Európa

Mai napon is érvényes: 2020.06.01. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Párizsban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 05. 29.
Beutazás Franciaország területére

2020. április 8-ától a francia területre történő belépéshez vagy francia területen való átutazáshoz IGAZOLÁS SZÜKSÉGES.

Az igazolás francia és angol nyelven az alábbi linken érhető el: 

Az igazolás mellett szükséges bemutatni a hivatkozott állapotot igazoló dokumentumokat, illetve egy kézzel írt nyilatkozatot arról, hogy a beutazó nem rendelkezik a vírus tüneteivel.

Az alábbiakban felsoroljuk az uniós polgárok számára francia területre való belépés lehetséges indokait:

 • Franciaországban állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok, házastársuk és gyermekeik 
 • a lakóhelyük elérése céljából Franciaországon átutazó személyek, valamint házastársuk és gyermekeik
 • diplomáciai és konzuli képviseletek személyzete, valamint franciaországi székhellyel vagy irodával rendelkező nemzetközi szervezetek speciális tartózkodási engedéllyel rendelkező dolgozói
 • határmenti zónában dolgozó ingázók
 • mezőgazdasági idénymunkások, szerződéssel és TESA (egyszerűsített mezőgazdasági foglalkoztatás) visszaigazolással
 • ideiglenes munkaszerződéssel rendelkező uniós polgár, a megbízatás halaszthatatlan voltát és határozott időtartamát alátámasztó szolgáltatási szerződéssel: a munkáltatónak online bejelentési kötelezettsége van a következő linken https://www.sipsi.travail.gouv.fr/#/auth/login
 • a koronavírus ellen küzdelemben foglalkoztatott egészségügyi alkalmazottak
 • repülőn történő személy- és teherszállításhoz szükséges személyzet
 • nemzetközi áruszállítók, köztük a tengerészek
 • gyermek láthatását, felügyeleti jogát vagy szállásolását igazoló személy 
 • közoktatásban résztvevő személy és kiskorú esetében kísérője
 • ellátásra szoruló családtag vagy egészségügyi intézményben élő gyermek látogatása

Turizmus céljából történő belépés továbbra sem lehetséges.

A Franciaországba történő belépés engedélyezése a francia hatóságok illetékességi körébe tartozik, a Konzulátusnak nincs jogosultsága a Franciaországba történő belépésre vonatkozó igazolás kiállítására.

Hatósági karanténra az Európai Gazdasági Térség területéről beutazót a Franciaország területére történő érkezést követően NEM kötelezik (kivéve a tengerentúli területeket, ahol elrendelhető egészségügyi ellenőrzést követően házi vagy hatósági karantén), hacsak a megbetegedés tüneteivel nem rendelkezik. SPANYOLORSZÁG (2020. május 25-étől légi úton) és NAGY-BRITANNIA területéről (2020. június 8-ától) érkező uniós polgárok esetében azonban a francia hatóság önkéntes, 14 napos otthoni karatén letöltését kéri. 

Mentesülnek az önkéntes karantén alól (kivéve, ha rendelkeznek a megbetegedés tüneteivel):  

 • Franciaországon keresztül állandó lakóhelyükre hazatérők 
 • repülőn történő személy- és teherszállításhoz szükséges személyzet
 • nemzetközi áruszállítók, busz, vonatvezetők és személyzetük, kereskedelmi és halászati hajózás személyzete
 • a koronavírus ellen küzdelemben foglalkoztatott egészségügyi alkalmazottak
 • diplomáciai és konzuli képviseletek személyzete 
 • külföldi misszióból hazatérő védelmi, rendfenntartó, igazságügyi hatósági állami alkalmazottak és családtagjaik
 • határmenti zónában dolgozó ingázók
 • fontos családi okból belépők (láthatás, iskoláztatás, közeli hozzátartozó részére sürgős segítségnyújtás, közeli hozzátartozó temetése) 
 • gazdasági okból belépők amennyiben tartózkodásuk nem haladja meg az 5 napot. 

Május 28-án Edouard Philippe miniszterelnök sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy június 2-től új szakasz kezdődik a járvány elleni küzdelem terén Franciaországban. Ez a fázis várhatóan június 22-ig tart. Franciaország járványtérképen Île-de-France, Mayotte szigete, illetve Guyane maradtak narancssárga színűek, a többi régió zöld színű. A zöld régiókban a strandok, sporttermek, uszodák, mozik és színházak június 2-án újranyithatnak, míg a narancssárga régiókban csak június 22-étől. Június 2-ától a zöld régiókban fogadhatnak vendéget  az éttermek és bárok, azonban a narancssárga színűekben csak a teraszhelyiségeik. Az iskolák, a közparkok és kertek is nyitva lesznek. Közterületen továbbra is maximum 10 fő gyülekezhet. A lakóhely  100 km-es elhagyási korlátozása is megszűnik.

Május 28-án Edouard Philippe miniszterelnök sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy június 2-től új szakasz kezdődik a járvány elleni küzdelem terén Franciaországban. Ez a fázis várhatóan június 22-ig tart. Franciaország járványtérképen Île-de-France, Mayotte szigete, illetve Guyane maradtak narancssárga színűek, a többi régió zöld színű. A zöld régiókban a strandok, sporttermek, uszodák, mozik és színházak június 2-án újranyithatnak, míg a narancssárga régiókban csak június 22-étől. Június 2-ától a zöld régiókban fogadhatnak vendéget  az éttermek és bárok, azonban a narancssárga színűekben csak a teraszhelyiségeik. Az iskolák, a közparkok és kertek is nyitva lesznek. Közterületen továbbra is maximum 10 fő gyülekezhet. A lakóhely  100 km-es elhagyási korlátozása is megszűnik.

Franciaországban május 11-ével lépnek életbe a korlátozások feloldására irányuló intézkedések. 

Május 11-étől megkezdődött a korlátozások fokozatos feloldása  az élet minden területén: engedélyezik a maximum 10 fő gyülekezését közterületen, újra nyithatnak a boltok, azonban a vendéglátóipari egységek, mozik, múzeumok, stb. továbbra is zárva maradnak; szabadon lehet közlekedni, de a lakóhelytől 100 km-nél távolabbra csakis rendkívüli családi, vagy szakmai indokkal lehetséges utazni Franciaországon belül. Kötelezővé vált a tömegközlekedésben a maszk viselése, és a távmunka támogatása miatt csúcsidőben a tömegközlekedést csak munkáltatói igazolással lehet igénybe venni. 

A nagy nézőszámot vonzó sporteseményekre legkorábban szeptemberben kerülhet sor.

Az egészségügyi szükségállapot július 10-éig meghosszabbításra került. 

2020. május 12-étől az alsóbb korosztályok számára megnyitották az óvodákat/iskolákat, szigorú egészségügyi előírások betartatása mellett és a szülői hozzájárulás alapján. A középfokú tanintézmények viszont júniusig zárva tartanak.

A távolsági vonatközlekedés újraindul. Kötelezővé teszik a maszk viselését és mindent megtesznek a távolságtartás lehetővé tételére.

A Roissy repülőtér (CDG) új normákat állít fel a járatsűrítésekre való felkészülés részeként (az utasok hőmérsékletét valós időben mutató hőkamerák felszerelése). Orly repülőtér várhatóan június 26-án újra megnyílik az utazók elött, az egészségügyi helyzet javulásának és az ágazat felkészülésének függvényében.

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, jelenleg csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús- és tejtermékek fogyasztásának mellőzése). A terjedés lassítása és a köz védelme érdekében mindenkinek saját maga biztonságára is kell törekednie: meghűléses tünetek esetében otthon maradni, a társadalmi életet korlátozni. Egészségügyi szűrés nincs.  Influenzás tünetekkel otthoni karantén javasolt, és a sürgősségi ellátás igénybevétele csak magas láz és légzési nehézségek esetén.

A francia egészségügyi minisztérium által indított, 24 órában hívható zöld szám: +33 (0) 800 130 000.

Utazási lehetőségek Magyarországra

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Párizsból Magyarországra induló közvetlen járatok várhatóan június elejével repülnek újra. 

A hazajutás átszállással Frankfurton vagy Amsterdamon át Bécsig, illetve Londonon vagy Dublinon, illetve Eindhovenen keresztül lehetséges. 

Basel/Mulhouse repülőtérről jár Budapestre közvetlen Wizzair járat.

A légitársaságok járataiknak indításáról maguk döntenek, a helyzet naponta változik, kérjük figyelemmel kísérni.

Párizs Charles de Gaulle repülőtéri információ:  

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy  Párizs Charles de Gaulle repülőtéren minden étterem és élemiszerbolt bezárt, élelemhez jutni nem lehet. Kérjük, hogy hosszabb tranzitálás vagy várakozás esetére indulás előtt élelemmel és folyadékkal készülni szíveskedjenek. 

* * *

Franciaországban a legmagasabb szintű terrorfenyegetettség van érvényben (közvetlen terrorveszély). Országszerte megnövelték a kültéri rendezvények védelmére kirendelt rendfenntartó erők létszámát. Az országhatárokon is fokozott az ellenőrzés. 

Biztonság

Franciaországban a terrorfenyegetettség szintje magas, egy esetleges terrortámadás bekövetkezése nem kizárható. Kérjük, tanúsítsanak fokozott éberséget, különösen a forgalmas helyeken és tömegrendezvényeken, és tájékoztassák a rendőrséget minden gyanús tevékenységről. A  2015. november 13-án elkövetett terrorcselekmény óta Franciaországban a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben, de a szükségállapotot 2017. november 1-jén megszüntették. A franciaországi repülőtereken, a vasútállomásokon és a kikötőkben, továbbá a kiemelt idegenforgalmi nevezetességek környékén fokozott katonai jelenlétre számítsanak

A Francia Kormány tájékoztatója Mit tegyünk terrorcselekmény idején itt érhető el.

A közbiztonság jónak mondható, a franciaországi bűnözési mutatók nem haladják meg az Európai Unió tagállamai ide vonatkozó mutatóinak átlagát. Tapasztalataink szerint a leggyakoribb veszély a zsebtolvajlás, a szállodai lopás és a gépjármű-feltörés

A turistaszezon közeledtére való tekintettel szeretnénk felhívni – különösen a fővárosba érkező – magyar turisták figyelmét az alábbiakra. Kérjük, tanúsítsanak fokozottabb elővigyázatosságot turistalátványosságok közelében és zsúfolt tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban (metró és RER). Javasoljuk, hogy értékeiket (pénztárca, mobiltelefon) ne tárolják könnyen elérhető és látható helyen, zsebbe azokat ne rakják be, táskájukra figyeljenek oda. Gyakori eset, hogy a zsebtolvaj ajtózáródás előtt ugrik ki a szerelvényből. Különös figyelmet fordítsanak a RER megállóknál, amennyiben bőrönddel utaznak, az arra specializálódott zsebtolvajok gyakran a repülőtér felé tartó turistákat célozzák meg. Amennyiben több személlyel együtt utaznak, javasoljuk, hogy irataikat és értékeiket ne egy személynél és egy helyen tartsák, elkerülve ezzel, hogy lopás esetén az összes együtt utazó személy úti okmányát pótolni kelljen. Kerüljék a látszólag aláírásgyűjtéssel foglalkozó személyeket zsúfolt közterületen. Továbbá javasoljuk, hogy autóbérlés esetén gépjárműben ne hagyjanak se értéket, se egyéb tárgyat.

Tolvajlás, rablás esetén készíttessenek rendőrségi jegyzőkönyvet, amely az ellopott iratokkal való visszaélés esetén mentesít a jogi következmények alól, továbbá segítségül szolgálhat a biztosítási kárrendezésnél. Szállodai tolvajlás esetén célszerű elkérni a szálloda biztosítójának az adatait is, ugyanis a francia Ptk. szerint a szálloda egyetemleges kártérítési felelősséget visel a területén elkövetett lopásokért. A biztosítók azonban csak a számlával igazolt kár után térítenek, készpénz-kár esetén ragaszkodnak a banki vételi bizonylat bemutatásához. A párizsi Nagykövetség Konzuli Osztálya az ellopott úti okmány helyett a hazatéréshez ideiglenes magánútlevelet állít ki, egyéb személyes okmányok pótlására azonban csak a hazatérés után, belföldön van lehetőség.

Felhívjuk a Calais-ben tartózkodók és az onnan gépkocsival kompon vagy a Csalagúton át Angliába utazók figyelmét, hogy a környéken ismét megnövekedett a migránsok száma. Gyakran előfordul, hogy illegális migránsok a járművekben rejtőznek el, és próbálnak ily módon belépni az Egyesült Királyság területére. Fokozottan ügyeljenek a tiltott határátlépők szállításának elkerülésére. Ezekben az esetekben a hatóságok azonnal eljárást indítanak, a kamiont lefoglalják, a sofőröket pedig sok esetben őrizetbe veszik, amíg nem tisztázzák magukat az illegális migráció elősegítésének vádja alól. Más esetekben a sofőrt elengedik ugyan, de nagy összegű bírság kifizetésére kötelezik a cégeket. A konzuli szolgálat az ilyen esetekben érdemben segíteni, az eljárásba beavatkozni, jogi képviseletet ellátni nem tud.

Beutazási és tartózkodási feltételek

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a franciaországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú előtt elegendő megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

2017. január 15- től Franciaországban visszaállították a kiskorúak ország elhagyására vonatkozó engedélyezési eljárást (autorisation de sortie du territoire) arra az esetre, ha a gyermek szülő nélkül utazik el Franciaországból. A rendelkezés minden Franciaországban legálisan tartózkodó kiskorút érint, állampolgárságra való tekintet nélkül.

A szülő a vonatkozó engedélyt a mellékelt nyomtatvány kitöltésével adhatja meg https://www.formulaires.modernisation.gouv.fr/gf/cerfa_15646.do. (A nyilatkozatot nem szükséges hatóság előtt bemutatni, de az abban foglaltakról mindenki büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik!) A szabályos utazáshoz emellett még szükséges csatolni a kiskorú személyazonosító igazolványát és a nyomtatványt aláíró szülő személyazonosító igazolványának másolatát.

Ez az új szabályozás nem érinti azt a Franciaországban működő gyakorlatot, miszerint a külön élő vagy elvált szülő kezdeményezésére a hatóság rendelkezhet arról, hogy a gyermeket a másik szülővel  nem engedi külföldre távozni (opposition à la sortie du territoire, interdiction de sortie du territoire). 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges

Házi kedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne;  

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint kérdezze állatorvosát!

Vám:

További információért tájékozódjon az alábbi honlapon: www.douane.gouv.fr/articles/a11884-infos-douane-service 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Közlekedés:

Kötelező környezetvédelmi matrica:

2017. február elejétől a külföldi gépkocsikra is vonatkozik a környezetvédelmi állapotot tükröző hatósági matrica (Crit' Air) megvásárlásának és feltüntetésének kötelezettsége, amennyiben a gépkocsival Párizson, illetve az A86 külső körgyűrűn belül utaznak.

A matricát a https://www.certificat-air.gouv.fr honlapon lehetséges megvásárolni. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy környezetvédelmi szabálysértés esetén a helyben fizetendő pénzbírság 68-375 Euro közötti összeg is lehet a gépkocsi kategóriájától függően!

Figyelem! 2019. július 1-jétől a 4-es kategóriájú személygépkocsikkal hétköznap, a 4-es kategóriájú kamionnal és busszal hétköznap és hétvégén is 8-20 óráig tilos lesz Párizsban a közlekedés (az 5-ös és 6-os kategóriájú járművekre ez a szabályozás már érvényben van).

Gépjárművezetés: 

Franciaországban a magyar jogosítványt felnőtt korú személy esetében elfogadják, amennyiben az érvényes és az előírt orvosi utasítások (pl. szemüveg viselése) betartásával használják. A magyar jogosítvány lejártakor azonban a francia szabályok szerinti elméleti-és gyakorlati vizsga letétele kötelező, amennyiben az érintett életvitelszerű tartózkodási helye Franciaországban van. A magyar jogosítvány francia jogosítványra cserélése csak a Franciaországban elkövetett, pontvesztéssel járó közlekedési szabálysértés, vagy a jogosítvány más típusú korlátozása, vagy felfüggesztése esetén kötelező. Egyéb esetben is van természetesen lehetőség a jogosítvány cseréjére a prefektúrákon/alprefektúrákon. Előzetesen szükséges a lakóhely szerinti illetékes hivatalnál érdeklődni, mert a kérelmezés feltételei változóak.

Lásd: https://service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1758 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Franciaországban a jogosítványt nem fogadják el érvényes úti okmányként. 

Szabálysértés (pl. gyorshajtás) elkövetése esetén a magyar jogosítványt a francia hatóság jogosult bevonni a büntetés Franciaország területéről történő kitiltás időtartamára. A jogosítványt azt követően küldik vissza.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Franciaországban a közegészségügyi helyzet jónak mondható. Az egészségügyi és szociális védő, ellátó és szolgáltató hálózat a magyar fejlettségi színvonalnak megfelelő, esetenként és területenként azt meghaladó.

A franciaországi egészségügyi ellátó és szolgáltató rendszer igénybevételéhez a magyar állampolgároknak az előzetesen kiváltott európai egészségbiztosítási kártyájuk bemutatása szükséges. Sürgősségi ellátás esetén általában e kártya birtokában vehetik igénybe a szükséges orvosi ellátást a helyi biztosítottakhoz hasonló feltételekkel. Járóbeteg ellátás esetében a költségeket a betegnek kell megelőlegeznie, majd a költség-visszatérítési igényüket a magyarországi lakhely szerinti TB Igazgatóságon nyújthatják be. Ugyancsak szükséges a helyszínen fizetni a kórházi egészségügyi szolgáltatások önrész díját, ami Franciaországban magas. Ezért érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé kiegészítő biztosítást kötni. A kártya a NEAK budapesti és megyei központi hivatalaiban egyénileg szerezhető be.  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Baleseti kockázattal járó sportvakációk esetében (síelés, hegymászás, siklórepülés, egyéb extrém sportok) feltétlenül ajánlott a külön sportbiztosítás megkötése is (síeléskor még a nagyobb sípályák helyszínén is köthető).

Dohányzási tilalom:

2007. február 1-től tiltott a „Nyilvános fedett helyeken való dohányzás” (pl. pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben és kávézókban, irodákban, munkahelyeken, stb.). Felhívjuk a magyar utazóközönség szíves figyelmét, hogy a dohányzási tilalom megszegése szabálysértést képez, amely alapesetben 65 EUR helyszíni pénzbírsággal büntetendő.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Egyéb információt (Pl.: a teherfuvarozásról, a közlekedési szabálysértési bírságok behajtásával kapcsolatban) a párizsi külképviseletünk oldalán talál >>