Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Bécs
Főkonzulátus, Innsbruck
Állandó EBESZ képviselet
Állandó ENSZ képviselet

Aktuális:

2021. 01. 15. 
Beutazás Ausztriába

Január 15-től kezdődően az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lép életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók.

A regisztrációra a következő linken van lehetőség, angol és német nyelven: 

A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül. 

Az általános belépési szabályok az alábbiak:

2020. december 19-től Ausztriába  korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül) kizárólag az alacsony kockázatú országokból lehet beutazni: Ausztrália, Finnország, Írország, Izland, Japán, Új-Zéland, Norvégia, Dél-Korea, Uruguay, Vatikán. 

Más országokból történő beutazások esetén minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulni, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Ez érvényes a Magyarországról beutazó személyekre is. Az Ausztrián keresztül történő tranzitálás - csak a feltétlenül szükséges megállással - továbbra is korlátozás nélkül lehetséges marad.

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be.

A beutazás előtt az E/F nyomtatványt lehetőleg ki kell tölteni.

A jogszabály és a mellékletei a következő linkeken érhetőek el:

https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20011303

C - Ärztliches Zeugnis (orvosi igazolás német nyelven)

D- Medical Certificate (orvosi igazolás angol nyelven)

A január 15-től hatályos új E és F nyomtatványok a következő linkeken érthetőek el:

72 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén tesztelési eredményről kiállított igazolás birtokában utazhatnak be az alábbi körbe tartozó személyek. (igazolás hiányában 10 napos karanténkötelezettség mellett lehetséges a beutazásuk, melyet teszttel kiválthatnak):

  • A humanitárius küldetést ellátók, 
  • munkavégzési/szakmai célból beutazók, akik nem rendszeres ingázók (Pl. 24 órás ápolók és gondozók, üzleti tárgyalásra beutazók, szezonális munkavállalók.)
  • az egészségügyi ellátás céljából beutazó személy kísérője, 
  • a halaszthatatlan hatósági vagy bírósági eljárásban meghatározott kötelezettségüket teljesítők (pl. idézésnek való megfelelés), 
  • kiváltságokra és mentességekre jogosító, osztrák hatóság által kiállított legitimációs kártyával rendelkező külföldi állampolgárok 

Kivételek a fenti szabályozás alól (beutazási korlátozások, regisztrációs kötelezettség):

a.) Egészségügyi ellátás céljából korlátozás nélkül beutazhatnak az osztrák állampolgárok, továbbá mindazok, akik kötelező egészségbiztosítással rendelkeznek Ausztriában és azok is, akiket orvosi okokból egy meghatározott osztrák egészségügyi intézményben kell kezelni. A belépéskor be kell mutatni a halaszthatatlan orvosi kezelésről szóló igazolást.

b.) Az előreláthatatlan és halaszthatatlan, méltányolható családi okból beutazók korlátozás nélkül léphetnek be (pl. súlyos betegség, haláleset, temetés, születés, ápolás/segítségnyújtás sürgős esetekben). A tervezhető családi okból (pl.születésnap, esküvő, keresztelő) történő beutazás azonban csak korlátozás mellett lehetséges.

c.) További korlátozás nélküli beutazások: az áru- és személyforgalom fenntartása céljából (pl. buszsofőrök), halaszthatatlan állatgondozás, halaszthatatlan mezőgazdasági tevékenység, tranzit a feltétlenül szükséges megállással, rendszeres ingázás munkavégzés (kivéve: személyi gondozók), tanulmányok folytatása céljából, valamint családi okból vagy élettárs látogatása céljából, repatriáló járatok személyzete tagjaként történő beutazás.

Gyakori kérdések és válaszok a beutazással kapcsolatban (Melyik kategóriába tartozom a fentiek közül?): https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Haeufig-gestellte-Fragen/FAQ--Reisen-und-Tourismus.html

Információk a gazdasági kamara honlapján:

https://news.wko.at/news/salzburg/oesterreich-verschaerft-einreisbestimmungen.html

A beutazással kapcsolatos további információk megtalálhatók: 

A vasúti- és távolsági busz menetrendek, ahol az esetleges járatritkítás vagy szüneteltetés figyelemmel kísérhető:

Az osztrák államvasutak (ÖBB): www.oebb.at, GYSEV: https://www2.gysev.hu/nemzetkozi-utazasok/nemzetkozi-menetrendek 

Flixbus menetrend: https://www.flixbus.hu/

Regiojet menetrend: https://bustickets.regiojet.com/?1

Aktuális koronavírus intézkedések:

December 26-tól érvényes az új lockdown szabályozás, a harmadik lockdown első fázisa január 24-ig tart.

Az első fázis szabályai:

Egész napos kijárási korlátozás, kivételek: Az életet, testi épséget és a vagyontárgyat közvetlenül veszélyeztető és súlyos kárral fenyegető helyzet elhárítása, a segítségre szoruló emberek gondozása és támogatása, a családi jogok gyakorlása és a családi kötelességek teljesítése, a mindennapi élet alapvető szükségletek biztosítása, az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele, hitéleti ok, állatok gondozása és ellátása, munkavégzés és képzés, testi és szellem felfrissülés és kikapcsolódás, halaszthatatlan hatósági és bírósági ügyintézés. A korlátozást megszegők 1.450 EUR-ig terjedő bírsággal sújthatók.

Az üzletek zárva maradnak, kivéve az alapvető ellátáshoz szükséges üzleteket: élelmiszer, patika, posta, drogéria, állateledel stb. Click and Collect ugyanakkor minden üzletben lehetséges az engedélyezett nyitvatartási időben (6-19).

A testközeli szolgáltatást nyújtók (pl. fodrász, kozmetika) zárva. Bank, szerviz, szabó, tisztító és egyéb nem testközeli szolgáltatást nyújtó ügyféltere nyitva lehet.

Kültéri sport folytatható, fejenként 10m2, 1 méter távolsággal.

A sífelvonók december 24-től kinyithatnak, a zárt felvonók fele telítettséggel üzemelhetnek, itt FFP2 maszk kötelező 14 éves kor felett. Nyitott felvonókon bármilyen maszk hordható.

A gasztronómiai egységekben kizárólag a megrendelt étel elhozatala lehetséges, kivéve a munkahelyi étkezdéket. Házhoz szállítás 0-24 óráig megengedett.

A kereskedelmi szállások zárva maradnak, kivéve a szakmai célból történő igénybevételt.

Múzeumok, könyvtárak, állatkertek és botanikus kertek zárva.

A tanítás a téli szünet után, január 7-én távoktatás formájában folytatódik, január 25-től pedig várhatóan megkezdődik a tanítás az osztálytermekben.

További hasznos információk:

Amennyiben valaki Ausztriában tartózkodva a koronavírus tüneteit véli magán érzékelni, ne menjen orvoshoz, kórházba, hanem rögtön hívja fel a 0-24 óráig elérhető 1450-es vagy 0800 555 621-es telefonszámot és ezen keresztül kérjen segítséget! Bécs területén a 141-es telefonszámon is kérhetnek segítséget az Ärztefunkdienst orvosaitól.

További elérhetőségek: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Hotlines.html

Közegészségügyi ajánlások: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Haeufig-gestellte-Fragen/FAQ--Gesundheit-und-Pflege.html

Az idősek és a rizikócsoportba tartozó személyek Bécs területén kérhetnek segítséget a 01/4000-4001-es 24 órában hívható telefonszámon, ha az élelmiszerek vagy gyógyszerek beszerzésében segítségre van szükségük.

Az osztrák helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (pl. fertőzöttek száma) a következő linken követhetők folyamatosan: 

Angol nyelvű információ:

Beutazás Ausztriából Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a  +36 80 277 456,  külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy  elektronikusan a MrznvZTeEE6I0YDMMa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet LWBIdhLzs9kj3kMmZjYa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=osztr%C3%A1k+hat%C3%A1rszakasz

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Az osztrák hatóságok a 2015. novemberi párizsi merényletek óta megnövekedett, de absztrakt terrorfenyegetettségből indulnak ki az ország vonatkozásában és intézkedéseiket is ehhez igazítják. Általánosságban elmondható, hogy megerősített rendőri jelenlétet biztosítanak a nagy forgalmú, turisták által különösen kedvelt pontokon.

A nagyobb tömegeket vonzó események és helyszínek látogatása esetén a magyar állampolgárokat is fokozottabb óvatosság és elővigyázatosság tanúsítására kérjük.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  

IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 

Javasoljuk a külföldre utazók számára elsősorban az útlevél, továbbá az új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány használatát.

Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:   
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége: 
IGEN


Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):    IGEN
Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás Kiskorúak beutazása: 

Ausztriában nincs konkrét törvényi szabályozás arra nézve, hogy a külföldi kiskorúak milyen igazolásokkal utazhatnak be szüleik nélkül az országba. Nem kötelező, de ajánlott, hogy az egyedül, vagy nem valamelyik szülője kíséretében utazó fiatalkorú vigyen magával egy meghatalmazást, amely – esetleges feltartóztatás vagy más probléma esetén – lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan meg lehessen keresni a szülői felügyeletet gyakorló személyt. 

Célszerű tartalom: a kiskorú neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum); a szülői felügyelet gyakorlójának neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum); aszülői felügyelet gyakorlójának telefonos elérhetősége; a kiskorú hova, milyen időtartamra és milyen céllal utazik; a kiskorú egyedül utazik-e, vagy kísérővel – ebben az esetben a kísérő személyes adatai (lakcím, születési dátum).Külön formai követelmények betartása nem kötelező, azonban  javasolt a nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt aláírni és idegen nyelven is elkészíteni. 

Amennyiben a kiskorú nem csupán beutazik, hanem egy vagy több éjszakát is eltölt Ausztriában szülője nélkül, akkor tartományonként eltérő szabályok vonatkoznak arra, hogy ezt hány évesen, és kísérővel, vagy anélkül teheti. Ilyen esetben mindenképp javasolt egy írásos meghatalmazás a szülőtől.  

Házikedvencek beutazása:

Információt a NÉBIH oldalán talál.

Vízum:

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Vám:  https://www.bmf.gv.at/zoll/reise/reise.html 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Biztosítás, egészségügyi ellátás: Amennyiben Ön Magyarországon biztosított, más tagállamban – így Ausztriában is – nem teljes körű, hanem az orvosilag szükséges egészségügyi ellátást veheti igénybe, ha a magyarországi egészségbiztosítótól igényli az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet tb-támogatással igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Ez utóbbi esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával utólag sincsen lehetőség a költségek megtéríttetésére. Bővebben: http://neak.gov.hu.

Ausztriában mind a mentés (pl. helikopter), mind pedig az egészségügyi ellátás (pl. szülés) költségei jóval magasabbak, mint Magyarországon, ezért is különösen fontos a minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó (külön) utazási biztosítás előzetes megkötése az Ausztriába történő beutazás előtt. Különösen ajánlatos ez a téli, illetőleg veszélyes sportok kedvelőinek (síelés, hegymászás, vadvízi evezés, stb), illetve terhesség esetén. 

További információ.

Közlekedés: 

Határellenőrzés

Az osztrák rendőrség az osztrák-magyar határszakasz mentén szúrópróbaszerűen határellenőrzést végez az embercsempészek és az illegális migránsok kiszűrése érdekében. 

Kérjük, utazásuk tervezése során vegyék figyelembe, hogy az összes osztrák-magyar határátkelőhelyen számítani lehet határellenőrzésre, melynek következményeként a határátkelőhelyeken hosszabb várakozási időre kell számítani Ausztriába történő belépéskor. Javasoljuk, hogy indulás előtt előzetesen érdeklődjön a kialakult forgalmi helyzetről a következő weboldalakon: www.police.hu, www.utinform.hu, 06-1-336-2400; www.asfinag.at

Gépjárművel Ausztriában

Ausztria területén a november 1. és április 15. közötti időszakban – téli út- és időjárási viszonyok esetén – kötelező a téli gumi használata.

Magyar rendszámú gépjármű ausztriai használata: https://becs.mfa.gov.hu/page/magyar-rendszamu-gepjarmu-ausztriai-hasznalata

Magyar vezetői engedély használata:
https://becs.mfa.gov.hu/page/magyar-vezetoi-engedely-hasznalata-ausztriaban

Szabálysértés, bírság

Az osztrák hatóságok az Ausztria területén áthaladó gépjármű forgalmat rendszeresen, rendkívül szigorúan ellenőrzik. További információ: https://becs.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-ausztriaba-gepjarmuvel-valo-beutazas-illetve-fuvarozas-soran-felmeruelo-problemakrol

Úthasználati díj: www.asfinag.at/maut/vignette

Téli gumi kötelező használata: november 1 – április 15 között téli útviszonyok (hó, jég, olvadt hó, síkos, csúszós úttest) esetén. Ennek elmulasztása esetén a gépjármű vezetője szabálysértési bírsággal sújtható. További információ: www.winterreifen-pflicht.at/winterreifenpflicht_pkw.html

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal: A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Információ Ausztriában történő letelepedéshez 
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/AT/hu/Konzuliinfo/elni_dolgozni_ausztriaban.htm

Egyéb információ:

Ausztria Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bécs