Európa

Mai napon is érvényes: 2021.10.16. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Londonban nagykövetség és konzuli hivatal, Manchesterben főkonzulátus, Edinburghban alkonzulátus

Aktuális:

2021. 10. 15.
Felhívjuk a figyelmet, hogy 2021. október 1-től az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz érvényes útlevél szükséges. A személyazonosító igazolványokat a továbbiakban csak azoktól fogadják el érvényes úti okmányként (beleértve a tranzitálást is), akik letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal rendelkeznek az Egyesült Királyságban. További információkért és kivételekért javasolt a gov.uk oldal felkeresése.

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet- e utazni az országba? Igen.

Október 4-én hajnali 4 órától megszűnt a jelzőlámpa-rendszer (zöld, sárga és piros kategória), és mindössze a piros kategória marad meg. Akik nem piros országból (pl. Magyarországról ) utaznak be az Egyesült Királyságba, azokra könnyített beutazási szabályok vonatkoznak, amiket lent az egyes pontoknál részletezünk. A fertőzöttségen átesettség ténye továbbra sem jelent semmilyen könnyebbséget az Egyesült Királyságba történő beutazás során. A kiskorúakra vonatkozó szabályokat a mentességeknél ismertetjük a lenti h) pontban.  

Megjegyezzük, hogy jelen utazási tanácsok elsősorban a Magyarországon élő magyar állampolgároknak szólnak; az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok a londoni nagykövetség honlapján keresztül tudják elérni a beutazási feltételekkel kapcsolatos hivatalos brit weboldalakat. 

b. Kell-e teszt? Igen. 

Az elvégzendő tesztek száma attól függ, hogy az utazó teljes védettséggel rendelkezik-e vagy sem. Az Egyesült Királyságba történő beutazás szempontjából teljes védettséggel az rendelkezik, aki

 • az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott valamely vakcinából mindkét (vagy Janssen esetén az egyetlen) dózist megkapta, 
 • az Egyesült Királyságba való érkezés és az utolsó (vagy Janssen esetében az egyetlen) dózis beadása között legalább 14 nap eltelt,
 • EU Digitális COVID Igazolvánnyal (EU DCC) tudja bizonyítani a teljes beoltottságát a légitársaságok, illetve a kompjáratokat és vonatokat üzemeltető társaságok számára (vagyis a légitársaságok felelőssége ellenőrizni az uniós oltási igazolványt).

A fentiek alapján az oltottsághoz kapcsolódó könnyítések a Sinopharm és Sputnik V vakcinákkal beoltottakra nem vonatkoznak. Itt jegyezzük meg, hogy az Egyesült Királyság még nem foglalt állást a 3. oltások tekintetében. Éppen ezért a beutazás szempontjából egyelőre nincs jelentősége, ha valaki Sinopharm vagy Sputnik V vakcinára egy EMA által elismert, de kétdozisú vakcinából kap egy harmadikat. Javasoljuk, hogy mielőtt külföldi utazás érdekében harmadik oltást vesznek fel, tanulmányozzák a vonatkozó szakmai ajánlást a koronavirus.gov.hu oldalon (melyik vakcina után miből adható harmadik dózis). 

Az érkezés előtt 3 napon belül elvégzett COVID-teszt (PCR vagy antigén) a továbbiakban csak azok számára kötelező, akik a fentiek szerinti teljes védettséggel nem rendelkeznek.   

 • Angliára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
 • Skóciára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
 • Wales-re vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
 • Észak-Írországra vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson

Megjegyzés: Az Egyesült Királyság jelenleg nem sorolja piros (red) kategóriába Magyarországot, vagyis a fenti linkeken található információkat eszerint kell értelmezni, amennyiben a tervezett beutazás Magyarországról történik. 

Azoknak, akiknek továbbra is szükséges a beutazás előtti COVID-teszt, annak negatív eredményét legkésőbb a brit határőrségnek be kell mutatni, de már a légitársaság is kérheti a beszállításkor. Kizárólag az angol, francia vagy spanyol nyelven kiállított teszteredményt fogadják el (fordítást nem!), akár telefonon bemutatva, akár nyomtatott formában.

Azoknak, akik nem rendelkeznek a fentiek szerinti teljes védettséggel, a beutazás előtti teszten (PCR vagy antigén) felül meg kell rendelniük további két darab COVID- tesztet (PCR), amelyeket a beutazást követő 10 napos házi karantén (ld. e) pontban) 2. és 8. napján kell majd elvégezni. 

Azoknak, akik a fentiek szerinti teljes védettséggel rendelkeznek (a karantén rájuk nem vonatkozik), mindösszesen 1 darab tesztet (PCR) kell megrendelniük, amit a beutazást követő 2. napon kell elvégezni). 

Minden esetben a beutazást követően elvégzendő teszt(ek)et még a beutazást megelőzően meg kell rendelni, és a rendelés referenciaszámát be kell írni a passenger locator form (ld. lenti c. pont) megfelelő rovatába!

A beutazást követő tesztelés részleteire vonatkozóan ld. még az e) pontot.

Megjegyezzük, hogy október 24-től Angliában az érkezés utáni 2. napi kötelező tesztet gyorsteszttel (lateral flow test) is teljesíthetik majd az érintettek (amely olcsóbb a PCR-tesztnél). A szolgáltatók listáját október 22-én teszik közzé a GOV UK oldalon. Ezzel kapcsolatos részleteket ide kattintva olvashatnak. A kiskorúakra vonatkozó szabályokat a mentességeknél ismertetjük a lenti h) pontban.    

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az Egyesült Királyságba történő érkezés előtti 48 órában el kell végezni a regisztrációt egy online felületen (passenger locator form), ami ide kattintva érhető el. A regisztrációs kötelezettség alól azok sem mentesülnek, akik teljes védettséggel rendelkeznek (teljes védettségre vonatkozóan ld. a b) pontot). Felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció megtörténtének visszaigazolását – akár mobiltelefonról – legkésőbb a belépésnél be kell tudni mutatni, de már a légitársaság is kérheti. Ugyancsak felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció során különösen a valótlan adatok közlését pénzbüntetéssel és/vagy akár börtönbüntetéssel is szankcionálhatják a brit hatóságok. Az online regisztrációs kötelezettség alól a kiskorúak sem mentesülnek, de a szülő akár a saját regisztrációjában is megadhatja a vele együtt utazó kiskorúra vonatkozó információkat. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Vannak. 

Az oltásnak köszönhetően teljes védettséggel rendelkező (nem piros országból, így pl. Magyarországról) beutazók számára a brit hatóságok könnyítéseket biztosítanak: mentesülnek a beutazás előtti teszt és a karanténkötelezettség alól, valamint beutazást követően is csak 1 PCR tesztet kell elvégezniük. A’passenger locator form’ kitöltése (ld. fenti c) pontban) számukra is kötelező. A teljes védettségre, valamint annak igazolására vonatkozóan ld. a b) pontot. 

e. Karanténkötelezettség: Van.

Az Egyesült Királyságba nem piros besorolású országból (Magyarország jelenleg nem piros) beutazó azon személyeknek, akik nem rendelkeznek teljes védettséggel (erre vonatkozóan ld. a fenti b) pontot), továbbra is 10 nap házi karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérőek lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél. Karantén esetén mindenhol megkövetelik továbbá a karantén ideje alatt elvégzett további két PCR-tesztet (ld. fenti b) pontban), így ettől a személyi körtől a beutazás előtti teszttel (PCR vagy antigén) együtt összesen 3 tesztet kérnek. Angliában egy 5. napon elvégzett további teszt esetén lehetőség van már 5 nap után elhagyni a karantént. Abban az esetben, ha valaki ezzel élni kíván, azt már a passenger locator formon fel kell tüntetni, és az ezzel járó extra tesztet is előre meg kell rendelni (bővebben ld.: Test to release program).

Mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok, akik a b) pontban leírt teljes védettséggel rendelkeznek, amit uniós oltási igazolvánnyal tudnak igazolni. Esetükben a regisztrációs kötelezettségen (ld. fenti c. pont) felül csak 1 darab beutazást követő PCR-tesztet kell megrendelni, és azt a 2. napon elvégezni.

További részleteket a lenti linkeken olvashatnak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazást követő teszt(ek) megvásárlásáról szóló visszaigazolást akár már a légitársaság is kérheti, de legkésőbb a határon be kell mutatni, illetve a vásárlás visszaigazolásában szóló referenciaszámot a passenger locator formon is fel kell tüntetni. A karantén-szabályokat megszegőket komoly pénzbüntetéssel sújthatják.

f. Üzleti célú beutazás feltétele

Angliában a beutazási korlátozások alól csak rendkívül szűk foglalkozási kör mentesülhet, melyek listája erre a linkre kattintva érhető el. A beutazást követő tesztelés alól mentesülők listája pedig erre a linkre kattintva tekinthető meg. Skócia esetében a mentesülők listájáért ide kell kattintani. Észak-Írország esetében a mentesülők körét ide kattintva lehet elérni. Wales esetében a mentesülők listája itt található.

g. Tranzitálási szabályok

Aki legalább 1 éjszakát eltölt Angliában vagy Skóciában (beleértve a rövid családlátogatásra érkezőket is), azokra a normál beutazási szabályok vonatkoznak (ld fenti b), c) és e) pontok). Vagyis ha egyébként vonatkozna rájuk a karanténkötelezettség (mert pl. nem rendelkeznek a fenti b) pontban ismertetett teljes védettséggel), akkor tranzitálás esetén is vonatkozik, kivéve, ha a beutazás és kiutazás ugyanarról a repülőtérről történik, vagy másik repülőtérről utaznak tovább, de a belépés helyéről közvetlenül a kilépés helyére (másik reptér, kikötő, vasútállomás, stb.) utaznak. Skóciában csak azokra vonatkozik a mentesülés tranzit esetén, akik érkezést követően a repülőtéren belül tranzitálnak, az országba való beléptetés nélkül.  A regisztrációs kötelezettség (ld. c. pont) minden átutazóra vonatkozik, valamint pár napos családlátogatásokra is. Külön felhívjuk a figyelmet, hogy október 1. óta már tranzitálni sem lehet személyi igazolvánnyal, kivéve ha valaki megszerezte a settled vagy pre-settled státuszt az Egyesült Királyságban (további információkért és kivételekért javasolt a gov.uk oldal felkeresése. Amennyiben a jelen pontban megadott linkeken szereplő információkkal kapcsolatban további kérdés merülne fel a tranzitálás témakörén belül, bővebb tájékoztatást közvetlenül a hatáskörrel rendelkező brit hatóságok (Magyarországon a budapesti brit nagykövetségnek, az Egyesült Királyságban a LxLq4jYNYZGhzY3Rlc3R0cmFjZS5jdXN0b21lcmZlZWRiYWNrdGVhbUBuaHMubmV0 címre küldött angol nyelvű megkeresés alapján) tudnak nyújtani.

h. A célország beutazási feltételei alóli mentesség

Az egyes speciális beutazási célokra vonatkozó mentességi esetek a fenti f) pontban szerepelnek. Javasolt, hogy a mentességet igazoló dokumentumokat az érintettek mindig tartsák maguknál, mivel azokat a hatóságok bármikor kérhetik. A tranzitszabályokról külön szóltunk a fenti g) pontban. Sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást végző cégek is hozhatnak járványügyi rendelkezéseket, szabályokat, melyekről közvetlenül adnak tájékoztatást az utasoknak. 

Általánosságban elmondható, hogy a kiskorúakra speciális karantén- és tesztelési szabályok vonatkoznak. Ezekről célszerű a beutazás pontos célja szerint tájékozódni, az alábbi linkek segítségével: 

i. Egyéb hasznos információk, elérhetőségek

Amennyiben a járványhelyzettel összefüggő beutazási korlátozásokkal kapcsolatos olyan kérdése van, amire a fentiekben nem találta meg a választ (a megadott linkekre kattintva sem), akkor a hatáskörrel rendelkező brit hatóságoknál a pbQqBwHhfBznFzw9mZN5NNm1MZGhzY3Rlc3R0cmFjZS5jdXN0b21lcmZlZWRiYWNrdGVhbUBuaHMubmV0 címen lehet érdeklődni (angol nyelvű emailben). A Konzuli Szolgálat hatáskör hiányában nem tud annál bővebb tájékoztatást nyújtani a brit beutazási korlátozásokról, mint ami a fent megadott nyilvános honlapokon is elérhető.

2) Kiutazás az országból

Az Egyesült Királyságból történő kiutazást már nem korlátozzák a koronavírus-járványra hivatkozással. A visszatérésre vonatkozó szabályokat azonban meghatározza, hogy a megelőző 10 napban járt- e az utazó piros kategóriába sorolt országban.

3) Beutazás Magyarországra

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a DGSJzZaIAtBNYJVn44NzTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a wYyftedbWJHoGa5WNy2Ia29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

4) Helyi járványügyi szabályok

A fertőzöttségi adatok javulásának köszönhetően országosan csökkentették a készültség szintjét. Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő, helyi előírásokról:

Az egyesült királyságbeli koronavírus-helyzettel kapcsolatban leggyakrabban felmerült kérdések és válaszok megtalálhatók a londoni nagykövetség honlapján.

Amennyiben a brit beutazási korlátozásokkal kapcsolatos kérdésére a fent megadott hivatalos brit oldalakon nem találta a választ, szükség esetén a budapesti brit nagyköveteség vagy közvetlenül a brit hatóságok (opvzcFeOZct8jYMJjZT2ZGhzY3Rlc3R0cmFjZS5jdXN0b21lcmZlZWRiYWNrdGVhbUBuaHMubmV0) tudnak további információval szolgálni.

2021. 01. 01.
Az Európai Unióból való brit kilépés, azaz a „Brexit” 2020. január 31-én megtörtént. Az átmeneti időszak 2020. december 31-én véget ért. 

A Brexittel kapcsolatos aktuális információkért, kérjük, látogassanak el a londoni magyar nagykövetség honlapjára, az alábbiak szerint (innen elérhetők a vonatkozó brit hivatalos honlapok, akár magyar nyelven is):

További részletes ismertetőket, illetve cégeknek és egyéneknek szóló információkat találhatnak, kaphatnak az Európai Bizottság Brexittel kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldalán, a Europe Direct ingyenes telefonszámán: 00 800 67891011 (magyar nyelven is), valamint a Magyar Kormány Brexittel kapcsolatos tájékoztató oldalán.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Nagy-Britanniában a terrorfenyegetettség szintje jelentős (substantial), ami azt jelenti, hogy egy esetleges terrortámadás bekövetkezése „valószínű”. Ennek megfelelően az itt élőknek, illetve ide látogatóknak érdemes fokozott éberséget tanúsítaniuk, különösen a forgalmas helyeken, tömegrendezvényeken, és a rendőrséget tájékoztatni minden gyanús tevékenységről.      

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek! Kérjük, hogy a beutazási és tartózkodási feltételekkel kapcsolatos hivatalos információkért forduljon a hatáskörrel rendelkező budapesti brit nagykövetséghez

Beutazási feltételek:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében az Egyesült Királyságba történő beutazás szempontjából továbbra is megmaradtak bizonyos járványügyi előírások. Ezekről részletesen a fenti „Aktuális” rovatban tájékozódhatnak.  

A brit beutazási- és karanténszabályokkal kapcsolatosan a  budapesti brit nagyköveteség tud további információval szolgálni.

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

További információt az alábbi linken talál:  

IGEN


https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel  

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége: 

További információt az alábbi linken talál:
NEM
(kivéve a letelepedett vagy előzetes státusszal rendelkezők)
Az utazás utolsó napjáig 

www.gov.uk
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM  
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Felhívjuk az Egyesült Királyságba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben olyan úti okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) kívánnak beutazni az országba, amelynek elvesztését/eltulajdonítását egyszer már bejelentették a magyar hatóságoknak, a megtalálását viszont elmulasztották jelezni, akkor a határon való belépéskor problémáik adódhatnak. Ezért nyomatékosan kérjük, hogy - a 101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet 24 § (6) bekezdésének megfelelően – az elveszettnek hitt úti okmányok megtalálásáról is szíveskedjenek értesíteni az útlevélhatóságot, és elvesztés miatt letiltásra került úti okmánnyal senki se induljon útnak! Ugyancsak felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban letelepedett vagy előzetesen letelepedett státuszt szerzett uniós polgárok felelősek azért, hogy okmánycsere esetén az Egyesült Királyság uniós polgárok számára létrehozott letelepedési rendszerében (EUSS) frissítsék a saját úti okmány adataikat. Ellenkező esetben a beutazásnál problémáik adódhatnak. 

Az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz nem javasoljuk a régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány használatát. Tapasztalataink szerint egyes légitársaságok nem veszik fel a fedélzetre a személyi igazolvánnyal rendelkező utasokat, ezért a zökkenőmentes határátkelés érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is javasolja az útlevél használatát. A brit hatóságok külön is felhívták a figyelmet arra, hogy a régi fajtájú, azaz csak magyar nyelven kiállított személyi igazolvány használatát nem ajánlják. Ennek kapcsán arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a légitársaságokkal kétség esetén az utazás megkezdése előtt mindig célszerű egyeztetni a légitársaság által elfogadott úti okmányokról!

2020. december 31-én megszűnt a szabad mozgás az Egyesült Királyság és az EU között, és 2021. január 1-jén az Egyesült Királyság a 6 hónapot meghaladó tartózkodásokra pontalapú bevándorlási rendszert vezetett be. Legfeljebb 6 hónapig tartó beutazás esetén továbbra is vízum nélkül tartózkodhatnak a magyar (és uniós) állampolgárok az Egyesült Királyságban. 2021. október 1-ig minden uniós polgár számára megmarad továbbá a személyi igazolvánnyal történő beutazás lehetősége. Tipikus vízummentes beutazási célok közé tartozik a turizmus, a családlátogatás, az üzleti találkozó, a konferencián való részvétel vagy akár a 6 hónapot meg nem haladó időtartamú tanulás. Munkavállalásra azonban nincs lehetőség a vízummentes tartózkodás keretében. Külön felhívjuk a figyelmet, hogy ha valaki 2021. július 1-jén vagy azt követően házasságkötési (vagy élettársi kapcsolat létesítése) céljából utazik az Egyesült Királyságba, annak 6 hónapot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén is vízumot szükséges igényelnie (marriage visitor visa) a beutazás előtt. 

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a kiskorú nem szülői kísérettel érkezik az Egyesült Királyságba, vagy utazik el onnan, továbbá ha kétség merül fel afelől, hogy a gyermeket kísérő felnőtt a kiskorú szülője (pl. különbözik a családnevük), a határőrség kérdéseket tehet fel a gyermekhez fűződő kapcsolatra vonatkozóan. Mielőtt a gyermeket beengednék az Egyesült Királyság területére, a határőrök mindent megtesznek annak érdekében, hogy tisztázzák a kiskorút kísérő, vagy őt váró felnőtteknek a gyermekhez fűződő kapcsolatát.  A határőrség mindezt igyekszik a lehető leggyorsabban és legdiszkrétebben végezni, nem késleltetve ezzel az érintettek utazását. 

A fentiek alapján a határőrség azt javasolja, hogy a gyermekkel fennálló kapcsolat bizonyítására a kísérő felnőtt vigye magával a megfelelő okiratokat. Nincsen tehát kötelező jogszabályi előírás sem a kapcsolat bizonyítására, sem annak formai és tartalmi követelményeire vonatkozóan, mindez pusztán javaslat, ami mindenképpen megkönnyíti a beutazást. További információk a brit határőrség honlapján olvashatók. 

Bizonyítékul szolgálhat többek között:

 • születési anyakönyvi kivonat másolata;
 • házassági anyakönyvi kivonat másolata, válást kimondó határozat, gyámhatósági határozat stb;
 • a szülők hozzájáruló nyilatkozata, amely tartalmazza a szülők elérhetőségét és adatait (egyéb formai követelményt nem támasztanak).

Megjegyzés: természetesen a fent említett dokumentumokat célszerű angol nyelvű fordítással ellátni, a hiteles fordítás megléte azonban nem követelmény. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát az alábbi oldalon talál >> 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hazai szabályozástól eltérően az Egyesült Királyságban a beleegyezési korhatár 16 év, így az annál fiatalabb kiskorúval létesített szexuális cselekmény törvénybe ütköző és büntető eljárást von maga után. 

Vízum:

További részletek fentebb a "Beutazási feltételeknél" olvashatók.

Házikedvencek beutazása:

Kérjük, hogy a kérdéssel forduljon állatorvosához! További információ a NÉBIH honlapján található: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A BREXIT vámeljárással kapcsolatos hatásairól az illetékes magyar (NAV) és brit (HMRC) hatóságokhoz lehet fordulni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Tudnivalók az országról

Tájékoztató fuvarozók részére az Egyesült Királyságba való beutazás során felmerülő problémákról - tiltott határátlépők szállításának elkerülése:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fuvarozók jelzései alapján magyar kamionsofőrök Franciaországból az Egyesült Királyságba való belépésük során gyakran szembesülnek azzal, hogy a járművükbe illegális migránsok rejtőznek el, és próbálnak ily módon belépni az Egyesült Királyság területére. Ezekben az esetekben a brit hatóságok azonnal eljárást indítanak, a kamiont lefoglalják, a sofőröket pedig sok esetben őrizetbe veszik, amíg nem tisztázzák magukat az illegális migráció elősegítésének vádja alól. Más esetekben a sofőrt elengedik ugyan, de nagy összegű bírság kifizetésére kötelezik a cégeket. A konzuli szolgálat az ilyen esetekben érdemben segíteni, az eljárásba beavatkozni, jogi képviseletet ellátni nem tud, szeretnénk azonban felhívni honfitársaink figyelmét a jelenségre, illetve arra, hogy milyen megelőző intézkedéseket tehetnek, és mire kell számítaniuk egy esetleges eljárás megindítása esetén. 

Tiltott tárgy birtoklása:

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban a kés, fegyver, CS gáz, egyéb veszélyes anyag vagy fegyvernek minősülő tárgy birtoklása bűncselekménynek minősül, ezért kérjük, hogy az országba való beutazáskor, az onnan való kiutazáskor és az ottlétük  alatt is tartózkodjanak az ilyen jellegű eszközök birtoklásától! Tiltott tárgy birtoklása esetén a brit hatóságok azonnal eljárást indítanak, ami letartóztatással és szabadságvesztés büntetéssel is végződhet.

Közlekedés:

Mind gépjárművel, mind gyalogosan közlekedő állampolgárainknak számolniuk kell azzal, hogy az Egyesült Királyságban az út bal oldalán közlekednek az autók. Jobb/balkéz-szabály a helyi közlekedésben nem létezik. Körforgalomban az óramutató járásának megegyező irányban halad a forgalom, itt jobbról kell elsőbbséget adni. A körforgalom sokszor többsávos, erre külön kell ügyelni. Az Egyesült Királyságba rövid időre látogatók a magyar jogosítvánnyal vezethetnek, azonban ha a tartózkodást hosszabb időre tervezik, le kell cserélni brit jogosítványra.

A gépkocsival érkező turistáknak azt ajánljuk, hogy London belső kerületeit mindenképpen kerüljék el a zsúfoltság, illetve a parkolási nehézségek miatt. A metró hálózata a főváros jelentős területét lefedi. A jegyek a budapesti metrótól eltérően nem egy vonalra, hanem zónákra érvényesek, a zónán belüli átszállás lehetőségével. Hosszabb tartózkodás vagy a metró rendszeres igénybevétele esetén tanácsos napi vagy heti jegyet vásárolni, vagy ún. Oyster kártyát kiváltani, amellyel a metrón és az autóbuszon, illetve a vonaton is kényelmesen és egyszerűen lehet az utazási szolgáltatást igénybe venni. A jegyet ugyancsak helyettesíti az érintéses bankkártya (contactless/paypass/érintőkártya), vagy az Apple Pay, Android Pay mobil applikációk.

Az Oyster kártya különféle értékben kiváltható, majd újabb összeggel feltölthető mágneses érintőkártya, amellyel a metrón az utazás megkezdésekor és befejezésekor a megjelölt pontokon kell be- illetve kijelentkezni. Az autóbuszokon a felszálláskor kell a kártyát érvényesíteni. Bővebb információ angolul: (www.tfl.gov.uk.com)

Felhívjuk a figyelmet, hogy a koronavírus járvány miatti korlátozások a városi és helyközi tömegközlekedést is érintik, ami miatt kimaradó járatokra, illetve a normál menetrendhez képest jelentős csúszásokra lehet számítani. 

Időjárás:

A szigetország időjárása közismerten változékony, az eső és a napsütés akár többször is válthatja egymást ugyanazon a napon. Az esős napok száma a korábbiakhoz képest a fővárosban érezhetően csökken. London környékén évente csak egy-két éjszaka fagy, s a két-három alkalommal leeső csekély mennyiségű hó sem marad meg egy napnál tovább.

Ünnepek:

Sajátságos munkaszüneti nap az ún. „bank holiday”, amikor a bankok, közhivatalok és üzletek nagy része zárva tart. Az angliai munkaszüneti napok pontos felsorolását - beleértve a magyar munkaszüneti napokat is - a nagykövetség honlapján a konzulátus ügyfélfogadási rendjénél találhatják meg.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az Egyesült Királyságban területenként eltérő mértékben, de továbbra is az egész országban jelen van az új koronavírus (COVID-19), az új megbetegedések száma folyamatosan magas. A 2020 decemberében és az azóta beazonosított új variánsok az eddiginél gyorsabban terjednek.

A járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, ezért a pontos fertőzöttségi adatokról, és érvényben lévő védelmi intézkedésekről az alábbi linkek segítségével célszerű tájékozódni.

Az egészségügyi ellátás színvonala rendkívül változó, abban nagyon nagy minőségi eltérések tapasztalhatók. Amennyiben az egyesült királysági tartózkodás során felmerül az orvosi ellátás szükségessége, közvetlenül a tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot, az alábbiak szerint:

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépését (2021.12.31.) követően, rövid távú beutazás előtt mindenképpen javasolt utazási egészségbiztosítást kötni, amely kiterjed az utazás során esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátások teljes körére. Különösen fontos ez, ha valamilyen meglévő betegsége van. Ilyenkor meg kell arról győződni, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő kezelésekre is kiterjed a megkötött biztosítás. Az utazás során feltétlenül tartsa magánál az alapbetegség(ek)ről és állandó gyógyszerekről szóló angol nyelvű igazolást. 

Bizonyos esetekben az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC) továbbra is használható az Egyesült Királyságban sürgősségi ellátás fedezésére, azonban erről előzetesen (utazás előtt) meg kell győződni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK). Bővebb tájékoztatást (angol nyelven) a GOV.UK oldalon olvashatnak.  

Sürgősségi elérhetőségek: 

 • Rendőrség: 999 vagy 112 (vészhelyzeti telefonszámok, ingyenesen hívhatók); 101 (ez utóbbi telefonszámon az illetékes rendőrőrshöz való kapcsolás kérhető)
 • Áldozatvédelmi segélyvonal: 08081689111
 • Mentők: 999 vagy 112 (vészhelyzeti telefonszámok, ingyenesen hívhatók); 111 
 • Tűzoltók: 999

Egyéb tájékoztatók:

Munkavállalással, huzamos tartózkodással, a Brexittel kapcsolatos információkért kérjük, látogasson el a nagykövetség honlapjára >>