Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Dublinban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 08. 12. 
1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet –e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Igen, akik nem rendelkeznek Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltással.

2021. július 19-től azokra az Uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező utasokra, akik az Unió valamely tagállamából, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Svájcból érkeznek Írországba, nem vonatkozik a karenténkötelezettség és nem szükséges PCR tesztet végeztetniük amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltások valamelyikével vannak beoltva (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Jannsen) vagy ha az elmúlt 180 napban átestek a betegségen és azt igazolni is tudja. Az utazó a második oltás után (amennyiben két oltásos vakcinát kapot az előbb felsoroltak közül), amint letölthető a digitális oltás igazolása és azon szerepel, hogy mindkét oltást megkapta, még aznap beutazhat az országba. 

Amennyiben más, nem Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltással rendelkeznek (pl: Sinofarm, Szputynik stb), egy 72 órától nem régebbi negatív teszt kell a beutazáshoz. Az Uniós digitális Covid igazolvánnyal nem rendelkezők számára továbbra is egy, az érkezést megelőző, 72 órában elvégzett negatív PCR tesztet kérnek.

Kiskorúak tekintetében:

12-17 év közöttiek esetében, amennyiben nincs oltási igazolvány, vagy 180 napon belüli gyógyulásról igazolásuk, akkor az érkezést megelőző 72 órában elvégzett negatív eredményű PCR tesztet kell bemutatniuk.

Minden kiskorú gyerekre vonatkozik továbbá az, hogy ha a kísérő felnőttek (nem feltétlenül szülő) közül bármelyiknek karanténba kell vonulnia bármilyen ok miatt, akkor a vele utazó gyerekeknek is karanténba kell menni.  

Az egyéb országokból érkező utasokra abban az esetben, ha rendelkeznek oltási/gyógyultsági igazolvánnyal nem kell teszt és karantén. Amennyiben nem rendelkeznek ilyen igazolással, tőlük az érkezést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR tesztet kérnek, és rájuk 14 napos karantén van érvényben, amelyet az érkezéstől számított 10. naptól elvégzett második negatív eredményű PCR teszttel lehet kiváltani.

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Érkezés előtti vagy érkezéskor el kell végezni a regisztrációt egy online felületen, ami az alábbi linken érhető el:

https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/   

Felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció megtörténtének visszaigazolását mobiltelefonról kell bemutatni.

d. Oltás/védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs. 2021. július 19-től az Uniós digitális Covid igazolványt elfogadják.

e. Karanténkötelezettség: Van, azoknak, akik nem rendelkeznek oltással.

Az Uniós igazolvánnyal nem rendelkezők számára továbbra is az érkezést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR tesztet kérnek. 

Írországba, nem vonatkozik a karenténkötelezettség és nem szükséges PCR tesztet végeztetniük amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltások valamelyikével vannak beoltva.

Bővebben ITT tájékozódhat róla.

Kötelező szállodai karantén és kötelező otthoni karantén közötti különbség:

A magas kockázatot jelenttő országok listáján található országokra vonatkozik az, hogy az onnan érkezőknek (vagy ha az utas az utazást megelőző két hét során járt a listán szereplő országban) kötelező szállodai karanténba kell vonulniuk. 

Magyaroszág jelenleg NEM szerepel ezen a listán, így a Magyarországból érkezőkre jelenleg nem vonatkozik a kötelező szállodai karantén.

f. Üzleti célú beutazás feltétele

A regisztrációs- és karanténkötelezettség alól csak rendkívül szűk foglalkozási kör mentesülhet. Ezekre vonatkozóan ITT tájékozódhatnak.

g. Tranzitálási szabályok: 

Az egyes mentességi esetek a fenti f) pontban található linken szerepelnek. Javasolt, hogy a mentességet igazoló dokumentumokat az érintettek mindig tartsák maguknál, mivel azokat a hatóságok bármikor kérhetik. Amennyiben a megadott linkeken szereplő információkkal kapcsolatban további kérdés merülne fel, bővebb tájékoztatást a budapesti ír nagykövetség adhat. Sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást végző cégek is hozhatnak járványügyi rendelkezéseket, szabályokat, melyekről közvetlenül adnak tájékoztatást az utasoknak. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Írországon belül május 10-étől már szabadon lehet utazni, a korábbi megyék közötti utazási korlátozás megszűnt. Külföldre utazni továbbra is csak rendkívül indokolt esetben lehet. A szabadidős célú utazás ('holiday') vagy a családlátogatás nem számít ilyennek, sőt, jelenleg törvénytelennek minősül. Amennyiben az utazás indokoltsága igazolt, az ország elhagyását egyéb feltételhez (pl. tesztelés) nem kötik.

i. Egyéb hasznos infó: 

Dublin Airport elérhetősége: +353 1 944 1111 e-mail: ADFPUdt3YN2aW5mb3JtYXRpb24ucXVlcmllc0BkdWJsaW5haXJwb3J0LmNvbQ==

Dublin Airport rendőrség elérhetősége: +353 1 944 4300 sürgős esetben +353 1 944 4666

Felhívjuk a figyelmet, hogy a légitársaságok felszállás előtt folyamatosan ellenőrzik a védettségi igazolásokat és a kitöltött passanger locator form-ot így kérjük utazás előtt győződjenek meg arról, hogy a beutazási feltételeknek minden esetben eleget tesznek-e. A repülőgépeken a szájat-orrot eltakaró maszk használata  kötelező az utazás során.  

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2. Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a mzvxkjkm7F3yQDZMa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a rQCYEYPsrefVD3TzMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

3. Helyi járványügyi szabályok

A teljes tartózkodás során be kell tartani a helyi járványügyi előírásokat. Ezekről az alábbi linken tájékozódhat: klikk ide

Országon belüli utazás

Jelenleg az országon belül már szabadon lehet közlekedni, utazni. A fokozatos enyhítésekről az alábbi oldalon tájékozódhat: klikk ide

Tömegközlekedés

A tömegközlekedési eszközök korlátozott menetrenddel működnek, az utasoknak kötelező a maszkhasználat. 

Amennyiben az ír beutazási szabályokkal kapcsolatos kérdésére a fent megadott hivatalos ír oldalakon nem találta a választ, szükség esetén a budapesti ír nagykövetség tud további tájékoztatással szolgálni.

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Terrorizmus:

Az ír hatóságoknak nincs információja Írországot fenyegető terrorista akcióról. Értékelésük szerint egy terrortámadás lehetséges, de nem valószínű, az ország terrorfenyegetettségi szintje mérsékeltnek nevezhető.

Természeti, egyéb katasztrófák:

Különösen az őszi, viharos időszakban fordulnak elő áradások.

Bűnözés:

Az ország általános biztonsági környezete jónak mondható, megfelel a nyugat-európai átlagnak. A nagyvárosok bizonyos negyedeiben (különösen Észak-Dublin egyes részein) a szervezett bűnözési tevékenység és a bandabűnözés fokozottan érzékelhető, előfordulhatnak erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények. Minden nagyvároshoz hasonlóan itt is javasolt az elővigyázatosság. Bajba jutott turisták segítségért fordulhatnak az ITAS nevű szervezethez is.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel  

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:  

IGEN

Az utazás utolsó napjáig 

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 

IGEN
Az utazás utolsó napjáig

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMMegjegyzés: A problémamentes utazás érdekében mindenképpen javasoljuk az új típusú és sérülésmentes kártya formátumú személyazonosító igazolvány, illetve az útlevél használatát. Igazolványaikra, értékeikre az utazás során (repülőn, reptéren, buszon, belvárosban stb.) fordítsanak fokozott figyelmet, mert jellemző a zsebeléses lopások előfordulása.

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Ha kétség merül fel a kiskorú utazásának körülményeivel kapcsolatban, az ír bevándorlási hivatal felveszi a kapcsolatot az ír gyámhivatallal. Tájékoztató jelleggel javasoljuk, hogy a kiskorúnál az alábbi dokumentumok legyenek (angol fordítással ellátva):

  • a gyermek érvényes útlevele vagy személyazonosító igazolványa;
  • a gyermek háromnyelvű születési anyakönyvi kivonata;
  • a szülők hozzájáruló nyilatkozata a kiskorú utazásához, mely tartalmazza az utazás célját, körülményeit (cím, telefon), a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatait, a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatait, elérhetőségét;
  • elvált, vagy külön élő szülők gyermeke esetén jogerős bírósági, gyámhatósági végzés a gyermek elhelyezéséről, a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról.

Mindenképpen javasoljuk az ír bevándorlási hivatal tájékoztatójának tanulmányozását ezen a linken a kiskorú(ak) útjának előkészítéséhez.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

Beutazás előtt javasoljuk az illetékes ír hatóság honlapjának tanulmányozását a vonatkozó szabályozásról. További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato. Javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához!

Vám:  www.revenue.ie/en/index.html; A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Vészhelyzet esetén: A „999” számot kell hívni. Itt a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság is elérhető. Az ír rendőrség honlapját az alábbi oldalon érhetik el. Közlekedési baleset esetén azonnal rendőrt kell hívni és vele rögzíttetni az eset körülményeit.

Fizetési eszköz: Az érvényes fizetési eszköz az euró.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Írországban az általános egészségügyi feltételek jók. Fertőző betegségek közül az Európában megszokott influenza fordul elő. 2018-ban jelentősen megnőtt a kanyaró megbetegedések száma, különösen Észak-Dublinban és a középnyugati régióban. Az EU tagállamokból érkező turisták sürgősségi ellátásra ingyenesen jogosultak, amennyiben rendelkeznek Európai Egészbiztosítási Kártyával (legfeljebb egyszeri 60 eurós díj kerül felszámításra). További információk >>  

Közlekedés

Írországban lehet vezetni érvényes magyar vezetői engedéllyel. Baloldali közlekedés van, a távolságokat és a sebességkorlátozást a táblákon metrikus rendszerben adják meg. Ha valaki turistaként érkezik az országba, európai biztosítási zöldkártyával kell rendelkeznie, amely tanúsítja, hogy a magyar biztosítása Írországban is érvényes. Írországban történő vezetés előtt javasolt áttekinteni az alábbi honlapot.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A baloldali menetirányra tekintettel fokozott figyelmességgel vezessünk az ország útjain. Az alacsonyabb besorolású utak nagyon keskenyek és kacskaringósak; ezeken fokozott óvatosság indokolt. 2018-ban 148 halálos baleset volt az ír utakon.

Útdíj:

Írországban 11 útdíj köteles út van. Ezek közül tíz úton hagyományos sorompók működnek, az útdíjat a kapunál készpénzben szükséges megfizetni. A főváros körüli M50-es úton nem működnek sorompók, az útdíjat elektronikus rendszeren keresztül kell megfizetni. Az e-toll rendszerről részletes tájékoztató található ezen a weboldalon

További tájékoztatókat dublini külképviseletünk oldalán talál >>