Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Monacoban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Párizs | Az Európai Unió valamely tagállamának képviselete 

Monaco Hercegsége városállam, a világ második legkisebb országa, amely a Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Nem tagja az Európai Uniónak, de a fizető eszköz az euró. Kellemes éghajlatú ország, amelynek legfontosabb bevétele a turizmus.

Aktuális:

2021. 10. 08.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Azonban  az ország a  védettségi igazolások egyoldalú elismeréséről szóló 17/2021. (V. 22.) KKM rendelet 1. § alapján  a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Állampolgárságtól függetlenül minden 16. életévét betöltött személynek Monacó területére érkezéskor be kell tudnia mutatni az összes szükséges dokumentumot, attól függően, hogy melyik zónából érkezik (zöld, narancssárga vagy piros zóna). 

I. Zöld jelzésű országok: Az Európai Unió országai, illetve Andorra, Izland, Liechtenstein, Norvégia, San Marino, Svájc, Vatikán, Szaúd-Arábia, Ausztrália, Bahrein, Brunei, Kanada, Chile, Comore-szigeteki Unió, Dél-Korea, Hong Kong, Japán, Jordánia, Libanon, Új-Zéland, Szerbia, Szingapúr, Tajvan, Ukrajna, Uruguay, Vanuatu.

A monacói zónabesorolásokról naprakész információ itt érhető el: https://covid19.mc/voyage/jarrive-de-letranger/

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen.

b) Kell teszt? Igen, bizonyos esetekben, ld. e) pont!

c) Kell regisztrálni? Nem.

d) Karanténkötelezettség? Nincs.

e) Oltás

Minden 16. életévét betöltött személynek - állampolgárságtól függetlenül -, aki a zöld zónába sorolt országból érkezik Monacóba, be kell mutatnia az alábbi három dokumentum egyikét:

 • Oltási igazolást a teljes oltottságról:
 1. Johnson/Johnson (Janssen) oltás esetén, hogy a beutazásra legalább 28 nappal az oltás után kerül sor;
 2. Más oltások esetén, hogy a beutazásra legalább 7 nappal a második oltás után kerül sor. 
 • 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén tesztet. 
 • Az átesettség igazolását, mely pozitív PCR-teszttel bizonyítja, hogy minimum 11 napja, de maximum 6 hónapja felgyógyult a covid 19-ből.

A Monacóba való beutazáshoz az európai digitális covid igazolvány elfogadott. 

Az igazoló dokumentumokat papíron vagy az állam által kijelölt mobilalkalmazáson rögzített digitális formában is be lehet mutatni.

(A magyar védettségi igazolványt nem fogadják el: az igazolásnak tartalmaznia kell az oltás fajtáját és a beadások időpontját.)

e) Szakmai/üzleti célú beutazás feltétele: Nincs megkülönböztetés.

f) Esetleges kivételek: 

Az alábbi személyeknek nem kell bemutatniuk a fent említett dokumentumok egyikét sem, feltéve, hogy nem szállnak meg Monacóban:

 • Alpes-Maritimes vagy Var franciaországi megyék lakói
 • Az olaszországi Imperia tartomány lakói
 • Határközeli munkavállalók, tanulók és diákok
 • Külföldön letelepedett vállalatok szakemberei, akik olyan szolgáltatás nyújtanak Monacóban, amelynek sürgőssége vagy gyakorisága nem egyeztethető össze a PCR- vagy antigén teszt elvégzésével.
 • Azok a hivatásos közúti fuvarozók, akik a monacói területre tevékenységük gyakorlása keretében érkeznek.

II. Narancssárga jelzésű országok: minden olyan ország, amely nem tartozik a zöld, illetve piros jelzésű ország kategóriájába) 

a) Be lehet-e utazni az országba?

Minden 16. életévét betöltött személynek - állampolgárságtól függetlenül -, aki a narancssárga zónába sorolt országból érkezik Monacóba, be kell mutatnia az alábbi két dokumentum egyikét:

 • Oltási igazolást a teljes oltottságról:
 1. Johnson/Johnson (Janssen) oltás esetén, hogy a beutazásra legalább 28 nappal az oltás után kerül sor;
 2. Más oltások esetén, hogy a beutazásra legalább 7 nappal a második oltás után kerül sor. 
 • Az átesettség/felgyógyultság igazolását, mely pozitív PCR-teszttel bizonyítja, hogy minimum 11 napja, de maximum 6 hónapja felgyógyult a covid 19-ből.

Fontos: 

Amennyiben a narancssárga zónából érkezők nem tudják bizonyítani fentieket (teljes oltottság, átesettség) ez esetben:

 • beutazásukat rendkívüli indokkal kell alátámasztaniuk (személyes vagy családi ok, sürgősségi egészségügyi indok, halaszthatatlan szakmai indok) és
 • be kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén tesztet és
 • 7 napra karanténba kell vonulniuk.

b) Kell teszt? ld. a) pont

c) Kell regisztrálni? ld. a) pont

d) Karanténkötelezettség? ld. a) pont - Amennyiben a narancssárga zónából érkezők nem tudják bizonyítani a teljes oltottságot, átesettséget.

e) Oltás ld. a) pont

f) Szakmai/üzleti célú beutazás feltétele: ld. a) pont - Amennyiben a narancssárga zónából érkezők nem tudják bizonyítani a teljes oltottságot, átesettséget szükséges szakmai vagy más indok is a beutazáshoz.

g) Esetleges kivételek: Nincs.

III. Piros jelzésű országok belépési feltételei: Afganisztán, Dél-Afrikai Köztársaság, Algéria, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Kuba, Georgia, Irán, Maldív-szigetek, Marokkó, Pakisztán, Oroszország, Seychelles-szigetek, Suriname, Tunézia, Törökország.

A monacói zónabesorolásokról naprakész információ itt érhető el: https://covid19.mc/voyage/jarrive-de-letranger/

a) Be lehet-e utazni az országba? Igen, az alábbiak betartásával:

Minden 16. életévét betöltött személynek - állampolgárságtól függetlenül -, aki a piros zónába sorolt országból érkezik Monacóba, be kell mutatnia az alábbi két dokumentum egyikét:

 • Oltási igazolást a teljes oltottságról:
 1. Johnson/Johnson (Janssen) oltás esetén, hogy a beutazásra legalább 28 nappal az oltás után kerül sor;
 2. Más oltások esetén, hogy a beutazásra legalább 7 nappal a második oltás után kerül sor. 
 • Az átesettség/felgyógyultság igazolását, mely pozitív PCR-teszttel bizonyítja, hogy minimum 11 napja, de maximum 6 hónapja felgyógyult a covid 19-ből.

Fontos: 

Amennyiben a narancssárga zónából érkezők nem tudják bizonyítani fentieket (teljes oltottság, átesettség) ez esetben kötelesek:

 • beutazásukat rendkívüli indokkal alátámasztani (személyes vagy családi ok, sürgősségi egészségügyi indok, halaszthatatlan szakmai indok). 
 • bemutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén tesztet. 
 • vállalni az alábbi kötelezettségek egyikét is:
 1. 10 napra karanténba kell vonulniuk és a karanténidőszak végén újabb PCR-tesztet kell készíttetniük vagy
 2. 2 új negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk: az egyiket 24 órával az érkezésük után kell elkészíttetni, a másikat 5-7 nappal később.

b) Kell teszt? ld. a) pont

c) Kell regisztrálni? Nem.

d) Karanténkötelezettség:

A hatósági karantén alá vont személyeknek haladéktalanul kapcsolatba kell lépniük a COVID19 telefonos ügyfélszolgálattal, amely a 92.05.55.00 (hétfőtől vasárnapig 8-20 óráig), illetve ezen időn kívül a 18 vagy a 112-es telefonszámon érhető el.

https://covid19.mc/wp-content/uploads/2021/07/Procedure-entree-sur-le-territoire-01-juillet-2021.pdf 

Biztonság:

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Azonban  az ország a  védettségi igazolások egyoldalú elismeréséről szóló 17/2021. (V. 22.) KKM rendelet 1. § alapján  a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban hivatalos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Párizsban (Franciaország) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot a párizsi magyar Konzulátussal, a lyoni magyar Alkonzulátussal vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

 Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:  

Ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a monacói belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú előtt elegendő megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: (max 3 hónapig) NEM szükséges.

Hosszabb távú tartózkodás esetén: tartózkodási engedély szükséges, amit a Közbiztonsággal foglalkozó Igazgatóságon, helyben szükséges igényelni (Section des Résidents de la Direction de la Sûreté Publique, sise 4, rue Louis Notari en Principauté) 

www.monte-carlo.mc/fr/informations-pratiques/conditions-sejour-monaco

http://service-public-particuliers.gouv.mc/Evenements-de-vie/Je-m-installe-a-Monaco 

Házikedvencek beutazása:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne 

További információt még a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/Monaco.cfm. Javasoljuk, hogy keresse fel állatorvosát is!

Vám:

Vámügyi szempontból az EU államokkal azonos kategóriába tartozik.

További információért tájékozódjon az alábbiak alatti monacói vámhivatalnál http://cloud.gouv.mc/webweb/Annuoff.nsf/(ListCh)/16AC33C322DC9C84C12567780031A149!OpenDocument 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Gépjármű vezetés:

Monaco-ban  a bejelentkezéstől számított egy évig  fogadják el a magyar jogosítványt. Azt követően kötelező a magyar jogosítvány monacoi dokumentumra cserélése. Az alábbi honlapon letöltheti a formanyomtatványokat és tájékozódhat az eljárás menetéről:

http://service-public-particuliers.gouv.mc/Transports-et-voyage/Auto-moto/Permis/Echanger-un-permis-de-conduire-etranger#etape6305 

Tilos!:

 • Közterületen tilos fürdőruhában és meztelen felsőtesttel közlekedni;
 • A koldulás tiltott;
 • Részegség közterületen pénzbírságot, ittas vezetés bírósági eljárást von maga után;
 • A kábítószer termesztés, előállítás, szerzés, tartás, az ország területére behozatal, kivitel bűntette öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. 

Hasznos hivatalos honlapok:

http://service-public-particuliers.gouv.mc

www.gouv.mc/Action-Gouvernementale/Monaco-a-l-International/Les-Organisations-Internationales/Monaco-et-l-Union-europeenne

www.visitmonaco.com

www.monacomania.com/info-trafic-et-parkings-monaco.php

http://service-public-particuliers.gouv.mc/Transports-et-voyage/Voyage

Közegészség, egészségügyi helyzet:

http://service-public-particuliers.gouv.mc/Social-sante-et-famille/Sante-publique/Informations-utiles/Les-numeros-d-urgence

Egyéb információ:

A munkavállalási célú tartózkodáshoz tájékozódjon az alábbi honlapon: www.monte-carlo.mc/fr/informations-pratiques/conditions-sejour-monaco