Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:

Luxemburgban Magyarország Brüsszeli Nagykövetségének Irodája található a fővárosban, Luxembourgban
Tiszteletbeli konzul Dalheim
Felügyelő képviselet Brüsszel

Aktuális:

2022. 05. 11.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

2022. április 22-étől a 12 év és 2 hónap feletti személyeknek a Nagyhercegség területére légi úton történő belépésére meghatározott egészségügyi előírásokat nem kell alkalmazni. 

2022. április 22-étől tehát a légi úton közlekedőknek a légijármű fedélzetére lépés előtt nem kell oltási igazolást, felépülést igazoló okiratot vagy negatív teszt-eredményt felmutatni. 

A harmadik országok állampolgáraira vonatkozó ideiglenes korlátozások esetében az oltási igazolvány vagy a felépülést igazoló dokumentum továbbra is a Luxemburg területére való belépés feltétele. Ez azt jelenti, hogy továbbra is hatályban maradnak a harmadik országbeli állampolgárok nem létfontosságú utazásának ideiglenes korlátozására vonatkozó szabályok. Ezek a korlátozások minden Luxemburgba irányuló utazásra vonatkoznak, a közlekedési eszköztől függetlenül. Harmadik ország állampolgárai főszabályként nem léphetnek be a Luxemburgi Nagyhercegség területére meghatározott esetek kivételével. A részletes információk itt érhetők el: https://maee.gouvernement.lu/fr/actualites.gouvernement%2Bfr%2Bactualites%2Btoutes_actualites%2Bcommuniques%2B2022%2B04-avril%2B20-msan-maee-covid19-restrictions-immigration.html 

A Luxemburgba utazással kapcsolatos tájékoztatás itt érhető el: https://covid19.public.lu/en/travellers/visiting-luxembourg.html

b. Kell-e teszt? Nem. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.      

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Nincs.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, amely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Az üzleti célú utazásra az általános szabályok vonatkoznak.

h. Tranzitálási szabályok: A tranzitálás akadálymentes.

i. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Harmadik országok állampolgárai esetében az 1) a. pont szerint.

j. Egyéb hasznos információ: 

Repülőtér

Telefon: 00352 24 640

Honlap: https://lux-airport.lu

Tesztelés: PCR teszt a helyi laborokban, jóváhagyott gyors antigénteszt a gyógyszertárakban és a Luxembourg belvárosában működő ideiglenes tesztállomásokon készíttethető. 

Helyi laborok listája: https://covid19.public.lu/en/testing/pcr-self-test.html

Gyógyszertárak listája: https://covid19.public.lu/en/news-covid19/communiques/2021/05/12-tests-pharmacies.html

Tesztállomás: https://www.vdl.lu/fr/la-ville/coronavirus-covid-19/distribution-de-bons-pour-des-tests-rapides-antigeniques

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

Luxemburgból ki lehet utazni. A szomszédos országok azonban a belépésre szabályokat állapíthatnak meg, a szabályok betartását ellenőrzik.  Áthaladás céljából a szomszéd országokba be lehet lépni.  A szomszédos országokba történő beutazás szabályairól a Konzuli Szolgálat országokra lebontott utazási tanácsaiból tájékozódhatnak.  

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a QaztLnTvGGrIOP7JGIgGZma29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen.

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a zLMzltrLQIr5AQiIja29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Maszk-viselés, távolságtartás:

A társadalmi érintkezés megengedett, de ajánlott a biztonsági és higiéniai előírások fokozott betartása. A maszk viselése kötelező a tömegközlekedési eszközökön, a kórházakban és az idősgondozó intézményekben. 

Kijárási és egyéb korlátozások Luxemburgban:

Luxemburgban 2021. június 13-ától megszűnt a kijárási korlátozás. 

Közlekedés:

Luxemburg és Magyarország  között jelenleg vannak közvetlen légijáratok. Indulás előtt javasolt időben ellenőrizni a járatok indulását. 

A helyi és helyközi, valamint a távolsági közúti és vasúti tömegközlekedés rendben működik. 

Rendezvények:

Nincs a gyülekezést korlátozó járványügyi intézkedés, de a rendezvények szervezői alkalmazhatnak szigorúbb intézkedéseket. 

Karitatív szervezetek elérhetősége: 

Caritas Luxembourg

Telefon: 00352 40 21 31-1 

E-mail cím: nBnhVGIUveUz2ZZY2FyaXRhc0BjYXJpdGFzLmx1

Honlap: https://www.caritas.lu 

Vöröskereszt (Croix-Rouge luxembourgeoise)

Telefon: 00352 2755 2000 

Honlap: https://www.croix-rouge.lu 

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről és szabályokról általánosságban a 

Felhívjuk figyelmüket, hogy mind a közúti, mind a repülővel történő utazás feltételeiről közvetlenül az utazás előtt is tájékozódjanak.  

Biztonság:

A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazás! Luxeumburg a II-es biztonsági kategóriába került, amely a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriája.

Terrorizmus

A Luxemburgi Nagyhercegségben az utóbbi években terrorista cselekmény nem történt. A készültségi szintet illetően a nagyhercegségben nincs változás, továbbra is a második fokozat van érvényben a négyből. Magyar állampolgárokat, érdekeltségeket eddig nem ért terrorista fenyegetés.

Javasoljuk, hogy fokozott körültekintéssel látogassák az adventi időszakban megrendezett, nagy tömeget vonzó karácsonyi vásárokat, illetve az újévi ünnepségeket. Bár a luxemburgi terrorfenyegetettség növekedésével kapcsolatban nem érkeztek hírek, a korábbi európai tapasztalatok alapján ezek a rendezvények célpontjai lehetnek támadásoknak. Emellett a sűrű tömegben különösen nagy a kockázata a zsebtolvajlásnak, ezért kérjük, hogy fokozottan vigyázzanak értékeikre, irataikra.

Bűnözés, közbiztonság

A luxemburgi közbiztonság alapvetően jó. A bűncselekmények száma alacsony, a főváros pályaudvara környékén, illetve a központi parkokban fordul elő leginkább - nem gyakori jelleggel - zsebtolvajlás, útlevéllopás, illetve főleg az éjszakai órákban mobiltelefon, pénztárca erőszakos elvétele. Az utóbbi években egyedi esetként előfordult, hogy egyes fővárosi éttermekben a bankkártyával fizető vendég kódját lemásolták, amivel később visszaéltek. Általában az iparosodottabb déli országrész és annak központja, Esch-sur-Alzette közbiztonsága valamivel rosszabb, mint a többi országrészé.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

További információ:

IGEN

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Luxemburg csak abban az esetben kér szülői hozzájáruló nyilatkozatot, ha a tartózkodás időtartama meghaladja a 90 napot és a kiskorú szülei nélkül vagy csak az egyik szülőjével kíván Luxemburgban tartózkodni.

Formai követelmények tekintetében megfelel a magyarországi közjegyzői hitelesítés, de amennyiben a dokumentum nem Luxemburg hivatalos nyelvei egyikén (francia, német, luxemburgi) készült, akkor egy luxemburgi hivatalos fordító fordítását kell mellékelni. Ennek beszerzésére az ügyfélnek, tartózkodási szándéka helyi bejelentésétől számítva, három hónapja van. A hiteles fordítók listája nyelvek szerint letölthető az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról.

A kötelező tartalmi elemek a www.guichet.public.lu/citoyens/fr/travail-emploi/index.html oldalon található információknak megfelelnek: gyermek adatai, az indulás és az érkezés napja, úticél, nagykorú kísérő adatai. Elvált szülők esetében a felügyeleti jogok gyakorlásáról szóló, hitelesített fordítással ellátott gyámhatósági határozat szükséges.

Tartózkodási szabályok

A 3 hónapot meg nem haladóan tartózkodó magyar állampolgárok a luxemburgi országhatárt érvényes vagy egy éven belül lejárt magánútlevelükkel; illetve érvényes vagy egy éven belül lejárt személyazonosító igazolványukkal is átléphetik. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gyakorlatban egyes légitársaságok nem teszik lehetővé az utazást lejárt okmányokkal. A lejárt útlevelek hazai vagy a brüsszeli magyar Nagykövetségen keresztül történő pótlása, illetve a lejárt személyazonosító igazolványok hazai pótlása érdekében továbbra is ajánlott a kérelmező kellően előzetes, személyes eljárása.

Az Európai Unió tagállamainak, így Magyarországnak állampolgárai és az EGT államok állampolgárai és családtagjaik (függetlenül az utóbbiak állampolgárságától) nem kötelesek bejelenteni a három hónapnál rövidebb tartózkodásukat. 

Azon magyar állampolgároknak, akik 3 hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak a nagyhercegségben (munkavállalói, vállalkozói, tanulói vagy egyéb minőségben) ez évtől nem kell tartózkodási engedély iránti kérelmet benyújtaniuk, illetve azt megújítaniuk, mivel ez a dokumentum megszűnt. Ez utóbbit felváltja az ún. regisztrációs tanúsítvány (attestation d'enregistrement), amelyet csak egy alkalommal kell kiváltani, s annak érvényességét nem kell meghosszabbítani. Az új dokumentum iránti kérelmet a nagyhercegségbe történt megérkezést követő 3 hónapon belül, a lakhely szerinti önkormányzati hivatalban kell benyújtani.

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Luxemburg időjárását a mérsékelt szárazföldi és az óceáni éghajlat keveredése határozza meg. A havazás télen viszonylag ritka. A lehulló csapadék (eső, illetve szitáló, páraszerű eső) mennyisége viszont egész évben magas, a levegő páratartalma nagy. 

Biztosítás: A rövid idejű tartózkodás céljából (pl. üzleti vagy turisztikai célból) beutazó európai uniós állampolgároknak - amennyiben balesetet szenvednek, vagy megbetegedés miatt sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulnak -  Luxemburg a saját állampolgáraival azonos feltételek mellett nyújt ellátást. Ennek feltétele, hogy az utazó rendelkezzen az Európai Egészségbiztosítási Kártyával. A Kártyáról a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján kaphat bővebb tájékoztatást.

Közlekedés: Luxemburgban elfogadják a magyar jogosítványt, nem szükséges nemzetközi jogosítvány beszerzése. 

Luxemburgban a közúti közlekedésben a személygépkocsik számára előírt felső sebesség határ lakott területen 50 km/h, országúton 90 km/h, autópályán száraz időben 130 km/h, esős időben 110 km/h. Lakott területeken, főként a városközpontokban, a gyalogos forgalom számára biztosított zónákban, illetve oktatási intézmények környékén sok helyen 30 km/h a maximálisan megengedett haladási sebesség, amire külön közlekedési tábla figyelmeztet. Az autópályán történő közlekedés mind személygépkocsival, mind tehergépkocsival díjtalan.

Magán gépjárművezetők esetében a megengedett alkoholszint: 0,5g/l ezrelék, hivatásos gépkocsivezetők számára pedig a 0,2 g/l ezrelék. Az ittas vezetést szigorúan büntetik, a helyszínen elveszik a jogosítványt. Ugyanez vonatkozik a sebesség-korlátozás 50%-os túllépésének esetére is. A gépkocsi vezetőjének rendelkeznie kell személyazonosító okmányával, a gépjármű forgalmi-könyvével, érvényes műszaki vizsgájával, érvényes kötelező felelősségbiztosítást igazoló okmánnyal, illetve, amennyiben a gépkocsit nem a tulajdonos használja, a használatba adást igazoló, hitelesített, francia, német vagy luxemburgi nyelvű okirattal.

A személygépkocsik kötelező felszereléséhez tartozik a „téli időjárási viszonyok fennállta esetén” a téli gumi, a megfelelően felpumpált pótkerék, a kocsi-emelő, a zseblámpa, az égőkészlet, a foszforeszkáló mellény az utastérben hozzáférhető módon elhelyezve, ugyanitt vészhelyzet esetére ablaktörő kalapács, a biztonsági öv elvágására alkalmas vágóeszköz, valamint az elsősegély doboz.

A 14 évesnél fiatalabb gyermekek nem utazhatnak a személygépkocsik vezető melletti ülésén. A biztonsági öv használata mind az első, mind a hátsó üléseken kötelező, azért a gépkocsi vezetője viseli a felelősséget. A mobiltelefon használata vezetés közben tilos. A közlekedési bírságok magyarországi összehasonlításban magasak.

A közúti közlekedés biztonságára a Luxemburgi Nagyhercegség hatóságai kiemelt figyelmet fordítanak. Az elmúlt években, illetve időszakban a közlekedés biztonságát érintő szabályozások csak a kötelező téli gumi használat eseteinek felsorolásával bővültek, amelynek gyakorlati jelentősége az idén is csak az ősz végétől lesz. Emlékeztetőül már most jelezzük, hogy a luxemburgi kormány 2012. szeptember 14-én módosította a közúti közlekedés szabályairól szóló törvény-rendeletet. A módosítás értelmében 2012. október 1-jétől „téli időjárási körülmények fennállta” esetén a luxemburgi közutakon közlekedő gépjárművek számára kötelezővé válik a téli gumi használata. A „téli időjárási körülményeken” a következő eseteket kell érteni: jégtábla-képződés, tükörjég, összefüggő hótakaró, sűrű havazás, olvadó hó, hólé, zúzmara képződés. Amennyiben a gépjármű – tipikusan a személygépkocsi - mind a négy kereke nincs felszerelve téli gumikkal, a fenti „téli időjárási körülmények beállta” esetén a garázsban vagy a parkolóban kell maradnia, vagy kijelölt parkolóba kell hajtania. A szabály megszegői pénzbírsággal sújthatók. Kivételt képeznek a teherautók és az autóbuszok, melyeken csak a hajtókerekeken szükséges a téli gumi használata. Az új szabályozás a Luxemburgon áthaladó tranzitforgalomra, tehát a külföldi rendszámú gépjárművekre is kiterjed.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A hatóságok állampolgárainkhoz való viszonyulása megegyezik a más európai uniós, illetve külföldi állampolgárokhoz való viszonyulással. Kulturált, európai színvonalú kapcsolatról, általában segítőkész hozzáállásról beszélhetünk.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Nagyhercegségbe látogató turistáknak tanácsoljuk, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása mellett kössenek tartózkodásuk idejére utas-, illetve balesetbiztosítást is.

Luxemburgban a közegészségügyi helyzet jó, az egészségügyi ellátás konszolidált, európai mércével mérve magas színvonalú. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (a kiváltásáról lásd a tájékoztatót) rendelkező turistáink a luxemburgi állampolgárokkal azonos szintű sürgősségi orvosi ellátásban részesülnek, azonos feltételek mellett. A betegellátásért fizetendő önrész alacsony, az állam a felmerülő kezelési és gyógyszerköltségeknek 80-90 %-át téríti (léteznek ugyanakkor nem támogatott gyógyszerek is). Sem embereket, sem állatokat fenyegető járványveszély nincs.

A Luxemburgi Egészségügyi Minisztérium honlapján az aktuális egészségügyi tájékoztatók találhatók.

Egyéb információ:

Luxemburg Budapesti Tiszteletbeli Konzulja
dr. Horváth István tiszteletbeli konzul
Cím: 1025 Budapest, Szerén út 60/A.
Telefon: 06-1/325-5578; 325-5579
Mobil: 06-30/941-4304
E-mail: xFFWQncMuiQgHqjla4UT32bHV4aG9ub3JhckBraXJhbHlrYS5heGVsZXJvLm5ldA==

Felügyelő Külképviselet, Brüsszel

Hasznos telefonszámok:

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Hasznos linkek: