Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Vilnius
Tiszteletbeli Konzul Kaunas

Aktuális:

2021. 10. 11.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

Kérjük indulás előtt minden esetben ellenőrizze a litván Egészségügyi Minisztérium honlapját: https://sam.lrv.lt/en/ az aktuális részletes szabályozást illetően!

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Jelenleg nincs határzár érvényben. Litvánia három kategóriába sorolja jelenleg a beutazás szempontjából az országokat (vörös vagy szürke, sárga  és zöld országok). A szabályozást minden pénteken frissítik és a követkető hétfőn lép érvénybe. A legfrissebb lista elérhető: https://sam.lrv.lt/en/.

A Magyarországról (vörös kategória) érkező, nem az EMA által elfogadott vakcinával teljesen beoltott vagy 180 napon belül a fertőzésen igazoltan nem átesett utasok karanténkötelezettség mellett léphetnek be az országba. 

b. Kell-e teszt? Igen.

A Magyarországról érkező utasoknak 72 órán belül negatív PCR/ vagy 48 órán belüli negatív antigén tesztet kell bemutatniuk, illetve 10 napos karanténkötelezettség vonatkozik rájuk, amely izolációt a 7. napon elvégzett negatív teszttel lehet lerövidíteni.  A tesztelés és karantén nem szükséges az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával teljesen beoltott érkezők és a COVID-19-ből fél éven belül felépültek számára. További mentességek: https://nvsc.lrv.lt/isimtys

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden beutazó számára az utazás megkezdése előtt kötelező beutazási kérdőívet kitölteni (az utazást megelőző 48 órán belül): https://keleiviams.nvsc.lt/en/form.  A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot.   

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltott érkezők (Janssen, Comirnaty, Moderna, Vaxzevria), mentesülnek a teszt és karanténkötelezettség alól. Az oltási igazolás tekintetében a kétnyelvű országspecifikus oltási igazolást és az uniós digitális COVID igazolványt elfogadják.

e. Karanténkötelezettség: Igen. (Magyarországról nem EMA által elfogadott vakcinával teljesen beoltott vagy 180 napon belül a fertőzésen igazoltan nem átesett  utazók esetében.)

Litvánia három kategóriába sorolja jelenleg a beutazás szempontjából az országokat (szürke/vörös, sárga és zöld országok). 

Vörös vagy szürke besorolású országok:

A vörös vagy szürke besorolású országokból érkezőknek amennyiben nem rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinára vonatkozó teljes átoltottsági orvosi igazolással, országspecifikus oltási tanúsítvánnyal vagy nemzetközi oltási tanúsítvánnyal, hogy a teljes koronavírus elleni oltási programon átestek (és a második oltás óta eltelt 14 nap) vagy nem estek át igazoltan 180 napon belül a koronavíruson karanténba kell vonulniuk. A karantén 7. napján elvégzett negatív teszttel lehet lerövidíteni a karantént.  

Sárga országok:

A sárga országokból érkező utasoknak a beutazás utáni 3.-5. napon kötelező az újbóli tesztelés. Regisztráció www.1808.lt honlapon. Az újbóli tesztkötelezettség nem vonatkozik a teljes oltási programon átesettekre, 12 éven aluli gyerekekre, a koronavírusból felépültekre, hivatalos delegációtagjaira. Nincsen karanténkötelezettség.

Zöld országok:

A beérkező utazókra nem vonatkozik karanténkötelezettség. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele:

Az általános beutazási feltételek érvényesek üzleti célú beutazás esetében is.

g. Tranzitálási szabályok:

A külföldi, köztük magyar, állampolgárok Litvánián történő áthaladása (tranzitálása) továbbra is lehetséges. A tranzitálás ideje alatt csak a nélkülözhetetlen megállók beiktatására van lehetőség (tankolás, higiéniai okok). 

h. Az ország beutazási feltételei alóli mentesség:

A beutazás utáni karantén kötelezettség alól mentesülnek:

 • A diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkezők és családtagjaik;
 • A NATO katonai szolgálatot teljesítők és családtagjaik,
 • Kiadatási, átadási vagy átvételi feladatokat ellátó tisztviselők.
 • Külföldiek, akik a Litván Köztársaság nemzetvédelmi miniszterének vagy a Litván Köztársaság Állambiztonsági Főosztályának igazgatójának engedélyével nemzetbiztonsági okokból érkeznek;
 • Egészségügyi szakemberek;
 • Határ menti ingázók és a Litván Köztársaság és egy másik Európai Unió országa közötti határt minden nap vagy minden munkanapon átlépők: munkával kapcsolatos célból utazók, tanulók, hallgatók és gyakornokok;
 • Tengerészek;
 • Hivatásos sportolók, sport szakemberek, sport oktatók és sportorvosok, akik olyan nemzetközi versenyeken vesznek részt, amelyekre külön nemzetközi szabályok vonatkoznak;
 • Fehéroroszországból visszatérő litván állampolgárok, a belorusz iskolák litván oktatásában részt vevő tanárok és Fehéroroszországban lelkipásztori munkát végző papok.

 A karantén és tesztelés alól mentesülnek:

 • A nemzetközi kereskedelmi fuvarozással foglalkozó vállalatok személyzete, vagy azon személyek, akik nemzetközi fuvarozást végeznek és munkaköri feladatok ellátása céljából utaznak, amennyiben 72 óránál rövidebb ideig tartózkodnak Litvánia területén; 
 • A Litván Köztársaság területén átutazók;
 • Azok, akik orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy átestek a koronavíruson, a diagnózist pozitív PCR teszttel igazolták, és a pozitív vizsgálattól a Litván Köztársaságba való visszatérésig / belépésig legfeljebb 90 nap telt el. Orvosi igazolás nem szükséges azokban az esetekben, amikor a koronavírust Litvániában diagnosztizálták, és az adatokat feltöltésre kerültek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatások és Együttműködési Infrastruktúra Információs Rendszerébe.
 • Továbbá azok, akik orvosi igazolással, országspecifikus oltási tanúsítvánnyal vagy nemzetközi oltási tanúsítvánnyal rendelkeznek, hogy a teljes koronavírus elleni oltási programon átestek, azonban 14 napig csökkenteniük kell a kontaktusaik számát, a munka és a lakhely közötti ingázást csak abban az esetben javasolják, ha nincs lehetőség az otthoni munkavégzésre.  

A karantént Nemzeti Népegészségügyi Központ (NPHC) előzetes engedélyével az alábbi esetekben lehet elkerülni:

 • közeli családtagok temetésének és a maradványainak elszállításának megszervezése és / vagy virrasztásán/ temetésén való részvétel, vagy halálos betegek látogatása.
 • Orvosi intézményben COVID-19 tesztelés;
 • Egészségügyi intézmény egészségügyi ellátás céljából való felkeresése,
 • Az önellátásra képtelen személyek egészségügyi intézménybe szállítása egészségügyi ellátás céljából;
 • A hivatásos sportolók, sportszakemberek, sportoktatók és a sportorvosi személyzet hivatalos sportképzésre, edzőtáborokra, versenyekre és a sporttevékenységükhöz kapcsolódó intézmények vagy létesítmények felkeresése céljából.

A karantént a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NPHC) előzetes értesítése és engedélye nélkül teszt elvégzése miatt lehet elhagyni, amely tesztre az 1808-as Koronavírus Hotline-on vagy Nemzeti Népegészségügyi Központnál kell előzetesen regisztrálni.

2) Kiutazás az országból

Azok, akik külföldön élnek vagy dolgoznak, és akiknek egészségügyi okokból el kell hagyniuk az országot, a szükséges karantén időszak letelte előtt elhagyhatják Litvániát.

3) Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei:http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a sYuQV8MrWyWmZha29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a sfjxPAiGXWRqi3WQ2a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem  

4) Helyi járványügyi szabályok:

A járványhoz kapcsolódó legfrissebb információk elérhetőek: https://koronastop.lrv.lt/en/

Október 1-jétől ismételten mindekire vonatkozik a kötelező beltéri maszkviselés.

Szeptember 13-től a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők csak az utcáról nyíló kis (1500 nm alatt), élelmiszer-, állat- és optikai üzletekben és gyógyszertárakban vásárolhatnak, továbbá számos szolgáltatáshoz való hozzájutásuk korlátozva lesz.  A korlátozások nem vonatkoznak a teljes oltást kapott személyekre, azokra, akik már korábban átestek a fertőzésen, illetve azokra, akik PCR vagy antigénvizsgálattal tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek. A korlátozások nem vonatkoznak a 16 év alattiakra sem. Az immunitást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív teszttel nem rendelkezők nem vehetnek igénybe közvetlen kapcsolattartást igénylő szolgáltatásokat;  szépségszalonok, éttermek, szórakozóhelyek és rendezvények (kivéve az 500 fős szabadtéri rendezvényeket) szolgáltatásait, kivéve, ha negatív teszttel igazolják, hogy nem betegek.   

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazás! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Terrorizmus, terrorista cselekmények: Litvániában nincs ilyen jellegű veszély.

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények: Litvániában a bűnözés nem tér el érdemben a többi, térségbeli EU-tagállamtól. A külföldi állampolgárok elleni bűncselekmények jellegükben elsődlegesen vagyon elleniek, főként a turisztikai céllal itt tartózkodódókat érintik, pl. zsebtolvajlások, iratok eltulajdonítása. Felhívjuk a közúti áruszállítást végző cégek és gépkocsivezetők figyelmét, hogy éjszakai pihenőhelyül csak biztonságos, és többek által látogatott, lehetőleg kamerával, illetve megfelelő megvilágítással rendelkező parkolóhelyeket válasszanak. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napja

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Élvárt érvényessége: 

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napja 
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napja 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMFigyelem! Jogosítványt beutazásra a litván hatóságok nem fogadnak el!

Kiskorúak beutazása: 

Litvánia nem támaszt semmilyen különleges feltételt kiskorúak beutazásához az ország területére. Javasoljuk azonban ebben az esetben is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát, valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. 

A schengeni tagállamok területéről érkező állampolgároknak - kiskorúaknak és nagykorúaknak egyaránt - érvényes útiokmánnyal (útlevél, vagy személyi igazolvány) kell rendelkezniük.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen három hónapos időtartamig tartózkodhat Litvániában. A három hónapos időtartam félévenként egyszer alkalmazható. A beutazás érvényes útlevéllel, valamint személyazonosításra alkalmas EU-standard okmánnyal (személyi igazolvány, de NEM jogosítvány) ebben az esetben az összes, jelenleg Magyarországon érvényes személyi igazolvány használatával lehetséges. Célszerű, ha az úti okmány nem régebbi tíz évesnél. A schengeni tagállamok területéről érkező állampolgároknak - kiskorúaknak és nagykorúaknak egyaránt - érvényes útiokmánnyal (útlevél, vagy személyi igazolvány) kell rendelkezniük.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám: 

További információt a litván Pénzügyminisztérium honlapján talál.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Litvániában általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. Az eső bármikor eshet. Már októberben is havazhat és akár áprilisban, Húsvétkor is eshet a hó. De a globális felmelegedés miatt a telek már itt sem olyan hidegek. A magyarok számára nem elviselhetetlen az időjárás, a gyakorlatban egy havi csúszásra kell felkészülni. Például a litván május olyan, mint a magyar április, az augusztus, mint a magyar szeptember. Júniusban 2 órával hosszabb, decemberben pedig 2 órával rövidebb a nappal, mint Magyarországon.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Közlekedés: Érvényes magyar vezetői engedéllyel lehet vezetni Litvániában.

Litvániában a főutak és a mellékutak minősége változó. Kis falvakba néhol földút vezet. Személygépjárművekre jelenleg nincs úthasználati díj, tehergépjárművekre (kamionok) azonban van. 

Litvániában az érvényes közlekedésrendészeti jogszabályok alapján, ha egy külföldi rendszámú tehergépjárműre (kamion) nem fizetik meg az útdíjat, a gépjármű-fajtától függően 175 – 800 euró összegű büntetést rónak ki a hatóságok. Egyéb intézkedést (pl. a jármű tovább haladásának megakadályozása, kényszer-várakoztatás, lefoglalás) ezen a jogcímen nem foganatosítanak a járművezetővel szemben. A sebességkorlátozás a városokban 50, a főutakon 90, a gyorsforgalmi utakon 110, autópályákon 130 km/óra. A térképen autópályának jelzett utak néha csak osztott pályás gyorsforgalmi utak! Szintbeli kereszteződés, visszaforduló sáv vagy buszmegálló lehet az úton! A leállósávban néha gyalogosok és kerékpárosok is közlekednek. A tompított fényszórók használata nappal is kötelező, városon belül és kívül, az év minden szakában.

A litvánok a magyar szokásoktól némileg eltérően vezetnek, időnként bizonytalanok, máskor indokolatlanul gyorsan hajtanak. A „jobbra tarts” szabályát konzekvensen figyelmen kívül hagyják, a párhuzamos közlekedés során gyakran és folyamatosan a belső sávot használják.

Litvániában a gyalogosokra nagy tisztelettel tekintenek, ami azt is magába foglalja, hogy a gyalogosok természetesnek tekintik a körültekintés nélküli gyalogátkelést a gyalogátkelőhelyeken. A lakott területen történő személygépkocsival való közlekedés egyik sajátossága a körforgalmak rendkívül elterjedt gyakorisága. A körforgalmakra azonban a megszokottnál jóval nagyobb figyelmet kell fordítani, mert azok nagy méretük miatt könnyen elkerülhetik a vezető figyelmét, amely könnyen balesethez vezethet. 

Gyakoriak a közúti ellenőrzések, fix és mobil sebességmérők nagy számban használatosak és a rendőrök a külföldi rendszámú gépkocsikat sem kímélik. 

Télen a mellékutakat nem takarítják. A közlekedés a letaposott havon folyik. November 1. és április 1. között kötelező a téli gumi! Sokan járnak szöges gumival. A hosszú sötétség, a gyakori csapadék és a csúszós utak miatt november és március között csak gyakorlott vezető jöjjön Litvániába!

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A litván hatóságok készségesen viszonyulnak a magyar állampolgárok ügyeinek intézéséhez, habár a közös nyelv ismeretének hiánya – mindkét részről – okozhat ideiglenes problémákat, illetve eredményezheti az ügyintézés időtartamának elhúzódását. Felhívjuk a figyelmet, hogy helyben a hivatalos litván mellett elsősorban az angol, másodsorban az orosz a leggyakrabban használt nyelv. A tengerparton, Klaipeda környékén és a Kuróniai-félszigeten hagyományosan sokan beszélnek németül is.

Eltűnt gyermekek felkutatása: Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal

Közegészség, egészségügyi helyzet: Litvániában az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző, a beutazás nem jelent megnövekedett biztonsági kockázatot. Nincs jelenleg influenzajárvány, amellyel számolni kellene. Az EU kártyáról szóló tájékoztatónkat itt találja.

Egyéb információ:

Litvánia Budapesti Nagykövetsége 
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Vilnius