Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Rigában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2021. 10. 15.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Lettország a beutazókat két kategóriába sorolja:

 • COVID-19 elleni vakcinával teljeskörűen beoltottak és a koronavírus fertőzésen átesettek/felgyógyultak, valamint 
 • az ebbe a két kategóriába nem eső, „más” személyek. 

Az országok biztonsági besorolása szerinti kategóriák: alacsony kockázatú - az elmúlt 14 nap összesített előfordulás nem haladhatja meg a 75 esetet 100 000 lakosra nézve -  (zöld), magas kockázatú (sárga), és különlegesen magas kockázatú (piros) országok, illetve az osztályozás része, hogy az adott állam az EU/EGT tagállam vagy egyéb jogszabályban meghatározott állam, vagy azon kívüli harmadik ország. A magas (sárga) kockázatú országokból érkezőknek, akik nem rendelkeznek oltási igazolással és/vagy nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy 180 napnál nem régebben átestek a Covid-19 betegségen a Lettországba történő belépés előtt 72 óránál nem régebbi Negatív PCR COVID-teszt eredmény, vagy legfeljebb 48 órás antigén teszt mellett, 10 napos önizoláció betartásával lehetséges. 

Magyarország  2021. október 15-én a sárga (magas kockázatú) beutazási kategóriába került, így akik nem rendelkeznek oltási igazolással és/vagy nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy 180 napnál nem régebben átestek a Covid-19 betegségen a Lettországba történő belépésnél 72 óránál nem régebbi negatív PCR COVID-teszt eredmény, vagy legfeljebb 48 órás antigén teszt eredmény felmutatása mellett, 10 napos önizoláció betartására kötelezettek. Ez alól kivételt képeznek a 12 év alatti gyermekek, akikre a fenti követelmények nem vonatkoznak. A törvény szerint a teszt eredményét angol nyelven vagy a kiindulási ország nyelvén kell bemutatni, de elsősorban az angol nyelvű eredmény meglétét javasoljuk.

Az országok besorolását minden hét péntekén felülvizsgálják. Kérjük utazás előtt ellenőrizze Magyarország, illetve a kiindulási országok kockázati besorolását: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0 (az oldal lett nyelvű, de az oldal közepén angol nyelven megtalálható az aktuális lista)

Teljes körűen beoltottnak az számít Lettországban, akit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy azonos szintű szabályzó hatóság, vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismert  oltóanyaggal a használati utasítás szerint beoltottak, és a záró oltás után eltelt 15 nap (jelenleg elismert oltási típusok: AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson&Johnson, Sinopharm és Sinovac), valamint ezt a digitális igazolvánnyal tudja bizonyítani. Figyelem: a Sputnik V Lettországban nem elfogadott. 

A COVID-19 betegségből felgyógyultnak az számít, akinek az első pozitív COVID-19 teszt eredménye óta legalább 11 nap, de nem több mint 180 nap telt el. S ezt a digitális igazolvánnyal tudja bizonyítani.

A védőoltás vagy a Covid fertőzésből történő gyógyulás tényét csak az EU-ban, az EGT-országokban, Svájcban, Ukrajnában, Törökországban és Észak-Macedóniában kiállított, interoperábilis (intelligens eszközön tárolt elektronikus formátumú, vagy papírra nyomtatott) digitális EU-tanúsítvánnyal vagy az Egyesült Királyságban, az USA -ban, Ausztráliában, Izraelben, Új -Zélandon és Kanadában kiadott oltási vagy gyógyulási igazolással lehet bizonyítani. 

Minden Lettországba utazó személynek legkésőbb 48 órával Lettországba való belépése előtt ki kell töltenie http://www.covidpass.lv weboldalon található formanyomtatványt, és meg kell adnia a kért információkat a Covid-19 elleni oltás(ok)ról, a tesztekről vagy a COVID-19-ből történő  felépülésről.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy 2021. július 12-től, az orosz és belarusz közúti  határátkelőhelyekre külön, szigorított szabályok kerültek meghatározásra, amelyek a szállítmányozókra is vonatkoznak. 

A beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tájékozódhat bővebben: https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19

b. Kell-e teszt? Bizonyos esetekben igen.

A teszt szükségessége függ az oltottságtól/átesettségtől és a kiindulási országtól. A különböző eseteket  az alábbi linken  található táblázat részletesen magyarázza. 

A kivételek közül kiemeljük az alábbiakat: 12 év alatti gyermekek, a közlekedési társaságok alkalmazottai és személyzete, továbbá olyan átutazók, akik nem hagyják el a repülőtér tranzitját (de ott 24 óránál tovább nem tartózkodnak), valamint a diplomáciai testület képviselőit.

A kivételek teljes listája megtekinthető a kormányrendelet V. fejezetében: https://likumi.lv/ta/en/en/id/315304-epidemiological-safety-measures-for-the-containment-of-the-spread-of-covid-19-infection

Pozitív teszteredménnyel nem lehet átutazni Lettországon!  

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden Lettországba érkezőnek, (beleértve a gyermekeket) és az országon tranzitálónak; a személy-; és tehergépjárművel érkezőnek nem korábban, mint 48 órával a határátlépés előtt kötelező az elektronikus nyilvántartási űrlap kitöltése (www.covidpass.lv). Ez mindenkire, az EU digitális igazolvánnyal rendelkezőkre is vonatkozik! A regisztráció kötelezettsége a rigai repülőtéren tranzitálókra is vonatkozik. 

Az űrlap kitöltése során meg kell adni az oltásra, a tesztre vagy a COVID-19 betegségből történt felgyógyulásra vonatkozó információkat és az utazás célját, majd a regisztrációt követően az utas/a belépő egy QR kódot kap.  A QR kód meglétét a határon belépéskor ellenőrízhetik. A regisztráció elmulasztása esetében 10 és 2 000 euró közötti büntetésre lehet számítani. A személyes adatokat 30 napig tárolják, utána automatikusan törlődnek.  Az átutazónak a regisztrációban megadott határbelépés időpontjától számított 12 órán belül át kell haladnia az országon.

A regisztrációs lap lett, angol és orosz nyelven a következő linken érhető el.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Beutazásnál a beoltottaknak és a COVID-19-ből felgyógyultaknak nem kell PCR- tesztet felmutatniuk, mentesülnek az önizoláció alól. 

A kormány 2021. október 11-től rendkívüli helyzetet hirdetett ki, három hónapra (2022. január 11-ig). Az új szabályok rendkívüli módon beszűkítik az oltatlanok lehetőségeit. A nem beoltottak néhány kivételtől (autóbuszközlekedés, alapvető napi szükségleti cikkeket árusító üzletek) eltekintve nem vehetik igénybe a zöld üzemmódban működő szolgáltatásokat, nem vehetnek részt tömegrendezvényeken, koncerteken, sporteseményeken. A bevásárlóközpontok is „zöld üzemmódban” működnek, ott csak a beoltottak és a Covid fertőzésen átesettek vásárolhatnak. Az egyéb élelmiszer üzletek, a gyógyszertárak, az optikusok, állateledel boltok, a sajtótermékeket árusító üzletek és a higiéniai eszközöket árusító üzletek, a telekommunikációs eszközöket árusítók és a benzinkutak mindenki által látogathatók maradnak. 

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Magyarországról beutazókra vonatkozóan, akik nem rendelkeznek oltási igazolással és/vagy nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy 180 napnál nem régebben átestek a Covid-19 betegségen a Lettországba történő belépés előtt 72 óránál nem régebbi Negatív PCR COVID-teszt eredmény, vagy legfeljebb 48 órás antigén teszt mellett, 10 napos önizolációra kötelezettek. Önizoláció kötelezettsége áll fenn akkor is, ha a beutazó 14 napon belül más, magas, vagy kiemelten magas kockázatú országban tartózkodott, ld. a https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0

 f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Jelenleg a beutazás a beoltottak és a COVID-19-ből felgyógyultak számára PCR teszt nélkül lehetséges, kivéve a Szputnyik-V vakcinával beoltottakat, amit Lettország nem ismer el. Az oltás felvételét, vagy a felgyógyulást interoperábilis (intelligens eszközön tárolt elektronikus formátumú, vagy papírra nyomtatott) digitális EU-tanúsítvánnyal vagy az Egyesült Királyságban, az USA -ban, Ausztráliában, Izraelben, Új -Zélandon és Kanadában kiadott oltási vagy gyógyulási igazolással lehet bizonyítani. 

A többieknek az induló repülőgépre történő beszállás vagy Lettországba történő belépést megelőzően legfeljebb 72 órával készített PCR teszt, vagy az induló repülőgépre történő beszállás vagy a Lettországba történő belépést megelőzően legfeljebb 48 órával készített antigén teszt szükséges (lehetőleg angol nyelven). Covidpass kitöltése kötelező! (www.covidpass.lv

g. Tranzitálási szabályok: 

Lettországon át lehet utazni, azonban a „covidpass” űrlap kitöltésétől számított 12 órán belül, éjszakázás lehetősége nélkül kell áthaladni. Az átutazás feltételei megegyeznek az országba történő belépéssel (lásd fentebb írtakat: beoltottak/felgyógyultak, illetve „mások”). Az átutazókra vonatkozó 12 órás áthaladási szabályozás alól kivételt képeznek a következők: 

 • a nemzetközi utasszállítókkal utazó utas 48 órán belül, 
 • a szállítási szolgáltató alkalmaztatottja, cargo vagy műszaki repülőgép személyzetének tagja 72 órán belül haladhat át a regisztrációt követően, míg
 • a hajók és repülőgépek személyzetének, valamint tengerészeknek (akiknek oda kell érni vagy vissza kell térnie a hajóhoz) nincs időkorlátozás az áthaladásra, 
 • a repülővel Lettország területén tranzitáló utazó, amennyiben nem hagyja el a repülőtér ellenőrzött részét és nem tölt 24 óránál többet ott, és amennyiben a tranzitálásra szóló repülőjegyét be tudja mutatni. 

A regisztrációs lap lett, angol és orosz nyelven az alábbi linken érhető el. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: 

A beoltottak és a koronavírus fertőzésen átesettek/felgyógyultaknak (s ezt igazolni tudók) korlátozás nélkül be lehet utazni. 

i. Egyéb hasznos infó: 

Légi összeköttetés: Jelenleg Magyarország és Lettország között október 30-tól heti három alkalommal a Ryanair légitársaság üzemeltet közvetlen járatot, továbbá más légitársaságok által üzemeltetett járatokkal, átszállással lehet utazni. A Rigai Nemzetközi Repülőtér (RIX) honlapja.

Belső közlekedési lehetőségek: Országon belül buszjárattal és vonattal is lehet közlekedni. Az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken:

Vasút: https://www.pv.lv/en/; https://www.1188.lv/en/transport/trains

Busz: https://www.autoosta.lv/?lang=en; https://www.1188.lv/en/transport/buses

Hajók/kompok: https://ferrytickets.lv/en/; https://www.tallink.lv/lv/rig-hel

Lettországból jelenleg nem jár a komp Stockholm és Helsinki felé sem. 

b. Hasznos honlapok:

c. Hasznos telefonszámok:

 • 24 órás COVID-19 segélyhívó Lettországon beül: 8345;
 • Betegség Megelőzési és Ellenőrzési Központ (pl. önizolációval kapcsolatos szabályok): +371 67387661;
 • Állami Határőrség (határátlépési kérdésekben): +371 67075616;
 • Belügyminisztérium (covidpass kitöltése kapcsán): +371 67219111.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból: Nincs korlátozva.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a UUnuBV7yTxcjlDa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a aOABd7DAO2YDNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok:

Vendéglátás, kulturális események:

 • Az éttermek, kávézók, szórakoztató intézmények, kulturális intézmények és vallási tevékenységgel összefüggő helyek nem lehetnek nyitva 06.00-21.00 előtt és után. Az időkorlátozás alól csak azok a közétkeztetési helyek kivételek, amelyek ételkihordással foglalkoznak, illetve a Rigai Repüléter terminálja. 
 • Tilos beltéri szórakoztató szolgáltatások nyújtása. Nem működnek majd az aquaparkok, szórakoztató központok, trambulin parkok. 
 • Az éttermekben és kávézókban belterületen nem lehet több, mint 4 fő egy asztalnál és az asztalok között 3 méter távolság kell, hogy legyen, kivéve, ha az asztalok között van elválasztó fal. Belterületen csak a Covid igazolással rendelkezők étkezhettek. Az oltatlanok csak kihozatalra rendelhetnek ételt, azzal a feltétellel, hogy az ételt kiszállító személy be van oltva. Az oltatlanok immár az éttermek külső teraszain sem étkezhetnek. 
 • Szépségszalonok, fodrászok: csak „zöld üzemmód”-ban működhetnek, tehát mind a szolgáltatást nyújtónak, mind a vendégnek rendelkeznie kell oltási/betegségen átesettségi igazolással. Ügyfelenként biztosítani kell az 15 m2 teret.
 • A nyilvános rendezvények (pl. színházi előadás) maximum 23.00-ig tarthatnak és csak „zöld üzemmód”-ban működhetnek, csak az igazoltan beoltottaknak és betegségen átesetteknek. A Covid igazolás mellett a vendégeknek zárt téren végig legalább FFP2 biztonsági szintű maszkot kell viselniük. 
 • Az élelmiszer üzletek, a gyógyszertárak, az optikusok, állateledel boltok, a sajtótermékeket árusító üzletek és a higiéniai eszközöket árusító üzletek, a telekommunikációs eszközöket árusító eszközök és a benzinkutak mindenki által látogathatók maradnak, úgy, hogy kötelesek 25 m2 teret biztosítani vásárlóként;
 • A bevásárlóközpontok az u.n. „zöld üzemmódban” működnek, ott csak a beoltottak és a betegségen átesettek vásárolhatnak. Itt az üzleteknek 15 m2 távolságot kell biztosítaniuk vásárlóként. Ha a bevásárlóközpont mérete meghaladja a 7000 m2-t, úgy a vásárlók elektronikus nyilvántartása kötelező részükre. A bevásárló központokban ugyanakkor hétvégeken és munkaszüneti napokon csak a létszükséglet kategóriájába eső árukat kínáló üzletek lehetnek nyitva (ld. előző bekezdés);
 • A vásárláskor kötelező marad a maszk viselése,
 • Az arcmaszk viselése szabadtéren nem kötelező, ugyanakkor zárt helyen mindenhol, továbbá a tömegközlekedésen is. 

Kijárási és utazási korlátozások:

2021. október 11- től  2022. január 11- ig rendikívüli állapot van érvényben, ugyanakkor nincsenek kijárási korlátozások, az országon belüli szárazföldi utazás lehetséges.

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Terrorizmus, terrorista cselekmények: Jelenleg a legalacsonyabb, kék szintű terrorfenyegetettség van érvényben, azaz alacsony a terrorveszély, ami az általános hétköznapokra jellemző helyzetre utal, különösebb veszély nélkül. 

Utazás, közlekedés biztonsága:  Lettországban a közlekedés általában biztonságos, de az országutak egyes szakaszainak állapota és az autópályák hiánya miatt fokozott figyelemmel kell vezetni. Különösen Riga vonzáskörzetében nagy a balesetveszély. 

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények: A városi közbiztonság jó, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein előfordulnak zsebtolvajlások. Alapvető és ésszerű óvatosság ajánlott! Az éjszakai szórakozóhelyeken szintén ajánlott a fokozott figyelem annak érdekében, hogy a turista ne váljon lopás, csalás áldozatává. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után magányos turistáknak nem ajánljuk.

Vészhívó telefonszám: 112; a turistarendőrség száma: (+371) 67181818. Ha bajba keveredne és segítségre lenne szüksége (vészhelyzetben), hívja a lett Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának 24 órás ügyeleti telefonszámát: +371 26 33 77 11, vagy a nagykövetség bajba jutott magyar állampolgárok számára hívható ügyeleti számát: 06 80 36 80 36. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Az Európai Unió polgárainak és családtagjainak Lettországba történő belépéséről

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN (csak hazatérésre)

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 

IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása: 

Bár a lett jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. 

A kiskorúaknak is érvényes úti-okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) kell rendelkezniük.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: NEM szükséges.

Házikedvencek beutazása:

További információért kérjük forduljon állatorvosához, illetve kattintson az alábbi linkekre:

Vám:

További információt itt talál: https://www.vid.gov.lv/en/customs

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás:

Nyáron hűvösebb az időjárás a Magyarországinál, de a tenger és a tavak egyaránt alkalmasak fürdőzésre. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni. A tél hosszan tartó és hideg.

Közlekedés:

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Lettországban. Személygépkocsi bérlése esetén a magyar vezetői engedélyt elfogadják. 

Ha a Magyarországon regisztrált személygépkocsit Lettország területén nem a tulajdonosa vezeti, nincs szükség a tulajdonos írásbeli meghatalmazására, elegendő, ha a gépkocsit vezető személy rendelkezik a gépjármű forgalmi engedélyével.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy külföldön regisztrált személygépkocsi (így a Magyarországon regisztrált is) használata esetén, ha a tulajdonos Lettországban állandó/bejelentett lakcímmel rendelkezik, a gépkocsi használatáért díjat kell fizetni: 10 EUR/nap, 250 EUR/ 1 hónap, 600 EUR/6 hónap vagy 1000 EUR /1 év.

A gépkocsikat érintő egyéb kérdés esetén további információ megtalálható a lett Közlekedésbiztonsági Igazgatóság honlapján: https://www.csdd.lv/en.

Az utak állapota átlagos. A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra. A tompított fényszóró használata nappal is kötelező. December 1. és március 1. között kötelező a téli gumi használata, a szöges gumi használata május 1. és október 1. között tilos, máskor megengedett. Ügyeljenek arra, hogy a közutak viszonylag szélesek, azokat általában leállósávok övezik, így a személy- és tehergépkocsi vezetők gyakran három/négysávos útként használják azokat. Lehúzódáskor azonban figyelni kell közben arra is, hogy az út mentén gyakran közlekednek gyalogosok, biciklisek. Többed-rendű utak esetében hirtelen elfogyhat az aszfaltozás, s csak kavicsos vagy földúton lehet tovább közlekedni. 

A lakott területen a gépkocsivezetők nem kifejezetten előzékenyek a gyalogosokkal, így amennyiben gyalog közlekednek, erre legyenek figyelemmel. Ugyanakkor az is bármikor előfordulhat, hogy a magyar vezető számára váratlan módon lép valaki a gépjármű elé a zebrán. Kötelező megállni, és átengedni a gyalogost! A magyar KRESZ-től eltérően a zöld nyíl (balra vagy jobbra) közlekedési lámpa nem jelent feltétlen elsőbbséget, az un. „telezöld” szabályait célszerű alkalmazni ebben az esetben is. 

Amennyiben baleset történik, a helyzet tisztázása érdekében javasoljuk, hogy hívjanak rendőrt.  

A közúti rendőri ellenőrzések gyakoriak, számos helyen van automata sebességmérő. A vezető alkoholos befolyásoltságának ellenőrzése gyakori. Ügyeljenek arra, hogy helyszíni bírságot csak számla, illetve megfelelő rendőrségi bizonylat ellenében, a szabálysértés tényéről meggyőződve teljesítsenek. 

A 3 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek útdíj kötelesek. Online fizetési lehetőség és részletes információ az alábbi honlapon érhető el. Kérjük, hogy elindulás előtt a táblázatot ellenőrizzék. A lett hatóságok a külföldi rendszámú tehergépjárműveket útdíj meg nem fizetése esetében pénzbírsággal sújtják! 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: 

A lett hatóságok a magyar állampolgárokhoz ügyintézésük során tisztességesen viszonyulnak, hátrányos megkülönböztetésről nincs tudomásunk. A közös nyelv ismeretének hiánya – mindkét részről – okozhat ideiglenes problémákat, illetve eredményezheti az ügyintézés időtartamának elhúzódását. Felhívjuk a figyelmet, hogy helyben a hivatalos lett mellett, az angol és az orosz a leggyakrabban használt nyelv. 

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Lettországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kizárólag a sürgősségi betegellátásra vonatkozik. A baleset és betegbiztosítás magyarországi megkötése javasolt.

Fontos telefonszámok:

Mentők: 113

Gyermekorvos ügyelet: Gyermekkórház, Torņakalna novietne 24/7, cím: Vienības gatve 45, Rīga, LV-1004, telefonszám: +371 80708866, valamint Gaiļezera novietne, cím: Juglas iela 20, Rīga, LV-1079, telefonszám: +371 80708866.

A +371 66 016 001 telefonszámon a lakosság konzultálhat egyszerű megbetegedések esetén, este 17.00 és reggel 08.00 között, illetve munkaszüneti napokon.

24 órán át elérhető kórházak országszerte:

Pauls Stradiņš Clinical University Hospital, Pilsoņu iela 13, Rīga;
Rīga East University Hospital, Gaiļezers Clinic, Hipokrāta iela 2, Rīga;
Daugavpils Regional Hospital, Vasarnīcu iela 20, Daugavpils;
Liepāja Regional Hospital, Slimnīcas iela 25, Liepāja;
Northern Kurzeme Regional Hospital , Inženieru iela 60, Ventspils;
Vidzeme Hospital, Jumaras iela 195, Valmiera;
Jelgava City Hospital, Brīvības bulvāris 6, Jelgava.

Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú, a rendelőkben vizitdíjat kell fizetni, de az egyes vizsgálatokért külön díjat számítanak fel, amely rendelőnként is eltérő lehet. Előfordulhat, hogy a Lettországban állandó tartózkodással nem rendelkező személyektől emelt díjas költségtérítést kérnek. Az egészségügyi ellátás után térítendő díjat a helyszínen kell megfizetni. 

Egyéb tájékoztatásért keresse fel Lettországban, Rigában található külképviseletünk honlapját >>