Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Nagykövetség és Konzuli hivatal Szarajevó
Tiszteletbeli Konzul Banja Luka, Mostar és Tuzla

Aktuális:

2021. 01. 15.
Bosznia-Hercegovinába külföldi állampolgárok a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírus-teszt bemutatásával léphetnek be. A határrendészet a beutazást továbbra is kizárólag útlevél birtokában engedélyezi (az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 90 napig érvényesnek kell lennie, és minimum egy üres oldalt kell tartalmaznia)! A helyi hatóságok PCR teszt bemutatását kérik, a gyorsteszt nem elfogadott!

Korlátozásmentesen (teszt bemutatása nélkül) utazhatnak be többek között Montenegró, Horvátország, valamint Szerbia állampolgárai, amennyiben közvetlenül az állampolgárságuk szerinti országból lépnek be Bosznia-Hercegovinába, valamint más ország állampolgárságával rendelkező kiskorú gyermekeik és házastársaik. A teherfuvarozásban résztvevők (sofőr és váltótársa) a nemzetközi közúti árufuvarozás során, feltéve, hogy Bosznia-Hercegovinában történő tartózkodásuk nem tart tovább 12 óránál. Teszt nélkül utazhat be az országba a bosznia-hercegovinai állampolgárok külföldi állampolgársággal rendelkező házastársa, illetve kiskorú gyermekeik is. 

Az országba belépőknek nincs kötelezően karanténkötelezettségük, de be kell tartaniuk a bosznia-hercegovinai járvány- és egészségügyi hatóságok utasításait.  

FONTOS! A bosznia-hercegovinai hatóságok rendelkezése értelmében az országba belépni jelenleg kizárólag útlevéllel lehet, a határőrség a belépéshez a személyi igazolványt nem fogadja el!

A Bosznia-Hercegovina területén keresztül történő tranzitálás szabályai a határrendészet tájékoztatása szerint: 

 • Magyarország felől harmadik ország irányába történő tranzitálás a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt bemutatásával, valamint útlevél birtokában lehetséges. 
 • Harmadik ország felől Magyarország irányába történő tranzitálás (hazatérés) során a PCR- teszt bemutatása nem követelmény. A tranzitálás ebben az esetben is csak útlevél birtokában lehetséges. Megjegyzés: a határrendészet kétségbe vonhatja az átutazás szükségességét, amennyiben az érintett olyan országból lépne be Bosznia-Hercegovinába, amely Magyarországgal közvetlenül határos! Az átutazás során a tranzitáló személy nem állhat meg hosszabb időtartamra. 
 • A neumi tranzitfolyosón (Neum I és Neum II határátkelők) keresztül történő tranzitálásra külön szabályok vonatkoznak: a tranzitfolyosón történő áthaladás esetében, kizárólag itt történő átutazásra személyazonosító igazolvány vagy útlevél is használható (azon útiokmány használata, amellyel a tranzitáló személy Horvátországba történő belépését engedélyezték). Ebben az esetben a határrendészet nem követeli meg a PCR-teszt bemutatását. Fontos azonban, hogy a tranzitfolyosón megállni, arról letérni nem szabad! Amennyiben alapos indokkal (pl. a jármű meghibásodik) mégis kénytelenek megszakítani a továbbhaladást, azonnal lépjenek kapcsolatba Konzulátusunkkal, illetve a helyi rendőrséggel!

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a tranzitfolyosóról (a határőrség által regisztrált útvonal) letérve megkísérlik a belépést Bosznia-Hercegovinába, a hatóságok büntetést szabhatnak ki! 

Bosznia-Hercegovinában a járványügyi helyzet miatt országos veszélyhelyzetet hirdettek, a Boszniai Szerb Köztársaságban rendkívüli helyzet, a Bosznia-hercegovinai Föderáció entitás területén járványhelyzet van érvényben. Az egész ország területén kötelező a maszk viselése mind zárt térben, mind nyílt területen (ez utóbbi esetben azonban az entitások rendelkezéseinek megfelelően egyes kategóriák mentesülhetnek a maszkviselés alól, pl. bizonyos életkor alatti kisgyermekek stb.)! A Bosznia-hercegovinai Föderáció entitás területén este 23:00 óra és reggel 5:00 óra között kijárási tilalom van érvényben! A Boszniai Szerb Köztársaság területén 50 fős csoportok gyülekezése és közös mozgása engedélyezett, a Föderáció területén mind zárt, mind nyílt téren maximum 30 fő gyűlhet össze a kötelező távolságtartás betartásával. Brčko Körzetben kijárási tilalom van érvényben, amely este 22:00 órától reggel 05:00-ig tart. A körzetben emellett betiltották a rendezvényeket és felfüggesztették a tömegközlekedést. Az ország többi részén csökkentett kapacitással működik a korábban felfüggesztett helyi és helyközi tömegközlekedés. A taxitársaságok is működnek. Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes közigazgatási egységek, kantonok emellett további szabályozásokat léptethetnek érvénybe!

Működnek az ország nemzetközi repülőterei (Szarajevó, Tuzla, Mostar), azonban a nemzetközi utasforgalom korlátozott, több légitársaság szünetelteti járatait. Bosznia-Hercegovina elhagyása légi, illetve szárazföldi úton, a szomszédos országok felé az érintett szomszédos ország aktuális szabályozásának figyelembevételével, a belépéshez használt útiokmánnyal lehetséges! Kérjük, hogy utazásuk megkezdése előtt valamennyi, az utazással érinteni tervezett országban irányadó szabályozásról tájékozódjanak! 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a WizzAir légitársaság július 19-ét követően átmenetileg szünetelteti a Szarajevó és Budapest között közlekedő járatait, így utazás előtt tájékozódjanak az utazás módjáról és a határátlépéssel kapcsolatos szabályokról!  

A bosznia-hercegovinai határátkelőhelyekről az alábbi linken tájékozódhatnak.

Jelezzük, hogy a járványügyi helyzet alakulása magával hozhatja további intézkedések bevezetését, a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését; a feltételek gyors ütemben, adott esetben akár óráról-órára változhatnak! 

Fontos telefonszámok:

A Bosznia-Hercegovinai Föderáció Közegészségügyi Intézetében hívható telefonszámok:  

 • 062 086 282
 • 062 030 778
 • 062 030 796
 • 062 030 728

A Republika Sprska területén a Közegészségügyi Intézet regionális központjai hívhatók az alábbi telefonszámokon:

Banja Luka: 051 491 600

Doboj: 053 228 320

Trebinje: 059 240 004

Zvornik: 056 232 127

Foča: 058 210 620

Kelet-Szarajevó: 057 342 795, 057 321 511

Ingyenesen hívható telefonszám: 080 050 555

Brcko Körzetben tartózkodók részére megadott elérhetőségek: 

049 232 151 – ezen a telefonszámon a tüneteket (köhögés, láz, vagy légszomj) észlelő utazóknak kell jelentkezniük. 

A fogadó állam hatóságai követik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait, és a helyzet függvényében döntenek a szükséges korlátozásokról, illetve enyhítésekről. Állampolgárainknak javasoljuk az alapos tájékozódást, a nemzetközi és magyarországi egészségügyi szervezetek által közzétett óvintézkedések megtételét és a fokozott elővigyázatosságot.

Biztonság:  

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Gyakori a zsebtolvajlás/betörés az országban, ezért értékeiket, a készpénzt, a bankkártyát és irataikat ne tartsák egy helyen! Ne maradjon az autóban érték, főként ne látható helyen! A szállás és autó ajtait, ablakait tartsák zárva.

Bosznia-Hercegovina a világ egyik leginkább aknaveszélyes országának számít. A boszniai háborúban telepített aknák, valamint a fel nem robbant lőszerek becslések szerint több, mint 1000 km2 területen (az ország területének több, mint 2 százaléka) helyezkednek el. Az aknamentesítés folyamatosan zajlik, a hatóságok a veszélyes területekre táblákkal, szalagokkal figyelmeztetnek. Javasolt, hogy csakis szilárd útburkolatú utakon mozogjanak, kerüljék az ismeretlen terepen, erdőben történő mozgást. Veszélyesek lehetnek az elhagyatott, megrongált épületek is. Bosznia-Hercegovinában a gyakran előforduló heves esőzések, árvizek, olvadások megnövelik a földcsuszamlás veszélyét (akár a Magyarország felől érkezők által leggyakrabban használt M17-es főútvonalon is), így az aknák, valamint az aknaveszélyre figyelmeztető táblák és szalagok elmozdulhatnak.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább egy üres oldalt. 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


Különös méltánylást érdemlő (humanitárius, szakmai vagy személyes) okokból az úti okmány érvényessége rövidebb is lehet, mint az alapesetben előírt (az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 nap) érvényesség. 

Személyi igazolvány:

NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

14 és 18 év közötti, saját úti okmánnyal rendelkező kiskorú kíséret nélkül átlépheti Bosznia-Hercegovina határát. A 14 éven aluli külföldi (kiskorú), aki saját úti okmányokkal rendelkezik, átlépheti Bosznia-Hercegovina határát, ha az egyik, vagy mindkét szülő, gyám vagy gondnok kíséri. Egyéb esetben a kísérőnek rendelkeznie kell a szülők (törvényes képviselő) közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozatára; mely – szerb, horvát, vagy angol nyelven – tartalmazza a kiskorú és a törvényes képviselő személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az országba történő beutazás célját és időtartamát, a felhatalmazás időtartalmát és a felhatalmazó aláírását.

Vízum: 

Uniós állampolgárok hat hónapos időtartamon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az országban. 

Házikedvencek beutazása: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne 

Bosznia-hercegovinai tájékoztató ide kattintva érhető el (utolsó pont második alpontja).

Vám:

A Bosznia-Hercegovina területére vámmentesen bevihető termékek listája és mennyiségi korlátja ide kattintva érhető el.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Tudnivalók az országról

Pénznem: Bosznia-hercegovinai konvertibilis Márka (BAM)

Időjárás: A téli időszakban tartósan magas, egészségre ártalmas légszennyezettségi értékek mérhetők Zenica és Szarajevó kantonokban, itt megtekinthetők az aktuális értékek.

Biztosítás: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a biztosítók és autógyárak által biztosított assistance szolgáltatások általában nem érvényesek Bosznia-Hercegovinában. Az utazáshoz nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása ugyan nem kötelező az illetékes bosznia-hercegovinai hatóság és a MABISZ által kötött megállapodás értelmében, azonban ajánlatos, mert a határon kérik.

Közlekedés: A rövidtartamú, azaz a hat hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott, érvényes magyar vezetői engedély használható gépjárművezetésre, az abban meghatározott érvényességi idővel és gépjármű kategóriákra. Bosznia-Hercegovina hatóságai az érvényes nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.

Hosszabb távú, 6 hónapot meghaladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott vezetői engedélyt annak tulajdonosa köteles leadni az illetékes bosznia-hercegovinai hatóságnál (lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság), amely intézkedik a boszniai vezetői engedély kiállításáról és a magyar jogosítvány Magyarországra történő visszajuttatásáról. A bosznia-hercegovinai vezetői engedély kiállításához különbözeti vizsgát nem kell tenni, azt a leadott érvényes magyar jogosítványban foglalt feltételek és érvényesség alapján állítja ki Bosznia-Hercegovina hatósága. 

Az utak állapotáról és a határátkelők hozzávetőleges várakozási idejéről itt találnak naprakész tájékoztatást. A közlekedési szabályokat, különösen a sebességkorlátozást és a követési távolságot be kell tartani a fokozott rendőri ellenőrzések és balesetveszélyes úti körülmények miatt! Közúti baleset esetén entitásonként/kantononként változik az eljárás: általában helyszíni bírságot kell fizetni, majd a rendőrség (változó mértékű) illeték ellenében, 1-3 munkanap elteltével állít ki igazolást/jegyzőkönyvet. Egyeztessenek biztosítójukkal. Gyakori a kőomlás, földcsuszamlás az utakon, főként a heves esőzések, árvizek, olvadások idején.

A Bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fenn: +387 33 282 100; helyi telefonszámról: 1282. 

Határátlépéskor ellenőrizhetik:

 • november 15. és március 15. között minden gépjárműnek kötelező a téli gumi használata; 
 • november 15-től április 15-ig kötelező hóláncot tartani az autóban!

Tájékoztató a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról:

A parkoláshoz használható magyar rokkant kártyával - jól látható helyen elhelyezve -Bosznia-Hercegovinában is igénybe vehetők a mozgáskorlátozott parkolók.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek átmeneti tartózkodásuk esetén Bosznia-Hercegovina területén a HU/BH 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe az állami sürgősségi egészségügyi ellátást. A szolgáltatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól az Országos Egészségpénztár honlapján, ide kattintva tájékozódhatnak.

A pénz- és gyógyszerhiánnyal küszködő, hiányosan felszerelt közkórházak, egészségügyi intézmények mellett az elmúlt évek alatt kiépült a modern műszerekkel felszerelt magánorvosi rendelők viszonylag széles hálózata, ahol igen hatékonyan és magas színvonalon folyik a gyógyítás, itt azonban a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni.

Egyéb információ:

Rendőrség: 122 Tűzoltók: 123 Mentők: 124 Segélyhívó: 112

Az útiokmányra nagyon vigyázzanak! 

 • Elvesztése / eltulajdonítása esetén ideiglenes útlevelet a Szarajevói Nagykövetség konzuli hivatala állít ki, ami a horvát vagy montenegrói tengerpartra igyekvőknek jelentős kerülőt és késedelmet jelent.
 • Korábban elveszettnek / eltulajdonítottnak bejelentett, de a későbbiekben fellelt okmánnyal ne kíséreljék meg a határátlépést! Nem csupán jelentős időveszteséget és többletköltséget jelent, az okmányt a bosznia-hercegovinai határőrség elkobozza és a belépést megtiltja. 
 • Hasznos a személyi igazolványon kívül útlevelüket is magukkal hozni (külön tárolva).
 • A határátkelőn történő okmányellenőrzést követően, még továbbindulás előtt ellenőrizzék, hogy hiánytalanul visszakapták-e  az okmányaikat!

Bosznia-Hercegovina Budapesti Nagykövetsége
1026 Budapest, Verseghy Ferenc u. 4.
Telefon: 06-1/212-0106; 212-0107
E-mail: vNLuZHl3GMNYmloYW1idWRAaW52aXRlbC5odQ==; ugRmEv7MxYGj0cYmloYW1idWRAeWFob28uY29t

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Szarajevó