Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Helsinki

Aktuális:

2021. 04. 06.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az ezen a linken olvasható korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba.

Utazás Finnországba 

a. Be lehet-e utazni az országba? 

Igen, korlátozásokkal. Bővebben: lásd lentebb.

b. Kell-e teszt? Nem, kivéve a Finnair járatokkal érkezőknek, valamint a komppal külföldről Finnországba érkezőknek (részleteket lásd a hajótársaságok honlapján!) 

A Finnair légitársaság a Finnországba utazó 12 év feletti személyektől az induláskor negatív koronateszt eredményt kér. Aki a negatív teszteredményt igazoló dokumentumot nem tudja bemutatni, nem engedik felszállni a légitársaság járatára. (A tranzit utasokra ez a szabályozás nem vonatkozik, hacsak a célországban azt meg nem követelik!)

Az alábbi teszteket fogadja el a Finnair:

 • 72 órával az utazás előtt végzett PCR-teszt 
 • 72 órával az utazás előtt végzett LAMP-teszt 
 • 48 órával az utazás előtt végzett antigén teszt 

A tesztek helyett elfogadják azt az orvosi igazolást, mely bizonyítja, hogy az utas az indulást megelőző 6 hónapon belül átesett a COVID betegségen és igazoltan kigyógyult abból.

A megbízható egészségügyi szakember által kiadott igazolásokat papír alapon, illetve elektronikus úton kiállítva is elfogadják. Az igazolást angol nyelven kérik (melyen kívül még elfogadják a francia, német, spanyol és svéd nyelvű igazolásokat, ha a kiindulási ország nyelvei az előbbiek).

Részletes, angol nyelvű tájékoztató itt található.

A kockázatos országból – így Magyarországról - Finnországba érkezők esetében számos határátkelőnél, pl. a helsinki reptéren, a helsinki és turkui hajókikötőben, az orosz-finn határátkelőhelyen,Vaalimaaban egészségügyi szűrővizsgálatot végeznek. Aki nem tud negatív teszteredményt bemutatni, azt tesztelére kötelezhetik. 

A tesztelési kötelezettség alól mentesülnek:

 • akik 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek, 
 • akik 6 hónapon belül átestek és kigyógyultak a COVID-ból és ezt hivatalos dokumentummal tudják bizonyítani,
 • a 12 éves, vagy annál kisebb gyermek
 • a reptéri tranzitutasok, 
 • a cargo sofőrök 
 • a logisztikai szakemberek feladatuk ellátása során.  

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltás: a COVID-vatkcinálval beoltott személyek vonatkozásában Finnország nem hozott külön rendelkezést, rájuk is az általános szabályok vonatkoznak.

e. Karanténkötelezettség: Van,

az utas állapotától függően: Ha nincs tünete úgy önkéntes karantén betartását kérik, ha beteg, akkor előírhatnak számára hatósági karantént.  

A finn hatóságok kérik ezen telefonos alkalmazás használatát, amely pontos és testre szabott (az utas által megadott adatok alapján) utasításokat tartalmaz a karantén szabályairól.

Ha valaki 72 óránál nem régebbi negatív teszttel érkezik Finnországba és a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 72 órát, nem szükséges egy második teszt elvégzése, illetve nem kell karanténba vonulnia.

A beutazót kérik, hogy 14 napra vonuljon önkéntes karanténba.  A karanténból előbb kijöhet, ha  kettő – minimum 72 óra eltéréssel végzett  – koronatesztjének eredménye negatív. A karantént a beutazó a lakóhelyén vagy a szálláshelyén töltheti le. A karantén ideje alatt a saját családon kívüli találkozás kerülendő. A karantén alatt zárt térbe kimozdulni (bolt, tömegközlekedési eszköz, munkahely, stb.) nem szabad, a szabad levegőn lehet tartózkodni. 

A beutazó a repteret taxival, vagy családtag autójával hagyhatja el. A tömegközlekedés használatát kerülni kell, az csak akkor megengedett, ha más lehetőség nincs.

Finnországban nem ellenőrzik a hatóságok a karantén betartását, ugyanakkor azt nyomatékosan kérik! A hatóságilag elrendelt karantén megszegése bírsággal vagy szabadságvesztéssel büntethető.

f. Üzleti célú beutazás feltétele 

Hivatalos üzleti útra azok jöhetnek, akik a társadalom működése és az ellátás biztosítása érdekében szükséges és halaszthatatlan tevékenység folytatása céljából érkeznek. Formanyomtatvány kitöltése és bemutatása szükséges (ezen a linken elérhető a lista, mely az elfogadható beutazási indokokat sorolja fel). A formanyomtatványt a meghívó fél tölti ki. Ezt a beutazás előtt finn hatóság nem ellenőrzi, tehát csak a finn határon derül majd ki, hogy a belépést ténylegesen engedélyezik-e.

g. Esetleges kivételek: 

A vonatkozó szabályozás meghatároz bizonyos csoportokat, melyek kivételt képeznek a beutazási tilalom alól. A leggyakrabban előforduló, elfogadható indokok:

 • Azon külföldi állampolgárok és családtagjaik, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Finnországban
 • Finnországban tanuló személyek
 • Azon külföldi állampolgárok, akik családi okok miatt érkeznek (találkozás finn állampolgár/ finn tartózkodási engedéllyel rendelkező családtaggal, temetés, házasságkötés, betegség) Családtagnak minősül: házastárs, élettárs, szülő, nagyszülő, gyerek, unoka, após, anyós. Január 27-től nem utazhatnak be családi kötelékre hivatkozva a testvérek és unokatestvérek! 
 • Egyéb szükséges és igazolt ok miatti beutazás (pl. személyes ok, média képviselete, ingatlantulajdon, légi szolgáltatás, stb.) – előzetes engedély alapján. A tájékoztató erről itt olvasható angolul. A kérelmet a meghívó fél küldi el a Határőrségnek a kJcOVJeJlofyzqZN6jYD0YycmFqYXZhcnRpb2xhaXRvc0ByYWphLmZp címre. A Határőrség más szervekkel is egyeztet az engedély megadása előtt.
 • Diplomaták és a diplomáciai képviselet technikai személyzete, nemzetközi szervezetek alkalmazottjai, hivatalos célból utazó katonák, humanitárius szervezet munkatársai feladataik elvégzése céljából.
 • Nemzetközi tárgyaláson részt vevő állami tisztségviselők és NGO-k munkatársai.
 • Repülőtéri tranzitra érkező személyek. 
 • Hajók és repülők személyzete. 

A teljes lista ezen az oldalon érhető el.

Egyéb fontos, a COVID-dal kapcsolatos információk Finnország vonatkozásában:

Az országon belüli mozgás nincs korlátozva. Maszkviselési kötelezettség nincs, de nyomatékosan javasolják maszk használatát zárt terekben, így pl. tömegközlekedési eszközökön, üzletekben. A tömegközlekedés működik. Mivel sokan távmunkában dolgoznak, a járatok sűrűségét csökkentették. Kijárási korlátozás nincs. 

h. Kiutazás az országból

Nincs erre vonatkozó járványügyi korlátozás. 

i. Beutazás Magyarországra: 

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a WBtA9NmYzYjzRMa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a ztQTPau9MzVgY5OY2a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa. A közbiztonság az ország egész területén jó. Nincsenek tipikus, külföldiek ellen elkövetett bűncselekmények. Probléma éjszakai szórakozóhelyeken és környékükön, alkoholfogyasztáshoz kapcsolódóan fordulhat elő.

A Finn Rendőrség segélyhívó száma 112, további információk a Finn Rendőrség honlapján találhatók.

Finnországban a rendvédelmi szervek könnyen elérhetők, segítőkészek, jellemzően lehet velük angolul is kommunikálni. Az alábbiak a legfontosabb áldozatvédő szervezetek, és az egyéb hasznos tudnivalókat tartalmazó linkek: 

Igazságügyi minisztérium 
Belügyminisztérium 
Igazságszolgáltatás

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazási utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazási utolsó napjáig

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazási utolsó napjáig
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazási utolsó napjáig
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

A finn jogszabályok nem tartalmaznak szülői kíséret nélküli kiskorúra vonatkozó szabályokat.

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

https://tulli.fi/en/private-persons/travelling/travelling-with-your-pet

Vám:  

Szeszesitalok

Szeszesitalok saját használatra, nem kereskedelmi célra az uniós szabályoknak megfelelően hozhatók be. Magánszemély 80%-nál magasabb alkoholtartalmú terméket nem hozhat be Finnország területére. EGT-n kívülről, nem repülővel érkezők csak akkor hozhatnak be alkoholt, ha az utazás legalább 20 óráig tartott.

Európai Unión kívüli országból legfeljebb 4 liter bor, 16 liter sör és 1 liter tömény szeszesital (22%-nál magasabb alkoholtartalom) VAGY 2 liter egyéb alkoholos ital (max. 22%-os alkoholtartalom) hozható be az ország területére.

Dohányáru behozatal

Finnország területére maximum 200 db cigaretta, 50 mini szivar, 250 g pipa-, vagy cigarettadohány hozható be saját felhasználásra. 

Üzemanyag

Saját gépkocsihoz kannában max. 10 liter hozható be vám- és adómentesen. Dízelolajjal működő járművek esetében az olcsó finn fűtőolaj használata tilos, e szabály be nem tartása komoly pénzbüntetéssel jár. 

Gépjármű behozatal, regisztrálás, használat

Egy másik EU-tagállamban állandó lakóhellyel rendelkező magánszemély Finnországban hat hónapig külön engedély nélkül használhatja gépjárművét, ha az érvényes forgalmi engedéllyel, Finnországban is érvényes kötelező biztosítással rendelkezik, és ha a járművet nem eladás céljából hozza be az országba.(Ez az időkorlát diákokra nem vonatkozik, a diáknak a hat hónap lejárta előtt, később minden egyes tanulmányi időszakot igazolva értesítenie kell az adóhatóságokat). 

További információ a Finn Vámhivatal honlapján: www.tulli.fi/en/index.jsp

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euro (EUR)

Időjárás: A magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, télen komolyabb hidegek is előfordulnak.

Biztosítás: Az európai egészségbiztosítási kártyával igénybe lehet venni a sürgősségi betegellátást, de emellett ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Közlekedés: Az EU és az EGT tagországokban kiadott jogosítványok az okiratban feltüntetett kategóriájú járművek vezetésére Finnországban is feljogosítják tulajdonosukat. A gépjárművezetőnek legalább 18 évesnek kell lennie. A jogosítvány attól függetlenül használható Finnországban, hogy a járművezető turistaként tartózkodik-e az országban, vagy ott él. 

A közlekedés szabályai általánosságban megegyeznek az EU országaiban uralkodó normákkal. A városokban veszélyt jelenthetnek a kerékpárosok, ügyelni kell arra, hogy a részükre a járda területéből leválasztott közlekedési sávokba gyalogosan ne tévedjünk be. Kerékpárosok a nap és az év minden szakában, így télen is közlekednek.

Finnország út- és vasúthálózata rendkívül fejlett. A közlekedés kiszámítható és biztonságos. Finnországban nincs útdíj. December 1. és március 1. között a téli gumi használata kötelező. Egész évben és mindenütt kötelező a tompított fényszóró, valamint a hátsó üléseken is a biztonsági öv használata. Vezetés közben mobiltelefon csak hands-free üzemmódban használható. Az autósoknak kiemelt veszélyforrást jelent az úton átkelő jávorszarvas és rénszarvas, ezért a veszélyre vonatkozó közlekedési táblát komolyan kell venni. 

Finnországban mind a városokban, mind a főbb közlekedési útvonalakon modernebb sebességmérőkre cserélik a régieket. Jelenleg még csak a gyorshajtásért és a piroson való áthaladásért szab ki a hatóság büntetést a kamerák felvételei alapján, nyártól már a biztonsági öv használatának mellőzéséért és a vezetés közbeni mobiltelefonálásért is.

Útviszonyokról bővebben: www.tiehallinto.fi, vasúti közlekedésről: www.vr.fi.

Elektromos rollerek: Közlekedésbiztonsági problémákat okoznak a Helsinkiben és néhány más városban igénybe vehető elektromos rollerek. Ezek használata csak kerékpárúton vagy annak hiányában az úttest jobb szélén megengedett. A rendőrség már bírságol azért, ha – szabályellenesen – a járdán rollerezik valaki.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A finn hatóságok jó részénél van lehetőség angol nyelv ügyintézésre mind elektronikus, mind személyes ügyintézéskor. Az ügyintézés a jogi keretek által megszabott keretek között zajlik.

Sürgősségi esetben (baleset, tűz, betörés stb,) a112 telefonszámot kell hívni. Bővebb információ

Szociális ügyek intézése: Ha valaki ideiglenes jelleggel érkezik Finnországba, nem feltétlenül kerül a szociális ellátások rendszerébe. (Például a diákokat jellemzően ideiglenesen Finnországban tartózkodóként kezelik, akkor, ha a tartózkodás célja kizárólag tanulmányok folytatása.) Nem jogosult a külföldi akkor sem a szociális juttatásokra, ha az EU közösségi jogszabályai vagy kétoldalú szociális megállapodás alapján más állam szociális ellátó rendszerébe tartozik. (Ez általában a rövid ideig Finnországban tartózkodó kiküldöttekre vonatkozik.)

A külföldiek által is igénybe vehető szociális ellátások többségét Finnországban a tartózkodás alapján nyújtott szociális ellátásokról szóló törvény szabályozza (Act on the Application of Residence-Based Social Security Legislation). Az EGT-tagállamok állampolgáraira vonatkozó rendelkezések kereteit Finnországban is a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségben mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71/EGK (koordinációs) rendeletet adja. A szociális támogatási igényeket a finn Társadalombiztosítási Intézet bírálja el (KELA). Ennek megfelelően a szociális ellátásokkal összefüggő kérdésekkel a lakóhely szerinti KELA irodához fordulhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Finnországban az Evangelikus Lutheránus egyházhoz tartozik a hívők több, mint 75%-a , nagy számban élnek az országban ortodox katolikusok. Vannak továbbá iszlám vallásúak, Jehova-tanúi, más református felekezetekhez tartozók, katolikusok stb.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban megszokottaknak. Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központok többségében az ellátásért viztitdíjat kell fizetni. Amennyiben privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetni. Az orvos által felírt gyógyszer bármely gyógyszertárban kiváltható, a gyógyszer teljes árát ki kell fizetni.

Kórházi kezelést igénylő, sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban van vizitdíj, fekvőbeteg ellátás esetén napi költséget számolnak fel, illetve az ambuláns kórházi kezelés is fizetős a szolgáltatás

Részletes információ a Finn Társadalombiztosítási Intézet honlapján és a Szociális és Egészségügyi Minisztérium honlapján.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)

 • Munkavállalás:  Erről bővebben az alábbi honlapokon talál felvilágosítást

Finn Munkaügyi Minisztérium honlapja
Finn Köztársaság Budapesti Nagykövetség honlapja
Finn Bevándorlási Hivatal honlapja
Finn Külügyminisztérium honlapja
Helyi rendőrségek: a finn rendőrség honlapja