Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:

Aktuális:

2021. 01. 15.
Észtországban 10 napos kötelező házi karantén van érvényben a Magyarországról érkezőkkel szemben.

Az észt kormány döntése nyomán 2021. január 15-től a magas fertőzöttségi rátával rendelkező országokból (így Magyarországról) érkező személyek esetében – amennyiben ki akarják váltani a kötelező 10 napos karantént – kötelező a tesztelés a beutazást megelőzően és azt követően is. Az első koronavírus PCR-tesztet legkésőbb 72 órával az Észtországba történő megérkezést megelőzően kell elvégezni, a második tesztet pedig Észtországban lehet elvégezni, legkorábban az előző teszttől számított hatodik napot követően. Amennyiben mindkét teszt negatív, az illető mentesül a karanténkötelezettség alól.

Azon országok esetében, ahol a fertőzöttek aránya 100.000 lakosra vetítve a megelőző 14 napban 150 esetnél kevesebb volt, a beutazó illetőnek nem kell karanténba vonulnia.

12 év alatti gyerekek esetében nem kell tesztet végezni. A határon történő teszteléssel kapcsolatban bővebb információt a https://koroonatestimine.ee/en/ linken talál.

Az Észtországban végzett teszt eredményének megérkezéséig szigorúan kötelező a házi karantén. Amennyiben mindkét tesztet Észtországban készítik, az első negatív teszteredményt követően 7 napig csak korlátozott karantén-kötelezettség van, amely lehetővé teszi, hogy az érintett személy bejárjon dolgozni és elmenjen élelmiszert vásárolni. Azonban el kell kerülni minden nem szükséges érintkezést másokkal. Az első teszteredményének kézhezvételét követő legalább 7 nap elteltével egy második tesztet is el kell végezni. Amennyiben a második teszt eredménye is negatív, megszűnik a karantén-kötelezettség. 

Aki munkavállalás céljából érkezik Észtországba az Európai Unió és az EU által közzétett listán szerepelő országokon kívüli országokból, annak mindenképpen be kell tartania a 10 napos házi karantént, nem válthatja ki negatív tesztekkel. 

A kötelező karantén alól azon alábbi esetekben is lehet mentesülni, ha az Észtországba érkező személy nem mutatja a fertőzés tüneteit és: 

 • diplomáciai vagy konzuli képviselet alkalmazottja vagy annak családtagja vagy nemzetközi katonai együttműködés keretében Észtországba érkező személy;
 • közvetlenül érintett áru és nyersanyagok szállításában, beleértve azok pakolását is; 
 • orvosi vagy a vészhelyzet megoldásához elengedhetetlenül szükséges szolgáltatásokat nyújt; 
 • közvetlenül érintett áruk és személyek nemzetközi szállításában, beleértve a nemzetközi közlekedési eszközök személyzeti és kiszolgáló személyzetét, továbbá a szállítóeszközök karbantartását és javítását végző szakembereket; 
 • turistacsoportoknak nyújt szolgáltatást és közvetlenül érintett személyszállítás biztosításában; 
 • a kritikus szolgáltatások, IT és kommunikációs infrastruktúra folyamatos működését biztosító munkavállalók, az utóbbi kettő akkor, ha azok elengedhetetlenül szükségesek az adott cég működéséhez; 
 • külföldi állampolgár, aki lakóhelyeként szolgáló országába való eljutása során azonnal tranzitál Észtországon keresztül; 
 • külföldi állampolgár, aki a rendőrségtől és határőrségtől különleges engedélyt kapott a belépésre. 

Az Észtországba sürgős családi okok miatt érkezőkre vonatkozó szabályozás értelmében: 

 • a sürgős családi okok miatt Észtországba beutazni szándékozók esetében egy (darab), a megérkezésüket követően elvégzett és negatív eredményt mutató koronavírus-tesztet követően engedélyezik számukra a sürgős családi eseményen való részvételt, amely a következőket jelentheti: gyerek születésének megünneplése, temetés, valamilyen sürgős, és elkerülhetetlen egészségügyi esemény, például egy beteg személy meglátogatása, 
 • sürgős családi eseményen való részvétel során minden szükséges intézkedést be kell tartani annak érdekében, hogy meggátolják a koronavírus-fertőzés terjedését, továbbá a más emberekkel való kontaktusokat a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell. 

Az egyes országokkal és a házi karanténnal kapcsolatos követelményekről minden pénteken (délután-este) frissített információt tesznek közzé az észt külügyminisztérium alábbi honlapján: https://vm.ee/en/information-countries-and-quarantine-requirements-passengers-arriving-europe

A karantén megállapításánál az utazás során, akár tranzitálással, érintett országokat mind figyelembe veszik!

Harmadik országok tünetmentes állampolgárainak – akik munkavállalás vagy tanulás céljából érkeznek Észtországba – megérkezésükkor karanténba kell vonulniuk (kivéve, ha olyan országból érkeznek, amelynek fertőzési rátája 100.000 lakosra vetítve 150 esetnél kevesebb), amely a következőket jelenti:

 • a munkáltatónak vagy az oktatási intézetnek kötelező szállítást biztosítani részükre megérkezésükkor és gondoskodnia kell róla, hogy 10 napig karanténban lesznek Észtországban;
 • a munkáltató vagy az oktatási intézmény gondoskodik arról, hogy a munkavállalón vagy diákon elvégeznek két SARS CoV-2 tesztet, az elsőt megérkezéskor, a másodikat az érkezést követő 10. napon;
 • a munkavállaló vagy diák a fentieknek megfelelően Észtországba érkezését követően első 10 napban nem kezdheti meg munkáját vagy tanulmányait;
 • a munkavállaló vagy diák munkáját vagy tanulmányait Észtországba érkezését követő 11. napon kezdheti meg azzal a feltétellel, hogy a második koronavírus tesztje negatív volt.

Az Észtországban állandó lakóhellyel rendelkező koronavírus-gyanús személyek, a háziorvossal történt telefonos konzultáció eredményétől függően, elektronikus formában maguk is bejelentkezhetnek koronavírus tesztelésre. Ha ezzel a lehetőséggel a páciens nem szeretne élni, akkor továbbra is a háziorvos jelentkezteti be a tesztelésre.

Az észt külügyminisztérium angol nyelvű közleményei az alábbi linken érhetők el: https://vm.ee/en/news

Az észt külügyminisztérium észt nyelvű utazási tanácsai az alábbi linken érhetők el: https://reisitargalt.vm.ee/

Az észt Egészségügyi Hivatal angol nyelvű közleményei az alábbi linken érhetők el: https://www.terviseamet.ee/en/news

Az észt Egészségügyi Hivatal koronavírusról tájékoztató angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://www.terviseamet.ee/en/covid19

Az Észtországba érkezőknek javasolt letölteni a (bluetooth-al működő) HOIA elnevezésű applikációt, amely a telefonon keresztül segít azonosítani a környezetben lévő esetleges közeli kontaktusokat és ezáltal előre jelezve a fertőzésveszélyt: https://hoia.me/en/ 

Tünetek jelentkezése esetén fel kell hívni a háziorvost, vagy a háziorvosi tanácsadóvonalat (1220).  

Észtországon belül jelenleg az alábbi főbb kormányzati megelőző, illetve korlátozó országos intézkedések vannak életben:

Munkahelyeken:

 • Az alkalmazottak számára, hogy lehetőség szerint távmunkában dolgozzanak.
 • A munkaadóknak azt javasolják, hogy készítsenek távmunka-tervet, és gondoskodjanak a távmunkáról, ha valaki a munkahelyen koronavírussal fertőződik meg.
 • Javasolt az összes olyan közös rendezvény lemondása, amelyeken olyan emberek vesznek részt, akik nincsenek munkahelyi kapcsolatban nap mint nap. 

Otthon:

 • Mielőtt találkozna egy veszélyeztetett személlyel, győződjön meg róla, hogy saját maga nem fertőzött, továbbá a látogatás során: viseljen maszkot, tartson biztonságos távolságot és mosson a kezet.
 • A szociális intézményeknek biztosítaniuk kell a kockázati csoportba tartozó emberek számára a biztonságos kapcsolattartás és érintés nélküli kommunikáció lehetőségét.
 • A koronavírussal fertőzöttekkel egy háztartásban élő embereknek be kell tartaniuk a biztonsági előírásokat - beleértve a maszk viselését, a távolságtartást és, ha lehetséges, kerülni kell a fertőzöttel való érintkezést, valamint rendszeresen kezet kell mosni.

Nyilvános helyeken és tömegközlekedési eszközökön:

 • Maszk viselésének vagy az orr és a száj eltakarásának kötelezettsége a nyilvános beltéri helyiségekben, ideértve a tömegközlekedési és szolgáltatási pontokat is. Ez a kötelezettség nem vonatkozik a 12 évesnél fiatalabb gyermekekre, vagy ha a maszk viselése egészségügyi okokból, speciális igényekből, a munka vagy tevékenység jellegéből vagy más fontos okból nem lehetséges. A kormány kéri a fuvarozókat, vállalkozókat és rendezvényszervezőket, hogy ellenőrizzék ennek a követelménynek a betartását. Az utasok figyelmét fel kell hívni a kötelező maszkviselésre a tömegközlekedési eszközökön. Az egyéb biztonsági információkat a tömegközlekedési eszközökön jól látható helyen kell feltüntetni.
 • Minden nyilvános beltéri helyiségben az ún. 2 + 2 szabályt kell alkalmazni, melynek értelmében legfeljebb ketten tartózkodhatnak együtt, és legalább két méteres távolságot kell tartani másoktól. Ez vonatkozik például bankra, múzeumra, kiállításokra, fodrászatra és szépségszalonokra, uszodákra, szaunákra is. A korlátozás nem vonatkozik az együtt mozgó családra, vagy akkor sem, ha ez ésszerűen nem garantálható, például sok tömegközlekedési utas számára, ahol a lehető legnagyobb távolság megtartása mellett maszkot kell viselni.
 • A Tallinnt is magában foglaló Harju megyében és Ida-Viru megyében minden vendéglátó- és szórakozóhely reggel 6-tól este 7-ig lehet nyitva, a 2+2-es szabály és a 25%-os kapacitáskorlát mellett. A korlátozások nem vonatkoznak az ételek elvitelére. A szórakozóhelyeken (kaszinók, teke- és billiárdszalonok, felnőtt klubok) tilos tartózkodni, a szaunák, fürdők, vízi parkok és uszodák pedig szintén zárva tartanak. A nyilvános gyűléseket és rendezvényeket, beleértve a konferenciákat, színházi előadásokat, koncerteket és vetítéseket tilos beltéren megrendezni, kültéren is legfeljebb 10 fő jelenléte mellett és legfeljebb este 10 óráig. Az istentiszteleteken és vallási rendezvényeken a maszkviselés, a 2+2-es, valamint az 50%-os kapacitáskorlát szabályait be kell tartani.
 • Az alkohol árusítása február végéig országosan éjféltől másnap reggel 10 óráig tilos. február 28-tól pedig este 10 és reggel 10 között tilos.
 • Országosan a 10 + 2 szabály továbbra is érvényes lesz a vendéglátóhelyeken és azokon a helyeken, ahol szórakoztató szolgáltatásokat nyújtanak (a fentiek alapján kivéve Harju és Ida-Virumaa megyéket). A szabály azt jelenti, hogy egy csoportban legfeljebb 10 ember lehet együtt, akiknek két méter távolságot kell tartaniuk a többiektől. Ezek a korlátozások nem vonatkoznak az együtt mozgó családokra, és olyan esetekre sem, amikor ez a feltétel ésszerűen nem tartható be. A vendéglátóhelyeknek legkésőbb este 10-kor be kell zárniuk.
 • November 28-tól legfeljebb 400 ember vehet részt nyilvános rendezvényen, helyhez kötött ülőhelyekkel rendelkező helyszínen, egyébként legfeljebb 250 fő, a szabadban pedig 500 fő. 
 • Sportolásra kül- és beltéren egyaránt legfeljebb 10 fős csoportokban engedélyezettek, plusz edző, ez alól kivétel a Tallinnt is magában foglaló Harju megye, valamint Ida-Virumaa megye, ahol 2021. február 1-ig beltéren csak személyre szabott edzések lehetnek (1+1 fővel). A közösen használt sporteszközöket minden használat után fertőtleníteni kell.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Terrorizmus

Az országban nincs terrorista veszély. Ugyanakkor a terrorfenyegetettség globális volta miatt ilyen nem zárható ki teljesen Észtországban sem.

Bűnözés

Észtország kifejezetten biztonságos ország. Nem jellemzőek az erőszakos bűncselekmények, a gépjárműlopások, feltörések száma sem magas. Az alapvető és ésszerű óvatosság ugyanakkor indokolt. Ne hagyjanak értékeket a járművekben, a szálláshelyeken, és kerüljék a nyilvánvalóan felajánlott prostitúciós szolgáltatásokat. Táblák figyelmeztetnek azokra a helyekre, ahol gyakoribbak a zseblopások. (Általános a bankkártya használat, így nem indokolt nagyobb összegű készpénzt magunknál tartani.)

Az észt rendőrség segélyhívó száma: 112. Ezen a számon angolul és oroszul is lehet kommunikálni. A segélyhívón a mentőket és a tűzoltókat is el lehet érni.

Áldozatvédelem

Az észt rendőrség-határőrség saját szervezeti rendszerében és állampolgári szerveződések révén is támogatást, segítséget nyújt a bűncselekmények áldozatainak. Az ilyen szolgáltatásról és kompenzációról jogszabály rendelkezik, és az kiterjed az EU-tagállamok állampolgáraira is.

Infó vonal: +372 612 1360

Rendőrség-határőrség

Mi a teendő, ha valaki áldozattá válik:
https://www2.politsei.ee/en/nouanded/kannatanule

Biztonsági helyzet

A fővárosban az éjszakai és hajnali órákban kerülni javasolt a Viru Keskus (Narva mantee eleje), a központi vasútállomás, a nemzetközi kompkikötő és Kopli városrész térségét. Észak-Kelet Észtországban Narva és Kohtla-Järve városokban és azok vonzáskörzetében fokozott óvatosság indokolt. Az észtországi kábítószer használók többsége is ebben a térségben koncentrálódik. 

Sötétedés után, a nem jól megvilágított helyeken, főleg külterületen mindenkinek (turistáknak is) viselniük kell láthatósági jelet, fényvisszaverőt,ami kapható szinte minden élelmiszerboltban, trafikban, benzinkúton és zsinórral, biztosítótűvel a ruházatra erősíthető. Ennek viselését a rendőrség ellenőrizheti és hiányát büntetheti.

Az észt-orosz határ szárazföldi szakasza döntően erdős terep, gyalog is megközelíthető. A határjelek jól láthatók. Tanácsos a határvonalat elkerülni. A dél-keleti határon van egy útszakasz, amely két észt kis települést köt össze, s amely 900 méteren át orosz területen fekszik, de nem kapcsolódik semmilyen orosz lakott helyhez. Ezen a  „Saatse saabas” elnevezésű szelvényen útiokmányok (ill. vízum) nélkül lehet közlekedni, de azon tilos megállni, ill. gyalog menni. Kivétel, ha a megállás baleset, vagy műszaki okokból történik. Aki ezt megszegi, számíthat arra, hogy az orosz hatóságok feltartóztatják, és amennyiben valóban csak eltévedésről, tájékozatlanságról van szó kb. 30 eurós bírságot szabnak ki. Az említett szakaszról bővebben: www.youtube.com/watch?v=2O6b2sz1j5M 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig              

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig   

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig   
Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig   
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása

A hatályos észt jogszabályok nem tartalmaznak szülői kíséret nélküli kiskorúakra vonatkozó előírásokat. Alapelv, hogy a kiskorúnak legyen érvényes útlevele, ill. személyazonosító igazolványa. 

Vízum:

Vízum turista és egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges. 

Házikedvencek beutazása:

www.vet.agri.ee/?op=body&id=390

Vám:

Részletesen vámszabályok: www.emta.ee/eng

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: A magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, a tengerparti részeken erősen szeles is lehet az időjárás. Télen hóra, jegesedésre kell számítani. Aktuális időjárás.

Közlekedés: A Magyarországon kiállított, kártya formájú gépjárművezetői engedélyeket elfogadják. Javasolt, hogy a jármű vezetőjénél mindig legyen érvényes útlevél és/vagy kártya formájú személyazonosító igazolvány is. 

Gépjármű behozatal, regisztráció, használat részletesen:
www.mnt.ee/eng/vehicle/registered-security-over-movables

Közúti-szárazföldi közlekedés:

A KRESZ lényegében megegyezik az EU-tagállamok szabályozásaival. Kivételek a téli időszakban vannak.

Az észt közúthálózat fejlett, átlagosan közepes minőségű. Csak rövid autópálya szakaszok vannak. A tompított fényszóró használata egész évben kötelező, nappal is. Zéró tolerancia van az ittas vezetéssel szemben.

Téli gumiabroncs használata november 1-től március 31-ig kötelező. A kijelölt gyalogátkelőhelyek előtt meg kell állni, ha azokhoz gyalogos közelít, s a gyalogosok fel sem tételezik, hogy ez nem így történik.

Tallinnban több, peron nélküli villamosmegálló van, ahol az úttesten keresztül folyik a le- és felszállás. Az autóbuszoknak előnyük van a megállóból kihajtásnál. Számítani kell arra, hogy a buszvezetők ezzel élnek is.

A mobiltelefon használata gépkocsivezetés során csak „hands free” üzemmódban megengedett.

A vadveszélyt táblával jelzik, s azt érdemes nagyon komolyan venni az ország egész területén.

Észtországban 2018. január 1-től bevezették a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépkocsik számára az úthasználati díjat. Információk: https://www.teetasu.ee

Egyre gyakoribb, hogy számos helyen csak mobiltelefonos alkalmazásokkal lehet parkolást fizetni. (www.parkimine.ee/en/parking/tallinn/how-to-pay/mobile-parking). Vannak parkolóórákkal ellátott parkolóhelyek is, ill. egyre több a parkolóház, ahol még lehet készpénzzel fizetni. Az „eratee” (magánút) és „eraparkla” (magán parkoló) használata esetén bírság is kiszabható. 

A téli hónapokban egyes szigetek között ún. „jégutakat” nyithatnak meg, amelyeken szigorú szabályok betartásával, gépkocsival lehet közlekedni. www.visitestonia.com/en/why-estonia/ice-road-the-symbol-of-a-great-estonian-winter

További információk az Észt Közútfelügyelet weblapján.

Az ország lakott szigeteit (pl. Saaremaa, Hiuma) is gépkocsikat szállító kompokkal lehet elérni.

www.tuulelaevad.ee
www.praamid.ee/wp/?lang=en

Tallinn Lennart Meri nemzetközi repülőtér: www.tallinn-airport.ee/en
Tartu nemzetközi repülőtér: www.tartu-airport.ee

Elektronikus átléptető folyosó az észt-orosz határon: Az észt-orosz határátkelőhelyeken lehetőség van előzetesen regisztrálni a határátlépéshez. A szolgáltatás fizetős, de nem kötelező. Aki szeretné a határátkelési időt korlátok közé szorítani, annak érdemes regisztrálnia magát.

Bővebb információt és az árakat a

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Korrekt, udvarias, de kivételezéstől mentes elbánásra lehet számítani. A magyarok és Magyarország iránti szimpátia megnyilvánulhat, de ez nem jelenti, hogy ezért megkerülnék a szabályokat. Nyelvi kommunikációs problémák felmerülhetnek, különösen vidéken. Az angol és orosz nyelv ismerete sokat segít. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország higiéniai viszonyai megfelelnek az EU átlagának, de a kistelepüléseken, az elzárt helyeken az állapotok változók. 

Szociálisügyi Minisztérium honlapja.
Nemzeti Egészségügyi Fejlesztési Intézet honlapja.

Orvosi ellátás: 

A tallinni központi sürgősségi orvosi ügyelet címe: Ravi 18, Tallinn 10138: www.itk.ee/en/contact/general-contacts/ravi-unit

Az állami kezelésű rendelők, kórházak 5 eurós vizitdíjat számítanak fel első alkalommal. Ha a további kezelést az orvos írja elő, azok a látogatások már ingyenesek. A magán orvosok, egészségügyi intézmények esetében azok díjszabása alapján kell fizetni.

Gyógyszer:

Csak „e-recept” van, az orvos nem állít ki nyomtatott vényt. Az „e-receptre” a gyógyszert útlevél, ill. személyazonosító okmány felmutatásával lehet átvenni az ország bármelyik gyógyszertárában.

Kórházi kezelés:

Sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban a fekvőbeteg ellátásért napidíjat számítanak fel. Részletes információ az észt „Betegpénztár” honlapján.

Kullancs:

Észtország egyes területein meglehetősen sok kullancs található. A kullancsveszély Észtországban általában áprilistól októberig tart. A kullancsok akkor válnak aktívvá, amikor a felszíni hőmérséklet eléri az 5-7 C fokot. Védekezésképp természetjáráskor érdemes hosszú ujjú ruhát viselni, a nadrágszárat pedig begyűrni a cipőbe vagy a csizmába. A veszélyeztetett területen való tartózkodást követően az utasnak szükséges a testének egész felületét átvizsgálnia. Ha kullancsot talál, és annak szakszerű eltávolításakor a feje bennmarad a bőrben, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzés megelőzésében pár óra is fontos lehet. A kullancsok észtországi előfordulásához jó támpontot találnak az alábbi linken (angolul): https://www.iamat.org/country/estonia/risk/tick-borne-encephalitis

Egyéb információ: