Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Liechtensteinban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Tiszteletbeli konzul van Vaduzban | Felügyelő képviselet Bernben van

Aktuális: 

2021. 10. 14.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1. A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A Liechtensteinbe történő beutazás szabályai a svájci beutazási szabályokkal megegyeznek.

Magyar állampolgár Magyarország és más ország területéről az alábbi feltételek mellett utazhat be Liechtensteinbe:

Azok a személyek, akik nincsenek beoltva vagy nem gyógyultak, a Liechtensteinbe történő beutazáskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet kell bemutatniuk, függetlenül attól honnan és milyen közlekedési eszközzel érkeznek. A beutazást követő 4-7 napon belül még egy tesztet kell elvégeztetniük Liechtensteinben. 

A beoltott vagy a gyógyult személyek, akik COVID igazolással vagy más érvényes oltási vagy gyógyultsági igazolással rendelkeznek nem tesztkötelezettek.

Liechtensteinben elismerik az EU és EFTA tagállamok által kiállított COVID oltási igazolásokat.

  • Fontos, hogy az igazolásból a reptéri ellenőrzés alkalmával angol nyelven is kiolvasható legyen, hogy az oltás milyen oltóanyaggal és mikor történt, vagy
  • a betegségből való gyógyulást igazoló svájci, EU vagy EFTA tagállam által kiállított igazolás, amely a fertőzés megállapítását követő 11. naptól számított 6 hónapig érvényes. 

Minden Liechtensteinbe beutazó személy – a beoltottak, a gyógyultak és a negatív teszttel rendelkezők is – a beutazást megelőzően beutazási nyomtatvány (Passenger Locator Form, SwissPLF, https://swissplf.admin.ch/formular) kitöltésére köteles.

A svájci Szövetségi Egészségügyi Hivatal honlapján elérhető a négy idegen nyelven működő interaktív Travelcheck program, amellyel a beutazó utazás előtt ellenőrizni tudja a rá vonatkozó előírásokat. Javasolt ennek előzetes használata! https://travelcheck.admin.ch/home

A svájci Migrációs Államtitkárság (SEM) vezeti az ún. kockázatos országok listáját.  A lista az alábbi linken érhető el: https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/sem/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#1668147653  A listán felsorolt országok kivételével minden ország és régió jelenleg kockázatosnak minősül, és az onnan történő beutazásra szigorúbb szabályok vonatkoznak. Magyarország, a többi schengeni állammal együtt a lista szerint nem számít kockázatos országnak.

b. Kell-e teszt? Igen

Negatív teszteredmény azoknak szükséges, akik nincsenek teljesen beoltva vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a COVID-19 fertőzésen. A Liechtensteinbe történő beutazáskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet kell bemutatni. A negatív teszteredmény bármilyen közlekedési eszközzel való beutazás esetén szükséges.

A 16 év alatti gyerekeknek nem kell negatív koronatesztet bemutatniuk. Ők mentesülnek mind a repülőre történő beszállásnál, mind a határbelépésnél a tesztkötelezettség alól. 

c. Kell regisztrálni? Igen

Minden Liechtensteinbe beutazó személy – a beoltottak, a gyógyultak és a negatív teszttel rendelkezők is – a beutazást megelőzően beutazási nyomtatvány (Passenger Locator Form, SwissPLF) kitöltésére köteles.

A nyomtatvány az alábbi négynyelvű oldalról tölthető le:

https://swissplf.admin.ch/home

Az elektronikus nyomtatvány kitöltése után e-mailben QR-kódot küldenek, amelyet mobiltelefonra lementve vagy az igazolást kinyomtatva fel kell mutatni ellenőrzéskor. 

A papíralapú nyomtatvány az alábbi oldalról tölthető le. 

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/downloads-in-verschiedenen-sprachen/downloads.html#957576443

Ennek kitöltött és kinyomtatott példányát kell ellenőrzéskor felmutatni. A regisztráció a 16 éven aluli gyerekek számára is kötelező. 

A nyomtatvány kitöltésének elmulasztása 100 CHF bírság kiszabásával járhat.

Ha kérdés merülne fel a kitöltéssel kapcsolatban, a BAG honlapon található gyakori kérdések között lehet válaszokat találni, vagy a BAG Infoline-t felhívni: +41 58 464 44 88  

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Liechtenstein csak a Svájcban elfogadott, vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy a WHO által jóváhagyott alábbi oltóanyagok egyikével történt teljeskörű beoltottságot fogadja el a járványügyi korlátozó intézkedések alóli mentesüléshez:

  • Pfizer/BioNTech (BNT162b2 / Comirnaty® / Tozinameran)
  • Moderna (mRNA-1273 / Spikevax / COVID-19 vaccine Moderna)
  • AstraZeneca (AZD1222 Vaxzevria®/ Covishield™)
  • Janssen / Johnson & Johnson (Ad26.COV2.S)
  • Sinopharm / BIBP (SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell))
  • Sinovac (CoronaVac)

(A Szputnyik oltóanyagot nem ismerik el Svájcban)

Az igazolás érvényessége a második oltástól számított 12 hónap, Janssen oltóanyag esetén az oltást követő 22. naptól számított 12 hónap.  

Liechtensteinben is elismerik az EU és EFTA tagállamok által kiállított COVID oltási igazolásokat. Fontos, hogy az igazolásból a reptéri ellenőrzés alkalmával angol nyelven is kiolvasható legyen, hogy az oltás milyen oltóanyaggal és mikor történt. 

A magyar védettségi igazolványt akkor fogadják el, ha az a fenti oltóanyagok valamelyikével történt teljeskörű beoltottságot igazolja. Az ellenőrzéshez ajánlott az angol nyelvű oltási igazolásokat is bemutatni!

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Karanténkötelezettsége csak azoknak van, akik a beutazást megelőző 10 napban olyan országban tartózkodtak, ahol veszélyes vírusvariánsok terjednek (Magyarország nincs ezen a listán!), és nincsenek teljesen beoltva vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a COVID-19 fertőzésen. 

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106

A karanténkötelezettség a gyerekekre is kiterjed.

Az érintett személyek kötelesek karanténba vonulni és erről az illetékes egészségügyi hivatalt a beutazásukat követő két napon belül tájékoztatni. (Telefon +423 236 73 46).

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincs külön szabályozás.

g. Tranzitálási szabályok:

A Liechtensteinen keresztül közúton, megállás nélkül átutazók mentesülnek a teszt és karanténkötelezettség alól.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A személy –és árufuvarozók, az ingázók és a határmenti térségből beutazók mentesek a regisztráció -és tesztkötelezettség alól.

i. Egyéb hasznos infó:

Schaanwald határátkelőhely: +41 58 467 15 15 (Auskunftszentrale)

2. Kiutazás az országból:

A liechtensteini hatóságok javasolják, hogy utazás előtt mindenki tájékozódjon a célország be- és kiutazási szabályairól.

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a YHJv4mFyja29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a dDafKkWLz2hNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4. Helyi járványügyi szabályok:

Liechtensteinben megszüntették az általános maszkkötelezettséget. A távolságtartási és a higiéniás szabályok betartása továbbra is nagy jelentőséggel bír. 

Közvetlen vasúti járatok üzemelnek Liechtenstein és Magyarország között (Buchs vagy Feldkirch megállóhelyekkel). Közúton szintén lehetséges a be- és kiutazás.

Liechtensteinben, illetve Liechtenstein és Svájc, valamint Ausztria között a tömegközlekedés menetrendszerűen üzemel, de az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni. 

Hasznos linkek: 

A koronavírussal kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolására a liechtensteini kormány egy új hotline-t létesített: +423 236 76 82 (H-P, 08.00-18.00).

A Liechtensteinben tartózkodóknak javasoljuk, hogy a vírushelyzettel kapcsolatban közvetlenül tájékozódjanak a helyi hatóságok alábbi honlapjairól:

Az aktuális helyzetrőla Nagykövetség hivatalos oldalán is tájékozódhatnak.

Biztonság:  

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Terrorizmus: Az országban terrortámadásra eddig nem került sor.

Közbiztonság: Liechtenstein közbiztonsága kifejezetten jó, de itt is előfordulnak - elsősorban vagyon elleni - bűncselekmények. Lopás esetén mielőbb rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvetetni.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

NEM

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Csak rendkívüli esetben!

További tájékoztató az egyes lejárt úti okmányokkal való utazás feltételeiről 

Kiskorúak beutazása

Kérjük, tájékozódjon Liechtenstein bécsi nagykövetségén 

További hasznos információt az alábbi oldalon talál >>

Vízum:

Kérjük, tájékozódjon Liechtenstein bécsi nagykövetségén 

Házikedvencek beutazása

Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapokon: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/Liechtenstein.cfm, valamint érdeklődjön állatorvosánál! 

Vám

Kérjük, tájékozódjon Liechtenstein bécsi nagykövetségén www.regierung.li/defaultEN.aspx?lang=en

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Svájci frank (CHF)

Közlekedés:

A 160 km2 területű Liechtensteinnek nincs saját repülőtere, Sargans vagy Buchs (TG) vonatállomásáról busszal minden települése jól megközelíthető.

A radarjelző készülékek Liechtensteinbe történő bevitele és használata nem megengedett.

Gépkocsivezetés:

Liechtenstein elismeri az EU/EGT államok által kibocsátott vezetői engedélyeket, ezek honosítására nincs szükség.

Mindazonáltal az ügyfél kívánsága, illetve a vezetői engedélyen szereplő személyes adatok módosulása esetén azt a liechtensteini gépjármű-felügyelet (MFZ) külön kérelemre (amelyhez látásvizsgálati igazolást kell mellékelni) lecseréli és a bevont vezetői engedélyeket megküldi a kibocsátó állam illetékes hatóságának.

Ünnep:

Liechtenstein nemzeti ünnepe: augusztus 15. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Liechtensteinben a közegészségügyi helyzet jó, az egészségügyi ellátás jól szervezett és magas színvonalú.

Liechtenstein nem tagja az Európai Uniónak, de tagja az Európai Gazdasági Térségnek. Az országba történő utazás előtt feltétlenül célszerű kiváltani az un. európai egészségbiztosítási kártyát, amelyet sürgős ellátás esetén a liechtensteini egészségügyi szolgáltatók elfogadnak. Érdemes az utazás előtt tájékozódni a konkrét biztosítási feltételekről, az önrészről, mert egyébként Liechtensteinben magasak az orvosi, kórházi ellátás költségei.

http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/egeszsegugyi_ellatas_kulfoldon

Egyéb hasznos információ:

Liechtensteini Hercegség honlapjának elérhetősége: www.liechtenstein.li

Segélyhívó telefonszámok:

Rendőrség: 117
Tűzoltóság: 118
Nemzetközi segélyhívó: 112
Mentők: 144
Légimentők: 1414