Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Párizsban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 09. 28.
1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról (=európai védettségi igazolás= certificat COVID numérique) itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

Jelenleg a világjárvány miatt a Franciaországba történő beutazáshoz két fő szempontot vizsgálnak. Az egyik szempont az egészségügyi mutatók alapján meghatározott országbesorolás (A), a másik szempont az utazó oltottsága (B). (Az országbesorolást a francia kormány folyamatosan aktualizálja. Magyarország a zöld kategóriában van. 

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyarországról jelenleg szabadon be lehet utazni Franciaországba  -  vagyis Magyarországról érkezve nincs szükség a belépéshez rendkívüli indokra, nincs szükség karanténra - az alábbi beutazási feltételek teljesítése és igazolása esetén:

 1. megfelelő oltottság VAGY
 2. PCR- illetőleg antigén-teszt VAGY
 3. átesettség (=felgyógyultság). 

ad 1. Megfelelő oltottság:

 • az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltóanyagok (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield és Janssen / Johnson & Johnson), ÉS
 • az adott oltóanyagra előírt teljes dózis, ÉS
 • a védettséghez szükséges időtartam eltelte
 1. 1 hét a 2. oltás beadása után a kétdózisú vakcinák esetében (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield)
 2. 28 nap az oltás beadása után az egydózisú vakcinák esetében (Janssen /Johnson & Johnson);
 3. 2 hét az oltás beadása után a koronavíruson átesett betegek esetében (ilyenkor csak 1 vakcina szükséges) 
 4. 1 hét a harmadikként felvett Pfizer vagy Moderna (ARNm) oltás beadása után azok számára, akik korábban két adag Sinopharm vagy Sinovac oltást már felvettek. 

A Sputnik oltás NEM elfogadott, az ezen oltásokat követően felvett harmadik oltás (ha nem egy dózisú) nem jelent Franciaországban megfelelő oltottságot!

A magyar védettségi igazolvány önmagában nem elegendő a megfelelő oltottság bizonyítására. Olyan (elektronikus vagy papír alapú angol vagy francia nyelvű) igazolást fogadnak el, amely tartalmazza a megfelelő oltás típusát és beadásának dátumát is. Az elektronikus igazoláshoz az itt letölthető applikáció megfelelő: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal (amennyiben a megfelelő oltottsági feltételeknek megfelel). A franciák az uniós digitális Covid-igazolványt (=európai védettségi igazolás=pass sanitaire) használják https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/pass-sanitaire

ad 2. PCR- illetőleg antigén-teszt: 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén-tesztet is elfogadnak. Bizonyos célpontok (Korzika, tengerentúli területek) esetén a 48 óránál nem régebbi teszt az előírt. Tesztelnie szükséges tehát a beutazáshoz: 

 • az oltással nem rendelkezőknek
 • azoknak, akik oltási folyamata nem lezárt
 • azoknak, akiknek oltás típusát az európai gyógyszerügynökség nem fogadta el (pl. Sinopharm vagy Sputnik-
 • 12 év feletti kiskorúaknak

ad 3. Átesettség: elfogadható az is, ha a beutazó igazolja, hogy a beutazást / az igazolás felhasználását megelőző 6 hónap folyamán átesett koronavírus-fertőzésen, vagyis a megfertőződéstől számított 11 nap eltelt, de 6 hónap még nem.

Az oltási vagy teszt elvárásokon túl becsületbeli nyilatkozatok kitöltését is kéri a francia fél, ezekről az alábbi honlapon tájékozódhat angolul is: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel

b) Kell teszt? Csak bizonyos esetekben kell - ld. a fenti a) ad.2) pontot - és 12 éves kor felett. Ezekben az esetekben azonban a teszt nem csupán a beutazáshoz, de jelenleg Franciaországban a legtöbb szolgáltatás igénybevételéhez is kötelező nagykorúak számára, de szeptember 30-tól 12 éves kor felett is kötelező lesz. 

c) Kell regisztrálni?

Hivatalosan nem, de a belépőknek becsületbeli nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy nem rendelkeznek koronavírus tünetekkel, a belépést megelőző két hétben nem érintkeztek koronavírusos beteggel. 

d) Karanténkötelezettség? Nincs. (ld. a) pont)

e) Oltás

Arra vonatkozóan, hogy szükséges-e az oltás és mi tekinthető megfelelő oltottságnak lásd az a) pontot.

f) Szakmai/üzleti célú beutazás feltétele: Nincs megkülönböztetés.

g) Esetleges kivételek: 

Az európai térségből érkezők beutazása tesztmentes az áruszállítás, határmenti térségben lakók és dolgozók részére.

Fontos: 

Az európai térségből érkező, de az ezt megelőző 30 napon belül narancssárga vagy piros jelzésű országokban is tartózkodó utazóknak be kell tartaniuk az ilyen utazókra alkalmazandó eljárást. (lásd II. és III. pontok.)

Tájékoztatásul a Francia országbesorolási kategóriák egészségbiztonsági szempontok szerint: 

I. Zöld jelzésű országok: az európai térség országai és néhány más ország. Ezekből az országokból a fent részletezett feltételek fennállása esetén szabadon be lehet utazni. Az országbesorolás folyamatosan változik, az aktuális besorolásról itt tájékozódhatnak: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage#from2

II. Narancssárga jelzésű országok: valamennyi se nem zöld, se nem piros kategóriába nem sorolt ország.

III. Piros jelzésű országok: ezen országokban a vírus aktív terjedése és aggodalomra okot adó variánsok jelenléte figyelhető meg, ahonnan kizárólag rendkívüli - kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti - indokkal léphet be Franciaország területére az, aki nincs megfelelően beoltva. Fel kell mutatnia egy az utazás előtt 48 óránál nem régebben készült PCR- vagy antigén-tesztet. Érkezéskor is kötelező antigén tesztet csináltatnia. 10 napos karanténba kell vonulnia.

h) Tranzitálási szabályok:

Hivatalos kormányzati információk alapján a tranzitra nem vonatkoznak az általános beutazási feltételektől eltérő szabályok, ugyanakkor a párizsi repülőtér hivatalos honlapja szerint tranzitnál a célállomás határozza meg, hogy mit kell igazolnia az utasnak.  https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols/covid-19-informations-voyageurs

i) A célország beutazási feltételei alóli mentesség: megfelelő oltás hiányában piros jelzésű országból a  beutazást kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és  igazolással szükséges  alátámasztani: 

j) Egyéb hasznos infó: 

https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols/covid-19-informations-voyageurs

https://easycdg.com/covid-19-essential-information-paris-charles-de-gaulle-airport/

A légitársaságok esetenként szigorúbb feltételhez köthetik a járataikra történő felszállást, utazást, ezért minden esetben javasoljuk a légitársaságok előírásait is áttanulmányozni.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2. Kiutazás az országból:

Európai térségen belülre nincs korlátozás, a térségen kívülre kizárólag kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és igazolással lehet utazni.

Részletes tájékoztatás és az utazáshoz szükséges nyomtatványok letölthetők a francia belügyminisztérium honlapjáról

3. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a KNrJscwdaKoVfEy4mY5Ya29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a rFYFgvJ5j1YEca29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok: 

 • Franciaországban egészségügyi vészhelyzet van érvényben. 2021. június 9 óta kötelező a pass sanitaire (=uniós covid igazolvány=egészségügyi védettségi igazolás) használata (ld. a) a fenti pontot), melyet szigorúan ellenőriznek is. Vagyis, aki nem (megfelelően) oltott vagy átesett), akkor az alábbi szolgáltatások igénybevételéhez 72 óránként teszteltetnie szükséges. A pass sanitaire kötelezően felmutatandó a múzeumokban, éttermekben, szállodákban, a szabadidős és kulturális szolgáltatásokat nyújtó helyekre történő belépéshez (50 fő felett), a távolsági utazáshoz (vonat, busz, repülő), valamint az éttermek, bárok, a nagyobb bevásárlóközpontok és kávézók vendégeinek, valamint kórházi, vagy idősotthonok látogatóinak. Szeptember 30-tól 12 éves és 2 hónapos életkor fölött kötelező lesz a pass sanitaire használata. (A gyakorlatban ez az igazolás egy QR-kód felmutatásának kötelezettségét jelenti a szolgáltatást igénybe vevő részéről, melyet a szolgáltató hely beolvas és ellenőriz. A franciák a tousanticovid applikációt használják. A magyar EESZT-portálról letöltött igazolás is megfelelő.)
 • Egyéb gyakorlati információk a Franciaországi tartózkodáshoz: 
 • Tesztelés: elfogadják a PCR- és az antigén-teszteket is. A PCR-tesztek maximum 24-48 óra alatt elkészülnek, az antigén tesztek rövid (akár 10-15 perces) várakozás után. A PCR-teszt ára 43,89 euró, az antigén teszt ára 25-30 euró. Carte vitale-lal, titre de séjourral ingyenes, de előfordulnak olyan helyek is, ahol ezek nélkül is ingyenes a teszt. A városban mindenhol találhatók alkalmi sátras tesztelőhelyek, ahol bejelentkezés nélkül lehet teszteltetni. A legtöbb ilyen helyen antigén tesztet készítenek. 
 • Maszkviselés: A beltéri nyilvános terekben (üzletek, irodák, iskolák stb.) és a tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése kötelező. Nem kell maszkot viselni olyan helyeken, ahol egészségügyi igazolványra van szükség (bár a helyi hatóságok ezt felülvizsgálhatják). Kint tartózkodáshoz nem kell maszkot viselni, kivéve azokat a helyeket, ahol a társadalmi távolságtartás nem lehetséges (sorok, szabadtéri piacok, vasútállomások stb.). Szükség esetén a helyi hatóságok előírhatják maszk viselését más helyeken.
 • Egészségügyi veszélyhelyzet jelenleg még kijárási tilalommal van életben Martinique, Guadeloupe, Saint-Martin, Saint-Barthélémy, Polinéziában és Réunion szigetén,Guyanában és Új-Kaledóniában. 

Franciaországban elérhető fontosabb intézmények (rendőrség, határrendészet, egészségügyi minisztérium, járvánnyal kapcsolatos infó vonalak). 

https://www.police-nationale.interieur.gouv.fr/Organisation/Direction-Centrale-de-la-Police-Aux-Frontieres

https://france-visas.gouv.fr/en_US/web/france-visas/conditions-sanitaires

Monaco: https://covid19.mc/en/

További hasznos információ:

Biztonság

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került.

Franciaországban a terrorfenyegetettség szintje magas, egy esetleges terrortámadás bekövetkezése nem kizárható. Kérjük, tanúsítsanak fokozott éberséget, különösen a forgalmas helyeken és tömegrendezvényeken, és tájékoztassák a rendőrséget minden gyanús tevékenységről. A  2015. november 13-án elkövetett terrorcselekmény óta Franciaországban a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben, de a szükségállapotot 2017. november 1-jén megszüntették. A franciaországi repülőtereken, a vasútállomásokon és a kikötőkben, továbbá a kiemelt idegenforgalmi nevezetességek környékén fokozott katonai jelenlétre számítsanak

A Francia Kormány tájékoztatója Mit tegyünk terrorcselekmény idején itt érhető el.

A közbiztonság jónak mondható, a franciaországi bűnözési mutatók nem haladják meg az Európai Unió tagállamai ide vonatkozó mutatóinak átlagát. Tapasztalataink szerint a leggyakoribb veszély a zsebtolvajlás, a szállodai lopás és a gépjármű-feltörésTöbb bejelentés érkezett a Franciaországba érkező ösztöndíjas magyar diákoktól, hogy az Airbnb szálláson lopások történtek, illetőleg a foglalás során hamis útlevéllel, személyi igazolvánnyal és szerződéssel próbálták meg őket becsapni. Célszerű a korábbi ösztöndíjasok tapasztalatai és értékelései alapján megbízhatónak minősülő bérbeadókat és bérleményeket preferálni.

A turistaszezon közeledtére való tekintettel szeretnénk felhívni – különösen a fővárosba érkező – magyar turisták figyelmét az alábbiakra. Kérjük, tanúsítsanak fokozottabb elővigyázatosságot turistalátványosságok közelében és zsúfolt tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban (metró és RER). Javasoljuk, hogy értékeiket (pénztárca, mobiltelefon) ne tárolják könnyen elérhető és látható helyen, zsebbe azokat ne rakják be, táskájukra figyeljenek oda. Gyakori eset, hogy a zsebtolvaj ajtózáródás előtt ugrik ki a szerelvényből. Különös figyelmet fordítsanak a RER megállóknál, amennyiben bőrönddel utaznak, az arra specializálódott zsebtolvajok gyakran a repülőtér felé tartó turistákat célozzák meg. Amennyiben több személlyel együtt utaznak, javasoljuk, hogy irataikat és értékeiket ne egy személynél és egy helyen tartsák, elkerülve ezzel, hogy lopás esetén az összes együtt utazó személy úti okmányát pótolni kelljen. Kerüljék a látszólag aláírásgyűjtéssel foglalkozó személyeket zsúfolt közterületen. Továbbá javasoljuk, hogy autóbérlés esetén gépjárműben ne hagyjanak se értéket, se egyéb tárgyat.

Tolvajlás, rablás esetén készíttessenek rendőrségi jegyzőkönyvet, amely az ellopott iratokkal való visszaélés esetén mentesít a jogi következmények alól, továbbá segítségül szolgálhat a biztosítási kárrendezésnél. Szállodai tolvajlás esetén célszerű elkérni a szálloda biztosítójának az adatait is, ugyanis a francia Ptk. szerint a szálloda egyetemleges kártérítési felelősséget visel a területén elkövetett lopásokért. A biztosítók azonban csak a számlával igazolt kár után térítenek, készpénz-kár esetén ragaszkodnak a banki vételi bizonylat bemutatásához. A párizsi Nagykövetség Konzuli Osztálya az ellopott úti okmány helyett a hazatéréshez ideiglenes magánútlevelet állít ki, egyéb személyes okmányok pótlására azonban csak a hazatérés után, belföldön van lehetőség.

Felhívjuk a Calais-ben tartózkodók és az onnan gépkocsival kompon vagy a Csalagúton át Angliába utazók figyelmét, hogy a környéken ismét megnövekedett a migránsok száma. Gyakran előfordul, hogy illegális migránsok a járművekben rejtőznek el, és próbálnak ily módon belépni az Egyesült Királyság területére. Fokozottan ügyeljenek a tiltott határátlépők szállításának elkerülésére. Ezekben az esetekben a hatóságok azonnal eljárást indítanak, a kamiont lefoglalják, a sofőröket pedig sok esetben őrizetbe veszik, amíg nem tisztázzák magukat az illegális migráció elősegítésének vádja alól. Más esetekben a sofőrt elengedik ugyan, de nagy összegű bírság kifizetésére kötelezik a cégeket. A konzuli szolgálat az ilyen esetekben érdemben segíteni, az eljárásba beavatkozni, jogi képviseletet ellátni nem tud.

Beutazási és tartózkodási feltételek

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a franciaországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú előtt elegendő megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

2017. január 15- től Franciaországban visszaállították a kiskorúak ország elhagyására vonatkozó engedélyezési eljárást (autorisation de sortie du territoire) arra az esetre, ha a gyermek szülő nélkül utazik el Franciaországból. A rendelkezés minden Franciaországban legálisan tartózkodó kiskorút érint, állampolgárságra való tekintet nélkül.

A szülő a vonatkozó engedélyt a mellékelt nyomtatvány kitöltésével adhatja meg https://www.formulaires.modernisation.gouv.fr/gf/cerfa_15646.do. (A nyilatkozatot nem szükséges hatóság előtt bemutatni, de az abban foglaltakról mindenki büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik!) A szabályos utazáshoz emellett még szükséges csatolni a kiskorú személyazonosító igazolványát és a nyomtatványt aláíró szülő személyazonosító igazolványának másolatát.

Ez az új szabályozás nem érinti azt a Franciaországban működő gyakorlatot, miszerint a külön élő vagy elvált szülő kezdeményezésére a hatóság rendelkezhet arról, hogy a gyermeket a másik szülővel  nem engedi külföldre távozni (opposition à la sortie du territoire, interdiction de sortie du territoire). 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges

Házi kedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne;  

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint kérdezze állatorvosát!

Vám:

További információért tájékozódjon az alábbi honlapon: www.douane.gouv.fr/articles/a11884-infos-douane-service 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Közlekedés:

Kötelező környezetvédelmi matrica:

2017. február elejétől a külföldi gépkocsikra is vonatkozik a környezetvédelmi állapotot tükröző hatósági matrica (Crit' Air) megvásárlásának és feltüntetésének kötelezettsége, amennyiben a gépkocsival Párizson, illetve az A86 külső körgyűrűn belül utaznak.

A matricát a https://www.certificat-air.gouv.fr honlapon lehetséges megvásárolni. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy környezetvédelmi szabálysértés esetén a helyben fizetendő pénzbírság 68-375 Euro közötti összeg is lehet a gépkocsi kategóriájától függően!

Figyelem! 2019. július 1-jétől a 4-es kategóriájú személygépkocsikkal hétköznap, a 4-es kategóriájú kamionnal és busszal hétköznap és hétvégén is 8-20 óráig tilos lesz Párizsban a közlekedés (az 5-ös és 6-os kategóriájú járművekre ez a szabályozás már érvényben van).

Gépjárművezetés: 

Franciaországban a magyar jogosítványt felnőtt korú személy esetében elfogadják, amennyiben az érvényes és az előírt orvosi utasítások (pl. szemüveg viselése) betartásával használják. A magyar jogosítvány lejártakor azonban a francia szabályok szerinti elméleti-és gyakorlati vizsga letétele kötelező, amennyiben az érintett életvitelszerű tartózkodási helye Franciaországban van. A magyar jogosítvány francia jogosítványra cserélése csak a Franciaországban elkövetett, pontvesztéssel járó közlekedési szabálysértés, vagy a jogosítvány más típusú korlátozása, vagy felfüggesztése esetén kötelező. Egyéb esetben is van természetesen lehetőség a jogosítvány cseréjére a prefektúrákon/alprefektúrákon. Előzetesen szükséges a lakóhely szerinti illetékes hivatalnál érdeklődni, mert a kérelmezés feltételei változóak.

Lásd: https://service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1758 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Franciaországban a jogosítványt nem fogadják el érvényes úti okmányként. 

Szabálysértés (pl. gyorshajtás) elkövetése esetén a magyar jogosítványt a francia hatóság jogosult bevonni a büntetés Franciaország területéről történő kitiltás időtartamára. A jogosítványt azt követően küldik vissza.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Franciaországban a közegészségügyi helyzet jónak mondható. Az egészségügyi és szociális védő, ellátó és szolgáltató hálózat a magyar fejlettségi színvonalnak megfelelő, esetenként és területenként azt meghaladó.

A franciaországi egészségügyi ellátó és szolgáltató rendszer igénybevételéhez a magyar állampolgároknak az előzetesen kiváltott európai egészségbiztosítási kártyájuk bemutatása szükséges. Sürgősségi ellátás esetén általában e kártya birtokában vehetik igénybe a szükséges orvosi ellátást a helyi biztosítottakhoz hasonló feltételekkel. Járóbeteg ellátás esetében a költségeket a betegnek kell megelőlegeznie, majd a költség-visszatérítési igényüket a magyarországi lakhely szerinti TB Igazgatóságon nyújthatják be. Ugyancsak szükséges a helyszínen fizetni a kórházi egészségügyi szolgáltatások önrész díját, ami Franciaországban magas. Ezért érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé kiegészítő biztosítást kötni. A kártya a NEAK budapesti és megyei központi hivatalaiban egyénileg szerezhető be.  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Baleseti kockázattal járó sportvakációk esetében (síelés, hegymászás, siklórepülés, egyéb extrém sportok) feltétlenül ajánlott a külön sportbiztosítás megkötése is (síeléskor még a nagyobb sípályák helyszínén is köthető).

Dohányzási tilalom:

2007. február 1-től tiltott a „Nyilvános fedett helyeken való dohányzás” (pl. pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben és kávézókban, irodákban, munkahelyeken, stb.). Felhívjuk a magyar utazóközönség szíves figyelmét, hogy a dohányzási tilalom megszegése szabálysértést képez, amely alapesetben 65 EUR helyszíni pénzbírsággal büntetendő.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Egyéb információt (Pl.: a teherfuvarozásról, a közlekedési szabálysértési bírságok behajtásával kapcsolatban) a párizsi külképviseletünk oldalán talál >>

A házastársi/ kapcsolaton belüli erőszak női migráns áldozatai számára nyújt segítséget, tájékoztatást (szállás, ügyvédek, pszichológus, orvos, tolmács) a Women for Women France.