Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Prágában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 04. 15.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok szigorú feltételekkel, alapos és halaszthatatlan indok megléte esetén beutazhatnak)

b. Kell-e teszt? Igen. 

Az EU ajánlásait követve Csehország a járványügyi helyzet alapján beutazás szempontjából négy színkategóriába sorolta az országokat.

Magyarország március 15-től a sötétpiros (vörös) kategóriába kapott besorolást, ez jelenleg is érvényes. 

A sötétpiros (vörös) besorolás következtében 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre van szükség a belépéshez, majd legkorábban a beutazást követő 5. napot követően a sötétpiros(vörös) államokból érkezőknek helyben PCR tesztre kell menniük. E második teszt elkészültéig a beutazónak önkéntes karanténban kell lennie. A teszt eredményét jelenteni kell a lakhely/tartózkodás helye szerint illetékes tisztiorvosi szolgálat felé. 

Amennyiben a beutazó munkavállalás vagy tanulmányok végzése céljából érkezik, úgy a teszt eredményét be kell mutatnia a munkaadónak, vagy az oktatási intézménynek is. 

A beutazást követő 14 nap alatt, ha elhagyja tartózkodási helyét, FFP2 típusú respirátort kell viselnie.

Az illetékes megyei tisztiorvosi állomások címei:

Prága: 

http://www.hygpraha.cz/dokumenty/nova-pravidla-pro-prijezdy-do-cr-ze-zahranici-od-9--listopadu-2020-5438_5438_161_1.html

oIUfbGtoiGJ4AzTZY292aWQtaGNAaHlncHJhaGEuY3o=

Brno:

https://www.khsbrno.cz/dokumenty/pendleri_info.pdf

nwdvXjdUIJoiAWKDp8kYEDYYNxcGVuZGxlcmlAa2hzYnJuby5jeg==

Vidéki tisztiorvosi állomások online elérhetőségének felsorolása:

https://www.mzcr.cz/krajske-hygienicke-stanice/

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

A sötétpiros kategóriából érkezőknek a Csehországba való belépésüket megelőzően elektronikusan regisztrálni szükséges, az alábbi linken:

A regisztrációról szóló visszaigazolást az utazás alkalmával kinyomtatva ajánlott maguknál tartani.

d. Karanténkötelezettség: Van. 

A „b” pontban vázolt beutazási szabályok alapján legkorábban a beutazást követő 5 napot követően a sötétpiros (vörös) államokból érkezőknek helyben PCR tesztre kell menniük. E második teszt elkészültéig a beutazónak önkéntes karanténban kell lennie. Védettségi igazolvány felmutatásához kapcsolódó jogosultságok nincsenek.

e. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs erre vonatkozó kivétel, a fenti szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani. Kisebb csomag átvétele árufuvarozó cégeknek lehetséges.

f. Esetleges kivételek:

A 12 órán belüli tranzit színkategóriától függetlenül továbbra is lehetséges, akárcsak a sürgős egészségügyi, családi, munkahelyi vagy üzleti indok miatt történő, 12 órát meg nem haladó beutazás és tartózkodás. 

Tranzit esetén azonban kötelező 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén teszt eredménnyel rendelkezni  az országon történő átutazáshoz. 

Kiemelten ajánlott a fenti feltételek megléte esetén az utazáskor maguknál tartani a beutazás indokát igazoló dokumentumokat.

Csehország március 28-án 0:00 órától visszavonta a Németország felé tranzitáló szállítmányozók (transport personnel) negatív teszteredményre vonatkozó kötelezettségét, nincs tehát szükség a fuvarozók részéről teszteredmény felmutatására a Cseh Köztársaságon keresztül történő tranzitáláshoz.  

g. Kiutazás az országból:

2020. július 13-tól helyreállt a közvetlen vasúti kapcsolat Prága Fő pályaudvar és Budapest Nyugati pályaudvar között. 

Légi összeköttetés Prága és Budapest között jelenleg nincs Csehország közúton továbbra is megközelíthető, átjárható, kivéve Németország felé.

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a amlQBdYUom9DT4ZRjkwka29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a hUto8Mj2mjZhFa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Csehországban tartózkodókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

A Cseh Köztársaság területén regisztrált koronavírus megbetegedések száma jelenleg meghaladja az 1,5 millió főt.

A Cseh Köztársaságban számos, a járványügyi helyzetből adódó korlátozás van érvényben a járványügyi törvény alapján:

 • kül- és beltéren csak maximum 2 fő gyülekezhet
 • köztéren tartózkodni csak vásárlási vagy munkavégzési céllal lehetséges
 • kötelező a respirátor minden zárt térben/épületben és külterületen a tömegközlekedési eszközökön és megállóikban, (e kötelezettség alól kivételt kaptak a két év alatti gyermekek)
 • az éttermek, bárok klubok működését felfüggesztették, az éttermek csak kiadó ablakokkal üzemelhetnek
 • kereskedelmi szálláshelyek, hotel igénybevétele csak megbízás, meghívás, hitelt érdemlőn dokumentumokkal bizonyított  üzleti/munkakapcsolat alapján lehetséges, 
 • köztereken, nyilvános helyeken való alkoholfogyasztás tilos
 • a boltok és szolgáltatások nyitva vannak, azonban 15 nm-re csak egy fő juthat
 • bezárásra kerültek a konditermek, fitnesz szalonok, és uszodák
 • zárva vannak a színházak, a mozik, az állatkertek, a galériák, múzeumok, műemlékek, és könyvtárak
 • nem látogathatók kastélyok, várak, várromok
 • kórházlátogatási tilalom van
 • Csehországban 14 nap a tünetmentes betegek izolációs időszaka. 

A cseh kormány által fenntartott internetes felületeken, különösen pedig az Egészségügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, illetve a Nemzeti Egészségügyi Intézet honlapjain érhető el  további naprakész információ a koronavírussal kapcsolatban. 

Ezek elérhetőségei: 

Az  Egészségügyi Minisztérium Tájékoztatási Főosztálya üzembe helyezett egy naponta 9 és 17 óra között hívható  univerzális információs vonalat, melynek elérhetősége a következő: (+420) 224 972 222  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Biztonsági helyzetét tekintve Csehország lényegében nem különbözik Magyarországtól vagy a szomszédos államoktól. Az általános közbiztonság jó, nincs ismert konkrét terrorfenyegetés. 

Lopás, rablás elleni védekezés

A turisták zsebéből, táskájából (szándékos) lökdösődés közben lopják el pénztárcájukat, ill. irataikat. Javasolt azokat maguknál tartani, nem őrizetlenül hagyni. A pénzt érdemes több helyre, jól zárható táskába, nadrágzsebbe elhelyezni. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMFigyelem: a gépjárművezetői engedély személyazonításra ugyan alkalmas, de NEM úti okmány! (Annak pótlása a Konzulátuson keresztül nem intézhető/igényelhető.)

Kiskorúak beutazása: 

Csehországban nem jogszabályi előírás a szülői hozzájáruló nyilatkozat léte a szülői kíséret nélkül utazó kiskorúak beutazása esetén. Egyes utasszállító cégek szabályai feltételekhez köthetik a kiskorúak kísérő nélküli utazását, erről célszerű tájékozódni az utaztató cégnél.

Vízum:

Vízum NEM szükséges, függetlenül a beutazás céljától és időtartamától.

Tartózkodási feltételek:

Magyar állampolgároknak bejelentési kötelezettségük van, ha csehországi tartózkodásuk meghaladja a 30 napot. Ezt a tartózkodás 30. napjáig kell bejelenteni a rendőrségen, kivéve, ha ezt a szállásadó megteszi. A prágai rendőrség ellenőrzi a kereskedelemi szálláshelyeket, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak érvényes útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal lehet bejelentkezni, a jogosítvány, vagy más okmány nem elég.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Forduljon állatorvosához! 

Vám: 

A határon már megszűnt, de mélységi vámellenőrzéssel viszont számolni kell. A fegyverek, kábítószerek tiltott áruk behozatalát ellenőrizhetik. A mindenkor aktuális beviteli limitek: https://www.celnisprava.cz/en/dane/informace-pro-fyzicke-osoby/Pages/quantity-limits-regarding-imports-of-goods-for-natural-persons.aspx 

Az Európai Unió területén valamennyi tagállamban, így a Cseh Köztársaságban is életbe lép 2019. december 14- től a termesztett és természeti környezetben élő növények védelme érdekében az új növényegészségügyi rendszer, melynek előírásai a kis mennyiségű, saját célú behozatalt is korlátozzák, és előírják az úti poggyászok kötelező ellenőrzését. Részletes tájékoztatás a Nébih honlapján található.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Parkolás

A nagyvárosokban parkolóhelyek nagy részét a helyi lakosok részére tartják fenn (kék csík+tábla jelzi). Itt és a külön táblával nem, de vastag sárga csíkkal jelzett helyeken nem szabad parkolni. A parkolási feltételek be nem tartása kerékbilincs felhelyezését, vagy a jármű elvontatását vonhatja maga után. A kerékbilincs hatósági eltávolításának díja, ill. az elszállított gépkocsi visszaadásának költsége akár a 2,5-3 ezer cseh koronát is elérheti.

Közlekedés

A Cseh Köztársaság területén november 1-től a gépkocsikon kötelező a téli gumik használata.

Engedélyezett maximális sebesség lakott területen belül: 50 km/h, lakott területen kívül, ill. autóúton: 90 km/h, autópályán: 130 km/h.

Gépjárművezetés:

A személygépkocsi (B kategória) vezetésére jogosító magyar gépjárművezetői engedély Csehországban az érvényességi idején belül minden további nélkül használható! 

Autópályamatrica:

A cseh autópályákon 2021. január 1-jén az eddig használt, szélvédőre felragasztandó autópályamatricát felváltja az elektronikus matricarendszer. Az e-matricák előre /maximum 90 nappal az érvényesség előtt/ is megvásárolhatók az alábbi helyeken: 

 • állami webáruház: www.edalnice.cz 
 • önkiszolgáló kioszkok Csehország határmenti területein, 
 • a Cseh Posta fiókjaiban

Egyes hibrid és környezetkímélő gépjárművek mentesülhetnek az úthasználati díj megfizetése alól, a mentesség azonban nem automatikus, külön kérelemre történik. A kérelem- űrlap cseh, angol és német nyelven szintén a fenti honlapon lesz elérhető https://edalnice.cz/hu/felmentes/index.html link alatt.

Részletes információk a fenti weboldalon találhatók, illetve az érdeklődő további tájékoztatást kaphat cseh és angol nyelven a 00420 222 266 755 telefonszámon, ill. az zCcsKvz4ZrFlaW5mb0BlZGFsbmljZS5jeg== email-címen.

Autópálya-díjak:

10 napos, havi (a matricán jelölt nap+1 hó) és éves matrica kapható, ami a határátkelőhelyeken és a benzinkutaknál vásárolható meg. A matricára (felragasztás előtt) és az ellenőrző szelvényre rá kell írni a gépjármű rendszámát, ennek hiányát büntetik. Enélkül a helyszíni bírság elérheti az 5.000,- CZK-t. Aktuális matricaárak: www.motorway.cz/stickers

Gépjárművezetők, tehergépjárművek és autóbuszok vezetői figyelmébe, elektronikus útdíj:

2010. január 1-től Csehország autópályáin és gyorsforgalmi útjain a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek a megengedett legnagyobb össztömegnek és a megtett út hosszának megfelelő útdíjat kötelesek fizetni. Bővebb információ magyarul  az alábbi honlapon elérhető el.

Olyan esetekben, amikor jármű vezetője az EU-irányelvekben rögzített menet-, illetve pihenőidőt nem tartja be, a cseh rendőri és vámszervek 5.000-100.000 CZK összegű kauciót szabhatnak ki és annak befizetéséig a jármű nem haladhat tovább.

Autópálya felújítás:

A D1-es autópálya Brünn (Brno) és Prága közötti kb. 200 km-es szakaszának, valamint a D2-es autópálya SK-CZ határ és Brünn (Brno) közötti szakaszának felújítása továbbra sem készült el, a jövőben is számítani kell arra, hogy több olyan útszakasz van, ahol sávszűkítésekre és terelésekre kerül sor. 

Kérjük a gépjárművezetőket, csehországi autópályahasználat kapcsán fokozottan figyeljenek arra, hogy a lejárt érvényességi idejű cseh autópályamatricákat a szélvédőről távolítsák el, ui. a cseh hatóságok ezt fokozott szigorral ellenőrzik, illetve szankcionálják.

 Az aktuális információk cseh nyelven érhetők el az alábbi honlapon: www.dopravniinfo.cz 

Járműmentés

Balesetet szenvedett tehergépjármű vagy autóbusz mentéséhez, vontatásához általános gyakorlat szerint a cseh rendőrség hív ki erre szakosodott céget. 

Figyelem! A mentési költségek több ezer eurós tételt is kitehetnek

Tömegközlekedés Prágában

Prágában 0-6 éves kor között, ill. 70 év fölötti kor esetén ingyenes a közlekedés az EU-s (vagyis a magyar) állampolgárok számára is. A jegytípusokról az alábbi weboldal  ad részletes tájékoztatást. A 30 percig érvényes jegy ára 24 CZK, a 90 percig érvényes jegyé pedig 32 CZK. Mindkét jeggyel át is lehet szállni ezen időtartamon belül! 

Pénzváltás

Csehországban az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni. Magyar forintot kevés helyen váltanak, jobb cseh koronát vagy eurót hozni a turistának. Számos pénzváltó hirdeti úgy magát, hogy nem számol fel kezelési költséget („No Commission”), de ez esetben az általa alkalmazott árfolyam kedvezőtlenebb lehet. 

Telefonálás

Az általános segélyvonal a 112, ahol kapcsolni tudnak angolul/németül beszélő kezelőt. Csehországon belül telefonáláskor nincs előhívószám. Magyar mobil készülékről a 00-420 országkód után a kilenc jegyű hívószámot kell tárcsázni. 

Munkaszüneti napok Csehországban

Január 1. (Újév), Nagypéntek (változó időpontú ünnep), Húsvét hétfő (változó időpontú ünnep), Május 1. (A munka ünnepe), Május 8. (A győzelem napja), Július 5. (Cirill és Metód napja), Július 6. (Husz János máglyahalálának napja), Szeptember 28. (A cseh államiság napja), Október 28. (Csehszlovákia kikiáltásának ünnepe), November 17. (A „bársonyos forradalom” napja), December 24-25-26. (Karácsony). Csehországban nem szokás (a hétvégéhez közel eső) munkanapok áthelyezése. Pünkösd hétfő és Mindenszentek napja nem munkaszüneti nap.

Közegészség, egészségügyi helyzet, sürgősségi orvosi ellátás, egészség és balesetbiztosítás

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Az egészségügyi ellátás általános színvonala jó. Az EU más tagállamaihoz hasonlóan az ún. EU egészségbiztosítási kártya segítségével lehet igénybe venni a rövid távú beutazóknak (turisták, látogatók) nyújtott sürgősségi (cseh nyelven: akut) egészségügyi ellátást. Ennek hiányában csak fizetés ellenében biztosítják az orvosi ellátást. Munkaidőn túli és hétvégi sürgősségi ellátás esetén fizetni kell ún. sürgősségi/ügyeleti díjat (90 CZK). Kivéve, ha a sürgősségi kivizsgálás során az orvos megállapítja, hogy a beteg kórházi ápolásra szorul (akkor ezt utólag visszatérítik).

Teendők okmányok, pénz elvesztése/ellopása esetén

Prága belvárosában a Jungmannovo náměstí 9 alatti rendőrőrsön éjjel-nappal angolul is lehet bejelentést tenni lopás esetén. Útiokmány hiányában a Konzulátuson 30 euróért lehetséges ideiglenes útlevél igénylése! Amennyiben pénzét ellopták és nincs bankkártyája, leggyorsabban a Western Union (WU) pénzküldő szolgálat útján tud pénzhez jutni.