Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség  és konzuli hivatal Podgoricában

Aktuális:

2021. 10. 21.
 A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok:

A montenegrói korlátozó intézkedések kéthetente kerülnek felülvizsgálatra, a járványhelyzet súlyosbodása esetén azonban rendkívüli felülvizsgálatot rendelhetnek el, így utazásukat megelőzően és az alatt is mindenképpen tájékozódjanak a honlapon az aktuális előírásokról. 

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Figyelemmel azonban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó 7/2021. KKM rendeletben foglaltakra az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen, az alábbi feltételek mellett.

Magyarország állampolgárai korlátozás teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Montenegróba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a teljeskörű oltás tényét igazoló oltási védettségi igazolvánnyal. 

Külföldi állampolgárok csak az alábbiak valamelyikével léphetnek be:

 • igazolni tudják a koronavírus elleni teljes oltottságot (oltási védettségi igazolvány vagy digitális igazolvány)
 • vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel rendelkeznek; 
 • vagy bizonyítottan átestek a koronavírusfertőzésen (10 napnál régebbi, de 180 napnál nem régebbi pozitív PCR teszttel); 
 • vagy 48 óránál nem régebbi negatív gyors antigénteszt eredménnyel rendelkeznek (az elfogadott gyorstesztek listáját megtalálhatja a következő oldalon: https://wapi.gov.me/download/29a41f47-1276-4514-9cc2-e2b17ad06e51?version=1.0 )  

A beutazási korlátozások 18 évesnél fiatalabbakra nem vonatkoznak.

b. Kell-e teszt? Igen, ha nem rendelkeznek oltással.

Az országba való beutazáshoz az „a. Be lehet-e utazni az országba? felsorolt tesztek valamelyike szükséges ha nem rendelkeznek oltással. A belföldi korlátozások kapcsán tekintsék meg a „d. Oltottsággal járó kedvezmények ” pontot. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

Montenegróban nincs egészségügyi regisztráció. A turisták beutazásáról és tartózkodásáról szóló regisztrációval kapcsolatos információkat, amely a szállásadó elsődleges felelőssége, megtalálhatja a „Vízum” résznél.  

d. Oltottsággal járó kedvezmények: van/nincs 

Az éttermek, kávézók, éjszakai szórakozóhelyek, sportrendezvények bel- és kültéri egységeibe, fesztiválokra, tömegrendezvényekre, magánjellegű ünnepségekre, kulturális intézményekbe (múzeumok, színházak, mozik stb.) csak azok térhetnek be, akik:

 • igazolni tudják a koronavírus elleni teljes oltottságot
 • vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel rendelkeznek; 
 • vagy bizonyítottan átestek a koronavírusfertőzésen (10 napnál régebbi, de 180 napnál nem régebbi pozitív PCR teszttel); 
 • vagy 48 óránál nem régebbi negatív gyors antigénteszt eredménnyel rendelkeznek. 

A beutazási feltételekről az „a. Be lehet-e utazni az országba?” pontban találhatók az információk!

Montenegró minden QR kóddal ellátott fizikai és digitális oltási igazolást (beleértve a magyart és az unióst) elfogad. Az akadálymentes nyaralás érdekében javasolt mind a kártyaformátumú, a kinyomtatott és a digitális (magyar és/vagy uniós) igazolást önnél tartani, amennyiben valamelyiket elveszítené. A digitális igazoláshoz a mobilapplikáció letöltését, illetve regisztrációt javasolt még Magyarországon megtenni, mivel az eeszt oldala Montenegróban nem elérhető, azonban az applikáció működik.

Montenegró minden Magyarországon engedélyezett koronavírus elleni vakcinát elfogad.  

e. Karanténkötelezettség: Van.

Azon személyek, akik nem rendelkeznek az „a. Be lehet-e utazni az országba?” pontban felsoroltak valamelyikével, kötelesek 10 napra házi karanténba vonulni, amely megszakítható a hatodik napon önköltségen elvégzett negatív PCR teszttel. 

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Nincsenek külön feltételek.

g. Tranzitálási szabályok:

Montenegróban teszt, karantén és oltási igazolás kötelezettsége nélkül lehetséges a tranzitálás (határtól határig történő, megszakítás nélküli utazás).

Az indulási- és célország vonatkozásában különböző szabályozások lehetnek érvényben, kérjük minden esetben szíveskedjen előzetesen tájékozódni.

h. Montenegró beutazási feltételei alóli mentesség: 

 • egészségügyi dolgozók, az egészségügy területén dolgozó kutatók és tudósok;
 • emberek és áruk szállítását végző személyek;
 • Montenegróban akkreditált diplomaták, az országba akkreditált nemzetközi szervezetek, katonai szervezetek és humanitárius segélyszolgálatok személyzete;
 • tranzitálók;
 • akik nemzetközi védelemre szorulnak vagy más humanitárius okokból érkeznek Montenegróba;
 • Átutazó külföldi tengerészek, akik Bar, Budva, Kotor, Kumbor, Portonovi és Tivat kikötőiben szállnak fel vagy le (1. és 2. móló).

i. Egyéb hasznos információ:

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Légi összeköttetés:

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). Javasoljuk megvizsgálni, hogy a légitársaság más speciális kritériumot állít-e esetleg az utasok elé az utazásban részvétel feltételeként.

A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti, légi és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) korlátozottan üzemel, az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken:

Javasoljuk, hogy tanulmányozza a tranzitországokra vonatkozó utazási tanácsokat:

2. Kiutazás az országból:

Minden montenegrói határátkelő nyitva. Kivéve: 

Szerbia - Montenegró: Vuca, amelyen az országba belépni nem, csak kilépni lehet 07:00-19:00 között.

Bosznia-Hercegovina - Montenegró:  Metaljka, amelyen az országba belépni nem, csak kilépni lehet 07:00-19:00 között. 

A határok forgalmáról az alábbi linken találhatnak élőképet: http://kamere.mup.gov.me 

Utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Montenegróba való be-, illetve kilépés nem garantálja a másik országba való belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzit feltételeit, továbbá nyaralásuk során is tájékozódjanak a honlapon az esetleges változásokról.

Montenegróban augusztus 31-ét követően megszűnt az lehetőség ingyenes PCR tesztelés lehetősége! 

A magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit a 408/2020. Korm.rendelet szabályozza, amely végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A tesztelés előtt mindenképpen tájékozódjon az ORFK-tól a Montenegróban elvégzett tesztek elfogadásáról. Az elérhetőséget a „3. Beutazás Magyarországra” pontnál találhatja. 

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a EddSZQKWtTZbz7MyMGNZJa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a bLRvnNVpOfUQHGMRth8JrJ2VZmia29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4. Helyi járványügyi szabályok

A montenegrói hatóságok fokozott rendszerességgel és szigorral ellenőrzik a közegészségügyi szabályok betartását! Azok megsértése – főként a maszk viselés, a fizikai távolságtartás, vagy a gyülekezési tilalom megsértése – miatt jogi személyek 2.000-től 20.000 euróig, a jogi személy képviselője további 500 eurótól 2.000 euróig, míg magánszemélyek 100-tól 2.000 euróig büntethetők!

Kötelező a maszkviselés: beltéren, vendéglátóhelyek teraszain, tömegközlekedési eszközökön és taxiban, csoportos biciklizés alatt. Kültéren abban az esetben kötelező, ha nem biztosított a 2 méter távolságtartás. 

Nem kötelező a maszkhasználat: kütéren, ha biztosított a 2 méter távolságtartás. 

Bel- és kültéren tilos a gyülekezés. 

Hasznos linkek:

A turistákra vonatkozó COVID-19 Egészségügyi és Biztonsági Protokollt az alábbi linken érheti el angol nyelven: https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/web.repository/ijzcg-media/files/1620972654-prirucnik-za-siguran-boravak-eng.pdf 

A helyi járványügyi szabályokról az alábbi linken találnak (helyi nyelven) információt: https://www.covidodgovor.me/me/opste-mjere

Továbbá az alábbi linken a podgoricai nemzetközi repülőtér angol nyelvű tájékoztatója érhető el a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedésekről.

5. Nyári szezonra vonatkozó további információ

Az elfogadott oltásokról és igazolásokról a „d. Oltottsággal járó kedvezmények” ponton tájékozódhat. 

Montenegrót a nyári turisztikai szezonban évről évre egyre nagyobb számú turista keresi fel, elsősorban tengerparti nyaralás céljával. A megnövekedett személyforgalom gyakran több órás várakozást okoz a közúti határátkelőhelyeken. Különösen a pénteki és vasárnapi napokon jellemző, hogy dugók alakulnak ki. A nagy forgalomra tekintettel ritkán előfordulhatnak túlfoglalások a szállodákban és magánszállásokon, a foglalásokat érdemes a kiutazás előtt még egyszer e-mailen leellenőrizni. A szervezett utazások esetében telepített idegenvezetőhöz vagy az utazási iroda képviselőjéhez kell ilyenkor fordulni.

Az elmúlt időszakban megnövekedett az autófeltörések, zsebtolvajlások, lopások, illetve az üdülőövezetben a betörések száma, ezért értékeikre és úti okmányaikra fokozottan vigyázzanak.

Biztonság:

Figyelemmel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendeletet módosító 203/2021. Korm.rendeletben, és az ahhoz kapcsolódó 7/2021. KKM rendeletben foglaltakra az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.

Montenegró bűnözés szempontjából alapvetően a biztonságos országok közé tartozik, a közbiztonság összességében megfelel az európai normáknak. A migrációs válság eddig nem érintette az országot.

Terrorizmus

Az országban a terrorcselekmények veszélye alacsony, azonban kockázatot jelenthet, hogy a lakosság körében a lőfegyverek illegálisan birtoklása széleskörű, ezek és a robbanószerek bűnözői csoportokon keresztül könnyen hozzáférhetőek. 

Természeti, egyéb katasztrófák

A nyári időszakban a száraz időnek és a nagy melegnek köszönhetően jellemzőek Montenegróban az erdő-, illetve bozóttüzek, amelyek esetenként lakott területeket is veszélyeztethetnek! Tavaszi és őszi időszakban a nagy esőzéseket, illetve olvadást követően fennállhat az árvizek veszélye. Az országban – Montenegró geológiai adottságai miatt - rendszeresen előfordulnak földrengések. 

Bűnözés

Montenegró alapvetően biztonságos, viszonylag alacsony az országba látogató turisták ellen irányuló bűncselekmények száma. Az országban jellemző a szervezett bűnözői csoportok közötti rivalizálás, leszámolás, amely azonban nem a beutazó külföldiek ellen irányul. Téli időszakban a hegyvidéki turista központok, míg nyáron a tengerparti üdülőhelyek biztonsági kockázata nő meg a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően. 

Az elmúlt időszakban megnövekedett az autófeltörések, zsebtolvajlások, lopások, illetve az üdülőövezetben a betörések száma, ezért értékeikre és úti okmányaikra fokozottan vigyázzanak. Amennyiben valaki útlevéllel/személyi igazolvánnyal utazik, javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve haza tudnak térni.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes magánútlevéllel lehetséges, nem szükséges, hogy az útlevél érvényessége meghaladja a tartózkodás időtartamát. 
Megjegyzés: útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


Minimum a tervezett tartózkodás és kiutazás idejére. 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes, kártyaformátumú személyi igazolvánnyal lehetséges, nem szükséges, hogy az igazolvány érvényessége meghaladja a tartózkodás időtartamát. 
Megjegyzés: személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. 

Nem javasoljuk a beutazást olyan személyazonosító igazolvánnyal, amelynek eltűnését (eltulajdonítását) az elmúlt évek során bejelentették, majd azt követően az igazolvány visszakerült tulajdonosához, aki azt újra használja. Ezen okmányok általában Interpol körözés alatt állnak, a határon belépéskor bevonják, 50-100€ szabálysértési bírságot szabnak ki, majd a tulajdonosát Nagykövetségünkre irányítják ideiglenes úti okmányért.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok, Rendőrségi jegyzőkönyvek: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorúak beutazása ugyanolyan okmányokkal lehetséges, mint a nagykorúak beutazása. Abban az esetben, ha a kiskorú nem a szüleivel utazik, hanem más hozzátartozóval, ismerőssel, kísérővel, akkor szükséges, hogy rendelkezzen a szülők hozzájáruló nyilatkozatával (ezt célszerű angol nyelven elkészíteni, mert azt valamennyi térségi államban lehet használni). Amennyiben az egyik szülővel utazik, a másik szülő vagy felügyeleti jogot gyakorló személye írásbeli beleegyezése szükséges. Nem szükséges közjegyző előtt tett nyilatkozat, tanúkkal aláírt magánokirat is elegendő.

Vízum:

A 90 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése szükséges (munkavállalás, jövedelemszerzés, egyéb célú tartózkodás)

2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. A 24 órát meghaladó tartózkodást az országból való beutazást követően 72 órán belül be kell jelenteni, amely a szállásadó elsődleges felelőssége. Megszűnt a rendőrségen való bejelentkezés kötelezettsége. A tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyeknek automatikusan el kell végezniük. Felhívjuk a magánszálláshelyeken tartózkodók figyelmét, hogy ragaszkodjanak a szállásadó által történő bejelentéshez, mert annak elmulasztását szankcionálják – törvény szerint a határon kilépéskor pénzbüntetést szabhatnak ki az utazóra. A kisebb panzió tulajdonosok adóelkerülési céllal gyakran nem akarják bejelenteni a náluk megszálló külföldit. Ilyen esetekben áthidaló megoldás az „önbejelentés” bármely helyi utazási irodában. A nem kereskedelmi szálláshelyen (barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél) tartózkodók szintén bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat. A bejelentő lap montenegrói és angol nyelven az interneten is hozzáférhető. Regisztrációs formanyomtatvány >>

Házikedvencek beutazása:

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

További hasznos információ: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám:

www.upravacarina.gov.me/uprava

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR).

Időjárás: Az időjárásról a www.amscg.org/pages.php?id=3&lang=cg honlapon (Auto-moto savez Crna Gora) találhatnak folyamatosan frissülő információt.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű poggyász- és balesetbiztosítást, mert a sí központoknál (Kolasin, Zabljak) a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Közlekedés: Tájékoztatjuk a Montenegróba utazókat, hogy az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a montenegrói határon belépéskor a gépjárműtulajdonosok egyszeri gépjármű felelősségbiztosítás megkötésére kötelezhetők.
A határátkelőhelyek aktuális forgalmáról a következő oldalon találni kamerás közvetítést.

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A helyi hatóságok a Montenegróba rövidtávú tartózkodás céljából beutazók esetében elfogadják az érvényes külföldi (magyar) gépjárművezetői engedélyt. Az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok a külföldi gépjárművezetői engedélyt a beutazástól számított 6 hónapig használhatják, ezt követően engedélyük további vizsgatételi kötelezettség nélkül, kérelemre honosítható, a honosítási eljárást követően montenegrói gépjárművezetői engedély kerül kiadásra.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. Ezek általában jó minőségűek, azonban a szerpentinekhez nem szokott gépjárművezetőknek megterhelést jelenthetnek. 

A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek.

Tájékoztatjuk a Montenegróba gépjárművel beutazókat, hogy a hegyvidéki útszakaszokon, különösen esőzéseket követően gyakori a sárfelhordás, a kőomlás, ezért a nem belátható útszakaszokon (kanyarok, szerpentinek) fontos a sebesség olyan mértékű csökkentése, amivel a váratlan akadályok – nagyméretű kövek, szikladarabok kikerülése biztonságosan elvégezhető. A magasan fekvő területeken, valamint a mély völgyekben a reggeli órákban párásodás, ködösödés is előfordulhat, ami miatt a fokozott óvatosság szükséges. 

A motorosok figyelmét felhívjuk arra, hogy a montenegrói útszakaszok jelentős része hegyi út, szerpentinekkel, alagutakkal, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, ezért kimondott életveszélyt jelent a kanyarokban való kisodródás, vagy a kanyar „levágásával” a szembejövő forgalmi sávba való átkerülés.

Elektromos autó töltőállomások Montenegróban: Miközben a szükséges eszközökkel rendelkező hotelek és üdülőövezetek lehetővé teszik vendégeik számára töltők használatát, a nyilvános elektromos autó töltőállomások hálózata Montenegróban jelenleg még kialakítás alatt van. Jelenleg az országban a következő helyen üzemelnek nyilvános töltőállomások:

 • Sveti Stefan
 • Tivat
 • Podgorica (Njegoševa és Vučedolska utca kereszteződése)

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni. Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. 

Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Egészségügyi ellátások igénybevétele Montenegróban.

sürgősségi egészségügyi ellátások külföldön történő igénybevételéhez az EGT- én kívül, átmeneti montenegrói tartózkodásuk esetén a HU/CG 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe, mely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán érhető el >>  

A magyar állampolgárokat külföldön főszabály szerint az erre irányuló közösségi szabályozás, valamint a kétoldalú egyezmények szabályai szerint kell ellátni. Feltétlenül olvassák el az erre vonatkozó tájékoztatóinkat a „Betegség külföldi utazás idején” menüpontunkban. 

Fontos telefonszámok:

Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
1122-rendőrség, 1123-tűzoltóság, 1124-mentők 
(mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó) 
Útinformáció és közúti segélyhívó - 19807