Európa

Mai napon is érvényes: 2019.09.21.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szófiában nagykövetség konzuli hivatal | Várnán tiszteletbeli konzul

Aktuális:

2019. 08. 27.
A bolgár Közúti Hatóság (API), a múlt héten felgyulladt, Bulgáriát Görögországgal összekötő A3-as autópályán található viadukt-híd kevésbé károsult sávját megnyitották a gépkocsiforgalom előtt (megnyitás dátuma: 2019.08.24.).  A hatóság tájékoztatása szerint a közeljövőben váltott irányba fog haladni az autópálya forgalma. Kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton a Görögországba tartó autósok hajthatnak fel az érintett pályaszakaszra, vasárnap és hétfőn pedig a Görögországból Szófiába tartó autósok használhatják azt. 

A tájékoztatás alapján a teherforgalom előtt határozatlan ideig zárva marad a Dupnica- Boboshevo közötti autópálya szakasz mindkét menetiránya. Ez idő alatt a teherforgalmat a régi E-79-es országútra terelik.  

2019. 07. 15.
Felhívjuk a bolgár tengerpartra látogató honfitársaink figyelmét, hogy értékeikre különösen ügyeljenek. A nyári időszakban rendkívüli módon megnövekszik a külföldi turisták kárára elkövetett zsebtolvajlások száma. A tolvajok elsősorban a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön és csoportokban tevékenykednek.

Teendők, amennyiben úti okmányait ellopták >>

Biztonság:

Bulgária biztonsági helyzete jó, biztonsági kockázatot nem hordozó ország, illetve térség.

Bulgáriában 2019-ben, a rendelkezésünkre álló információk alapján, nincs terrorveszély.

A népszerű tengerparti fürdőhelyeken a turisták sérelmére elkövetett, jellemző bűncselekmények közül megemlítendő a zsebtolvajlás (pl. a tömegközlekedési eszközökön), a lopás,  betörés a szálláshelyre, a rablás, a túlszámlázás – esetenként önbíráskodással egybekötve (elsősorban erotikus szórakozóhelyeken), a „taxis hiénák” tevékenykedése, valamint az autólopás. 

A nyári idegenforgalmi szezonban fokozott rendőri jelenléttel lehet számolni a tengerparti üdülőhelyeken. Az elmúlt években egyszerűsödött néhány eljárás a bajba jutott turisták ügyeiben. Ezek közül kiemelendő, hogy növelték a 7/24 váltásban dolgozó angol és orosz tolmácsok számát a rendőrséggel való kommunikáció megkönnyítése érdekében. Továbbá az eljárások díjait külföldi bankkártyával is be lehet fizetni a rendőrőrsökön rendszeresített POS-terminálokon. A rendőrségi jegyzőkönyvek kiadása még aznap, hétvége esetében legkésőbb hétfőn megtörténik.

Az ország segélyhívó vonala: RENDŐRSÉG / MENTŐSZOLGÁLAT / TŰZOLTÓSÁG - ahogyan Magyarországon is - díjmentesen hívható: 112 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek, még 90 napig kell érvényesnek lennie a Bulgáriából történő kiutazás után.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN, amennyiben az a hazautazást szolgálja.

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A szülők nélkül vagy csak egyik szülővel utazó, nem bolgár állampolgárságú kiskorú gyermek határátlépésekor a bolgár határőrök nem ellenőrzik a szülő(k) írásos beleegyező nyilatkozatát, de körültekintően ellenőrzik az utazási okmányok alapján az összetartozást. Előfordulhat az, hogy a határőrök igyekeznek tisztázni az utazás körülményeit, ami akár időveszteséggel járhat. Ezért ajánlott egy bolgár vagy angol nyelvű („két tanús” vagy közjegyző előtt tett) írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot készíteni, amely tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes: https://www.mfa.bg/en/7

Házi kedvencek beutazása:

Érdemes odafigyelni arra, hogy a házikedvenc EU-ban való szállítás vagy EU-ból való ki- és beszállítás esetén eltérő jogszabályok alkalmazandók. Ne feledjük, hogy amennyiben autóval utazunk Bulgáriába Szerbián keresztül, úgy kilépünk, majd belépünk az Európai Unióba.

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/bulgaria.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is!

Vám:

A bulgáriai vámszabályokról tájékoztatást itt találhat: https://customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens/info-citizens, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójában

Javasoljuk, hogy további információért keresse fel szófiai külképviseletünk oldalát >>

További hasznos információ az országról

Valutaváltás:

Valutaváltás bankfiókokban és hivatalos pénzváltóknál ajánlott. Bulgária, 2007-es EU-csatlakozása óta, a nemzeti valuta, a leva árfolyamát az euróhoz rögzítette, ami azóta szinte változatlan, megközelítőleg 1.95583 leva (BGN) = 1 euró. Javasoljuk, hogy kerülje el az utcai pénzváltókat!

Közlekedés:

Az Európai Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Macedónia) történő belépéskor/kilépéskor a bolgár határőrök az úti okmányok mellett a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását is ellenőrzik.

Bulgáriában az állami utak (autópályák, autóutak, főutak) használata díjköteles, a mellékutak, illetve a városok, települések útjai díjmentesek.

Elindult az E-matrica rendszer Bulgáriában!

A közúti közlekedésről szóló törvény 2018. decemberi módosítása alapján, 2019 január 1-től a magyarországihoz hasonló, E-matrica úthasználati jogosultsági rendszer váltja a jelenlegi, „felragasztható” matricás rendszert Bulgáriában az eddig is útdíjköteles autópályákon, főutakon és közutakon.  

Az e-matricát a www.bgtoll.bg, valamint a www.digitoll.bg többnyelvű honlapokon, valamint az ország különböző pontjain (pl. határátkelők, benzinkutak) található önkiszolgáló terminálokon lehet megvásárolni.

Magyar rendszámú autósok figyelmét felhívjuk, hogy Bulgáriában a matrica vásárlásakor (akár online vagy offline vásárláskor), a rendszámon található három betű- és számjelzést NE válasszák el kötőjellel, mivel azt a bolgár toll rendszer egy teljesen más rendszámként értelmezi!

A 2018-ban megvásárolt, de 2019-ben is érvényes, régi típusú matricát át kell váltani elektronikusra, ami a fenti honlapon lehetséges.

Az e-matricák ára személygépkocsikra: éves 97 BGN, 3 hónapos 54 BGN, 1 havi 30 BGN, heti 15 BGN. 2019. január 1-től egy új típusú, ún. „hétvégi” e-matrica is kapható, amely péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes, ára 10 BGN.

Az e-matrica megvásárlásának kötelezettsége 2019. január 1-től a személygépkocsikra, valamint a tehergépkocsikra (3,5t fölött) is vonatkozik. Figyelem! A teherautókra vonatkozó útdíjfizetési rendszer 2020. márius 1-től megváltozik és a HU-GO-hoz hasonló, azaz a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési rendszer kerül bevezetésre. További részleteket ezzel kapcsolatban későbbre ígért a bolgár hatóság.  

Tájékoztatni szeretnénk továbbá a tehergépjármű vezetőket, hogy Bulgáriában 2017-től a hatályos jogszabályok értelmében néhány közúti szabálysértés esetén a pénzbüntetés kiszabása mellett a hatóságok három, illetve hat hónapra visszatartják az érintett teherszállító gépjármű forgalmi engedélyét is a jogosítvánnyal együtt! A bolgár közlekedésrendészet tájékoztatójáról a tehergépjármű-vezetők részére bővebben itt olvashat.

Magyarország által kiállított vezetői engedélyt elfogadják Bulgáriában is.

Nyelvtudás:

A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg, ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Bulgáriában az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparti egészségügyi ellátás sajátossága, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és utasbiztosítással. Ezek az intézmények ugyanis gyakran nincsenek szerződéses kapcsolatban a bolgár egészségbiztosítóval, amely amúgy is keveset térít az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

Hegyimentő szolgálatok elérhetősége
(Vészhelyzet esetén 0-24h között INGYENESEN hívható számok. A vonal túlsó végén angolul, oroszul beszélő hegyimentők válaszolnak)

Vitosa:
(+359) 2 967-11-55
(+359) 88 14-72

Banszko:
(+359) 749 8-81-32
(+359) 749 8-81-34
(+359) 88 14-74

Borovec: 
(+359) 750 3-24-50
(+359) 88 14-73

Pamporovo:
(+359) 309 5-83-36
(+359) 887 58-16-04
(+359) 88 14-75

Nyári szezonra vonatkozó tudnivalók

Mit tegyen a bajba jutott magyar állampolgár Bulgáriában?

Bulgária biztonsági helyzete jó, a közbiztonság hasonló szintű, mint Magyarországon. A népszerű tengerparti nyaralóhelyeken a turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények közül megemlítendő a zsebtolvajlás (pl. a tömegközlekedési eszközökön), a lopás,  betörés a szálláshelyre, a rablás, a túlszámlázás – esetenként önbíráskodással egybekötve (elsősorban erotikus szórakozóhelyeken), a „taxis hiénák” tevékenykedése, valamint az autólopás. 

A nyári idegenforgalmi szezonban fokozott rendőri jelenléttel lehet számolni a tengerparti üdülőhelyeken. 2018 óta is egyszerűsödött néhány eljárás a bajba jutott turisták ügyeiben. Ezek közül kiemelendő az, hogy növelték a 7/24 váltásban dolgozó angol, orosz, német, francia, héber tolmácsok számát a rendőrséggel való kommunikáció megkönnyítése érdekében. Továbbá az eljárások díjait most már külföldi bankkártyával is be lehet fizetni a rendőrőrsökön rendszeresített POS-terminálokon keresztül. A rendőrségi jegyzőkönyvek kiadása még aznap, hétvégén benyújtott bejelentések esetén legkésőbb a soron következő munkanapon megtörténik. A rendőrségi jegyzőkönyv 2017-től elérhető már bolgár-magyar nyelven is. 

Az ország segélyhívó vonala: RENDŐRSÉG / MENTŐSZOLGÁLAT / TŰZOLTÓSÁG - ahogyan Magyarországon is - díjmentesen hívható: „112”

Teendők konkrét esetek kapcsán: 

Ellopott, elveszett útlevél és/vagy személyazonosító igazolvány esetén:

  • A lopás tényét jelentse be a területileg illetékes rendőrségen. 
  • A bajba jutott magyar állampolgár személyesen, lehetőség szerint a rendőrségi jegyzőkönyvvel és 1 db igazolványképpel jelenjen meg a szófiai konzulátuson.
  • A konzulátus egyszeri hazatérésre jogosító ideiglenes útlevelet állít ki.

Tájékoztatni szeretnénk Önt, hogy az ideiglenes útiokmány kiállítása nem minden esetben díjmentes. A díjszabásról és a díjak befizetéséről kérjük, hogy lehetőség szerint előzetesen egyeztessen a konzulátusunkkal. 

Az ideiglenes magánútlevél kiállításához a konzulátusunknak előzetesen tudnia kell a bajba jutott:

  • nevét, 
  • születési helyét és idejét, 
  • anyja nevét, 
  • otthoni lakcímét és lehetőség szerint az elveszett úti okmány számát, amennyiben az rendelkezésére áll.

FONTOS! Ideiglenes magánútlevél kiállítására kizárólag Magyarország szófiai nagykövetségének konzuli osztályán van lehetőség. A várnai tiszteletbeli konzulátuson útlevél kiállítására NINCSEN LEHETŐSÉG! Postai vagy megbízott útján történő ügyintézés nem elfogadott. A személyes jelenléttől eltekinteni nem tudunk.

Felhívjuk a tisztelt utazó figyelmét arra is, hogy a vezetői engedély (jogosítvány) és az uniós tagállamok által kiállított bármilyen tartózkodási engedély nem minősül útiokmánynak, így az ezekkel történő utazás nem lehetséges.

Ellopott pénz, bankkártya esetén:

Ellopott bankkártya esetén mindenképpen tiltassa le azt! Ehhez tudnia kell a bank telefonszámát és az azonosításhoz szükséges adatait.

Amennyiben készpénzét ellopták vagy elveszítette, és nincs bankkártyája, leggyorsabban a Western Union pénzküldő szolgálata útján tud pénzhez jutni. A segítséget nyújtó személy a szükséges összeget a Western Union valamelyik partnerénél (Magyarországon vagy külföldön jellemzően a postahivatalokban, bankfiókokban, egyes magán-pénzváltóknál) fizetheti be. A bajba jutott magyar állampolgár a számára legkényelmesebben elérhető bármelyik bulgáriai Western Union irodában egy telefonon megbeszélt jelszóra hivatkozva, valamilyen arcképes igazolványa bemutatásával, gyakorlatilag a befizetést követő egy-két órán belül hozzájuthat a pénzéhez. További tájékoztatás itt található. 

Betegség, baleset esetén:

Bulgáriában az ország területére turizmus vagy tranzit céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi ellátás esetén elfogadják, de tapasztalataink alapján a komolyabb egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparti egészségügyi ellátás egyik sajátossága az, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és indokolatlanul drága orvosi szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg vagy a balesetet szenvedett külföldi állampolgár rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és/vagy utasbiztosítással. Ezek az intézmények gyakran nincsenek szerződéses kapcsolatban a bolgár egészségbiztosítóval, amely elmondásuk szerint amúgy is keveset térítene az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásához azonnali segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől vagy a magyar tiszteletbeli konzultól.

Gépjármű, illetve jogosítvány elvesztése, eltulajdonítása esetén: 

Jogosítvány elvesztéséről/eltulajdonításáról – kérésre – a helyi rendőrség jegyzőkönyvet állít ki, amellyel lehet Bulgária területén közlekedni.

Járműlopás esetén a károsultnak a következőképpen kell eljárnia:

1. A helyi illetőségű rendőrkapitányságon bejelentést kell tenni a történtekről, ahol jegyzőkönyvben rögzítésre került a káresemény, és erről igazolást állítanak ki.

2. A kerületi ügyészségtől igazolást kell beszerezni a rendőrkapitányságon tett bejelentésről.

3. A 2. pontban említett ügyészségi igazolás hitelesítése Szófiában, a Legfőbb Ügyészségen történik. Ez utóbbi okmány beszerzésére lesz szükség Magyarországon, a gépjármű forgalomból való kivonásához, valamint a CASCO biztosítások révén folyósítandó kártérítésekhez. 

További, idegenforgalmi szempontból hasznos tájékoztatás az országról több nyelven ezen az oldalon olvasható.

További tájékoztatás itt olvasható >>