Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:

Aktuális:

2021. 10. 21.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

2021. október 18-tól magyar állampolgár  akkor léphet be Észtországba, amennyiben tünetmentes és rendelkezik oltási igazolással, a betegségen való átesettségről szóló orvosi igazolással vagy negatív teszttel.

Más ország területéről történő belépés esetén az adott ország fertőzési rátáját is figyelembe kell venni az esetleges tesztelési és karanténkötelezettségek szempontjából. Ezzel kapcsolatosan lásd az észt külügyminisztérium alábbi honlapján elérhető és hetente frissülő táblázatot (lásd a Who is subject to the restrictions? See tables (from … c. részt):  https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers

 • Az uniós és észt digitális igazolások mellett elfogadják az egy évnél nem régebbi oltottságot igazoló magyar védettségi igazolványt is, mellyel korlátozásmentesen be lehet utazni Észtországba. Az észt Rend- és Határőrség tájékoztatója az oltási igazolások ellenőrzésével kapcsolatban az alábbi honlapon olvasható: https://www.politsei.ee/en/instructions/emergency-situation.
 • Észtország elfogadja a Magyarország által alkalmazott összes vakcinát. Átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen be lehet utazni Észtországba, a gyógyulást követően 6 hónapig, továbbá, ha az átesettség mellett egy dózis oltást is kapott az utazó, akkor 12 hónapig.

b. Kell-e teszt? Nem.

 • Az esetleges tesztelési kötelezettségekkel kapcsolatosan lásd az észt külügyminisztérium alábbi honlapján elérhető és hetente frissülő táblázatot (lásd a Who is subject to the restrictions? See tables (from … c. részt): https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers
 • A teszteléssel kapcsolatos tudnivalókról lásd az Egészségügyi Hivatal honlapját: https://www.terviseamet.ee/en/testing-virus. A tesztelés megszervezése mindenkinek saját felelőssége.
 • A be nem oltott 12-18 éves gyermekekkel kapcsolatos beutazási szabályokat lásd az észt külügyminisztérium alábbi honlapján (lásd a Special rules apply to children c. rész) https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers.  
 • A 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem kell tesztet csináltatni és nem kell karanténba vonulniuk.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Legfeljebb 72 órával a beutazás előtt ki kell tölteni egy elektronikus nyomtatványt az utazó egészségügyi állapotáról, amely elérhető angol nyelven az alábbi linken: https://iseteenindus.terviseamet.ee/. Ennek kitöltése repülőgéppel való érkezés esetén kötelező (gyermekek esetében is) és a repülőre való beszállásnál már kérhetik. Az autóval, busszal és hajóval utazók esetén csak abban az esetben kötelező a kérdőív kitöltése, ha nem a Schengeni egyezmény részes tagállamaiból érkeznek (kivéve, ha szervezett utazás keretében az utazási iroda már előzetesen lejelentette az illető adatait).

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

Oltási kötelezettség: Nincs.

Észtország elfogadja a Magyarország által alkalmazott összes vakcinát.

Védettségi igazolvány: Észtország elfogad minden COVID-19 oltásra, gyógyulásra és tesztre vonatkozó igazolást, amely megfelel az észt kormány követelményeinek.

A külföldön oltott személyek a következő dokumentumok egyikének bemutatásával igazolhatják beoltottságukat: az EU digitális COVID igazolványa (vagy az EU követelményeinek megfelelő igazolvány); a külföldi ország vonatkozó adatbázisának hivatalosan ellenőrzött kivonata; oltóanyag-útlevél vagy egy ilyen útlevél másolata (az egészségügyi szolgáltatók papír alapon állíthatják ki ezeket az útleveleket). A dokumentumot, amely igazolja, hogy egy harmadik országban oltották be, latin vagy cirill betűkkel kell kiállítani, továbbá észt, orosz vagy angol nyelven kell elkészíteni, és a következő információkat kell tartalmaznia: a betegség, amely ellen az egyént beoltották; az immunizálás időpontja; az immunizáláshoz használt készítmény; az egyénnek beadott dózisok száma; az igazolás kiállítójának adatai.

A betegeknek és Észtországon kívül gyógyult személyeknek be kell mutatniuk a megfelelő, hivatalosan ellenőrzött igazolványt (ideértve az EU digitális COVID igazolványát) vagy egy orvosi igazolást észt, orosz vagy angol nyelven (latin vagy cirill betűkkel kiállítva). A pozitív antitest teszt eredménye nem tekinthető elegendő bizonyítéknak. A dokumentumnak meg kell adnia a következő információkat: személyes adatok; az az időszakot, amikor az egyén beteg volt; a betegségből való kilábalás klinikai diagnózisát.

Tesztelés esetén: be kell mutatni a megfelelő, hivatalosan ellenőrzött igazolást (ideértve az EU digitális COVID igazolványát is), amely a következő információkat tartalmazza: elemzési módszertan; az eredmények; a vizsgálat időpontja és a vizsgálat helye; a vizsgálatot végző személy adatai.

A konkrét kedvezményekért lásd az 1/a) pontot 

További információk az észt Egészségügyi Hivatal alábbi honlapján találhatók: https://www.terviseamet.ee/en/travelling-and-covid-19.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

 • Az esetleges karanténkötelezettségekkel és lerövidítésükkel kapcsolatosan lásd az észt külügyminisztérium alábbi honlapján elérhető és hetente frissülő táblázatot (lásd a Who is subject to the restrictions? See tables (from … c. részt): https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers
 • Karantén esetén is elhagyható a szállás az önfenntartáshoz szükséges élelmiszerek bevásárlása, orvosi vizsgálat vagy egyéb, pl. bírósági vagy rendőrségi jellegű ügyintézés érdekében. Ez esetben az általános óvintézkedéseket és egészségügyi szabályokat be kell tartani (pl. távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés).

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Hitelt érdemlően kell tudni bizonyítani, hogy üzleti útra érkezik valaki. Ehhez általában elegendő az üzleti partner meghívója és a visszaútra is érvényes repülőjegy. A közvetlen árufuvarozók és személyszállításban dolgozók számára nem kötelező a karantén.

g.  Tranzitálási szabályok:

Karantén kötelezettsége nélkül lehet tranzitálni Észtországban.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

 • aki haladéktalanul áthalad az Észt Köztársaság területén (tranzit);
 • aki külföldi állam diplomáciai képviseletének vagy konzuli képviseletének alkalmazottja, vagy családtagja; aki nemzetközi katonai együttműködés keretében érkezik; aki külső delegáció tagjaként érkezik az állami vagy önkormányzati hatóságok meghívására munkafeladatok ellátására;
 • aki közvetlenül részt vesz az áruk és nyersanyagok szállításában, beleértve az áruk vagy nyersanyagok berakodását, és Észtországba érkezik munkaköri feladatai ellátására;
 • aki köteles egészségügyi ellátást vagy egyéb, a vészhelyzetek kezeléséhez szükséges szolgáltatásokat nyújtani; aki közvetlenül részt vesz az áruk és utasok nemzetközi szállításában, beleértve a legénységet vagy a személyzetet vagy nemzetközi szállítóeszközt kiszolgáló tagját, valamint a szállítóeszközön javítási, garanciális vagy karbantartási munkát végző személyt, aki azért érkezik Észtországba, hogy ezeken a szállítóeszközökön munkát végezzen;
 • aki közvetlenül személyszállítási szolgáltatás céljából érkezik, és aki utascsoportokat szolgál ki; amely beutazásának célja létfontosságú szolgáltatás működésének biztosítása!

i. Egyéb hasznos infó:

 • 2021. október 25. és 2022. január 10. között csak a védőoltás vagy a COVID-19 betegségen való átesettség igazolása fogadható el olyan szervezett tevékenységek esetén, ahol a COVID oltottság bizonyítása szükséges (azaz negatív teszttel sem lehet részt venni ilyen rendezvényeken). A korlátozás kiterjed a sportra, az edzői tevékenységekre, az ifjúsági munkára, a szabadidős tevékenységekre, az oktatási és képzési tevékenységekre, valamint a sportversenyekre és a sport- és testmozgással kapcsolatos rendezvényekre, a közhasználatú szaunákra, a gyógyfürdőkre, az uszodákra, az uszodákra, a nyilvános találkozókra és rendezvényekre, a konferenciákra, a színházakra, koncertekre, mozikra, múzeumokra, kiállítási központokra, szórakoztató szolgáltatásokra és vendéglátóhelyekre. A korlátozás nem érinti a beutazást, azaz negatív teszttel továbbra is be lehet lépni Észtország területére!
 • A közúti és tengeri szállításban nincs fennakadás. A kikötők, repülőterek működnek, ugyanakkor a megszokottnál kevesebb komp és repülő jár.
 • Tallinni Repülőtér: https://www.tallinn-airport.ee/en/  (angolul vagy oroszul)
 • Tallinni Kikötő: https://www.ts.ee/en/ (angolul)
 • Észt Rend- és Határőrség: https://www.politsei.ee/en (angolul vagy oroszul)
 • Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból: Nincs korlátozva.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a RZYNHcgxt3ZMla29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a ccELNgMGfqrqoSg8QGGzZmB5a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok:

Akiket két dózissal beoltottak vagy Covid-19-fertőzésben átestek az elmúlt 12 hónapban nem kell karanténba vonulniuk ha fertőzöttel kerültek közeli kontaktusba, illetve ha magas fertőzöttségű országból utaznak Észtországba. Minden más korlátozó intézkedés viszont érvényes rájuk is.

a. Kijárási és utazási korlátozások:

 • Nincs rendikívüli állapot, nincsenek kijárási korlátozások, az országon belüli szárazföldi utazás lehetséges.
 • A tömegközlekedési eszközökön kötelező a(z orvosi) maszk viselése, 2021. október 25-től a sál, gallér vagy egyéb védekezési módszer nem elfogadott. Nyilvános helyeken (pl. boltokban, bevásárlóközpontokban), ahol az oltási igazolást valamilyen oknál fogva nem ellenőrzik, kötelező a maszkviselés. A maszkviselési szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. A kormány erősen javasolja a maszkviselést a 12 éves vagy idősebb gyerekek esetében is.
 • A közúti és tengeri szállításban nincs fennakadás. A kikötők, repülőterek működnek, ugyanakkor a megszokottnál kevesebb komp és repülő jár.
  - Tallinni Repülőtér: https://www.tallinn-airport.ee/en/ (angolul és oroszul)
  - Tallinni Kikötő: https://www.ts.ee/en/ (angolul) 
  - Észt Rend- és Határőrség: https://www.politsei.ee/en (angolul vagy      oroszul)

b. Hasznos honlapok:

Az észt Egészségügyi Hivatal angol nyelvű közleményei a következő linken érhetők el: https://www.terviseamet.ee/en/news (angol)

Az észt Egészségügyi Hivatal koronavírusról tájékoztató angol nyelvű honlapja a következő linken érhető el: https://www.terviseamet.ee/en/covid19 (angol)

Az Észtországba érkezőknek javasolt letölteni a (bluetooth-al működő) HOIA elnevezésű applikációt, amely a telefonon keresztül segít azonosítani a környezetben lévő esetleges közeli kontaktusokat és ezáltal előre jelezve a fertőzésveszélyt: https://hoia.me/en/ (angol)

Koronavírus-tünetek jelentkezése esetén fel kell hívni a háziorvost, vagy a háziorvosi tanácsadóvonalat (1220).

5) Nyári szezonra vonatkozó további információ: 

Uniós állampolgárok részére beutazásra mindig is lehetőség volt, és most is lehetőség van. Aki megkapta az oltás mindkét dózisát és uniós tagállam állampolgáraként utazik Észtországba, annak nem kell karanténba vonulnia beutazását követően.  

A beutazási feltételekről lásd még az 1/a) pontot.

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Terrorizmus

Az országban nincs terrorista veszély. Ugyanakkor a terrorfenyegetettség globális volta miatt ilyen nem zárható ki teljesen Észtországban sem.

Bűnözés

Észtország kifejezetten biztonságos ország. Nem jellemzőek az erőszakos bűncselekmények, a gépjárműlopások, feltörések száma sem magas. Az alapvető és ésszerű óvatosság ugyanakkor indokolt. Ne hagyjanak értékeket a járművekben, a szálláshelyeken, és kerüljék a nyilvánvalóan felajánlott prostitúciós szolgáltatásokat. Táblák figyelmeztetnek azokra a helyekre, ahol gyakoribbak a zseblopások. (Általános a bankkártya használat, így nem indokolt nagyobb összegű készpénzt magunknál tartani.)

Az észt rendőrség segélyhívó száma: 112. Ezen a számon angolul és oroszul is lehet kommunikálni. A segélyhívón a mentőket és a tűzoltókat is el lehet érni.

Áldozatvédelem

Az észt rendőrség-határőrség saját szervezeti rendszerében és állampolgári szerveződések révén is támogatást, segítséget nyújt a bűncselekmények áldozatainak. Az ilyen szolgáltatásról és kompenzációról jogszabály rendelkezik, és az kiterjed az EU-tagállamok állampolgáraira is.

Infó vonal: +372 612 1360

Rendőrség-határőrség

Mi a teendő, ha valaki áldozattá válik:
https://www2.politsei.ee/en/nouanded/kannatanule

Biztonsági helyzet

A fővárosban az éjszakai és hajnali órákban kerülni javasolt a Viru Keskus (Narva maantee eleje), a központi vasútállomás, a nemzetközi kompkikötő és Kopli városrész térségét. Észak-Kelet Észtországban Narva és Kohtla-Järve városokban és azok vonzáskörzetében fokozott óvatosság indokolt. Az észtországi kábítószer használók többsége is ebben a térségben koncentrálódik. 

Sötétedés után, a nem jól megvilágított helyeken, főleg külterületen mindenkinek (turistáknak is) viselniük kell láthatósági jelet, fényvisszaverőt, ami kapható szinte minden élelmiszerboltban, trafikban, benzinkúton és zsinórral, biztosítótűvel a ruházatra erősíthető. Ennek viselését a rendőrség ellenőrizheti és hiányát büntetheti.

Az észt-orosz határ szárazföldi szakasza döntően erdős terep, gyalog is megközelíthető. A határjelek jól láthatók. Tanácsos a határvonalat elkerülni. A dél-keleti határon van egy útszakasz, amely két észt kis települést köt össze, s amely 900 méteren át orosz területen fekszik, de nem kapcsolódik semmilyen orosz lakott helyhez. Ezen a  „Saatse saabas” elnevezésű szelvényen útiokmányok (ill. vízum) nélkül lehet közlekedni, de azon tilos megállni, ill. gyalog menni. Kivétel, ha a megállás baleset, vagy műszaki okokból történik. Aki ezt megszegi, számíthat arra, hogy az orosz hatóságok feltartóztatják, és amennyiben valóban csak eltévedésről, tájékozatlanságról van szó kb. 30 eurós bírságot szabnak ki. Az említett szakaszról bővebben: www.youtube.com/watch?v=2O6b2sz1j5M 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig              

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig   

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig   
Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig   
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása

A hatályos észt jogszabályok nem tartalmaznak szülői kíséret nélküli kiskorúakra vonatkozó előírásokat. Alapelv, hogy a kiskorúnak legyen érvényes útlevele, ill. személyazonosító igazolványa. 

Vízum:

Vízum turista és egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges. 

Házikedvencek beutazása:

https://pta.agri.ee/en/animals/travelling-pet

Vám:

Részletesen vámszabályok: www.emta.ee/eng

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: A magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, a tengerparti részeken erősen szeles is lehet az időjárás. Télen hóra, jegesedésre kell számítani. Aktuális időjárás.

Közlekedés: A Magyarországon kiállított, kártya formájú gépjárművezetői engedélyeket elfogadják. Javasolt, hogy a jármű vezetőjénél mindig legyen érvényes útlevél és/vagy kártya formájú személyazonosító igazolvány is. 

Gépjármű behozatal, regisztráció, használat részletesen:
https://www.transpordiamet.ee/en

Közúti-szárazföldi közlekedés:

A KRESZ lényegében megegyezik az EU-tagállamok szabályozásaival. Kivételek a téli időszakban vannak.

Az észt közúthálózat fejlett, átlagosan közepes minőségű. Csak rövid autópálya szakaszok vannak. A tompított fényszóró használata egész évben kötelező, nappal is. Zéró tolerancia van az ittas vezetéssel szemben.

Téli gumiabroncs használata november 1-től március 31-ig kötelező. A kijelölt gyalogátkelőhelyek előtt meg kell állni, ha azokhoz gyalogos közelít, s a gyalogosok fel sem tételezik, hogy ez nem így történik.

Tallinnban több, peron nélküli villamosmegálló van, ahol az úttesten keresztül folyik a le- és felszállás. Az autóbuszoknak előnyük van a megállóból kihajtásnál. Számítani kell arra, hogy a buszvezetők ezzel élnek is.

A mobiltelefon használata gépkocsivezetés során csak „hands free” üzemmódban megengedett.

A vadveszélyt táblával jelzik, s azt érdemes nagyon komolyan venni az ország egész területén.

Észtországban 2018. január 1-től bevezették a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépkocsik számára az úthasználati díjat. Információk: https://www.teetasu.ee

Egyre gyakoribb, hogy számos helyen csak mobiltelefonos alkalmazásokkal lehet parkolást fizetni. (www.parkimine.ee/en/parking/tallinn/how-to-pay/mobile-parking). Vannak parkolóórákkal ellátott parkolóhelyek is, ill. egyre több a parkolóház, ahol még lehet készpénzzel fizetni. Az „eratee” (magánút) és „eraparkla” (magán parkoló) használata esetén bírság is kiszabható. 

A téli hónapokban egyes szigetek között ún. „jégutakat” nyithatnak meg, amelyeken szigorú szabályok betartásával, gépkocsival lehet közlekedni. www.visitestonia.com/en/why-estonia/ice-road-the-symbol-of-a-great-estonian-winter

További információk az Észt Közútfelügyelet weblapján.

Az ország lakott szigeteit (pl. Saaremaa, Hiuma) is gépkocsikat szállító kompokkal lehet elérni.

www.tuulelaevad.ee
www.praamid.ee/wp/?lang=en

Tallinn Lennart Meri nemzetközi repülőtér: www.tallinn-airport.ee/en
Tartu nemzetközi repülőtér: www.tartu-airport.ee

Elektronikus átléptető folyosó az észt-orosz határon: Az észt-orosz határátkelőhelyeken lehetőség van előzetesen regisztrálni a határátlépéshez. A szolgáltatás fizetős, de nem kötelező. Aki szeretné a határátkelési időt korlátok közé szorítani, annak érdemes regisztrálnia magát.

Bővebb információt és az árakat a

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Korrekt, udvarias, de kivételezéstől mentes elbánásra lehet számítani. A magyarok és Magyarország iránti szimpátia megnyilvánulhat, de ez nem jelenti, hogy ezért megkerülnék a szabályokat. Nyelvi kommunikációs problémák felmerülhetnek, különösen vidéken. Az angol és orosz nyelv ismerete sokat segít. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország higiéniai viszonyai megfelelnek az EU átlagának, de a kistelepüléseken, az elzárt helyeken az állapotok változók. 

Szociálisügyi Minisztérium honlapja.
Nemzeti Egészségügyi Fejlesztési Intézet honlapja.

Orvosi ellátás: 

A tallinni központi sürgősségi orvosi ügyelet címe: Ravi 18, Tallinn 10138: https://itk.ee/en

Az állami kezelésű rendelők, kórházak 5 eurós vizitdíjat számítanak fel első alkalommal. Ha a további kezelést az orvos írja elő, azok a látogatások már ingyenesek. A magán orvosok, egészségügyi intézmények esetében azok díjszabása alapján kell fizetni.

Gyógyszer:

Csak „e-recept” van, az orvos nem állít ki nyomtatott vényt. Az „e-receptre” a gyógyszert útlevél, ill. személyazonosító okmány felmutatásával lehet átvenni az ország bármelyik gyógyszertárában.

Kórházi kezelés:

Sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban a fekvőbeteg ellátásért napidíjat számítanak fel. Részletes információ az észt „Betegpénztár” honlapján.

Kullancs:

Észtország egyes területein meglehetősen sok kullancs található. A kullancsveszély Észtországban általában áprilistól októberig tart. A kullancsok akkor válnak aktívvá, amikor a felszíni hőmérséklet eléri az 5-7 C fokot. Védekezésképp természetjáráskor érdemes hosszú ujjú ruhát viselni, a nadrágszárat pedig begyűrni a cipőbe vagy a csizmába. A veszélyeztetett területen való tartózkodást követően az utasnak szükséges a testének egész felületét átvizsgálnia. Ha kullancsot talál, és annak szakszerű eltávolításakor a feje bennmarad a bőrben, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzés megelőzésében pár óra is fontos lehet. A kullancsok észtországi előfordulásához jó támpontot találnak az alábbi linken (angolul): https://www.iamat.org/country/estonia/risk/tick-borne-encephalitis

Egyéb információ: