Európa

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Franciaország tengerentúli területeiről Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

Guadeloupe, Martinique, Francia Guyana, Réunion, Mayotte, Saint-Pierre és Miquelon, Saint-Barthélémy, Saint-Martin, Wallis és Futuna, Francia Polinézia (Marquises, Tuamotu, Vent, Sous-le Vent, Gambier és Australes. Leghíresebb szigetei Bora Bora és Tahiti), Új-Kaledónia.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Franciaország tengerentúli területeinek egyikén sincs külképviseletünk. Felügyelő külképviselet: Párizs (nagykövetség és konzuli hivatal)  

Franciaország tengerentúli területeinek két fő csoportja: 

I. Franciaország tengerentúli megyéi és régiói - Département et régions d'Outre-mer - korábbi gyarmatokból alakultak ki, és ugyanolyan jogokat élveznek, mint a franciaországi megyék és régiók: Guadeloupe, Martinique, Francia Guyana, Réunion, Mayotte.

II. Franciaország tengerentúli területei - Collectivités d'Outre-mer - részét képezik a Francia Köztársaságnak, de nem részei az Európai Unió költségvetési rendszerének, nem vették át az eurót: Saint-Pierre és Miquelon, Saint-Barthélémy, Saint-Martin, Wallis és Futuna, Francia Polinézia, Új-Kaledónia. Francia Polinéziát hat szigetcsoport alkotja (Marquises, Tuamotu, Vent, Sous-le Vent, Gambier és Australes),  Franciaország speciális státuszú, széles autonómiával rendelkező területe.

Franciaországban külön minisztérium foglalkozik a tengerentúli területekkel.

Összesített információkat a térségekről: a minisztérium honlapján lehet találni www.outre-mer.gouv.fr/le-ministere   

A francia tengerentúli területeken felmerülő ügyekben tájékozódni  és intézkedni legkönnyebben az illetékes prefektúrákon lehet.  Ezek elérhetőségét tartalmazza a mellékelt lista: www.outre-mer.gouv.fr/les-prefectures-et-hauts-commissariats   

Aktuális: 

2021. 04. 23.
A Franciaországban 2021. januárjában és azóta sem javuló járványügyi helyzetre való tekintettel, valamint lassítandó a koronavírus-variánsok terjedését február elejétől a tengerentúli területekre, az utazás onnan és oda csak kivételesen indokolt esetben, negatív PCR-teszt birtokában és az érkezést követően elvárt, helytől függően hét-tizennégy napos karantén letöltése mellett lehetséges.

Új-Kaledónia 

Az ország ideiglenesen korlátozta a nemzetközi beutazást 2021. október 13-ig. Beutazás csak feltétlenül szükséges esetben vagy egy oda-vissza repülőjeggyel Új-Kaledónia és egy másik ország között lehetséges. Repülőjáratok csak Franciaországból (és főként Sydney-ből egészségügyi segítség miatt) menetrendszerűek. Az érkezést követően 14 nap kötelező karantént kell eltölteni egy választott hotelban, ami idő alatt elvégeznek egy PCR tesztet is. A kormány felelősséget vállal az ellátásért és a költségeiért a karantén alatt. A visszatérési lehetőség függ a hotelszobák elérhetőségétől a választott hotelben. A Csendes-óceán térségében élő francia nemzetiségűek igénybe vehetik Új-Kaledóniát tranzitországként.  

Francia-Polinézia

Az ország ideiglenesen korlátozta a beutazást turisták számára 2021. február 3-án. A turizmus fokozatos újraindítása várhatóan május 1-én kezdődik. A kijárási tilalom minden nap 22:00-tól, 4:00-ig van érvényben. Az újra nyitást követően az országok két csoportba lesznek osztva:

 • alacsony járványügyi kockázatot jelentő országok (USA)
 • magas járványügyi kockázatot jelentő országok (Franciaország, Európa).

Eszerint a beosztás szerint a beutazás csak az USA-ból lesz lehetséges, amíg a járványhelyzet nem javul Európában, kivéve feltétlenül szükséges esetekben (személyes vagy családi indok, egészségügyi vészhelyzetben, halaszthatatlan szakmai indok).

Belépés ebben az esetben:

Kötelező regisztráció 6 nappal az utazás előtt, hogy megvizsgálják a beutazási indok meglétét, melyet hivatalos igazolásokkal kell alátámasztani. Az ügyintéző tájokoztatást fog adni az ügy előre haladásáról. A válasz 48 órával az utazás előtt megérkezik e-mailben. Az elutasításra került kérvényről és tájékoztatják a légitársaságot is. Amennyiben a kérvényt elfogadják, mellékletben elküldik az igazolást, ami elektronikusan is rendelkezésre fog állni. Ez az igazolás és becsületbeli nyilatkozat szükséges az országba való belépéshez. Ezen felül szükséges még:

 • regisztrálni az ETIS rendszerbe
 • 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt 11 éves kor fellett
 • Egy nyomtatvány, melyben feltünteti, hol tölti a 14 napos karantént

Karibi-térség

Egyelőre a Karibi-térségben található francia területekre csak nyomós indokkal és az érkezést követően elvárt hét- vagy tíznapos karantén letöltése mellett lehet belépni, természetesen kötelező az indulást megelőző PCR- vagy antigén-teszt. Csak halaszthatatlan esetben lehetséges az utazás Martinique és Guadeloupe, illetve az Antillák és Francia-Guyana között, ez utóbbi még szigorított is az Antillákról érkezőkre vonatkozó belépési föltételeken.

Francia-Guyana

2021. 04. 18.
Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Kell teszt? Igen.

A belépőknek 72 órán belüli negatív PCR tesztet kell felmutatniuk, 11 éves kor és afelett. 

Kell regisztrálni? Igen.

A Franciaországból, Guadeloupe-ból és Martinique-ről érkező személyeknek utazási igazolásra van szükség, melyben igazolják az utazás halaszthatatlanságát (személyes vagy családi indok, egészségügyi vészhelyzetben, halaszthatatlan szakmai indok).

Ezen kívül szükség van egy becsületbeli nyilatkozatra is.

Más országok állampolgárainak, a fent említett dokumentumokon kívül, szükség van egyre az alábbiak közül:

 • Európai Uniós ország egyikének állampolgára és gyermekei, hozzátartozói
 • guyanai állampolgár
 • 3. országbeli, de tartózkodási engedéllyel rendelkezik
 • diplomáciai vagy konzuli kiküldetésen vesz részt
 • egészségügyi személyzet, aki segítséget nyújt a vírus elleni védekezésben
 • nemzetközi áruszállítási engedéllyel rendelkezik
 • hajózó személyzet
 • légitársaságok kiszolgáló személyzete
 • tengerész
 • minden szükséges szakember, aki a gazdaság folytonosságában segít

Karanténkötelezettség? Van.

Beutazásnál teszt vagy biológiai szűrőviszgálat szükséges, majd 7 napos karantén végén 1 db PCR tesztet végeznek el.

Guadeloupe:

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Kell teszt? Igen.

A belépőknek 72 órán belüli negatív PCR tesztet kell felmutatniuk, 11 éves kor és afelett. 

Antigén teszt nem elfogadott! 

Kell regisztrálni?

Utazási igazolásra van szükség, melyben igazolják az utazás halaszthatatlanságát (személyes vagy családi indok, egészségügyi vészhelyzetben, halaszthatatlan szakmai indok).

Ezen felül szükség van egy becsületbeli nyilatkozatra, amelyek a beutazási országtól függően változnak.

Karanténkötelezettség? Van.

7 nap kötelező karantén, majd a végén teszt.

Martinique:

2021. 04. 19.
Engedélyezett a lakóhely elhagyása időkorlát nélkül, de csak 10 kilóméteres körzetben, de mindig ki kell tölteni az elmozdulást igazoló tanusítványt. 19:00 és 5:00 között kijárási tilalom van érvényben. A csoportosulás 6 főben van maximalizálva.

Sportlétesítmények zárva vannak. 

Be lehet utazni? Igen.

Kell teszt? Igen.

72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt kötelező. 

Karanténkötelezettség? Van.

7 nap kötelező karantén, majd a végén teszt.

Kell regisztrálni? 

Utazási Igazolásra (https://www.attestation-martinique.fr) van szükség, melyben igazolják az utazás halaszthatatlanságát (személyes vagy családi indok, egészségügyi vészhelyzetben, halaszthatatlan szakmai indok).

Ezen felül szükség van egy becsületbeli nyilatkozatra is.

Réunion: 

Réunion szigetére 2021. február 2-át követően  72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, valamint két darab nyilatkozat szükséges a felszálláshoz. Az utazás feltétele a látogatás halaszthatatlansága (családi, üzleti, egészségügyi okok) 

Kötelező a kontakt-követési elektronikus regisztrálás felszállás előtt. 

Az utazás során és a szigetre történő belépéskor a 11 év feletti utasoknak a maszk hordása kötelező. 

Március 3-tól a prefektúra megerősített ellenőrzést rendelt el az utazáshoz elvárt, halaszthatatlan okok ellenőrzésére, amit az egyre romló járványügyi helyzettel indokoltak. A beutazóknak hat nappal az utazást megelőzően a prefektúrának kell a szándékot jelezni, mégpedig elektronikus úton, kizárólag a "MesDémarchesSimplifiées" oldalon, e-mailben, levélben vagy más módon nem fogadják ezt be. Az elektronikus űrlap kitöltéséről és a szükséges dokumentumok föltöltéséről a rendszer visszaigazolást küld. Amennyiben az utazó az utazást megelőző 48. óráig nem kap semmilyen választ, az jóváhagyásként értelmezendő. A repülőgépre történő beszállás előtt:

 • a prefektúra jóváhagyását, vagy amennyiben semmilyen válasz nem érkezett, a „föladóvevényt”,
 • az utazás halaszthatatlan voltát igazoló dokumentumokat,
 • a kontaktkutatást lehetővé tevő nyomtatványt, a 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet,
 • a tünetmentességről szóló nyilatkozatot, valamint annak vállalását, hogy az érkezést követő 7. napon az utas újabb PCR-tesztet készíttet.

A prefektúra az indulást megelőzően megküldi a légitársaságnak azon utasok listáját, akiknek jóváhagyták a beutazási kérelmét, a fuvarozónak kötelessége visszautasítani mindenkit, aki nem teljesíti a föltételeket, vagy negatív választ kapott a prefektúrától. Az egészségügyi vagy haláleset miatti utazásokat gyorsítva bírálják el. 

Mayotte

Mayotte-ra történő induláshoz 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, valamint két darab nyilatkozat szükséges a felszálláshoz. Az utazás feltétele a látogatás halaszthatatlansága (családi, üzleti, egészségügyi okok).

Mayotte szigetén február 5-én 0 órától legalább három hetes teljes kijárási korlátozást vezettek be. Mivel a légiforgalom ennek ellenére Mayotte és Réunion között biztosított, a beutazás fontos és halaszthatatlan kivételek esetében megoldható.

Bővebben >>

Biztonság

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Francia Polinézián a közbiztonság viszonylag jónak mondható, de kisebb bűncselekmények (pl. okmányok és bankkártya ellopása, szállodai tolvajlás) előfordulhatnak. Terrorfenyegetettség nincs.

Mivel Francia Polinézián egyetlen EU tagállamnak sincs képviselete, a párizsi magyar konzulátus helyi közjegyző közreműködésével postai úton tud kiállítani és küldeni hazatéréshez alkalmas okmányt - ideiglenes útlevelet -, az egyéb személyes okmányok pótlására (személyazonosító igazolvány, jogosítvány stb.) azonban csak a hazatérést követően, belföldön van lehetőség.

Fokozottan ügyeljenek értékeikre, továbbá javasoljuk, hogy az eredeti dokumentumok helyett úti okmányaik másolatát tartsák maguknál. Javasoljuk, hogy úti okmányaikat és értékeiket zárják el a szálloda széfjébe. Szállodai tolvajlás esetén célszerű haladéktalanul rendőrségi bejelentést tenni, és elkérni a szállásadó/szálloda biztosítójának az adatait. A biztosítók azonban csak a számlával igazolt kár után térítenek, készpénz-kár esetén ragaszkodnak a banki vételi bizonylat bemutatásához.

Beutazási és tartózkodási feltételek

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

A tengerentúli területekre jogszabályi rendelkezés alapján lehetséges a vízum nélküli, magyar személyigazolvánnyal történő beutazás, a gyakorlatban azonban a szig. használata fennakadást okozhat a be- és kiutazásnál, különösen nem Európai Uniós országban történő átszállás során. Ezért javasolt ezekre a szigetekre érvényes útlevéllel beutazni.

Kiskorúak beutazása:

Felhívjuk a Franciaország tengerentúli területeire utazó vagy ott életvitelszerűen tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a helyi hatóságok esetében tapasztalt eljárások alapján számítani lehet arra, hogy a tengerentúli szervek is fokozottabban ellenőrzik a kiskorú személyekkel utazók esetében a kiskorú gyermekekkel utazók szülői felügyeleti jogát, illetve a másik szülő részéről történő hozzájárulást. 

Kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a franciaországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú előtt elegendő megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

2017. január 15-től Franciaországban visszaállították a kiskorúak ország elhagyására vonatkozó engedélyezési eljárást (autorisation de sortie du territoire) arra az esetre, ha a gyermek szülő nélkül utazik el Franciaországból. A rendelkezés minden Franciaországban legálisan tartózkodó kiskorút érint, állampolgárságra való tekintet nélkül. A szülő a vonatkozó engedélyt a mellékelt nyomtatvány kitöltésével adhatja meg https://www.formulaires.modernisation.gouv.fr/gf/cerfa_15646.do. (A nyilatkozatot nem szükséges hatóság előtt bemutatni, de az abban foglaltakról mindenki büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik!) A szabályos utazáshoz emellett szükséges csatolni a kiskorú személyazonosító igazolványát és a nyomtatványt aláíró szülő személyazonosító igazolványának másolatát. Az új szabályozás nem érinti azt a Franciaországban működő gyakorlatot, miszerint a külön élő vagy elvált szülő kezdeményezésére a hatóság rendelkezhet arról, hogy a gyermeket a másik szülővel  nem engedi külföldre távozni (opposition à la sortie du territoire, interdiction de sortie du territoire). 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges.

Ha vízumköteles országon keresztül utaznak, akkor a tranzitország külképviseletén érdeklődjenek a vízumbeszerzés feltételeiről. 

Házikedvencek beutazása:

Francia-Polinéziába csak úgy lehet kutyát bevinni, ha az a belépés előtt legalább egy hónapot karanténban tölt. Tekintettel arra, hogy a karanténok nem feltétlenül követik a Franciaországban/Magyarországon ismert sztenderdeket, azok működéséről érdemes előzetesen tájékozódni az állattartás kérdéseivel is foglalkozó illetékes polinéziai hatóságnál: www.presidence.pf/index.php/extensions. További hasznos információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato.

Vám:

A vámszabályok nem azonosak a Franciaország európai részén érvényes szabályokkal! Tájékozódni az alábbi honlapokon keresztül célszerű:

További hasznos információ az országról

Az időeltolódás Európához képest nyáron 12 óra, télen 11 óra.

Hivatalos pénznem a csendes-óceáni frank (1 EUR=119,332 CFP/franc pacifique).

Hivatalos nyelv a francia és a polinéz.

Közlekedés:

Az autóutak helyenként rossz állapotúak, a buszközlekedés menetrendje nem megbízható, célszerű taxit igénybe venni. 

 • Gépjárművezetés: 
  Franciaország tengerentúli területein elfogadják az érvényes magyar jogosítványt.

Időjárás:

Nedves, trópusi éghajlat lévén az éves átlaghőmérséklet 25,5 Celsius fok. Júniustól októberig tart a nedves, hűvösebb évszak (nappal max. 25-28 fok), az év másik fele a száraz évszak (max. 30-32 fok).

Dohányzás:

Franciaország részeként 2007. február 1-től tiltott a nyilvános, fedett helyeken való dohányzás. A dohányzási tilalom megszegése szabálysértést képez.

Közegészség, egészségügyi helyzet

A helyi szennyvíz csatornahálózat, illetve a szemétszállítás szervezettségének alacsony színvonala miatt a csapvíz használata ivásra csak a tahiti városi szállodai hálózatban veszélytelen.

Speciális oltási előírások nincsenek, de javasoljuk, hogy a térségbe utazni szándékozó állampolgáraink indulás előtt körültekintően konzultáljanak az ÁNTSZ szakembereivel, illetve utazásszervezőjükkel. A szükséges oltásokról a következő honlapon tájékozódhatnak.

Figyelem: Számos francia tengerentúli területről jelentettek helyi eredetű Zika-vírus okozta kóros kisfejűséget (Francia Guayana, Francia Polinézia, Guadeloupe, Martinique). Felhívjuk az adott térségben tartózkodó vagy oda készülő állampolgáraink figyelmét, hogy  Réunion szigetén elszórtan felbukkanhat a magas lázas állapotot, hányást, erős izomfájást és esetleg átmeneti mozgásképtelenséget kiváltó, szúnyogcsípéssel terjedő ún. sikungunya vírusos betegség. A megbetegedés említett jellemző tünetei ugyancsak megjelentek az Indiai-óceáni fekvésű, francia közigazgatású Mayotte szigetén. Franciaország Karib-térségi területein - Martinique és Guadeloupe - pedig a dengue-láz (trópusi náthaláz) vírusát terjeszthetik időszakosan a szúnyogok.