Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Koppenhágában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális: 

2021. 10. 22.
1.  A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni Dániába:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Dánia meghatározott kritériumrendszer alapján négy színkategóriát különböztet meg - zöld, citromsárga, narancssárga és piros - amely alá a világ országait járványügyi helyzetük kockázatelemzése alapján besorol (https://coronasmitte.dk/raad-og-regler/emner/rejser-til-eller-via-danmark/kategorisering-af-lande).

Magyarország jelenleg a legkedvezőbb, zöld kategória kritériumainak felel meg. Az alábbiakban ismertetett szabályozások a Magyarországról, tehát mint zöld minősítésű országból történő beutazás kondícióit részletezik, figyelemmel a július 1-jétől érvénybe lépett könnyítésekre. (Egyéb ország(ok)ból történő beutazás esetén, javasoljuk ellenőrizni az adott ország színkód alapján történő besorolását és az azzal járó feltételeket a következő linkre kattintva: https://coronasmitte.dk/raad-og-regler/emner/rejser-til-eller-via-danmark/kategorisering-af-lande.)

   Belépés előtti
tesztkötelezettség  
Tesztkötelezettség
repülőgépbe beszálláskor 
Belépés utáni tesztkötelezettség  Karantén-
kötelezettség 
Alapos indok igazolása  Tranzittal járó tesztkötelezettség 
Oltás vagy korábbi fertőzés
révén védettséget nem élvezők 
Van (külföldiek számára)  Nincs Nincs Nincs Nem szükséges Van
Az elmúlt 12 hónapban
COVID fertőzésen átesettek
Nincs Nincs Nincs Nincs Nem szükséges Nincs
EMA által jóváhagyott védőoltás
révén védettséget élvezők
Nincs Nincs Nincs Nincs Nem szükséges Nincs


Az uniós igazolványt („European Corona Passport/EESZT applikáció”) Dánia az alábbi feltételek legalább egyikének teljesülésével fogadja el:

 1. Negatív koronavírus-teszt: immunitással nem rendelkező személyeknek egy 72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet kell felmutatniuk.
 2. Védőoltás: a védettséget azon személyek esetében ismerik el a dán a hatóságok, akik az Európai Gyógyszerügynökség  által elfogadott vakcina egyikéből (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) megkapták a szükséges számú (általában 2) oltást és azóta legalább 14 nap eltelt. 
 3. Korábbi koronavírus fertőzés: az érintett személyek immunitásukat egy az utazást megelőzően legalább két héttel korábban, de egy évnél nem régebben elvégzett pozitív PCR teszttel tudják igazolni.  

Az egységes európai koronaútlevél alkalmazása valamint a beutazási korlátozások 15 éven aluli kiskorúakra nem vonatkoznak. 

b. Kell-e teszt? Igen.

Azon külföldi, állandó dániai lakhellyel nem rendelkező állampolgárokkal szemben, akik EMA által jóváhagyott védőoltás vagy korábbi COVID-19 fertőzés révén nem rendelkeznek védettséggel, tesztkötelezettség áll fenn.

A kockázatmentességet egy darab, a belépés előtt 72 óránál nem régebben elvégzett negatív PCR, vagy  48 óránál nem régebbi negatív antigén teszttel lehet igazolni, amely tartalmazza a belépni szándékozó személy nevét, a mintavétel időpontját és eredményét angol nyelven. (Részletesen lásd a. pont).

Tesztkötelezettség alól mentesülnek azon személyek, akik: 

 • egy az EMA által elfogadott koronavírus elleni vakcina révén teljes védettséget élveznek (Részletesen lásd a. pont). 
 • az utazás előtt legalább két héttel, de egy évnél nem régebben elvégzett pozitív koronavírus teszttel rendelkeznek és ezt igazolni tudják;
 • 15 éven aluliak.

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d.  Oltottsággal járó kedvezmények: kizárólagosan oltottságra irányulóan nincsenek.

(Részletekért lásd a. pont.)

e. Karanténkötelezettség: Nincs, mind addig, amíg Magyarország zöld, citromsárga vagy narancssárga besorolás alatt áll. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Beutazás lehetséges, karanténkötelezettség és üzleti célú utazás igazolása nélkül. Tesztkötelezettségről bővebben lásd a) pont.  

g. Tranzitálási szabályok:

Dánia a belépés előtt 72 óránál nem régebben elvégzett negatív PCR, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszt ellenében továbbra is lehetővé teszi a tranzit forgalmat, amelyre 24 óra áll rendelkezésre. A tranzitot hitelt érdemlő módon alá kell támasztani. 

A tesztkötelezettség tehát a tranzit utasok esetén is fenn áll, amely alól kivétel élveznek:

 • a 15 éven aluliak;
 • a szállítmányozók;
 • a reptéren átszálló utasok, akik a tranzit zónát nem hagyják el;
 • utaskísérő személyzet tagjai;
 • azon személyek, akik egy az EMA által elfogadott koronavírus elleni vakcina révén teljes védettséget élveznek; 
 • azon személyek, akik az utazás előtt két héttel, de egy évnél nem régebben pozitív koronavírus teszttel rendelkeztek, és ezt igazolják.

Részletek: https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark/foreigners-in-transit

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy sok esetben a légitársaságok, és egyéb személyszállítást szervező vállalatok is hozhatnak rendelkezéseket, szabályokat, amelyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél.   

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Beutazási korlátozások alól alapvetően a dán állampolgárok, és a dániai állandó lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárok mentesülnek, ám amennyiben a hazatérés nem zöld vagy citromsárga besorolású országból történik, úgy teszt- és karanténkötelezettség akár részükre is fennállhat. (Részletek: https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark)

i. Egyéb hasznos információ: 

A dán hatóságok által közölt legfrissebb COVID-19 információk a  www.coronasmitte.dk honlapon érhetőek el.

Az Országos Rendőrfőkapitányság egyben forródrótot is működtet munkanapokon 8.00-16.00 óra között, amely a következő telefonszámon érhető el +45 70 20 60 44

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2. Kiutazás az országból 

Nem korlátozott. 

3. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a pVkccxZyYFXPle5ZJ10Da29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a sXFKJIYuFKbdBaBu4JwxZa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4. Járványügyi helyzet Dániában

Miután a járványügyi helyzet hónapok óta stabil és kontroll alatt tartott, Dánia 2021. szeptember 10-től nem minősíti „társadalmilag kritikus betegségnek” a Covid-19-et, így a beutazási korlátozásokon kívül, megszűntek a járvány okán elrendelt egészségügyi és biztonsági intézkedések (pl. szájmaszk viselete, biztonsági távolságtartás, gyülekezési korlát, védettségi igazolvány használata, stb.). Noha a járvány terjedéséért legnagyobb mértékben továbbra is a delta-variáns a felelős, a napi fertőzöttségi adatokban csökkenő tendencia mutatkozik. Újabb országos szintű lezárások, korlátozások esélye egyelőre alacsony, s amennyiben mégis hirtelen megugranának a fertőzési statisztikák egy adott településen vagy önkormányzati körzeten belül, akkor annak kezelését a dán hatóságok helyben igyekeznek rendkívüli intézkedésekkel kezelni.  

Utazási lehetőségek

Közvetlen légiösszeköttetés

A közvetlen légiösszeköttetés újraindult Magyarország és Dánia között. 

Komp

Németország és Dánia között, ritkított számban ugyan, de továbbra is közlekednek a kompok (Gedser-Rostock / Rødby-Puttgarden). Részletes információ: https://www.scandlines.com/kunden-service/cancellation-and-rebooking

Beutazási korlátozások Grönlandon és Feröeren

A Dán Királyság részét képező Grönlandon és Feröeren a beutazási korlátozások továbbra is saját hatáskörben kerülnek meghatározásra. 

Legfontosabb tájékoztató felületek, hírportálok, hasznos linkek: 

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Dánia Európa egyik legbiztonságosabb országa, ahol a turistaként tartózkodó külföldiekre nem leselkednek különös említést érdemlő közbiztonsági kockázatok. Ugyanakkor a kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak. Koppenhága egyes zsúfolt városrészein (főpályaudvar és környéke, Tivoli, Christiania, repülőtér) célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre, javasolt a fokozott elővigyázatosság, különösen esténként.

Természeti katasztrófákkal kapcsolatos biztonsági kockázatokkal szintén nem kell számolni.

Dánia ideiglenesen visszaállította a Németország felöli határállomásain az országba belépni szándékozó személyek ellenőrzését. A fokozott ellenőrzés feloldásáig a Dániai kompok, valamint a Németország felöli szárazföldi határszakasz teljes területén lehet számítani az országba belépni szándékozók ellenőrzésére. A Dánia felől Svédországba utazóknak is felhívjuk figyelmét, hogy Svédország a Malmőt Koppenhágával összekötő hídon (Öresund-híd) továbbra is fenntartja az ellenőrzést.

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Az Európában általános terror fenyegetettség miatt Dániában narancssárga középszintű riasztás van életben, így az ilyen jellegű cselekmények előfordulása nem zárható ki. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

az utazás utolsó napjáig | További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN (Ideiglenes személyi igazolvánnyal a beutazás nehézségekbe ütközhet!)

az utazás utolsó napjáig

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzés: 
Az útlevélen és a személyi igazolványon kívül beutazásra jogosító úti okmánynak minősül még a bevándorolt és letelepedett jogállású személyek úti okmánya, az 1951. július 28-i egyezmény alapján kiállított utazási igazolvány és az 1954. szeptember 28-i egyezmény alapján kiállított utazási igazolvány hontalan személy részére. 

Beutazás a Feröer-szigetekre és Grönlandra

A Dániához tartozó, Feröer szigetek és Grönland autonóm tartományokba látogató magyar állampolgároknak a beutazása csak érvényes úti okmányokkal lehetséges. A Feröer szigetekre magyar állampolgár személyi igazolvánnyal is beutazhat. Grönlandra csak érvényes útlevéllel lehet belépni. 

További bővebb információval a dán hatóságok tudnak szolgálni az alábbi címeken:

Kiskorúak beutazása: 

A dán jogrendszer az egyedül vagy csak az egyik szülőjével utazó kiskorú személy Dániába történő belépéséhez nem írja elő szülői hozzájáruló nyilatkozat, szülői felügyeleti jog igazolása vagy egyéb dokumentáció felmutatását, azonban javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. Az egyedül utazó 12 év alatti kiskorúak esetében az adott repülőtársaság szabályozása az irányadó.

További információ >>

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:  Amennyiben életvitelszerűen, 90 napnál hosszabb ideig kíván Dániában tartózkodni, úgy a lakóhelye szerint illetékes dán Regionális Közigazgatási Hivatalban (Statsforvaltning) EU-s állampolgároknak kiállított tartózkodási igazolásért (EU-opholdsbevis) kell folyamodnia. 

Házikedvencek beutazása: 

Hasznos információt a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/Denmark.cfm oldalon talál. 

Vám:

Javasoljuk, hogy beutazás előtt tájékozódjon a Dániába behozható termékek köréről a dán vámhatóság több nyelven készült honlapján.

További hasznos információ az országról 

Közlekedés:

Teherszállítás:

Dániában a külföldi rendszámtáblával rendelkező tehergépkocsik napi 8 EUR úthasználati díj megfizetésére kötelezettek. 

Személygépkocsi regisztrációja:

Személygépkocsi regisztrációja: Az életvitelszerűen Dániában tartózkodó (tehát dán személyi számmal és érvényes dániai lakcímmel rendelkező) külföldi magánszemélynek a tartózkodási igazolása kiállításától számított 14 napon belül regisztráltatnia kell az általa használt gépkocsit a dán adóhatóságnál, és meg kell fizetnie a hatóság által megszabott (akár az autó becsült értékének 60%-ára rúgó) regisztrációs adót. 

A magyar jogosítvány cseréje a Borgerservice elnevezésű hatóságnál intézhető. 

Magyar jogosítvány használata Dániában:

2015. január 19-t követően életbelépett törvény értelmében, amennyiben a magyar állampolgár tartósan letelepedett Dániában, úgy a magyar jogosítvány használatát be kell jelenteni a dán hatóságoknál abban az esetben, ha tartózkodása meghaladja a 90 napot. Állampolgárok igazoltatása esetén a rendőrség a dán hatóságok által kiállított látogató (Visitor’s Driving Licence) jogosítványt kéri! A dán látogató jogosítvány kiváltásához magyar állampolgároknak nem kell különbözeti kreszvizsgát tenniük. Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a dán közlekedési szabályok fokozottan védik a kerékpárosokat és a gyalogosokat, akik ennek tudatában vesznek részt a forgalomban.

További bővebb információt az alábbi weblapon talál: www.fstyr.dk/da.aspx 

Sürgősségi telefonszámok:

Rendőrség: 114 (00 45 33 14 14 48)
Tűzoltóság: 112
Mentők: 112

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az országba látogató külföldieknek semmilyen különleges egészségügyi kockázati tényezővel nem kell számolniuk. A dán egészségügyi ellátórendszer magas színvonalú, a születéskor várható átlagos élettartam 78 év. Amennyiben a Dániába turistaként látogató magyar állampolgár rendelkezik Magyarországon egészségügyi biztosítási jogviszonnyal, úgy az Országos Egészségügyi Pénztárnál ún. Európa Egészségbiztosítási Kártyát válthat ki. E kártya felmutatásával Dániában is jogosult az ingyenes, orvosilag indokolt egészségügyi és kórházi ellátásra, de a fogászati ellátás minden esetben díjköteles.

Egyéb információért keresse fel a koppenhágai külképviseletünk honlapját.