Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Varsóban nagykövetség és konzuli hivatal; Krakkóban főkonzulátus; Alkonzulátus Wroclaw

Aktuális:

2021. 01. 12.
KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS!

A járványügyi állapot továbbra is érvényben van Lengyelországban!

Az európai uniós állampolgárok - így a magyarok is - egyelőre szabadon beutazhatnak Lengyelország területére. A december 17-én bejelentett, majd január 11-én meghosszabbított új korlátozások fényében azonban december 28 és január 31 közt az országba szervezett módon beutazó személyek kötelesek lesznek 10 napra karanténba vonulni.

Felhívjuk az utazni szándékozók figyelmét, hogy a járványhelyzet Lengyelországban továbbra is súlyos. November első időszakában a napi újabb fertőzöttek száma közel 30 000 volt, jelenleg 5–10 000 között ingadozik, de megjegyzendő, hogy a napi tesztelések száma kevesebb, mint november elején. Az aktív betegek száma országos szinten jelenleg közel 250 000 fő. A járvány kezdete óta több mint 1 100 000 főnél mutatták ki a COVID-19 vírust.    

A járványügyi helyzet miatt Mateusz Morawiecki kormányfő 2020.11.04-én korlátozó intézkedéseket hirdetett meg, melyek november 7-én léptek életbe. 

Ezekből az alábbiak vannak jelenleg is érvényben:  

 • A bevásárló központok november 28-án kinyitottak (15 nm-ként egy vevő lehet).
 • bezártak a mozik, a színházak, a múzeumok és művészeti galériák;
 • az általános iskolák 1-3. osztályaira is kiterjesztették a távoktatást (ettől felfelé, így a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben már korábban is így működött a tanítás);
 • a szállodák és egyéb szállásadó helyek szolgáltatásait csak a hivatalos úton lévők vehetik igénybe;
 • korlátozták az üzletekben tartózkodó vásárlók számát (a 100 nm-nél kisebb üzletekben 10 nm-re juthat egy vevő, az ennél nagyobbakban - az eddigekhez hasonlóan 15 nm-en egy vásárló tartózkodhat).

Korábbi intézkedések, melyek továbbra is érvényben vannak: 

2020. 10. 24- től a kormány a márciusi állapothoz hasonló korlátozásokat hirdetett: 

 • az egész ország piros zónába került átsorolásra,
 • nem engedélyezett az öt főt meghaladó csoportosulás (ez alól kivételt képeznek az egy házastársban élők), 
 • az általános iskola 4. osztályától a gyerekek, fiatalok csak távoktatásban folytathatják tanulmányaikat;
 • 8 és 16 óra között a 16 éven aluliak csak felnőtt kíséretében mozoghatnak;
 • bezártak a vendéglátó egységek (csak elvitelre lehet rendelni);
 • a 70 év fölötti korosztály csak legfontosabb ügyei intézésére hagyhatja el otthonát; 
 • a szanatóriumok működésének felfüggesztése, csak az október 26. előtt megkezdett kezelések folytatása lehetséges.

A piros zónában érvényes további korlátozások:

 • Maszk viselése közterületen is kötelező (kivéve orvosi igazolással).
 • Üzletekben: 100 m2 nagyságig pénztáranként 5 személy tartózkodhat, 100 m2-es terület felett 15 m2/ 2 1 fő tartózkodhat;
 • október 19-től tilos az alkalmi rendezvények pl. lakodalmak, halotti torok, további hasonló események szervezése; 
 • Templomokban 1 fő / 7 m2 személy tartózkodhat, maszk viselése kötelező;
 • Tömegközlekedésen az ülőhelyek 50 % vagy az összes hely (álló, ülő) 30 %-a lehet foglalt
 • Gyülekezés max. 5 fővel engedélyezett,
 • sportrendezvények csak közönség nélkül folytathatók le, bezárják az uszodákat, aquaparkokat, edzőtermeket.
 • vásárok, kongresszusok sem kültéren sem beltéren nem szervezhetőek,
 • vidámparkok és egyéb rekreációs/családi parkok zárva tartanak,
 • mozikban a teljes kapacitás 25%, csak minden második hely foglalható el, maszkviselés, 
 • vásárláskor kesztyű viselése vagy kézfertőtlenítés, 
 • klubok, diszkók zárva,
 • kozmetikai szalonokban, fodrásznál egyidőben csak a vendég és a szolgáltatást nyújtó személy tartózkodhat. 
 • sportlétesítményekben kulturális események sem kültéren sem beltéren nem szervezhetőek,  

Október 10-től életbe lépett a kormány zéró toleranciát hirdető politikája is, melynek értelmében szigorúbb ellenőrzésekre, büntetésekre számíthatnak a szabályokat megszegők. 

Az egészségügyi tárca nyomatékosan hangsúlyozza az FTM-szabály alkalmazását, vagyis a fertőtlenítés, a távolságtartás, maszk viselése! A járvány eszkalációjának megakadályozása érdekében fontos a társadalmi felelősségvállalás!

A 2020. december 28. és 2021. január 17. közti időszakra a lengyel kormány „nemzeti karantént” hirdetett ki. Ennek keretében a fenti időszakban a korábbi korlátozásokon túlmenően az alábbi intézkedések érvényesülnek:

 • Az élelmiszerboltok, könyvesboltok, drogériák, gyógyszertárak és a különálló nagy alapterületű bútorboltok kivételével a bevásárlóközpontok összes üzlete bezár,
 • Bezárnak a sípályák és sífelvonók, a sportlétesítmények csak a hivatásos sportolók számára lesznek látogathatók,
 • A szállodák hivatalos úton lévőket sem fogadhatnak, kizárólag az egyenruhás szervek hivatalos kiküldetésen lévő tagjait és a munkavégzésre átirányított egészségügyi és szociális személyzetet, COVID-betegeket, illetve hivatásos tehergépjármű vezetőket
 • A Lengyel Köztársaság határát légi, vízi vagy vasúti tömegközlekedéssel, illetve 9 főnél nagyobb befogadóképességű közúti járművel, továbbá nemzetközi személyszállítás keretében 7-9 fős befogadóképességű közúti járművel átlépő személyeket 10 napra karanténba irányítják. Ez alól kivételt képeznek többek közt:
 • a tömegközlekedési járművek személyzete, 
 • a diplomata-útlevéllel utazó személyek,
 • a hivatásos tehergépjármű-vezetők, 
 • a Lengyelországban tanuló diákok és gondviselőik, 
 • az EU valamely más tagállamában tartózkodási jogcímmel rendelkező, oda utazó tranzitáló személyek, 
 • a nemzetközi sporteseményeken résztvevő sportolók és kisegítő személyzetük,
 • az egészségügyi személyzethez tartozók, 
 • a COVID-19 ellen beoltott személyek, 
 • az ingázó munkavállalók. 

A kivétel körébe tartozást a határon dokumentummal kell igazolni.

A magángépjárművel utazókra a karantén-kötelezettség nem vonatkozik.

A fenti intézkedéseket 2021. január 11-én 2021. január 31-ig meghosszabbították!

Kérünk minden magyar állampolgárt, hogy amennyiben szükséges Lengyelországba utaznia, úgy csak megfelelő egészségbiztosítással (EU kártya) induljon útnak!

A 3 hónapot meghaladó tartózkodását Lengyelországban feltétlenül regisztráltassák (jelentsék be) és igényeljenek PESEL (személyi) számot, annak érdekében, hogy háziorvost tudjanak választani maguknak. A konzuli hivatalunkhoz beérkezett megkeresések tapasztalatai szerint az állami keretek között történő orvosi ellátás rendkívül nehézkes abban az esetben, ha a betegnek nincsen választott háziorvosa! 

A 3 hónapot meghaladó tartózkodás bejelentésének módja itt

PESEL igénylésének feltételei és módja angol nyelven itt

Mi a teendő SARS-COV-2 (COVID 19)  tünetek észlelése esetén? 

Mi a teendő, ha a tesztem eredménye pozitív lett?

Fontos: Minden visszaigazolt koronavírus fertőzött beteg – állampolgárságtól függetlenül - a lengyel állampolgárokkal azonos orvosi ellátásban és eljárásban részesül Lengyelországban. Az állam által finanszírozott gyógyítás keretében mind a diagnosztika, mind az orvosi kezelés díjmentes, függetlenül attól, hogy van-e a betegnek egészségbiztosítása Lengyelországban. 

Ha fertőzés tüneteit észleli magán (pl. láz, köhögés, légszomj, elvesztette a szaglás vagy íz érzékelését), akkor maradjon otthon és lépjen mihamarabb kapcsolatba háziorvosával (háziorvost PESEL szám bírtokában választani szükséges!). Időpontot telefonos-konzultációra is lehet foglalni (ehhez is szükséges a háziorvos korábbi kiválasztása és az ezzel kapcsolatos nyilatkozat leadása).  

Az egészségügyi alapellátást nyújtó háziorvosi rendelők címét a következő linken lehet megtalálni: https://zip.nfz.gov.pl/GSL/GSL/POZ

Ha a háziorvos szükségesnek tartja a teszt elvégzését, akkor erről értesítse a munkáltatóját, mivel az eredményre várva, illetve Ön az elszigetelődés (izoláció) időszakában is jogosult a betegszabadságra.  

A tesztelés az orr-garatból vett kenetet jelenti. A mobil teszt állomások az alábbi linken láthatóak:  https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/test-w-mobilnym-punkcie-pobran (Mielőtt mobil állomáson teszteltetné magát, javasoljuk, hogy érdeklődjön a teszt eredményhez való hozzáférhetőségről. Információink szerint a drive thru pontokon végzett teszt eredmények eléréséhez elektronikus regisztráció szükséges az alábbi linken: https://pacjent.gov.pl/internetowe-konto-pacjenta. A fiók létrehozására vonatkozó útbaigazítás ezen a linken található: https://pacjent.gov.pl/internetowe-konto-pacjenta)

Amennyiben nem tud önállóan eljutni a mobil teszt állomásra (driver thru pont), vegye fel a kapcsolatot orvosával vagy hívja a 112-őt annak érdekében, hogy a tesztet otthonában végeztesse el.

Ha a teszt eredménye pozitív lesz, maradjon otthon és kövesse a háziorvos utasítását. A háziorvos dönt az otthoni izolációról vagy kórházi kezelésről. Ha az otthoni elszigetelődés (izolacja) feltételei nem adottak, akkor az orvos járványügyi elszigetelő központba (izolatorium) utalhatja.

Amennyiben még nem jelentkezett be a lakóhelye szerinti háziorvosi rendelőben (POZ – Podstawowa Opieka Zdrowotna / eü. alapellátás), úgy javasolt ezt mielőbb megtenni (a lengyelországi munkahely által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás vagy az európai egyészségügyi kártyája alapján). 

Amennyiben nem rendelkezik Lengyelországban egészségbiztosítással, úgy közvetlenül az illetékes járványügyi kórházzal léphet kapcsolatba. Először mindenképpen telefonon szükséges egyeztetnie a kórházzal, ezt követően dől el, hogy állapota kórházi kezelést igényel-e, vagy elegendő a házi izoláció (a kórházak listája a http:/www.gov.pl/Web/coronavirus/hospitals oldalon található). Amennyiben nem tudja elérni a járványügyi kórházat, úgy hívja a 112-es vagy 999-es sürgősségi telefonszámot. A 24-órán át elérhető 800 190 590 számon a Nemzeti Egészségügyi Alap (NFZ) dolgozói adnak felvilágositást. 

Ha a háziorvos beutalója nélkül fizetős tesztet csináltatott és az eredmény pozitív lett, ne hagyja el otthonát. Telefonon egyeztessen időpontot telefonos konzultációra. A konzultáció után dől el a további eljárás: elegendő-e az otthoni izoláció vagy állapota kórházi kezelést igényel. Ha az otthoni elszigetelődés feltételei (izolacja) nem adottak, akkor az orvos járványügyi elszigetelő központba (izolatorium) utalhatja.

Ha az orvos otthoni elszigetelődést írt elő, akkor ezt az információt a gabinet.gov.pl rendszeren keresztül továbbítja a járványügyi hatóság számára (SAN-EPID), akik az információk megjelenését követően elindítják az eljárást: többek között felkérik Önt, hogy készítsen egy listát azokról az emberekről, akikkel az utóbbi időben kapcsolatba lépett. Számukra 10 napos házi karantén kötelezettséget ír elő a hatóság, melyet a munkáltatónak jelezni kell. A munkáltató ellenőrizheti a karanténra vonatkozó információkat a járványügyi hatóságnál (SAN-EPID). (Amennyiben a járványügyi hatóság a magas fertőzöttségi rátából adódó megnövekedett munkája miatt nem tud rögtön kapcsolatba lépni azokkal a személyekkel, akik visszaigazolt koronavírusos beteggel találkoztak, úgy azok a személyek is tartsák be az előírást és maradjanak önkéntes, házi karanténban.)

Karantén kiszabása esetén okos telefonjára telepíteni kell a "Otthoni karantén” („Kwarantanna domowa”) alkalmazást - letölthető az App Store-ból vagy a Google Play-ből -, telepítése után regisztrálni kell a telefonszám segítségével.

Ha szükségesnek tartja a kapcsolatfelvételt a járványügyi hatósággal (SAN-EPID), akkor az alábbi  infóvonalat hívhatja: +48 22 25 00 115.

10 nap elteltével, ha nincsenek tünetei, automatikusan felszabadul az otthoni elszigetelés alól. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, újrta kapcsolatba kell lépni orvosával. 

TÜNETEK ESETÉN javasolt az azonnali  telefonos kapcsolatfelvétel az orvossal. A telefonos elérhetőségeket az alábbi linken vajdaságokra lebontva lehet megtalálni, illetve a kereső felületre beírni: 

https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/teleporady-dotyczace-koronawirusa-w-przychodniach,7621.html

Kereső felület: https://zip.nfz.gov.pl/GSL/GSL/POZ

KORONAVÍRUS FERTŐZÖTTEKET ELLÁTÓ KÓRHÁZAK LISTÁJA

Teszteket végző mobil állomások: https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/test-w-mobilnym-punkcie-pobran (FONTOS, hogy itt csak azon személyeknek javasolt a teszt készítése, akik rendelkeznek ePUAP regisztrációval, melyhez PESEL szám szükséges)

https://epuap.gov.pl/wps/portal/english 

https://www.gov.pl/web/coronavirus/hospitals

Tisztiorvosi szolgálat elérhetősége: +48 222 500 115

A karanténra vonatkozó szabályok:

2020. október 24-e óta csak az a személy kerül karanténba, aki kapcsolatban állt "COVID-19 pozitív" személlyel. Az új rendelkezések szerint a vele egy háztartásban élőket nem érinti a karantén kötelezettség, csak majd abban az esteben, ha annak fertőzöttsége kiderül, illetve tüneteket érzékel.

2020. szeptember 2-tól megváltoztak a karanténra/izolációra vonatkozó szabályok:

Az új szabályozás szerint a fertőzésgyanús személy először a háziorvossal telefonon lép kapcsolatba, aztán – ha tünetei néhány napig nem enyhülnek – személyesen is felkeresi. Az orvos beutalja PCR tesztre, s dönt az esetleges izolációról (otthoni vagy kórházi) is. Amennyiben a teszt eredménye pozitív, úgy a háziorvos értesíti a tisztiorvosi szolgálatot, akik felveszik a kapcsolatot a pácienssel. Pozitív teszteredmény birtokában otthon kell maradni  és mihamarabb telefonon kapcsolatba kell lépni az orvossal (TELEPORADA)  https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/teleporady-dotyczace-koronawirusa-w-przychodniach,7621.html

Az a külföldi, aki nem rendelkezik Lengyelországban bejelentett lakcímmel//tartózkodási hellyel a karantén-kötelezettséget/izolációt egy kijelölt helyen (hotel/hosztel/internátus, stb.) töltheti.

Néhány esetben a karantént továbbra is a tisztiorvosi szolgálat rendeli el, ez pl. külföldi állampolgárok határátlépésénél jöhet szóba, illetve olyan esetekben, amelyeknél a páciens nem tud a háziorvossal kapcsolatba lépni. 

A karantén/izoláció 10 napig tart, és az eddigiekkel ellentétben nem minden esetben végződik teszteléssel. 

A karantén-kötelezettség megszegése 30 ezer zloty nagyságú pénzbírsággal jár. 

Hasznos weboldalak angol/lengyel nyelven a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban: 

Korábbi intézkedések: 

Koronavírussal kapcsolatos hivatalos lengyel állami tájékoztatások elérhetőségei:

A Lengyel Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint amennyiben kapcsolatban állt koronavírus fertőzött személlyel és  influenzaszerű tüneteket érzékel, továbbá 38 C feletti a láza, akkor

Hasznos linkek a témában:

Beutazási, tartózkodási és egyéb korlátozások Lengyelországban

Enyhítés június 13-tól:

Az alábbi weboldalakon számos információt talál angol nyelven is a beutazási feltételekkel kapcsolatban https://www.gov.pl/web/coronavirus/travelhttps://reopen.europa.eu/hu/map/POL 

Lengyelország 2020. június 13-tól megnyitotta belső, EU-s határait. Ezeken a határszakaszokon szabadon, karantén-kötelezettség nélkül lehet átutazni, ellenőrzés szúrópróbaszerűen lehetséges, de az uniós polgárok, így a magyar állampolgárok is, az EU külső határain is karantén-kötelezettség nélkül beléphetnek abban az esetben ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn.  A külső határok továbbra is zárva vannak, azokat csak az alábbi személyi kategóriák léphetik át: többek között lengyel állampolgárok és családtagjaik (házastárs, gyerek), tanulók, diplomaták, agrárágazatban dolgozók, uniós polgárok és családtagjaik (házastárs, gyerek), továbbá EU tagállamba való tranzitálás céljából az EU-ban állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők  

Harmadik országbeli állampolgárok közül az alábbiak: 

Lengyel állampolgár családtagja, Lengyel Kártya birtokosa, diplomata,  állandó, ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező, munkavállalási engedéllyel rendelkező, az a 3. országbeli, aki igazolni tudja, hogy  beutazását követően munkába áll, áruszállító, tanuló, egyetemista, az a 3. országbeli, akinek tartózkodási engedélye van az EU más tagállamában az tranzitálhat Lengyelországon keresztül. 

Berepülési tilalom: 

December 9- től az alábbi országokból/országokba nem repülnek járatok:

Bosznia Hercegovina, Montenegró, Georgia, Jordán Hásimita Királyság, Örményország, Észak-Macedónia, USA kivéve Illinois tagállam repülőterei + New York, Koszovó, Szerbia.

December 22-től felfüggesztésre kerülnek a nemzetközi légi járatok Nagy-Britannia és Lengyelország között.

https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai:

Magyarországra történő beutazási korlátozások 2020. szeptember 1-től vannak érvényben, ezek az alábbi kormányrendeletekben kerültek rögzítésre: 

407/2020. (VIII.30.) Kormányrendelet - A határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról

408/2020. (VIII.30.) Kormány rendelet - A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól

A rendeletek teljes terjedelmükben a következő linken érhetők el: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

Javasoljuk, hogy gépkocsival történő hazatérésüket megelőzően tájékozódjanak a tranzitországokban érvényben lévő szabályozásokról, korlátozásokról. 

Ismereteink szerint Csehország november 11-vel lezárta határait Lengyelország irányából, de a tranzitálás – bizonyos feltételek mellett – lehetséges.  

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag

Szlovákiában jelenleg kijárási tilalom van érvényben, ez alól kivételt képez a hajnal 1-5 óra közötti idősáv. Tudomásunk szerint a Szlovákián történő tranzitáláshoz nem szükséges a PCR típusú negatív COVID-19 teszt, de kérjük, hogy mindkét ország magyar nagykövetségének honlapján, vagy a konzuli szolgálat utazási tanácsok menüpontjában olvassák el a vonatkozó, folyamatosan frissített tájékoztatót. Magyarország pozsonyi és prágai nagykövetségének holnapja. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

Angol nyelvű információ Szlovákia vonatkozásában

Konzuli szolgálat utazási tanácsok

A Magyarországra történő belépéssel kapcsolatban további informácikat olvashat nagykövetségünk főoldalán, a képsoron előre lépegetve a „részletes tájékoztató a Magyarországra történő beutazásról” címszó alatt.  

A Magyarországon szeptember 1-vel bevezetett korlátozó rendelkezések miatt, a Lengyelország és Magyarország közötti légi járatok gyakorisága némiképp csökkent: A LOT csökkentette járatait.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

A lengyelországi biztonsági helyzet alapvetően jónak mondható, a közbiztonság megfelelő szintű. 

Terrorizmus

Az ország terrorista cselekmények szempontjából nem veszélyeztetett. A 2016. július 2-án életbe lépett terrorellenes intézkedésekről szóló törvény alapján 4 szintű riasztás - ALFA, BRAVO, CHARLIE, DELTA (legmagasabb) – bevezetéséről  dönthet a miniszterelnök vagy sürgős esetekben a belügyminiszter. 

Utazás, közlekedés biztonsága 

Vonatokon, legfőképpen a nemzetközi járatokon lopás, rablás előfordul. A közutak állapota közepesnek minősíthető, az utak általában forgalmasak, gyakoriak a közúti balesetek. 

Bűnözés

Egyes nagyvárosok bizonyos kerületeiben (Varsóban Praga, Bielany, Wola kerületek egyes részei, Krakkóban Nowa Huta lakótelepei) előfordulnak rablások, a lopások, a testi sértések, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.  A leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények a lopások, autófeltörés, autók, kézitáskák, pénztárcák, bankkártyák, mobil telefonok, laptopok eltulajdonítása. Pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön ügyelni kell a zsebtolvajokra. A gépkocsit ajánlott éjszakára őrzött parkolóba helyezni. Figyelem: A lengyel rendőrség okmányok elvesztésének bejelentésénél általában nem ad jegyzőkönyvet, csupán lopás bejelentéséről készül hivatalos irat. Lopás esetén kérjük, keressék fel az első helyi rendőrkapitányságot és kérjenek jegyzőkönyvet az esetről. Az úti okmányok elvesztését, vagy azok eltulajdonítását a Varsói Nagykövetség Konzuli Osztályán vagy a Krakkói Főkonzulátuson haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutástól számított 3 munkanapon belül be kell jelenteni, erről jegyzőkönyv készül.

Javasolt szórakozóhelyek előtt kínált alkoholos italok fogyasztásának elkerülése, mellyel a különböző éjszakai klubokba csábítják az érintettet. Több olyan bejelentés érkezett, mely szerint ezek az italok emlékezetkihagyást ingerlő kábítószereket tartalmazhatnak, és ennek következménye bankkártyáról vagy készpénz formájában történő pénzeltulajdonítás, mely nem valós számlák kiszámlázásával és kifizetésükre való kötelezéssel jár. Országszerte több hasonló eset jutott hivatalunk tudomására.   

Ajánlatos körültekintően kezelni a különböző online megrendeléseket (autóvásárlás, apartmanok foglalása, stb). Több olyan eset előfordult, ahol a szolgáltató nem valós cég volt, a kifizetést követően nyomtalanul eltűnt.  

Természeti és egyéb katasztrófák

Előfordulhatnak árvizek, elsősorban a déli országrészben.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

    

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Konkrét szabályozás nincs erre vonatkozóan Lengyelországban. Azonban javasolt, hogy az utazó gyermek rendelkezzen szülei hozzájáruló nyilatkozatával, benne a legfontosabb elérhetőségekkel (kiskorú, kísérő, szülők születési adatai; a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma; a külföldi tartózkodás célja, pontos helye), lengyel, de legalább angol nyelven kiállítva és letanúzva. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges. 

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/poland.cfm

Vám:

www.mf.gov.pl/sluzba-celna/kontakt/informacja-sluzby-celnej

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Złoty (PLN).

Közúti közlekedés, ellenőrzés, ittas vezetés: A közúti ellenőrzések száma kifejezetten magas. A szabálysértésért kirótt büntetések meglehetősen magasak.

Lengyelországban ittas állapotúnak minősül az a vezető, akinek véralkohol szintje eléri a 0,5 ezreléket. Ez már büntetőeljárást von maga után; 0,2-0,5 ezrelék közötti alkoholos befolyásoltság alatti vezetés szabálysértésnek minősül. Büntetőeljárás esetében az ittas vezetőt őrizetbe veszik, majd gyorsított eljárás keretében tárgyalják az ügyét. Ez a gyakorlatban max. 48 órás tartózkodást jelent a rendőrőrsön.

Túrázás:

Tájékoztató fuvarozók részére: Az utazás, fuvarszállítás megkezdése előtt érdemes nagyon alaposan tájékozódni a szabályokról, az engedélyekről. A bírságok gyakran irreálisan magasak.

A kiszabott bírságot legcélszerűbb készpénzben, zlotyban fizetni, átutalás esetén meg kell várni míg az összeg beérkezik a kívánt számlára. Ez külföldi utalás esetén akár két munkanap is lehet. Csupán az átutalásról szóló bizonylatot nem fogadják el a lengyel szervek. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/9/b6/c1000/kozuti_aruszallitas_ellenorzes_rendszerPL170407.pdf

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/a/b6/c1000/bejelentes_koteles_termeklista170407mell.pdf

Díjköteles autópálya szakaszok: http://a1.com.pl/; http://a1.com.pl/en/  

Az úthasználati rendszerrel kapcsolatos információkért kérjük, látogassák meg a hwww.viatoll.pl  hivatalos honlapot, vagy hívják a +48 225 211 010 telefonszámot, illetve írjanak az OLKmlngm5DiO4WaW5mb0B2aWF0b2xsLnBs e-mailcímre. 

Figyelem! Konzuli segítségnyújtására, a helyszínen eljáró hatóság felé, panasz továbbítása formájában nincs lehetőség!

Alkoholfogyasztás: Lengyelországban az utcákon, parkokban és egyéb nyilvános helyeken alkohol tartalmú italokat fogyasztani TILOS. A szabálysértés pénzbüntetést von maga után. 

Egészség,- és utasbiztosítás: Turista helyeken ajánlott az értéktárgyak biztonságos megőrzéséről gondoskodni, úti okmányokról az utazást megelőzően fénymásolatot készíteni.

Eltűnt gyermekek felkutatása: Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal.

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Kedvezmények: Lengyelországban a tömegközlekedési eszközökön 26 év alatt csakis és kizárólag lengyel felsőoktatási intézmény által kiállított vagy ISIC - International Student Identity Card - diákigazolványokkal vehetők igénybe a diákkedvezmények, a magyar diákigazolványokat nem fogadják el. ISIC kártyát Lengyelországban az alábbi linken felsorolt irodákban (főleg utazási irodák) lehet csináltatni és egy évig érvényesek a kiállítás dátumától:  www.isic.pl/pl/gdzie-mozna-wyrobic-karte.html, azonban célszerű még utazás előtt, Magyarországon beszerezni a nemzetközi  diákigazolványt: www.isic.hu/hol-valthatod-ki

Western Union - gyors pénzátutalási szolgáltatás: Kérjük, mielőtt elindulnak Lengyelországba, ismerkedjenek meg a Western Union gyors pénzátutalási szolgáltatással. Western Union honlapján és központi ügyfélszolgálatánál (+36 1 235 84 84) tájékozódhat bővebben.

Időjárás: Magyarországnál hűvösebb, csapadékosabb, kevesebb a napsütéses órák száma.

Ünnepek: jan. 1., jan. 6., Nagypéntek, Húsvét hétfő, máj. 1., máj. 3.- Alkotmány ünnepe, Úrnapja, aug. 15. - Nagyboldogasszony napja, nov. 1., nov. 11. – Függetlenség ünnepe, dec. 25-26.- Karácsony

Hasznos, sürgőségi telefonszámok: A külföldi turisták részére működik egy „Biztonsági telefonvonal”, amelyen különböző problémák esetén angol, német és orosz nyelven kérhető segítség, tájékoztatás. Az infóvonalon nagyon széles körű tájékoztatás kérhető (pl. különböző kedvezmények az egyes városokban tömegközlekedésre, belépőjegyekre). Vonalas telefonról hívható szám: + 48 801 888 844, +4822 278 7777. Mobil telefonról: +48 608 599 999

További fontos telefonszámok: 
Sürgősségi telefonszám: 112
vonalas telefonról: +48 801 888 844, +48 22 278 7777 
mobilról: +48 608 599 999
Rendőrség: 997
Mentő: 999
Tűzoltók: 998
Határőrség: +48 (0) 22500 4444
Sürgősségi autómentő: 19637
Közlekedési információk: 19111

Egyéb tájékoztatók:

Magyarország Nagykövetsége Varsó
Magyarország Főkonzulátusa Krakkó
https://www.lengyelorszag.travel/hu