Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Pristina

Aktuális:

2022. 05. 10.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Koszovó biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került, azonban a többségében szerbek lakta, négy észak-koszovói tartomány (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) felkeresését nem javasoljuk! 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

A beutazás 2022. május 1-től korlátozások nélkül lehetséges.

b. Kell-e teszt?  

Nem kell teszt.

Belépésre vonatkozó szabályok a Koszovói Külügyminisztérium honlapján:

https://mfa-ks.net/en/baner 

c. Oltottsággal járó kedvezmények:

A rendezvények, vendéglátóipari egységek 16 éven felüli vendégeinek két oltás, vagy az oltás alóli orvosi felmentés igazolása szükséges, melyet a szervező, vendéglátó ellenőrizhet. 

d. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

A beutazás korlátozás nélkül lehetséges.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Megbetegedés esetén 10 nap otthoni izoláció.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

http://www.niph-rks.org/ 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs külön szabályozás az üzleti utakra vonatkozóan.

g. Tranzitálási szabályok:

A határátkelőhelyek üzemelnek, a be- és átutazás korlátozások nélkül lehetséges, nincs szükség teszt, vagy oltás igazolására.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

i. Egyéb hasznos információ:

Koszovói Határőrség elérhetőségei: Telefon: +383 (0) 38 551 661; +383 (0) 45 198 606;+383 (0) 45 198 000, Email: mfqiKxUt80ZmzMUWmcWtta0Bya3MtZ292Lm5ldA==

Pristinai Nemzetközi Repülőtér: tel.: +381 38 5015021214

Tapasztalatok alapján a légitársaságok nem minden esetben ismerik megfelelően a koszovói belépési részletszabályozásokat, ezért légiközlekedés igénybevétele esetén javasolt 48 órán belüli negatív PCR teszttel is rendelkezni.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból:

A kiutazásra vonatkozó korlátozás járványügyi szempontból nincs. 

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a dzBeVMWbnSzPyoHw5QyGzYa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a SPUbIwjFcykWGoOP3QRGa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Maszk viselés:

A maszkviselés beltérben és a tömegközlekedési eszközökön ajánlott.

Az éttermek, bevásárlóközpontok belső terei az oltottság, vagy orvosi felmentés igazolásával vehetők igénybe.

Kijárási korlátozások:

Nincs kijárási korlátozás.

Légi összeköttetés:

A reptér rendben üzemel, közvetlen járat jelenleg Magyarországra nincs.

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli távolsági közlekedés, a tömegközlekedés, valamint a taxik rendben üzemelnek, a maszk használata ajánlott.

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások, a járások besorolása az alábbi linken érhető el (a lap alján letölthető az angol nyelvű változat):

https://msh.rks-gov.net/sq/qeveria-miratoi-masat-e-reja-kunder-covid-19/

A járvány terjedésére vonatkozó adatok a következő webhelyen találhatók:

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Biztonság:

Koszovó biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került, azonban a többségében szerbek lakta, négy észak-koszovói tartomány (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) felkeresését NEM javasoljuk. Térkép

A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó, azonban a feszült politikai helyzet miatt fokozott a biztonsági kockázat. Az északi, többségében szerbek lakta területeken a közelmúltban több erőszakos összecsapás volt, melyeken könnyen éles lőfegyverek is előkerülhetnek. Emellett ezeken a területeken a tiltakozás gyakori formája az úttorlaszok állítása, ami akadályozza a közúti közlekedést.  

Javasoljuk, hogy kerüljék a politikai jellegű tömegrendezvényeket, mivel ezek könnyen erőszakossá is válhatnak. Nagyobb tüntetéseket Pristina belvárosában (Zahir Pajaziti tér, Teréz Anya sétány, Luan Haradinaj utca, könyvtár környéke) szoktak tartani.

Terrorizmus 

Az országban közvetlen terrorfenyegetettség nincs, szélsőségesek eddig nem követtek el terrorcselekményt Koszovó területén, a szokásos óvatosságot javasoljuk a Koszovóba utazó magyar állampolgároknak. 

Bűnözés

Koszovóban a közbiztonság megfelelő, a külföldiek sérelmére elkövetett – elsősorban vagyoni: lopás, zsebtolvajlás - bűncselekmények száma  alacsony. A hagyományok és a háborús évek következményeként  viszonylag sok engedély nélküli lőfegyver van forgalomban. 

Földrengés

Az ország földrengés szempontjából érzékeny sávban húzódik, aminek következtében viszonylag gyakoriak a földmozgások.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az országból történő kilépés napját meghaladóan legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN
(Mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvány, és a mikrocsippet nem tartalmazó, nem biometrikus, kártya formátumú személyigazolvány is). 

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Megjegyzés:

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok okmányukat szabadon használhatják a koszovói  határátkelőhelyeken, a repülőteret is beleértve.

Abban az esetben, ha az utazó Koszovóból más ország területére útlevéllel lép be és visszafelé Koszovón keresztül Szerbia felé akarja elhagyni az országot, a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel a koszovói határt nem ismerik el. Útlevéllel nem lehetséges a belépés Koszovóból Szerbia irányába akkor sem, ha az utazó három hónapon belül nem Szerbiából érkezett Koszovóba.  Ilyen esetekben egy  harmadik országon keresztül - pl. Észak-Macedónia – lehet  belépni Szerbiába, vagy javasoljuk a személyi igazolvány használatát a  határátlépésekhez ebben a térségben.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy közúti határátkelőként csak az alábbi hivatalos határátkelőhelyek működnek, a be- és kilépéshez ezeket használják! 

Albánia – Koszovó viszonylatban: Gjakovë – Q.Morinë,  Gjakovë -  Q.Prushit, Prizren - Vërmicë

Észak -Macedónia – Koszovó viszonylatban: Fusha e Pajtimit –Glloboqicë, Kaçanik-Hani Elezit, Bellanoc-Stancic (egyelőre csak személyforgalom)

Montenegró – Koszovó viszonylatban: Pejë – Kullë

Szerbia – Koszovó viszonylatban: Gjilan - Dheu i Bardhë,  Gjilan – Muçibabë, Prishtinë-Mutivodë, Podujevë – Merdarë, Mitrovicë – Bërnjak, Mitrovicë – Jarinje

A naprakész lista, illetve további információ az alábbi honlapon található: https://mpb.rks-gov.net/ (az oldal közepe táján) 

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermekeknek érvényes útlevéllel vagy személyigazolvánnyal kell rendelkezniük, valamint szükséges a közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat. A dokumentumot a hatóságok albán mellett angol nyelven is elfogadják.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 napot nem meghaladó beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges 

Vízumok egyéb célú beutazás esetén kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez 

Házikedvencek beutazása: 

NÉBIH
Pettravel

Vám:

https://dogana.rks-gov.net 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Ki- és beutazáskor be kell jelenteni, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénz van az utazónál! A bejelentés elmulasztása esetén elkobozhatják a teljes összeget!

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR). Habár törvénytelen, de a szerbek lakta önkormányzatokban sok helyen a szerb dinár is elfogadott fizetőeszköz A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetők a készpénzkiadó automaták.

Időjárás: Koszovó éghajlata kontinentális, az a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg. 

Légszennyezettség: Pristinában gyakran – különösen a téli fűtési időszak alatt – szennyezett a levegő. Az aktuális levegőszennyezettségi adatokról a következő honlapon tájékozódhat: http://aqicn.org/city/kosovo/pristina/us-consulate 

Közlekedés: A zöld kártya nem érvényes Koszovóban, ezért gépkocsival történő belépéskor minimum 15 napra érvényes kötelező biztosítást kell kötni a határon. 

A  helyiek csak részben tartják be a közlekedési szabályokat. Különösen figyelni kell a körforgalmakban, ahol sokszor kaotikus állapotok alakulnak ki. Balesetnél, ideértve a legkisebb koccanást is, rendőrt kell hívni! Az utak állapota változó. 

Vallási és viselkedési kultúra: Koszovó lakosságának több mint 90%-a muszlim, azonban a társadalom jórészt szekularizált, és a muszlim vallás jelenléte – különösen a városokban - nem érzékelhető látványosan.  

Közegészség, egészségügyi helyzet: Jelenleg kötelező védőoltás nem szükséges. Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszer biztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre.

Segélyhívó számok: Mentők: Mobil - 194 – vezetékes - 94; Tűzoltók: mobil -193, vezetékes - 93; Rendőrség: mobil – 192 vagy 112, vezetékes - 92

Egyéb információ:

Koszovó Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és konzuli hivatal, Pristina