Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető képviselet(ek): Cipruson nen önálló külképviselettel, valamint Nicosiában tiszteletbeli konzulátussal rendelkezünk

Cipruson ideiglenesen (nyaralás), hosszabb időtartamra (munkavállalás), vagy állandó jelleggel tartózkodó magyar állampolgárainkat kérjük, hogy konzuli intézkedést igénylő esetek, problémák felmerülése esetén bizalommal forduljanak Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodájához (1061 Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303).

Aktuális:

2021. 01. 14.
Koronavírussal kapcsolatos információk

Cipruson is megjelent a koronavírus fertőzés. A koronavírus már több halálos áldozatot is követelt.

A kormány május 22-i döntése értelmében Ciprus június 9-től két fázisban nyitja meg újra repülőtereit.

A repülőterek megnyitásának második fázisa június 20-án kezdődött el. 

!!! Jelenleg nincs közvetlen légiközlekedés Ciprus és Magyarország között. Amennyiben Magyarországra, illetve Magyarországról Ciprusra való utazás Ausztrián keresztül történik az alábbi szabályok alkalmazandók:

Január 15-től kezdődően az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lép életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók.

A regisztrációra a következő linken van lehetőség, angol és német nyelven: 

https://www.formularservice.gv.at/site/fsrv/user/formular.aspx?pid=15dd7f9c98c24952828eb414c8884f1a&pn=Bfd027cf662624276a5ca9a9b970bcdf9

A határátlépéskor a regisztrációkor kapott, QR kódot tartalmazó visszaigazolást kell elektronikusan vagy kinyomtatva bemutatni. Amennyiben az utazó számára az elektronikus kitöltés nem lehetséges, a jogszabály E vagy F mellékletét kell kitöltve bemutatni és az az illetékes hatóságnak továbbításra kerül. Ausztriára vonatkozó utazási tanácsainkat lásd itt >>

A Ciprusra történő beutazás szempontjából három kategóriába sorolták az országokat, különböző beutazási szabályokkal. Az országok november 9-től érvényes besorolása a következő:

A kategóriába sorolt országok: Dél- Korea, Új-Zéland, Thaiföld, Ausztrália, Japán, Szingapúr

B kategóriába sorolt országok: Németország, Dánia, Vatikán, San Marino, Uruguay, Kína, Görögország, Svédország, Finnország,  Észtország, Lettország, Ruanda, Norvégia, Szerbia, Litvánia.

C kategóriába sorolt országok: Ausztria, Luxemburg, Montenegro, Románia, Bulgária, Algéria, Egyesült Királyság, Marokkó, Málta, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Írország, Horvátország, Hollandia, Andorra, Monaco,  Csehország, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Svájc, Izland, Liechtenstein, Belgium, Szlovákia.

Az Egyesült Királyságból érkezőkre január 19-ig vonatkozó külön intézkedések:

December 21-én 18 órától az Egyesült Királyságból érkező összes utast államilag meghatározott és finanszírozott karantén hotelekbe szállítanak hét napos időtartamra. A 18 éven aluliak otthonaikban is elszigetelhetik magukat, de szükség esetén a szállodák is rendelkezésre állnak, ha szüleikkel együtt utaztak. Hét nap elteltével a szállodákban tartózkodóknak újabb PCR-tesztet kell elvégezniük, ha az eredmény negatív, további három napig házi izolációban maradnak, ezzel az önelszigetelés teljes időszaka 10 napra emelkedik. Tünetmentesség esetén, a tizedik napon az érintettek kiléphetnek az önizolációból. Tünetek észlelése esetén a háziorvoshoz kell fordulni további útmutatásért. Az utasoknak érkezéskor a repülőtéren PCR tesztet is kell végeztetniük. 

Az országok besorolása a járványügyi kockázaton alapul, rendkívül dinamikus és a járványügyi helyzet változásának alakulásával bármikor változhat, ezért a listákat folyamatosan frissítik.

 • Az A kategóriába sorolt országok esetében nincs szükség koronavírus-teszt elvégzésére.
 • A B kategóriába sorolt országokból érkező utasoknak az utazás megkezdése előtti 72 órában koronavírus-tesztet (PCR) kell elvégeztetniük, és a negatív eredményt bizonyító igazolást (angol nyelven) be kell mutatniuk az országba érkezéskor.
 • A B kategóriába tartozó országokból érkezők, akik következő kategóriákba sorolhatók, molekuláris vizsgálaton vehetnek részt a Ciprusi Köztársaságba történő érkezéskor:
  a) Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (házastárs, kiskorú gyermek, szülő),
  b) mindazok, akik jogszerűen tartózkodnak a Köztársaságban,
  c) a Bécsi Egyezmény alapján jogosultak,
  d) az állampolgárságtól függetlenül olyan személyek, akiknek a lakóhelye szerinti ország nem rendelkezik a laboratóriumi vizsgálati szolgáltatással (állami vagy magán).
  A vizsgálat költségeit ezen személyek viselik. A vizsgálat eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.
 • A "C" kategóriába sorolt országok az „A” és „B” csoportba sorolt országokhoz képest magasabb kockázatú országok. Az ebbe a kategóriába tartozó országokból érkezők esetében csak a szigeten élő ciprusi állampolgárok és családtagjaik  (külföldi házastársaik, kiskorú gyermekeik, szüleik), valamint a Cipruson jogszerűen tartózkodó lakosok és a Bécsi Egyezmény alapján jogosultak belépése engedélyezett. 
 • Egyéb személyek beutazása csak a következő esetekben, az ún. különleges belépési engedély („Special Entry Permit”) birtokában lehetséges:
  (1) a Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodó és/vagy a Köztársaságban gazdaságilag aktív személyek (házastárs, gyermekek, szülők) első fokú rokonai családegyesítési célból;
  (2) Azok a személyek, állampolgárságuktól függetlenül, akiknek a Köztársaságba való beérkezése állami projektek végrehajtásához vagy más fontos szakmai kötelezettségvállalások teljesítéséhez szükséges.
  (3) A légi jármű személyzetének cseréje abban az esetben, ha a csere céljából utasként utaznak.
  (4) Tengerészek. 
 • A különleges engedély megadására vonatkozó kérelmeket hétfőtől - péntekig 7:30 és 15:00 óra között lehet benyújtani a következő e-platformon keresztül: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/special-permission, a várható utazási időpontot megelőző 14 napon belül. A beutazási célt támogató dokumentumokkal szükséges igazolni, melyeket fel kell tölteni a belepési engedély igénylésekor a fenti platformon. A megadott jóváhagyás a kiállítás napjától számított egy hónapig érvényes. A külön engedély megadásakor egy egyedi számot küldenek. Az utas ezután használhatja az említett számot a CyprusFlightPass megszerzésére irányuló kérelmének kitöltéséhez, a szükséges helyre külön engedélyszámként írva azt. A különleges belépési engedély a 14 napos karantén alól és egyéb belépési feltételek teljesítése alól sem mentesít (lásd alább). 
 • A”C” kategóriába tartozó országokból érkezők választhatnak, hogy érkezéskor önköltségen végeztetik el a PCR tesztet, vagy pedig  az utazás megkezdése előtti 72 órában készült negatív tesztről szóló igazolást mutatják be a repülőtéren. Az utasokra érkezés után 14 napos önizoláció vonatkozik. A 14 napos karantén időszak vége előtt 48 órával molekuláris COVID-19 tesztet kell elvégeztetni. A laboratóriumi eredményről szóló igazolást a FtJDrmRCRs8WlNl2IxZbW9uYWRhQG1waHMubW9oLmdvdi5jeQ== e-mail címre kell megküldeni. A karantén időszak a 14. napon ér véget, ha a megismételt laboratóriumi vizsgálat eredménye negatív.
 • Az „A”, a „B” illetve a „C” kategórián kívül eső országokból csak a ciprusi állampolgárok és a jogszerűen Cipruson élők beutazása engedélyezett, valamint akik állampolgárságtól függetlenül a Bécsi Egyezmény alá tartoznak, illetve a 2020. Járványügyi rendelet (30) alapján a Ciprusi Köztársaság különleges engedélyével rendelkeznek. Az érintettek számára a Ciprusi Köztársaságra való belépéskor kötelező a Covid-19 teszt elvégzése, melynek költségét az utasok viselik, és kötelező továbbá a 14 napos önizoláció is. 
 • Az érkező utasok körében szúrópróbaszerűen elvégezhetik a COVID-19 tesztet függetlenül attól, hogy az utas melyik országból érkezik. A teszt költsége ebben az esetben a ciprusi államot terheli. 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Ciprusi Köztársaságban esetleges izoláció szükségessége esetén a karanténra vonatkozó rendelkezéseket szigorúan be kell tartani.

Cyprus Flight Pass platform

A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány június 9- én  létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni.

A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt. A korábbi információkkal ellentétben a ciprusi fél hatályos tájékoztatása értelmében távozáskor az utasoknak NEM szükséges egy elektronikus jóváhagyás bemutatása a sziget elhagyásához. További információk közvetlenül a következő e-mail címen kérhetők: jRcTfFRQACgN4JITOaW5mb0BjeXBydXNmbGlnaHRwYXNzLmdvdi5jeQ==

A platform elérhetősége a következő: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home?fbclid=IwAR1h09cIu53nTzBmUE7ULfFx0tobc3TmZM6eGRbcCtEPHAOhKGJzpyXeex4

Augusztus 1-től az alábbi elérhetőségeken ügyfélszolgálati központ fogadja azok megkereséseit, akiknek a „Cyprus Flight Pass” platform használatával kapcsolatban kérdéseik vannak:  

Az ügyfélszolgálati központ nyitva tartási ideje: 

 • hétfő-péntek: 8:00-22:00 (ciprusi idő szerint) 
 • szombat-vasárnap: 10:00-18:00 (ciprusi idő szerint) 

Mi történik azokkal az utasokkal, akiknek Ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz?

 • A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. 
 • Egy 100 férőhelyes COVID-19 kórház áll majd azon utasok rendelkezésére, akiknek a tesztje pozitív lett. Emellett egy 112 ágyas 200 lélegeztetőgéppel felszerelt intenzív ápolási egység fogadja majd a kritikus tünetekkel rendelkezőket.
 • A pozitív teszteredményt produkáló utasok közeli kontaktjait 500 fő befogadására alkalmas karanténszállodákban helyezik el.

További naprakész információ az alábbi honlapon található:

https://www.visitcyprus.com/index.php/en/cyprus-covid19-travel-protocol

A Turisztikai Alminisztérium a következő e-mail címre várja az utazók megkereséseit: uYOLYeZyVXPrxzKxS32NNdHJhdmVsMjAyMEB2aXNpdGN5cHJ1cy5jb20=

Az utasok kérdéseire egy úticél szakértői csoport Facebook Messenger-en keresztül válaszol: https://www.facebook.com/VisitCyprus.cy

Az Európai Unió országaiba utazni kívánók a következő honlapon tájékozódhatnak a vonatkozó beutazási feltételekről: https://reopen.europa.eu/hu

Azon országok esetében, amelyek fentebb nem szerepelnek, a légijáratokat csak ciprusi állampolgárok és törvényesen Cipruson tartózkodók, vagy külön engedéllyel rendelkezők esetében engedélyezik, további feltétel, hogy az utazás megkezdése előtt 72 órán belül elvégzett negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük. Amennyiben ez nem történik meg, a tesztet Cipruson kell elvégezni, és az eredmény megérkeztéig az utasnak karantéban kell maradni.

Azokból az országokból érkezők esetében, akik nem tartoznak a fenti két kategóriába, 14 napos otthoni izolációt írnak elő.

A teszt, a karantén, az izoláció és a szállítási költségek az utast terhelik.

Ha az utas olyan országból érkezik, amely nem végez ilyen formában tesztelést, a vizsgálatot érkezéskor kell elvégezni. Az utas ebben az esetben a teszt eredményének megérkezéséig szálláshelyén izolációban marad.

Néhány fontos tudnivaló:

2020. január 10-én hajnali 5 órától január 31-én éjfélig az alábbi új korlátozó intézkedések léptek hatályba, amelyek részletesen az alábbi honlapon érhetők el:

https://publications.gov.cy/assets/user/publications/2021/2021_991/HTML/index.html

 • Kijárási tilalom 21:00 órától 5 óráig.
 • Összejövetelek, nyilvános rendezvények tilalma mind magán, mind állami, kültéri vagy beltéri rendezvény esetén is. 
 • Gyülekezési tilalom a nyílt nyilvános helyekre (pl. terek, piknikezőhelyek, kikötők stb.) vonatkozóan. Kivételt képez a fizikai sport parkokban és strandokon való gyakorlása, ahol a résztvevők létszáma nem haladhatja meg a két főt.
 • A helyváltoztatás kizárólag sms-ben küldött engedély alapján lehetséges. Személyenként naponta két sms engedélyezett. A lakosság a 8998-as számra küldhet ingyenesen sms üzenetet a kilépés engedélyezéséhez. Az sms formátuma a következő: Kategória (1-8), személyazonosító igazolvány/útlevél száma, irányítószám. Az engedély legfeljebb három órára érvényes. A munkába járáshoz csak megfelelő formanyomtatvány kitöltése szükséges (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/metra_en).
 • Kizárólag a nicosiai régiókban élők utazhatnak át más régióba testedzés, vagy a tengerben való úszás céljából.
 • Kötelező távmunka a közszférában és a tágabb közszférában az alapvető szolgáltatások kivételével. 
 • Az istentiszteletekre a hívők részvétele nélkül kerül sor. A hívők kizárólag egyéni imádság céljából lehetnek jelen a vonatkozó egészségügyi protokollok betartása mellett. Vallási szertartások, esküvők, keresztelők, temetések legfeljebb 10 fő részvételével tarthatók.
 • A működésüket nem szüneteltető vállalkozások közé tartoznak többek között az építkezések és az ahhoz kapcsolódó iparágak, feldolgozóipar, ital- és étel kiskereskedések, valamint más egyéb vállalkozások, melyek listáját a Munkaügyi Minisztérium hozza majd nyilvánosságra. 
 • A továbbra is működő magánvállalkozások és szolgáltatók számára javasolt a távmunka, a munkavállalók 15 százalékának fizikai jelenléte mellett, de egyszerre legfeljebb 20 dolgozó tartózkodhat a munkahelyen.
 • Többek között a következő vállalkozások függesztik fel működésüket: borbélyok, fodrászok, kozmetikák, tetováló szalonok, múzeumok, mozik, játszóterek, szabadtéri amfiteátrumok, éttermek és szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok, áruházak, játszóterek, tornatermek, tánciskolák és más kapcsolódó iskolák.
 • Az oktatás minden szinten távoktatásban történik, az Oktatási Minisztérium által az iskoláknak megküldött irányelvek alapján. 
 • A bölcsődék, az óvodák, az iskolaelőkészítők és gyógypedagógiai intézmények továbbra is nyitva tartanak. 
 • Az I. osztályban játszó csapatok számára rendezett bajnokságokat nézők kell megtartani. Az összes többi verseny, valamint a 18 év alattiak sporttevékenysége szünetel. A II. illetve III. osztályú bajnokságban játszó csapatok megfelelő rendelkezések mellett edzhetnek. 

2020. november 5. - 2021. január 15. közötti időszakban az egész országra érvényes középtávú intézkedések:

 • Maszk használata 12 éves kor felett kültéren és beltéren is kötelező;
 • Az ital- és élelmiszer kiskereskedések (szupermarketek, kisboltok, hentesek stb.) és a gyógyszertárak nyitástól reggel 10 óráig csak 65 év felettieket és fogyatékkal élőket szolgálhatnak ki. 

A korlátozó intézkedések betartását a hatóságok továbbra is fokozottan ellenőrzik.

A vonatkozó rendeletek a naponta változó adatok függvényében módosulhatnak.

A korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos további részletes tájékoztató az alábbi honlapokon érhető el angol nyelven: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/

Az átkelő pontokra vonatkozóan az átkelést az északi, megszállt területek „hatóságai” szigorították az alábbiak szerint: 

A Ledra Street és a Derynia átkelőpont kivételével a ciprusi állampolgárok és a Ciprusi Köztársaságban jogszerűen élők számára az átkelőpontok nyitva vannak. Az előbbi kategóriákba tartozóknak az átkelés feltétele az átlépést megelőző 24 órán belüli negatív PCR teszt.

A TURISTÁK SZÁMÁRA A MEGSZÁLLT ÉSZAKI TERÜLETEKRE AZ ÁTKELÉS TILOS! A ciprusi Külügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint július 17-től szóbeli diplomáciai jegyzék formájában sincs lehetőség arra, hogy az északi területeken ragadt magyar állampolgárok repatriálását kezdeményezzük. 

Különösen felhívjuk az állampolgárok figyelmét arra, hogy az “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, csupán Törökország ismeri el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség. 

A Ciprusi Köztársaság területén amennyiben valaki lázas, köhög, nehezen lélegzik hívja a 1420-as segélyhívószámot, általános információkért pedig a 1450-es  vagy a 1412-es segélyhívószámot.

Hotlines

Hasznos elérhetőségek

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

A turizmus szempontjából Ciprus biztonságos. Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, ezek inkább belső üzleti vagy más jellegű viták következményei. A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. Nincs tudomásunk arról, hogy az észak-ciprusi területen ettől eltérő lenne a helyzet. A szigeten a súlyosabb vagyon- illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy a kiemelt idegenforgalmi helyeken nő a kábítószerhez, bankkártyához, valamint kisebb vagyoni értéket képviselő tárgyakhoz köthető „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. Az idelátogatók – nem ismervén a területre vonatkozó szabályokat – jobb, ha elkerülik ezeket a részeket. A zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.

Terrorcselekmények elkövetésének esélye csekély, kizárni azonban nem lehet. A mediterrán térség keleti felében jelenleg a helyzet a szokásosnál is feszültebb. Tény, hogy az utóbbi időben növekvő feszültség növeli egy esetleges konfliktus veszélyét is. Az elővigyázatosság érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a hatóságok.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló MegállapodásMegjegyzés:

Észak-Ciprus

Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

A szigetállamot kettéosztó tűzszüneti vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik.  

A ciprusi külügyminisztérium tájékoztatása szerint kellemetlenségekkel szembesülhetnek azok az utazók, akik a törvényes (tehát a Ciprusi Köztársaság) határátkelőhelyein lépnek be az országba, de a sziget északi részén kívánnak megszállni. Előfordulhat ugyanis, hogy a kiválasztott szálláshely korábban egy olyan görög ciprusi állampolgáré volt, akit az 1974-es megszállás alatt jogtalanul kényszerítettek arra, hogy elhagyja a tulajdonában lévő ingatlant. Az utazók számíthatnak arra, hogy a ciprusi hatóságok az ellenőrző pontokon megvizsgálják a megszállt országrészen történő tartózkodásukkal kapcsolatos adatokat a jogtalan ingatlanhasználat ellenőrzése céljából.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A Ciprus északi része felől illegálisan belépők esetében fennáll a szankcionálás lehetősége, ami akár 12 hónap szabadságvesztés vagy pénzbírság is lehet. Az északi oldalon motorkerékpárral vagy gépkocsival belépők nem léphetnek át a déli oldalra. Szerencsés esetben csak visszafordítják őket az ellenőrző pontnál a görög ciprióta rendőrök, de előfordulhat, hogy a járművet és az ingóságokat lefoglalják.

Kiskorúak beutazása: 

Kiskorú gyermek szülői felügyelet nélküli utazása esetén mindkét szülő írásos beleegyezése szükséges. Az angol vagy görög nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozatnak részletesen tartalmaznia kell a szülők, a kiskorú gyermek, valamint a gyermek kísérésére felhatalmazott személy adatait. A nyilatkozaton a szülők közjegyző által hitelesített aláírásának is szerepelnie kell. 

12-16 éves kor között a gyermek a légitársaság utaskísérőjének felügyeletével egyedül is utazhat, ehhez a légitársaság erre a célra rendszeresített nyomtatványának kitöltése szükséges, melyet mindkét szülőnek alá kell írnia. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a ciprusi repülőtereken az országból való kilépés alkalmával a határőrség munkatársai fokozottan ellenőrizhetik azon utasokat, akik kiskorú gyermekkel, az egyik vagy mindkét szülő jelenléte nélkül utaznak. 

A görög Aegean légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor. http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Magyarországra történő beutazáshoz szükséges vízumügyekben a nikóziai Szlovák Nagykövetség az illetékes.

Cím: 4, Kalamatas Street
2002 Strovolos, Nicosia Cyprus
Tel.: + 357 22 879681
Fax: + 357 22 311715
E-mail: IleZtpwqswFWD8MMZjMm2VZW1iLm5pY29zaWFAbXp2LnNr

A szlovák Konzuli Hivatal ügyfélfogadási ideje: hétfőtől péntekig: 10:00 – 12:00 óra között

Vízum egyéb célú beutazás esetén:  www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_budapest.nsf/index_en/index_en?opendocument#   

Házikedvencek beutazása:

Tájékozódjon a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/cyprus.cfm honlapon. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/index_en/index_en?OpenDocument

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Ciprus továbbra is megosztott, a görög és a török ciprióta közösség közötti rendezési tárgyalások ezidáig nem vezettek érdemi eredményre. Ciprus területének északi harmadán a nemzetközi közösség által – Törökország kivételével – el nem ismert ún. „Észak-ciprusi Török Köztársaság” működik. A kapcsolattartást az államalakulat hivatalos szerveivel az ENSZ határozatai tiltják. Ebből adódóan a konzuli érdekvédelem a kormány ellenőrzése alatt nem álló területeken nem lehetséges. Bár 2004-ben Ciprus egésze csatlakozott az Európai Unióhoz, a közösségi joganyag alkalmazása a ciprusi kérdés rendezéséig a kormány által nem ellenőrzött területeken felfüggesztésre került.

Ciprus nem tagja a schengeni térségnek.

Közlekedés:

Utazás, közlekedés biztonsága: a közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a sebességellenőrző radar (ha nem is mindig működik az összes). Autópályán a maximum megengedett sebesség 100 km/óra.

A téli időszakban a Troodos-hegység magasabban fekvő területei kizárólag négykerék meghajtású gépjárművel vagy hólánc használatával érhetőek el. A hegyi utakat a hatóságok rendszeresen takarítják, ám a kanyargós utakon fokozott csúszásveszélyre figyelmeztetnek az illetékesek. 

A Ciprusi Köztársaságban az infrastruktúra fejlett, a Nicosia - Larnaca, Nicosia - Limassol - Pafos, valamint Nicosia - Agia Napa útvonalakon jó minőségű autópálya van. A ciprusi autópályákon nincs díjfizetési kötelezettség. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedési rendszer még meglehetősen fejletlen, a járatok ritkák az átszállási lehetőségek korlátozottak. 

A nagyobb városokon belül működő buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi honlapokon lehet tájékozódni:

Nicosia: www.osel.com.cy/home-en 

Limassol: http://en.limassolbuses.com/ 

Larnaka: www.zinonasbuses.com/ 

Paphos: www.pafosbuses.com/ 

Agia Napa, Protaras, Paralimni és környéke: www.osea.com.cy/ 

Az üdülőövezetekben a buszközlekedés megfelelő alternatívája lehet a gépkocsi bérlésnek vagy a taxinak.

A városokat összekötő Intercity buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi  honlap ad bővebb felvilágosítást.

Nicosiából, Agia Napából és Larnakából a Paphos-i repülőtérre való ki- és bejutás meglehetősen drága. Nicosia, Limassol és Pafosz viszonylatában a Kapnos busztársaság közvetlen és megbízható reptéri transzfert üzemeltet. További információk ezen a  honlapon találhatóak.

Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs.

Az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi. A közlekedés - a brit hagyományokat követve - baloldali. A közlekedési kultúra nem kifejezetten magas. Az irányjelző használata nem általános. A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges, az érvényes jogosítványon túli feltételekről a bérbeadók adnak részletes felvilágosítást. Hegyi nevezetességek megtekintéséhez, vagy az Akamas félszigeten való túrázáshoz ajánlott a négykerék-meghajtású autó. Közlekedési baleset esetén mindenképpen hívjunk rendőrt és vetessünk fel jegyzőkönyvet!

A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt. Az utóbbi időben épültek rövidebb-hosszabb kerékpár útvonal szakaszok, de ezek hossza egyelőre elhanyagolható. A kerékpárosok az autósokra nézve is veszélyt jelentenek, ugyanis gyakori a városi utakon a kivilágítatlan kerékpár. A népszerű nyaralóhelyeken fokozottan érdemes óvni ingóságainkat, különösen úti és személyi okmányainkat. Tapasztalatunk szerint az éttermekben, bárokban érdemes figyelni a felszolgált italoknál, mert van tudomásunk olyan esetről, amikor az italba kábító hatású anyagot tettek, hogy az illetőtől értékeit megszerezhessék. Egyelőre ezt még nem értékeljük állandósult tendenciaként, de kockázati tényező lehet.

Az országot elhagyni repülővel lehet, rendszeres kompjárat nem üzemel. (Mint fentebb említettük, a sziget északi feléről, Kyreniából induló és oda érkező törökországi kompjáratok használata illegálisnak tekintendő, de turisták esetében nem büntetik. A Ciprus északi részén működő Ercan repülőterét a Ciprusi Kormány ugyancsak illegálisnak tekinti. A főváros nem rendelkezik repülőtérrel, a legközelebbi nemzetközi repülőtér Nicosiától 50 km-re található (Larnaca).

Pénz:

Cipruson a fizetési eszköz az euró. A bankok hétköznap általában 08.00-tól 14.30-ig tartanak nyitva, ám ez szezonálisan változik. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). A hivatalos pénzváltóknál ott is biztonságos a váltás.

A Ciprusi Köztársaság területén a bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs az észak-ciprusi terület cégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

Turisztikai információk

Cipruson a turizmus iparág igen fejlett. Idegenforgalommal, turisztikai látnivalókkal kapcsolatos részletes tájékoztatásterre a honlapra kattintva kaphatnak az érdeklődők.

Közigazgatás:

Állami és önkormányzati hatóságok viszonya magyar állampolgárokhoz alapvetően segítőkész, az ügyintézés viszont lassú.

Földrengés:

Ciprus ugyan földrengés veszélyes övezetben található, a rengések azonban kis intenzitásúak, néhány százévente fordul elő egy-egy nagyobb rengés. Más természeti katasztrófák nem jellemzőek.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Egy átlagos látogató védőoltások nélkül utazhat a szigetre (az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs). Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.

Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás (egyszeri 10 EUR/fő befizetésével), itt jellemző a sorban állás és a kórházi ellátás színvonala időnként kívánnivalót hagy maga után. Számos magán klinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. Egy orvosi vizit 40-50 €, a gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Orvosi rendelvény nélkül a legtöbb gyógyszer megvásárolható.

Az észak-ciprusi területen lévő egészségügyi ellátásról nincs információnk. Ciprusra érkezés előtt ajánlatos átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani. További tájékoztató a kártya kiváltásával kapcsolatosanezen a honlapon olvasható. Az európai egészségbiztosítási kártya az észak-ciprusi területen nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, tisztázandó azonban a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

Hasznos telefonszámok

Általános segélykérő (mentők, rendőrség, tűzoltók)

112

Előhívószám: Ciprusi Köztársaság

357

Nicosia körzetszáma

22

Limassol körzetszáma

25

Larnaca körzetszáma

24

Pafos körzetszáma

26

Famagusta körzetszáma

23

  

Repülőterek

 

Larnaka Nemzetközi Repülőtére

77 778833, külföldről: +357 25 123022

Paphos Nemzetközi Repülőtere

77 778833, külföldről: +357 25 123022

  

Kórházak

 

Általános Közkórház Nicosia

22603000

Makareio Kórház (gyermekkórház)

22405000

Általános Közkórház Limassol

25801100

Általános Közkórház Larnaca

24800500

Általános Közkórház Paphos

26803100

Általános Közkórház Paralimni

23200000

  

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. 

Egyéb hasznos információ: