Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség Tbiliszi

Aktuális:

2022. 05. 17.
1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

a.) Be lehet utazni az országba? Igen.

2021. május 21-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Georgiába, a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a két oltás (kivétel egydózisú vakcinák) meglétének tényét igazoló angol nyelvű  igazolással Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a csak védettséget igazoló kártya NEM váltja ki az oltási igazolást. Ha nincs meg a két oltás de van védettséget igazoló kártya, abban az esetben is szükséges PCR teszt bemutatása.

Javasoljuk, hogy az oltási igazolvány QR kódját az utazás megkezdése előtt olvassák be, technikai okok miatt Georgiában a rendszer legtöbbször nem elérhető!

A Magyarország és Georgia közötti kétoldalú megállapodás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé az oltási igazolással rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a kiskorúakra vonatkozó megállapodás egyelőre csak Magyarország és Georgia között áll fenn és előfordulhat, hogy a határátlépéskor szolgálatot teljesítők sokszor nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel. 

Elfogadott oltások: valamennyi, a WHO által elfogadott vakcina, kivéve a Szputnyik V-t, amelyek politikai okokból nem fogad el a georgiai fél. (Gyakorlati tapasztalatunk azt mutatja azonban, amennyiben egy-, vagy két dózis Szputyik V-n felül további WHO által is elfogadott másmilyen ún „booster shot”-ja van valakinek, és erről angol nyelvű írásos igazolással rendelkezik (javasolt az EU COVID Pass https://app.getcovidpass.eu/?utm_source=web&utm_medium=button&utm_campaign=covidpass), akkor a határ átlépése nem okoz problémát)

b.) Kell-e teszt? Ha nincs 2 db oltás akkor igen.

Az oltottságot igazoló védettségi igazolvány hiányában a magyar állampolgárok 72 óránál nem régebbi angol nyelvű és negatív eredményű PCR teszt bemutatásával karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Georgiába. 

c.) Kell e regisztrálni? Nem.

d.) Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

  • korlátozásmentes belépés 2 oltás angol nyelvű igazolásával (nem kell PCR teszt és nincs karantén)
  • magyar oltási igazolványt elfogadják (a két oltás (kivétel egydózisú vakcinák) meglétének tényét igazoló angol nyelvű  igazolással)
  • a két oltás tényét minden esetben kell angol nyelven igazolni. (oltási igazolvány vagy oltási igazolvány és a második oltásról kapott angol nyelvű orvosi papír, vagy EU-s igazolás).

e.) Karanténkötelezettség: Nincs.

f.) Üzleti célú beutazás:

Az általános beutazási feltételek érvényesek üzleti célú beutazás esetében is.

g.) Tranzitálási szabályok:

Légi úton történő tranzit esetén nincs szükség PCR tesztre.

h.) A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

e.) Egyéb hasznos infó

Javasoljuk, hogy az oltási igazolvány QR kódját az utazás megkezdése előtt olvassák be, technikai okok miatt Georgiában a rendszer legtöbbször nem elérhető!

Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a kiskorúakra vonatkozó megállapodás egyelőre csak Magyarország és Georgia között áll fenn és előfordulhat, hogy a határátlépéskor szolgálatot teljesítők sokszor nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel. 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a tpWMgTCfsaYneTgYm6lNNTcza29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a oUWwlMUx8DN3DlQTla29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.  

3) Helyi járványügyi szabályok:

Valós tartalmú információk érdekében kérjük, hogy a Külügyminisztérium és a Külképviselet által közétett információk szerint tájékozódjanak. Az aktuális változások tekintetében kövesse figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait, illetve a Tbilisi Nagykövetség hivatalos facebookoldalát

Minden Georgiában tartózkodó magyar állampolgárt arra kérünk, hogy kövesse az alábbi hivatalos állami honlapot és annak megfelelően cselekedjen: stopcov.gov.ge.

Maszk viselése 2022. május 2. óta csak a tömegközlekedési eszközökön és az egészségügyi intézményekben kötelező.

Fertőzésgyanú esetén kérjük, keressék fel az alábbi egészségügyi intézményt: Infectious Diseases, AIDS and Clinical Immunology Research Center 16 Alexander Kazbegi Ave, Tbilisi

Fokozottan kérjük az országba utazókat, hogy éljenek a konzuli védelmi regisztráció lehetőségével.

Biztonság:

Az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került. Azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján továbbra sem javasolja az utazást az ország szakadár területeire (Abházia és Dél-Oszétia), valamint e területeket Georgia többi részétől elválasztó adminisztratív határvonalak közelébe, ugyanis itt továbbra is előfordulnak konfliktusok, letartóztatások. Ezen térség biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriában, azaz az utazásra nem javasolt térségek listáján maradt.

Georgia a terrorizmus és a bűnözés szempontjából biztonságosabbnak tekinthető, mint a legtöbb EU tagország. A városokban tett esti magányos séták kevesebb veszélyt hordoznak, mint sok európai nagyvárosban. Ritkábbak az autólopások vagy rablások is.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel   

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMBár a grúz jogszabályok szerint a magyar személyi igazolvány is elegendő a beutazáshoz, a repülőtereken (különösen átszállás esetén pl. Isztambulban vagy Kijevben) az iratokat ellenőrző személyzet sokszor nincs tisztában ezzel a lehetőséggel, és az útlevél bemutatását kérik. Ilyenkor csak hosszas utánajárás és meggyőzés után fogadják el a személyi igazolványt. A személyi igazolvánnyal történő utazás esetén még fontos, hogy amennyiben átszállással utazunk Budapestről Tbiliszibe (pl. Isztambulon vagy Kijeven keresztül), a tranzit ország nemzetközi repülőterét az átszállásra várva ne hagyjuk el, ugyanis az adott ország (pl. Törökország vagy Ukrajna) területére lépve már útlevél bemutatási kötelezettség merülhet fel.

A Georgiába való be- és kilépésükhöz csak és kizárólag a grúz hatóságok által kijelölt szárazföldi, légi és vízi határátkelőket használják, tartózkodjanak az orosz/abház, valamint az orosz/dél-oszét határon való átlépés megkísérléstől. A georgiai törvények értelmében külföldi állampolgárok a szakadár területekre csak a grúz kormány által meghatározott irányból léphetnek be (ez Abházia esetén a Zugdidi önkormányzathoz tartozó terület). Ettől eltérni - azaz Abházia területére más irányból, pl. Oroszország felől belépni - csak a georgiai hatóságok által kiadott külön engedély alapján lehet. A törvény megsértését Georgia pénzbüntetéssel, ismétlődés esetén már büntetőeljárás indításával, börtönbüntetés kiszabásával is szankcionálhatja.

Azok, akik a biztonsági figyelmeztetés ellenére mindenképpen be kívánnak lépni Abházia vagy Dél-Oszétia területére, hosszas és bonyolult eljáráson kell átesniük. Egyrészt előzetesen be kell jelentkezniük a de facto abház, illetve dél-oszét hatóságokhoz, és „vízumot” kell kérniük (http://mfaapsny.org/en/council/visa.php); továbbá a tbiliszi hatóságokat is értesíteni kell előzetesen a belépési szándékról (http://smr.gov.ge/Notifications/Notification.aspx). A bejutás csak a kijelölt ellenőrző pontokon lehetséges, de itt is nagyon esetleges, hogy kit engednek be és kit nem. Az, hogy a szakadár hatóságok a hatályban lévő grúz törvényeket semmibe véve teljesen önálló vízumrendészeti eljárást folytatnak, demonstratív módon sérti Georgia szuverenitását; így az Abháziába és Dél-Oszétiába utazók közvetve maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek.

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő (pl. szülő) nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal kell rendelkeznie, továbbá a vele nem utazó törvényes képviselőjének hozzájáruló nyilatkozatával. A törvényes képviselő személyének egyértelműen ki kell derülnie a nyilatkozatból, a személyi adatok pontos feltüntetésével. Ez a nyilatkozat készülhet grúz, angol, esetleg orosz nyelven. Fontos, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot közjegyzőnek kell hitelesítenie. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=956&lang=Eng

Magyarországra akkreditált Georgiai Nagykövetség elérhetőségei:

Cím: 1125 Budapest, Virányos utca 6/B
Tel: 06-1/202-33-90, 06-1/202-33-88
E-mail: mwddMLlFkZQej2kmYnVkYXBlc3QuZW1iQG1mYS5nb3YuZ2U=

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/RepublicOfGeorgia.cfm

Vám:

Valuta korlátozás nélkül bevihető, a grúz fizetőeszköz (lari) kivitelét azonban korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a grúz Kulturális és Műemlékvédelmi Minisztérium engedélyéhez kötött. 

Rendkívül szigorúak a kábítószerekre és pszichotróp anyagokra vonatkozó szabályok. Szabadságvesztéssel, súlyos pénzbírsággal szigorúan büntetik kis mennyiségű kábítószer birtoklását is.

A helyi vámhatóság honlapja.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Grúz Lari (GEL)

Időjárás: Georgia klímája hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A tavasz (különösen május-június) rendkívül esős, a nyár (különösen július-augusztus) általában forró. A tél enyhe. Nagy a különbség a főváros és a lankásabb területek, valamint a hegyvidékek időjárása között, ahol általában 4-5 fokkal mindig hűvösebb van. 

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Közlekedés: Felhívjuk a Georgiába gépjárművel érkezők figyelmét, hogy 2018. március 1-jétől a tartózkodás teljes időtartamára kötelesek gépjármű felelősségbiztosítást kötni. A jármű birtokosa / vezetője, aki biztosítás nélkül Grúzia területén tartózkodik, 100-200 GEL összeg erejéig bírságolható. A biztosítási csomagok megvásárolhatók az illetékes vámpontok közelében (Sarpi, Vörös Híd, Kazbegi, Sadakhlo) és egyéb helyszíneken (bankokban, fizető automatáknál (Pay Box) és a biztosítás weboldalán is). További információ a www.tpl.ge honlapon elérhető

Georgiában a gépkocsivezetők rendkívül fegyelmezetlenül és erőszakosan vezetnek, gyakorlatilag a közlekedési szabályokat nem tartják be. Nem kevésbé fegyelmezetlenek a gyalogosok sem, akik gyakran a leglehetetlenebb helyeken előbukkanva és körültekintés nélkül kísérelik meg az utakon történő áthaladást. A gyalogosok a gyakorlatban semmiféle elsőbbséget nem élveznek. Az utakon sok helyen hiányoznak az útburkolati jelek, az utak minősége akár Tbilisziben, de különösen a hegyvidéki régiókban rendkívül rossz, sok útszakasz felújítás alatt áll, rengeteg a kátyú. A hegyi utak havazást követően járhatatlanná válhatnak. A vidéki utakon további kihívást jelent, hogy a háziállatokat (főleg teheneket) az utak mentén terelik, így fokozott figyelmet kíván ezek kerülgetése is. Az alkoholfogyasztást és vezetést illetően Georgiában zéró tolerancia van érvényben, azonban a törvény betartásának hiányosságai miatt sokszor előfordul ittas vezetés, ami növeli a közlekedés veszélyességét. A magyar szabályoktól eltérően, a forgalomba helyezett gépkocsikra nem kötelező biztosítást kötni. A másoknak okozott károkat a károkozó általában közvetlenül a károsulttal „rendezi le”, ami számos feszültség és vita forrása lehet. Autóbérlés esetén mindenképpen ajánlott a teljes körű casco biztosítás és a felelősségbiztosítás megkötése. Javasolt továbbá helyi sofőrök alkalmazása.   

Georgiában a magyar jogosítványt vagy nemzetközi jogosítványt a beutazástól számított egy éven keresztül elfogadják a georgiai hatóságok. Ennél hosszabb tartózkodás esetén helyi jogosítványt kell igényelni. Ehhez szükséges a Georgiában beszerzett egészségügyi igazolás, valamint az útlevél és a magyar vagy nemzetközi jogosítvány közjegyző által hitelesített másolata és angol fordítása. A külképviselet - támogató dokumentumként - szóbeli jegyzéket küldhet a georgiai jogosítványt kiállító szervnek, megadva az igénylő személy adatait, lakhelyét és magyar jogosítványának adatait.

Georgiában a városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák grúz nyelvűek. A szovjetrendszerből megmaradt az iránytaxik, „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatók, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A Tbiliszi metróhálózat két vonalból és 22 földalatti állomásból áll. A metró használata teljes mértékben biztonságos. A taxik olcsók, viszont az autók rossz állapota miatt sokszor a szolgáltatás színvonala rendkívül alacsony. A taxikban jellemzően nincs mérőóra, így az árban mindig meg kell egyezni. Ügyeljünk arra, hogy ne fizessünk többet, mint ami általában szokásos. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az útmenti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után.

Kirándulás: A georgiai magashegyi régiókban (különösen Szvaneti régió – Mesztia, és Kazbegi régió) az elsőre könnyűnek tűnő hegymászó terepen sajnos gyakoriak a sziklaomlás és lavina következtében előforduló balesetek. Sok helyen nincsenek kiépítve útjelző és veszélyt jelző figyelmeztetések, így a felkészületlen, de sokszor a tapasztalt túrázó is könnyen eltévedhet, illetve veszélyes terepre kerülhet. Helyi, tapasztalt túravezető igénybevétele még olyan esetekben is javasolt, ha csak a hegységek lábánál tervezünk kirándulást, és nem a hegység magasabb részein. Mindig előzetesen tájékozódjunk a helyi mentőszervek elérhetőségeiről, hogy esetleges baj esetén egyből tudjuk hívni a helyi hatóságokat. Fontos tudni, hogy a helyi mentőszolgálat nem minden esetben tud helikopteres mentést biztosítani, és a gépjárművel nehezen megközelíthető kirándulóhelyeken sokszor meg kell várni, míg a hatóságok gyalogosan érnek a baleset helyszínére. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Georgiában az állami egészségügyi infrastruktúra meglehetősen elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. A grúz orvosok és kórházak gyakran előre kérik befizetni a gyógykezelés költségét. Tbilisziben sürgős esetekben a Medi- Club Georgia rendelőt célszerű felkeresni, melynek szolgáltatása drága, de a rendelő hivatalos számláját a magyar egészségbiztosító elfogadja. 

Medi Club Georgia
22a, Tashkenti Street, 0160 Tbilisi
Tel: + 995 32 2251991
Fax: +995 32 2250911
E-mail: DGvvmrMRY4lGcNbWNnQG1lZGljbHViZ2VvcmdpYS5nZQ==
www.mediclubgeorgia.ge

Sürgősségi ellátás: +995 599 251991; +995 599 581991

Gyógyszer vásárláskor ajánlott kiemelt figyelmet fordítani a készítmény szavatosságára. Csapvíz fogyasztása nem mindenhol javasolt, a boltokban kapható palackozott víz megfelelő minőségű. Az országban az A(H1N1) vírus előfordulásával és esetleges más fertőző betegségekkel kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhat: www.ncdc.ge/en-US/Statistics 

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)