Európa

Mai napon is érvényes: 2019.09.21.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Aktuális:

2019.08.02.
Dinamo Zagreb – Ferencváros labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzés 

2019. augusztus 2-án, kedden, 20:00-tól Zágrábban, a Maksimir-stadionban kerül megrendezésre a Dinamo Zagreb – Ferencváros labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzés. Tekintettel a hazai szurkolók várhatóan nagyszámú kiutazására a Konzuli Szolgálat ismételten felhívja az FTC rajongóinak figyelmét a Horvátországban hatályos, sportrendezvények látogatására vonatkozó szabályok betartására. A horvát rendőrség kiemelten kezeli az esemény biztosítását, az esetleges szabálysértőkkel szemben már a stadionon kívül, annak környezetében is határozottan fog fellépni.

Annak érdekében, hogy ez a mérkőzés bosszúságok nélküli, felejthetetlen élményként maradjon meg, a teljesség igénye nélkül, ismertetjük a fent említett viselkedési szabályokat. 

„39. cikk

(1) 2.000,00-től 15.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal, vagy 30 napig tartó elzárással sújtható azon természetes személy aki:

1. alkoholos, illetve egyéb, 6%-nál magasabb alkoholtartalmú italt, kábítószert tart magánál vagy azt fogyasztja, továbbá pirotechnikai eszközöket, fegyvert, vagy egyéb, sérülés okozására, rendbontás és erőszakos cselekmény elkövetésére alkalmas eszközt tart magánál,

2. a sportlétesítménybe alkoholtartalmú italt, kábítószert, pirotechnikai eszközt, fegyvert vagy egyéb, sérülés okozására, rendbontás és erőszakos cselekmény elkövetésére alkalmas eszközt kísérel meg bevinni vagy visz be,

3. a sportlétesítmény területére 0,50 g/kg (öt ezrelék) feletti alkoholszinttel a szervezetében próbál bejutni, oda bemegy vagy annak területén ilyen állapotban tartózkodik,

4. arcát eltakarja a személyazonosítás meggátolása végett,

5. a sportlétesítménybe faji, nemzeti, regionális vagy vallási alapon gyűlöletet vagy erőszakot szító transzparenst, zászlót vagy egyéb tárgyat próbál bevinni vagy visz be,

6. a nézőtér területén, olyan helyen tartózkodik vagy várakozik, melyre a szervező által kiállított jeggyel vagy egyéb, oda szóló igazolvánnyal nem rendelkezik.

(2) 1.000,00-től 10.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal, vagy legalább három naptól 30 napig terjedő elzárással büntetendő a természetes személy, illetve 5.000,00-től 30.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal büntetendő a jogi személy, sportrendezvény szervező, aki olyan személynek vásárol, vagy egyéb módon szerez vagy lehetővé teszi a jegyvásárlást, aki ellen óvintézkedésként sportrendezvényen való részvétel tilalma lett kimondva. 

39.A cikk

(1) 5.000,00-től 25.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal, vagy 30 naptól 60 napig tartó börtönbüntetéssel sújtható az a természetes személy, aki: 

1. a sportlétesítmény versenyzői területére vagy a nézőtérre tárgyakat dob be,

2. faji, nemzeti, regionális vagy vallási alapon gyűlöletet vagy erőszakot szító énekeket énekel, vagy ilyen tartalmú üzeneteket kiabál a sportolók vagy a nézők felé,

3. pirotechnikai eszközöket gyújt meg, vagy azokat dobálja,

4. szurkolói eszközöket vagy egyéb tárgyakat gyújt fel, vagy azokat más módón megrongál.

5. engedély nélkül próbál bejutni vagy engedély nélkül jut be a versenyzői területre vagy a nézőtérre vagy a bírák és egyéb, a sportrendezvényen résztvevők számára fenntartott területre.”

A sportrendezvények biztosításáról, valamint az azokon való részvételről szóló törvény szövege az alábbi linken érhető el.

2019.07.31.

Felhívjuk a Horvátországba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2019. augusztus 1-től módosul a horvát közlekedési szabályokat, illetve közlekedési szabálysértéseket és bírság tételeket tartalmazó Közúti Közlekedés Biztonságáról Szóló Törvény.

A törvénymódosítás az enyhébb közlekedési szabálysértéseknél (pl. mobil telefon vezetés közbeni használata, biztonsági öv használatának mellőzése, gyermekek nem előírásnak megfelelő szállítása a járműben stb.) 500-ról 1000,00 kunára emelte a pénzbírság legkisebb összegét, míg a súlyos közlekedési szabálysértések elkövetéséért a bírság összege akár 20.000,00 kuna is lehet.

A fent említettekre való tekintettel nyomatékosan felhívjuk a Horvátországban közlekedő magyar állampolgárokat a közlekedési szabályok fokozott betartására.

2019. 06. 13.

Ideiglenes konzuli ügynökség Splitben 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata tájékoztatja a Horvátországba utazó magyar állampolgárokat, hogy június 15- én Splitben megkezdi működését az ideiglenes konzuli ügynökség.

A bajba jutott magyar állampolgárok a kihelyezett konzult az éjjel-nappal hívható 00-385/99-558-5555 mobil telefonszámon érhetik el szeptember 15- ig. E-mail: yKmXrgAVqaJNbMA4TVhjY29uc3VsLnNwbEBtZmEuZ292Lmh1; Fax: 00385 21 385 902. 

2019. 05. 07.

Látogatói létszámkorlátozás a Plitvicei Tavak Nemzeti Parkban

Ezúton tájékoztatjuk a Horvátországba, a Plitvicei Tavak Nemzeti Parkba látogatást tervező magyar állampolgárokat, hogy a nemzeti park vezetősége látogatói létszámkorlátozást vezettet be, a parkot látogatók száma óránként nem haladhatja meg a 800-1.000 főt. Emiatt a parkba látogatók a tervezett látogatást legalább 2 nappal megelőzően kötelesek online megvásárolni a jegyeket. Az internetes jegyvásárlás az alábbi linken, angol, német olasz és horvát nyelven lehetséges:

A jegyvásárlás során meg kell adni a tervezett látogatás pontos dátumát, a jegyek átvételének pontos óráját és azt, hogy a jegyeket melyik bejáratnál lesznek átvéve.

Tájékoztatjuk továbbá a látogatókat, hogy gyermekeknek 7 éves korig, továbbá az 50%-ot meghaladó fogyatékossággal vagy rokkantsággal élők számára a Plitvicei Nemzeti Parkba történő belépés díjmentes. A díjmentességre való jogosultságot a jegyek átvételekor igazolni szükséges. Egyéni látogatás esetén a díjmentességre jogosult személy részére a jegyet az internetes vásárláskor nem kell megjelölni, mivel ilyen opció az internetes vásárlásnál nincs megadva.

A fenti létszámkorlátozás miatt helyszínen történő jegyvásárlás esetén a belépés nem garantált, ezért a belépőjegyek online elővételben történő megvásárlása mindenképp javasolt.

Biztonság:

A beutazó magyar állampolgárok biztonsági helyzete és védelme szempontjából Horvátország továbbra is biztonságos országnak számít. A helyi hatóságok és a lakosság a magyar állampolgárokkal, az idelátogató magyar turistákkal szemben pozitív hozzáállást tanúsítanak.

Terrorizmus: A zágrábi magyar külképviselethez nem érkezett olyan információ, miszerint terrorfenyegetettség Horvátország biztonságát veszélyeztetné.

Természeti, egyéb katasztrófák: A nyári hónapok során azonban fokozottan erdőtüzekre lehet számítani, amelyet a horvát hatóságok általában gyorsan és hatékonyan eloltanak. Horvátország fekvéséből adódóan előfordulnak kisebb erősségű földrengések, ezért javasoljuk áttanulmányozni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját, a horvát Katasztrófavédelem rengések esetén javasolt eljárásokat tartalmazó, horvát nyelvű brossúráját és szórólapját, valamint a Zágrábi Nagykövetség Konzuli Osztálya által a fenti ajánlások alapján készített tájékoztatókat.

Bűnügyi helyzet: A fokozott rendőri jelenlét és a határozott fellépés eredményeként a közbiztonság továbbra is jónak ítélhető.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)


Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:


Elvárt érvényessége:

IGEN, valamennyi forgalomban lévő érvényes magyar személyazonosító igazolvány

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN, ideiglenes kártya formátumú igazolvány

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:


Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata. A horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálni fogják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton stb.) A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. A fenti szabályozástól függetlenül javasoljuk azonban, hogy gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Letölthető nyilatkozat minta elérhető itt.

Vízum: Vízum beszerzése nem szükséges

A hazatérés ellopott, elveszített, megsérült úti okmányok esetén:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy különösen vigyázzanak úti okmányaikra. Amennyiben mégis elveszti, vagy ellopják Öntől az útlevelet vagy személyi igazolványt, azt azonnal jelentse be a legközelebbi horvát rendőrségen, a bejelentésről rendőrségi jegyzőkönyvet vetessen fel. A horvát-magyar határon, a horvát rendőrség által az okmányeseményről kiállított rendőrségi jegyzőkönyv birtokában, úti okmányok nélkül, bármilyen konzuli közreműködés nélkül is lehetséges a határátlépés hazatérés céljából. A magyar rendőrség a határátkelőn elvégzi az azonosítását, a magyar állampolgárság megléte esetén engedélyezi a belépést Magyarországra. A hazatérést követő teendőkről Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság oldalán talál teljeskörű tájékoztatást.

Házikedvencek beutazása:

Forduljon állatorvosához, valamint tájékozódjon a NÉBIH, illetve a Pettravel oldalán.

Vám:

https://carina.gov.hr

További hasznos információ az országról

Főváros: Zágráb
Hivatalos ország jelzés: HR
Pénznem: 1 Kuna (HRK) = 100 Lipa
Hivatalos nyelv: horvát
Országhívó: +385

Fontos telefonszámok:

Rendőrség: 192
Tűzoltóság: 193
Mentők: 194
Általános Segélyhívó: 112
Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987
Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon. A fent felsorolt többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.

Közlekedés

Utazás, közlekedés biztonsága:
Horvátországban a magyar körülményekhez hasonló közlekedési és utazási viszonyokkal számolhat az ide látogató állampolgár.

Gépkocsivezetés:
A horvát hatóságok a magyar vezetői engedélyt elfogadják, az érvényes forgalmi engedély megléte mellett szükséges a gépjármű biztosítási zöldkártyája is. Magyarországi autóbérlés esetén az előző iratokon kívül igazolni kell a jogos használatot (szerződés a bérlésről, meghatalmazás, stb.). A nemzetközi vezetői engedély nem szükséges.

Személyautókra vonatkozó általános sebességkorlátozások:

autópályán: 130 km/h
autóúton: 110 km/h
lakott területen kívül: 90 km/h
lakott területen belül: 50 km/h

A biztonsági öv használata lakott területen kívül és lakott területen is kötelező, mind az első, mind a hátsó üléseken.

Az autópálya díjakra vonatkozó, angol nyelvű tájékoztatást a horvát autópályakezelő, az isztriai, illetve a Zagreb-Macelj autópálya kezelőjének honlapján olvashatnak.

Az útviszonyokról a Horvát Autóklub főoldalán található gyakran frissített, részletes információ.

A Horvát Autóklub többnyelvű applikációja, a HAK valós időben szolgáltat közlekedési adatokat, ad hasznos tanácsokat, alkalmas útiköltségek kalkulálására, útvonaltervezésre stb.

Motorkerékpárral:

A horvát belügyminisztérium 2018. május 4-én hivatalos nyílt közleményben hívta fel a motorozni vagy túrázni indulók figyelmét a helyi közlekedési és biztonsági előírások fokozott betartására. Az elmúlt öt évben 213 motorkerékpárvezető és 56 segédmotoros, valamint azok utasai lelték halálukat a horvát utakon. A statisztikák alapján legalább 270 családot ért veszteség. (Forrás: https://www.mup.hr/novosti/5601/otvoreno-pismo-motociklistima)

Tekintettel arra, hogy a legtöbb végzetes baleset gyorshajtás vagy a vezető figyelmetlensége miatt következik be, a horvát Belügyminisztérium minden közlekedésben résztvevőt a közlekedési- és úti viszonyokra vonatkozó előírások betartására, valamint elővigyázatos, megfontolt vezetésre kér.

Közlekedési baleset:
Célszerű azonnal kihívni a rendőrséget. Az utólag kért érdekvédelmi intézkedés során nincs lehetőség az eljárt hatóságtól tájékoztatást vagy korábban be nem jelentett károk jegyzőkönyvbe vételét kérni.

Horvátországban a téli időszámítás idején, november 15-től április 15-ig a gépjárműveken kötelező a téli gumi használata és nappal is kötelező a tompított fényszórók használata.

Biztosítás

Az utas- és balesetbiztosítás megkötése külföldre utazás esetén minden esetben indokolt. Egyúttal érdemes meggyőződni arról, hogy a kötendő biztosítás fedezi a tartózkodás alatt tervezett tevékenységeket és a jelentkező kockázatokat. A biztosítóval szemben érvényesített kárigényünk érdekében a rendőrségi bejelentést minden esetben tegyék meg. A rendőrség erről részletes jegyzőkönyvet sem a helyszínen, sem a bejelentést követő néhány napon belül nem állít ki, csak az ügyszámot közlik. Jegyzőkönyvet a biztosítótársaságok közvetlenül kérhetik a rendőrségtől, térítés fejében

Egészségügyi helyzet

Az ország egészségügyi feltételei, kórházi körülményei nagymértékben hasonlítanak a Magyarországiakhoz. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint kötelező oltás nincs. Az esetlegesen, rendkívüli időszakokban várható járványügyi, vírushelyzettel kapcsolatos információk a Horvát Tisztiorvosi Szolgálat honlapján találhatók, illetve ugyanezen szolgálat Fertőző Betegségek Osztályától kaphatók.

Magyar állampolgárok az európai betegbiztosítási kártya felmutatása esetén, a legfeljebb 2000,- kuna összegű önrész megfizetése mellett, sürgősségi betegellátásra jogosultak. EU kártyával kapcsolatos információk a következő linken olvashatók: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/egeszsegugyi-tudnivalok.

Továbbá, ismételten javasoljuk a mindenre kiterjedő utas-és egészségügyi biztosítás megkötését is.

Nyári szezonra vonatkozó tudnivalók

A spliti ideiglenes konzuli ügynökségünk az idegenforgalmi főszezonban működik június 15-től szeptember 15-ig. Hatásköre Zadar, Sibenik-Knin, Split-Dalmát, Dubrovnik-Neretva megyék területére terjed ki. Horvátország egyéb területeit zágrábi és eszéki külképviseletünk felügyeli. 

Mi az, amiben tudunk segíteni?

Tájékoztatás rendkívüli események, természeti katasztrófák esetén. Aktuális értesítések az üdülőhelyek biztonsági helyzetéről, az esetleges szélsőséges időjárási, környezeti, közlekedési körülményekről.

Konzuli segítségnyújtás a bajbajutott magyar állampolgároknak. Ha útiokmánya elveszett, esetleg eltulajdonították feltétlenül jelentkezzen!

Ha közlekedése során balesetet szenvedett, vagy ön okozott balesetet másnak, szintén várjuk haladéktalan jelentkezését! Minden esetben értesítse a rendőrséget és várja meg a helyszínelőket. A baleseti helyszínről való távozás után rendkívül korlátozottak a Konzuli Szolgálat eszközei. Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a szabálysértési feljelentés/helyszíni bírság kiszabása esetén két lehetőségük van. Vagy elismerik felelősségüket és megfizetik a bírságot, vagy nem ismerik el és nem fizetik meg. Ez utóbbi esetben a rendőrség Önt szabálysértési bíróság elé idézi, személyes iratait és a jármű iratait jogszerűen visszatartja. A bíróságon érdemi védekezését előadhatja. Abban az esetben, ha a bíróság az Ön felelősségét állapítja meg, a bírságon felül a felmerült eljárási költségeket is meg kell fizetni.

Magyar állampolgár elhalálozása vagy súlyos sérülése esetén azonnal hívják a konzult.

Ha bármilyen ok miatt személyes szabadságában a helyi hatóságok korlátoznák, kérje konzuli ügynökségünk értesítését!

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!