Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Üzbegisztánban taskenti nagykövetségünk és konzuli hivatalunk

Aktuális:

2021. 10. 19.
1.) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Üzbegisztán biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyarország és Üzbegisztán megállapodott arról, hogy kölcsönösen elismerik a másik ország által kiállított, COVID-19 elleni védettséget igazoló igazolványokat, amelyek birtokában az utazó korlátozás (teszt, karantén) nélkül beutazhat a másik fél országába. A megállapodás értelmében magyar védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében utazó, 18 év alatti kiskorú is beutazhat.

A megállapodás független attól, hogy a magyar állampolgár Magyarország területéről vagy más országból kíván beutazni.

Az európai uniós COVID-igazolványt vagy a nemzetközi oltási igazolványt a belépéshez nem fogadják el. 

Azonban kérjük vegyék figyelembe, hogy a légitársaságok a célország beutazási követelményeinél szigorúbb feltételeket is szabhatnak járataik igénybe vételéhez, ezért minden esetben javasoljuk utazás előtt a légitársaságoknál történő tájékozódást. 

b.) Kell-e teszt? Igen, kivéve: ld. az 1. a) pontnál. 

Magyar védettségi igazolvány nélkül 72 óránál nem régebbi, angol vagy orosz nyelven kiállított negatív PCR teszt felmutatásával lehet beutazni. A teszt a 2 év alattiaknak nem szükséges.

c.) Kell-e regisztrálni? Igen. 

A regisztráció kötelező, a szállásadó (szálloda) útján történik, az igazolást meg kell őrizni, mert az elutazáskor kérhetik.

d.) Oltottsággal járó kedvezmények

A magyar védettségi igazolvánnyal be lehet utazni korlátozás (PCR teszt és karantén nélkül), ld. az 1. a) pontnál. Nem határozzák meg az elfogadott vakcinák típusát.

Az európia uniós COVID-igazolványt nem fogadják el.

e.) Karanténkötelezettség: Kötelező karanténkötelezettség nincs. 

Ha a negatív PCR-teszt vagy a magyar védettségi igazolvány felmutatása ellenére érkezéskor COVID-tünetek állnak fenn, orvosi vizsgálatot végezhetnek, ennek eredménye alapján 14 napos házi karantént rendelhetnek el, hatósági ellenőrzés mellett.

f.) Üzleti célú beutazás feltétele: 

Üzleti kapcsolat igazolása, meghívólevéllel, de az üzleti cél igazolása nem a beutazás feltétele. 

g.) Tranzitálási szabályok:

A tranzitálásnál PCR-teszt bemutatása szükséges, ha a továbbutazás szerinti célország ezt megköveteli a beutazáshoz. 

h.) Az üzbegisztáni beutazási feltételek alóli mentesség

Nincs külön feltétele annak, hogy csak meghatározott célból lehetne beutazni.

i.) Egyéb hasznos információ

A Taskenti Nemzetközi Repülőtér honlapja: https://tashkent-airport.uz/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

A szárazföldi határok nagy része még zárva van a külföldiek előtt. Kérjük a tervezett határátlépés előtt tájékozódjanak a nyitva tartásról, pl. a Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetségének honlapján. 

A taskenti nemzetközi repülőtér működik, de a járatokat csak fokozatosan indítják újra. A járatok száma és a desztinációk folyamatosan változnak. Kérjük, az aktuális helyzetről az utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságok és a repülőterek honlapján. 

Több légitársaság csak negatív PCR-teszt birtokában engedélyezi a repülőre való felszállást. Kérjük, a pontos feltételekről tájékozódjanak az adott légitársaságnál. 

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a vvbyOLZS4cYEia29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a IeWQDaHFDWGeqxCCt4QNNla29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem    

4) Az Üzbegisztánba látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Hivatalos, orosz nyelvű adatok a COVID-19 üzbegisztáni vonatkozásában.  

Kötelező a maszkviselés közterületeken és zárt térben, valamint a 2 méter távolságtartás. A nyilvános helyek, boltok bejáratánál mérik a testhőmérsékletet és kézfertőtlenítést végeznek.  A repülőtéren megmérik az érkezők testhőmérsékletét. 

A belföldi légi és vasúti forgalom, a városi tömegközlekedés újra működik,  sok szálloda, étterem viszont továbbra is zárva van. Romló járványügyi helyzet esetén újabb korlátozásokat vezethetnek be. A korábbi karanténkorlátozások bevezetésére hirtelen, egyik napról a másikra került sor, és erről a hatóságok a média és a szociális háló útján értesítették a lakosságot.  

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Üzbegisztán  biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

A közel-keleti helyzetre való tekintettel az Üzbegisztánba utazáskor hosszabb menetidővel kell számolni. Az utazás előtt ajánlott az adott légitársaságnál tájékozódni az esetleges változásokról.

Ezen térségekben időről időre fegyveres incidensek is előfordulnak, 2019. november 6-án például az üzbég-tádzsik határon fegyveres támadás történt a tádzsik határőrökkel szemben, amelynek következtében mintegy húsz ember meghalt.

Bűnözés

A biztonsági helyzet a külföldiek által is látogatott helyeken kielégítő. Turistaszezonban megnőnek a lopások. Javasoljuk, hogy a szállodát, a tartózkodási helyet elhagyva lehetőség szerint az okmányok, dokumentumok másolatait, az aznap elköltendő készpénzt, illetve csak a feltétlenül szükséges személyes holmikat (mobiltelefon, fényképezőgép) vigyék magukkal, és figyeljenek értékeikre az áruházakban, éttermekben.

Előfordul, hogy őrizetbe vett, letartóztatott személyek esetében az üzbég hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetségeket, konzuli hivatalokat sem értesítik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben lehetőség szerint közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a taskenti magyar nagykövetség konzuljával. A konzuli ügyelet folyamatosan működik.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek legalább 3 hónapig kell érvényesnek lennie a tervezett tartózkodást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

18. életévét be nem töltött gyermek esetén a beutazáshoz nem kell szülői hozzájárulás, ha az egyik szülő a gyermekkel utazik.  Azonban, ha a gyermek egyedül utazik, akkor a beutazáshoz mindkét szülő közjegyző által hitelesített nyilatkozata szükséges. A közjegyzői irathoz hiteles fordítás és Apostille-hitelesítés szükséges. 

Vízum:

2019. február 1- jétől a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be az Üzbég Köztársaságba és tartózkodhatnak ott, amennyiben a tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot. 

Egyéb esetekben vízum beszerzése szükséges. A vízumkérelmekkel kapcsolatban az Üzbég Köztársaság bécsi nagykövetségének konzuli hivatala az illetékes, ezért kérjük, hogy információért az üzbég hivatalt szíveskedjék felkeresni az alábbi címen:

Cím: 1180, Bécs, Pötzleinsdorferstrasse 49.
Telefon: 00-43-1/315-3994
E-mail: cZdQfdtenBHiv4ZJYjY29uc3VsYXJAdXNiZWtpc3Rhbi5hdA==
Honlap

Fontos! A 3 napnál hosszabb tartózkodás esetén a tartózkodást a szállásadó útján regisztrálni kell. Kilépéskor a hatóságok kérhetik a tartózkodási hely regisztrációjának igazolását. A regisztráció elmulasztása súlyos bírsághoz vezethet, amelynek összege több száz eurót is kitehet.

Házikedvencek beutazása

Javasoljuk, hogy tájékoztatásért szíveskedjen állatorvosához fordulni.

Javasoljuk felkeresni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Pettravel honlapját:

Vám:

2018-ban a taskenti repülőtéren is bevezették a „zöldfolyosó” rendszert, annak érdekében, hogy egyszerűsítsék az országba történő beléptetést. 2020 szeptemberétől módosultak a vámszabályok: 70 millió UZS (kb. 6.850 USD) összeg értékhatárig a konvertibilis valuta készpénzként szabadon behozható az országba, illetve onnan kivihető, vámáru-nyilatkozat kitöltésével pedig 100.000 UZS (kb. 9.800 USD) vihető be az országba, illetve vihető ki onnan.  

További információ az alábbi oldalakon található:

Az Üzbegisztánból hazautazó magyar turistákat is érintik az Európai Unió tagállamaiban 2019. december 14-től életbe lépett növény-egészségügyi előírások, amelyek a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozzák. A szabályozás nem engedi meg – az Üzbegisztánban egyébként jellegzetes, népszerű és kedvelt – friss gyümölcsök és csonthéjasok (pl. paradicsom, gránátalma, pisztácia, mandula) magyarországi behozatalát.  

További hasznos információ az országról

Pénznem: Üzbég Szom (UZS).

Időjárás: Kontinentális nagy hőingással.

Közlekedés: A gépjárműközlekedési morál és biztonság jelentősen eltér az Európában megszokottól. Az Üzbegisztánba gépkocsival látogatók saját érdekükben legyenek figyelemmel a helyi közlekedési „szokásokra". Gépjárművezetés esetén az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Vallási és viselkedési kultúra: Bár Üzbegisztánban hagyományosan az iszlám mérsékelt vonala a jellemző, így nem tilos az alkoholfogyasztás sem, a pénteki imát követően, illetve a történelmi nevezetességek látogatásánál ajánlott az óvatosság. Nők részére ajánlott a térd alatt érő szoknya és a vállat is takaró ruházat. A hosszú fehér szakállú, hagyományos öltözékben, turbánban és kaftánban járó személyek (akszakál) nagy tiszteletnek örvendenek, fényképezni azonban nem ajánlott őket.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az üzbegisztáni közegészségügy színvonala változó. A városokban jó, vidéken igen eltérő.

Külön felhívjuk a figyelmet a piacokon, standokon vásárolt élelmiszerek tisztaságának kérdésére: a szárított gyümölcsök konzerválása sok esetben kéntartalmú vegyszerrel történik, így ezek fogyasztás előtt alapos mosást igényelnek. Az ország területén gyakoriak az áramkimaradások, így a hűtést igénylő élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott. 

A vezetékes vizet kizárólag tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak.

Az Üzbegisztánba látogatók – a jelenlegi COVID-világjárványt leszámítva  –  nagyobb járványveszélynek nincsenek kitéve. Időről-időre azonban megjelennek híradások hepatitisz fertőzésekről, ezért védőoltás felvétele ajánlott. Javasoljuk, hogy utazás előtt, amint az a határok újbóli megnyitása után lehetővé válik, konzultáljanak kezelőorvosukkal. További információk találhatók az Országos Epidemiológiai Intézet honlapján.

Egyéb információ:

Üzbegisztán Bécsi Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Taskent