Európa

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli hivatal Athén

Aktuális:

2020. 10. 12.
A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven  https://eody.gov.gr/en/covid-19 

Továbbá az alábbi linken az athéni nemzetközi repülőtér angol nyelvű tájékoztatója érhető el a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedésekről: https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/faq-for-covid19

Passenger Locator Form (PLF)

Felhívjuk a Görögországba utazók figyelmét, hogy a hatályos jogszabály szerint 2020. július 1- től, az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el  https://travel.gov.gr/

A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott  utasoknak az eredmény megérkezéséig az általuk foglalt szálláson karanténba kell vonulniuk. Akinek negatív a tesztje folytathatja a nyaralását, akinek pozitív a tesztje, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül. Az eddigi tapasztalatok alapján a negatív eredményről nem kap tájékoztatást a letesztelt személy, a pozitív teszteredményekről elvileg 24 órán belül értesítik az érintett utast, azonban volt már olyan eset is, hogy 24 órát meghaladóan tájékoztatták a letesztelt személyt.

A PLF elektronikus regisztrációs felületet a Görög Kormány üzemelteti. Esetleges fennakadások esetén a travel.gov.gr PLF külföldről is hívható Technikai támogató segélyvonala:  0030 2155605151 (9.00-21.00) GR idő szerint.

A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Korábban a PLF benyújtásáról kapott visszaigazolással is el lehetett utazni, jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot.

FONTOS FELHÍVÁS A REPÜLŐGÉPPEL ÉRKEZŐ UTASOKNAK

Magyarországról repülőgéppel érkezőknek  – az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett - a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. 

Görögország a Romániából, Bulgáriából, Máltáról, Belgiumból, Izraelből, Albániából, Észak-Macedóniából, Egyesült Arab Emírségekből, Lengyelországból és Spanyolországból légi úton Görögországba érkezőktől is a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatását kéri.

FONTOS TÁJÉKOZTATÁS KÖZÚTON, GÉPKOCSIVAL/BUSSZAL UTAZÓKNAK:

A korábbi hírekkel ellentétben Görögország nem nyitotta meg határait az albán és az észak-macedón szakaszon. Görögország szárazföldi határai közül a turisták számára továbbra is csak a görög-bolgár határszakasz van nyitva.

A görög hatóságok bejelentették, hogy 2020. július 15-én reggel 6 órától minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek, a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív PCR  tesztet kell bemutatnia. Ezzel elsősorban a térségből közúton érkező egyre nagyobb számú fertőzött beutazását kívánják szigorúbban ellenőrizni. 

Jelen ismereteink szerint a görög hatóságok kizárólag  PCR tesztet fogadnak el. 

FONTOS KIEGÉSZÍTÉS: Nagykövetségünk arról értesült, hogy a promahonaszi határon a görög hatóságok a PCR teszt esetében az eredeti (azaz nem e-mailen kinyomtatott, esetleg sms-ben kapott) eredmény bemutatását kérik.

Amennyiben a beutazó kizárólag e-mailen kinyomtatott  verzióval rendelkezik, akkor a tesztelés költségeiről kapott számla bemutatását is megkövetelik. A számla nélkül a kinyomtatott verziót nem fogadják el.

2020. augusztus 07- től minden görögországi közúti határállomás a promahonaszi határ kivételével 23.00 és 07.00 között zárva tart.

Határlezárások, ki- és beutazási korlátozások:

Július 6- tól Görögország megtiltotta a szerb állampolgárok belépését az országba. Ez alól kivételt képeznek azok, akik az országban tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. A kettős állampolgárok esetében – amennyiben más, uniós okmányokkal pl. magyar útlevéllel rendelkeznek – továbbra is lehetséges a belépés, azonban számitani kell arra, hogy tesztelik a beutazókat. A közúti határátkelők esetében a fentiek miatt a várakozási idő megnövekedésére lehet számítani. 

Magyar állampolgárok hazajutási lehetőségei:

Közúton:

Görögországot jelenleg szárazföldi úton Észak-Macedónia és Bulgária felé lehet elhagyni. A bolgár és román korlátozásokról a konzuli szolgálat idevonatkozó honlapján illetve Magyarország  bukaresti és szófiai nagykövetségénél tájékozódhatnak: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgariahttps://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

Áruszállítókra eltérő szabályok vonatkoznak, számukra ismereteink szerint továbbra is lehetséges az Észak-Macedón-görög határon található Evzoni átkelőhely használata. Azonban javasoljuk, hogy az utazás elött minden esetben tájékozódjanak az illetékes görög hatóságoknál a belépés pontos feltételeiről/szabályairól.

Légi úton:

A Wizzair és a Ryanair üzemeltet közvetlen Athén-Budapest járatokat. Az Aegean görög légitársaság október végétől tervezi újraindítani a budapesti járatait. 

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) üzemel, az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken:

Vasút: http://www.trainose.gr/en/

Busz: https://ktelbus.com/en/category/ktel/ 

Hajók: https://www.bluestarferries.com/en/; https://www.anek.gr/en/

A Görögországba látogatókra vonatkozó szabályok

Javasoljuk, hogy a Görögországba turisztikai céllal utazók tanulmányozzák a szálláshelyük honlapját, amely valószínűleg közzéteszi azokat az intézkedéseket, amelyeket a szálloda bevezetett a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Ezek többnyire a fizikai távolságtartásra, a vendégek és a személyzet érintkezésére, valamint a fokozott higiéniai előírásokra vonatkoznak.

További hasznos információk érhetők el angol nyelven az alábbi honlapon: www.visitgreece.gr

Kiemeltünk néhány fontos tudnivalót:

Szállodák

A szállodáknak szálláshelyeknek kötelező nyilvántartást kell vezetniük a szállodában tartózkodó személyekről (név, állampolgárság, érkezés és távozás dátuma, elérhetőségek – cím, telefon, e-mail). Az adatokat közegészségügyi okokból megőrzik, figyelembe véve az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR).

Kötelező a kijelentkezés és a bejelentkezés időpontja közötti időszak meghosszabbítása, ezért a szállodákban a távozást legkésőbb 11:00 óráig és a bejelentkezés 15:00 órától határozták meg.

Megszűnik a lepedők és a törülközők napi cseréje.

A beltéri úszómedencék nem üzemelhetnek.

Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata

 • 7 vagy annál kevesebb üléses járművek esetén a sofőr és 3 utas utazhat
 • 8 vagy 9 üléses járműveknél a sofőr 5 utast szállíthat.
 • Szülőkkel utazó kiskorú gyermekek estén az utasok száma túlléphető a fenti esetekben.
 • Szülőkkel utazó nagykorú gyermekek estén az utasok száma túlléphető a fenti esetekben (a rokoni kapcsolatot személyigazolvány vagy útlevél bemutatásával igazolni kell)
 • Taxi és transzferszolgáltatás esetén kötelező a maszk használata az utasoknak és a sofőrnek is.

A fenti rendelkezések bármely megsértése esetén százötven euró (150 €) közigazgatási bírságot szabnak ki mind a járművezető, mind az utasok számára.

A turistabuszok 65%-os kapacitással közlekedhetnek.

Maszk viselés

Görögországban minden zárt térben kötelező a maszkviselés (közlekedési eszközök, boltok, stb.) Valamint kötelező a maszkviselés minden nyitott gyülekezőhelyen (pl. tereken, buszmegállókban, sorban állások az üzletek előtt, felvonulások, kulturális rendezvények), ahol a 1,5 méter távolság szabálya nem betartható.

A szabályszegőkre 150 euros büntetés szabható ki!

Nyilatkozatok

A belföldi hajókra, repülőgépekre való felszállás előtt egy kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti szabályok betartását szigorúan ellenőrizik és a be nem tartásukat szankcionálják!

Gyakori kérdések és válaszok

 • Covid-19-es megbetegedés esetén a görög állam fedezi a kórházi kezelés költségeit.
 • Amennyiben egy szállodában fertőzöttséget állapítanak meg, a fertőzöttel közeli kapcsolatba került személyeket a Görög Állam költségén egy elkülönített karantén-szálláshelyre viszik. A többi vendég folytathatja nyaralását. 
 • Fertőzöttség vagy megbetegedés esetén Görögország magára vállalja a kórházba szállítás, a gyógykezelés és szükség esetén egy karantén-hotel költségeit. Az esetlegesen elmulasztott visszafelé járat vagy előre befizetett szállás költségeivel kapcsolatban a külügyminisztériumi közlemény felszólítja a légitársaságokat, az utazási irodákat és szállodákat, hogy ilyenkor tanúsítsanak maximális rugalmasságot. 
 • Amennyiben valaki a belépéskor 72 óránál nem régebbi molekuláris teszt eredményét mutatja fel, egyéni elbírálás alapján esetleg elkerülheti a görögországi tesztet, amennyiben szúrópróbaszerűen kiválasztották. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni kell. Javasoljuk, hogy utazásuk előkészítésekor, illetve utazásuk folyamán legyenek figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, javasoljuk, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el. Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról ezen a görög nyelvű honlapon tájékozódhatnak.

Bűnözés

Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Az athéni metrón gyakorlatilag a nap minden szakában aktívak a zsebtolvajok, ezért nyomatékosan felhívjuk a kiutazó honfitársaink figyelmét, hogy a metrón és minden tömegközlekedési eszközön fokozottan ügyeljenek értékeikre. (Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak.) Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül! 

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112. 

Athénban a turisták számára nyitott rendőrségi ügyfélszolgálat elérhetősége: Athén, 10561 Dragatsaniou 4. 

Az iroda minden nap 7:30-22:00 óra között tart nyitva, a +30 210 3222230, +30 210 3222232 telefonszámokon elérhető. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás 

Kiskorúak beutazása: 

Ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor: http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: www.mfa.gr/missionsabroad/en/hungary.html  

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Görögország éghajlata rendkívül változatos. Általában a partvidék éghajlata mediterrán, de a tenger mérséklő hatása kelet felé csökken, ezért a zárt medencékben az éghajlat szárazföldi jellegűvé válik. A tengeri szél nyáron szabályszerű időközökben támad fel, általában délután 2-3 órakor jelenik meg és enyhíti a nyári hőséget. Szeptemberben gyakoriak a viharos esőzések, majd az októberi szép napok után a tartós esőzés időszaka következik. Tartós havazás csak a legmagasabb hegyekben fordul elő. A síkságon - ha esik is ritkán hó -, gyorsan elolvad. Kemény telek ritkán fordulnak elő, viszont a Parnasszosz, a Tajgetosz és az Olimposz csúcsán még nyáron is hófoltok láthatók. Általában északról dél felé haladva egyre enyhébbé válik a tél. Északon a januári középhőmérséklet 5 °C, délen 11 °C. Északon a legmelegebb hónap középhőmérséklete 24 °C, délen 28 °C. Athén augusztusi középhőmérséklete 27,5 °C. A csapadékban nyugatról kelet felé haladva fokozatos csökkenés tapasztalható. A legtöbb esőt a jón-tengeri szigetek kapják, ezért itt rendkívül dús a növényzet, míg Athénban egy év alatt mindössze kb. 300 mm eső hullik. 

Földrengések

Görögország az afrikai- és az eurázsiai-lemez találkozási vonalánál helyezkedik el. A két egymásnak feszülő kontinentális kőzetlemez különböző intenzitással folyton mozgásban van, ezért időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb földrengések az ország egész területén. A földrengésekkel kapcsolatos útmutatót nagykövetségünk honlapján tanulmányozhatja. https://athen.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-foeldrenges-esetere 

Erdőtüzek

Görögországban a nyári, száraz időszakban igen gyakoriak az erdőtüzek. A folyamatban lévő erdőtüzekről ezen a honlapon lehet tájékozódni. Azok a magyarok, akiknek a közelében görögországi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait. A görög tűzoltóság és polgári védelem szakemberei a nyári száraz időszakban a lakosságot és a Görögországba látogató külföldieket arra kérik, hogy: Ne rakjanak tüzet, és ne dobjanak el még égő cigarettát vagy cigarettacsikket a szabadban! Kerüljék az olyan gépek használatát a szabadban, melyek szikrát okozhatnak! Tartsák tiszteletben a kiemelten veszélyeztetett területekre történő belépés tilalmát! 

Biztosítás: Az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.

Közlekedés: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások:

 • autópályán 120 km/h
 • országúton 80 km/h
 • lakott területen 50 km/h

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól. A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki. A tilosban parkoló járművekről a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket csak a bírság kifizetését követően, de legalább 20 nap elteltével kaphat vissza a szabálysértő. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. A görög hatóságok a megengedett sebesség túllépése esetén: a helyszínen bevonhatják a szabálysértő jogosítványát, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság. Ha a be/kiutazni szándékozó magyar állampolgár rendelkezik görög adószámmal (pl. üzlete, étterme, butikja van) a hatályos görög jogszabályok szerint a gépjárművét be kell jelentenie a görög hatóságnál. Ha a magyar állampolgár más ország forgalmi rendszámával rendelkező személygépjárművel szándékozik átlépni a görög határt, akkor még szigorúbban ellenőrizhetik a gépjármű használatának jogosságát.  A fenti esetekben, ha a görög hatóság jogszerűtlenséget vél vagy tapasztal, előfordulhat akár a gépjármű elkobzása is, amely ellen 20 napon belül lehet a görög eljáró hatóságnál fellebbezni. Saját tulajdonú személygépkocsival történő görögországi utazásnál feltétlenül ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére.

Az alábbi honlapokon lehet tájékozódni az egyes útkezelők által üzemeltett szakaszok autópálya díjairól:
www.aegeanmotorway.gr/en/ypiresies/times-telon-diodion Aegean Motorway
http://en.aodos.gr/entrance_tolls/  Attiki Odos
www.egnatia.eu/page/default.asp?la=2&id=3429 Egnatia Odos
www.moreas.com.gr/homepage_operation_tolls_classification_prices/ Moreas
www.neaodos.gr/toll-rates-payment-methods/?lang=en Nea Odos www.olympiaodos.gr/en/operation/Diodia/ Olympia Odos

Fuvarozók

A Konzuli Szolgálat felhívja a Görögországba szállító fuvarozó cégek figyelmét, hogy a görög hatóságok 200 literben - hűtőkamionok esetében 350 literben - határozták meg a harmadik országból belépő tehergépjárművek tartályában adómentesen behozható üzemanyagok mennyiségét. A korlátozás kizárólag az EU-s külső határokra vonatkozik, azaz a Bulgária felől történő belépés esetén nem érvényesül. Ezzel szemben a rendelkezés fennakadásokat okozhat a Macedónia és Törökország felől történő határátlépéskor. A Külgazdasági és Külügyminisztérium felhívja a gépjármű üzemeltetők figyelmét, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a közlekedési eszközök műszaki állapotára, illetve az okmányok érvényességére és a kötelező pihenőidők betartására, mert azokat a görög hatóságok fokozottan ellenőrzik, illetve a hiányosságokat, rendellenességeket és a szabályok be nem tartását szigorúan büntetik.

Egy 2016-os törvénymódosítás következtében a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekkel a lakott területeken áthaladó alternatív útvonalakat használó gépjárművezetőket és a gépjárművek tulajdonosait 1000-1000 euróra bünteti a görög rendőrség. A szabályok megszegése esetén a gépjárművezető vezetői engedélyét, valamint a gépjármű papírjait bevonják és a büntetés kifizetéséig visszatartják. Az eddigi tapasztalatok szerint a Thébai és Livadia város közötti útszakaszon a leggyakoribb az ellenőrzés.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket. A gyógyszertárakat fehér alapon piros, zöld vagy kék kereszt jelöli. 

Segélyhívószámok:

 • turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)
 • athéni turista rendőrség: 1571 (a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken
 • központi rendőrség: 100
 • mentő: 166
 • tűzoltóság: 199
 • autóklub (ELPA): 10400
 • Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Egyéb információ:

Görögország Budapesti Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Telefon: 06-1/413-2610
E-mail: KCwRTPOdA9YJZmNZmm1Z3JlbWIuYnVkQG1mYS5ncg==

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Athén