Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Helsinki

Aktuális:

2022. 05. 06.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

A világjárvány miatt az ezen a linken olvasható korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba.

Utazás Finnországba 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

2022. február 1-től a Schengen zónán belülről (tehát Magyarországról is)i érkező utasok esetén az alábbi igazolások egyikének meglétét kérik: 

 • vagy EU-s oltási igazolást kérnek (teljes sorozat EU vagy WHO által elfogadott oltássorozattal, utolsó oltástól eltelt 7 nappal) Az oltási igazolást az alapoltás sorozatot követő 9 hónapon belül fogadják el (pl. az alapoltássorozat a 2 db Pfizer vagy 1 db Janssen oltás). Aki az ismétlő oltást is megkapta ( pl. ez a Pfizer esetén a 3. oltást jelenti ) annál az igazolás érvényessége már nem jár le.
 • vagy az utazást megelőző 6 hónapon belüli Covid betegségen való átesettségről szóló igazolást 
 • vagy 72 órán belüli negatív PCR vagy antigén teszteredményt 
 • egyik igazolással sem rendelkezőknek a belépési pontnál tesztet kell végeztetniük, majd azt követően 3-5 napon belül újabb tesztet kell végeztetni.

Finnország az EU és schengeni területen kívülről érkezők esetén (akkor is, ha magyar állampolgár, de harmadik országból érkezik) az alábbi igazolások valamelyikét kéri:

 • oltási igazolás (EU vagy WHO által elfogadott teljes oltássorozatról, utolsó oltástól eltelt 7 nappal).  Az igazolás az alapoltás–sorozatot követő 9 hónapig érvényes. Ismétlő oltás (ez Pfizer esetén a 3. oltást jelenti) esetén az igazolás korlátlan ideig érvényes.
 • az utazást megelőző 6 hónapon belüli EU-tagállamban kiállított igazolás a Covid betegségen való átesettségről 
 • igazolást a betegségen való átesettségről és egy dózis, elfogadott oltás felvételéről 

A korlátozás 2022. június 5-ig van érvényben.

Elfogadott oltások, teljes oltási sorozatnak 2 oltás számít: Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm, COVISHIELD, CoronaVac, COVAXIN, Nuvaxovid, COVOVAX

Elfogadott oltás, teljes oltási sorozatnak 1 oltás számít: Janssen

Nem fogadják el a Sputnik-V oltást!

A 2007-ben vagy később született gyermekek esetében nem kérnek sem oltási igazolványt, sem negatív Covid-teszteredményt.

További információ: https://raja.fi/rajaliikenne-ohjeet-korona (Az oldalon mindig a hatályos szabályok olvashatók.)

Az egészségügyi hatóságok tájékoztatója a belépés feltételeivel, országbesorolási kategóriákkal kapcsolatban itt érhető el.

b. Kell-e teszt? 

2022. február 1-től csak azon utasoktól kérnek 48 órán belüli negatív (angol nyelvű) PCR vagy antigén tesztről szóló igazolástet, akik nem rendelkeznek a megfelelő oltási vagy betegségen való átesettségi igazolással, illetve a Schengen zónán kívülről érkeznek.

A 2007-ben vagy később született gyermekek esetében nem kérnek tesztet.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

A Finnországba érkezőknek ajánlott a FINNENTRY alkalmazás letöltése: https://www.finentry.fi/en/

Ezen az alkalmazáson lehet ellenőrizni a saját adatok bevitelével az esetleges tesztelési kötelezettségeket is.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: 

2022. február 1-től a Schengen zónán belülről érkező, oltottsági igazolással vagy covid-betegségen 6 hónapon belül való átesettségről igazolással rendelkező utasoktól nem kérnek negatív teszt eredményt a beutazáshoz.

Elfogadott oltások, teljes oltási sorozatnak 2 oltás számít: Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm, COVISHIELD, CoronaVac, COVAXIN, Nuvaxovid, COVOVAX

Elfogadott oltás, teljes oltási sorozatnak 1 oltás számít: Janssen

Nem fogadják el a Sputnik-V oltást!

Finnországban az EU-s védettségi igazolványt fogadják el (az  a) pontban leírt módon), a magyar védettségi igazolványt nem!

A 2007-ben vagy később született gyermekek esetében nem kérnek sem oltási igazolványt, sem negatív Covid-teszteredményt.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Az utazást megelőző 6 hónapon belüli Covid betegségen való átesettségről szóló igazolással, vagy 48 órán belüli negatív PCR vagy antigén teszteredmény igazolással léphetnek be. A teszttel rendelkezők esetében a belépést követő 3-5 napon belül a teszt megismétlését kérik. Ha egy oltással rendelkezik a belépő (azon oltásoknál, melyeknél a teljes sorozat 2), a belépést követő 3-5 napon belüli tesztet kérnek. 

A 2007-ben vagy később született gyermekek esetében nem kérnek sem oltási igazolványt, sem negatív Covid-teszteredményt.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az a.) pontban leírt feltételeknek megfelelő utasok karantén nélkül tudnak Finnországba beutazni.

Az itt élő magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a finn állampolgárokra. Tehát ha ők nem tudják bemutatni a fenti igazolásokat, őket a beutazásban nem fogják akadályozni, de a belépéskor tesztelésre kötelezhetik. A Népegészségügyi Intézet aktuális útmutatása szerint a belépő karanténra is kötelezhetők: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates/travel-and-the-coronavirus-pandemic#entering_finland

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs külön kitétel, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint más utasokra.

h. Tranzitálási szabályok:

A reptéri tranzitutasokra nem vonatkoznak az a) pontban leírt korlátozások. 

i. A beutazás feltételei alóli kivételek: 

 • 2007-ben vagy azt követően született gyermekek,
 • a nagykövetségek és nemzetközi szervezetek dolgozói és azok családtagjai, diplomáciai és szolgálati útlevéllel rendelkező olyan személyek, akik állomáshelyükre vagy hazájukba utaznak Finnországon keresztül tranzitálva,
 • az áruszállításban és személyszállításban és azok logisztikájában résztvevő személyek munkájuk elvégzése során,
 • azon személyek, akiknek munkája szükséges az infrastruktúra és az egészségügy működéséhez,
 • a reptéri tranzitutasok

j. Egyéb hasznos információ:

A tesztpontokkal kapcsolatban a határátkelőhelyeken adnak pontos információt. A negatív teszteredmény megérkezéséig a hatóságok elzárkózást, másokkal való kontaktus kerülését kérik.

EU-s TB kártya használatával kapcsolatos információk a következő linken érhetők el: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2. Kiutazás az országból:

Nincs erre vonatkozó járványügyi korlátozás.

3. Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a PlusJKXiO602NgN0a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a zVRMZSEYpGY8YO0JzZ2Ja29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.   

4. Helyi járványügyi szabályok

Az országon belüli mozgás nincs korlátozva. Maszkviselési kötelezettség nincs, de javasolják maszk használatát zárt terekben, így pl. tömegközlekedési eszközökön, üzletekben. A tömegközlekedés működik. Kijárási korlátozás nincs. 

Biztonság:

1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa. A közbiztonság az ország egész területén jó. Nincsenek tipikus, külföldiek ellen elkövetett bűncselekmények. Probléma éjszakai szórakozóhelyeken és környékükön, alkoholfogyasztáshoz kapcsolódóan fordulhat elő.

A Finn Rendőrség segélyhívó száma 112, további információk a Finn Rendőrség honlapján találhatók.

Finnországban a rendvédelmi szervek könnyen elérhetők, segítőkészek, jellemzően lehet velük angolul is kommunikálni. Az alábbiak a legfontosabb áldozatvédő szervezetek, és az egyéb hasznos tudnivalókat tartalmazó linkek: 

Igazságügyi minisztérium 
Belügyminisztérium 
Igazságszolgáltatás

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazási utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazási utolsó napjáig

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazási utolsó napjáig
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazási utolsó napjáig
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása:

A finn jogszabályok nem tartalmaznak szülői kíséret nélküli kiskorúra vonatkozó szabályokat.

Vízum:

Vízum turista, illetve egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

https://tulli.fi/en/private-persons/travelling/travelling-with-your-pet

Vám:  

Szeszesitalok

Szeszesitalok saját használatra, nem kereskedelmi célra az uniós szabályoknak megfelelően hozhatók be. Magánszemély 80%-nál magasabb alkoholtartalmú terméket nem hozhat be Finnország területére. EGT-n kívülről, nem repülővel érkezők csak akkor hozhatnak be alkoholt, ha az utazás legalább 20 óráig tartott.

Európai Unión kívüli országból legfeljebb 4 liter bor, 16 liter sör és 1 liter tömény szeszesital (22%-nál magasabb alkoholtartalom) VAGY 2 liter egyéb alkoholos ital (max. 22%-os alkoholtartalom) hozható be az ország területére.

Dohányáru behozatal

Finnország területére maximum 200 db cigaretta, 50 mini szivar, 250 g pipa-, vagy cigarettadohány hozható be saját felhasználásra. 

Üzemanyag

Saját gépkocsihoz kannában max. 10 liter hozható be vám- és adómentesen. Dízelolajjal működő járművek esetében az olcsó finn fűtőolaj használata tilos, e szabály be nem tartása komoly pénzbüntetéssel jár. 

Gépjármű behozatal, regisztrálás, használat

Egy másik EU-tagállamban állandó lakóhellyel rendelkező magánszemély Finnországban hat hónapig külön engedély nélkül használhatja gépjárművét, ha az érvényes forgalmi engedéllyel, Finnországban is érvényes kötelező biztosítással rendelkezik, és ha a járművet nem eladás céljából hozza be az országba.(Ez az időkorlát diákokra nem vonatkozik, a diáknak a hat hónap lejárta előtt, később minden egyes tanulmányi időszakot igazolva értesítenie kell az adóhatóságokat). 

További információ a Finn Vámhivatal honlapján: www.tulli.fi/en/index.jsp

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euro (EUR)

Időjárás: A magyarországi időjárásnál hűvösebb, csapadékosabb, télen komolyabb hidegek is előfordulnak.

Biztosítás: Az európai egészségbiztosítási kártyával igénybe lehet venni a sürgősségi betegellátást, de emellett ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Közlekedés: Az EU és az EGT tagországokban kiadott jogosítványok az okiratban feltüntetett kategóriájú járművek vezetésére Finnországban is feljogosítják tulajdonosukat. A gépjárművezetőnek legalább 18 évesnek kell lennie. A jogosítvány attól függetlenül használható Finnországban, hogy a járművezető turistaként tartózkodik-e az országban, vagy ott él. 

A közlekedés szabályai általánosságban megegyeznek az EU országaiban uralkodó normákkal. A városokban veszélyt jelenthetnek a kerékpárosok, ügyelni kell arra, hogy a részükre a járda területéből leválasztott közlekedési sávokba gyalogosan ne tévedjünk be. Kerékpárosok a nap és az év minden szakában, így télen is közlekednek.

Finnország út- és vasúthálózata rendkívül fejlett. A közlekedés kiszámítható és biztonságos. Finnországban nincs útdíj. December 1. és március 1. között a téli gumi használata kötelező. Egész évben és mindenütt kötelező a tompított fényszóró, valamint a hátsó üléseken is a biztonsági öv használata. Vezetés közben mobiltelefon csak hands-free üzemmódban használható. Az autósoknak kiemelt veszélyforrást jelent az úton átkelő jávorszarvas és rénszarvas, ezért a veszélyre vonatkozó közlekedési táblát komolyan kell venni. 

Finnországban mind a városokban, mind a főbb közlekedési útvonalakon modernebb sebességmérőkre cserélik a régieket. Jelenleg még csak a gyorshajtásért és a piroson való áthaladásért szab ki a hatóság büntetést a kamerák felvételei alapján, nyártól már a biztonsági öv használatának mellőzéséért és a vezetés közbeni mobiltelefonálásért is.

Útviszonyokról bővebben: www.tiehallinto.fi, vasúti közlekedésről: www.vr.fi.

Elektromos rollerek: Közlekedésbiztonsági problémákat okoznak a Helsinkiben és néhány más városban igénybe vehető elektromos rollerek. Ezek használata csak kerékpárúton vagy annak hiányában az úttest jobb szélén megengedett. A rendőrség már bírságol azért, ha – szabályellenesen – a járdán rollerezik valaki.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A finn hatóságok jó részénél van lehetőség angol nyelv ügyintézésre mind elektronikus, mind személyes ügyintézéskor. Az ügyintézés a jogi keretek által megszabott keretek között zajlik.

Sürgősségi esetben (baleset, tűz, betörés stb,) a112 telefonszámot kell hívni. Bővebb információ

Szociális ügyek intézése: Ha valaki ideiglenes jelleggel érkezik Finnországba, nem feltétlenül kerül a szociális ellátások rendszerébe. (Például a diákokat jellemzően ideiglenesen Finnországban tartózkodóként kezelik, akkor, ha a tartózkodás célja kizárólag tanulmányok folytatása.) Nem jogosult a külföldi akkor sem a szociális juttatásokra, ha az EU közösségi jogszabályai vagy kétoldalú szociális megállapodás alapján más állam szociális ellátó rendszerébe tartozik. (Ez általában a rövid ideig Finnországban tartózkodó kiküldöttekre vonatkozik.)

A külföldiek által is igénybe vehető szociális ellátások többségét Finnországban a tartózkodás alapján nyújtott szociális ellátásokról szóló törvény szabályozza (Act on the Application of Residence-Based Social Security Legislation). Az EGT-tagállamok állampolgáraira vonatkozó rendelkezések kereteit Finnországban is a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségben mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71/EGK (koordinációs) rendeletet adja. A szociális támogatási igényeket a finn Társadalombiztosítási Intézet bírálja el (KELA). Ennek megfelelően a szociális ellátásokkal összefüggő kérdésekkel a lakóhely szerinti KELA irodához fordulhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Finnországban az Evangelikus Lutheránus egyházhoz tartozik a hívők több, mint 75%-a , nagy számban élnek az országban ortodox katolikusok. Vannak továbbá iszlám vallásúak, Jehova-tanúi, más református felekezetekhez tartozók, katolikusok stb.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban megszokottaknak. Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központok többségében az ellátásért viztitdíjat kell fizetni. Amennyiben privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetni. Az orvos által felírt gyógyszer bármely gyógyszertárban kiváltható, a gyógyszer teljes árát ki kell fizetni.

Kórházi kezelést igénylő, sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban van vizitdíj, fekvőbeteg ellátás esetén napi költséget számolnak fel, illetve az ambuláns kórházi kezelés is fizetős a szolgáltatás

Részletes információ a Finn Társadalombiztosítási Intézet honlapján és a Szociális és Egészségügyi Minisztérium honlapján.

Egyéb információ:

Finnország Budapesti Nagykövetsége

Magyarország Helsinki Nagykövetsége

Munkavállalás: Erről bővebben az alábbi honlapokon talál felvilágosítást

Finn Munkaügyi Minisztérium honlapja
Finn Bevándorlási Hivatal honlapja
Finn Külügyminisztérium honlapja
Helyi rendőrségek: a finn rendőrség honlapja