Európa

Mai napon is érvényes: 2020.03.31. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség Podgorica

Aktuális:

2020. 03. 17.
A mai napon (2020. március 17.) minden montenegrói repülőtér felfüggesztette ki- és beérkező járatait. A repterek nem fogadnak és nem indítanak nemzetközi utasforgalmat.

Montenegró 2020. március 15- én bejelentette határainak ideiglenes lezárását a külföldiek előtt. Kivételt képeznek, azok, akik tartózkodási engedély birtokában tartózkodnak Montenegróban, illetve, akik az áruforgalomban részt vesznek. Kérjük, hogy a Montenegróba, vagy Montenegrón keresztül utazók útjuk tervezésekor vegyék figyelembe a határzárat, és utazás előtt tájékozódjanak a Konzuli Szolgálat honlapján.  

2020. 03. 14.
Felhívjuk a Montenegróba utazók figyelmét, hogy a Japánból, Franciaországból, Németországból, Svájcból, Dániából, Szlovéniából, Ausztriából érkezők egészségügyi megfigyelés alá kerülnek. Az előírás nem állampolgárokra vonatkozik, hanem az érintett országokból érkezőkre. Amennyiben a turista utazása során tartózkodott a felsorolt országok valamelyikében, úgy rá is vonatkozik, állampolgárságtól függetlenül.

Montenegróban jelenleg nincs regisztrált megbetegedés, sem halálos áldozata az új típusú koronavírusnak. 2020. március 2-án a járványügyi készültségi szintet mérsékeltről magasra változtatták

Montenegróban a Montenegrói Közegészségügyi Intézet (Institut za javno zdravlje Crne Gore – IJZCG) működtet napi szinten, illetve szükség esetén azonnal frissített aloldalakat a koronavírus-helyzetről, a fertőzés terjedéséről, fertőzési esetek helyi és nemzetközi előfordulásáról. Az oldalak kizárólag helyi nyelven elérhetőek

A Montenegrói Közegészségügyi Intézet (IJZCG) beutazási tilalmat rendelt el az Olaszországból, Spanyolországból, Dél-Koreából, Iránból és Kína Hubei tartományából érkező külföldiekre. A tiltás nem állampolgárokra vonatkozik, hanem az érintett országokból érkezőkre. Amennyiben a turista utazása során tartózkodott a felsorolt országok valamelyikében, úgy rá is vonatkozik, állampolgárságtól függetlenül. 

Szerbia lezárta Jabuka-Pljevlja és Godovo-Rozaje szerb-montenegrói határátkelőket. A másik két határátkelőn, Dobrakovo–ban és Dracenovac-ban szigorított ellenőrzést vezettek be. 

Montenegró 2020. március 13- án több kisforgalmú határátkelőt is lezárt. Érintett országok: Bosznia-Hercegovina (Šćepan polje – Hum, Šuče - Vitina),  Albánia (Grnčar – Baškim, Sukobin-Muricani), Horvátország (Kobila – Vitina).

Magyar állampolgárokra vonatkozóan jelenleg nincsenek korlátozások, azonban határátlépéskor szigorúbb ellenőrzésre kell számítani. Az eljárásrend az illető egészségügyi állapotától függ, amelyről az alábbi honlapon találhat (angol nyelvű) tájékoztatót: 

https://sites.google.com/montenegro.travel/covid-19/eng 

Határátlépéskor a turistának írásban vagy szóban kell válaszolni kérdésekre korábbi utazásaival, egészségügyi állapotával és érintkezéseivel kapcsolatban, valamint kapnak egy „Kötelességek és kötelezettségek” nevű, angol nyelvű nyomtatványt kapnak, amely tartalmazza a kötelező lépéseket megbetegedés gyanúja esetén. 

Egyes esetekben megmérhetik a beutazó testhőmérsékletét, valamint megvizsgálhatják egészségügyi állapotát a határon. Tünetek esetén az egészségügyi szakértők döntenek a további eljárásról. Amennyiben egészségügyi megfigyelés mellett döntenek, annak időtartama 14 nap, vagy montenegrói tartózkodásának ideje (amelyik hamarabb véget ér). 

Megfigyelés alatt, tünetmentesség esetén nem korlátozzák a szabad mozgást, de az érintettnek folyamatosan figyelnie kell egészségügyi állapotát és jelentenie az illetékes egészségügyi hatóságnak 12 óránként a megfelelő kommunikációs eszközökkel. 

Tünetek megjelenése esetén azonnal házi karanténba kell helyeznie önmagát és jelentenie az illetékes hatóságnak. 

Amennyiben az utazó tartózkodása során betegnek érzi magát, az érintett köteles felhívni a Közegészségügyi Intézet információs telefonvonalát (+382 20 412 858). A telefonbeszélgetés során feltesznek kérdéseket korábbi utazásaikról, tüneteikről, amely alapján szükség esetén döntenek a további intézkedésekről. 

Az érintettek törvényi előírás alapján kötelesek együttműködni a hatóságokkal. A karantén, illetve az egészségügyi előírások szabályainak megszegése rendőrségi, illetve bírósági eljárást von maga után. 

Több montenegrói egészségügyi központ is információs telefonvonalat létesített, amelyek révén az országban tartózkodó turisták a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről tájékozódhatnak. Az egészségügyi intézmények munkatársai elsődlegesen helyi nyelven beszélnek, de lehetőségeikhez mérten szükség esetén angolul beszélő munkatársat is kapcsolnak.

A Podgoricai Egészségügyi Központ információs telefonvonalainak számai, amelyen 07:00-21:00 között kérhetnek tájékoztatást: 

+382 20 481 900 

+382 67 709 606 

+382 67 709 607 

+382 67 306 242 

+382 67 066 342

A Kotori Egészségügyi Központ információs telefonvonalainak számai:

+382 32 334 533

+382 69 015 796 

+382 69 613 422 

+382 69 307 245

Kérik a WHO által javasolt higiéniai előírások betartását. 

Montenegróban 2020. március 13- tól átmeneti jelleggel tilos a beteglátogatás.

Az országon belüli utazási korlát nincs érvényben. A Montenegrói Egészségügyi Minisztérium átmeneti hatállyal 2020. február 29-től elrendelte a Podgoricából Észak-Olaszországba, konkrétan Bolognába és Milánóba induló, valamint onnan érkező repülőjáratok felfüggesztését. 

2020. 02. 25.
Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy építési munkálatok miatt előreláthatólag 2020. február 27. és június 1. között a Vraćenovići- Deleuša (Montenegró-Bosznia-Hercegovina) határátkelőt lezárják. Ezen idő alatt a forgalmat más határátkelőhelyekre irányítják.

* * *

Felhívjuk a Montenegróba látogatók figyelmét, hogy az ország nagyobb városaiban az esti órákban békés felvonulásokat tartanak, amelyek során ideiglenes útlezárásokra, forgalomkorlátozásra kell számítani.

Biztonság:

Montenegró alapvetően a biztonságos országok közé tartozik, a közbiztonság összességében megfelel az európai normáknak. A migrációs válság eddig nem érintette az országot.

Terrorizmus

Az országban a terrorcselekmények veszélye alacsony, azonban kockázatot jelenthet, hogy a lakosság körében a lőfegyverek illegálisan birtoklása széleskörű, ezek és a robbanószerek bűnözői csoportokon keresztül könnyen hozzáférhetőek. 

Természeti, egyéb katasztrófák

A nyári időszakban a száraz időnek és a nagy melegnek köszönhetően jellemzőek Montenegróban az erdő-, illetve bozóttüzek, amelyek esetenként lakott területeket is veszélyeztethetnek! Tavaszi és őszi időszakban a nagy esőzéseket, illetve olvadást követően fennállhat az árvizek veszélye. Az országban – Montenegró geológiai adottságai miatt - rendszeresen előfordulnak földrengések. 

Bűnözés

Montenegró alapvetően biztonságos, viszonylag alacsony az országba látogató turisták ellen irányuló bűncselekmények száma. Az országban jellemző a szervezett bűnözői csoportok közötti rivalizálás, leszámolás, amely azonban nem a beutazó külföldiek ellen irányul. Téli időszakban a hegyvidéki turista központok, míg nyáron a tengerparti üdülőhelyek biztonsági kockázata nő meg a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően. 

Felhívjuk a Montenegróba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre és úti okmányaikra fokozottan vigyázzanak, mert az üdülőhelyeken és környékükön előfordulnak zsebtolvajlások, lopások. Amennyiben valaki útlevéllel/személyi igazolvánnyal utazik, javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve haza tudnak térni.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes magánútlevéllel lehetséges, nem szükséges, hogy az útlevél érvényessége meghaladja a tartózkodás időtartamát. 
Megjegyzés: útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


Minimum a tervezett tartózkodás és kiutazás idejére. 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes, kártyaformátumú személyi igazolvánnyal lehetséges, nem szükséges, hogy az igazolvány érvényessége meghaladja a tartózkodás időtartamát. 
Megjegyzés: személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. 

Nem javasoljuk a beutazást olyan személyazonosító igazolvánnyal, amelynek eltűnését (eltulajdonítását) az elmúlt évek során bejelentették, majd azt követően az igazolvány visszakerült tulajdonosához, aki azt újra használja. Ezen okmányok általában Interpol körözés alatt állnak, a határon belépéskor bevonják, 50-100€ szabálysértési bírságot szabnak ki, majd a tulajdonosát Nagykövetségünkre irányítják ideiglenes úti okmányért.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok, Rendőrségi jegyzőkönyvek: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorúak beutazása ugyanolyan okmányokkal lehetséges, mint a nagykorúak beutazása. Abban az esetben, ha a kiskorú nem a szüleivel utazik, hanem más hozzátartozóval, ismerőssel, kísérővel, akkor szükséges, hogy rendelkezzen a szülők hozzájáruló nyilatkozatával (ezt célszerű angol nyelven elkészíteni, mert azt valamennyi térségi államban lehet használni). Amennyiben az egyik szülővel utazik, a másik szülő vagy felügyeleti jogot gyakorló személye írásbeli beleegyezése szükséges. Nem szükséges közjegyző előtt tett nyilatkozat, tanúkkal aláírt magánokirat is elegendő.

Vízum:

A 90 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése szükséges (munkavállalás, jövedelemszerzés, egyéb célú tartózkodás)

2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. A 24 órát meghaladó tartózkodást az országból való beutazást követően 72 órán belül be kell jelenteni, amely a szállásadó elsődleges felelőssége. Megszűnt a rendőrségen való bejelentkezés kötelezettsége. A tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyeknek automatikusan el kell végezniük. Felhívjuk a magánszálláshelyeken tartózkodók figyelmét, hogy ragaszkodjanak a szállásadó által történő bejelentéshez, mert annak elmulasztását szankcionálják – törvény szerint a határon kilépéskor pénzbüntetést szabhatnak ki az utazóra. A kisebb panzió tulajdonosok adóelkerülési céllal gyakran nem akarják bejelenteni a náluk megszálló külföldit. Ilyen esetekben áthidaló megoldás az „önbejelentés” bármely helyi utazási irodában. A nem kereskedelmi szálláshelyen (barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél) tartózkodók szintén bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat. A bejelentő lap montenegrói és angol nyelven az interneten is hozzáférhető. Regisztrációs formanyomtatvány >>

Házikedvencek beutazása:

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

További hasznos információ: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám:

www.upravacarina.gov.me/uprava

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR).

Időjárás: Az időjárásról a www.amscg.org/pages.php?id=3&lang=cg honlapon (Auto-moto savez Crna Gora) találhatnak folyamatosan frissülő információt.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű poggyász- és balesetbiztosítást, mert a sí központoknál (Kolasin, Zabljak) a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Közlekedés: Tájékoztatjuk a Montenegróba utazókat, hogy az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a montenegrói határon belépéskor a gépjárműtulajdonosok egyszeri gépjármű felelősségbiztosítás megkötésére kötelezhetők.
A határátkelőhelyek aktuális forgalmáról a következő oldalon találni kamerás közvetítést.

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A helyi hatóságok a Montenegróba rövidtávú tartózkodás céljából beutazók esetében elfogadják az érvényes külföldi (magyar) gépjárművezetői engedélyt. Az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok a külföldi gépjárművezetői engedélyt a beutazástól számított 6 hónapig használhatják, ezt követően engedélyük további vizsgatételi kötelezettség nélkül, kérelemre honosítható, a honosítási eljárást követően montenegrói gépjárművezetői engedély kerül kiadásra.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. Ezek általában jó minőségűek, azonban a szerpentinekhez nem szokott gépjárművezetőknek megterhelést jelenthetnek. 

A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek.

Tájékoztatjuk a Montenegróba gépjárművel beutazókat, hogy a hegyvidéki útszakaszokon, különösen esőzéseket követően gyakori a sárfelhordás, a kőomlás, ezért a nem belátható útszakaszokon (kanyarok, szerpentinek) fontos a sebesség olyan mértékű csökkentése, amivel a váratlan akadályok – nagyméretű kövek, szikladarabok kikerülése biztonságosan elvégezhető. A magasan fekvő területeken, valamint a mély völgyekben a reggeli órákban párásodás, ködösödés is előfordulhat, ami miatt a fokozott óvatosság szükséges. 

A motorosok figyelmét felhívjuk arra, hogy a montenegrói útszakaszok jelentős része hegyi út, szerpentinekkel, alagutakkal, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, ezért kimondott életveszélyt jelent a kanyarokban való kisodródás, vagy a kanyar „levágásával” a szembejövő forgalmi sávba való átkerülés.

Elektromos autó töltőállomások Montenegróban: Miközben a szükséges eszközökkel rendelkező hotelek és üdülőövezetek lehetővé teszik vendégeik számára töltők használatát, a nyilvános elektromos autó töltőállomások hálózata Montenegróban jelenleg még kialakítás alatt van. Jelenleg az országban a következő helyen üzemelnek nyilvános töltőállomások:

  • Sveti Stefan
  • Tivat
  • Podgorica (Njegoševa és Vučedolska utca kereszteződése)

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni. Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. 

Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Egészségügyi ellátások igénybevétele Montenegróban.

sürgősségi egészségügyi ellátások külföldön történő igénybevételéhez az EGT- én kívül, átmeneti montenegrói tartózkodásuk esetén a HU/CG 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe, mely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán érhető el >>  

A magyar állampolgárokat külföldön főszabály szerint az erre irányuló közösségi szabályozás, valamint a kétoldalú egyezmények szabályai szerint kell ellátni. Feltétlenül olvassák el az erre vonatkozó tájékoztatóinkat a „Betegség külföldi utazás idején” menüpontunkban. 

Fontos telefonszámok:

Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
1122-rendőrség, 1123-tűzoltóság, 1124-mentők 
(mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó) 
Útinformáció és közúti segélyhívó - 19807