Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Varsóban nagykövetség és konzuli hivatal; Krakkóban főkonzulátus; Alkonzulátus Wroclaw; Főkonzulátus Gdansk

Aktuális:

2021. 04. 16.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

Figyelem: Március 20 - április 25. között országos lockdown érvényes Lengyelországban. A  napi fertőzések száma 30 ezer körül mozog, nagyon magas a napi elhalálozási szám is, ezért a kormány április 25-ig meghosszabbította az eddig érvényes korlátozásokat (részletek a 3. pontban).  

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A schengeni övezetből bejövőknek – bármilyen járművel érkezzenek – kötelező a 48 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén teszt ahhoz, hogy ne kelljen 10 napos karanténba vonulniuk. Azért, hogy a rendelkezéseket maradéktalanul betartassák, minden nyitva tartó határátkelőn bevezetik az egészségügyi ellenőrzést. (A karantén alóli kivételek az e. pontban olvashatóak.)

A Schengenen kívülről érkezetteknek nem ismerik el a hozott tesztjüket, nekik a beutazást követően tesztet kell készíteniük vagy karantéba kell vonulniuk.  Amennyiben a teszt negatív, elhagyhatják a karantént. 

b. Kell-e teszt? Igen.

A schengeni övezetből bejövőknek – bármilyen járművel érkezzenek – kötelező a 48 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén teszt ahhoz, hogy ne kelljen 10 napos karanténba vonulniuk. Azért, hogy a rendelkezéseket maradéktalanul betartassák, minden nyitva tartó határátkelőn bevezetik az egészségügyi ellenőrzést.

További kivételek 2. e.) pont

A Schengenen kívülről érkezetteknek nem ismerik el a hozott tesztjüket, nekik a beutazást követően tesztet kell készíteniük vagy karantéba kell vonulniuk.  Amennyiben a teszt negatív, elhagyhatják a karantént.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

Sem a külső, sem a belső határ átlépésekor. 

A külső határ átlépésekor a karanténra vonatkozó információt meg kell adni. 

Amennyiben rendelkeznek olyan dokumentummal (pl. negatív PCR teszt, igazolás a felvett két adag oltásról, igazoltan átestek a COVID vírusfertőzésen), amely a kivételi kategóriába tartozást igazolja, úgy javasoljuk, hogy a repülőgépen kitöltendő lokalizációs laphoz annak fénymásolatát tűzzék hozzá. Információink szerint, amennyiben lokalizációs lapból nem  derül ki egyértelműen, hogy az adott személy a dokumentumai alapján karanténmentességet élvez, úgy a lengyel járványügyi hatóság karanténba helyezheti, és azt követően kell majd bizonyítani a karanténmentességre való jogosultságot.  

d. Oltás: oltási kötelezettség nincs

Mentesülnek a karantén- és tesztelési kötelezettség alól azok, akik igazolják, hogy valamelyik - az EU által jóváhagyott – COVID-19 (2 adag) oltóanyaggal lettek beoltva. Az elfogadott oltóanyagok >>; (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az oltás típusát, az oltóanyag beadásának dátumait, formailag egy lengyel/angol nyelvű, pecséttel ellátott orvosi papírnak kell lennie. 

e. Karanténkötelezettség:

A schengeni övezetből bejövőknek – bármilyen járművel érkezzenek – kötelező a 48 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén teszt ahhoz, hogy ne kelljen 10 napos karanténba vonulniuk. Azért, hogy a rendelkezéseket maradéktalanul betartassák, minden nyitva tartó határátkelőn bevezetik az egészségügyi ellenőrzést. 

Az alábbi személyi kategóriák mentesülnek a karanténkötelezettség és tesztelési kötelezettség alól a belső  határ átlépését követően:  

 • igazolják, hogy valamelyik - az EU által jóváhagyott – COVID-19 (2 adag) oltóanyaggal lettek beoltva. Az elfogadott oltóanyagok >>; (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson)
 • a beutazást megelőző  6 hónapon belül otthoni izoláció/kórházi kezelés során átestek a koronavírus fertőzésen és ezt lengyel/angol nyelvű pecséttel ellátott orvosi papírral igazolni tudják;  
 • ingázó munkavállalók (szomszédos országokban/Lengyelországban), a repülőgéppel beutazókra nem vonatkozik:
 • a fegyveres erők testülete;
 • a diplomáciai, konzuli testület és nemzetközi szervezetek tagjai, valamint a diplomata útlevéllel érkező személyek;
 • nemzetközi szállítmányozásban résztvevő járművezetők; 
 • hivatásos járművezetők, akik 7 személynél több, de 9 személynél  kevesebb  utast szállítanak; 
 • légijárművek személyzete; 
 • tengerészek és a tengeri hajók legénységének tagjai 

A kivétel körébe tartozást dokumentummal kell igazolni.

Amennyiben rendelkeznek olyan dokumentummal, amely a kivételi kategóriába tartozást igazolja (pl. negatív PCR teszt, oltási igazolás), úgy javasoljuk, hogy a repülőgépen kitöltendő lokalizációs laphoz ennek a dokumentumnak a fénymásolatát tűzzék hozzá. Információink szerint, amennyiben lokalizációs lapból nem  derül ki egyértelműen, hogy az adott személy a dokumentumai alapján karanténmentességet élvez, úgy a lengyel járványügyi hatóság karanténba helyezheti, majd azt követően kell bizonyítani a karanténmentességre való jogosultságot. 

A Schengenen kívülről érkezetteknek nem ismerik el a hozott tesztjüket, nekik Lengyelországban karantéba kell vonulniuk, és új tesztet készíteniük. Amennyiben ez negatív, azonnal elhagyhatják a karantént. 

A karantén/izoláció 10 napig tart, és nem minden esetben végződik teszteléssel. A karantén kötelezettség megszegése 30 ezer zloty összegű pénzbírsággal jár. 

Karantén kiszabása esetén okos telefonjára telepíteni kell az "Otthoni karantén” („Kwarantanna domowa”) alkalmazást - letölthető az App Store-ból vagy a Google Play-ből -, telepítése után regisztrálni kell a telefonszám segítségével.

Ha szükségesnek tartja a kapcsolatfelvételt a járványügyi hatósággal (SANEPID), akkor az alábbi  infóvonalat hívhatja: +48 22 25 00 115.

f. Üzleti célú beutazás:

A határon való a beutazáskor a belépést megelőző 48 órán belül kézhez vett negatív PCR típusú vagy antigén COVID tesztet kell bemutatni.  

A 3,5 tonnát meg nem haladó járművek sofőrjei szabadon beléphetnek a Lengyel Köztársaság területére áruszállítási céllal.

Nincsen szüksége negatív PCR/ klinikai antigén tesztre azoknak, akik
 • igazolják, hogy valamelyik - az EU által jóváhagyott – COVID-19 (2 adag) oltóanyaggal lettek beoltva. Az elfogadott oltóanyagok >>; (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson)
 • a határátlépést megelőző 6 hónapon belül otthoni izoláció/kórházi kezelés során átestek a koronavírus fertőzésen és ezt lengyel/angol nyelvű pecséttel ellátott orvosi papírral igazolni tudják. 

Amennyiben rendelkeznek olyan dokumentummal, amely a kivételi kategóriába tartozást igazolja (pl. negatív PCR teszt), úgy javasoljuk, hogy a repülőgépen kitöltendő lokalizációs laphoz a ennek a fénymásolatát tűzzék hozzá. Információink szerint, amennyiben lokalizációs lapból nem  derül ki egyértelműen, hogy az adott személy a dokumentumai alapján karanténmentességet élvez, úgy a lengyel járványügyi hatóság karanténba helyezheti, és azt követően kell majd bizonyítani a karanténmentességre való jogosultságot.

g. Tranzitálás:

A Lengyelországon keresztüli tranzitáláshoz a beutazást megelőző 48 órán belül kézhez vett negatív PCR típusú vagy antigén COVID teszteredmény bemutatása szükséges (szerológiai gyorsteszt nem elfogadott). 

Kivéve: 

 •  ha igazolni tudják, hogy az EU által elfogadott vakcina valamelyikével (2 adag) lettek beoltva vagy 
 • otthoni izoláció/kórházi kezelés során átestek a koronavírus fertőzésen és ezt lengyel/angol nyelvű pecséttel ellátott orvosi papírral igazolni tudják. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy repülőgép társaságok külön szabályozást írhatnak elő. Előfordult, hogy a LOT lengyel állami légitársaság lengyelországi tranzit esetén nem engedte fel a tranzitáló személyt a célországi járatra, mivel az abba az országba való belépési lehetőség feltételei nem érvényesültek. Ezért javasoljuk, hogy a célországba való beutazás feltételeit minden esetben nézzék meg. 

h. Kiutazás az országból: Nincs korlátozás.

(Ajánlott ellenőrizni a harmadik országba való beutazási korlátozásokat. Lengyelországból való hazatérés esetén a tranzit országokban érvényes szabályokat ellenőrizni szükséges: Szlovákia itt, Cseh Köztársaság itt.) 

Március 11-i bejelentés szerint a szlovák rendőrség fokozott ellenőrzést folytat – többek között - a lengyel – szlovák és a szlovák – magyar határszakaszon. A kisebb határátkelők zárva lehetnek. A rendőrség 1659 EUR összeggel bünteti a lezárásokat semmibe vevő szabálysértőket.

i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a WXlHnaOqualh8UNZM2xYMa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a CowD3mjNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen is. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) Milyen helyi járványügyi szabályokat kell betartani: 

Lengyelország nemzeti karanténban van. A járványügyi helyzet egyre súlyosabb. Lengyelország tavaly március óta a legnehezebb pillanatokat éli át. Az egészségügy a kapacitásainak határaihoz érkezett.  A napi új visszaigazolt megbetegedések száma már meghaladta a 34 ezer főt.  Az aktuális fertőzöttek száma kb. 380 ezer, eddig több mint 2 millióan kapták el a koronavírust. Magas a napi elhalálozási ráta is (500-600 fő). 

Március 20-tól április 25-ig a kormány az egész országra kiterjedő lockdownt hirdetett: újra bezártak az iskolák, bevásárlóközpontok, mozik, a színházak, a sípályák, az uszodák, művészeti galériák, múzeumok, hotelek, szaunák, fitnesztermek, kaszinók, szünetelnek egyes szolgáltatások: szépségszalonok, fodrászüzletek, bezártak a nagy alapterületű bútoráruházak, építőanyag üzletek, a 100 m2 nagyobb területű üzletekben minden 20 m2-re juthat egy fő. A sportlétesítményeket kizárólag versenysportra lehet használni. 

A hotelek az alábbi személyi kategóriákat fogadják:

A felsorolásban – többek között – azok a külföldiek is igénybe vehetik a szállodát, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják folytatni útjukat, továbbá: 

 • katonák, egyenruhás szervek, 
 • egészségügyi dolgozók, 
 • versenyzők, edzők és az őket kísérő személyzet tagjai, sportbírók 
 • repülőgép, hajók, vonatok személyzetének tagjai,
 • közúti fuvarozással foglalkozó sofőrök,
 • egészségügyi ellátásban részesülők és azok gondviselői, 
 • versenyzők, edzők és az őket kísérő személyzet tagja,
 • valamilyen végzettséget adó záróvizsgára készülők, 
 • a büntető, polgári és bírósági eljárásban részt vevő felek, törvényes képviselőik, tanúik.. stb. 
 • diplomáciai képviseletek, konzuli képviseletek és nemzetközi szervezetek képviselői, valamint családtagjaik, valamint más olyan személyek, akik diplomata útlevéllel rendelkeznek 
 • a Frontex munkatársai, 
 • befektetési projekteket végrehajtó személyek, stb. 

A teljes listát a hatályos kormányrendelet 3. fejezetében, a 9 §, 3. pontjában lehet megtalálni itt

Maszk viselése kötelező közterületen, középületekben. A száj és az orr eltakarása kizárólag védőmaszkokkal lehetséges, a sál, a kendő vagy az átlátszó műanyag arcmaszk nem elég. Az éttermek zárva tartanak, csak elvitelre lehet rendelni, a gyülekezési jog 5 főre korlátozódott.  A templomokban, az istentiszteletek alatt védőmaszkot kell viselni,  jelenleg 15 nm-ként egy fő tartózkodhat, március 27-től 20 m2-ként egy fő. Tömegközlekedésen az ülőhelyek 50% vagy az összes hely (álló, ülő) 30%-a lehet foglalt. Alkalmi rendezvények (lakodalmak, halotti torok) szervezése tilos. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Lengyelországba beutazó személyek minden esetben rendelkezzenek uniós egészségbiztosítási kártyával! Minden visszaigazolt koronavírus fertőzött beteg – állampolgárságtól függetlenül – a lengyel állampolgárokkal azonos orvosi ellátásban részesül Lengyelországban.

Hasznos weboldalak angol/lengyel nyelven a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban: 

(Mielőtt mobil állomáson teszteltetné magát, javasoljuk, hogy érdeklődjön a teszt eredményhez való hozzáférhetőségről. Információink szerint a drive thru pontokon végzett teszt eredmények eléréséhez elektronikus regisztráció szükséges az alábbi linken. A fiók létrehozására vonatkozó útbaigazítás ezen a linken található.

Koronavírus és oltási információk: 

Az egészségügyi alapellátást nyújtó háziorvosi rendelők címét a következő kereső felületen lehet megtalálni: https://zip.nfz.gov.pl/GSL/GSL/POZ

Amennyiben nem rendelkezik Lengyelországban egészségbiztosítással, úgy közvetlenül az illetékes járványügyi kórházzal léphet kapcsolatba. Először telefonon szükséges egyeztetnie a kórházzal, ezt követően dől el, hogy állapota kórházi kezelést igényel-e, vagy elegendő a házi izoláció. Amennyiben nem tudja elérni a járványügyi kórházat, úgy hívja a 112-es vagy 999-es sürgősségi telefonszámot. A 24-órán át elérhető 800 190 590 számon a Nemzeti Egészségügyi Alap (NFZ) dolgozói adnak felvilágositást. 

Tünetek esetén javasolt az azonnali  telefonos kapcsolatfelvétel az orvossal. A telefonos elérhetőségeket az alábbi linken vajdaságokra lebontva lehet megtalálni, illetve a kereső felületre beírni. 

Koronavírus elleni oltással kapcsolatban itt tájékozódhat.

A tartózkodási joggal rendelkező külföldiek beoltása ugyanolyan feltételek mellett történik, mint a lengyel állampolgárok beoltása. Előfeltétele a jogszerű tartózkodás, tehát az EU-s polgár a három hónapon túli tartózkodását bejelentette és regisztrációs kártyát (A4-es lap) kapott, továbbá rendelkezik PESEL számmal. Az eljárás menete a három hónapon túli tartózkodás bejelentéséhez itt

PESEL igénylésének feltételei és módja angol nyelven itt

A három hónapot meghaladó tartózkodású személyek számára további  releváns információkkal szolgálunk nagykövetségünk weboldalán, az utazási tanácsok menüpont alatt. (Jelenleg szerkesztés alatt.)

 • repülőterek, kikötők, vasutak, buszok működése: a berepülési tilalom január 14-én megszűnt, a járatok csökkentett üzemmódban működnek, a WizzAir jelenleg nem közlekedik. A nemzetközi vonatok Varsó-Budapest között április 4-éig csak a csehországi Bochumin-ig közlekednek. Varsó Centralna – Katowice – Budapest útvonalon előreláthatólag április 4-én indulnak újra a vonatok. A Berlin – Zielona Góra – Wrocław - Budapest vonalon járó vonat fel van függesztve. 
 • a szárazföldi közlekedés: Nincs korlátozás az országon belül. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

A lengyelországi biztonsági helyzet alapvetően jónak mondható, a közbiztonság megfelelő szintű. 

Terrorizmus

Az ország terrorista cselekmények szempontjából nem veszélyeztetett. A 2016. július 2-án életbe lépett terrorellenes intézkedésekről szóló törvény alapján 4 szintű riasztás - ALFA, BRAVO, CHARLIE, DELTA (legmagasabb) – bevezetéséről  dönthet a miniszterelnök vagy sürgős esetekben a belügyminiszter. 

Utazás, közlekedés biztonsága 

Vonatokon, legfőképpen a nemzetközi járatokon lopás, rablás előfordul. A közutak állapota közepesnek minősíthető, az utak általában forgalmasak, gyakoriak a közúti balesetek. 

Bűnözés

Egyes nagyvárosok bizonyos kerületeiben (Varsóban Praga, Bielany, Wola kerületek egyes részei, Krakkóban Nowa Huta lakótelepei) előfordulnak rablások, a lopások, a testi sértések, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.  A leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények a lopások, autófeltörés, autók, kézitáskák, pénztárcák, bankkártyák, mobil telefonok, laptopok eltulajdonítása. Pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön ügyelni kell a zsebtolvajokra. A gépkocsit ajánlott éjszakára őrzött parkolóba helyezni. Figyelem: A lengyel rendőrség okmányok elvesztésének bejelentésénél általában nem ad jegyzőkönyvet, csupán lopás bejelentéséről készül hivatalos irat. Lopás esetén kérjük, keressék fel az első helyi rendőrkapitányságot és kérjenek jegyzőkönyvet az esetről. Az úti okmányok elvesztését, vagy azok eltulajdonítását a Varsói Nagykövetség Konzuli Osztályán vagy a Krakkói Főkonzulátuson haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutástól számított 3 munkanapon belül be kell jelenteni, erről jegyzőkönyv készül.

Javasolt szórakozóhelyek előtt kínált alkoholos italok fogyasztásának elkerülése, mellyel a különböző éjszakai klubokba csábítják az érintettet. Több olyan bejelentés érkezett, mely szerint ezek az italok emlékezetkihagyást ingerlő kábítószereket tartalmazhatnak, és ennek következménye bankkártyáról vagy készpénz formájában történő pénzeltulajdonítás, mely nem valós számlák kiszámlázásával és kifizetésükre való kötelezéssel jár. Országszerte több hasonló eset jutott hivatalunk tudomására.   

Ajánlatos körültekintően kezelni a különböző online megrendeléseket (autóvásárlás, apartmanok foglalása, stb). Több olyan eset előfordult, ahol a szolgáltató nem valós cég volt, a kifizetést követően nyomtalanul eltűnt.  

Természeti és egyéb katasztrófák

Előfordulhatnak árvizek, elsősorban a déli országrészben.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

    

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Konkrét szabályozás nincs erre vonatkozóan Lengyelországban. Azonban javasolt, hogy az utazó gyermek rendelkezzen szülei hozzájáruló nyilatkozatával, benne a legfontosabb elérhetőségekkel (kiskorú, kísérő, szülők születési adatai; a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma; a külföldi tartózkodás célja, pontos helye), lengyel, de legalább angol nyelven kiállítva és letanúzva. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges. 

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/poland.cfm

Vám:

www.mf.gov.pl/sluzba-celna/kontakt/informacja-sluzby-celnej

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Złoty (PLN).

Közúti közlekedés, ellenőrzés, ittas vezetés: A közúti ellenőrzések száma kifejezetten magas. A szabálysértésért kirótt büntetések meglehetősen magasak.

Lengyelországban ittas állapotúnak minősül az a vezető, akinek véralkohol szintje eléri a 0,5 ezreléket. Ez már büntetőeljárást von maga után; 0,2-0,5 ezrelék közötti alkoholos befolyásoltság alatti vezetés szabálysértésnek minősül. Büntetőeljárás esetében az ittas vezetőt őrizetbe veszik, majd gyorsított eljárás keretében tárgyalják az ügyét. Ez a gyakorlatban max. 48 órás tartózkodást jelent a rendőrőrsön.

Túrázás:

Tájékoztató fuvarozók részére: Az utazás, fuvarszállítás megkezdése előtt érdemes nagyon alaposan tájékozódni a szabályokról, az engedélyekről. A bírságok gyakran irreálisan magasak.

A kiszabott bírságot legcélszerűbb készpénzben, zlotyban fizetni, átutalás esetén meg kell várni míg az összeg beérkezik a kívánt számlára. Ez külföldi utalás esetén akár két munkanap is lehet. Csupán az átutalásról szóló bizonylatot nem fogadják el a lengyel szervek. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/9/b6/c1000/kozuti_aruszallitas_ellenorzes_rendszerPL170407.pdf

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/a/b6/c1000/bejelentes_koteles_termeklista170407mell.pdf

Díjköteles autópálya szakaszok: http://a1.com.pl/; http://a1.com.pl/en/  

Az úthasználati rendszerrel kapcsolatos információkért kérjük, látogassák meg a hwww.viatoll.pl  hivatalos honlapot, vagy hívják a +48 225 211 010 telefonszámot, illetve írjanak az SVKQjKMDoELbvqm3OTQaW5mb0B2aWF0b2xsLnBs e-mailcímre. 

Figyelem! Konzuli segítségnyújtására, a helyszínen eljáró hatóság felé, panasz továbbítása formájában nincs lehetőség!

Alkoholfogyasztás: Lengyelországban az utcákon, parkokban és egyéb nyilvános helyeken alkohol tartalmú italokat fogyasztani TILOS. A szabálysértés pénzbüntetést von maga után. 

Egészség,- és utasbiztosítás: Turista helyeken ajánlott az értéktárgyak biztonságos megőrzéséről gondoskodni, úti okmányokról az utazást megelőzően fénymásolatot készíteni.

Eltűnt gyermekek felkutatása: Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal.

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Kedvezmények: Lengyelországban a tömegközlekedési eszközökön 26 év alatt csakis és kizárólag lengyel felsőoktatási intézmény által kiállított vagy ISIC - International Student Identity Card - diákigazolványokkal vehetők igénybe a diákkedvezmények, a magyar diákigazolványokat nem fogadják el. ISIC kártyát Lengyelországban az alábbi linken felsorolt irodákban (főleg utazási irodák) lehet csináltatni és egy évig érvényesek a kiállítás dátumától:  www.isic.pl/pl/gdzie-mozna-wyrobic-karte.html, azonban célszerű még utazás előtt, Magyarországon beszerezni a nemzetközi  diákigazolványt: www.isic.hu/hol-valthatod-ki

Western Union - gyors pénzátutalási szolgáltatás: Kérjük, mielőtt elindulnak Lengyelországba, ismerkedjenek meg a Western Union gyors pénzátutalási szolgáltatással. Western Union honlapján és központi ügyfélszolgálatánál (+36 1 235 84 84) tájékozódhat bővebben.

Időjárás: Magyarországnál hűvösebb, csapadékosabb, kevesebb a napsütéses órák száma.

Ünnepek: jan. 1., jan. 6., Nagypéntek, Húsvét hétfő, máj. 1., máj. 3.- Alkotmány ünnepe, Úrnapja, aug. 15. - Nagyboldogasszony napja, nov. 1., nov. 11. – Függetlenség ünnepe, dec. 25-26.- Karácsony

Hasznos, sürgőségi telefonszámok: A külföldi turisták részére működik egy „Biztonsági telefonvonal”, amelyen különböző problémák esetén angol, német és orosz nyelven kérhető segítség, tájékoztatás. Az infóvonalon nagyon széles körű tájékoztatás kérhető (pl. különböző kedvezmények az egyes városokban tömegközlekedésre, belépőjegyekre). Vonalas telefonról hívható szám: + 48 801 888 844, +4822 278 7777. Mobil telefonról: +48 608 599 999

További fontos telefonszámok: 
Sürgősségi telefonszám: 112
vonalas telefonról: +48 801 888 844, +48 22 278 7777 
mobilról: +48 608 599 999
Rendőrség: 997
Mentő: 999
Tűzoltók: 998
Határőrség: +48 (0) 22500 4444
Sürgősségi autómentő: 19637
Közlekedési információk: 19111

Egyéb tájékoztatók:

Magyarország Nagykövetsége Varsó
Magyarország Főkonzulátusa Krakkó
https://www.lengyelorszag.travel/hu