Európa

Mai napon is érvényes: 2020.09.30. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség Podgorica

Aktuális:

2020. 09. 26.
Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Korlátozó intézkedések:

2020. július 22-i hatállyal a montenegrói kormány járványügyi veszélyhelyzetet rendelt el az ország egész területére. Az ország egész területén a turisták számára is kötelező bel- és kültéren a maszkok viselése! Beltéren egyidőben legfeljebb 20 fő (10 négyzetméterenként 1 ember), kültéren 40 fő tartózkodhat. 

Szeptember 28-tól az alábbi korlátozó intézkedések lépnek életbe: 

Azon közigazgatási egységekben, ahol a lakosságszámhoz mérve a regisztrált aktív koronavírus-fertőzöttek 14 napi száma 100.000 főre vetítve:

400 alatt van (1. kategória): 

 • az általános egészségügyi előírások betartásának szigorú ellenőrzése.

400-799 (2. kategória): 

 • A vendéglátóipari egységek működése 22:00-ig;
 • A vendéglátóipari egységekben bel- és kültéren is csak 2 fő tartózkodhat egy asztalnál;
 • A székek között minimum 1 méter távolság, egymásnak háttal.

800-1.199 (3. kategória):

 • Vendéglátóipari egységek működésének tiltása (kivéve a hotelek vendégeinek kiszolgálása);
 • Magánházakban tilos fogadni vendégeket.

1.200 fölött (4. kategória):

 • Kijárási tilalom 22:00 és 05:00 között. Kivétel: kiskedvencek sétáltatása; autizmussal rendelkező és mozgáskorlátozott fiatalkorúak, maximum 60 perces időtartamban; közfeladatot ellátó személyek (mentősök, rendőrök, tűzoltók, egészségügyi személyzet stb.); betegeket ápoló személyek, a diplomáciai képviseletek alkalmazottai;
 • Vendéglátóipari egységek működésének tiltása (kivéve a hotelek vendégeinek kiszolgálása);
 • Magánházakban tilos fogadni vendégeket.

A járások fertőzöttségi arányait az IJZCG közli hetente: https://www.ijzcg.me/me/covid19-uvodenje-restriktivnih-mjera-u-opstinama    

A jelenlegi fertőzöttség 100.000 főre vetítve a járásokban: 

 • 1.200 fölött: Niksic, Andrijevica, Berane
 • 800-11.99: Rozaje
 • 400-799: Podgorica, Budva, Pljevljva, Kotor
 • 400 alatt: minden más közigazgatási egység

Tilos a magánrendezvények - lakodalmak, szülinapok stb. – rendezése az ország egész területén. Elővigyázatossági okokból bezárnak a diszkók és az éjszakai klubbok. 

A vendéglátóipari egységek (éttermek, kávézók, szállodai éttermek és hasonló vendéglátóhelyek, ideértve a strandokon történő vendéglátást) csak 06:00-01:00 között üzemelhetnek.

Felhívjuk a Montenegróban tartózkodó turisták figyelmét, hogy a WizzAir július 18-át követően törölte a Budapest és Podgorica közötti járatait. A Montenegróban tartózkodó, repülővel érkezett turistáknak könnyebb hazautazásuk érdekében javasolt ellenőrizni foglalásukat, szükség esetén módosítani.

Utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Montenegróba való be, illetve kilépés nem garantálja a másik országba való belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzit feltételeit, továbbá nyaralásuk során is tájékozódjanak a honlapon az esetleges változásokról. 

A montenegrói hatóságok fokozott rendszerességgel és szigorral ellenőrzik a közegészségügyi szabályok betartását! Azok megsértése - főként a maszkviselés, a fizikai távolságtartás, vagy a gyülekezési tilalom megsértése - miatt jogi személyek 2.000-től 20.000 euróig, a jogi személy képviselője további 500 eurótól 2.000 euróig, míg magánszemélyek 100-tól 2.000 euróig büntethetők! A karanténra (mind a házi, mind az állami karantén) vonatkozó szabályok megsértése büntetőjogi eljárást von maga után, amelyért börtönbüntetés járhat. Felhívjuk a Montenegróba utazni kívánók figyelmét, hogy turistákra ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak, mint a montenegrói állampolgárokra! A problémamentes nyaraláshoz és a kellemetlenségek elkerülése végett kérjük azok tiszteletben tartását!

A 2020. június 21- én hatályba lépett a Montenegró Egészségügyi Minisztériuma által elfogadott, az országba való belépés, az új koronavírus visszaszorításának és átterjedésének megakadályozására vonatkozó ideiglenes intézkedésekről szóló rendelet angol nyelven itt olvasható.

Az aktuális montenegrói járványügyi adatokról a https://www.coronainfocg.me/ oldalon tájékozódhat (az oldal kizárólag helyi nyelven elérhető). 

Beutazási feltételek:

2020. szeptember 4-től az alábbiak szerint módosultak a beutazási szabályok: 

 • a zöld listán szereplő országok (Magyarország az EU tagállamaival együtt itt található) rezidensei (állampolgárai és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek) továbbra is korlátozás nélkül utazhatnak be Montenegróba, amennyiben a beutazást megelőző 15 napon belül nem tartózkodtak a „zöld lista” országain kívül. 
 • 72 óránál nem régebbi negatív IgM típusú szerológiai, vagy negatív PCR teszteredmény, vagy pozitív IgC szerológiai teszteredmény birtokában utazhatnak be Montenegróba a sárga listán található országok (köztük Szerbia, Koszovó, Albánia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina) rezidensei, valamint a „zöld lista” országainak azon rezidensei, akik a beutazást megelőző 15 napon belül „sárga” országban tartózkodtak.
 • a listán nem található országok a „vörös” kategóriába esnek, akiknek tilos a belépés, kivéve:
  ha hitelt érdemlően bizonyítani tudják (az útlevélbe helyezett pecséttel), hogy a beutazást megelőző 15 nap folyamán megszakítás nélkül a „zöld lista” országai területén tartózkodtak. Ebben az esetben a „zöld országok” rezidenseinek megfelelő szabályok szerint léphet Montenegró területére;
  ha hitelt érdemlően bizonyítani tudják (az útlevélbe helyezett pecséttel), hogy a beutazást megelőző 15 nap folyamán megszakítás nélkül a „sárga lista” országai területén tartózkodtak. Ebben az esetben a „sárga országok” rezidenseinek megfelelő szabályok szerint léphet Montenegró területére.

A listát a Montenegrói Közegészségügyi Intézet szükség esetén frissíti (kizárólag helyi nyelven érhető el): 

https://www.ijzcg.me/me/novosti/covid-19-popustanje-mjera-u-medunarodnom-saobracaju 

A beutazási korlátozás/tilalom alól kivételt képeznek az alábbi személyek:

 • egészségügyi dolgozók és kutatók;
 • a nemzetközi áru- és személyfuvarozásban részt vevők;
 • diplomaták, a nemzetközi szervezetek alkalmazottai, katonák, humanitárius munkát végző személyek, hivatalos tevékenységük végzése során;
 • átutazók személyek;
 • nemzetközi védelemre szoruló, vagy humanitárius okokból Montenegróba érkező személyek.

Beutazás Szerbia felől: Magyarországról indulva Szerbián tranzitálva (a tranzit késedelem nélküli utazás, amelyet az úti okmány megvizsgálása igazol) mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Ennél hosszabb idő esetén kötelező állami karanténba vonulni 14 napra.  

Beutazás Horvátország felől (Neum-i tranzittal): mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Hazautazás során vegyék figyelembe, hogy a Montenegróból érkezőket 14 nap karanténkötelezettségnek veti alá, amely csökkenthető, ha 7 nap után önköltségen végzett negatív koronavírus tesztet mutat fel. A korlátozás tranzitra nem vonatkozik (a tranzit késedelem nélküli utazás, amelyet az úti okmány megvizsgálása igazol). 

Határok helyzete:

A legtöbb montenegrói határátkelő nyitva. Lezárt határátkelők: 

Szerbia - Montenegró: 

 • Vuca-Godovo

Bosznia-Hercegovina - Montenegró:

 • Vraćenovići – Deleuša
 • Šćepan Polje – Hum

A montenegrói repülőterek (Podgorica, Tivat) megnyíltak a polgári utasforgalom előtt. Felhívjuk a repülőgéppel érkezők figyelmét az alábbi fontos szabályokra:

 • Ha koronavírusra utaló tünetei vannak (köhögés, láz, légszomj, ízérzék és/vagy szaglás elvesztése), ne utazzon repülőgéppel.
 • Amennyiben a repülőtéren kérik, töltse ki az egészségügyi nyilatkozatot.
 • A repülőtéren kizárólag maszkban lehet tartózkodni. Bizonyosodjanak meg róla, hogy megfelelő mennyiségű maszkot hoznak magukkal!
 • A repülőterek épületeiben kizárólag az utazók tartózkodhatnak. 
 • A repülőtereken érvényben levő részletszabályokról és ajánlásokról az alábbi linken talál angol nyelvű tájékoztatót: https://www.instagram.com/p/CA7fXjmpGsW/

Boltokban, bevásárlóközpontokban, postán és hivatali helyiségeiben be- és kilépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, továbbá 10 négyzetméterenként 1 ember tartózkodhat. Sorban állásnál, kasszáknál és kormányablakoknál kötelező a kétméteres távolság betartása. A szabályok betartását biztonsági őrök ellenőrzik.

Strandokon, fürdőhelyiségen a napozóágyak között szintén tartani kell a 2 méteres távolságot. 

Éttermekre, kávézókra vonatkozó szabályok:

A vendéglátóipari egységekre (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar és Ulcinj tengerparti járások kivételével) az alábbi higiéniai szabályok betartása mellet működhetnek: 

 • legfeljebb két vendég ül az asztalnál a vendéglátóegység épületében, vagy négy vendég ül az asztalnál a létesítmény teraszán / kertjében;
 • tilos az önkiszolgálás, a bárpultok előtt tartózkodás;
 • asztalok között legalább 2 méter távolság;
 • közös helyiségek, bútorok rendszeres fertőtlenítése

Szállodákra vonatkozó szabályok: 

 • Regisztrációkor a szálloda egy „Kedves vendégeink” (DearGuests) levelet ad a vendégnek, amely tartalmazza a hotel azon kijelölt alkalmazottját, akinek tünetek megjelenése esetén szólni kell.
 • A szállodába való belépéskor minden vendégnek kötelező a kézfertőtlenítés. 
 • A szállodában tartózkodásuk során a vendégeknek tartaniuk kell a 2 méteres távolságot a többi vendégtől, kivéve, ha ugyanazon család vagy csoport tagjai.
 • Az egy térben tartózkodók számára vonatkozóan az általános szabályok a mérvadók (10 négyzetméterenként 1 fő, maximum 200 fő).
 • Lift: lehetőség szerint kerüljék az egy liftben tartózkodást.
 • A szálláshelyeket és a szálláslehetőségeket nyújtó egyéb létesítmények kötelesek kijelölni az illetékes egy személyt, aki az egészségügyi központhoz / járványügyi orvoshoz jelenti a gyanús esetet, és aki útmutatást kap a szükséges eljárásokról, és akivel az érintett köteles együttműködni!

Ha egy turista montenegrói tartózkodása alatt koronavírusos megbetegedés tüneteit mutatja, és megerősítést nyer, hogy pozitív, akkor az eljárás a következő:

 • Súlyosabb klinikai kép esetén, ha sürgős egészségügyi szolgáltatások nyújtását igényli, a betegeket Montenegrói Klinikai Központba, vagy a legközelebbi kijelölt kórházba szállítják.
 • Enyhe tünetek esetén, ha orvosi beavatkozást nem igényel, a szálloda elkülönített részében kerül elhelyezésre (házi karantén).
 • Ha nem tartja be a házi karantén szabályait, akkor állami karanténba szállítják. 
 • Utóbbi 2 szabály a kontaktokra (vele érintkezésbe kerülőkre) is vonatkozik. 
 • A karanténszabályok megsértése büntetőeljárást von maga után.  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Montenegró bűnözés szempontjából alapvetően a biztonságos országok közé tartozik, a közbiztonság összességében megfelel az európai normáknak. A migrációs válság eddig nem érintette az országot.

Terrorizmus

Az országban a terrorcselekmények veszélye alacsony, azonban kockázatot jelenthet, hogy a lakosság körében a lőfegyverek illegálisan birtoklása széleskörű, ezek és a robbanószerek bűnözői csoportokon keresztül könnyen hozzáférhetőek. 

Természeti, egyéb katasztrófák

A nyári időszakban a száraz időnek és a nagy melegnek köszönhetően jellemzőek Montenegróban az erdő-, illetve bozóttüzek, amelyek esetenként lakott területeket is veszélyeztethetnek! Tavaszi és őszi időszakban a nagy esőzéseket, illetve olvadást követően fennállhat az árvizek veszélye. Az országban – Montenegró geológiai adottságai miatt - rendszeresen előfordulnak földrengések. 

Bűnözés

Montenegró alapvetően biztonságos, viszonylag alacsony az országba látogató turisták ellen irányuló bűncselekmények száma. Az országban jellemző a szervezett bűnözői csoportok közötti rivalizálás, leszámolás, amely azonban nem a beutazó külföldiek ellen irányul. Téli időszakban a hegyvidéki turista központok, míg nyáron a tengerparti üdülőhelyek biztonsági kockázata nő meg a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően. 

Felhívjuk a Montenegróba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre és úti okmányaikra fokozottan vigyázzanak, mert az üdülőhelyeken és környékükön előfordulnak zsebtolvajlások, lopások. Amennyiben valaki útlevéllel/személyi igazolvánnyal utazik, javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve haza tudnak térni.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes magánútlevéllel lehetséges, nem szükséges, hogy az útlevél érvényessége meghaladja a tartózkodás időtartamát. 
Megjegyzés: útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


Minimum a tervezett tartózkodás és kiutazás idejére. 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes, kártyaformátumú személyi igazolvánnyal lehetséges, nem szükséges, hogy az igazolvány érvényessége meghaladja a tartózkodás időtartamát. 
Megjegyzés: személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. 

Nem javasoljuk a beutazást olyan személyazonosító igazolvánnyal, amelynek eltűnését (eltulajdonítását) az elmúlt évek során bejelentették, majd azt követően az igazolvány visszakerült tulajdonosához, aki azt újra használja. Ezen okmányok általában Interpol körözés alatt állnak, a határon belépéskor bevonják, 50-100€ szabálysértési bírságot szabnak ki, majd a tulajdonosát Nagykövetségünkre irányítják ideiglenes úti okmányért.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok, Rendőrségi jegyzőkönyvek: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorúak beutazása ugyanolyan okmányokkal lehetséges, mint a nagykorúak beutazása. Abban az esetben, ha a kiskorú nem a szüleivel utazik, hanem más hozzátartozóval, ismerőssel, kísérővel, akkor szükséges, hogy rendelkezzen a szülők hozzájáruló nyilatkozatával (ezt célszerű angol nyelven elkészíteni, mert azt valamennyi térségi államban lehet használni). Amennyiben az egyik szülővel utazik, a másik szülő vagy felügyeleti jogot gyakorló személye írásbeli beleegyezése szükséges. Nem szükséges közjegyző előtt tett nyilatkozat, tanúkkal aláírt magánokirat is elegendő.

Vízum:

A 90 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése szükséges (munkavállalás, jövedelemszerzés, egyéb célú tartózkodás)

2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. A 24 órát meghaladó tartózkodást az országból való beutazást követően 72 órán belül be kell jelenteni, amely a szállásadó elsődleges felelőssége. Megszűnt a rendőrségen való bejelentkezés kötelezettsége. A tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyeknek automatikusan el kell végezniük. Felhívjuk a magánszálláshelyeken tartózkodók figyelmét, hogy ragaszkodjanak a szállásadó által történő bejelentéshez, mert annak elmulasztását szankcionálják – törvény szerint a határon kilépéskor pénzbüntetést szabhatnak ki az utazóra. A kisebb panzió tulajdonosok adóelkerülési céllal gyakran nem akarják bejelenteni a náluk megszálló külföldit. Ilyen esetekben áthidaló megoldás az „önbejelentés” bármely helyi utazási irodában. A nem kereskedelmi szálláshelyen (barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél) tartózkodók szintén bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat. A bejelentő lap montenegrói és angol nyelven az interneten is hozzáférhető. Regisztrációs formanyomtatvány >>

Házikedvencek beutazása:

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

További hasznos információ: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám:

www.upravacarina.gov.me/uprava

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR).

Időjárás: Az időjárásról a www.amscg.org/pages.php?id=3&lang=cg honlapon (Auto-moto savez Crna Gora) találhatnak folyamatosan frissülő információt.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű poggyász- és balesetbiztosítást, mert a sí központoknál (Kolasin, Zabljak) a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Közlekedés: Tájékoztatjuk a Montenegróba utazókat, hogy az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a montenegrói határon belépéskor a gépjárműtulajdonosok egyszeri gépjármű felelősségbiztosítás megkötésére kötelezhetők.
A határátkelőhelyek aktuális forgalmáról a következő oldalon találni kamerás közvetítést.

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A helyi hatóságok a Montenegróba rövidtávú tartózkodás céljából beutazók esetében elfogadják az érvényes külföldi (magyar) gépjárművezetői engedélyt. Az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok a külföldi gépjárművezetői engedélyt a beutazástól számított 6 hónapig használhatják, ezt követően engedélyük további vizsgatételi kötelezettség nélkül, kérelemre honosítható, a honosítási eljárást követően montenegrói gépjárművezetői engedély kerül kiadásra.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. Ezek általában jó minőségűek, azonban a szerpentinekhez nem szokott gépjárművezetőknek megterhelést jelenthetnek. 

A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek.

Tájékoztatjuk a Montenegróba gépjárművel beutazókat, hogy a hegyvidéki útszakaszokon, különösen esőzéseket követően gyakori a sárfelhordás, a kőomlás, ezért a nem belátható útszakaszokon (kanyarok, szerpentinek) fontos a sebesség olyan mértékű csökkentése, amivel a váratlan akadályok – nagyméretű kövek, szikladarabok kikerülése biztonságosan elvégezhető. A magasan fekvő területeken, valamint a mély völgyekben a reggeli órákban párásodás, ködösödés is előfordulhat, ami miatt a fokozott óvatosság szükséges. 

A motorosok figyelmét felhívjuk arra, hogy a montenegrói útszakaszok jelentős része hegyi út, szerpentinekkel, alagutakkal, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, ezért kimondott életveszélyt jelent a kanyarokban való kisodródás, vagy a kanyar „levágásával” a szembejövő forgalmi sávba való átkerülés.

Elektromos autó töltőállomások Montenegróban: Miközben a szükséges eszközökkel rendelkező hotelek és üdülőövezetek lehetővé teszik vendégeik számára töltők használatát, a nyilvános elektromos autó töltőállomások hálózata Montenegróban jelenleg még kialakítás alatt van. Jelenleg az országban a következő helyen üzemelnek nyilvános töltőállomások:

 • Sveti Stefan
 • Tivat
 • Podgorica (Njegoševa és Vučedolska utca kereszteződése)

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni. Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. 

Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Egészségügyi ellátások igénybevétele Montenegróban.

sürgősségi egészségügyi ellátások külföldön történő igénybevételéhez az EGT- én kívül, átmeneti montenegrói tartózkodásuk esetén a HU/CG 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe, mely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán érhető el >>  

A magyar állampolgárokat külföldön főszabály szerint az erre irányuló közösségi szabályozás, valamint a kétoldalú egyezmények szabályai szerint kell ellátni. Feltétlenül olvassák el az erre vonatkozó tájékoztatóinkat a „Betegség külföldi utazás idején” menüpontunkban. 

Fontos telefonszámok:

Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
1122-rendőrség, 1123-tűzoltóság, 1124-mentők 
(mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó) 
Útinformáció és közúti segélyhívó - 19807