Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Liechtensteinban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul van Vaduzban | Felügyelő képviselet Bernben van

Aktuális: 

2021. 03. 17.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Liechtenstein biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A svájci szabályokkal megegyezően megszűntek a korábbi belépési, tartózkodási és munkaerőpiaci korlátozások minden EU és EFTA tagállammal szemben. 

A schengeni térségen kívüli államok többsége azonban továbbra is a kockázatos országok listáján maradt. Ezekből az országokból a Liechtensteinbe történő beutazás, néhány kivételtől eltekintve, további rendelkezésig nem lehetséges.

Megszűntek a COVID-19 járvánnyal összefüggésben bevezetett beutazási korlátozások az alábbi országokkal szemben is: Andorra, Ausztrália, Bulgária, Ciprus, Horvátország, Írország, Koreai Köztársaság, Monaco, Románia, Ruanda, San Marino, Szingapúr, Thaiföld, Új-Zéland, Vatikán.

b. Kell-e teszt? Igen. 

Azoknak a Liechtensteinbe beutazó személyeknek, akik a megelőző 10 napban magas fertőzési kockázatú országban vagy területen tartózkodtak, egy – a mintavételtől számított – 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. 

A magas fertőzési kockázatú országok és területek listája megegyezik a svájci listával.

Magyarország 2021. március 22-től szerepel a listán, így a karanténkötelezettség minden március 22-én 0:00 után Liechtensteinbe belépő azon személyre vonatkozik, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott.

A rendszeresen frissített lista az alábbi honlapon elérhető.

A teszt bemutatásának kötelezettsége alól mentesülnek a 12 éves kor alatti gyermekek, továbbá azok a személyek, akik orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy esetükben a Sars-CoV-2 teszthez szükséges mintavétel nem végezhető el.

c. Kell regisztrálni? Igen.

Elektronikus vagy papíralapú nyomtatványt kell kitöltenie a magas fertőzési kockázatú országból vagy területről Liechtensteinbe utazóknak, illetve mindenkinek aki busszal, hajóval vagy vasúti úton érkezik az országba. 

Magyarország 2021. március 22-től szerepel a listán, így a karanténkötelezettség minden március 22-én 0:00 után Liechtensteinbe belépő azon személyre vonatkozik, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott.

Az elektronikus nyomtatvány az alábbi négynyelvű oldalról tölthető le.

d. Oltás: Oltási kötelezettség nincs.

A beoltottság egyelőre nem mentesíti az utazót a karanténkötelezettség és a PCR teszt alól.

e. Karanténkötelezettség: Van.

A Liechtensteinbe beutazó személyek számára tíz napos karanténkötelezettséget rendeltek el, amennyiben a Liechtensteinbe történő beutazást megelőző 10 napon belül az egyes magas fertőzési kockázatú országokban vagy területeken tartózkodtak. 

A magas fertőzési kockázatú országok és területek listája megegyezik a svájci listával, a beutazás esetén felmerülő karanténkötelezettségre és az ez alóli kivételekre vonatkozó szabályok szintén a svájci szabályokkal azonosak.

Magyarország 2021. március 22-től szerepel a listán, így a karanténkötelezettség minden március 22-én 0:00 után Liechtensteinbe belépő azon személyre vonatkozik, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott.

A rendszeresen frissített lista az alábbi honlapon elérhető.

Az érintett személyek kötelesek karanténba vonulni és erről az illetékes egészségügyi hivatalt a beutazásukat követő két napon belül tájékoztatni. (Telefon +423 236 73 46).

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Mentesülnek a karanténkötelezettség és a negatív teszt felmutatásának kötelezettsége alól, akik halaszthatatlan fontos szakmai vagy orvosi okból utaznak Liechtenseinbe. 

A rövid időre üzleti célból Liechtensteinbe beutazó személyeknek (áru- vagy személyszállítás) nem kell beutazási nyomtatványt kitölteniük.

g. Esetleges kivételek:

A beutazás esetén felmerülő karanténkötelezettség és a negatív teszt felmutatásának kötelezettsége alóli kivételekre vonatkozó szabályok a svájci szabályokkal azonosak.

Temetés, egyéb családi események céljából Liechtensteinbe történő beutazás nem mentesít a karanténkötelezettség és a negatív teszt felmutatásának kötelezettsége alól.

A személyszállítást szervező cégek a fenti szabályoknál szigorúbb rendelkezéseket hozhatnak, így az aktuálisan irányadó korlátozásokkal kapcsolatban előzetesen tájékozódjanak a választott utazási társaságnál!

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.), az utazó tartsa magánál. Javasoljuk, hogy a teszteredményeket és más egészségügyi vonatkozású dokumentumokat papíralapon is tartsák maguknál, ne csak digitális formában!

h. Kiutazás az országból:

A liechtensteini hatóságok nem javasolják a szükségtelen utazásokat. Mindenkinek a saját felelőssége más országok be- és kiutazási, illetve higiéniai szabályainak betartása.

 i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a fRhHW4WNNza29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a hSFCksnJLMJK4JUGTa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

3) Liechtensteinbe látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Liechtenstein területére maszkviselési kötelezettséget rendeltek el minden nyilvánosan megközelíthető beltéri helyiségben, Az általános maszkviselési kötelezettség alól kivételt képeznek a 12 év alatti gyerekek, illetve azok a személyek, akik igazolni tudják, hogy egyéb okokból, különösen egészségügyi okok miatt nem tudnak maszkot hordani.

Közvetlen vasúti járatok üzemelnek Liechtenstein és Magyarország között (Buchs vagy Feldkirch megállóhelyekkel). Közúton szintén lehetséges a hazautazás.

Liechtensteinben, illetve Liechtenstein és Svájc, valamint Ausztria között a tömegközlekedés menetrendszerűen üzemel, de az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni. 

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolására a liechtensteini kormány egy új hotline-t létesített: +423 236 76 82 (H-P, 08.00-18.00).

A Liechtensteinben tartózkodóknak javasoljuk, hogy a vírushelyzettel kapcsolatban közvetlenül tájékozódjanak a helyi hatóságok alábbi honlapjairól:

Az aktuális helyzetről a Nagykövetség hivatalos oldalán is tájékozódhatnak.

Biztonság:  

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Terrorizmus: Az országban terrortámadásra eddig nem került sor.

Közbiztonság: Liechtenstein közbiztonsága kifejezetten jó, de itt is előfordulnak - elsősorban vagyon elleni - bűncselekmények. Lopás esetén mielőbb rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvetetni.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása

Kérjük, tájékozódjon Liechtenstein bécsi nagykövetségén 

További hasznos információt az alábbi oldalon talál >>

Vízum:

Kérjük, tájékozódjon Liechtenstein bécsi nagykövetségén 

Házikedvencek beutazása

Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapokon: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/Liechtenstein.cfm, valamint érdeklődjön állatorvosánál! 

Vám

Kérjük, tájékozódjon Liechtenstein bécsi nagykövetségén www.regierung.li/defaultEN.aspx?lang=en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Svájci frank (CHF)

Közlekedés:

A 160 km2 területű Liechtensteinnek nincs saját repülőtere, Sargans vagy Buchs (TG) vonatállomásáról busszal minden települése jól megközelíthető.

A radarjelző készülékek Liechtensteinbe történő bevitele és használata nem megengedett.

Gépkocsivezetés:

Liechtenstein elismeri az EU/EGT államok által kibocsátott vezetői engedélyeket, ezek honosítására nincs szükség.

Mindazonáltal az ügyfél kívánsága, illetve a vezetői engedélyen szereplő személyes adatok módosulása esetén azt a liechtensteini gépjármű-felügyelet (MFZ) külön kérelemre (amelyhez látásvizsgálati igazolást kell mellékelni) lecseréli és a bevont vezetői engedélyeket megküldi a kibocsátó állam illetékes hatóságának.

Ünnep:

Liechtenstein nemzeti ünnepe: augusztus 15. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Liechtensteinben a közegészségügyi helyzet jó, az egészségügyi ellátás jól szervezett és magas színvonalú.

Liechtenstein nem tagja az Európai Uniónak, de tagja az Európai Gazdasági Térségnek. Az országba történő utazás előtt feltétlenül célszerű kiváltani az un. európai egészségbiztosítási kártyát, amelyet sürgős ellátás esetén a liechtensteini egészségügyi szolgáltatók elfogadnak. Érdemes az utazás előtt tájékozódni a konkrét biztosítási feltételekről, az önrészről, mert egyébként Liechtensteinben magasak az orvosi, kórházi ellátás költségei.

http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/egeszsegugyi_ellatas_kulfoldon

Egyéb hasznos információ:

Liechtensteini Hercegség honlapjának elérhetősége: www.liechtenstein.li

Segélyhívó telefonszámok:

Rendőrség: 117
Tűzoltóság: 118
Nemzetközi segélyhívó: 112
Mentők: 144
Légimentők: 1414