Európa

Mai napon is érvényes: 2021.06.19. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Bakuban nagykövetség és tiszteletbeli konzul van

Aktuális: 

2021. 06. 17.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Kormányrendelet alapján, Azerbajdzsán az I. biztonsági besorolási kategóriába (az utazásra nem javasolt országok listájába) tartozik.

Itt hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy a Konzuli szolgálatnak nincs lehetősége Azerbajdzsán járványügyi szabályait megkerülve bárminemű felmentést, vagy könnyítést kieszközölni. Így pl.: karanténkötelezettség, vagy kijárási tilalom alóli felmentést elősegíteni, tesztek vagy oltások megszervezésében, járványügyi előírások megszegésének pénzbírsággal, vagy bármilyen büntetéssel járó eljárása megszüntetésében közbenjárni, vagy azt befolyásolni.

Azok az utazók, akik a Konzuli szolgálat figyelmeztetése ellenére bármilyen céllal beutaznak az országba, azok vállalják annak kockázatát, hogy utazásuk meghiúsul, hosszabbra nyúlik, illetve hazatérésük hiúsul meg bizonytalan időre.

Az Azerbajdzsán és Örményország közötti háborút a 2020. november 10-én aláírt tűzszüneti nyilatkozat zárta le, azonban Örményország és Azerbajdzsán között békekötés nem történt. Azerbajdzsánban a háborús cselekmények miatt bevezetett hadiállapot 2020. december 12-én elnöki rendelettel megszűnt. 

Az Azerbajdzsánba történő halaszthatatlan beutazást csak a fentebb leírtak figyelembe vételével, és (mivel továbbra sem zárhatók ki tűzszünetsértések és terrorcselekmények) az aktuális biztonsági helyzettel való megismerkedést követően javasoljuk.

Az Azerbajdzsáni Minisztertanács alatt működő, a COVID járvány kezeléséért felelős Operatív Törzs döntésének értelmében, a különleges karantén rezsimet Azerbajdzsán egész területén 2021. augusztus 1-ig meghosszabbították. Ennek értelmében az országhatárok (légi és szárazföldi egyaránt) zárva maradnak, csak a teherforgalom engedélyezett.

2. Beutazás esetén az azeri Operatív Törzs által meghatározott, jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat kell figyelembe venni:

a.) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A Minisztertanács 2021.06.16.-n közétett rendelete alapján légi úton Azerbajdzsánba érkező magyar állampolgárok, valamint Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok 2021.06.21-től korlátozás nélkül beléphetnek az országba, amennyiben:

 • 1-18-éves korig rendelkeznek negatív PCR teszt eredménnyel, amely a beutazás előtt nem több mint 72 órával készült,
 • 18 éves kor felett rendelkeznek negatív PCR teszt eredménnyel, amely a beutazás előtt nem több mint 72 órával készült, valamint védettséget igazoló, vagy oltottságot igazoló COVID igazolvánnyal. 
 • (megj. vízumra a magyar állampolgároknak – kivétel diplomata és szolgálati útlevél – továbbra is szükségük van)

A konzuli szolgálat a továbbiakban is folyamatosan figyelemmel követi a változásokat, és azonnal tájékoztatja az utazni vágyókat.

b.) Kell-e teszt? Igen.

Az utazás során figyelembe kell venni, hogy Azerbajdzsánba belépőknek 72 óránál nem régebbi PCR koronavírus teszttel kell rendelkezniük (amely már Magyarországon ellenőrzésre kerül), továbbá figyelemmel kell követni a tranzitországok hasonló rendelkezéseit.  

c.) Kell-e regisztrálni? Igen.

A belépés során regisztrációs (COVID regisztráció) lapot kell kitölteni (még a repülőgépen kerül kiosztásra), amely elengedhetetlen a belépéshez. Ez nem helyettesíti a 15 napon túli tartózkodás esetén szükséges regisztrációt a Migrációs Szolgálatnál.

d.) Oltás kötelezettség: Nincs.

A magyar oltási igazolvány elfogadása a 2/a pont szerint 2021.06.11.-től bevezetésre kerül. 

Az azerbajdzsáni oltási igazolványok bevezetésre kerültek (védettséget igazoló - a betegséget követően-, valamint a beoltottságot igazoló - mindkét dózis beadását követően. A későbbiekben ezekkel az igazolásokkal lehet igénybe venni sport és - rekreációs rendezvényeket, színházat, filmszínházat, múzeumot stb. látogatni. 

e.) Karanténkötelezettség: Nincs. 

f.) Üzleti célú beutazás:

Csak külön engedéllyel engedélyezett 2021. 06. 21-től a 2/a pont szerint.

g.) Esetleges kivételek:

Az általános beutazási tilalom alól 2021. 06. 21-et megelőzően a következő utazók mentesülnek:

 • Külföldi álampolgárok közeli (igazolt) elhalálozása esetén az országba történő beutazás és kiutazás alkalmával nem szükséges az Operatív Törzs külön engedélye.
 • Nem szükséges továbbá külön engedély azon külföldi állampolgárok számára, akik a szárazföldi határokon keresztül hagyják el az országot.

h.) Kiutazás az országból:

Az utazók az induló charter járatokon (a jegyek vásárlása online) továbbra is  elhagyhatják az országot.

Kiutazás esetén a célország rendszabályainak megfelelő előírásokat alkalmazzák. A jelenleg charter járatokat üzemeltető légitársaságok a következő feltételek szerint járnak el:

 • 1-18-éves korig negatív PCR teszt eredmény megléte, amely a kiutazás előtt nem több mint 72 órával készült,
 • 18 éves kor felett negatív PCR teszt eredmény, amely a kiutazás előtt nem több mint 72 órával készült, valamint védettséget igazoló, vagy oltottságot igazoló COVID igazolvány megléte

i.) Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a IXDTNrERwgHIMBM30ZAa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a nflXjdOWlp3ZmYa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3. A beutazóknak a következő helyi szabályozást kell figyelembe venniük az országba utazást megelőzően, illetve az érkezést követően:

 • teljes határzár, kivéve chartergépek és teherszállítás; 
 • a különleges karatén rezsim időszaka alatt az ország egész területén, zárt terekben kötelező a maszkviselés, azonban nyitott tereken 2021.05.31.-től a maszkviselés nem kötelező;

Azerbajdzsánban, az Operatív Törzs tájékoztatása szerint,  az utolsó pár nap alatt 65 főre csökkent a napi megbetegedések száma.

Beutazni szándékozóknak a következő azeri oldalakon lehet információt szerezni a beutazási szabályokról, valamint az érvényben lévő korlátozásokról:

Azerbajdzsán budapesti nagykövetségén átmenetileg, a következő intézkedésig, a vízumkérelmek átvétele csak az engedéllyel rendelkezők esetében biztosított. Az elektronikus vízum kiadása (az ASAN rendszeren) szünetel.

2021. 06. 04.
A 2020 Labdarúgó EB látogatói figyelmébe

A beutazás feltételei a 2020. évi Futball EB rendezvényeire Azerbajdzsánba: 

A Futball EB bakui mérkőzéseire érkező külföldi állampolgárok, illetve állampolgárság nélküli személyek (rendezők, versenyzők és nézők) Azerbajdzsánba történő belépés alkalmával, illetve esetenként az ASAN rendszeren kérelmezhetnek vízumot, feltéve, ha a következő okmányok egyikével rendelkeznek (az eddig is szükséges okmányokon kívül).

A Futball EB bakui rendezvényeire (3 csoportmérkőzés, és egy negyeddöntő) 2021.05.01 - 2021.07.05. közötti időszakban Azerbajdzsán határellenőrzési pontjain, illetve az ASAN rendszeren keresztül kérelmezhetnek vízumot a résztvevő országok állampolgárai, (Törökország, Svájc és az Egyesült Királyság plusz a negyeddöntős országok) állampolgárság nélküli személyek, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek a résztvevő országban: 

 • amennyiben rendelkeznek a Rendező Bizottság, vagy az Azerbajdzsáni Futball Szövetség (AFFA) meghívólevelével, 
 • vagy rendelkeznek az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) akkreditációs kártyájával, vagy más, az UEFA szabályzatának megfelelő akkreditációt igazoló dokumentummal, 
 • a mérkőzésekre megvásárolt jeggyel, vagy más, a vásárlást igazoló dokumentum birtokában. 

További hasznos linkek:

Biztonság:

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Kormányrendelet alapján, Azerbajdzsán az I. biztonsági besorolási kategóriába (az utazásra nem javasolt országok listájába) tartozik.

A lehetséges terrortámadások veszélye miatt a 2020. őszi konfliktus alatt hozott intézkedéseket Bakuban még fenntartják. A leginkább veszélyeztetett helyek között lehetnek azok a helyszínek, ahol nagyobb számban fordulhatnak elő külföldi állampolgárok is. Mindezeket figyelembe véve javasoljuk azoknak a helyszíneknek az elkerülését, ahol nagyobb számban fordulhatnak elő külföldiek.

A hadszíntéri cselekmények, illetve a tűzszüneti egyezmény eredményeként, a korábban örmény kézen lévő, Karabahhal határos hét azeri régió, valamint Hegyi-Karabah egy része visszakerült Azerbajdzsán fennhatósága alá. A volt hadműveleti területeken azonban az örmény csapatok nagy területen, nagy mennyiségű gyalogsági és harckocsi aknát telepítettek, amelynek felszámolása éveket vehet igénybe. Az új örmény-azeri határszakaszok mentén már történtek kisebb, elszigetelt fegyveres összetűzések, és továbbra is lehet számítani ilyen harci cselekményekre, valamint terrorakciókra. Hegyi-Karabah még örmény kézen lévő részét Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti, itt jelenleg orosz békefenntartók szavatolják a tűszüneti egyezmény betartását, de itt sem lehet teljes biztonsággal kizárni harci cselekményeket és terrorakciókat.

Hegyi-Karabahba jelenleg  csak az azeri hatóságok engedélyével lehet belépni, mivel Azerbajdzsán azt (a Hegyi-Karabah nem azeri fennhatóság alatt való részét is) saját területének tekinti. A vonatkozó törvény felhatalmazza az illetékes azeri hatóságokat arra, hogy a hegyi-karabahi vízumot tartalmazó útlevél tulajdonosát Azerbajdzsánba történő belépésekor eljárás alá vonják. Az illetőt 2 év szabadságvesztésre is ítélhetik, nem kívánatos személynek nyilváníthatják, neve tilalmi listára kerül és vele szemben beutazási tilalmat rendelhetnek el. Mindezen felül még 100-500 manatig (50-250 euró) terjedő bírságot is kiszabhatnak. Ezen előírások még a diplomáciai mentességet élvező személyekre is vonatkoznak. Az Azerbajdzsánban vagy Örményországban szolgáló diplomatáknak sincs joguk azeri engedély nélkül Hegyi-Karabah nem azeri fennhatóság alatt való részére beutazni.

A visszafoglalt  területek fent vázolt biztonsági helyzete miatt Hegyi-Karabahba és visszafoglalt szomszédos területekre a beutazás nem javasolt. E térségbe történő beutazás esetén a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni  a segítségnyújtást.

Beutazási és tartózkodási feltételek:  

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Azerbajdzsánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy azeri nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be illetve ki Azerbajdzsánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Azerbajdzsán Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

Azerbajdzsán 2017. január 10-től új, ASAN Visa nevű, online vízumkiadási rendszert vezetett be. A rendszer a www.evisa.gov.az honlapon érhető el, és harminc napos, egyszeri beutazásra jogosító turista vízum igénylésére ad lehetőséget egyének és családok részére. Az így kérelmezett vízumok díja 20.- USD (+ 3 USD szolgáltatási díj kerül felszámításra), melynek megfizetése szintén a weboldalon, biztonságos formában megoldható. A beadott kérelmeket az azerbajdzsáni hatóságok 3 nap alatt bírálják el, és ennek eredményét a kérelmező által megadott e-mail címre megküldik. A megküldött e-vízumokat ki kell nyomtatni, és az utazónak magával kell hoznia. Az e-vízum igénylésénél rendkívül figyelmesen kell eljárni, mert a hibás adatokkal megkért, és kiállított e-vízum felmutatásakor az azerbajdzsáni határőrizeti szervek megtagadhatják az országba történő beléptetést! A belépés megtagadása esetén keletkező minden anyagi kár (beleértve az esetleges új repülőjegy vásárlásának költségét is) és kellemetlenség az utazót terheli. E-vízum egyelőre csak turizmus céljából igényelhető, az ettől eltérő célú vízumok kiadását továbbra is Azerbajdzsán Budapesti Nagykövetsége végzi. 

Regisztrációs kötelezettség:

Azon utazókat, akik 15 napnál többet töltenek Azerbajdzsán területén, regisztrációs kötelezettség terheli. Ezt a kötelezettséget érkezéskor a szálloda automatikusan elvégzi. Amennyiben nem hotelben száll meg, úgy a regisztrációt az utazónak személyesen kell elvégeznie. További információt találhat az Állami Migrációs Szolgálat honlapján. A honlapon található űrlap segítségével elvégezhető a regisztráció, illetve lehetőség nyílik személyesen is regisztrálni az ASAN Szolgáltatóközpont bakui és szumgaiti irodáiban. Az ASAN Szolgáltatóközpont irodáinak elérhetőségei: www.asan.gov.az/en hivatkozáson megtekinthetők.

Azerbajdzsánban a vízum érvényességi idején túli tartózkodás súlyos szankciókkal járhat.

Telefonkészülékek regisztrálása:

Tájékoztatjuk az Azerbajdzsánba hosszabb időre érkező magyar állampolgárokat, hogy a Magyarországon, vagy harmadik országban beszerzett, és a tartózkodás ideje alatt használni kívánt telefonkészülékeket regisztrálni szükséges! A telefonokat 30 napon túli tartózkodás esetén kell regisztrálni. A regisztráció bármelyik postahivatalban elvégezhető. A regisztráció költsége az eszköz kereskedelmi árának függvényében változik (2 manat -1 EUR):

 • 100 dollárig - 30 manát;
 • 101 - 200 USD közötti - 50 manát;
 • 201 - 400 USD közötti - 60 manát;
 • 401 USD - 700 USD között - 70 manát;
 • 701 USD - 1000 USD között - 100 manát;

Ha a kereskedelmi ár meghaladja a 1001 dollárt, akkor 150 manát díjat  kell fizetni.

Azoknak a márkáknak és modelleknek, valamint olyan mobil eszközöknek a regisztrációjáért, amelyek kereskedelmi ára nem kerül meghatározásra, 20 manát díjat kell fizetni. 

Vám:

További hasznos információ az országról:

Árubevitel Örményországból Azerbajdzsánba történő belépésnél: Azerbajdzsán a karabahi területek örmény megszállása miatt, gazdasági embargót tart fenn Örményországgal szemben. Emiatt felhívjuk azon Azerbajdzsánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, akik ezt megelőzően Örményországot is felkeresik, hogy a határon történő belépésnél az azeri hatóságok minden örmény eredetű árucikket elkoboznak.

Pénznem: Azeri manat (AZN) Jelenleg 1 EUR=2 AZN, 1 USD=1.7 AZN Pénzt váltani szinte minden bankfiókban lehet, azonban a bankok között jelentős eltérések vannak az árfolyam tekintetében. Az árak nagyjából a magyarországi árszínvonalnak felelnek meg, a szolgáltatások döntően olcsóbbak. Célszerű készpénzt magunknál tartani, mert bankkártyával nem mindenhol lehet fizetni.

Időjárás: Az országban szinte minden éghajlati zóna megtalálható, a félsivatagostól a hegyvidékiig. A nyár forró és száraz, még a Kaukázusban is meleg van. A tél enyhe és csapadékos, tavasszal és ősszel előfordulhatnak áradások és földcsuszamlások. Nyáron népszerűek a Kaszpi-tenger strandjai. A város közelében nem ajánlott fürdőzni, ott nagyon szennyezett a víz, viszont Bakut elhagyva számos jól kiépített, tiszta strandot lehet találni.

Biztosítás:  A kellemetlenségek elkerülése miatt még egy néhány napos azerbajdzsáni látogatás előtt is tanácsos és érdemes indulás előtt utas - és balesetbiztosítást kötni.

Közlekedés: Az azerbajdzsáni hatóságok az országba gépjárművel érkezőktől a NEMZETKÖZI VEZETŐI ENGEDÉLY formátumot fogadják el. Erről bővebben az alábbi linken tájékozódhat: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/75/OKMIR00060

Gépkocsi bérlésre minden nagyobb városban van lehetőség, azonban körültekintően kell eljárni a bérléskor. Bakuban és a nagyobb városokban nagy számban állnak rendelkezésre taxik, célszerű még az utazás megkezdése előtt megegyezni a viteldíjban. A turisztikai látványosságokhoz utazási irodák, illetve ügynökségek folyamatosan szerveznek mikrobuszos utazásokat, ezek általában jól szervezettek, idegenvezető is rendelkezésre áll és megfizethető áron nyújtják a szolgáltatást. Egyéni utazásnál figyelembe kell venni a tájékoztató táblák hiányát.

Felhívjuk az országba gépjárművel érkező utazók figyelmét, hogy Azerbajdzsánban a vezetési kultúra jelentősen eltér Európában megszokottaktól. Kérjük, hogy  fokozott óvatossággal vezessenek az utakon!

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés hivatalos nyelve az azerbajdzsáni, mely a török nyelvhez hasonló. A városokban találhatunk olyan embert, aki oroszul vagy angolul beszél, de vidéken ez kevésbé jellemző. Az azerbajdzsáni nyelv ismerete vagy tolmács nélkül bármilyen hivatalos ügy elintézése nehézkes. Az azeri hatóságok nem minden esetben értesítik a nagykövetséget, amikor eljárás alá vonnak egy magyar állampolgárt. 

Vallási és viselkedési kultúra: Azerbajdzsán lakosainak 99%-a muszlim, az ország szekuláris, az állam és a vallás el van különítve egymástól. Speciális öltözködési szabályok nincsenek, de vidéken nem szívesen látják a férfiakat rövid nadrágban.

Gyógykezelés kígyómarás esetén: Azerbajdzsánban a nyár beköszöntével (június 01-től október 31-ig) Baku külterületein és a vidéki régiókban mérgeskígyók megjelenésére lehet számítani, akár gyalogos túra, vagy utazás közben. Kígyók előfordulása a nyári hónapok előtt és után is lehetséges. Kígyómarás esetén az alábbi intézményekben lehet orvosi segítséget kérni: 

A Központi Klinikai Kórház sürgősségi ellátás keretében biztosítja az ellenszérum beadását, de a sérültet vizsgálatra, szükség esetén gyógykezelésre minden esetben tovább küldik a Semashko klinikára. Információink szerint az ambuláns ellátás költsége mintegy 130 EUR, az ellenszérum ára 20-30 EUR. Elérhetőségek:

1. Central Clinical Hospital:

Cím: Parliament pr. 76, AZ1006, Baku; Tel: +994 (12) 105; +994 (12) 492 10 92; +994 (12) 492 41 31;
E-mail: qvJghwVawSUgxlUJfW8lZNM30kDaW5mb0BtZXJrZXppa2xpbmlrYS5heg==
Mentő telefonszáma: (+994 12) 497 11 11

2. Clinic No 1 named after Semashko:

Cím: 1, Mirqasimov Str; Tel: +994 (12) 597 99 24
Mentők telefonszáma: (+994 12) 103

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország közegészségügyi helyzete jó. Különleges betegségek nincsenek. A meleg éghajlat miatt azonban előfordulnak ételmérgezések. Az ország déli részén, nyáron maláriaveszély van. Az ország több területén, a hegyekben mérges kígyók találhatók, évente pár halálos áldozattal járó kígyóharapás fordul elő. A vidéket járva, különösen lakott területen kívül óvakodni kell a nyájakat őrző pásztorkutyáktól, illetve a nagy számban előforduló kóbor kutyáktól. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, palackozott vizet kell vásárolni.                  

Az orvosi ellátás jó, a gyógyszertárakban az esetleg szükséges gyógyszerek gazdag választékban elérhetők. Bakuban működnek jól felszerelt, jó színvonalú ellátást nyújtó magánklinikák is, oroszul és angolul is beszélő személyzettel. Ha megtörténik a baleset, célszerű ezeket felkeresni. E klinikák díjszabása azonban olyan magas, hogy egy egyszerű baleset is több százezer forintos költségvonzattal járhat, ezért ismételten felhívjuk a figyelmet az utas-illetve baleset biztosítás kötésének szükségességére.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)

 • Munkavállalás feltételeiről az Azerbajdzsáni Köztársaság Nagykövetségének honlapján tájékozódhatnak.