Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és konzuli hivatal Kisinyov

Aktuális:
2021. 10. 13.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország általánosságban nem javasolja a külföldre utazást a világjárvány miatt! Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Moldova biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

2021. 06. 01-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Moldovába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A moldovai szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

Karanténkötelezettség mellett be lehet utazni az országba (lásd lentebb „e.” pontban). 

Mentesülnek a karanténkötelezettség alól a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek és a velük együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekek mind a piros, mind a zöld besorolású országok vonatkozásában.

Javasoljuk, hogy tartsa magánál a karanténkötelezettség alóli mentességet igazoló dokumentumokat, mert a határátlépésnél kérhetik azok felmutatását.

b. Kell-e teszt? Nem.

A 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény vagy 48 óránál nem régebbi negatív antitest gyorsteszt eredmény azonban mentesíti a beutazni szándékozókat a karanténkötelezettség alól. A teszteredménynek román, orosz, angol, francia, német vagy olasz nyelvűnek kell lennie.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

COVID-19 elleni oltásról szóló igazolás birtokában korlátozás nélkül be lehet lépni az országba. A vakcina fajtáját illetően nincs megszabás. Magyar védettségi igazolvány birtokában is korlátozás nélkül be lehet utazni Moldovába. Csak akkor fogadják el az igazolást, ha az adott személy az összes dózist megkapta és az utolsó adag beadásától számítva legalább 14 nap telt el. A dokumentumnak román, angol, francia, német, olasz vagy orosz nyelvűnek kell lennie. Azok a személyek is beutazhatnak az országba, akik harmadik oltást is kaptak.

e. Karanténkötelezettség: Van.

A karanténkötelezettség alá eső személyeknek járványügyi kérdőívet kell kitölteniük a határon, amelyben meg kell jelölniük, hogy hol töltik el a karantént, egyúttal nyilatkoznak arról, hogy be fogják tartani a karanténszabályokat. Ezt követően 14 napos önizolációt rendelnek el. Idő előtt elhagyhatja a karantént az a személy, aki a 7. nap után negatív PCR teszteredményt, vagy negatív antigén gyorsteszt (Ag SARS CoV-2) eredményt mutat fel.

A karanténkötelezettség alá eső személyeknek kötelezően ki kell tölteni egy online járványügyi kérdőívet a beutazás előtt 72 órán belül:  https://fisa-covid.gov.md/ 

Mentesülnek a karanténkötelezettség alól:

  • az oltási igazolással rendelkező személyek. Csak akkor fogadják el az igazolást, ha az adott személy az összes dózist megkapta és az utolsó adag beadásától számítva legalább 14 nap telt el. Az igazolásnak román, angol, francia, német, olasz vagy orosz nyelvűnek kell lennie.
  • Azok, akik a beutazástól számítva 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel vagy 48 óránál nem régebbi negatív antitest gyorsteszt eredménnyel rendelkeznek. A dokumentumnak román, angol, francia, német, olasz vagy orosz nyelvűnek kell lennie;
  • azok, akik orvosi igazolással bizonyítani tudják, hogy átestek a fertőzésen (akkor fogadható el az igazolás, ha a betegség diagnosztizálásától számítva minimum 15 nap telt el és az eredmény 180 napnál nem régebbi), vagy bizonyítani tudják, hogy szervezetükben jelen van az antitest (a mintavételtől számítva 90 napig tekintik érvényesnek az erről szóló igazolást). Az igazolásoknak román, angol, francia, német, olasz vagy orosz nyelvűnek kell lennie;
  • a 12 év alatti gyermekek, a moldovai oktatási intézményekben tanuló 18 év alatti személyek (amennyiben tanulmányi kötelezettségeik teljesítése érdekében utaznak be);
  • a teherforgalom céljából utazók, a személyszállítással foglalkozók (amennyiben a járműben 9-nél több ülőhely van, beleértve a gépjárművezető helyét is), a repülőgépek, hajók, vonatok személyzet és a kiszolgáló személyzet;
  • a gyógykezelés igénybevétele céljából utazók; 
  • a diplomata és szolgálati útlevelek birtokosai;
  • a tranzit céljából utazók; 
  • moldovai bíróság, rendvédelmi szerv által beidézettek és jogi képviselőik.

f. Üzleti célú beutazás feltételei:

Az üzleti célú beutazásokra vonatkozóan nincs külön kivétel. Üzleti célú beutazásra az „e” pontban foglaltak szerint van lehetőség.

Van lehetőség csomag átvételére kisebb áruforgalmat bonyolító cégeknél, a "b." és "d." pontokban foglaltak szerint.

g. Tranzitálási szabályok:

Van lehetőség tranzitálásra az országon keresztül (az átutazást 24 órán belül kell megvalósítani). A tranzitútvonalat a határőr állapítja meg a határátkeléskor.

https://www.border.gov.md/traversarea-frontierei-perioada-pandemica

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

Az „e.” pontban részletezettek szerint.

Javasoljuk, hogy tartsa magánál a beutazási korlátozás (és adott esetben karanténkötelezettség) alóli mentességet igazoló dokumentumokat.

i. Egyéb hasznos információk:

Felhívjuk figyelmüket, hogy sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak egyedi rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél. A beutazási szabályokat a személyszállítással foglalkozó cégeknek is alkalmazniuk kell; járműveikbe csakis olyan utasokat engedhetnek beszállni, akik eleget tesznek a fentebb részletezett követelményeknek.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

A Moldovai Köztársaság Határőrségének honlapja: https://www.border.gov.md/ 

A Kisinyovi Nemzetközi Repülőtér koronavírussal kapcsolatos tájékoztatója: https://airport.md/en/passenger/covid-19-spreading-preventing-measures 

2) Kiutazás az országból:

A moldovai hatóságok nem korlátozzák a kiutazást az országból (kivéve ha az adott személy még karanténkötelezettség alá esik), de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a környező országok eltérő beutazási szabályokat alkalmazhatnak. Emiatt javasoljuk, hogy tájékozódjon az úti cél szerint következő országra vonatkozó utazási tanácsainkról.

3) Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a vnpVWVNSwqXFBXot5h0Mx0a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a EXuC4mOmNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok

Kötelező a maszkviselés a zárt közöségi tereken, illetve azokon a nyílt közterületeken, ahol nem tartható be a legalább egy méteres távolság.

Csak a repjeggyel rendelkező személyek léphetnek be a Kisinyovi Nemzetközi Repülőtér területére. Erősen ajánlott három órával a felszállás előtt megérkezni a repülőtérre, mivel általában hosszú sorok alakulnak ki az utasfelvétel során a járványhelyzettel kapcsolatos adminisztráció miatt.

A szakadár terület de facto hatóságai feloldották a Dnyeszter-melléken érvényben lévő utazási korlátozásokat határozatlan időre.

A Moldovai Köztársaságban elfogadott koronavírus intézkedések listája és szövege (moldovai/román és orosz nyelveken): https://gov.md/ro/content/informatii-privind-coronavirus 

Az egészségügyi tárca honlapja: https://msmps.gov.md/ 

A moldovai Határőrség információs telefonvonala: +373 22 259 717.

A helyi járványügyi szabályokkal kapcsolatos részletes információk elérhetőek a Kisinyovi Nagykövetségünk honlapján: https://kisinyov.mfa.gov.hu/page/jarvanyuegyi-helyzettel-kapcsolatos-informacio 

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Moldova biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Az ország területén hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok okán indokolt a fokozott elővigyázatosság, különösen a hazánkban tapasztaltaktól jelentősen eltérő közlekedési morál miatt. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel - főleg tömegesen látogatott helyszíneken - vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás). Rendelkezésre álló információink szerint nincs terrorveszély.

Az ország segélyhívó vonala: 112 (rendőrség, mentőszolgálat, tűzoltóság)

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba (180 napos időszakon belül 90 napra):

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN


A beutazás napjától számított még legalább 90 naptári nap.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
(csak az újabb generációs, mikrocsipet, vagy a hátoldalán, az alsó sávban, kódszerű adatsort tartalmazó polikarbonát kártya jellegűek elfogadottak; az ukrán határszakaszon történő belépéshez, valamint a szakadár, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaság területére történő utazáshoz személyi igazolvány nem elegendő, ahhoz útlevél szükséges)

A beutazás napjától számított még legalább 90 naptári nap.
 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

Kiskorúnak, szülei, gondviselői nélküli beutazásakor, szükséges annak hitelt érdemlő, lehetőség szerint közjegyző előtt tett angol, román vagy orosz nyelvű hiteles fordítással ellátott szülői, gondviselői nyilatkozatban történő igazolása, hogy az utazás számára ilyen módon engedélyezett; a nyilatkozatban pontosan meg kell jelölni a kiskorúval együtt utazó, érte teljes körű felelősséget viselő nagykorú személyt.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a https://www.pettravel.com/immigration/moldova.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is! A Moldovai Köztársaság vonatkozó szabályozása: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=333240, egyéb irányadó információ: https://www.airmoldova.md/pets-transportation-en.

Vám: 

Valutát korlátlanul be lehet vinni az országba, de nagyobb mennyiségűt a határellenőrzéskor ajánlott bejelenteni. Az országból 10.000 eurót meghaladó készpénzt csak előzetes, a határátkelőnél beutazáskor megtett bejelentés alapján, vagy a Moldovai Nemzeti Bank: https://www.bnm.md/ engedélyével lehet kivinni (50 000 eurót meghaladó összegű készpénz kivitele tilos). A beutazással, az országba bevihető, illetve onnan kivihető személyes javak, pénzeszközök mennyisége és minősége vonatkozásában, további hasznos információkat itt olvashat: 

https://customs.gov.md/ro/articles/introducerea-si-scoaterea-marfurilor https://customs.gov.md/ro/articles/introducerea-si-scoaterea-valutei    

A Moldovai Köztársaságból történő kilépéskor javasoljuk, hogy fordítson különös figyelmet a román illetve az ukrán beutazási szabályozásra is.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Moldáv Lej (MDL).

Időjárás: Az időjárás és az időjárási jelenségek nagyjából megegyeznek a Magyarországon tapasztalhatókkal, és általában néhány nap késéssel követik azokat.

Közlekedés: A Moldovai Köztársaság területén korlátozás és további feltételek nélkül elfogadják a magyar és a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt, amelynek – minden más személyi okmánnyal együtt – a belépéskor még legalább 90 napig érvényesnek kell lennie. Beutazáskor igazolni kell a gépjármű használati jogát; amennyiben a forgalmi engedély nem saját névre szól, ajánlott, hogy a beutazónál legyen egy közjegyző által hitelesített, angol (vagy román vagy orosz) nyelvű használati engedély. Szükséges még a nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítás (ún. zöldkártya).

Az útdíjfizetésre a határon, valamint egy online felületen is van lehetőség: https://evinieta.gov.md 

A közlekedési morál a hazánkban tapasztalttól eltérő, ezért fokozott odafigyelést javaslunk. A rendőrség folyamatosan méri a közlekedők sebességét, lakott területen kívül és belül egyaránt, mozgó gépjárműből is. A belső tömegközlekedési hálózat fejletlen.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Magyar állampolgároknak általában a helyiekkel azonos figyelemben és kiszolgálásban van részük. Célszerű a román vagy az orosz nyelvet jól ismerő, helyi segítséget igénybe venni.    

Dnyeszter-melléki (szakadár) Moldáv Köztársaság: A terület önálló igazgatással bír, a Moldovai Köztársaság hatóságai nem rendelkeznek felette kompetenciákkal. A területre történő belépéshez magánútlevél szükséges, egyéb személyi okmány nem használható. 

A szakadár, hivatalosan el nem ismert, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaságba történő belépés Ukrajnából, vagy a Moldovai Köztársaságon belül, ún. ellenőrző-áteresztő pontokon történik. 

A belső ellenőrző-áteresztő pontokon az útlevél felmutatása mellett be kell jelenteni a távozás tervezett időpontját. Ezt követően a szakadár terület „határőrsége” egy regisztrációs dokumentumot állít ki orosz és angol nyelven, amelyet a terület elhagyásáig mindenképpen meg kell őrizni. Amennyiben vasúton utazik, úgy a regisztrációra a tiraszpoli pályaudvaron lehet sort keríteni. 

Kisbusszal, lakókocsival történő utazás esetén előfordulhat, hogy a „hatóságok” útdíjat számítanak fel (a szakadár területen nem fogadják el a moldovai matricákat).

A Moldovai Köztársaságba a szakadár terület felől történő belépést alapvetően nem javasoljuk, mert az külön regisztrációs kötelezettséget keletkeztet az utazó számára. A regisztrációra egyrészt sor kerülhet a Kucsurgan-Pervomajszk (Kuchurgan-Pervomaisk) határátkelő ponton. Itt ajánlott külön kérni a belépés regisztrációját a határőröktől (a regisztráció után egy kb. egy oldal terjedelmű lapot adnak át, amelyet meg kell őrizni). Ha a regisztráció itt nem történt meg, akkor a vonatkozó rendelkezések szerint arra a belépést követő 72 órán belül kell sort keríteni a Migrációs és Menekültügyi Hivatal bármely irodájában. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a regisztráció elmaradása jelentős bírságot von maga után!

A szakadár területet elkerülő, ajánlott alternatív belépési pont a Palanca-Maiaki-Udobnoe (teherforgalom esetén Tudora) határátkelő. 

Teherforgalom esetében nem ajánlott a szakadár területen át utazni, mivel az jelentős adminisztratív, anyagi terhet eredményez. Alternatívát Tudora határátkelő pont jelenthet.

A szakadár területen önálló bankrendszer működik, saját fizetőeszközzel.

Konzuli Hivatalunk az érintett szakadár terület de facto hatóságaival rendezett kapcsolatban áll, mindazonáltal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a sürgős szükséghelyzetben ott igényelt konzuli segítségnyújtás esetenként nehézségekbe ütközhet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A TBC, a HA/B/CV népbetegség, szélesebb körben is emeltebb kockázatot jelent, ezért érdemes figyelmet fordítani a megelőzésre. A Magyarországon kapható gyógyszerek nagy része, hatóanyaga alapján Moldovában is beszerezhető. A csapvíz fogyasztását és a szabad vizekben történő fürdőzést nem ajánljuk, azok szennyezettsége miatt. A boltokban tisztított ivó- és ásványvizek nagyon széles választéka áll rendelkezésre, a hálózati víz, tisztálkodáshoz megfelelő. Élelmiszert célszerű nagyobb élelmiszerboltokban vásárolni.

Egyéb információ:

Magyarország Nagykövetsége Kisinyov

Moldovai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége