Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18.

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szófiában nagykövetségkonzuli hivatal | Várnán tiszteletbeli konzul

Aktuális:

2021. 04. 15.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Bulgáriába csak az alábbi határátkelőhelyeken lehet belépni:

 • Repülőterek: Szófia (Terminál 1 és 2), Várna, Burgasz, Plovdiv 
 • Kikötők: Burgasz, Várna
 • Közúti átkelők: Vidin, Vrashka Chuka, Durankulak, Gueshevo, Ilinden, Kalotina, Kapitan Andreevo, Captain Petko Voivoda, Kulata, Lesovo, Makaza, Malko Tarnovo, Oryahovo, Ruse, Somovit-Nikopol

Figyelem! Az itt felsorolt határátkelőhelyek az „f” pontban szereplő utazókra nem vonatkoznak. Ők továbbra is igénybe vehetik bármelyik, nyitva lévő határátkelőt.

b) Kell-e teszt? Igen. 

2021. január 29-től Bulgária területére 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatásával lehet beutazni! Bolgár tartózkodási engedéllyel rendelkező utazók, 10 napos karantén vállalásával is beléphetnek az országba (bővebben a „e” pontban).

A negatív PCR teszteredményről szóló dokumentumnak tartalmaznia kell az utazó személyes adatait (beleértve az utazáshoz használt úti okmány számát is!), a laboratórium adatait (név, cím, elérhetőség), a teszt elkészítésének időpontját, a teszt típusát (csak PCR elfogadott), valamint annak negatív eredményét. Fontos, hogy a teszt típusa (PCR), valamint eredménye (negatív) latin betűkkel legyen feltüntetve.

A 72 óra a teszt eredményének dátumától számítandó.

PCR teszt bemutatása alól a g) pontban részletezett utazók mentesülnek.

c) Kell-e regisztrálni? Nem.

d) Oltási kötelezettség: Nincs.

Bár Bulgáriában is megkezdték a tömeges oltást, az oltások utazásokra vonatkozó szabályozása még nem került kialakításra.

e) Karanténkötelezettség: Van. 

A bolgár állampolgárok, és külföldi családtagjaik, valamint a bolgár tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesz birtokában, vagy 10 nap házi karantén vállalása mellett léphetnek be Bulgáriába.

A karantént, az érintett lakcímén, vagy az általa megadott egyéb címen kell letölteni.

Amennyiben az utazó a belépéstől számított 24 órán belül csináltat PCR tesztet (melynek eredménye negatív), úgy kérvényezheti az illetékes egészségügyi felügyelet igazgatójánál a karantén feloldását. A feloldás a teszt bemutatásától számított 24 órán belül esedékes.

A bolgár szabályozások nem fedik le a védettségi igazolványok körét, így azok hivatalosan, jelenleg nem biztosítanak semmiféle előnyt az utazóknak.

Bolgár tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárokat (EU-s polgárokra vonatkozóan is), akik az afrikai kontinensről kívánnak Bulgáriába utazni, 10 napos karanténra kötelezik. A karantén legkorábban, a 10. napon készült negatív PCR teszteredmény birtokában szűnhet meg.

f) Üzleti célú beutazás feltétele: 

Megegyezik a fent leírtakkal.

g) Esetleges kivételek: 

PCR teszt alóli kivételek: 

 • Nemzetközi személy- és teherszállításban résztvevő gépjármű vezetők;
 • Hajózó és repülő személyzet tagjai;
 • Repülőgépek karbantartásával foglalkozó személyzet;
 • Határ menti ingázók;
 • Szomszédos országokban élő diákok, akik napi szinten, vagy legalább hetente egyszer, tanulmányi célból Bulgáriába utaznak, illetve Bulgáriában élő diákok, akik hasonló rendszerességgel és okból valamelyik szomszédos országba utaznak;
 • Az országon átutazók.

Az országon átutazók számára nem kötelező PCR teszt bemutatása, amennyiben Bulgária területét a legrövidebb időn belül elhagyják (a jogszabályban nincsen meghatározva, az ország elhagyására vonatkozó pontos időtartam).

h) Kiutazás az országból: 

A bolgár hatóságok az országhatárokon való kilépésnél, a közúti személyforgalmat nem korlátozzák, azonban a környező országok beutazási szabályozásának változatossága miatt mindenképpen javasoljuk a tájékozódást, az utazási célnak megfelelő ország konzuli tájékoztató oldalán.

Légiközlekedés:

Bulgáriai repterei (Szófia, Várna, Burgasz)  továbbra is fogadnak nemzetközi járatokat. Információnk szerint, az elkövetkezendő időszakra vonatkozóan Bulgária-Magyarország közötti közvetlen légijáratok törlésre kerültek. Utazás előtt mindenképp javasoljuk a fokozott tájékozódást, a járat pontos indulására/esetleges törlésére vonatkozóan.

Járattörlés esetén Bulgáriában rekedt magyar állampolgárok elsősorban légi úton, európai átszállással térhetnek haza. Javasoljuk, hogy az utazásuk során érintett országokban érvényben lévő korlátozások tekintetében, mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot az illetékes magyar külképviseletekkel.

Nemzetközi buszjáratok

A nemzetközi busztársaságok határozatlan ideig szüneteltetik magyarországi járataikat. További nemzetközi desztinációk (pl. Ausztria) időszakosan elérhetők. A tervezett utazás előtt kérjük minden esetben tájékozódjanak a busztársaságoknál. 

Nemzetközi vasútjáratok 

Bulgáriában jelenleg szünetel a nemzetközi vasúti személyszállítás. Információink szerint ezen járatokat a nyár folyamán, szakaszosan tervezik újraindítani. 

i) Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a qMHtDxsBUTGIO7ETgMMgja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a dDXBvbboYYSdZ3mDQa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Bulgáriában tartózkodókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

A bolgár kormány a „sürgősségi járványhelyzetet”, 2021. április 30-ig hosszabbította meg.

Maszk viselés

A maszkviselés február 1-től április 30-ig kötelező a zárt közösségi helyeken, a tömegközlekedési eszközökön, és a köztéren is abban az esetben, ha egyszerre tartózkodik viszonylag kis helyen több ember (pl. buszmegálló).  A maszkviselés fogalma alá a továbbiakban nem fog beletartozni az orrot és szájat eltakaró sál. 

A maszkviselés kötelezettsége alól kivételt képeznek az éttermek és kocsmák vendégei (azt követően, hogy ezen helyek látogatását a jogszabály megengedi), a sportolók, valamint a 6 év alatti gyerekek.

Bulgáriában továbbra is érvényben van számos, a mindennapi életvitelt érintő korlátozás. Ezen korlátozások zöme regionális szinten különböző módon érvényesíthetők, így megyénként, vagy akár településenként eltérő szabályozásokkal lehet szembesülni.

A bolgár kormány 2021. 04. 01- től 2021. 04. 30- ig tartó időszakra, a korlátozások enyhítését jelentette be. Jelenleg az alábbi, mindennapi életvitelt érintő korlátozások vannak érvényben:

 • Létszámkorlátozások mellett (30%-os telítettséggel), újra kinyithattak a mozik, színházak, múzeumok, galériák, cirkuszok, konditermek, részt lehet venni kreatív, tánc és zenei programokon;
 • A boltokban április 12-től limitálni kell a vásárlók létszámát (1 fő/8 négyzetméter). 
 • Április 12-től, 50%-os kapacitás mellett kinyithattak az éttermek (6:00 – 23:00 között);
 • Árilis 16-tól kinyithatnak a bevásárlóközpontok, kaszinók, játéktermek, de csak 50%-os kapacitással;
 • Április 29-től kinyithatnak a szórakozóhelyek, diszkók, éjszakai bárok, 50 %-os kapacitással;
 • Április 5-től újra nyitnak a bölcsődék, óvodák, április 12-től pedig az általános- és középiskolák;
 • A kongresszusok, vásárok, kiállítások, konferenciák, nyelviskolák, oktatási centrumok továbbra is zárva maradnak;
 • Betiltásra kerülnek a 15 főnél nagyobb magánünnepségek (esküvők, keresztelők, temetések) megrendezése;
 • Felfüggesztik a belföldi és a külföldre irányuló csoportos turisztikai utazásokat;
 • A templomok és parkok korlátozás nélkül nyitva maradhatnak;
 • Az élelmiszerboltokban és a gyógyszertárakban a 65 évnél idősebbeknek fenntartott vásárlási idősáv 8:30-10:30 között került meghatározásra.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Bulgária biztonsági helyzete jó, biztonsági kockázatot nem hordozó ország, illetve térség.

Bulgáriában a rendelkezésünkre álló információk alapján, nincs terrorveszély.

A népszerű tengerparti fürdőhelyeken, síközpontokban, valamint nagyobb városokban a turisták sérelmére elkövetett, jellemző bűncselekmények közül megemlítendő a zsebtolvajlás (pl. a tömegközlekedési eszközökön), a lopás,  betörés a szálláshelyre, a rablás, a túlszámlázás – esetenként önbíráskodással egybekötve (elsősorban erotikus szórakozóhelyeken), a „taxis hiénák” tevékenykedése, valamint az autólopás. 

Az ország segélyhívó vonala: RENDŐRSÉG / MENTŐSZOLGÁLAT / TŰZOLTÓSÁG - ahogyan Magyarországon is - díjmentesen hívható: 112 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek, még 90 napig kell érvényesnek lennie a Bulgáriából történő kiutazás után.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN, amennyiben az a hazautazást szolgálja.

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A szülők nélkül vagy csak egyik szülővel utazó, nem bolgár állampolgárságú kiskorú gyermek határátlépésekor a bolgár határőrök nem ellenőrzik a szülő(k) írásos beleegyező nyilatkozatát, de körültekintően ellenőrzik az utazási okmányok alapján az összetartozást. Előfordulhat az, hogy a határőrök igyekeznek tisztázni az utazás körülményeit, ami akár időveszteséggel járhat. Ezért ajánlott egy bolgár vagy angol nyelvű (közjegyző előtt tett) írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot készíteni, amely tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes: https://www.mfa.bg/en/7

Házi kedvencek beutazása:

Érdemes odafigyelni arra, hogy a házikedvenc EU-ban való szállítás vagy EU-ból való ki- és beszállítás esetén eltérő jogszabályok alkalmazandók. Ne feledjék, hogy amennyiben autóval utaznak Bulgáriába Szerbián keresztül, úgy kilépnek, majd belépnek az Európai Unióba.

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/bulgaria.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is!

Vám:

A bulgáriai vámszabályokról tájékoztatást itt találhat: https://customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens/info-citizens, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójában

Javasoljuk, hogy további információért keresse fel szófiai külképviseletünk oldalát >>

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Nyári szezonra vonatkozó tudnivalók Bulgáriába látogatóknak:

1. Beutazás előtt mindenképpen kössön utasbiztosítást! Tudni kell, hogy az Európai Egészségbiztosítás Kártya, Bulgáriában kizárólag sürgősségi ellátás igénybevételére jogosítja fel annak tulajdonosát. Téli-, illetve extrém sportok esetén feltétlenül ajánlott külön biztosítást is kötni.

2. Rendelkezzen érvényes úti okmányokkal! Kizárólag érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal lehet belépni majd kilépni Bulgária területéről. Okmányvesztés, eltulajdonítás vagy megrongálódás esetén kizárólag Magyarország Szófiai Nagykövetségén lehet pótolni azt.

3. Autóval történő beutazás esetén kötelező az érvényes zöldkártya megléte! Az országba való belépéskor esetenként ellenőrzik a zöldkártya érvényességét. A személyek úti okmányán kívül, a bolgár határrendészek elkérik az autó forgalmi engedélyét is.

4. Az autóvezetőknek érdemes tudniuk, hogy Bulgáriában a sebességhatárokat hasonlóképpen határozták meg mint Magyarországon. Az autópályákon a helyi hatóságok egy picit megengedőbbek, hiszen ott 140 km/h a sebességkorlát. Lakott településeken 50 km/h azon kívül pedig 90 km/h.

5. Fontos tudni, hogy a nyaralóhelyek zömében, az utcán való parkolás díjköteles. Amennyiben a turista nem rendelkezik a kifizetett parkolást igazoló bizonylattal, úgy a járművét haladéktalanul elszállítják.

6. Bulgária sajátosságaként közismert az, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjakat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi állampolgár rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és/vagy utasbiztosítással. Ezek az intézmények ugyanis gyakran nem állnak szerződéses kapcsolatban a biztosítókkal. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

7. Bulgáriában a szórakozóhelyeken tilos olyan italt fogyasztani (vizet, üdítőt vagy szeszes italt), melyet nem a fogyasztó előtt bontott ki a hely munkatársa! Sok esetben a turista italába illegális szereket csempésznek, melytől hosszú időre eszméletét vesztheti. Ez idő alatt rablás, erőszak áldozata lehet.

További hasznos információ az országról

Valutaváltás:

Valutaváltás bankfiókokban és hivatalos pénzváltóknál ajánlott. Bulgária, 2007-es EU-csatlakozása óta, a nemzeti valuta, a leva (BGN) árfolyamát az euróhoz rögzítette, ami azóta szinte változatlan, megközelítőleg 1.95583 leva (BGN) = 1 euró. Javasoljuk, hogy kerülje el az utcai pénzváltókat!

Közlekedés:

Az Európai Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Észak-Macedónia) történő belépéskor/kilépéskor a bolgár határőrök az úti okmányok mellett a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását is ellenőrzik.

Bulgáriában az állami utak (autópályák, autóutak, főutak) használata díjköteles, a mellékutak, illetve a városok, települések útjai díjmentesek.

Az országban a magyarországihoz hasonló, E-matrica rendszer működik. Az e-matricát a www.bgtoll.bg, valamint a www.digitoll.bg többnyelvű honlapokon, valamint az ország különböző pontjain (pl. határátkelők, benzinkutak) található önkiszolgáló terminálokon lehet megvásárolni.

Magyar rendszámú autósok figyelmét felhívjuk, hogy Bulgáriában a matrica vásárlásakor (akár online vagy offline vásárláskor), a rendszámon található három betű- és számjelzést NE válasszák el kötőjellel, mivel azt a bolgár toll rendszer egy teljesen más rendszámként értelmezi!

Az e-matricák ára személygépkocsikra: éves 97 BGN, 3 hónapos 54 BGN, 1 havi 30 BGN, heti 15 BGN. Hétvégi e-matrica is kapható, amely péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes, ára 10 BGN.

Az e-matrica megvásárlásának kötelezettsége személygépkocsikra terjed ki. Figyelem! A 3,5 t feletti tehergépkocsikra és autóbuszokra a HU-GO-hoz hasonló, azaz a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési rendszer került bevezetésre. Az útdíjrendszer tarifáival és a route pass megvásárlásával kapcsolatos további részletek a bolgár hatóság és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének alábbi honlapjain érhetők el: 

Tájékoztatni szeretnénk továbbá a tehergépjármű vezetőket, hogy Bulgáriában 2017-től a hatályos jogszabályok értelmében néhány közúti szabálysértés esetén a pénzbüntetés kiszabása mellett a hatóságok három, illetve hat hónapra visszatartják az érintett teherszállító gépjármű forgalmi engedélyét is a jogosítvánnyal együtt! A bolgár közlekedésrendészet tájékoztatójáról a tehergépjármű-vezetők részére bővebben itt olvashat.

Magyarország által kiállított vezetői engedélyt elfogadják Bulgáriában is.

Nyelvtudás:

A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg, ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Bulgáriában az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparton és a síközpontokban üzemeltetett egyes egészségügyi ellátók sajátossága az, hogy „rátelepedtek” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújtanak a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és/vagy utasbiztosítással. Ezek az intézmények gyakran nem állnak kapcsolatban a biztosítókkal, melyek amúgy is keveset térítenek az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

Hegyimentő szolgálatok elérhetősége:

(Vészhelyzet esetén 0-24h között INGYENESEN hívható számok. A vonal túlsó végén angolul, oroszul beszélő hegyimentők válaszolnak)

Központi telefon: 1470 rövid hívószám / (+359) 2 963-2000

Vitosa: (+359) 2 967-11-55 / (+359) 88 14-72

Banszko:(+359) 749 8-81-32 / (+359) 749 8-81-34 / (+359) 88 14-74

Borovec: (+359) 750 3-24-50 / (+359) 88 14-73

Pamporovo: (+359) 309 5-83-36 / (+359) 887 58-16-04 / (+359) 88 14-75

Mit tegyen a bajba jutott magyar állampolgár Bulgáriában?

Teendők konkrét esetek kapcsán: 

Ellopott, elveszett útlevél és/vagy személyazonosító igazolvány esetén:

 • A lopás tényét jelentse be a területileg illetékes rendőrségen. 
 • A bajba jutott magyar állampolgár személyesen, lehetőség szerint a rendőrségi jegyzőkönyvvel és 1 db igazolványképpel jelenjen meg a szófiai konzulátuson.
 • A konzulátus egyszeri hazatérésre jogosító ideiglenes útlevelet állít ki.

Tájékoztatni szeretnénk Önt, hogy az ideiglenes útiokmány kiállítása nem minden esetben díjmentes. A díjszabásról és a díjak befizetéséről kérjük, hogy lehetőség szerint előzetesen egyeztessen a konzulátusunkkal. 

Az ideiglenes magánútlevél kiállításához a konzulátusunknak előzetesen tudnia kell a bajba jutott:

 • nevét, 
 • születési helyét és idejét, 
 • anyja nevét, 
 • otthoni lakcímét és lehetőség szerint az elveszett úti okmány számát, amennyiben az rendelkezésére áll.

FONTOS! Ideiglenes magánútlevél kiállítására kizárólag Magyarország szófiai nagykövetségének konzuli osztályán van lehetőség. A várnai tiszteletbeli konzulátuson útlevél kiállítására NINCSEN LEHETŐSÉG! Postai vagy megbízott útján történő ügyintézés nem elfogadott. A személyes jelenléttől eltekinteni nem tudunk.

Felhívjuk a tisztelt utazó figyelmét arra is, hogy a vezetői engedély (jogosítvány) és az uniós tagállamok által kiállított bármilyen tartózkodási engedély nem minősül útiokmánynak, így az ezekkel történő utazás nem lehetséges.

Ellopott pénz, bankkártya esetén:

Ellopott bankkártya esetén mindenképpen tiltassa le azt! Ehhez tudnia kell a bank telefonszámát és az azonosításhoz szükséges adatait.

Amennyiben készpénzét ellopták vagy elveszítette, és nincs bankkártyája, a tapasztalatok alapján a leggyorsabban a Western Union pénzküldő szolgálata útján tud pénzhez jutni. A segítséget nyújtó személy a szükséges összeget a Western Union valamelyik partnerénél (Magyarországon vagy külföldön jellemzően a postahivatalokban, bankfiókokban, egyes magán-pénzváltóknál) fizetheti be. A bajba jutott magyar állampolgár a számára legkényelmesebben elérhető bármelyik bulgáriai Western Union irodában egy telefonon megbeszélt jelszóra hivatkozva, valamilyen arcképes igazolványa bemutatásával, gyakorlatilag a befizetést követő egy-két órán belül hozzájuthat a pénzéhez. További tájékoztatás itt található. 

Gépjármű, illetve jogosítvány elvesztése, eltulajdonítása esetén: 

Jogosítvány elvesztéséről/eltulajdonításáról – kérésre – a helyi rendőrség jegyzőkönyvet állít ki, amellyel lehet Bulgária területén közlekedni.

Járműlopás esetén a károsultnak a következőképpen kell eljárnia:

1. A helyi illetőségű rendőrkapitányságon bejelentést kell tenni a történtekről, ahol jegyzőkönyvben rögzítésre került a káresemény, és erről igazolást állítanak ki.

2. A kerületi ügyészségtől igazolást kell beszerezni a rendőrkapitányságon tett bejelentésről.

3. A 2. pontban említett ügyészségi igazolás hitelesítése Szófiában, a Legfőbb Ügyészségen történik. Ez utóbbi okmány beszerzésére lesz szükség Magyarországon, a gépjármű forgalomból való kivonásához, valamint a CASCO biztosítások révén folyósítandó kártérítésekhez. 

További, idegenforgalmi szempontból hasznos tájékoztatás az országról több nyelven ezen az oldalon olvasható.

További tájékoztatás itt olvasható >>