Európa

Mai napon is érvényes: 2020.10.24. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Varsóban nagykövetség és konzuli hivatal; Krakkóban főkonzulátus; Alkonzulátus Wroclaw

Aktuális:

2020. 10. 22.
KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS!

A járványügyi állapot továbbra is érvényben van Lengyelországban!

Az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is – szabadon beutazhatnak Lengyelország területére. Ugyanakkor felhívjuk az utazni szándékozók figyelmét a jelenlegi aggasztóvá vált koronavírus helyzetre: augusztus óta folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, 2020. 10. 21-re a megbetegedések száma átlepte a lélektani határt, több mint 10 000 fertőzöttet regisztráltak ezen a napon. Eddig több mint 200 000 főnél mutatták ki a COVID-19 vírust.  Az előrejelzések szerint továbbra is erre a tendenciára lehet számítani.  Az egészségügyi miniszter szerint két héten belül akár napi 20 000 megbetegedés is lehet. 

A lengyel Külügyminisztérium felhívta az állampolgárokat, hogy mellőzzék a külföldi utazásokat, csak a legszükségesebb esetekben keljenek útra. A közlemény szerint a visszatérésnél számolniuk kell az időközben esetleg felmerülő nehézségekkel: a karanténkötelezettséggel, a repülési korlátozásokkal, a kiegészítő orvosi vizsgálatokkal. A felhívás újabb szigorításokat vetíthet előre.

Kérünk minden magyar állampolgárt, hogy csak megfelelő egészségbiztosítással (EU kártya) induljon el Lengyelországba!

Augusztus 8-tól a koronavírus által legfertőzöttebb  lengyelországi járásokban vagy teljes egészében, vagy pedig részben visszaállították a korábbi szigorú korlátozásokat. A felosztást a 10 ezer lakosra jutó megbetegedések száma alapján végezték el: azt a járást, vagy járási jogú várost, ahol ez meghaladta a 12-őt, azt piros kategóriába sorolták, ahol meghaladta a 6-ot, azt sárga zónába tették. A listát hetente, csütörtökönként aktualizálják.

2020. 10.10- től  - a magas napi megfertőződések miatt - egész Lengyelországra kiterjesztette a kormány a sárga kategóriába tartozó járásokra  vonatkozó szigorított biztonsági intézkedéseket, kivéve azokra amelyek eleve piros katágóriában vannak. 

Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Adam Niedzielski egészségügyi miniszter október 17. szombattól  újabb szigorú, korlátozó intézkedéseket jelentett be: az ország lakosságának a 70%-a  már a piros zónába kerül átsorolásra, ez a 380 járás és járási jogú város közül 152-őt érint, köztük a legnagyobb vajdasági székhelyeket: Varsót, Krakkót, Gdańskot és Poznańt. Ezekben betiltják az alkalmi rendezvények szervezését, és távoktatásra állnak át a felsőoktatási intézmények, valamint a középiskolák is.

A zónákra vonatkozó leglényegesebb szabályok az alábbiak:  

Sárga zónában érvényes korlátozások: 

 • a védőmaszk viselése közterületen az egész országra nézve kötelező! (kivéve orvosi igazolással);
 • Éttermek csak 6-21 óra között lehetnek nyitva (elvitere lehet rendelni);
 • Október 19-től az alkalmi rendezvényeken pl. lakodalmak, halotti torok, további hasonló eseményeken max. 20 fő vehet részt; lakodalmakon tilos a tánc
 • Gyülekezéseket max. 25 főig lehet szervezni;
 • Sporteseményeket zárt kapuk mögött, közönség nélkül tartja, bezárják az uszodákat, aquaparkokat, edzőtermeket; 
 • Tömegközlekedésen az ülőhelyek 50 % vagy az összes hely (álló, ülő) 30 %-a foglalható el;
 • kulturális rendezvényeken a férőhelyek 25%-a foglalható el
 • 10.17-től a felsőoktatásban és a középiskolákban vegyes oktatást vezetnek be.

A piros zónában érvényes korlátozások: 

 • Maszk viselése közterületen is kötelező (kivéve az orvosi igazolással).
 • Üzletekben pénztáranként 5 személy tartózkodhat;
 • Éttermek csak 6-21 óra között lehetnek nyitva (elvitere lehet rendelni); csak minden második asztal lehet foglalt, maszk viselése belépésnél kötelező, az asztalhoz ülve levehető,
 • október 19-től tilos az alkalmi rendezvények pl. lakodalmak, halotti torok, további hasonló események szervezése; 
 • Templomokban 1 fő / 7 m2 személy tartózkodhat, maszk viselése kötelező;
 • Tömegközlekedésen az ülőhelyek 50 % vagy az összes hely (álló, ülő) 30 %-a lehet foglalt
 • Gyülekezés max. 10 fővel engedélyezett, 1,5 méteres távolságtartással,  
 • 10.17-től a felsőoktatásban és a középiskolákban távoktatást vezetnek be (a gyakorlati oktatást ez nem érinti). 
 • sportrendezvények csak közönség nélkül folytathatók le, bezárják az uszodákat, aquaparkokat, edzőtermeket.
 • vásárok, kongresszusok sem kültéren sem beltéren nem szervezhetőek,
 • vidámparkok és egyéb rekreációs/családi parkok zárva tartanak,
 • mozikban a teljes kapacitás 25%, továbbá 1,5 m távolságtartás, maszkviselés, 
 • szanatóriumok, gyógyfürdők használata, illetve a rehabilitációkon való részvétel 6 napnál nem korábbi negatív COVID-19 teszttel lehetséges,
 • vásárláskor kesztyű viselése vagy kézfertőtlenítés, 
 • klubok, diszkók zárva,
 • kozmetikai szalonokban, fodrásznál egyidőben csak a vendég és a szolgáltatást nyújtó személy tartózkodhat. 
 • sportlétesítményekben kulturális események sem kültéren sem beltéren nem szervezhetőek,  

Szombattól (10.10.) életbe lépett a kormány zéró toleranciát hirdető politikája is, melynek értelmében szigorúbb ellenőrzésekre, büntetésekre számíthatnak a szabályokat megszegők. 

Hasznos weboldalak angol/lengyel nyelven a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban: 

Az egészségügyi tárca nyomatékosan hangsúlyozza az FTM-szabály alkalmazását, vagyis a fertőtlenítés, a távolságtartás, maszk viselése! A járvány eszkalációjának megakadályozása érdekében fontos a társadalmi felelősségvállalás!

A legfertőzöttebb vajdaságok: Sziléziai Vajdaság (Katowice központtal), a Mazóviai vajdaság (Varsó központtal) és  Kis- lengyelországi  vajdaság (Krakkó központtal). 

KARANTÉN:

2020. szeptember 2-tól megváltoztak a karanténra/izolációra vonatkozó szabályok:

Az új szabályozás szerint a fertőzésgyanús személy először a háziorvossal telefonon lép kapcsolatba, aztán – ha tünetei néhány napig nem enyhülnek – személyesen is felkeresi. Az orvos beutalja PCR tesztre, s dönt az esetleges izolációról (otthoni vagy kórházi) is. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, úgy a háziorvos értesíti a tisztiorvosi szolgálatot, akik felveszik a kapcsolatot a pácienssel. Az a külföldi, aki nem rendelkezik Lengyelországban bejelentett lakcímmel//tartózkodási hellyel a karantén-kötelezettséget/izolációt egy kijelölt helyen (hotel/hosztel/internátus, stb.) töltheti.

Néhány esetben a karantént továbbra is a tisztiorvosi szolgálat rendeli el, ez pl. külföldi állampolgárok határátlépésénél jöhet szóba, illetve olyan esetekben, amelyeknél a páciens nem tud a háziorvossal kapcsolatba lépni. 

A karantén/izoláció az eddigi 14 helyett 10 napig tart, és az eddigiekkel ellentétben nem minden esetben végződik teszteléssel. 

A karantén-kötelezettség megszegése 30 ezer zloty nagyságú pénzbírsággal jár. 

Koronavírussal kapcsolatos hivatalos lengyel állami tájékoztatások elérhetőségei:

A Lengyel Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint amennyiben koronavírussal veszélyeztetett területről érkezett az utazó, vagy kapcsolatban állt ilyen személlyel és az influenza tüneteit érzékeli, továbbá 38 C feletti a láza, akkor

 • haladéktalanul értesítse a tartózkodási helye szerinti tisztiorvosi szolgálatot, bővebb információ erről ezen a linken található 
 • jelentkezzen a tartózkodási helye szerinti kijelölt kórház fertőzőbeteg részlegén, kórházak fertőzőbeteg részlegeinek listája >>
 • hívja az alábbi telefonszámot: 800190590, +48800190590 – Nemzeti Egészségpénztár segélyvonala (angol nyelvű menüpont kiválasztása) 

Hasznos linkek a témában:

Beutazási, tartózkodási és egyéb korlátozások Lengyelországban

A lengyel KÜM 2020. 10. 16- án felhívta az állampolgárokat, hogy mellőzzék a külföldi utazásokat, csak a legszükségesebb esetekben keljenek útra. A közlemény szerint a visszatérésnél számolniuk kell az időközben esetleg felmerülő nehézségekkel: a karanténkötelezettséggel, a repülési korlátozásokkal, a kiegészítő orvosi vizsgálatokkal. A felhívás kiadása újabb szigorításokat vetíthet előre.

Enyhítés június 13-tól:

A https://www.gov.pl/web/coronavirus/travelhttps://reopen.europa.eu/hu/map/POL weboldalakon számos információt talál angol nyelven is a beutazási feltételekkel kapcsolatban. 

Lengyelország 2020. június 13-tól megnyitotta belső, EU-s határait. Ezeken a határszakaszokon szabadon, karanténkötelezettség nélkül lehet átutazni, ellenőrzés szúrópróbaszerűen lehetséges, de az uniós polgárok, így a magyar állampolgárok is, azEU külső határain is karantén-kötelezettség nélkül beléphetnek abban az esetben ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn.  A külső határok továbbra is zárva vannak, azokat csak az alábbi személyi kategóriák léphetik át: többek között lengyel állampolgárok és családtagjaik (házastárs, gyerek), tanulók, diplomaták, agrárágazatban dolgozók, uniós polgárok és családtagjaik (házastárs, gyerek), továbbá uniós országba való tranzitálás céljából az EU-ban állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők.  

Harmadik országbeli állampolgárok közül az alábbiak: 

lengyel állampolgár családtagja, Lengyel Kártya birtokosa, diplomata,  állandó, ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, munkavállalási engedéllyel rendelkező, az a 3. országbeli, aki igazolni tudja, hogy  beutazását követően munkába áll, áruszállító, tanuló, egyetemista, az a 3. országbeli, akinek tartózkodási engedélye van az EU más tagállamában az tranzitálhat Lengyelországon keresztül. 

Berepülési tilalom: 

Október 27-ig az alábbi országokból/országokba nem repülnek járatok: 

Argentína, Örményország, Bahama-szigetek, Bahrein, Belize, Brazília, Chile, Montenegró, Georgia, Guyana, Irak, Izrael, Jordánia, Katar, Kuvait, Kolumbia, Costa Rica, Libanon, Líbia, Maldív-szigetek, Omán, Panama, Paraguay, Peru, Zöld-foki Köztársaság, Tunézia, USA, Egyesült Arab Emírségek.

https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai:

Felhívjuk a figyelmét a Lengyelországból hazatérő magyar állampolgároknak, hogy gépkocsival történő hazaútjuk előtt tájékozódjanak a Szlovákiában, illetve Csehországban bevezetett korlátozó intézkedésekről. Jelenleg Lengyelországból Szlovákián át zökkenőmentesen lehet hazajutni, ugyanakkor információink szerint Csehországból Szlovákiába csak karantén-kötelezettséggel/negatív COVID-19 teszttel lehet belépni. Javasoljuk, hogy hazaútjukkor Csehországot kerüljék el. Amennyiben a Csehországon történő átutazást választják, javasoljuk, hogy Magyarország Prágai Nagykövetségén, valamint Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén érdeklődjenek a koronavírus helyzetről és a Szlovákiába  SK-CZ határon keresztül történő belépés szabályairól.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol

A Magyarországon szeptember 1-vel bevezetett korlátozó rendelkezések miatt a Lengyelország és Magyarország közötti légi járatok gyakorisága némiképp csökkent: A LOT csökkentette járatait, a WizzAir egyelőre nem közlekedik.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

A lengyelországi biztonsági helyzet alapvetően jónak mondható, a közbiztonság megfelelő szintű. 

Terrorizmus

Az ország terrorista cselekmények szempontjából nem veszélyeztetett. A 2016. július 2-án életbe lépett terrorellenes intézkedésekről szóló törvény alapján 4 szintű riasztás - ALFA, BRAVO, CHARLIE, DELTA (legmagasabb) – bevezetéséről  dönthet a miniszterelnök vagy sürgős esetekben a belügyminiszter. 

Utazás, közlekedés biztonsága 

Vonatokon, legfőképpen a nemzetközi járatokon lopás, rablás előfordul. A közutak állapota közepesnek minősíthető, az utak általában forgalmasak, gyakoriak a közúti balesetek. 

Bűnözés

Egyes nagyvárosok bizonyos kerületeiben (Varsóban Praga, Bielany, Wola kerületek egyes részei, Krakkóban Nowa Huta lakótelepei) előfordulnak rablások, a lopások, a testi sértések, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.  A leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények a lopások, autófeltörés, autók, kézitáskák, pénztárcák, bankkártyák, mobil telefonok, laptopok eltulajdonítása. Pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön ügyelni kell a zsebtolvajokra. A gépkocsit ajánlott éjszakára őrzött parkolóba helyezni. Figyelem: A lengyel rendőrség okmányok elvesztésének bejelentésénél általában nem ad jegyzőkönyvet, csupán lopás bejelentéséről készül hivatalos irat. Lopás esetén kérjük, keressék fel az első helyi rendőrkapitányságot és kérjenek jegyzőkönyvet az esetről. Az úti okmányok elvesztését, vagy azok eltulajdonítását a Varsói Nagykövetség Konzuli Osztályán vagy a Krakkói Főkonzulátuson haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutástól számított 3 munkanapon belül be kell jelenteni, erről jegyzőkönyv készül.

Javasolt szórakozóhelyek előtt kínált alkoholos italok fogyasztásának elkerülése, mellyel a különböző éjszakai klubokba csábítják az érintettet. Több olyan bejelentés érkezett, mely szerint ezek az italok emlékezetkihagyást ingerlő kábítószereket tartalmazhatnak, és ennek következménye bankkártyáról vagy készpénz formájában történő pénzeltulajdonítás, mely nem valós számlák kiszámlázásával és kifizetésükre való kötelezéssel jár. Országszerte több hasonló eset jutott hivatalunk tudomására.   

Ajánlatos körültekintően kezelni a különböző online megrendeléseket (autóvásárlás, apartmanok foglalása, stb). Több olyan eset előfordult, ahol a szolgáltató nem valós cég volt, a kifizetést követően nyomtalanul eltűnt.  

Természeti és egyéb katasztrófák

Előfordulhatnak árvizek, elsősorban a déli országrészben.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

    

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Konkrét szabályozás nincs erre vonatkozóan Lengyelországban. Azonban javasolt, hogy az utazó gyermek rendelkezzen szülei hozzájáruló nyilatkozatával, benne a legfontosabb elérhetőségekkel (kiskorú, kísérő, szülők születési adatai; a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma; a külföldi tartózkodás célja, pontos helye), lengyel, de legalább angol nyelven kiállítva és letanúzva. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges. 

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/poland.cfm

Vám:

www.mf.gov.pl/sluzba-celna/kontakt/informacja-sluzby-celnej

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Złoty (PLN).

Közúti közlekedés, ellenőrzés, ittas vezetés: A közúti ellenőrzések száma kifejezetten magas. A szabálysértésért kirótt büntetések meglehetősen magasak.

Lengyelországban ittas állapotúnak minősül az a vezető, akinek véralkohol szintje eléri a 0,5 ezreléket. Ez már büntetőeljárást von maga után; 0,2-0,5 ezrelék közötti alkoholos befolyásoltság alatti vezetés szabálysértésnek minősül. Büntetőeljárás esetében az ittas vezetőt őrizetbe veszik, majd gyorsított eljárás keretében tárgyalják az ügyét. Ez a gyakorlatban max. 48 órás tartózkodást jelent a rendőrőrsön.

Túrázás:

Tájékoztató fuvarozók részére: Az utazás, fuvarszállítás megkezdése előtt érdemes nagyon alaposan tájékozódni a szabályokról, az engedélyekről. A bírságok gyakran irreálisan magasak.

A kiszabott bírságot legcélszerűbb készpénzben, zlotyban fizetni, átutalás esetén meg kell várni míg az összeg beérkezik a kívánt számlára. Ez külföldi utalás esetén akár két munkanap is lehet. Csupán az átutalásról szóló bizonylatot nem fogadják el a lengyel szervek. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/9/b6/c1000/kozuti_aruszallitas_ellenorzes_rendszerPL170407.pdf

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/a/b6/c1000/bejelentes_koteles_termeklista170407mell.pdf

Díjköteles autópálya szakaszok: http://a1.com.pl/; http://a1.com.pl/en/  

Az úthasználati rendszerrel kapcsolatos információkért kérjük, látogassák meg a hwww.viatoll.pl  hivatalos honlapot, vagy hívják a +48 225 211 010 telefonszámot, illetve írjanak az MNVbfPOq35JxaW5mb0B2aWF0b2xsLnBs e-mailcímre. 

Figyelem! Konzuli segítségnyújtására, a helyszínen eljáró hatóság felé, panasz továbbítása formájában nincs lehetőség!

Alkoholfogyasztás: Lengyelországban az utcákon, parkokban és egyéb nyilvános helyeken alkohol tartalmú italokat fogyasztani TILOS. A szabálysértés pénzbüntetést von maga után. 

Egészség,- és utasbiztosítás: Turista helyeken ajánlott az értéktárgyak biztonságos megőrzéséről gondoskodni, úti okmányokról az utazást megelőzően fénymásolatot készíteni.

Eltűnt gyermekek felkutatása: Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal.

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Kedvezmények: Lengyelországban a tömegközlekedési eszközökön 26 év alatt csakis és kizárólag lengyel felsőoktatási intézmény által kiállított vagy ISIC - International Student Identity Card - diákigazolványokkal vehetők igénybe a diákkedvezmények, a magyar diákigazolványokat nem fogadják el. ISIC kártyát Lengyelországban az alábbi linken felsorolt irodákban (főleg utazási irodák) lehet csináltatni és egy évig érvényesek a kiállítás dátumától:  www.isic.pl/pl/gdzie-mozna-wyrobic-karte.html, azonban célszerű még utazás előtt, Magyarországon beszerezni a nemzetközi  diákigazolványt: www.isic.hu/hol-valthatod-ki

Western Union - gyors pénzátutalási szolgáltatás: Kérjük, mielőtt elindulnak Lengyelországba, ismerkedjenek meg a Western Union gyors pénzátutalási szolgáltatással. Western Union honlapján és központi ügyfélszolgálatánál (+36 1 235 84 84) tájékozódhat bővebben.

Időjárás: Magyarországnál hűvösebb, csapadékosabb, kevesebb a napsütéses órák száma.

Ünnepek: jan. 1., jan. 6., Nagypéntek, Húsvét hétfő, máj. 1., máj. 3.- Alkotmány ünnepe, Úrnapja, aug. 15. - Nagyboldogasszony napja, nov. 1., nov. 11. – Függetlenség ünnepe, dec. 25-26.- Karácsony

Hasznos, sürgőségi telefonszámok: A külföldi turisták részére működik egy „Biztonsági telefonvonal”, amelyen különböző problémák esetén angol, német és orosz nyelven kérhető segítség, tájékoztatás. Az infóvonalon nagyon széles körű tájékoztatás kérhető (pl. különböző kedvezmények az egyes városokban tömegközlekedésre, belépőjegyekre). Vonalas telefonról hívható szám: + 48 801 888 844, +4822 278 7777. Mobil telefonról: +48 608 599 999

További fontos telefonszámok: 
Sürgősségi telefonszám: 112
vonalas telefonról: +48 801 888 844, +48 22 278 7777 
mobilról: +48 608 599 999
Rendőrség: 997
Mentő: 999
Tűzoltók: 998
Határőrség: +48 (0) 22500 4444
Sürgősségi autómentő: 19637
Közlekedési információk: 19111

Egyéb tájékoztatók:

Magyarország Nagykövetsége Varsó
Magyarország Főkonzulátusa Krakkó
https://www.lengyelorszag.travel/hu