Európa

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Minszk

Biztonság:  

Belaruszban a fegyveres testületek intenzív jelenléte miatt a közbiztonság kielégítő, a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A fokozott óvatosság különösen sötétedés után, az éjszakai szórakozóhelyek környékén ajánlott, annak érdekében, hogy az utas ne váljon lopás, rablás áldozatává. A gépkocsikat a szálloda őrzött parkolójában tanácsos elhelyezni. A szállodai szobában semmilyen komolyabb értéket nem tanácsos hagyni; útlevelet, repülőjegyet/vonatjegyet, pénzt semmiképp sem. Belarusz nem tekinthető terrorista veszélynek kitett országnak, annak ellenére sem, hogy 2008 nyarán a főváros központjában, 2011. tavaszán pedig a minszki metróban robbantásokra került sor, amelyeknek a vizsgálatok megállapításai szerinti elkövetőit a hatóságok elfogták.

A rendőrség központi hívószáma: 102, a tűzoltóságé: 101.

Felhívjuk a Belarusz Köztársaságba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kerüljék az esetleges tömegdemonstrációk, tüntetések, nem engedélyezett ellenzéki megmozdulások helyszíneit.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényességi ideje minimum 90 nappal meg kell haladja a tervezett kiutazás időpontját. 

Ideiglenes útlevél: NEM 
Személyi igazolvány: NEM 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Tájékoztatjuk a tisztelt utazókat, hogy magyar állampolgárok számára a Belaruszba történő beutazás alapesetben vízumkötelezett továbbá az 5 napot meghaladó tartózkodás regisztrációköteles is. A regisztráció 2019. január 2-tól online formában is lehetséges. Az online szolgáltatás ingyenes és előzetes regisztráció után érhető el a https://portal.gov.by oldalon. A regisztráció meghosszabbítása a tartózkodási hely szerint illetékes OGIM irodában lehetséges, ahol a hagyományos formában történő regisztrációs lehetőség továbbra is korlátozás nélkül elérhető marad. (Belarusz és Oroszország között nincs hivatalos nemzetközi határátkelőhely, így nem javasoljuk magyar állampolgárok sem közúti, sem légi úton történő utazását Oroszország felől és Belaruszon keresztül Oroszország irányába!)

Vízumok esetleges meghosszabbításával, kiutazó vízum kiállításával összefüggő kérdésekben a Belorusz Állampolgársági és Migrációs Főosztály (OGIM) az illetékes. 

Az útlevélben ne legyen pénz betéve, mert az eljárást vonhat maga után. A Minszki Nemzetközi Repülőtéren történő reptéri tranzitáláskor nincs szükség tranzitvízumra, amennyiben a nemzetközi járattal történő továbbutazás esetén az ország területén való tartózkodás nem haladja meg a 24 órát és az utas nem hagyja el a repülőtéri tranzitzónát, egyéb esetekben tranzitvízum beszerzése szükséges. (Minszk-Moszkva belföldi járat!)  

Kiskorúak beutazása:

Információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez. http://hungary.mfa.gov.by/hu

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
2018. július 27- től, 30 naptári napig terjedő időszakra nem szükséges a vízum beszerzése, amely a Minszki Nemzetközi Repülőtéren keresztül érkező és távozó, érvényes útlevéllel, minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes utasbiztosítással, valamint megfelelő anyagi fedezettel (napi 2 bázis – jelenleg 51 BYN vagy 30 napra 1275 BYN; konvertibilis valutában)  rendelkező magyar állampolgárok esetében áll fenn. (Az 5 napot meghaladó tartózkodás ebben az esetben is regisztrációköteles.) Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez http://hungary.mfa.gov.by/hu

A „Belovezsszkaja pusa”, valamint az „Avgusztovszkij kanal” parkokba történő látogatáshoz vízum beszerzése nem szükséges, amennyiben az ott tartózkodási időtartama nem haladja meg a 10 napot. A parkokba csak meghatározott határátkelőhelyeken keresztül történő belépés és egyéb feltételek fennállása esetén engedélyezett a vízummentes beutazás, ezért az oda tervezett látogatás előtt feltétlenül tájékozódjanak a Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetségén http://hungary.mfa.gov.by/hu

Egyéb célú utazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges, melyet a Belarusz Köztársaság külképviseletein lehet intézni. A határon történő vízumfelvételre kizárólag a Minszki Nemzetközi Reptéren van lehetőség, speciális feltételek teljesülése esetén. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez http://hungary.mfa.gov.by/hu.

Házikedvencek beutazása:

Utazását megelőzően kérjük, tájékozódjon állatorvosánál. További információkat a NÉBIH honlapján, továbbá az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/Belarus.cfm talál. 

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénznem: Belorusz Rubel (BYN)

Időjárás: Belarusz a hideg-mérsékelt éghajlati övben helyezkedik el, közepes éves hőingadozással. A leghidegebb hónapok középhőmérséklete -3c, a legmelegebbeké 10c feletti. A tavaszi és őszi hónapokat bőséges csapadékmennyiség jellemzi, rendszerint hűvösebbek mint Magyarországon. A nyár rövid, viszonylag meleg, az átlagos hőmérséklet elmarad a magyarországitól. www.pagoda.by

Biztosítás: Az ország területére történő belépéshez szükség van utasonként minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes baleset- és betegbiztosítással. Amennyiben lehetséges olyan kötvényt kérjenek biztosítótársaságuktól melyen a biztosítási összeg euróban vagy dollárban is fel van tüntetve.

Közlekedés: A magyar vezetői engedélyt az országba való belépéstől számított 3 hónapig szabad használni. Számolni kell az autópályákon is kerékpárosokkal, lovas kocsikkal, mindezek kivilágítatlanul és a forgalommal szemben is felbukkanhatnak. A biztonsági öv használata kötelező, a vezetőknek a legkisebb mennyiségű alkohol fogyasztása is tilos. A közúti jelzőtáblák megegyeznek a nemzetközileg elfogadott jelzésekkel. Előfordulhatnak azonban a magyarországitól eltérő közlekedési megoldások, ezért javasolt a fokozott figyelem a közlekedésnél. A közlekedési rendőrség (GAI) szigorúan lép fel a szabálysértőkkel szemben. Bizonyos távolságonként GAI ellenőrző posztok vannak, amelyeket tábla jelez. A sebességkorlátozások betartására ezeken a szakaszokon különösképpen figyelni kell. A felező/záróvonalak, a sávokat jelző elválasztó vonalak nem mindenütt vannak feltüntetve. 

Gyakoriak a sebességkorlátozást ellenőrző radarok, a méréseket gyakran bokrok mögé elbújtatott, kivilágítatlan rendőrautókból végzik. A megengedett sebesség lakott területen belül általában 60/km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra, gyorsforgalmi útszakaszokon 110 km/óra, az M1/E30-as úton 120 km/óra. 

A külföldi regisztrációval rendelkező gépjárművek esetében az autópályák használata díjköteles, a számlafizetés egy előre megvásárolt E-út díj mérő eszköz, mely beszerzése kötelező (javasolt az első benzinkútnál beszerezni és pénzzel feltölteni). Ezzel az eszközzel történik a fizetés, menet közben automatikusan a megtett távolság függvényében. Az ország elhagyása előtt a visszaszolgáltatott készülék árát visszatérítik, az egyenleget azonban nem. A díjköteles szakaszokat ezen weblapon le lehet ellenőrizni (angol): http://beltoll.by/index.php/en 

Büntetések: A GAI rendőrei - a szabálysértés nagyságától függően - általában a helyszíni bírság intézményével élnek a szabálytalankodókkal szemben. Súlyosabb esetekben azonban elvehetik a sofőr jogosítványát, melyet csak a helyi GAI parancsnokságon, tetemes büntetés megfizetése után, hosszadalmas eljárásban lehet visszaszerezni.

A Belarusz Köztársaság törvényei lehetővé teszik, hogy korlátozzák a rendezetlen tartozással rendelkező személyek kiutazását az országból, amit esetenként külföldi állampolgárokkal szemben is alkalmaznak. 

Városi közlekedés: 2013. július elsejétől a járművek részére, 815 km-es autóútszakaszon, elektronikus útdíjat vezettek be Belaruszban. 2015. november 1- től 1512 km- re bővult a fizetős szakaszok hossza. Az érintett autóútszakaszokat a „BelToll” figyelmeztető jelzéssel látják el. Az útdíj mértékéről, megállapításának rendjéről és fizetési módjáról szóló részletes tájékoztató www.beltoll.by oldalon található. Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy belépéskor a határátlépési pontokon érdeklődjenek az elektromos útdíj fizetésének módjáról. A fizetés elmaradása büntető szankciókat vonhat maga után.

A tehergépjárművekre és autóbuszokra vonatkozó általános úthasználati díjak a http://mtkrbti.by/ti.nsf/web.pages/docs.lib999) weboldalon megtalálhatóak.

Közúti határátkelés

FIGYELEM! 2016. szeptembertől kezdte meg működését az elektronikus sorban-állási rendszer a breszti határátkelőhelynél, majd 2019-re az összes belorusz közúti határátkelési ponton bevezetésre kerül az új regisztrációs rendszer a Belaruszból kilépő forgalom számára. A határon kilépni, és a rendszert használni szándékozóknak kötelezően regisztrálniuk kell, a rendszer használati díja kb. 10,- EUR-nak megfelelő belorusz rubel a tehergépkocsik és autóbuszok esetében, míg a személygépjárművek tulajdonosainak 8,- EUR-t kell fizetniük. A regisztráció az alábbi honlapon végezhető el (https://belarusborder.by/?lang=en), ahol további információkkal is szolgálnak a rendszerrel kapcsolatban.

  • Javasoljuk a Lengyelország felőli belépést az országba. 
  • Mind a Terespol/Brest, mind pedig a Slawatycze/Domachevo átkelőnél általában ellenőrzik a gépjárművek eredetét. Ez időigényes eljárás. 

OROSZORSZÁGBA Belaruszon keresztül tranzitálni szándékozó utazók figyelmébe!

Az Európai Unió oroszországi képviseletének tájékoztatása szerint Oroszország az „Oroszországi Föderáció és a Belorusz Köztársaság között a harmadik országbeli állampolgárok beutazásának tilalmáról szóló 1995. évi Megállapodás” 4. cikkének új alkalmazását kezdi bevezetni. Az új alkalmazás szerint személy, illetőleg jármű csak a nemzetközi közlekedésre kijelölt határátkelőhelyeken léphet be az Oroszországi Föderáció területére. A gyakorlatban a belorusz-orosz határon jelenleg nincs kijelölt nemzetközi határátkelőhely, mely megfelel a megállapodásnak (így az M1 nemzetközi útvonalon lévő Krasnaya Gorka, illetve a minszki nemzetközi repülőtér sem!), ezért a belorusz-orosz határátkelőhelyek esetében a nem orosz és nem belorusz állampolgárokat megállíthatják, adminisztratív (szabálysértési) eljárást indíthatnak velük szemben és büntetést róhatnak ki rájuk.

A fentiek értelmében javasoljuk, hogy az orosz féltől kapott további hivatalos tájékoztatásig Oroszországot Lettországon vagy Ukrajnán keresztül, Belarusz érintése nélkül közelítsék meg. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyar-belorusz viszonylatban tovább él a Szovjetunióval kötött egészségügyi ellátásra vonatkozó egyezmény, ez azonban csak a sürgősségi betegellátásra terjed ki. Célszerű ezért átfogó baleset- és betegbiztosítást kötni. (Lásd „Beutazási feltételek” rovatunkat.) Az egészségügyi ellátás színvonala kielégítő, de bizonyos esetekben célszerű lehet a térítéses magánklinikák szolgáltatásait igénybe venni. A járvány és közegészségügyi helyzet kielégítő. A mentők központi hívószáma: 103.

Az ország délkeleti részét jelentékenyen érintette a csernobili sugárzás. Az ebből a régióból származó tej és gombafélék még mindig fertőzöttek, így ezen élelmiszerek fogyasztását mellőzni szükséges, különösen, ha nem hivatalos elárusítóhelyen kínálják a termékeket. Kerülni kell az utak mentén kínált – elsősorban gombafélék és erdei gyümölcsök – vásárlását. A csapvíz fogyasztása még a szállodákban sem javallott, jó minőségű ásványvíz viszont gyakorlatilag mindenhol kapható.

Járványok

Az országban a A(H1N1) vírus előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.rcheph.by

Egyéb információ:

Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Minszk

www.belarus.by
http://globus.tut.by
www.turist.by/belarus/maps
http://dudutki.by/eng