Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Koppenhágában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális: 

2021. 04. 07.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Dánia biztonsági listájára besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. 

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Dániába:

a. Be lehet-e utazni az országba? 

Igen, alapos indok fennállása esetén. (Pl. Üzleti út, munkavállalás, szállítmányozás, közeli hozzátartozó látogatása, születés, temetés, egészségügyi kezelés, bírósági idézés, stb.)

Repülővel: 

Csak olyan repülőgép érkezhet Dániába (légitársaság felelőssége), amelynek utasai (állampolgárságtól függetlenül) rendelkeznek a beszállás előtt 24 óránál nem régebb elvégzett, - angol nyelven kiállított - negatív koronavírus teszttel (PCR vagy gyorsteszt).

 A 24 órás tesztkötelezettség alól kivételt élveznek:

 • a 12 éven aluliak, 
 • azon személyek, akik az utazás előtt 2-12 hétben pozitív koronavírus teszttel rendelkeztek;
 • Feröerről és Grönlandról beutazók;
 • a nem kereskedelmi járatok utasai (pl. Cargo) 

Autóval / vonattal / busszal / komppal:

 • Dán állampolgárok és állandó dániai lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárok korlátozás nélkül beutazhatnak.
 • Állandó dániai lakhellyel nem rendelkező külföldi állampolgárok számára a belépés alapos indok fennállása esetén lehetséges. A belépés feltétele továbbá egy 24 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt (PCR vagy gyorsteszt) bemutatása. A 24 órás tesztkötelezettség alól kivételt élveznek:  
  - a 12 éven aluliak, 
  - a dán állampolgárok és dániai lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárok, 
  - a fuvarozók, szállítmányozók.

b. Kell-e teszt? Igen.

Egy darab 24 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszt (PCR vagy gyorsteszt), amely tartalmazza a belépni szándékozó személy nevét, a mintavétel időpontját és eredményét angol nyelven. (Részletesen lásd a) pont). 

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltási kötelezettség: Nincs.

Dánia egyelőre nem vezetett be külön beutazási szabályozásokat, engedményeket az oltások tekintetében. 

e. Karanténkötelezettség: 

A Dániába utazók belépéskor COVID-19 teszt szűrésen kell átesniük és 10 napos karanténba kell vonulniuk. A 10 napos karantén, egy a 4. nap után elvégzett PCR teszt negatív eredményével oldható fel. 

A repülővel érkezőknek az első tesztet (gyorstesztet) még a repülőtéren kell elvégezniük karanténba vonulás előtt, míg az autóval, vonattal és hajóval beutazóknak a Királyságba való belépést követő 24 órán belül kell szűrést végeztetniük.   

A karantén meghatározott indokok (pl. temetés, gyógykezelés, üzleti találkozó, stb.) esetén időszakosan megszakítható vagy teljesen feloldható. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Dánia a kiemelt fontosságú, üzleti célú beutazást az alapos beutazási indokok közé sorolja. A beutazás célját, helyét és időpontját egy a fogadó, dán üzleti partner/vállalat által kiállított dokumentációval igazolni szükséges.  

g. Esetleges kivételek:

Dánia továbbra is lehetővé teszi a tranzit forgalmat az átutazók számára szigorú feltételek mellett, amelyre 24 óra áll rendelkezésre. A tranzitot hitelt érdemlő módon alá kell támasztani.  

A 24 órás tesztkötelezettség a tranzit utasok esetén is fenn áll, amely alól kivétel élveznek:

 • a 12 éven aluliak;
 • a szállítmányozók;
 • a reptéren átszálló utasok, akik a tranzit zónát nem hagyják el;
 • utaskísérő személyzet tagjai;
 • azon személyek, akik az utazás előtt 2-12 hétben pozitív koronavírus teszttel rendelkeztek.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy sok esetben a légitársaságok, és egyéb személyszállítást szervező vállalatok is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél.   

h. Kiutazás az országból 

Nem korlátozott. 

i. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a HZJM7MWhNFQBa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a lKQVKuvmodubHpArhz2Dwa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

Járványügyi helyzet Dániában

Túl a harmadik hullámon Dánia továbbra is a fokozatos újra nyitás jegyében halad előre a járványügyi válságkezelésben, amelynek keretet és ütemtervet szab a dán parlament által március végén elfogadott nyitási stratégia. A folyamatosan bővülő enyhítő intézkedésekkel párhuzamosan, a járvány terjedése továbbra is kontroll alatt tartott. Az egyes vírusvariánsok észlelése és terjedése miatt ugyanakkor fenntartják a 4-es szintű készültséget, valamint az alábbi rendelkezéseket.

2021. április 20-ig az alábbi szabályozások hatályosak: 
 • beutazási korlátozások;
 • beltéren 5 főben, szabadban 10 főben, szabadtéri sporttevékenység esetén 50 főben korlátozott a gyülekezés;
 • a biztonsági távolság 2 méterben kerül meghatározásra;
 • szájmaszkviselési kötelezettség közterületeken (üzletek, közlekedési eszközök, intézmények);
 • vendéglátóipari egységek kizárólag elvitelre értékesíthetnek. 

Utazási lehetőségek

Közvetlen légiösszeköttetés

A közvetlen légiösszeköttetés egyelőre megszűnt Magyarország és Dánia között, így a Királyságba egyelőre csak átszállással egybekötött útvonalon lehet beutazni repülővel.

Komp

Németország és Dánia között, ritkított számban ugyan, de továbbra is közlekednek a kompok (Gedser-Rostock / Rødby-Puttgarden). Részletes információ: https://www.scandlines.com/kunden-service/cancellation-and-rebooking

Beutazási korlátozások Grönlandon és Feröeren

A Dán Királyság részét képező Grönlandon és Feröeren a beutazási korlátozások továbbra is saját hatáskörben kerülnek meghatározásra. 

 • Feröerre történő utazás előtt három nappal, valamint belépéskor egyaránt COVID-tesztet kell végezni, minden beutazó számára, állampolgárságtól függetlenül. Az eredmény kimutatásáig (általánosságban még aznap estig beérkezik) az érintettek számára az otthoni elkülönítés kötelező. Feröerre érkezést követő 6. nap újabb tesztet szükséges végeztetni. Részletes információk: https://corona.fo/?_l=en
 • Grönland egyelőre nem teszi lehetővé a beutazást külföldi állampolgárok részére. Részletes információk: https://corona.nun.gl/?sc_lang=da

Legfontosabb tájékoztató felületek, hírportálok, hasznos linkek: 

 • A dán hatóságok által közölt legfrissebb COVID-19 információk a  www.coronasmitte.dk honlapon érhetőek el.
 • Az Országos Rendőrfőkapitányság egyben forródrótot is működtet munkanapokon 8.00-16.00 óra között, amely a következő telefonszámon érhető el +45 70 20 60 44
 • Dán Egészségügyi Hatóság: www.sundhedsstyrelsen.dk
 • Dán Járványtani Intézet koronavírussal kapcsolatos statisztikai adatai  www.ssi.dk

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Dánia Európa egyik legbiztonságosabb országa, ahol a turistaként tartózkodó külföldiekre nem leselkednek különös említést érdemlő közbiztonsági kockázatok. Ugyanakkor a kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak. Koppenhága egyes zsúfolt városrészein (főpályaudvar és környéke, Tivoli, Christiania, repülőtér) célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre, javasolt a fokozott elővigyázatosság, különösen esténként.

Természeti katasztrófákkal kapcsolatos biztonsági kockázatokkal szintén nem kell számolni.

Dánia ideiglenesen visszaállította a Németország felöli határállomásain az országba belépni szándékozó személyek ellenőrzését. A fokozott ellenőrzés feloldásáig a Dániai kompok, valamint a Németország felöli szárazföldi határszakasz teljes területén lehet számítani az országba belépni szándékozók ellenőrzésére. A Dánia felől Svédországba utazóknak is felhívjuk figyelmét, hogy Svédország a Malmőt Koppenhágával összekötő hídon (Öresund-híd) továbbra is fenntartja az ellenőrzést.

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Az Európában általános terror fenyegetettség miatt Dániában narancssárga középszintű riasztás van életben, így az ilyen jellegű cselekmények előfordulása nem zárható ki. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

az utazás utolsó napjáig | További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN (Ideiglenes személyi igazolvánnyal a beutazás nehézségekbe ütközhet!)

az utazás utolsó napjáig

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzés: 
Az útlevélen és a személyi igazolványon kívül beutazásra jogosító úti okmánynak minősül még a bevándorolt és letelepedett jogállású személyek úti okmánya, az 1951. július 28-i egyezmény alapján kiállított utazási igazolvány és az 1954. szeptember 28-i egyezmény alapján kiállított utazási igazolvány hontalan személy részére. 

Beutazás a Feröer-szigetekre és Grönlandra

A Dániához tartozó, Feröer szigetek és Grönland autonóm tartományokba látogató magyar állampolgároknak a beutazása csak érvényes úti okmányokkal lehetséges. A Feröer szigetekre magyar állampolgár személyi igazolvánnyal is beutazhat. Grönlandra csak érvényes útlevéllel lehet belépni. 

További bővebb információval a dán hatóságok tudnak szolgálni az alábbi címeken:

Kiskorúak beutazása: 

A dán jogrendszer az egyedül vagy csak az egyik szülőjével utazó kiskorú személy Dániába történő belépéséhez nem írja elő szülői hozzájáruló nyilatkozat, szülői felügyeleti jog igazolása vagy egyéb dokumentáció felmutatását, azonban javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. Az egyedül utazó 12 év alatti kiskorúak esetében az adott repülőtársaság szabályozása az irányadó.

További információ >>

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:  Amennyiben életvitelszerűen, 90 napnál hosszabb ideig kíván Dániában tartózkodni, úgy a lakóhelye szerint illetékes dán Regionális Közigazgatási Hivatalban (Statsforvaltning) EU-s állampolgároknak kiállított tartózkodási igazolásért (EU-opholdsbevis) kell folyamodnia. 

Házikedvencek beutazása: 

Hasznos információt a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/Denmark.cfm oldalon talál. 

Vám:

Javasoljuk, hogy beutazás előtt tájékozódjon a Dániába behozható termékek köréről a dán vámhatóság több nyelven készült honlapján.

További hasznos információ az országról 

Közlekedés:

Teherszállítás:

Dániában a külföldi rendszámtáblával rendelkező tehergépkocsik napi 8 EUR úthasználati díj megfizetésére kötelezettek. 

Személygépkocsi regisztrációja:

Személygépkocsi regisztrációja: Az életvitelszerűen Dániában tartózkodó (tehát dán személyi számmal és érvényes dániai lakcímmel rendelkező) külföldi magánszemélynek a tartózkodási igazolása kiállításától számított 14 napon belül regisztráltatnia kell az általa használt gépkocsit a dán adóhatóságnál, és meg kell fizetnie a hatóság által megszabott (akár az autó becsült értékének 60%-ára rúgó) regisztrációs adót. 

A magyar jogosítvány cseréje a Borgerservice elnevezésű hatóságnál intézhető. 

Magyar jogosítvány használata Dániában:

2015. január 19-t követően életbelépett törvény értelmében, amennyiben a magyar állampolgár tartósan letelepedett Dániában, úgy a magyar jogosítvány használatát be kell jelenteni a dán hatóságoknál abban az esetben, ha tartózkodása meghaladja a 90 napot. Állampolgárok igazoltatása esetén a rendőrség a dán hatóságok által kiállított látogató (Visitor’s Driving Licence) jogosítványt kéri! A dán látogató jogosítvány kiváltásához magyar állampolgároknak nem kell különbözeti kreszvizsgát tenniük. Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a dán közlekedési szabályok fokozottan védik a kerékpárosokat és a gyalogosokat, akik ennek tudatában vesznek részt a forgalomban.

További bővebb információt az alábbi weblapon talál: www.fstyr.dk/da.aspx 

Sürgősségi telefonszámok:

Rendőrség: 114 (00 45 33 14 14 48)
Tűzoltóság: 112
Mentők: 112

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az országba látogató külföldieknek semmilyen különleges egészségügyi kockázati tényezővel nem kell számolniuk. A dán egészségügyi ellátórendszer magas színvonalú, a születéskor várható átlagos élettartam 78 év. Amennyiben a Dániába turistaként látogató magyar állampolgár rendelkezik Magyarországon egészségügyi biztosítási jogviszonnyal, úgy az Országos Egészségügyi Pénztárnál ún. Európa Egészségbiztosítási Kártyát válthat ki. E kártya felmutatásával Dániában is jogosult az ingyenes, orvosilag indokolt egészségügyi és kórházi ellátásra, de a fogászati ellátás minden esetben díjköteles.

Egyéb információért keresse fel a koppenhágai külképviseletünk honlapját.