Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:

Aktuális:

2021. 03. 19.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben az mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

! Az észtországi fertőzési adatok 2021. március 18-án a legrosszabbak Európában, és várhatóan még egy ideig nem javulnak érdemben.  Az elengedhetetlenül szükséges utazások kivételével, minden más észtországi beutazás elhalasztását javasoljuk !

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Igen.

Az „erősen fertőzött” ország meghatározása: 14 nap alatt összesen több mint 150 pozitív eset jut 100.000 főre. Magyarország jelenleg ebbe a kategóriába esik. Az „erősen fertőzött” országokból, így Magyarországról, vagy azok 14 napon belüli érintésével érkező 12 évnél idősebb beutazóknak indulásuk előtt 72 órán belül Covid-19 PCR tesztet csináltathatnak. Azok, akik az indulás előtt 72 órán belül nem csináltattak tesztet - negatív eredménnyel - leteszteltethetik magukat Észtországban térítés ellenében, azonnal megérkezésük után. A negatív „indulási teszt” ellenére főszabályként 10 napra kell karanténban maradni az Észtországba érkezés után. A 10 napos karantén lerövidíthető az első teszt elvégzését követő 6. napon elvégzett második teszttel, ha az is negatív. Aki nem tesztelteti le magát, annak kötelezően 10 nap karanténba kell vonulnia. A beutazást megtagadhatják attól, akin nyilvánvalóan látszanak a koronavírus-fertőzés tünetei. Mindenkinek magának kell megszerveznie a tesztelést. 

Az észt Rend- és Határőrség tájékoztatója a beutazásról és a Covid-19 szabályokról: https://www.politsei.ee/en/instructions/emergency-situation (angolul)

Az országok besorolása az észt Külügyminisztérium honlapján, alábbi linken követhető, amelyet péntekenként késő délután szoktak frissíteni és a következő hét hétfőjétől érvényes szabályokat tartalmazza: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers (angolul)

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

24 órával az utazás előtt lehet kitölteni. Az emailben történt visszajelzést kérhetik az országba történő belépéskor. Ha elektronikus formában nem töltik ki, akkor érkezéskor sorba kell állni és papír alapon ki kell tölteni.

d. Oltási kötelezettség: Nincs.

e. Karanténkötelezettség: Van.

Aki nem tesztelteti le magát, annak kötelezően 10 nap karanténba kell vonulnia. A 10 napos karantén lerövidíthető az első teszt elvégzését követő 6. napon elvégzett második teszttel, ha az is negatív.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Hitelt érdemlően kell tudni bizonyítani, hogy üzleti útra érkezik valaki. Ehhez általában elegendő az üzleti partner meghívója és a visszaútra is érvényes repülőjegy.

g. Esetleges kivételek: 

Tranzit: 

Karantén kötelezettsége nélkül lehet tranzitálni Észtországban, amennyiben valaki az állandó lakóhelyére utazik. Ez igaz akkor is, ha Magyarországra, és akkor is, ha pl. Finnországba utazik valaki, mert magyar állampolgárként ott van az állandó lakóhelye. Ez utóbbit bizonyítani szükséges az észt hatóságok számára, pl. munkahelyi igazolással és/vagy bérleti szerződéssel, ill. tartózkodási engedéllyel. A beutazást megtagadhatják attól, akin nyilvánvalóan látszanak a koronavírus-fertőzés tünetei.

A sürgős családi okok miatt történő utazás:

A sürgős családi okok miatt Észtországba beutazni szándékozók esetében egy (darab), a megérkezésüket követően elvégzett és negatív eredményt mutató koronavírus-tesztet követően engedélyezik számukra a sürgős családi eseményen való részvételt, amely a következőket jelentheti: gyerek születésének megünneplése, temetés, valamilyen sürgős, és elkerülhetetlen egészségügyi esemény, például egy beteg személy meglátogatása.

h. Kiutazás az országból: Nincs korlátozva.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a CCvsnEdd5mUUwOa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a fQjKsS80cADUDTOa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) Továbbá hasznos információ: 

a. Helyi járványügyi szabályok:

Akiket két dózissal beoltottak vagy Covid-19-fertőzésben átestek az elmúlt 6 hónapban nem kell karanténba vonulniuk ha fertőzöttel kerültek közeli kontaktusba, illetve ha magas fertőzöttségű országból utaznak Észtországba. Minden más korlátozó intézkedés viszont érvényes rájuk is.

Március 11-e és április 11-e között:

2 + 2 SZABÁLY

 • A koronavírus terjedésének megállítása érdekében a 2 + 2 szabályt kültéren is be kell tartani, ami azt jelenti, hogy legfeljebb két ember mozoghat együtt, 2 méter távolságot tartva másoktól. A korlátozás nem vonatkozik a családokra és az olyan helyzetekre, ahol azt nem lehet betartani.

VENDÉGLÁTÓ LÉTESÍTMÉNYEK

 • A vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatnak ki. 

BOLTOK ÉS BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK

 • Az üzleteket be kell zárni. A korlátozás nem vonatkozik az élelmiszerboltokra, a gyógyszertárakra, a gyógyászati segédeszközöket és az orvostechnikai eszközöket árusító üzletekre, a távközlési vállalkozások értékesítési pontjaira, az optikai üzletekre, az állatkereskedésekre és a benzinkutakra. A benzinkutak épületeiben tilos enni és inni.
 • A nyitva tartó üzleteknek figyelembe kell venniük azt a követelményt, hogy területük kihasználtsága nem haladhatja meg a 25% -ot, valamint be kell tartani a 2 + 2-es szabályt.
 • Az értékesítés egyetlen további megengedett formája van, az úgynevezett ablakon át történő értékesítés, ahol az árut úgy adják ki az ügyfélnek, hogy az ügyfél nem lép be egy fedett értékesítési helyre; drive-in típusú eladás és eladás kültéri terekben. Az üzletvezetőnek biztosítania kell, hogy a vásárlók ne kerüljenek kapcsolatba egymással.

NYILVÁNOS ESEMÉNYEK, KULTÚRA, SZÓRAKOZÁS, FÜRDŐK, SZAUNÁK

 • Tilos nyilvános szabadtéri rendezvények lebonyolítása, valamint olyan helyeken tartózkodni, ahol szórakoztató szolgáltatásokat nyújtanak. A gyógyfürdőket, medencéket, szaunákat és úszó létesítményeket szintén be kell zárni.
 • Csak szabadtéri találkozók és nyilvános istentiszteletek tarthatók, a résztvevők legfeljebb 10 fős csoportokban vehetnek ezeken részt. A 2 + 2 szabály betartása mellett szabad a múzeumok szabadtéri kiállítóhelyein tartózkodni, és ki kell számolni, hogy egy zárt térrel rendelkező helyiség foglaltsága nem haladhatja meg a 25% -ot.

A fentieken túl, a kormány határozottan javasolja más emberekkel való személyes kapcsolattartás elkerülését. Ha elengedhetetlen személyes találkozóra kerül sor, azon legfeljebb hat fő vehet részt.

b. Kijárási és utazási korlátozások:

 • Nincs rendikívüli állapot, nincsenek kijárási korlátozások, az országon belüli szárazföldi utazás lehetséges.
 • A közúti és tengeri szállításban nincs fennakadás. A kikötők, repülőterek működnek, ugyanakkor a megszokottnál kevesebb komp és repülő jár.
  - Tallinni Repülőtér: https://www.tallinn-airport.ee/en/ (angolul)
  - Tallinni Kikötő: https://www.ts.ee/en/ (angolul)

c. Hasznos honlapok:

Az észt Egészségügyi Hivatal angol nyelvű közleményei a következő linken érhetők el: https://www.terviseamet.ee/en/news (angol)

Az észt Egészségügyi Hivatal koronavírusról tájékoztató angol nyelvű honlapja a következő linken érhető el: https://www.terviseamet.ee/en/covid19 (angol)

Az Észtországba érkezőknek javasolt letölteni a (bluetooth-al működő) HOIA elnevezésű applikációt, amely a telefonon keresztül segít azonosítani a környezetben lévő esetleges közeli kontaktusokat és ezáltal előre jelezve a fertőzésveszélyt: https://hoia.me/en/ (angol)

Koronavírus-tünetek jelentkezése esetén fel kell hívni a háziorvost, vagy a háziorvosi tanácsadóvonalat (1220).  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Terrorizmus

Az országban nincs terrorista veszély. Ugyanakkor a terrorfenyegetettség globális volta miatt ilyen nem zárható ki teljesen Észtországban sem.

Bűnözés

Észtország kifejezetten biztonságos ország. Nem jellemzőek az erőszakos bűncselekmények, a gépjárműlopások, feltörések száma sem magas. Az alapvető és ésszerű óvatosság ugyanakkor indokolt. Ne hagyjanak értékeket a járművekben, a szálláshelyeken, és kerüljék a nyilvánvalóan felajánlott prostitúciós szolgáltatásokat. Táblák figyelmeztetnek azokra a helyekre, ahol gyakoribbak a zseblopások. (Általános a bankkártya használat, így nem indokolt nagyobb összegű készpénzt magunknál tartani.)

Az észt rendőrség segélyhívó száma: 112. Ezen a számon angolul és oroszul is lehet kommunikálni. A segélyhívón a mentőket és a tűzoltókat is el lehet érni.

Áldozatvédelem

Az észt rendőrség-határőrség saját szervezeti rendszerében és állampolgári szerveződések révén is támogatást, segítséget nyújt a bűncselekmények áldozatainak. Az ilyen szolgáltatásról és kompenzációról jogszabály rendelkezik, és az kiterjed az EU-tagállamok állampolgáraira is.

Infó vonal: +372 612 1360

Rendőrség-határőrség

Mi a teendő, ha valaki áldozattá válik:
https://www2.politsei.ee/en/nouanded/kannatanule

Biztonsági helyzet

A fővárosban az éjszakai és hajnali órákban kerülni javasolt a Viru Keskus (Narva mantee eleje), a központi vasútállomás, a nemzetközi kompkikötő és Kopli városrész térségét. Észak-Kelet Észtországban Narva és Kohtla-Järve városokban és azok vonzáskörzetében fokozott óvatosság indokolt. Az észtországi kábítószer használók többsége is ebben a térségben koncentrálódik. 

Sötétedés után, a nem jól megvilágított helyeken, főleg külterületen mindenkinek (turistáknak is) viselniük kell láthatósági jelet, fényvisszaverőt,ami kapható szinte minden élelmiszerboltban, trafikban, benzinkúton és zsinórral, biztosítótűvel a ruházatra erősíthető. Ennek viselését a rendőrség ellenőrizheti és hiányát büntetheti.

Az észt-orosz határ szárazföldi szakasza döntően erdős terep, gyalog is megközelíthető. A határjelek jól láthatók. Tanácsos a határvonalat elkerülni. A dél-keleti határon van egy útszakasz, amely két észt kis települést köt össze, s amely 900 méteren át orosz területen fekszik, de nem kapcsolódik semmilyen orosz lakott helyhez. Ezen a  „Saatse saabas” elnevezésű szelvényen útiokmányok (ill. vízum) nélkül lehet közlekedni, de azon tilos megállni, ill. gyalog menni. Kivétel, ha a megállás baleset, vagy műszaki okokból történik. Aki ezt megszegi, számíthat arra, hogy az orosz hatóságok feltartóztatják, és amennyiben valóban csak eltévedésről, tájékozatlanságról van szó kb. 30 eurós bírságot szabnak ki. Az említett szakaszról bővebben: www.youtube.com/watch?v=2O6b2sz1j5M 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig              

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig   

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig   
Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig   
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása

A hatályos észt jogszabályok nem tartalmaznak szülői kíséret nélküli kiskorúakra vonatkozó előírásokat. Alapelv, hogy a kiskorúnak legyen érvényes útlevele, ill. személyazonosító igazolványa. 

Vízum:

Vízum turista és egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges. 

Házikedvencek beutazása:

www.vet.agri.ee/?op=body&id=390

Vám:

Részletesen vámszabályok: www.emta.ee/eng

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: A magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, a tengerparti részeken erősen szeles is lehet az időjárás. Télen hóra, jegesedésre kell számítani. Aktuális időjárás.

Közlekedés: A Magyarországon kiállított, kártya formájú gépjárművezetői engedélyeket elfogadják. Javasolt, hogy a jármű vezetőjénél mindig legyen érvényes útlevél és/vagy kártya formájú személyazonosító igazolvány is. 

Gépjármű behozatal, regisztráció, használat részletesen:
www.mnt.ee/eng/vehicle/registered-security-over-movables

Közúti-szárazföldi közlekedés:

A KRESZ lényegében megegyezik az EU-tagállamok szabályozásaival. Kivételek a téli időszakban vannak.

Az észt közúthálózat fejlett, átlagosan közepes minőségű. Csak rövid autópálya szakaszok vannak. A tompított fényszóró használata egész évben kötelező, nappal is. Zéró tolerancia van az ittas vezetéssel szemben.

Téli gumiabroncs használata november 1-től március 31-ig kötelező. A kijelölt gyalogátkelőhelyek előtt meg kell állni, ha azokhoz gyalogos közelít, s a gyalogosok fel sem tételezik, hogy ez nem így történik.

Tallinnban több, peron nélküli villamosmegálló van, ahol az úttesten keresztül folyik a le- és felszállás. Az autóbuszoknak előnyük van a megállóból kihajtásnál. Számítani kell arra, hogy a buszvezetők ezzel élnek is.

A mobiltelefon használata gépkocsivezetés során csak „hands free” üzemmódban megengedett.

A vadveszélyt táblával jelzik, s azt érdemes nagyon komolyan venni az ország egész területén.

Észtországban 2018. január 1-től bevezették a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépkocsik számára az úthasználati díjat. Információk: https://www.teetasu.ee

Egyre gyakoribb, hogy számos helyen csak mobiltelefonos alkalmazásokkal lehet parkolást fizetni. (www.parkimine.ee/en/parking/tallinn/how-to-pay/mobile-parking). Vannak parkolóórákkal ellátott parkolóhelyek is, ill. egyre több a parkolóház, ahol még lehet készpénzzel fizetni. Az „eratee” (magánút) és „eraparkla” (magán parkoló) használata esetén bírság is kiszabható. 

A téli hónapokban egyes szigetek között ún. „jégutakat” nyithatnak meg, amelyeken szigorú szabályok betartásával, gépkocsival lehet közlekedni. www.visitestonia.com/en/why-estonia/ice-road-the-symbol-of-a-great-estonian-winter

További információk az Észt Közútfelügyelet weblapján.

Az ország lakott szigeteit (pl. Saaremaa, Hiuma) is gépkocsikat szállító kompokkal lehet elérni.

www.tuulelaevad.ee
www.praamid.ee/wp/?lang=en

Tallinn Lennart Meri nemzetközi repülőtér: www.tallinn-airport.ee/en
Tartu nemzetközi repülőtér: www.tartu-airport.ee

Elektronikus átléptető folyosó az észt-orosz határon: Az észt-orosz határátkelőhelyeken lehetőség van előzetesen regisztrálni a határátlépéshez. A szolgáltatás fizetős, de nem kötelező. Aki szeretné a határátkelési időt korlátok közé szorítani, annak érdemes regisztrálnia magát.

Bővebb információt és az árakat a

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Korrekt, udvarias, de kivételezéstől mentes elbánásra lehet számítani. A magyarok és Magyarország iránti szimpátia megnyilvánulhat, de ez nem jelenti, hogy ezért megkerülnék a szabályokat. Nyelvi kommunikációs problémák felmerülhetnek, különösen vidéken. Az angol és orosz nyelv ismerete sokat segít. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország higiéniai viszonyai megfelelnek az EU átlagának, de a kistelepüléseken, az elzárt helyeken az állapotok változók. 

Szociálisügyi Minisztérium honlapja.
Nemzeti Egészségügyi Fejlesztési Intézet honlapja.

Orvosi ellátás: 

A tallinni központi sürgősségi orvosi ügyelet címe: Ravi 18, Tallinn 10138: www.itk.ee/en/contact/general-contacts/ravi-unit

Az állami kezelésű rendelők, kórházak 5 eurós vizitdíjat számítanak fel első alkalommal. Ha a további kezelést az orvos írja elő, azok a látogatások már ingyenesek. A magán orvosok, egészségügyi intézmények esetében azok díjszabása alapján kell fizetni.

Gyógyszer:

Csak „e-recept” van, az orvos nem állít ki nyomtatott vényt. Az „e-receptre” a gyógyszert útlevél, ill. személyazonosító okmány felmutatásával lehet átvenni az ország bármelyik gyógyszertárában.

Kórházi kezelés:

Sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban a fekvőbeteg ellátásért napidíjat számítanak fel. Részletes információ az észt „Betegpénztár” honlapján.

Kullancs:

Észtország egyes területein meglehetősen sok kullancs található. A kullancsveszély Észtországban általában áprilistól októberig tart. A kullancsok akkor válnak aktívvá, amikor a felszíni hőmérséklet eléri az 5-7 C fokot. Védekezésképp természetjáráskor érdemes hosszú ujjú ruhát viselni, a nadrágszárat pedig begyűrni a cipőbe vagy a csizmába. A veszélyeztetett területen való tartózkodást követően az utasnak szükséges a testének egész felületét átvizsgálnia. Ha kullancsot talál, és annak szakszerű eltávolításakor a feje bennmarad a bőrben, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzés megelőzésében pár óra is fontos lehet. A kullancsok észtországi előfordulásához jó támpontot találnak az alábbi linken (angolul): https://www.iamat.org/country/estonia/risk/tick-borne-encephalitis

Egyéb információ: