Európa

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Az Andorrai Hercegség területén nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Felügyelő képviselet Barcelonai Főkonzulátus

Aktuális:

2020. 07. 16.
Covid-19 járványügyi helyzet:

Beutazási feltételek Andorrába:

Szárazföldi közlekedés:

A COVID-19 járvány miatti be- és átutazási korlátozások megszűntek, karanténkötelezettséget sem írnak már elő a külföldről belépőknek, a határátkelőhelyek megnyitottak. 

Tartózkodási feltételek:

Az országon belül visszaállt a szabad mozgás korábbi rendje. A tömegközlekedési eszközök legfeljebb befogadóképességük 50%-ával üzemelhetnek. 

2020. július 15-től 10 év felettiek számára az arcmaszk viselése kötelező szabadtéren, valamint minden nyitott és zárt közterületen, ennek hiánya 100 eurós, visszaesők esetében 1001 eurós pénzbüntetést von maga után (6 éves kor felett ajánlott a maszkviselés).

Tájékozódás:

A vírusról általános jellegű tájékoztatás a 188-as (külföldről tárcsázva: +376 301188) telefonszámon kérhető, fertőzésgyanú esetén pedig a 116-os segélyhívószámot kell hívni. Az aktuális egészségügyi helyzetre vonatkozó minden információ megtalálható az andorrai kormány honlapján (katalán nyelven): https://www.govern.ad/coronavirus

Biztonság:

Andorra rendkívül biztonságos ország, bűnözés gyakorlatilag nem létezik.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:

(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

A szülők nélkül Andorrába utazó kiskorúnak rendelkeznie kell a szülők, gondviselők vagy törvényes képviselők által írt és aláírt, beutazáshoz hozzájáruló nyilatkozattal. További információt erről az alábbi oldalon talál >>

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges.

Házikedvencek beutazása:  

Az állatoknak azonosító mikrochippel, veszettség elleni védőoltással és kisállatútlevéllel kell rendelkezniük. Ötnél több állat behozatala esetén a fentieken túl rendelkezniük kell a „TRACES” egészségügyi bizonyítvánnyal is. Bővebb információ: https://www.exteriors.ad/en/travel-to-andorra, „Travelling with animals” menüpont. 

Vám: https://www.duana.ad/franquicies

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR).

Időjárás: Andorra hegyekben fekszik, télen hideg lehet (a leghidegebb januárban van, amikor az átlagos minimumhőmérséklet -2 °C, a legmelegebb július (átlagos legmagasabb hőmérséklet: 26 °C).  A síszezon decembertől áprilisig tart. Az évi átlagos csapadékmennyiség a fővárosban 800 mm, magasabban fekvő helyeken elérheti az 1500 mm-t is.

Biztosítás: Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem érvényes. Érdemes teljeskörű baleset- és utasbiztosítást kötni.

Közlekedés: Andorrában a magyar vezetői engedélyt abban az esetben fogadják el, ha birtokosának nem Andorrában van a szokásos tartózkodási helye.

Amennyiben ott van, az illető andorrai tartózkodásának engedélyezését követő 6 hónapon belül köteles vezetői engedélyüket andorrai okmányra cserélni. Ez az Európai Unió tagállamai által kibocsátott okmányok cseréje esetében vizsgakötelezettség nélkül történik.

A jogszabályról katalánul ezen a honlapon olvashat. 

A téli időszakban (november 1. és május 15. között) a gépjárművek kötelező tartozékaként írják elő az ország teljes területén a téligumit vagy hóláncot. Ezek hiánya esetén személygépkocsik esetén 180, tehergépkocsik esetén 500 euróig terjedő bírság szabható ki.

A tömegközlekedést buszok biztosítják (www.mobilitat.ad/ca/linies-regulars-nacionals). A legközelebbi nemzetközi repülőtér: Girona (GRO) (Spanyolország), innen (valamint a barcelonai repülőtérről (BCN) is közvetlen buszjáratok indulnak az andorrai fővárosba.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A www.tramits.ad  weboldalon valamennyi hatóság és ügytípus-leírás elérhető.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az Andorrába beutazók számára nincsen kötelezően előírt beadandó oltás, az általános közegészségügyi helyzet a fejlett európai országok szintjének megfelelő, a kórházi körülmények jók. A csapvíz közvetlen fogyasztásra alkalmas.

Egyéb információ: