Európa

Mai napon is érvényes: 2019.11.12. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Máltán Magyarország Római Nagykövetségének Irodája található Vallettában | Felügyelő képviselet Róma

Biztonság:

Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés, mert lopások előfordulhatnak. Az a magyar állampolgár, aki ott tartózkodása során elveszti úti okmányát vagy ellopják tőle, ideiglenes úti okmányt kaphat, ehhez először vetessen fel jegyzőkönyvet egy máltai rendőrségi irodán, majd keresse fel Magyarország római nagykövetségének vallettai irodáját (157 Archbishop Street, Valletta VLT 1440, telefon: +35621244310).  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A három hónapot meghaladó külföldi tartózkodás, vagy munkavállalás esetén csak érvényes útlevéllel lehet beutazni, az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN / Három hónapnál rövidebb tartózkodás esetén.

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes személyi igazolvány:

IGEN

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

Elvárt érvényessége:

IGEN

Ha a magyar állampolgár 3 hónapot meg nem haladó és nem munkavállalás céljából érkezik az országba, akkor 1 éven belül lejárt okmány alkalmas az utazásra, de ezt nem tanácsoljuk senkinek, mert bizonyos helyzetekben alkalmatlan a dokumentum.90 napnál hosszabb tartózkodás – munkavállalás, tanulás – esetén az illetékes idegenrendészeti hatóságnál kérvényezni kell az EU polgárok részére rendszeresített tartózkodási kártyát. A munkavállaláshoz Máltán munkavállalási engedélyt kell kérni (a kérelmet a munkáltatónak kell benyújtania az illetékes hatósághoz), amit a hatóságok automatikusan megadnak az uniós állampolgároknak. Az illegális munkavállalást Máltán szigorúan büntetik. 

Kiskorúak beutazása:

Málta területén kiskorú felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Amennyiben szülő nélkül utazik, az őt kísérő felnőttnek rendelkeznie kell a szülők által együttesen aláírt nyilatkozattal, amely tartalmazza mind a kiutazás célját, mind az időtartamát.  Ha a gyermeket csak egy szülő neveli, akkor csatolni kell a válási, és gyermek elhelyezési okiratot, a házastárs elhunyta esetén pedig a halotti anyakönyvi kivonatot. A dokumentumot célszerű angol nyelven kiállítatni és közjegyző előtt hitelesíttetni. 

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges az országban történő 3 hónapnál rövidebb tartózkodásnál. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/malta.cfm

Vám:

Az EU szabályozása érvényes. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Gépjárművezetés:

Máltára Szicíliából indulnak autószállító kompok, mellyel elérhető a szigetország. Ügyeljünk arra, hogy a máltai közlekedésben a kötelező haladási irány baloldalon van, ezért csak azoknak ajánlatos autóval közlekedni, akik ismerik az angolszász közlekedési normákat! A szigeten az útjelzések is angolul vannak feltűntetve. lakott területeken 50 km/h, lakott területeken kívül pedig 80 km/h a megengedett maximális sebesség. Az engedélyezett alkoholmennyiség 0,8 g/l, ami kicsivel több, mint az európai országok többségében, ahol 0,5 g/l a legmagasabb érték.

A vezetéshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a gépjárművezető életkora nem lehet kevesebb 21 évnél. Sajnos előfordulnak itt is autófeltörések, ezért a poggyászokat soha ne hagyjuk látható helyen az autóban! Továbbá érdemes az autóra biztosítást kötni. A biztonsági öv használata az európai normáknak megfelelően kötelező. Ha mindenképpen autóval közlekednének Máltán, akkor az autóbérlés ajánlott, bankkártyán elhelyezett kaucióval, aránylag megfizethető áron, átlagosan 30 euró naponta, a gépjárművezetőnek 25 évesnél idősebbnek kell lennie. Érdemes az autóbérlésről még indulás előtt a bérbeadó cégek honlapjain tájékozódni. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a baloldali közlekedési rendet meg kell tanulni, különben súlyos baleset lehet gyakorlatlanságunk vége.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi helyzet és az egészségügyi ellátás színvonala jó.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya – utazás előtti kiváltása mindenképpen ajánlott – csak a sürgősségi, illetve az orvosilag indokolt alapellátásra jogosít ingyenesen, ezért ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Nyári szezonra vonatkozó tudnivalók:

Máltán a közbiztonság jó, ez részben annak is köszönhető, hogy az egy főre jutó rendőrök száma a legmagasabb az Európai Unióban. A rendőrök készségesek, könnyen elérhetők és felkészültek a nyári turizmus sajátos igényeire. A rendőrőrsöket kék lámpa világítja meg.

A vagyon elleni bűncselekmények száma a nyári időszakban növekszik. A Valletta és St. Julian’s közötti zsúfolt autóbusz vonal a legveszélyesebb ebből a szempontból, amelyre a rendőrség is rendszeresen felhívja a figyelmet. Saját konzuli tapasztalat szerint a magyar turisták által kedvelt Bugibba buszmegállóiban is előfordulhat a zsebtolvajlás.

Szokásos elővigyázatosságként javasoljuk, hogy értékeikre kiemelten figyeljenek, ha lehetőség van rá, akkor külön tárolják azokat, tehát ne egy személynél, illetve egy helyen legyen az összes érték. Javasoljuk, hogy az értékek megőrzésére béreljenek széfet a szállodában és abban tárolják azokat. Tanácsos az útiokmányaik adatoldalát, repülőjegyüket, beszállókártyájukat elektronikus formátumban lementeni mobiltelefonjaikra és saját email fiókjukba, illetve az utazásra hozzák magukkal az útiokmányok papír alapú másolatát és az eredeti okmányokat inkább szállodai széfben tárolják. Autóban se hagyjanak értékeket.

Erőszakos bűncselekmények ritkák Máltán, ugyanakkor Paceville szórakozóhelyein szükséges az óvatosság elsősorban az italozó vendégek miatt. 

Európai Egészségbiztosítási kártyával lehetőség van az alapvető egyészségügyi szolgáltatások igénybe vételére Máltán, de a teljeskörű és kielégítő ellátás érdekében javasoljuk utasbiztosítás megkötését az utazás minden egyes napjára. Külön figyelmet érdemel a tengerparti balesetek megelőzése. Málta tengerpartjai többnyire sziklásak, ami komoly veszélyforrást jelent. A nagyobb strandok rendelkeznek úszómesterrel vagy zászlós figyelmeztető rendszerrel (piros zászló esetén tilos vízbe menni), az úszásra, fürdőzésre kijelölt szakaszok pedig gyakran bójákkal kerülnek kijelölésre. Javasoljuk, hogy ezeken a helyeken kívül csak fokozott óvatossággal tartózkodjanak.

Máltán a baloldali közlekedés külön figyelmet igényel, amit a nyári időszakban tovább tetéz a bérelt gépkocsik nagy száma és a különböző országokból érkező vezetők kiszámíthatatlan vezetési stílusa.

Minden baleset, vészhelyzet, bűncselekmény esetén a 112-es szám hívásával kérhető segítség.

Egyéb információ:

Munkavállalással kapcsolatosan keresse fel római nagykövetségünk honlapját