Európa

Mai napon is érvényes: 2021.12.03. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Pristina

Aktuális:

2021. 12. 02.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Koszovó biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

b. Kell-e teszt? Igen.

  • Négy hétnél nem régebbi egyszeri oltottság igazolása esetén, 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel vagy,
  • Egyszeri oltottság igazolása esetén, 21 napon túli, de 180 napnál nem régebbi pozitív RT-PCR teszttel vagy,
  • Oltással szembeni orvosi ellenjavallatú igazolással rendelkezők esetében 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehetséges a belépés.

Angol nyelvű igazolás ajánlott.

Kivétel:

  • teljes – két dózisú – oltottság igazolása (elfogadott vakcina típusa nincs szabályozva, a magyar védettségi igazolványok elfogadására nincs külön megállapodás, javasoljuk az Uniós Oltási Igazolvány használatát.)
  • 12 éven aluliak
  • tranzitálás (egyéni utazás keretében max. 3 órás időkorlattál, tömegközlekedéssel max. 5 órás időkorláttal) A tranzitálás tényéről a határon, a belépésnél nyilatkozatot kell aláírni.

2022. január 3-tól kizárólag a teljes – két dózisú – oltottság igazolásával lehet belépni Koszovó területére.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

Előzetes regisztráció nem szükséges. A határon kérhetik a koszovói tartózkodási adatokat, illetve tranzitáláshoz űrlapot kell kitölteni, amit a határon biztosítanak.

d. Oltottsággal járó kedvezmények:

A teljes oltottság, mindkét oltás igazolása esetén engedélyezett a belépés az országba, az elfogadott vakcina típusára vonatkozóan nincs külön szabályozás. Külön megállapodás a magyar védettségi igazolás elfogadására nincs, javasoljuk az Uniós Oltási Igazolvány használatát.   

Az éttermek, bevásárlóközpontok belső terei a teljes oltottság, illetve a b.) pontban felsoroltak szerint vehetők igénybe.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Koszovó területére a b.) pontban felsoroltak kivételével nem lehetséges a belépés!

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs külön szabályozás az üzleti utakra vonatkozóan.

g. Tranzitálási szabályok:

A határátkelőhelyek üzemelnek.

Az átutazás teszt- és karanténkötelezettség nélkül lehetséges, amennyiben az egyéni utazó írásos nyilatkozatban vállalja, hogy közúton vagy légi úton három órán belül elhagyja az országot. A nyilatkozatot a belépéskor a határőr tölteti ki, amit a kilépéskor elkérhetnek. Nemzetközi személyforgalomban menetrendszerinti, vagy szervezett út esetén öt óra engedélyezett a tranzitálásra. Sajnos a szabályozás helyes gyakorlati alkalmazására nincs garancia, előfordult, hogy az átutazáshoz is tesztet kért a koszovói rendőrség a határon. 

Az áruszállítókra nem vonatkozik a teszt és karantén kötelezettség, amennyiben megfelelnek a nemzetközi COVID-19 elleni védelmi szállítmányozási protokollnak.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

i. Egyéb hasznos információ:

Koszovói Határőrség elérhetőségei: Telefon: +383 (0) 38 551 661; +383 (0) 45 198 606;+383 (0) 45 198 000, Email: YdJAM4NmmMcWtta0Bya3MtZ292Lm5ldA==

Pristinai Nemzetközi Repülőtér: tel.: +381 38 5015021214

Tapasztalatok alapján a légitársaságok nem minden esetben ismerik megfelelően a koszovói belépési részletszabályozásokat, ezért légiközlekedés igénybevétele esetén javasolt 48 órán belüli negatív PCR teszttel is rendelkezni.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból:

A kiutazásra vonatkozó korlátozás járványügyi szempontból nincs. 

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a QReNd4NhQIa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a qmKhBYBjx4GYZNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok:

Maszk viselés:

A maszkviselés az utcán és bel- és közösségi tereken is kötelező.  A mulasztást pénzbírsággal sújtja a rendőrség.

Az éttermek, bevásárlóközpontok belső terei az oltottság, illetve az 1.b.) pontban felsoroltak szerint vehetők igénybe.

Kijárási korlátozások:

Este 0.00 és hajnal 05.00 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Légi összeköttetés:

Jelenleg Koszovó és Magyarország között nincs közvetlen repülőjárat. A reptér működik, de számos járatot töröltek.

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli távolsági közlekedés a kapacitás 50 százalékos kihasználtsága mellett üzemel, a taxik pedig csak két utast szállíthatnak. A tömegközlekedés és a taxi az 1.b.) pontban felsoroltak szerint vehetők igénybe.

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások, a járások besorolása az alábbi linken érhető el:

A járvány terjedésére vonatkozó adatok a következő webhelyen találhatók:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

„I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta a többségében szerbek lakta, négy észak-koszovói tartományt is (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) térkép >> 

A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó, azonban a feszült politikai helyzet miatt fokozott a biztonsági kockázat. Az északi, többségében szerbek lakta területeken a közelmúltban több erőszakos összecsapás volt, melyeken könnyen éles lőfegyverek is előkerülhetnek. Emellett ezeken a területeken a tiltakozás gyakori formája az úttorlaszok állítása, ami akadályozza a közúti közlekedést.  

Javasoljuk, hogy kerüljék a politikai jellegű tömegrendezvényeket, mivel ezek könnyen erőszakossá is válhatnak. Nagyobb tüntetéseket Pristina belvárosában (Zahir Pajaziti tér, Teréz Anya sétány, Luan Haradinaj utca, könyvtár környéke) szoktak tartani.

Terrorizmus 

Az országban közvetlen terrorfenyegetettség nincs, szélsőségesek eddig nem követtek el terrorcselekményt Koszovó területén, a szokásos óvatosságot javasoljuk a Koszovóba utazó magyar állampolgároknak. 

Bűnözés

Koszovóban a közbiztonság megfelelő, a külföldiek sérelmére elkövetett – elsősorban vagyoni: lopás, zsebtolvajlás - bűncselekmények száma  alacsony. A hagyományok és a háborús évek következményeként  viszonylag sok engedély nélküli lőfegyver van forgalomban. 

Földrengés

Az ország földrengés szempontjából érzékeny sávban húzódik, aminek következtében viszonylag gyakoriak a földmozgások.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az országból történő kilépés napját meghaladóan legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN
(Mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvány, és a mikrocsippet nem tartalmazó, nem biometrikus, kártya formátumú személyigazolvány is). 

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Megjegyzés:

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok okmányukat szabadon használhatják a koszovói  határátkelőhelyeken, a repülőteret is beleértve.

Abban az esetben, ha az utazó Koszovóból más ország területére útlevéllel lép be és visszafelé Koszovón keresztül Szerbia felé akarja elhagyni az országot, a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel a koszovói határt nem ismerik el. Útlevéllel nem lehetséges a belépés Koszovóból Szerbia irányába akkor sem, ha az utazó három hónapon belül nem Szerbiából érkezett Koszovóba.  Ilyen esetekben egy  harmadik országon keresztül - pl. Észak-Macedónia – lehet  belépni Szerbiába, vagy javasoljuk a személyi igazolvány használatát a  határátlépésekhez ebben a térségben.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy közúti határátkelőként csak az alábbi hivatalos határátkelőhelyek működnek, a be- és kilépéshez ezeket használják! 

Albánia – Koszovó viszonylatban: Gjakovë – Q.Morinë,  Gjakovë -  Q.Prushit, Prizren - Vërmicë

Észak -Macedónia – Koszovó viszonylatban: Fusha e Pajtimit –Glloboqicë, Kaçanik-Hani Elezit, Bellanoc-Stancic (egyelőre csak személyforgalom)

Montenegró – Koszovó viszonylatban: Pejë – Kullë

Szerbia – Koszovó viszonylatban: Gjilan - Dheu i Bardhë,  Gjilan – Muçibabë, Prishtinë-Mutivodë, Podujevë – Merdarë, Mitrovicë – Bërnjak, Mitrovicë – Jarinje

A naprakész lista, illetve további információ az alábbi honlapon található: https://mpb.rks-gov.net/ (az oldal közepe táján) 

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermekeknek érvényes útlevéllel vagy személyigazolvánnyal kell rendelkezniük, valamint szükséges a közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat. A dokumentumot a hatóságok albán mellett angol nyelven is elfogadják.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 napot nem meghaladó beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges 

Vízumok egyéb célú beutazás esetén kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez 

Házikedvencek beutazása: 

NÉBIH
Pettravel

Vám:

https://dogana.rks-gov.net 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Ki- és beutazáskor be kell jelenteni, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénz van az utazónál! A bejelentés elmulasztása esetén elkobozhatják a teljes összeget!

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR). Habár törvénytelen, de a szerbek lakta önkormányzatokban sok helyen a szerb dinár is elfogadott fizetőeszköz A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetők a készpénzkiadó automaták.

Időjárás: Koszovó éghajlata kontinentális, az a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg. 

Légszennyezettség: Pristinában gyakran – különösen a téli fűtési időszak alatt – szennyezett a levegő. Az aktuális levegőszennyezettségi adatokról a következő honlapon tájékozódhat: http://aqicn.org/city/kosovo/pristina/us-consulate 

Közlekedés: A zöld kártya nem érvényes Koszovóban, ezért gépkocsival történő belépéskor minimum 15 napra érvényes kötelező biztosítást kell kötni a határon. 

A  helyiek csak részben tartják be a közlekedési szabályokat. Különösen figyelni kell a körforgalmakban, ahol sokszor kaotikus állapotok alakulnak ki. Balesetnél, ideértve a legkisebb koccanást is, rendőrt kell hívni! Az utak állapota változó. 

Vallási és viselkedési kultúra: Koszovó lakosságának több mint 90%-a muszlim, azonban a társadalom jórészt szekularizált, és a muszlim vallás jelenléte – különösen a városokban - nem érzékelhető látványosan.  

Közegészség, egészségügyi helyzet: Jelenleg kötelező védőoltás nem szükséges. Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszer biztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre.

Segélyhívó számok: Mentők: Mobil - 194 – vezetékes - 94; Tűzoltók: mobil -193, vezetékes - 93; Rendőrség: mobil – 192 vagy 112, vezetékes - 92

Egyéb információ:

Koszovó Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és konzuli hivatal, Pristina