Európa

Mai napon is érvényes: 2021.06.19. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető képviselet(ek): Cipruson nen önálló külképviselettel, valamint Nicosiában tiszteletbeli konzulátussal rendelkezünk

Cipruson ideiglenesen (nyaralás), hosszabb időtartamra (munkavállalás), vagy állandó jelleggel tartózkodó magyar állampolgárainkat kérjük, hogy konzuli intézkedést igénylő esetek, problémák felmerülése esetén bizalommal forduljanak Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodájához (1061 Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303).

Aktuális:

2021. 06. 16.
Koronavírussal kapcsolatos információk

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Ciprus biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

2021. 06. 06- tól Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ciprusra a két ország közötti, a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal, valamint az oltások időpontját és a vakcina típusát igazoló oltási igazolással. Ciprus a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el. Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad.

A 2. c) pontban részletezett regisztrációs kötelezettség, valamint az oltottságot igazoló védettségi igazolvány és az oltási igazolás feltöltése a Cyprus Flight Pass igénylési platformjára továbbra is kötelező. A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra feltöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket a bizonyos zsúfolt, beltéri helyeken (pl. vendéglátóipari egységek belső terei, bevásárlóközpontok etc.) való tartózkodásra. 

A 12 évnél idősebb kiskorúnak PCR-teszttel lehetséges a beutazás, míg a 12 évnél fiatalabbak PCR-teszt és védettségi igazolás nélkül utazhatnak, de nekik is ki kell tölteni a CyprusFlightPass elektronikus adatait.

Figyelem! Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól.

2) A világjárvány miatt az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek az alábbi korlátozó intézkedések mellett utazhatnak be az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? A beutazás bizonyos feltételek teljesülése mellett lehetséges. 

A ciprusi Egészségügyi Minisztérium február 27-én kihirdette a „traffic- light” rendszernek megfelelően az országok frissített listáját, tekintettel a repülőterek március 1-jei újra nyitására.

Június 10-tól  az alábbi ország kategóriák érvényesek a Ciprusra történő beutazás szempontjából:

1. Zöld kategóriába sorolt országok – a jelenlegi szakaszban alacsony kockázatú országok 

 • EU tagállamok: Málta, Lengyelország, Románia
 • Schengeni térség államai: Izland
 • Harmadik országok: Ausztrália, Új-Zéland, Szingapúr, Szaúd-Arábia,  Dél-Korea, Izrael

2. Narancssárga kategóriába sorolt országok – potenciálisan alacsony kockázatú, de a zöld kategóriához képest nagyobb kockázattal rendelkező országok 

 • EU tagállamok: Portugália, Finnország, Írország, Norvégia, Magyarország, Ausztria, Bulgária, Csehország, Olaszország, Németország, Szlovákia, Spanyolország, Luxeumburg
 • Harmadik országok: Kína (Hong Kong és Makaó is), Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Kuwait, Japán

3. Vörös kategóriába sorolt országok – a zöld és narancssárga országokkal összehasonlítva magasabb kockázatú országok:

 • EU tagállamok: Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia, Svédország, Görögország, Horvátország
 • Kisállamok: Andorra, Monaco, Vatikán, San Marino
 • A schengeni térség államai: Svájc, Liechtenstein
 • Harmadik országok: Oroszország, Egyesült Arab Emirátusok, Ukrajna, Jordánia, Libanon, Egyiptom, Belarusz, Katar, Szerbia, Örményország, Georgia, Bahrein, Ruanda, Thaiföld

4. Szürke kategóriába tartozó országok (különleges engedély alapján):

 • Minden olyan ország, amely nem tartozik a fenti három kategóriába.    

b. Kell-e teszt? Bizonyos feltételek esetén igen

Május 10-e után Ciprus korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. A mentesség az EU-tagállamokra, az Európai Gazdasági Térségre vonatkozik, ide értve Norvégiát, Izlandot; továbbá Svájcot, Örményországot, Bahreint, Belaruszt, Kanadát, Egyiptomot, Georgiát, Izraelt, Jordániát, Kuvaitot, Libanont, Katart, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Szerbiát, Ukrajnát, az Egyesült Arab Emírségeket, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak. A nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak.  Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett  a Szputnyik V védőoltást is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz. Május 21-től Ciprus a Sinopharm vakcinát is elismeri a beutazáshoz.  Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó. Az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után lehetséges a beutazás. Ezen túlmenően más vizsgálat (PCR teszt) nem szükséges a ciprusi látogatáshoz, tekintet nélkül az indulási ország szín szerinti besorolására. Ezenkívül a beutazó nem kerül karanténba, még abban az esetben sem, ha szoros kapcsolatban áll egy pozitív COVID-19-esettel. Az utasnak az oltottságot igazoló védettségi igazolványt és az oltási igazolást fel kell töltenie a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie a formanyomtatványt. A visszaigazolást induláskor és érkezéskor ellenőrzik. A fentiektől függetlenül érkezés után a ciprusi hatóságok véletlenszerű tesztelést végezhetnek.

1. Zöld kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A zöld kategóriába tartozó országokból érkező utasok számára nem szükséges a COVID-19 laboratóriumi vizsgálati tanúsítvány bemutatása, és nincs szükség önizolációra sem.

2. Narancssárga kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A narancssárga kategóriába sorolt országokból érkező utasoknak az indulás előtti 72 órán belül PCR laboratóriumi teszten kell átesniük, és rendelkezniük kell a negatív PCR-tesztről szóló angol nyelvű igazolással.

A narancssárga kategóriába tartozó országokból érkezők közül az alábbi kategóriákba tartozó utasok a Ciprusi Köztársaságba való beutazáskor is elvégeztethetik a molekuláris vizsgálatot:

 • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
 • 2. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók, 
 • 3. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak, 
 • 4. Állampolgárságtól függetlenül azok a személyek, a Ciprusi Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának bejelentését követően, akik esetében a lakóhely szerinti (narancssárga kategória) országban nem végeznek laboratóriumi vizsgálatot.  

A teszt költségét az utasok fedezik, és ezen túlmenően ezeknek a személyeknek az eredmény megérkeztéig házi önizolációban kell maradniuk.

3. Vörös kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A vörös kategóriába tartozó országokból érkező utasok esetében a következőkre van szükség: az indulás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR tesztről szóló angol nyelvű igazolás, valamint PCR teszt elvégzése érkezéskor.

A teszt költségét az utasok fedezik, és ezen túlmenően ezeknek a személyeknek a teszt eredményének megérkezéséig házi önizolációban kell maradniuk.

A vörös kategóriába tartozó országokból a Ciprusi Köztársaságba érkezésükkor a következő személyek saját költségre elvégeztethetik a laboratóriumi vizsgálatot:

 • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
 • 2. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók, 
 • 3. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak, 

A fenti 1-3. pontban említett személyek az érkezésüket követő 72 órában kötelező önizolációban maradnak, és a 72 óra elteltével saját költségükön molekuláris vizsgálatot (PCR) kell végeztetniük. Ha az ismétlő vizsgálat eredménye negatív, akkor mentesülnek az önizoláció alól. A vizsgálat eredményét a LwCTDzVKP6D1zAMcbW9uYWRhQG1waHMubW9oLmdvdi5jeQ== e-mail címre kell megküldeni.

 • 4. Szürke kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A szürke kategóriába (különleges engedély: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/special-permission-request) sorolt országokból kizárólag az alábbi személyek léphetnek be: 

 • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
 • 2. Európai állampolgárok, az Európai Gazdasági Térség állampolgárai (Izland, Liechtenstein, Norvégia), valamint Svájc állampolgárai,
 • 3. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók,
 • 4. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak 
 • 5. A külön engedély alapján a Ciprusi Köztársaságba való beutazásra jogosult harmadik országbeli állampolgárok belépését, a folyamatosan változó 2021. évi (9. sz.) járványügyi rendelet (a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések meghatározása) határozza meg. 

Az ebbe a kategóriába tartozó országokból érkező utasoknak a beutazás előtti 72 órában elismert laboratóriumban kell vizsgálatot végeztetniük, és rendelkezniük kell negatív PCR tesztről szóló igazolással. A 2. kategória kivételével a többi személy a laboratóriumi vizsgálatot önköltségre elvégeztetheti a Ciprusi Köztársaságba való megérkezéskor.

A szürke kategóriából (különleges engedély) a Ciprusi Köztársaságba érkező utasok tizennégy (14) napig kötelező önizolációban vagy karanténban maradnak. Alternatív esetben kötelező a 10 napos önizoláció vagy karantén, ha azonban a 10. napon önköltségre ismételt molekuláris tesztet végeztetnek és laboratóriumi eredményük negatív lesz, megszűnik az izolációs kötelezettség. A vizsgálat eredményét a yCDJIGAZMHgFSimU7mmhYTMYbW9uYWRhQG1waHMubW9oLmdvdi5jeQ== e-mail címre kell megküldeni.

Az érkező utasok körében szúrópróbaszerűen elvégezhetik a COVID-19 tesztet függetlenül attól, hogy az utas melyik országból érkezik. A teszt költsége ebben az esetben a ciprusi államot terheli. 

12 éves kor alatt egyik kategória esetében sem áll fenn tesztelési kötelezettség.

A PCR teszt ára a larnakai repülőtéren 30 euró, a páfoszi repülőtéren pedig 32 euró. 

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Cyprus Flight Pass platform

A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány 2020. június 9-én létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 48 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni.

A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt.  További információk közvetlenül a következő e-mail címen kérhetők: CURYtbLlQDd8jjTmjjAraW5mb0BjeXBydXNmbGlnaHRwYXNzLmdvdi5jeQ==

Az oltottságot igazoló védettségi igazolványt és az oltási igazolást fel kell tölteni a Cyprus Flight Pass igénylésekor a platformra. Kérjük, hogy mindekettőt szíveskedjenek magukkal hozni.

Figyelem! Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól.

További információ: 3) pont – „Turistákra vonatkozó szabályok”.

A platform elérhetősége >>

A „CyprusFlightPass” elektronikus platform használatával kapcsolatos kérdéseket illetően az alábbi elérhetőségeken adnak felvilágosítást:

Ciprusról: 1474

Külföldről: +357 22 285 757

Írásban: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us

Az ügyfélszolgálat hétfőtől vasárnapig 8:00-20:00 között várja a megkereséseket. 

d. Oltás/védettségi igazolvány: oltási kötelezettség jelenleg nincs. A ciprusi hatóságok az európai és nemzetközi szervezetek (ECDC, WHO) iránymutatásait követik.

Május 10-e után Ciprus korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. A mentesség az EU-tagállamokra, az Európai Gazdasági Térségre vonatkozik, ide értve Norvégiát, Izlandot; továbbá Svájcot, Örményországot, Bahreint, Belaruszt, Kanadát, Egyiptomot, Georgiát, Izraelt, Jordániát, Kuvaitot, Libanont, Katart, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Szerbiát, Ukrajnát, az Egyesült Arab Emírségeket, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak. A nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak.  Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett  a Szputnyik V védőoltást is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz. Május 21-től Ciprus a Sinopharm vakcinát is elismeri a beutazáshoz. Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó. Az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után lehetséges a beutazás. Ezen túlmenően más vizsgálat nem szükséges a ciprusi látogatáshoz, tekintet nélkül az indulási ország szín szerinti besorolására.  Ezenkívül a beutazó nem kerül karanténba, még abban az esetben sem, ha szoros kapcsolatban áll egy pozitív COVID-19-esettel. Az utasnak az oltottságot igazoló védettségi igazolványt és az oltási igazolást fel kell tölteni a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie a formanyomtatványt. A visszaigazolást induláskor és érkezéskor ellenőrzik. A fentiektől függetlenül érkezés után a ciprusi hatóságok véletlenszerű tesztelést végezhetnek.

Figyelem! Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól.

e. Karanténkötelezettség: Van, országkategória függvényében.(és lásd d. pont)

1. Zöld kategória: nincs karanténkötelezettség. 

2. Narancssárga kategória: amennyiben az arra jogosultak a PCR tesztet az országba történő érkezéskor végeztetik el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.

3. Vörös kategória: amennyiben az arra jogosultak a PCR tesztet az országba történő érkezéskor végeztetik el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.

4. Szürke kategória: 14 napig kötelező önizoláció vagy karantén. Alternatív esetben kötelező a 10 napos önizoláció vagy karantén, ha azonban a 10. napon önköltségre ismételt molekuláris tesztet végeztetnek és laboratóriumi eredményük negatív lesz, megszűnik az izolációs kötelezettség. 

Az országok színek szerinti kategorizálása mellett május 10-től Ciprus korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. A mentesség az EU-tagállamokra, az Európai Gazdasági Térségre vonatkozik, ide értve Norvégiát, Izlandot; továbbá Svájcot, Örményországot, Bahreint, Fehéroroszországot, Kanadát, Egyiptomot, Georgiát, Izraelt, Jordániát, Kuvaitot, Libanont, Katart, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Szerbiát, Ukrajnát, az Egyesült Arab Emírségeket, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak. Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett  a Szputnyik V védőoltást is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz. Május 21-től Ciprus a Sinopharm vakcinát is elismeri a beutazáshoz.  Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó, illetve az egyszeri oltást, ha J&J védőoltásról van szó, így nem kell semmilyen vizsgálaton átesnie  a ciprusi látogatáshoz, tekintet nélkül az indulási ország szín szerinti besorolására.  Ezenkívül a beutazó nem kerül karanténba, még abban az esetben sem, ha szoros kapcsolatban áll egy pozitív COVID-19-esettel.  Az utasnak az igazolást angol nyelven fel kell töltenie a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie a formanyomtatványt. A visszaigazolást induláskor és érkezéskor ellenőrzik. 

Mi történik azokkal a turistákkal, akiknek ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz?

 • A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége. 

További naprakész információ az alábbi honlapon található: https://www.visitcyprus.com/index.php/en/cyprus-covid19-travel-protocol

A Turisztikai Alminisztérium a következő e-mail címre várja az utazók  megkereséseit: PLmWtvSAwSdZBmez5zkBmNdHJhdmVsMjAyMEB2aXNpdGN5cHJ1cy5jb20=

f. Üzleti célú beutazás feltételei: Nincs külön szabályozás.

g. Esetleges kivételek: Nincsenek.

h. Kiutazás az országból:

Ciprust Larnaka illetve Páfosz nemzetközi repülőterén keresztül lehet elhagyni. 

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a kpmiV2Ola29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a OZUXQGqjFfMiZqRM9xNZNNlO4Ga29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) A Ciprusra látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszkviselés: kültéren és beltéren is kötelező, 12 éves kor felett.

Turistákra vonatkozó szabályok

Május 10-től a turistáknak már csak a szigetre érkezés előtt kitöltött CyprusFlightPass-szal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a Ciprusi Köztársaság területén szabadon közlekedhessenek. 

A turistáknak a rendszeren keresztül kézhez kapott CyprusFlightPass- t egész tartózkodásuk alatt vagy kinyomtatva maguknál szükséges tartaniuk, vagy pedig azt mobiltelefonjukra lementve tárolni, és maguknál tartani. 

Hol kérhetik a turistáktól a CyprusFlightPass bemutatását?

 • vendéglátóipari egységek belső terei (éttermek, kávézók, bárok stb.);
 • vallási helyek;
 • bel- és kültéri színházak, mozik és bemutatótermek;
 • bevásárlóközpontok és áruházak;
 • társadalmi események (pl. esküvő, keresztelő, temetés);
 • edzőtermek, tánciskolák, sportiskolák, ahol az edzés beltéren folyik;
 • szállodák és turisztikai szálláshelyek;
 • konferenciák, kereskedelmi vásárok;
 • kaszinók;

Hol nem kérhetik a CyprusFlightPass bemutatását? 

 • fodrászatok, kozmetikák;
 • fogadóirodák;
 • pékségek, hentesüzletek, halárusító üzletek, szupermarketek, zöldség- és gyümölcs boltok, minimarketek, trafikok, gyógyszertárak, vendéglátóipari egységek külső területei, szabadtéri mozik és színházak;
 • tengerparti strandok (a strandok látogatása a 2020 nyarán bevezetett protokolloknak megfelelően megengedett);
 • szabadtéri rekreációs helyszínek, gátak, állatkertek.

A CyprusFlightPass a szigeten való tartózkodás alatti ellenőrzéséért kizárólag a rendőrség, vagy az illetékes minisztériumok/osztályok tisztviselői felelősek, attól függően, hogy milyen műveletek tartoznak a felelősségi körükbe. A vállalkozások/intézmények tisztviselői nem felelősek a bizonyítékok ellenőrzéséért, és a polgárok nem kötelesek a birtokukban lévő bizonyítékokat illetéktelen személynek bemutatni.

További enyhítő intézkedések:

 • Engedélyezett a közterületeken (parkok, terek, kirándulóhelyek, strandok, sétálóutcák, kikötők stb.) való gyülekezés, a gyülekezők száma nem haladhatja meg a 10 főt ide értve a kiskorú gyermekeket is.  
 • Az érvényes protokollok betartása mellett, a vendéglátóipari egységek (éttermek, tavernák, kávézók, sörözők, bárok, bevásárlóközpontokban üzemelő vendéglátóipari egységek, büfék és/vagy sport klubok egyéb klubok stb.) kültéren és beltéren is fogadhatnak vendéget. Beltéren a szolgáltatások igénybevételéhez a turistáknak rendelkezniük kell a CyprusFlightPass-szal. 
 • A zárt bevásárlóközpontok működése megengedett, a turisták a belépéshez tartsák maguknál a CyprusFlightPass-t. 
 • Engedélyezett a többi kiskereskedelmi üzlet, ide értve a szupermarketeket, áruházakat és nagyáruházakat, működése is, 10 négyzetméter hasznos területen 1 személy tartózkodása mellett. 
 • A kaszinók működése 50 százalékos kapacitás és a vonatkozó protokoll betartása mellett engedélyezett, a CyprusFlightPass bemutatását a turistáktól kérhetik.
 • A tengerpart menti területeken való jelenlét a 2020 nyarán hatályos protokollal összhangban engedélyezett.
 • A szabadtéri kirándulások, tematikus parkok, játszóterek, gátak és állatkertek látogatása engedélyezett.
 • Az éjszakai klubok, diszkók, szórakoztató központok, hangversenytermek továbbra is zárva maradnak. 
 • A kempingek, táborhelyek zárva maradnak. 

Hasznos linkek:

FIGYELEM!

Különösen felhívjuk az állampolgárok figyelmét arra, hogy az “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, csupán Törökország ismeri el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

Az ENSZ-től és a ciprusi Külügyminisztériumtól kapott tájékoztatás értelmében 2021. június 4-től az északi, megszállt területekre történő átkeléshez hét napnál nem régebbi angol nyelvű negatív gyors- vagy PCR-tesztről szóló igazolást kell bemutatni nyomtatott formában. A szöveges üzenetben (SMS) küldött eredményeket nem fogadják el. A 12 éves és annál idősebb kiskorúaknak is negatív antigéntesztet vagy PCR-tesztet kell bemutatniuk az átlépéshez.

A fentiek betartása mellett az átkelésre az alábbiak jogosultak:

 • Minden ciprusi állampolgár (görög-ciprusi és török-ciprusi) és családtagjaik.
 • Európai állampolgárok és harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező családtagjaik, ha EU-állampolgár családtagjuk kíséretében vannak.
 • A Köztársaság területén tartózkodási engedéllyel rendelkező brit állampolgárok és családtagjaik.
 • A Köztársaság területén tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok.
 • A ciprusi vízummal (90 nap) rendelkező harmadik országbeli állampolgárok.
 • A vízummentességi listán szereplő harmadik országok állampolgárai (90 nap – ide értve a Köztársaságban tartózkodási engedéllyel nem rendelkező brit állampolgárokat is).
 • Más EU-tagállamban tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok (90 nap).

Az egészségügyi technikai bizottság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet és a (Covid-19) esetek függvényében az átkelési szabályokat ennek megfelelően módosítják

Biztonság:

Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Ciprus biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

A turizmus szempontjából Ciprus biztonságos. Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, ezek inkább belső üzleti vagy más jellegű viták következményei. A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. Nincs tudomásunk arról, hogy az észak-ciprusi területen ettől eltérő lenne a helyzet. A szigeten a súlyosabb vagyon- illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy a kiemelt idegenforgalmi helyeken nő a kábítószerhez, bankkártyához, valamint kisebb vagyoni értéket képviselő tárgyakhoz köthető „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. Az idelátogatók – nem ismervén a területre vonatkozó szabályokat – jobb, ha elkerülik ezeket a részeket. A zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.

Terrorcselekmények elkövetésének esélye csekély, kizárni azonban nem lehet. A mediterrán térség keleti felében jelenleg a helyzet a szokásosnál is feszültebb. Tény, hogy az utóbbi időben növekvő feszültség növeli egy esetleges konfliktus veszélyét is. Az elővigyázatosság érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a hatóságok.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló MegállapodásMegjegyzés:

Észak-Ciprus

Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

A szigetállamot kettéosztó tűzszüneti vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik.  

A ciprusi külügyminisztérium tájékoztatása szerint kellemetlenségekkel szembesülhetnek azok az utazók, akik a törvényes (tehát a Ciprusi Köztársaság) határátkelőhelyein lépnek be az országba, de a sziget északi részén kívánnak megszállni. Előfordulhat ugyanis, hogy a kiválasztott szálláshely korábban egy olyan görög ciprusi állampolgáré volt, akit az 1974-es megszállás alatt jogtalanul kényszerítettek arra, hogy elhagyja a tulajdonában lévő ingatlant. Az utazók számíthatnak arra, hogy a ciprusi hatóságok az ellenőrző pontokon megvizsgálják a megszállt országrészen történő tartózkodásukkal kapcsolatos adatokat a jogtalan ingatlanhasználat ellenőrzése céljából.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A Ciprus északi része felől illegálisan belépők esetében fennáll a szankcionálás lehetősége, ami akár 12 hónap szabadságvesztés vagy pénzbírság is lehet. Az északi oldalon motorkerékpárral vagy gépkocsival belépők nem léphetnek át a déli oldalra. Szerencsés esetben csak visszafordítják őket az ellenőrző pontnál a görög ciprióta rendőrök, de előfordulhat, hogy a járművet és az ingóságokat lefoglalják.

Kiskorúak beutazása: 

Kiskorú gyermek szülői felügyelet nélküli utazása esetén mindkét szülő írásos beleegyezése szükséges. Az angol vagy görög nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozatnak részletesen tartalmaznia kell a szülők, a kiskorú gyermek, valamint a gyermek kísérésére felhatalmazott személy adatait. A nyilatkozaton a szülők közjegyző által hitelesített aláírásának is szerepelnie kell. 

12-16 éves kor között a gyermek a légitársaság utaskísérőjének felügyeletével egyedül is utazhat, ehhez a légitársaság erre a célra rendszeresített nyomtatványának kitöltése szükséges, melyet mindkét szülőnek alá kell írnia. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a ciprusi repülőtereken az országból való kilépés alkalmával a határőrség munkatársai fokozottan ellenőrizhetik azon utasokat, akik kiskorú gyermekkel, az egyik vagy mindkét szülő jelenléte nélkül utaznak. 

A görög Aegean légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor. http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Magyarországra történő beutazáshoz szükséges vízumügyekben a nikóziai Szlovák Nagykövetség az illetékes.

Cím: 4, Kalamatas Street
2002 Strovolos, Nicosia Cyprus
Tel.: + 357 22 879681
Fax: + 357 22 311715
E-mail: DcRUY5Th1m2ZW1iLm5pY29zaWFAbXp2LnNr

A szlovák Konzuli Hivatal ügyfélfogadási ideje: hétfőtől péntekig: 10:00 – 12:00 óra között

Vízum egyéb célú beutazás esetén:  www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_budapest.nsf/index_en/index_en?opendocument#   

Házikedvencek beutazása:

Tájékozódjon a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/cyprus.cfm honlapon. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/index_en/index_en?OpenDocument

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Ciprus továbbra is megosztott, a görög és a török ciprióta közösség közötti rendezési tárgyalások ezidáig nem vezettek érdemi eredményre. Ciprus területének északi harmadán a nemzetközi közösség által – Törökország kivételével – el nem ismert ún. „Észak-ciprusi Török Köztársaság” működik. A kapcsolattartást az államalakulat hivatalos szerveivel az ENSZ határozatai tiltják. Ebből adódóan a konzuli érdekvédelem a kormány ellenőrzése alatt nem álló területeken nem lehetséges. Bár 2004-ben Ciprus egésze csatlakozott az Európai Unióhoz, a közösségi joganyag alkalmazása a ciprusi kérdés rendezéséig a kormány által nem ellenőrzött területeken felfüggesztésre került.

Ciprus nem tagja a schengeni térségnek.

Közlekedés:

Utazás, közlekedés biztonsága: a közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a sebességellenőrző radar (ha nem is mindig működik az összes). Autópályán a maximum megengedett sebesség 100 km/óra.

A téli időszakban a Troodos-hegység magasabban fekvő területei kizárólag négykerék meghajtású gépjárművel vagy hólánc használatával érhetőek el. A hegyi utakat a hatóságok rendszeresen takarítják, ám a kanyargós utakon fokozott csúszásveszélyre figyelmeztetnek az illetékesek. 

A Ciprusi Köztársaságban az infrastruktúra fejlett, a Nicosia - Larnaca, Nicosia - Limassol - Pafos, valamint Nicosia - Agia Napa útvonalakon jó minőségű autópálya van. A ciprusi autópályákon nincs díjfizetési kötelezettség. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedési rendszer még meglehetősen fejletlen, a járatok ritkák az átszállási lehetőségek korlátozottak. 

A nagyobb városokon belül működő buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi honlapokon lehet tájékozódni:

Nicosia: www.osel.com.cy/home-en 

Limassol: http://en.limassolbuses.com/ 

Larnaka: www.zinonasbuses.com/ 

Paphos: www.pafosbuses.com/ 

Agia Napa, Protaras, Paralimni és környéke: www.osea.com.cy/ 

Az üdülőövezetekben a buszközlekedés megfelelő alternatívája lehet a gépkocsi bérlésnek vagy a taxinak.

A városokat összekötő Intercity buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi  honlap ad bővebb felvilágosítást.

Nicosiából, Agia Napából és Larnakából a Paphos-i repülőtérre való ki- és bejutás meglehetősen drága. Nicosia, Limassol és Pafosz viszonylatában a Kapnos busztársaság közvetlen és megbízható reptéri transzfert üzemeltet. További információk ezen a  honlapon találhatóak.

Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs.

Az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi. A közlekedés - a brit hagyományokat követve - baloldali. A közlekedési kultúra nem kifejezetten magas. Az irányjelző használata nem általános. A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges, az érvényes jogosítványon túli feltételekről a bérbeadók adnak részletes felvilágosítást. Hegyi nevezetességek megtekintéséhez, vagy az Akamas félszigeten való túrázáshoz ajánlott a négykerék-meghajtású autó. Közlekedési baleset esetén mindenképpen hívjunk rendőrt és vetessünk fel jegyzőkönyvet!

A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt. Az utóbbi időben épültek rövidebb-hosszabb kerékpár útvonal szakaszok, de ezek hossza egyelőre elhanyagolható. A kerékpárosok az autósokra nézve is veszélyt jelentenek, ugyanis gyakori a városi utakon a kivilágítatlan kerékpár. A népszerű nyaralóhelyeken fokozottan érdemes óvni ingóságainkat, különösen úti és személyi okmányainkat. Tapasztalatunk szerint az éttermekben, bárokban érdemes figyelni a felszolgált italoknál, mert van tudomásunk olyan esetről, amikor az italba kábító hatású anyagot tettek, hogy az illetőtől értékeit megszerezhessék. Egyelőre ezt még nem értékeljük állandósult tendenciaként, de kockázati tényező lehet.

Az országot elhagyni repülővel lehet, rendszeres kompjárat nem üzemel. (Mint fentebb említettük, a sziget északi feléről, Kyreniából induló és oda érkező törökországi kompjáratok használata illegálisnak tekintendő, de turisták esetében nem büntetik. A Ciprus északi részén működő Ercan repülőterét a Ciprusi Kormány ugyancsak illegálisnak tekinti. A főváros nem rendelkezik repülőtérrel, a legközelebbi nemzetközi repülőtér Nicosiától 50 km-re található (Larnaca).

Pénz:

Cipruson a fizetési eszköz az euró. A bankok hétköznap általában 08.00-tól 14.30-ig tartanak nyitva, ám ez szezonálisan változik. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). A hivatalos pénzváltóknál ott is biztonságos a váltás.

A Ciprusi Köztársaság területén a bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs az észak-ciprusi terület cégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

Turisztikai információk

Cipruson a turizmus iparág igen fejlett. Idegenforgalommal, turisztikai látnivalókkal kapcsolatos részletes tájékoztatásterre a honlapra kattintva kaphatnak az érdeklődők.

Közigazgatás:

Állami és önkormányzati hatóságok viszonya magyar állampolgárokhoz alapvetően segítőkész, az ügyintézés viszont lassú.

Földrengés:

Ciprus ugyan földrengés veszélyes övezetben található, a rengések azonban kis intenzitásúak, néhány százévente fordul elő egy-egy nagyobb rengés. Más természeti katasztrófák nem jellemzőek.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Egy átlagos látogató védőoltások nélkül utazhat a szigetre (az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs). Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.

Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás (egyszeri 10 EUR/fő befizetésével), itt jellemző a sorban állás és a kórházi ellátás színvonala időnként kívánnivalót hagy maga után. Számos magán klinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. Egy orvosi vizit 40-50 €, a gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Orvosi rendelvény nélkül a legtöbb gyógyszer megvásárolható.

Az észak-ciprusi területen lévő egészségügyi ellátásról nincs információnk. Ciprusra érkezés előtt ajánlatos átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani. További tájékoztató a kártya kiváltásával kapcsolatosanezen a honlapon olvasható. Az európai egészségbiztosítási kártya az észak-ciprusi területen nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, tisztázandó azonban a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

Hasznos telefonszámok

Általános segélykérő (mentők, rendőrség, tűzoltók)

112

Előhívószám: Ciprusi Köztársaság

357

Nicosia körzetszáma

22

Limassol körzetszáma

25

Larnaca körzetszáma

24

Pafos körzetszáma

26

Famagusta körzetszáma

23

  

Repülőterek

 

Larnaka Nemzetközi Repülőtére

77 778833, külföldről: +357 25 123022

Paphos Nemzetközi Repülőtere

77 778833, külföldről: +357 25 123022

  

Kórházak

 

Általános Közkórház Nicosia

22603000

Makareio Kórház (gyermekkórház)

22405000

Általános Közkórház Limassol

25801100

Általános Közkórház Larnaca

24800500

Általános Közkórház Paphos

26803100

Általános Közkórház Paralimni

23200000

  

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. 

Egyéb hasznos információ: