Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Hága

Aktuális:

2021. 09. 28.
 A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

Szeptember 6-tól Magyarország besorolása sárga (’fokozott biztonsági kockázatú ország’) kategóriára változik, így ettől kezdve a Magyarországról Hollandiába utazók esetében szükséges uniós Covid-igazolvány (Covid certificate) / negatív teszteredmény bemutatása.

Ennek megfelelően minden 12 év feletti személynek igazolnia kell, hogy:

 • vagy már teljesen be van oltva az alábbiak szerint: 
 1. Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm oltásoknál a második oltás beadását követő 14. naptól érvényes,
 2. a Janssen oltásnál az oltás beadását követő 28. naptól (illetve, ha az oltás 2021. augusztus 14. előtt került beadásra, akkor már a 14. naptól)
 • vagy átesett a betegségen;
 • vagy rendelkezik 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, VAGY 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel.

FONTOS: Hollandia uniós Covid-igazolvány hiányában is elfogadja a negatív teszteredményt, részletes információ: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/mandatory-negative-test-results-and-declaration/information-on-the-test-result

Magyar állampolgárok az alábbi linken keresztül tájékozódhatnak az uniós Covid-igazolvány igénylésének menetéről: https://www.eeszt.gov.hu/oldalvalaszto_tovabb.jsp

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Szeptember 6-tól Magyarország besorolása sárga (’fokozott biztonsági kockázatú ország’) kategóriára változott, így ettől kezdve a Magyarországról Hollandiába utazók esetében szükséges az uniós Covid-igazolvány (Covid certificate) / negatív teszteredmény bemutatása.

További információk:  https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-entry/from-the-eu; https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/requirements-for-proof-of-vaccination és https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/requirements-for-proof-of-recovery

Utazásáról az alábbi, angol nyelvű oldalon is tájékozódhat: https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/en

b. Kell-e teszt? Igen, amennyiben nem rendelkezik a megfelelő, fentiek szerinti oltások egyikével és még nem esett át a fertőzésen. 

Szeptember 6-tól Magyarország besorolása sárga (’fokozott biztonsági kockázatú ország’) kategóriára változott, így ettől kezdve a Magyarországról Hollandiába utazók esetében szükséges uniós Covid-igazolvány (Covid certificate) / negatív teszteredmény bemutatása!

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

Szeptember 25-től a vendéglátóhelyekre (kivéve elvitelnél, teraszos és kiülős helyekre), rendezvényekre, kulturális helyszínekre (mozik, színházak, fesztiválok, sportversenyek) csak koronaigazolvánnyal lehet belépni. Kivételt képeznek ez alól az olyan helyszínek, ahol a látogatók „mozognak”, így a múzeumok, könyvtárak, műemlékek, stb.

Hollandia az EMA és a WHO által elfogadott vakcinákat fogadja csak el, így a Sinopharm vakcinát igen, a Sputnyik vakcinát nem!

Bővebb információ: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/requirements-for-proof-of-vaccination

Hollandia elfogadja az uniós Covid-igazolványt.

e. Karanténkötelezettség: Nincsen.

f. Üzleti célú beutazás:

Nincs külön szabály.

g. Tranzitálási szabályok:

A hollandiai tranzitálás szabályairól az alábbi linken keresztül tájékozódhat: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-transit-or-short-stay

Az indulási- és célország vonatkozásában különböző szabályozások lehetnek érvényben, kérjük minden esetben szíveskedjen előzetesen tájékozódni.

h. További fontos információk

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). Javasoljuk megvizsgálni, a légitársaság esetleg más speciális kritériumot állít-e az utasok elé az utazásban részvétel feltételeként. 

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.), az utazó tartsa magánál.

Az európai, és Európán kívüli országok besorolásáról az alábbi linken keresztül tájékozódhat: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/welke-landen-hebben-welke-kleurcode

Amsterdam Schiphol repülőtér elérhetősége: +31 20 7940800

Eindhoven repülőtér elérhetősége: +35 227 000 767

Rotterdam repülőtér: +31 10 446 34 44

Határrendészet (Koninklijke Marechaussee) központi elérhetősége: +31 88 958 18 14

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból: 

Július 27-től az uniós országok zöld (utazás lehetséges) vagy sárga (utazás lehetséges, de vannak kockázatok) besorolásúak az utazási tanácsokban. Augusztus 8-tól a NL-ba történő beutazás esetén a sárga minősítésű uniós tagállamból bármilyen közlekedési eszközön beutazó 12 év feletti személynek igazolnia kell, hogy már teljesen be van oltva/átesett a betegségen vagy a kiindulási országban kell PCR- vagy antigéntesztet csináltatnia. A PCR-teszt 48, az antigénteszt 24 óráig lesz érvényes. A zöld besorolású uniós tagállamokból beutazóknak semmilyen igazolást nem kell felmutatniuk. 

Augusztus 8-tól az Európán kívüli valamennyi sárga vagy narancssárga besorolású országból Hollandiába beutazóknak szintén tesztre vagy vakcina-/átesettségi igazolásra van szükségük. 

További információk itt >>   

3) Beutazás Magyarországra: 

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a jBVSzyMYbCykvX4ZlYZa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a uffUdloQhAGe6YJWk2ca29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok, általános korlátozó intézkedések: 

Szeptember 25-től a vendéglátóhelyekre (kivéve elvitelnél, teraszos és kiülős helyekre), rendezvényekre, kulturális helyszínekre (mozik, színházak, fesztiválok, sportversenyek) csak koronaigazolvánnyal lehet belépni. Kivételt képeznek ez alól az olyan helyszínek, ahol a látogatók „mozognak”, így a múzeumok, könyvtárak, műemlékek, stb. 

 • A vendéglátóhelyek továbbra is zárva vannak éjfél és reggel 6 óra között. 
 • A kültéri eseményeken nincs létszám- és nyitvatartási korlátozás. 
 • A betéri helyszínek közül azok, ahol nincsenek fix ülőhelyek, a kapacitásuk 75%-áig fogadhatnak vendégeket, és éjfél és reggel 6 óra között zárva kell lenniük. A fix ülőhellyel rendelkezőknél nincs létszámkorlátozás (a teljes kapacitásuk erejéig).

Szeptember 25-től a középiskolákban és a felsőoktatásban teljesen megszűntek a korlátozások, a nem beoltott diákoknak továbbra is javasolják a heti kétszeri öntesztelést.

Hollandiában a tömegközlekedés működik. Utazása tervezésekor a vonatjáratokról a https://www.ns.nl/en oldalon tájékozódhat, valamint az egész Hollandiára érvényes tömegközlekedési útvonaltervező  használatát javasoljuk. Kötelező a szájmaszk használata a tömegközlekedési eszközökön. Maszkról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a fenti információkat a közlekedési társaságok ma elérhető tájékoztatása alapján írtuk. Ezért kérjük, hogy a legfrissebb információkért szíveskedjenek folyamatosan figyelemmel követni a fenti honlapokat, valamint nagykövetségünk Facebook oldalát.

5) Nyári szezonra vonatkozó további információ:

Turisztikai céllal be lehet utazni az országba, az 1. pont a-e bekezdéseinek és a 4. pont figyelembevételével.

További információkért látogassanak el az alábbi honlapokra: 

További aktuális információkért kérjük, keresse fel az amszterdami / eindhoveni repülőtér honlapját: https://www.schiphol.nl/en/messages/coronavirus-update és https://www.eindhovenairport.nl/en/corona.

A holland Külügyminisztérium utazási tanácsait a https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen címen érhetik el.

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Terrorfenyegetettség

Hollandia  nemzetbiztonsági besorolása az 5-ös beosztású skálán jelenleg 3-as, „jelentős” szinten van, a skála fokozataihoz kiadott magyarázat szerint továbbra is „elképzelhető egy terrortámadás” az ország területén. A legfrissebb biztonsági információkért kérjük, látogassanak el az NCTV (holland országos terrorizmusellenes és biztonsági koordinátor)  honlapjára.

Általános biztonsági kérdések

Kérjük, hogy tartózkodásuk során fokozottan figyeljenek értékeikre és személyes irataikra. A magyar állampolgároknak úti-okmányuk (útlevél, személyigazolvány) és egyéb kisebb értékű személyi tárgyaik elrablását, elvesztését a helyileg/területileg illetékes rendőrségnél kell bejelenteniük, ahol az esetről azonnal rendőrségi jegyzőkönyvet adnak ki. Amennyiben ideiglenes úti okmányt kíván igényelni, akkor a rendőrségi jegyzőkönyvvel fel kell keresni a hágai magyar konzulátust. Kérjük, hogy a részletek tisztázása érdekében előzetesen hívja fel a konzuli hivatalt (telefonszám: 00-31-(0)70-222-3999.

Magyar állampolgár letartóztatása, illetve magyar állampolgár súlyos sérülésével/baleseti halálával járó baleset vagy bűncselekmény esetén vegye fel a kapcsolatot a hágai Magyar Nagykövetség Konzuli Hivatalával.  Amennyiben valaki büntetés-végrehajtási (bv) intézetbe kerül, a bv-intézetbe történő érkezést követő 24 órán belül, illetve ezt követően 14 napon belül ismételt jelleggel egy magyar nyelvű formanyomtatványon nyilatkoznia kell arról, hogy igénybe kívánja-e venni a külképviselet által biztosított konzuli érdekvédelmet

Közbiztonság

A tapasztalatok szerint leggyakrabban bűncselekmények pályaudvarokon, vonaton, reptéren, vörös lámpás negyedekben, üzletközpontokban,. éttermekben fordulnak elő. A veszélyeztetettebb pontokon turistákat segítő irodák találhatóak, ahol segítik a károsultat nagykövetségével/konzulátusával kapcsolatba lépni, illetve elirányítják a rendőrségre. Amszterdamban az ATAS (Amsterdam Tourist Assistance Service, tel.: (+31)(0)20-6253246); https://twitter.com/stichtingatas, cím: Nieuwezijds Voorburgwal 104-108 Amsterdam 1012SG, Hágában a Schlachtofferhulp Nederland (tel.: 116 006, cím: 2583CM Den Haag Dr. Lelykade 60A) segíti a bajba kerülteket

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a különböző nagyvárosokban (pl.: Amszterdam, Rotterdam) illegális taxi-szolgáltatást végző magánszemélyek tevékenykednek. A potenciális utasaikat az utcán (pl. szórakozóhelyek környékén) szólítják meg. Kizárólagosan taxistársaságok szolgáltatásainak igénybevételét javasoljuk. Gépjárműveik a kék alapon fekete betűs rendszámaikról és a tetejükön jellemzően megtalálható szabadjelző készülékről ismerhetőek fel.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Megjegyzés: A Holland Királyság tengerentúli területeit (Aruba, B.E.S. szigetek, Curacau. St. Maarten) képező karib-tengeri szigetekre magyar állampolgárok kizárólag a beutazástól számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak be.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

NEM

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Elvárt érvényessége:

IGEN

Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának
szabályairól szóló Megállapodás egyes rendelkezéseiről: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/e/b2/a0000/Lejart_
uti_okmanyokkal_valo_utazas.pdf


Kiskorúak beutazása:

Felhívjuk a Hollandiába induló és a Hollandiában életvitelszerűen tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a holland hatóságok fokozottabban ellenőrzik a kiskorú személyekkel utazók esetében a kiskorú gyermekekkel utazók szülői felügyeleti jogát, illetve amennyiben egyik szülő utazik a kiskorú gyermekkel, a kiskorú utazásához, a másik szülő részéről történő hozzájárulást. 

Javasoljuk, hogy a szülői felügyeleti jog igazolására (különösen eltérő vezetéknevű gyermekek-szülők esetében) tartsák maguknál a következő dokumentumokat:

 • az utazáshoz szükséges szülői hozzájáruló nyilatkozatról szóló angol formanyomtatványt
 • a kiskorú személy magyar magánútlevelét
 • a kiskorú személy magyar születési anyakönyvi kivonatát
 • a hozzájáruló szülő érvényes magánútlevelének/személyazonosító igazolványának másolatát
 • Hollandiában született gyermekek esetében az önkormányzati lakcímnyilvántartásból (GBA) kért, egy hónapnál nem régebbi kivonatot
 • elvált szülők esetében a válásról és a gyermek felügyeleti/láthatósági jogáról szóló bírósági határozat másolatát (magyar nyelvű bírósági határozatok esetében javasoljuk az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda által készített angol nyelvű fordítás bemutatását).

Abban az esetben, ha csak az egyik szülő utazik a kiskorú gyerekkel, javasoljuk, hogy tartsák magunknál a másik szülő – lehetőség szerint – angol nyelven írásban adott hozzájáruló nyilatkozatát.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: A vízumkötelezett harmadik országból származó családtag, a letelepedési jog jogosultjával (a magyar állampolgárral) való letelepedési célú beutazása esetén is – a nemzeti szabályoktól függően – vízumköteles lehet, ezért javasoljuk a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége előzetes megkeresését.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán, illetve a www.pettravel.com/immigration/Holland_Netherlands.cfm, továbbá a holland Élelmiszerbiztonsági és Árufelügyeleti Hatóság honlapján talál. 

Vám:

A Hollandiában érvényes vámszabályokról, a holland Adóhivatal (Belastingsdienst) nyújt további tájékoztatást angolul: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontenten/belastingdienst/individuals/abroad_and_customs/abroad_and_customs

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Közlekedés: Hollandiai tartózkodás alatt lehet használni a magyar hatóság által kibocsátott vezetői engedélyt annak érvényességéig, nem szükséges nemzetközi jogosítvány kiváltása. 

A magyar vezetői engedélyek cseréjét és meghosszabbítását – állandó magyarországi lakcím esetén - csak és kizárólag Magyarországon lehet intézni. Aki külföldi letelepedés céljából elhagyja Magyaroszárgot, annak honosíttatania kell a magyar vezetői engedélyét a hollandiai lakcím szerint illetékes helyi önkormányzatnál. A Hollandiában megtalált és a konzulátusra beküldött magyar vezetői engedélyeket a külképviselet a BM Közúti Közlekedési Nemzetközi Jogsegélyek Osztályára küldi meg.

Komoly pénzbüntetés jár a gyorshajtásért, a tilosban való parkolásért és a vezetés közbeni kihangosító nélküli mobilhasználatért is. A kiszabott bírságot ajánlatos azonnal befizetni, mert újabb és újabb csekket küld a hatóság egyre, magasabb összeggel.

Mind a szárazföldi, mind a légi- illetve vízi közlekedés jónak és biztonságosnak mondható.

Schiphol nemzetközi repülőtér: www.schiphol.nl/index_en.html
Holland Vasutak (NS): www.ns.nl/en/travel-information
Tömegközlekedéssel kapcsolatos érdeklődés (Hollandiából): 0900-9292, vagy www.9292.nl.

Teherszállításról

Hollandiában a tehergépjárműveknek nem kell útdíjat fizetniük, az autópályák díjmentesen használhatók.

2017. december 20-án az Európai Unió Bírósága döntést hozott a gépjárművezetők rendszeres heti pihenőidejének kabinban történő eltöltéséről, melynek értelmében a közúti közlekedés ágazatában a járművezetők a nekik járó rendszeres heti pihenőidőt (45 órás) nem tölthetik a járművükben. A hollandiai közúti közlekedés ágazatában a közlekedésbiztonsági felügyeletet ellátó hatóság (Inspectie Leefomgeving en Transport - ILT) részéről a jövőben fokozott ellenőrzés várható a holland köz- és gyorsforgalmi utakon a tehergépjármű-vezetők szabálykövető magatartásának biztosítása érdekében és a rendszeres heti pihenőidőt továbbra is a járművükben töltő sofőrök esetében 1500 eurós hatósági bírság megfizetését rendelhetik el a munkáltatók részére.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő, járványveszély nincs. A rövid idejű tartózkodás céljából rendelkezniük kell Európai BetegbiztosításKártyával (EHIC), amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, illetőleg a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál kell igényelni. Részletes információ: www.neak.gov.hu; www.czw.nl.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Hága
Hollandia Budapesti Nagykövetsége

 • Rendőrség, tűzoltók, mentők: 112
 • Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott közösségi segélyvonal: 116 000
 • A fenti telefonszámon kívül még az alábbi telefonszámokon kérhet segítséget eltűnés esetén: Rendőrség: 112-es segélyhívó (0-24 h)
 • Eltűnt Személyek Segélyvonala: 0800-837-64-78 (0-24 h)
 • International Child Abduction Centre: 088-800-9000 (0-24h)