Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető képviselet(ek): Cipruson nen önálló külképviselettel, valamint Nicosiában tiszteletbeli konzulátussal rendelkezünk

Cipruson ideiglenesen (nyaralás), hosszabb időtartamra (munkavállalás), vagy állandó jelleggel tartózkodó magyar állampolgárainkat kérjük, hogy konzuli intézkedést igénylő esetek, problémák felmerülése esetén bizalommal forduljanak Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodájához (1061 Ciprus, Nicosia, Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303).

Aktuális:

2022. 05. 18.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

Figyelem! A Safepass céljára használt EU Covid oltási igazolvány érvényessége lejár, ha több mint 7 hónap telt el a két dózisú vakcina második adagjának felvételétől, vagy az egy dózisú vakcina felvételétől számítva. A 7 hónapos időintervallum leteltét követően a Cipruson belüli mozgáshoz 72 órán belül negatív PCR teszt, vagy 48 órán belüli negatív antigén gyorsteszt szükséges.

a. Be lehet-e utazni az országba? Magyarországról igen.

Beutazási protokoll: https://www.tourism.gov.cy/tourism/tourism.nsf/All/4CE6F9EFDF5503FEC22588450022B991/$file/COVID-19_Destination_Protocol-updated_15th_may_2022.pdf?OpenElement 

a.1. Oltott, vagy a Covid-19 vírusból felgyógyult utasok

Oltott utasok:

Érvényes Európai Uniós Covid-19 igazolás birtokában utazhatnak be a Ciprusi Köztársaságba. Ciprus a beutazáshoz minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad. Ciprus a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el. 

18 éves és annál idősebb utasok akkor minősülnek oltottnak, ha a két dózisú vakcina emlékeztető (3.) adagját is felvették, vagy az egy dózisú vakcina emlékeztető (2.) adagját is megkapták.  Amennyiben az utas a két dózisú vakcina emlékeztető oltását, vagy az egy dózisú vakcina emlékeztető oltását nem kapta meg, oltási igazolása akkor érvényes, ha 9 hónap még nem telt el az utolsó adag felvétele óta.

18 évnél fiatalabb utasok akkor minősülnek oltottnak, ha a két dózisú vakcina mindkét adagját felvették, vagy megkapták az egydózisú vakcinát.

Felgyógyult utasok:

A gyógyultságot bizonyító igazolás akkor érvényes, ha nem telt el 180 nap az első pozitív teszt eredményének dátumától.

a.2. Oltatlanok és akik nem rendelkeznek érvényes oltási- vagy gyógyultsági igazolással

Az oltatlan vagy érvényes oltási vagy gyógyultsági igazolással nem rendelkező utasoknak a 12 életév betöltését követően  az utazás megkezdése előtti 72 órában készült negatív PCR teszt eredménnyel, vagy az utazás megkezdése előtti 24 órában készült negatív antigén gyorsteszt eredménnyel kell rendelkezniük. A negatív tesztről készült igazolást angol nyelven kell bemutatni.

Részletes tájékoztató a következő linken: https://www.tourism.gov.cy/tourism/tourism.nsf/All/4CE6F9EFDF5503FEC22588450022B991/$file/COVID-19_Destination_Protocol-updated_15th_may_2022.pdf?OpenElement 

Azok az utasok, akiket beoltottak, vagy akik már meggyógyultak a betegségből, és akik rendelkeznek a következő dokumentumokkal:

A beoltott vagy gyógyult utasok állampolgárságtól függetlenül Magyarországról laboratóriumi vizsgálat nélkül utazhatnak és léphetnek be a Ciprusi Köztársaságba, amennyiben rendelkeznek egy digitális európai vagy harmadik országbeli egyenértékű COVID-19 oltási vagy gyógyultsági igazolással; 

Az oltási igazolás csak akkor tekinthető elfogadhatónak, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

 • Azt a hatóságok állították ki.
 • A vakcina a Johnson&Johnson/Janssen, AstraZeneca, (Vaxzervia, COVISHIELD, SKBio), Pfizer/BioNTech, Moderna, Sputnik V (Gam-COVID-Vac), Sinopharm (BBIBPCOVID-19), CovaVax, Sinovac (CoronaVac), Covaxin, Sputnik Light (csak emlékeztető adagként az alapimmunizálási rendszerben) és Novavax Nuvaxovid COVID-19 oltóanyagai közül való.
 • 18 éves vagy idősebb utasok: Utazás céljából az utasnak kétdózisú vakcina esetén a 3. emlékeztető dózist, illetve egyszeri dózis esetén a 2. emlékeztető dózist kell megkapnia a fenti vakcinák valamelyikéből. Az olyan utasok oltási igazolásai, akik két adag kétdózisú vakcinából két adagot vagy egy adag egydózisú vakcinából egy adagot kaptak, csak akkor fogadhatók el, ha kétdózisú vakcina esetében a második adag beadása, illetve egydózisú vakcina esetében az első adag beadása óta nem telt el 9 hónap.
 • 18 év alatti utasok: az utas oltási ütemterve akkor tekinthető teljesítettnek, ha a kétadagos vakcina esetén megkapta a 2. adagot, illetve felvette az egyadagos vakcinát, anélkül, hogy a 2. vagy az 1. adag lejárati ideje lejárt volna.
 •  A Johnson & Johnson/Janssen vakcina kivételével, amely esetében 14 napnak kell eltelnie a vakcina adagjának beadása és az utazás időpontja között, az utasok azonnal utazhatnak a Ciprusi Köztársaságba, miután befejezték az elfogadható vakcinák előírt adagjainak beadását.

A digitális európai vagy harmadik országbeli egyenértékű digitális gyógyultsági igazolás akkor tekinthető elfogadhatónak, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

 • Azt a hatóságok állították ki,
 • Az utazás időpontja nem haladja meg az első pozitív eredménytől számított 180 napot.

Az oltatlanok és akik nem rendelkeznek érvényes oltási- vagy gyógyultsági igazolással negatív gyorsteszt vagy negatív PCR teszt birtokában utazhatnak be az országba ( a részleteket lásd. a b. pont alatt). 

b. Kell-e teszt? Az oltatlanoknak és azoknak, akik nem rendelkeznek érvényes oltási- vagy gyógyultsági igazolással kell teszt.

A nem beoltott utasok illetve érvényes oltási- vagy gyógyultsági igazolással nem rendelkező utasok az utazás megkezdése előtti 24 órában végzett negatív gyorstesztről, vagy az utazás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR tesztről szóló angol nyelvű igazolás birtokában utazhatnak be az országba.

A 12 éven aluliak mentesülnek a Covid-19 ellenőrzés alól.

!!! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az a. pontban leírtakon kívül és a  fentiektől függetlenül a repülőtereken random tesztelést végezhetnek (a tesztek költéségét ebben az esetben a ciprusi állam állja). A repülőtéri teszt eredményét a vizsgálat elvégzése után kb. 3 órán belül  a www.covid-testcyprus.com oldalon lehet elérni, illetve az eredményről az utasok által megadott telefonszámra SMS-t is küldenek.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van (lásd a.1.)

Ciprus a Johnson&Johnson/Janssen, az AstraZeneca (Vaxzervia, COVISHIELD, SKBio), a Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Sputnik V (Gam-COVID-Vac), a Sinopharm (BBIPBCOVID-19), a Sinovac (CoronaVac), a Covaxin, a Sputnik Light (csak emlékeztető oltásként) és a Novavax Nuvaxovid COVID-19 vakcinát is elismeri és elfogadja a beutazáshoz. Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó. Az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után lehetséges a beutazás.

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Lásd a.2.pont.

f. Karanténkötelezettség: Magyarországról érkezők esetében főszabály szerint nincs.

Mi történik azokkal a turistákkal, akiknek ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz?

 • A COVID-19 pozitív utas nem tartózkodhat szállodában, az önizolációs időszakot állami karanténszállóban kell letölteni. A karanténszállodába történő ingyenes transzferrel és tartózkodással kapcsolatban a 00357 – 22605678-as telefonszámon, vagy a ZvWfJpskEht83R1MTGiTY29udGFjdHRyYWNpbmc4QG1vaC5nb3YuY3k= e-mail címen lehet hétfőtől vasárnapig 8.00 – 20.00 óráig érdeklődni. A ciprusi kormány a karanténszállodában elhelyezésre került turisták szállását és étkezését fedezi és orvosi felügyeletet biztosít a karantén ideje alatt.  A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése, valamint azok megszervezése az utas felelőssége. 
 • A karantén időtartama a jelenlegi szabályok alapján 7 nap. 0. napnak a fertőzés detektálásának (pozitív mintavétel napja) minősül. Tünetmentes pozitív esetek karantén ideje lejártát követően gyorsteszt nélkül is befejezhetik azt. A karantén időtartama 5 napra rövidül, ha a fertőzött negatív PCR eredményt produkál, önköltségen. A https://www.eudcc.gov.cy/ honlapról („recovery”) lehet letölteni az új EU Covid igazolását. 

Részletes információ a Covid-19 fertőzöttek közeli kontaktjaikra vonatkozóan a következő linken érhető el: 
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/10042022--Clarifications%20on%20the%20decisions%20of%20the%20Council%20of%20Ministers.pdf

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott elérhetőségeken szereplő illetékes hatósághoz fordulni további kérdéseivel. 

További információ az alábbi honlapokon található:

A Turisztikai Alminisztérium a következő e-mail címre várja az utazók  megkereséseit: aKWaZHVO9k0mmQ0I2idHJhdmVsMjAyMkB2aXNpdGN5cHJ1cy5jb20=

g. Üzleti célú beutazás feltételei: Nincs külön szabályozás.

h. Tranzitálási szabályok: Nincs külön szabályozás.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs egyéb szabályozás.

j.  Egyéb hasznos infó: 

A ciprusi repülőterekkel kapcsolatos információ az alábbi honlapon érhető el:

https://www.hermesairports.com/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Egészségügyi ellátás külföldön:

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Ciprust Larnaka illetve Páfosz nemzetközi repülőterén keresztül lehet elhagyni. 

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a aRtMzbqe6120NNTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a IyztsZcoPAPSXwjOF8N2MNY4MZa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.  

4) Helyi járványügyi szabályok:

Maszkviselés: beltéren kötelező. Május 15-től 12 éves kor felett nincs maszkviselési kötelezettség.

Turistákra vonatkozó szabályok

A ciprusi tartózkodás alatt bizonyos esetekben bemutatandó SafePass általános alkalmazási feltételei a következő linken érhetők el: https://www.pio.gov.cy/coronavirus/uploads/13052022_metraxalaroseis_EN.pdf 

Tesztelési lehetőségek:

https://www.hermesairports.com/covid-19/covid-19-test-labs

https://nipdlabs.com.cy/services/respiratory-tests/

Hasznos linkek:

Kérjük, hogy a buszmegállókban, autókölcsönzőknél, szórakozóhelyeken és a vendéglátóipari egységekben és a tengerparton stb. fokozottan figyeljenek értékeikre.

FIGYELEM!

Különösen felhívjuk az állampolgárok figyelmét arra, hogy az “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, csupán Törökország ismeri el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

Az ENSZ tájékoztatása szerint az átkelőpontokon a Covid-19 világjárvánnyal kapcsolatos intézkedéseket feloldották. 

Az átkelésre az alábbiak jogosultak:

 • Minden ciprusi állampolgár (görög-ciprusi és török-ciprusi) és családtagjaik.
 • Európai állampolgárok és harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező családtagjaik, ha EU-állampolgár családtagjuk kíséretében vannak.
 • A Köztársaság területén tartózkodási engedéllyel rendelkező brit állampolgárok és családtagjaik.
 • A Köztársaság területén tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok.
 • A ciprusi vízummal (90 nap) rendelkező harmadik országbeli állampolgárok.
 • A vízummentességi listán szereplő harmadik országok állampolgárai (90 nap – ide értve a Köztársaságban tartózkodási engedéllyel nem rendelkező brit állampolgárokat is).
 • Más EU-tagállamban tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok (90 nap).

Az egészségügyi technikai bizottság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet és a (Covid-19) esetek függvényében az átkelési szabályokat ennek megfelelően módosítják.

Biztonság:

A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

A turizmus szempontjából Ciprus biztonságos. Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, ezek inkább belső üzleti vagy más jellegű viták következményei. A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. Nincs tudomásunk arról, hogy az észak-ciprusi területen ettől eltérő lenne a helyzet. A szigeten a súlyosabb vagyon- illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy a kiemelt idegenforgalmi helyeken nő a kábítószerhez, bankkártyához, valamint kisebb vagyoni értéket képviselő tárgyakhoz köthető „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. Az idelátogatók – nem ismervén a területre vonatkozó szabályokat – jobb, ha elkerülik ezeket a részeket. A zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.

Terrorcselekmények elkövetésének esélye csekély, kizárni azonban nem lehet. A mediterrán térség keleti felében jelenleg a helyzet a szokásosnál is feszültebb. Tény, hogy az utóbbi időben növekvő feszültség növeli egy esetleges konfliktus veszélyét is. Az elővigyázatosság érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a hatóságok.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló MegállapodásMegjegyzés:

Észak-Ciprus

Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatására az észak ciprusi területeken nincs lehetőség.

A szigetállamot kettéosztó tűzszüneti vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik.  

A ciprusi külügyminisztérium tájékoztatása szerint kellemetlenségekkel szembesülhetnek azok az utazók, akik a törvényes (tehát a Ciprusi Köztársaság) határátkelőhelyein lépnek be az országba, de a sziget északi részén kívánnak megszállni. Előfordulhat ugyanis, hogy a kiválasztott szálláshely korábban egy olyan görög ciprusi állampolgáré volt, akit az 1974-es megszállás alatt jogtalanul kényszerítettek arra, hogy elhagyja a tulajdonában lévő ingatlant. Az utazók számíthatnak arra, hogy a ciprusi hatóságok az ellenőrző pontokon megvizsgálják a megszállt országrészen történő tartózkodásukkal kapcsolatos adatokat a jogtalan ingatlanhasználat ellenőrzése céljából.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A Ciprus északi része felől illegálisan belépők esetében fennáll a szankcionálás lehetősége, ami akár 12 hónap szabadságvesztés vagy pénzbírság is lehet. Az északi oldalon motorkerékpárral vagy gépkocsival belépők nem léphetnek át a déli oldalra. Szerencsés esetben csak visszafordítják őket az ellenőrző pontnál a görög ciprióta rendőrök, de előfordulhat, hogy a járművet és az ingóságokat lefoglalják.

Kiskorúak beutazása: 

Kiskorú gyermek szülői felügyelet nélküli utazása esetén mindkét szülő írásos beleegyezése szükséges. Az angol vagy görög nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozatnak részletesen tartalmaznia kell a szülők, a kiskorú gyermek, valamint a gyermek kísérésére felhatalmazott személy adatait. A nyilatkozaton a szülők közjegyző által hitelesített aláírásának is szerepelnie kell. 

12-16 éves kor között a gyermek a légitársaság utaskísérőjének felügyeletével egyedül is utazhat, ehhez a légitársaság erre a célra rendszeresített nyomtatványának kitöltése szükséges, melyet mindkét szülőnek alá kell írnia. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a ciprusi repülőtereken az országból való kilépés alkalmával a határőrség munkatársai fokozottan ellenőrizhetik azon utasokat, akik kiskorú gyermekkel, az egyik vagy mindkét szülő jelenléte nélkül utaznak. 

A görög Aegean légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor. http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Magyarországra történő beutazáshoz szükséges vízumügyekben a nikóziai Szlovák Nagykövetség az illetékes.

Cím: 4, Kalamatas Street
2002 Strovolos, Nicosia Cyprus
Tel.: + 357 22 879681
Fax: + 357 22 311715
E-mail: HVsfMjTWTl9F2TYMwYFhZW1iLm5pY29zaWFAbXp2LnNr

A szlovák Konzuli Hivatal ügyfélfogadási ideje: hétfőtől péntekig: 10:00 – 12:00 óra között

Vízum egyéb célú beutazás esetén:  www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_budapest.nsf/index_en/index_en?opendocument#   

Házikedvencek beutazása:

Tájékozódjon a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/cyprus.cfm honlapon. Továbbá javasoljuk, hogy érdeklődjön állatorvosánál!

Vám:

www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/index_en/index_en?OpenDocument

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Ciprus továbbra is megosztott, a görög és a török ciprióta közösség közötti rendezési tárgyalások ezidáig nem vezettek érdemi eredményre. Ciprus területének északi harmadán a nemzetközi közösség által – Törökország kivételével – el nem ismert ún. „Észak-ciprusi Török Köztársaság” működik. A kapcsolattartást az államalakulat hivatalos szerveivel az ENSZ határozatai tiltják. Ebből adódóan a konzuli érdekvédelem a kormány ellenőrzése alatt nem álló területeken nem lehetséges. Bár 2004-ben Ciprus egésze csatlakozott az Európai Unióhoz, a közösségi joganyag alkalmazása a ciprusi kérdés rendezéséig a kormány által nem ellenőrzött területeken felfüggesztésre került.

Ciprus nem tagja a schengeni térségnek.

Közlekedés:

Utazás, közlekedés biztonsága: a közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a sebességellenőrző radar (ha nem is mindig működik az összes). Autópályán a maximum megengedett sebesség 100 km/óra.

A téli időszakban a Troodos-hegység magasabban fekvő területei kizárólag négykerék meghajtású gépjárművel vagy hólánc használatával érhetőek el. A hegyi utakat a hatóságok rendszeresen takarítják, ám a kanyargós utakon fokozott csúszásveszélyre figyelmeztetnek az illetékesek. 

A Ciprusi Köztársaságban az infrastruktúra fejlett, a Nicosia - Larnaca, Nicosia - Limassol - Pafos, valamint Nicosia - Agia Napa útvonalakon jó minőségű autópálya van. A ciprusi autópályákon nincs díjfizetési kötelezettség. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedési rendszer még meglehetősen fejletlen, a járatok ritkák az átszállási lehetőségek korlátozottak. 

A nagyobb városokon belül működő buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi honlapokon lehet tájékozódni:

Nicosia: www.osel.com.cy/home-en 

Limassol: http://en.limassolbuses.com/ 

Larnaka: www.zinonasbuses.com/ 

Paphos: www.pafosbuses.com/ 

Agia Napa, Protaras, Paralimni és környéke: www.osea.com.cy/ 

Az üdülőövezetekben a buszközlekedés megfelelő alternatívája lehet a gépkocsi bérlésnek vagy a taxinak.

A városokat összekötő Intercity buszjáratokkal kapcsolatban az alábbi honlap ad bővebb felvilágosítást.

Nicosiából, Agia Napából és Larnakából a Paphos-i repülőtérre való ki- és bejutás meglehetősen drága. Nicosia, Limassol és Pafosz viszonylatában a Kapnos busztársaság közvetlen és megbízható reptéri transzfert üzemeltet. További információk ezen a  honlapon találhatóak.

Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs.

Az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi. A közlekedés - a brit hagyományokat követve - baloldali. A közlekedési kultúra nem kifejezetten magas. Az irányjelző használata nem általános. A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges, az érvényes jogosítványon túli feltételekről a bérbeadók adnak részletes felvilágosítást. Hegyi nevezetességek megtekintéséhez, vagy az Akamas félszigeten való túrázáshoz ajánlott a négykerék-meghajtású autó. Közlekedési baleset esetén mindenképpen hívjunk rendőrt és vetessünk fel jegyzőkönyvet!

A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt. Az utóbbi időben épültek rövidebb-hosszabb kerékpár útvonal szakaszok, de ezek hossza egyelőre elhanyagolható. A kerékpárosok az autósokra nézve is veszélyt jelentenek, ugyanis gyakori a városi utakon a kivilágítatlan kerékpár. A népszerű nyaralóhelyeken fokozottan érdemes óvni ingóságainkat, különösen úti és személyi okmányainkat. Tapasztalatunk szerint az éttermekben, bárokban érdemes figyelni a felszolgált italoknál, mert van tudomásunk olyan esetről, amikor az italba kábító hatású anyagot tettek, hogy az illetőtől értékeit megszerezhessék. Egyelőre ezt még nem értékeljük állandósult tendenciaként, de kockázati tényező lehet.

Az országot elhagyni repülővel lehet, rendszeres kompjárat nem üzemel. (Mint fentebb említettük, a sziget északi feléről, Kyreniából induló és oda érkező törökországi kompjáratok használata illegálisnak tekintendő, de turisták esetében nem büntetik. A Ciprus északi részén működő Ercan repülőterét a Ciprusi Kormány ugyancsak illegálisnak tekinti. A főváros nem rendelkezik repülőtérrel, a legközelebbi nemzetközi repülőtér Nicosiától 50 km-re található (Larnaca).

Pénz:

Cipruson a fizetési eszköz az euró. A bankok hétköznap általában 08.00-tól 14.30-ig tartanak nyitva, ám ez szezonálisan változik. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). A hivatalos pénzváltóknál ott is biztonságos a váltás.

A Ciprusi Köztársaság területén a bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs az észak-ciprusi terület cégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

Turisztikai információk

Cipruson a turizmus iparág igen fejlett. Idegenforgalommal, turisztikai látnivalókkal kapcsolatos részletes tájékoztatást erre a honlapra kattintva kaphatnak az érdeklődők.

Közigazgatás:

Állami és önkormányzati hatóságok viszonya magyar állampolgárokhoz alapvetően segítőkész, az ügyintézés viszont lassú.

Földrengés:

Ciprus ugyan földrengés veszélyes övezetben található, a rengések azonban kis intenzitásúak, néhány százévente fordul elő egy-egy nagyobb rengés. Más természeti katasztrófák nem jellemzőek.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Egy átlagos látogató védőoltások nélkül utazhat a szigetre (az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs). Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.

Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás (egyszeri 10 EUR/fő befizetésével), itt jellemző a sorban állás és a kórházi ellátás színvonala időnként kívánnivalót hagy maga után. Számos magán klinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. Egy orvosi vizit 40-50 €, a gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Orvosi rendelvény nélkül a legtöbb gyógyszer megvásárolható.

Az észak-ciprusi területen lévő egészségügyi ellátásról nincs információnk. Ciprusra érkezés előtt ajánlatos átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani. További tájékoztató a kártya kiváltásával kapcsolatosan ezen a honlapon olvasható. Az európai egészségbiztosítási kártya az észak-ciprusi területen nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, tisztázandó azonban a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

Hasznos telefonszámok

Általános segélykérő (mentők, rendőrség, tűzoltók)

112

Előhívószám: Ciprusi Köztársaság

357

Nicosia körzetszáma

22

Limassol körzetszáma

25

Larnaca körzetszáma

24

Pafos körzetszáma

26

Famagusta körzetszáma

23

  

Repülőterek

 

Larnaka Nemzetközi Repülőtére

77 778833, külföldről: +357 25 123022

Paphos Nemzetközi Repülőtere

77 778833, külföldről: +357 25 123022

  

Kórházak

 

Általános Közkórház Nicosia

22603000

Makareio Kórház (gyermekkórház)

22405000

Általános Közkórház Limassol

25801100

Általános Közkórház Larnaca

24800500

Általános Közkórház Paphos

26803100

Általános Közkórház Paralimni

23200000

  

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. 

Egyéb hasznos információ: