Európa

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Prágában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 07. 15.
A Cseh Köztársaság területén regisztrált koronavírus megbetegedések száma jelenleg 13 341. A cseh kormány által 2020. március 12-én kihirdetett veszélyhelyzet egyes korlátozásai enyhített formában ugyan, és főleg a gócponti térségekben, de továbbra is érvényben vannak.

Karviná, Ostrava, Frydek-Místek, Jihlava, Kutná Hora térségében helyi  vírusgócpontok alakultak ki, ezért Észak-Kelet Morvaország , illetve Kelet-Csehország ezen körzeteibe történő utazáskor fokozott körültekintést, valamint a helyben érvényben lévő szigorított higiénés viselkedési szabályok betartását javasoljuk (maszkviselés belső terekben, tömegközlekedési eszközökön, rendezvényeken, egészségügyi és szociális intézmények látogatásának mellőzése).

Június 5-től a magyar állampolgárok korlátozások (negatív teszt, karantén, úti cél megjelölése) nélkül utazhatnak Csehországba. 

A cseh kormány június elsejei ülésén három (alacsony, közepes és magas kockázatú) kategóriába sorolta az EU-s tagállamokat, zöld, sárga és piros színnel jelölve azokat. Magyarország a zöld, alacsony kockázatú kategóriába kapott besorolást. Az uniós országok közül Svédország van piros kategóriában, az európai nem uniós országok közül Szerbia, Montenegró, míg Ukrajna sárga.

Június 15-től szabadon utazhatnak át a zöld besorolású országokból érkezők a Cseh Köztársaság területén. Külföldi állampolgároknak a sárga és a piros országokból Csehországba történő beutazásakor szükséges a negatív PCR teszt. Uniós állampolgárok, akik piros vagy sárga országokból érkeznek tranzitálás céljából Csehországba, nem esnek korlátozás alá, amennyiben 24 órán belül elhagyják az országot. 

Május 26-tól a cseh-német, a cseh-osztrák és cseh-szlovák határon minden közúti és vasúti átkelőhely használható. 

A nemzetközi vasúti és busz járatok újra indítása fokozatosan zajlik. Július 13-tól helyreállt a közvetlen vasúti kapcsolat Prága Fő pályaudvar és Budapest Nyugati pályaudvar között. 

A Czech Airlines június 18-án újította fel budapesti járatát, mely jelenleg heti három alkalommal közlekedik.

A cseh hatóságok  fokozatosan feloldották a kulturális, sportrendezvényeket, koncerteket., nevezetességek látogathatóságát érintő korlátozásokat. Az üzletek, szolgáltatások, bevásárlóközpontok nyitvatartása, működése visszaállt a szokott rendbe . A beltéri és kültéri rendezvények részvételét  – megfelelő járványügyi helyzet esetén –, június 22-től 1000 főben maximalizálták.

A cseh kormány által fenntartott internetes felületeken, különösen pedig az Egészségügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, illetve a Nemzeti Egészségügyi Intézet honlapjain érhető el  további naprakész információ a koronavírussal kapcsolatban. 

Ezek elérhetőségei: 

Az  Egészségügyi Minisztérium Tájékoztatási Főosztálya üzembe helyezett egy naponta 9 és 17 óra között hívható  univerzális információs vonalat, melynek elérhetősége a következő:

(+420) 224 972 222.

A közintézményekben táblák, plakátok formájában is adnak általános tájékoztatást – több idegen nyelven is - a megbetegedéssel, illetve a követendő egészségtudatos magatartással kapcsolatban: Az elektronikus médiában szintén. Több helyütt fertőtlenítő kézmosó automatákat helyeztek el.

Szabályok:

1) maszk használata a tömegközlekedési eszközök közül már csak a metrón kötelező, azonban hivatalokban, bankokban eseti jelleggel használatát megkövetelhetik

2) gyakori kézmosás, fertőtlenítő gél használata, különösen akkor, ha olyan személlyel érintkezünk aki nyilvánvaló felsőlégúti megbetegedés tüneteit mutatja; 

3) kerüljük a közeli kontaktust olyan személlyel, aki látható, nyilvánvaló megfázási tüneteket mutat 

a) köhögés vagy tüsszentés esetén használjunk zsebkendőt, lehetőség szerint egyszer használatosat; 

b) ne tartózkodjunk olyan helységben, ahol nagyobb létszámú csoportosulás van 

c) a fenti elővigyázatossági szabályok betartására különösen ügyeljenek az idősebbek, a gyermekek, a krónikus megbetegedésben szenvedők, vagy a legyengült immunrendszerűek. 

Fentiek tudomásulvétele mellett, tekintettel arra, hogy a helyzet a továbbiakban is változhat, kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a koronavírusról szóló híreket, utazási tanácsokat, illetve a fent megadott internetes és telefonos tájékoztató források tartalmának változásait.    

Biztonság:

Biztonsági helyzetét tekintve Csehország lényegében nem különbözik Magyarországtól vagy a szomszédos államoktól. Az általános közbiztonság jó, nincs ismert konkrét terrorfenyegetés. 

Lopás, rablás elleni védekezés

A turisták zsebéből, táskájából (szándékos) lökdösődés közben lopják el pénztárcájukat, ill. irataikat. Javasolt azokat maguknál tartani, nem őrizetlenül hagyni. A pénzt érdemes több helyre, jól zárható táskába, nadrágzsebbe elhelyezni. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMFigyelem: a gépjárművezetői engedély személyazonításra ugyan alkalmas, de NEM úti okmány! (Annak pótlása a Konzulátuson keresztül nem intézhető/igényelhető.)

Kiskorúak beutazása: 

Csehországban nem jogszabályi előírás a szülői hozzájáruló nyilatkozat léte a szülői kíséret nélkül utazó kiskorúak beutazása esetén. Egyes utasszállító cégek szabályai feltételekhez köthetik a kiskorúak kísérő nélküli utazását, erről célszerű tájékozódni az utaztató cégnél.

Vízum:

Vízum NEM szükséges, függetlenül a beutazás céljától és időtartamától.

Tartózkodási feltételek:

Magyar állampolgároknak bejelentési kötelezettségük van, ha csehországi tartózkodásuk meghaladja a 30 napot. Ezt a tartózkodás 30. napjáig kell bejelenteni a rendőrségen, kivéve, ha ezt a szállásadó megteszi. A prágai rendőrség ellenőrzi a kereskedelemi szálláshelyeket, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak érvényes útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal lehet bejelentkezni, a jogosítvány, vagy más okmány nem elég.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Forduljon állatorvosához! 

Vám: 

A határon már megszűnt, de mélységi vámellenőrzéssel viszont számolni kell. A fegyverek, kábítószerek tiltott áruk behozatalát ellenőrizhetik. A mindenkor aktuális beviteli limitek: https://www.celnisprava.cz/en/dane/informace-pro-fyzicke-osoby/Pages/quantity-limits-regarding-imports-of-goods-for-natural-persons.aspx 

Az Európai Unió területén valamennyi tagállamban, így a Cseh Köztársaságban is életbe lép 2019. december 14- től a termesztett és természeti környezetben élő növények védelme érdekében az új növényegészségügyi rendszer, melynek előírásai a kis mennyiségű, saját célú behozatalt is korlátozzák, és előírják az úti poggyászok kötelező ellenőrzését. Részletes tájékoztatás a Nébih honlapján található.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Parkolás

A nagyvárosokban parkolóhelyek nagy részét a helyi lakosok részére tartják fenn (kék csík+tábla jelzi). Itt és a külön táblával nem, de vastag sárga csíkkal jelzett helyeken nem szabad parkolni. A parkolási feltételek be nem tartása kerékbilincs felhelyezését, vagy a jármű elvontatását vonhatja maga után. A kerékbilincs hatósági eltávolításának díja, ill. az elszállított gépkocsi visszaadásának költsége akár a 2,5-3 ezer cseh koronát is elérheti.

Közlekedés

A Cseh Köztársaság területén november 1-től a gépkocsikon kötelező a téli gumik használata.

Engedélyezett maximális sebesség lakott területen belül: 50 km/h, lakott területen kívül, ill. autóúton: 90 km/h, autópályán: 130 km/h.

Gépjárművezetés:

A személygépkocsi (B kategória) vezetésére jogosító magyar gépjárművezetői engedély Csehországban az érvényességi idején belül minden további nélkül használható! 

Autópálya-díjak:

10 napos, havi (a matricán jelölt nap+1 hó) és éves matrica kapható, ami a határátkelőhelyeken és a benzinkutaknál vásárolható meg. A matricára (felragasztás előtt) és az ellenőrző szelvényre rá kell írni a gépjármű rendszámát, ennek hiányát büntetik. Enélkül a helyszíni bírság elérheti az 5.000,- CZK-t. Aktuális matricaárak: www.motorway.cz/stickers

Gépjárművezetők, tehergépjárművek és autóbuszok vezetői figyelmébe, elektronikus útdíj:

2010. január 1-től Csehország autópályáin és gyorsforgalmi útjain a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek a megengedett legnagyobb össztömegnek és a megtett út hosszának megfelelő útdíjat kötelesek fizetni. Bővebb információ magyarul  az alábbi honlapon elérhető el.

Olyan esetekben, amikor jármű vezetője az EU-irányelvekben rögzített menet-, illetve pihenőidőt nem tartja be, a cseh rendőri és vámszervek 5.000-100.000 CZK összegű kauciót szabhatnak ki és annak befizetéséig a jármű nem haladhat tovább.

Autópálya felújítás:

A D1-es autópálya Brünn (Brno) és Prága közötti kb. 200 km-es szakaszának, valamint a D2-es autópálya SK-CZ határ és Brünn (Brno) közötti szakaszának felújítása továbbra sem készült el, a jövőben is számítani kell arra, hogy több olyan útszakasz van, ahol sávszűkítésekre és terelésekre kerül sor. 

Kérjük a gépjárművezetőket, csehországi autópályahasználat kapcsán fokozottan figyeljenek arra, hogy a lejárt érvényességi idejű cseh autópályamatricákat a szélvédőről távolítsák el, ui. a cseh hatóságok ezt fokozott szigorral ellenőrzik, illetve szankcionálják.

 Az aktuális információk cseh nyelven érhetők el az alábbi honlapon: www.dopravniinfo.cz 

Járműmentés

Balesetet szenvedett tehergépjármű vagy autóbusz mentéséhez, vontatásához általános gyakorlat szerint a cseh rendőrség hív ki erre szakosodott céget. 

Figyelem! A mentési költségek több ezer eurós tételt is kitehetnek

Tömegközlekedés Prágában

Prágában 0-6 éves kor között, ill. 70 év fölötti kor esetén ingyenes a közlekedés az EU-s (vagyis a magyar) állampolgárok számára is. A jegytípusokról az alábbi weboldal  ad részletes tájékoztatást. A 30 percig érvényes jegy ára 24 CZK, a 90 percig érvényes jegyé pedig 32 CZK. Mindkét jeggyel át is lehet szállni ezen időtartamon belül! 

Pénzváltás

Csehországban az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni. Magyar forintot kevés helyen váltanak, jobb cseh koronát vagy eurót hozni a turistának. Számos pénzváltó hirdeti úgy magát, hogy nem számol fel kezelési költséget („No Commission”), de ez esetben az általa alkalmazott árfolyam kedvezőtlenebb lehet. 

Telefonálás

Az általános segélyvonal a 112, ahol kapcsolni tudnak angolul/németül beszélő kezelőt. Csehországon belül telefonáláskor nincs előhívószám. Magyar mobil készülékről a 00-420 országkód után a kilenc jegyű hívószámot kell tárcsázni. 

Munkaszüneti napok Csehországban

Január 1. (Újév), Nagypéntek (változó időpontú ünnep), Húsvét hétfő (változó időpontú ünnep), Május 1. (A munka ünnepe), Május 8. (A győzelem napja), Július 5. (Cirill és Metód napja), Július 6. (Husz János máglyahalálának napja), Szeptember 28. (A cseh államiság napja), Október 28. (Csehszlovákia kikiáltásának ünnepe), November 17. (A „bársonyos forradalom” napja), December 24-25-26. (Karácsony). Csehországban nem szokás (a hétvégéhez közel eső) munkanapok áthelyezése. Pünkösd hétfő és Mindenszentek napja nem munkaszüneti nap.

Közegészség, egészségügyi helyzet, sürgősségi orvosi ellátás, egészség és balesetbiztosítás

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Az egészségügyi ellátás általános színvonala jó. Az EU más tagállamaihoz hasonlóan az ún. EU egészségbiztosítási kártya segítségével lehet igénybe venni a rövid távú beutazóknak (turisták, látogatók) nyújtott sürgősségi (cseh nyelven: akut) egészségügyi ellátást. Ennek hiányában csak fizetés ellenében biztosítják az orvosi ellátást. Munkaidőn túli és hétvégi sürgősségi ellátás esetén fizetni kell ún. sürgősségi/ügyeleti díjat (90 CZK). Kivéve, ha a sürgősségi kivizsgálás során az orvos megállapítja, hogy a beteg kórházi ápolásra szorul (akkor ezt utólag visszatérítik).

Teendők okmányok, pénz elvesztése/ellopása esetén

Prága belvárosában a Jungmannovo náměstí 9 alatti rendőrőrsön éjjel-nappal angolul is lehet bejelentést tenni lopás esetén. Útiokmány hiányában a Konzulátuson 30 euróért lehetséges ideiglenes útlevél igénylése! Amennyiben pénzét ellopták és nincs bankkártyája, leggyorsabban a Western Union (WU) pénzküldő szolgálat útján tud pénzhez jutni.