a világ minden országába. Az üzbég állampolgárok repatriálására Üzbegisztán charterjáratokat szervez, az ezekkel érkezők csak a karanténintézkedések betartásával léphetnek be, ami fő szabályként 14 nap karantén letöltését jelenti központi karanténban vagy kijelölt karanténszállodában. Bár Magyarország a COVID-szempontjából augusztus 12-től „zöld” országnak számít Üzbegisztánban, onnan nem érkeznek repülőjáratok. Március 16-tól Üzbegisztán összes szárazföldi határát lezárták, március 18-tól a nemzetközi vasúti személyforgalmat is szüneteltetik. 

Az országban augusztus 15-től fokozatosan enyhítik a megerősített karanténintézkedéseket. A belföldi vonat- és repülőjáratokat részben újraindították, ahogyan a taskenti metró és a teljes tömegközlekedés is újra elindult. A szállodák, a turistalátványosságok és a bevásárlóközpontok augusztus 20-tól kinyithatnak, de továbbra is tilos nyilvános rendezvényeket tartani, a családi ünnepeket legfeljebb 30 fővel, csak otthon szabad rendezni. Nyilvános helyeken, minden közterületen kötelező a maszk viselése és a két méter távolságtartás. Az éttermek, teázók csak szabadtéren működhetnek, az asztalok között két méter távolságnak kell lennie. A nyilvános helyek bejáratánál mérik a testhőmérsékletet és kézfertőtlenítést végeznek. 

A karanténrendszer teljes feloldására a járványügyi helyzet alakulásának függvényében kerül sor.    

A kormányzat létrehozott egy üzbég és orosz nyelvű honlapot, amelyen a koronavírussal kapcsolatos adatok, fontosabb hírek megtalálhatók: http://coronavirus.uz/ru

Biztonság:

Az üzbég-tádzsik-kirgiz hármas határnál található Fergana-völgy, illetve az Afganisztánnal határos területek utazás és ott-tartózkodás szempontjából fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek. Azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az egész ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

A közel-keleti helyzetre való tekintettel az Üzbegisztánba utazáskor hosszabb menetidővel kell számolni. Az utazás előtt ajánlott az adott légitársaságnál tájékozódni az esetleges változásokról.

Ezen térségekben időről időre fegyveres incidensek is előfordulnak, 2019. november 6-án például az üzbég-tádzsik határon fegyveres támadás történt a tádzsik határőrökkel szemben, amelynek következtében mintegy húsz ember meghalt.

Bűnözés

A biztonsági helyzet a külföldiek által is látogatott helyeken kielégítő. Turistaszezonban megnőnek a lopások. Javasoljuk, hogy a szállodát, a tartózkodási helyet elhagyva lehetőség szerint az okmányok, dokumentumok másolatait, az aznap elköltendő készpénzt, illetve csak a feltétlenül szükséges személyes holmikat (mobiltelefon, fényképezőgép) vigyék magukkal, és figyeljenek értékeikre az áruházakban, éttermekben.

Előfordul, hogy őrizetbe vett, letartóztatott személyek esetében az üzbég hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetségeket, konzuli hivatalokat sem értesítik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben lehetőség szerint közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a taskenti magyar nagykövetség konzuljával. A konzuli ügyelet folyamatosan működik.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek legalább 3 hónapig kell érvényesnek lennie a tervezett tartózkodást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

18. életévét be nem töltött gyermek esetén a beutazáshoz nem kell szülői hozzájárulás, ha az egyik szülő a gyermekkel utazik.  Azonban, ha a gyermek egyedül utazik, akkor a beutazáshoz mindkét szülő közjegyző által hitelesített nyilatkozata szükséges. A közjegyzői irathoz hiteles fordítás és Apostille-hitelesítés szükséges. 

Vízum:

2019. február 1- től a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be az Üzbegisztáni Köztársaságba és tartózkodhatnak ott, amennyiben a tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot. 

Egyéb esetekben vízum beszerzése szükséges. A vízumkérelmekkel kapcsolatban az Üzbég Köztársaság bécsi nagykövetségének konzuli hivatala az illetékes, ezért kérjük, hogy információért az üzbég hivatalt szíveskedjék felkeresni az alábbi címen:

Cím: 1180, Bécs, Pötzleinsdorferstrasse 49.
Telefon: 00-43-1/315-3994
E-mail: cCiTKlCvn8cZlMTkjcY29uc3VsYXJAdXNiZWtpc3Rhbi5hdA==
Honlap

Fontos! A 3 napnál hosszabb tartózkodás esetén a tartózkodást a szállásadó útján regisztrálni kell. Kilépéskor a hatóságok kérhetik a tartózkodási hely regisztrációjának igazolását. A regisztráció elmulasztása súlyos bírsághoz vezethet, amelynek összege több száz eurót is kitehet.

Házikedvencek beutazása

Javasoljuk, hogy tájékoztatásért szíveskedjen állatorvosához fordulni.

Javasoljuk felkeresni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Pettravel honlapját:

Vám:

2018. január elsején a taskenti repülőtéren is bevezették a „zöldfolyosó” rendszert, annak érdekében, hogy egyszerűsítsék az országba történő beléptetést. Ezzel egyidejűleg a vámszabályok módosultak, 2.000 USD összeg értékhatárig a konvertibilis valuta készpénzként szabadon behozható az országba, csak az ezt meghaladó összeget kell vámáru-nyilatkozatban feltüntetni, szeptember 1-jétől a készpénz be- és kivitel szabályai várhatóan tovább egyszerűsödnek.

További információ az alábbi oldalakon található:

Az Üzbegisztánból hazautazó magyar turistákat is érintik az Európai Unió tagállamaiban 2019. december 14-től életbe lépett új növény-egészségügyi előírások, amelyek a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozzák. A szabályozás nem engedi meg – az Üzbegisztánban egyébként jellegzetes, népszerű és kedvelt – friss gyümölcsök és csonthéjasok (pl. paradicsom, gránátalma, pisztácia, mandula) magyarországi behozatalát.  

További hasznos információ az országról

Pénznem: Üzbég Szom (UZS).

Időjárás: Kontinentális nagy hőingással.

Közlekedés: A gépjármű közlekedési morál és biztonság jelentősen eltér az Európában megszokottól. Az Üzbegisztánba gépkocsival látogatók saját érdekükben legyenek figyelemmel a helyi közlekedési „szokásokra". Gépjárművezetés esetén az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Vallási és viselkedési kultúra: Bár Üzbegisztánban hagyományosan az iszlám mérsékelt vonala a jellemző, így nem tilos az alkoholfogyasztás sem, a pénteki imát követően, illetve a történelmi nevezetességek látogatásánál ajánlott az óvatosság. Nők részére ajánlott a térd alatt érő szoknya és a vállat is takaró ruházat. A hosszú fehér szakállú, hagyományos öltözékben, turbánban és kaftánban járó személyek (akszakál) nagy tiszteletnek örvendenek, fényképezni azonban nem ajánlott őket.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az üzbegisztáni közegészségügy színvonala változó. A városokban jó, vidéken igen eltérő.

Külön felhívjuk a figyelmet a piacokon, standokon vásárolt élelmiszerek tisztaságának kérdésére: a szárított gyümölcsök konzerválása sok esetben kéntartalmú vegyszerrel történik, így ezek fogyasztás előtt alapos mosást igényelnek. Az ország területén gyakoriak az áramkimaradások, így a hűtést igénylő élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott. 

A vezetékes vizet kizárólag tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak.

Az Üzbegisztánba látogatók – a jelenlegi COVID-világjárványt leszámítva  –  nagyobb járványveszélynek nincsenek kitéve. Időről-időre azonban megjelennek híradások hepatitisz fertőzésekről, ezért védőoltás felvétele ajánlott. Javasoljuk, hogy utazás előtt, amint az a határok újbóli megnyitása után lehetővé válik, konzultáljanak kezelőorvosukkal. További információk találhatók az Országos Epidemiológiai Intézet honlapján.

Egyéb információ:

Üzbegisztán Bécsi Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Taskent