Ázsia

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Hanoi 
Főkonzulátus Ho Si Minh-város (Saigon)

Aktuális: 

2020. 02. 28.
A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik.

Nem léphetnek be Vietnámba azok a külföldiek, akik a belépést megelőző 14 napban Kínában tartózkodtak. Vietnám és Kína között a szárazföldi és a légi közlekedés is felfüggesztésre került, jelenleg csak Hongkongból, Makaóból és Tajvanról lehet Vietnámba utazni. Ugyanígy Vietnámból csak Hongkongba, Makaóba és Tajpejbe lehet repülni. Ezt a rendelkezést a hatóságok bármikor tovább szigoríthatják, ezért javasoljuk, hogy ezen repterek érintésével se kíséreljenek meg belépni az országba.

Több légitársaság is felfüggesztette járatait Vietnám – Dél-Korea útvonalon. Daeguból és Gyeongsangbukból nem jöhetnek látogatók az országba. A Dél-Koreából érkezőknek egészségügyi nyilatkozatot kell tenniük. A megbetegedés tüneteit mutató utasoknak 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Az Olaszországból érkezőknek szintén 14 napos kötelező karanténba kell vonulniuk, ez az intézkedés egyenlőre azonban nem vonatkozik diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezőkre.

A vasúttársaságok az utasok hiánya miatt számos járatot felfüggesztettek az alábbi vonalakon:

 • Hanoi – Vinh-város
 • Hanoi – Lào Cai
 • Hanoi – Yên Bái (a vonatok csak hétvégén fognak közlekedeni ezen a szakaszon)
 • Ho Si Minh-város (Saigon) – Quy Nhơn
 • Ho Si Minh-város (Saigon) – Phan Thiết (a vonatok csak péntektől varásnapig közlekednek majd)

Az ország déli tartományában, Tây Ninh-ben 240 km-es határszakasz húzódik Kambodzsa és Vietnám között. A Mộc Bài és a Xa Mát határátkelőhelyeken szigorították az ellenőrzést, és a határőrök hőmérők segítségével próbálják kiszűrni a fertőzött személyeket. 

Vĩnh Phúc (Hanoitól kb. 40 km-re észak-nyugati irányba) tartományban járványhelyzetet hirdettek. Sơn Lôi várost – ahol eddig 8 személyt diagnosztizáltak koronavírussal – teljesen lezárták. Hét ellenőrző pontot állítottak fel az érintett területek közútjain. A járműveket fertőtlenítőszerrel permetezik, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A tartományban az összes nagylétszámú rendezvényt felfüggesztették, az iskolákat február 22-ig bezárták.

Hatóságok intézkedései:

Felhívták a lakosság figyelmét, hogy közterületeken viseljenek maszkot, kerüljék a zsúfolt helyeket, és halasszák el a tömegrendezvények megtartását.

A kormány döntése értelmében koronavírus-fertőzés gyanúja esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők igénybevételével is.

Az alábbi linken elérhető táblázatban felsorolt 22 kórházat jelölték ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére.  Abban az esetben, ha Ön ezeken a kórházakon kívül más magán egészségügyi intézményben kívánja kezeltetni magát, kérjük, hogy tájékozódjon az adott intézmény eljárásrendjéről (pl.: mintavétel megoldható-e az egészségügyi központban, vagy már a mintavételre is a listán megjelölt kórházakhoz irányítják a pacienseket).

Amennyiben a helyi közösség vagy esetleg a rendőrség karantén intézkedés meghozatalát helyezi Önnel szemben kilátásba, viszont nincsen olyan tünet, illetve utazási előzmény, ami azt feltétlenül indokolná, java  soljuk, hogy látogasson el a listán felsorolt kórházak valamelyikébe, és kérjen egy orvosi igazolást arról, hogy tünetei nem támasztják alá a koronavírus gyanúját.

 További információ >>

2019. 02. 15.
Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy normál, magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok Vietnámi Szocialista Köztársaságba történő beutazásához vízum szükséges, amely nem igényelhető beutazáskor, hanem előzetesen, az e célra rendszeresített online felületek egyikén (utazás előtt minimum 3 nappal), vagy személyesen az illetékes vietnámi konzuli hivatalban kell igényelni.

2019. 02. 04.
Vietnámban 2018 első 9 hónapjában 67 414 dengue-lázas fertőzést regisztráltak, a 63 tartományból 62 volt érintett, összesen 11 halálos áldozatról számoltak be a hatóságok. A 10 leginkább érintett tartomány: Bình Dương, Đà Nẵng, Bình Phước, Ho Shi Minh-város, Khánh Hòa, Đồng Nai, Gia Lai, An Giang, Bà Rịa–Vũng Tàu, Tây Ninh

Hanoiban 2018-ban 4 480 esetben állapították meg a fertőzést. Ez a 2017. évhez képest 88%-os csökkenést mutat, amikor 37 665 eset közül 7 halálos esetet rögzítettek. 2019. év január végéig 71 megbetegedést jelentettek.

A betegség megelőzése, a járványok megakadályozása a szúnyogcsípés elleni védekezéssel (hosszú ruházat, szúnyogháló, rovarriasztók) lehetséges.

A dengue-lázzal kapcsolatban, utazás előtt, az alábbi honlapokon tájékozódhat:

Biztonság:

Terrorizmus

Vietnám a dél kelet-ázsiai térség biztonságosnak számító országa, terroristacselekmények előfordulásának csekély a valószínűsége. A rendőri szervek intenzív közúti jelenléte komoly visszatartó erővel bír, a helyi nézeteltéréseket, lopásokat, közúti baleseteket jellemzően rövid idő alatt, helyszínen döntik el.

Közbiztonság

Vietnámban a közbiztonság összességében jó, Hanoiban és a turisták által kedvelt nagyobb városokban (Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Nha Trang és Huế) azonban gyakrabban fordulnak elő külföldi állampolgárok ellen elkövetett motoros rablások, lopások. Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy útlevelüket, más személyes okmányaikat helyezzék biztonságba a szállodában. Ugyanez vonatkozik a nagyértékű telefonokra és más műszaki eszközökre is. 

Tanácsos az útlevelet, vagy legalább annak személyi azonosító, valamint a vízumot tartalmazó oldalairól készített fénymásolatot állandóan magunknál tartani.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a célországból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a délkelet-ázsiai térség valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást.

Kiskorúak beutazása:

A vietnámi idegenrendészeti hatóság tájékoztatása szerint ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek, illetve azok kísérői rendelkezzenek a vietnámi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a kiskorú törvényes képviselőjének beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, az utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő(k) adatait és saját kezű aláírását. A nyilatkozathoz szükséges csatolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a törvényes képviselők útleveleinek (adatoldal) másolatait. A nyilatkozatot angol és vietnámi nyelven célszerű elkészíteni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vietnámba utazáshoz a Vietnámi Szocialista Köztársaság illetékes hatósága által kiállított vízum beszerzése szükséges.  

Ez alól csupán a Phú Quốc-szigetre történő beutazás jelent kivételt. A szigeten legfeljebb 30 napig engedélyezett a vízummentes tartózkodás. Az érkezés napján egy, az úti okmányban elhelyezett pecsét jelzi a 30 napos időszak kezdetét. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az említett vízummentesség csak abban az esetben érvényesíthető, ha Phú Quốc-szigeten kívül Vietnám más területeit nem érinti az utazás! Amennyiben az ország egyéb területét is meg kívánják látogatni, úgy a beutazás az alábbi általános szabályok szerint vízumköteles.

(További információ Vietnám Külügyminisztériumának oldalán is található.)

A Vietnámba szükséges vízum megszerzésének három formája:

 • előzetesen, online igényelt e-vízum; 
 • előzetesen online igényelt és érkezést követően átvett vízum (Visa on Arrival); valamint 
 • a Vietnámi Szocialista Köztársaság konzuli hivatalánál előzetesen kérelmezett és átvett vízum.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben többször kívánnak belépni az országba – tehát például, ha átutaznak Kambodzsába, és azt követően visszatérnek Vietnámba – ne egyszeri, hanem kétszeri vagy többszöri belépésre jogosító vízumot igényeljenek.

2017 februárjától lehetővé vált turista- vagy üzleti célból egyszeri belépésre és legfeljebb 30 napos vietnámi tartózkodásra jogosító vízum online igénylése (e-vízum). Az igénylés az alábbi weblapon lehetséges: https://immigration.gov.vn.

Az e-vízummal rendelkező külföldiek által a be-illetve kiutazáshoz igénybe vehető határátkelőhelyekről az alábbi helyen tájékozódhat:

I. Légi határátkelőhelyek

 • Nội Bài Nemzetközi Repülőtér (Hanoi)
 • Tân Sơn Nhất Nemzetközi Repülőtér (Ho Si Minh-város)
 • Cam Ranh Nemzetközi Repülőtér
 • Đà Nẵng Nemzetközi Repülőtér
 • Cát Bi Nemzetközi Repülőtér
 • Cần Thơ Nemzetközi Repülőtér
 • Phú Quốc Nemzetközi Repülőtér (vízummentes beutazás 30 napra)
 • Phú Bài Nemzetközi Repülőtér

II. Közúti határátkelőhelyek

 • Móng Cái (Quảng Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Hữu Nghị (Lạng Sơn) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Lào Cai (Lào Cai) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Nậm Cắn (Nghệ An) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Cầu Treo (Hà Tĩnh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Cha Lo (Quảng Bình) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Lao Bảo (Quảng Trị) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Bờ Y (Kon Tum) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Mộc Bài (Tây Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Xa Mát (Tây Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Tịnh Biên (An Giang) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Sông Tiền (An Giang) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Hà Tiên (Kiên Giang) Nemzetközi Határátkelőhely

III. Tengeri határátkelőhelyek

 • Hòn Gai kikötő határátkelőhely (Quảng Ninh) 
 • Hải Phòng kikötő határátkelőhely (Hải Phòng)
 • Nha Trang kikötő határátkelőhely (Khánh Hòa)
 • Đà Nẵng kikötő határátkelőhely (Đà Nẵng)
 • Quy Nhơn kikötő határátkelőhely (Bình Ðịnh)
 • Vũng Tàu kikötő határátkelőhely (Bà Rịa – Vũng Tàu)
 • Ho Si Minh-város kikötő határátkelőhely (Ho Si Minh-város)

Az egyszeri vagy többszöri belépésre, valamint 1, illetve 3 hónapos tartózkodásra jogosító turista- vagy üzleti célú beutazásra jogosító vízum átvételére a Vietnámi Szocialista Köztársaság nemzetközi repülőtereire történő megérkezést követően, az említett repülőtereken lehetőség van (Visa On Arrival). Fontos megjegyezni azonban, hogy ezekben az esetekben is szükséges az előzetes regisztráció.

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy az utóbbi vízumtípus (Visa On Arrival) tengeri/folyami, illetve szárazföldi határátkelőhelyeken érkezéskor nem vehető át, erre csak a nemzetközi repülőtereken van lehetőség.

Vízum igénylésére ezekben az esetekben, illetve minden további beutazási cél, illetve 3 hónapot meghaladó vietnámi tartózkodás esetén a Vietnámi Szocialista Köztársaság illetékes nagykövetségének Konzuli Hivatalában van lehetőség; Budapesten a 1146 Budapest, Thököly út 41. szám alatt (telefon: +36 1 342 5583 web: https://vnembassy-budapest.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx).  

A Vietnámi Külügyminisztérium honlapján valamennyi, a beutazással, vízumokkal és tartózkodással kapcsolatos információ megtalálható angol, francia és német nyelven. A légi úton érkező utasoknak Vietnámba való belépéskor az alábbi nyomtatványt kell kitölteniük: www.vietnamonline.com/visa/vietnam-entry-and-exit-form.html

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vízum típusa (beutazási cél) a beutazást követően nem módosítható!

Útlevél elvesztése esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést - erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba a Hanoi Magyar Nagykövetséggel vagy Ho Si Minh-városban a Főkonzulátussal. A hazautazást lehetővé tévő új úti okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a helyi, vietnámi idegenrendészeti hatóságnál, amelynek elérhetőségéről Magyarország érintett külképviselete ad bővebb felvilágosítást.

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt kérjük, konzultáljon állatorvosával.

További információ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján, illetve a Pettravel.com oldalon. A releváns vietnámi szabályokról  információ az alábbi linken érhető el: www.ipata.org/useruploads/files/country_profiles/vietnam/Vietnam_Customs_Procedures_SEAL.pdf

Vám:

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy régiségek exportja illegális Vietnámból. Antiknak vagy annak tűnő tárgyak vásárláskor mindig kérjenek számlát és egy nyilatkozatot az eladótól a tárgyak országból való kivitelére vonatkozóan.

www.vietnamonline.com/visa/customs-regulations.html

Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: vietnámi dong (VND).

Időjárás: Az országon belül az időjárás az év során nagyon eltérő, az északi és a déli országrészeket más-más időjárás és eltérő csapadékmennyisség jellemzi. Az ország egész területén és az egész év folyamán 20 és 35 fok között mozog a hőmérséklet. A pártartalom egész évben nagyon magas, néha meghaladhatja a 80%-os páratartalmat is. Északon szubtrópusi, délen tropikus a klíma. Közép-Vietnámban keveredik a két klímaövezet. A hegyekben, például Sa pa-ban, gyakran egész évben hűvös az idő, s még fagyok is előfordulhatnak. Az úgynevezett esős évszak március-áprilistól szeptemberig tart. Ebben az időszakban hull az évi 1500-2000 mm csapadék mintegy 80 százaléka. A nyári hónapokra jellemzőek a tájfunok, amelyek súlyos pusztításokat, áradásokat okoznak, elsősorban az ország középső részén.

Javasoljuk az alábbi honlapok figyelemmel kísérését:

Amennyiben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az Ön tartózkodási helyén és idején tájfun érkezése várható, kérjük lépjen haladéktalanul kapcsolatba utazási irodájával, továbbá jelezze elérhetőségeit vagy a Hanoi Nagykövetségen vagy a Ho Si Minh városi Főkonzulátuson, és maradéktalanul tartsa be a helyi hatóságok rendelkezéseit.

Közlekedés: A közúti közlekedés mind a városokban, mind a lakott területeken kívül európai szemmel kaotikus. Külföldieknek gyalogosként, illetve járművezetőként tanácsos fokozott figyelemmel közlekedni.

A közúti infrastruktúra gyengeségeivel összefüggésben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a veszélyes útszakaszokat gyakran nem jelzik előre, sok a beláthatatlan kereszteződés, továbbá a biztonságos közlekedést segítő táblák gyakran hiányoznak.    

A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ideértve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a forgalomban magyar vezetői engedéllyel nem, csak vietnámi vagy nemzetközi jogosítvánnyal lehet részt venni.

A forgalomban történő gyalogos, kerékpáros illetve motoros részvétel esetén javasoljuk a folyamatos, minden irányban történő tájékozódás fenntartását! A turistáknak az első alkalmakkor kihívás lehet egy forgalmas úton történő biztonságos átkelés is. A bukósisak viselete kötelező, akkor is  ha motoros taxit (Xe Om) veszünk igénybe. 

Vietnám területére saját vagy bérelt gépjárművel (gépkocsi, terepjáró, motorkerékpár) beutazni előzetes engedély birtokában lehetséges. Ennek hiányában a határőrök a beléptetést megtagadják, az engedély beszerzésére a határállomáson nincs mód. A saját gépjárművel történő utazást tervező magyar állampolgárok indulás előtt legalább 2 hónappal Vietnám budapesti nagykövetsége Konzuli Osztályán tájékozódjanak a gépjármű engedély beszerzésének feltételeiről, az eljárás részleteiről (1146 Budapest, Thököly út 41, telefon: (1) 342 5583) web: www.vietnamembassy-hungary.org/en/nr070521170031

Vallási és viselkedési kultúra: A vietnámi vallást történelmileg a kelet-ázsiai vallások, a buddhizmus, a konfucianizmus és a taoizmus keveredése jellemzi, így jött létre a helyi vallás, a „Tam Gião”, azaz a „hármas vallás". A „hármas vallás" mellett, a vietnámi életvitelt jelentősen befolyásolta az ősök tisztelete és egyfajta natív animizmus. A legtöbb vietnámi, tekintet nélkül a vallási felekezetre, továbbra is betartja az ősök tiszteletét, a legtöbb házban és irodában megtalálható az ősök emlékére állított oltár, hangsúlyozva a gyermeki kötelesség fontosságát.

A nemzetségi és családi kötelezettségek mellett az oktatás is mindig fontos szerepet játszott a vietnámi kultúrában. 

Nem illik vietnámi (és általában ázsiai) ember fejét megérinteni, hiszen a fej a spiritualitás megnyilvánulása. Tárgyakat átadni (névjegykártyát, fizetésnél pénzt) a teljes tisztelet jeleként két kézzel illik. Egy ujjal emberre mutatni vagy irányt indikálni illetlenség. Nem illik csípőre tett vagy mellkas előtt keresztbefont karral beszélgetni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Felhívjuk a figyelmet a gyógyszerek, különösen antidepresszánsok Vietnámba való behozatalára vonatkozó szigorú szabályokra. Tanácsoljuk, hogy a gyógyszerek szedésére való egészségügyi igazolást, dokumentumot az utazó hozza magával!

A csapvíz nem iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető. Javasolt az ismert márkájú palackozott termékek fogyasztása.

Színvonalas egészségügyi ellátás korlátozottan, csak a nagyobb városokban hozzáférhető. A Hanoi, Ho Si Minh-város, továbbá Da Nang, Nha Trang külföldi klinikák nívósak, a kezelések költsége magas, bankkártyával kiegyenlíthető. 

Tömeges fertőző betegségek Vietnámban egyre ritkábban fordulnak elő. Különleges esetekben, pl. a déli országrészekben, a Mekong-deltában árvizek idején terjedhet a malária. Ugyanitt a dengue-lázas esetek száma, köztük a halálos kimenetelű fertőzéseké is növekvő tendenciát mutatnak. A betegség ellen nincs védőoltás, védekezés különböző szúnyogriasztó eljárások alkalmazásával ajánlott.

A tömegtájékoztatási eszközök időnként kolera vagy járványszerű hasmenéses megbetegedésekről adnak hírt. A kolerabaktérium ivóvízzel és fertőzött élelmiszerrel (leginkább kutyahúst, garnélarák-pépet, nyers fűszernövényeket és zöldségeket tartalmazó ételek) terjedhet, főzés-sütés során elpusztul. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk. Felhívjuk a figyelmet a higiénés szabályok fokozott betartására!

A madárinfluenza vírus különösen a téli, náthás megbetegedések idején terjed. Kerüljék az élőállatpiacokat, baromfigazdaságokat és minden szabadon vagy ketrecben tartott madárral történő érintkezést.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal

Klinikák Vietnámban 

Egyéb információ

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott közösségi segélyvonal: 116 000. Rendőrség: 117 vagy 118; Mentők: 119.

Vietnám Budapesti Nagykövetsége:
Cím: 1146 Budapest, Thököly út 41.
Telefon: +36 1 342 5583, +36 1 342 9922, +36 1 343 0963 
Fax: 06-1/352-8798
E-mail: HxGwQZWEMmd3ZVydnBfYnVkYXBlc3RAeWFob28uY29tYXsDjlO7FDDA2mTdnAtYnVkYXBlc3RAbW9mYS5nb3Yudm4=

Magyarország Nagykövetsége és Konzuli Hivatala, Hanoi
Magyarország Főkonzulátusa, Ho Si Minh-város