Európa

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Pristina

Aktuális:

2021. 04. 15.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Koszovó biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

b. Kell-e teszt? Igen. 

A Koszovóba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Teszt hiányában hét napos házi karantén kötelező.

c. Kell-e regisztrálni?

Előzetes regisztráció nem szükséges, a határon kérhetik a koszovói tartózkodási adatokat. 

d. Oltás: Magyarországról 72 órán belüli negatív PCR teszttel lehet beutazni. Külön szabályozás még nincs a védettségi igazolásokra vonatkozóan, de az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a második oltást is igazoló utazók teszt nélkül léphetnek be az országba. 

e. Karanténkötelezettség: Van. 

A Koszovóba belépőknek 7 napos otthoni karanténba kell vonulniuk, amennyiben 72 órán belüli negatív PCR teszttel nem tudja igazolni az utazó, hogy nem fertőzött.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

A fenti szabályokat üzleti utazás esetén is be kell tartani, egyedi elbírálás a határon lehetséges.

g. Esetleges kivételek:

A határátkelőhelyek üzemelnek.

Az átutazás a jelenlegi szabályozás szerint teszt- és karanténkötelezettség nélkül lehetséges, amennyiben az utazó bemutatja a pristinai reptérről három órán belül induló járatára szóló repülőjegyét, vagy írásos nyilatkozatban vállalja, hogy közúton három órán belül elhagyja az országot. Nemzetközi személyforgalomban menetrendszerinti, vagy szervezett út esetén öt óra engedélyezett a tranzitálásra. Sajnos a szabályozás helyes gyakorlati alkalmazására nincs garancia, előfordult, hogy az átutazáshoz is tesztet kért a koszovói rendőrség a határon.

Az áruszállítókra nem vonatkozik a teszt és karantén kötelezettség. 

h. Kiutazás az országból:

A kiutazásra vonatkozó korlátozás járványügyi szempontból nincs. 

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a gjVcc3Ghma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a ypzXHVCC5OzYzha29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) Koszovóba látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszk viselés:

Koszovóban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés, a mulasztást pénzbírsággal sújtja a rendőrség.

Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata

  • A taxik egy utast szállíthatnak, vagy ha családtagokról van szó, maximum hármat.
  • A tömegközlekedés és a távolsági buszok 50%-os kihasználtsággal közlekedhetnek.

Kijárási korlátozások:

Este 22.00. és reggel 5.00. óra között az ország egész területén kijárási tilalom van, a vendéglátóipari egységek csak elvitelre működhetnek.

Légi összeköttetés:

Jelenleg Koszovó és Magyarország között nincs közvetlen repülőjárat. A reptér működik, de számos járatot töröltek.

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli távolsági közúti közösségi közlekedés működik, a járművek 50%-os kihasználtsága mellett, taxik és magánfuvarozók szintén korlátozott kihasználtság mellett működhetnek.

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások, a járások besorolása az alábbi linken érhető el:

A járvány terjedésére vonatkozó adatok a következő webhelyen találhatók:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

„I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta a többségében szerbek lakta, négy észak-koszovói tartományt is (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) térkép >> 

A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó, azonban a feszült politikai helyzet miatt fokozott a biztonsági kockázat. Javasoljuk, hogy kerüljék a politikai jellegű tömegrendezvényeket, mivel ezek könnyen erőszakossá is válhatnak. Nagyobb tüntetéseket főként Pristina belvárosában (Zahir Pajaziti tér, Teréz Anya sétány, Luan Haradinaj utca, könyvtár környéke) tartanak.

Terrorizmus 

Az országban közvetlen terrorfenyegetettség nincs, szélsőségesek eddig nem követtek el terrorcselekményt Koszovó területén, a szokásos óvatosságot javasoljuk a Koszovóba utazó magyar állampolgároknak. 

Bűnözés

Koszovóban a közbiztonság megfelelő, a külföldiek sérelmére elkövetett – elsősorban vagyoni: lopás, zsebtolvajlás - bűncselekmények száma  alacsony. A hagyományok és a háborús évek következményeként  viszonylag sok engedély nélküli lőfegyver van forgalomban. 

Földrengés

Az ország földrengés szempontjából érzékeny sávban húzódik, aminek következtében viszonylag gyakoriak a földmozgások.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az országból történő kilépés napját meghaladóan legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN
(Mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvány, és a mikrocsippet nem tartalmazó, nem biometrikus, kártya formátumú személyigazolvány is). 

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Megjegyzés:

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok okmányukat szabadon használhatják a koszovói  határátkelőhelyeken, a repülőteret is beleértve.

Abban az esetben, ha az utazó Koszovóból más ország területére útlevéllel lép be és visszafelé Koszovón keresztül Szerbia felé akarja elhagyni az országot, a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel a koszovói határt nem ismerik el. Útlevéllel nem lehetséges a belépés Koszovóból Szerbia irányába akkor sem, ha az utazó három hónapon belül nem Szerbiából érkezett Koszovóba.  Ilyen esetekben egy  harmadik országon keresztül - pl. Észak-Macedónia – lehet  belépni Szerbiába, vagy javasoljuk a személyi igazolvány használatát a  határátlépésekhez ebben a térségben.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy közúti határátkelőként csak az alábbi hivatalos határátkelőhelyek működnek, a be- és kilépéshez ezeket használják! 

Albánia – Koszovó viszonylatban: Gjakovë – Q.Morinë,  Gjakovë -  Q.Prushit, Prizren - Vërmicë

Észak -Macedónia – Koszovó viszonylatban: Fusha e Pajtimit –Glloboqicë, Kaçanik-Hani Elezit, Bellanoc-Stancic (egyelőre csak személyforgalom)

Montenegró – Koszovó viszonylatban: Pejë – Kullë

Szerbia – Koszovó viszonylatban: Gjilan - Dheu i Bardhë,  Gjilan – Muçibabë, Prishtinë-Mutivodë, Podujevë – Merdarë, Mitrovicë – Bërnjak, Mitrovicë – Jarinje

A naprakész lista, illetve további információ az alábbi honlapon található: https://mpb.rks-gov.net/ (az oldal közepe táján) 

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermekeknek érvényes útlevéllel vagy személyigazolvánnyal kell rendelkezniük, valamint szükséges a közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat. A dokumentumot a hatóságok albán mellett angol nyelven is elfogadják.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 napot nem meghaladó beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges 

Vízumok egyéb célú beutazás esetén kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez 

Házikedvencek beutazása: 

NÉBIH
Pettravel

Vám:

https://dogana.rks-gov.net 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Ki- és beutazáskor be kell jelenteni, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénz van az utazónál! A bejelentés elmulasztása esetén elkobozhatják a teljes összeget!

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR). Habár törvénytelen, de a szerbek lakta önkormányzatokban sok helyen a szerb dinár is elfogadott fizetőeszköz A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetők a készpénzkiadó automaták.

Időjárás: Koszovó éghajlata kontinentális, az a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg. 

Légszennyezettség: Pristinában gyakran – különösen a téli fűtési időszak alatt – szennyezett a levegő. Az aktuális levegőszennyezettségi adatokról a következő honlapon tájékozódhat: http://aqicn.org/city/kosovo/pristina/us-consulate 

Közlekedés: A zöld kártya nem érvényes Koszovóban, ezért gépkocsival történő belépéskor minimum 15 napra érvényes kötelező biztosítást kell kötni a határon. 

A  helyiek csak részben tartják be a közlekedési szabályokat. Különösen figyelni kell a körforgalmakban, ahol sokszor kaotikus állapotok alakulnak ki. Balesetnél, ideértve a legkisebb koccanást is, rendőrt kell hívni! Az utak állapota változó. 

Vallási és viselkedési kultúra: Koszovó lakosságának több mint 90%-a muszlim, azonban a társadalom jórészt szekularizált, és a muszlim vallás jelenléte – különösen a városokban - nem érzékelhető látványosan.  

Közegészség, egészségügyi helyzet: Jelenleg kötelező védőoltás nem szükséges. Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszer biztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre.

Segélyhívó számok: Mentők: Mobil - 194 – vezetékes - 94; Tűzoltók: mobil -193, vezetékes - 93; Rendőrség: mobil – 192 vagy 112, vezetékes - 92

Egyéb információ:

Koszovó Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és konzuli hivatal, Pristina