Európa

Mai napon is érvényes: 2020.06.01. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Varsóban nagykövetség és konzuli hivatal; Krakkóban főkonzulátus

Aktuális:

2020. 05. 26.
KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS!

Minden Lengyelországban tartózkodó magyar állampolgárt arra kérünk, hogy kövesse az alábbi hivatalos lengyel állami honlapokat és azoknak megfelelően cselekedjen.

A járványügyi intézkedések (jogszabályok, egyéb szabályozások) állampolgárságtól függetlenül minden Lengyelországban tartózkodó személyre vonatkoznak.

Koronavírussal kapcsolatos hivatalos lengyel állami tájékoztatások elérhetőségei:

Kérdéseik esetén forduljanak nagykövetségünkhöz bizalommal: PePeUXtfUaTh6FOljO3Y29uc3VsYXRlLnZhb0BtZmEuZ292Lmh1

Beutazási, tartózkodási és egyéb korlátozások Lengyelországban

Legújabb információ: 

EU/EGT/Svájci állampolgárok előzetes engedélyeztetés nélkül, érvényes úti okmánnyal tranzitálhatnak – 12 óra leforgása alatt - Lengyelországon keresztül lakóhelyükre/szokásos tartózkodási helyükre. Az a magyar állampolgár, aki más uniós országba szeretne visszatérni munkavégzés folytatásának céljából, annak a lengyel határon hitelt érdemlő módon kell igazolnia, hogy szokásos tartózkodási helyére tér vissza és a munkavégzés tényét is bizonyítani tudja (regisztrációs kártya, eredeti angol nyelvű munkáltatói igazolás, munkaszerződés, stb.) Tranzitfolyosó nem került kijelölésre. 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök 03.03-án  járványügyi vészhelyzetet hirdetett ki Lengyelországban. Ezzel kapcsolatban számos korlátozó  intézkedés került bevezetésre. Ezek egy része a későbbiekben enyhült, jelenleg az alábbi korlátozások érvényesek: 

 • Visszaállították a teljes ellenőrzést a lengyel határokon, beleértve a schengeni szakaszokat is. Ez jelenleg június 12-ig került meghosszabbításra.
 • Felfüggesztették a nemzetközi légi, közúti és vasúti személyforgalmat;
 • A belföldi légijáratok előreláthatólag június elején újra indulhatnak, míg néhány európai célállomásra – a járványügyi helyzet függvényében - legkorábban június közepén; 
 • Március 15-től beutazási tilalmat rendeltek el a külföldi állampolgárokkal szemben, a beutazó lengyel és beutazásra jogosult külföldi állampolgárokat 14 napra karanténba helyezik;

Külföldi állampolgárok közül az alábbi személykategóriák léphetnek be Lengyelországba: 

 • lengyel állampolgárok családtagjai (házastárs, felmenők, leszármazottak), 
 • Lengyelországban tartózkodási engedéllyel, munkavállalási engedéllyel vagy EGT-regisztrációs okmánnyal rendelkező személyek, 
 • azok a külföldiek, akik Lengyelország területén dolgoznak, vagy igazolni tudják, hogy munkakezdésük közvetlenül a beutazást követőn esedékes,lesz,
 • akkreditált diplomaták, 
 • lengyel igazolvánnyal rendelkező határon túli lengyel nemzetiségű személyek, 
 • teherforgalomban részt vevő, nemzetközi fuvarokmányokkal rendelkező, hivatásos gépkocsivezetők, 
 • ingázó munkavállalók. 

A 14 napos karantén-kötelezettség nem vonatkozik a tranzitálókra, az ingázókra, a teherautó-sofőrökre, az áruszállítókra,  a diplomatákra, illetve a Lengyelországba munkavégzés céljából, a belső határokon belépő külföldiekre. 

Az államhatárt átlépő személyek kötelesek a határon igazolni, hogy munkavégzés, illetve üzleti vagy kereskedelmi tevékenység folyatása céljából kívánnak belépni az országba (igazoló dokumentumok lehetnek: tartózkodásra jogosító dokumentumok, a lengyelországi székhelyű vállalkozóval folytatott kereskedelmi kapcsolatokat igazoló dokumentumok, az árufelvételre vonatkozó papírok). 

Nemzetközi áruszállításnak minősül, ha a magyar cég az árut hivatalosan  megrendelte, a lengyel fél azt visszaigazolta, továbbá a magyar fél rendelkezik a vállalkozásra vonatkozó cégkivonattal, CMR papírokkal, illetve a gépkocsi is céges papírokkal rendelkezik. 

 • A fentieken kívül külföldi állampolgár csak a lengyel határőrség országos parancsnokságának előzetes engedélyével léphet be az országba, amit információink szerint alapvetően humanitárius okból állítanak ki.
 • Magyar állampolgárok Lengyelországból Magyarországra közúton 1) Szlovákián keresztül csak egyszeri hazatérési céllal, a szlovák Belügyminisztérium előzetes engedélyezését követően tudnak áthaladni, 2) Németországon és Ausztrián keresztül juthatnak el, illetve a Németországból már induló repülőjáratokat vehetik igénybe.
 • Az áruszállítás zavartalanul folytatódik;
 • A LOT lengyel légitársaság június14-ig felfüggesztette összes nemzetközi és belföldi járatát. Május 4-től enyhültek az üzletek nyitva tartására vonatkozó korábbi korlátozások, már nem csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak és drogériák lehetnek nyitva, hanem más üzletek is, az egyszerre benn tartózkodó személyek számára azonban továbbra is korlátozások vonatkoznak.
 • Kinyitottak az étteremek, és egyéb vendéglátóipari egységek Nem engedélyezik az ötven fősnél nagyobb létszámú rendezvények megtartását (ez a vallási szertartásokra is vonatkozik);
 • Közterületeken a szájat és az orrot eltakaró maszk vagy sál viselése kötelező, a rekreációs célú szabadban tartózkodás, sportolás megengedett. A parkok megnyitottak, a játszóterek továbbra is zárva tartanak.
 • Az óvodák és bölcsődék május 6-tól újra kinyithattak, kinyitásukról a fenntartó döntött. Május 25-től az általános iskolák 1-3. osztályában lehetővé váltak a nevelési és didaktikai jellegű (napközis) foglalkozások,

A Lengyel Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint amennyiben az elmúlt 14 napban koronavírussal veszélyeztetett területről érkezett az utazó, vagy kapcsolatban állt ilyen személlyel és az influenza tüneteit érzékeli, továbbá 38 C feletti a láza, akkor

 • haladéktalanul értesítse a tartózkodási helye szerinti tisztiorvosi szolgálatot, bővebb információ erről ezen a linken található 
 • jelentkezzen a tartózkodási helye szerinti kijelölt kórház fertőzőbeteg részlegén, kórházak fertőzőbeteg részlegeinek listája >>
 • hívja az alábbi telefonszámot: 800190590, +48800190590 – Nemzeti Egészségpénzár segélyvonala (angol nyelvű menüpont kiválasztása) 

Hasznos linkek a témában:

Biztonság:

A lengyelországi biztonsági helyzet alapvetően jónak mondható, a közbiztonság megfelelő szintű. 

Terrorizmus

Az ország terrorista cselekmények szempontjából nem veszélyeztetett. A 2016. július 2-án életbe lépett terrorellenes intézkedésekről szóló törvény alapján 4 szintű riasztás - ALFA, BRAVO, CHARLIE, DELTA (legmagasabb) – bevezetéséről  dönthet a miniszterelnök vagy sürgős esetekben a belügyminiszter. 

Utazás, közlekedés biztonsága 

Vonatokon, legfőképpen a nemzetközi járatokon lopás, rablás előfordul. A közutak állapota közepesnek minősíthető, az utak általában forgalmasak, gyakoriak a közúti balesetek. 

Bűnözés

Egyes nagyvárosok bizonyos kerületeiben (Varsóban Praga, Bielany, Wola kerületek egyes részei, Krakkóban Nowa Huta lakótelepei) előfordulnak rablások, a lopások, a testi sértések, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.  A leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények a lopások, autófeltörés, autók, kézitáskák, pénztárcák, bankkártyák, mobil telefonok, laptopok eltulajdonítása. Pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön ügyelni kell a zsebtolvajokra. A gépkocsit ajánlott éjszakára őrzött parkolóba helyezni. Figyelem: A lengyel rendőrség okmányok elvesztésének bejelentésénél általában nem ad jegyzőkönyvet, csupán lopás bejelentéséről készül hivatalos irat. Lopás esetén kérjük, keressék fel az első helyi rendőrkapitányságot és kérjenek jegyzőkönyvet az esetről. Az úti okmányok elvesztését, vagy azok eltulajdonítását a Varsói Nagykövetség Konzuli Osztályán vagy a Krakkói Főkonzulátuson haladéktalanul, de legkésőbb a tudomásra jutástól számított 3 munkanapon belül be kell jelenteni, erről jegyzőkönyv készül.

Javasolt szórakozóhelyek előtt kínált alkoholos italok fogyasztásának elkerülése, mellyel a különböző éjszakai klubokba csábítják az érintettet. Több olyan bejelentés érkezett, mely szerint ezek az italok emlékezetkihagyást ingerlő kábítószereket tartalmazhatnak, és ennek következménye bankkártyáról vagy készpénz formájában történő pénzeltulajdonítás, mely nem valós számlák kiszámlázásával és kifizetésükre való kötelezéssel jár. Országszerte több hasonló eset jutott hivatalunk tudomására.   

Ajánlatos körültekintően kezelni a különböző online megrendeléseket (autóvásárlás, apartmanok foglalása, stb). Több olyan eset előfordult, ahol a szolgáltató nem valós cég volt, a kifizetést követően nyomtalanul eltűnt.  

Természeti és egyéb katasztrófák

Előfordulhatnak árvizek, elsősorban a déli országrészben.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

    

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Konkrét szabályozás nincs erre vonatkozóan Lengyelországban. Azonban javasolt, hogy az utazó gyermek rendelkezzen szülei hozzájáruló nyilatkozatával, benne a legfontosabb elérhetőségekkel (kiskorú, kísérő, szülők születési adatai; a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma; a külföldi tartózkodás célja, pontos helye), lengyel, de legalább angol nyelven kiállítva és letanúzva. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf  

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése NEM szükséges. 

Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

www.pettravel.com/immigration/poland.cfm

Vám:

www.mf.gov.pl/sluzba-celna/kontakt/informacja-sluzby-celnej

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Złoty (PLN).

Közúti közlekedés, ellenőrzés, ittas vezetés: A közúti ellenőrzések száma kifejezetten magas. A szabálysértésért kirótt büntetések meglehetősen magasak.

Lengyelországban ittas állapotúnak minősül az a vezető, akinek véralkohol szintje eléri a 0,5 ezreléket. Ez már büntetőeljárást von maga után; 0,2-0,5 ezrelék közötti alkoholos befolyásoltság alatti vezetés szabálysértésnek minősül. Büntetőeljárás esetében az ittas vezetőt őrizetbe veszik, majd gyorsított eljárás keretében tárgyalják az ügyét. Ez a gyakorlatban max. 48 órás tartózkodást jelent a rendőrőrsön.

Túrázás:

Tájékoztató fuvarozók részére: Az utazás, fuvarszállítás megkezdése előtt érdemes nagyon alaposan tájékozódni a szabályokról, az engedélyekről. A bírságok gyakran irreálisan magasak.

A kiszabott bírságot legcélszerűbb készpénzben, zlotyban fizetni, átutalás esetén meg kell várni míg az összeg beérkezik a kívánt számlára. Ez külföldi utalás esetén akár két munkanap is lehet. Csupán az átutalásról szóló bizonylatot nem fogadják el a lengyel szervek. 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/9/b6/c1000/kozuti_aruszallitas_ellenorzes_rendszerPL170407.pdf

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/a/b6/c1000/bejelentes_koteles_termeklista170407mell.pdf

Díjköteles autópálya szakaszok: http://a1.com.pl/; http://a1.com.pl/en/  

Az úthasználati rendszerrel kapcsolatos információkért kérjük, látogassák meg a hwww.viatoll.pl  hivatalos honlapot, vagy hívják a +48 225 211 010 telefonszámot, illetve írjanak az bQJOWBWQkLPNUc7MmiMdwiaW5mb0B2aWF0b2xsLnBs e-mailcímre. 

Figyelem! Konzuli segítségnyújtására, a helyszínen eljáró hatóság felé, panasz továbbítása formájában nincs lehetőség!

Alkoholfogyasztás: Lengyelországban az utcákon, parkokban és egyéb nyilvános helyeken alkohol tartalmú italokat fogyasztani TILOS. A szabálysértés pénzbüntetést von maga után. 

Egészség,- és utasbiztosítás: Turista helyeken ajánlott az értéktárgyak biztonságos megőrzéséről gondoskodni, úti okmányokról az utazást megelőzően fénymásolatot készíteni.

Eltűnt gyermekek felkutatása: Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal.

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Kedvezmények: Lengyelországban a tömegközlekedési eszközökön 26 év alatt csakis és kizárólag lengyel felsőoktatási intézmény által kiállított vagy ISIC - International Student Identity Card - diákigazolványokkal vehetők igénybe a diákkedvezmények, a magyar diákigazolványokat nem fogadják el. ISIC kártyát Lengyelországban az alábbi linken felsorolt irodákban (főleg utazási irodák) lehet csináltatni és egy évig érvényesek a kiállítás dátumától:  www.isic.pl/pl/gdzie-mozna-wyrobic-karte.html, azonban célszerű még utazás előtt, Magyarországon beszerezni a nemzetközi  diákigazolványt: www.isic.hu/hol-valthatod-ki

Western Union - gyors pénzátutalási szolgáltatás: Kérjük, mielőtt elindulnak Lengyelországba, ismerkedjenek meg a Western Union gyors pénzátutalási szolgáltatással. Western Union honlapján és központi ügyfélszolgálatánál (+36 1 235 84 84) tájékozódhat bővebben.

Időjárás: Magyarországnál hűvösebb, csapadékosabb, kevesebb a napsütéses órák száma.

Ünnepek: jan. 1., jan. 6., Nagypéntek, Húsvét hétfő, máj. 1., máj. 3.- Alkotmány ünnepe, Úrnapja, aug. 15. - Nagyboldogasszony napja, nov. 1., nov. 11. – Függetlenség ünnepe, dec. 25-26.- Karácsony

Hasznos, sürgőségi telefonszámok: A külföldi turisták részére működik egy „Biztonsági telefonvonal”, amelyen különböző problémák esetén angol, német és orosz nyelven kérhető segítség, tájékoztatás. Az infóvonalon nagyon széles körű tájékoztatás kérhető (pl. különböző kedvezmények az egyes városokban tömegközlekedésre, belépőjegyekre). Vonalas telefonról hívható szám: + 48 801 888 844, +4822 278 7777. Mobil telefonról: +48 608 599 999

További fontos telefonszámok: 
Sürgősségi telefonszám: 112
vonalas telefonról: +48 801 888 844, +48 22 278 7777 
mobilról: +48 608 599 999
Rendőrség: 997
Mentő: 999
Tűzoltók: 998
Határőrség: +48 (0) 22500 4444
Sürgősségi autómentő: 19637
Közlekedési információk: 19111

Egyéb tájékoztatók:

Magyarország Nagykövetsége Varsó
Magyarország Főkonzulátusa Krakkó
https://www.lengyelorszag.travel/hu