Európa

Mai napon is érvényes: 2021.06.19. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és konzuli hivatal Kisinyov

Aktuális:

2021. 06. 07.
1) Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Moldova biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

2021. 06. 01-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Moldovába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A moldovai szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. 

2) A világjárvány miatt az alábbi beutazási feltételek érvényesek: 

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

b. Kell-e teszt? Nem.

Azoknak, akik nem rendelkeznek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, ki kell tölteniük egy járványügyi kérdőívet, valamint egy nyilatkozatot arról, hogy eleget tesznek a karanténkötelezettségnek. Ezt követően 14 napos karantént rendelnek el.

Tesztkötelezettség alóli kivételek: d. és h. pontok. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

A moldovai beutazás előtt nincs előzetes regisztrációs kötelezettség.

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

COVID-19 elleni oltásról szóló igazolás birtokában korlátozás nélkül be lehet lépni az országba. Az igazolásnak román, orosz, angol, francia, német vagy olasz nyelvűnek kell lennie. A vakcina fajtáját illetően nincs korlátozás. Magyar védettségi igazolvány birtokában is korlátozás nélkül be lehet utazni Moldovába.

e. Karanténkötelezettség: Van.

Azoknak, akik nem rendelkeznek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, ki kell tölteniük egy járványügyi kérdőívet, valamint egy nyilatkozatot arról, hogy eleget tesznek a karanténkötelezettségnek. Ezt követően 14 napos karantént rendelnek el.

Elhagyhatja a karantént az a személy, aki a 10. nap után negatív teszteredményt mutat fel.

Karanténkötelezettség alóli kivételek: d. és h. pontok.

f. Üzleti célú beutazás feltételei:

Engedélyezett az üzleti célú beutazás a „d” vagy „h” pontokban foglaltak szerint. Az üzleti cél igazolására elfogadható egy moldovai jogi személy meghívólevele, vagy a vele kötött szerződés. Bizonyítani kell továbbá, hogy a meghívott személy a küldő cég munkatársa.

Van lehetőség csomag átvételére kisebb áruforgalmat bonyolító cégeknél, a d. vagy h. pontokban foglaltak szerint.

g. Tranzitálási szabályok:

Van lehetőség tranzitálásra az országon keresztül az alábbi útvonalak mentén:

a) Chisinau Nemzetközi Repülőtér - Leuseni - Albita, közút;

b) Chisinau Nemzetközi Repülőtér - Palanca - Maiaki-Udobnoe, közút;

c) Chisinau Nemzetközi Repülőtér - Tudora - Starokazacie, közút;

d) Chisinau Nemzetközi Repülőtér - Criva - Mamalîga, közút;

e) Giurgiulesti- Galati, közút - Giurgiulesti-Reni, közút 

https://www.border.gov.md/traversarea-frontierei-perioada-pandemica

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

72 óránál nem régebben elvégzett negatív PCR-teszt birtokában karanténkötelezettség nélkül lehet belépni az országba (a 72 órát a teszt elvégzésének időpontjától számítják). A PCR-tesztről szóló igazolásnak román, orosz, angol, francia, német vagy olasz nyelvűnek kell lennie.

Kivételt képeznek a tesztkötelezettség alól az öt év alatti gyermekek, a teherforgalom céljából utazók, a személyszállítással foglalkozók (amennyiben a járműben 9-nél több ülőhely van, beleértve a gépjárművezető helyét is), a repülőgépek, hajók, vonatok személyzete és a kiszolgáló személyzet, a gyógykezelés igénybevétele céljából utazók, a határ menti ingázók, az üzleti célból utazók, a moldovai oktatási intézményekben tanulók, nemzetközi sporteseményen, vagy edzőtáborban történő részvétel céljából utazók (és a hozzájuk tartozó személyzet, kísérők), a tranzit utasok, a diplomata és szolgálati útlevelek birtokosai, illetve azok, akik igazolni tudják, hogy COVID-19 elleni oltásban részesültek.

Javasoljuk, hogy tartsa magánál a beutazási korlátozás (és adott esetben karanténkötelezettség) alóli mentességet igazoló dokumentumokat.

Felhívjuk figyelmüket, hogy sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást szervező cégek is hozhatnak egyedi rendelkezéseket, szabályokat, melyek akár szigorúbbak is lehetnek a fogadóállam beutazási feltételeinél. A beutazási szabályokat a személyszállítással foglalkozó cégeknek is alkalmazniuk kell; járműveikbe csakis olyan utasokat engedhetnek beszállni, akik eleget tesznek a fentebb részletezett követelményeknek.

3. Kiutazás az országból:

A moldovai hatóságok nem korlátozzák a kiutazást az országból (kivéve ha az adott személy még karanténkötelezettség alá esik), de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a környező országok eltérő beutazási szabályokat alkalmazhatnak. Emiatt javasoljuk, hogy tájékozódjon az úti cél szerint következő országra vonatkozó utazási tanácsainkról.

4. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a OTjChMgDgCTfoW3jWTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a dtMykfiPtwxwoBoUX7GDWEJcJa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

5. Helyi járványügyi szabályok

Kötelező a maszkviselés a zárt közösségi helyeken.

A szakadár terület kvázi hatóságai feloldották a Dnyeszter-melléken érvényben lévő utazási korlátozásokat határozatlan időre.

További hasznos információ:

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó KKM rendeletben foglaltakra, Moldova biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Az ország területén hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok okán indokolt a fokozott elővigyázatosság, különösen a hazánkban tapasztaltaktól jelentősen eltérő közlekedési morál miatt. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel - főleg tömegesen látogatott helyszíneken - vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás). Rendelkezésre álló információink szerint nincs terrorveszély.

Az ország segélyhívó vonala: 112 (rendőrség, mentőszolgálat, tűzoltóság)

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba (180 napos időszakon belül 90 napra):

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN


A beutazás napjától számított még legalább 90 naptári nap.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
(csak az újabb generációs, mikrocsipet, vagy a hátoldalán, az alsó sávban, kódszerű adatsort tartalmazó polikarbonát kártya jellegűek elfogadottak; az ukrán határszakaszon történő belépéshez, valamint a szakadár, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaság területére történő utazáshoz személyi igazolvány nem elegendő, ahhoz útlevél szükséges)

A beutazás napjától számított még legalább 90 naptári nap.
 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

Kiskorúnak, szülei, gondviselői nélküli beutazásakor, szükséges annak hitelt érdemlő, lehetőség szerint közjegyző előtt tett angol, román vagy orosz nyelvű hiteles fordítással ellátott szülői, gondviselői nyilatkozatban történő igazolása, hogy az utazás számára ilyen módon engedélyezett; a nyilatkozatban pontosan meg kell jelölni a kiskorúval együtt utazó, érte teljes körű felelősséget viselő nagykorú személyt.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a https://www.pettravel.com/immigration/moldova.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is! A Moldovai Köztársaság vonatkozó szabályozása: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=333240, egyéb irányadó információ: https://www.airmoldova.md/pets-transportation-en.

Vám: 

Valutát korlátlanul be lehet vinni az országba, de nagyobb mennyiségűt a határellenőrzéskor ajánlott bejelenteni. Az országból 10.000 eurót meghaladó készpénzt csak előzetes, a határátkelőnél beutazáskor megtett bejelentés alapján, vagy a Moldovai Nemzeti Bank: https://www.bnm.md/ engedélyével lehet kivinni (50 000 eurót meghaladó összegű készpénz kivitele tilos). A beutazással, az országba bevihető, illetve onnan kivihető személyes javak, pénzeszközök mennyisége és minősége vonatkozásában, további hasznos információkat itt olvashat: 

https://customs.gov.md/ro/articles/introducerea-si-scoaterea-marfurilor https://customs.gov.md/ro/articles/introducerea-si-scoaterea-valutei    

A Moldovai Köztársaságból történő kilépéskor javasoljuk, hogy fordítson különös figyelmet a román illetve az ukrán beutazási szabályozásra is.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Moldáv Lej (MDL).

Időjárás: Az időjárás és az időjárási jelenségek nagyjából megegyeznek a Magyarországon tapasztalhatókkal, és általában néhány nap késéssel követik azokat.

Közlekedés: A Moldovai Köztársaság területén korlátozás és további feltételek nélkül elfogadják a magyar és a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt, amelynek – minden más személyi okmánnyal együtt – a belépéskor még legalább 90 napig érvényesnek kell lennie. Beutazáskor igazolni kell a gépjármű használati jogát; amennyiben a forgalmi engedély nem saját névre szól, ajánlott, hogy a beutazónál legyen egy közjegyző által hitelesített, angol (vagy román vagy orosz) nyelvű használati engedély. Szükséges még a nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítás (ún. zöldkártya).

Az útdíjfizetésre a határon, valamint egy online felületen is van lehetőség: https://evinieta.gov.md 

A közlekedési morál a hazánkban tapasztalttól eltérő, ezért fokozott odafigyelést javaslunk. A rendőrség folyamatosan méri a közlekedők sebességét, lakott területen kívül és belül egyaránt, mozgó gépjárműből is. A belső tömegközlekedési hálózat fejletlen.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Magyar állampolgároknak általában a helyiekkel azonos figyelemben és kiszolgálásban van részük. Célszerű a román vagy az orosz nyelvet jól ismerő, helyi segítséget igénybe venni.    

Dnyeszter-melléki (szakadár) Moldáv Köztársaság: A terület önálló igazgatással bír, a Moldovai Köztársaság hatóságai nem rendelkeznek felette kompetenciákkal. A területre történő belépéshez magánútlevél szükséges, egyéb személyi okmány nem használható. 

A szakadár, hivatalosan el nem ismert, ún. Dnyeszter-melléki Moldáv Köztársaságba történő belépés Ukrajnából, vagy a Moldovai Köztársaságon belül, ún. ellenőrző-áteresztő pontokon történik. 

A belső ellenőrző-áteresztő pontokon az útlevél felmutatása mellett be kell jelenteni a távozás tervezett időpontját. Ezt követően a szakadár terület „határőrsége” egy regisztrációs dokumentumot állít ki orosz és angol nyelven, amelyet a terület elhagyásáig mindenképpen meg kell őrizni. Amennyiben vasúton utazik, úgy a regisztrációra a tiraszpoli pályaudvaron lehet sort keríteni. 

Lakókocsival történő utazás esetén előfordulhat, hogy a „hatóságok” kb. 150 euró útdíjat számítanak fel.

A Moldovai Köztársaságba a szakadár terület felől történő belépést alapvetően nem javasoljuk, mert az külön regisztrációs kötelezettséget keletkeztet az utazó számára. A regisztrációra egyrészt sor kerülhet a Kucsurgan-Pervomajszk (Kuchurgan-Pervomaisk) határátkelő ponton. Itt ajánlott külön kérni a belépés regisztrációját a határőröktől (a regisztráció után egy kb. egy oldal terjedelmű lapot adnak át, amelyet meg kell őrizni). Ha a regisztráció itt nem történt meg, akkor a vonatkozó rendelkezések szerint arra a belépést követő 72 órán belül kell sort keríteni a Migrációs és Menekültügyi Hivatal bármely irodájában. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a regisztráció elmaradása jelentős bírságot von maga után!

A szakadár területet elkerülő, ajánlott alternatív belépési pont a Palanca-Maiaki-Udobnoe (teherforgalom esetén Tudora) határátkelő. 

Teherforgalom esetében nem ajánlott a szakadár területen át utazni, mivel az jelentős adminisztratív, anyagi terhet eredményez. Alternatívát Tudora határátkelő pont jelenthet.

A szakadár területen önálló bankrendszer működik, saját fizetőeszközzel.

Konzuli Hivatalunk az érintett szakadár terület kvázi-hatóságaival rendezett kapcsolatban áll, mindazonáltal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a sürgős szükséghelyzetben ott igényelt konzuli segítségnyújtás esetenként nehézségekbe ütközhet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A TBC, a HA/B/CV népbetegség, szélesebb körben is emeltebb kockázatot jelent, ezért érdemes figyelmet fordítani a megelőzésre. A Magyarországon kapható gyógyszerek nagy része, hatóanyaga alapján Moldovában is beszerezhető. A csapvíz fogyasztását és a szabad vizekben történő fürdőzést nem ajánljuk, azok szennyezettsége miatt. A boltokban tisztított ivó- és ásványvizek nagyon széles választéka áll rendelkezésre, a hálózati víz, tisztálkodáshoz megfelelő. Élelmiszert célszerű nagyobb élelmiszerboltokban vásárolni.

Egyéb információ:

Magyarország Nagykövetsége Kisinyov

Moldovai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége