Európa

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Nagykövetség és Konzuli hivatal Szarajevó
Tiszteletbeli Konzul Banja Luka, Mostar és Tuzla

Aktuális:

2019. 11. 11.
Felhívjuk a Bosznia-Hercegovinába utazók és az országon átutazók figyelmét, hogy az M-17 jelű főúton Zenica-Nemila közelében a Vranduk I és II alagút felújítása folyamatban van és várhatóan még hosszan (egyes előrejelzések szerint 1,5 évig) elhúzódik. Jelenleg szabadon használható mindkét sáv reggel 5 óra és este 9 óra között. A felújítási munkálatok alatt (este 9 órától éjszaka fél 1-ig) a közlekedés egy sávban halad, a forgalmat közlekedési lámpa irányítja, emellett a rendőri felügyelet is állandó. A sor mindkét irányban gyakran feltorlódik, napszaktól és forgalomtól függően akár három órás várakozási időre is lehet számítani. A helyszínen megjelentek a kéregetők, a várakozás idejére se hagyják gépjárműveiket őrizetlenül, értékeikre vigyázzanak. Az alagút éjszaka fél 1 és hajnali 5 óra között teljesen le van zárva, az áthaladás nem lehetséges!  Az alagút elkerülése Magyarországból Bosznia-Hercegovinába, Szarajevóba történő utazás során Nemila településnél, Szarajevóból Magyarország felé történő utazásnál Tetovo-Nemila irányába elkerülhető (a kerülőút kisebb mellékutakból áll, a közlekedés során fokozott elővigyázatosság javasolt). További részletes információkat a bosznia-hercegovinai közútkezelő honlapján találnak: www.bihamk.ba.

Biztonság:  

Gyakori a zsebtolvajlás/betörés az országban, ezért értékeiket, a készpénzt, a bankkártyát és irataikat ne tartsák egy helyen! Ne maradjon az autóban érték, főként ne látható helyen! A szállás és autó ajtait, ablakait tartsák zárva.

Bosznia-Hercegovina a világ egyik leginkább aknaveszélyes országának számít. A boszniai háborúban telepített aknák, valamint a fel nem robbant lőszerek becslések szerint több, mint 1000 km2 területen (az ország területének több, mint 2 százaléka) helyezkednek el. Az aknamentesítés folyamatosan zajlik, a hatóságok a veszélyes területekre táblákkal, szalagokkal figyelmeztetnek. Javasolt, hogy csakis szilárd útburkolatú utakon mozogjanak, kerüljék az ismeretlen terepen, erdőben történő mozgást. Veszélyesek lehetnek az elhagyatott, megrongált épületek is. Bosznia-Hercegovinában a gyakran előforduló heves esőzések, árvizek, olvadások megnövelik a földcsuszamlás veszélyét (akár a Magyarország felől érkezők által leggyakrabban használt M17-es főútvonalon is). Az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, illetve szalagok az árvíz következtében megsemmisülhetnek, elmozdulhatnak. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább egy üres oldalt. 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


Különös méltánylást érdemlő (humanitárius, szakmai vagy személyes) okokból az úti okmány érvényessége rövidebb is lehet, mint az alapesetben előírt (az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 nap) érvényesség. 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

14 és 18 év közötti, saját úti okmánnyal rendelkező kiskorú kíséret nélkül átlépheti Bosznia-Hercegovina határát. A 14 éven aluli külföldi (kiskorú), aki saját úti okmányokkal rendelkezik, átlépheti Bosznia-Hercegovina határát, ha az egyik, vagy mindkét szülő, gyám vagy gondnok kíséri. Egyéb esetben a kísérőnek rendelkeznie kell a szülők (törvényes képviselő) közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozatára; mely – szerb, horvát, vagy angol nyelven – tartalmazza a kiskorú és a törvényes képviselő személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az országba történő beutazás célját és időtartamát, a felhatalmazás időtartalmát és a felhatalmazó aláírását.

Vízum: 

Uniós állampolgárok hat hónapos időtartamon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az országban. 

Házikedvencek beutazása: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne 

Bosznia-hercegovinai tájékoztató ide kattintva érhető el (utolsó pont második alpontja).

Vám:

A Bosznia-Hercegovina területére vámmentesen bevihető termékek listája és mennyiségi korlátja ide kattintva érhető el.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Tudnivalók az országról

Pénznem: Bosznia-hercegovinai konvertibilis Márka (BAM)

Időjárás: A téli időszakban tartósan magas, egészségre ártalmas légszennyezettségi értékek mérhetők Zenica és Szarajevó kantonokban, itt megtekinthetők az aktuális értékek.

Biztosítás: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a biztosítók és autógyárak által biztosított assistance szolgáltatások általában nem érvényesek Bosznia-Hercegovinában. Az utazáshoz nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása ugyan nem kötelező az illetékes bosznia-hercegovinai hatóság és a MABISZ által kötött megállapodás értelmében, azonban ajánlatos, mert a határon kérik.

Közlekedés: A rövidtartamú, azaz a hat hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott, érvényes magyar vezetői engedély használható gépjárművezetésre, az abban meghatározott érvényességi idővel és gépjármű kategóriákra. Bosznia-Hercegovina hatóságai az érvényes nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.

Hosszabb távú, 6 hónapot meghaladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott vezetői engedélyt annak tulajdonosa köteles leadni az illetékes bosznia-hercegovinai hatóságnál (lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság), amely intézkedik a boszniai vezetői engedély kiállításáról és a magyar jogosítvány Magyarországra történő visszajuttatásáról. A bosznia-hercegovinai vezetői engedély kiállításához különbözeti vizsgát nem kell tenni, azt a leadott érvényes magyar jogosítványban foglalt feltételek és érvényesség alapján állítja ki Bosznia-Hercegovina hatósága. 

Az utak állapotáról és a határátkelők hozzávetőleges várakozási idejéről itt találnak naprakész tájékoztatást. A közlekedési szabályokat, különösen a sebességkorlátozást és a követési távolságot be kell tartani a fokozott rendőri ellenőrzések és balesetveszélyes úti körülmények miatt! Közúti baleset esetén entitásonként/kantononként változik az eljárás: általában helyszíni bírságot kell fizetni, majd a rendőrség (változó mértékű) illeték ellenében, 1-3 munkanap elteltével állít ki igazolást/jegyzőkönyvet. Egyeztessenek biztosítójukkal. Gyakori a kőomlás, földcsuszamlás az utakon, főként a heves esőzések, árvizek, olvadások idején.

A Bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fenn: +387 33 282 100; helyi telefonszámról: 1282. 

Határátlépéskor ellenőrizhetik:

  • november 15. és március 15. között minden gépjárműnek kötelező a téli gumi használata; 
  • november 15-től április 15-ig kötelező hóláncot tartani az autóban!

Tájékoztató a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról:

A parkoláshoz használható magyar rokkant kártyával - jól látható helyen elhelyezve -Bosznia-Hercegovinában is igénybe vehetők a mozgáskorlátozott parkolók.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek átmeneti tartózkodásuk esetén Bosznia-Hercegovina területén a HU/BH 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe az állami sürgősségi egészségügyi ellátást. A szolgáltatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól az Országos Egészségpénztár honlapján, ide kattintva tájékozódhatnak.

A pénz- és gyógyszerhiánnyal küszködő, hiányosan felszerelt közkórházak, egészségügyi intézmények mellett az elmúlt évek alatt kiépült a modern műszerekkel felszerelt magánorvosi rendelők viszonylag széles hálózata, ahol igen hatékonyan és magas színvonalon folyik a gyógyítás, itt azonban a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni.

Egyéb információ:

Rendőrség: 122 Tűzoltók: 123 Mentők: 124 Segélyhívó: 112

Az útiokmányra nagyon vigyázzanak! 

  • Elvesztése / eltulajdonítása esetén ideiglenes útlevelet a Szarajevói Nagykövetség konzuli hivatala állít ki, ami a horvát vagy montenegrói tengerpartra igyekvőknek jelentős kerülőt és késedelmet jelent.
  • Korábban elveszettnek / eltulajdonítottnak bejelentett, de a későbbiekben fellelt okmánnyal ne kíséreljék meg a határátlépést! Nem csupán jelentős időveszteséget és többletköltséget jelent, az okmányt a bosznia-hercegovinai határőrség elkobozza és a belépést megtiltja. 
  • Hasznos a személyi igazolványon kívül útlevelüket is magukkal hozni (külön tárolva).
  • A határátkelőn történő okmányellenőrzést követően, még továbbindulás előtt ellenőrizzék, hogy hiánytalanul visszakapták-e  az okmányaikat!

Bosznia-Hercegovina Budapesti Nagykövetsége
1026 Budapest, Verseghy Ferenc u. 4.
Telefon: 06-1/212-0106; 212-0107
E-mail: mErMTfnfzAyEmmYhcx4hYITYmloYW1idWRAaW52aXRlbC5odQ==; aChNPGxNo2JYYmloYW1idWRAeWFob28uY29t

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Szarajevó