Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető képviselet(ek): Cipruson nen önálló külképviselettel, valamint Nicosiában tiszteletbeli konzulátussal rendelkezünk

Cipruson ideiglenesen (nyaralás), hosszabb időtartamra (munkavállalás), vagy állandó jelleggel tartózkodó magyar állampolgárainkat kérjük, hogy konzuli intézkedést igénylő esetek, problémák felmerülése esetén bizalommal forduljanak Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodájához (1061 Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303).

Aktuális:

2021. 04. 06.
Koronavírussal kapcsolatos információk

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Ciprus biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? A beutazás bizonyos feltételek teljesülése mellett lehetséges. 

A ciprusi Egészségügyi Minisztérium február 27-én kihirdette a „traffic- light” rendszernek megfelelően az országok frissített listáját, tekintettel a repülőterek március 1-jei újra nyitására. Április 8-tól  az alábbi ország kategóriák érvényesek a Ciprusra történő beutazás szempontjából:

1. Zöld kategóriába sorolt országok – a jelenlegi szakaszban alacsony kockázatú országok 

 • A schengeni térség tagállamai: Izland
 • Harmadik országok: Ausztrália, Új-Zéland, Szingapúr, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Dél-Korea  

2. Narancssárga kategóriába sorolt országok – potenciálisan alacsony kockázatú, de a zöld kategóriához képest nagyobb kockázattal rendelkező országok 

 • A schengeni térség államai: Portugália, Dánia
 • Harmadik országok: Kína (Hong Kong és Makaó is), Izrael

3. Vörös kategóriába sorolt országok – a zöld és narancssárga országokkal összehasonlítva magasabb kockázatú országok:

 • EU tagállamok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Franciaország, Horvátország, Luxemburg, Románia, Spanyolország, Olaszország, Málta, Hollandia, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Svédország, Németország, Görögország, Finnország, Norvégia, Írország
 • Kisállamok: Andorra, Monaco, Vatikán, San Marino
 • A schengeni térség államai: Svájc, Liechtenstein
 • Harmadik országok: Egyesült Királyság, Oroszország, Egyesült Arab Emirátusok, Ukrajna, Jordánia, Libanon, Egyiptom, Belarusz, Katar, Szerbia, Amerikai Egyesült Államok, Örményország, Georgia, Bahrein, Ruanda

4. Szürke kategóriába tartozó országok (különleges engedély alapján):

 • Minden olyan ország, amely nem tartozik a fenti három kategóriába.    

b. Kell-e teszt? Igen. 

1. Zöld kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A zöld kategóriába tartozó országokból érkező utasok számára nem szükséges a COVID-19 laboratóriumi vizsgálati tanúsítvány bemutatása, és nincs szükség önizolációra sem.

2. Narancssárga kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A narancssárga kategóriába sorolt országokból érkező utasoknak az indulás előtti 72 órán belül PCR laboratóriumi teszten kell átesniük, és rendelkezniük kell a negatív PCR-tesztről szóló igazolással.

A narancssárga kategóriába tartozó országokból érkezők közül az alábbi kategóriákba tartozó utasok a Ciprusi Köztársaságba való beutazáskor is elvégeztethetik a molekuláris vizsgálatot:

 • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
 • 2. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók, 
 • 3. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak, 
 • 4. Állampolgárságtól függetlenül azok a személyek, a Ciprusi Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának bejelentését követően, akik esetében a lakóhely szerinti (narancssárga kategória) országban nem végeznek laboratóriumi vizsgálatot.  

A teszt költségét az utasok fedezik, és ezen túlmenően ezeknek a személyeknek az eredmény megérkeztéig házi önizolációban kell maradniuk.

3. Vörös kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A vörös kategóriába tartozó országokból érkező utasok esetében a következőkre van szükség: az indulás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR tesztről szóló igazolás, valamint PCR teszt elvégzése érkezéskor.

A teszt költségét az utasok fedezik, és ezen túlmenően ezeknek a személyeknek a teszt eredményének megérkezéséig házi önizolációban kell maradniuk.

A vörös kategóriába tartozó országokból a Ciprusi Köztársaságba érkezésükkor a következő személyek saját költségre elvégeztethetik a laboratóriumi vizsgálatot:

 • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
 • 2. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók, 
 • 3. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak, 

A fenti 1-3. pontban említett személyek az érkezésüket követő 72 órában kötelező önizolációban maradnak, és a 72 óra elteltével saját költségükön molekuláris vizsgálatot (PCR) kell végeztetniük. Ha az ismétlő vizsgálat eredménye negatív, akkor mentesülnek az önizoláció alól. A vizsgálat eredményét a MqeVeZiDGB4wEZEbW9uYWRhQG1waHMubW9oLmdvdi5jeQ== e-mail címre kell megküldeni.

 • 4. Szürke kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A szürke kategóriába (különleges engedély: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/special-permission-request) sorolt országokból kizárólag az alábbi személyek léphetnek be: 

 • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
 • 2. Európai állampolgárok, az Európai Gazdasági Térség állampolgárai (Izland, Liechtenstein, Norvégia), valamint Svájc állampolgárai,
 • 3. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók,
 • 4. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak 
 • 5. A külön engedély alapján a Ciprusi Köztársaságba való beutazásra jogosult harmadik országbeli állampolgárok belépését, a folyamatosan változó 2021. évi (9. sz.) járványügyi rendelet (a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések meghatározása) határozza meg. 

Az ebbe a kategóriába tartozó országokból érkező utasoknak a beutazás előtti 72 órában elismert laboratóriumban kell vizsgálatot végeztetniük, és rendelkezniük kell negatív PCR tesztről szóló igazolással. A 2. kategória kivételével a többi személy a laboratóriumi vizsgálatot önköltségre elvégeztetheti a Ciprusi Köztársaságba való megérkezéskor.

A szürke kategóriából (különleges engedély) a Ciprusi Köztársaságba érkező utasok tizennégy (14) napig kötelező önizolációban vagy karanténban maradnak. Alternatív esetben kötelező a 10 napos önizoláció vagy karantén, ha azonban a 10. napon önköltségre ismételt molekuláris tesztet végeztetnek és laboratóriumi eredményük negatív lesz, megszűnik az izolációs kötelezettség. A vizsgálat eredményét a GlOvNcmMJeC2MUbW9uYWRhQG1waHMubW9oLmdvdi5jeQ== e-mail címre kell megküldeni.

Az érkező utasok körében szúrópróbaszerűen elvégezhetik a COVID-19 tesztet függetlenül attól, hogy az utas melyik országból érkezik. A teszt költsége ebben az esetben a ciprusi államot terheli. 

12 éves kor alatt egyik kategória esetében sem áll fenn tesztelési kötelezettség.

A PCR teszt ára a larnakai repülőtéren 30 euró, a páfoszi repülőtéren pedig 32 euró. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Cyprus Flight Pass platform

A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány június 9- én  létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni.

A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt.  További információk közvetlenül a következő e-mail címen kérhetők: SsBBPzyQevw6Z1McmcaW5mb0BjeXBydXNmbGlnaHRwYXNzLmdvdi5jeQ==

A platform elérhetősége >>

A „CyprusFlightPass” elektronikus platform használatával kapcsolatos kérdéseket illetően az alábbi elérhetőségeken adnak felvilágosítást:

Ciprusról: 1474

Külföldről: +357 22 285 757

Írásban: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us

Az ügyfélszolgálat hétfőtől vasárnapig 8:00-20:00 között várja a megkereséseket. 

d. Oltás: oltási kötelezettség jelenleg nincs. A ciprusi hatóságok az európai és nemzetközi szervezetek (ECDC, WHO) iránymutatásait követik.

2021.04.01-től Ciprusra érkezéskor minden olyan utas, aki az EMA által jóváhagyott Covid-19 elleni oltást felvette, valamint Ciprus és Izrael által kiadott évényes angol nyelvű oltási igazolással rendelkezik a Ciprusi Köztársaságba történő belépés céljából mentsül a következők alól:

 • kötelező laboratóriumi vizsgálat
 • kötelező önizoláció/karantén.

Ennek feltétele, az Egészségügyi Minisztérium által meghatározott idő eltelte az utolsó adag oltás felvétele és az utazás időpontja között, amely a különböző oltások esetében eltérő és a fenti linken szintén elérhető. Az utasok a Ciprusi Köztársaságba érkezésükkor továbbra sem mentesülnek az Egészségügyi Minisztérium által elvégzett véletlenszerű vizsgálatok, valamint a Köztársaságban érvényes egészségügyi protokollok gondos végrehajtása alól. A következő linken található oltási igazolások elfogadásával kapcsolatos információkat  folyamatosan frissítik:  https://cyprusflightpass.gov.cy/en/vaccinated-passengers.

e. Karanténkötelezettség: Van, országkategória függvényében.(és lásd d. pont)

1. Zöld kategória: nincs karanténkötelezettség. 

2. Narancssárga kategória: amennyiben az arra jogosultak a PCR tesztet az országba történő érkezéskor végeztetik el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.

3. Vörös kategória: amennyiben az arra jogosultak a PCR tesztet az országba történő érkezéskor végeztetik el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.

4. Szürke kategória: 14 napig kötelező önizoláció vagy karantén. Alternatív esetben kötelező a 10 napos önizoláció vagy karantén, ha azonban a 10. napon önköltségre ismételt molekuláris tesztet végeztetnek és laboratóriumi eredményük negatív lesz, megszűnik az izolációs kötelezettség. 

Mi történik azokkal a turistákkal, akiknek ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz?

 • A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. 

További naprakész információ az alábbi honlapon található: https://www.visitcyprus.com/index.php/en/cyprus-covid19-travel-protocol

A Turisztikai Alminisztérium a következő e-mail címre várja az utazók  megkereséseit: dBdYvXoYF50TYY2dHJhdmVsMjAyMEB2aXNpdGN5cHJ1cy5jb20=

f. Üzleti célú beutazás feltételei: Nincs külön szabályozás.

g. Esetleges kivételek: Nincsenek.

h. Kiutazás az országból:

Ciprust Larnaka illetve Páfosz nemzetközi repülőterén keresztül lehet elhagyni. Közvetlen légiösszeköttetés Ciprus és Magyarország között jelenleg nincs. A WizzAir várhatóan május elején, a Ryanair pedig június elején indítja újra járatait.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a UqGsoqifCNlBkPq6mTTYmja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a oiPblwRAzG9h1mmZZGzNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) A Ciprusra látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

 • Maszk viselés: kültéren és beltéren is kötelező, 12 éves kor felett.
 • Kijárási tilalom: 23:00 órától 5 óráig az ország egész terültén.
 • A lakóhelyet csak munkavégzés céljából és a következő linken megtalálható 9 meghatározott esetben, sms-ben kért és megküldött engedély alapján lehet elhagyni. A lakosság a 8998-as számra hétköznap naponta legfeljebb két alkalommal, hétvégén pedig három alkalommal küldhet ingyenesen sms üzenetet a kilépés engedélyezéséhez. Az sms formátuma a következő: Kategória (1-9), személyazonosító igazolvány/útlevél száma, irányítószám. Az engedély legfeljebb három órára érvényes. A külföldi telefonszámokról nem lehet sms-t küldeni a fenti számra. Azok a honfitársaink, akik nem rendelkeznek ciprusi mobil előfizetéssel kizárólag mobil telefonszámról a következő számot hívhatják angol és görög nyelven: +357 22 285777.
 • A közösségi tereken és parkokban maszk viselése mellett legfeljebb 6 különböző háztartásban élő személy gyülekezhet.
 • Az éttermek ültetéses rendszerben kizárólag külterületen fogadhatnak vendéget.

Hasznos linkek:

A TURISTÁK SZÁMÁRA A MEGSZÁLLT ÉSZAKI TERÜLETEKRE AZ ÁTKELÉS TILOS! A ciprusi Külügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint július 17-től szóbeli diplomáciai jegyzék formájában sincs lehetőség arra, hogy az északi területeken ragadt magyar állampolgárok repatriálását kezdeményezzük. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

A turizmus szempontjából Ciprus biztonságos. Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, ezek inkább belső üzleti vagy más jellegű viták következményei. A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. Nincs tudomásunk arról, hogy az észak-ciprusi területen ettől eltérő lenne a helyzet. A szigeten a súlyosabb vagyon- illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy a kiemelt idegenforgalmi helyeken nő a kábítószerhez, bankkártyához, valamint kisebb vagyoni értéket képviselő tárgyakhoz köthető „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. Az idelátogatók – nem ismervén a területre vonatkozó szabályokat – jobb, ha elkerülik ezeket a részeket. A zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.

Terrorcselekmények elkövetésének esélye csekély, kizárni azonban nem lehet. A mediterrán térség keleti felében jelenleg a helyzet a szokásosnál is feszültebb. Tény, hogy az utóbbi időben növekvő feszültség növeli egy esetleges konfliktus veszélyét is. Az elővigyázatosság érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a hatóságok.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló MegállapodásMegjegyzés:

Észak-Ciprus

Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

A szigetállamot kettéosztó tűzszüneti vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik.  

A ciprusi külügyminisztérium tájékoztatása szerint kellemetlenségekkel szembesülhetnek azok az utazók, akik a törvényes (tehát a Ciprusi Köztársaság) határátkelőhelyein lépnek be az országba, de a sziget északi részén kívánnak megszállni. Előfordulhat ugyanis, hogy a kiválasztott szálláshely korábban egy olyan görög ciprusi állampolgáré volt, akit az 1974-es megszállás alatt jogtalanul kényszerítettek arra, hogy elhagyja a tulajdonában lévő ingatlant. Az utazók számíthatnak arra, hogy a ciprusi hatóságok az ellenőrző pontokon megvizsgálják a megszállt országrészen történő tartózkodásukkal kapcsolatos adatokat a jogtalan ingatlanhasználat ellenőrzése céljából.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A Ciprus északi része felől illegálisan belépők esetében fennáll a szankcionálás lehetősége, ami akár 12 hónap szabadságvesztés vagy pénzbírság is lehet. Az északi oldalon motorkerékpárral vagy gépkocsival belépők nem léphetnek át a déli oldalra. Szerencsés esetben csak visszafordítják őket az ellenőrző pontnál a görög ciprióta rendőrök, de előfordulhat, hogy a járművet és az ingóságokat lefoglalják.

Kiskorúak beutazása: 

Kiskorú gyermek szülői felügyelet nélküli utazása esetén mindkét szülő írásos beleegyezése szükséges. Az angol vagy görög nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozatnak részletesen tartalmaznia kell a szülők, a kiskorú gyermek, valamint a gyermek kísérésére felhatalmazott személy adatait. A nyilatkozaton a szülők közjegyző által hitelesített aláírásának is szerepelnie kell. 

12-16 éves kor között a gyermek a légitársaság utaskísérőjének felügyeletével egyedül is utazhat, ehhez a légitársaság erre a célra rendszeresített nyomtatványának kitöltése szükséges, melyet mindkét szülőnek alá kell írnia. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a ciprusi repülőtereken az országból való kilépés alkalmával a határőrség munkatársai fokozottan ellenőrizhetik azon utasokat, akik kiskorú gyermekkel, az egyik vagy mindkét szülő jelenléte nélkül utaznak. 

A görög Aegean légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor. http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Magyarországra történő beutazáshoz szükséges vízumügyekben a nikóziai Szlovák Nagykövetség az illetékes.

Cím: 4, Kalamatas Street
2002 Strovolos, Nicosia Cyprus
Tel.: + 357 22 879681
Fax: + 357 22 311715
E-mail: DAJHClWsYN2QlZW1iLm5pY29zaWFAbXp2LnNr

A szlovák Konzuli Hivatal ügyfélfogadási ideje: hétfőtől péntekig: 10:00 – 12:00 óra között

Vízum egyéb célú beutazás esetén:  www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_budapest.nsf/index_en/index_en?opendocument#   

Házikedvencek beutazása:

Tájékozódjon a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/cyprus.cfm honlapon. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/index_en/index_en?OpenDocument

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Ciprus továbbra is megosztott, a görög és a török ciprióta közösség közötti rendezési tárgyalások ezidáig nem vezettek érdemi eredményre. Ciprus területének északi harmadán a nemzetközi közösség által – Törökország kivételével – el nem ismert ún. „Észak-ciprusi Török Köztársaság” működik. A kapcsolattartást az államalakulat hivatalos szerveivel az ENSZ határozatai tiltják. Ebből adódóan a konzuli érdekvédelem a kormány ellenőrzése alatt nem álló területeken nem lehetséges. Bár 2004-ben Ciprus egésze csatlakozott az Európai Unióhoz, a közösségi joganyag alkalmazása a ciprusi kérdés rendezéséig a kormány által nem ellenőrzött területeken felfüggesztésre került.

Ciprus nem tagja a schengeni térségnek.

Közlekedés:

Utazás, közlekedés biztonsága: a közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a sebességellenőrző radar (ha nem is mindig működik az összes). Autópályán a maximum megengedett sebesség 100 km/óra.

A téli időszakban a Troodos-hegység magasabban fekvő területei kizárólag négykerék meghajtású gépjárművel vagy hólánc használatával érhetőek el. A hegyi utakat a hatóságok rendszeresen takarítják, ám a kanyargós utakon fokozott csúszásveszélyre figyelmeztetnek az illetékesek. 

A Ciprusi Köztársaságban az infrastruktúra fejlett, a Nicosia - Larnaca, Nicosia - Limassol - Pafos, valamint Nicosia - Agia Napa útvonalakon jó minőségű autópálya van. A ciprusi autópályákon nincs díjfizetési kötelezettség. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedési rendszer még meglehetősen fejletlen, a járatok ritkák az átszállási lehetőségek korlátozottak. 

A nagyobb városokon belül működő buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi honlapokon lehet tájékozódni:

Nicosia: www.osel.com.cy/home-en 

Limassol: http://en.limassolbuses.com/ 

Larnaka: www.zinonasbuses.com/ 

Paphos: www.pafosbuses.com/ 

Agia Napa, Protaras, Paralimni és környéke: www.osea.com.cy/ 

Az üdülőövezetekben a buszközlekedés megfelelő alternatívája lehet a gépkocsi bérlésnek vagy a taxinak.

A városokat összekötő Intercity buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi  honlap ad bővebb felvilágosítást.

Nicosiából, Agia Napából és Larnakából a Paphos-i repülőtérre való ki- és bejutás meglehetősen drága. Nicosia, Limassol és Pafosz viszonylatában a Kapnos busztársaság közvetlen és megbízható reptéri transzfert üzemeltet. További információk ezen a  honlapon találhatóak.

Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs.

Az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi. A közlekedés - a brit hagyományokat követve - baloldali. A közlekedési kultúra nem kifejezetten magas. Az irányjelző használata nem általános. A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges, az érvényes jogosítványon túli feltételekről a bérbeadók adnak részletes felvilágosítást. Hegyi nevezetességek megtekintéséhez, vagy az Akamas félszigeten való túrázáshoz ajánlott a négykerék-meghajtású autó. Közlekedési baleset esetén mindenképpen hívjunk rendőrt és vetessünk fel jegyzőkönyvet!

A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt. Az utóbbi időben épültek rövidebb-hosszabb kerékpár útvonal szakaszok, de ezek hossza egyelőre elhanyagolható. A kerékpárosok az autósokra nézve is veszélyt jelentenek, ugyanis gyakori a városi utakon a kivilágítatlan kerékpár. A népszerű nyaralóhelyeken fokozottan érdemes óvni ingóságainkat, különösen úti és személyi okmányainkat. Tapasztalatunk szerint az éttermekben, bárokban érdemes figyelni a felszolgált italoknál, mert van tudomásunk olyan esetről, amikor az italba kábító hatású anyagot tettek, hogy az illetőtől értékeit megszerezhessék. Egyelőre ezt még nem értékeljük állandósult tendenciaként, de kockázati tényező lehet.

Az országot elhagyni repülővel lehet, rendszeres kompjárat nem üzemel. (Mint fentebb említettük, a sziget északi feléről, Kyreniából induló és oda érkező törökországi kompjáratok használata illegálisnak tekintendő, de turisták esetében nem büntetik. A Ciprus északi részén működő Ercan repülőterét a Ciprusi Kormány ugyancsak illegálisnak tekinti. A főváros nem rendelkezik repülőtérrel, a legközelebbi nemzetközi repülőtér Nicosiától 50 km-re található (Larnaca).

Pénz:

Cipruson a fizetési eszköz az euró. A bankok hétköznap általában 08.00-tól 14.30-ig tartanak nyitva, ám ez szezonálisan változik. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). A hivatalos pénzváltóknál ott is biztonságos a váltás.

A Ciprusi Köztársaság területén a bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs az észak-ciprusi terület cégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

Turisztikai információk

Cipruson a turizmus iparág igen fejlett. Idegenforgalommal, turisztikai látnivalókkal kapcsolatos részletes tájékoztatásterre a honlapra kattintva kaphatnak az érdeklődők.

Közigazgatás:

Állami és önkormányzati hatóságok viszonya magyar állampolgárokhoz alapvetően segítőkész, az ügyintézés viszont lassú.

Földrengés:

Ciprus ugyan földrengés veszélyes övezetben található, a rengések azonban kis intenzitásúak, néhány százévente fordul elő egy-egy nagyobb rengés. Más természeti katasztrófák nem jellemzőek.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Egy átlagos látogató védőoltások nélkül utazhat a szigetre (az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs). Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.

Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás (egyszeri 10 EUR/fő befizetésével), itt jellemző a sorban állás és a kórházi ellátás színvonala időnként kívánnivalót hagy maga után. Számos magán klinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. Egy orvosi vizit 40-50 €, a gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Orvosi rendelvény nélkül a legtöbb gyógyszer megvásárolható.

Az észak-ciprusi területen lévő egészségügyi ellátásról nincs információnk. Ciprusra érkezés előtt ajánlatos átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani. További tájékoztató a kártya kiváltásával kapcsolatosanezen a honlapon olvasható. Az európai egészségbiztosítási kártya az észak-ciprusi területen nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, tisztázandó azonban a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

Hasznos telefonszámok

Általános segélykérő (mentők, rendőrség, tűzoltók)

112

Előhívószám: Ciprusi Köztársaság

357

Nicosia körzetszáma

22

Limassol körzetszáma

25

Larnaca körzetszáma

24

Pafos körzetszáma

26

Famagusta körzetszáma

23

  

Repülőterek

 

Larnaka Nemzetközi Repülőtére

77 778833, külföldről: +357 25 123022

Paphos Nemzetközi Repülőtere

77 778833, külföldről: +357 25 123022

  

Kórházak

 

Általános Közkórház Nicosia

22603000

Makareio Kórház (gyermekkórház)

22405000

Általános Közkórház Limassol

25801100

Általános Közkórház Larnaca

24800500

Általános Közkórház Paphos

26803100

Általános Közkórház Paralimni

23200000

  

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. 

Egyéb hasznos információ: