Európa

Mai napon is érvényes: 2020.02.29. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Pristina

Aktuális:

2019. 12. 19.
A téli ködös időjárás miatt különösen rossz a levegő minősége. Az időjárási viszonyok miatt számos repülőjáratot töröltek, illetve közeli repterekre irányítottak át, megnövekedett utazási idővel kell számolni. 

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági besorolása:

„I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta a többségében szerbek lakta, négy észak-koszovói tartományt (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) térkép >> 

Az ország többi területét pedig a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta. 

A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó, azonban a feszült politikai helyzet miatt fokozott a biztonsági kockázat. Javasoljuk, hogy kerüljék a politikai jellegű tömegrendezvényeket, mivel ezek könnyen erőszakossá is válhatnak. Nagyobb tüntetéseket főként Pristina belvárosában (Zahir Pajaziti tér, Teréz Anya sétány, Luan Haradinaj utca, könyvtár környéke) tartanak.

Terrorizmus 

Az országban közvetlen terrorfenyegetettség nincs, szélsőségesek eddig nem követtek el terrorcselekményt Koszovó területén, ezért a szokásos óvatosságot javasoljuk a Koszovóba utazó magyar állampolgároknak. 

Bűnözés

Koszovóban a közbiztonság megfelelő, a külföldiek sérelmére elkövetett – elsősorban vagyoni: lopás, zsebtolvajlás - bűncselekmények száma viszonylag csekély. A hagyományok és a háborús évek következményeként nagy számban van az állampolgároknál engedély nélküli lőfegyver. Ennek ellenére a fegyverekkel elkövetett visszaélések száma nem magas, azoknak a többsége az északi – szerbek lakta - területeken fordul elő.

Földrengés

Az ország földrengés szempontjából érzékeny sávban húzódik, aminek következtében viszonylag gyakoriak a földmozgások.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az országból történő kilépés napját meghaladóan legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN
(Mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvány, és a mikrocsippet nem tartalmazó, nem biometrikus, kártya formátumú személyigazolvány is). 

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Megjegyzés:

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok okmányukat szabadon használhatják a koszovói határátkelő állomásokon, a repülőteret is beleértve.

Abban az esetben, ha az utazó Koszovóból más ország területére útlevéllel lép be és visszafelé Koszovón keresztül Szerbia felé akarja elhagyni az országot, a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel a koszovói határt nem ismerik el. Ebben az esetben az utazó egy  harmadik országon keresztül - pl. Macedónia – tud  belépni Szerbiába, vagy javasoljuk a személyi igazolvány használatát a határátlépéshez.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy közúti határátkelőként csak az alábbi hivatalos határátkelőhelyek működnek, a be- és kilépéshez ezeket használják! 

Albánia – Koszovó viszonylatban: Gjakovë – Q.Morinë,  Gjakovë -  Q.Prushit, Prizren - Vërmicë

Észak -Macedónia – Koszovó viszonylatban: Fusha e Pajtimit –Glloboqicë, Kaçanik-Hani Elezit, Bellanoc-Stancic (egyelőre csak személyforgalom)

Montenegró – Koszovó viszonylatban: Pejë – Kullë

Szerbia – Koszovó viszonylatban: Gjilan - Dheu i Bardhë,  Gjilan – Muçibabë, Prishtinë-Mutivodë, Podujevë – Merdarë, Mitrovicë – Bërnjak, Mitrovicë – Jarinje

A naprakész lista, illetve további információ az alábbi honlapon található: https://mpb.rks-gov.net/QKMK.aspx

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermekeknek érvényes útlevéllel kell rendelkezniük, valamint szükséges a közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat. A dokumentumot a hatóságok albán mellett angol nyelven is elfogadják.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 napot nem meghaladó beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges 

Vízumok egyéb célú beutazás esetén kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez 

Házikedvencek beutazása: 

NÉBIH
Pettravel

Vám:

https://dogana.rks-gov.net 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Ki- és beutazáskor be kell jelenteni, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénz van az utazónál! A bejelentés elmulasztása esetén elkobozhatják a teljes összeget!

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR). Habár törvénytelen, de a szerbek lakta önkormányzatokban sok helyen a szerb dinár is elfogadott fizetőeszköz A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetők a készpénzkiadó automaták.

Időjárás: Koszovó éghajlata kontinentális, az a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg. 

Légszennyezettség: Pristinában gyakran – különösen a téli fűtési időszak alatt – szennyezett a levegő. Az aktuális levegőszennyezettségi adatokról a következő honlapon tájékozódhat: http://aqicn.org/city/kosovo/pristina/us-consulate 

Közlekedés: A zöld kártya nem érvényes Koszovóban, ezért gépkocsival történő belépéskor minimum 15 napra érvényes kötelező biztosítást kell kötni a határon. 

A  helyi állampolgárok csak részben tartják be a közlekedési szabályokat. Különösen figyelni kell a körforgalmakban, ahol sokszor kaotikus állapotok alakulnak ki. Balesetnél, ideértve a legkisebb koccanást is, rendőrt kell hívni! Az utak állapota változó. 

Vallási és viselkedési kultúra: Koszovó lakosságának több mint 90%-a muszlim, azonban a társadalom jórészt szekularizált, és a muszlim vallás jelenléte – különösen a városokban - nem érzékelhető látványosan.  

Közegészség, egészségügyi helyzet: Jelenleg kötelező védőoltás nem szükséges. Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszer biztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre.

Segélyhívó számok: Mentők: Mobil - 194 – vezetékes - 94; Tűzoltók: mobil -193, vezetékes - 93; Rendőrség: mobil – 192 vagy 112, vezetékes - 92

Egyéb információ:

Koszovó Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és konzuli hivatal, Pristina