Európa

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség Tirana
Konzuli Hivatal Tirana
Tiszteletbeli Konzul Shkodër
Tiszteletbeli Konzul Durres

Aktuális:

2021. 11. 12.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó 7/2021. KKM rendeletben foglaltakra az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

2021. június 10-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Albániába, a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal. A védettségi igazolvány birtokosai ugyanazokra a szolgáltatásokra és kedvezményekre jogosultak, mint az albán oltási igazolások birtokosai. 

Az albán szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést és a szolgáltatások igénybe vételét teszi lehetővé az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen, az alábbiak szerint:

2021. szeptember 6-tól az Albániába való belépést, illetve az országon történő átutazást 6 éves kor fölött oltási igazoláshoz (amennyiben a teljes oltottságtól számítva legalább két hét eltelt) vagy 72 órán belüli negatív PCR teszt meglétéhez vagy 48 órán belüli negatív antigén gyorsteszt meglétéhez vagy a koronavírus fertőzésből való 6 hónapon belüli felépülést igazoló dokumentum bemutatásához kötik. (A harmadik oltással történő utazásra vonatkozóan még nincs szabályozás.)

A két ország közötti megállapodás alapján a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők, illetve a velük utazó 18 év alatti gyermekek 2021. szeptember 6. után is korlátozásmentesen léphetnek be Albániába. 

b. Kell-e teszt? Igen, az alábbiak szerint (lásd még: a. pont)

2021. szeptember 6. után - 6 éves kor fölött - csak az alábbi dokumentumok birtokában lehetséges az Albániába történő belépés amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal vagy 6 hónapon belüli átesettséget igazoló dokumentummal:

  • 72 órán belüli PCR teszt vagy
  • 48 órán belüli negatív antigén gyorsteszt.

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Karanténkötelezettség: Nincs (főszabály szerint).

Az országba történő belépés csak az a. pontban felsorolt esetekben lehetséges.

Albániában tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok 10 napos házi karanténra kötelezettek, amennyiben az országba történő belépéskor nem rendelkeznek az a. pontban felsorolt dokumentumok egyikével sem. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Nincsenek külön feltételek. 

g. Tranzitálási szabályok: Jelenleg az országon keresztül történő tranzitálás nincs időbeli korláthoz kötve.

2021. szeptember 6-tól a tranzitálásra is a belépésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni (lásd a. pont), vagyis a tranzitálás oltási -, vagy átesettségi igazoláshoz, illetve teszthez kötött.

h. Beutazási feltételek alóli mentesség:

2021. szeptember 6-tól a belépésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni (lásd a. pont), vagyis a temetésre, halaszthatatlan családi eseményre történő beutazás oltási -, vagy átesettségi igazoláshoz, illetve teszthez kötött.

i. Egyéb hasznos információ:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Légi összeköttetés:

Albánia és Magyarország között jelenleg nincs közvetlen légiösszeköttetés. 

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, az utazást megelőzően kérjük ellenőrizni, hogy a légitársaság esetleg állít-e az utasok elé más speciális kritériumot az utazásban részvétel feltételeként. Egyes esetekben a személyszállítást szervező cégek által hozott rendelkezések akár szigorúbbak is lehetnek az albániai beutazási feltételeknél.  

Tiranai Nemzetközi Repülőtérrel kapcsolatos információ az alábbi honlapon érhető el:

https://www.tirana-airport.com

Közúton történő határátlépés:

Albánia szárazföldi határai nyitva állnak a turisták számára is, egyedül az albán – görög határszakasz, a görög fél által fenntartott korlátozások mellett van nyitva (a korlátozásokról bővebben ezen a linken olvashat). 

Tartózkodási engedély hiányában az országba történő belépés csak az a. pontban felsorolt esetekben lehetséges. Amennyiben az Albániából való kilépéshez PCR vagy gyorsteszt szükséges (pl. a célország vagy a legitársaság előírása miatt), azt az alábbi albán nyelvű linken felsorolt intézményekben lehet elvégeztetni.

2) Kiutazás az országból:

Albániát jelenleg szárazföldi úton – Görögország felé a fenti korlátozások mellett  (ld. i. pont) –  bármely irányba el lehet hagyni. Kérjük, gépjárművel történő utazásuk tervezésekor tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait is, és itt tartózkodásuk során is tájékozódjanak az esetleges változásokról.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a XPvR7jIGmZYOa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a juYisXShxWgmFn6k3mJ3ka29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Járványügyi szabályok:

Az egész országra kiterjedő kijárási tilalom van érvényben a hét minden napján este 23:00 és reggel 06:00 óra között.  Az országon belüli közlekedés nincs korlátozva.

11 éves életkor felett beltérben kötelező a maszkviselés, illetve kül- és beltérben a távolságtartás, mely szabály megszegését a hatóság pénzbírsággal sújtja.

A járványügyi előírások megszegése büntetőjogi eljárást von maga után! A problémamentes tartózkodáshoz és a kellemetlenségek elkerülése végett kérjük azok tiszteletben tartását! 

A járvánnyal kapcsolatban az Egészségügyi Minisztérium hírfolyama folyamatosan frissíti az információkat, emellett a Közegészségügyi Intézet honlapján, illetve az alább linken https://coronavirus.al/ találhatók aktuális tájékoztatók albán nyelven.

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó 7/2021. KKM rendeletben foglaltakra az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Az ország teljes területén hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok miatt indokolt a fokozott elővigyázatosság. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel – főleg tömegesen látogatott helyszíneken – vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás).

Jóllehet az albán kormányok az utóbbi időben komoly eredményeket értek el a közrend és a közbiztonság javításában, a szervezett bűnözés változatlanul jelen van az országban. Az ellenérdekelt bűnözők közti leszámolások általában ritkán és félreeső helyeken történnek, de nem zárható ki, hogy azoknak vétlen áldozata is lehet (pl. utcán parkoló gépkocsi elleni bombamerénylet, lövöldözés).

A hegyvidéken a lakott területen kívül tartózkodást (hegymászás, barlangászat, hegyvidéki túrák) a nehéz terepviszonyok, illetve a jelzések és az infrastruktúra hiánya miatt még tapasztalt túrázóknak is kizárólag helyi vezetővel ajánljuk.

Különös tekintettel a földrengések eshetőségére, javasoljuk, hogy az Albániába utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján, illetve töltsék le a Konzinfo Utazom mobil alkalmazást.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

Az ország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért előfordulhatnak földrengések, amelyeket gyakorlatilag lehetetlen előre jelezni. A földrengés esetén teendőkről hasznos információk olvashatók az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:

(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMMegjegyzés: Az útlevélben más állam által elhelyezett beléptető bélyegző nem jelent problémát. 

Kiskorúak beutazása: 

Ha a kiskorúval nem utazik együtt nagykorú, a határátkelőhelyen csak akkor léphet be vagy ki, ha szülői vagy gyámhatósági hozzájáruló nyilatkozattal rendelkezik. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. Bár formai megkötés nincs, a nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni.

Ha a határellenőrzést végző hatósági személyekben gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy a belépni vagy kilépni kívánó, nagykorú kíséretében levő kiskorút ki kívánják vonni a jogosan szülői felügyeleti jogot gyakorló személy felügyelete alól, a határőrség alkalmazottja további, részletes vizsgálatot végezhet ennek tisztázása érdekében. Ha kiskorúak szervezett csoportban lépnek az ország területére, kíséretükben kell lennie legalább egy nagykorú személynek az oktatási intézményüktől. Az oktatási intézmény képviselőjének be kell tudni mutatnia az intézmény vezetőjének aláírását tartalmazó teljes utaslistát.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Albániába, és egyszeri belépéssel 180 naponként 90 napig tartózkodhatnak az országban. A hosszabb idejű tartózkodásra szóló tartózkodási engedélyt az albániai tartózkodási hely szerinti rendőrkapitányságon kell kérelmezni (honlap: https://www.asp.gov.al). 180 naponként 90 napot meghaladó, tartózkodási engedély nélkül történő túltartózkodás esetén pénzbüntetésre illetve beutazási tilalom elrendelésére kell számítani! 

A 180 napon belül 90 napnál hosszabb ideig Albániában tartózkodó külföldieknek saját vagy cégük tulajdonában álló gépkocsijukat albán rendszámmal forgalomba kell helyeztetniük. Ellenkező esetben az érintettek komoly pénzbüntetésre számíthatnak.

Házikedvencek beutazása: 

Forduljon állatorvosához.

Hasznos információt a NÉBIH oldalán, vagy a www.pettravel.com/immigration/Albania.cfm oldalán talál.

Vám:

A személyes szükségletekre szolgáló tárgyakat vámmentesen lehet be és kivinni. A külföldi és a nemzeti valuta be- és kivitelét nem ellenőrzik. 

Az albán Vámhivatal honlapja
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Albán Lek (ALL)
Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Pénzfelvevő automaták széles körben elérhetőek, a legtöbb üzletben, benzinkutaknál bankkártyával is lehet fizetni. Pénzváltás a mindenhol elterjedt pénzváltó irodákban megoldható.

Időjárás: A tengerparti sávban a klíma mediterrán, amely száraz, forró nyarat (esetenként 40 C fok közelében) és enyhe, csapadékos telet jelent. Ugyanakkor, hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban, beleértve egy sor szállodát is, nincs megoldva, jó esetben kiegészítő elektromos fűtés érhető el. A belső, hegyes vidékeken a tél hideg, havas, a nyár hűvösebb. Az északkeleti hegyvidéket télen célszerű elkerülni, mivel a gyakori havazások után az utakat borító hó – takarítás hiányában – napokig megbéníthatja a közlekedést. 

Közlekedés: A fővárosban a torlódásokat leszámítva gépkocsival jól lehet közlekedni. Hasonló a helyzet a nagyobb városokban és a főútvonalakon. Az autóutak és főútvonalak általában megfelelő minőségűek (Hani i Hotit-Shkodra-Tirana-Durres-Fier-Vlore, illetve tovább a tengerparton dél felé; Qafe Than-Elbasan-Tirana, Tepelena-Kakavia-Saranda). Koszovó felől autópályán érkezhetünk Albániába, ahol a Durres – Kukes – Morine szakasz útdíj fizetése mellett vehető igénybe (Tarifák: motorkerékpár ~2,5 EUR; személyautó: ~5 EUR; busz ~11,2 EUR; tehergépjármű ~16,2-22,5 EUR).  Az elmúlt években rengeteg új út épült, de a közlekedést a mellékutakon még mindig gyakran az utak rendkívül rossz állapota nehezíti. A hagyományos autóstérképeken másodrendűnek jelzett utak a valóságban sokszor nagyon nehezen járhatóak. Az útvonaltervező programok használatakor is körültekintést javaslunk, az alacsonyabb rendű utakat adó eredményeket célszerű ellenőrizni (előfordulhatnak nem létező határátkelőhelyek, normál személygépkocsival járhatatlan utak).

A helyi vonatok lassúak és rendkívül alacsony komfortfokozatúak. Személyforgalom jelenleg csak a Shkodra-Durres-Vlore szakaszon folyik. A távolsági buszközlekedés az ország minden részében kiterjedt, hasonlóan az iránytaxi jellegű kisbuszokhoz. A nagyobb városokban van taxi, a viteldíj alacsonyabb, mint hazánkban. Az ismert nemzetközi gépkocsi-kölcsönzők Albániában is jelen vannak.

A közlekedési morál a magyarországitól eltérő, a közlekedés szabályait a legtöbb autós egyénileg értelmezi. Kerékpárral vagy gyalogosként különösen nagy körültekintéssel kell közlekedni. Felhívjuk a figyelmet az albán rendőrség legújabb gyakorlatára: magasabb fokú közlekedési szabálysértés esetén – a pénzbüntetésen kívül – a külfölditől vezetői engedélyét bizonyos időre (pl. egy hónap) bevonják. A vezetői engedélyt ezt követően megküldik a magyar kiállító hatóságnak, ez a folyamat azonban több hónapig is eltarthat, így az érintett hosszabb ideig vezetői engedély nélkül maradhat.

Gépkocsival történő belépéskor a nemzetközi biztosítást igazoló zöld kártya szükséges.

Magyar állampolgárok 3 hónapot nem meghaladó albániai tartózkodásuk során jogosultak használni a magyar vezetői engedélyt. Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a külföldi állampolgár köteles kérni jogosítványa cseréjét albán vezetői engedélyre.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Albániában az állami egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és a nagyobb városokban elérhetők. Egyes, hazánkban is használt gyógyszerek a helyi gyógyszertárakban is beszerezhetőek, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák Tiranában:

Hygeia Hospital Tirana (görög tulajdonú magánkórház és rendelőintézet)
Mbikalimi i Kamzës, Mëzez-Fushë 1051, Albania
Tel: +355 4 239 0000, 
www.hygeia.al  

"Nene Tereza" Központi Egyetemi Kórház Tirana, 
Rruga Dibres 
Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630 
www.qsut.gov.al  

Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159
Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804 
http://klinikaorthodhokse.com/al/  

Legfontosabb segélyhívó számok:
Mentők: 127 
Tűzoltók: 128 
Rendőrség: 129

Egyáltalán nem javasolt vezetékes vizet inni, ilyen vízből készült jégkockával italt hűteni, de még a fogmosás is csak palackozott vízzel ajánlott. A gyümölcsöt, főzeléknövényeket és a salátát szintén palackozott vízzel javasolt jól lemosni.

Az élelmiszerek vásárlásakor körültekintéssel kell eljárni, és mindig ellenőrizni kell az áruk szavatossági időpontját. Az utcai árusoktól, bódékból nyers hús- és tejtermékeket nem javasolt vásárolni.

Egyéb információ (lásd a nagykövetség honlapján)

  • Utazás: Albániában egy nemzetközi repülőtér működik a főváros mellett (Mother Teresa Airport). Albánia és Magyarország között jelenleg nincs közvetlen légiösszeköttetés. A fő nemzetközi személyhajó- illetve kompkikötő Durres városában működik, de Vlora is jelentős forgalmat bonyolít (elsősorban dél-olaszországi kikötőkkel összeköttetésben). Nemzetközi személyszállító vasúti összeköttetés Albániával nem működik. A nemzetközi buszközlekedés a szomszédos országokból Tiranába menetrend szerinti járatokkal széles körben elérhető.
  • Munkavállalás: Kérjük érdeklődjön Albánia Budapesti Nagykövetségénél.
  • Adózás: Az albán Adóhivatal honlapja.