Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető képviselet(ek): Cipruson nen önálló külképviselettel, valamint Nicosiában tiszteletbeli konzulátussal rendelkezünk

Cipruson ideiglenesen (nyaralás), hosszabb időtartamra (munkavállalás), vagy állandó jelleggel tartózkodó magyar állampolgárainkat kérjük, hogy konzuli intézkedést igénylő esetek, problémák felmerülése esetén bizalommal forduljanak Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodájához (1061 Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303).

Aktuális:

2021. 10. 05.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

A Ciprusra történő beutazás szempontjából Magyarország október 7-től narancssárga kategóriába tartozik. A COVID-19 vírus ellen teljeskörűen beoltott személyek továbbra is korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ciprusra, azonban az oltással nem rendelkezőkre a narancssárga besorolás szerinti szabályok vonatkoznak. A CyprusFlightPass kérelmezésekor (lásd. c. pont) ugyanakkor a helyi hatóságok oltottként történő regisztráció esetén, vagy a betegségen történt átesettség igazolására kérhetik az uniós digitális COVID-igazolványt feltöltését. 

A kétoldalú megállapodás értelmében az oltottságot igazoló, magyar hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal is be lehet utazni. 

Ciprus a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el. 

A c.) pontban feltüntetett online platformon (CyprusFlightPass) történő kötelező regisztráció alkalmával lehetőség van oltottként, illetve egyéb kategóriába tartozó utasként („other passengers”) regisztrálni:

 • Amennyiben a Ciprusra beutazó oltottként regisztrál, akkor kérhetik az uniós digitális Covid-igazolvány formátum a rendszerbe való feltöltését is. 
 • Amennyiben a beutazó egyéb kategóriába tartozó utasként regisztrál, az országok szín szerinti kategorizálását kell figyelembe venni (b.1. pont)

Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad.

Az utazás megkezdése előtti 48 órán belül a CyprusFlightPass oldalon történő regisztráció továbbra is kötelező. A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra feltöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket azokon a helyszíneken való tartózkodásra, ahol kötelező az ún. Safepass bemutatása.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a légitársaságok saját hatáskörükben kérhetik egyéb igazoló dokumentumok bemutatását, feltöltését is. Ezzel kapcsolatos kérdéseikkel kérjük forduljanak közvetlenül a légitársaságokhoz. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A teljeskörűen beoltottak Magyarországról korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül) utazhatnak be Ciprusra. Az oltással nem rendelkezőknek október 7-től a szín szerint besorolás szabályait kell figyelembe venniük.

Jelenleg a következő linken elérhető ország kategóriák érvényesek a Ciprusra történő beutazás szempontjából (fertőzöttségi területtől függ a beutazás az országba): https://cyprusflightpass.gov.cy/en/country-categories

A felsorolt színkóddal ellátott kategóriákból adódó korlátozásokat lásd lentebb.

b. Kell-e teszt? Az oltással nem rendelkező utasoknak október 7-től az indulás előtti 72 órán belül PCR teszt szükséges a Ciprusra történő beutazáshoz (kivéve: 12 éven aluli kiskorúak).

b.1. Zöld kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A zöld kategóriába tartozó országokból érkező utasok számára nem szükséges a COVID-19 laboratóriumi vizsgálati tanúsítvány, vagy az oltási igazolás bemutatása, és nincs szükség önizolációra sem.

b.2. Narancssárga kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A narancssárga kategóriába sorolt országokból érkező utasoknak az indulás előtti 72 órán belül PCR laboratóriumi teszten kell átesniük, és rendelkezniük kell a negatív PCR-tesztről szóló angol nyelvű igazolással.

A narancssárga kategóriába tartozó országokból a Ciprusi Köztársaságba érkezésükkor kizárólag azok a ciprusi állampolgárok, vagy a szigetországban jogszerűen élő személyek végeztethetik el saját költségre a laboratóriumi vizsgálatot:

 1. Akik a Ciprusi Köztársaság által elismert valamelyik Covid védőoltás legalább első adagját felvették.
 2. A 12-15 év közötti kiskorú utasok.
 3. Akik igazolni tudják -  a ciprusi Egészségügyi Minisztérium által kiadott dokumentummal - , hogy orvosi okból nem kaphatják meg a Covid védőoltást.

A fenti 1-3. pontba tartozó személyek az a teszteredmény megérkeztéig kötelező önizolációban maradnak.

b.3. Vörös kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A vörös kategóriába tartozó országokból érkező utasok esetében a következőkre van szükség: az indulás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR tesztről szóló angol nyelvű igazolás, valamint PCR teszt elvégzése érkezéskor.

A teszt költségét az utasok fedezik, és ezen túlmenően ezeknek a személyeknek a teszt eredményének megérkezéséig házi önizolációban kell maradniuk.

08.01-től a vörös kategóriába tartozó országokból a Ciprusi Köztársaságba érkezésükkor kizárólag azok a ciprusi állampolgárok, vagy a szigetországban jogszerűen élő személyek  végeztethetik el a laboratóriumi vizsgálatot:

 1. Akik a Ciprusi Köztársaság által elismert valamelyik Covid védőoltás legalább első adagját felvették.
 2. A 12-15 év közötti kiskorú utasok.
 3. Akik igazolni tudják, hogy orvosi okból nem kaphatják meg a Covid védőoltást. 

A fenti 1-3. pontba tartozó személyek is az érkezésüket követő 72 órában kötelező önizolációban maradnak, és a 72 óra elteltével saját költségükön újabb molekuláris vizsgálatot (PCR) kell végeztetniük. Ha az ismétlő vizsgálat eredménye negatív, mentesülnek a továbbiakban az  önizoláció alól, ehhez a negatív teszteredményt az utasnak a CyprusFlightPass platformon a személyes profiljába fel kell töltenie.

b.4. Szürke kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A szürke kategóriába sorolt országokból kizárólag az alábbi személyek léphetnek be: 

 • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
 • 2. Európai állampolgárok, az Európai Gazdasági Térség állampolgárai (Izland, Liechtenstein, Norvégia), valamint Svájc állampolgárai,
 • 3. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók,
 • 4. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak 
 • 5. A külön engedély (https://cyprusflightpass.gov.cy/en/special-permission) alapján a Ciprusi Köztársaságba való beutazásra jogosult harmadik országbeli állampolgárok belépését, a folyamatosan változó 2021. évi (9. sz.) járványügyi rendelet (a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések meghatározása) határozza meg. 

Az ebbe a kategóriába tartozó országokból érkező utasoknak a beutazás előtti 72 órában elismert laboratóriumban kell vizsgálatot végeztetniük, és rendelkezniük kell negatív PCR tesztről szóló igazolással. 

A szürke kategóriából a Ciprusi Köztársaságba érkező utasok tizennégy (14) napig kötelező önizolációban vagy karanténban maradnak, vagy a beutazás után hét nappal önköltségre PCR tesztet végeztethetnek. Ha a vizsgálat eredménye negatív akkor mentesülnek a továbbiakban az önizoláció alól. Ehhez a negatív teszteredményt  az utasoknak a CyprusFlightPass platformon a személyes profilba fel kell tölteni. 

Az érkező utasok körében szúrópróbaszerűen elvégezhetik a COVID-19 tesztet függetlenül attól, hogy az utas melyik országból érkezik. A teszt költsége ebben az esetben a ciprusi államot terheli. A teszt eredményét nem szükséges a repülőtéren megvárni.

12 éves kor alatt a narancssárga, vörös illetve szürke kategóriába sorolt országokból érkezők esetében nem áll fenn tesztelési kötelezettség.

A PCR teszt ára a larnakai repülőtéren 15 euró, a páfoszi repülőtéren pedig 19 euró. A teszt eredményét a vizsgálat elvégzése után 3 órán belül  a www.covid-testcyprus.com oldalon lehet elérni.

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Cyprus Flight Pass platform

A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány 2020. június 9-én létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 48 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni.

A Cyprus Flight Pass-t személyenként szükséges kitölteni.

A turisták számára a Cyprus Flight Pass tölti be az ún. Safepass szerepét. Lásd a további információkat: 4) pont – Turistákra vonatkozó szabályok

A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt.  További információk közvetlenül a következő e-mail címen kérhetők: jixFFwHPtBpOhkqePI4zOTzaW5mb0BjeXBydXNmbGlnaHRwYXNzLmdvdi5jeQ==

További információ:4) pont – „Turistákra vonatkozó szabályok”.

A platform elérhetősége

A platform használatával kapcsolatos gyakran ismételt kérdések a következő linken érhetők el: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/faqs

A „CyprusFlightPass” elektronikus platform használatával kapcsolatos kérdéseket illetően az alábbi elérhetőségeken adnak felvilágosítást:

Ciprusról: 1474

Külföldről: +357 22 285 757

Írásban: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van. 

Május 10-e után Ciprus korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. A mentesség az EU-tagállamokra, az Európai Gazdasági Térségre vonatkozik, ide értve Norvégiát, Izlandot; továbbá Svájcot, Örményországot, Bahreint, Belaruszt, Kanadát, Egyiptomot, Georgiát, Izraelt, Jordániát, Kuvaitot, Libanont, Katart, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Szerbiát, Ukrajnát, az Egyesült Arab Emírségeket, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak. A nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak, a zöld kategóriába sorolt országokból érkezők további kötelezettségek nélkül érkezhetnek a szigetországba. Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett  a Szputnyik V védőoltást, a Sinopharm és Sinovac vakcinát is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz.

Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó. Az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után lehetséges a beutazás. Ezen túlmenően más vizsgálat nem szükséges a ciprusi látogatáshoz, tekintet nélkül az indulási ország szín szerinti besorolására.  Ezenkívül a beutazó nem kerül karanténba, még abban az esetben sem, ha szoros kapcsolatban áll egy pozitív COVID-19-esettel. A narancssárga, a vörös illetve a szürke kategóriába sorolt országokból érkező utasnak az uniós Covid igazolványt az utazás megkezdése előtti 48 órában fel kell töltenie a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie a formanyomtatványt. A zöld országból érkezők számára is kötelező a CyprusFlightPass rendszerbe történő regisztráció. A visszaigazolást induláskor és érkezéskor ellenőrzik. A fentiektől függetlenül érkezés után a ciprusi hatóságok véletlenszerű tesztelést végezhetnek.

Az uniós digitális COVID-igazolvány feltöltését kérhetik a CyprusFlightPass elektronikus platformra is. Az illetékes EU-hatóság -ideértve az Európai Gazdasági Térség hatóságait is - által kiállított érvényes uniós digitális igazolvány (EUDCC) birtokában lévő személyek beléphetnek a Ciprusi Köztársaság területére, ha ezen igazolvány:

1. Igazolja, hogy az igazolvány tulajdonosa számára az oltási program befejeződött és az utazás megkezdéséig a ciprusi Egészségügyi Minisztérium által előírt idő eltelt a vakcina felvétele óta. A Ciprusi Köztársaság az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott védőoltások mellett elfogadja a Szputynik-V, illetve a Sinopharm és Sinovac vakcinákat is. 

vagy

2. Igazolja, hogy az utas az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott, vagy a Szputynik-V vagy a Sinopharm vagy a Sinovac két dózisú védőoltás valamelyikének első adagját felvette, és igazolja továbbá, hogy az érintett személy felgyógyult a Covid-19 fertőzésből.

vagy

3. A PCR-RT pozitív teszteredmény mintavételétől számított 14 nap elteltével igazolja, hogy az utas átesett a fertőzésen, az igazolvány a mintavétel időpontjától számított 180 napig érvényes. A gyógyultságot igazoló igazolványok esetében csak az európai digitális gyógyultsági igazolványt fogadják el a tagállamok hatóságai, ide értve az Európai Gazdasági Térséget és Svájcot is. 

vagy

4. Az utazás megkezdése előtti 72 órában történt negatív PCR-RT laboratóriumi teszteredményt igazol.  

e. Karanténkötelezettség:  Magyarországról érkezők esetében nincs, egyébként országkategória függvényében. (lásd b. pont)

e.1. Zöld kategória: nincs karanténkötelezettség. 

e.2. Narancssárga kategória: amennyiben az arra jogosultak a PCR tesztet az országba történő érkezéskor végeztetik el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.

e.3. Vörös kategória: amennyiben az arra jogosultak a PCR tesztet az országba történő érkezéskor végeztetik el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.

e.4. Szürke kategória: 14 napig kötelező önizoláció vagy karantén, vagy a beutazás után hét nappal önköltségre PCR tesztet végeztethetnek. 

Mi történik azokkal a turistákkal, akiknek ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz?

 • A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. 

További naprakész információ az alábbi honlapokon található: 

https://www.tourism.gov.cy/tourism/tourism.nsf/announcements_en/announcements_en?OpenDocument

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng/categories/information-guidelines

A Turisztikai Alminisztérium a következő e-mail címre várja az utazók  megkereséseit: sQXhNpYsECXsokiDUR5MxxzUdHJhdmVsMjAyMEB2aXNpdGN5cHJ1cy5jb20=

f. Üzleti célú beutazás feltételei: Nincs külön szabályozás.

g. Tranzitálási szabályok:

Azon beutazók, akik elhagyják a tranzit zónát, nem minősülnek tranzitálóknak, így a CyprusFlightPass-t úgy szükséges kitölteniük, mint az országba érkező egyéb utasnak a színek szerinti kategóriáknak megfelelően. Azon utasok esetében, akik nem hagyják el a tranzit zónát a CyprusFlightPass iránti kérelem kitöltésekor az erre vonatkozó információt szükséges megadniuk. Vonatkozó link: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/faqs

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs egyéb szabályozás.

i.  Egyéb hasznos infó: 

A ciprusi repülőterekkel kapcsolatos információ az alábbi honlapon érhető el:

https://www.hermesairports.com/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból:

Ciprust Larnaka illetve Páfosz nemzetközi repülőterén keresztül lehet elhagyni. 

2021. 06. 06.-tól Ciprus és Magyarország között érvényben van a védettségi igazolások kölcsönös elismerésével kapcsolatos megállapodás (https://kormany.hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/vedettsegi-igazolasok).

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a QABljUNVNO8jVGmN2Zma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a ecATXkTeysk6MjcWmJa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok:

Maszkviselés: kültéren és beltéren is kötelező, 12 éves kor felett.

Turistákra vonatkozó szabályok

Május 10-től - a fenti beutazási feltételeket betartva - a turistáknak már csak a szigetre érkezés előtt kitöltött CyprusFlightPass-szal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a Ciprusi Köztársaság területén szabadon közlekedhessenek. 

A turistáknak a rendszeren keresztül kézhez kapott CyprusFlightPass- t egész tartózkodásuk alatt vagy kinyomtatva maguknál szükséges tartaniuk, vagy pedig azt mobiltelefonjukra lementve tárolni, és maguknál tartani. 

A turistáknak a megérkezésüket követő nyolcadik naptól kezdődően 72 óránként önköltségre PCR- vagy gyors antigénvizsgálatnak kell alávetniük magukat, és a továbbiakban a negatív teszteredményről szóló igazolást kell felmutatniuk a CyprusFlightPass helyett. Azok a személyek, akiket beoltottak, vagy akik az elmúlt 180 napon belül felépültek a Covid-19-ből, mentesülnek ezen intézkedés alól. A teszteket a legtöbb gyógyszertában elvégzik (5-10 euró).

Hol kérhetik a turistáktól a CyprusFlightPass bemutatását?

Minden olyan kül- és beltéri helyszínen, ahol több mint 10 ember gyülekezik, SafePass bemutatása szükséges, ennek szerepét turisták esetében a CyprusFlightPass tölti be. A rendelkezés a bankokra, a tömegközlekedési eszközökre, valamint az állami és félállami, illetve önkormányzati épületekre is vonatkozik. A vendéglátóhelyeken a vendégeknek helyet kell foglalniuk, és egy asztalnál legfeljebb 10 fő ülhet. 

További tesztelési lehetőségek:

https://www.hermesairports.com/covid-19/covid-19-test-labs

https://nipdlabs.com.cy/services/respiratory-tests/

Hasznos linkek:

5) Nyári szezonra vonatkozó további információ: nincs különbség a fenti pontokban leírtakhoz képest.
Kérjük, hogy a buszmegállókban, autókölcsözőknél, szórakozóhelyeken és a vendéglátóipari egységekben és a tengerparton stb. fokozottan figyeljenek értékeikre.

FIGYELEM!

Különösen felhívjuk az állampolgárok figyelmét arra, hogy az “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, csupán Törökország ismeri el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

Az ENSZ tájékoztatása szerint 09.27-től azok esetében, akiket a teljes körűen beoltottak a Covid-19 védőoltással, nincs szükség koronavírus-tesztre az átkelőpontokon történő átlépéshez. A Johnson& Johnson védőoltás tekintetében az oltás felvételétől 14 napnak el kell telnie. A védőoltással nem rendelkező utasoknak az átkelés előtti 72 órában készült negatív gyors- vagy PCR-tesztről szóló angol nyelvű igazolást kell bemutatniuk nyomtatott formában. A szöveges üzenetben (SMS) küldött eredményeket nem fogadják el. A 12 éves és annál idősebb kiskorúaknak is negatív antigéntesztet vagy PCR-tesztet kell bemutatniuk az átlépéshez.

Az átkelőpontokon kérhetik annak igazolását, hogy az átlépő személy az átkelést megelőző 14 napban Cipruson tartózkodott.

A fentiek betartása mellett az átkelésre az alábbiak jogosultak:

 • Minden ciprusi állampolgár (görög-ciprusi és török-ciprusi) és családtagjaik.
 • Európai állampolgárok és harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező családtagjaik, ha EU-állampolgár családtagjuk kíséretében vannak.
 • A Köztársaság területén tartózkodási engedéllyel rendelkező brit állampolgárok és családtagjaik.
 • A Köztársaság területén tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok.
 • A ciprusi vízummal (90 nap) rendelkező harmadik országbeli állampolgárok.
 • A vízummentességi listán szereplő harmadik országok állampolgárai (90 nap – ide értve a Köztársaságban tartózkodási engedéllyel nem rendelkező brit állampolgárokat is).
 • Más EU-tagállamban tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok (90 nap).

Az egészségügyi technikai bizottság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet és a (Covid-19) esetek függvényében az átkelési szabályokat ennek megfelelően módosítják.

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

A turizmus szempontjából Ciprus biztonságos. Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, ezek inkább belső üzleti vagy más jellegű viták következményei. A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. Nincs tudomásunk arról, hogy az észak-ciprusi területen ettől eltérő lenne a helyzet. A szigeten a súlyosabb vagyon- illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy a kiemelt idegenforgalmi helyeken nő a kábítószerhez, bankkártyához, valamint kisebb vagyoni értéket képviselő tárgyakhoz köthető „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. Az idelátogatók – nem ismervén a területre vonatkozó szabályokat – jobb, ha elkerülik ezeket a részeket. A zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.

Terrorcselekmények elkövetésének esélye csekély, kizárni azonban nem lehet. A mediterrán térség keleti felében jelenleg a helyzet a szokásosnál is feszültebb. Tény, hogy az utóbbi időben növekvő feszültség növeli egy esetleges konfliktus veszélyét is. Az elővigyázatosság érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a hatóságok.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló MegállapodásMegjegyzés:

Észak-Ciprus

Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

A szigetállamot kettéosztó tűzszüneti vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik.  

A ciprusi külügyminisztérium tájékoztatása szerint kellemetlenségekkel szembesülhetnek azok az utazók, akik a törvényes (tehát a Ciprusi Köztársaság) határátkelőhelyein lépnek be az országba, de a sziget északi részén kívánnak megszállni. Előfordulhat ugyanis, hogy a kiválasztott szálláshely korábban egy olyan görög ciprusi állampolgáré volt, akit az 1974-es megszállás alatt jogtalanul kényszerítettek arra, hogy elhagyja a tulajdonában lévő ingatlant. Az utazók számíthatnak arra, hogy a ciprusi hatóságok az ellenőrző pontokon megvizsgálják a megszállt országrészen történő tartózkodásukkal kapcsolatos adatokat a jogtalan ingatlanhasználat ellenőrzése céljából.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A Ciprus északi része felől illegálisan belépők esetében fennáll a szankcionálás lehetősége, ami akár 12 hónap szabadságvesztés vagy pénzbírság is lehet. Az északi oldalon motorkerékpárral vagy gépkocsival belépők nem léphetnek át a déli oldalra. Szerencsés esetben csak visszafordítják őket az ellenőrző pontnál a görög ciprióta rendőrök, de előfordulhat, hogy a járművet és az ingóságokat lefoglalják.

Kiskorúak beutazása: 

Kiskorú gyermek szülői felügyelet nélküli utazása esetén mindkét szülő írásos beleegyezése szükséges. Az angol vagy görög nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozatnak részletesen tartalmaznia kell a szülők, a kiskorú gyermek, valamint a gyermek kísérésére felhatalmazott személy adatait. A nyilatkozaton a szülők közjegyző által hitelesített aláírásának is szerepelnie kell. 

12-16 éves kor között a gyermek a légitársaság utaskísérőjének felügyeletével egyedül is utazhat, ehhez a légitársaság erre a célra rendszeresített nyomtatványának kitöltése szükséges, melyet mindkét szülőnek alá kell írnia. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a ciprusi repülőtereken az országból való kilépés alkalmával a határőrség munkatársai fokozottan ellenőrizhetik azon utasokat, akik kiskorú gyermekkel, az egyik vagy mindkét szülő jelenléte nélkül utaznak. 

A görög Aegean légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor. http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Magyarországra történő beutazáshoz szükséges vízumügyekben a nikóziai Szlovák Nagykövetség az illetékes.

Cím: 4, Kalamatas Street
2002 Strovolos, Nicosia Cyprus
Tel.: + 357 22 879681
Fax: + 357 22 311715
E-mail: btrsFNOzhuDnd6J4RN4ZZW1iLm5pY29zaWFAbXp2LnNr

A szlovák Konzuli Hivatal ügyfélfogadási ideje: hétfőtől péntekig: 10:00 – 12:00 óra között

Vízum egyéb célú beutazás esetén:  www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_budapest.nsf/index_en/index_en?opendocument#   

Házikedvencek beutazása:

Tájékozódjon a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/cyprus.cfm honlapon. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/index_en/index_en?OpenDocument

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Ciprus továbbra is megosztott, a görög és a török ciprióta közösség közötti rendezési tárgyalások ezidáig nem vezettek érdemi eredményre. Ciprus területének északi harmadán a nemzetközi közösség által – Törökország kivételével – el nem ismert ún. „Észak-ciprusi Török Köztársaság” működik. A kapcsolattartást az államalakulat hivatalos szerveivel az ENSZ határozatai tiltják. Ebből adódóan a konzuli érdekvédelem a kormány ellenőrzése alatt nem álló területeken nem lehetséges. Bár 2004-ben Ciprus egésze csatlakozott az Európai Unióhoz, a közösségi joganyag alkalmazása a ciprusi kérdés rendezéséig a kormány által nem ellenőrzött területeken felfüggesztésre került.

Ciprus nem tagja a schengeni térségnek.

Közlekedés:

Utazás, közlekedés biztonsága: a közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a sebességellenőrző radar (ha nem is mindig működik az összes). Autópályán a maximum megengedett sebesség 100 km/óra.

A téli időszakban a Troodos-hegység magasabban fekvő területei kizárólag négykerék meghajtású gépjárművel vagy hólánc használatával érhetőek el. A hegyi utakat a hatóságok rendszeresen takarítják, ám a kanyargós utakon fokozott csúszásveszélyre figyelmeztetnek az illetékesek. 

A Ciprusi Köztársaságban az infrastruktúra fejlett, a Nicosia - Larnaca, Nicosia - Limassol - Pafos, valamint Nicosia - Agia Napa útvonalakon jó minőségű autópálya van. A ciprusi autópályákon nincs díjfizetési kötelezettség. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedési rendszer még meglehetősen fejletlen, a járatok ritkák az átszállási lehetőségek korlátozottak. 

A nagyobb városokon belül működő buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi honlapokon lehet tájékozódni:

Nicosia: www.osel.com.cy/home-en 

Limassol: http://en.limassolbuses.com/ 

Larnaka: www.zinonasbuses.com/ 

Paphos: www.pafosbuses.com/ 

Agia Napa, Protaras, Paralimni és környéke: www.osea.com.cy/ 

Az üdülőövezetekben a buszközlekedés megfelelő alternatívája lehet a gépkocsi bérlésnek vagy a taxinak.

A városokat összekötő Intercity buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi  honlap ad bővebb felvilágosítást.

Nicosiából, Agia Napából és Larnakából a Paphos-i repülőtérre való ki- és bejutás meglehetősen drága. Nicosia, Limassol és Pafosz viszonylatában a Kapnos busztársaság közvetlen és megbízható reptéri transzfert üzemeltet. További információk ezen a  honlapon találhatóak.

Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs.

Az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi. A közlekedés - a brit hagyományokat követve - baloldali. A közlekedési kultúra nem kifejezetten magas. Az irányjelző használata nem általános. A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges, az érvényes jogosítványon túli feltételekről a bérbeadók adnak részletes felvilágosítást. Hegyi nevezetességek megtekintéséhez, vagy az Akamas félszigeten való túrázáshoz ajánlott a négykerék-meghajtású autó. Közlekedési baleset esetén mindenképpen hívjunk rendőrt és vetessünk fel jegyzőkönyvet!

A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt. Az utóbbi időben épültek rövidebb-hosszabb kerékpár útvonal szakaszok, de ezek hossza egyelőre elhanyagolható. A kerékpárosok az autósokra nézve is veszélyt jelentenek, ugyanis gyakori a városi utakon a kivilágítatlan kerékpár. A népszerű nyaralóhelyeken fokozottan érdemes óvni ingóságainkat, különösen úti és személyi okmányainkat. Tapasztalatunk szerint az éttermekben, bárokban érdemes figyelni a felszolgált italoknál, mert van tudomásunk olyan esetről, amikor az italba kábító hatású anyagot tettek, hogy az illetőtől értékeit megszerezhessék. Egyelőre ezt még nem értékeljük állandósult tendenciaként, de kockázati tényező lehet.

Az országot elhagyni repülővel lehet, rendszeres kompjárat nem üzemel. (Mint fentebb említettük, a sziget északi feléről, Kyreniából induló és oda érkező törökországi kompjáratok használata illegálisnak tekintendő, de turisták esetében nem büntetik. A Ciprus északi részén működő Ercan repülőterét a Ciprusi Kormány ugyancsak illegálisnak tekinti. A főváros nem rendelkezik repülőtérrel, a legközelebbi nemzetközi repülőtér Nicosiától 50 km-re található (Larnaca).

Pénz:

Cipruson a fizetési eszköz az euró. A bankok hétköznap általában 08.00-tól 14.30-ig tartanak nyitva, ám ez szezonálisan változik. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). A hivatalos pénzváltóknál ott is biztonságos a váltás.

A Ciprusi Köztársaság területén a bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs az észak-ciprusi terület cégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

Turisztikai információk

Cipruson a turizmus iparág igen fejlett. Idegenforgalommal, turisztikai látnivalókkal kapcsolatos részletes tájékoztatásterre a honlapra kattintva kaphatnak az érdeklődők.

Közigazgatás:

Állami és önkormányzati hatóságok viszonya magyar állampolgárokhoz alapvetően segítőkész, az ügyintézés viszont lassú.

Földrengés:

Ciprus ugyan földrengés veszélyes övezetben található, a rengések azonban kis intenzitásúak, néhány százévente fordul elő egy-egy nagyobb rengés. Más természeti katasztrófák nem jellemzőek.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Egy átlagos látogató védőoltások nélkül utazhat a szigetre (az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs). Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.

Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás (egyszeri 10 EUR/fő befizetésével), itt jellemző a sorban állás és a kórházi ellátás színvonala időnként kívánnivalót hagy maga után. Számos magán klinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. Egy orvosi vizit 40-50 €, a gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Orvosi rendelvény nélkül a legtöbb gyógyszer megvásárolható.

Az észak-ciprusi területen lévő egészségügyi ellátásról nincs információnk. Ciprusra érkezés előtt ajánlatos átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani. További tájékoztató a kártya kiváltásával kapcsolatosanezen a honlapon olvasható. Az európai egészségbiztosítási kártya az észak-ciprusi területen nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, tisztázandó azonban a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

Hasznos telefonszámok

Általános segélykérő (mentők, rendőrség, tűzoltók)

112

Előhívószám: Ciprusi Köztársaság

357

Nicosia körzetszáma

22

Limassol körzetszáma

25

Larnaca körzetszáma

24

Pafos körzetszáma

26

Famagusta körzetszáma

23

  

Repülőterek

 

Larnaka Nemzetközi Repülőtére

77 778833, külföldről: +357 25 123022

Paphos Nemzetközi Repülőtere

77 778833, külföldről: +357 25 123022

  

Kórházak

 

Általános Közkórház Nicosia

22603000

Makareio Kórház (gyermekkórház)

22405000

Általános Közkórház Limassol

25801100

Általános Közkórház Larnaca

24800500

Általános Közkórház Paphos

26803100

Általános Közkórház Paralimni

23200000

  

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. 

Egyéb hasznos információ: