Európa

Mai napon is érvényes: 2019.02.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Szkopjéban

Aktuális:

2019. 02. 08.
Felhívjuk a Macedóniába látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2018 december végén kanyarójárvány alakult ki az országban. Az Egészségügyi Minisztérium az érintett területeken a védőoltás kötelező beadását rendelte el. Az intézkedésekre, valamint az iskolai szünetre való tekintettel a napokban nem regisztráltak újabb megbetegedéseket, azonban az ünnepi időszak elmúltával nem zárható ki a fertőzés további terjedése. A betegséggel kapcsolatos további információ az Országos Epidemiológiai Központ honlapján érhető el: www.oek.hu/oek.web?nid=1298&pid=1

2018. 10. 01.
Az őszi-téli szezon közeledtével/beköszöntével a légszennyezettség mértéke főleg a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban jelentősen megnő, illetve az útviszonyok jelentősen megváltozhatnak, ezért kérjük, hogy fokozottan vegyék figyelembe a közlekedés és a közegészség, egészségügyi helyzet részben közölt információinkat. 

Biztonság:

Macedónia Koszovóval határos nyugati, észak-nyugati része: Skopska Crna Gora hegyvidék Kumanovo és Szkopje közötti régió, valamint a Tetovo-tól északra elhelyezkedő, Shar röghegység által határolt tájegység az utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek"kategóriába tartozik.

Bűnözés: Macedóniában viszonylag alacsony az országba látogató turisták ellen irányuló bűncselekmények száma.  

A nyári-téli turistaszezonban az ideutazó külföldiek által közkedvelt helyek biztonsági kockázata nő meg a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően. 

Kiemeljük, hogy nagy mennyiségű készpénzt, jelentősebb anyagi és egyéb értéktárgyakat lehetőség szerint ne tartsanak maguknál, személyes tárgyaikra, főként úti-és egyéb okmányaikra, mobiltelefonjaikra, pénztárcájukra, táskájukra, stb. fokozottan figyeljenek.

Az ATM-ek használata során kiemelt figyelemmel legyenek a környezetben esetlegesen előforduló gyanús jelekre, sötétedés után elsősorban a kivilágított helyeket részesítsék előnyben. 

Felhívjuk az országba gépjárművel utazó magánszemélyek és fuvarozók figyelmét arra, hogy az autópályákat érintő pihenőhelyeken, benzinkutakon történő (fuvarozók esetében kiemelten az esti, éjszakai órákban esedékes kötelező megállók és pihenőidő letöltése során) megállásuk alkalmával fokozott figyelemmel legyenek testi épségükre, értékeikre, útiokmányikra, azokat a gépkocsikban ne hagyják bent.  

A tervezett vagy szükséges megállásaik során – ha az elkerülhetetlen – elsősorban a nagyobb benzinkutakat illetve sötétedés után a jól kivilágított, kamerával felszerelt helyek igénybe vételét javasoljuk.  

A szkopjei EBESZ információ szerint továbbra is jelentős probléma az országban a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények jelenléte, mellyel szemben a hatóságok a jogszabály adta legnagyobb szigorral járnak el mindenkivel szemben. A rendőrség az éjszakai szórakozóhelyeken rendszeresen tart szúrópróbaszerű ellenőrzéseket.  

A fővárosban és nagyobb városokban – főként az éjszakai órákban, közterületen, szórakozóhelyek környékén, helyi fiatalokat érintően – előfordulnak erőszakos cselekmények, verekedések, esetenként késelések is. 

Bár nem külföldiek ellen irányul, de további kockázati tényezőt jelenthetnek a fővárosban és egyes, nagyobb városokban elkövetett – boltok, kaszinók, pénzváltók elleni – fegyveres rablások, erőszakos bűncselekmények.   

Nyomatékosan felhívjuk az országba utazó állampolgáraink figyelmét a fentiekre, az esetlegesen felmerülő kockázatok lehetőség szerinti elkerülésére, a körültekintő magatartásra.

A tavaszi-nyári szezon beköszöntével az útkereszteződésekben, szórakozóhelyek, vendéglátóipari helyiségek környékén megjelenhetnek rámenősebb árusok, gépjármű ablakmosók, kéregetők, illetve esetenként találkozhatnak csoportba verődött, agresszív kóbor kutyákkal,  így külön felhívjuk az országba látogatók figyelmét ezek kiemelt figyelembe vételére. 

A migráció miatti macedóniai válsághelyzet még életben van, de az továbbra is csak a migránsok által használt zöld határ térségében érvényes. A turisták és a közúti forgalom által érintett útvonalakon a közlekedés, határátlépés zavartalan. 

A Kacanik és Hani i Elezit határátkelő közötti főutat földcsuszamlás miatt ideiglenesen, 2018. május 8-án lezárták!

A folyamatosan változó, feszült belpolitikai helyzet miatt továbbra is nyomatékosan felhívjuk a Macedóniában utazó magyar állampolgárok figyelmét a spontán és szervezetten kialakuló demonstrációk lehetőségére és ezen tüntetések elkerülésére.

Javasoljuk továbbá a kietlen, külföldiek által nem frekventált városrészek sötétedés utáni látogatásának mellőzését. A fővárosban közbiztonsági szempontból kiemelt figyelmet érdemel az óváros (Čaršija) és a mellette lévő piac (Bitpazar), amely a nap szinte valamennyi szakában igen zsúfolt, így jó terepet biztosít a zsebtolvajoknak.

Ha tudomása van közutakon bajba jutott, vagy bűncselekmény áldozatává vált magyar állampolgárokról, kérjük, lépjen kapcsolatba Nagykövetségünkkel. Munkaidőn kívül, kizárólag magyar nyelven hívható nagykövetségi ügyeleti számunk: +389-71-386-096.

Bűncselekmények esetén a macedón rendőrség központi, angol nyelven is igénybe vehető diszpécserszolgálata a 192-es segélyhívószámon érhető el. Helyi szabályok szerint bűncselekmény esetén rendőri jegyzőkönyv felvétele javasolt, ami a konzuli, s biztosítási ügyintézés szempontjából is kiemelten fontos!

Vészhelyzetekben, segítségkérésre használható helyi telefonszámokra: Rendőrség 192, Tűzoltóság 193, Mentők 194, AMSM (Macedón Autó-Motor-Klub diszpécserszolgálata, autómentés/szállítás): 196.

Szkopjei rendőrség elérhetőségei

  • Szkopje Központ  - Dame Gruev utca 7, TCC plázával szemben Tel: +38923222013
  • Szkopje Karpos kerület - Ivan Agovski utca 3; Tel: +38923068908
  • Szkopje, Aerodrom - Srbija út, szám nélkül; Tel: +38922432362
  • Vészhelyzet esetében hasznos információkat tartalmazó oldal: https://zk.mk/emergency-numbers-assistance?lang=en

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magán-
útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A macedón határrendészet hivatalos előírások szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az útiokmányok esetében.

Útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et).

Tapasztalataink szerint az útiokmányok elvárt érvényessége kapcsán azon okmányok esetében melyek érvényessége a beutazás idejétől számított 3-6 hónap közé esik, a hatóságok esetenként pozitív irányba is mérlegelhetnek. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy az ilyen okmányokkal történő utazás esetében a jelzett hatósági, megengedő gyakorlat előre nem állapítható meg, így a Konzuli Szolgálat nem javasolja az ilyen okmánnyal történő utazást.  További információt az alábbi linken talál >> 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

A hazatérési és tovább utazási ideiglenes útlevél esetében is alapvetően a magánútlevélre vonatkozó szabályok – figyelemmel a macedón pozitív hatósági gyakorlatra vonatkozó információk - az irányadóak. 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A macedón határrendészet hivatalos előírások szerint a belépéstől számított 6 hónapos érvényességet ír elő az útiokmányok esetében. 

Tapasztalataink szerint az útiokmányok elvárt érvényessége kapcsán azon okmányok esetében melyek érvényessége a beutazás idejétől számított 3-6 hónap közé esik, a hatóságok esetenként pozitív irányba is mérlegelhetnek. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy az ilyen okmányokkal történő utazás esetében a jelzett hatósági, megengedő gyakorlat előre nem állapítható meg, így a Konzuli Szolgálat nem javasolja az ilyen okmánnyal történő utazást.  További információt az alábbi linken talál >>

Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Megjegyzés:

Kiemelten felhívjuk állampolgáraink figyelmét arra, hogy utazás előtt útiokmányaik érvényességét (útlevelük mellett lehetőleg személyazonosító igazolványukat is vigyék magukkal) fokozottan ellenőrizzék! 

Javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útiokmányától jól elkülönített helyen tárolja. 

Hasznos a személyi igazolványon kívül útlevelüket is magukkal hozni (külön tárolva), mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal továbbra is tudnak utazni, illetve haza tudnak térni.

A határátkelőn történő okmányellenőrzést követően, még tovább indulás előtt ellenőrizzék, hogy hiánytalanul visszakapták-e az okmányaikat!

Ha útlevelük vagy személyazonosító igazolványuk eltűnését (eltulajdonítását) korábban bejelentették, majd azt követően az visszakerült a tulajdonukba, azokkal előzetes ellenőrzés nélkül nem javasoljuk az utazást, mivel ezen okmányok a bejelentést követően általában Interpol körözés alá kerülnek, s a körözött okmányokat a határon belépéskor bevonják, használójukra szabálysértési bírságot szabnak ki. 

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hatóságok érvénytelen, vagy elveszettnek jelentett és Interpol körözés alatt álló útiokmánnyal vagy egyáltalán útiokmány nélkül utazó, országba belépni szándékozókat a határon nem engedik be, azt megtagadják.  

A konzulátusoknak ilyen esetekben az országba történő hatósági beléptetés elősegítésére, a hatósági eljárás megszüntetésére, a kiszabott bírság visszavonatására semmilyen lehetősége nincs.  

Ilyen esetben az utazónak abban az országban kell az illetékes konzulátushoz fordulnia, amelyben éppen tartózkodik, ami adott esetben jelentős távolság (akár többszáz kilométer) megtételét is jelentheti, így ezt javasoljuk kiemelten figyelembe venni.

A gépjárművezetői engedély pótlása/kiállitása vagy a magyar/macedón jogosítvány honosítása az illetékes magyar/macedón hatósággal a Konzulátuson keresztül nem intézhető/igényelhető.

Jogszabály szerint minden külföldi állampolgárnak, még vízummentes beutazás esetében is a macedóniai belépést/tartózkodást követő 24 órán belül kötelező a rendőrség lakóhely szerinti (városi/kerületi) kirendeltségén történő bejelentkezés (a szállodák automatikusan végzik). 

www.mfa.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=225&Itemid=420&lang=en

Kiskorúak beutazása:

A macedón belügyminisztérium tájékoztatása szerint az érvényes útiokmány  megléte mellett feltétlenül ajánlatos, hogy a szülői felügyeletet gyakorló szülő(k), gyám, gondnok (együttesen: törvényes képviselő/gondviselő) nélkül egyedül, vagy más kísérettel utazó kiskorú gyermek a macedóniai belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt rendelkezzen a törvényes képviselő/gondviselő (szülő/gyám/gondnok) közjegyző előtt tett közokiratnak minősülő, vagy ennek hiányában legalább két tanú aláírásával ellátott, magánokiratnak minősülő írásbeli hozzájárulással.

A hozzájárulást célszerű angol vagy macedón nyelven elkészíttetni. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő(k) személyi adatait, pontos elérhetőségét és azok személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatát.  

Ha a magyar bíróság a Macedóniába beutazni szándékozó magyar állampolgár cselekvőképességet kizáró vagy korlátozott gondnokság alá helyezte, a fenti okirat kiállítását ebben az esetben is javasoljuk.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízummentesen léphetnek be és  90 napig tartózkodhatnak a Macedón Köztársaság területén.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetségével:
1062 Budapest, Andrássy út 130. I. em. 1-2. 
Tel: 336-0510, 
Tel/Fax: 315-1921, 336-0511
E-mail: cMBExsRPUw6TxzD3hYnVkYXBlc3RAbWZhLmdvdi5taw==

Házikedvencek beutazása:

Vám:

Az országba való be-és kilépéskor bizonyos mennyiség feletti készpénz összeget a vámhatóságnak kötelező bejelenteni, ennek elmulasztása az összeg lefoglalását és büntetést von maga után. 

Részletes információkat itt találnak: 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Macedón Dénár (MKD). 

Pénzváltásra bankokban, továbbá hivatalos pénzváltóhelyeken van lehetőség. 

Gyors pénzátutalást a Western Union hálózatán keresztül eszközölhetnek. A szolgáltatás macedóniai elérhetőségéről az alábbi linkeken találnak információt:

Időjárás: Éghajlata kontinentális, hideg, párás, csapadékos tél és száraz, meleg nyár. A Vardar-völgyében száraz. A hegyvidékek hűvösebbek és csapadékosabbak. 
Bővebb információ:
www.climatestotravel.com/climate/macedonia
www.accuweather.com/en/mk/macedonia-weather 

Természeti, egyéb katasztrófák: A nyári időszakban a száraz időnek és a nagy melegnek köszönhetően előfordulhatnak erdő-, illetve bozóttüzek. 

Tavaszi és őszi időszakban a nagy esőzéseket, illetve olvadást követően fennállhat az árvizek veszélye. 

Az országban – Macedónia geológiai adottságai miatt - rendszeresen előfordulnak földrengések. 

Közlekedés: A Görögországba történő autópályás (E-75) tranzitforgalom biztonságos, tehát nem szükséges Macedóniát elkerülni a Görögországba közúton utazóknak.

További hasznos információt a Szerbiára vonatkozó utazási tanácsaink Közlekedés bekezdésében, illetve a Koszovóra vonatkozó utazási tanácsainkban talál.

A vonatkozó jogszabály alapján Macedóniában a magyar jogosítvány mellett nemzetközi vezetői engedélyre is  szükség van, az útlevél, vagy személyi igazolvány egyidejű bemutatásával. 

Az ún. rendszámegyezmény alapján aktuálisan nem kérik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás érvényességét igazoló ún. „zöldkártya” megléte, azonban előfordult már, hogy azt a hatóságok mégis kérték, ellenőrizték, így javasoljuk ennek utazást megelőző kiváltását vagy annak megléte esetén maguknál tartását. 

Ha a gépjármű forgalmi engedélyben feltüntetett tulajdonosa vagy üzemben tartója nem tartózkodik a gépjárműben, úgy a gépjármű vezetőjének kötelező rendelkeznie hivatalos közokirattal vagy teljes hatályú magánokirattal a gépjármű átengedésről. 

A tömegközlekedés alacsonyabb színvonalú, továbbá néhol az autópálya minősége is rosszabb a megszokottnál. A tömegközlekedési rendszer a városokban alapvetően a buszközlekedésre szorítkozik. A városokban a taxi igénybevételére széles körben van lehetőség. 

Megfelelő körültekintést igényel a közlekedésben, hogy gyakori a gyorshajtás és a szabályok be nem tartása, mely miatt sokszor előfordulnak súlyos közúti balesetek. 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a macedóniai autópálya-kezelő cég részletes, angol nyelven is elérhető, továbbá, interaktív térképekkel és tájékoztatókkal kiegészített webtartalmakkal segíti a külföldi beutazók Macedónián belüli közlekedését. 

AZ E-75-ös és más autópályákat szegélyező benzinkutak, parkolók, szállodák, pihenőhelyek – továbbá - fizetőkapuk elhelyezkedési térképe:

www.roads.org.mk/410/macedonia-roadmap
www.roads.org.mk/414/toll-plazas-map

A közúti közlekedést érintő útfelújítások, karbantartások, lezárások:  

www.roads.org.mk/412/traffic-conditions (angol nyelvű is) 

A közúti közlekedést érintő napi információk, figyelmeztetések, útviszonyok, munkavégzések, autómentés (tel:196): 

A macedóniai fizetőkapuk fizetési módjai: bankkártya, illetve készpénz (ezen belül is macedón dínár és euró) elfogadott. Az eurós fizetés estenként a kerekítés miatt drágább lehet. Egyes érmefajták, pl. kis összegű eurócent nem elfogadottak. Szintén nem lehet forinttal, vagy más valutával fizetni. www.roads.org.mk/417/toll-payment-methods

A Macedón Köztársaságban csak a fizetőkapuknál lehet kifizetni az aktuális úthasználati díjat, matricás rendszer jelenleg nincs. 

Az alábbi honlapon a macedón közutakon elhelyezett kamerák élőképei további hasznos segítséget nyújthatnak az utazás vagy annak tervezése során: www.roads.org.mk/315/video-kameri

Az alábbi oldalon a macedón határátkelők hivatalos kategóriáit és nyitvatartási idejüket találják meg (macedón nyelvű): www.igu.gov.mk/files/pdf/nacionalna_komisija/Kategroizacija_Vlada_tabelarno.pdf

Közlekedést érintő fontosabb telefonszámok:  

Szkopje buszállomás: 

Cím: Skopje, Nikola Karev No.20.
Tel: +389 (0) 2 2466 313; +389 (0) 2 2466 011
Fax: +389 (0) 2 2402 385
Email: HiDhxCak6NAxyTwaW5mb0BzYXMuY29tLm1r
www.sas.com.mk/en

Szkopje vasútállomás: 

Cím: Boulevard Kuzman Josifovski Pitu, Skopje 1000
Tel: +389 2 3164 255 (06.00-17.00-ig) 

Szkopje Nemzetközi Repülőtér: 

http://skp.airports.com.mk/default.aspx?ItemID=345

Az aktuális macedóniai körülményekről utazás előtt célszerű lehet érdeklődni a Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetségénél is:
1062 Budapest, Andrássy út 130. I. em. 1-2.
Tel: 336-0510, 315-1921, 336-0511
E-mail: SDkFthYuaLZRwETFc7EEzm2WVYnVkYXBlc3RAbWZhLmdvdi5taw==

További, egyéb hasznos információkat találhatnak a nagykövetségünk hivatalos honlapján is. 

Baleset esetén

Közlekedési balesetek esetén külföldi rendszámtáblával közlekedő járművezetőknek is kötelező rendőrségi bejelentést tenni. Közúti baleset esetén is a macedón rendőrség segélyhívó száma vehető igénybe (192). A balesetről készült rendőrségi jegyzőkönyv hiányában nem igényelhető biztosítási kártérítés. A gépjárműveken jól látható külszíni sérülések esetén a jegyzőkönyv felmutatását ugyancsak kérhetik az országból való kilépéskor, illetve, közúti rendőri ellenőrzés során.

Macedón nyelvű rendőrségi jegyzőkönyvek magyar nyelvre történő szakszerű lefordításában Nagykövetségünk magyar-macedón nyelvű hivatalos igazságügyi szakfordítók elérhetőségeinek közvetítésével tud segítséget nyújtani.

Közlekedési szabályok betartása

A macedón közlekedési szabályok megsértéséért közúti bírság szabható ki, ezért kérjük, hogy minden esetben (városi és városon kívüli útszakaszokon is) tartsák be a közlekedési szabályokat. Helyszíni bírságot kizárólag egyenruhás, magukat megfelelően igazolni tudó rendőrök szabhatnak ki. A bírság kifizetésére a legközelebbi bankban, vagy postafiókban van lehetőség: a bírság helyszíni, „zsebbe történő” kifizetésre helyi szabályok szerint nincs lehetőség!

Helyi szabályok szankcionálják az ittas vezetést: hivatásos sofőrök esetén 0,0 promille a szinthatár, vagyis a „zéró tolerancia” elve érvényesül, míg személygépjármű vezetők esetében 0,5 promille szint felett jár hatósági büntetés. A biztonsági öv becsatolása az első üléseken kötelező, ahogy a tompított (!) fényszóró napközbeni használata is előírás. Helyi szabályok tiltják a vezetés közbeni mobiltelefonálást, amit eddigi tapasztalataink szerint sajnos nem minden helyi autóvezető tart be.

Figyelem! A nyári turistaszezonban magyar állampolgárok közúti balesetei kapcsán szerzett tapasztalataink szerint egyes hatósági eljárások akár 8-10 órát is igénybe vettek a forgalmasabb, nemzetközi tranzitforgalom által is érintette útszakaszokon /E-75-ös autópálya/. Nagykövetségünk ilyen jellegű megkeresésekben is maradéktalanul eleget tesz a törvényben előírt konzuli érdekvédelmi feladatainak, ugyanakkor, a helyi hatóságok ügyintézési gyakorlatába nincs lehetőségünk beavatkozni, azt felgyorsítani. Macedónia városaiban különösen ügyeljenek a parkolási szabályok betartására, mert a szabálytalanul parkoló személygépjárműveket elszállítják, és a járművet jelentős bírság, valamint, a szállítási költségek megfizetése után szolgáltatják csak vissza.

Különálló kerékpársáv Macedóniában csak nagyobb városokban létezik, így természetesen a hivatkozott országútnak sincs külön útsávja bicikliforgalom részére. Ezzel egyidejűleg nincs arról tudomásunk, hogy Macedóniában bárhol tilalom alá esne a kerékpárral való közlekedés az autópályákat leszámítva. Mindazonáltal az agresszív dél-európai vezetési stílusra, a vidéken jellemzően leromlott, korosodó gépkocsiparkra és a helyenként hiányos közlekedési táblákra tekintettel fokozott körültekintést és megfelelő biztonsági felszerelést (sisak, láthatósági mellény, lámpa, stb.) javasolunk térségbeli kerékpártúrákhoz. Magyar autósok számára igen szokatlan és zavaró lehet, hogy nagyvárosokban egyes útszakaszokon a kerékpárral közlekedők gyakorta a menetirány szerinti baloldalt használják.

Téli-nyári útviszonyok a macedóniai utakon

November 15-től a meteorológiai körülményektől függetlenül is kötelező a téli felszerelés megléte a Macedóniában közlekedő járművekben. A személy, tehergépjárművek és buszok esetében is kötelező a megfelelő profilmélységű téli vagy négyévszakos gumiabroncs és hólánc, busz és tehergépjárművek vonatkozásában kiegészítő hólapát. A helyi hatóságok a téli felszerelés meglétét az adott év március 15-ig ellenőrizhetik.

Az őszi periódusokban  előforduló esti-éjszakai és reggeli köd, kisebb fagyok, illetve a téli hónapokban a havazás, jegesedés és téli csapadékhullás, az országra jellemző hegyvidéki-kontinentális viszonyokra tekintettel kora tavaszig befolyásolhatja az országon belüli gépjárműves közlekedést, városokban és vidéken egyaránt. Ennek megfelelően különös figyelmet érdemelnek az autópályák, a hegyvidéki utak, pl. az ország nyugati – Szkopjét és Ohridot összekötő - részén, ahol a hó-eltakarítás akadályokba ütközhet és a bajba jutott állampolgárok részére nyújtható segítségnyújtás mértéke is erősen korlátozott.

A téli viszonyok főszabály szerint nem érintik a vasúti és repülőgépes közlekedést, de extrém viszonyok között természetesen felmerülhet késés és járattörlés. Kérjük, ha a téli hónapokban Macedóniát választják utazásuk céljának, folyamatosan tájékozódjanak a macedóniai meteorológiai és közlekedési viszonyokról. Ezt többek között megtehetik a macedón állami hírügynökség angol nyelvű honlapján, és a Macedón Autó-Motor Klub honlapján. Nyári és a csapadékos évszakokban szintúgy figyelmet érdemelnek a főként vidéki útvonalakon jelentkező földcsuszamlások, eseti jelleggel bekövetkező úttorlaszok, amelyek előfordulásáról a fentiek szerint szintúgy tájékoztatás szerezhető.

Kirándulás: A magasabb hegyvidéki régiókban – elsősorban szélsőséges időjárási viszonyok esetén, de azon kívül is - időnként előfordulhatnak sziklaomlások, így ezt javasolt figyelembe venni a kirándulásuk során. A túra végcélját lehetőség szerint sötétedés előtt érjék el. 

A túrázók biztonsága érdekében javasoljuk, hogy kirándulás előtt töltsék fel a mobiltelefonjaikat, használjanak papír alapú és offline, telefonos térképes alkalmazásokat is. Felhívjuk a figyelmet, hogy a hegyvidéki területeken egyes régiókban a mobilhálózati lefedettségében problémák adódhatnak. 

A Macedón Köztársaságban az adott régió helyi önkormányzatánál kell előzetesen érdeklődni a szabadtéri (pl. hegyvidéki) kempingezés szabályairól. Javasoljuk, hogy előzetesen részletesen tájékozódjanak az elérhető útvonalakról, kiindulási és tervezett érkezési helyzetüket minden esetben adják meg otthonmaradt hozzátartozóiknak, barátaiknak, illetve a szállásukat biztosító személynek, vagy szállodának. 

Előre tájékozódjanak a helyi mentőszervek elérhetőségeiről, hogy esetleges baj esetén azonnal segítséget tudjanak kérni. 

Vallási és viselkedési kultúra: Tekintettel arra, hogy Macedónia lakosságának mintegy 25%-a albán nemzetiségű, külön felhívjuk az országba látogatók figyelmét az iszlám kulturális és vallási objektumok tiszteletére, a vallási, étkezési és egyéb szokások betartására.

Kábítószer birtoklása vagy kereskedelme szigorú büntetést von maga után, többnyire hosszú és szigorú börtönbüntetéssel sújtják. 

Tilos katonai, vagy rendőrségi objektumok és/vagy személyek fotózása vagy filmezése.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Korábbi évben az országban felbukkantak különböző, súlyos vírusos fertőzések (Hantavírus, kanyaró), azonban jelenleg nincs járványhelyzet az országban. 

Az Egészségügyi Világszervezet honlapján az egyes országokra vonatkozó vírus-tájékoztatóját találja. Oltások és vírusos megbetegedések tekintetében kérjük, tájékozódjanak az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának honlapján.

A fűtési szezonban fokozott problémát jelent Szkopje és egyéb ipari nagyvárosok (Tetovó, Kumanovó, Bitola) szennyezett levegője. 

Élő légszennyezettségi információkat találhatnak Macedóniáról a macedón Egészségügyi Minisztérium honlapján, illetve az alábbi weboldalakon:  

Szkopje: 

Az Egészségügyi Világszervezet honlapján az egyes országokra vonatkozó vírus-tájékoztatóját találja. Oltások és vírusos megbetegedések tekintetében kérjük, tájékozódjanak az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjának honlapján.

A vízi sportok rajongóinak is érdemes figyelemmel lenniük arra, hogy a helyi Környezetvédelmi Minisztérium vízügyi részlegének rendszeresen közreadott tájékoztatása szerint a macedóniai folyók nem alkalmasak fürdésre. A tavak esetében, pedig a főváros melletti Treszka-tóban nem ajánlott vízminőségi okokból a fürdőzés, ahogy a mesterséges tavak (pl. bányatavak) esetében is kellő körültekintés tanácsolt.

A macedón állami közegészségügyi rendszer minősége jóval alacsonyabb a magyarországi intézmények színvonalánál, ugyanakkor az ellátás színvonala kórháztól és szolgáltatótól függően változó. Szkopjéban több magánkórház is található, melyek széleskörű szolgáltatásokat nyújtanak.  A vidéki kórházak ellátása nem túl magas színvonalú. Ennek megfelelően kiutazás előtt javasolt a teljes körű, egészségügyi szolgáltatásokra is kiterjedő utasbiztosítás megkötése.

Allergiában, cukorbetegségben más speciális kezelést igénylő betegségben érintett utazók esetében javasolt a gyógyszeres készítmények utazás előtti beszerzése. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy Macedóniában egészségbiztosítással nem rendelkező személyek kezelési költségvállalása tekintetében az adott egészségügyi intézmény, illetve a macedón egészségbiztosító illetékes. 

A csapvíz fogyasztása nem javasolt, a boltokban azonban kiváló minőségű ásványvíz kapható.

Szkopjei egészségügyi Intézmények: 

  • Klinikai központ - Majka Tereza utca 17; Tel: +38923147147
  • Septemvri kórház - Pariska utca szám nélkül; Tel: +38923087400;   http://bolnica.org.mk
  • Gyermekkórház - Majka Tereza 17 Tel.: +38923229156

Súlyosabb katasztrófahelyzetek, természeti csapások (pl. árvíz, havazás, földrengés) kezelésére kormányzati „Krízisközpont” nyílt Szkopjéban. Többnyelvű intézményi tájékoztató honlap 

A fenti és további szkopjei kórházakról, egészségügyi intézmények elérhetőségéről és az elérhető segítségnyújtási típusaikról az alábbi oldalon találnak további, hasznos információkat: https://zk.mk/hospitals/skopje?lang=en

Egyéb információ:

Macedónia Budapesti Nagykövetsége
1062 Budapest, Andrássy út 130.
Tel.:06-1-
336-0510
E-mail: SHcpxBmMAUeyRLpd9OGT5YYw1jYnVkYXBlc3RAbWZhLmdvdi5taw==

Konzuli Hivatal, Szkopje