Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli hivatal Athén

Aktuális:

2021. 01. 14.
A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven  https://eody.gov.gr/en/covid-19 

Továbbá az alábbi linken az athéni nemzetközi repülőtér angol nyelvű tájékoztatója érhető el a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedésekről: https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/faq-for-covid19

Passenger Locator Form (PLF)

Felhívjuk a Görögországba beutazók figyelmét, hogy a hatályos jogszabály szerint az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/  

Görögországból történő kiutazás esetén november 10-től a Görögországban állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek is az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával ki kell tölteni a PLF-et.

A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A PLF elektronikus regisztrációs felületet a Görög Kormány üzemelteti.

Esetleges fennakadások esetén a travel.gov.gr PLF külföldről is hívható Technikai támogató segélyvonala:  0030 2155605151 (9.00-21.00) GR idő szerint.

A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Korábban a PLF benyújtásáról kapott visszaigazolással is el lehetett utazni, jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot.

FONTOS FELHÍVÁS A REPÜLŐGÉPPEL ÉRKEZŐ UTASOKNAK

A repülőgéppel Görögországba érkezőknek - az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett - a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. A bemutatott negatív teszt ellenére előfordulhat, hogy a repülőtéren gyorstesztet végeznek el az érkező utasokon. Az Egyesült Királyságból érkező összes utast gyorsteszt alá vetik.  Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat, 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulnia.

FONTOS TÁJÉKOZTATÁS KÖZÚTON, GÉPKOCSIVAL/BUSSZAL UTAZÓKNAK:

A korábbi hírekkel ellentétben Görögország nem nyitotta meg határait az albán és az észak-macedón szakaszon. Görögország szárazföldi határai közül a turisták számára továbbra is csak a görög-bolgár határszakasz (Promahonasz) van nyitva.

Minden közúti határátkelőhelyen érkező személynek, a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív PCR  tesztet kell bemutatnia. Mindezek mellett a közúti határállomásokon gyorsteszteket végeznek az országba belépő személyeken. A gyorsteszten pozitív eredményt mutató személyeket csak akkor engedik be az országba, ha állandó lakóhelyük itt van. Pozitív eredmény esetén 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulniuk.  

FONTOS KIEGÉSZÍTÉS: Nagykövetségünk arról értesült, hogy a promahonaszi határon a görög hatóságok a PCR teszt esetében az eredeti (azaz nem e-mailen kinyomtatott, esetleg sms-ben kapott) eredmény bemutatását kérik.

Amennyiben a beutazó kizárólag e-mailen kinyomtatott  verzióval rendelkezik, akkor a tesztelés költségeiről kapott számla bemutatását is megkövetelik. A számla nélkül a kinyomtatott verziót nem fogadják el.

Jelenleg valamennyi görögországi közúti határállomás 23.00 és 07.00 között zárva tart.

KARANTÉN

2021. január 21-ig a Görögországba belépőknek a kötelező negatív PCR teszt bemutatása és a Passenger Locator Form kitöltése mellett, a PLF-ben megadott tartózkodási helyen, 7 napos hatóság által felügyelt karanténba kell vonulniuk. Az Egyesült Királyságból érkező utasok a 7 napos kötelező, hatóság által felügyelt karantént negatív PCR teszt bemutatásával tudják feloldani.

Határlezárások, ki- és beutazási korlátozások:

Július 6- tól Görögország megtiltotta a szerb állampolgárok belépését az országba. Ez alól kivételt képeznek azok, akik az országban tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. A kettős állampolgárok esetében – amennyiben más, uniós okmányokkal pl. magyar útlevéllel rendelkeznek – továbbra is lehetséges a belépés. 

Magyar állampolgárok hazajutási lehetőségei:

Felhívjuk a Görögországból kiutazók figyelmét, hogy a hatályos jogszabály szerint 2020. november 10- től, az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával a Görögországban állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el  https://travel.gov.gr/ 

Közúton:

Görögországot jelenleg szárazföldi úton Észak-Macedónia és Bulgária felé lehet elhagyni. A bolgár és román korlátozásokról a konzuli szolgálat idevonatkozó honlapján illetve Magyarország  bukaresti és szófiai nagykövetségénél tájékozódhatnak: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgariahttps://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

Áruszállítókra eltérő szabályok vonatkoznak, számukra ismereteink szerint továbbra is lehetséges az Észak-Macedón-görög határon található Evzoni átkelőhely használata. Azonban javasoljuk, hogy az utazás elött minden esetben tájékozódjanak az illetékes görög hatóságoknál a belépés pontos feltételeiről/szabályairól.

Légi úton:

Jelenleg Görögország és Magyarország között nincs közvetlen légiösszeköttetés a Ryanair 2021 januártól, a Wizzair 2021 februártól, az Aegean görög légitársaság 2021 márciusától tervezi újraindítani a budapesti járatait.

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti, légi és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) korlátozottan üzemel, az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken:

Vasút: http://www.trainose.gr/en/

Busz: https://ktelbus.com/en/category/ktel/ 

Hajók: https://www.bluestarferries.com/en/; https://www.anek.gr/en/

A Görögországba látogatókra vonatkozó szabályok

Javasoljuk, hogy a Görögországba turisztikai céllal utazók tanulmányozzák a szálláshelyük honlapját, amely valószínűleg közzéteszi azokat az intézkedéseket, amelyeket a szálloda bevezetett a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Ezek többnyire a fizikai távolságtartásra, a vendégek és a személyzet érintkezésére, valamint a fokozott higiéniai előírásokra vonatkoznak.

További hasznos információk érhetők el angol nyelven az alábbi honlapon: www.visitgreece.gr

Kiemeltünk néhány fontos tudnivalót:

Szállodák

A szállodáknak szálláshelyeknek kötelező nyilvántartást kell vezetniük a szállodában tartózkodó személyekről (név, állampolgárság, érkezés és távozás dátuma, elérhetőségek – cím, telefon, e-mail). Az adatokat közegészségügyi okokból megőrzik, figyelembe véve az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR).

Kötelező a kijelentkezés és a bejelentkezés időpontja közötti időszak meghosszabbítása, ezért a szállodákban a távozást legkésőbb 11:00 óráig és a bejelentkezés 15:00 órától határozták meg.

Megszűnik a lepedők és a törülközők napi cseréje.

A beltéri úszómedencék nem üzemelhetnek.

Maszk viselés

Görögországban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés.

Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata

 • A személygépjárművekben a sofőrön kívül egy utas utazhat egy autóban, a szülőkkel utazó kiskorú gyermekek esetén az utasok száma túlléphető.
 • A taxik egy utast szállíthatnak.
 • A turistabuszok 65%-os kapacitással közlekedhetnek.

Nyilatkozatok

A belföldi hajókra, repülőgépekre való felszállás előtt egy kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti szabályok betartását szigorúan ellenőrizik és a be nem tartásukat szankcionálják!

Kijárási korlátozások Görögországban:

2020. december 18-án reggel 6.00 órától, egyelőre 7 napra, újabb – regionális – szigorítások léptek életbe Nyugat-Attika régió Aspropyrgos, Elefsina és Mandra-Idilia településeinek területén. A településeken az összes, az országra vonatkozó korlátozás mellett a kijárási korlátozás az országostól eltérően 3 órával korábban, 18.00 órától lép életbe, és hajnali 05.00 óráig tart.

November 7-e reggel 6 órától az ország egész területére érvényes kijárási korlátozások vannak érvényben. 

Szinte minden kiskereskedelmi egység, szolgáltató bezár, csak a szupermarketek, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankok, benzinkutak maradnak nyitva. A lakhelyeket csak munkavégzés céljából és további 6 meghatározott esetben lehet elhagyni. Munkába járni, csak a munkáltató által kiállított igazolással lehet. Az említett 6 esetben előzetesen SMS-et kell küldeni az erre a célra létrehozott 5 jegyű telefonszámra (13033) a 6 meghatározott eset megfelelő kódja feltűntetésével, vagy egy formanyomtatványt kell kitölteni.

Az alábbi lakhelyelhagyási eseteket határozták meg.

1. Egészségügyi okok (kórházi kezelés, orvoslátogatás, 

2. Bevásárlás

3. Banki ügyek intézése, amennyiben online nem lehetséges

4. Rászoruló emberek támogatása, idősgondozás, valamint gyermekek iskolába szállítása

5. Temetésen, keresztelőn való részvétel, elvált szülők láthatási jogának gyakorlása

6. Testmozgás a szabadban, kisállat sétáltatás

Külföldi telefonszámokról nagy valószínűséggel nem lehet a fenti számra SMS-t küldeni, azok a honfitársaink, akiknek nincs görög előfizetésű mobiltelefonja, az alábbi linkről kinyomtathatják a lakhely elhagyásához szükséges nyomtatványokat:  https://forma.gov.gr/#written 

A fenti intézkedések mellett este 21.00 és hajnal 05.00 között csak munkábajárás céljából, sürgős orvosi ellátás miatt, vagy kisállat sétáltatás céljából lehet a lakóhelyet elhagyni.

A járványügyi intézkedések betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok, a szabályszegőket pénzbüntetéssel sújtják.

2020. 11. 05.
Tájékoztatás a Görögországot is érintő 2020. október 30-i Égei-tengeri földrengésről:

Görögországban elsősorban Híosz és Számosz szigetét érintette a földrengés, ezeken a szigeteken az utakban, házakban, templomokban és műemlékekben keletkeztek károk. Kelet-és Nyugat-Számosz önkormányzatait érintően, illetve Híosz sziget fővárosában  október 30-án szükségállapotot hirdettek hat hónapra. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések. A közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti és nehezedhet az ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni kell. Javasoljuk, hogy utazásuk előkészítésekor, illetve utazásuk folyamán legyenek figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, javasoljuk, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el. Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról ezen a görög nyelvű honlapon tájékozódhatnak.

Bűnözés

Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban a turisták által sűrűbben látogatott területeken gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények, főleg a lopások, de egyre gyakoribbak a gépkocsi feltörések is. A fent említett esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Kérjük, hogy ne hagyják táskájukat, mobiltelefonjukat, valamint személyes irataikat a gépkocsiban vagy látható helyen! Az athéni metrón gyakorlatilag a nap minden szakában aktívak a zsebtolvajok, ezért nyomatékosan felhívjuk a kiutazó honfitársaink figyelmét, hogy a metrón és minden tömegközlekedési eszközön fokozottan ügyeljenek értékeikre. (Lehetőleg értékeiket ruházat alatti kistáskákban tartsák. Hátizsákokban iratokat, pénzt, mobiltelefont, fényképezőgépet ne tartsanak.) Az üdülőhelyeken a strandolás során is tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül! 

A rendőrség hívószáma: 100, a megújult szolgáltatásokkal működő általános segélyhívó száma: 112. 

Athénban a turisták számára nyitott rendőrségi ügyfélszolgálat elérhetősége: Athén, 10561 Dragatsaniou 4. 

Az iroda minden nap 7:30-22:00 óra között tart nyitva, a +30 210 3222230, +30 210 3222232 telefonszámokon elérhető. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás 

Kiskorúak beutazása: 

Ha a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő. A görög Aegaen légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor: http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: www.mfa.gr/missionsabroad/en/hungary.html  

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Görögország éghajlata rendkívül változatos. Általában a partvidék éghajlata mediterrán, de a tenger mérséklő hatása kelet felé csökken, ezért a zárt medencékben az éghajlat szárazföldi jellegűvé válik. A tengeri szél nyáron szabályszerű időközökben támad fel, általában délután 2-3 órakor jelenik meg és enyhíti a nyári hőséget. Szeptemberben gyakoriak a viharos esőzések, majd az októberi szép napok után a tartós esőzés időszaka következik. Tartós havazás csak a legmagasabb hegyekben fordul elő. A síkságon - ha esik is ritkán hó -, gyorsan elolvad. Kemény telek ritkán fordulnak elő, viszont a Parnasszosz, a Tajgetosz és az Olimposz csúcsán még nyáron is hófoltok láthatók. Általában északról dél felé haladva egyre enyhébbé válik a tél. Északon a januári középhőmérséklet 5 °C, délen 11 °C. Északon a legmelegebb hónap középhőmérséklete 24 °C, délen 28 °C. Athén augusztusi középhőmérséklete 27,5 °C. A csapadékban nyugatról kelet felé haladva fokozatos csökkenés tapasztalható. A legtöbb esőt a jón-tengeri szigetek kapják, ezért itt rendkívül dús a növényzet, míg Athénban egy év alatt mindössze kb. 300 mm eső hullik. 

Földrengések

Görögország az afrikai- és az eurázsiai-lemez találkozási vonalánál helyezkedik el. A két egymásnak feszülő kontinentális kőzetlemez különböző intenzitással folyton mozgásban van, ezért időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb földrengések az ország egész területén. A földrengésekkel kapcsolatos útmutatót nagykövetségünk honlapján tanulmányozhatja. https://athen.mfa.gov.hu/page/tajekoztato-foeldrenges-esetere 

Erdőtüzek

Görögországban a nyári, száraz időszakban igen gyakoriak az erdőtüzek. A folyamatban lévő erdőtüzekről ezen a honlapon lehet tájékozódni. Azok a magyarok, akiknek a közelében görögországi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait. A görög tűzoltóság és polgári védelem szakemberei a nyári száraz időszakban a lakosságot és a Görögországba látogató külföldieket arra kérik, hogy: Ne rakjanak tüzet, és ne dobjanak el még égő cigarettát vagy cigarettacsikket a szabadban! Kerüljék az olyan gépek használatát a szabadban, melyek szikrát okozhatnak! Tartsák tiszteletben a kiemelten veszélyeztetett területekre történő belépés tilalmát! 

Biztosítás: Az érvényes hazai egészségbiztosítással rendelkező magyar állampolgárok a görög állampolgárokkal megegyező feltételekkel részesülnek sürgősségi ellátásban a görög állami betegellátó rendszer intézményeiben, ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával (Kék kártya) rendelkeznek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát célszerű a tartózkodás teljes időtartama alatt maguknál tartani, mert a sürgősségi ellátásra jogosultság csak ezzel igazolható. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte esetén is ajánlatos teljes körű, az utazás egész időtartamára szóló utas- és balesetbiztosítást kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is.

Közlekedés: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismeri. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.

A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások:

 • autópályán 120 km/h
 • országúton 80 km/h
 • lakott területen 50 km/h

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Görögországban érvényes magyar ’B’ kategóriás vezetői engedéllyel - a hazai szabályozástól eltérően - segédmotoros kerékpár (50 cm3 alatt) vezetése nem megengedett. Segédmotoros kerékpárt kizárólag ’A1’ kategóriás vezetői engedély, vagy olyan nemzetközi jogosítvány birtokában lehet vezetni, amelyben az adott járműkategória feltüntetésre került. Kérjük, hogy a kölcsönzők szolgáltatásait igénybe vevő turistákat ne tévessze meg az a gyakorlat, mely szerint nem minden esetben ellenőrzik a vezetői engedélyeket. Közúti baleset esetén a motorkerékpár vezetőjét ez nem mentesíti a hátrányos következmények alól. A nyári turistaszezon idején a görög hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a közlekedés biztonságának és nagy erőkkel, fokozottabban ellenőrzik a közlekedési szabályok betartását. A szabálysértőkkel szemben azonnal eljárást indítanak és jelentős, akár több száz eurós bírságot róhatnak ki. A tilosban parkoló járművekről a rendszámtáblákat eltávolítják, melyeket csak a bírság kifizetését követően, de legalább 20 nap elteltével kaphat vissza a szabálysértő. A hatóságok a turistákkal sem tesznek kivételt. A görög hatóságok a megengedett sebesség túllépése esetén: a helyszínen bevonhatják a szabálysértő jogosítványát, ami kizárja, hogy az adott személy sofőrként folytathassa az útját. Ha az adott gépjárműben nem utazik további olyan személy, aki rendelkezik érvényes jogosítvánnyal az is megtörténhet, hogy az eljáró rendőr az intézkedés helyszínén lezáratja a szabálytalanul közlekedő gépkocsit, és a sofőrnek más megoldást kell találnia a tovább-, vagy hazautazására. Nem saját tulajdonú személygépkocsival történő utazás során annak használati jogát hitelt érdemlő, jogilag szabályos, angol vagy görög nyelvű meghatalmazással kérheti igazolni a görög vámhatóság. Ha a be/kiutazni szándékozó magyar állampolgár rendelkezik görög adószámmal (pl. üzlete, étterme, butikja van) a hatályos görög jogszabályok szerint a gépjárművét be kell jelentenie a görög hatóságnál. Ha a magyar állampolgár más ország forgalmi rendszámával rendelkező személygépjárművel szándékozik átlépni a görög határt, akkor még szigorúbban ellenőrizhetik a gépjármű használatának jogosságát.  A fenti esetekben, ha a görög hatóság jogszerűtlenséget vél vagy tapasztal, előfordulhat akár a gépjármű elkobzása is, amely ellen 20 napon belül lehet a görög eljáró hatóságnál fellebbezni. Saját tulajdonú személygépkocsival történő görögországi utazásnál feltétlenül ügyeljünk a gépjármű érvényes okmányaira, vezetői engedélyünk érvényességére és a zöldkártya meglétére.

Az alábbi honlapokon lehet tájékozódni az egyes útkezelők által üzemeltett szakaszok autópálya díjairól:
www.aegeanmotorway.gr/en/ypiresies/times-telon-diodion Aegean Motorway
http://en.aodos.gr/entrance_tolls/  Attiki Odos
www.egnatia.eu/page/default.asp?la=2&id=3429 Egnatia Odos
www.moreas.com.gr/homepage_operation_tolls_classification_prices/ Moreas
www.neaodos.gr/toll-rates-payment-methods/?lang=en Nea Odos www.olympiaodos.gr/en/operation/Diodia/ Olympia Odos

Fuvarozók

A Konzuli Szolgálat felhívja a Görögországba szállító fuvarozó cégek figyelmét, hogy a görög hatóságok 200 literben - hűtőkamionok esetében 350 literben - határozták meg a harmadik országból belépő tehergépjárművek tartályában adómentesen behozható üzemanyagok mennyiségét. A korlátozás kizárólag az EU-s külső határokra vonatkozik, azaz a Bulgária felől történő belépés esetén nem érvényesül. Ezzel szemben a rendelkezés fennakadásokat okozhat a Macedónia és Törökország felől történő határátlépéskor. A Külgazdasági és Külügyminisztérium felhívja a gépjármű üzemeltetők figyelmét, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a közlekedési eszközök műszaki állapotára, illetve az okmányok érvényességére és a kötelező pihenőidők betartására, mert azokat a görög hatóságok fokozottan ellenőrzik, illetve a hiányosságokat, rendellenességeket és a szabályok be nem tartását szigorúan büntetik.

Egy 2016-os törvénymódosítás következtében a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekkel a lakott területeken áthaladó alternatív útvonalakat használó gépjárművezetőket és a gépjárművek tulajdonosait 1000-1000 euróra bünteti a görög rendőrség. A szabályok megszegése esetén a gépjárművezető vezetői engedélyét, valamint a gépjármű papírjait bevonják és a büntetés kifizetéséig visszatartják. Az eddigi tapasztalatok szerint a Thébai és Livadia város közötti útszakaszon a leggyakoribb az ellenőrzés.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. A legtöbb szigeten - elsősorban a kisebbeken - nyáron akadozhat a vízellátás, rövidebb-hosszabb ideig vízhiány is előfordulhat. Ezért célszerű a vízzel takarékosan bánni. A görög szennyvízelvezető csatornák keskeny méretük miatt könnyen eldugulhatnak a WC-papírtól. Ezt elkerülendő, a görögországi szálláshelyeken, apartmanokban és szállodákban (ide tartoznak néha a legszínvonalasabb és legdrágább szállodák is) a WC-papírt külön szemétgyűjtőbe kell dobni. A nyilvános illemhelyek nem jellemzőek. A legtöbb lakott szigeten van orvosi rendelő, kórház azonban nem mindenhol található. Az állami ambuláns klinikák sokszor csak délelőtt fogadják a betegeket. A gyógyszertárakat fehér alapon piros, zöld vagy kék kereszt jelöli. 

Segélyhívószámok:

 • turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)
 • athéni turista rendőrség: 1571 (a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken
 • központi rendőrség: 100
 • mentő: 166
 • tűzoltóság: 199
 • autóklub (ELPA): 10400
 • Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Egyéb információ:

Görögország Budapesti Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Telefon: 06-1/413-2610
E-mail: OKdvqUPbQXtYHrEwt6M1NrZMZ3JlbWIuYnVkQG1mYS5ncg==

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Athén