Európa

Mai napon is érvényes: 2019.05.25. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Bakuban nagykövetség és tiszteletbeli konzul van

Aktuális:

2019. 03. 07.
Azerbajdzsánban a nyár beköszöntével Baku külterületein és a vidéki régiókban mérgeskígyók megjelenésére lehet számítani, akár gyalogos túra, vagy utazás közben. Kígyómarás esetén az alábbi intézményekben lehet orvosi segítséget kérni:

A Központi Klinikai Kórház sürgősségi ellátás keretében biztosítja az ellenszérum beadását, de a sérültet vizsgálatra, szükség esetén gyógykezelésre minden esetben tovább küldik a Semashko klinikára. Információink szerint az ambuláns ellátás költsége mintegy 130 EUR, az ellenszérum ára 20-30 EUR. Elérhetőségek:

1. Central Clinical Hospital:

Cím: Parliament pr. 76, AZ1006, Baku; Tel: +994 (12) 105; +994 (12) 492 10 92; +994 (12) 492 41 31;
E-mail: IqbAUdpaLazBusldWa5YlxZYaW5mb0BtZXJrZXppa2xpbmlrYS5heg==
Mentő telefonszáma: (+994 12) 497 11 11

2. Clinic No 1 named after Semashko:

Cím: 1, Mirqasimov Str; Tel: +994 (12) 597 99 24
Mentők telefonszáma: (+994 12) 103

Biztonság:

Azerbajdzsán Örményország ellenőrzése alatt álló Hegyi-Karabah (Nagorno-Karabah) területe (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly régiók, valamint a tűzszüneti vonal mentén elhelyezkedő azeri járások: Dashkesan, Khanlar (Goygol), Geranboy, Ter-Ter, Agdam, Agjebedi, Fizuli régiók) az "I. utazásra nem javasolt térségek" kategóriájába tartoznak.

Azerbajdzsán és Örményország között ma csupán tűzszünet van, békekötésre még nem került sor. Az elfoglalt területek közelébe nem ajánlatos utazni, mivel ott sűrűn előfordulnak fegyveres incidensek. Azerbajdzsán a megszállt területeket saját részének tekinti és a vonatkozó törvény felhatalmazza az illetékes azeri hatóságokat arra, hogy a hegyi-karabahi vízumot tartalmazó útlevél tulajdonosát Azerbajdzsánba történő belépésekor eljárás alá vonják. Az eljárás során 2 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik, nem kívánatos személynek nyilváníthatják, neve tilalmi listára kerül és vele szemben beutazási tilalmat rendelhetnek el. Mindezen felül még 100-500 manatig (50-250 euró) terjedő bírságot is kiszabhatnak. Ezen előírások még a diplomáciai mentességet élvező személyekre is érvényesek, az Azerbajdzsánban vagy Örményországban dolgozó diplomatáknak sincs joguk azeri engedély nélkül a megszállt területekre beutazni.

Az országban és annak fővárosában a közbiztonság jó. Bakuban a közrendőrök jelenléte meghatározó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város utcáin gyalogosan vagy gépjárművel jól láthatóak. Emellett az elmúlt évek során Bakuban több mint 4 ezer térfigyelő kamerát szereltek fel. Nem jellemző, hogy külföldiek ellen bűncselekményeket követnének el. A bűnüldöző szervek felderítési hatásfoka magas. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:  

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Azerbajdzsánból történő kiutazás után. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol, orosz, vagy azeri nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be illetve ki Azerbajdzsánba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Azerbajdzsán Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

Vízum:

Azerbajdzsán 2017. január 10-től új, ASAN Visa nevű, online vízumkiadási rendszert vezetett be. A rendszer a www.evisa.gov.az honlapon érhető el, és harminc napos, egyszeri beutazásra jogosító turista vízum igénylésére ad lehetőséget egyének és családok részére. Az így kérelmezett vízumok díja 20.- USD (+ 3 USD szolgáltatási díj kerül felszámításra), melynek megfizetése szintén a weboldalon, biztonságos formában megoldható. A beadott kérelmeket az azerbajdzsáni hatóságok 3 nap alatt bírálják el, és ennek eredményét a kérelmező által megadott e-mail címre megküldik. A megküldött e-vízumokat ki kell nyomtatni, és az utazónak magával kell hoznia. Az e-vízum igénylésénél rendkívül figyelmesen kell eljárni, mert a hibás adatokkal megkért, és kiállított e-vízum felmutatásakor az azerbajdzsáni határőrizeti szervek megtagadhatják az országba történő beléptetést! A belépés megtagadása esetén keletkező minden anyagi kár (beleértve az esetleges új repülőjegy vásárlásának költségét is) és kellemetlenség az utazót terheli. E-vízum egyelőre csak turizmus céljából igényelhető, az ettől eltérő célú vízumok kiadását továbbra is Azerbajdzsán Budapesti Nagykövetsége végzi. 

Regisztrációs kötelezettség:

Azon utazókat, akik 15 napnál többet töltenek Azerbajdzsán területén, regisztrációs kötelezettség terheli. Ezt a kötelezettséget érkezéskor a szálloda automatikusan elvégzi. Amennyiben nem hotelben száll meg, úgy a regisztrációt az utazónak személyesen kell elvégeznie. További információt találhat az Állami Migrációs Szolgálat honlapján. A honlapon található űrlap segítségével elvégezhető a regisztráció, illetve lehetőség nyílik személyesen is regisztrálni az ASAN Szolgáltatóközpont bakui és szumgaiti irodáiban. Az ASAN Szolgáltatóközpont irodáinak elérhetőségei: www.asan.gov.az/en hivatkozáson megtekinthetők.

Azerbajdzsánban a vízum érvényességi idején túli tartózkodás súlyos szankciókkal járhat.

Telefonkészülékek regisztrálása:

Tájékoztatjuk az Azerbajdzsánba hosszabb időre érkező magyar állampolgárokat, hogy a Magyarországon, vagy harmadik országban beszerzett, és a tartózkodás ideje alatt használni kívánt telefonkészülékeket regisztrálni szükséges! A telefonokat 30 napon túli tartózkodás esetén kell regisztrálni. A regisztráció bármelyik postahivatalban elvégezhető. A regisztráció költsége 1, illetve 2 db SIM kártya esetén 5, illetve 10 azeri manat (2,5 illetve 5 EUR). 

Vám:

További hasznos információ az országról:  

Árubevitel Örményországból Azerbajdzsánba történő belépésnél: Azerbajdzsán a karabahi területek örmény megszállása miatt, gazdasági embargót tart fenn Örményországgal szemben. Emiatt felhívjuk azon Azerbajdzsánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, akik ezt megelőzően Örményországot is felkeresik, hogy a határon történő belépésnél az azeri hatóságok minden örmény eredetű árucikket elkoboznak.

Pénznem: Azeri manat (AZN) Jelenleg 1 EUR=2 AZN, 1 USD=1.7 AZN Pénzt váltani szinte minden bankfiókban lehet, azonban a bankok között jelentős eltérések vannak az árfolyam tekintetében. Az árak nagyjából a magyarországi árszínvonalnak felelnek meg, a szolgáltatások döntően olcsóbbak. Célszerű készpénzt magunknál tartani, mert bankkártyával nem mindenhol lehet fizetni.

Időjárás: Az országban szinte minden éghajlati zóna megtalálható, a félsivatagostól a hegyvidékiig. A nyár forró és száraz, még a Kaukázusban is meleg van. A tél enyhe és csapadékos, tavasszal és ősszel előfordulhatnak áradások és földcsuszamlások. Nyáron népszerűek a Kaszpi-tenger strandjai. A város közelében nem ajánlott fürdőzni, ott nagyon szennyezett a víz, viszont Bakut elhagyva számos jól kiépített, tiszta strandot lehet találni.

Biztosítás:  A kellemetlenségek elkerülése miatt még egy néhány napos azerbajdzsáni látogatás előtt is tanácsos és érdemes indulás előtt utas - és balesetbiztosítást kötni.

Közlekedés: Az azerbajdzsáni hatóságok az országba gépjárművel érkezőktől a NEMZETKÖZI VEZETŐI ENGEDÉLY formátumot fogadják el. Erről bővebben az alábbi linken tájékozódhat: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/75/OKMIR00060

Gépkocsi bérlésre minden nagyobb városban van lehetőség, azonban körültekintően kell eljárni a bérléskor. Bakuban és a nagyobb városokban nagy számban állnak rendelkezésre taxik, célszerű még az utazás megkezdése előtt megegyezni a viteldíjban. A turisztikai látványosságokhoz utazási irodák, illetve ügynökségek folyamatosan szerveznek mikrobuszos utazásokat, ezek általában jól szervezettek, idegenvezető is rendelkezésre áll és megfizethető áron nyújtják a szolgáltatást. Egyéni utazásnál figyelembe kell venni a tájékoztató táblák hiányát.

Felhívjuk az országba gépjárművel érkező utazók figyelmét, hogy Azerbajdzsánban a vezetési kultúra jelentősen eltér Európában megszokottaktól. Kérjük, hogy  fokozott óvatossággal vezessenek az utakon!

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés hivatalos nyelve az azerbajdzsáni, mely a török nyelvhez hasonló. A városokban találhatunk olyan embert, aki oroszul vagy angolul beszél, de vidéken ez kevésbé jellemző. Az azerbajdzsáni nyelv ismerete vagy tolmács nélkül bármilyen hivatalos ügy elintézése nehézkes. Az azeri hatóságok nem minden esetben értesítik a nagykövetséget, amikor eljárás alá vonnak egy magyar állampolgárt. 

Vallási és viselkedési kultúra: Azerbajdzsán lakosainak 99%-a muszlim, az ország szekuláris, az állam és a vallás el van különítve egymástól. Speciális öltözködési szabályok nincsenek, de vidéken nem szívesen látják a férfiakat rövid nadrágban.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország közegészségügyi helyzete jó. Különleges betegségek nincsenek. A meleg éghajlat miatt azonban előfordulnak ételmérgezések. Az ország déli részén, nyáron maláriaveszély van. Az ország több területén, a hegyekben mérges kígyók találhatók, évente pár halálos áldozattal járó kígyóharapás fordul elő. A vidéket járva, különösen lakott területen kívül óvakodni kell a nyájakat őrző pásztorkutyáktól, illetve a nagy számban előforduló kóbor kutyáktól. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, palackozott vizet kell vásárolni.                   

Az orvosi ellátás jó, a gyógyszertárakban az esetleg szükséges gyógyszerek gazdag választékban elérhetők. Bakuban működnek jól felszerelt, jó színvonalú ellátást nyújtó magánklinikák is, oroszul és angolul is beszélő személyzettel. Ha megtörténik a baleset, célszerű ezeket felkeresni. E klinikák díjszabása azonban olyan magas, hogy egy egyszerű baleset is több százezer forintos költségvonzattal járhat, ezért ismételten felhívjuk a figyelmet az utas-illetve baleset biztosítás kötésének szükségességére.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)

  • Munkavállalás feltételeiről az Azerbajdzsáni Köztársaság Nagykövetségének honlapján tájékozódhatnak.