Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Nagykövetség és Konzuli hivatal Szarajevó
Tiszteletbeli Konzul Banja Luka, Mostar és Tuzla

Aktuális:

2021. 04. 14.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a Konzuli Szolgálat a beutazás során minden esetben az útlevéllel történő belépést javasolja! Információink szerint a belépés engedélyezését számos határátkelőhelyen továbbra is az útlevél bemutatásához kötik!

b. Kell-e teszt? Igen. 

Bosznia-Hercegovinába külföldi állampolgárok a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírus-teszt bemutatásával léphetnek be. A 48 órát a Határrendészet tájékoztatása szerint a teszteredmény kiadásától/átvételétől számítják. A tesztet a határon történő belépéskor papíralapon kell bemutatni. A teszteredményből egyértelműen ki kell derülnie az érintett személyazonosságának, valamint a negatív teszteredménynek. (Javasolt az utazás megkezdése előtt a teszteredmény lefordíttatása a fogadó állam valamely hivatalos nyelvére, vagy angol nyelvre, esetleg ha van lehetőség, a teszteredmény kiadását célszerű rögtön angol nyelven is kérni)! 

c. Kell-e regisztrálni?

Előzetes egészségügyi regisztrációs kötelezettség nincsen. A turisták beutazásáról és tartózkodásáról szóló regisztrációval kapcsolatos szabályozás szerint ugyanakkor az országba beutazó külföldieknek 48 órán belül be kell jelentkezniük a helyi hatóságoknál; szarajevói tartózkodás esetén az idegenrendészeti kérdésekért felelős hatóságnál (Služba za Poslove sa strancima – Service for Foreigner’s Affairs, Braće Mulića 38, Sarajevo, Tel: +387 33 772 994), Szarajevón kívüli tartózkodás esetén a rendőrségnél. Regisztrált szálláshelyek esetében ezt alapvetően a szállásadó teszi meg, így javasoljuk, hogy egyeztessenek választott szállásukkal a bejelentési kötelezettség megtétele kapcsán!

d. Oltás:  Nincs oltási kötelezettség. Ugyanakkor jelezzük, hogy az esetleges beoltottság ténye, vagy a védettségi igazolvány felmutatása sem mentesíti a beutazót a belépéskor fennálló PCR tesztkötelezettség alól. 

e. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Az országba utazóknak a belépést követően nincs karanténkötelezettségük.  Ez természetesen nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a bosznia-hercegovinai tartózkodás során a fertőzés gyanúja/beigazolódása esetén az érintett személy karanténba kerülhet. A beutazóknak be kell tartaniuk a bosznia-hercegovinai járvány- és egészségügyi hatóságok utasításait.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel, az üzleti célú beutazás feltételei megegyeznek a fent leírtakkal. Az üzleti célt meghívólevéllel igazolni szükséges. 

g. Esetleges kivételek: 

A vonatkozó szabályozás meghatároz bizonyos csoportokat, melyek mentesülnek a teszt bemutatásának kötelezettsége alól. Az alábbi egy példálózó felsorolás, a teljes lista az alábbi linken érhető el. 

A teszteredmény felmutatásának kötelezettsége alól mentesülnek többek között Montenegró, Horvátország, valamint Szerbia állampolgárai, amennyiben közvetlenül az állampolgárságuk szerinti országból lépnek be Bosznia-Hercegovinába, valamint más ország állampolgárságával rendelkező kiskorú gyermekeik és házastársaik. A teherfuvarozásban résztvevők (sofőr és váltótársa) a nemzetközi közúti árufuvarozás során, feltéve, hogy Bosznia-Hercegovinában történő tartózkodásuk nem tart tovább 12 óránál. Teszt nélkül utazhat be az országba a bosznia-hercegovinai állampolgárok külföldi állampolgársággal rendelkező házastársa, illetve kiskorú gyermekeik is (egyéb további esetekben az – akár csak pár napos – családlátogatás nem tartozik a kivételek közé). 

A hatályos helyi szabályok nem térnek ki külön a temetésre történő beutazásokra, illetve a pár napos magánlátogatásokra, így azokra is a fent leírt belépési szabályok (PCR-teszt kötelezettség) az irányadóak.

A Bosznia-Hercegovina területén keresztül történő tranzitálás szabályai a határrendészet tájékoztatása szerint: 

  • Magyarország felől harmadik ország irányába történő tranzitálás a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt bemutatásával lehetséges. 
  • Harmadik ország felől Magyarország irányába történő tranzitálás (hazatérés) során a PCR-teszt bemutatása nem követelmény. Felhívjuk a figyelmet, hogy a határrendészet kétségbe vonhatja az átutazás szükségességét, amennyiben az érintett olyan országból lépne be Bosznia-Hercegovinába, amely Magyarországgal közvetlenül is határos! Az átutazás során a tranzitáló személy nem állhat meg hosszabb időtartamra. 
  • A neumi tranzitfolyosón (Neum I és Neum II határátkelők) keresztül történő tranzitálás során a PCR-teszt bemutatása nem követelmény. Fontos azonban, hogy a tranzitfolyosón megállni, arról letérni nem szabad! Amennyiben alapos indokkal (pl. a jármű meghibásodik) mégis kénytelenek megszakítani a továbbhaladást, azonnal lépjenek kapcsolatba Konzulátusunkkal, illetve a helyi rendőrséggel! Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a tranzitfolyosóról (a határőrség által regisztrált útvonal) letérve megkísérlik a belépést Bosznia-Hercegovinába, a hatóságok büntetést szabhatnak ki!

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, az utazást megelőzően javasoljuk megvizsgálni, hogy a légitársaság esetleg állít-e az utasok elé más speciális kritériumot az utazásban részvétel feltételeként. Egyes esetekben a személyszállítást szervező cégek által hozott rendelkezések akár szigorúbbak is lehetnek a beutazási feltételeknél. 

h. Kiutazás az országból:

Bosznia-Hercegovina elhagyása légi, illetve szárazföldi úton a belépéshez használt útiokmánnyal lehetséges! Utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Bosznia-Hercegovinából történő kilépés nem garantálja a másik országba való belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzit feltételeit, továbbá utazásuk időtartama alatt is tájékozódjanak az esetleges változásokról! 

Működnek az ország nemzetközi repülőterei (Szarajevó, Tuzla, Mostar), azonban a nemzetközi utasforgalom korlátozott, több légitársaság szünetelteti járatait. Felhívjuk a figyelmet, hogy a WizzAir légitársaság július 19-ét követően átmenetileg szünetelteti a Szarajevó és Budapest között közlekedő járatait, így utazás előtt tájékozódjanak az utazás módjáról és a határátlépéssel kapcsolatos szabályokról!  

A bosznia-hercegovinai határátkelőhelyekről az alábbi linken tájékozódhatnak.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a tOlwtAJ6ONkEDEa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a ahwcIgCuEw3yDJa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

j. Helyi járványügyi szabályok:

Bosznia-Hercegovinában a járványügyi helyzet miatt országos veszélyhelyzetet hirdettek, a Boszniai Szerb Köztársaságban rendkívüli helyzet, a Bosznia-hercegovinai Föderáció entitás területén járványhelyzet van érvényben. 

Maszkviselés:

Az egész ország területén kötelező a maszk viselése mind zárt térben, mind nyílt területen; ez utóbbi esetben azonban az entitások rendelkezéseinek megfelelően egyes kategóriák mentesülhetnek a maszkviselés alól. A Bosznia-hercegovinai Föderáció területén mentesülnek a 6 év alatti gyermekek, sportolók versenyen vagy edzésen, kerékpáron, elektromos robogón, motorkerékpáron közlekedők, krónikus betegségben szenvedők, akik légzési problémákkal küzdenek, ill. akik nem tudják eltávolítani a maszkot segítség nélkül (pl. értelmi fogyatékkal élők). A Boszniai Szerb Köztársaság területén kivételt képeznek a 7 évesnél fiatalabb gyermekek, a sajátos helyzetű személyek, a sporttevékenységet végzők. 

Kijárási korlátozások:

A Bosznia-hercegovinai Föderáció entitás területén este 21:00 óra és reggel 5:00 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Brčko Körzetben kijárási tilalom van érvényben, amely este 22:00 órától reggel 05:00-ig tart.

Tömegközlekedés:

Az országban működik a korábban felfüggesztett helyi és helyközi tömegközlekedés. A taxitársaságok is működnek. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyes közigazgatási egységek, kantonok a fentiek mellett további szabályozásokat léptethetnek érvénybe, a részletes járványügyi szabályozás közigazgatási egységenként eltérhet. A lokális járványügyi szabályozás intenzíven, a helyi fertőzöttségi szint függvényében változik.

Hasznos linkek a koronavírussal kapcsolatosan (egyes információk csak helyi nyelven érhetőek el): 

Civil Ügyek Minisztériuma (fertőzöttségi adatok): http://mcp.gov.ba/Publication/Read/sluzbene-informacije-o-koronavirusu-covid-19?pageId=97 

Külügyminisztérium (fertőzésgyanú esetén hívható telefonszámok): http://www.mvp.gov.ba/linkovi/Informacije_o_Corona_virusu/default.aspx?id=41907 

Határrendészet (beutazáshoz kapcsolódó szabályok): http://www.granpol.gov.ba/Content/Read/74?title=Covid-19 http://www.granpol.gov.ba/Content/Read/74?title=Covid-19  

Jelezzük, hogy a járványügyi helyzet alakulása magával hozhatja további intézkedések bevezetését, a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését; a feltételek gyors ütemben, adott esetben akár óráról-órára változhatnak! 

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára!

Biztonság:  

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Gyakori a zsebtolvajlás/betörés az országban, ezért értékeiket, a készpénzt, a bankkártyát és irataikat ne tartsák egy helyen! Ne maradjon az autóban érték, főként ne látható helyen! A szállás és autó ajtait, ablakait tartsák zárva.

Bosznia-Hercegovina a világ egyik leginkább aknaveszélyes országának számít. A boszniai háborúban telepített aknák, valamint a fel nem robbant lőszerek becslések szerint több, mint 1000 km2 területen (az ország területének több, mint 2 százaléka) helyezkednek el. Az aknamentesítés folyamatosan zajlik, a hatóságok a veszélyes területekre táblákkal, szalagokkal figyelmeztetnek. Javasolt, hogy csakis szilárd útburkolatú utakon mozogjanak, kerüljék az ismeretlen terepen, erdőben történő mozgást. Veszélyesek lehetnek az elhagyatott, megrongált épületek is. Bosznia-Hercegovinában a gyakran előforduló heves esőzések, árvizek, olvadások megnövelik a földcsuszamlás veszélyét (akár a Magyarország felől érkezők által leggyakrabban használt M17-es főútvonalon is), így az aknák, valamint az aknaveszélyre figyelmeztető táblák és szalagok elmozdulhatnak.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább egy üres oldalt. 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


Különös méltánylást érdemlő (humanitárius, szakmai vagy személyes) okokból az úti okmány érvényessége rövidebb is lehet, mint az alapesetben előírt (az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 nap) érvényesség. 

Személyi igazolvány:

IGEN
Az okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie.
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

14 és 18 év közötti, saját úti okmánnyal rendelkező kiskorú kíséret nélkül átlépheti Bosznia-Hercegovina határát. A 14 éven aluli külföldi (kiskorú), aki saját úti okmányokkal rendelkezik, átlépheti Bosznia-Hercegovina határát, ha az egyik, vagy mindkét szülő, gyám vagy gondnok kíséri. Egyéb esetben a kísérőnek rendelkeznie kell a szülők (törvényes képviselő) közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozatára; mely – szerb, horvát, vagy angol nyelven – tartalmazza a kiskorú és a törvényes képviselő személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az országba történő beutazás célját és időtartamát, a felhatalmazás időtartalmát és a felhatalmazó aláírását.

Vízum: 

Uniós állampolgárok hat hónapos időtartamon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az országban. 

Házikedvencek beutazása: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne 

Bosznia-hercegovinai tájékoztató ide kattintva érhető el (utolsó pont második alpontja).

Vám:

A Bosznia-Hercegovina területére vámmentesen bevihető termékek listája és mennyiségi korlátja ide kattintva érhető el.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Tudnivalók az országról

Pénznem: Bosznia-hercegovinai konvertibilis Márka (BAM)

Időjárás: A téli időszakban tartósan magas, egészségre ártalmas légszennyezettségi értékek mérhetők Zenica és Szarajevó kantonokban, itt megtekinthetők az aktuális értékek.

Biztosítás: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a biztosítók és autógyárak által biztosított assistance szolgáltatások általában nem érvényesek Bosznia-Hercegovinában. Az utazáshoz nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása ugyan nem kötelező az illetékes bosznia-hercegovinai hatóság és a MABISZ által kötött megállapodás értelmében, azonban ajánlatos, mert a határon kérik.

Közlekedés: A rövidtartamú, azaz a hat hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott, érvényes magyar vezetői engedély használható gépjárművezetésre, az abban meghatározott érvényességi idővel és gépjármű kategóriákra. Bosznia-Hercegovina hatóságai az érvényes nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.

Hosszabb távú, 6 hónapot meghaladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott vezetői engedélyt annak tulajdonosa köteles leadni az illetékes bosznia-hercegovinai hatóságnál (lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság), amely intézkedik a boszniai vezetői engedély kiállításáról és a magyar jogosítvány Magyarországra történő visszajuttatásáról. A bosznia-hercegovinai vezetői engedély kiállításához különbözeti vizsgát nem kell tenni, azt a leadott érvényes magyar jogosítványban foglalt feltételek és érvényesség alapján állítja ki Bosznia-Hercegovina hatósága. 

Az utak állapotáról és a határátkelők hozzávetőleges várakozási idejéről itt találnak naprakész tájékoztatást. A közlekedési szabályokat, különösen a sebességkorlátozást és a követési távolságot be kell tartani a fokozott rendőri ellenőrzések és balesetveszélyes úti körülmények miatt! Közúti baleset esetén entitásonként/kantononként változik az eljárás: általában helyszíni bírságot kell fizetni, majd a rendőrség (változó mértékű) illeték ellenében, 1-3 munkanap elteltével állít ki igazolást/jegyzőkönyvet. Egyeztessenek biztosítójukkal. Gyakori a kőomlás, földcsuszamlás az utakon, főként a heves esőzések, árvizek, olvadások idején.

A Bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fenn: +387 33 282 100; helyi telefonszámról: 1282. 

Határátlépéskor ellenőrizhetik:

  • november 15. és március 15. között minden gépjárműnek kötelező a téli gumi használata; 
  • november 15-től április 15-ig kötelező hóláncot tartani az autóban!

Tájékoztató a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról:

A parkoláshoz használható magyar rokkant kártyával - jól látható helyen elhelyezve -Bosznia-Hercegovinában is igénybe vehetők a mozgáskorlátozott parkolók.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek átmeneti tartózkodásuk esetén Bosznia-Hercegovina területén a HU/BH 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe az állami sürgősségi egészségügyi ellátást. A szolgáltatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól az Országos Egészségpénztár honlapján, ide kattintva tájékozódhatnak.

A pénz- és gyógyszerhiánnyal küszködő, hiányosan felszerelt közkórházak, egészségügyi intézmények mellett az elmúlt évek alatt kiépült a modern műszerekkel felszerelt magánorvosi rendelők viszonylag széles hálózata, ahol igen hatékonyan és magas színvonalon folyik a gyógyítás, itt azonban a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni.

Egyéb információ:

Rendőrség: 122 Tűzoltók: 123 Mentők: 124 Segélyhívó: 112

Az útiokmányra nagyon vigyázzanak! 

  • Elvesztése / eltulajdonítása esetén ideiglenes útlevelet a Szarajevói Nagykövetség konzuli hivatala állít ki, ami a horvát vagy montenegrói tengerpartra igyekvőknek jelentős kerülőt és késedelmet jelent.
  • Korábban elveszettnek / eltulajdonítottnak bejelentett, de a későbbiekben fellelt okmánnyal ne kíséreljék meg a határátlépést! Nem csupán jelentős időveszteséget és többletköltséget jelent, az okmányt a bosznia-hercegovinai határőrség elkobozza és a belépést megtiltja. 
  • Hasznos a személyi igazolványon kívül útlevelüket is magukkal hozni (külön tárolva).
  • A határátkelőn történő okmányellenőrzést követően, még továbbindulás előtt ellenőrizzék, hogy hiánytalanul visszakapták-e  az okmányaikat!

Bosznia-Hercegovina Budapesti Nagykövetsége
1026 Budapest, Verseghy Ferenc u. 4.
Telefon: 06-1/212-0106; 212-0107
E-mail: DRkzmcOMqyJmrmTQN8NJYONZWWYmloYW1idWRAaW52aXRlbC5odQ==; vUXMEjUtDqdYdW7iUD1WTTYmloYW1idWRAeWFob28uY29t

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Szarajevó