Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Bécs
Főkonzulátus, Innsbruck
Állandó EBESZ képviselet
Állandó ENSZ képviselet

Aktuális:

2021. 10. 19.
1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

Az országban érvényes helyi járványügyi szabályok a lenti 4. pontban olvashatók!

a. Be lehet-e utazni az országba? IGEN 

A Magyarországról történő beutazás feltételei:

 • 48 órán belüli antigén vagy 72 órán belüli PCR tesztről szóló orvosi igazolás, VAGY
 • orvosi igazolás arról, hogy az utazó a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett vagy hogy esetében 90 napon belül vérvizsgálat (szérum, plazma vagy teljes vérkép) alapján antitest kimutatására került sor , VAGY
 • igazolás arról, hogy az utazót a beutazási rendelet I. mellékletében felsorolt oltások egyikével (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, Sinovac) beoltották, az alábbiak szerint:
 1. a második oltástól kezdődően, ameddig annak beadásától 360 nap nem telt el, amennyiben az első és a második oltás között legalább 14 nap eltelt - egy dózisú oltóanyagoknál a beadás utáni 21. naptól számított 270. napig,
 2. egy oltás megtörténtétől (360 napig), amennyiben annak beadása előtt legalább 21 nappal a beoltottnak pozitív PCR tesztje vagy az oltás előtt pozitív antitest tesztje volt,
 3. további, (többségében a 3.) kiegészítő oltás esetében, amennyiben annak beadásától 360 nap nem telt el, és az utolsó oltás és a kiegészítő oltás között legalább 120 nap eltelt. Valamennyi oltás, (a korábban felvett oltás/okat/ is beleértve) kizárólag Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, vagy Sinovac típusú lehet. (A Szputnyik V oltást Ausztria nem ismeri el.)

A fenti tényeket a beutazási rendelet (Einreiseverordnung) A (német) vagy B (angol) mellékletében szereplő igazolásnak megfelelő tartalommal, angol vagy német nyelven kell igazolni. 

Az országba történő belépés antitest vizsgálatról készült német vagy angol nyelvű orvosi igazolás birtokában is lehetséges, ezen igazolások a mintavételtől számított 90 napig érvényesek.  Az antitest vizsgálatról az orvos által külön kiállított igazolást fogadják el, ezen igazolásra nincsen a rendeletben igazolás-minta.

A tesztkötelezettség a belépéstől számított 24 órán belül pótolható, ehhez a határátlépésnél kérhetik a tesztelési időpontfoglalás bemutatását. Ebben az esetben az előzetes regisztrációs kötelezettség továbbra is fennáll (a regisztrációs formanyomtatvány ITT elérhető)! Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy az osztrák hatóság az utólagos tesztkötelezettség teljesítését ellenőrzi!

A nem egyedül utazó, 12 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség. A 12 és 18 év közötti – nem oltott és nem gyógyult - gyermekek, akik oltottsági- vagy gyógyultsági igazolással beutazó felnőtt kíséretében utaznak be, teszt bemutatására kötelesek.

A magyar védettségi igazolvány nem elfogadott.

Az uniós digitális Covid-igazolvány abban az esetben jogosít belépésre, ha az az alábbi oltóanyagok valamelyikének mind a két dózisát tartalmazza: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, vagy Sinovac, kivétel ez alól az egydózisú Johnson and Johnson vakcina.

A világjárvány miatti utazási korlátozásokkal kapcsolatos legaktuálisabb információk mindig elérhetők az osztrák külügyminisztérium honlapján - ITT): 

FONTOS!  Az Ausztriából más országba történő továbbutazás esetén a célország beutazási (és repülőút esetében a légitársaság szállítási) feltételeinek is eleget kell tenni, ezt például a repülőtéren a check-in-nél és a beszállásnál ellenőrzik.

A fenti feltételrendszer a továbbiakban halaszthatatlan családi okból történő beutazásnál is fennáll.

b. Kell teszt? IGEN, kivéve, ha a beutazó a beutazási rendelet/Einreiseverordnung A   ( német ) vagy B  (angol) mellékletében szereplő igazolással rendelkezik, vagy egyéb módon (pl.: antitest eredménnyel) megfelel a fenti a) pontban kifejtetteknek.

A munkavállalási-, tanulmányi- és családi célból ingázók (az Einreiseverordnung Anlage 1-ben szereplő országokból, köztük Magyarországról történő beutazás esetén) hetente egy negatív teszt bemutatására kötelesek.

Ciprusról közvetlen légi járattal beutazók esetében kötelező a regisztráció és a PCR-teszt reptéren történő elvégzése, amennyiben nem rendelkeznek teljes védettséget tanúsító igazolással vagy negatív PCR-teszt eredménnyel. Pozitív teszteredmény esetén karantén-kötelezettség lép életbe. Kivételes esetben (pl.a reptéri tesztállomás zárva tart) a tesztkötelezettség a belépéstől számított 24 órán belül pótolható.

Tesztelési lehetőségek:

c. Kell regisztrálni? 

Magyarországról és a lenti e2) pontban szereplő országokból történő beutazás esetén - amennyiben az utazó a belépésnél rendelkezik a fenti a) pontban leírt tesztről/oltottságról/gyógyultságról szóló igazolások valamelyikével - 2021. június 10-től kezdve nem.

Amennyiben a beutazó személy a tesztkötelezettséget a beutazástól számított 24 órán belül kívánja pótolni, a regisztráció továbbra is kötelező!

Egyéb országokból történő beutazás esetén igen.

A regisztrációra EZEN a linken van lehetőség, angol és német nyelven, legkorábban a beutazást megelőző 72 órán belül. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

A magyar védettségi igazolványt nem fogadják el.

Az oltottság alapján akkor lehetséges a Magyarországról történő beutazás, ha a beutazó igazolni tudja, hogy a rendelet I. mellékletében szereplő oltással (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, Sinovac) beoltották az alábbiak szerint:

 1. a második oltástól kezdődően, ameddig annak beadásától 360 nap nem telt el, amennyiben az első és a második oltás között legalább 14 nap eltelt- egy dózisú oltóanyagoknál a beadás utáni 21. naptól számított 270 napig,
 2. egy oltás megtörténtétől (360 napig), amennyiben annak beadása előtt legalább 21 nappal a beoltottnak pozitív PCR tesztje vagy az oltás előtt pozitív antitest tesztje volt.
 3. további, (többségében a 3.) kiegészítő oltás esetében, amennyiben annak beadásától 360 nap nem telt el, és az utolsó oltás és a kiegészítő oltás között legalább 120 nap eltelt.

Az általános beutazási szabályokat ld. az a.) pont alatt.

Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson és Moderna oltóanyaggal történt oltás megfelelő igazolásával látogathatók az éttermek, vendéglátóipari egységek (l. 5.) pont).

e. Karanténkötelezettség:A kiindulási országtól függően VAN.

Magyarországról történő beutazás esetén nincs.

e1. Az Anlage 2-ben szereplő országokból ( ún. „vírusmutációs országok”: Brazília, Chile, Costa Rica, Suriname) történő beutazás esetén minden esetben van karantén kötelezettség. Ezekből az országokból kizárólag osztrák és EGT, valamint svájci állampolgárok és a velük egy háztartásban élők, Ausztriában vagy más EGT és néhány további országban lakóhellyel rendelkező személyek, illetve olyan személyek utazhatnak be, akik esetében ezt, szakmai cél, tanulmányi cél, kutatás,  humanitárius ok tervezhető családi ok stb. indokolja. A beutazók negatív teszteredményről szóló igazolás bemutatására is kötelesek. A karantén öt nap után szakítható meg negatív teszteredmény birtokában. A szállítási vállalkozások felelőssége, hogy a fenti feltételeket a beutazók tudomására hozzák.

e2. Nincs karanténkötelezettség az Anlage 1-ben szereplő országokból történő beutazás esetén (amennyiben a beutazó a beutazást megelőző 10 napban kizárólag ezen országokban tartózkodott):  Andorra, Ausztrália, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Dánia, Németország, Észtország, Finnország, Franciaország, Liechtenstein, Görögország, Hollandia, Hongkong, Horvátország, Írország, Izland, Jordánia, Kanada, Katar, Litvánia, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Makaó, Málta, Moldova, Monaco, Uruguay, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, San Marino, Svédország, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Tajvan, Dél-Korea, Csehország, Magyarország, Vatikán, Vietnám.

e3. Az e1. és a e2. pontokban nem felsorolt országokból az a) pontban felsorolt igazolás birtokában, regisztráció után és 10 napos karanténkötelezettség mellett lehetséges a beutazás, mely 5 nap után megszakítható. A teljes védettséggel rendelkező, valamint a gyógyultságot igazolt személyek azonban mentesülnek a regisztrációs- és karanténkötelezettség alól.

A karantén eltöltésének helyszínét az utazó a saját költségén kell, hogy biztosítsa. Amennyiben a beutazása karanténkötelezettség alá esik, de a karantén eltöltésére megfelelő helyszín meglétét nem tudja igazolni, a beutazását megtagadják.

f. Üzleti célú beutazás feltétele 

Az üzleti célú beutazásra az általános feltételek érvényesek (ld. a b) pont alatt): negatív teszt, oltási vagy a betegségből történő kigyógyultság igazolása.

g. Tranzitálási szabályok:

A csak szükséges megállással történő folyamatos tranzit minden országból, tehát osztrák repülőtéren landolva és oda igyekezve is lehetséges. Az Ausztriából más országba történő továbbutazás esetén a célország beutazási és a repülőtársaság szállítási feltételeinek is eleget kell tenni, ezt például a repülőtéren a check-in-nél vagy a beszállásnál ellenőrzik. A szabad tranzitálás nem vonatkozik az utast a repülőtérre szállító családtagra, így javasoljuk vonat, busz, taxi, kisbuszos szolgálatás igénybevételét.

h. Beutazási szabályok alóli mentesség

A beutazási korlátozások alól mentes a tranzit, továbbá az áru- és személyforgalom fenntartása céljából (pl. buszsofőrök), halaszthatatlan állatgondozás, halaszthatatlan mezőgazdasági tevékenység, államérdekből, repatriáló járatok személyzete tagjaként történő beutazás.

Egészségügyi ellátás céljából korlátozás nélkül beutazhatnak az osztrák állampolgárok, továbbá mindazok, akik kötelező egészségbiztosítással rendelkeznek Ausztriában és azok is, akiket orvosi okokból egy meghatározott osztrák egészségügyi intézményben kell kezelni. A belépéskor be kell mutatni a halaszthatatlan orvosi kezelésről szóló igazolást (német vagy angol nyelven). Az ugyan ilyen céllal külföldre utazók pedig ugyanezen feltételek mentén térhetnek haza.

i. Egyéb hasznos információ:

Bécs-Schwechati nemzetközi repülőtér elérhetősége:  https://www.viennaairport.com/ 

Salzburgi nemzetközi repülőtér elérhetősége: https://www.salzburg-airport.com/

Innsbrucki nemzetközi repülőtér elérhetősége: https://www.innsbruck-airport.com/

Klagenfurti nemzetközi repülőtér elérhetősége: https://airport-klagenfurt.at/

Grazi nemzetközi repülőtér elérhetősége: https://www.flughafen-graz.at/home.html

Linzi nemzetközi repülőtér: https://www.linz-airport.com/de

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból

Az Ausztriából történő kiutazáshoz, illetve az Ausztrián keresztül történő tranzitáláshoz szükséges, hogy az utas a kiutazás célországa beutazási feltételeinek eleget tegyen. 

3) Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a EOGstVyhwJLA4YmGwa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a uSGJDwEeBUpdBIJWVq9MGOxcTzkTa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok:

AKTUÁLIS KORONAVÍRUS INTÉZKEDÉSEK, MELYEK AZ EGÉSZ ORSZÁGRA ÉRVÉNYESEK

Az általános, részletes járványügyi szabályok (szolgáltatások igénybe vétele, üzletek, múzeumok nyitva tartása stb.) a következő linken találhatók meg, mindig frissítve: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.htmlhttps://coronavirus.wien.gv.at/neue-corona-regeln/ 

A szolgáltatások (pl. vendéglátás, szállás) túlnyomó részét csak azok a személyek vehetik igénybe (ún.”3G” = Getestet, Geimpft, Genesen kategóriába tartozók), akik hitelt érdemlően igazolják az oltás megtörténtét, a negatív teszteredményt vagy azt, hogy a Covid-19 fertőzésből felépültek. A tesztek érvényessége a szolgáltatások igénybevételénél: PCR teszt 72 óra, antigén teszt 24 óra érvényességű. Ez a szabály a 12. életévüket betöltött személyekre vonatkozik. 

Figyelem! A beutazási szabályoktól eltérően a szolgáltatások igénybevételéhez csak a Pfizer, az Astra Zeneca, a Johnson and Johnson és a Moderna vakcina megfelelő!

A szolgáltatások igénybevételénél kizárólag azokat az Ausztria által kiállított, valamint elismert, teljes védettséget igazoló oltási dokumentumokat fogadják el („zöld útlevél”, oltási igazolás), melyeket a második vagy a kiegészítő oltást követően állították ki (kivéve az egydózisú Johnson and Johnson vakcinával történt oltást  és a betegségből való felgyógyulás esetét). A helyi szolgáltatások igénybe vételére a magyar védettségi igazolvány és oltottságról szóló magyar orvosi igazolás nem nyújt lehetőséget.

A szolgáltatások angol vagy német nyelvű, 90 napnál nem régebbi pozitív antitest igazolással is igénybe vehetők a 1.a) pontban foglaltaknak megfelelő módon. 

Javasoljuk, hogy a kiutazás előtt szállásadójuknál érdeklődjenek arról, hogy az oltottság, a teszt, illetőleg a betegségből való kigyógyultság az adott szálláson milyen dokumentummal igazolható.

Ausztriában kötelező az FFP2 maszk viselése.

6. életév betöltéséig nem kötelező maszk használata, 6. és 14. életév között, valamint várandós nők esetében  elegendő a szájat és orrot eltakaró maszk használata a maszkviselési kötelezettséggel érintett helyeken (pl. tömegközlekedés, taxi, kereskedelem, egészségügyi intézmények, hivatalok, stb.).

A kulturális intézményekbe (mozi, színház, koncert termek, stb.) belépés esetén szintén a fenti említett 3G szabály érvényes, azonban az éjszakai bárokba történő belépés esetén a tesztek közül csak a 72 órás érvényességű PCR- tesztet fogadják el.

REGIONÁLIS INTÉZKEDÉSEK:

 • Bécs városában az általános szabályoktól eltérően 6 éves kortól érvényes az ún. fenti ún. „2,5 G” (PCR-Getestet, Geimpft, Genesen), szabály. Antigén tesztet nem fogadnak el.
 • A fővárosban a PCR-tesztek érvényességi ideje az eddigi 72 óráról 48 órára csökkent.
 • Az 500 fő feletti rendezvények esetében és az éjszakai szórakozóhelyeken a 2,5 G szabály helyett a 2G szabályt vezetik be (csak az oltottak és a gyógyultak vehetnek részt a rendezvényeken, teszteredménnyel rendelkezők nem).  
 • A hagyományos (nem éjszakai) vendéglátóhelyeken már nem fogadják el a 2,5 G feltételek igazolásaként az antigén teszteket, a tesztek közül kizárólag a 48 órán belüli PCR tesztek jogosítanak fel a vendéglők látogatására (az oltottak és gyógyultak teszteredmény nélkül léphetnek be). 
 • A tesztekre vonatkozó szigorítás a 6-12 éves korú gyermekekre nem vonatkozik.
 • A maszkviselés továbbra is fennmarad. Ezen rendelkezés az országba történő belépés szabályait nem érinti!

A mindenkor hatályos regionális intézkedések, kiutazási korlátozások tartományok szerinti bontásban a következő linken találhatók: https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/regionale-zusaetzliche-massnahmen/

A vasúti- és távolsági busz menetrendek, ahol az esetleges járatritkítás vagy szüneteltetés figyelemmel kísérhető:

5)  A nyári szezonra vonatkozó további információ

A nyári szezonra az általános beutazási szabályok vonatkoznak. Beutazás Magyarországról Ausztriába: b) pont. Oltások/ védettségi igazolvány elfogadása: d) pont. Általános járványügyi szabályok, szálláshelyek, vendáglátóipari egységek nyitva tartása: 5) pont.

További elérhetőségek a koronavírussal kapcsolatban Ausztriában: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Hotlines.html

Az osztrák helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (pl. fertőzöttek száma) a következő linken követhetők folyamatosan: 

Angol nyelvű információ:

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Az osztrák hatóságok a 2015. novemberi párizsi merényletek óta megnövekedett, de absztrakt terrorfenyegetettségből indulnak ki az ország vonatkozásában és intézkedéseiket is ehhez igazítják. Általánosságban elmondható, hogy megerősített rendőri jelenlétet biztosítanak a nagy forgalmú, turisták által különösen kedvelt pontokon.

A nagyobb tömegeket vonzó események és helyszínek látogatása esetén a magyar állampolgárokat is fokozottabb óvatosság és elővigyázatosság tanúsítására kérjük.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  

IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 

Javasoljuk a külföldre utazók számára elsősorban az útlevél, továbbá az új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány használatát.

Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:   
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége: 
IGEN


Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):    IGEN
Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás Kiskorúak beutazása: 

Ausztriában nincs konkrét törvényi szabályozás arra nézve, hogy a külföldi kiskorúak milyen igazolásokkal utazhatnak be szüleik nélkül az országba. Nem kötelező, de ajánlott, hogy az egyedül, vagy nem valamelyik szülője kíséretében utazó fiatalkorú vigyen magával egy meghatalmazást, amely – esetleges feltartóztatás vagy más probléma esetén – lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan meg lehessen keresni a szülői felügyeletet gyakorló személyt. 

Célszerű tartalom: a kiskorú neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum); a szülői felügyelet gyakorlójának neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum); aszülői felügyelet gyakorlójának telefonos elérhetősége; a kiskorú hova, milyen időtartamra és milyen céllal utazik; a kiskorú egyedül utazik-e, vagy kísérővel – ebben az esetben a kísérő személyes adatai (lakcím, születési dátum).Külön formai követelmények betartása nem kötelező, azonban  javasolt a nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt aláírni és idegen nyelven is elkészíteni. 

Amennyiben a kiskorú nem csupán beutazik, hanem egy vagy több éjszakát is eltölt Ausztriában szülője nélkül, akkor tartományonként eltérő szabályok vonatkoznak arra, hogy ezt hány évesen, és kísérővel, vagy anélkül teheti. Ilyen esetben mindenképp javasolt egy írásos meghatalmazás a szülőtől.  

Házikedvencek beutazása:

Információt a NÉBIH oldalán talál.

Vízum:

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Vám:  https://www.bmf.gv.at/zoll/reise/reise.html 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Biztosítás, egészségügyi ellátás: Amennyiben Ön Magyarországon biztosított, más tagállamban – így Ausztriában is – nem teljes körű, hanem az orvosilag szükséges egészségügyi ellátást veheti igénybe, ha a magyarországi egészségbiztosítótól igényli az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet tb-támogatással igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Ez utóbbi esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával utólag sincsen lehetőség a költségek megtéríttetésére. Bővebben: http://neak.gov.hu.

Ausztriában mind a mentés (pl. helikopter), mind pedig az egészségügyi ellátás (pl. szülés) költségei jóval magasabbak, mint Magyarországon, ezért is különösen fontos a minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó (külön) utazási biztosítás előzetes megkötése az Ausztriába történő beutazás előtt. Különösen ajánlatos ez a téli, illetőleg veszélyes sportok kedvelőinek (síelés, hegymászás, vadvízi evezés, stb), illetve terhesség esetén. 

További információ.

Közlekedés: 

Határellenőrzés

Az osztrák rendőrség az osztrák-magyar határszakasz mentén szúrópróbaszerűen határellenőrzést végez az embercsempészek és az illegális migránsok kiszűrése érdekében. 

Kérjük, utazásuk tervezése során vegyék figyelembe, hogy az összes osztrák-magyar határátkelőhelyen számítani lehet határellenőrzésre, melynek következményeként a határátkelőhelyeken hosszabb várakozási időre kell számítani Ausztriába történő belépéskor. Javasoljuk, hogy indulás előtt előzetesen érdeklődjön a kialakult forgalmi helyzetről a következő weboldalakon: www.police.hu, www.utinform.hu, 06-1-336-2400; www.asfinag.at

Gépjárművel Ausztriában

Ausztria területén a november 1. és április 15. közötti időszakban – téli út- és időjárási viszonyok esetén – kötelező a téli gumi használata.

Magyar rendszámú gépjármű ausztriai használata: https://becs.mfa.gov.hu/page/magyar-rendszamu-gepjarmu-ausztriai-hasznalata

Magyar vezetői engedély használata:
https://becs.mfa.gov.hu/page/magyar-vezetoi-engedely-hasznalata-ausztriaban

Szabálysértés, bírság

Az osztrák hatóságok az Ausztria területén áthaladó gépjármű forgalmat rendszeresen, rendkívül szigorúan ellenőrzik. További információ: https://becs.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-ausztriaba-gepjarmuvel-valo-beutazas-illetve-fuvarozas-soran-felmeruelo-problemakrol

Úthasználati díj: www.asfinag.at/maut/vignette

Téli gumi kötelező használata: november 1 – április 15 között téli útviszonyok (hó, jég, olvadt hó, síkos, csúszós úttest) esetén. Ennek elmulasztása esetén a gépjármű vezetője szabálysértési bírsággal sújtható. További információ: www.winterreifen-pflicht.at/winterreifenpflicht_pkw.html

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal: A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Információ Ausztriában történő letelepedéshez 
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/AT/hu/Konzuliinfo/elni_dolgozni_ausztriaban.htm

Egyéb információ:

Ausztria Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bécs