Európa

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Rigában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2020. 08. 03.
Lettországban 2020. június 10-vel kezdődően megszűnt a rendkívüli állapot, azonban egyes korlátozások továbbra is fennmaradnak. A kormány engedélyezi az EU, az EGT és Svájc állampolgárainak, valamint az ott állandó lakóhellyel rendelkező személyeknek, így a magyar állampolgároknak is a Lettországba történő beutazást.

A legtöbb európai ország, így Magyarország lakosa esetében már nem kell alkalmazni a 14 napos ön-izoláció követelményét. A lett Betegség Megelőzési és Ellenőrzési Központ (SPKC) honlapján szereplő országok esetében, ahol az elmúlt 14 napban a megbetegedés szintje nem lépi túl a 15/100 000 esetet, feloldásra került az ön-izoláció. FONTOS információ, hogy az epidemiológiai helyzet alapján a listát hetente felülvizsgálják, kérjük, azt utazás előtt mindig tekintsék meg! Amennyiben ugyanis olyan országon utaznak át Lettországba tartva, ahol magasabb a 16/100 000 eset (azaz a listán piros és sárga színnel jelöltek), úgy az átutazás miatt a magyar állampolgárokra is vonatkozik a 14 napos ön-izoláció követelménye. 

Bővebb információ: https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0

A nemzetközi járatokkal Lettországba érkezőket (repülőgép, hajókomp, busz) ellenőrzik  és regisztrálják. Ez a magánrepülőgépekre és a magántulajdonú jachtokra is vonatkozik. A regisztrációt egyelőre papíralapon kell elvégezni a határátkelőn, de augusztus elejétől elektronikus (elő)regisztráció lehetősége is rendelkezésre áll majd. A regiszráltak adatait, a kiindulási/tranzitálási országok listája függvényében átadják a Betegség Megelőzési és Ellenőrzési Központnak (SPKC) és az Országos Rendőrkapitányságnak, amely az adatokat 14 nap után megsemmisíti. A magánautóval érkezőknek csak a belarusz és az orosz határon kell regisztrálniuk.

A regisztárciós adatlap erről a linkről is letölthető: https://www.sam.gov.lv/en/article/questionnaire-be-filled-persons-entering-latvia-using-services-international-carriers

Lettországban továbbra is fontos követelmény a távolságtartás és a higiéniai szabályok betartása. Ezenkívül számos szabály van érvényben, amelyek közül az alábbiakat emeljük ki:

  • A vásárlóknak minden üzletben be kell tartaniuk a 2 méteres távolságot. 
  • Vendéglátóipari egységekben 2020. július 1-től az 1fő/3m2 követelményt kell biztosítani. Amennyiben az asztalok között nincs elválasztó pajzs, úgy az éttermekben és kávézókban az asztalok között 2 méteres távolságnak kell lennie. Zárt helyen egy asztalnál legfeljebb 4 (kivétel az egy háztartáson belüliek), míg a szabadban legfeljebb 8 fő ülhet. 
  • A kávézók és az éttermek reggel 6.00-tól éjfélig  tarthatnak nyitva. 
  • A tömegközlekedési eszközökön 2020. július 1-től már nem  kötelező az orr és a száj elfedése 
  • Augusztus 1-31 között zárttérben, 1000m2 alatti helyiségekben legfeljebb 250 fő vehet részt nyilvános rendezvényen. 1000m2 feletti helyiségben 500 fő a maximum, de a helyiségben a maximum megengedett létszám legfeljebb 50%-a lehet jelen és biztosítani kell a 4m2/fő távolságot. A szabadtéri rendezvényeken résztvevők számát 3000 főben maximálják, de a legalább 4m2/fő területet biztosítani szükséges.
  • A szervezőnek nyilvánossá kell tennie, hogy a rendezvényen mennyi a maximum részvételi létszám. A maximum létszámba nem számít bele a szervező és kiszolgáló személyzet. 
  • A 4m2/fő távolságot nyilvános rendezvényeken általánosságban biztosítani kell, ez alól kivételt képeznek a következő események: kulturális rendezvények, kiállítások, szervezett edzések, kereskedelmi- és vendéglátóhelyek, tömegközlekedést kiszolgáló helyek (vasút- és buszállomás, repülőtér), természetjárást szolgáló ösvények.
  • Amennyiben egy rendezvényt 1000 m2-nél nagyobb helyszínre szerveznek, a szervezők feladata az óvintézkedések betartására vonatkozó terv kidolgozása, a szervező az orr és száj eltakarását is előírhatja. 

További részletek itt találhatók: https://www.mk.gov.lv

A lettországi koronavírus helyzetre vonatkozóan bővebb információt talál lett és orosz nyelven a következő linken: https://covid19.gov.lv/

Magyar állampolgárok elutazása Lettországból és beutazása Lettországba:

Közvetlen repülőjárat Lettország és Magyarország között 2020. augusztus 11-ig továbbra sincs, csak átszállással lehet haza, illetve kiutazni.  Kérjük, vegyék figyelembe az átutazás, az esetleges ön-izoláció kapcsán a fentebb leírtakat! Az aktuális, a közvetlen repülőjáratra vonatkozó menetrend az airBaltic honlapján tekinthető meg: https://www.airbaltic.com/en-HU/index

Felhívjuk a repülővel utazni kívánók figyelmét, hogy a légitársaságok általában megkövetelik a maszk kötelező használatát, ezért azt feltétlenül vigyenek magukkal az utazásra. Az airBaltic légitársaság biztosít maszkot. A Rigai Nemzetközi Repülőtéren (RIX) kötelező a maszk használata. A repülőtér területére csak maszkkal, s repülőjegy birtokában lehet belépni. Bővebb információ: https://www.riga-airport.com/en. Személyautóval Észtországon és Litvánián keresztül is be lehet utazni Lettországba, illetve ki lehet utazni az országból. 

A kikötők működnek, de egyes, korábban naponta közlekedő kompjáratok továbbra sem indulnak. Utazásuk tervezésénél mindenképpen ellenőrizzék az aktuális hajó- és kompjáratokat.  

Biztonság:

Terrorizmus, terrorista cselekmények: Jelenleg a legalacsonyabb, kék szintű terrorfenyegetettség van érvényben, azaz alacsony a terrorveszély, ami az általános hétköznapokra jellemző helyzetre utal, különösebb veszély nélkül. 

Utazás, közlekedés biztonsága:  Lettországban a közlekedés általában biztonságos, de az országutak egyes szakaszainak állapota és az autópályák hiánya miatt fokozott figyelemmel kell vezetni. Különösen Riga vonzáskörzetében nagy a balesetveszély. 

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények: A városi közbiztonság jó, ugyanakkor Riga turisták által látogatott részein előfordulnak zsebtolvajlások. Alapvető és ésszerű óvatosság ajánlott! Az éjszakai szórakozóhelyeken szintén ajánlott a fokozott figyelem annak érdekében, hogy a turista ne váljon lopás, csalás áldozatává. A város egyes kerületeit (pl. Maskavas városrész) és a parkokat sötétedés után magányos turistáknak nem ajánljuk.

Vészhívó telefonszám: 112; a turistarendőrség száma: (+371) 67181818. Ha bajba keveredne és segítségre lenne szüksége (vészhelyzetben), hívja a lett Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának 24 órás ügyeleti telefonszámát: +371 26 33 77 11, vagy a nagykövetség bajba jutott magyar állampolgárok számára hívható ügyeleti számát: 06 80 36 80 36. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Az Európai Unió polgárainak és családtagjainak Lettországba történő belépéséről

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN (csak hazatérésre)

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 

IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása: 

Bár a lett jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. 

A kiskorúaknak is érvényes úti-okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) kell rendelkezniük.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: NEM szükséges.

Házikedvencek beutazása:

További információért kérjük forduljon állatorvosához, illetve kattintson az alábbi linkekre:

Vám:

További információt itt talál: https://www.vid.gov.lv/en/customs

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás:

Nyáron hűvösebb az időjárás a Magyarországinál, de a tenger és a tavak egyaránt alkalmasak fürdőzésre. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni. A tél hosszan tartó és hideg.

Közlekedés:

Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Lettországban. Személygépkocsi bérlése esetén a magyar vezetői engedélyt elfogadják. 

Ha a Magyarországon regisztrált személygépkocsit Lettország területén nem a tulajdonosa vezeti, nincs szükség a tulajdonos írásbeli meghatalmazására, elegendő, ha a gépkocsit vezető személy rendelkezik a gépjármű forgalmi engedélyével.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy külföldön regisztrált személygépkocsi (így a Magyarországon regisztrált is) használata esetén, ha a tulajdonos Lettországban állandó/bejelentett lakcímmel rendelkezik, a gépkocsi használatáért díjat kell fizetni: 10 EUR/nap, 250 EUR/ 1 hónap, 600 EUR/6 hónap vagy 1000 EUR /1 év.

A gépkocsikat érintő egyéb kérdés esetén további információ megtalálható a lett Közlekedésbiztonsági Igazgatóság honlapján: https://www.csdd.lv/en.

Az utak állapota átlagos. A sebességhatárok városban 50 km/óra, főúton 90km/óra. A tompított fényszóró használata nappal is kötelező. December 1. és március 1. között kötelező a téli gumi használata, a szöges gumi használata május 1. és október 1. között tilos, máskor megengedett. Ügyeljenek arra, hogy a közutak viszonylag szélesek, azokat általában leállósávok övezik, így a személy- és tehergépkocsi vezetők gyakran három/négysávos útként használják azokat. Lehúzódáskor azonban figyelni kell közben arra is, hogy az út mentén gyakran közlekednek gyalogosok, biciklisek. Többed-rendű utak esetében hirtelen elfogyhat az aszfaltozás, s csak kavicsos vagy földúton lehet tovább közlekedni. 

A lakott területen a gépkocsivezetők nem kifejezetten előzékenyek a gyalogosokkal, így amennyiben gyalog közlekednek, erre legyenek figyelemmel. Ugyanakkor az is bármikor előfordulhat, hogy a magyar vezető számára váratlan módon lép valaki a gépjármű elé a zebrán. Kötelező megállni, és átengedni a gyalogost! A magyar KRESZ-től eltérően a zöld nyíl (balra vagy jobbra) közlekedési lámpa nem jelent feltétlen elsőbbséget, az un. „telezöld” szabályait célszerű alkalmazni ebben az esetben is. 

Amennyiben baleset történik, a helyzet tisztázása érdekében javasoljuk, hogy hívjanak rendőrt.  

A közúti rendőri ellenőrzések gyakoriak, számos helyen van automata sebességmérő. A vezető alkoholos befolyásoltságának ellenőrzése gyakori. Ügyeljenek arra, hogy helyszíni bírságot csak számla, illetve megfelelő rendőrségi bizonylat ellenében, a szabálysértés tényéről meggyőződve teljesítsenek. 

A 3 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek útdíj kötelesek. Online fizetési lehetőség és részletes információ az alábbi honlapon érhető el. Kérjük, hogy elindulás előtt a táblázatot ellenőrizzék. A lett hatóságok a külföldi rendszámú tehergépjárműveket útdíj meg nem fizetése esetében pénzbírsággal sújtják! 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: 

A lett hatóságok a magyar állampolgárokhoz ügyintézésük során tisztességesen viszonyulnak, hátrányos megkülönböztetésről nincs tudomásunk. A közös nyelv ismeretének hiánya – mindkét részről – okozhat ideiglenes problémákat, illetve eredményezheti az ügyintézés időtartamának elhúzódását. Felhívjuk a figyelmet, hogy helyben a hivatalos lett mellett, az angol és az orosz a leggyakrabban használt nyelv. 

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Lettországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kizárólag a sürgősségi betegellátásra vonatkozik. A baleset és betegbiztosítás magyarországi megkötése javasolt.

Fontos telefonszámok:

Mentők: 113

Gyermekorvos ügyelet: Gyermekkórház, Torņakalna novietne 24/7, cím: Vienības gatve 45, Rīga, LV-1004, telefonszám: +371 80708866, valamint Gaiļezera novietne, cím: Juglas iela 20, Rīga, LV-1079, telefonszám: +371 80708866.

A +371 66 016 001 telefonszámon a lakosság konzultálhat egyszerű megbetegedések esetén, este 17.00 és reggel 08.00 között, illetve munkaszüneti napokon.

24 órán át elérhető kórházak országszerte:

Pauls Stradiņš Clinical University Hospital, Pilsoņu iela 13, Rīga;
Rīga East University Hospital, Gaiļezers Clinic, Hipokrāta iela 2, Rīga;
Daugavpils Regional Hospital, Vasarnīcu iela 20, Daugavpils;
Liepāja Regional Hospital, Slimnīcas iela 25, Liepāja;
Northern Kurzeme Regional Hospital , Inženieru iela 60, Ventspils;
Vidzeme Hospital, Jumaras iela 195, Valmiera;
Jelgava City Hospital, Brīvības bulvāris 6, Jelgava.

Az orvosi ellátás megfelelő színvonalú, a rendelőkben vizitdíjat kell fizetni, de az egyes vizsgálatokért külön díjat számítanak fel, amely rendelőnként is eltérő lehet. Előfordulhat, hogy a Lettországban állandó tartózkodással nem rendelkező személyektől emelt díjas költségtérítést kérnek. Az egészségügyi ellátás után térítendő díjat a helyszínen kell megfizetni. 

Egyéb tájékoztatásért keresse fel Lettországban, Rigában található külképviseletünk honlapját >>