Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Párizsban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 03. 19.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2021. 03. 19- től: Újra lezárásra kerül sor a járványhelyzet miatt Franciaország leginkább fertőzött 16 megyéjében (Île-de-France, Hauts-de-France, Alpes-Maritimes, Eure és Seine-Maritime régiók megyéi). Az érintett területek közé tartozik Párizs is. 

A lezárás minimum négy hetes időtartamra vonatkozik. A kijárási tilalom eddigi 18.00 órai kezdetét ugyanakkor 19.00 órára módosították. 

 • Minden "nem alapvető" kereskedés bezárja kapuit. A könyvesboltokat ezúttal az úgynevezett "alapvető" üzletek kategóriájába sorolták, ezért nyitva maradnak. 
 • A szabadban végzett tevékenységek engedélyezettek. Lehetőség van arra is, hogy a lakosok időkorlátozás nélkül hagyják el otthonaikat, de csak tanúsítvánnyal és 10 km sugarú körön belül. 
 • A régiók közötti utazás az érintett területeken tilos, kivéve kényszerítő vagy szakmai okokból. 
 • Az istentiszteleti helyekre vonatkozó szabályok változatlanok maradnak. 

I. 2021. március 2- tól  a német kormány a franciaországi Moselle megyét "vírusvariáns területnek" nyilvánította. Ennek értelmében Németországba tilos a beutazás erről a területről, még tranzitálási szándékkal sem engedélyezett. A beutazási tilalom hatálya nem terjed ki a német állampolgárokra, a Németországban lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező külföldiekre, továbbá az áru- és teherforgalomban, az egészségügyben és a mezőgazdaságban dolgozókra. Minden beutazni szándékozó és arra jogosult személy köteles előzetesen regisztrálni és egy 48 óránál nem régebbi negatívtesztet bemutatni, függetlenül attól, hogy a vírusvariáns területen tartózkodott, vagy azon csak áthaladt. Ez az előírás vonatkozik a Moselle megyéből érkező teherforgalomban dolgozó személyekre is, függetlenül attól, hogy lerakodási, vagy tranzitálási céllal történik a belépés Németországba.

Párizsból/Közép-Franciaországból Magyarországra tartva a francia A4 autópálya áthalad Moselle megyén, illetve a kelet-nyugati forgalom szempontjából az egyik legforgalmasabb határátkelő (Saarbrücken mellett). 

II. Nagy-Britanniából Franciaországba 

A 11 éven felüli belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk. 2021. január 18-ától az antigén teszteket nem fogadják el. A belépőknek továbbá becsületbeli nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy nem rendelkeznek koronavírus tünetekkel, a belépést megelőző két hétben nem érintkeztek koronavírusos beteggel, vállalják belépéskor virológiai teszt elvégzését, valamint hét napig önkéntes házi karanténban maradnak, majd utána egy második PCR tesztet készítenek.  11 éven aluliaktól tesztet nem, de a nyilatkozatot kérnek.

A belépés Franciaország területére nyilatkozathoz kötött, amely a francia belügyminisztérium honlapjáról letölthető.

III. Az európai térségből (Európai Unió, Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Svájc, San Marino, Vatikán Állam) történő belépés feltételei

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Kell teszt? Igen.

A 11 éven felüli belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is. 

Kell regisztrálni?

Hivatalosan nem, de a belépőknek becsületbeli nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy nem rendelkeznek koronavírus tünetekkel, a belépést megelőző két hétben nem érintkeztek koronavírusos beteggel. 

Karanténkötelezettség? Nincs.

Szakmai/üzleti célú beutazás feltétele: Nincs.

Esetleges kivételek? 

Az európai térségből érkezők beutazása tesztmentes az áruszállítás, határmenti térségben lakók és dolgozók részére.

Kiutazás az országból?

Európai térségen belülre nincs korlátozás, Európán kívülre csak kiemelt fontosságú okból. További információ >>

Fontos: 

Az európai térségből érkező, de az ezt megelőző 30 napon belül európai térségen kívüli államban is tartózkodó utazóknak be kell tartaniuk az európai térségen kívüli államból érkező utazókra alkalmazandó eljárást. (lásd következő pont)

IV. Európai térségen kívülről érkezők belépési feltételei (kivéve  Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Új-Zéland, Szingapúr és Egyesült Királyság)

Be lehet-e utazni az országba? Igen, az alábbiak betratásával.

Minden beutazást az alábbiakban részletezett, kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és  igazolással szükséges  alátámasztani: 

 • hazatérés
 • haláleset
 • beteg vagy gondozásra szoruló hozzátartozó ápolása
 • családi kötelezettség
 • költözés
 • gyermekláthatás
 • nagyszülők gyermek felügyelete
 • házastárs meglátogatása
 • diákok hazatérése
 • saját házasság
 • szülés
 • szakmai/üzleti kiküldetés
 • kötelező gyakorlat
 • munkahelyi felvétel, munkafelvétel
 • felvételi vizsga
 • orvosi vizsgálat (máshol és máskor nem elvégezhető)
 • hazatérés orvosi kezelésről

Nyilatkozat letölthető a francia belügyminisztérium honlapjáról.

Kell teszt? Igen. 

A 11 éven felüli belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2  PCR tesztet kell felmutatniuk. 2021. január 18-ától az antigén teszteket nem fogadják el. 

 A 11 év alatti beutazó személyeknek kizárólag becsületbeli nyilatkozattal kell rendelkezniük.

Amennyiben az indulási országban a teszt nem elvégezhető, vagy eredménye 72 órán belül nem hozzáférhető, vagy vis major helyzet áll fenn (egészségügyi evakuálás, orvosi vagy családi sürgősségi helyzet) a beutazó kérheti az indulási ország francia nagykövetségének vagy konzulátusának felmentését azzal a feltétellel, hogy  vállalja a francia területre történő belépéskor virológiai teszt elvégzését, adott esetben kijelölt intézményben hétnapos karantén letöltését, amelynek végén újabb tesztnek veti alá magát.

Kell regisztrálni?

A belépőknek becsületbeli nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy nem rendelkeznek koronavírus tünetekkel, a belépést megelőző két hétben nem érintkeztek koronavírusos beteggel, vállalják belépéskor virológiai teszt elvégzését, valamint hét napig önkéntes házi karanténban maradnak, majd utána egy második PCR tesztet készítenek. További információ >>

Karanténkötelezettség?

A becsületbeli nyilatkozat részeként belépőknek vállalnia kell, hogy hét napig önkéntes házi karanténban maradnak, majd utána egy második PCR tesztet készítenek.

Kiutazás az országból?

Európai térségen belülre nincs korlátozás, az térségen kívülre kizárólag az alábbiakban részletezett, kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és  igazolással lehet utazni.

 • hazatérés
 • haláleset
 • beteg vagy gondozásra szoruló hozzátartozó ápolása
 • családi kötelezettség
 • költözés
 • gyermekláthatás
 • nagyszülők gyermek felügyelete
 • házastárs meglátogatása
 • diákok hazatérése
 • saját házasság
 • szülés
 • szakmai/üzleti kiküldetés
 • kötelező gyakorlat
 • munkahelyi felvétel, munkafelvétel
 • felvételi vizsga
 • orvosi vizsgálat (máshol és máskor nem elvégezhető)
 • hazatérés orvosi kezelésről

Részletes tájékoztatás és az utazáshoz szükséges nyomtatványok letölthetők a francia belügyminisztérium honlapjáról

Helyi járványügyi szabályok, információk:

2021. január 16-ától  Franciországban kijárási tilalom van érvényben az egész országban 19.00-06.00 óra között.

A kijárási tilalom alóli felmentésre vonatkozó nyomtatványok az alábbi linkről tölthetők le.

A bárok és éttermek, konferenciatermek, előadótermek és mozik, színházak, sportcsarnokok, vidámparkok, vásárok és kiállítások, zárva tartanak, sífelvonók nem működnek. 

Maszk használata mindenhol kötelező.

Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a pFkiO8jjhRyhUha29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a DuRElroXbKXuZy7TNcFhNUa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

Biztonság

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Franciaországban a terrorfenyegetettség szintje magas, egy esetleges terrortámadás bekövetkezése nem kizárható. Kérjük, tanúsítsanak fokozott éberséget, különösen a forgalmas helyeken és tömegrendezvényeken, és tájékoztassák a rendőrséget minden gyanús tevékenységről. A  2015. november 13-án elkövetett terrorcselekmény óta Franciaországban a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint van érvényben, de a szükségállapotot 2017. november 1-jén megszüntették. A franciaországi repülőtereken, a vasútállomásokon és a kikötőkben, továbbá a kiemelt idegenforgalmi nevezetességek környékén fokozott katonai jelenlétre számítsanak

A Francia Kormány tájékoztatója Mit tegyünk terrorcselekmény idején itt érhető el.

A közbiztonság jónak mondható, a franciaországi bűnözési mutatók nem haladják meg az Európai Unió tagállamai ide vonatkozó mutatóinak átlagát. Tapasztalataink szerint a leggyakoribb veszély a zsebtolvajlás, a szállodai lopás és a gépjármű-feltörés

A turistaszezon közeledtére való tekintettel szeretnénk felhívni – különösen a fővárosba érkező – magyar turisták figyelmét az alábbiakra. Kérjük, tanúsítsanak fokozottabb elővigyázatosságot turistalátványosságok közelében és zsúfolt tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban (metró és RER). Javasoljuk, hogy értékeiket (pénztárca, mobiltelefon) ne tárolják könnyen elérhető és látható helyen, zsebbe azokat ne rakják be, táskájukra figyeljenek oda. Gyakori eset, hogy a zsebtolvaj ajtózáródás előtt ugrik ki a szerelvényből. Különös figyelmet fordítsanak a RER megállóknál, amennyiben bőrönddel utaznak, az arra specializálódott zsebtolvajok gyakran a repülőtér felé tartó turistákat célozzák meg. Amennyiben több személlyel együtt utaznak, javasoljuk, hogy irataikat és értékeiket ne egy személynél és egy helyen tartsák, elkerülve ezzel, hogy lopás esetén az összes együtt utazó személy úti okmányát pótolni kelljen. Kerüljék a látszólag aláírásgyűjtéssel foglalkozó személyeket zsúfolt közterületen. Továbbá javasoljuk, hogy autóbérlés esetén gépjárműben ne hagyjanak se értéket, se egyéb tárgyat.

Tolvajlás, rablás esetén készíttessenek rendőrségi jegyzőkönyvet, amely az ellopott iratokkal való visszaélés esetén mentesít a jogi következmények alól, továbbá segítségül szolgálhat a biztosítási kárrendezésnél. Szállodai tolvajlás esetén célszerű elkérni a szálloda biztosítójának az adatait is, ugyanis a francia Ptk. szerint a szálloda egyetemleges kártérítési felelősséget visel a területén elkövetett lopásokért. A biztosítók azonban csak a számlával igazolt kár után térítenek, készpénz-kár esetén ragaszkodnak a banki vételi bizonylat bemutatásához. A párizsi Nagykövetség Konzuli Osztálya az ellopott úti okmány helyett a hazatéréshez ideiglenes magánútlevelet állít ki, egyéb személyes okmányok pótlására azonban csak a hazatérés után, belföldön van lehetőség.

Felhívjuk a Calais-ben tartózkodók és az onnan gépkocsival kompon vagy a Csalagúton át Angliába utazók figyelmét, hogy a környéken ismét megnövekedett a migránsok száma. Gyakran előfordul, hogy illegális migránsok a járművekben rejtőznek el, és próbálnak ily módon belépni az Egyesült Királyság területére. Fokozottan ügyeljenek a tiltott határátlépők szállításának elkerülésére. Ezekben az esetekben a hatóságok azonnal eljárást indítanak, a kamiont lefoglalják, a sofőröket pedig sok esetben őrizetbe veszik, amíg nem tisztázzák magukat az illegális migráció elősegítésének vádja alól. Más esetekben a sofőrt elengedik ugyan, de nagy összegű bírság kifizetésére kötelezik a cégeket. A konzuli szolgálat az ilyen esetekben érdemben segíteni, az eljárásba beavatkozni, jogi képviseletet ellátni nem tud.

Beutazási és tartózkodási feltételek

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a franciaországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú előtt elegendő megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

2017. január 15- től Franciaországban visszaállították a kiskorúak ország elhagyására vonatkozó engedélyezési eljárást (autorisation de sortie du territoire) arra az esetre, ha a gyermek szülő nélkül utazik el Franciaországból. A rendelkezés minden Franciaországban legálisan tartózkodó kiskorút érint, állampolgárságra való tekintet nélkül.

A szülő a vonatkozó engedélyt a mellékelt nyomtatvány kitöltésével adhatja meg https://www.formulaires.modernisation.gouv.fr/gf/cerfa_15646.do. (A nyilatkozatot nem szükséges hatóság előtt bemutatni, de az abban foglaltakról mindenki büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik!) A szabályos utazáshoz emellett még szükséges csatolni a kiskorú személyazonosító igazolványát és a nyomtatványt aláíró szülő személyazonosító igazolványának másolatát.

Ez az új szabályozás nem érinti azt a Franciaországban működő gyakorlatot, miszerint a külön élő vagy elvált szülő kezdeményezésére a hatóság rendelkezhet arról, hogy a gyermeket a másik szülővel  nem engedi külföldre távozni (opposition à la sortie du territoire, interdiction de sortie du territoire). 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges

Házi kedvencek beutazása:

További információt az alábbi honlapokon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne;  

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint kérdezze állatorvosát!

Vám:

További információért tájékozódjon az alábbi honlapon: www.douane.gouv.fr/articles/a11884-infos-douane-service 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Közlekedés:

Kötelező környezetvédelmi matrica:

2017. február elejétől a külföldi gépkocsikra is vonatkozik a környezetvédelmi állapotot tükröző hatósági matrica (Crit' Air) megvásárlásának és feltüntetésének kötelezettsége, amennyiben a gépkocsival Párizson, illetve az A86 külső körgyűrűn belül utaznak.

A matricát a https://www.certificat-air.gouv.fr honlapon lehetséges megvásárolni. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy környezetvédelmi szabálysértés esetén a helyben fizetendő pénzbírság 68-375 Euro közötti összeg is lehet a gépkocsi kategóriájától függően!

Figyelem! 2019. július 1-jétől a 4-es kategóriájú személygépkocsikkal hétköznap, a 4-es kategóriájú kamionnal és busszal hétköznap és hétvégén is 8-20 óráig tilos lesz Párizsban a közlekedés (az 5-ös és 6-os kategóriájú járművekre ez a szabályozás már érvényben van).

Gépjárművezetés: 

Franciaországban a magyar jogosítványt felnőtt korú személy esetében elfogadják, amennyiben az érvényes és az előírt orvosi utasítások (pl. szemüveg viselése) betartásával használják. A magyar jogosítvány lejártakor azonban a francia szabályok szerinti elméleti-és gyakorlati vizsga letétele kötelező, amennyiben az érintett életvitelszerű tartózkodási helye Franciaországban van. A magyar jogosítvány francia jogosítványra cserélése csak a Franciaországban elkövetett, pontvesztéssel járó közlekedési szabálysértés, vagy a jogosítvány más típusú korlátozása, vagy felfüggesztése esetén kötelező. Egyéb esetben is van természetesen lehetőség a jogosítvány cseréjére a prefektúrákon/alprefektúrákon. Előzetesen szükséges a lakóhely szerinti illetékes hivatalnál érdeklődni, mert a kérelmezés feltételei változóak.

Lásd: https://service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1758 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Franciaországban a jogosítványt nem fogadják el érvényes úti okmányként. 

Szabálysértés (pl. gyorshajtás) elkövetése esetén a magyar jogosítványt a francia hatóság jogosult bevonni a büntetés Franciaország területéről történő kitiltás időtartamára. A jogosítványt azt követően küldik vissza.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Franciaországban a közegészségügyi helyzet jónak mondható. Az egészségügyi és szociális védő, ellátó és szolgáltató hálózat a magyar fejlettségi színvonalnak megfelelő, esetenként és területenként azt meghaladó.

A franciaországi egészségügyi ellátó és szolgáltató rendszer igénybevételéhez a magyar állampolgároknak az előzetesen kiváltott európai egészségbiztosítási kártyájuk bemutatása szükséges. Sürgősségi ellátás esetén általában e kártya birtokában vehetik igénybe a szükséges orvosi ellátást a helyi biztosítottakhoz hasonló feltételekkel. Járóbeteg ellátás esetében a költségeket a betegnek kell megelőlegeznie, majd a költség-visszatérítési igényüket a magyarországi lakhely szerinti TB Igazgatóságon nyújthatják be. Ugyancsak szükséges a helyszínen fizetni a kórházi egészségügyi szolgáltatások önrész díját, ami Franciaországban magas. Ezért érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé kiegészítő biztosítást kötni. A kártya a NEAK budapesti és megyei központi hivatalaiban egyénileg szerezhető be.  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Baleseti kockázattal járó sportvakációk esetében (síelés, hegymászás, siklórepülés, egyéb extrém sportok) feltétlenül ajánlott a külön sportbiztosítás megkötése is (síeléskor még a nagyobb sípályák helyszínén is köthető).

Dohányzási tilalom:

2007. február 1-től tiltott a „Nyilvános fedett helyeken való dohányzás” (pl. pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben és kávézókban, irodákban, munkahelyeken, stb.). Felhívjuk a magyar utazóközönség szíves figyelmét, hogy a dohányzási tilalom megszegése szabálysértést képez, amely alapesetben 65 EUR helyszíni pénzbírsággal büntetendő.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Egyéb információt (Pl.: a teherfuvarozásról, a közlekedési szabálysértési bírságok behajtásával kapcsolatban) a párizsi külképviseletünk oldalán talál >>