Európa

Mai napon is érvényes: 2021.05.11. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Monacoban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Párizs | Az Európai Unió valamely tagállamának képviselete 

Monaco Hercegsége városállam, a világ második legkisebb országa, amely a Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Nem tagja az Európai Uniónak, de a fizető eszköz az euró. Kellemes éghajlatú ország, amelynek legfontosabb bevétele a turizmus.

Aktuális:

2021. 04. 20.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben az mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

Belépés a Monacói Hercegség területére

Minden Monacoba érkező személynek, aki belép vagy visszatér a Hercegség területére érkezzen akár:

 • a Hercegségen kívülről, vagy 24 óránál több időt töltött a franciaországi Alpes Maritimes és Var régióban
 • Alpes Matrimes és Var régión (FR) túl vagy külföldről érkezőknek

belépéskor kötelező bejelentkeznie a COVID-19 Call Centerbe a +  377 92 05 55 00 telefonszámon vagy cVTicivKztlIefPA6OD3MmkY292aWQxOUBnb3V2Lm1j e-mail címen és személyes adatait közölni.

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Kell teszt? Igen.

A belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is. 

Kell regisztrálni? Igen.

Az érkezés időpontjáról tájékoztatni kell a COVID19 Call Centert, ami elérhető a +377 92 05 55 00 telefonszámon 08:00-tól 20:00-ig hétfőtől vasárnapig, vagy a CMFNkMSsDTPaKh9zJNDZrRTcY292aWQxOUBnb3V2Lm1j e-mail címen.

Karanténkötelezettség? Van.

Elkerülhető 72 óránál nem régebbi, a származási országban készített negatív PCR teszt felmutatásával vagy rövidíthető az országon belül elvégzett PCR teszttel. Az eredménytől függően az egészségügyi hatóság dönt a szakmai tevékenység felvételéről vagy a karantén folytatásáról.

Pozitív vagy visszautasított PCR teszt esetén kötelező a karantén. Szintén kötelező karantén tünetek jelentkezése esetén azonnal értesíteni kell a COVID19 Call Centert,  ami elérhető a +377 92 05 55 00 telefonszámon 08:00-tól 20:00-ig hétfőtől vasárnapig vagy ezen időintervallumokon kívül a 18 vagy 112 hívószámon. 

Esetleges kivételek: 

Azoknak a lakosoknak, akik 24 órán belül visszatérnek a Hercegség területére, nem szükséges PCR teszt, illetve azok a lakosok, akik kirándulni voltak az Alpes Maritimes és Var régiókban (FR) kevesebb, mint 72 órát.

Kivételt képeznek még a határon keresztül ingázó munkások.

Kiutazás az országból:

Európai térségen belülre nincs korlátozás, Európán kívülre csak kiemelt fontosságú okból. 

Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a DheaIGprIokXU7Yj00ckka29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a ndLzwmaKqASnGiPg7J0Uyjzra29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

Helyi járványügyi szabályok:

Kijárási tilalom 21:00-tól reggel 6:00-ig (felmentés szakmai, orvosi, családi indokkal, házi kedvencek sétáltatása okán).

Éttermek nyitva vannak ebéd és vacsoraidőben az alábbi szabályokkal:

 • Ebéd csak a lakosok, alkalmazottak és a hotelben tartózkodóknak elérhető.
 • Vacsora csak a lakosoknak és a monacói hotelekben tartózkodóknak szabad asztalfoglalással, asztalonként maximum 6 fő lehetséges.
 • 21:30-kor zárnak az éttermek, a vendégek 22:00-ig mentesülnek a kijárási tilalom alól, illetve a vendéglátóhely által kiállított igazolással bizonyítják, hogy vacsorázni voltak.
 • Elvitelre 21:00-ig van lehetőség.
 • Asztalok közötti távolság 1,5 méter.
 • A bárok zárva. Az éttermek vendégei csak az asztaloknál vehetik igényebe a bárok szolgáltatásait.

A maszkviselés mindenki számára kötelező közösségi tereken és magán területek közönség által is használt tereiben, kivéve az 5 év alattiak számára, illetve a szabadtéren végzett sporttevékenységet végzők esetében. Maszk viselése javasolt magánterületen veszélyeztetett személy jelenlétében.

A szabadtéri sportiskolák újra nyithatnak szigorú szabályok mellett április 26-án. Uszodák, sportcsarnokok, jacuzzik, gőzfürdők, szaunák továbbra is zárva tartanak. Magán sportórák személyiedzővel és a szabadtéri sportolás engedélyezett. 

A távmunka továbbra is kötelező a magán és a közösségi szektorban április 18. után is.

Újra nyitnak az iskolák, 5 éves kor felett kötelező maszkviselés.

Közszolgáltatások továbbra is elérhetőek maradnak.

Boltok nyitva lehetnek, de tiszteletben kell tartani a kijárási tilalomra vonatkozó szabályokat és 6 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat bent.

A közszolgáltatások továbbra is hozzáférhetők maradnak, ugyanúgy, mint a múzeumok, kiállító terek és hotelek szolgáltatásai. A bankok, építkezések és a vállalatok folytatják tevékenységüket, a vallásgyakorlást szolgáló terek nyitva maradnak és a temetési szertartások is megrendezésre kerülnek. A látogatás a továbbiakban is engedélyezett a szociális és idősotthonokban, de a bentlakók nem hagyhatják el az intézményeket. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban hivatalos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Párizsban (Franciaország) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy a párizsi magyar konzulátussal vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.  

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

 Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:  

Ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a monacói belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú előtt elegendő megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: (max 3 hónapig) NEM szükséges.

Hosszabb távú tartózkodás esetén: tartózkodási engedély szükséges, amit a Közbiztonsággal foglalkozó Igazgatóságon, helyben szükséges igényelni (Section des Résidents de la Direction de la Sûreté Publique, sise 4, rue Louis Notari en Principauté) 

www.monte-carlo.mc/fr/informations-pratiques/conditions-sejour-monaco

http://service-public-particuliers.gouv.mc/Evenements-de-vie/Je-m-installe-a-Monaco 

Házikedvencek beutazása:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne 

További információt még a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/Monaco.cfm. Javasoljuk, hogy keresse fel állatorvosát is!

Vám:

Vámügyi szempontból az EU államokkal azonos kategóriába tartozik.

További információért tájékozódjon az alábbiak alatti monacói vámhivatalnál http://cloud.gouv.mc/webweb/Annuoff.nsf/(ListCh)/16AC33C322DC9C84C12567780031A149!OpenDocument 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Gépjármű vezetés:

Monaco-ban  a bejelentkezéstől számított egy évig  fogadják el a magyar jogosítványt. Azt követően kötelező a magyar jogosítvány monacoi dokumentumra cserélése. Az alábbi honlapon letöltheti a formanyomtatványokat és tájékozódhat az eljárás menetéről:

http://service-public-particuliers.gouv.mc/Transports-et-voyage/Auto-moto/Permis/Echanger-un-permis-de-conduire-etranger#etape6305 

Tilos!:

 • Közterületen tilos fürdőruhában és meztelen felsőtesttel közlekedni;
 • A koldulás tiltott;
 • Részegség közterületen pénzbírságot, ittas vezetés bírósági eljárást von maga után;
 • A kábítószer termesztés, előállítás, szerzés, tartás, az ország területére behozatal, kivitel bűntette öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. 

Hasznos hivatalos honlapok:

http://service-public-particuliers.gouv.mc

www.gouv.mc/Action-Gouvernementale/Monaco-a-l-International/Les-Organisations-Internationales/Monaco-et-l-Union-europeenne

www.visitmonaco.com

www.monacomania.com/info-trafic-et-parkings-monaco.php

http://service-public-particuliers.gouv.mc/Transports-et-voyage/Voyage

Közegészség, egészségügyi helyzet:

http://service-public-particuliers.gouv.mc/Social-sante-et-famille/Sante-publique/Informations-utiles/Les-numeros-d-urgence

Egyéb információ:

A munkavállalási célú tartózkodáshoz tájékozódjon az alábbi honlapon: www.monte-carlo.mc/fr/informations-pratiques/conditions-sejour-monaco