Európa

Mai napon is érvényes: 2019.12.13. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Pristina

Aktuális:

2019. 10. 21.
Az északi, többségében szerbek lakta területeken a koszovói rendőrség bűnözők elleni, 2019. májusában, illetve 2019. október 17-én végrehajtott akciója miatt feszült a helyzet, ezért továbbra sem ajánljuk Koszovó északi területeire az utazást. Az ország egyéb területein a közbiztonság jó, de javasoljuk, hogy kerüljék a politikai jellegű tömegrendezvényeket mivel ezek könnyen erőszakossá is válhatnak. Nagyobb tüntetéseket főként Pristina belvárosában (Zahir Pajaziti tér, Teréz Anya sétány, Luan Haradinaj utca, könyvtár környéke) tartanak.  

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági besorolása:

„I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta a többségében szerbek lakta, négy észak-koszovói tartományt (Észak-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok, Leposavic) térkép >> 

Az ország többi területét pedig a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta. 

A Koszovói Köztársaság általános közbiztonsági helyzete jó, azonban a feszült politikai helyzet miatt fokozott a kockázat. 

Terrorizmus 

Az országban közvetlen terrorfenyegetettség nincs, szélsőségesek eddig nem követtek el terrorcselekményt Koszovó területén, ezért a szokásos óvatosságot javasoljuk a Koszovóba utazó magyar állampolgároknak. 

Bűnözés

Koszovóban a közbiztonság megfelelő, a külföldiek sérelmére elkövetett – elsősorban vagyoni: lopás, zsebtolvajlás - bűncselekmények száma viszonylag csekély. A hagyományok és a háborús évek következményeként nagy számban van az állampolgároknál engedély nélküli lőfegyver. Ennek ellenére a fegyverekkel elkövetett visszaélések száma nem magas, azoknak a többsége az északi – szerbek lakta - területeken fordul elő.

Földrengés

Az ország földrengés szempontjából érzékeny sávban húzódik, aminek következtében viszonylag gyakoriak a földmozgások.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az országból történő kilépés napját meghaladóan legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN
(Mikrocsippel ellátott, biometrikus adatokat tartalmazó személyazonosító igazolvány, és a mikrocsippet nem tartalmazó, nem biometrikus, kártya formátumú személyigazolvány is). 

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Megjegyzés:

A személyazonosító igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok okmányukat szabadon használhatják a koszovói határátkelő állomásokon, a repülőteret is beleértve.

Abban az esetben, ha az utazó Koszovóból más ország területére útlevéllel lép be és visszafelé Koszovón keresztül Szerbia felé akarja elhagyni az országot, a szerb hatóságok nem engedélyezik a belépést Szerbiába, mivel a koszovói határt nem ismerik el. Ebben az esetben az utazó egy  harmadik országon keresztül - pl. Macedónia – tud  belépni Szerbiába, vagy javasoljuk a személyi igazolvány használatát a határátlépéshez.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy közúti határátkelőként csak az alábbi hivatalos határátkelőhelyek működnek, a be- és kilépéshez ezeket használják! 

Albánia – Koszovó viszonylatban: Gjakovë – Q.Morinë,  Gjakovë -  Q.Prushit, Prizren - Vërmicë

Macedónia – Koszovó viszonylatban: Fusha e Pajtimit –Glloboqicë, Kaçanik-Hani Elezit

Montenegró – Koszovó viszonylatban: Pejë – Kullë

Szerbia – Koszovó viszonylatban: Gjilan - Dheu i Bardhë,  Gjilan – Muçibabë, Prishtinë-Mutivodë, Podujevë – Merdarë, Mitrovicë – Bërnjak, Mitrovicë – Jarinje

A naprakész lista, illetve további információ az alábbi honlapon található: https://mpb.rks-gov.net/QKMK.aspx

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermekeknek érvényes útlevéllel kell rendelkezniük, valamint szükséges a közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat. A dokumentumot a hatóságok albán mellett angol nyelven is elfogadják.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 napot nem meghaladó beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges 

Vízumok egyéb célú beutazás esetén kérjük forduljon Koszovó Budapesti Nagykövetségéhez 

Házikedvencek beutazása: 

NÉBIH
Pettravel

Vám:

https://dogana.rks-gov.net 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Ki- és beutazáskor be kell jelenteni, ha 10 ezer eurónál nagyobb összegű készpénz van az utazónál! A bejelentés elmulasztása esetén elkobozhatják a teljes összeget!

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR). Habár törvénytelen, de a szerbek lakta önkormányzatokban sok helyen a szerb dinár is elfogadott fizetőeszköz A fővárosban és a vidéki városokban könnyen elérhetők a készpénzkiadó automaták.

Időjárás: Koszovó éghajlata kontinentális, az a magyar évszakoknak megfelelően alakul. A nyár meleg és száraz, a tél csapadékos és hideg. 

Légszennyezettség: Pristinában gyakran – különösen a téli fűtési időszak alatt – szennyezett a levegő. Az aktuális levegőszennyezettségi adatokról a következő honlapon tájékozódhat: http://aqicn.org/city/kosovo/pristina/us-consulate 

Közlekedés: A zöld kártya nem érvényes Koszovóban, ezért gépkocsival történő belépéskor minimum 15 napra érvényes kötelező biztosítást kell kötni a határon. 

A  helyi állampolgárok csak részben tartják be a közlekedési szabályokat. Különösen figyelni kell a körforgalmakban, ahol sokszor kaotikus állapotok alakulnak ki. Balesetnél, ideértve a legkisebb koccanást is, rendőrt kell hívni! Az utak állapota változó. 

Vallási és viselkedési kultúra: Koszovó lakosságának több mint 90%-a muszlim, azonban a társadalom jórészt szekularizált, és a muszlim vallás jelenléte – különösen a városokban - nem érzékelhető látványosan.  

Közegészség, egészségügyi helyzet: Jelenleg kötelező védőoltás nem szükséges. Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Az éttermek az élelmiszer biztonság szempontjából megfelelőek, az éttermek többsége tiszta, gazdag választékkal és kedvező árakkal áll a vendégek rendelkezésre.

Segélyhívó számok: Mentők: Mobil - 194 – vezetékes - 94; Tűzoltók: mobil -193, vezetékes - 93; Rendőrség: mobil – 192 vagy 112, vezetékes - 92

Egyéb információ:

Koszovó Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és konzuli hivatal, Pristina