Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Varsóban nagykövetség és konzuli hivatal; Krakkóban főkonzulátus; Alkonzulátus Wroclaw; Főkonzulátus Gdansk

Aktuális:

2022. 05. 02.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Lengyelország  2022. március 28-tól megszüntetett minden korábbi, az országba történő beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozást.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: Nincsen külön szabályozás.

g. Tranzitálási szabályok: Nincsenek.

h. Mentesség a célország beutazási feltételei alól: Nincsenek.

i. Egyéb hasznos információ

Hivatalos Koronavírus információk: https://www.gov.pl/web/coronavirus

Határőrség: https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/informacje-dla-podrozny/9324,Infolinia-COVID-19COVID-19-Helpline.html (Az angol nyelvű tájékoztató a lengyel nyelvű alatt található.)

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból: Nincs korlátozás.

Ajánlott ellenőrizni a harmadik országba való beutazási korlátozásokat. Lengyelországból való hazatérés esetén a tranzit országokban érvényes szabályokat ellenőrizni szükséges: Szlovákia itt, Cseh Köztársaság itt.

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a PRfiuE2w2a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a wGcjybbwu7wNzR0Z0a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok: 

A napi fertőzöttek száma jelenleg 100-500 körül mozog. 2022. március 28-tól eltörlésre kerültek a járványügyi korlátozások. A maszk használata sem kötelező, kivéve: gyógyszertárakban és egyéb egészségügyi intézményekben. 

Hol lehet tesztet készíteni? A mobil szűrőállomások listája >> (Mielőtt mobil állomáson teszteltetné magát, javasoljuk, hogy érdeklődjön a teszt eredményhez való hozzáférhetőségről. Információink szerint a drive thru pontokon végzett teszt eredmények eléréséhez elektronikus regisztráció szükséges az alábbi linken. A fiók létrehozására vonatkozó útbaigazítás ezen a linken található.

Koronavírus és oltási információk: 

Az egészségügyi alapellátást nyújtó háziorvosi rendelők címét a következő kereső felületen lehet megtalálni: https://zip.nfz.gov.pl/GSL/GSL/POZ

Biztonság:

A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazás! Az ország a III-as biztonsági kategóriába tartozik.  

A lengyelországi biztonsági helyzet alapvetően jónak mondható, a közbiztonság megfelelő szintű. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy Lengyelország - a fokozódó migrációs nyomás miatt  -  szükségállapotot hirdetett szeptember 2-án a Belarusz határ menti Podlaskie és Lubelskie vajdaságokban, 3 km-es körzetben, 418 km hosszú szakaszon. Ugyan a 60 napos rendkívüli állapot december 1-vel megszűnt, az új határvédelmi törvény értelmében az összes korlátozó intézkedés továbbra is fennmarad 2022. június 30-ig. 

Az érintett települések listája itt található: 

https://samorzad.infor.pl/wiadomosci/5313561,Stan-wyjatkowy-na-Podlasiu-i-lubelszczyznie-lista-183-miejscowosci-Tabela.html

A szükségállapot hatálya alá tartozó területeken korlátozások kerültek bevezetésre: A szükségállapot hatálya alá tartozó zónába az ottani lakosokon kívül mások csak külön engedéllyel léphetnek be!

További korlátozások: többek között felfüggesztették a gyülekezések szervezéséhez való jogot, tömegrendezvények szervezését,  a 18. életévüket betöltött személyeknek a nyilvános helyeken személyazonosító igazolvánnyal vagy más, személyazonosságukat igazoló okmánnyal, 18 év alatti diákoknak iskolai igazolvánnyal szükséges rendelkezniük, bizonyos kijelölt helyeken tilos a tartózkodás, illetve korlátozták a lőfegyverek, lőszerek egyéb pirotechnikai eszközök birtoklásának jogát. 

Terrorizmus

Az ország terrorista cselekmények szempontjából nem veszélyeztetett. A 2016. július 2-án életbe lépett terrorellenes intézkedésekről szóló törvény alapján 4 szintű riasztás - ALFA, BRAVO, CHARLIE, DELTA (legmagasabb) – bevezetéséről  dönthet a miniszterelnök vagy sürgős esetekben a belügyminiszter. 

Utazás, közlekedés biztonsága 

Vonatokon, legfőképpen a nemzetközi járatokon lopás előfordulhat. A közutak állapota közepesnek minősíthető, az utak általában forgalmasak, gyakoriak a közúti balesetek. 

Bűnözés

Egyes nagyvárosok bizonyos kerületeiben (Varsóban Praga, Bielany, Wola kerületek egyes részei, Krakkóban Nowa Huta lakótelepei) előfordulnak rablások, a lopások, a testi sértések, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.  A leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények a lopások, autófeltörés, autók, kézitáskák, pénztárcák, bankkártyák, mobil telefonok, laptopok eltulajdonítása. Pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön ügyelni kell a zsebtolvajokra. A gépkocsit ajánlott éjszakára őrzött parkolóba helyezni. Figyelem: A lengyel rendőrség okmányok elvesztésének bejelentésénél általában nem ad jegyzőkönyvet, csupán lopás bejelentéséről készül hivatalos irat. Lopás esetén kérjük, keressék fel az első helyi rendőrkapitányságot és kérjenek jegyzőkönyvet az esetről. Az úti okmányok eltulajdonítását valamelyik képviseletünk egyikén: Varsói Nagykövetség Konzuli Osztályán/a Krakkói Főkonzulátuson/ a Wroclawi Főkonzulátuson/ a Gdanski Főkonzulátuson haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutástól számított 3 munkanapon belül be kell jelenteni, erről jegyzőkönyv készül.

Javasolt szórakozóhelyek előtt kínált alkoholos italok fogyasztásának elkerülése, mellyel a különböző éjszakai klubokba csábítják az érintettet. Több olyan bejelentés érkezett, mely szerint ezek az italok emlékezetkihagyást ingerlő kábítószereket tartalmazhatnak, és ennek következménye bankkártyáról vagy készpénz formájában történő pénzeltulajdonítás, mely nem valós számlák kiszámlázásával és kifizetésükre való kötelezéssel jár. Országszerte több hasonló eset jutott hivatalunk tudomására.   

Ajánlatos körültekintően kezelni a különböző online megrendeléseket (autóvásárlás, apartmanok foglalása, stb). Több olyan eset előfordult, ahol a szolgáltató nem valós cég volt, a kifizetést követően nyomtalanul eltűnt.  

Természeti és egyéb katasztrófák

Előfordulhatnak árvizek, elsősorban a déli országrészben.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

    

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Konkrét szabályozás nincs erre vonatkozóan Lengyelországban. Azonban javasolt, hogy az utazó gyermek rendelkezzen szülei hozzájáruló nyilatkozatával, benne a legfontosabb elérhetőségekkel (kiskorú, kísérő, szülők születési adatai; a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma; a külföldi tartózkodás célja, pontos helye), lengyel, de legalább angol nyelven kiállítva és letanúzva. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges. 

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/poland.cfm

Vám:

www.mf.gov.pl/sluzba-celna/kontakt/informacja-sluzby-celnej

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Złoty (PLN).

Közúti közlekedés, ellenőrzés, ittas vezetés: A közúti ellenőrzések száma kifejezetten magas. A szabálysértésért kirótt büntetések meglehetősen magasak.

Lengyelországban ittas állapotúnak minősül az a vezető, akinek véralkohol szintje eléri a 0,5 ezreléket. Ez már büntetőeljárást von maga után; 0,2-0,5 ezrelék közötti alkoholos befolyásoltság alatti vezetés szabálysértésnek minősül. Büntetőeljárás esetében az ittas vezetőt őrizetbe veszik, majd gyorsított eljárás keretében tárgyalják az ügyét. Ez a gyakorlatban max. 48 órás tartózkodást jelent a rendőrőrsön.

Túrázás:

Tájékoztató fuvarozók részére:

A lengyel-belorusz határon lévő aktuális helyzettel kapcsolatban az alábbi honlapon lehet tájékozódni:

https://www.mkfe.hu/hu/mediamenu/hirek/belf%C3%B6ldi-h%C3%ADrek/11783-ukrajna-a-g%C3%A9pkocsivezet%C5%91k-regisztr%C3%A1ci%C3%B3j%C3%A1t-is-k%C3%A9ri-a-konzuli-szolg%C3%A1lat.html

Az utazás, fuvarszállítás megkezdése előtt érdemes nagyon alaposan tájékozódni a szabályokról, az engedélyekről. A bírságok gyakran irreálisan magasak.

A kiszabott bírságot legcélszerűbb készpénzben, zlotyban fizetni, átutalás esetén meg kell várni míg az összeg beérkezik a kívánt számlára. Ez külföldi utalás esetén akár két munkanap is lehet. Csupán az átutalásról szóló bizonylatot nem fogadják el a lengyel szervek. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/9/b6/c1000/kozuti_aruszallitas_ellenorzes_rendszerPL170407.pdf

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/a/b6/c1000/bejelentes_koteles_termeklista170407mell.pdf

Díjköteles autópálya szakaszok: http://a1.com.pl/; http://a1.com.pl/en/  

Az úthasználati rendszerrel kapcsolatos információkért kérjük, látogassák meg a hwww.viatoll.pl  hivatalos honlapot, vagy hívják a +48 225 211 010 telefonszámot, illetve írjanak az aUPWxiGRfsdxmsa9NzzYZTMTjaW5mb0B2aWF0b2xsLnBs e-mailcímre. 

FIGYELEM: 2021. június 1-től megváltozik az úthasználati díj elektronikus beszedésének rendszere. A 2021. július 1-jétől érvényben lévő VIATOLL rendszert felváltja az e-TOLL rendszer.  

Az új korszerű és felhasználóbarát e-TOLL rendszer műhold helymeghatározási és a vezeték nélküli adattovábbítási technológián alapszik. Lehetővé teszi a lengyelországi autópályák, gyorsforgalmi utak és a közutak díjköteles szakaszainak igénybevételét. Az üzemeltetők egy átmeneti időszakot terveztek be, amikor mindkét rendszer működni fog.

Elérhető információk (több nyelven) az etoll.gov.pl honlapon.

Az e-toll rendszer használata - lépésről lépésre 

1.       Az e-TOLL használatához nem kell aláírni szerződést csupán elvégezni a regisztrációt és létrehozni egy Internetes Ügyfél Fiókot (IKK). Ez elvégezhető: 

  • Online az etoll.gov.pl oldalon 
  • Személyesen az Ügyfél Szolgáltató Helyeken 
  • Egyes flottakártya üzemeltető segítségével, amelyek ajánlják az E-Toll szolgáltatásokat.

2.       Adattovábbítás a rendszerbe

Az áthaladás díjának kiszámítására vonatkozó adatok elektronikus továbbításának elérhető módjai:

Az e-TOLL alkalmazás mobil készülékre - ingyenesen letölthető a Google Play vagy AppStore alkalmazásban és lehetővé teszi az elszámoló számla feltöltését és állapotának figyelését, valamint az érzékeny áruk szállításával foglalkozó szállítmányozók kötelezettségeinek teljesítését a sent-GEO rendszerben. 

A fedélzeti készülék (OBU - On Board Unit) - megszerezhető az E-Toll hálózatot kiszolgáló helyeken vagy az OBU elosztó hálózat egyik a szereplőjénél.

A Külső Lokalizációs Rendszer (ZSL) 

  • ellenőrizni kell, hogy a járműben már telepített ZSL rendszer kompatibilis-e az e-TOLL rendszerrel, 
  • az elszámoló számla állapotának figyelemmel kíséréséhez párosítani kell az ZSL eszközt a mobil alkalmazással, vagy használhatja az IKK fiókot.

3.         Fizetés

A díjköteles útszakaszon való áthaladás díjának fizetése többféle elszámolási formában történhet: 

  • elszámoló számla előtörlesztés üzemmódban – a regisztráláskor feltöltött kártya eszközeiből 
  • elszámoló számla időszakos  fizetési üzemmódban biztosítékkal – regisztráláskor rendelkezésre áll a lehetőség, hogy létrehozza a számla biztosítékát betét (pénzbefizetés) banki / biztosító társasági garancia vagy harmadik alany kezessége formájában. A megfelelő biztosíték jóváhagyásának pillanatáig a fiókot előtörlesztés módban használhatja.

Minden felhasználói számlára több járművet is lehet regisztrálni.

FONTOS: A viaTOLL rendszer leállítása pillanatában megszűnik a meglévő biztosítékokra aláírt megállapodások érvényessége. A banki és biztosítási garancia esetében, az e-TOLL rendszerben szükség lesz a dokumentum új formátumban történő benyújtására.

Az e-Toll keretében használható az Európai Elektronikus Fizetési Szolgáltatások (EETS) rendszer is. 

FONTOS: 2021. december 1-je óta az A2 és A4 autópályákon kizárólag az e-TOLL rendszer működik. Az A2 Konin-Stryków és az A4 Wrocław-Sośnica útdíjas szakaszok díját  a személygépkocsik és motorkerékpárok kizárólag elektronikus formában tudják megfizetni. Figyelem: az autópálya díjköteles szakaszára behajtókat és kihajtókat sorompók vagy egyéb jegyszedő automaták nem tartóztatják fel, a forgalom zökkenőmentesen halad.

Fizetési mód: 

  • e-jeggyel történik, amely az új e-TOLL PL BILET alkalmazásban, az e-TOLL rendszer partnereinek alkalmazásaiban és a partnerek értékesítési hálózatában vásárolható meg;
  • az e-TOLL PL alkalmazás segítségével vagy a földrajzi helymeghatározási adatokat az e-TOLL rendszerbe továbbító OBU/ZSL fedélzeti egység segítségével.

További információ az etoll.gov.pl weboldalon a „könnyű járművek” fülön olvasható EN, DE, RU, UA, BY, SK, CZ, LT nyelveken. 

Az angol nyelvű tájékoztató ITT olvasható. 

Figyelem! Konzuli segítségnyújtására, a helyszínen eljáró hatóság felé, panasz továbbítása formájában nincs lehetőség!

Alkoholfogyasztás: Lengyelországban az utcákon, parkokban és egyéb nyilvános helyeken alkohol tartalmú italokat fogyasztani TILOS. A szabálysértés pénzbüntetést von maga után.  

Egészség,- és utasbiztosítás: Turista helyeken ajánlott az értéktárgyak biztonságos megőrzéséről gondoskodni, úti okmányokról az utazást megelőzően fénymásolatot készíteni.

Eltűnt gyermekek felkutatása: Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal.

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Kedvezmények: Lengyelországban a tömegközlekedési eszközökön 26 év alatt csakis és kizárólag lengyel felsőoktatási intézmény által kiállított vagy ISIC - International Student Identity Card - diákigazolványokkal vehetők igénybe a diákkedvezmények, a magyar diákigazolványokat nem fogadják el. ISIC kártyát Lengyelországban az alábbi linken felsorolt irodákban (főleg utazási irodák) lehet csináltatni és egy évig érvényesek a kiállítás dátumától:  www.isic.pl/pl/gdzie-mozna-wyrobic-karte.html, azonban célszerű még utazás előtt, Magyarországon beszerezni a nemzetközi  diákigazolványt: www.isic.hu/hol-valthatod-ki

Western Union - gyors pénzátutalási szolgáltatás: Kérjük, mielőtt elindulnak Lengyelországba, ismerkedjenek meg a Western Union gyors pénzátutalási szolgáltatással. Western Union honlapján és központi ügyfélszolgálatánál (+36 1 235 84 84) tájékozódhat bővebben.

Időjárás: Magyarországnál hűvösebb, csapadékosabb, kevesebb a napsütéses órák száma.

Ünnepek: jan. 1., jan. 6., Nagypéntek, Húsvét hétfő, máj. 1., máj. 3.- Alkotmány ünnepe, Úrnapja, aug. 15. - Nagyboldogasszony napja, nov. 1., nov. 11. – Függetlenség ünnepe, dec. 25-26.- Karácsony

Hasznos, sürgőségi telefonszámok: A külföldi turisták részére működik egy „Biztonsági telefonvonal”, amelyen különböző problémák esetén angol, német és orosz nyelven kérhető segítség, tájékoztatás. Az infóvonalon nagyon széles körű tájékoztatás kérhető (pl. különböző kedvezmények az egyes városokban tömegközlekedésre, belépőjegyekre). Vonalas telefonról hívható szám: + 48 801 888 844, +4822 278 7777. Mobil telefonról: +48 608 599 999

További fontos telefonszámok: 
Sürgősségi telefonszám: 112
vonalas telefonról: +48 801 888 844, +48 22 278 7777 
mobilról: +48 608 599 999
Rendőrség: 997
Mentő: 999
Tűzoltók: 998
Határőrség: +48 (0) 22500 4444
Sürgősségi autómentő: 19637
Közlekedési információk: 19111

Egyéb tájékoztatók:

Magyarország Nagykövetsége Varsó
Magyarország Főkonzulátusa Krakkó
https://www.lengyelorszag.travel/hu