Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Prágában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 10. 18.
1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Szabadon, vagyis teszt és karantén nélkül lehetséges a Csehországba való beutazás az alábbi kategóriákba tartozó személyeknek:

Figyelem, fontos változás, hogy augusztus 23-tól a cseh fél az EU-s szabályozást alkalmazza és kizárólag digitálisan letöltött, vagy kinyomtatott EU-s covid igazolványt fogad el!

Magyar állampolgár más ország területéről a kiindulási ország színbesorolásától függően, illetve az arra vonatkozó feltételek szerint léphet be. Magyarország jelenleg piros besorolásban szerepel. A színbesorolás az alábbi linkeken található meg: 

https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/

https://koronavirus.mzcr.cz/en/list-of-countries-according-to-the-level-of-risk/

A COVID-19 tájékoztató telefonvonal (1221) angolul is elérhető a Cseh Köztársaságon belül, az ország bármely pontjáról naponta 8 és 19 óra között.

  • A cseh fél minden Magyarországon alkalmazott oltást elfogad. Aki mindkét oltást megkapta, és a második oltás óta eltelt legalább 2 hét, avagy Janssen vakcinával történő beoltását követően eltelt legalább 2 hét (ezt EU-s digitális Covid igazolvánnyal szükséges igazolni);
  • aki a beutazást megelőző 6 hónapon (180 napon) belül átesett a koronavírus fertőzésen (ezt EU-s digitális Covid igazolvánnyal szükséges igazolni);

Kiskorúaknak 6 és 18 év között, akik nem rendelkeznek oltással, védettségi igazolvánnyal, tesztre van szükségük, és az oltatlan nagykorúakra vonatkozó karanténkötelezettségnek is eleget kell tenniük. 

Megjegyzés: akik nem oltottak, nem estek át igazoltan a betegségen, de antitest/ellenanyag került náluk kimutatásra vérvizsgálat alapján, nekik teszt szükséges a beutazáshoz (és a szolgáltatások bizonyos körének igénybe vételéhez).

b. Kell-e teszt? 

Aki a fenti követelményeknek eleget téve rendelkezik oltással, azok számára nem szükséges teszt. 

Aki nincs beoltva, ill. aki már több, mint 180 napja átesett a betegségen és meggyógyult, de azóta nem lett beoltva), azok számára 72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi laboratóriumi antigén teszt szükséges a belépéshez, melyet a befejezett oltással nem rendelkezőknek legkorábban a belépést követő ötödik napon meg kell ismételni és ameddig annak eredménye nem ismert, karanténba kell vonulni. Az önkéntes karantén  minimum 5 nap.

Ugyancsak teszt szükséges a 6-18 év közötti, oltással/EU Covid igazolvánnyal nem rendelkező gyermekek belépéséhez is.

A teszteket cseh és/ vagy angol nyelven fogadják el.

Augusztus 23-tól kezdődően a negatív tesztet EU-s digitális Covid igazolvánnyal szükséges igazolni!

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Az alábbi oldalon: www.prijezdovyformular.cz (kivétel: akik csak tranzitálnak, számukra ez nem kötelező).

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Szabadon, vagyis teszt és karantén nélkül lehetséges a Csehországba való beutazás az oltottaknak, akik oltottságuk tényét digitálisan letöltött, vagy kinyomtatott EU-s covid igazolvánnyal igazolják.

A cseh fél minden Magyarországon alkalmazott oltást elfogad. 

e. Karanténkötelezettség: Befejezett oltással rendelkezőknek nincs, oltással nem rendelkezőknek van.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Az üzleti célú beutazásra az általános feltételek érvényesek (ld. b. és c. pont!).

g. Tranzitálási szabályok:

A tranzit szabad, a tranzitálóktól cseh részről nem követelnek sem tesztet, sem oltást, sem regisztrációs formula kitöltését,  de a tranzitálás időtartama nem haladhatja meg a 12 órát (és nem lehetséges közben megszállni!).

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Jelenleg nincs ilyen kategória, főszabályként az oltottak  szabadon, vagyis teszt és karantén nélkül  beutazhatnak.

i.  Egyéb hasznos infó:

Csehországban a határrendészet a Belügyminisztérium alá rendelt rendőrség hatáskörébe tartozik:

https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx

Nagyobb repterek elérhetőségei:

Prága – Letiště Václava Havla Praha Ruzyně

Tel.:+420 220 111 888

Brno - Letiště Brno-Tuřany 

Tel.: +420 545 521 111

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a légitársaságok a fent leírtaktól eltérő, szigorúbb szabályokat is megállapíthatnak, ezért ajánlott a légi úton történő belépés előtt a légitársasággal felvenni a kapcsolatot és tájékoztatást kérni az általuk alkalmazott szabályokról. 

Amennyiben problémák adódnak az utazási irodával, légitársasággal, további információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból:

Légi összeköttetés Prága és Budapest között jelenleg van. Csehország közúton és vasúton megközelíthető, átjárható.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a rzMZlRGgMZpU8EkzNzm2ma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a qkCopffV53WN1Ma29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok:

A Cseh Köztársaságban egyre csökkenő számú, a járványügyi helyzetből adódó korlátozás van érvényben a járványügyi törvény alapján:

  • Bizonyos szolgáltatások esetében, mint például kereskedelmi szálláshelyek igénybevétele vagy étteremlátogatás, szükséges az oltási igazolás vagy annak hiányában negatív teszteredmény felmutatása.
  • kötelező a respirátor minden zárt térben/épületben és a tömegközlekedési eszközökön (e kötelezettség alól kivételt kaptak a két év alatti gyermekek)
  • Csehországban 14 nap a tünetmentes betegek izolációs időszaka. 

A cseh kormány által fenntartott internetes felületeken, különösen pedig az Egészségügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, illetve a Nemzeti Egészségügyi Intézet honlapjain érhető el  további naprakész információ a koronavírussal kapcsolatban. 

Ezek elérhetőségei: 

Az  Egészségügyi Minisztérium Tájékoztatási Főosztálya üzembe helyezett egy naponta 9 és 17 óra között hívható  univerzális információs vonalat, melynek elérhetősége a következő: (+420) 224 972 222, illetve angolul rendelkezésre áll a COVID-19 tájékoztató telefonvonal (1221) naponta 8 és 19 óra között.

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Biztonsági helyzetét tekintve Csehország lényegében nem különbözik Magyarországtól vagy a szomszédos államoktól. Az általános közbiztonság jó, nincs ismert konkrét terrorfenyegetés. 

Lopás, rablás elleni védekezés

A turisták zsebéből, táskájából (szándékos) lökdösődés közben lopják el pénztárcájukat, ill. irataikat. Javasolt azokat maguknál tartani, nem őrizetlenül hagyni. A pénzt érdemes több helyre, jól zárható táskába, nadrágzsebbe elhelyezni. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMFigyelem: a gépjárművezetői engedély személyazonításra ugyan alkalmas, de NEM úti okmány! (Annak pótlása a Konzulátuson keresztül nem intézhető/igényelhető.)

Kiskorúak beutazása: 

Csehországban nem jogszabályi előírás a szülői hozzájáruló nyilatkozat léte a szülői kíséret nélkül utazó kiskorúak beutazása esetén. Egyes utasszállító cégek szabályai feltételekhez köthetik a kiskorúak kísérő nélküli utazását, erről célszerű tájékozódni az utaztató cégnél.

Vízum:

Vízum NEM szükséges, függetlenül a beutazás céljától és időtartamától.

Tartózkodási feltételek:

Magyar állampolgároknak bejelentési kötelezettségük van, ha csehországi tartózkodásuk meghaladja a 30 napot. Ezt a tartózkodás 30. napjáig kell bejelenteni a rendőrségen, kivéve, ha ezt a szállásadó megteszi. A prágai rendőrség ellenőrzi a kereskedelemi szálláshelyeket, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak érvényes útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal lehet bejelentkezni, a jogosítvány, vagy más okmány nem elég.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Forduljon állatorvosához! 

Vám: 

A határon már megszűnt, de mélységi vámellenőrzéssel viszont számolni kell. A fegyverek, kábítószerek tiltott áruk behozatalát ellenőrizhetik. A mindenkor aktuális beviteli limitek: https://www.celnisprava.cz/en/dane/informace-pro-fyzicke-osoby/Pages/quantity-limits-regarding-imports-of-goods-for-natural-persons.aspx 

Az Európai Unió területén valamennyi tagállamban, így a Cseh Köztársaságban is életbe lép 2019. december 14- től a termesztett és természeti környezetben élő növények védelme érdekében az új növényegészségügyi rendszer, melynek előírásai a kis mennyiségű, saját célú behozatalt is korlátozzák, és előírják az úti poggyászok kötelező ellenőrzését. Részletes tájékoztatás a Nébih honlapján található.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Parkolás

A nagyvárosokban parkolóhelyek nagy részét a helyi lakosok részére tartják fenn (kék csík+tábla jelzi). Itt és a külön táblával nem, de vastag sárga csíkkal jelzett helyeken nem szabad parkolni. A parkolási feltételek be nem tartása kerékbilincs felhelyezését, vagy a jármű elvontatását vonhatja maga után. A kerékbilincs hatósági eltávolításának díja, ill. az elszállított gépkocsi visszaadásának költsége akár a 2,5-3 ezer cseh koronát is elérheti.

Közlekedés

A Cseh Köztársaság területén november 1-től a gépkocsikon kötelező a téli gumik használata.

Engedélyezett maximális sebesség lakott területen belül: 50 km/h, lakott területen kívül, ill. autóúton: 90 km/h, autópályán: 130 km/h.

Gépjárművezetés:

A személygépkocsi (B kategória) vezetésére jogosító magyar gépjárművezetői engedély Csehországban az érvényességi idején belül minden további nélkül használható! 

Autópályamatrica:

A cseh autópályákon 2021. január 1-jén az eddig használt, szélvédőre felragasztandó autópályamatricát felváltja az elektronikus matricarendszer. Az e-matricák előre /maximum 90 nappal az érvényesség előtt/ is megvásárolhatók az alábbi helyeken: 

  • állami webáruház: www.edalnice.cz 
  • önkiszolgáló kioszkok Csehország határmenti területein, 
  • a Cseh Posta fiókjaiban

Egyes hibrid és környezetkímélő gépjárművek mentesülhetnek az úthasználati díj megfizetése alól, a mentesség azonban nem automatikus, külön kérelemre történik. A kérelem- űrlap cseh, angol és német nyelven szintén a fenti honlapon lesz elérhető https://edalnice.cz/hu/felmentes/index.html link alatt.

Részletes információk a fenti weboldalon találhatók, illetve az érdeklődő további tájékoztatást kaphat cseh és angol nyelven a 00420 222 266 755 telefonszámon, ill. az vQiXgarReJWLFf5TWxTGaW5mb0BlZGFsbmljZS5jeg== email-címen.

Autópálya-díjak:

10 napos, havi (a matricán jelölt nap+1 hó) és éves matrica kapható, ami a határátkelőhelyeken és a benzinkutaknál vásárolható meg. A matricára (felragasztás előtt) és az ellenőrző szelvényre rá kell írni a gépjármű rendszámát, ennek hiányát büntetik. Enélkül a helyszíni bírság elérheti az 5.000,- CZK-t. Aktuális matricaárak: www.motorway.cz/stickers

Gépjárművezetők, tehergépjárművek és autóbuszok vezetői figyelmébe, elektronikus útdíj:

2010. január 1-től Csehország autópályáin és gyorsforgalmi útjain a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek a megengedett legnagyobb össztömegnek és a megtett út hosszának megfelelő útdíjat kötelesek fizetni. Bővebb információ magyarul  az alábbi honlapon elérhető el.

Olyan esetekben, amikor jármű vezetője az EU-irányelvekben rögzített menet-, illetve pihenőidőt nem tartja be, a cseh rendőri és vámszervek 5.000-100.000 CZK összegű kauciót szabhatnak ki és annak befizetéséig a jármű nem haladhat tovább.

Autópálya felújítás:

A D1-es autópálya Brünn (Brno) és Prága közötti kb. 200 km-es szakaszának, valamint a D2-es autópálya SK-CZ határ és Brünn (Brno) közötti szakaszának felújítása továbbra sem készült el, a jövőben is számítani kell arra, hogy több olyan útszakasz van, ahol sávszűkítésekre és terelésekre kerül sor. 

Kérjük a gépjárművezetőket, csehországi autópályahasználat kapcsán fokozottan figyeljenek arra, hogy a lejárt érvényességi idejű cseh autópályamatricákat a szélvédőről távolítsák el, ui. a cseh hatóságok ezt fokozott szigorral ellenőrzik, illetve szankcionálják.

 Az aktuális információk cseh nyelven érhetők el az alábbi honlapon: www.dopravniinfo.cz 

Járműmentés

Balesetet szenvedett tehergépjármű vagy autóbusz mentéséhez, vontatásához általános gyakorlat szerint a cseh rendőrség hív ki erre szakosodott céget. 

Figyelem! A mentési költségek több ezer eurós tételt is kitehetnek

Tömegközlekedés Prágában

Prágában 0-6 éves kor között, ill. 70 év fölötti kor esetén ingyenes a közlekedés az EU-s (vagyis a magyar) állampolgárok számára is. A jegytípusokról az alábbi weboldal  ad részletes tájékoztatást. A 30 percig érvényes jegy ára 24 CZK, a 90 percig érvényes jegyé pedig 32 CZK. Mindkét jeggyel át is lehet szállni ezen időtartamon belül! 

Pénzváltás

Csehországban az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni. Magyar forintot kevés helyen váltanak, jobb cseh koronát vagy eurót hozni a turistának. Számos pénzváltó hirdeti úgy magát, hogy nem számol fel kezelési költséget („No Commission”), de ez esetben az általa alkalmazott árfolyam kedvezőtlenebb lehet. 

Telefonálás

Az általános segélyvonal a 112, ahol kapcsolni tudnak angolul/németül beszélő kezelőt. Csehországon belül telefonáláskor nincs előhívószám. Magyar mobil készülékről a 00-420 országkód után a kilenc jegyű hívószámot kell tárcsázni. 

Munkaszüneti napok Csehországban

Január 1. (Újév), Nagypéntek (változó időpontú ünnep), Húsvét hétfő (változó időpontú ünnep), Május 1. (A munka ünnepe), Május 8. (A győzelem napja), Július 5. (Cirill és Metód napja), Július 6. (Husz János máglyahalálának napja), Szeptember 28. (A cseh államiság napja), Október 28. (Csehszlovákia kikiáltásának ünnepe), November 17. (A „bársonyos forradalom” napja), December 24-25-26. (Karácsony). Csehországban nem szokás (a hétvégéhez közel eső) munkanapok áthelyezése. Pünkösd hétfő és Mindenszentek napja nem munkaszüneti nap.

Közegészség, egészségügyi helyzet, sürgősségi orvosi ellátás, egészség és balesetbiztosítás

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Az egészségügyi ellátás általános színvonala jó. Az EU más tagállamaihoz hasonlóan az ún. EU egészségbiztosítási kártya segítségével lehet igénybe venni a rövid távú beutazóknak (turisták, látogatók) nyújtott sürgősségi (cseh nyelven: akut) egészségügyi ellátást. Ennek hiányában csak fizetés ellenében biztosítják az orvosi ellátást. Munkaidőn túli és hétvégi sürgősségi ellátás esetén fizetni kell ún. sürgősségi/ügyeleti díjat (90 CZK). Kivéve, ha a sürgősségi kivizsgálás során az orvos megállapítja, hogy a beteg kórházi ápolásra szorul (akkor ezt utólag visszatérítik).

Teendők okmányok, pénz elvesztése/ellopása esetén

Prága belvárosában a Jungmannovo náměstí 9 alatti rendőrőrsön éjjel-nappal angolul is lehet bejelentést tenni lopás esetén. Útiokmány hiányában a Konzulátuson 30 euróért lehetséges ideiglenes útlevél igénylése! Amennyiben pénzét ellopták és nincs bankkártyája, leggyorsabban a Western Union (WU) pénzküldő szolgálat útján tud pénzhez jutni.