Európa

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Rigában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 10. 13.
A kormány engedélyezi az EU, az EGT és Svájc állampolgárainak, valamint az ott állandó lakóhellyel rendelkező személyeknek, így a magyar állampolgároknak is a Lettországba történő beutazást.

A lett Betegség Megelőzési és Ellenőrzési Központ (SPKC) honlapján szereplő országok esetében, ahol az elmúlt 14 napban a 100.000 lakosra jutó fertőzések száma  nem lépi túl a mindenkori lettországi összesített, 14 napos, 100.000 lakosra vetített COVID-19 esetszámot, feloldásra kerül az ön-izoláció. Az epidemiológiai helyzet alapján a listát hetente (péntek délután) felülvizsgálják, kérjük, azt utazás előtt mindig tekintsék meg! Amennyiben olyan országon utaznak át Lettországba tartva, ahol a lettországinál magasabb arány mutatkozik (azaz a listán piros és sárga színnel jelöltek), úgy az átutazás miatt a magyar állampolgárokra is vonatkozik az ön-izoláció követelménye, amelynek időtartama jelenleg 10 nap.  Továbbra is 14 napos ön-izolációra kell számítaniuk azoknak, akik COVID-19 fertőzött személlyel érintkeztek, valamint akik Lettországban az egészségügyben, valamint oktatási intézményekben dolgoznak, illetve akik ápolói feladatokat látnak el. Ezen esetekben is van kivétel: amennyiben az érintett személy a 8. napon COVID-tesztet végeztet és annak eredménye negatív, úgy a 11. napon visszatérhet a munkahelyére.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Magyarország az ön-izoláció köteles „piros” országok között van, ez a magyar állampolgárokra, illetve a Magyarországról Lettországba utazókra nézve azt jelenti, hogy érkezéskor kötelező 10 napos ön-izolációba vonulniuk. Ez az alábbiakat tartalmazza:

 • a Lettországba való belépést követően azonnal a lakhelyre vagy a tartózkodási helyre kell utazni;
 • maradjon a tartózkodási helyén; 
 • kerülje más személyek megfertőzésének kockázatát;
 • ne fogadjon vendégeket és ne látogasson másokat;
 • ne menjen a munkahelyére;
 • ne menjen nyilvános helyekre, kivéve az alapvető szükségletek beszerzése céljából;
 • szájat és orrot eltakaró védőeszköz (pl. maszk) viselése kötelező;
 • mérni kell a testhőmérsékletet, legalább két alkalommal naponta;
 • köhögés, magasabb testhőmérséklet (láz), légszomj esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Bővebb információ: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0; https://www.spkc.gov.lv/lv/if-returning-toentering-latvia

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra is, hogy Lettországban 2020. október 12-től beindult az elektronikus regisztráció, s kötelező minden Lettországba beutazónak (a személygépkocsival érkezőknek is) és Lettországon át tranzitálónak regisztrálni. Az elektronikus nyilvántartási űrlapot nem korábban, mint 48 órával a határátlépés előtt kell kitölteni, amire az utas/a belépő egy QR kódot kap. Meg kell adni többek között a teljes nevet, az úti okmány (személyazonosító igazolvány/útlevél) számát vagy a személyi számot, az E-mail és telefonos elérhetőséget, a beutazást megelőző 14 napban látogatott országokat. Kiskorúak esetében a nyomtatványt a szülőnek vagy gyámjának kell kitöltenie. A QR kód elvesztése esetén a honlapon az E-mail cím megadásával új kódot lehet kérni. A regisztráció elmulasztása esetében 10 és 2 000 euró közötti büntetésre lehet számítani.  A vonatkozó törvény szerint az állami rendőrség, az önkormányzati rendőrség, valamint a határőrség is ellenőrizheti, hogy a beutazók/átutazók eleget tettek-e a kötelezettségnek. A személyes adatokat 30 napig tárolják, utána automatikusan törlődnek.  

A regisztráció angol nyelven a következő linken érhető el: https://covidpass.lv/en/

Bővebb információ található angol nyelven a következő linken: https://covid19.gov.lv/en/support-society/careful-travel/covidpasslv-arrival-confirmation-form 

Megjegyezzük, hogy az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a koronavírusos betegek száma, gócpontok is kialakultak. Lettországban továbbra is elsődleges követelmény a távolságtartás és a higiéniai szabályok betartása. Ezenkívül számos szigorító intézkedést hozott a kormány az elmúlt időszakban, amelyek közül az alábbiakat emeljük ki: 

 • 2020. október 14-től kötelező a maszk viselése az üzletekben, a postán, a busz- és vonatállomásokon, a repülőtéren, a benzinkutaknál, továbbá a múzeumokban, a kiállítótermekben, a könyvtárakban, a kulturális intézményekben és a templomokban, amennyiben ez utóbbiak esetében nem személyre szóló ültetés van. A követelmény nem vonatkozik a 13 év alatti gyermekekre, valamint olyan személyekre, akik bizonyos egészségügyi problémával küzdenek (mozgászavar, mentális probléma). 
 • A vásárlóknak minden üzletben be kell tartaniuk a 2 méteres távolságot. 
 • A tömegközlekedési eszközökön kötelező az orr és a száj elfedése (pl. orvosi vagy higiéniai maszk, arcpajzs). Sál vagy kendő már nem elegendő. 13 éven aluli gyermekek, továbbá olyan személyek esetében, akiknek az egészségügyi állapotuk miatt nehéz maszkban lenni vagy azt feltenni, eltekintenek a kötelező maszkviseléstől. 
 • Vendéglátóipari egységek 2020. október 17-től reggel 06.00-tól 24.00-ig tarthatnak nyitva. Egy asztalnál legfeljebb 4 fő ülhet (kivétel az egy háztartáson belüliek). 

A lettországi koronavírus helyzetre vonatkozóan bővebb információt talál lett, angol és orosz nyelven a következő linken: https://covid19.gov.lv/

Magyar állampolgárok elutazása Lettországból és beutazása Lettországba:

Lettország és Magyarország között 2020. október 25- től megszűnik a közvetlen airBaltic-repülőjárat, azt követően repülőgéppel csak átszállással lehet be- és elutazni. Kérjük, hogy átutazás esetén is vegyék figyelembe az ön-izoláció kapcsán a fentebb leírtakat! 

Megjegyezzük, hogy amennyiben valamely, az airBaltic által járatot üzemeltető országban jelentősen megnő a COVID-19 fertőzöttek száma és meghaladja az EU, az EGK-országok, Svájc és az Egyesült Királyság átlag mutatóinak (elmúlt 14 napban 100 000 főre vetítve) dupláját, úgy a lett légitársaság leállítja járatait.

Felhívjuk a repülővel utazni kívánók figyelmét, hogy a légitársaságok általában megkövetelik a maszk kötelező használatát, ezért azt feltétlenül vigyenek magukkal az utazásra. Az airBaltic légitársaság biztosít maszkot. A Rigai Nemzetközi Repülőtéren (RIX) kötelező a maszk használata. A repülőtér területére csak maszkkal, s repülőjegy birtokában lehet belépni. Bővebb információ: https://www.riga-airport.com/en.

Személyautóval Észtországon és Litvánián keresztül is be lehet utazni Lettországba, illetve ki lehet utazni az országból. Kérjük vegyék figyelembe a kötelező regisztrációra és az ön-izolációra vonatkozóan a fentebb leírtakat! Amennyiben Lettországon keresztül csak átutaznak, úgy a tranzitálóknak 12 óra áll rendelkezésükre, hogy elhagyják az országot, éjszakázás lehetősége nélkül, a regisztráció elvégzése ebben az esetben is szükséges.

A kikötők működnek, de egyes, korábban naponta közlekedő kompjáratok továbbra sem indulnak. Utazásuk tervezésénél mindenképpen ellenőrizzék az aktuális hajó- és kompjáratokat.  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Terrorizmus, terrorista cselekmények: Jelenleg a legalacsonyabb, kék szintű terrorfenyegetettség van érvényben, azaz alacsony a terrorveszély, ami az általános hétköznapokra jellemző helyzetre utal, különösebb veszély nélkül. 

Utazás, közlekedés biztonsága:  Lettországban a közlekedés általában biztonságos, de az országutak egyes szakaszainak állapota és az autópályák hiánya miatt fokozott figyelemmel kell vezetni. Különösen Riga vonzáskörzetében nagy a balesetveszély. 

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények: A városi közbiztonság jó, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein előfordulnak zsebtolvajlások. Alapvető és ésszerű óvatosság ajánlott! Az éjszakai szórakozóhelyeken szintén ajánlott a fokozott figyelem annak érdekében, hogy a turista ne váljon lopás, csalás áldozatává. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után magányos turistáknak nem ajánljuk.

Vészhívó telefonszám: 112; a turistarendőrség száma: (+371) 67181818. Ha bajba keveredne és segítségre lenne szüksége (vészhelyzetben), hívja a lett Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának 24 órás ügyeleti telefonszámát: +371 26 33 77 11, vagy a nagykövetség bajba jutott magyar állampolgárok számára hívható ügyeleti számát: 06 80 36 80 36. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Az Európai Unió polgárainak és családtagjainak Lettországba történő belépéséről

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN (csak hazatérésre)

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 

IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása: 

Bár a lett jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. 

A kiskorúaknak is érvényes úti-okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) kell rendelkezniük.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: NEM szükséges.

Házikedvencek beutazása:

További információért kérjük forduljon állatorvosához, illetve kattintson az alábbi linkekre:

Vám:

További információt itt talál: https://www.vid.gov.lv/en/customs

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás:

Nyáron hűvösebb az időjárás a Magyarországinál, de a tenger és a tavak egyaránt alkalmasak fürdőzésre. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni. A tél hosszan tartó és hideg.

Közlekedés:

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Lettországban. Személygépkocsi bérlése esetén a magyar vezetői engedélyt elfogadják. 

Ha a Magyarországon regisztrált személygépkocsit Lettország területén nem a tulajdonosa vezeti, nincs szükség a tulajdonos írásbeli meghatalmazására, elegendő, ha a gépkocsit vezető személy rendelkezik a gépjármű forgalmi engedélyével.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy külföldön regisztrált személygépkocsi (így a Magyarországon regisztrált is) használata esetén, ha a tulajdonos Lettországban állandó/bejelentett lakcímmel rendelkezik, a gépkocsi használatáért díjat kell fizetni: 10 EUR/nap, 250 EUR/ 1 hónap, 600 EUR/6 hónap vagy 1000 EUR /1 év.

A gépkocsikat érintő egyéb kérdés esetén további információ megtalálható a lett Közlekedésbiztonsági Igazgatóság honlapján: https://www.csdd.lv/en.

Az utak állapota átlagos. A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra. A tompított fényszóró használata nappal is kötelező. December 1. és március 1. között kötelező a téli gumi használata, a szöges gumi használata május 1. és október 1. között tilos, máskor megengedett. Ügyeljenek arra, hogy a közutak viszonylag szélesek, azokat általában leállósávok övezik, így a személy- és tehergépkocsi vezetők gyakran három/négysávos útként használják azokat. Lehúzódáskor azonban figyelni kell közben arra is, hogy az út mentén gyakran közlekednek gyalogosok, biciklisek. Többed-rendű utak esetében hirtelen elfogyhat az aszfaltozás, s csak kavicsos vagy földúton lehet tovább közlekedni. 

A lakott területen a gépkocsivezetők nem kifejezetten előzékenyek a gyalogosokkal, így amennyiben gyalog közlekednek, erre legyenek figyelemmel. Ugyanakkor az is bármikor előfordulhat, hogy a magyar vezető számára váratlan módon lép valaki a gépjármű elé a zebrán. Kötelező megállni, és átengedni a gyalogost! A magyar KRESZ-től eltérően a zöld nyíl (balra vagy jobbra) közlekedési lámpa nem jelent feltétlen elsőbbséget, az un. „telezöld” szabályait célszerű alkalmazni ebben az esetben is. 

Amennyiben baleset történik, a helyzet tisztázása érdekében javasoljuk, hogy hívjanak rendőrt.  

A közúti rendőri ellenőrzések gyakoriak, számos helyen van automata sebességmérő. A vezető alkoholos befolyásoltságának ellenőrzése gyakori. Ügyeljenek arra, hogy helyszíni bírságot csak számla, illetve megfelelő rendőrségi bizonylat ellenében, a szabálysértés tényéről meggyőződve teljesítsenek. 

A 3 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek útdíj kötelesek. Online fizetési lehetőség és részletes információ az alábbi honlapon érhető el. Kérjük, hogy elindulás előtt a táblázatot ellenőrizzék. A lett hatóságok a külföldi rendszámú tehergépjárműveket útdíj meg nem fizetése esetében pénzbírsággal sújtják! 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: 

A lett hatóságok a magyar állampolgárokhoz ügyintézésük során tisztességesen viszonyulnak, hátrányos megkülönböztetésről nincs tudomásunk. A közös nyelv ismeretének hiánya – mindkét részről – okozhat ideiglenes problémákat, illetve eredményezheti az ügyintézés időtartamának elhúzódását. Felhívjuk a figyelmet, hogy helyben a hivatalos lett mellett, az angol és az orosz a leggyakrabban használt nyelv. 

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Lettországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kizárólag a sürgősségi betegellátásra vonatkozik. A baleset és betegbiztosítás magyarországi megkötése javasolt.

Fontos telefonszámok:

Mentők: 113

Gyermekorvos ügyelet: Gyermekkórház, Torņakalna novietne 24/7, cím: Vienības gatve 45, Rīga, LV-1004, telefonszám: +371 80708866, valamint Gaiļezera novietne, cím: Juglas iela 20, Rīga, LV-1079, telefonszám: +371 80708866.

A +371 66 016 001 telefonszámon a lakosság konzultálhat egyszerű megbetegedések esetén, este 17.00 és reggel 08.00 között, illetve munkaszüneti napokon.

24 órán át elérhető kórházak országszerte:

Pauls Stradiņš Clinical University Hospital, Pilsoņu iela 13, Rīga;
Rīga East University Hospital, Gaiļezers Clinic, Hipokrāta iela 2, Rīga;
Daugavpils Regional Hospital, Vasarnīcu iela 20, Daugavpils;
Liepāja Regional Hospital, Slimnīcas iela 25, Liepāja;
Northern Kurzeme Regional Hospital , Inženieru iela 60, Ventspils;
Vidzeme Hospital, Jumaras iela 195, Valmiera;
Jelgava City Hospital, Brīvības bulvāris 6, Jelgava.

Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú, a rendelőkben vizitdíjat kell fizetni, de az egyes vizsgálatokért külön díjat számítanak fel, amely rendelőnként is eltérő lehet. Előfordulhat, hogy a Lettországban állandó tartózkodással nem rendelkező személyektől emelt díjas költségtérítést kérnek. Az egészségügyi ellátás után térítendő díjat a helyszínen kell megfizetni. 

Egyéb tájékoztatásért keresse fel Lettországban, Rigában található külképviseletünk honlapját >>