Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Dublinban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2022. 03. 07. 
1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet –e utazni az országba? Igen.

2022. március 6-tól függetlenül oltott vagy sem, nem kell PCR teszt, sem az oltási és a gyógyultsági igazolás, és a passanger locator form kitöltését sem kérik. 

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: 

Beutazás szempontjából jelenleg nincs ilyen.

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

2022. március 6-tól függetlenül oltott vagy sem, nem kell PCR teszt, sem az oltási és a gyógyultsági igazolás, és a passanger locator form kitöltését sem kérik.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele

Nincs. A regisztrációs- és tesztkötelezettség alól csak rendkívül szűk foglalkozási kör mentesülhet. Ezekre vonatkozóan az i) pont alatt, illetve ITT tájékozódhatnak.

h. Tranzitálási szabályok: 

Az egyes mentességi esetek a fenti g) pontban található linken szerepelnek. Javasolt, hogy a mentességet igazoló dokumentumokat az érintettek mindig tartsák maguknál, mivel azokat a hatóságok bármikor kérhetik. Amennyiben a megadott linkeken szereplő információkkal kapcsolatban további kérdés merülne fel, bővebb tájékoztatást a budapesti ír nagykövetség adhat. Sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást végző cégek is hozhatnak járványügyi rendelkezéseket, szabályokat, melyekről közvetlenül adnak tájékoztatást az utasoknak. 

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A COVID-19 Passenger Locator Form kitöltése alól (a kitöltés csak online fogadják el) a következők kaphatnak felmentést:

 • nemzetközi szállítmányozásban résztvevők
 • a HGV-ket (Hevay Goods Vehicle – 3,5 tonnát meghaladó bruttó össztömegű) szállítójárműveket vezető sofőrök
 • a diplomáciai mentességet és immunitást élvező személyek

A tesztelési követelmények alól az alábbiak kaphatnak kivételt:

 • nemzetközi szállítmányozásban résztvevők,
 • sürgős orvosi beavatkozásra Írországba érkezők,
 • 11 éves vagy annál fiatalabb gyermekek,
 • azok az utasok, akik Észak-Írországban kezdték meg utazásukat és azt megelőzően két hétig nem jártak tengerentúl (azaz nem hagyták el a szigetet)
 • az ír rendőrség vagy véderők tagja, aki hivatalos célból érkezik az országba,
 • az a személy, aki kötelező érvényű jogi okok miatt (pl. letartóztatás, vagy kiadatás) érkezik az országba
 • aki valamilyen hivatalnok, vagy választott képviselő feladatának elvégzésében működik közre, illetve utazása az ilyen feladatok ellátását segíti elő

j. Egyéb hasznos információ: 

Dublin Airport elérhetősége: +353 1 944 1111 e-mail: urhSeHWrUHRxPNOy5MmTNMaW5mb3JtYXRpb24ucXVlcmllc0BkdWJsaW5haXJwb3J0LmNvbQ==

Dublin Airport rendőrség elérhetősége: +353 1 944 4300 sürgős esetben +353 1 944 4666

Felhívjuk a figyelmet, hogy a légitársaságok felszállás előtt folyamatosan ellenőrzik a védettségi igazolásokat és a kitöltött passanger locator form-ot így kérjük utazás előtt győződjenek meg arról, hogy a beutazási feltételeknek minden esetben eleget tesznek-e. A repülőgépeken a szájat-orrot eltakaró maszk használata  kötelező az utazás során.  

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egyéb, hasznos oldalak:

Tájékoztatás Írországba történő beutazással kapcsolatban:

 • Uniós oldal
 • Gov.ie oldala
 • Citizensinformation oldala
 • Általános, összefoglaló tájékoztatást adó oldal itt érhető el.
 • A dublini repülőtér oldala itt érhető el.
 • Az országban jelenleg érvényben lévő korlátozásokról, szabályokról itt tájékozódhat.
 • A COVID-dal kapcsolatos helyi információk itt érhetők el (tünetek leírása, oltások felvétele, oltások jellemzői, oltásra regisztráció).

2. Beutazás Magyarországra

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a XgnF4OZmDa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a EyqTBaBvpSvQBPv8YmccZ3TJa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

3. Helyi járványügyi szabályok

A teljes tartózkodás során be kell tartani a helyi járványügyi előírásokat. Ezekről az alábbi linken tájékozódhat: klikk ide

Országon belüli utazás

Jelenleg az országon belül már szabadon lehet közlekedni, utazni. 

Tömegközlekedés

A tömegközlekedési eszközökön az utasoknak kötelező a maszkhasználat. 

Amennyiben az ír beutazási szabályokkal kapcsolatos kérdésére a fent megadott hivatalos ír oldalakon nem találta a választ, szükség esetén a budapesti ír nagykövetség tud további tájékoztatással szolgálni.

Biztonság:

A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Terrorizmus:

Az ír hatóságoknak nincs információja Írországot fenyegető terrorista akcióról. Értékelésük szerint egy terrortámadás lehetséges, de nem valószínű, az ország terrorfenyegetettségi szintje mérsékeltnek nevezhető.

Természeti, egyéb katasztrófák:

Különösen az őszi, viharos időszakban fordulnak elő áradások.

Bűnözés:

Az ország általános biztonsági környezete jónak mondható, megfelel a nyugat-európai átlagnak. A nagyvárosok bizonyos negyedeiben (különösen Észak-Dublin egyes részein) a szervezett bűnözési tevékenység és a bandabűnözés fokozottan érzékelhető, előfordulhatnak erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények. Minden nagyvároshoz hasonlóan itt is javasolt az elővigyázatosság. Bajba jutott turisták segítségért fordulhatnak az ITAS nevű szervezethez is.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel  

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:  

IGEN

Az utazás utolsó napjáig 

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 

IGEN
Az utazás utolsó napjáig

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMMegjegyzés: A problémamentes utazás érdekében mindenképpen javasoljuk az új típusú és sérülésmentes kártya formátumú személyazonosító igazolvány, illetve az útlevél használatát. Igazolványaikra, értékeikre az utazás során (repülőn, reptéren, buszon, belvárosban stb.) fordítsanak fokozott figyelmet, mert jellemző a zsebeléses lopások előfordulása.

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Ha kétség merül fel a kiskorú utazásának körülményeivel kapcsolatban, az ír bevándorlási hivatal felveszi a kapcsolatot az ír gyámhivatallal. Tájékoztató jelleggel javasoljuk, hogy a kiskorúnál az alábbi dokumentumok legyenek (angol fordítással ellátva):

 • a gyermek érvényes útlevele vagy személyazonosító igazolványa;
 • a gyermek háromnyelvű születési anyakönyvi kivonata;
 • a szülők hozzájáruló nyilatkozata a kiskorú utazásához, mely tartalmazza az utazás célját, körülményeit (cím, telefon), a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatait, a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatait, elérhetőségét;
 • elvált, vagy külön élő szülők gyermeke esetén jogerős bírósági, gyámhatósági végzés a gyermek elhelyezéséről, a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról.

Mindenképpen javasoljuk az ír bevándorlási hivatal tájékoztatójának tanulmányozását ezen a linken a kiskorú(ak) útjának előkészítéséhez.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

Beutazás előtt javasoljuk az illetékes ír hatóság honlapjának tanulmányozását a vonatkozó szabályozásról. További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato. Javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához!

Vám:  www.revenue.ie/en/index.html; A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Vészhelyzet esetén: A „999” számot kell hívni. Itt a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság is elérhető. Az ír rendőrség honlapját az alábbi oldalon érhetik el. Közlekedési baleset esetén azonnal rendőrt kell hívni és vele rögzíttetni az eset körülményeit.

Fizetési eszköz: Az érvényes fizetési eszköz az euró.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Írországban az általános egészségügyi feltételek jók. Fertőző betegségek közül az Európában megszokott influenza fordul elő. 2018-ban jelentősen megnőtt a kanyaró megbetegedések száma, különösen Észak-Dublinban és a középnyugati régióban. Az EU tagállamokból érkező turisták sürgősségi ellátásra ingyenesen jogosultak, amennyiben rendelkeznek Európai Egészbiztosítási Kártyával (legfeljebb egyszeri 60 eurós díj kerül felszámításra). További információk >>  

Közlekedés

Írországban lehet vezetni érvényes magyar vezetői engedéllyel. Baloldali közlekedés van, a távolságokat és a sebességkorlátozást a táblákon metrikus rendszerben adják meg. Ha valaki turistaként érkezik az országba, európai biztosítási zöldkártyával kell rendelkeznie, amely tanúsítja, hogy a magyar biztosítása Írországban is érvényes. Írországban történő vezetés előtt javasolt áttekinteni az alábbi honlapot.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A baloldali menetirányra tekintettel fokozott figyelmességgel vezessünk az ország útjain. Az alacsonyabb besorolású utak nagyon keskenyek és kacskaringósak; ezeken fokozott óvatosság indokolt. 2018-ban 148 halálos baleset volt az ír utakon.

Útdíj:

Írországban 11 útdíj köteles út van. Ezek közül tíz úton hagyományos sorompók működnek, az útdíjat a kapunál készpénzben szükséges megfizetni. A főváros körüli M50-es úton nem működnek sorompók, az útdíjat elektronikus rendszeren keresztül kell megfizetni. Az e-toll rendszerről részletes tájékoztató található ezen a weboldalon

További tájékoztatókat dublini külképviseletünk oldalán talál >>