Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Párizsban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2022. 03. 18. 
Franciaországban újra beindult a turizmus, és sajnos ezzel egyidejűleg a zsebtolvajok is intenzíven megkezdték működésüket. Kérjük FOKOZOTTAN FIGYELJENEK ÉRTÉKTÁRGYAIKRA, az okmányaikról készítsenek másolatot! Sajnos rendszeresen érkeznek kirabolt magyar ügyfelek Konzulátusunkra.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1.  A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU valamennyi országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. 2022. február 1-e óta a Covid-igazolvány az utolsó adag oltás beadásától számítva 270 napig marad érvényben. További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról = certificat COVID numérique= uniós egészségügyi igazolvány) itt olvashatnak: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

Az egészségbiztonsági szempontok szerinti francia országbesorolási kategóriákat a francia kormány folyamatosan aktualizálja, melyekről itt tájékozódhatnak: 

Magyarország a zöld kategóriában van. 

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Szeretnénk felhívni minden Franciaországba látogató magyar állampolgár figyelmét, hogy 2022. 03. 14- én ÚJ COVID-szabályok lépnek életbe Franciaországban: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

A franciaországi szolgáltatások igénybevételéhez szükséges "OLTÁSI IGAZOLVÁNY" (pass vaccinal) használatát FELFÜGGESZTETTÉK minden olyan helyen, ahol használata kötelező volt (szabadidős és kulturális intézmények, kereskedelmi- és vendéglátóhelyek, vásárok és kiállítások stb.). Az egészségügyi intézményekben, idősotthonokban és fogyatékkal élők számára fenntartott intézményekbe történő belépéshez azonban továbbra is érvényben marad az "egészségügyi igazolvány".

BEUTAZÁS MAGYARORSZÁGRÓL

Jelenleg szabadon be lehet utazni Franciaországba - vagyis Magyarországról érkezve nincs szükség a belépéshez rendkívüli indokra, nincs szükség karanténra - az alábbi feltételek teljesítése és megfelelő igazolása esetén:

1. megfelelő oltottság VAGY

2. PCR- illetőleg antigén-teszt VAGY

3. átesettség (=felgyógyultság)

Az oltási/ teszt előírások 12 éves kor felett kötelezőek.

A belépéshez jelenleg nincs szükség becsületbeli nyilatkozatra.

Ad 1. MEGFELELŐ OLTOTTSÁG:

  • 2 adag Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca oltás legalább 7 nappal a második injekció után, 
  • egydózisú Janssen oltás 28 nappal az oltás után, 
  • COVID fertőzésen átesett személyek esetében 1 db oltás szükséges legalább 2 héttel az oltást követően 
  • 2 adag Sinopharm vagy Sinovac oltás ÉS egy harmadikként felvett Pfizer vagy Moderna (ARNm(=mRNA), legalább 7 nappal a 3. oltás beadása után. 
  • A Sputnik oltás NEM elfogadott, az ezen oltás két dózisát követően felvett harmadik oltás (ha nem egydózisú) nem jelent megfelelő oltottságot, vagyis a beutazáshoz 2 ARNm oltásra van szükség.

2022. február 1 óta - az országba belépni kívánó, - tizennyolcadik életévüket betöltött, személyeknek ahhoz, hogy oltási ütemtervüket teljesnek ismerjék el, legkésőbb 270 nappal (9 hónap) az utolsó előírt adag beadását követően kapniuk kell egy adag kiegészítő ARNm oltást. 

A magyar védettségi igazolványt nem fogadják el: az igazolásnak tartalmaznia kell az oltás fajtáját és a beadások időpontját, de az EESZT oldalról letölthető Uniós digitális Covid-igazolvány megfelelő: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal 

Ad 2. PCR-, ILL. ANTIGÉN-TESZT: 

Az oltási feltételeket nem teljesítő 12 év feletti uniós beutazóknak 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-tesztet (francia vagy angol nyelven) kell bemutatniuk.

Ad 3. ÁTESETTSÉG 

Azoknak, akik átestek a betegségen, felgyógyulásukról 6 hónapon belüli, de 11 napnál régebbi orvosi igazolást szükséges bemutatniuk (a határidők a pozitív teszt dátumától számítódnak). Az átesettség tényét az EESZT rendszerben (https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) vagy a francia TousAntiCovid applikáción (https://bonjour.tousanticovid.gouv.fr/en/) keresztül rögzíteni szükséges ahhoz, hogy a felgyógyultság Franciaországban is bizonyítható legyen érvényes QR kóddal!

A beutazási feltételekről itt tájékozódhatnak: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage#from2

b) Kell teszt? Csak a nem megfelelően oltottak beutazásához szükséges - ld. a fenti . Ad 2 pontot.

c) Kell regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények

Megfelelő oltottság esetén (mely a magyar követelményektől eltérő) Magyarországról korlátozásmentesen lehet beutazni és szolgáltatásokat igénybe venni Franciaországban. A megfelelő oltottságot minden egyes szolgáltatás igénybevételekor igazolni kell.(ld. a) pont A/1. és B/1. pontját).  

Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok  

Franciaország COVID-elleni védekezési stratégiájának alapja az oltottság növelése, ezért a francia parlament az oltások felvételét ösztönző jogszabályt fogadott el, mely 2022. január 24-én lépett hatályba, s amely jogszabály által az oltottság a mindennapi élet alapfeltételévé vált. Az egészségügyi igazolvány (pass sanitaire) 16 éves kor felett oltási igazolvánnyá (pass vaccinal) alakult át, és azon szolgáltatások, amelyek egészségügyi igazolvánnyal voltak igénybe vehetők,  csak a beoltottak (átesettek) számára voltak elérhetők ún. oltási igazolvánnyal, ezen szolgáltatásokat teszttel sem lehetett igénybe venni. Ezen oltási igazolvány használatát 2022. március 14-től felfüggesztették! https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/pass-vaccinal

e) Karanténkötelezettség

A Magyarországról történő, a fent részletezett COVID-előírásoknak megfelelő beutazást követően nincs szükség karanténra, azonban megbetegedés esetén a pozitívnak tesztelt személyek elkülönítése kötelező. A karanténkötelezettség saját szálláson és saját költségen teljesítendő. A tesztre egyénileg kell jelentkezni. A teszthelyszín keresésében segít a következő link: https://www.sante.fr/cf/centres-depistage-covid.html https://www.sante.fr/cf/carte-depistage-covid.html

2022. február 28-tól a kontaktszemélyeknek csak egy tesztet (ön- vagy antigén-tesztet, illetőleg PCR tesztet) kell elvégezniük a 2. napon (azaz két nappal azt követően, hogy értesültek arról, hogy pozitív személlyel érintkeztek).

Pozitív önteszt esetén a személynek megerősítő antigén-tesztet vagy PCR-tesztet kell végeztetnie.

Az alábbi esetekben kell elkülönítésről gondoskodni:

  • A Covid első tüneteinek megjelenésekor;
  • Pozitív Covid-teszttel (tünetek nélkül is)
  • Ha Covid-19-pozitív személlyel kerül kapcsolatba, és nem oltották be, vagy nem teljes az oltási ütemterv.

A teljes oltási ütemtervvel rendelkezők esetén nincs szükség elkülönítésre, feltéve, hogy nincsenek tüneteik. Ezen személyek, ha tüneteik vagy tesztjük miatt elkülönítendők, elkülönítésük 7 napig tart (5 nap után mentesülhetnek az elkülönítés alól negatív teszttel és 48 órás tünetmentességgel). A nem megfelelően oltott személyek izolációja 10 nap. (7 nap után mentesülhetnek az elkülönítés alól negatív teszttel és 48 órás tünetmentességgel).

https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus 

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

f) Üzleti célú beutazás feltétele: Nincs megkülönböztetés.

Arra vonatkozóan, hogy szükséges-e az oltás és mi tekinthető megfelelő oltottságnak lásd az a)  Ad 1) pontot.

g) Tranzitálási szabályok: 

Hivatalos kormányzati információk alapján a tranzitra nem vonatkoznak az általános beutazási feltételektől eltérő szabályok, ugyanakkor a párizsi repülőtér hivatalos honlapja szerint tranzitnál a célállomás határozza meg, hogy mit kell igazolnia az utasnak.  https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols/covid-19-informations-voyageurs

h) A célország beutazási feltételei alóli mentesség: A francia EU-elnökségre érkező hivatalos küldöttségek egyes tagjai bizonyos könnyítésekre jogosultak.

i) Egyéb hasznos infó: 

A légitársaságok esetenként szigorúbb feltételhez köthetik a járataikra történő felszállást, utazást, ezért minden esetben javasoljuk a légitársaságok előírásait is áttanulmányozni.

https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols/covid-19-informations-voyageurs

https://easycdg.com/covid-19-essential-information-paris-charles-de-gaulle-airport/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2. Kiutazás az országból:

Európai térségen belülre nincs korlátozás, a térségen kívülre gyakran kizárólag kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és igazolással lehet utazni.

Részletes tájékoztatást itt találnak: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage. Az utazáshoz szükséges nyomtatványok letölthetők a francia belügyminisztérium honlapjáról.

3. Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a inoyCOAr3zODa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a XoodTQ9YNUZOZZZca29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.   

4) Helyi járványügyi szabályok: 

Maszkviselés: A beltéri nyilvános terekben (üzletek, irodák, iskolák stb.) a maszkviselés 2022. március 14-től nem kötelező. A tömegközlekedési eszközökön még mindig kötelező a maszk viselése 6 éves kor felett. 

Franciaországban elérhető fontosabb intézmények (rendőrség, határrendészet, egészségügyi minisztérium, járvánnyal kapcsolatos infó vonalak).

Biztonság

A világjárvány miatt javasoljuk megfontolni a külföldre utazást! 

Franciaországban a terrorfenyegetettség szintje magas, egy esetleges terrortámadás bekövetkezése nem kizárható. Kérjük, tanúsítsanak fokozott éberséget, különösen a forgalmas helyeken és tömegrendezvényeken, és tájékoztassák a rendőrséget minden gyanús tevékenységről. A  2015. november 13-án elkövetett terrorcselekmény óta Franciaországban a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben, de a szükségállapotot 2017. november 1-jén megszüntették. A franciaországi repülőtereken, a vasútállomásokon és a kikötőkben, továbbá a kiemelt idegenforgalmi nevezetességek környékén fokozott katonai jelenlétre számítsanak

A Francia Kormány tájékoztatója Mit tegyünk terrorcselekmény idején itt érhető el.

A közbiztonság jónak mondható, a franciaországi bűnözési mutatók nem haladják meg az Európai Unió tagállamai ide vonatkozó mutatóinak átlagát. Tapasztalataink szerint a leggyakoribb veszély a zsebtolvajlás, a szállodai lopás és a gépjármű-feltörésTöbb bejelentés érkezett a Franciaországba érkező ösztöndíjas magyar diákoktól, hogy az Airbnb szálláson lopások történtek, illetőleg a foglalás során hamis útlevéllel, személyi igazolvánnyal és szerződéssel próbálták meg őket becsapni. Célszerű a korábbi ösztöndíjasok tapasztalatai és értékelései alapján megbízhatónak minősülő bérbeadókat és bérleményeket preferálni.

Szeretnénk felhívni - különösen a fővárosba és a nagyobb városokba érkező - magyar turisták figyelmét az alábbiakra. Kérjük, tanúsítsanak fokozottabb elővigyázatosságot turistalátványosságok közelében és zsúfolt tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban (metró és RER). Értékeiket (pénztárca, mobiltelefon) ne tárolják könnyen elérhető és látható helyen, zsebbe azokat ne rakják, táskájukra fordítsanak különös figyelmet. Különös figyelmet fordítsanak értékeikre és okmányaikra a járműveken, arra specializálódott zsebtolvajok gyakran a repülőtér felé tartó, bőrönddel utazó turistákat célozzák meg. Gyakori eset, hogy a zsebtolvaj ajtózáródás előtt ugrik ki a szerelvényből. Amennyiben több személlyel együtt utaznak, javasoljuk, hogy irataikat és értékeiket ne egy személynél és egy helyen tartsák, elkerülve ezzel, hogy lopás esetén az összes együtt utazó személy úti okmányát pótolni kelljen. Javasoljuk, hogy készítsenek okmányaikról másolatot. Kerüljék a látszólag aláírásgyűjtéssel foglalkozó személyeket zsúfolt közterületen. Továbbá javasoljuk, hogy autóbérlés esetén gépjárműben ne hagyjanak se értéket, se egyéb tárgyat.

Tolvajlás, rablás esetén készíttessenek rendőrségi jegyzőkönyvet, amely az ellopott iratokkal való visszaélés esetén mentesít a jogi következmények alól, továbbá segítségül szolgálhat a biztosítási kárrendezésnél. Szállodai tolvajlás esetén célszerű elkérni a szálloda biztosítójának az adatait is, ugyanis a francia Ptk. szerint a szálloda egyetemleges kártérítési felelősséget visel a területén elkövetett lopásokért. A biztosítók azonban csak a számlával igazolt kár után térítenek, készpénz-kár esetén ragaszkodnak a banki vételi bizonylat bemutatásához. A párizsi Nagykövetség Konzuli Osztálya az ellopott úti okmány helyett a hazatéréshez ideiglenes magánútlevelet állíthat ki, egyéb személyes okmányok pótlására azonban csak a hazatérés után, belföldön van lehetőség.

Felhívjuk a Calais-ben tartózkodók és az onnan gépkocsival kompon vagy a Csalagúton át Angliába utazók figyelmét, hogy a környéken ismét megnövekedett a migránsok száma. Gyakran előfordul, hogy illegális migránsok a járművekben rejtőznek el, és próbálnak ily módon belépni az Egyesült Királyság területére. Fokozottan ügyeljenek a tiltott határátlépők szállításának elkerülésére. Ezekben az esetekben a hatóságok azonnal eljárást indítanak, a kamiont lefoglalják, a sofőröket pedig sok esetben őrizetbe veszik, amíg nem tisztázzák magukat az illegális migráció elősegítésének vádja alól. Más esetekben a sofőrt elengedik ugyan, de nagy összegű bírság kifizetésére kötelezik a cégeket. A konzuli szolgálat az ilyen esetekben érdemben segíteni, az eljárásba beavatkozni, jogi képviseletet ellátni nem tud.

Beutazási és tartózkodási feltételek

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a franciaországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú előtt elegendő megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

2017. január 15- től Franciaországban visszaállították a kiskorúak ország elhagyására vonatkozó engedélyezési eljárást (autorisation de sortie du territoire) arra az esetre, ha a gyermek szülő nélkül utazik el Franciaországból. A rendelkezés minden Franciaországban legálisan tartózkodó kiskorút érint, állampolgárságra való tekintet nélkül.

A szülő a vonatkozó engedélyt a mellékelt nyomtatvány kitöltésével adhatja meg https://www.formulaires.modernisation.gouv.fr/gf/cerfa_15646.do. (A nyilatkozatot nem szükséges hatóság előtt bemutatni, de az abban foglaltakról mindenki büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik!) A szabályos utazáshoz emellett még szükséges csatolni a kiskorú személyazonosító igazolványát és a nyomtatványt aláíró szülő személyazonosító igazolványának másolatát.

Ez az új szabályozás nem érinti azt a Franciaországban működő gyakorlatot, miszerint a külön élő vagy elvált szülő kezdeményezésére a hatóság rendelkezhet arról, hogy a gyermeket a másik szülővel  nem engedi külföldre távozni (opposition à la sortie du territoire, interdiction de sortie du territoire). 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges

Házi kedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne;  

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint kérdezze állatorvosát!

Vám:

További információért tájékozódjon az alábbi honlapon: www.douane.gouv.fr/articles/a11884-infos-douane-service 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Közlekedés:

Kötelező környezetvédelmi matrica:

2017. február elejétől a külföldi gépkocsikra is vonatkozik a környezetvédelmi állapotot tükröző hatósági matrica (Crit' Air) megvásárlásának és feltüntetésének kötelezettsége, amennyiben a gépkocsival Párizson, illetve az A86 külső körgyűrűn belül utaznak.

A matricát a https://www.certificat-air.gouv.fr honlapon lehetséges megvásárolni. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy környezetvédelmi szabálysértés esetén a helyben fizetendő pénzbírság 68-375 Euro közötti összeg is lehet a gépkocsi kategóriájától függően!

Figyelem! 2019. július 1-jétől a 4-es kategóriájú személygépkocsikkal hétköznap, a 4-es kategóriájú kamionnal és busszal hétköznap és hétvégén is 8-20 óráig tilos lesz Párizsban a közlekedés (az 5-ös és 6-os kategóriájú járművekre ez a szabályozás már érvényben van).

Gépjárművezetés: 

Franciaországban a magyar jogosítványt felnőtt korú személy esetében elfogadják, amennyiben az érvényes és az előírt orvosi utasítások (pl. szemüveg viselése) betartásával használják. A magyar jogosítvány lejártakor azonban a francia szabályok szerinti elméleti-és gyakorlati vizsga letétele kötelező, amennyiben az érintett életvitelszerű tartózkodási helye Franciaországban van. A magyar jogosítvány francia jogosítványra cserélése csak a Franciaországban elkövetett, pontvesztéssel járó közlekedési szabálysértés, vagy a jogosítvány más típusú korlátozása, vagy felfüggesztése esetén kötelező. Egyéb esetben is van természetesen lehetőség a jogosítvány cseréjére a prefektúrákon/alprefektúrákon. Előzetesen szükséges a lakóhely szerinti illetékes hivatalnál érdeklődni, mert a kérelmezés feltételei változóak.

Lásd: https://service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1758 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Franciaországban a jogosítványt nem fogadják el érvényes úti okmányként. 

Szabálysértés (pl. gyorshajtás) elkövetése esetén a magyar jogosítványt a francia hatóság jogosult bevonni a büntetés Franciaország területéről történő kitiltás időtartamára. A jogosítványt azt követően küldik vissza.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Franciaországban a közegészségügyi helyzet jónak mondható. Az egészségügyi és szociális védő, ellátó és szolgáltató hálózat a magyar fejlettségi színvonalnak megfelelő, esetenként és területenként azt meghaladó.

A franciaországi egészségügyi ellátó és szolgáltató rendszer igénybevételéhez a magyar állampolgároknak az előzetesen kiváltott európai egészségbiztosítási kártyájuk bemutatása szükséges. Sürgősségi ellátás esetén általában e kártya birtokában vehetik igénybe a szükséges orvosi ellátást a helyi biztosítottakhoz hasonló feltételekkel. Járóbeteg ellátás esetében a költségeket a betegnek kell megelőlegeznie, majd a költség-visszatérítési igényüket a magyarországi lakhely szerinti TB Igazgatóságon nyújthatják be. Ugyancsak szükséges a helyszínen fizetni a kórházi egészségügyi szolgáltatások önrész díját, ami Franciaországban magas. Ezért érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé kiegészítő biztosítást kötni. A kártya a NEAK budapesti és megyei központi hivatalaiban egyénileg szerezhető be.  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Baleseti kockázattal járó sportvakációk esetében (síelés, hegymászás, siklórepülés, egyéb extrém sportok) feltétlenül ajánlott a külön sportbiztosítás megkötése is (síeléskor még a nagyobb sípályák helyszínén is köthető).

Dohányzási tilalom:

2007. február 1-től tiltott a „Nyilvános fedett helyeken való dohányzás” (pl. pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben és kávézókban, irodákban, munkahelyeken, stb.). Felhívjuk a magyar utazóközönség szíves figyelmét, hogy a dohányzási tilalom megszegése szabálysértést képez, amely alapesetben 65 EUR helyszíni pénzbírsággal büntetendő.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Egyéb információt (Pl.: a teherfuvarozásról, a közlekedési szabálysértési bírságok behajtásával kapcsolatban) a párizsi külképviseletünk oldalán talál >>

A házastársi/ kapcsolaton belüli erőszak női migráns áldozatai számára nyújt segítséget, tájékoztatást (szállás, ügyvédek, pszichológus, orvos, tolmács) a Women for Women France.