Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli hivatal Athén

Aktuális:

2021. 10. 04.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

Magyar állampolgárok oltási igazolvánnyal, bizonyos feltételek mellett a védettség igazolásával (átestek a Covid 19 betegségen), 72 óránál nem régebbi PCR, vagy 48 óránál nem régebbi rapid antigén teszt eredményről szóló igazolással karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Görögországba. (A tesztekkel kapcsolatos kritériumok az 1. b. pontban kerültek részletezésre)

Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma (1. és 2.). Az oltási igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az oltási igazolvány birtokosának útiokmányában szereplő névvel.

Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

A görög hatóságok a következő feltételek mellett fogadják el a COVID-19 betegségen átesett személyek igazolását: Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán a fent felsorolt nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: A személy neve, a megbetegedés dátuma. Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív PCR vagy rapid antigén teszt) dátumától számított a 30. naptól a 180. napig terjedő időszakra szól. A védettségi igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az igazolás birtokosának útiokmányában szereplő névvel.

Eddigi információink szerint, amennyiben a COVID-19 betegséget szerológiai vizsgálatokkal, antitestek jelenlétéből mutatták ki, az erről szóló dokumentumot nem fogadják el védettségi igazolásként a görög hatóságok. 

A beoltottak és a betegségen átesett személyek esetében minden esetben javasoljuk az EU Digitális Covid 19 igazolás kinyomtatását/használatát. 

b. Kell-e teszt? Igen. (Bizonyos esetekben nem.)

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztről, vagy 48 óránál nem régebbi negatív Rapid/antigén gyors tesztről kell bemutatniuk igazolást, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy védettséget igazoló okmánnyal (oltási és védettségi igazolvánnyal kapcsolatos részletek a 1) d. pontban). 

Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, amelynek egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel. 12 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR vagy gyors(rapid) tesztet. A bemutatott negatív PCR teszt/gyorsteszt vagy az 1) d. pontban ismertetett kritériumok szerinti oltási, vagy védettségi igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. A rapid teszt esetében helyben megvárják az eredményt. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia.  Pozitív teszt esetén, amennyiben oltott személy lesz pozitív, akkor 7 nap karantént írnak elő, oltatlan személy esetében viszont 10 nap kötelező karantént szabnak ki.  (FONTOS! a karantén megszegése 5 ezer euró büntetéssel jár.)

Országon belüli utazásokkal kapcsolatos előírások:

Lefkada, Salamis és Evia szigetek kivételével az ország összes szigetére Görögországon belülről is, mind légiúton, mind hajóval, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal (COVID-19 betegségen átesett), vagy negatív teszt igazolás (72 órán belüli negatív PCR, vagy 48 óránál nem régebbi negatív rapid antigén teszt), bemutatásával lehet belépni. A PCR és a rapid antigén tesztkötelezettség 12 év felett kötelező. 5 és 12 év között, gyógyszertárakban kapható 24 órán belüli öntesztet kell elvégezni. A tesztek meglétét a légitársaságok és a hajótársaságok a beszállás előtt ellenőrzik. Az egyéb belföldi légijáratokra és távolsági autóbuszokra is a fenti szabályok érvényesek. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a szabályok csak azokra vonatkoznak, akik már az országon belül tartózkodnak, és onnan szeretnének egy szigetre utazni. Aki külföldről érkezik egy szigetre, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal (COVID-19 betegségen átesett), vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszt eredményének bemutatásával léphet be Görögországba. A tesztekkel kapcsolatos kritériumok az 1) b pontban, a COVID-19 betegségen átesettek igazolásával kapcsolatos feltételek az 1) a. pontban olvashatók.

Az Egyiptomból, Albániából, Argentínából, Bulgáriából, Brazíliából, Georgiából, Kubából, az Egyesült Arab Emírségekből, Indiából, Kínából, Marokkóból, Észak Macedóniából, Líbiából, Pakisztánból, Oroszországból és Törökországból negatív teszttel, vagy betegségen átesettséget igazoló iratokkal légi úton érkező összes utast, állampolgárságtól függetlenül kötelező tesztnek vetik alá.

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

Az utazás megkezdése előtt a Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/ A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot. 

A PLF esetében lehetőség van a családtagok felvételére, egy PLF-ben való szerepeltetésére. 

A PLF kitöltésére korábban 24 órával az utazás megkezdése előtt volt csak lehetőség, ezt a szabályt eltörölték. 

PLF kitöltésével kapcsolatos technikai kérdések megválaszolásara a görög állam egy telefonvonalat üzemeltet. A 00 30 215 5605151 telefonszám görög idő szerint 09.00 és 21.00 között hívható (görög vagy angol nyelven) kizárólag tájékoztató jelleggel.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: 

Július 16-tól mind a beltéri, mind a kültéri szórakoztató helyek Görögországban, beleértve az élő zenés színpadokat, kizárólag Covid-mentes (COVID FREE) területekként működnek. A COVID FREE területre kizárólag oltott (oltási igazolvánnyal rendelkező) vagy természetes módon immunizált (betegségen utóbbi 6 hónapon belül igazoltan átesett) személyek léphetnek be. A védettség meglétét a belépésnél ellenőrzik.

e. Karanténkötelezettség: 

A bemutatott negatív PCR teszt, gyorsteszt vagy a 2. d. pontban ismertetett kritériumok szerinti oltási igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy bármely határon szúrópróbaszerűen  gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. A rapid teszt esetében helyben megvárják az eredményt. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia.  Pozitív teszt esetén, amennyiben oltott személy lesz pozitív, akkor 7 nap karantént írnak elő, oltatlan személy esetében viszont 10 nap kötelező karantént szabnak ki. Mindkét esetben, a karantén utolsó napján újabb PCR tesztet végeznek. (FONTOS! A karantén megszegése 5 ezer euró büntetéssel jár.) 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs rá külön szabályozás.

g. Tranzitálási szabályok:

Közúton a tranzit utasokra nincs külön szabályozás. A légiúton érkező és azonnal tovább utazó személyeknek annak az országnak a járványügyi szabályait kell betartani, ahová továbbutaznak.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

Közúti határállomások:

 • görög-észak-macedón határszakasz: Evzoni, Niki, Doirani: éjjel-nappal nyitva tart.
 • görög-bolgár határszakasz: Promahonasz, Nymfaia, Ormenio, Exohi: éjjel-nappal nyitva van. 
 • görög-albán határszakasz: Kakavia, Mavromati, Krystallopigi: éjjel-nappal nyitva van.
 • görög-török határszakasz: Kipi, Kastanies: éjjel-nappal nyitva van. (Hetente 1500-1500 fő léphet be, amelyet a PLF regisztrációnál számolnak. Amennyiben megérkezik a QR kód a regisztrációt követően, az érintett személy benne van az 1500 főben.)

Tengeri úton

Továbbra is korlátozott a tengeri kapcsolat Törökországgal, azonban Albánia esetében június 19-én feloldották a korlátozásokat. A tilalom nem vonatkozik a tengeri áruszállításra.

Áruszállítók

Áruszállító kamionok gépkocsivezetői Görögország-Olaszország között közlekedő hajókon oda-vissza mindkét irányban (Patras, Igoumenitsa és Korfu kikötők esetében) az utazóknak negatív „self”-teszt eredményt kell benyújtania, mielőtt a hajóra szállnak, Görögországban érkezéskor ezt be kell mutatni a hatóságoknak. Az önteszt (self-teszt) mellett érkezéskor a hatóságok rapid teszt végezhetnek.  

2) Kiutazás az országból:

A kiutazásra nincsenek külön szabályok, a repülőtársaságok a célország járványügyi előírásai szerinti dokumentumok meglétét ellenőrzik az utasoknál.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a pdWDKX4OjyZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a keAmngqRYhNWLup8TYcNNZkUa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4) Görögországba látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

A beutazással kapcsolatos folyamatosan frissülő hasznos angol nyelvű információk találhatók az athéni repülőtér honlapján:

https://aia.gr/traveler/travellers-info/faq-for-covid19/ 

Maszkviselés:

Görögországban június 24-től kültéren megszűnik a maszkviselési kötelezettség. Forgalmasabb részeken, nagyobb tömegben továbbra is ajánlott kültéren is a maszk, de már nem kötelező. Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön azonban továbbra is kötelező előírás a maszk viselete, melyet a hatóságok egyre szigorúbban ellenőriznek (a szabályszegőket pénzbírsággal büntetik). Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata

 • A személygépjárművekben (7 ülésig) a sofőrön kívül 5 utas utazhat egy autóban. A taxik 3 utast szállíthatnak.
 • A turistabuszok 85%-os kapacitással közlekedhetnek.
 • Minibuszokban (8-9 személyes) a sofőrön kívül 7 személy utazhat.
 • A szülőkkel utazó gyermekek esetén az utasok száma túlléphető. (ez az egy háztartásban élők esetében alkalmazható kitétel)

Kijárási korlátozások Görögországban:

2021. október 8-ig helyi intézkedések keretében kijárási korlátozásokat vezettek be Thessaloniki, Larissa, Halkidiki, Kilkis, Pieria, Imathia, Pella, Kavala, Kastoria, Xanthi és Drama regionális egységekben. A kijárási tilalom 01:00 és 06:00 között van érvényben, csak súlyos egészségügyi okból, vagy munkavégzés miatt lehet a lakóhelyet elhagyni.

A járványügyi intézkedések betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok, a szabályszegőket pénzbüntetéssel sújtják.

Légi összeköttetés:

Görögország és Magyarország között 2021. júniustól üzemeltet közvetlen járatokat a Ryanair, a Wizzair és az Aegean légitársaság.

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti, légi és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) korlátozottan üzemel, az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken:

Vasút: http://www.trainose.gr/en/

Busz: https://ktelbus.com/en/category/ktel/ 

Hajók: https://www.bluestarferries.com/en/; https://www.anek.gr/en/

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven  https://eody.gov.gr/en/covid-19 

Továbbá az alábbi linken az athéni nemzetközi repülőtér angol nyelvű tájékoztatója érhető el a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedésekről: https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/faq-for-covid19

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni kell. Javasoljuk, hogy utazásuk előkészítésekor, illetve utazásuk folyamán legyenek figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, javasoljuk, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el. Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról ezen a görög nyelvű honlapon tájékozódhatnak.

Bűnözés

Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Az athéni metrón gyakorlatilag a nap minden szakában aktívak a zsebtolvajok, ezért nyomatékosan felhívjuk a kiutazó honfitársaink figyelmét, hogy a metrón és minden tömegközlekedési eszközön fokozottan ügyeljenek értékeikre. (Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak.) Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül! 

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112. 

Athénban a turisták számára nyitott rendőrségi ügyfélszolgálat elérhetősége: Athén, 10561 Dragatsaniou 4. 

Az iroda minden nap 7:30-22:00 óra között tart nyitva, a +30 210 3222230, +30 210 3222232 telefonszámokon elérhető. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás 

Kiskorúak beutazása: 

Ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor: http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: www.mfa.gr/missionsabroad/en/hungary.html  

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Görögország éghajlata rendkívül változatos. Általában a partvidék éghajlata mediterrán, de a tenger mérséklő hatása kelet felé csökken, ezért a zárt medencékben az éghajlat szárazföldi jellegűvé válik. A tengeri szél nyáron szabályszerű időközökben támad fel, általában délután 2-3 órakor jelenik meg és enyhíti a nyári hőséget. Szeptemberben gyakoriak a viharos esőzések, majd az októberi szép napok után a tartós esőzés időszaka következik. Tartós havazás csak a legmagasabb hegyekben fordul elő. A síkságon - ha esik is ritkán hó -, gyorsan elolvad. Kemény telek ritkán fordulnak elő, viszont a Parnasszosz, a Tajgetosz és az Olimposz csúcsán még nyáron is hófoltok láthatók. Általában északról dél felé haladva egyre enyhébbé válik a tél. Északon a januári középhőmérséklet 5 °C, délen 11 °C. Északon a legmelegebb hónap középhőmérséklete 24 °C, délen 28 °C. Athén augusztusi középhőmérséklete 27,5 °C. A csapadékban nyugatról kelet felé haladva fokozatos csökkenés tapasztalható. A legtöbb esőt a jón-tengeri szigetek kapják, ezért itt rendkívül dús a növényzet, míg Athénban egy év alatt mindössze kb. 300 mm eső hullik. 

Földrengések

Görögország az afrikai- és az eurázsiai-lemez találkozási vonalánál helyezkedik el. A két egymásnak feszülő kontinentális kőzetlemez különböző intenzitással folyton mozgásban van, ezért időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb földrengések az ország egész területén. A földrengésekkel kapcsolatos útmutatót nagykövetségünk honlapján tanulmányozhatja. https://athen.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-foeldrenges-esetere 

Erdőtüzek

Görögországban a nyári, száraz időszakban igen gyakoriak az erdőtüzek. A folyamatban lévő erdőtüzekről ezen a honlapon lehet tájékozódni. Azok a magyarok, akiknek a közelében görögországi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait. A görög tűzoltóság és polgári védelem szakemberei a nyári száraz időszakban a lakosságot és a Görögországba látogató külföldieket arra kérik, hogy: Ne rakjanak tüzet, és ne dobjanak el még égő cigarettát vagy cigarettacsikket a szabadban! Kerüljék az olyan gépek használatát a szabadban, melyek szikrát okozhatnak! Tartsák tiszteletben a kiemelten veszélyeztetett területekre történő belépés tilalmát! 

Biztosítás: Az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.

Közlekedés: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások:

 • autópályán 120 km/h
 • országúton 80 km/h
 • lakott területen 50 km/h

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól. A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki.

Tilosban parkolás: Kérjük, hogy nagyon körültekintően parkoljanak. A tilosban parkoló járművekről a hatóságok  a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket a bírság kifizetését követően automatikusan nem adnak vissza.  A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. Amennyiben bérautóval büntetnek meg valakit, javasoljuk, hogy a büntetés befizetése előtt egyeztessen az autót bérbeadóval.

A görög hatóságok a megengedett sebesség túllépése esetén: a helyszínen bevonhatják a szabálysértő jogosítványát, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság. Ha a be/kiutazni szándékozó magyar állampolgár rendelkezik görög adószámmal (pl. üzlete, étterme, butikja van) a hatályos görög jogszabályok szerint a gépjárművét be kell jelentenie a görög hatóságnál. Ha a magyar állampolgár más ország forgalmi rendszámával rendelkező személygépjárművel szándékozik átlépni a görög határt, akkor még szigorúbban ellenőrizhetik a gépjármű használatának jogosságát.  A fenti esetekben, ha a görög hatóság jogszerűtlenséget vél vagy tapasztal, előfordulhat akár a gépjármű elkobzása is, amely ellen 20 napon belül lehet a görög eljáró hatóságnál fellebbezni. Saját tulajdonú személygépkocsival történő görögországi utazásnál feltétlenül ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére.

Az alábbi honlapokon lehet tájékozódni az egyes útkezelők által üzemeltett szakaszok autópálya díjairól:
www.aegeanmotorway.gr/en/ypiresies/times-telon-diodion Aegean Motorway
http://en.aodos.gr/entrance_tolls/  Attiki Odos
www.egnatia.eu/page/default.asp?la=2&id=3429 Egnatia Odos
www.moreas.com.gr/homepage_operation_tolls_classification_prices/ Moreas
www.neaodos.gr/toll-rates-payment-methods/?lang=en Nea Odos www.olympiaodos.gr/en/operation/Diodia/ Olympia Odos

Fuvarozók

A Konzuli Szolgálat felhívja a Görögországba szállító fuvarozó cégek figyelmét, hogy a görög hatóságok 200 literben - hűtőkamionok esetében 350 literben - határozták meg a harmadik országból belépő tehergépjárművek tartályában adómentesen behozható üzemanyagok mennyiségét. A korlátozás kizárólag az EU-s külső határokra vonatkozik, azaz a Bulgária felől történő belépés esetén nem érvényesül. Ezzel szemben a rendelkezés fennakadásokat okozhat a Macedónia és Törökország felől történő határátlépéskor. A Külgazdasági és Külügyminisztérium felhívja a gépjármű üzemeltetők figyelmét, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a közlekedési eszközök műszaki állapotára, illetve az okmányok érvényességére és a kötelező pihenőidők betartására, mert azokat a görög hatóságok fokozottan ellenőrzik, illetve a hiányosságokat, rendellenességeket és a szabályok be nem tartását szigorúan büntetik.

Egy 2016-os törvénymódosítás következtében a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekkel a lakott területeken áthaladó alternatív útvonalakat használó gépjárművezetőket és a gépjárművek tulajdonosait 1000-1000 euróra bünteti a görög rendőrség. A szabályok megszegése esetén a gépjárművezető vezetői engedélyét, valamint a gépjármű papírjait bevonják és a büntetés kifizetéséig visszatartják. Az eddigi tapasztalatok szerint a Thébai és Livadia város közötti útszakaszon a leggyakoribb az ellenőrzés.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket. A gyógyszertárakat fehér alapon piros, zöld vagy kék kereszt jelöli. 

Segélyhívószámok:

 • turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)
 • athéni turista rendőrség: 1571 (a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken
 • központi rendőrség: 100
 • mentő: 166
 • tűzoltóság: 199
 • autóklub (ELPA): 10400
 • Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Egyéb információ:

Görögország Budapesti Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Telefon: 06-1/413-2610
E-mail: zlHcAarGPuCwEJu6QNc4F3Z3JlbWIuYnVkQG1mYS5ncg==

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Athén