Európa

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség Tbiliszi

Aktuális:

2021. 02. 02.
Felhívjuk a Georgiába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országba történő beutazási feltételek az alábbiak szerint módosultak:

  • Oltási igazolással nemzetiségre való tekintet nélkül mindenki beléphet karanténkötelezettség nélkül
  • Oltás hiányában a magyar állampolgárok 72 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatásával, majd a belépést követő 3 nap múlva saját költségen újabb PCR bemutatása ellenében karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Georgiába.

2021. február 1-jétől megszűnt az általános tilalom az országba érkező és innen induló nemzetközi légi járatok tekintetében, így ettől a naptól visszaállhat a menetrend szerinti légi személyforgalom.

A szárazföldi határok továbbra is minden desztinációba zárva maradnak. 

Minden Georgiában tartózkodó magyar állampolgárt arra kérünk, hogy kövesse az alábbi hivatalos állami honlapot és annak megfelelően cselekedjen: stopcov.gov.ge

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy Georgiában a maszk viselése közterületen is kötelező.  

Valós tartalmú információk érdekében kérjük, hogy a Külügyminisztérium és a Külképviselet által közétett információk szerint tájékozódjanak. Az aktuális változások tekintetében kövesse figyelemmel a konzuli szolgálat utazási tanácsait illetve a Tbilisi Nagykövetség hivatalos facebookoldalát

Fertőzésgyanú esetén kérjük, keressék fel az alábbi egészségügyi intézményt: Infectious Diseases, AIDS and Clinical Immunology Research Center 16 Alexander Kazbegi Ave, Tbilisi

Fokozottan kérjük az országba utazókat, hogy éljenek a konzuli regisztráció lehetőségével.

Biztonság:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján nem javasolja az utazást az ország szakadár területeire (Abházia és Dél-Oszétia), valamint e területeket Georgia többi részétől elválasztó adminisztratív határvonalak közelébe, ugyanis itt továbbra is előfordulnak konfliktusok, letartóztatások. Továbbá a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelet alapján, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az ország e részei az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2); 21. § (3) bekezdésének hatálya alá tartozó területek: I. Nem javasolt utazási térségek kategóriába tartoznak. 

Georgia a terrorizmus és a bűnözés szempontjából biztonságosabbnak tekinthető, mint a legtöbb EU tagország. A városokban tett esti magányos séták kevesebb veszélyt hordoznak, mint sok európai nagyvárosban. Ritkábbak az autólopások vagy rablások is.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel   

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMBár a grúz jogszabályok szerint a magyar személyi igazolvány is elegendő a beutazáshoz, a repülőtereken (különösen átszállás esetén pl. Isztambulban vagy Kijevben) az iratokat ellenőrző személyzet sokszor nincs tisztában ezzel a lehetőséggel, és az útlevél bemutatását kérik. Ilyenkor csak hosszas utánajárás és meggyőzés után fogadják el a személyi igazolványt. A személyi igazolvánnyal történő utazás esetén még fontos, hogy amennyiben átszállással utazunk Budapestről Tbiliszibe (pl. Isztambulon vagy Kijeven keresztül), a tranzit ország nemzetközi repülőterét az átszállásra várva ne hagyjuk el, ugyanis az adott ország (pl. Törökország vagy Ukrajna) területére lépve már útlevél bemutatási kötelezettség merülhet fel.

A Georgiába való be- és kilépésükhöz csak és kizárólag a grúz hatóságok által kijelölt szárazföldi, légi és vízi határátkelőket használják, tartózkodjanak az orosz/abház, valamint az orosz/dél-oszét határon való átlépés megkísérléstől. A georgiai törvények értelmében külföldi állampolgárok a szakadár területekre csak a grúz kormány által meghatározott irányból léphetnek be (ez Abházia esetén a Zugdidi önkormányzathoz tartozó terület). Ettől eltérni - azaz Abházia területére más irányból, pl. Oroszország felől belépni - csak a georgiai hatóságok által kiadott külön engedély alapján lehet. A törvény megsértését Georgia pénzbüntetéssel, ismétlődés esetén már büntetőeljárás indításával, börtönbüntetés kiszabásával is szankcionálhatja.

Azok, akik a biztonsági figyelmeztetés ellenére mindenképpen be kívánnak lépni Abházia vagy Dél-Oszétia területére, hosszas és bonyolult eljáráson kell átesniük. Egyrészt előzetesen be kell jelentkezniük a de facto abház, illetve dél-oszét hatóságokhoz, és „vízumot” kell kérniük (http://mfaapsny.org/en/council/visa.php); továbbá a tbiliszi hatóságokat is értesíteni kell előzetesen a belépési szándékról (http://smr.gov.ge/Notifications/Notification.aspx). A bejutás csak a kijelölt ellenőrző pontokon lehetséges, de itt is nagyon esetleges, hogy kit engednek be és kit nem. Az, hogy a szakadár hatóságok a hatályban lévő grúz törvényeket semmibe véve teljesen önálló vízumrendészeti eljárást folytatnak, demonstratív módon sérti Georgia szuverenitását; így az Abháziába és Dél-Oszétiába utazók közvetve maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek.

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő (pl. szülő) nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal kell rendelkeznie, továbbá a vele nem utazó törvényes képviselőjének hozzájáruló nyilatkozatával. A törvényes képviselő személyének egyértelműen ki kell derülnie a nyilatkozatból, a személyi adatok pontos feltüntetésével. Ez a nyilatkozat készülhet grúz, angol, esetleg orosz nyelven. Fontos, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot közjegyzőnek kell hitelesítenie. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=956&lang=Eng

Magyarországra akkreditált Georgiai Nagykövetség elérhetőségei:

Cím: 1125 Budapest, Virányos utca 6/B
Tel: 06-1/202-33-90, 06-1/202-33-88
E-mail: glDCMMt3J1ZYnVkYXBlc3QuZW1iQG1mYS5nb3YuZ2U=

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/RepublicOfGeorgia.cfm

Vám:

Valuta korlátozás nélkül bevihető, a grúz fizetőeszköz (lari) kivitelét azonban korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a grúz Kulturális és Műemlékvédelmi Minisztérium engedélyéhez kötött. 

Rendkívül szigorúak a kábítószerekre és pszichotróp anyagokra vonatkozó szabályok. Szabadságvesztéssel, súlyos pénzbírsággal szigorúan büntetik kis mennyiségű kábítószer birtoklását is.

A helyi vámhatóság honlapja.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Grúz Lari (GEL)

Időjárás: Georgia klímája hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A tavasz (különösen május-június) rendkívül esős, a nyár (különösen július-augusztus) általában forró. A tél enyhe. Nagy a különbség a főváros és a lankásabb területek, valamint a hegyvidékek időjárása között, ahol általában 4-5 fokkal mindig hűvösebb van. 

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Közlekedés: Felhívjuk a Georgiába gépjárművel érkezők figyelmét, hogy 2018. március 1-jétől a tartózkodás teljes időtartamára kötelesek gépjármű felelősségbiztosítást kötni. A jármű birtokosa / vezetője, aki biztosítás nélkül Grúzia területén tartózkodik, 100-200 GEL összeg erejéig bírságolható. A biztosítási csomagok megvásárolhatók az illetékes vámpontok közelében (Sarpi, Vörös Híd, Kazbegi, Sadakhlo) és egyéb helyszíneken (bankokban, fizető automatáknál (Pay Box) és a biztosítás weboldalán is). További információ a www.tpl.ge honlapon elérhető

Georgiában a gépkocsivezetők rendkívül fegyelmezetlenül és erőszakosan vezetnek, gyakorlatilag a közlekedési szabályokat nem tartják be. Nem kevésbé fegyelmezetlenek a gyalogosok sem, akik gyakran a leglehetetlenebb helyeken előbukkanva és körültekintés nélkül kísérelik meg az utakon történő áthaladást. A gyalogosok a gyakorlatban semmiféle elsőbbséget nem élveznek. Az utakon sok helyen hiányoznak az útburkolati jelek, az utak minősége akár Tbilisziben, de különösen a hegyvidéki régiókban rendkívül rossz, sok útszakasz felújítás alatt áll, rengeteg a kátyú. A hegyi utak havazást követően járhatatlanná válhatnak. A vidéki utakon további kihívást jelent, hogy a háziállatokat (főleg teheneket) az utak mentén terelik, így fokozott figyelmet kíván ezek kerülgetése is. Az alkoholfogyasztást és vezetést illetően Georgiában zéró tolerancia van érvényben, azonban a törvény betartásának hiányosságai miatt sokszor előfordul ittas vezetés, ami növeli a közlekedés veszélyességét. A magyar szabályoktól eltérően, a forgalomba helyezett gépkocsikra nem kötelező biztosítást kötni. A másoknak okozott károkat a károkozó általában közvetlenül a károsulttal „rendezi le”, ami számos feszültség és vita forrása lehet. Autóbérlés esetén mindenképpen ajánlott a teljes körű casco biztosítás és a felelősségbiztosítás megkötése. Javasolt továbbá helyi sofőrök alkalmazása.   

Georgiában a magyar jogosítványt vagy nemzetközi jogosítványt a beutazástól számított egy éven keresztül elfogadják a georgiai hatóságok. Ennél hosszabb tartózkodás esetén helyi jogosítványt kell igényelni. Ehhez szükséges a Georgiában beszerzett egészségügyi igazolás, valamint az útlevél és a magyar vagy nemzetközi jogosítvány közjegyző által hitelesített másolata és angol fordítása. A külképviselet - támogató dokumentumként - szóbeli jegyzéket küldhet a georgiai jogosítványt kiállító szervnek, megadva az igénylő személy adatait, lakhelyét és magyar jogosítványának adatait.

Georgiában a városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák grúz nyelvűek. A szovjetrendszerből megmaradt az iránytaxik, „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatók, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A Tbiliszi metróhálózat két vonalból és 22 földalatti állomásból áll. A metró használata teljes mértékben biztonságos. A taxik olcsók, viszont az autók rossz állapota miatt sokszor a szolgáltatás színvonala rendkívül alacsony. A taxikban jellemzően nincs mérőóra, így az árban mindig meg kell egyezni. Ügyeljünk arra, hogy ne fizessünk többet, mint ami általában szokásos. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az útmenti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után.

Kirándulás: A georgiai magashegyi régiókban (különösen Szvaneti régió – Mesztia, és Kazbegi régió) az elsőre könnyűnek tűnő hegymászó terepen sajnos gyakoriak a sziklaomlás és lavina következtében előforduló balesetek. Sok helyen nincsenek kiépítve útjelző és veszélyt jelző figyelmeztetések, így a felkészületlen, de sokszor a tapasztalt túrázó is könnyen eltévedhet, illetve veszélyes terepre kerülhet. Helyi, tapasztalt túravezető igénybevétele még olyan esetekben is javasolt, ha csak a hegységek lábánál tervezünk kirándulást, és nem a hegység magasabb részein. Mindig előzetesen tájékozódjunk a helyi mentőszervek elérhetőségeiről, hogy esetleges baj esetén egyből tudjuk hívni a helyi hatóságokat. Fontos tudni, hogy a helyi mentőszolgálat nem minden esetben tud helikopteres mentést biztosítani, és a gépjárművel nehezen megközelíthető kirándulóhelyeken sokszor meg kell várni, míg a hatóságok gyalogosan érnek a baleset helyszínére. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: 

Vallási és viselkedési kultúra: 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Georgiában az állami egészségügyi infrastruktúra meglehetősen elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. A grúz orvosok és kórházak gyakran előre kérik befizetni a gyógykezelés költségét. Tbilisziben sürgős esetekben a Medi- Club Georgia rendelőt célszerű felkeresni, melynek szolgáltatása drága, de a rendelő hivatalos számláját a magyar egészségbiztosító elfogadja. 

Medi Club Georgia
22a, Tashkenti Street, 0160 Tbilisi
Tel: + 995 32 2251991
Fax: +995 32 2250911
E-mail: eIFNoKhk6NQZYANbWNnQG1lZGljbHViZ2VvcmdpYS5nZQ==
www.mediclubgeorgia.ge

Sürgősségi ellátás: +995 599 251991; +995 599 581991

Gyógyszer vásárláskor ajánlott kiemelt figyelmet fordítani a készítmény szavatosságára. Csapvíz fogyasztása nem mindenhol javasolt, a boltokban kapható palackozott víz megfelelő minőségű. Az országban az A(H1N1) vírus előfordulásával és esetleges más fertőző betegségekkel kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhat: www.ncdc.ge/en-US/Statistics 

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)