Európa

Mai napon is érvényes: 2021.06.19. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Londonban nagykövetség és konzuli hivatal, Manchesterben főkonzulátus, Edinburghban alkonzulátus

Aktuális:

2021. 06. 11. 
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet –e utazni az országba? Igen.

b. Kell-e teszt? Igen. Anglia, Skócia és Wales esetében beutazás előtt és után is, Észak-Írország esetében csak a beutazást követően. Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazást követően elvégzendő teszteket is meg kell rendelni még a beutazást megelőzően (ld. e) pontban).  

 • Angliára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
 • Skóciára vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson
 • Wales-re vonatkozó beutazás előtti tesztkövetelményekért ide kattintson

Megjegyzés: Május 17-től az Egyesült Királyság a sárga (amber) kategóriába sorolta Magyarországot, ezért a fenti linkeken az erre a kategóriára vonatkozó információkat kell nézni, amennyiben a tervezett beutazás Magyarországról történik. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazás előttiCOVID-teszt negatív eredményét legkésőbb a brit határőrségnek be kell mutatni, de akár már a légitársaság is kérheti a beszállításkor. A beutazást követő tesztelés részleteire vonatkozóan ld. még az e) pontot

c. Kell-e regisztrálni? Igen.

Az Egyesült Királyságba történő érkezés előtti 48 órában el kell végezni a regisztrációt egy online felületen, ami ide kattintva érhető el . Felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció megtörténtének visszaigazolását – akár mobiltelefonról – legkésőbb a belépésnél be kell tudni mutatni, de akár már a légitársaság is kérheti. Ugyancsak felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció során valótlan adatok közlését 10.000 fontig terjedő pénzbüntetéssel és/vagy akár börtönbüntetéssel is szankcionálhatják a brit hatóságok.

d. Oltási kötelezettség: Nincs. 

A beoltottság nem mentesíti a külföldről beutazókat semmilyen beutazási feltétel teljesítése alól.

e. Karanténkötelezettség: Van.

Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 10 nap házi karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérőek lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél. Észak-Írország kivételével mindenhol megkövetelik a karantén ideje alatt elvégzett további két covid-tesztet, így a beutazás előtti teszttel együtt Anglia, Skócia és Wales összesen 3 tesztet kér.A beutazást követő két teszthez a mintát a sárga jelzésű országból (beleértve Magyarországot) beutazóknak maguknak kell levenni a házi karanténban, amihez a tesztcsomagokat ugyanúgy indulás előtt szükséges megrendelni, a lenti linkeken keresztül. További részleteket ugyancsak a lenti linkeken olvashatnak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazást követő két teszt lefoglalásáról szóló visszaigazolást akár már a légitársaság is kérheti, de legkésőbb a határon be kell mutatni. A karantén-szabályokat megszegőket akár 10.000 fontig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják.

f. Üzleti célú beutazás feltétele

Angliában a beutazási korlátozások alól csak rendkívül szűk foglalkozási kör mentesülhet, melyek listája erre a linkre kattintva érhető el. A beutazást követő tesztelés alól mentesülők listája pedig erre a linkre kattintva tekinthető meg. Skócia esetében a mentesülők listájáért ide kell kattintani. Észak-Írország esetében a mentesülők körét ide kattintva lehet elérni. Wales esetében a mentesülők listája itt található.

g. Esetleges kivételek

Az egyes speciális személyi körökre vonatkozó mentességi esetek a fenti f) pontban szerepelnek. Javasolt, hogy a mentességet igazoló dokumentumokat az érintettek mindig tartsák maguknál, mivel azokat a hatóságok bármikor kérhetik. Anglián átutazók akkor mentesülnek a karantén-kötelezettség (valamint a beutazást követő tesztelési kötelezettség) alól, ha a beutazás és kiutazás ugyanarról a repülőtérről történik, vagy másik repülőtérről utaznak tovább, de a belépés helyéről közvetlenül a kilépés helyére (másik reptér, kikötő, vasútállomás, stb.) utaznak. Aki legalább 1 éjszakát eltölt Angliában vagy Skóciában (beleértve a rövid családlátogatásra érkezőket is), azoknak beutazás előtt meg kell rendelniük a beutazást követő tesztcsomagot (akkor is, ha végül csak az egyiket vagy egyet sem fog megcsinálni, mert addigra elhagyja az országot), és a tartózkodás alatt kizárólag a határátlépés helye(i) és a karanténlakás között közlekedhetnek.  A beutazás előtti tesztkötelezettség (ld. b) pont), valamint a regisztrációs kötelezettség (ld. c) pont) minden átutazóra vonatkozik, valamint pár napos családlátogatásokra is. Amennyiben a megadott linkeken szereplő információkkal kapcsolatban további kérdés merülne fel, bővebb tájékoztatást közvetlenül a hatáskörrel rendelkező brit hatóságok (Magyarországon a budapesti brit nagykövetség) tudnak nyújtani. Sok esetben a légitársaságok, egyéb személyszállítást végző cégek is hozhatnak járványügyi rendelkezéseket, szabályokat, melyekről közvetlenül adnak tájékoztatást az utasoknak. 

h. Kiutazás az országból

Az Egyesült Királyságból történő kiutazást már nem korlátozzák, azonban a sárga és piros kategóriába sorolt országokba (Magyarország jelenleg sárga besorolású!) továbbra sem javasolják a halasztható (non essential) utazásokat.  

i. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a LxwsdKW4jNcha29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a XRelncYEeN9j3DZDOcM0a29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

j. Helyi járványügyi szabályok

A fertőzöttségi adatok javulásának köszönhetően országosan csökkentették a készültség szintjét, azonban helyenként már megjelent az indiai variáns, ami újabb aggodalmakra ad okot. Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő, helyi előírásokról:

Az egyesült királyságbeli koronavírus-helyzettel kapcsolatban leggyakrabban felmerült kérdések és válaszok megtalálhatók a londoni nagykövetség és a manchesteri főkonzulátus honlapján.

Amennyiben a brit beutazási szabályokkal kapcsolatos kérdésére a fent megadott hivatalos brit oldalakon nem találta a választ, szükség esetén a budapesti brit nagyköveteség tud további információval szolgálni.

2021. 01. 01.
Az Európai Unióból való brit kilépés, azaz a „Brexit” 2020. január 31-én megtörtént. Az átmeneti időszak 2020. december 31-én véget ért. 

A Brexittel kapcsolatos aktuális információkért, kérjük, látogassanak el a londoni magyar nagykövetség honlapjára, az alábbiak szerint (innen elérhetők a vonatkozó brit hivatalos honlapok, akár magyar nyelven is):

További részletes ismertetőket, illetve cégeknek és egyéneknek szóló információkat találhatnak, kaphatnak az Európai Bizottság Brexittel kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldalán, a Europe Direct ingyenes telefonszámán: 00 800 67891011 (magyar nyelven is), valamint a Magyar Kormány Brexittel kapcsolatos tájékoztató oldalán.

2021. 06. 11.
A 2020 Labdarúgó EB látogatói figyelmébe

Labdarúgó-Európa Bajnokság - London

Helyszín: London, Wembley Stadium

Időpont: 

 • 2021. június 13. vasárnap, helyi idő szerint 14:00 óra
  D csoport: Anglia-Horvátország 
 • 2021. június 18. péntek, helyi idő szerint 20:00 óra
  D csoport: Anglia-Skócia 
 • 2021. június 22. kedd, helyi idő szerint 20:00 óra
  D csoport: Csehország-Anglia 
 • 2021. június 26. szombat, helyi idő szerint 20:00 óra
  1A - 2C 
 • 2021. június 29. kedd, helyi idő szerint 17:00 óra
  1D - 2F 
 • 2021. július 6. kedd, helyi idő szerint 20:00 óra
  QF2 győztese - QF1 győztese 
 • 2021. július 7. szerda, helyi idő szerint 20:00 óra
  QF4 győztese - QF3 győztese 
 • 2021. július 11. vasárnap, helyi idő szerint 20:00 óra
  döntő: SF1 győztese - SF2 győztese 

Biztonsági intézkedés és rendvédelmi előírások: 

A tervek szerint a Wembley Stadion 22 500 nézőt fogad az egyes júniusi mérkőzésekre, ami a teljes kapacitás 25 százalékát jelenti. Elképzelhető, hogy az elődöntők és a döntő mérkőzéseire ennél több nézőt engednek majd be, amiről június elején várható döntés. 

A nézőktől elvárják, hogy látogatásuk során a rájuk vonatkozó magatartási kódexhez tartsák magukat.

A stadionban kötelező a szájat és orrot takaró védőmaszk folyamatos használata; a látogatóknak javasolják, hogy szükség esetére tartalék maszkkal is készüljenek. Amennyiben valamely néző egészségügyi okból mentesül a kötelező maszkhasználat alól, úgy az erről szóló orvosi igazolást kötelező magánál tartani és kérésre bemutatni. A stadionon belül minimum 1,5 méteres távolságtartást kérnek a nézőktől. Kizárólag csak azokat a székeket lehet elfoglalni, amelyekre a foglalás szól. Kérik, hogy a kijelölt ülőhelyet (még félidőben is) csak a legszükségesebb esetben hagyják el a nézők; amennyiben ez feltétlenül szükséges, úgy a kihelyezett iránymutatásoknak megfelelően közlekedjenek. 

A kézfertőtlenítésre kiemelt figyelmet kérnek fordítani, ennek érdekében több száz fertőtlenítő állomást helyeznek el a nézők számára. A nézőktől kérik, hogy mellőzzenek minden nem szükséges fizikai kontaktot (pl. kézfogás, ölelés stb.).

Tilos a mérkőzések látogatása abban az esetben, ha a mérkőzést megelőző 14 napon belül a látogató COVID-19 fertőzésre utaló tüneteket tapasztalt vagy pozitív volt a teszteredménye; ugyanígy abban az esetben is, ha a mérkőzést megelőző 14 napon belül fertőzött személlyel közeli kontaktban volt. Szintén tilos a stadion látogatása a nemzetközi beutazók számára előírt 10 napos házi karantén időtartama alatt. A Magyarországról történő beutazás mindenkori feltételeiről a londoni nagykövetség honlapján keresztül, vagy közvetlenül a brit kormányzati oldalon tájékozódhatnak. A brit hatóságok felhívták a figyelmet, hogy a határrendészeti szervek meg fogják tagadni azoknak a beléptetését, akik olyan meccsre érkeznek, amelynek az időpontjáig már nem tudják letölteni a 10 nap karantént. Kivételt képeznek, akik a ’Test to release’ programban vesznek részt, amelynek keretében egy beutazást követő harmadik teszttel 5 napra lehet rövidíteni a karanténidőszakot. Ebben az esetben mindhárom tesztet le kell foglalni már az indulás előtt és a beutazáshoz kitöltendő ’passenger locator formon’ is fel kell tüntetni, hogy az utas a ’Test to relase’ programban fog részt venni. A járványügyi szabályok betartásának fokozott ellenőrzése miatt a határon megnövekedett várakozási időre is számítani kell. Megjegyezzük, hogy a beutazási szabályok tekintetében kizárólag a hivatalos brit honlapok tekinthető hiteles forrásnak, ezért elengedhetetlen a közvetlen tájékozódás. 

A stadionon belül csak érintésmentes fizetésre van lehetőség, készpénz nem használható. 

Közlekedés az EB ideje alatt:

A Wembley Stadion a londoni 4-es közlekedési zónában helyezkedik el, és a közelében 3 tömegközlekedési csomópont is található.

 • Wembley Park metrómegálló (800 méterre a stadiontól)
  Jubilee (szürke) és a Metropolitan (lila) metróvonalak is megállnak ebben a megállóban
 • Wembley Stadium vasútállomás (300 méterre a stadiontól) 
  Vonatokkal lehet eljutni ebbe a megállóba
 • Wembley Central metrómegálló (15-20 perc sétára a stadiontól) 
  Bakerloo (barna) és Overground (narancssárga) metróvonalaknak találhatóak itt megállói

Felhívjuk a figyelmet, hogy a stadion nem fog parkolót biztosítani azok számára, akik saját autóval kívánnak érkezni. Kihelyezett taxi állomás azonban lesz a stadion területén. 

A mérkőzések napján nagymértékű lezárások várhatóak, ezért elsősorban a tömegközlekedést javasolják a stadion megközelítésére.

Ajánlott letölteni a „CityMapper” alkalmazást mobiltelefonra, amely segíti a tájékozódást a londoni tömegközlekedésben.

Egészségügyi ellátás: 

Rövid távú beutazás előtt mindenképpen javasolt utazási egészségügyi biztosítást kötni, amely kiterjed az utazás során esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátások teljes körére. Az utazás során feltétlenül tartsa magánál az alapbetegség(ek)ről és állandó gyógyszerekről szóló angol nyelvű igazolást. 

Bizonyos esetekben az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC) továbbra is használható az Egyesült Királyságban sürgősségi ellátás fedezésére, azonban erről előzetesen (utazás előtt) meg kell győződni a magyar Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK). Bővebb tájékoztatást (angol nyelven) az alábbi honlapon olvashatnak. 

Az államilag finanszírozott orvosi és egészségügyi szolgáltatásokat az Egyesült Királyságban az NHS (National Health Service), Angliában az NHS England biztosítja. Egészségügyi problémák /kérdések esetén (ide értendő a koronavírussal kapcsolatos esetek is) az NHS-hez kell fordulni. Ha sürgős orvosi segítségre vagy tanácsra van szüksége, a 111-es számot hívhatja. Ha életveszélyes helyzetbe került és/vagy mentőre van szüksége, hívja a 999-et! COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos kérdésekkel (beleértve, ha tüneteket észlel, és tesztre van szüksége), akkor a 119-et hívhatja.

A mindenkori járványhelyzettel, kapcsolódó közegészségügyi korlátozásokkal kapcsolatos információk a https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/ honlapon érhetők el. Tesztelési lehetőségekről itt tudnak tájékozódni: https://www.gov.uk/get-coronavirus-test 

Általánosságban véve javasolt az ’NHS Covid-19’ telefonos alkalmazás letöltése, mivel a kontaktuskutatás megkönnyítése érdekében a legtöbb nyilvános helyen előírják a bejelentkezést. Az Egyesült Királyságban egyelőre nem létezik a magyarhoz hasonló védettségi igazolvány, így a beoltottsághoz vagy lezajlott fertőzéshez kapcsolódó mentességek sem.

Mit szabad, mit nem közterületen: 

Kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön, vendéglátó egységekben, és az üzletekben, amely alól a teljes beoltottság, vagy lezajlott fertőzés sem mentesít. Javasoljuk az Angliára vonatkozó mindenkori COVID-19 előírások nyomon követését a hivatalos brit kormányzati honlapon.

Londonban a közterületen történő alkoholfogyasztás szabályozása a kerületi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, így nem mindenhol megengedett. A tömegközlekedési eszközökön egész Londonban tilos az alkoholfogyasztás. Mindemellett az alábbi szabályokra szeretnénk felhívni a figyelmet

 • drogok birtoklása tilos, árusításuk fokozottan büntetendő
 • általános utazási szabályok betartása kötelező 
 • sátorozás, nyílt tűzgyújtás és szemetelés a parkokban tilos
 • hangos éneklés, zajongás 23 óra után tilos
 • közterületi tárgyakra, szobrokra felmászni, szökőkutakban fürdeni tilos
 • bárminemű rongálás, pirotechnikai eszközök, szúró tárgyak, fegyverek birtoklása büntetendő
 • agresszív magatartás, fizikai és verbális erőszak, faji vagy nemi identitáson alapú inzultus büntetendő
 • szurkolói csoportok közötti „párbaj” tilos
 • jegyek feketepiaci adásvétele büntetendő

Stadion-beléptetésre vonatkozó előírások: 

Belépés a minden egyes jegyre előre kijelölt 30 perces időintervallumban lehetséges, a megadott beléptető kapun. Az adott mérkőzésre indulás előtt javasolt ellenőrizni, hogy rendelkezésre áll-e a mobil belépőjegy, egy személyazonosításra alkalmas igazolvány (útlevél vagy személyi igazolvány), továbbá az arcmaszk. Utóbbiból célszerű egy tartalékot is betenni. Kérik a látogatókat, hogy az érkezésüket úgy tervezzék, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a szükséges biztonsági és egészségügyi ellenőrzésekre (a stadionba belépést megelőzően testhőmérséklet-ellenőrzés történik).

A stadionba kizárólag egy A4-es lapnál (21x30cm) nem nagyobb méretű táskát engedélyeznek bevinni; ezt mindenképpen javasoljuk előzetesen ellenőrizni. Amennyiben a néző saját kézfertőtlenítőt vinne magával, az maximum 50 ml-es kiszerelésű lehet. A bevihető zászlók és bannerek mérete maximum 2,0 x 1,5 méter lehet, a rugalmas zászlórudak maximálisan 1 méter hosszúak és 1 cm átmérőjűek lehetnek. A stadionba nem vihető be professzionális fényképezőgép (kivéve sajtóigazolvánnyal), esernyő, ill. étel és ital sem.

Megjegyzés: A Wembley Stadionban tartandó első két meccs (június 13. és 18.) alkalmával a külföldről érkezőktől az általános beutazási feltételeken (karantén-és tesztelési kötelezettség) túl egy további, kapunyitást megelőző 48 órában készült negatív ’Lateral Flow’ teszteredményt kérnek. Ezt két oltással kiválthatják azok, akik az Egyesült Királyságban kapták meg az oltást. További részletek a tesztkövetelményről a gov.uk oldalon olvashatók. Elképzelhető, hogy a többi meccs esetében  is szükséges lesz egy negatív COVID-19 teszt a mérkőzésen való részvételhez, erről csak az időponthoz közeledve, az akkori járványhelyzettől függően várható döntés.  

2021. 06. 11.
Labdarúgó-Európa Bajnokság - Glasgow

Helyszín: Glasgow, Hampden Park

Tervezett mérkőzések:

 • 2021. június 14. péntek, helyi idő szerint 14:00 óra
  D csoport: Skócia-Csehország 
 • 2021. június 18. péntek, helyi idő szerint 17:00 óra
  D csoport: Horvátország-Csehország 
 • 2021. június 22. kedd, helyi idő szerint 20:00 óra
  D csoport: Csehország-Skócia 
 • 2021. június 29. kedd, helyi idő szerint 20:00 óra
  1E - 3A/B/C/D 

Biztonsági intézkedések és rendvédelmi előírások:

Hampden Park 12 000 nézőt enged majd be a mérkőzésekre, ez a teljes kapacitás kb. 25 százaléka. A stadionba való belépéshez nem kérik negatív COVID-teszt bemutatását, a helyszínen tesztelésre sem biztosítanak lehetőséget.

A nézőktől elvárják, hogy látogatásuk során a rájuk vonatkozó magatartási kódexhez tartsák magukat.

A stadionban kötelező a szájat és orrot takaró védőmaszk folyamatos használata; a látogatóknak javasolják, hogy szükség esetére tartalék maszkkal is készüljenek. Amennyiben valamely néző egészségügyi okból mentesül a kötelező maszkhasználat alól, úgy kötelező az erről szóló orvosi igazolást magánál tartani és kérésre bemutatni. A stadionon belül 1,5 méteres távolságtartást kérnek a nézőktől. Kizárólag azokat a székeket lehet elfoglalni, amelyekre a foglalás szól. Kérik, hogy a kijelölt ülőhelyet a lehető legkevesebbszer hagyják el a nézők; amennyiben ez feltétlenül szükséges, úgy a kihelyezett iránymutatásoknak megfelelően közlekedjenek.

A kézfertőtlenítésre kérnek kiemelt figyelmet fordítani, ennek érdekében több száz fertőtlenítő állomást is elhelyeznek a nézők számára. A nézőktől kérik, hogy mellőzzenek minden nem szükséges, szoros fizikai kontaktot (pl. kézfogás, ölelés, stb.).

Tilos a mérkőzések látogatása abban az esetben, ha a mérkőzést megelőző 14 napon belül a látogató COVID-19 fertőzésre utaló tüneteket tapasztalt vagy pozitív volt a teszteredménye; ugyanígy abban az esetben is, ha a mérkőzést megelőző 14 napon belül fertőzött személlyel közeli kontaktban volt. Tilos továbbá a stadion látogatása a nemzetközi beutazók számára előírt 10 napos házi karantén időtartama alatt. A Magyarországról történő beutazás mindenkori feltételeiről a londoni nagykövetség honlapján keresztül, vagy közvetlenül a vonatkozó skót honlapokon tájékozódhatnak. Felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazási szabályok tekintetében kizárólag a hivatalos skót honlapok tekinthetők hiteles forrásnak, ezért elengedhetetlen a közvetlen tájékozódás. 

A stadionon belül csak érintésmentes fizetésre van lehetőség, készpénz nem használható.

Közlekedés az EB ideje alatt:

A stadion megközelítésére elsősorban a gyalogos közlekedést (ennek kapcsán dedikált útvonalakat jelölnek ki), illetve a tömegközlekedést javasolják. A glasgowi jeggyel rendelkező nézők jogosultak ingyenesen igénybe venni az UEFA EURO 2020 alkalmazáson keresztül elérhető utazási kártyát (Matchday Travelcard), mellyel a mérkőzés napján egyes tömegközlekedési eszközöket ingyenesen vehetnek igénybe. Ezzel kapcsolatban további információk az alábbi weboldalon érhetőek el. 

A mérkőzések napján nagymértékű lezárások várhatóak, így az autóval vagy taxival való közlekedést nem javasolják; a rendezvény alatt Hampden Park főszabály szerint nem biztosít parkolóhelyeket a nézők számára. 

Egészségügyi ellátás:

Rövid távú beutazás előtt mindenképpen javasolt utazási egészségbiztosítást kötni, amely kiterjed az utazás során esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátások teljes körére. Az utazás során feltétlenül tartsa magánál az alapbetegség(ek)ről és állandó gyógyszerekről szóló angol nyelvű igazolást. 

Bizonyos esetekben az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC) továbbra is használható az Egyesült Királyságban sürgősségi ellátás fedezésére, azonban erről előzetesen (utazás előtt) meg kell győződni a magyar Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK). Bővebb tájékoztatást (angol nyelven) az alábbi honlapon olvashatnak.

A skóciai egészségügyi szolgáltató által üzemeltetett COVID-19 helpline az alábbi telefonszámon érhető el: 00 44 800 028 2816

Azok számára, akik COVID-19 tüneteket tapasztalnak, az NHS Scotland dedikált honlapot hozott létre a tüneteik ellenőrzésre; ugyanígy számos tesztelési lehetőség áll rendelkezésre: https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-getting-tested/pages/covid-symptoms/ 

Amennyiben fertőzés gyanúja merül fel, de nem tapasztalnak tüneteket, úgy az alábbi tesztelési lehetőségek érhetőek el Glasgow közelében: https://www.nhsggc.org.uk/your-health/health-issues/covid-19-coronavirus/for-patients-the-public/asymptomatic-test-facilities/#

Általánosságban véve javasolt a ’Protect Scotland’ alkalmazás letöltése. Az Egyesült Királyságban egyelőre nem létezik a magyarhoz hasonló védettségi igazolvány, így a beoltottsághoz vagy lezajlott fertőzéshez kapcsolódó mentességek sem.

Mit szabad, mit nem közterületen:

Kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön, vendéglátó egységekben és az üzletekben is, mely alól a teljes beoltottság vagy lezajlott fertőzés sem mentesít. A Glasgowra vonatkozó COVID-19 előírások a város aktuális besorolási szintjéhez igazodva változhatnak (jelenleg „level 3” besorolás, június 5-től „level 2” besorolás), így javasoljuk a helyi előírások folyamatos nyomon követését a skót kormányzat hivatalos tájékoztatási honlapján

A vonatkozó besorolási szinteket az irányítószám alapján is lehetséges ellenőrizni: https://www.gov.scot/check-local-covid-level/ 

Glasgowban közterületen tilos alkoholt fogyasztani. Mindemellett az alábbi szabályokra szeretnénk felhívni a figyelmet:

 • drogok birtoklása tilos, árusításuk fokozottan büntetendő
 • általános utazási szabályok betartása kötelező  
 • a közlekedési szabályok betartásának (így sebességkorlátozás ill. alkoholszint limit) szigorú ellenőrzése várható
 • sátorozás, nyílt tűzgyújtás és szemetelés a parkokban tilos
 • hangos éneklés, zajongás 23 óra után tilos
 • közterületi tárgyakra, szobrokra felmászni, szökőkutakban fürdeni tilos
 • bárminemű rongálás, pirotechnikai eszközök, szúró tárgyak, fegyverek birtoklása büntetendő
 • agresszív magatartás, fizikai és verbális erőszak, faji vagy nemi identitáson alapú inzultus büntetendő
 • tiltott szimbólumok, zászlók megjelenítése tilos
 • szurkolói csoportok közötti „párbaj” tilos
 • jegyek feketepiaci adásvétele büntetendő

A szurkolói zóna (Glasgow Green) a városközpontban található. A belépés ingyenes, de előzetes jegyváltáshoz kötött: https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/event-guide/glasgow/uefa-festival/fan-zone/

A szurkolói zónára vonatkozó COVID-előírások és további részletek itt érhetőek el: https://euro2020.scottishfa.co.uk/fan-zone/

Stadion-beléptetésre vonatkozó előírások: 

Belépés a minden egyes jegyre előre kijelölt 30 perces időintervallumban lehetséges, a megadott beléptető kapun. A belépőjegy mellett útlevél/személyazonosító igazolvány és az arcmaszk meglétét is ellenőrzik. A beléptető kapuk főszabály szerint 3 órával korábban nyitnak. Kérik a látogatókat, hogy az érkezésüket úgy tervezzék, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a szükséges biztonsági és egészségügyi ellenőrzésekre (a stadionba belépést megelőzően testhőmérséklet-ellenőrzés történik). A stadionba való belépéshez nem kérik oltási igazolás vagy negatív COVID-teszt bemutatását, a helyszínen tesztelésre sem biztosítanak lehetőséget.

A stadionba kizárólag egy A4-es lapnál (21x30cm) nem nagyobb méretű táskát engedélyeznek bevinni; ezt mindenképpen javasoljuk előzetesen ellenőrizni. Amennyiben a néző saját kézfertőtlenítőt vinne magával, az maximum 50 ml-es kiszerelésű lehet. A bevihető zászlók és bannerek mérete maximum 2,0 x 1,5 méter lehet, a rugalmas zászlórudak maximálisan 1 méter hosszúak és 1 cm átmérőjűek lehetnek. A stadionba nem vihető be professzionális fényképezőgép (kivéve sajtóigazolvánnyal), esernyő, illetve étel és ital sem.

A stadion ütemezett elhagyásának mikéntjével kapcsolatos információk egyelőre nem állnak rendelkezésre, arról jelenleg is folynak az egyeztetések. 

További hasznos linkek:

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Nagy-Britanniában a terrorfenyegetettség szintje jelentős (substantial), ami azt jelenti, hogy egy esetleges terrortámadás bekövetkezése „valószínű”. Ennek megfelelően az itt élőknek, illetve ide látogatóknak érdemes fokozott éberséget tanúsítaniuk, különösen a forgalmas helyeken, tömegrendezvényeken, és a rendőrséget tájékoztatni minden gyanús tevékenységről.      

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek! Kérjük, hogy a beutazási és tartózkodási feltételekkel kapcsolatos hivatalos információkért forduljon a hatáskörrel rendelkező budapesti brit nagykövetséghez

Beutazási feltételek:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében az Angliába és a Skóciába történő beutazást negatív covid-teszthez kötik. A mintavételnek az indulást megelőző három napon belül kell történnie, az eredményt akár már a légitársaság kérheti, de legkésőbb a  brit határőrségnek be kell mutatni. A részletszabályokat a fenti linkekre kattintva olvashatják. A beutazást megelőző teszt kötelező elvégzése mellett a beutazást megelőző 48 órán belül a tervezett tartózkodással kapcsolatban ki kell tölteni egy online adatlapot. Az Egyesült Királyság a külföldről beutazók részére 10 napos kötelező karantént ír elő. Fontos, hogy az  Angliába és a  Skóciába történő beutazást követően, a karantén második és nyolcadik napján további két COVID-tesztet kell elvégezni, szintén saját költségen. A pontos követelményeket a fenti linkek alatt találja. Külön felhívjuk a figyelmet, hogy a két tesztet ('home kit') még az indulást megelőzően, online le foglalni az erre a célra létrehozott brit foglalási honlapon keresztül (amennyiben a foglalási link nem működik, vagy valamiért nem boldogul az online foglalással, akkor a + 44 (0)1274726424-es brit segélyvonalat kell hívni; a magyar konzuli szolgálat nem illetékes a kérdésben!). Skócia esetében a tesztek lefoglalása a karanténhotel lefoglalásával egyszerre történik, szintén a fenti linken keresztül. A karanténhotel árában a két teszt ára már benne foglaltatik. A karanténszabályokról a lenti II. pontban adunk bővebb tájékoztatást. A lefoglalt tesztcsomagokat beutazást követően adják át (Skócia esetében a karanténhotelben). A mintavételt mindenkinek magának kell elvégeznie a megadott napokon, vagyis emiatt a karantént sem szükséges elhagyni. A foglaláshoz Anglia és Skócia esetében is ugyanazt az online foglalási felületet kell használni, de a részletszabályok eltérnek, ezért kérjük, hogy további információkért kattintsanak a fenti linkekre attól függően, hogy Angliába vagy Skóciába kívánnak beutazni. Az Angliába beutazóknak lehetősége van arra, hogy 5 nap után magánúton teszteltessék magukat, és a negatív eredmény birtokában elhagyják a karantént. Ez nem érinti a beutazást követő 8. napon esedékes tesztet, amit továbbra is el kell végezni. Egyelőre Skócia, Wales és Észak-Írország nem vezetett be hasonlót. További mentességekre jogosult személyi körök felsorolásáért Anglia esetében kattintson ide és ide, Skócia esetében pedig ide. A brit beutazási- és karanténszabályokkal kapcsolatosan a  budapesti brit nagyköveteség tud további információval szolgálni.

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

További információt az alábbi linken talál:  

IGEN


https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel  

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig 
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig  
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Felhívjuk az Egyesült Királyságba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben olyan úti okmánnyal (útlevél vagy személyi igazolvány) kívánnak beutazni az országba, amelynek elvesztését/eltulajdonítását egyszer már bejelentették a magyar hatóságoknak, a megtalálását viszont elmulasztották jelezni, akkor a határon való belépéskor problémáik adódhatnak. Ezért nyomatékosan kérjük, hogy - a 101/1998. (V. 22.) Korm. rendelet 24 § (6) bekezdésének megfelelően – az elveszettnek hitt úti okmányok megtalálásáról is szíveskedjenek értesíteni az útlevélhatóságot, és elvesztés miatt letiltásra került úti okmánnyal senki se induljon útnak!

Az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz nem javasoljuk a régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány használatát. Tapasztalataink szerint egyes légitársaságok nem veszik fel a fedélzetre a személyi igazolvánnyal rendelkező utasokat, ezért a zökkenőmentes határátkelés érdekében a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is javasolja az útlevél használatát. A brit hatóságok külön is felhívták a figyelmet arra, hogy a régi fajtájú, azaz csak magyar nyelven kiállított személyi igazolvány használatát nem ajánlják. Ennek kapcsán arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a légitársaságokkal kétség esetén az utazás megkezdése előtt mindig célszerű egyeztetni a légitársaság által elfogadott úti okmányokról!

2020. december 31-én megszűnt a szabad mozgás az Egyesült Királyság és az EU között, és 2021. január 1-jén az Egyesült Királyság a 6 hónapot meghaladó tartózkodásokra pontalapú bevándorlási rendszert vezetett be. Legfeljebb 6 hónapig tartó beutazás esetén továbbra is vízum nélkül tartózkodhatnak a magyar (és uniós) állampolgárok az Egyesült Királyságban. 2021. október 1-ig minden uniós polgár számára megmarad továbbá a személyi igazolvánnyal történő beutazás lehetősége. Tipikus vízummentes beutazási célok közé tartozik a turizmus, a családlátogatás, az üzleti találkozó, a konferencián való részvétel vagy akár a 6 hónapot meg nem haladó időtartamú tanulás. Munkavállalásra azonban nincs lehetőség a vízummentes tartózkodás keretében. Külön felhívjuk a figyelmet, hogy ha valaki 2021. július 1-jén vagy azt követően házasságkötési (vagy élettársi kapcsolat létesítése) céljából utazik az Egyesült Királyságba, annak 6 hónapot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén is vízumot szükséges igényelnie (marriage visitor visa) a beutazás előtt. 

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a kiskorú nem szülői kísérettel érkezik az Egyesült Királyságba, vagy utazik el onnan, továbbá ha kétség merül fel afelől, hogy a gyermeket kísérő felnőtt a kiskorú szülője (pl. különbözik a családnevük), a határőrség kérdéseket tehet fel a gyermekhez fűződő kapcsolatra vonatkozóan. Mielőtt a gyermeket beengednék az Egyesült Királyság területére, a határőrök mindent megtesznek annak érdekében, hogy tisztázzák a kiskorút kísérő, vagy őt váró felnőtteknek a gyermekhez fűződő kapcsolatát.  A határőrség mindezt igyekszik a lehető leggyorsabban és legdiszkrétebben végezni, nem késleltetve ezzel az érintettek utazását. 

A fentiek alapján a határőrség azt javasolja, hogy a gyermekkel fennálló kapcsolat bizonyítására a kísérő felnőtt vigye magával a megfelelő okiratokat. Nincsen tehát kötelező jogszabályi előírás sem a kapcsolat bizonyítására, sem annak formai és tartalmi követelményeire vonatkozóan, mindez pusztán javaslat, ami mindenképpen megkönnyíti a beutazást. 

Bizonyítékul szolgálhat többek között:

 • születési anyakönyvi kivonat másolata;
 • házassági anyakönyvi kivonat másolata, válást kimondó határozat, gyámhatósági határozat stb;
 • a szülők hozzájáruló nyilatkozata, amely tartalmazza a szülők elérhetőségét és adatait (egyéb formai követelményt nem támasztanak).

Megjegyzés: természetesen a fent említett dokumentumokat célszerű angol nyelvű fordítással ellátni, a hiteles fordítás megléte azonban nem követelmény. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát az alábbi oldalon talál >> 

Vízum:

További részletek fentebb a "Beutazási feltételeknél" olvashatók.

Házikedvencek beutazása:

Kérjük, hogy a kérdéssel forduljon állatorvosához! További információ a NÉBIH honlapján található: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A BREXIT vámeljárással kapcsolatos hatásairól az illetékes magyar (NAV) és brit (HMRC) hatóságokhoz lehet fordulni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Tudnivalók az országról

Tájékoztató fuvarozók részére az Egyesült Királyságba való beutazás során felmerülő problémákról - tiltott határátlépők szállításának elkerülése:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fuvarozók jelzései alapján magyar kamionsofőrök Franciaországból az Egyesült Királyságba való belépésük során gyakran szembesülnek azzal, hogy a járművükbe illegális migránsok rejtőznek el, és próbálnak ily módon belépni az Egyesült Királyság területére. Ezekben az esetekben a brit hatóságok azonnal eljárást indítanak, a kamiont lefoglalják, a sofőröket pedig sok esetben őrizetbe veszik, amíg nem tisztázzák magukat az illegális migráció elősegítésének vádja alól. Más esetekben a sofőrt elengedik ugyan, de nagy összegű bírság kifizetésére kötelezik a cégeket. A konzuli szolgálat az ilyen esetekben érdemben segíteni, az eljárásba beavatkozni, jogi képviseletet ellátni nem tud, szeretnénk azonban felhívni honfitársaink figyelmét a jelenségre, illetve arra, hogy milyen megelőző intézkedéseket tehetnek, és mire kell számítaniuk egy esetleges eljárás megindítása esetén. 

Tiltott tárgy birtoklása:

Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban a kés, fegyver, CS gáz, egyéb veszélyes anyag vagy fegyvernek minősülő tárgy birtoklása bűncselekménynek minősül, ezért kérjük, hogy az országba való beutazáskor, az onnan való kiutazáskor és az ottlétük  alatt is tartózkodjanak az ilyen jellegű eszközök birtoklásától! Tiltott tárgy birtoklása esetén a brit hatóságok azonnal eljárást indítanak, ami letartóztatással és szabadságvesztés büntetéssel is végződhet.

Közlekedés:

Mind gépjárművel, mind gyalogosan közlekedő állampolgárainknak számolniuk kell azzal, hogy az Egyesült Királyságban az út bal oldalán közlekednek az autók. Jobb/balkéz-szabály a helyi közlekedésben nem létezik. Körforgalomban az óramutató járásának megegyező irányban halad a forgalom, itt jobbról kell elsőbbséget adni. A körforgalom sokszor többsávos, erre külön kell ügyelni. Az Egyesült Királyságba rövid időre látogatók a magyar jogosítvánnyal vezethetnek, azonban ha a tartózkodást hosszabb időre tervezik, le kell cserélni brit jogosítványra.

A gépkocsival érkező turistáknak azt ajánljuk, hogy London belső kerületeit mindenképpen kerüljék el a zsúfoltság, illetve a parkolási nehézségek miatt. A metró hálózata a főváros jelentős területét lefedi. A jegyek a budapesti metrótól eltérően nem egy vonalra, hanem zónákra érvényesek, a zónán belüli átszállás lehetőségével. Hosszabb tartózkodás vagy a metró rendszeres igénybevétele esetén tanácsos napi vagy heti jegyet vásárolni, vagy ún. Oyster kártyát kiváltani, amellyel a metrón és az autóbuszon, illetve a vonaton is kényelmesen és egyszerűen lehet az utazási szolgáltatást igénybe venni. A jegyet ugyancsak helyettesíti az érintéses bankkártya (contactless/paypass/érintőkártya), vagy az Apple Pay, Android Pay mobil applikációk.

Az Oyster kártya különféle értékben kiváltható, majd újabb összeggel feltölthető mágneses érintőkártya, amellyel a metrón az utazás megkezdésekor és befejezésekor a megjelölt pontokon kell be- illetve kijelentkezni. Az autóbuszokon a felszálláskor kell a kártyát érvényesíteni. Bővebb információ angolul: (www.tfl.gov.uk.com)

Felhívjuk a figyelmet, hogy a koronavírus járvány miatti korlátozások a városi és helyközi tömegközlekedést is érintik, ami miatt kimaradó járatokra, illetve a normál menetrendhez képest jelentős csúszásokra lehet számítani. 

Időjárás:

A szigetország időjárása közismerten változékony, az eső és a napsütés akár többször is válthatja egymást ugyanazon a napon. Az esős napok száma a korábbiakhoz képest a fővárosban érezhetően csökken. London környékén évente csak egy-két éjszaka fagy, s a két-három alkalommal leeső csekély mennyiségű hó sem marad meg egy napnál tovább.

Ünnepek:

Sajátságos munkaszüneti nap az ún. „bank holiday”, amikor a bankok, közhivatalok és üzletek nagy része zárva tart. Az angliai munkaszüneti napok pontos felsorolását - beleértve a magyar munkaszüneti napokat is - a nagykövetség honlapján a konzulátus ügyfélfogadási rendjénél találhatják meg.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában már egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az Egyesült Királyságban területenként eltérő mértékben, de továbbra is az egész országban jelen van az új koronavírus (COVID-19), az új megbetegedések száma folyamatosan magas. A 2020 decemberében és az azóta beazonosított új variánsok az eddiginél gyorsabban terjednek.

A járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, ezért a pontos fertőzöttségi adatokról, és érvényben lévő védelmi intézkedésekről az alábbi linkek segítségével célszerű tájékozódni.

Az egészségügyi ellátás színvonala rendkívül változó, abban nagyon nagy minőségi eltérések tapasztalhatók. Amennyiben az egyesült királysági tartózkodás során felmerül az orvosi ellátás szükségessége, közvetlenül a tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi szolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot, az alábbiak szerint:

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépését (2021.12.31.) követően, rövid távú beutazás előtt mindenképpen javasolt utazási egészségbiztosítást kötni, amely kiterjed az utazás során esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátások teljes körére. Különösen fontos ez, ha valamilyen meglévő betegsége van. Ilyenkor meg kell arról győződni, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő kezelésekre is kiterjed a megkötött biztosítás. Az utazás során feltétlenül tartsa magánál az alapbetegség(ek)ről és állandó gyógyszerekről szóló angol nyelvű igazolást. 

Bizonyos esetekben az európai egészségbiztosítási kártya (EHIC) továbbra is használható az Egyesült Királyságban sürgősségi ellátás fedezésére, azonban erről előzetesen (utazás előtt) meg kell győződni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK). Bővebb tájékoztatást (angol nyelven) a GOV.UK oldalon olvashatnak.  

Sürgősségi elérhetőségek: 

 • Rendőrség: 999 vagy 112 (vészhelyzeti telefonszámok, ingyenesen hívhatók); 101 (ez utóbbi telefonszámon az illetékes rendőrőrshöz való kapcsolás kérhető)
 • Áldozatvédelmi segélyvonal: 08081689111
 • Mentők: 999 vagy 112 (vészhelyzeti telefonszámok, ingyenesen hívhatók); 111 
 • Tűzoltók: 999

Egyéb tájékoztatók:

Munkavállalással, huzamos tartózkodással, a Brexittel kapcsolatos információkért kérjük, látogasson el a nagykövetség honlapjára >>