Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Nagykövetség és Konzuli hivatal Szarajevó
Tiszteletbeli Konzul Banja Luka, Mostar és Tuzla

Aktuális:

2022. 05. 11.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

Az alábbiakban szereplő információk tájékoztató jellegűek, azok közreadása a fogadó ország illetékes hatóságainak értesítésén alapul. Bár képviseleteink mindent megtesznek, hogy naprakész információkat közöljenek, felelős és aktuális tájékoztatásért a megadott weboldalon, az ott szereplő hatóságnál érdeklődhetnek.

A beutazási feltételek Bosznia-Hercegovina Határrendészetének honlapján megtalálhatóak:

http://www.granpol.gov.ba/Content/Read/74?title=Covid-19 

(„Foreigners”, illetve Gyakran ismételt kérdések – „Frequently Asked Questions” pontban)

Bosznia-Hercegovina Határrendészetének elérhetősége: +387 33 755-300, cWPhiyjVQkKnCTFAEc2jDZ3JhbnBvbEBncmFucG9sLmdvdi5iYQ== 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Bosznia-Hercegovina biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található. 

A napi koronavírus-fertőzöttek száma alacsonyabb, azonban Bosznia-Hercegovina nem módosított az országba történő belépés szabályain, azt továbbra is feltételekhez köti! 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

2021. június 11-től külföldiek akkor léphetnek be Bosznia-Hercegovinába, amennyiben az alábbi 4 feltétel egyikének megfelelnek

 • a határt átlépni kívánó személy európai országok esetén 48, más államokból jövő 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet,
 • antigén gyorstesztet mutat be a SARS-CoV-2 vírusra; 
 • bizonyítani tudja, hogy COVID-19 ellen be van oltva és a második (vagy egydózisú oltóanyag esetén az egyetlen) oltást követően eltelt 14 nap; 
  Megjegyzés: bár a vonatkozó szabályozás szövege nem említi, információink szerint belépéskor ellenőrizhetik, hogy a második oltást követően 9 hónapon belül történne-e a beutazás. 
 • orvosi igazolása van arról, hogy az elmúlt 14-180 napos időszakban átesett és kigyógyult a vírusfertőzésből. (Korábbi pozitív teszteredmény bemutatása ennek igazolására NEM elegendő!)

7 évesnél fiatalabb gyermekekre vonatkozó szabályok: azok a 7 év alatti gyermekek, akik  a négy előírt igazolás (PCR, antigén teszt, orvosi igazolás vagy oltási igazolás) egyikével rendelkező szülők vagy gyámok kíséretében utaznak, korlátozások nélkül léphetnek be az országba (nem szükséges számukra teszt). 

7 éves kor fölött a határt átlépni kívánó személynek minden esetben rendelkeznie kell a fenti négy igazolás egyikével!

Magyar állampolgár Magyarország és más ország területéről is beléphet az országba, amennyiben megfelel a fentieknek.

Feltétel nélkül utazhatnak be azok a Bosznia-Hercegovinában engedélyezett ideiglenes vagy állandó lakóhellyel rendelkező külföldiek, akik Montenegróból, Horvátországból vagy Szerbiából térnek vissza Bosznia-Hercegovinába és (útlevélpecséttel) igazolni tudják, hogy legfeljebb 48 órát tartózkodtak ott. A felsorolt csoportokon kívül továbbra is életben van az a korábbi szabály, hogy a szomszédos országok (Horvátország, Szerbia és Montenegró) állampolgárai az állampolgárságuk szerinti országból érkezve igazolások bemutatása nélkül léphetnek be BiH területére. (Az itt található felsorolás a kivételek vonatkozásában nem teljes körű, további részletekért lásd: http://www.granpol.gov.ba/Content/Read/76?title=Stranci Article 3)

Tájékoztatás az igazolásokhoz kapcsolódóan: 

 • A Határrendészet tájékoztatása alapján az igazolásokat papíralapon/elektronikus formában (pl. Uniós digitális Covid-igazolvány) is elfogadják. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy az igazolásokon szövegszerűen is szerepelnie kell az igazolandó adatoknak (olyan igazolást, amelyen kizárólag egy QR-kód szerepel, és abból olvashatóak ki az adatok, nem fogadnak el!).
 • Az igazolások kizárólag magyar nyelven történő bemutatása nem elegendő: javasoljuk, hogy vagy a fogadó ország hivatalos nyelveinek egyikén (bosnyák/horvát/szerb), vagy angol nyelven készüljön hivatalos fordítás az igazolásokról, illetve, célszerű az igazolást eleve angol nyelven kérni vagy két nyelven kiállíttatni.
 • Az igazolások szövegéből minden esetben egyértelműen ki kell derülnie, hogy az érintett megfelel a belépési követelményeknek (példa: oltási igazolás esetén a dátumokból látható legyen, hogy a második dózist követően eltelt 14 nap, tehát mindkét dátum szerepeljen a dokumentumon, orvosi igazolás esetén szintén szerepeljenek a dátumok, amelyekből látható, hogy a megadott intervallumon belül átesett és kigyógyult a fertőzésből stb.). 
 • Oltóanyagok elfogadottsága: a külföldiek belépésére vonatkozó szabályozás szövege NEM tartalmaz arra vonatkozó információt, hogy egyes oltásokat ne fogadna el a Határrendészet! A vonatkozó szabályozás szövege nem tesz említést a 3. oltásról vagy annak szükségességéről.

b. Kell-e teszt? Igen, bizonyos esetekben (kivételek köre a 1) a. pontban). 

Bosznia-Hercegovinába külföldi állampolgárok a határátlépés időpontjában (európai országok esetében 48 óránál, Európán kívüli országokból érkezők esetében 72 óránál nem régebbi), negatív PCR koronavírus-teszt, vagy antigén gyorsteszt bemutatásával léphetnek be. A hatályos szabályozás a tesztre vonatkozóan további részleteket (pl. kiállító intézmény) nem tartalmaz.

A teszteredményből egyértelműen ki kell derülnie az érintett személyazonosságának, valamint a negatív teszteredménynek.

A kivételek köre (oltás igazolása, fertőzésen átesettek orvosi igazolása, stb.), valamint az igazolás kiállításához kapcsolódó információk az 1) a. pontban találhatóak.

c. Kell-e regisztrálni?

Előzetes egészségügyi regisztrációs kötelezettség nincsen. A turisták beutazásáról és tartózkodásáról szóló regisztrációval kapcsolatos szabályozás szerint ugyanakkor az országba beutazó külföldieknek 48 órán belül be kell jelentkezniük a helyi hatóságoknál. Szarajevói tartózkodás esetén az idegenrendészeti kérdésekért felelős hatóságnál (Služba za Poslove sa strancima – Service for Foreigner’s Affairs, Braće Mulića 38, Sarajevo, Tel: +387 33 772 994, http://sps.gov.ba/?lang=en), Szarajevón kívüli tartózkodás esetén a rendőrségnél. Regisztrált szálláshelyek esetében ezt alapvetően a szállásadó teszi meg, így javasoljuk, hogy egyeztessenek választott szállásukkal a bejelentési kötelezettség megtétele kapcsán!

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van. 

A határátlépéskor nem elvárás az oltás igazolása. Azonban mentesülnek a 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt/antigén gyorsteszt bemutatása alól azok a személyek, akik igazolni tudják, hogy COVID-19 ellen be vannak oltva és a második (vagy egydózisú oltóanyag esetén az egyetlen) oltást követően eltelt 14 nap (az igazolás kiállításához kapcsolódó információk az 1) a. pontban találhatóak).

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: 

Bosznia-Hercegovinába oltással nem rendelkezők is beutazhatnak, amennyiben megfelelnek valamely, az 1.a. pontban foglalt egyéb kitételnek (48 órán belüli negatív teszt bemutatása, vagy a fertőzésen átesettség orvos által történő igazolása).

Oltóanyagok elfogadottsága: a külföldiek beutazásához kapcsolódó szabályozás szövege NEM tartalmaz arra vonatkozó információt, hogy egyes oltásokat ne fogadna el a Határrendészet! 

f. Karanténkötelezettség: Nincs (főszabály szerint).

Az országba utazóknak a belépést követően nincs karanténkötelezettségük (https://covid19.msb.gov.ba/en/travel-instructions?fullReload=true, „Entering the country” pont kiválasztása). Ez természetesen nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a bosznia-hercegovinai tartózkodás során a fertőzés gyanúja/beigazolódása esetén az érintett személy karanténba kerülhet. Fertőzésgyanú esetén az utazónak az alábbi linken található telefonszámokon kell bejelentkezni (tartózkodási helytől függően), amelyen keresztül ellátják a követendő protokoll, valamint az aktuális karanténszabályok ismertetésével: http://www.mvp.gov.ba/linkovi/Informacije_o_Corona_virusu/default.aspx?id=41907 A beutazóknak be kell tartaniuk a bosznia-hercegovinai járvány- és egészségügyi hatóságok utasításait.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel, az üzleti célú beutazás feltételei megegyeznek a fent leírtakkal  (ld: 1) a. pont). Az üzleti célt meghívólevéllel igazolni szükséges. 

h. Tranzitálási szabályok: 

A Bosznia-Hercegovina területén keresztül történő tranzitálás szabályai a határrendészet tájékoztatása szerint: 

 • Magyarország felől Bosznia-Hercegovinán keresztül történő tranzitálás esetében a határátlépés feltételei megegyeznek a belépés szabályaival (lásd 1) a. és b. pontok)
 • Bosznia-Hercegovinán keresztül Magyarország irányába történő tranzitálás (hazatérés) során a 1) a. és b. pontokban foglaltaknak megfelelés nem követelmény (nincs szükség tesztre vagy egyéb igazolásra). Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy a határrendészet kétségbe vonhatja az átutazás szükségességét, amennyiben az érintett olyan országból lépne be Bosznia-Hercegovinába (pl. az út lerövidítése céljából), amely Magyarországgal közvetlenül is határos! Az átutazás során a tranzitáló személy nem állhat meg hosszabb időtartamra! 
 • A neumi tranzitfolyosón (Neum I és Neum II határátkelők) keresztül történő tranzitálás során az 1) a. és b. pontokban foglaltaknak megfelelés nem követelmény (nincs szükség tesztre vagy igazolásra). A tranzitfolyosón történő áthaladáshoz használható az az útiokmány, amellyel az utazó belépését Horvátországba engedélyezték. Fontos azonban, hogy a tranzitfolyosón megállni, arról letérni nem szabad! Amennyiben alapos indokkal (pl. a jármű meghibásodik) mégis kénytelenek megszakítani a továbbhaladást, azonnal lépjenek kapcsolatba Konzulátusunkkal, illetve a helyi rendőrséggel! Felhívjuk a figyelmet, hogy a tranzitfolyosó tranzitálásra használható! Amennyiben arról letérve megkísérlik a belépést Bosznia-Hercegovinába, a hatóságok büntetést szabhatnak ki!
 • Tranzitáláshoz kapcsolódó információk: http://www.granpol.gov.ba/Faq/Covid19?pageId=75 (Gyakran ismételt kérdések - Frequently Asked Questions pontban)

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

A hatályos helyi szabályok nem térnek ki külön a temetésre, halaszthatatlan családi ügyben, sporteseményre történő beutazásokra, stb., így azokra nem vonatkozik általános kivétel; az 1) a. és b. pontban leírt belépési szabályok az irányadóak.

j. Egyéb hasznos információ:

Hasznos linkek (egyes információk csak helyi nyelven érhetőek el): 

Utazás előtt tájékozódjanak az utazás módjáról, a határátlépéssel kapcsolatos szabályokról, illetve a légitársaságok által meghatározott szabályokról, amelyek egyes esetekben szigorúbbak lehetnek az országba történő beutazási feltételeknél is!

Bosznia-Hercegovinában a Bosznia-hercegovinai Föderáció területén számos magánklinika kínál PCR teszt készítési lehetőséget. A Boszniai Szerb Köztársaság területén az alábbi linken található intézmények által készített PCR tesztek az elfogadottak: https://www.phi.rs.ba/index.php?view=kategorija&id=31 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy minden esetben ellenőrizzék, hogy azon országban, ahol a tesztet fel kívánják használni, elfogadják-e a Bosznia-Hercegovinában készített teszteket!

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Bosznia-Hercegovina elhagyása légi, illetve szárazföldi úton a belépéshez használt útiokmánnyal lehetséges! Utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Bosznia-Hercegovinából történő kilépés nem garantálja a másik országba való belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzit feltételeit, továbbá utazásuk időtartama alatt is tájékozódjanak az esetleges változásokról! 

Működnek az ország nemzetközi repülőterei (Szarajevó, Tuzla, Mostar, Banja Luka), azonban a nemzetközi utasforgalom korlátozott, több légitársaság szünetelteti járatait. Utazás előtt tájékozódjanak az utazás módjáról, a határátlépéssel kapcsolatos szabályokról, illetve a légitársaságok által meghatározott szabályokról, amelyek egyes esetekben szigorúbbak lehetnek az országba történő beutazási feltételeknél is. 

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a VxcWg4z0U0a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ==">imduhbKkb9YZMmMZw2Za29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a IvDz7Z0U2YWNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1">vYKa3WWma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Bosznia-Hercegovinában a járványügyi helyzet miatt országos veszélyhelyzetet hirdettek, a Boszniai Szerb Köztársaságban rendkívüli helyzet, a Bosznia-hercegovinai Föderáció entitás területén járványhelyzet van érvényben. 

Maszkviselés:

A Bosznia-hercegovinai Föderáció területén a maszk használata alapvetően kültéren és beltéren sem kötelező, amíg a beltéri összejövetelek nem haladják meg a 300 főt. Kötelező azonban a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a börtönökben. 

A Boszniai Szerb Köztársaság területén a maszk használata kültéren és beltéren sem kötelező, kivételt képeznek ez alól az egészségügyi intézmények, iskolák, valamint a tömegközlekedési eszközök.

Kijárási korlátozások:

Bosznia-Hercegovinában nincs érvényben kijárási korlátozás. 

Tömegközlekedés:

Az országban működik a korábban felfüggesztett helyi és helyközi tömegközlekedés. A taxitársaságok is működnek. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes közigazgatási egységek, kantonok a fentiek mellett további szabályozásokat léptethetnek érvénybe, a részletes járványügyi szabályozás közigazgatási egységenként eltérhet. A lokális járványügyi szabályozás intenzíven, a helyi fertőzöttségi szint függvényében változik.

Hasznos linkek a koronavírussal kapcsolatosan (egyes információk csak helyi nyelven érhetőek el): 

Civil Ügyek Minisztériuma (fertőzöttségi adatok): http://mcp.gov.ba/Publication/Read/sluzbene-informacije-o-koronavirusu-covid-19?pageId=97 

Külügyminisztérium (fertőzésgyanú esetén hívható telefonszámok): http://www.mvp.gov.ba/linkovi/Informacije_o_Corona_virusu/default.aspx?id=41907 

Magyarország Szarajevói Nagykövetségének oldala: https://szarajevo.mfa.gov.hu/page/covid-19 

Jelezzük, hogy a járványügyi helyzet alakulása magával hozhatja további intézkedések bevezetését, a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését.

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára!

Biztonság:  

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Bosznia-Hercegovina biztonsági besorolása az II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.  

Gyakori a zsebtolvajlás/betörés az országban, ezért értékeiket, a készpénzt, a bankkártyát és irataikat ne tartsák egy helyen! Ne maradjon az autóban érték, főként ne látható helyen! A szállás és autó ajtait, ablakait tartsák zárva.

Bosznia-Hercegovina a világ egyik leginkább aknaveszélyes országának számít. A boszniai háborúban telepített aknák, valamint a fel nem robbant lőszerek becslések szerint több, mint 1000 km2 területen (az ország területének több, mint 2 százaléka) helyezkednek el. Az aknamentesítés folyamatosan zajlik, a hatóságok a veszélyes területekre táblákkal, szalagokkal figyelmeztetnek. Javasolt, hogy csakis szilárd útburkolatú utakon mozogjanak, kerüljék az ismeretlen terepen, erdőben történő mozgást. Veszélyesek lehetnek az elhagyatott, megrongált épületek is. Bosznia-Hercegovinában a gyakran előforduló heves esőzések, árvizek, olvadások megnövelik a földcsuszamlás veszélyét (akár a Magyarország felől érkezők által leggyakrabban használt M17-es főútvonalon is), így az aknák, valamint az aknaveszélyre figyelmeztető táblák és szalagok elmozdulhatnak.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább egy üres oldalt. 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


Különös méltánylást érdemlő (humanitárius, szakmai vagy személyes) okokból az úti okmány érvényessége rövidebb is lehet, mint az alapesetben előírt (az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 nap) érvényesség. 

Személyi igazolvány:

IGEN
Az okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

14 és 18 év közötti, saját úti okmánnyal rendelkező kiskorú kíséret nélkül átlépheti Bosznia-Hercegovina határát. A 14 éven aluli külföldi (kiskorú), aki saját úti okmányokkal rendelkezik, átlépheti Bosznia-Hercegovina határát, ha az egyik, vagy mindkét szülő, gyám vagy gondnok kíséri. Egyéb esetben a kísérőnek rendelkeznie kell a szülők (törvényes képviselő) közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozatára; mely – szerb, horvát, vagy angol nyelven – tartalmazza a kiskorú és a törvényes képviselő személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az országba történő beutazás célját és időtartamát, a felhatalmazás időtartalmát és a felhatalmazó aláírását.

Vízum: 

Uniós állampolgárok hat hónapos időtartamon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az országban. 

Házikedvencek beutazása: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne 

Bosznia-hercegovinai tájékoztató ide kattintva érhető el (utolsó pont második alpontja).

Vám:

A Bosznia-Hercegovina területére vámmentesen bevihető termékek listája és mennyiségi korlátja ide kattintva érhető el.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Tudnivalók az országról

Pénznem: Bosznia-hercegovinai konvertibilis Márka (BAM)

Időjárás: A téli időszakban tartósan magas, egészségre ártalmas légszennyezettségi értékek mérhetők főként Zenica és Szarajevó kantonokban, itt megtekinthetők az aktuális értékek.

Biztosítás: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a biztosítók és autógyárak által biztosított assistance szolgáltatások általában nem érvényesek Bosznia-Hercegovinában. Az utazáshoz nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása ugyan nem kötelező az illetékes bosznia-hercegovinai hatóság és a MABISZ által kötött megállapodás értelmében, azonban ajánlatos, mert a határon kérik.

Közlekedés: A rövidtartamú, azaz a hat hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott, érvényes magyar vezetői engedély használható gépjárművezetésre, az abban meghatározott érvényességi idővel és gépjármű kategóriákra. Bosznia-Hercegovina hatóságai az érvényes nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.

Hosszabb távú, 6 hónapot meghaladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott vezetői engedélyt annak tulajdonosa köteles leadni az illetékes bosznia-hercegovinai hatóságnál (lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság), amely intézkedik a boszniai vezetői engedély kiállításáról és a magyar jogosítvány Magyarországra történő visszajuttatásáról. A bosznia-hercegovinai vezetői engedély kiállításához különbözeti vizsgát nem kell tenni, azt a leadott érvényes magyar jogosítványban foglalt feltételek és érvényesség alapján állítja ki Bosznia-Hercegovina hatósága. 

Az utak állapotáról és a határátkelők hozzávetőleges várakozási idejéről itt találnak naprakész tájékoztatást. A közlekedési szabályokat, különösen a sebességkorlátozást és a követési távolságot be kell tartani a fokozott rendőri ellenőrzések és balesetveszélyes úti körülmények miatt! Közúti baleset esetén entitásonként/kantononként változik az eljárás: általában helyszíni bírságot kell fizetni, majd a rendőrség (változó mértékű) illeték ellenében, 1-3 munkanap elteltével állít ki igazolást/jegyzőkönyvet. Egyeztessenek biztosítójukkal. Gyakori a kőomlás, földcsuszamlás az utakon, főként a heves esőzések, árvizek, olvadások idején.

A Bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fenn: +387 33 282 100; helyi telefonszámról: 1282. 

Határátlépéskor ellenőrizhetik:

 • november 1. és április 1. között minden gépjárműnek kötelező a téli gumi használata, valamint kötelező hóláncot tartani az autóban!

Tájékoztató a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról:

A parkoláshoz használható magyar rokkant kártyával - jól látható helyen elhelyezve -Bosznia-Hercegovinában is igénybe vehetők a mozgáskorlátozott parkolók.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek átmeneti tartózkodásuk esetén Bosznia-Hercegovina területén a HU/BH 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe az állami sürgősségi egészségügyi ellátást. A szolgáltatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján, az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/ellatas_az_eun_kivul/egeszsegugyi_ellatasok_igenybevetele_boszniaban

A pénz- és gyógyszerhiánnyal küszködő, hiányosan felszerelt közkórházak, egészségügyi intézmények mellett az elmúlt évek alatt kiépült a modern műszerekkel felszerelt magánorvosi rendelők viszonylag széles hálózata, ahol igen hatékonyan és magas színvonalon folyik a gyógyítás, itt azonban a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni.

Egyéb információ:

Rendőrség: 122 Tűzoltók: 123 Mentők: 124 Segélyhívó: 112

Az útiokmányra nagyon vigyázzanak! 

 • Elvesztése / eltulajdonítása esetén ideiglenes útlevelet a Szarajevói Nagykövetség konzuli hivatala állít ki, ami a horvát vagy montenegrói tengerpartra igyekvőknek jelentős kerülőt és késedelmet jelent.
 • Korábban elveszettnek / eltulajdonítottnak bejelentett, de a későbbiekben fellelt okmánnyal ne kíséreljék meg a határátlépést! Nem csupán jelentős időveszteséget és többletköltséget jelent, az okmányt a bosznia-hercegovinai határőrség elkobozza és a belépést megtiltja. 
 • Hasznos az útlevélen kívül a személyi igazolványukat is magukkal hozni (külön tárolva).
 • A határátkelőn történő okmányellenőrzést követően, még továbbindulás előtt ellenőrizzék, hogy hiánytalanul visszakapták-e  az okmányaikat!

Bosznia-Hercegovina Budapesti Nagykövetsége
1095 Budapest, Ipar u. 5.
Telefon: 06-1/212-0106; 212-0107
E-mail: AxTDAhcdeuIqesw9ZkTTyyZyZZW1iYXNzeWJpaEBhbWJhc2FkYWJpaC5odQ==

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Szarajevó