Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Az Andorrai Hercegség területén nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Barcelonai Főkonzulátus

Aktuális:

2021. 02. 15.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

b. Kell-e teszt? Igen.

Az Andorrába történő beutazáskor valamennyi beutazónak, aki kockázatosnak minősített országból (többek között Magyarországról) érkezik, rendelkeznie kell 1 darab, az országba belépés időpontjától visszafelé számított 72 órán belül elvégzett, a SARS-CoV-2-re vonatkozóan negatív eredményű fertőzésdiagnosztikai tesztet igazoló elektronikus vagy papír alapú eredeti dokumentummal.

Az andorrai hatóságok által elfogadott tesztek, amelyekkel eleget lehet tenni a fenti kötelezettségnek: PCR (RT-PCR) teszt, TMA (Transcription-Mediated Amplification) teszt.

A 6 év alatti kiskorúaknak nem szükséges fertőzésdiagnosztikai teszttel rendelkezniük az országba történő belépéshez.

További információ >>

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az országba beutazás esetén automatikus karanténkötelezettség nincsen. 

e. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az általános feltételek irányadóak erre az esetre vonatkozóan is.

f. Esetleges kivételek: Nincs. 

g. Kiutazás az országból:

Kiutazás előtt tájékozódjanak a cél-, illetve tranzitországban irányadó beutazási feltételekről.

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a otLLcVvWf3DDMa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a FjVaGuFOPWKfkDi3ZjEa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3. Helyi járványügyi szabályok:

Jelenleg hatályban lévő intézkedések:

  • legfeljebb 4 főben korlátozzák országszerte az összejövetelek maximális létszámát.
  • Andorrában kötelező a maszkviselés minden 8 évnél idősebb személy számára: a közutakon, a szabadtéri helyszíneken, valamint olyan zárt vagy fedett magán- és közterületeken, ahol a személyek közötti legalább 2 méteres távolság betartása nem lehetséges. Kivéve akiknél a maszk viselése légzési nehézséget vált ki, egészségügyi okokból nem viselhetnek maszkot, vagy olyan tevékenységet végeznek, melynek során ellehetetlenül a maszk viselése (pl. sportolás, étkezés). 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:

(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

A szülők nélkül Andorrába utazó kiskorúnak rendelkeznie kell a szülők, gondviselők vagy törvényes képviselők által írt és aláírt, beutazáshoz hozzájáruló nyilatkozattal. További információt erről az alábbi oldalon talál >>

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges.

Házikedvencek beutazása:  

Az állatoknak azonosító mikrochippel, veszettség elleni védőoltással és kisállatútlevéllel kell rendelkezniük. Ötnél több állat behozatala esetén a fentieken túl rendelkezniük kell a „TRACES” egészségügyi bizonyítvánnyal is. Bővebb információ: https://www.exteriors.ad/en/travel-to-andorra, „Travelling with animals” menüpont. 

Vám: https://www.duana.ad/franquicies

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR).

Időjárás: Andorra hegyekben fekszik, télen hideg lehet (a leghidegebb januárban van, amikor az átlagos minimumhőmérséklet -2 °C, a legmelegebb július (átlagos legmagasabb hőmérséklet: 26 °C).  A síszezon decembertől áprilisig tart. Az évi átlagos csapadékmennyiség a fővárosban 800 mm, magasabban fekvő helyeken elérheti az 1500 mm-t is.

Biztosítás: Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem érvényes. Érdemes teljeskörű baleset- és utasbiztosítást kötni.

Közlekedés: Andorrában a magyar vezetői engedélyt abban az esetben fogadják el, ha birtokosának nem Andorrában van a szokásos tartózkodási helye.

Amennyiben ott van, az illető andorrai tartózkodásának engedélyezését követő 6 hónapon belül köteles vezetői engedélyüket andorrai okmányra cserélni. Ez az Európai Unió tagállamai által kibocsátott okmányok cseréje esetében vizsgakötelezettség nélkül történik.

A jogszabályról katalánul ezen a honlapon olvashat. 

A téli időszakban (november 1. és május 15. között) a gépjárművek kötelező tartozékaként írják elő az ország teljes területén a téligumit vagy hóláncot. Ezek hiánya esetén személygépkocsik esetén 180, tehergépkocsik esetén 500 euróig terjedő bírság szabható ki.

A tömegközlekedést buszok biztosítják (www.mobilitat.ad/ca/linies-regulars-nacionals). A legközelebbi nemzetközi repülőtér: Girona (GRO) (Spanyolország), innen (valamint a barcelonai repülőtérről (BCN) is közvetlen buszjáratok indulnak az andorrai fővárosba.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A www.tramits.ad  weboldalon valamennyi hatóság és ügytípus-leírás elérhető.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az Andorrába beutazók számára nincsen kötelezően előírt beadandó oltás, az általános közegészségügyi helyzet a fejlett európai országok szintjének megfelelő, a kórházi körülmények jók. A csapvíz közvetlen fogyasztásra alkalmas.

Egyéb információ: