Európa

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és konzuli hivatal Kisinyov

Aktuális:

2020. 10. 19.
Beutazási szabályok

Vírusfertőzöttség szempontjából csoportokba sorolják az országokat szeptember 1-től kezdődően és így két csoportot alkotnak: piros és zöld zóna. A piros besorolású országok listája megtalálható itt (az összes többi ország a zöld kategóriába tartozik): https://msmps.gov.md/minister/comunicare/noutati/ (Lista statelor/țărilor). Magyarország jelenleg a piros kategóriába tartozik.

A zöld besorolású országokból közvetlenül érkező személyek (moldovai és külföldi állampolgárok) korlátozás nélkül léphetnek be Moldovába, továbbá mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Azonban ha valaki az utazás során piros országot is érint, azon keresztül utazik (beleértve a repülőtéri tranzitot is), akkor az adott személy piros besorolású országból érkezőnek minősül.

A piros besorolású országokból továbbra se utazhatnak be külföldi állampolgárok. Kivételt képeznek a beutazási korlátozás alól: a moldovai állampolgár családtagjai; az érvényes tartózkodási engedélyek birtokosai; a hivatalos célból utazók (amelyet többek közt vízummal, vagy szerződéssel, vagy meghívólevéllel bizonyíthat, illetve alá kell támasztani, hogy a beutazni szándékozó személy az adott cég alkalmazottja. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot kisinyovi Nagykövetségünkkel.); a moldovai oktatásban hallgatóként, vagy pedagógusként résztvevők; a tranzit céljából utazók (beleértve a konzuli segítségnyújtás keretében repatriálandókat); a repülőgépek, vasúti járatok személyzete, teherforgalom céljából utazók, a személyszállítással foglalkozók (amennyiben az adott jármű kilencnél több utast tud szállítani).

A piros besorolású országokból belépésre jogosult külföldi állampolgárok számára 14 nap karantént rendelnek el, amelynek betartásáról nyilatkozatot kell aláírni a határon. Csak a következő belépésre jogosult személyeknek kell karanténba vonulniuk: a moldovai állampolgár családtagjainak, a moldovai oktatási intézményben dolgozó külföldi pedagógusoknak, a moldovai tartózkodási engedély birtokában beutazóknak.

Hétköznapi életre vonatkozó szabályok

A Közegészségügyi Rendkívüli Bizottság döntésének értelmében zöld, sárga, narancs és piros járványügyi kategóriákba sorolják az egyes moldovai járásokat (a piros besorolású járásokat érinti a legsúlyosabban a fertőzés). A piros kategóriába tartozó járásokban közegészségügyi rendkívüli állapot van érvényben. A besorolások aktuális listája elérhető itt (3. oldal): https://gov.md/sites/default/files/hotarirea_cnesp_nr.34_13.10.2020.pdf

Az országos szinten érvényben lévő korlátozásokon felül az egyes járásokban további intézkedések lehetnek érvényben. Javasoljuk, hogy utazása előtt tájékozódjon ezekről az úti cél szerinti önkormányzat honlapján.

Tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, továbbá egyéb zárt tereken, ahol a szociális távolság nem tartható be, orr és száj egyidejű eltakarására alkalmas maszkot vagy egyéb eszközt kell viselni. A köztereken három főnél nagyobb társaságban tilos tartózkodni.

A Moldovai Köztársaság területén található dnyeszter-melléki szakadár terület de facto hatóságai korlátozó intézkedéseket léptettek életbe a koronavírussal összefüggésben. Ennek értelmében megtiltják a szakadár területre történő „belépést” a külföldi állampolgároknak.

Hazatérés Moldovából

A Moldovából hazatérni szándékozók Románia felé el tudják hagyni az országot. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Kisinyovi Nagykövetségünkkel, illetve tájékozódjanak a Romániáról szóló utazási tanácsainkról.

A Moldovai Köztársaság területén található dnyeszter-melléki szakadár terület de facto hatóságai korlátozó intézkedéseket léptettek életbe a koronavírussal összefüggésben. Ennek értelmében megtiltják a szakadár területre történő „belépést” a külföldi állampolgároknak.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az ország területén hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok okán indokolt a fokozott elővigyázatosság, különösen a hazánkban tapasztaltaktól jelentősen eltérő közlekedési morál miatt. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel - főleg tömegesen látogatott helyszíneken - vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás). Rendelkezésre álló információink szerint nincs terrorveszély.

Az ország segélyhívó vonala: 112 (rendőrség, mentőszolgálat, tűzoltóság)

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba (180 napos időszakon belül 90 napra):

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN


A beutazás napjától számított még legalább 90 naptári nap.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
(csak az újabb generációs, mikrocsipet, vagy a hátoldalán, az alsó sávban, kódszerű adatsort tartalmazó polikarbonát kártya jellegűek elfogadottak; az ukrán határszakaszon történő belépéshez, valamint a szakadár, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaság területére történő utazáshoz személyi igazolvány nem elegendő, ahhoz útlevél szükséges)

A beutazás napjától számított még legalább 90 naptári nap.
 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

Kiskorúnak, szülei, gondviselői nélküli beutazásakor, szükséges annak hitelt érdemlő, lehetőség szerint közjegyző előtt tett angol, román vagy orosz nyelvű hiteles fordítással ellátott szülői, gondviselői nyilatkozatban történő igazolása, hogy az utazás számára ilyen módon engedélyezett; a nyilatkozatban pontosan meg kell jelölni a kiskorúval együtt utazó, érte teljes körű felelősséget viselő nagykorú személyt.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a https://www.pettravel.com/immigration/moldova.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is! A Moldovai Köztársaság vonatkozó szabályozása: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=333240, egyéb irányadó információ: https://www.airmoldova.md/pets-transportation-en.

Vám: 

Valutát korlátlanul be lehet vinni az országba, de nagyobb mennyiségűt a határellenőrzéskor ajánlott bejelenteni. Az országból 10.000 eurót meghaladó készpénzt csak előzetes, a határátkelőnél beutazáskor megtett bejelentés alapján, vagy a Moldovai Nemzeti Bank: https://www.bnm.md/ engedélyével lehet kivinni (50 000 eurót meghaladó összegű készpénz kivitele tilos). A beutazással, az országba bevihető, illetve onnan kivihető személyes javak, pénzeszközök mennyisége és minősége vonatkozásában, további hasznos információkat itt olvashat: 

https://customs.gov.md/ro/articles/introducerea-si-scoaterea-marfurilor https://customs.gov.md/ro/articles/introducerea-si-scoaterea-valutei    

A Moldovai Köztársaságból történő kilépéskor javasoljuk, hogy fordítson különös figyelmet a román illetve az ukrán beutazási szabályozásra is.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Moldáv Lej (MDL).

Időjárás: Az időjárás és az időjárási jelenségek nagyjából megegyeznek a Magyarországon tapasztalhatókkal, és általában néhány nap késéssel követik azokat.

Közlekedés: A Moldovai Köztársaság területén korlátozás és további feltételek nélkül elfogadják a magyar és a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt, amelynek – minden más személyi okmánnyal együtt – a belépéskor még legalább 90 napig érvényesnek kell lennie. Beutazáskor igazolni kell a gépjármű használati jogát; amennyiben a forgalmi engedély nem saját névre szól, ajánlott, hogy a beutazónál legyen egy közjegyző által hitelesített, angol (vagy román vagy orosz) nyelvű használati engedély. Szükséges még a nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítás (ún. zöldkártya).

Az útdíjfizetésre a határon, valamint egy online felületen is van lehetőség: https://evinieta.gov.md 

A közlekedési morál a hazánkban tapasztalttól eltérő, ezért fokozott odafigyelést javaslunk. A rendőrség folyamatosan méri a közlekedők sebességét, lakott területen kívül és belül egyaránt, mozgó gépjárműből is. A belső tömegközlekedési hálózat fejletlen.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Magyar állampolgároknak általában a helyiekkel azonos figyelemben és kiszolgálásban van részük. Célszerű a román vagy az orosz nyelvet jól ismerő, helyi segítséget igénybe venni.    

Dnyeszter-melléki (szakadár) Moldáv Köztársaság: A terület önálló igazgatással bír, a Moldovai Köztársaság hatóságai nem rendelkeznek felette kompetenciákkal. A területre történő belépéshez magánútlevél szükséges, egyéb személyi okmány nem használható. 

A szakadár, hivatalosan el nem ismert, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaságba történő belépés Ukrajnából, vagy a Moldovai Köztársaságon belül, ún. ellenőrző-áteresztő pontokon történik. 

A belső ellenőrző-áteresztő pontokon az útlevél felmutatása mellett be kell jelenteni a távozás tervezett időpontját. Ezt követően a szakadár terület „határőrsége” egy regisztrációs dokumentumot állít ki orosz és angol nyelven, amelyet a terület elhagyásáig mindenképpen meg kell őrizni. Amennyiben vasúton utazik, úgy a regisztrációra a tiraszpoli pályaudvaron lehet sort keríteni. 

Lakókocsival történő utazás esetén előfordulhat, hogy a „hatóságok” kb. 150 euró útdíjat számítanak fel.

A Moldovai Köztársaságba a szakadár terület felől történő belépést alapvetően nem javasoljuk, mert az külön regisztrációs kötelezettséget keletkeztet az utazó számára. A regisztrációra egyrészt sor kerülhet a Kucsurgan-Pervomajszk (Kuchurgan-Pervomaisk) határátkelő ponton. Itt ajánlott külön kérni a belépés regisztrációját a határőröktől (a regisztráció után egy kb. egy oldal terjedelmű lapot adnak át, amelyet meg kell őrizni). Ha a regisztráció itt nem történt meg, akkor a vonatkozó rendelkezések szerint arra a belépést követő 72 órán belül kell sort keríteni a Migrációs és Menekültügyi Hivatal bármely irodájában. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a regisztráció elmaradása jelentős bírságot von maga után!

A szakadár területet elkerülő, ajánlott alternatív belépési pont a Palanca-Maiaki-Udobnoe (teherforgalom esetén Tudora) határátkelő. 

Teherforgalom esetében nem ajánlott a szakadár területen át utazni, mivel az jelentős adminisztratív, anyagi terhet eredményez. Alternatívát Tudora határátkelő pont jelenthet.

A szakadár területen önálló bankrendszer működik, saját fizetőeszközzel.

Konzuli Hivatalunk az érintett szakadár terület kvázi-hatóságaival rendezett kapcsolatban áll, mindazonáltal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a sürgős szükséghelyzetben ott igényelt konzuli segítségnyújtás esetenként nehézségekbe ütközhet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A TBC, a HA/B/CV népbetegség, szélesebb körben is emeltebb kockázatot jelent, ezért érdemes figyelmet fordítani a megelőzésre. A Magyarországon kapható gyógyszerek nagy része, hatóanyaga alapján Moldovában is beszerezhető. A csapvíz fogyasztását és a szabad vizekben történő fürdőzést nem ajánljuk, azok szennyezettsége miatt. A boltokban tisztított ivó- és ásványvizek nagyon széles választéka áll rendelkezésre, a hálózati víz, tisztálkodáshoz megfelelő. Élelmiszert célszerű nagyobb élelmiszerboltokban vásárolni.

Egyéb információ:

Magyarország Nagykövetsége Kisinyov

Moldovai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége