Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség  és konzuli hivatal Podgoricában

Aktuális:

2021. 01. 12.
Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.

Az ország területén hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt jelenleg több település is megközelíthetetlen, a téli időszakban és a tavaszi hóolvadás idején emiatt árvizekre, földcsuszamlásokra és útlezárásokra kell számítani. 

Korlátozó intézkedések:

2020. július 22-i hatállyal a montenegrói kormány járványügyi veszélyhelyzetet rendelt el az ország egész területére. Az ország egész területén a turisták számára is kötelező bel- és kültéren a maszk viselése!

Január 12-től az alábbi korlátozó intézkedések léptek életbe: 

 • Kijárási tilalom 22:00 és 05:00 között, kivétel: munka és gazdasági tevékenység, egészségügyi és humanitárius indokok.
 • Tilos az Ortodox Újév (január 13) alkalmából fesztiválok, partik szervezése kül- és beltéren egyaránt.
 • A közigazgatási egységek közötti közlekedés tilalma minden péntek 22:00-től hétfő 05.00-ig.
 • December 24-25. és január 5., 6., 7-én tilos a közigazgatási egységek közötti közlekedés
 • Tilos újévi rendezvények szervezése bel- és kültéren egyaránt
 • Szabad téren egyszerre legfeljebb 4 fő tartózkodhat
 • Tilosak a nyilvános összejövetelek, nyilvános rendezvények, sport-, politikai, kulturális, művészeti és magángyűlések, esküvők és egyéb rendezvények.
 • Tilos a kórházakban, szociális ellátó intézményekben elszállásoltak és az elítéltek látogatása.
 • Tilos a magánlakásokban a nem egy háztartásban élők fogadása. 
 • Temetéseken csak a legközelebbi hozzátartozók, legfeljebb 10 ember vehet részt
 • A vallási szertartások az egyházi épületekben, hívők jelenlétében tarthatók meg az alábbi feltételekkel: 
  - ki kell nevezniük egy embert, aki az épületben felügyeli a szabályok betartását;
  - 10 négyzetméteren csak 1 ember tartózkodhat, 2 méteres távolságtartással; 
  - A be- és kijáratnál kötelező a kézfertőtlenítés.
  - A szertartások kötelező rádiós vagy televíziós közvetítése. 
  - Tilos a kegytárgyak érintése. 
 • Minden vendéglátóipari egység és bolt 07:00 és 20:00 között lehet nyitva, de ki kell nevezniük egy embert, aki az egységben felügyeli a szabályok betartását, amelyek a következők: 
  - Maszk viselése kül- és betéren, kivéve az ételek és italok fogyasztásánál.
  - Minden asztalon fertőtlenítőszert kell kihelyezni. 
  - A be- és kijáratnál kötelező a kézfertőtlenítés. 
  - Az asztalok között kötelező plexit elhelyezni. 
  - Beltéren: ugyanazon asztalnál négy ember tartózkodhat, az emberek közötti távolságnak két méternek kell lennie. 
  - Kültéren: a teraszokon négy ember tartózkodhat egy asztalnál, közöttük és az asztalok között két méter távolságnak kell lennie.
 • Bevásárlóközpontok, piacok, kiskereskedelmi egységek, fodrászatok nyitvat tartása 07.00-20.00 között
 • Fitnesz- és edzőtermek működtetésének lehetővé tétele az alábbiakkal:
  - Kötelező maszkhasználat.
  - Tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat.
  - A csoportos edzések továbbra is tilosak.
  - 05.00 és 18.00 óra között lehetnek nyitva.
 • Tilos a kongresszusok, szemináriumok rendezése, kivéve: regisztrált események, legfeljebb 25 fővel és 60 perces időkerettel.
 • Tilos a szállások (apartmanok, hotelszobák stb.) foglalása két főnél több számára, kivéve az egy háztartásba tartozók esetében. 
 • Síközpontok működésének engedélyezése az alábbi feltételekkel: 
  - 2 méteres távolságtartás
  - Maszk használata kötelező
  - Sífelvonókban kabinjaiban csak 1 ember tartózkodhat (6 üléses esetében 2 fő).

Felhívjuk a Montenegróban tartózkodó turisták figyelmét, hogy a WizzAir július 18-át követően törölte a Budapest és Podgorica közötti járatait. 

Utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Montenegróba való be, illetve kilépés nem garantálja a másik országba való belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzit feltételeit, továbbá nyaralásuk során is tájékozódjanak a honlapon az esetleges változásokról. 

A montenegrói hatóságok fokozott rendszerességgel és szigorral ellenőrzik a közegészségügyi szabályok betartását! Azok megsértése - főként a maszkviselés, a fizikai távolságtartás, vagy a gyülekezési tilalom megsértése - miatt jogi személyek 2.000-től 20.000 euróig, a jogi személy képviselője további 500 eurótól 2.000 euróig, míg magánszemélyek 100-tól 2.000 euróig büntethetők! A karanténra (mind a házi, mind az állami karantén) vonatkozó szabályok megsértése büntetőjogi eljárást von maga után, amelyért börtönbüntetés járhat. Felhívjuk a Montenegróba utazni kívánók figyelmét, hogy turistákra ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak, mint a montenegrói állampolgárokra! A problémamentes nyaraláshoz és a kellemetlenségek elkerülése végett kérjük azok tiszteletben tartását!

Az aktuális montenegrói járványügyi adatokról a https://www.coronainfocg.me/ oldalon tájékozódhat (az oldal kizárólag helyi nyelven elérhető). 

Beutazási feltételek:

Január 12-től szabad a beutazás teszt- és karanténkötelezettség nélkül, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. 

Határok helyzete:

A legtöbb montenegrói határátkelő nyitva. Lezárt határátkelők: 

Szerbia - Montenegró: 

 • Vuca-Godovo

Bosznia-Hercegovina - Montenegró

 • Šćepan Polje – Hum

A montenegrói repülőterek (Podgorica, Tivat) megnyíltak a polgári utasforgalom előtt. Felhívjuk a repülőgéppel érkezők figyelmét az alábbi fontos szabályokra:

 • Ha koronavírusra utaló tünetei vannak (köhögés, láz, légszomj, ízérzék és/vagy szaglás elvesztése), ne utazzon repülőgéppel.
 • Amennyiben a repülőtéren kérik, töltse ki az egészségügyi nyilatkozatot.
 • A repülőtéren kizárólag maszkban lehet tartózkodni. Bizonyosodjanak meg róla, hogy megfelelő mennyiségű maszkot hoznak magukkal!
 • A repülőterek épületeiben kizárólag az utazók tartózkodhatnak. 
 • A repülőtereken érvényben levő részletszabályokról és ajánlásokról az alábbi linken talál angol nyelvű tájékoztatót: https://www.instagram.com/p/CA7fXjmpGsW/

Boltokban, bevásárlóközpontokban, postán és hivatali helyiségeiben be- és kilépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, továbbá 10 négyzetméterenként 1 ember tartózkodhat. Sorban állásnál, kasszáknál és kormányablakoknál kötelező a kétméteres távolság betartása. A szabályok betartását biztonsági őrök ellenőrzik.

Strandokon, fürdőhelyiségen a napozóágyak között szintén tartani kell a 2 méteres távolságot. 

Szállodákra vonatkozó szabályok: 

 • Regisztrációkor a szálloda egy „Kedves vendégeink” (DearGuests) levelet ad a vendégnek, amely tartalmazza a hotel azon kijelölt alkalmazottját, akinek tünetek megjelenése esetén szólni kell.
 • A szállodába való belépéskor minden vendégnek kötelező a kézfertőtlenítés. 
 • A szállodában tartózkodásuk során a vendégeknek tartaniuk kell a 2 méteres távolságot a többi vendégtől, kivéve, ha ugyanazon család vagy csoport tagjai.
 • Az egy térben tartózkodók számára vonatkozóan az általános szabályok a mérvadók (10 négyzetméterenként 1 fő, maximum 200 fő).
 • Lift: lehetőség szerint kerüljék az egy liftben tartózkodást.
 • A szálláshelyeket és a szálláslehetőségeket nyújtó egyéb létesítmények kötelesek kijelölni az illetékes egy személyt, aki az egészségügyi központhoz / járványügyi orvoshoz jelenti a gyanús esetet, és aki útmutatást kap a szükséges eljárásokról, és akivel az érintett köteles együttműködni!

Ha egy turista montenegrói tartózkodása alatt koronavírusos megbetegedés tüneteit mutatja, és megerősítést nyer, hogy pozitív, akkor az eljárás a következő:

 • Súlyosabb klinikai kép esetén, ha sürgős egészségügyi szolgáltatások nyújtását igényli, a betegeket Montenegrói Klinikai Központba, vagy a legközelebbi kijelölt kórházba szállítják.
 • Enyhe tünetek esetén, ha orvosi beavatkozást nem igényel, a szálloda elkülönített részében kerül elhelyezésre (házi karantén).
 • Ha nem tartja be a házi karantén szabályait, akkor állami karanténba szállítják. 
 • Utóbbi 2 szabály a kontaktokra (vele érintkezésbe kerülőkre) is vonatkozik. 
 • A karanténszabályok megsértése büntetőeljárást von maga után.  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Montenegró bűnözés szempontjából alapvetően a biztonságos országok közé tartozik, a közbiztonság összességében megfelel az európai normáknak. A migrációs válság eddig nem érintette az országot.

Terrorizmus

Az országban a terrorcselekmények veszélye alacsony, azonban kockázatot jelenthet, hogy a lakosság körében a lőfegyverek illegálisan birtoklása széleskörű, ezek és a robbanószerek bűnözői csoportokon keresztül könnyen hozzáférhetőek. 

Természeti, egyéb katasztrófák

A nyári időszakban a száraz időnek és a nagy melegnek köszönhetően jellemzőek Montenegróban az erdő-, illetve bozóttüzek, amelyek esetenként lakott területeket is veszélyeztethetnek! Tavaszi és őszi időszakban a nagy esőzéseket, illetve olvadást követően fennállhat az árvizek veszélye. Az országban – Montenegró geológiai adottságai miatt - rendszeresen előfordulnak földrengések. 

Bűnözés

Montenegró alapvetően biztonságos, viszonylag alacsony az országba látogató turisták ellen irányuló bűncselekmények száma. Az országban jellemző a szervezett bűnözői csoportok közötti rivalizálás, leszámolás, amely azonban nem a beutazó külföldiek ellen irányul. Téli időszakban a hegyvidéki turista központok, míg nyáron a tengerparti üdülőhelyek biztonsági kockázata nő meg a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően. 

Felhívjuk a Montenegróba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre és úti okmányaikra fokozottan vigyázzanak, mert az üdülőhelyeken és környékükön előfordulnak zsebtolvajlások, lopások. Amennyiben valaki útlevéllel/személyi igazolvánnyal utazik, javasoljuk, hogy az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve haza tudnak térni.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes magánútlevéllel lehetséges, nem szükséges, hogy az útlevél érvényessége meghaladja a tartózkodás időtartamát. 
Megjegyzés: útlevéllel történő beutazás esetén a maximális tartózkodási idő 90 nap (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül, tehát lehetséges a többszöri beutazás és tartózkodás, de a tartózkodás napjainak száma az első beutazási naptól számított fél éven belül összesen nem haladhatja meg a 90-et). 

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


Minimum a tervezett tartózkodás és kiutazás idejére. 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
A Montenegróba történő beutazás és tartózkodás érvényes, kártyaformátumú személyi igazolvánnyal lehetséges, nem szükséges, hogy az igazolvány érvényessége meghaladja a tartózkodás időtartamát. 
Megjegyzés: személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. 

Nem javasoljuk a beutazást olyan személyazonosító igazolvánnyal, amelynek eltűnését (eltulajdonítását) az elmúlt évek során bejelentették, majd azt követően az igazolvány visszakerült tulajdonosához, aki azt újra használja. Ezen okmányok általában Interpol körözés alatt állnak, a határon belépéskor bevonják, 50-100€ szabálysértési bírságot szabnak ki, majd a tulajdonosát Nagykövetségünkre irányítják ideiglenes úti okmányért.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok, Rendőrségi jegyzőkönyvek: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Kiskorúak beutazása ugyanolyan okmányokkal lehetséges, mint a nagykorúak beutazása. Abban az esetben, ha a kiskorú nem a szüleivel utazik, hanem más hozzátartozóval, ismerőssel, kísérővel, akkor szükséges, hogy rendelkezzen a szülők hozzájáruló nyilatkozatával (ezt célszerű angol nyelven elkészíteni, mert azt valamennyi térségi államban lehet használni). Amennyiben az egyik szülővel utazik, a másik szülő vagy felügyeleti jogot gyakorló személye írásbeli beleegyezése szükséges. Nem szükséges közjegyző előtt tett nyilatkozat, tanúkkal aláírt magánokirat is elegendő.

Vízum:

A 90 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése szükséges (munkavállalás, jövedelemszerzés, egyéb célú tartózkodás)

2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. A 24 órát meghaladó tartózkodást az országból való beutazást követően 72 órán belül be kell jelenteni, amely a szállásadó elsődleges felelőssége. Megszűnt a rendőrségen való bejelentkezés kötelezettsége. A tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyeknek automatikusan el kell végezniük. Felhívjuk a magánszálláshelyeken tartózkodók figyelmét, hogy ragaszkodjanak a szállásadó által történő bejelentéshez, mert annak elmulasztását szankcionálják – törvény szerint a határon kilépéskor pénzbüntetést szabhatnak ki az utazóra. A kisebb panzió tulajdonosok adóelkerülési céllal gyakran nem akarják bejelenteni a náluk megszálló külföldit. Ilyen esetekben áthidaló megoldás az „önbejelentés” bármely helyi utazási irodában. A nem kereskedelmi szálláshelyen (barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél) tartózkodók szintén bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat. A bejelentő lap montenegrói és angol nyelven az interneten is hozzáférhető. Regisztrációs formanyomtatvány >>

Házikedvencek beutazása:

Háziállatok előzetes állatorvosi kontrollvizsgálat nélkül beutaztathatók az országba, amennyiben az állatoknak van megfelelő állatorvosi igazolása, egészségügyi kartonja vagy útlevele. Az állatokat a határon be kell jelenteni.

További hasznos információ: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám:

www.upravacarina.gov.me/uprava

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR).

Időjárás: Az időjárásról a www.amscg.org/pages.php?id=3&lang=cg honlapon (Auto-moto savez Crna Gora) találhatnak folyamatosan frissülő információt.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A Montenegróba utazó síelők feltétlenül kössenek teljes körű poggyász- és balesetbiztosítást, mert a sí központoknál (Kolasin, Zabljak) a legközelebbi kórház is több kilométerre található.

Közlekedés: Tájékoztatjuk a Montenegróba utazókat, hogy az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a montenegrói határon belépéskor a gépjárműtulajdonosok egyszeri gépjármű felelősségbiztosítás megkötésére kötelezhetők.
A határátkelőhelyek aktuális forgalmáról a következő oldalon találni kamerás közvetítést.

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

A helyi hatóságok a Montenegróba rövidtávú tartózkodás céljából beutazók esetében elfogadják az érvényes külföldi (magyar) gépjárművezetői engedélyt. Az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok a külföldi gépjárművezetői engedélyt a beutazástól számított 6 hónapig használhatják, ezt követően engedélyük további vizsgatételi kötelezettség nélkül, kérelemre honosítható, a honosítási eljárást követően montenegrói gépjárművezetői engedély kerül kiadásra.

A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. Kérjük a Montenegróba utazók fokozott körültekintését a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. Ezek általában jó minőségűek, azonban a szerpentinekhez nem szokott gépjárművezetőknek megterhelést jelenthetnek. 

A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek.

Tájékoztatjuk a Montenegróba gépjárművel beutazókat, hogy a hegyvidéki útszakaszokon, különösen esőzéseket követően gyakori a sárfelhordás, a kőomlás, ezért a nem belátható útszakaszokon (kanyarok, szerpentinek) fontos a sebesség olyan mértékű csökkentése, amivel a váratlan akadályok – nagyméretű kövek, szikladarabok kikerülése biztonságosan elvégezhető. A magasan fekvő területeken, valamint a mély völgyekben a reggeli órákban párásodás, ködösödés is előfordulhat, ami miatt a fokozott óvatosság szükséges. 

A motorosok figyelmét felhívjuk arra, hogy a montenegrói útszakaszok jelentős része hegyi út, szerpentinekkel, alagutakkal, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, ezért kimondott életveszélyt jelent a kanyarokban való kisodródás, vagy a kanyar „levágásával” a szembejövő forgalmi sávba való átkerülés.

Elektromos autó töltőállomások Montenegróban: Miközben a szükséges eszközökkel rendelkező hotelek és üdülőövezetek lehetővé teszik vendégeik számára töltők használatát, a nyilvános elektromos autó töltőállomások hálózata Montenegróban jelenleg még kialakítás alatt van. Jelenleg az országban a következő helyen üzemelnek nyilvános töltőállomások:

 • Sveti Stefan
 • Tivat
 • Podgorica (Njegoševa és Vučedolska utca kereszteződése)

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni. Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. 

Az idelátogató turistáknak nem javasoljuk a csapvíz fogyasztását, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.

Egészségügyi ellátások igénybevétele Montenegróban.

sürgősségi egészségügyi ellátások külföldön történő igénybevételéhez az EGT- én kívül, átmeneti montenegrói tartózkodásuk esetén a HU/CG 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe, mely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán érhető el >>  

A magyar állampolgárokat külföldön főszabály szerint az erre irányuló közösségi szabályozás, valamint a kétoldalú egyezmények szabályai szerint kell ellátni. Feltétlenül olvassák el az erre vonatkozó tájékoztatóinkat a „Betegség külföldi utazás idején” menüpontunkban. 

Fontos telefonszámok:

Vészhelyzetben hívható általános telefonszám: 112
1122-rendőrség, 1123-tűzoltóság, 1124-mentők 
(mobiltelefonról történő hívás esetén az első szám elhagyandó) 
Útinformáció és közúti segélyhívó - 19807