Európa

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség Tirana
Konzuli Hivatal Tirana
Tiszteletbeli Konzul Shkodër
Tiszteletbeli Konzul Durres

Aktuális:

2021. 05. 05.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Albánia biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

b. Kell-e teszt? Nem. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltás / védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs.

Védettségi vagy oltási bizonyítvány bemutatása NINCS előírva. 

e. Karanténkötelezettség: Nincs,

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

A fenti szabályok szerint, korlátozás nélkül be lehet utazni. 

g. Esetleges kivételek:

Temetésre történő beutazás esetén a fenti szabályok szerint, korlátozás nélkül be lehet utazni.

Az országon keresztül történő tranzitálás nincs időbeli korláthoz kötve.

Albánia szárazföldi határai közül a turisták számára az albán – görög határszakasz továbbra is zárva van.

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, az utazást megelőzően kérjük ellenőrizni, hogy a légitársaság esetleg állít-e az utasok elé más speciális kritériumot az utazásban részvétel feltételeként. Egyes esetekben a személyszállítást szervező cégek által hozott rendelkezések akár szigorúbbak is lehetnek az albániai beutazási feltételeknél. 

h. Kiutazás az országból:

Albániát jelenleg szárazföldi úton – Görögország kivételével – bármely irányba el lehet hagyni. Kérjük, gépjárművel történő utazásuk tervezésekor tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait is, és itt tartózkodásuk során is tájékozódjanak az esetleges változásokról.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a PgJQHBdqEDGl9mkD0I0YJ1a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a iGJmv6ZNYjYMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) Albániába utazókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Az egész országra kiterjedő kijárási tilalom van érvényben a hét minden napján este 22:00 és reggel 06:00 óra között. Az országon belüli közlekedés nincs korlátozva.

11 éves életkor felett, néhány kivételtől eltekintve (lakásban tartózkodás, autóban egyedül utazás) mindenhol – kül- és beltérben egyaránt – kötelező a maszkviselés (az utcán sétálva is), illetve a távolságtartás, mely szabály megszegését a hatóság pénzbírsággal sújtja.

A járványügyi előírások megszegése büntetőjogi eljárást von maga után! A problémamentes tartózkodáshoz és a kellemetlenségek elkerülése végett kérjük azok tiszteletben tartását! 

A járvánnyal kapcsolatban az Egészségügyi Minisztérium hírfolyama folyamatosan frissíti az információkat, emellett a Közegészségügyi Intézet honlapján, illetve az alább linken https://coronavirus.al/ találhatók aktuális tájékoztatók albán nyelven.

Légi összeköttetés:

Albánia és Magyarország között jelenleg nincs közvetlen légiösszeköttetés. 

4) Nyári szezonra vonatkozó további információk:

Albánia a fenti szabályokon túlmenő egyéb szigorításokat egyelőre nem tervez az országba történő belépésre vonatkozóan.

Albániát a nyári turisztikai szezonban (július-augusztus hónapokban) évről évre egyre nagyobb számú turista keresi fel, elsősorban tengerparti nyaralás céljával. A megnövekedett személyforgalom gyakran több órás várakozást okoz a közúti határátkelőhelyeken. Különösen a pénteki és vasárnapi napokon jellemző, hogy dugók alakulnak ki a Montenegró és Koszovó felé vezető utakon, illetve hosszú várakozásra kell számítani ezen országokkal közös határátkelőkön. A nemzetközi hajóforgalomban is gyakoriak a késések ebben az időszakban. A légi utasforgalomban általában nincsenek fennakadások, a repülőtér megfelelően készen áll a menetrend szerinti és a charter járatok fogadására is.

A nagy forgalomra tekintettel ritkán előfordulhatnak túlfoglalások a szállodákban és magánszállásokon, a foglalásokat érdemes a kiutazás előtt még egyszer e-mailen leellenőrizni. A szervezett utazások esetében telepített idegenvezetőhöz vagy az utazási iroda képviselőjéhez kell ilyenkor fordulni.

A tengerparti szakaszon a nyári csúcsszezonban átmenetileg előfordulhatnak korlátozások a vezetékes víz- és elektromos hálózatban. A legforróbb időszakban gyakoriak az erdő- és bozóttüzek, melyek miatt előfordulhatnak elterelések, illetve útlezárások.

Bár lopások ritkán történnek, a zsúfolt strandokon nem javasoljuk értéktárgyak, okmányok szabadon hagyását. Útlevél, személyi igazolvány felhasználására ritkán van szükség, így célszerűbb azokat zárt helyen tartani.

Vízi járművek használatakor körültekintően járjunk el a balesetek elkerülése érdekében, az ilyen eszközöket használó helyi személyek gyakran nincsenek tisztában a vonatkozó szabályokkal.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az ország teljes területén hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok miatt indokolt a fokozott elővigyázatosság. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel – főleg tömegesen látogatott helyszíneken – vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás).

Jóllehet az albán kormányok az utóbbi időben komoly eredményeket értek el a közrend és a közbiztonság javításában, a szervezett bűnözés változatlanul jelen van az országban. Az ellenérdekelt bűnözők közti leszámolások általában ritkán és félreeső helyeken történnek, de nem zárható ki, hogy azoknak vétlen áldozata is lehet (pl. utcán parkoló gépkocsi elleni bombamerénylet, lövöldözés).

A hegyvidéken a lakott területen kívül tartózkodást (hegymászás, barlangászat, hegyvidéki túrák) a nehéz terepviszonyok, illetve a jelzések és az infrastruktúra hiánya miatt még tapasztalt túrázóknak is kizárólag helyi vezetővel ajánljuk.

Különös tekintettel a földrengések eshetőségére, javasoljuk, hogy az Albániába utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján, illetve töltsék le a Konzinfo Utazom mobil alkalmazást.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

Az ország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért előfordulhatnak földrengések, amelyeket gyakorlatilag lehetetlen előre jelezni. A földrengés esetén teendőkről hasznos információk olvashatók az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:

(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMMegjegyzés: Az útlevélben más állam által elhelyezett beléptető bélyegző nem jelent problémát. 

Kiskorúak beutazása: 

Ha a kiskorúval nem utazik együtt nagykorú, a határátkelőhelyen csak akkor léphet be vagy ki, ha szülői vagy gyámhatósági hozzájáruló nyilatkozattal rendelkezik. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. Bár formai megkötés nincs, a nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni.

Ha a határellenőrzést végző hatósági személyekben gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy a belépni vagy kilépni kívánó, nagykorú kíséretében levő kiskorút ki kívánják vonni a jogosan szülői felügyeleti jogot gyakorló személy felügyelete alól, a határőrség alkalmazottja további, részletes vizsgálatot végezhet ennek tisztázása érdekében. Ha kiskorúak szervezett csoportban lépnek az ország területére, kíséretükben kell lennie legalább egy nagykorú személynek az oktatási intézményüktől. Az oktatási intézmény képviselőjének be kell tudni mutatnia az intézmény vezetőjének aláírását tartalmazó teljes utaslistát.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Albániába, és egyszeri belépéssel 180 naponként 90 napig tartózkodhatnak az országban. A hosszabb idejű tartózkodásra szóló tartózkodási engedélyt az albániai tartózkodási hely szerinti rendőrkapitányságon kell kérelmezni (honlap: https://www.asp.gov.al). 180 naponként 90 napot meghaladó, tartózkodási engedély nélkül történő túltartózkodás esetén pénzbüntetésre illetve beutazási tilalom elrendelésére kell számítani! 

A 180 napon belül 90 napnál hosszabb ideig Albániában tartózkodó külföldieknek saját vagy cégük tulajdonában álló gépkocsijukat albán rendszámmal forgalomba kell helyeztetniük. Ellenkező esetben az érintettek komoly pénzbüntetésre számíthatnak.

Házikedvencek beutazása: 

Forduljon állatorvosához.

Hasznos információt a NÉBIH oldalán, vagy a www.pettravel.com/immigration/Albania.cfm oldalán talál.

Vám:

A személyes szükségletekre szolgáló tárgyakat vámmentesen lehet be és kivinni. A külföldi és a nemzeti valuta be- és kivitelét nem ellenőrzik. 

Az albán Vámhivatal honlapja
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Albán Lek (ALL)
Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Pénzfelvevő automaták széles körben elérhetőek, a legtöbb üzletben, benzinkutaknál bankkártyával is lehet fizetni. Pénzváltás a mindenhol elterjedt pénzváltó irodákban megoldható.

Időjárás: A tengerparti sávban a klíma mediterrán, amely száraz, forró nyarat (esetenként 40 C fok közelében) és enyhe, csapadékos telet jelent. Ugyanakkor, hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban, beleértve egy sor szállodát is, nincs megoldva, jó esetben kiegészítő elektromos fűtés érhető el. A belső, hegyes vidékeken a tél hideg, havas, a nyár hűvösebb. Az északkeleti hegyvidéket télen célszerű elkerülni, mivel a gyakori havazások után az utakat borító hó – takarítás hiányában – napokig megbéníthatja a közlekedést. 

Közlekedés: A fővárosban a torlódásokat leszámítva gépkocsival jól lehet közlekedni. Hasonló a helyzet a nagyobb városokban és a főútvonalakon. Az autóutak és főútvonalak általában megfelelő minőségűek (Hani i Hotit-Shkodra-Tirana-Durres-Fier-Vlore, illetve tovább a tengerparton dél felé; Qafe Than-Elbasan-Tirana, Tepelena-Kakavia-Saranda). Koszovó felől autópályán érkezhetünk Albániába, ahol a Durres – Kukes – Morine szakasz útdíj fizetése mellett vehető igénybe (Tarifák: motorkerékpár ~2,5 EUR; személyautó: ~5 EUR; busz ~11,2 EUR; tehergépjármű ~16,2-22,5 EUR).  Az elmúlt években rengeteg új út épült, de a közlekedést a mellékutakon még mindig gyakran az utak rendkívül rossz állapota nehezíti. A hagyományos autóstérképeken másodrendűnek jelzett utak a valóságban sokszor nagyon nehezen járhatóak. Az útvonaltervező programok használatakor is körültekintést javaslunk, az alacsonyabb rendű utakat adó eredményeket célszerű ellenőrizni (előfordulhatnak nem létező határátkelőhelyek, normál személygépkocsival járhatatlan utak). A nagykövetség kérésre felvilágosítással szolgál.

A helyi vonatok lassúak és rendkívül alacsony komfortfokozatúak. Személyforgalom jelenleg csak a Shkodra-Durres-Vlore szakaszon folyik. A távolsági buszközlekedés az ország minden részében kiterjedt, hasonlóan az iránytaxi jellegű kisbuszokhoz. A nagyobb városokban van taxi, a viteldíj alacsonyabb, mint hazánkban. Az ismert nemzetközi gépkocsi-kölcsönzők Albániában is jelen vannak.

A közlekedési morál a magyarországitól eltérő, a közlekedés szabályait a legtöbb autós egyénileg értelmezi. Kerékpárral vagy gyalogosként különösen nagy körültekintéssel kell közlekedni. Felhívjuk a figyelmet az albán rendőrség legújabb gyakorlatára: magasabb fokú közlekedési szabálysértés esetén – a pénzbüntetésen kívül – a külfölditől vezetői engedélyét bizonyos időre (pl. egy hónap) bevonják. A vezetői engedélyt ezt követően megküldik a magyar kiállító hatóságnak, ez a folyamat azonban több hónapig is eltarthat, így az érintett hosszabb ideig vezetői engedély nélkül maradhat.

Gépkocsival történő belépéskor a nemzetközi biztosítást igazoló zöld kártya szükséges.

Magyar állampolgárok 3 hónapot nem meghaladó albániai tartózkodásuk során jogosultak használni a magyar vezetői engedélyt. Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a külföldi állampolgár köteles kérni jogosítványa cseréjét albán vezetői engedélyre.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Albániában az állami egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és a nagyobb városokban elérhetők. Egyes, hazánkban is használt gyógyszerek a helyi gyógyszertárakban is beszerezhetőek, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák Tiranában:

Hygeia Hospital Tirana (görög tulajdonú magánkórház és rendelőintézet)
Mbikalimi i Kamzës, Mëzez-Fushë 1051, Albania
Tel: +355 4 239 0000, 
www.hygeia.al  

"Nene Tereza" Központi Egyetemi Kórház Tirana, 
Rruga Dibres 
Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630 
www.qsut.gov.al  

Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159
Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804 
http://klinikaorthodhokse.com/al/  

Legfontosabb segélyhívó számok:
Mentők: 127 
Tűzoltók: 128 
Rendőrség: 129

Egyáltalán nem javasolt vezetékes vizet inni, ilyen vízből készült jégkockával italt hűteni, de még a fogmosás is csak palackozott vízzel ajánlott. A gyümölcsöt, főzeléknövényeket és a salátát szintén palackozott vízzel javasolt jól lemosni.

Az élelmiszerek vásárlásakor körültekintéssel kell eljárni, és mindig ellenőrizni kell az áruk szavatossági időpontját. Az utcai árusoktól, bódékból nyers hús- és tejtermékeket nem javasolt vásárolni.

Egyéb információ (lásd a nagykövetség honlapján)

  • Utazás: Albániában egy nemzetközi repülőtér működik a főváros mellett (Mother Teresa Airport). 2017 április 5-től a WizzAir légitársaság közvetlen repülőgépjáratot üzemeltet Budapest és Tirana között, hetente 3 alkalommal. A fő nemzetközi személyhajó- illetve kompkikötő Durres városában működik, de Vlora is jelentős forgalmat bonyolít (elsősorban dél-olaszországi kikötőkkel összeköttetésben). Nemzetközi személyszállító vasúti összeköttetés Albániával nem működik. A nemzetközi buszközlekedés a szomszédos országokból Tiranába menetrend szerinti járatokkal széles körben elérhető.
  • Munkavállalás: Kérjük érdeklődjön Albánia Budapesti Nagykövetségénél.
  • Adózás: Az albán Adóhivatal honlapja.