Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szófiában nagykövetségkonzuli hivatal | Várnán tiszteletbeli konzul

Aktuális:

2021. 10. 20.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a) Be lehet-e utazni az országba: Igen.

A bolgár egészségügyi miniszter rendeletben, a beutazási szabályokat 2021. október 1. - november 30. közötti időszakra vonatkozóan a következők szerint módosította:

A szabályozó szerv az egyes országokat a fertőzöttség szintje alapján zöld, narancssárga, illetve vörös besorolásúra osztotta.

I. Zöld besorolású országok

Magyarország, Ciprus, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Izland, Lengyelország, Luxemburg, Málta, Monaco, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Vatikán.

Zöld besorolású országból azon személyek léphetnek be Bulgária területére, akik rendelkeznek az alábbi dokumentumok egyikével: 

 • uniós Covid-igazolvánnyal (digitális vagy papír alapú),
 • olyan igazolvánnyal rendelkeznek, mely adattartalma megegyezik az uniós Covid-igazolvány adattartalmával,
 • maradéktalanul igazolni tudják a COVID-19 fertőzésből való kigyógyulást, 
 • rendelkeznek 72 óránál nem régebben elvégzett „negatív” PCR-, vagy 48 óránál nem régebben elvégzett ugyancsak „negatív” antigén gyorsteszt eredményével.

Az uniós-, vagy annak adattartalmával megegyező Covid-igazolvány használata:

Az oltást igazoló dokumentum csak az utolsó dózis beadását követő 14 nap elteltével jogosítja fel az utazót a korlátozásmentes beutazásra.  Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az oltott utazó nevét (az utazás során használt úti okmány szerint), a születése dátumát, az oltás(ok) beadásának dátumát, az oltóanyag fajtáját, az oltóanyag gyártóját, az oltóanyag tételszámát, a beadott dózis mennyiségét, valamint a dokumentumot kiállító ország és hatóság megnevezését. A korábbi (jelenleg is hatályos) jogszabályban meghatározásra kerültek a Bulgáriába való beutazáshoz elfogadott védőoltások (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sputnik V, Sinopharm, Sinovac, Covishield). 

A Covid-19 fertőzésből való kigyógyulás igazolása:

A korábbi fertőzést egy PCR-, vagy antigén gyorsteszt pozitív eredményével lehet igazolni, melynek tartalmaznia kell azt, hogy az utazó, a beutazástól számított 15. napnál korábban, de 180 napnál nem régebben átesett a COVID-19 fertőzésen. A dokumentumon szerepelnie kell az utazó nevének (az utazása során használt úti okmány szerint), a tesztet végző egészségügyi intézmény nevének, címének, elérhetőségének, a teszt időpontjának, és a pozitív teszteredménynek (kiírva: „Positive”).

PCR- vagy antigén gyorsteszt használata a beutazáshoz:

A 72 óránál nem régebbi, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR teszttel, vagy 48 óránál nem régebbi, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszttel is beutazhat az utazó Bulgária területére. A bolgár hatóságok csak a rendelet mellékletében megtalálható gyorstesztek eredményét fogadják el.

A teszteredménynek tartalmaznia kell az utazó személyes adatait (beleértve az utazáshoz használt úti okmány számát), a tesztet végző egészségi intézmény adatait (névvel, címmel, elérhetőséggel), a tesztelés időpontját, a teszt típusát, valamint annak negatív eredményét (kiírva: „Negative”) latin betűkkel. 

Bulgáriába való belépéskor a 12 év alatti gyermekek mentesülnek negatív PCR-, vagy antigén teszteredmény bemutatásának kötelezettsége alól.

A határátkelőhelyen történő átlépéskor esetlegesen felmerülő félreértések elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a fenti iratokat lehetőleg angol nyelven szerezzék be, vagy beutazás előtt készítsenek azokról hiteles angol, vagy bolgár nyelvű fordítást.

Azon magyar állampolgárok, akik az országba való belépésnél a fentebb felsorolt okmányok egyikét sem tudják bemutatni, 10 napos karantén vállalásával is beléphetnek az országba.

Felhívjuk azon magyar állampolgárok figyelmét, akik Románián keresztül szeretnének beutazni Bulgária területére, hogy a beutazáshoz kizárólag a Calafat – Vidin, Giurgiu – Ruse, valamint a Vama Veche – Durankulak határátkelőket vehetik igénybe.  

II. Narancssárga besorolású országok 

A zöld vagy vörös besoroláson kívül eső országok összessége.

Narancssárga besorolású országból azon személyek léphetnek be Bulgária területére, akik 

 • megfelelnek a zöld zónából való belépési követelményeknek azzal a különbséggel, hogy
 • a határátkelőknél a bolgár hatóságok hivatalból 100-ból 5 személynél, szúrópróbaszerűen antigén gyorstesztet végezhetnek.

III. Vörös besorolású országok

Egyesült Királyság, Lettország, Litvánia, Észtország, Románia, Szlovénia, Georgia, Montenegró, Szerbia. A további, EU-n kívüli országok listája megtalálható a következő linken: https://coronavirus.bg/bg/merki/ogranichitelni-merki

Vörös besorolású országból az alábbi állampolgárok léphetnek be Bulgária területére: 

 • bolgár állampolgárok és azok harmadik országbeli családtagjai,
 • EU tagállamok polgárai és azok harmadik országbeli családtagjai,
 • bolgár tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, és azok családtagjai.
 • A beutazás feltétele:
 • uniós-Covid igazolvány) bemutatása (elektronikusan vagy kinyomtatva), valamint 
 • egy 72 óránál nem régebben elkészített negatív PCR teszt. 

Uniós-Covid igazolvány hiányában, 72 óránál nem régebben elkészített negatív PCR teszttel, kizárólag 10 napos karanténkötelezettség vállalása mellett lehet beutazni, vörös besorolású országból, Bulgária területére.

Magyar állampolgár negatív PCR teszt nélkül vörös besorolású országból érkezve karanténkötelezettség vállalása mellett SEM  utazhat be Bulgária területére.

Bulgáriába való beutazáskor az alábbi, nem EU-s országban kiállított Covid-19 igazolást fogadják el a határrendészek, az EU-ban kiállított igazolásokkal egyenértékűnek: Észak-Macedónia, San Marino, Svájc, Törökország, Vatikán (csak az oltási igazolásra vonatkozik), Andóra, Albánia, Feröer-Szigetek, Monaco, Panama, Marokkó, Izrael, Ukrajna.

b) Kell-e teszt? Igen, bizonyos esetekben. (részletek az a) pontban)

c) Kell-e regisztrálni? Nem.

d) Oltottsággal járó kedvezmények: Lásd:a) pont

e) Karanténkötelezettség: Bizonyos esetekben van.

Részletek az a) pontban.

Karantén feloldása: A karantén feloldását kezdeményezhető a határátlépéstől számított 24 órán belül készített negatív PCR teszt eredménnyel az illetékes bolgár egészségügyi felügyelőnél.

Az utazó egy esetleges Bulgáriában elkészített pozitív PCR teszt esetén a karantén időszakát az általa meghatározott lakcímen köteles eltölteni.

f) Üzleti célú beutazás feltétele: 

Megegyezik a turista célú beutazással.

g) Tranzitálási szabályok:

Bulgárián átutazók számára nem kötelező a negatív PCR teszt-, az oltási igazolás-, vagy a korábbi fertőzés igazolásának bemutatása, amennyiben az utazó az ország területét a legrövidebb időn belül elhagyja (a jogszabályban nincsen meghatározva, az ország elhagyására vonatkozó pontos időtartam).

h) Kivételek a beutazási korlátozások alól: 

 • Nemzetközi személy- és teherszállításban résztvevő gépjármű vezetők;
 • Hajózó és repülő személyzet tagjai;
 • Repülőgépek karbantartásával foglalkozó személyzet;
 • Határ menti ingázók;
 • Szomszédos országokban élő diákok, akik napi szinten, vagy legalább hetente egyszer, tanulmányi célból utaznak Bulgáriába, illetve Bulgáriában élő diákok, akik hasonló rendszerességgel és okból utaznak valamelyik szomszédos országba;
 • 12 év alatti gyermekek;
 • Az országon átutazók.

i) Egyéb hasznos információk:

Légiközlekedés:

Bulgáriai repterei (Szófia, Várna, Burgasz) továbbra is fogadnak nemzetközi járatokat. Utazás előtt mindenképp javasoljuk a fokozott tájékozódást, a járat pontos indulására/esetleges törlésére vonatkozóan.

Amennyiben Bulgáriából Magyarországra átszállással történik az utazás, úgy javasoljuk, hogy az utazása során érintett országokban érvényben lévő korlátozások tekintetében, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot az illetékes magyar külképviseletekkel.

Nemzetközi buszjáratok

A nemzetközi busztársaságok határozatlan ideig szüneteltetik magyarországi járataikat. További nemzetközi desztinációk (pl. Ausztria) időszakosan elérhetők. A tervezett utazás előtt kérjük minden esetben tájékozódjon a busztársaságoknál. 

Nemzetközi vasútjáratok 

Bulgáriában jelenleg szünetel a nemzetközi vasúti személyszállítás. Egyedül Románia irányába indultak újra a járatok (Vidin és Rusze határátkelőhelyeken keresztül). A járatokról a tervezett utazás előtt kérjük tájékozódjon a Bolgár Államvasutak honlapján.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból: 

A bolgár hatóságok az országhatárokon való kilépésnél, a közúti személyforgalmat nem korlátozzák, azonban a környező országok beutazási szabályozásának változatossága miatt mindenképpen javasoljuk a tájékozódást, az utazási célnak megfelelő ország konzuli tájékoztató oldalán.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a KbQNlX3jD3a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a ioOz5k1YQIa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok:

A bolgár kormány a „sürgősségi járványhelyzetet”, 2021. november 30-ig hosszabbította meg.

Maszkviselés

A maszkviselés kötelező a zárt közösségi tereken, a tömegközlekedési eszközökön.

A maszkviselés kötelezettsége alól kivételt képeznek az éttermek vendégei, a sportolók, valamint a 6 év alatti gyerekek.

Jelenleg Bulgáriában az alábbi, mindennapi életvitelt érintő korlátozások vannak érvényben:

 • Korlátozás nélkül használható minden nagyobb embertömeg befogadására alkalmas létesítmény, amennyiben a látogató:

          - rendelkezik érvényes oltási igazolással vagy, 

          - maradéktalanul igazolni tudják a Covid-19 fertőzésből való  kigyógyulást vagy, 

          - 72-, illetve 48 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén tesztet  tud felmutatni.

 • Korlátozás nélkül látogathatók a 300 négyzetméternél kisebb helyiségek, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, látszerészek, állateledel boltok, mobilszolgáltatók, bankok, valamint a közintézmények. 
 • Zárt helyiségekben szervezett családi rendezvényeken maximum 15 fő vehet részt, nyitott rendezvényeken viszont 30.

A járványügyi helyzetről aktuális információk érhetőek el: 

https://www.mh.government.bg/bg/

https://coronavirus.bg/

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Bulgária biztonsági helyzete jó, biztonsági kockázatot nem hordozó ország, illetve térség.

Bulgáriában a rendelkezésünkre álló információk alapján, nincs terrorveszély.

A népszerű tengerparti fürdőhelyeken, síközpontokban, valamint nagyobb városokban a turisták sérelmére elkövetett, jellemző bűncselekmények közül megemlítendő a zsebtolvajlás (pl. a tömegközlekedési eszközökön), a lopás, betörés a szálláshelyre, a rablás, a túlszámlázás – esetenként önbíráskodással egybekötve (elsősorban erotikus szórakozóhelyeken), a „taxis hiénák” tevékenykedése, valamint az autólopás. 

Az ország segélyhívó vonala: RENDŐRSÉG / MENTŐSZOLGÁLAT / TŰZOLTÓSÁG - ahogyan Magyarországon is - díjmentesen hívható: 112 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek, még 90 napig kell érvényesnek lennie a Bulgáriából történő kiutazás után.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN, amennyiben az a hazautazást szolgálja.

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A szülők nélkül vagy csak egyik szülővel utazó, nem bolgár állampolgárságú kiskorú gyermek határátlépésekor a bolgár határőrök nem ellenőrzik a szülő(k) írásos beleegyező nyilatkozatát, de körültekintően ellenőrzik az utazási okmányok alapján az összetartozást. Előfordulhat az, hogy a határőrök igyekeznek tisztázni az utazás körülményeit, ami akár időveszteséggel járhat. Ezért ajánlott egy bolgár vagy angol nyelvű (közjegyző előtt tett) írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot készíteni, amely tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes: https://www.mfa.bg/en/7

Házi kedvencek beutazása:

Érdemes odafigyelni arra, hogy a házikedvenc EU-ban való szállítás vagy EU-ból való ki- és beszállítás esetén eltérő jogszabályok alkalmazandók. Ne feledjék, hogy amennyiben autóval utaznak Bulgáriába Szerbián keresztül, úgy kilépnek, majd belépnek az Európai Unióba.

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/bulgaria.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is!

Vám:

A bulgáriai vámszabályokról tájékoztatást itt találhat: https://customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens/info-citizens, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójában

Javasoljuk, hogy további információért keresse fel szófiai külképviseletünk oldalát >>

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Nyári szezonra vonatkozó tudnivalók Bulgáriába látogatóknak:

1. Beutazás előtt mindenképpen kössön utasbiztosítást! Tudni kell, hogy az Európai Egészségbiztosítás Kártya, Bulgáriában kizárólag sürgősségi ellátás igénybevételére jogosítja fel annak tulajdonosát. Téli-, illetve extrém sportok esetén feltétlenül ajánlott külön biztosítást is kötni.

2. Rendelkezzen érvényes úti okmányokkal! Kizárólag érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal lehet belépni majd kilépni Bulgária területéről. Okmányvesztés, eltulajdonítás vagy megrongálódás esetén kizárólag Magyarország Szófiai Nagykövetségén lehet pótolni azt.

3. Autóval történő beutazás esetén kötelező az érvényes zöldkártya megléte! Az országba való belépéskor esetenként ellenőrzik a zöldkártya érvényességét. A személyek úti okmányán kívül, a bolgár határrendészek elkérik az autó forgalmi engedélyét is.

4. Az autóvezetőknek érdemes tudniuk, hogy Bulgáriában a sebességhatárokat hasonlóképpen határozták meg mint Magyarországon. Az autópályákon a helyi hatóságok egy picit megengedőbbek, hiszen ott 140 km/h a sebességkorlát. Lakott településeken 50 km/h azon kívül pedig 90 km/h.

5. Fontos tudni, hogy a nyaralóhelyek zömében, az utcán való parkolás díjköteles. Amennyiben a turista nem rendelkezik a kifizetett parkolást igazoló bizonylattal, úgy a járművét haladéktalanul elszállítják.

6. Bulgária sajátosságaként közismert az, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjakat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi állampolgár rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és/vagy utasbiztosítással. Ezek az intézmények ugyanis gyakran nem állnak szerződéses kapcsolatban a biztosítókkal. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

7. Bulgáriában a szórakozóhelyeken tilos olyan italt fogyasztani (vizet, üdítőt vagy szeszes italt), melyet nem a fogyasztó előtt bontott ki a hely munkatársa! Sok esetben a turista italába illegális szereket csempésznek, melytől hosszú időre eszméletét vesztheti. Ez idő alatt rablás, erőszak áldozata lehet.

További hasznos információ az országról

Valutaváltás:

Valutaváltás bankfiókokban és hivatalos pénzváltóknál ajánlott. Bulgária, 2007-es EU-csatlakozása óta, a nemzeti valuta, a leva (BGN) árfolyamát az euróhoz rögzítette, ami azóta szinte változatlan, megközelítőleg 1.95583 leva (BGN) = 1 euró. Javasoljuk, hogy kerülje el az utcai pénzváltókat!

Közlekedés:

Az Európai Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Észak-Macedónia) történő belépéskor/kilépéskor a bolgár határőrök az úti okmányok mellett a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását is ellenőrzik.

Bulgáriában az állami utak (autópályák, autóutak, főutak) használata díjköteles, a mellékutak, illetve a városok, települések útjai díjmentesek.

Az országban a magyarországihoz hasonló, E-matrica rendszer működik. Az e-matricát a www.bgtoll.bg, valamint a www.digitoll.bg többnyelvű honlapokon, valamint az ország különböző pontjain (pl. határátkelők, benzinkutak) található önkiszolgáló terminálokon lehet megvásárolni.

Magyar rendszámú autósok figyelmét felhívjuk, hogy Bulgáriában a matrica vásárlásakor (akár online vagy offline vásárláskor), a rendszámon található három betű- és számjelzést NE válasszák el kötőjellel, mivel azt a bolgár toll rendszer egy teljesen más rendszámként értelmezi!

Az e-matricák ára személygépkocsikra: éves 97 BGN, 3 hónapos 54 BGN, 1 havi 30 BGN, heti 15 BGN. Hétvégi e-matrica is kapható, amely péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes, ára 10 BGN.

Az e-matrica megvásárlásának kötelezettsége személygépkocsikra terjed ki. Figyelem! A 3,5 t feletti tehergépkocsikra és autóbuszokra a HU-GO-hoz hasonló, azaz a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési rendszer került bevezetésre. Az útdíjrendszer tarifáival és a route pass megvásárlásával kapcsolatos további részletek a bolgár hatóság és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének alábbi honlapjain érhetők el: 

Tájékoztatni szeretnénk továbbá a tehergépjármű vezetőket, hogy Bulgáriában 2017-től a hatályos jogszabályok értelmében néhány közúti szabálysértés esetén a pénzbüntetés kiszabása mellett a hatóságok három, illetve hat hónapra visszatartják az érintett teherszállító gépjármű forgalmi engedélyét is a jogosítvánnyal együtt! A bolgár közlekedésrendészet tájékoztatójáról a tehergépjármű-vezetők részére bővebben itt olvashat.

Magyarország által kiállított vezetői engedélyt elfogadják Bulgáriában is.

Nyelvtudás:

A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg, ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Bulgáriában az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparton és a síközpontokban üzemeltetett egyes egészségügyi ellátók sajátossága az, hogy „rátelepedtek” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújtanak a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és/vagy utasbiztosítással. Ezek az intézmények gyakran nem állnak kapcsolatban a biztosítókkal, melyek amúgy is keveset térítenek az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

Hegyimentő szolgálatok elérhetősége:

(Vészhelyzet esetén 0-24h között INGYENESEN hívható számok. A vonal túlsó végén angolul, oroszul beszélő hegyimentők válaszolnak)

Központi telefon: 1470 rövid hívószám / (+359) 2 963-2000

Vitosa: (+359) 2 967-11-55 / (+359) 88 14-72

Banszko:(+359) 749 8-81-32 / (+359) 749 8-81-34 / (+359) 88 14-74

Borovec: (+359) 750 3-24-50 / (+359) 88 14-73

Pamporovo: (+359) 309 5-83-36 / (+359) 887 58-16-04 / (+359) 88 14-75

Mit tegyen a bajba jutott magyar állampolgár Bulgáriában?

Teendők konkrét esetek kapcsán: 

Ellopott, elveszett útlevél és/vagy személyazonosító igazolvány esetén:

 • A lopás tényét jelentse be a területileg illetékes rendőrségen. 
 • A bajba jutott magyar állampolgár személyesen, lehetőség szerint a rendőrségi jegyzőkönyvvel és 1 db igazolványképpel jelenjen meg a szófiai konzulátuson.
 • A konzulátus egyszeri hazatérésre jogosító ideiglenes útlevelet állít ki.

Tájékoztatni szeretnénk Önt, hogy az ideiglenes útiokmány kiállítása nem minden esetben díjmentes. A díjszabásról és a díjak befizetéséről kérjük, hogy lehetőség szerint előzetesen egyeztessen a konzulátusunkkal. 

Az ideiglenes magánútlevél kiállításához a konzulátusunknak előzetesen tudnia kell a bajba jutott:

 • nevét, 
 • születési helyét és idejét, 
 • anyja nevét, 
 • otthoni lakcímét és lehetőség szerint az elveszett úti okmány számát, amennyiben az rendelkezésére áll.

FONTOS! Ideiglenes magánútlevél kiállítására kizárólag Magyarország szófiai nagykövetségének konzuli osztályán van lehetőség. A várnai tiszteletbeli konzulátuson útlevél kiállítására NINCSEN LEHETŐSÉG! Postai vagy megbízott útján történő ügyintézés nem elfogadott. A személyes jelenléttől eltekinteni nem tudunk.

Felhívjuk a tisztelt utazó figyelmét arra is, hogy a vezetői engedély (jogosítvány) és az uniós tagállamok által kiállított bármilyen tartózkodási engedély nem minősül útiokmánynak, így az ezekkel történő utazás nem lehetséges.

Ellopott pénz, bankkártya esetén:

Ellopott bankkártya esetén mindenképpen tiltassa le azt! Ehhez tudnia kell a bank telefonszámát és az azonosításhoz szükséges adatait.

Amennyiben készpénzét ellopták vagy elveszítette, és nincs bankkártyája, a tapasztalatok alapján a leggyorsabban a Western Union pénzküldő szolgálata útján tud pénzhez jutni. A segítséget nyújtó személy a szükséges összeget a Western Union valamelyik partnerénél (Magyarországon vagy külföldön jellemzően a postahivatalokban, bankfiókokban, egyes magán-pénzváltóknál) fizetheti be. A bajba jutott magyar állampolgár a számára legkényelmesebben elérhető bármelyik bulgáriai Western Union irodában egy telefonon megbeszélt jelszóra hivatkozva, valamilyen arcképes igazolványa bemutatásával, gyakorlatilag a befizetést követő egy-két órán belül hozzájuthat a pénzéhez. További tájékoztatás itt található. 

Gépjármű, illetve jogosítvány elvesztése, eltulajdonítása esetén: 

Jogosítvány elvesztéséről/eltulajdonításáról – kérésre – a helyi rendőrség jegyzőkönyvet állít ki, amellyel lehet Bulgária területén közlekedni.

Járműlopás esetén a károsultnak a következőképpen kell eljárnia:

1. A helyi illetőségű rendőrkapitányságon bejelentést kell tenni a történtekről, ahol jegyzőkönyvben rögzítésre került a káresemény, és erről igazolást állítanak ki.

2. A kerületi ügyészségtől igazolást kell beszerezni a rendőrkapitányságon tett bejelentésről.

3. A 2. pontban említett ügyészségi igazolás hitelesítése Szófiában, a Legfőbb Ügyészségen történik. Ez utóbbi okmány beszerzésére lesz szükség Magyarországon, a gépjármű forgalomból való kivonásához, valamint a CASCO biztosítások révén folyósítandó kártérítésekhez. 

További, idegenforgalmi szempontból hasznos tájékoztatás az országról több nyelven ezen az oldalon olvasható.

További tájékoztatás itt olvasható >>