Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Franciaország tengerentúli területeiről Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

Guadeloupe, Martinique, Francia Guyana, Réunion, Mayotte, Saint-Pierre és Miquelon, Saint-Barthélémy, Saint-Martin, Wallis és Futuna, Francia Polinézia (Marquises, Tuamotu, Vent, Sous-le Vent, Gambier és Australes. Leghíresebb szigetei Bora Bora és Tahiti), Új-Kaledónia.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Franciaország tengerentúli területeinek egyikén sincs külképviseletünk. Felügyelő külképviselet: Párizs (nagykövetség és konzuli hivatal)  

Franciaország tengerentúli területeinek két fő csoportja: 

I. Franciaország tengerentúli megyéi és régiói - Département et régions d'Outre-mer - korábbi gyarmatokból alakultak ki, és ugyanolyan jogokat élveznek, mint a franciaországi megyék és régiók: Guadeloupe, Martinique, Francia Guyana, Réunion, Mayotte.

II. Franciaország tengerentúli területei - Collectivités d'Outre-mer - részét képezik a Francia Köztársaságnak, de nem részei az Európai Unió költségvetési rendszerének, nem vették át az eurót: Saint-Pierre és Miquelon, Saint-Barthélémy, Saint-Martin, Wallis és Futuna, Francia Polinézia, Új-Kaledónia. Francia Polinéziát hat szigetcsoport alkotja (Marquises, Tuamotu, Vent, Sous-le Vent, Gambier és Australes),  Franciaország speciális státuszú, széles autonómiával rendelkező területe.

Franciaországban külön minisztérium foglalkozik a tengerentúli területekkel.

Összesített információkat a térségekről: a minisztérium honlapján lehet találni www.outre-mer.gouv.fr/le-ministere   

A francia tengerentúli területeken felmerülő ügyekben tájékozódni  és intézkedni legkönnyebben az illetékes prefektúrákon lehet.  Ezek elérhetőségét tartalmazza a mellékelt lista: www.outre-mer.gouv.fr/les-prefectures-et-hauts-commissariats   

Aktuális: 

Francia-Polinézia

2021. 07. 20.

Be lehet utazni? Igen, az alábbiak betartásával:

2021. július 20-tól bármely besorolású országból érkező 11 év felüli személy, amennyiben védettségét nem tudja igazolni a polinéziai szabályok szerint, csak kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és igazolás felmutatásával tud belépni az országba.

A kiskorúakra az alábbi szabályok vonatkoznak:

 • nem kell oltási igazolást bemutatniuk, illetve nem kell karantén alá helyzeni őket, amennyiben védettségét igazoló felnőttet vagy felnőtteket kísérnek (6 éves kor alatt); 
 • amennyiben be vannak oltva kötelező antigén teszt elvégzését kérik tőlük belépéskor (6 éves kor felett);
 • amennyiben nincsenek beoltva a fentiken túl a belépést követő 4 és 8 napokon auto-teszt elvégzésére kötelezik őket (6 éves kor felett)

Kell teszt? Igen.

A 11 éven felüli belépőknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt felmutatása kötelező. 

A polinéziai hatóságok az érkezéskor minden 6 éven felüli személyt antigén teszt elvégzésére köteleznek.

Van-e oltási kötelezettség? Nincs.

A beutazáskor bármely besorolású országból érkezőknek szükséges igazolni az oltási státuszukat. Francia Polinézia védettnek tekintik azt a személyt, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

 • A második vakcina beadása után eltelt 7 nap (elfogadott vakcina típusok: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca);
 • az egyszeri injekcióval beadott vakcinák esetében eltelt 28 nap (elfogadott vakcina: Johnson&Johnson);
 • Covid-19 betegségen igazoltan átesett személy esetén a fentiekben jelzett vakcinákból az oltás után eltelt 7 nap.

Karanténkötelezettség? Nincs.

Kivéve a belépéskor pozitív teszt eredményt kimutató személyek esetén 10 nap kötelező karantén, majd a végén teszt.

A belépéshez szükséges továbbá (kivéve 11 éven aluli gyermekek):

Kötelező regisztráció 6 nappal az utazás előtt, hogy megvizsgálják a beutazási indok meglétét, melyet hivatalos igazolásokkal kell alátámasztani. Az ügyintéző tájokoztatást fog adni az ügy előre haladásáról. A válasz 48 órával az utazás előtt megérkezik e-mailben. Az elutasításra került kérvényről és tájékoztatják a légitársaságot is. Amennyiben a kérvényt elfogadják, mellékletben elküldik az igazolást, ami elektronikusan is rendelkezésre fog állni.

 • Regisztráció az ETIS rendszerbe,
 • Becsületbeli nyilatkozat megtétele;
 • A nyilatkozatokba minden esetben (beoltott, nem beoltott) fel kell tüntetni a 18 éven aluliakat is!

Francia-Guyana

2021. 07. 29.

Francia- Guyana-ban rendkívüli egészségügyi állapotot meghosszabbították 2021 szeptember 30-ig. Az országban hétfőtől szombatig 19:00 és 5:00 között, vasárnaponként 20:00 és 5:00 között kijárási tilalom van érvényben. A kijárási tilalom ideje alatt mindig ki kell tölteni, vagy rendelkezni kell annak elektronikus formátum elérhető elmozdulást igazoló tanúsítvánnyal. A csoportosulás 10 főben van maximalizálva.

Francia- Guyana 3 jelzéssel jelöli a vírus terjedésének fényében a világ országait (zöld, narancssárga, piros). A lentiekben vázoljuk az egyes térségekből történő beutazást Francia- Guyana-ba.

2021. július 19-től bármely besorolású országból érkező 11 év felüli személyeknek, amennyiben védettségüket nem tudják igazolni a francia-guyana-i szabályoknak megfelelően, csak kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és igazolással kell rendelkezniük. 

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Kell teszt? Igen.

A 11 éven felüli belépőknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet kötelező felmutatniuk.

Van-e oltási kötelezettség? Nincs.

A beutazáskor bármely besorolású országból érkezőknek szükséges igazolni az oltási státuszukat.

Kell regisztrálni? Igen.

Regisztrációs kötelezettség bármely besorolású országból érkezőknek akkor áll fenn, ha nem teljesítik az oltási kötelezettségeket. A nem beoltott személyek számára ezen kívül szükség van egy becsületbeli nyilatkozatra is.

A beutazáskor a külföldi állampolgároknak a következő feltételek egyikének kell legalább megfelelniük:

 • Európai Uniós ország egyikének állampolgára és gyermekei, hozzátartozói
 • Guyanai állampolgár
 • 3. országbeli, de tartózkodási engedéllyel rendelkezik
 • Diplomáciai vagy konzuli kiküldetésen vesz részt
 • Egészségügyi személyzet, aki segítséget nyújt a vírus elleni védekezésben
 • Nemzetközi áruszállítási engedéllyel rendelkezik
 • Hajózó személyzet
 • Légitársaságok kiszolgáló személyzete
 • Tengerész
 • Minden szükséges szakember, aki a gazdaság folytonosságában segít
 • Prefektusi engedéllyel rendelkezik

Karanténkötelezettség? Az alábbiak szerint:

Az oltási státuszukat megfelelően igazoló személyek esetén: Nincs.

Azon 11 év feletti személyek esetében, akik nem tudják bizonyítani, hogy oltási státuszuk lezárt a Francia-guyana-i szabályok értelmében: Van.

Az alábbiak szerint:

 • Zöld és narancssárga besorolású országok esetében 7 napos karantént kell vállalniuk a beutazóknak majd egy tesztet kell elvégezniük az előírt időtartam lejártakor;
 • Piros besorolású országok esetében 7 napos kötelező hatósági karantént rendelnek el a hatóságok, majd egy tesztet kell elvégezniük az előírt időtartam lejártakor.

Guadeloupe

2021. 07. 29.

Guadeloupe egész területén 23:00 és 8:00 óra között kijárási tilalom van érvényben, újra bevezetik a maszk viselésének kötelezettségét külterületen.

Be lehet-e utazni az országba? Igen, az alábbiak szerint:

 • Franciaországból, (és a Franciaországban elfogadott vakcinákat tanúsító EU Covid igazolvánnyal rendelkező országokból) érkező személyek esetén nem szükséges kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és igazolással rendelkezniük.
 • Saint-Barthélémy, Saint-Martin Martinique, Francia Guyana területéről érkezőknek szükséges a belépéshez kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és igazolással rendelkezniük.
 • Francia-Guyana területéről a tranzit nem lehetséges

Kell teszt? Igen.

A 12 éven felüli belépőknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt kötelező a védettségüket igazoló és a védettnek nem minősülő személyek esetén egyarát. A Francia-Guyana területéről érkezők részére továbbá kötelező antigén teszt elvégzését írja elő a Hatóság a belépéskor.

Van-e oltási kötelezettség? Nincs.

A beutazáskor bármely besorolású országból érkezőknek szükséges igazolni az oltási státuszukat. Guadaloupe-ban védettnek tekintik azt a személyt, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

 • A második vakcina beadása után eltelt 2 hét (elfogadott vakcina típusok: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca);
 • Az egyszeri injekcióval beadott vakcinák esetében eltelt 4 hét (elfogadott vakcina: Johnson&Johnson);
 • Covid-19 betegségen igazoltan átesett személy esetén a fentiekben jelzett vakcinákból az oltás után eltelt 2 hét.

Kell regisztrálni? Igen.

Utazási igazolásra van szükség, melyben igazolják az utazás halaszthatatlanságát (személyes vagy családi indok, egészségügyi vészhelyzetben, halaszthatatlan szakmai indok).

Ezen felül szükség van egy becsületbeli nyilatkozatra, amelyek a beutazási országtól függően változnak (Párizs, Saint-Martin, Saint-Barthelemy és Martinique, Francia Guyana)

Karanténkötelezettség? Az alábbiak szerint:

Az oltási státuszukat megfelelően igazoló személyek esetén: Nincs!

Azon 12 év feletti személyek esetében, akik nem tudják bizonyítani, hogy oltási státuszuk lezárt a Guadeloupe-i szabályok értelmében: Van.

A karantén kötelezettség az alábbiak szerint változik:

 • Franciaországból, Saint-Barthélémy, Saint-Martin Martinique területről érkezők esetében: 7 nap
 • Francia Guyana területéről érkezők esetében 10 nap
 • A karantén kötelezettség lejártát követően kötelező tesz elvégzése

Martinique

2021. 07. 29.

Martinique-ban rendkívüli egészségügyi állapotot hirdettek ki 2021. július 21-én. 

2021 július 30-án újabb szigorításokat vezet be Martinique. 19:00 és 5:00 között kijárási tilalom van érvényben. A lakóhelyet csak 10 km-es körzetben engedélyezik elhagyni. A kijárási tilalom ideje alatt mindig ki kell tölteni, vagy rendelkezni kell egy elektronikus formátum elérhető elmozdulást igazoló tanúsítvánnyal. A csoportosulás 6 főben van maximalizálva. A sportlétesítmények zárva vannak.

Martinique 3 jelzéssel jelöli a vírus terjedésének fényében a világ országait (zöld, narancssárga, piros.) A lentiekben vázoljuk az egyes térségekből történő beutazást Martinique-ban.

Be lehet utazni? Igen, az alábbiak betartásával:

2021. július 21-től bármely besorolású országból érkező 12 év felüli személy, amennyiben védettségét nem tudja igazolni, csak kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és igazolással kell rendelkeznie.

A kiskorúaknak nem kell oltási igazolást bemutatniuk, illetve nem kell karantén alá helyzeni őket, amennyiben védettségét igazoló felnőttet vagy felnőtteket kísérnek.

Kell teszt? Igen.

A 12 éven felüli belépőknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt kötelező. 

Van-e oltási kötelezettség? Nincs.

A beutazáskor bármely besorolású országból érkezőknek szükséges igazolni az oltási státuszukat. Martinique-ban védettnek tekintik azt a személyt, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

 • A második vakcina beadása után eltelt 7 nap (elfogadott vakcina típusok: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca);
 • Az egyszeri injekcióval beadott vakcinák esetében eltelt 4 hét (elfogadott vakcina: Johnson&Johnson);
 • Covid-19 betegségen igazoltan átesett személy esetén a fentiekben jelzett vakcinákból az oltás után eltelt 7 nap.

Karanténkötelezettség? Van.

7 nap kötelező karantén, majd a végén teszt.

Kell regisztrálni?

Utazási Igazolásra (https://www.attestation-martinique.fr) van szükség, melyben igazolják az utazás halaszthatatlanságát (személyes vagy családi indok, egészségügyi vészhelyzetben, halaszthatatlan szakmai indok).

Ezen felül szükség van egy becsületbeli nyilatkozatra is, melyben a zöld és narancssárga besorolású országból érkezők esetén vállalniuk kell:

 • Amelyben vállalják PCR vagy antigén tesz elvégzését a belépéskor;
 • 7 nap önkéntes karantént, mely végén egy PCR vagy antigéntesztet végeznek el

A piros országból érkezőknek a Martinique-i hatóság felé be kell jelenteniük tartózkodási címüket ellenőrzés céljából.

Réunion

2021. 07. 29.

Réunion szigetére való belépési feltételek aszerint változnak, hogy a beutazó oltási státusza teljesnek minősül, vagy nem beoltottnak.

Az utazás során és a szigetre történő belépéskor a 11 év feletti utasoknak a maszk hordása kötelező. 

Be lehet utazni? Igen, az alábbiak betartásával:

2021. június 9-től bármely besorolású országból érkező 11 év felüli személyek:

 • akik védettségüket tudják igazolni, mentesülnek a kiemelt fontosságú ok igazolása alól;
 • minden más személy esetén kötelező a kontakt-követési elektronikus regisztrálás felszállás előtt.

Kell regisztrálni? 

A beutazóknak hat nappal az utazást megelőzően a prefektúrának kell a szándékot jelezni, mégpedig elektronikus úton, kizárólag a „MesDémarchesSimplifiées” oldalon, e-mailben, levélben vagy más módon nem fogadják ezt be. Az elektronikus űrlap kitöltéséről és a szükséges dokumentumok föltöltéséről a rendszer visszaigazolást küld. Amennyiben az utazó az utazást megelőző 48. óráig nem kap semmilyen választ, az jóváhagyásként értelmezendő.

A repülőgépre történő beszállás előtti ellenőrzés során kért okiratok, tesztek:

 • A prefektúra jóváhagyása, vagy amennyiben semmilyen válasz nem érkezett, a „feladóvevény”,
 • Az utazás halaszthatatlan voltát igazoló dokumentumok;
 • A kontaktkutatást lehetővé tevő nyomtatvány,
 • A 72 óránál nem régebbi PCR-teszt,
 • A tünetmentességről szóló nyilatkozat, valamint annak vállalása, hogy az érkezést követő 7. napon az utas újabb PCR-tesztet készíttet.

A prefektúra az indulást megelőzően megküldi a légitársaságnak azon utasok listáját, akiknek jóváhagyták a beutazási kérelmét, a fuvarozónak kötelessége visszautasítani mindenkit, aki nem teljesíti a föltételeket, vagy negatív választ kapott a prefektúrától. Az egészségügyi vagy haláleset miatti utazásokat gyorsítva bírálják el.

Amennyiben védettségüket nem tudják igazolni, csak kiemelt fontosságú személyes, családi, egészségügyi vagy szakmai/üzleti indokkal és igazolással kell rendelkezniük.

A kiskorúaknak nem kell oltási igazolást bemutatniuk, illetve nem kell karantén alá helyzeni őket, amennyiben védettségét igazoló felnőttet vagy felnőtteket kísérnek.

Kell teszt? Igen.

A 12 éven felüli belépőknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt kötelező.

Van-e oltási kötelezettség? Nincs.

A beutazáskor bármely besorolású országból érkezőknek szükséges igazolni az oltási státuszukat. 

Karanténkötelezettség? Az alábbiak szerint:

Biztonság

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Francia Polinézián a közbiztonság viszonylag jónak mondható, de kisebb bűncselekmények (pl. okmányok és bankkártya ellopása, szállodai tolvajlás) előfordulhatnak. Terrorfenyegetettség nincs.

Mivel Francia Polinézián egyetlen EU tagállamnak sincs képviselete, a párizsi magyar konzulátus helyi közjegyző közreműködésével postai úton tud kiállítani és küldeni hazatéréshez alkalmas okmányt - ideiglenes útlevelet -, az egyéb személyes okmányok pótlására (személyazonosító igazolvány, jogosítvány stb.) azonban csak a hazatérést követően, belföldön van lehetőség.

Fokozottan ügyeljenek értékeikre, továbbá javasoljuk, hogy az eredeti dokumentumok helyett úti okmányaik másolatát tartsák maguknál. Javasoljuk, hogy úti okmányaikat és értékeiket zárják el a szálloda széfjébe. Szállodai tolvajlás esetén célszerű haladéktalanul rendőrségi bejelentést tenni, és elkérni a szállásadó/szálloda biztosítójának az adatait. A biztosítók azonban csak a számlával igazolt kár után térítenek, készpénz-kár esetén ragaszkodnak a banki vételi bizonylat bemutatásához.

Beutazási és tartózkodási feltételek

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

A tengerentúli területekre jogszabályi rendelkezés alapján lehetséges a vízum nélküli, magyar személyigazolvánnyal történő beutazás, a gyakorlatban azonban a szig. használata fennakadást okozhat a be- és kiutazásnál, különösen nem Európai Uniós országban történő átszállás során. Ezért javasolt ezekre a szigetekre érvényes útlevéllel beutazni.

Kiskorúak beutazása:

Felhívjuk a Franciaország tengerentúli területeire utazó vagy ott életvitelszerűen tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a helyi hatóságok esetében tapasztalt eljárások alapján számítani lehet arra, hogy a tengerentúli szervek is fokozottabban ellenőrzik a kiskorú személyekkel utazók esetében a kiskorú gyermekekkel utazók szülői felügyeleti jogát, illetve a másik szülő részéről történő hozzájárulást. 

Kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a franciaországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú előtt elegendő megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

2017. január 15-től Franciaországban visszaállították a kiskorúak ország elhagyására vonatkozó engedélyezési eljárást (autorisation de sortie du territoire) arra az esetre, ha a gyermek szülő nélkül utazik el Franciaországból. A rendelkezés minden Franciaországban legálisan tartózkodó kiskorút érint, állampolgárságra való tekintet nélkül. A szülő a vonatkozó engedélyt a mellékelt nyomtatvány kitöltésével adhatja meg https://www.formulaires.modernisation.gouv.fr/gf/cerfa_15646.do. (A nyilatkozatot nem szükséges hatóság előtt bemutatni, de az abban foglaltakról mindenki büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik!) A szabályos utazáshoz emellett szükséges csatolni a kiskorú személyazonosító igazolványát és a nyomtatványt aláíró szülő személyazonosító igazolványának másolatát. Az új szabályozás nem érinti azt a Franciaországban működő gyakorlatot, miszerint a külön élő vagy elvált szülő kezdeményezésére a hatóság rendelkezhet arról, hogy a gyermeket a másik szülővel  nem engedi külföldre távozni (opposition à la sortie du territoire, interdiction de sortie du territoire). 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges.

Ha vízumköteles országon keresztül utaznak, akkor a tranzitország külképviseletén érdeklődjenek a vízumbeszerzés feltételeiről. 

Házikedvencek beutazása:

Francia-Polinéziába csak úgy lehet kutyát bevinni, ha az a belépés előtt legalább egy hónapot karanténban tölt. Tekintettel arra, hogy a karanténok nem feltétlenül követik a Franciaországban/Magyarországon ismert sztenderdeket, azok működéséről érdemes előzetesen tájékozódni az állattartás kérdéseivel is foglalkozó illetékes polinéziai hatóságnál: www.presidence.pf/index.php/extensions. További hasznos információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato.

Vám:

A vámszabályok nem azonosak a Franciaország európai részén érvényes szabályokkal! Tájékozódni az alábbi honlapokon keresztül célszerű:

További hasznos információ az országról

Az időeltolódás Európához képest nyáron 12 óra, télen 11 óra.

Hivatalos pénznem a csendes-óceáni frank (1 EUR=119,332 CFP/franc pacifique).

Hivatalos nyelv a francia és a polinéz.

Közlekedés:

Az autóutak helyenként rossz állapotúak, a buszközlekedés menetrendje nem megbízható, célszerű taxit igénybe venni. 

 • Gépjárművezetés: 
  Franciaország tengerentúli területein elfogadják az érvényes magyar jogosítványt.

Időjárás:

Nedves, trópusi éghajlat lévén az éves átlaghőmérséklet 25,5 Celsius fok. Júniustól októberig tart a nedves, hűvösebb évszak (nappal max. 25-28 fok), az év másik fele a száraz évszak (max. 30-32 fok).

Dohányzás:

Franciaország részeként 2007. február 1-től tiltott a nyilvános, fedett helyeken való dohányzás. A dohányzási tilalom megszegése szabálysértést képez.

Közegészség, egészségügyi helyzet

A helyi szennyvíz csatornahálózat, illetve a szemétszállítás szervezettségének alacsony színvonala miatt a csapvíz használata ivásra csak a tahiti városi szállodai hálózatban veszélytelen.

Speciális oltási előírások nincsenek, de javasoljuk, hogy a térségbe utazni szándékozó állampolgáraink indulás előtt körültekintően konzultáljanak az ÁNTSZ szakembereivel, illetve utazásszervezőjükkel. A szükséges oltásokról a következő honlapon tájékozódhatnak.

Figyelem: Számos francia tengerentúli területről jelentettek helyi eredetű Zika-vírus okozta kóros kisfejűséget (Francia Guayana, Francia Polinézia, Guadeloupe, Martinique). Felhívjuk az adott térségben tartózkodó vagy oda készülő állampolgáraink figyelmét, hogy  Réunion szigetén elszórtan felbukkanhat a magas lázas állapotot, hányást, erős izomfájást és esetleg átmeneti mozgásképtelenséget kiváltó, szúnyogcsípéssel terjedő ún. sikungunya vírusos betegség. A megbetegedés említett jellemző tünetei ugyancsak megjelentek az Indiai-óceáni fekvésű, francia közigazgatású Mayotte szigetén. Franciaország Karib-térségi területein - Martinique és Guadeloupe - pedig a dengue-láz (trópusi náthaláz) vírusát terjeszthetik időszakosan a szúnyogok.