Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Máltán Magyarország Római Nagykövetségének Irodája található Vallettában | Felügyelő képviselet Róma

Aktuális:

2022. 05. 03.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Málta biztonsági besorolása a II. biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Málta a 2022. január 25-én elfogadott EU tanácsi utazási ajánlások ellenére továbbra is az indulási ország kategorizálása alapján engedélyezi a beutazást. Az országokat Málta két katagóriába osztja vörös és piros országra. A piros országokból, ahová Magyarország is tartozik, karanténkötelezettség nélkül három igazolási forma birtokában lehetséges a belépés Máltára:

1. EU oltási igazolás

Az oltási igazolásnak a beutazás előtt legalább 14 nappal korábban beadott teljes körű oltottságot kell igazolnia. 18 éven felüli beutazóknál a teljes körű oltás beadási időpontjától legfeljebb 270 nap telhet el, ennél hosszabb időszak esetén emlékeztető oltás beadását is igazolni kell.

  • Málta csak az EU által elismert oltásokat: Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), Nuvaxovid (NVX – COV2373) és a Johnson & Johnson oltásokat fogadja el, a Johnson & Johnson esetében egy, a többi esetében két beadott oltás erejéig.
  • Abban az esetben, amikor a beutazónak két WHO által elismert, de EU által nem elismert oltása van (Covishield, Sinopharm, Sinovac and Bharat Biotech), elfogadott egy EU által elismert 3. oltás (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen), amelynek beadása után eltelt a 14 nap. 2022. március 7-től lehetséges a beutazás a két WHO által elismert, de az EU által nem elismert oltás mellett felmutatott 72 óránál nem régebi negatív PCR teszt bemutatása mellett is. A Magyarországon szokásosan beadott oltások közül tehát már csak az orosz Sputnik V nem elfogadott első két oltásként. A többi beoltott számára megfelelő vagy az EU által elfogadott két oltás (Johnson & Jonson esetén egy), vagy két WHO által elfogadott + egy EU által elfogadott oltás együttes megléte, vagy  két WHO által elfogadott oltás + 72 óránál nem régebi negatív PCR teszt a korlátozásmentes belépéshez. 
  • 0-5 év közti gyermekek korlátozás nélkül beléphetnek a felnőtt kísérő társaságában. 
  • 2021 január 17-től azok számára, akik máltai tartózkodásuk alatt kaptak oltást, Máltára történő visszautazásuk az alapoltás utáni három hónapon belül, illetőleg az emlékeztető oltás (harmadik, Jansen esetében második) után kilenc hónapon belül lehetséges további korlátozás nélkül.

2. Gyógyultság igazolása

A gyógyultságot EU COVID igazolvány kell hogy tartalmazza, és a gyógyultság és a beutazás között nem telhet el több, mint 180 nap. EU COVID igazolvány hiányában más gyógyultsági igazolás illetve 180 napon belüli pozitív PCR teszt eredmény cak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása mellett fogadható el.

3. Tesztelés igazolása

A negatív teszt eredmény igazolható EU COVID igazolvánnyal, ebben az esetben 72 óránál nem régebbi PCR vagy 24 óránál nem régebbi gyorsteszt igazolása az elfogadott. Ha nem EU COVID igazolvány igazolja a negatív teszteredményt, akkor csak a 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet fogadnak el angol nyelven, vagy hitelesített angol fordítással, akkreditált tesztközponttól.

b. Kell-e teszt? Igen.

Amennyiben a beutazni szándékozó nem rendelkezik oltási vagy gyógyultsági igazolással, akkor negytív tesz bemutatásával is beutazhat Máltára. A negatív teszt eredmény igazolható EU COVID igazolvánnyal, ebben az esetben 72 óránál nem régebbi PCR vagy 24 óránál nem régebbi gyorsteszt igazolása az elfogadott. Ha nem EU COVID igazolvány igazolja a negatív teszteredményt, akkor csak a 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet fogadnak el angol nyelven, vagy hitelesített angol fordítással, akkreditált tesztközponttól.

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

2022. május 2-től Málta eltörölte a Passenger Locator Form használatára vonatkozó kötelezettséget.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

Az oltási igazolásnak a beutazás előtt legalább 14 nappal korábban beadott teljes körű oltottságot kell igazolnia. 18 éven felüli beutazóknál a teljes körű oltás beadási időpontjától legfeljebb 270 nap telhet el, ennél hosszabb időszak esetén emlékeztető oltás beadását is igazolni kell.

Málta csak az EU által elismert oltásokat: Pfizer-BioNtech, Moderna, Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), Nuvaxovid (NVX – COV2373) és a Johnson & Johnson oltásokat fogadja el, a Johnson & Jonson esetében egy, a többi esetében két beadott oltás erejéig. 

Abban az esetben, amikor a beutazónak két WHO által elismert, de EU által nem elismert oltása van (Covishield, Sinopharm, Sinovac and Bharat Biotech), elfogadott egy EU által elismert 3. oltás (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen), amelynek beadása után eltelt a 14 nap. 2022. március 7-től lehetséges a beutazás a két WHO által elismert, de az EU által nem elismert oltás mellett felmutatott 72 óránál nem régebi negatív PCR teszt bemutatása mellett is. A Magyarországon szokásosan beadott oltások közül tehát már csak az orosz Sputnik V nem elfogadott első két oltásként. A többi beoltott számára megfelelő vagy az EU által elfogadott két oltás (Johnson & Jonson esetén egy), vagy két WHO által elfogadott + egy EU által elfogadott oltás együttes megléte, vagy  két WHO által elfogadott oltás + 72 óránál nem régebi negatív PCR teszt a korlátozásmentes belépéshez.

e. Karanténkötelezettség: Van. 

Amennyiben a Máltán tartózkodó tesztelése során pozitív eredményt mutat, vagy a kontaktuskutatás során azonosították, vagy nem jogosult kedvezményre a beutazáskor, akkor karanténba kell vonulnia.  A karantén 14 napig tart, és a hatóság által kijelölt hatósági áras (100 EUR/nap ellátás nélkül) szálláshelyen kell letölteni.

Máltai tájékoztatás: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/quarantine.aspx

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben megfontolásra javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Máltán nincs külön szabály az üzleti célú utazások esetére.

g. Tranzitálási szabályok: Amennyiben az utas nem hagyja el a repülőtér tranzit zónáját, akkor nincs külön előírás. Az egészségügyi ellenőrző ponton történő kilépés eseten már a rendes beutazási előírások érvényesek. 

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:  Nincs.

I. Egyéb hasznos info:

A máltai repülőtér honlapján részletes tájékoztatók találhatók: https://www.maltairport.com/covid19/

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból:

A légijáratok 2021. június 1-től újraindultak Máltáról, a Valletta – Pozzallo komp naponta közlekedik. 

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a LdtwLquPkv51DDM3a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a wfukaZaSOq824jTQGj0a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Máltára látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszk viselés:

Máltán 2022. május 2-től beltéren is megszűnik  a maszk kötelező viselése.

Beutazás előtt javasoljuk a máltai egészségügyi hatóság koronavírussal foglalkozó angol nyelvű honlapjának tanulmányozását, ahol a legfrissebb adatokat és tájékoztatást találhatják meg.

Kifejezetten a turisták szempontjából találhatók COVID vonatkozású információk a Máltai Turizmus Szövetség oldalán: https://www.mta.com.mt/en/covid-19

Máltán a koronavírussal kapcsolatban a 111-es telefonszámon lehet bejelentést tenni.

Biztonság:

Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! Málta biztonsági besorolása a II. biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. 

Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak. Az a magyar állampolgár, aki ott tartózkodása során elveszti úti okmányát vagy ellopják tőle, ideiglenes úti okmányt kaphat, ehhez először vetessen fel jegyzőkönyvet egy máltai rendőrségi irodán, majd keresse fel Magyarország római nagykövetségének vallettai irodáját (Europa Centre Level 3, 18A, Triq Sant’ Anna 58, Floriana FRN9011, bejárat a John Lopez utca felől, telefon: +35621244310).

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A három hónapot meghaladó külföldi tartózkodás, vagy munkavállalás esetén csak érvényes útlevéllel lehet beutazni, az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN / Három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén.

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

IGEN

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Elvárt érvényessége:

IGEN

Ha a magyar állampolgár 3 hónapot meg nem haladó és nem munkavállalás céljából érkezik az országba, akkor 1 éven belül lejárt okmány alkalmas az utazásra, de ezt nem tanácsoljuk senkinek, mert bizonyos helyzetekben alkalmatlan a dokumentum.90 napnál hosszabb tartózkodás – munkavállalás, tanulás – esetén az illetékes idegenrendészeti hatóságnál kérvényezni kell az EU polgárok részére rendszeresített tartózkodási kártyát. A munkavállaláshoz Máltán munkavállalási engedélyt kell kérni (a kérelmet a munkáltatónak kell benyújtania az illetékes hatósághoz), amit a hatóságok automatikusan megadnak az uniós állampolgároknak. Az illegális munkavállalást Máltán szigorúan büntetik. 

Kiskorúak beutazása:

Kérjük tájékozódjon! 

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges az országban történő 3 hónapnál rövidebb tartózkodásnál. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/malta.cfm

Vám:

Az EU szabályozása érvényes. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Gépjárművezetés:

Máltára Szicíliából indulnak autószállító kompok, mellyel elérhető a szigetország. Ügyeljünk arra, hogy a máltai közlekedésben a kötelező haladási irány baloldalon van, ezért csak azoknak ajánlatos autóval közlekedni, akik ismerik az angolszász közlekedési normákat! A szigeten az útjelzések is angolul vannak feltűntetve. lakott területeken 50 km/h, lakott területeken kívül pedig 80 km/h a megengedett maximális sebesség. Az engedélyezett alkoholmennyiség 0,8 g/l, ami kicsivel több, mint az európai országok többségében, ahol 0,5 g/l a legmagasabb érték.

A vezetéshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a gépjárművezető életkora nem lehet kevesebb 21 évnél. Sajnos előfordulnak itt is autófeltörések, ezért a poggyászokat soha ne hagyjuk látható helyen az autóban! Továbbá érdemes az autóra biztosítást kötni. A biztonsági öv használata az európai normáknak megfelelően kötelező. Ha mindenképpen autóval közlekednének Máltán, akkor az autóbérlés ajánlott, bankkártyán elhelyezett kaucióval, aránylag megfizethető áron, átlagosan 30 euró naponta, a gépjárművezetőnek 25 évesnél idősebbnek kell lennie. Érdemes az autóbérlésről még indulás előtt a bérbeadó cégek honlapjain tájékozódni. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a baloldali közlekedési rendet meg kell tanulni, különben súlyos baleset lehet gyakorlatlanságunk vége.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet és az egészségügyi ellátás színvonala jó.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya – utazás előtti kiváltása mindenképpen ajánlott – csak a sürgősségi, illetve az orvosilag indokolt alapellátásra jogosít ingyenesen, ezért ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Egyéb információ:

Munkavállalással kapcsolatosan keresse fel római nagykövetségünk honlapját