Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Rigában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 04. 12.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben az mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az EU, az EGT-országokból, valamint Svájcból és az Egyesült Királyságból nemzetközi személyszállítással vagy magángépjárművel Lettországba történő utazásokat csak sürgős, nélkülözhetetlen esetekben engedélyezik, mint pl. munka, tanulás/képzés, átutazás, orvosi szolgáltatások igénybe vétele, temetés, családegyesítés, lakóhelyre történő visszatérés, kiskorú kísérése. Ezek esetében szükséges a negatív PCR-teszt felmutatása, a „covidpass”-formanyomtatvány kitöltése és a 10 napos önizoláció betartása, továbbá a sürgősséget igazoló dokumentum bemutatása.

2021. március 17-től Lettország engedélyezi a harmadik országokból érkező és oda tartó nemzetközi személyszállító repülőjáratokat, beleértve a turisztikai és rekreációs céllal szervezetteket is. 

b. Kell-e teszt? Igen.

A Lettországba érkező és Lettországon átutazó személynek kötelező a negatív (legfeljebb 72 órával Lettországba érkezése előtt elvégzett - a 72 órát a mintavételi időponttól kell számolni, s nem az eredmény kézhezvételétől) negatív PCR (Polymerase Chain Reaction test) COVID-19 teszteredmény bemutatása. A teszt eredményét angol, német, francia vagy orosz nyelven kell felmutatni. Elfogadnak olyan, a tesztet kiváltó orvosi dokumentumot is, amely igazolja, hogy az adott személy nem fertőző (pl. COVID-19 fertőzött volt az elmúlt három hónapon belül és már meggyógyult). Amennyiben repülőgéppel, vonattal, busszal vagy hajón érkezik az utazó, úgy a negatív teszteredményt a felszálláskor kell felmutatni, annak hiányában megtagadják a felszállást. 

A kivételek közül kiemeljük az alábbiakat: 11 év alatti gyermekek, a közlekedési társaságok alkalmazottai és személyzete, továbbá olyan átutazók, akik nem hagyják el a repülőtér tranzitját (de ott 24 óránál tovább nem tartózkodnak), valamint a diplomáciai testület képviselői.

A Lettországba közvetlen repülőjárattal érkező, az EU külső határát átlépő utasoknak megérkezésüket követően saját költségen azonnal egy másik COVID-19 tesztet is csináltatni kell. A harmadik országokból Lettországba beutazható személyek részletes felsorolását a 360. kormányrendelet 37. pontja tartalmazza.

Bővebb információ angol nyelven:

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden Lettországba beutazónak (a személygépkocsival érkezőknek is) és Lettországon át tranzitálónak előzetesen elektronikusan regisztrálni kell magát. A beutazónak az elektronikus nyilvántartási űrlapot ("covidpass") nem korábban, mint 48 órával a határátlépés előtt kell kitöltenie, az átutazónak azonban a regisztráció kitöltésétől számítva 12 órán belül át kell haladnia az országon. A regisztrációt követően az utas/a belépő egy QR kódot kap. Meg kell adni többek között a teljes nevet, az úti okmány (személyazonosító igazolvány/útlevél) számát vagy a személyi számot, az E-mail és telefonos elérhetőséget, a beutazást megelőző 14 napban látogatott országokat. Kiskorúak esetében a nyomtatványt a szülőnek vagy gyámjának kell kitöltenie. A QR kód elvesztése esetén a honlapon az E-mail cím megadásával új kódot lehet kérni. A regisztráció elmulasztása esetében 10 és 2 000 euró közötti büntetésre lehet számítani. A vonatkozó törvény szerint az állami rendőrség, az önkormányzati rendőrség, valamint a határőrség is ellenőrizheti, hogy a beutazók/átutazók eleget tettek-e a kötelezettségnek. A személyes adatokat 30 napig tárolják, utána automatikusan törlődnek. A határokon ellenőrzik a QR kód meglétét. A negatív teszteredményt, s az utazás célját is be kell írni.

A regisztrációs lap lett, angol és orosz nyelven a következő linken érhető el.

Bővebb információ található angol nyelven a következő linken

d. Karanténkötelezettség: Van.

A 10 napos önizolációt a magas COVID-19 esetszámmal bíró országokból érkezőknek a negatív PCR-teszteredmény mellett is be kell tartani! Az önizoláció alatt az alábbiakat kell érteni:

 • a Lettországba való belépést követően azonnal a lakhelyre vagy a tartózkodási helyre kell utazni;
 • maradjon a tartózkodási helyén; 
 • kerülje más személyek megfertőzésének kockázatát;
 • ne fogadjon vendégeket és ne látogasson másokat;
 • ne menjen a munkahelyére;
 • ne menjen nyilvános helyekre, kivéve az alapvető szükségletek beszerzése céljából;
 • szájat és orrot eltakaró védőeszköz (pl. maszk) viselése kötelező;
 • mérni kell a testhőmérsékletet, legalább két alkalommal naponta;
 • köhögés, magasabb testhőmérséklet (láz), légszomj esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Bővebb információ: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0; https://www.spkc.gov.lv/lv/if-returning-toentering-latvia

2021. március 17-től az Európai Unión kívüli országokból repülővel érkezőknek 10 napig önizolációban kell tartózkodniuk a lakhelyükön vagy a Lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség (LIAA) által adminisztrált turisztikai szálláslistán szereplő valamelyik szállodában, amennyiben a rigai repülőtéren levett COVID-19 teszt eredménye negatív. Pozitív teszteredmény esetén a Lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség (LIAA) listáján található valamelyik szállodában kell azonnal karanténba vonulni. A teszt és a szállodai elhelyezés költségét az utazó maga fizeti. Pozitív teszteredmény esetében a szállásra való utat a szállásadó szervezi, de annak költségét az adott személynek kell állnia. Amennyiben a szállásra való eljuttatásban a Rendőrség is részt vesz, annak költségét is az adott személynek kell fedeznie. A szálláshely köteles azonnal tájékoztatni az Állami Rendőrséget, ha a személy az önizoláció idején elhagyta a szálláshelyet. További információ:  https://www.liaa.gov.lv/lv/covid19/turistu-mitnes-pasizolacijai

e. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Külföldiek üzleti célú beutazása Lettországba előzetes engedéllyel történhet a Lett Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Hivatal, a LIAA engedélye alapján. Az engedélykérelmet a lett üzleti partner nyújtja be az alábbi internetes oldalon található elektronikus nyomtatvány kitöltésével. A lett üzleti partnernek (vállalkozásnak) a 360 sz. Kormányrendelet 59. és 60. pontjában foglaltaknak megfelelően kötelezettséget kell vállalnia a Lettországba üzleti céllal beutazó külföldiek iránt, amely vállalás a következőket tartalmazza:

 • a Lettországba érkező külföldi személy nem fertőzött Covid-19 vírussal;
 • a külföldi személy Lettországba érkezése után gondoskodik a külföldi 10 napos önizolációjáról a munkaidőn kívül, és ezen idő alatt a külföldi nem utazik tömegközlekedési eszközzel, valamint biztosítja a munkavégzés vagy szolgáltatásnyújtás céljából a külföldi személynek a  munkavégzés helyszínére és onnan történő szállítását;
 • a külföldi személy betartja a Covid-19 fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében elrendelt valamennyi hatósági korlátozást, ideértve a szabályzat 56.2. és 56.3. bekezdésben említett feltételeket is;
 • a külföldi valamennyi gyógykezelésével kapcsolatban felmerülő költséget fedezi, ha megerősítést nyer, hogy a külföldi személy Covid-19 betegségben szenved.

A többször módosított, hatályos 360 sz. kormányrendelet megtalálható az alábbi honlapon. (Módosítva a 2020. július 28-i 460. sz. Kormányrendelettel; illetve a 2020. szeptember 15-i 571. sz. Kormányrendelettel.)

f. Esetleges kivételek: 

Tranzit: 

Lettországon - negatív PCR-teszttel - át lehet utazni, azonban a „covidpass” űrlap kitöltésétől számított 12 órán belül, éjszakázás lehetősége nélkül kell áthaladni, a negatív COVID-19 teszteredmény felmutatása ebben az esetben is szükséges (lásd fentebb leírtakat). Az átutazókra vonatkozó 12 órás áthaladási szabályozás alól kivételt képeznek a következők: 

 • a nemzetközi utasszállítókkal utazó utas 48 órán belül, 
 • a szállítási szolgáltató alkalmaztatottja, cargo vagy műszaki repülőgép személyzetének tagja 72 órán belül haladhat át a regisztrációt követően, míg
 • a hajók és repülőgépek személyzetének, valamint tengerészeknek (akiknek oda kell érni vagy vissza kell térnie a hajóhoz) nincs időkorlátozás az áthaladásra, 
 • a repülővel Lettország területén tranzitáló utazó, amennyiben nem hagyja el a repülőtér ellenőrzött részét és nem tölt 24 óránál többet ott, és amennyiben a tranzitálásra szóló repülőjegyét be tudja mutatni. 

A regisztrációs lap lett, angol és orosz nyelven az alábbi linken érhető el. 

Oroszország felé és Oroszország irányából határzár van, átlépés csak igen különleges esetben lehetséges, külön hatósági engedéllyel.  

g. Kiutazás az országból: Nincs korlátozva.

A lett hatóságok arra szólítanak fel mindenkit, hogy tartózkodjon az utazástól, kivéve, ha ez feltétlenül szükséges. Lettországot Észtország és Litvánia felé is el lehet hagyni személygépkocsival. 

h. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a QYOZXsEdt6FTiIjma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a hPCCG2NZa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem  

3) Továbbá hasznos információ: 

a. Helyi járványügyi szabályok:

2021. április 7-től megszűnt a rendkívüli állapot, azonban továbbra is számos korábbi korlátozás érvényben maradt. Elsődleges követelmény a távolságtartás, a higiéniai szabályok betartása és a maszkviselés minden nyilvános helyen. Ez utóbbi elmulasztása 10 és 50 euró közötti pénzbüntetéssel is járhat! További hatályban lévő szigorítások:    

 • minden beltéri helyszínen kötelező a maszkviselés, amennyiben egy főnél több személy tartózkodik ott (munkahelyen is), kivéve otthon. A maszkhasználat alól mentesülnek  a 7 éven aluli gyerekek, s azon fogyatékkal élő személyek, akik nem képesek a maszkot feltenni és hordani;
 • 2 méter távolságot kell egymástól tartani;
 • minden magánrendezvény (pl. parti) tilos, kivétel egy háztartáson belül;
 • szabadban két háztartásból legfeljebb 10 személy találkozhat;
 • jelenleg minden kulturális intézmény, kiállítóterem, vásár, múzeum (kivéve a szabadtérieket) zárva tart. A könyvtárak nyitva tarthatnak, de csak kölcsönzés céljával. A könyvesboltok nyitva vannak.  
 • temetésen és keresztelőn legfeljebb 10 személy lehet jelen, nem több mint két háztartásból, csak külső színhelyen, a maszkviselés kötelező;
 • a vallási szertartási helyeken a maximálisan megengedett személyek számának nem több mint 20%-a lehet jelen;
 • sportedzéseket csak szabadban lehet tartani (egyszerre legfeljebb 10 fő, öltözőt nem használva). Ez a fitneszközpontokat is érinti;
 • az éttermek, kávézók zárva tartanak, de elvitelre dolgozhatnak. A Rigai Nemzetközi Repülőtéren, egyes szálláshelyeken, s bizonyos feltételekkel szabadban is ki lehet szolgálni a vendégeket
 • az összes olyan kiskereskedelmi kisebb üzlet nyitva tarthat, amely nem 7 000 m2-nél nagyobb bevásárlóközpontokban található;
 • a 7 000 m2-nél kisebb bevásárlóközpontokban lévő üzletek is már nyitva vannak; 
 • a szépségszalonok zárva tartanak, a fodrászok az epidemiológiai biztonsági előírásokat betartva dolgozhatnak;
 • a tömegközlekedési eszközökön az utasok száma nem lépheti túl a befogadó képesség 50%-t. Maszk viselése kötelező, kivétel: a 7 éven aluli gyerekek, azon fogyatékkal élő személyek, akik nem képesek maszkot feltenni és hordani;
 • a szabályok megsértése esetén magánszemély esetében 10 és 2 000 EUR, jogi személy esetében 140 és 5 000 EUR közötti pénzbüntetést lehet kiróni.

A lettországi koronavírus helyzetre vonatkozóan bővebb információt talál lett, angol és orosz nyelven a következő linken: https://www.mfa.gov.lv/en/consular-information/news/66931-concerning-the-state-of-emergency-declared-in-latviahttps://covid19.gov.lv/en

b. Kijárási és utazási korlátozások:

Jelenleg nincs érvényben kijárási korlátozás. 

Utazási korlátozásokat lásd 2 a. pont. 

Légi összeköttetés:

Jelenleg Magyarország és Lettország között nincs közvetlen légiösszeköttetés, csak átszállással lehet utazni. A Rigai Nemzetközi Repülőtér (RIX) honlapja.

Belső közlekedési lehetőségek:

Országon belül buszjárattal és vonattal is lehet közlekedni. Az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken:

Vasút: https://www.pv.lv/en/; https://www.1188.lv/en/transport/trains

Busz: https://www.autoosta.lv/?lang=en; https://www.1188.lv/en/transport/buses

Hajók/kompok: https://ferrytickets.lv/en/; https://www.tallink.lv/lv/rig-hel

Lettországból jelenleg nem jár a komp Stockholm és Helsinki felé sem. 

Egyéb hasznos linkek:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Terrorizmus, terrorista cselekmények: Jelenleg a legalacsonyabb, kék szintű terrorfenyegetettség van érvényben, azaz alacsony a terrorveszély, ami az általános hétköznapokra jellemző helyzetre utal, különösebb veszély nélkül. 

Utazás, közlekedés biztonsága:  Lettországban a közlekedés általában biztonságos, de az országutak egyes szakaszainak állapota és az autópályák hiánya miatt fokozott figyelemmel kell vezetni. Különösen Riga vonzáskörzetében nagy a balesetveszély. 

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények: A városi közbiztonság jó, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein előfordulnak zsebtolvajlások. Alapvető és ésszerű óvatosság ajánlott! Az éjszakai szórakozóhelyeken szintén ajánlott a fokozott figyelem annak érdekében, hogy a turista ne váljon lopás, csalás áldozatává. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után magányos turistáknak nem ajánljuk.

Vészhívó telefonszám: 112; a turistarendőrség száma: (+371) 67181818. Ha bajba keveredne és segítségre lenne szüksége (vészhelyzetben), hívja a lett Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának 24 órás ügyeleti telefonszámát: +371 26 33 77 11, vagy a nagykövetség bajba jutott magyar állampolgárok számára hívható ügyeleti számát: 06 80 36 80 36. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Az Európai Unió polgárainak és családtagjainak Lettországba történő belépéséről

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN (csak hazatérésre)

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 

IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása: 

Bár a lett jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. 

A kiskorúaknak is érvényes úti-okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) kell rendelkezniük.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: NEM szükséges.

Házikedvencek beutazása:

További információért kérjük forduljon állatorvosához, illetve kattintson az alábbi linkekre:

Vám:

További információt itt talál: https://www.vid.gov.lv/en/customs

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás:

Nyáron hűvösebb az időjárás a Magyarországinál, de a tenger és a tavak egyaránt alkalmasak fürdőzésre. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni. A tél hosszan tartó és hideg.

Közlekedés:

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Lettországban. Személygépkocsi bérlése esetén a magyar vezetői engedélyt elfogadják. 

Ha a Magyarországon regisztrált személygépkocsit Lettország területén nem a tulajdonosa vezeti, nincs szükség a tulajdonos írásbeli meghatalmazására, elegendő, ha a gépkocsit vezető személy rendelkezik a gépjármű forgalmi engedélyével.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy külföldön regisztrált személygépkocsi (így a Magyarországon regisztrált is) használata esetén, ha a tulajdonos Lettországban állandó/bejelentett lakcímmel rendelkezik, a gépkocsi használatáért díjat kell fizetni: 10 EUR/nap, 250 EUR/ 1 hónap, 600 EUR/6 hónap vagy 1000 EUR /1 év.

A gépkocsikat érintő egyéb kérdés esetén további információ megtalálható a lett Közlekedésbiztonsági Igazgatóság honlapján: https://www.csdd.lv/en.

Az utak állapota átlagos. A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra. A tompított fényszóró használata nappal is kötelező. December 1. és március 1. között kötelező a téli gumi használata, a szöges gumi használata május 1. és október 1. között tilos, máskor megengedett. Ügyeljenek arra, hogy a közutak viszonylag szélesek, azokat általában leállósávok övezik, így a személy- és tehergépkocsi vezetők gyakran három/négysávos útként használják azokat. Lehúzódáskor azonban figyelni kell közben arra is, hogy az út mentén gyakran közlekednek gyalogosok, biciklisek. Többed-rendű utak esetében hirtelen elfogyhat az aszfaltozás, s csak kavicsos vagy földúton lehet tovább közlekedni. 

A lakott területen a gépkocsivezetők nem kifejezetten előzékenyek a gyalogosokkal, így amennyiben gyalog közlekednek, erre legyenek figyelemmel. Ugyanakkor az is bármikor előfordulhat, hogy a magyar vezető számára váratlan módon lép valaki a gépjármű elé a zebrán. Kötelező megállni, és átengedni a gyalogost! A magyar KRESZ-től eltérően a zöld nyíl (balra vagy jobbra) közlekedési lámpa nem jelent feltétlen elsőbbséget, az un. „telezöld” szabályait célszerű alkalmazni ebben az esetben is. 

Amennyiben baleset történik, a helyzet tisztázása érdekében javasoljuk, hogy hívjanak rendőrt.  

A közúti rendőri ellenőrzések gyakoriak, számos helyen van automata sebességmérő. A vezető alkoholos befolyásoltságának ellenőrzése gyakori. Ügyeljenek arra, hogy helyszíni bírságot csak számla, illetve megfelelő rendőrségi bizonylat ellenében, a szabálysértés tényéről meggyőződve teljesítsenek. 

A 3 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek útdíj kötelesek. Online fizetési lehetőség és részletes információ az alábbi honlapon érhető el. Kérjük, hogy elindulás előtt a táblázatot ellenőrizzék. A lett hatóságok a külföldi rendszámú tehergépjárműveket útdíj meg nem fizetése esetében pénzbírsággal sújtják! 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: 

A lett hatóságok a magyar állampolgárokhoz ügyintézésük során tisztességesen viszonyulnak, hátrányos megkülönböztetésről nincs tudomásunk. A közös nyelv ismeretének hiánya – mindkét részről – okozhat ideiglenes problémákat, illetve eredményezheti az ügyintézés időtartamának elhúzódását. Felhívjuk a figyelmet, hogy helyben a hivatalos lett mellett, az angol és az orosz a leggyakrabban használt nyelv. 

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Lettországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kizárólag a sürgősségi betegellátásra vonatkozik. A baleset és betegbiztosítás magyarországi megkötése javasolt.

Fontos telefonszámok:

Mentők: 113

Gyermekorvos ügyelet: Gyermekkórház, Torņakalna novietne 24/7, cím: Vienības gatve 45, Rīga, LV-1004, telefonszám: +371 80708866, valamint Gaiļezera novietne, cím: Juglas iela 20, Rīga, LV-1079, telefonszám: +371 80708866.

A +371 66 016 001 telefonszámon a lakosság konzultálhat egyszerű megbetegedések esetén, este 17.00 és reggel 08.00 között, illetve munkaszüneti napokon.

24 órán át elérhető kórházak országszerte:

Pauls Stradiņš Clinical University Hospital, Pilsoņu iela 13, Rīga;
Rīga East University Hospital, Gaiļezers Clinic, Hipokrāta iela 2, Rīga;
Daugavpils Regional Hospital, Vasarnīcu iela 20, Daugavpils;
Liepāja Regional Hospital, Slimnīcas iela 25, Liepāja;
Northern Kurzeme Regional Hospital , Inženieru iela 60, Ventspils;
Vidzeme Hospital, Jumaras iela 195, Valmiera;
Jelgava City Hospital, Brīvības bulvāris 6, Jelgava.

Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú, a rendelőkben vizitdíjat kell fizetni, de az egyes vizsgálatokért külön díjat számítanak fel, amely rendelőnként is eltérő lehet. Előfordulhat, hogy a Lettországban állandó tartózkodással nem rendelkező személyektől emelt díjas költségtérítést kérnek. Az egészségügyi ellátás után térítendő díjat a helyszínen kell megfizetni. 

Egyéb tájékoztatásért keresse fel Lettországban, Rigában található külképviseletünk honlapját >>