Ázsia

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Hanoi 
Főkonzulátus Ho Si Minh-város (Saigon)

Aktuális: 

2021. 03. 11.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől a Vietnámi Szocialista Köztársaság biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a világjárvány miatt nem javasolja az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba.

1. Be lehet-e utazni az országba? Nem. (kivételes esetekben igen)

A kormány 2020. március 22-i hatállyal a külföldi állampolgárok részére felfüggesztette a beutazás lehetőségét. A schengeni tagországok, így Magyarország állampolgárait sem engedik be az országba (még akkor sem, ha érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek). Ez alól tilalom alól kivételt képeznek

a) a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők, valamint

b) a normál útlevéllel rendelkező

 • szakértők,
 • befektetők,
 • üzletemberek,
 • külföldi diákok,
 • vietnámi állampolgárok külföldi családtagjai,
 • magasan képzett munkavállalók, és
 • a fentiek családtagjai, illetve
 • azok, akik egyéni elbírálást követően léphetnek be az országba.

A magasan képzett munkavállalók („highly skilled workers”) fogalmát a jogszabály nem határozta meg pontosan. A kivételezettek beutazásához az összes érintett hatóság által kiállított különleges engedélyre van szükség. Az engedélyezési eljárás minimum két és fél vagy három hetet vesz igénybe. A beutazásra vonatkozó általános szabályok összefoglalóját itt találja.

2020 szeptemberétől elviekben lehetőség nyílt a 14 napnál rövidebb beutazásra, ugyanakkor a hatóságok a beutazáshoz szükséges engedély kiállításáról a hatóságok ad hoc módon, az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően döntenek.

Kérjük, hogy vízum- és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban minden esetben tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten.

Az országba befelé irányuló nemzetközi kereskedelmi személyi légiközlekedés továbbra is rendkívül korlátozott. Egyes légitársaságok sok esetben árulják ugyan jegyeiket, de semmilyen garanciát nem tudnak vállalni arra vonatkozóan, hogy el is indulnak majd a járatok. A megvásárolt jegyárak visszafizetésének szabályait minden légitársaság saját maga határozza meg, egyes esetekben a pénzvisszatérítés akár 180 napot is igénybe vehet. A közvetítő irodáknál történő jegyvásárlás különösen kockázatos.

A vietnámi hatóságok tájékoztatása szerint 2020. július 1-től Magyarország állampolgárai újra igényelhetnek ún. e-vízumot az országba való belépés érdekében. (Az e-vízum elbírálása a korábbi gyakorlathoz hasonlóan három munkanap alatt megtörténik, érvényessége 30 nap, ára 25 USD.) FONTOS: az e-vízumra irányuló kérelem benyújtásának lehetősége nem jelenti a beutazás engedélyezését.

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kitöltenie az országba való belépéskor, illetve a belföldön vonattal, távolsági busszal vagy repülővel történő közlekedés esetén is. A dokumentum online elérhető ezen a honlapon. Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, azzal szabálysértést követ el. Amennyiben bárkit emiatt az országon belül megfertőz, a fertőzővel szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek.

2. Kell-e teszt? Igen. (útiokmány típusának és a beutazás időtartamának függvényében)

 • 14 napnál hosszabb tartózkodás esetén szolgálati és magánútlevéllel rendelkezők esetében indulás előtti 72 órában a WHO által elismert laboratóriumban elvégzett valós idejű PCR teszt elvégzése kötelező. 
 • 14 napnál rövidebb tartózkodás esetén a SARS-CoV-2 teszt elvégzése a határátlépést megelőző 3. és 5. nap közötti időszakban szükséges.

Diplomata útlevéllel rendelkezők esetében a teszt elvégzése nem kötelező.

3. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kitöltenie az országba való belépéskor, illetve a belföldön vonattal, távolsági busszal vagy repülővel történő közlekedés esetén is. A dokumentum online elérhető ezen a honlapon.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el. Amennyiben bárkit emiatt az országon belül megfertőz, a fertőzővel szemben büntetőjogi felelősségrevonást helyeztek kilátásba.

14 napnál rövidebb beutazás esetén a Bluezone Contact Detection alkalmazás letöltése kötelező:

4. Oltás: 

Oltási kötelezettség egyelőre nincs.

5. Karanténkötelezettség: Van.

 • 14 napnál hosszabb tartózkodás esetén a kötelező karantén ideje 14 nap, amely alapvetően központi karanténban, vagy külön engedély esetén hotelkaranténban is eltölthető.
 • 14 napnál rövidebb tartózkodás esetén a kötelező 14 napos karanténtól a hatóságok eltekintenek, ugyanakkor szigorúan ellenőrzött tervet kell készíteni a látogatás részleteiről, mindehhez az illetékes hatóságok jóváhagyását és engedélyét kell kérni. Az eredetileg rövid távú beutazó 14 nap leteltét követően mégis tovább kíván maradni Vietnámban, és a SARS-CoV-2 tesztjeinek eredménye negatív, úgy az általános feltételek szerint, karanténkötelezettség nélkül maradhat az országban.

Koronavírus-fertőzés gyanúja vagy fertőzött személlyel történő kapcsolatba lépés esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők is igénybe vehetők. A vietnámi hatóságok 21 kórházat jelöltek ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére.

6. Üzleti célú beutazás feltételei:

2020 szeptemberétől elviekben lehetőség nyílt a 14 napnál rövidebb beutazásra, ugyanakkor a hatóságok a beutazáshoz szükséges engedély kiállításáról a hatóságok ad hoc módon, az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően döntenek. 14 napnál rövidebb, hivatalos célú beutazások gyakorlati útmutatója és az egészségügyi előírások itt találhatók.

7. Kiutazás Vietnámból:

Az országból kifelé történő személyszállítás engedélyezett, a kereskedelmi légi forgalom korlátozott mértékben megindult. A repülőjegyek a légitársaságok online felületein megvásárolhatók.

8. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a lIsza6YrNmyTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a HVbDnYudlADPc4cm2Qa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

9. Egyéb fontos információk:

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, és szükség esetén értesítse a Nagykövetséget vagy a Főkonzulátust, mert a magyar állampolgárokkal szemben foganatosított esetleges karanténintézkedésekről a hatóságok nem adnak tájékoztatást.

A járványhelyzet miatt Vietnámban rekedt, korábban bármilyen célú e-vízummal vagy turista célú vízummal belépő magyar állampolgárok vízuma automatikusan és térítésmentesen meghosszabbodik 2021. március 31-ig. Azoknak az állampolgároknak, akik ugyanilyen feltételekkel március 1-ét megelőzően léptek be az országba, kilépéshez egy nagykövetségi vagy főkonzulátusi támogató dokumentumra lesz szükségük, aminek kiállítására érvényes menetjegy vagy menetjegyfoglalás bemutatása után van lehetőség. Mindemelett igazolni kell, hogy a járványhelyzet miatt nem tudták elhagyni az országot. Akik március 1-ét követően érkeztek, azoknak támogatólevél nem kell az ország elhagyásához. A témáról részletes információ Magyarország vietnámi külképviseleteinek honlapjain található.

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng*, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik.

A maszk viselése közterületen továbbra is kötelező.

Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek. A külföldieknek ki kell fizetniük a koronavírussal kapcsolatos orvosi ellátást, a karanténban való elhelyezés és a tesztelés összes költségét.

A koronavírushoz kötődő hatósági intézkedésekkel, lezárásokkal kapcsolatban a legfrissebb információt Magyarország Hanoi Nagykövetségének, illetve Ho Si Minh-városi Főkonzulátusának alábbi honlapjain talál:

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai:  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Terrorizmus

Vietnám a dél kelet-ázsiai térség biztonságosnak számító országa, terroristacselekmények előfordulásának csekély a valószínűsége. A rendőri szervek intenzív közúti jelenléte komoly visszatartó erővel bír, a helyi nézeteltéréseket, lopásokat, közúti baleseteket jellemzően rövid idő alatt, helyszínen döntik el.

Közbiztonság

Vietnámban a közbiztonság összességében jó, Hanoiban és a turisták által kedvelt nagyobb városokban (Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Nha Trang és Huế) azonban gyakrabban fordulnak elő külföldi állampolgárok ellen elkövetett motoros rablások, lopások. Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy útlevelüket, más személyes okmányaikat helyezzék biztonságba a szállodában. Ugyanez vonatkozik a nagyértékű telefonokra és más műszaki eszközökre is. 

Tanácsos az útlevelet, vagy legalább annak személyi azonosító, valamint a vízumot tartalmazó oldalairól készített fénymásolatot állandóan magunknál tartani.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a délkelet-ázsiai térség valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást.

Kiskorúak beutazása:

A vietnámi idegenrendészeti hatóság tájékoztatása szerint ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek, illetve azok kísérői rendelkezzenek a vietnámi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a kiskorú törvényes képviselőjének beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, az utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő(k) adatait és saját kezű aláírását. A nyilatkozathoz szükséges csatolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a törvényes képviselők útleveleinek (adatoldal) másolatait. A nyilatkozatot angol és vietnámi nyelven célszerű elkészíteni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy normál, magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok Vietnámba történő beutazásához a Vietnámi Szocialista Köztársaság illetékes hatósága által kiállított vízum szükséges, amely nem igényelhető beutazáskor, hanem előzetesen, az e célra rendszeresített online felületen (utazás előtt minimum 3 nappal), vagy személyesen az illetékes vietnámi konzuli hivatalban kell igényelni.

Ez alól csupán a Phú Quốc-szigetre történő beutazás jelent kivételt. A szigeten legfeljebb 30 napig engedélyezett a vízummentes tartózkodás. Az érkezés napján egy, az úti okmányban elhelyezett pecsét jelzi a 30 napos időszak kezdetét. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az említett vízummentesség csak abban az esetben érvényesíthető, ha Phú Quốc-szigeten kívül Vietnám más területeit nem érinti az utazás! Amennyiben az ország egyéb területét is meg kívánják látogatni, úgy a beutazás az alábbi általános szabályok szerint vízumköteles.

(További információ a vietnámi külügyminisztérium oldalán is található.)

A Vietnámba szükséges vízum megszerzésének három formája:

 • előzetesen, online igényelt e-vízum, amelynek az igénylése ezen a linken lehetséges: 
 • a Vietnámi Szocialista Köztársaság konzuli hivatalánál előzetesen kérelmezett és átvett vízum,
 • előzetesen online igényelt és érkezést követően átvett vízum (Visa on Arrival) – csak speciális célú vízumok esetén igényelhető ebben a formában, turistáknak nem. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben többször kívánnak belépni az országba – tehát például, ha átutaznak Kambodzsába, és azt követően visszatérnek Vietnámba – ne egyszeri, hanem kétszeri vagy többszöri belépésre jogosító vízumot igényeljenek.

Az e-vízummal rendelkező külföldiek által a be-illetve kiutazáshoz igénybe vehető határátkelőhelyek az alábbiak:

I. Légi határátkelőhelyek

 • Nội Bài Nemzetközi Repülőtér (Hanoi)
 • Tân Sơn Nhất Nemzetközi Repülőtér (Ho Si Minh-város)
 • Cam Ranh Nemzetközi Repülőtér
 • Đà Nẵng Nemzetközi Repülőtér
 • Cát Bi Nemzetközi Repülőtér
 • Cần Thơ Nemzetközi Repülőtér
 • Phú Quốc Nemzetközi Repülőtér (vízummentes beutazás 30 napra)
 • Phú Bài Nemzetközi Repülőtér

II. Közúti határátkelőhelyek

 • Móng Cái (Quảng Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Hữu Nghị (Lạng Sơn) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Lào Cai (Lào Cai) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Nậm Cắn (Nghệ An) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Cầu Treo (Hà Tĩnh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Cha Lo (Quảng Bình) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Lao Bảo (Quảng Trị) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Bờ Y (Kon Tum) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Mộc Bài (Tây Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Xa Mát (Tây Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Tịnh Biên (An Giang) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Sông Tiền (An Giang) Nemzetközi Határátkelőhely
 • Hà Tiên (Kiên Giang) Nemzetközi Határátkelőhely

III. Tengeri határátkelőhelyek

 • Hòn Gai kikötő határátkelőhely (Quảng Ninh) 
 • Hải Phòng kikötő határátkelőhely (Hải Phòng)
 • Nha Trang kikötő határátkelőhely (Khánh Hòa)
 • Đà Nẵng kikötő határátkelőhely (Đà Nẵng)
 • Quy Nhơn kikötő határátkelőhely (Bình Ðịnh)
 • Vũng Tàu kikötő határátkelőhely (Bà Rịa – Vũng Tàu)
 • Ho Si Minh-város kikötő határátkelőhely (Ho Si Minh-város)

Az egyszeri vagy többszöri belépésre, valamint 1, illetve 3 hónapos tartózkodásra jogosító turista- vagy üzleti célú beutazásra jogosító vízum átvételére a Vietnámi Szocialista Köztársaság nemzetközi repülőtereire történő megérkezést követően, az említett repülőtereken van lehetőség. Fontos megjegyezni azonban, hogy minden esetben szükséges az előzetes online regisztráció, mindig várja meg a hivatalos visszaigazolást a vietnámi hatóságtól arra vonatkozóan, hogy befogadták a kérelmét. Amennyiben nem kap visszaigazoló emailt, vagy esetleg a kérelmezés során helytelen adatokat adott meg, írjon a MUsjv3gzmY29udGFjdEBpbW1pZ3JhdGlvbi5nb3Yudm4= email címre.

Vízum igénylésére egyéb beutazási cél, illetve 3 hónapot meghaladó vietnámi tartózkodás esetén a Vietnámi Szocialista Köztársaság illetékes nagykövetségének Konzuli Hivatalában van lehetőség; Budapesten a 1146 Budapest, Thököly út 41. szám alatt (telefon: +36 1 342 5583, web: https://vnembassy-budapest.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx).  

A Vietnámi Külügyminisztérium honlapján valamennyi, a beutazással, vízumokkal és tartózkodással kapcsolatos információ megtalálható angol, francia és német nyelven. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vízum típusa (beutazási cél) a beutazást követően nem módosítható!

Útlevél elvesztése esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést - erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba Magyarország Hanoi Nagykövetségével vagy Ho Si Minh-városi Főkonzulátusával. A hazautazást lehetővé tévő új úti okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a helyi, vietnámi idegenrendészeti hatóságnál, amelynek elérhetőségéről Magyarország érintett külképviselete ad bővebb felvilágosítást.

Házikedvencek beutazása:

Utazás előtt kérjük, konzultáljon állatorvosával.

További információ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján, illetve a Pettravel.com oldalon. A releváns vietnámi szabályokról  információ az alábbi linken érhető el: www.ipata.org/useruploads/files/country_profiles/vietnam/Vietnam_Customs_Procedures_SEAL.pdf

Vám:

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy régiségek exportja illegális Vietnámból. Antiknak vagy annak tűnő tárgyak vásárláskor mindig kérjenek számlát és egy nyilatkozatot az eladótól a tárgyak országból való kivitelére vonatkozóan.

A Vietnámba vámmentesen bevihető termékekről szóló tájékoztató a vámhivatal hivatalos holnapján érhető el. 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: vietnámi dong (VND).

Időjárás: Az országon belül az időjárás az év során nagyon eltérő, az északi és a déli országrészeket más-más időjárás és eltérő csapadékmennyisség jellemzi. Az ország területén az egész év folyamán 20 és 35 fok között mozog a hőmérséklet. A páratartalom folyamatosan nagyon magas, néha meghaladhatja a 80%-ot is. A klíma északon szubtrópusi, délen trópusi. Közép-Vietnámban keveredik a két klímaövezet. A hegyekben, például Sa Pa-ban, gyakran egész évben hűvös az idő, néha még fagyok is előfordulhatnak. Az úgynevezett esős évszak március-áprilistól szeptemberig tart. Ebben az időszakban hullik le az évi csapadékmennyiség 80 százaléka, kb. 1500-2000 mm. A nyári hónapokra jellemzőek a tájfunok, amelyek súlyos pusztításokat, áradásokat okoznak, elsősorban az ország középső részén.

Javasoljuk az alábbi honlapok figyelemmel kísérését:

Amennyiben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az Ön tartózkodási helyén és idején tájfun érkezése várható, kérjük lépjen haladéktalanul kapcsolatba utazási irodájával,  vagy az országban található valamelyik külképviselettel, és maradéktalanul tartsa be a helyi hatóságok rendelkezéseit.

Közlekedés: A közúti közlekedés mind a városokban, mind a lakott területeken kívül európai szemmel kaotikus. Külföldieknek gyalogosként, illetve járművezetőként tanácsos fokozott figyelemmel közlekedni.

A közúti infrastruktúra gyengeségeivel összefüggésben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a veszélyes útszakaszokat gyakran nem jelzik előre, sok a beláthatatlan kereszteződés, továbbá a biztonságos közlekedést segítő táblák sok esetben hiányoznak.    

A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ideértve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra is, hogy a forgalomban magyar vezetői engedéllyel nem, csak vietnámi vagy nemzetközi jogosítvánnyal lehet részt venni.

A forgalomban történő gyalogos, kerékpáros illetve motoros részvétel esetén javasoljuk a folyamatos, minden irányban történő tájékozódás fenntartását! A turistáknak az első alkalmakkor kihívás lehet egy forgalmas úton történő biztonságos átkelés is. A bukósisak viselete kötelező, akkor is,  ha motoros taxit  veszünk igénybe. 

Vietnám területére saját vagy bérelt gépjárművel (gépkocsi, terepjáró, motorkerékpár) beutazni előzetes engedély birtokában lehetséges. Ennek hiányában a határőrök a beléptetést megtagadják, az engedély beszerzésére a határállomáson nincs mód. A saját gépjárművel történő utazást tervező magyar állampolgárok indulás előtt legalább 2 hónappal Vietnám budapesti nagykövetsége Konzuli Osztályán tájékozódjanak a gépjármű engedély beszerzésének feltételeiről, az eljárás részleteiről (1146 Budapest, Thököly út 41, telefon: (1) 342 5583) honlap: https://vnembassy-budapest.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx 

Vallási és viselkedési kultúra: A vietnámi vallást történelmileg a kelet-ázsiai vallások, a buddhizmus, a konfucianizmus és a taoizmus keveredése jellemzi, így jött létre a helyi vallás a „Tam Gião”, azaz a „hármas vallás". A „hármas vallás" mellett, a vietnámi életvitelt jelentősen befolyásolta az ősök tisztelete és egyfajta natív animizmus. A legtöbb vietnámi, tekintet nélkül a vallási felekezetre, továbbra is betartja az ősök tiszteletét, a legtöbb házban és irodában megtalálható az ősök emlékére állított oltár, hangsúlyozva a gyermeki kötelesség fontosságát.

A nemzetségi és családi kötelezettségek mellett az oktatás is mindig fontos szerepet játszott a vietnámi kultúrában. 

Nem illik vietnámi (és általában ázsiai) ember fejét megérinteni, hiszen a fej a spiritualitás megnyilvánulása. Tárgyakat átadni (névjegykártyát, fizetésnél pénzt) a teljes tisztelet jeleként két kézzel illik. Egy ujjal emberre mutatni vagy irányt indikálni illetlenség. Nem illik csípőre tett vagy mellkas előtt keresztbefont karral beszélgetni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Felhívjuk a figyelmet a gyógyszerek, különösen antidepresszánsok Vietnámba való behozatalára vonatkozó szigorú szabályokra. Tanácsoljuk, hogy a gyógyszerek szedésére való egészségügyi igazolást, dokumentumot az utazó hozza magával!

A csapvíz nem iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető. Javasolt az ismert márkájú palackozott termékek fogyasztása.

Színvonalas egészségügyi ellátás korlátozottan, csak a nagyobb városokban hozzáférhető. A Hanoi, Ho Si Minh-város, továbbá Đà Nẵng, Nha Trang külföldi klinikák színvonalasak, a kezelések költsége magas, bankkártyával lehet fizetni. 

Tömeges fertőző betegségek Vietnámban egyre ritkábban fordulnak elő. Különleges esetekben, pl. a déli országrészekben, a Mekong-deltában árvizek idején terjedhet a malária. Ugyanitt a dengue-lázas esetek száma, köztük a halálos kimenetelű fertőzéseké is növekvő tendenciát mutatnak. A betegség ellen nincs védőoltás, megelőzése a szúnyogcsípés elleni védekezéssel (hosszú ruházat, szúnyogháló, rovarriasztók) lehetséges.

A dengue-lázzal kapcsolatban utazás előtt az alábbi honlapokon tájékozódhat:

www.oek.hu/oek.web 

www.who.int/mediacentre/factsheets/fs117/en

A tömegtájékoztatási eszközök időnként kolera vagy járványszerű hasmenéses megbetegedésekről adnak hírt. A kolerabaktérium ivóvízzel és fertőzött élelmiszerrel (leginkább kutyahúst, garnélarák-pépet, nyers fűszernövényeket és zöldségeket tartalmazó ételek) terjedhet, főzés-sütés során elpusztul. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk. Felhívjuk a figyelmet a higiénés szabályok fokozott betartására!

A madárinfluenza vírus különösen a téli, náthás megbetegedések idején terjed. Kerüljék az élőállatpiacokat, baromfigazdaságokat és minden szabadon vagy ketrecben tartott madárral történő érintkezést.

Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal

Klinikák Vietnámban 

Egyéb információ

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott közösségi segélyvonal: 116 000. Rendőrség: 117 vagy 118; Mentők: 119.

Vietnám Budapesti Nagykövetsége:
Cím: 1146 Budapest, Thököly út 41.
Telefon: +36 1 342 5583, +36 1 342 9922, +36 1 343 0963 
Fax: 06-1/352-8798
E-mail: exTApYmQPQ6mycrGEdnBfYnVkYXBlc3RAeWFob28uY29t; YRXG7YDYFcrIdnAtYnVkYXBlc3RAbW9mYS5nb3Yudm4=; smSNrwqUz4mENEY29uc3VsYXJodUBnbWFpbC5jb20=

Magyarország Hanoi Nagykövetségének Konzuli Hivatala Magyarország Ho Si Minh-vároi Főkonzulátusa