Európa

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Bécs
Főkonzulátus, Innsbruck
Állandó EBESZ képviselet
Állandó ENSZ képviselet

Aktuális:

2020. 10. 19.
Amennyiben valaki Ausztriában tartózkodva a koronavírus tüneteit véli magán érzékelni, ne menjen orvoshoz, kórházba, hanem rögtön hívja fel a 0-24 óráig elérhető 1450-es vagy 0800 555 621-es telefonszámot és ezen keresztül kérjen segítséget! Bécs területén a 141-es telefonszámon is kérhetnek segítséget az Ärztefunkdienst orvosaitól.

További elérhetőségek: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Hotlines.html

Közegészségügyi ajánlások: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Haeufig-gestellte-Fragen/FAQ--Gesundheit-und-Pflege.html

Az idősek és a rizikócsoportba tartozó személyek Bécs területén kérhetnek segítséget a 01/4000-4001-es 24 órában hívható telefonszámon, ha az élelmiszerek vagy gyógyszerek beszerzésében segítségre van szükségük.

A vasúti- és távolsági busz menetrendek, ahol az esetleges járatritkítás vagy szüneteltetés figyelemmel kísérhető:

Az osztrák államvasutak (ÖBB): www.oebb.at,  GYSEV: https://www2.gysev.hu/nemzetkozi-utazasok/nemzetkozi-menetrendek 

Flixbus menetrend: https://www.flixbus.hu/

Regiojet menetrend: https://bustickets.regiojet.com/?1

A kereskedelmi szálláshelyek május 29-én kinyitottak. 

Beutazás Ausztriából Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információt a www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a  +36 80 277 456,  külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy  elektronikusan a hrAwTN2mxa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=osztr%C3%A1k+hat%C3%A1rszakasz

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

Beutazás Ausztriába

2020. október 17-vel Ausztriában új rendelet lépett hatályba a beutazási szabályokat illetően, melynek célja az átláthatóbb szabályozás. A Magyarországról beutazó magyar állampolgárokra az eddigi szabályok vonatkoznak, a beutazás továbbra is korlátozásmentesen lehetséges. Az Ausztrián keresztül történő tranzitálás - a csak a feltétlenül szükséges megállással - továbbra is lehetséges marad.

A jogszabály és a mellékletei (pl. orvosi igazolás) a következő linken érhetőek el:

https://www.ris.bka.gv.at/GeltendeFassung.wxe?Abfrage=Bundesnormen&Gesetzesnummer=20011303

1. A belépés EU/EGT-országokból, Svájcból, Andorrából, Monacóból, San Marinóból, Vatikánból és az Egyesült Királyságból:

a.) Korlátozásmentes, ha

(1) a kiindulási ország korlátozás nélküli ország* és

(2) a beutazó valószínűsíti, hogy a beutazást megelőző 10 napban csak Ausztriában vagy egy korlátozásmentes országban tartózkodott.

b.) A fenti feltételek valamelyikének nem teljesülése esetén 72 óránál nem régebbi negatív tesztet tartalmazó igazolással lehetséges a beutazás, ennek hiányában tíz napos karanténba kell vonulni, amely egy negatív eredményű mikrobiológiai teszttel automatikusan lezárható.

c.) Azok a belépők, akik a belépést megelőző 10 napban bármikor egy magas kockázatú országban**  tartózkodtak, 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt tartalmazó igazolással utazhatnak be, különben karanténba kell vonulniuk és 48 órán belül kötelesek tesztet csináltatni. amennyiben a teszt negatív, a karantén lezártnak tekinthető.

2. Belépés a világ többi országából

a.) A belépés korlátozásmentesen lehetséges, ha a belépő a belépést megelőző 10 napban kizárólag Ausztriában vagy korlátozás nélküli országban* tartózkodott.

b.) Ellenkező esetben a beutazás nem lehetséges. 

Kivételek a b) pontban szereplő tiltás alól, többek között:

  • osztrák, svájci, brit állampolgárok, EU/EGT állampolgárok, és a velük egy háztartásban élő személyek,
  • olyan személyek, akiknek jogszerű lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye EU/EGT országban, Andorrában, Monacoban, San Marion-ban, a Vatikánban, Svájcban vagy Nagy-Britanniában van vagy ezekkel közös háztartásban élnek,
  • Osztrák D-vízummal vagy egyéb tartózkodási jogcímmel rendelkezők, a menekültügyi rendelkezések alapján Ausztriában tartózkodók,
  • diplomáciai vagy konzuli képviseletek, illetőleg nemzetközi szervezetek képviseletének tagjai és a velük közös háztartásban élők,
  • humanitárius tevékenységet végzők,
  • munkavégzési, tanulmányi, kutatási, iskolalátogatási céllal beutazók,
  • idézésre vagy egyéb hatósági vagy bírósági célból beutazók.

3. Egészségügyi ellátás céljából beutazók

Egészségügyi ellátás céljából beutazhatnak korlátozás nélkül az osztrák állampolgárok, továbbá mindazok, akik kötelező egészségbiztosítással rendelkeznek Ausztriában és azok is, akiket orvosi okokból egy meghatározott osztrák egészségügyi intézményben kell kezelni. Az e célból beutazókkal egy fő kísérő is beutazhat. A belépéskor be kell mutatni a halaszthatatlan orvosi kezelésről szóló igazolást.

4. Beutazás családi okból

A beutazási korlátozások nem érvényesek előreláthatatlan és halaszthatatlan családi okból történő beutazás esetén (pl. súlyos betegség, haláleset, temetés, születés, ápolás/segítségnyújtás). A tervezhető családi okból (pl. születésnap, esküvő, keresztelő) céljából történő beutazásra az általános szabályok vonatkoznak.

5. Egyéb kivételek a korlátozások alól

Többek között áru- és személyszállítás, halaszthatatlan állatgondozás, halaszthatatlan mezőgazdasági tevékenység, tranzit a feltétlenül szükséges megállással, rendszeres ingázás munkavégzés, tanulmányok folytatása vagy céljából vagy családi okból, repatriáló járatok személyzete tagjaként történő beuatzás.

A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be.

*Korlátozás nélküli országok: Ausztrália, Belgium, Bulgária (16 közigazgatási körzet kivételével: Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Jambol, Kardzhali, Montana, Plovdiv, Razgrad, Shumen, Sliven, Smoljan, Szófia, Stara Sagora ,Targovischte és Várna), Ciprus, Csehország (Prága régió kivételével) Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország (Ile-De-France és Provence-Alpes-Cote d’Azur régiók kivételével), Görögország, Hollandia, Horvátország (de annak csak 7 megyéje: Brod-Posavina, Isztria, Koprivnica-Križevci, Eszék-Baranya, Šibenik-Knin, Varaždin és Zadar), Írország, Izland, Japán, Kanada, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália (Lisszabon és Norte régiók kivételével), San Marino, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Kanári-szigetek (Spanyolország), Új-Zéland, Uruguay, Vatikán. 

**Magas kockázatú országok: Albánia, Andorra, Argentína, Bahrein, Banglades, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária 16 közigazgatási körzete: Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Jambol, Kardzhali, Montana, Plovdiv, Razgrad, Shumen, Sliven, Smoljan, Szófia, Stara Sagora,Targovischte és Várna, Chile, CostaRica, Csehország Prága régiója, Dél-Afrika, Ecuador, Egyiptom, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Franciaország Ile-De-France és Provence-Alpes-Cote d’Azur régiói, Fülöp-szigetek, Horvátország (7 megye kivételével: Brod-Posavina, Isztria, Koprivnica-Križevci, Eszék-Baranya, Šibenik-Knin, Varaždin és Zadar), Hubei tartomány (Kína), India, Indonézia, Irán, Izrael, Koszovó, Kuwait, Maldív-szigetek, Mexikó, Moldávia, Montenegró, Nigéria, Oroszország, Pakisztán, Peru, Portugália Lisszabon és Norte régiói, Románia, Spanyolország (Kanári- szigetek kivétel), Szenegál, Szerbia, Törökország, Ukrajna, USA

Az osztrák helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (pl. fertőzöttek száma) a következő linken követhetők folyamatosan: 

Angol nyelvű információ:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Az osztrák hatóságok a 2015. novemberi párizsi merényletek óta megnövekedett, de absztrakt terrorfenyegetettségből indulnak ki az ország vonatkozásában és intézkedéseiket is ehhez igazítják. Általánosságban elmondható, hogy megerősített rendőri jelenlétet biztosítanak a nagy forgalmú, turisták által különösen kedvelt pontokon.

A nagyobb tömegeket vonzó események és helyszínek látogatása esetén a magyar állampolgárokat is fokozottabb óvatosság és elővigyázatosság tanúsítására kérjük.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  

IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 

Javasoljuk a külföldre utazók számára elsősorban az útlevél, továbbá az új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány használatát.

Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:   
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége: 
IGEN


Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):    IGEN
Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás Kiskorúak beutazása: 

Ausztriában nincs konkrét törvényi szabályozás arra nézve, hogy a külföldi kiskorúak milyen igazolásokkal utazhatnak be szüleik nélkül az országba. Nem kötelező, de ajánlott, hogy az egyedül, vagy nem valamelyik szülője kíséretében utazó fiatalkorú vigyen magával egy meghatalmazást, amely – esetleges feltartóztatás vagy más probléma esetén – lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan meg lehessen keresni a szülői felügyeletet gyakorló személyt. 

Célszerű tartalom: a kiskorú neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum); a szülői felügyelet gyakorlójának neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum); aszülői felügyelet gyakorlójának telefonos elérhetősége; a kiskorú hova, milyen időtartamra és milyen céllal utazik; a kiskorú egyedül utazik-e, vagy kísérővel – ebben az esetben a kísérő személyes adatai (lakcím, születési dátum).Külön formai követelmények betartása nem kötelező, azonban  javasolt a nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt aláírni és idegen nyelven is elkészíteni. 

Amennyiben a kiskorú nem csupán beutazik, hanem egy vagy több éjszakát is eltölt Ausztriában szülője nélkül, akkor tartományonként eltérő szabályok vonatkoznak arra, hogy ezt hány évesen, és kísérővel, vagy anélkül teheti. Ilyen esetben mindenképp javasolt egy írásos meghatalmazás a szülőtől.  

Házikedvencek beutazása:

Információt a NÉBIH oldalán talál.

Vízum:

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Vám:  https://www.bmf.gv.at/zoll/reise/reise.html 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Biztosítás, egészségügyi ellátás: Amennyiben Ön Magyarországon biztosított, más tagállamban – így Ausztriában is – nem teljes körű, hanem az orvosilag szükséges egészségügyi ellátást veheti igénybe, ha a magyarországi egészségbiztosítótól igényli az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet tb-támogatással igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Ez utóbbi esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával utólag sincsen lehetőség a költségek megtéríttetésére. Bővebben: http://neak.gov.hu.

Ausztriában mind a mentés (pl. helikopter), mind pedig az egészségügyi ellátás (pl. szülés) költségei jóval magasabbak, mint Magyarországon, ezért is különösen fontos a minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó (külön) utazási biztosítás előzetes megkötése az Ausztriába történő beutazás előtt. Különösen ajánlatos ez a téli, illetőleg veszélyes sportok kedvelőinek (síelés, hegymászás, vadvízi evezés, stb), illetve terhesség esetén. 

További információ.

Közlekedés: 

Határellenőrzés

Az osztrák rendőrség az osztrák-magyar határszakasz mentén szúrópróbaszerűen határellenőrzést végez az embercsempészek és az illegális migránsok kiszűrése érdekében. 

Kérjük, utazásuk tervezése során vegyék figyelembe, hogy az összes osztrák-magyar határátkelőhelyen számítani lehet határellenőrzésre, melynek következményeként a határátkelőhelyeken hosszabb várakozási időre kell számítani Ausztriába történő belépéskor. Javasoljuk, hogy indulás előtt előzetesen érdeklődjön a kialakult forgalmi helyzetről a következő weboldalakon: www.police.hu, www.utinform.hu, 06-1-336-2400; www.asfinag.at

Gépjárművel Ausztriában

Magyar rendszámú gépjármű ausztriai használata: https://becs.mfa.gov.hu/page/magyar-rendszamu-gepjarmu-ausztriai-hasznalata

Magyar vezetői engedély használata:
https://becs.mfa.gov.hu/page/magyar-vezetoi-engedely-hasznalata-ausztriaban

Szabálysértés, bírság

Az osztrák hatóságok az Ausztria területén áthaladó gépjármű forgalmat rendszeresen, rendkívül szigorúan ellenőrzik. További információ: https://becs.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-ausztriaba-gepjarmuvel-valo-beutazas-illetve-fuvarozas-soran-felmeruelo-problemakrol

Úthasználati díj: www.asfinag.at/maut/vignette

Téli gumi kötelező használata: november 1 – április 15 között téli útviszonyok (hó, jég, olvadt hó, síkos, csúszós úttest) esetén. Ennek elmulasztása esetén a gépjármű vezetője szabálysértési bírsággal sújtható. További információ: www.winterreifen-pflicht.at/winterreifenpflicht_pkw.html

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal: A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Információ Ausztriában történő letelepedéshez 
www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/AT/hu/Konzuliinfo/elni_dolgozni_ausztriaban.htm

Egyéb információ:

Ausztria Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bécs