Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Máltán Magyarország Római Nagykövetségének Irodája található Vallettában | Felügyelő képviselet Róma

Aktuális:

2021. 09. 13.

Az ügyfélfogadás 2021 szeptember 14-28 között szünetel. Kérjük, hogy a felmerülő sürgős ügyekkel a római magyar konzulátust keressék, illetőleg tájékozódjanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli tájékoztatási és vészhelyzeti telefonszámán +36 80 368 036.

Az a magyar állampolgár, aki ezen időszak alatt Máltán elveszíti úti okmányát, vagy ellopják tőle, vészhelyzeti úti okmányt (Emergency Travel Document) igényelhet a máltai útlevélhatóságtól. Ehhez először a máltai rendőrségnél kell felvetetni jegyzőkönyvet az eseményről, majd a máltai útlevélhatósághoz kell fordulni (Passport Office, Onda Building, Aldo Moro, Marsa, MRS9065– telefon: +356 25904100). A máltai útlevélhatóság a római magyar konzulátussal történő konzultáció után állítja ki a vészhelyzeti úti okmányt.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Július 14-től a beutazási feltételek a következők:

  • Máltára engedélyezett a beutazás. A beutazók számára 14 nap karantént rendelnek el, amelyet hatóságilag kijelölt karantén szálláson kell eltölteni, hatósági ár megfizetése mellett.
  • A 12 évnél idősebb személyek a Málta által előírt kritériumoknak megfelelő EU COVID igazolvánnyal további korlátozás nélkül, vagyis a karantén elrendelése nélkül beléphetnek az országba.
  • Málta csak a Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), és a Johnson & Johnson oltásokat fogadja el. A teljes körű oltottság után 14 napnak el kell telnie a beutazás napjáig. 
  • Egyéb oltások, a betegségen történő átesés, PCR és egyéb tesztek szereplése az EU COVID igazolványon nem érvényesek.
  • Azon személyek akik egészségügyi okból nem kaphatnak oltást és erről angol nyelvű igazolással rendelkeznek, valamint a 5-12 év közti felnőtt kísérővel érkező gyermekek 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával léphetnek be az országba. 
  • 0-5 év közti gyermekek korlátozás nélkül beléphetnek a felnőttkísérő társaságában. 

b. Kell-e teszt? Igen.

Július 14-től az egészségügyi okból oltás felvételét igazoltan mellőző személyek, valamint a felnőtt kísérővel együtt utazó 5-12 éves gyermekek léphetnek be negatív PCR teszttel Máltára. Szintén negatív PCR teszttel térhet vissza Máltára azon máltai, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi, aki az új szabályokat bejelentő felhívás előtt (július 9.) hagyta el az országot.

c. Kell-e regisztrálni? Igen. 

A beutazáskor kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) leadása. Akinek nincs európai digitális változata, az a máltait használhatja. A nyomtatványok a következő linken érhetők el:https://www.maltairport.com/declarationforms/ 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Az Európai Digitális COVID Igazovánnyal igazolt Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca, és Johnson & Johnson oltások esetén lehetséges a belépés Máltára.

A teljes körűen beoltott máltai állampolgár, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkezők a máltai oltási igazolásukkal teszt és karantén nélkül visszatérhetnek az országba.

e. Karanténkötelezettség: Van. 

Amennyiben a Máltán tartózkodó tesztelése során pozitív eredményt mutat, vagy a kontaktuskutatás során azonosították, karanténba kell vonulnia.  A karantén 14 napig tart, és a hatóság által kijelölt hatósági áras szálláshelyen kell letölteni.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Máltán nincs külön szabály az üzleti célú utazások esetére.

g. Tranzitálási szabályok: Tranzitálásra csak a „korridor országok” körében van lehetőség. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:  Nincs.

I. Egyéb hasznos info:

A máltai repülőtér honlapján részletes tájékoztatók találhatók: https://www.maltairport.com/covid19/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

2) Kiutazás az országból:

A légijáratok 2021. június 1-től újraindultak Máltáról, a Valletta – Pozzallo komp naponta közlekedik. 

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a dFydkIbEfbOJs3xYYa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a hxXCurSoIgFAruF3zTGa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

4) Máltára látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszk viselés:

Július 1-től teljesen beoltott 12 évnél idősebb személyek egyedül, vagy kettesben maszk nélkül tartózkodhatnak a szabad téren. 12 évnél fiatalabb gyermek akkor veheti le a maszkot, ha egy beoltott felnőtt társaságában van. Zárt térben továbbra is kötelező a maszk. 2021. június 1-től a tengerparti strandokon nem kötelező a maszk viselése.

Beutazás előtt javasoljuk a máltai egészségügyi hatóság koronavírussal foglalkozó angol nyelvű honlapjának tanulmányozását, ahol a legfrissebb adatokat és tájékoztatást találhatják meg.

Kifejezetten a turisták szempontjából találhatók COVID vonatkozású információk a Máltai Turizmus Szövetség oldalán: https://www.mta.com.mt/en/covid-19

Máltán a koronavírussal kapcsolatban a 111-es telefonszámon lehet bejelentést tenni.

6) Nyári szezonra vonatkozó további információ: 

A beutazásra vonatkozó jogszabály jelzi, hogy az utazást biztosító közös EU dokumentum, illetőleg a bilaterális megállapodások alapján elfogadott nemzeti dokumentum akadálytalan belépésre jogosít Máltára. Az EU dokumentum egyelőre nem lépett érvénybe, bilaterális megállapodást pedig még egyetlen országgal sem kötött Málta.

Július 1-től a teljes körű oltással rendelkezők szabad téren, két főig maszk nélkül tartózkodhatnak majd.

Biztonság:

A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak. Az a magyar állampolgár, aki ott tartózkodása során elveszti úti okmányát vagy ellopják tőle, ideiglenes úti okmányt kaphat, ehhez először vetessen fel jegyzőkönyvet egy máltai rendőrségi irodán, majd keresse fel Magyarország római nagykövetségének vallettai irodáját (Europa Centre Level 3, 18A, Triq Sant’ Anna 58, Floriana FRN9011, bejárat a John Lopez utca felől, telefon: +35621244310).

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A három hónapot meghaladó külföldi tartózkodás, vagy munkavállalás esetén csak érvényes útlevéllel lehet beutazni, az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN / Három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén.

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

IGEN

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Elvárt érvényessége:

IGEN

Ha a magyar állampolgár 3 hónapot meg nem haladó és nem munkavállalás céljából érkezik az országba, akkor 1 éven belül lejárt okmány alkalmas az utazásra, de ezt nem tanácsoljuk senkinek, mert bizonyos helyzetekben alkalmatlan a dokumentum.90 napnál hosszabb tartózkodás – munkavállalás, tanulás – esetén az illetékes idegenrendészeti hatóságnál kérvényezni kell az EU polgárok részére rendszeresített tartózkodási kártyát. A munkavállaláshoz Máltán munkavállalási engedélyt kell kérni (a kérelmet a munkáltatónak kell benyújtania az illetékes hatósághoz), amit a hatóságok automatikusan megadnak az uniós állampolgároknak. Az illegális munkavállalást Máltán szigorúan büntetik. 

Kiskorúak beutazása:

Kérjük tájékozódjon! 

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges az országban történő 3 hónapnál rövidebb tartózkodásnál. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/malta.cfm

Vám:

Az EU szabályozása érvényes. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Gépjárművezetés:

Máltára Szicíliából indulnak autószállító kompok, mellyel elérhető a szigetország. Ügyeljünk arra, hogy a máltai közlekedésben a kötelező haladási irány baloldalon van, ezért csak azoknak ajánlatos autóval közlekedni, akik ismerik az angolszász közlekedési normákat! A szigeten az útjelzések is angolul vannak feltűntetve. lakott területeken 50 km/h, lakott területeken kívül pedig 80 km/h a megengedett maximális sebesség. Az engedélyezett alkoholmennyiség 0,8 g/l, ami kicsivel több, mint az európai országok többségében, ahol 0,5 g/l a legmagasabb érték.

A vezetéshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a gépjárművezető életkora nem lehet kevesebb 21 évnél. Sajnos előfordulnak itt is autófeltörések, ezért a poggyászokat soha ne hagyjuk látható helyen az autóban! Továbbá érdemes az autóra biztosítást kötni. A biztonsági öv használata az európai normáknak megfelelően kötelező. Ha mindenképpen autóval közlekednének Máltán, akkor az autóbérlés ajánlott, bankkártyán elhelyezett kaucióval, aránylag megfizethető áron, átlagosan 30 euró naponta, a gépjárművezetőnek 25 évesnél idősebbnek kell lennie. Érdemes az autóbérlésről még indulás előtt a bérbeadó cégek honlapjain tájékozódni. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a baloldali közlekedési rendet meg kell tanulni, különben súlyos baleset lehet gyakorlatlanságunk vége.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet és az egészségügyi ellátás színvonala jó.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya – utazás előtti kiváltása mindenképpen ajánlott – csak a sürgősségi, illetve az orvosilag indokolt alapellátásra jogosít ingyenesen, ezért ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Egyéb információ:

Munkavállalással kapcsolatosan keresse fel római nagykövetségünk honlapját