Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Hanoi 
Főkonzulátus Ho Si Minh-város (Saigon)

Aktuális: 

2021. 09. 13.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Vietnámi Szocialista Köztársaság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a világjárvány miatt nem javasolja az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba.

a. Be lehet-e utazni az országba? Nem. (kivételes esetekben igen)

A vietnámi kormány 2020. március 22-i hatállyal a külföldi állampolgárok részére felfüggesztette a beutazás lehetőségét. A schengeni tagországok, így Magyarország állampolgárait sem engedik be az országba (még akkor sem, ha érvényes vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy oltási igazolvánnyal rendelkeznek). Ez alól tilalom alól kivételt képeznek

 1. külföldi szakértők (műszaki szakemberek, befektetők, vállalatvezetők, szakmunkások) és rokonaik
 2. külföldi diákok
 3. humanitárius vészhelyzeti, stb. célból érkezők, 
 4. külföldiek, akiket ügynökségek, szervezetek, diplomáciai testületek, konzuli hivatalok, nemzetközi szervezetek, minisztériumok vagy központi ügynökségek hívnak meg, illetve
 5. társadalmi, gazdasági és egyéb jelentős (humanitárius, egészségügyi, stb.) célokat szolgáló ügynökségek, szervezetek meghívottjai.

1–3. pont esetében a tartományi, illetve a tartományi jogú városi népi bizottságok, a 4–5. pont esetében 5 minisztérium (külügyi, egészségügyi, közbiztonsági, védelmi és közlekedési) által létrehozott munkacsoport hatáskörében tartozik a beutazás engedélyezése. Diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők ügye a vietnámi Külügyiminisztérium hatáskörébe tartozik.

A kivételezetti beutazásához szükséges engedélyezési eljárás minimum egy-másfél hónapot vesz igénybe. 

Kérjük, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten (a budapesti vietnámi nagykövetség elérhetősége a lap alján található).

Az országba befelé irányuló nemzetközi kereskedelmi személyi légiközlekedés szünetel, csak pár társaság kap engedélyt ún. különleges járatok üzemeltetésére, a jegyek online nem, csak a légitársaságok irodáinál vásárolhatók. 

Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kitöltenie az országba való belépéskor.. A dokumentum online elérhető ezen a honlapon (részleteket ld. 1) c. pont). 

b. Kell-e teszt? Igen. (beoltottak esetében, annak érdekében, hogy rövidebb karanténidőszak legyen alkalmazható bővebben ld. 5. pont)

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenie az országba való belépéskor. A dokumentum ezen a honlapon érhető el. Az online nyilatkozat kitöltését követően egy QR kód jelenik meg a weboldalon, erről javasoljuk a képernyőfotó elkészítését, mivel érkezéskor ennek leolvasása meggyorsítja a beléptetési folyamatot, illetve a légitársaság a járatra való becsekkoláshoz is kérheti a kódot. 

Ha bárki valótlan tényt közöl , akkor szabálysértést követ el. Amennyiben bárkit emiatt az országon belül megfertőz, a fertőzővel szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba.

Beutazás esetén a Bluezone Contact Detection alkalmazás letöltése kötelező, kivéve diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkezők esetében:

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Az országban történő belépéshez oltás nem kötelező, a beoltottak azonban rövidebb karanténidőszakkal számolhatnak. Az első oltást az utazást megelőző maximum egy éven belül, a másodikat pedig legkésőbb indulás előtt 14 nappal kell megkapni (bővebben ld. 5. pont).

e. Karanténkötelezettség: Van.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a karanténszabályok végrehajtása és ellenőrzése a helyi népi bizottságok hatáskörébe tartozik. Az alább leírt rendelkezésektől eltérően a népi bizottság saját hatáskörében hozhat eltérő szigorúbb vagy enyhébb határozatokat. A karanténkötelezettségre vonatkozó információk csupán tájékoztató jellegűek.

Beoltottak esetében a karanténidőszak 7+7 nap, azaz hét nap központi vagy hotelkarantén, ezt követően pedig 7 nap önmegfigyelés. Az önmegfigyelés során a vietnámi járvány elleni védekezés ún. 5 K alapszabályát kell betartani (kötelező maszkhasználat, távolságtartás, Bluezone Contact Detection mobilalkalmazás használata, gyakori kézmosás, tömeges rendezvények kerülése). A rövidített karanténidőszak feltételei:

 • az első oltást utazás előtt maximum egy évvel, a másodikat pedig belépés előtt legalább 14 nappal kell megkapni,
 • korábbi SARS-CoV-2 megbetegedés esetén, 6 hónapnál nem régebbi pozitív valós idejű PCR teszttel, illetve gyógyult állapotot alátámasztó orvosi lelettel való igazolás szükséges,
 • belépést megelőző 72 órán belüli valós idejű PCR teszt elvégzése (RT PCR / RT-LAMP módszer).

Ilyen esetben karanténidőszak 1. és 7. napján végeznek tesztet a vietnámi hatóságok. 

Oltatlanok esetében a karanténidőszak 14+14 nap, az első két hetet központi- vagy hotelkaranténban, a második két hetet otthoni önmegfigyeléssel kell tölteni. Az otthoni önmegfigyelés gyakorlati alkalmazásának szabályait a helyi egészségügyi hatóság állapítja meg. 

Ebben az esetben a karanténidőszak 1., 7. és 14. napján végeznek tesztet a vietnámi hatóságok.

Kiskorúakra vonatkozó speciális szabályozás:

 • 18 év alatti beoltott kiskorúak esetében, akiket beoltott szülők kísérnek, az 5. A) pontban említett 7+7 napos karanténszabály alkalmazandó. 
 • Amennyiben 18 év alatti beoltatlan gyermeket beoltott szülők kísérik, a fenti 7+7 napos szabály annyiban módosul, hogy a 7 napos központi- vagy hotelkarantént, majd a 7 napos házikarantént további két hét önmegfigyelés követ. A karanténidőszak 1., 7. és 14. napján végeznek tesztet a vietnámi hatóságok.
 • Beoltatlan szülők és beoltatlan 18 év alatti gyermekek esetében az 5 B) pontban leírtak alkalmazandók.

A karanténidőszak lerövidítésére nincsen lehetőség.

Koronavírus-fertőzés gyanúja vagy fertőzött személlyel történő kapcsolatba lépés esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők is igénybe vehetők. A vietnámi hatóságok 21 kórházat jelöltek ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére, magánkórházi szolgáltatás igénybevételére nincsen lehetőség.

f. Üzleti célú beutazás feltételei:

2020 szeptemberétől elviekben lehetőség nyílt a 14 napnál rövidebb beutazásra, ugyanakkor a beutazáshoz szükséges engedély kiállításáról a hatóságok ad hoc módon, az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően döntenek, és elsősorban felsővezetői, miniszteri szintű hivatalos látogatások esetében alkalmazzák. 

g. Tranzitálási szabályok: Tranzitálásra Vietnámban nincsen lehetőség

h. Beutazási feltételek alóli mentesség: Ld. 1) f. pont

i. Egyéb hasznos információ: 

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a hanoi Nagykövetséget vagy a Ho Si Minh-városi Főkonzulátust, mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről a hatóságok nem adnak tájékoztatást.

Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek. A külföldieknek ki kell fizetniük a koronavírussal kapcsolatos orvosi ellátást, a karanténban való elhelyezés és a tesztelés összes költségét.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok.

2) Kiutazás Vietnámból:

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a SMtKHTlrD4TAYza29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a HizpBtBKaezNW5r0cTDa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

A vietnámi járvány elleni védekezés, azaz az ún. 5 K betartása (kötelező maszkhasználat, távolságtartás, Bluezone Contact Detection mobilalkalmazás használata, gyakori kézmosás, tömeges rendezvények kerülése) az egész országban kötelező.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az országba történő belépés feltétele az 1.c. pontban leírt egészségügyi nyilatkozat kitöltése. A dokumentum online elérhető ezen a honlapon. Az online dokumentum kitöltését követően egy QR kód jelenik meg a weboldalon, erről javasoljuk a képernyőfotó elkészítését, mivel belépéskor ennek leolvasása meggyorsítja a beléptetési folyamatot, illetve a légitársaság a járatra való becsekkoláshoz is kérheti a kódot.

A járványhelyzet miatt Vietnámban rekedt, korábban bármilyen célú e-vízummal vagy turista célú vízummal belépő magyar állampolgárok vízuma automatikusan és térítésmentesen meghosszabbodik 2021. szeptember 30-ig. Azoknak az állampolgároknak, akik ugyanilyen feltételekkel március 1-ét megelőzően léptek be az országba, kilépéshez egy nagykövetségi vagy főkonzulátusi támogató dokumentumra lesz szükségük, aminek kiállítására érvényes menetjegy vagy menetjegyfoglalás bemutatása után van lehetőség. Mindemelett igazolni kell, hogy a járványhelyzet miatt nem tudták elhagyni az országot. Akik március 1-ét követően érkeztek, azoknak támogatólevél nem kell az ország elhagyásához. A témáról részletes információ Magyarország vietnámi külképviseleteinek honlapjain található.

Az országon belüli és városi tömegközlekedés (repülőgép, busz, vonat, taxi) a COVID–19-járvány negyedik hulláma miatt 2021. július közepe óta szünetel. Belföldi utazás esetén, amennyiben valaki fertőzött területről érkezik, azzal szemben az 1) e. pontban leírt karantén-rendelkezéseket foganatosítják. A fertőzött területek aktuális listája itt található.

A vietnámi nemzetközi repterek hivatalos honlapja itt található.

A koronavírushoz kötődő hatósági intézkedésekkel, lezárásokkal kapcsolatban a legfrissebb információt Magyarország Hanoi Nagykövetségének, illetve Ho Si Minh-városi Főkonzulátusának alábbi honlapjain talál:

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai:  

https://ncov.moh.gov.vn/

https://suckhoedoisong.vn/Covid-19-cap-nhat-moi-nhat-lien-tuc-n168210.html

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Terrorizmus

Vietnám a dél kelet-ázsiai térség biztonságosnak számító országa, terroristacselekmények előfordulásának csekély a valószínűsége. A rendőri szervek intenzív közúti jelenléte komoly visszatartó erővel bír, a helyi nézeteltéréseket, lopásokat, közúti baleseteket jellemzően rövid idő alatt, helyszínen döntik el.

Közbiztonság

Vietnámban a közbiztonság összességében jó, Hanoiban és a turisták által kedvelt nagyobb városokban (Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Nha Trang és Huế) azonban gyakrabban fordulnak elő külföldi állampolgárok ellen elkövetett motoros rablások, lopások. Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy útlevelüket, más személyes okmányaikat helyezzék biztonságba a szállodában. Ugyanez vonatkozik a nagyértékű telefonokra és más műszaki eszközökre is. 

Tanácsos az útlevelet, vagy legalább annak személyi azonosító, valamint a vízumot tartalmazó oldalairól készített fénymásolatot állandóan magunknál tartani.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a délkelet-ázsiai térség valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást.

Kiskorúak beutazása:

A vietnámi idegenrendészeti hatóság tájékoztatása szerint ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek, illetve azok kísérői rendelkezzenek a vietnámi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a kiskorú törvényes képviselőjének beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, az utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő(k) adatait és saját kezű aláírását. A nyilatkozathoz szükséges csatolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a törvényes képviselők útleveleinek (adatoldal) másolatait. A nyilatkozatot angol és vietnámi nyelven célszerű elkészíteni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy normál, magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok Vietnámba történő beutazásához a Vietnámi Szocialista Köztársaság illetékes hatósága által kiállított vízum szükséges, amely nem igényelhető beutazáskor, hanem előzetesen, az e célra rendszeresített online felületen, vagy személyesen az illetékes vietnámi konzuli hivatalban kell igényelni. Az e-vízum elbírálása három munkanap, érvényessége 30 nap, ára 25 USD. FONTOS: az e-vízumra irányuló kérelem benyújtása nem jelenti a beutazás engedélyezését.

Ez alól csupán a Phú Quốc-szigetre történő beutazás jelent kivételt. A szigeten legfeljebb 30 napig engedélyezett a vízummentes tartózkodás. Az érkezés napján egy, az úti okmányban elhelyezett pecsét jelzi a 30 napos időszak kezdetét. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az említett vízummentesség csak abban az esetben érvényesíthető, ha Phú Quốc-szigeten kívül Vietnám más területeit nem érinti az utazás! Amennyiben az ország egyéb területét is meg kívánják látogatni, úgy a beutazás az alábbi általános szabályok szerint vízumköteles.

(További információ a vietnámi külügyminisztérium oldalán is található.)

A Vietnámba szükséges vízum megszerzésének három formája:

 • előzetesen, online igényelt e-vízum, amelynek az igénylése ezen a linken lehetséges: 
 • a Vietnámi Szocialista Köztársaság konzuli hivatalánál előzetesen kérelmezett és átvett vízum,
 • előzetesen online igényelt és érkezést követően átvett vízum (Visa on Arrival) – csak speciális célú vízumok esetén igényelhető ebben a formában, turistáknak nem. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben többször kívánnak belépni az országba – tehát például, ha átutaznak Kambodzsába, és azt követően visszatérnek Vietnámba – ne egyszeri, hanem kétszeri vagy többszöri belépésre jogosító vízumot igényeljenek.

Az e-vízummal rendelkező külföldiek által a be-illetve kiutazáshoz igénybe vehető határátkelőhelyek az alábbiak:

I. Légi határátkelőhelyek

 • Nội Bài Nemzetközi Repülőtér (Hanoi)
 • Tân Sơn Nhất Nemzetközi Repülőtér (Ho Si Minh-város)
 • Cam Ranh Nemzetközi Repülőtér
 • Đà Nẵng Nemzetközi Repülőtér
 • Cát Bi Nemzetközi Repülőtér
 • Cần Thơ Nemzetközi Repülőtér
 • Phú Quốc Nemzetközi Repülőtér (vízummentes beutazás 30 napra)
 • Phú Bài Nemzetközi Repülőtér

II. Közúti határátkelőhelyek

 • Móng Cái (Quảng Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Hữu Nghị (Lạng Sơn) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Lào Cai (Lào Cai) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Nậm Cắn (Nghệ An) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Cầu Treo (Hà Tĩnh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Cha Lo (Quảng Bình) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Lao Bảo (Quảng Trị) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Bờ Y (Kon Tum) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Mộc Bài (Tây Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Xa Mát (Tây Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Tịnh Biên (An Giang) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Sông Tiền (An Giang) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Hà Tiên (Kiên Giang) Nemzetközi Határátkelőhely

III. Tengeri határátkelőhelyek

 • Hòn Gai kikötő határátkelőhely (Quảng Ninh) 
 • Hải Phòng kikötő határátkelőhely (Hải Phòng)
 • Nha Trang kikötő határátkelőhely (Khánh Hòa)
 • Đà Nẵng kikötő határátkelőhely (Đà Nẵng)
 • Quy Nhơn kikötő határátkelőhely (Bình Ðịnh)
 • Vũng Tàu kikötő határátkelőhely (Bà Rịa – Vũng Tàu)
 • Ho Si Minh-város kikötő határátkelőhely (Ho Si Minh-város)

Az online igényelt egyszeri vagy többszöri belépésre, valamint 1, illetve 3 hónapos tartózkodásra jogosító turista- vagy üzleti célú beutazásra jogosító vízum átvételére a Vietnámi Szocialista Köztársaság nemzetközi repülőtereire történő megérkezést követően, az említett repülőtereken van lehetőség. Fontos megjegyezni azonban, hogy minden esetben szükséges az előzetes online regisztráció, mindig várja meg a hivatalos visszaigazolást a vietnámi hatóságtól arra vonatkozóan, hogy befogadták a kérelmét. Amennyiben nem kap visszaigazoló emailt, vagy esetleg a kérelmezés során helytelen adatokat adott meg, írjon a wzVjzXov8IMM10MWNY29udGFjdEBpbW1pZ3JhdGlvbi5nb3Yudm4= email címre.

Vízum igénylésére egyéb beutazási cél, illetve 3 hónapot meghaladó vietnámi tartózkodás esetén a Vietnámi Szocialista Köztársaság illetékes nagykövetségének Konzuli Hivatalában van lehetőség; Budapesten a 1146 Budapest, Thököly út 41. szám alatt (telefon: +36 1 342 5583, honlap: https://vnembassy-budapest.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx).  

A Vietnámi Külügyminisztérium honlapján valamennyi, a beutazással, vízumokkal és tartózkodással kapcsolatos információ megtalálható angol, francia és német nyelven. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vízum típusa (beutazási cél) a beutazást követően nem módosítható!

Útlevél elvesztése esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést - erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba Magyarország Hanoi Nagykövetségével vagy Ho Si Minh-városi Főkonzulátusával. A hazautazást lehetővé tévő új úti okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a helyi, vietnámi idegenrendészeti hatóságnál.

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt kérjük, konzultáljon állatorvosával.

További információ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján, illetve a Pettravel.com oldalon. A releváns vietnámi szabályokról  információ az alábbi linken érhető el: www.ipata.org/useruploads/files/country_profiles/vietnam/Vietnam_Customs_Procedures_SEAL.pdf

A magyarországi szabályokról Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján tájékozódhat, a releváns vietnámi szabályok pedig itt találhatók.

Vám:

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy régiségek exportja illegális Vietnámból. Antiknak vagy annak tűnő tárgyak vásárláskor mindig kérjenek számlát és egy nyilatkozatot az eladótól a tárgyak országból való kivitelére vonatkozóan.

A Vietnámba vámmentesen bevihető termékekről szóló tájékoztató a vámhivatal hivatalos holnapján érhető el. A vietnámi vámhatóság honlapja itt, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal utastájékoztatója ezen a honlapon érhető el.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: vietnámi dong (VND).

Időjárás: Az országon belül az időjárás az év során nagyon eltérő, az északi és a déli országrészeket más-más időjárás és eltérő csapadékmennyisség jellemzi. Az ország területén az egész év folyamán 20 és 35 fok között mozog a hőmérséklet. A páratartalom folyamatosan nagyon magas, néha meghaladhatja a 80%-ot is. A klíma északon szubtrópusi, délen trópusi. Közép-Vietnámban keveredik a két klímaövezet. A hegyekben, például Sa Pa-ban, gyakran egész évben hűvös az idő, néha még fagyok is előfordulhatnak. Az úgynevezett esős évszak március-áprilistól szeptemberig tart. Ebben az időszakban hullik le az évi csapadékmennyiség 80 százaléka, kb. 1500-2000 mm. A nyári hónapokra jellemzőek a tájfunok, amelyek súlyos pusztításokat, áradásokat okoznak, elsősorban az ország középső részén.

Javasoljuk az alábbi honlapok figyelemmel kísérését:

Amennyiben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az Ön tartózkodási helyén és idején tájfun érkezése várható, kérjük lépjen haladéktalanul kapcsolatba utazási irodájával,  vagy az országban található valamelyik külképviselettel, és maradéktalanul tartsa be a helyi hatóságok rendelkezéseit.

Közlekedés: A közúti közlekedés mind a városokban, mind a lakott területeken kívül európai szemmel kaotikus. Külföldieknek gyalogosként, illetve járművezetőként tanácsos fokozott figyelemmel közlekedni.

A közúti infrastruktúra gyengeségeivel összefüggésben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a veszélyes útszakaszokat gyakran nem jelzik előre, sok a beláthatatlan kereszteződés, továbbá a biztonságos közlekedést segítő táblák sok esetben hiányoznak.    

A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ideértve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy a forgalomban magyar vezetői engedéllyel nem, csak vietnámi vagy nemzetközi jogosítvánnyal lehet részt venni, a nemzetközi vezetői engedély kiváltására a kormányhivatalban van lehetőség.

A forgalomban történő gyalogos, kerékpáros illetve motoros részvétel esetén javasoljuk a folyamatos, minden irányban történő tájékozódás fenntartását! A turistáknak az első alkalmakkor kihívás lehet egy forgalmas úton történő biztonságos átkelés is. A bukósisak viselete kötelező, akkor is,  ha motoros taxit  veszünk igénybe. 

Vietnám területére saját vagy bérelt gépjárművel (gépkocsi, terepjáró, motorkerékpár) beutazni előzetes engedély birtokában lehetséges. Ennek hiányában a határőrök a beléptetést megtagadják, az engedély beszerzésére a határállomáson nincs mód. A saját gépjárművel történő utazást tervező magyar állampolgárok indulás előtt legalább 2 hónappal Vietnám budapesti nagykövetsége Konzuli Osztályán tájékozódjanak a gépjármű engedély beszerzésének feltételeiről, az eljárás részleteiről (1146 Budapest, Thököly út 41, telefon: (1) 342 5583) honlap: https://vnembassy-budapest.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx 

Vallási és viselkedési kultúra: A vietnámi vallást történelmileg a kelet-ázsiai vallások, a buddhizmus, a konfucianizmus és a taoizmus keveredése jellemzi, így jött létre a helyi vallás a „Tam Gião”, azaz a „hármas vallás". A „hármas vallás" mellett, a vietnámi életvitelt jelentősen befolyásolta az ősök tisztelete és egyfajta natív animizmus. A legtöbb vietnámi, tekintet nélkül a vallási felekezetre, továbbra is betartja az ősök tiszteletét, a legtöbb házban és irodában megtalálható az ősök emlékére állított oltár, hangsúlyozva a gyermeki kötelesség fontosságát.

A nemzetségi és családi kötelezettségek mellett az oktatás is mindig fontos szerepet játszott a vietnámi kultúrában. 

Nem illik vietnámi (és általában ázsiai) ember fejét megérinteni, hiszen a fej a spiritualitás megnyilvánulása. Tárgyakat átadni (névjegykártyát, fizetésnél pénzt) a teljes tisztelet jeleként két kézzel illik. Egy ujjal emberre mutatni vagy irányt indikálni illetlenség. Nem illik csípőre tett vagy mellkas előtt keresztbefont karral beszélgetni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Felhívjuk a figyelmet a gyógyszerek, különösen antidepresszánsok Vietnámba való behozatalára vonatkozó szigorú szabályokra. Tanácsoljuk, hogy a gyógyszerek szedésére való egészségügyi igazolást, dokumentumot az utazó hozza magával!

A csapvíz nem iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető. Javasolt az ismert márkájú palackozott termékek fogyasztása.

Színvonalas egészségügyi ellátás korlátozottan, csak a nagyobb városokban hozzáférhető. A Hanoi, Ho Si Minh-város, továbbá Đà Nẵng, Nha Trang külföldi klinikák színvonalasak, a kezelések költsége magas, bankkártyával lehet fizetni. 

Tömeges fertőző betegségek Vietnámban egyre ritkábban fordulnak elő. Különleges esetekben, pl. a déli országrészekben, a Mekong-deltában árvizek idején terjedhet a malária. Ugyanitt a dengue-lázas esetek száma, köztük a halálos kimenetelű fertőzéseké is növekvő tendenciát mutatnak. A betegség ellen nincs védőoltás, megelőzése a szúnyogcsípés elleni védekezéssel (hosszú ruházat, szúnyogháló, rovarriasztók) lehetséges.

A tömegtájékoztatási eszközök időnként kolera vagy járványszerű hasmenéses megbetegedésekről adnak hírt. A kolerabaktérium ivóvízzel és fertőzött élelmiszerrel (leginkább kutyahúst, garnélarák-pépet, nyers fűszernövényeket és zöldségeket tartalmazó ételek) terjedhet, főzés-sütés során elpusztul. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk. Felhívjuk a figyelmet a higiénés szabályok fokozott betartására!

A madárinfluenza vírus különösen a téli, náthás megbetegedések idején terjed. Kerüljék az élőállatpiacokat, baromfigazdaságokat és minden szabadon vagy ketrecben tartott madárral történő érintkezést.

Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében pedig a Nemzeti népegészségügyi Központtal

Vietnámi kórházak tartományok szerint

Egyéb információ

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott közösségi segélyvonal: 116 000. Rendőrség: 117 vagy 118; Mentők: 119.

Vietnám Budapesti Nagykövetsége:
Cím: 1146 Budapest, Thököly út 41.

Honlap: https://vnembassy-budapest.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx

Telefon: +36 1 342 5583, +36 1 342 9922, +36 1 343 0963 
Fax: 06-1/352-8798
E-mail: MhxEzNl2ZZdnBfYnVkYXBlc3RAeWFob28uY29t; FfuQgwnQDqM9DmjjNiZNjdnAtYnVkYXBlc3RAbW9mYS5nb3Yudm4=; LdBjkD2UJY29uc3VsYXJodUBnbWFpbC5jb20=