Európa

Mai napon is érvényes: 2020.10.23.  

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Berlin 
Főkonzulátus München, Stuttgart, Düsseldorf

Aktuális:

2020. 10. 22.

2020. 10. 22. napján a német Robert-Koch-Intézet rizikóterületté nyilvánította Heves, Somogy és Zala megyét. A szabályok 2020. október 24- 00:00-tól hatályosak.

Jelenleg a következő közigazgatási egységek számítanak rizikóterületnek: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém, Zala. A Németországba történő beutazás szabályai a rizikóterületekről megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott szabályokkal.

A karanténelőírások tartományonként eltérőek lehetnek, kérjük előzetesen minden esetben tájékozódjanak a tartományi rendelkezésekről az illetékes egészségügyi hatóságnál.

Főszabály szerint – a német Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása alapján - azon személyeknek, akik a Németországba utazást megelőző 14 napban rizikóterületen tartózkodtak, 14 napos házi karanténba kell vonulniuk.

Beutazást követően lakóhelyre/tartózkodási helyre kell utazni és felvenni a kapcsolatot az illetékes egészségügyi hatósággal. A lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes egészségügyi hatóság elérhetőségét itt találják: https://tools.rki.de/PLZTool/

A rizikóterületről történő beutazást követő 14 napon belül kötelező a koronavírus-tesztet elvégeztetni. A beutazók a beutazást követő 10 napon belül kérésükre ingyenesen végeztethetik el a tesztet, ehhez személyazonosító igazolvány és Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatása szükséges. Ezen lehetőség igénybevételéhez időpontot kell foglalni a következő telefonszámon: 116 117 (hotline).

A rizikóterületek listáját itt találja: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html?nn=13490888

Mentesül a németországi tesztelési és karanténkötelezettség alól az a személy, aki 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 teszteredménnyel rendelkezik, és ezt a német hatóságnak bemutatjan (kivéve, ha az utazási cél szerinti német tartományi rendelkezés ettől szigorúbb szabályt állapít meg).

A karanténszabályokat megszegők akár 25.000 EUR pénzbírsággal is számolhatnak.

Abban az esetben, ha valaki a beutazáskor vagy azt követően tüneteket észlel magán, köteles azonnal jelentkezni az illetékes egészségügyi hatóságnál.

A karanténszabályok alól általánosan mentesülnek a tranzitáló utasok. További kivételeket állapíthatnak meg az utazási cél helye szerinti tartományi rendelkezések.

Idegennyelvű részletes tájékoztatót és a kitöltendő nyomtatványt itt találja: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/merkblatt-aussteigekarte.html

Bővebb információ a karanténkötelezettségről: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/faq-tests-einreisende.html#c18624

Németország egész területén, minden tartományban elterjedt a koronavírus. A leginkább érintett tartományok Észak-Rajna-Vesztfália, Bajorország, Baden-Württemberg, Alsó-Szászország, Hessen és Berlin. Kérjük, hogy németországi tartózkodásuk idején is működjenek együtt a hatóságokkal a járvány hatásainak csökkentése érdekében.

Németország június 15- én megszüntette a járványügyi helyzettel kapcsolatos belső határellenőrzést minden szárazföldi határszakaszán, valamint a Schengen-térségen belüli légiforgalomban. Így tehát Magyarország, a további EU-tagállamok, Izland, Norvégia, Liechtenstein, illetve az Egyesült Királyság és Svájc állampolgárai, valamint a szűkebb értelemben vett családtagjaik (házastárs, gyermek) beutazhatnak  Németországba. Ugyanígy beutazhatnak továbbá azon harmadik országok állampolgárai is, akik a felsorolt államok valamelyikében állandó tartózkodásra jogosultak. 

Július 02-ától korlátozás nélkül beutazhatnak további 8 harmadik országból: Ausztrália, Georgia, Kanada, Montenegró, Új-Zéland, Thaiföld, Tunézia, Uruguay, valamint viszonosság esetén további 3 országból: Japánból, Dél-Koreából és Kínából. A beutazási szabályok esetén a kiindulási ország, és nem az állampolgárság az irányadó. 

Fenti országokon kívüli harmadik országból továbbra is csak meghatározott személyi kör, illetve csak alapos okkal léphetnek be Németország területére. A nyomós indok meglétét a német hatóságok a határátlépés alkalmával ellenőrzik.

A német-osztrák határszakaszon továbbra is fennmarad az illegális migráció kiszűrését célzó szúrópróbaszerű ellenőrzés.

A Németországi beutazási, és karanténrendelkezések aktuális szabályairól itt tájékozódhat: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html#doc13738352bodyText3 

Figyelem: azon személyeknek, akik beutazhatnak Németország területére, figyelembe kell venniük az utazásuk célját képező német tartomány karantén szabályait!

Karantén szabályok: Németországban minden tartomány külön szabályozza, hogy a beutazást követően mely személyeknek kötelező karanténba vonulnia. A tartományok közös megállapodása értelmében azonban egységes szabály, hogy csak akkor kell karanténba vonulni, ha az érintett személy a Németországba történő beutazását megelőző 14 napban a Robert Koch Intézet által meghatározott rizikóövezetben tartózkodott. Egységes kivétel, hogy a karantén kötelezettség nem vonatkozik azon személyekre, akik tranzitálnak, azaz átutaznak Németországon. Nem számít rizikóterületről beutazásnak az az eset, amikor a rizikóterületen csak átutaznak, és nem tartózkodnak ott.

Németország tartományaiban eltérő szabályozás vonatkozik a társadalmi élet, ill. kapcsolattartás korlátozásának mértékére. Egységes szabály, hogy ahol lehetséges, ott kötelező a személyek közötti legalább 1,5 m-es távolság megtartása; tömegközlekedési eszközökön és üzletekben a maszkviselés kötelező; a szórakozóhelyek zárva tartanak, a vendéglők, kereskedelmi egységek viszont már megnyitottak. Utazása előtt javasoljuk az adott tartomány járványügyi rendelkezéseinek megismerését.

A Német Külügyi Hivatal által kiadott utazási tanácsokról itt tájékozódhat: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/covid-19/2296762  

Hasznos linkek: 

Legfontosabb információk és naponta aktualizált esetszámok a közegészségügyi Robert Koch Intézet honlapján: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/nCoV.html

Szövetségi Egészségügyi Minisztérium: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html

A német vasúttársaság (Deutsche Bahn) által kiadott tájékoztató:

https://www.bahn.de/p/view/mdb/tp/tp_frankfurt/mdb_308028_200227_merkblatt_cov_fahrgste_v1.pdf

Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung: www. infektionsschutz.de

Nemzeti Népegészségügyi Központ: https://www.nnk.gov.hu/

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Határellenőrzés
Felhívjuk a Németországba utazók figyelmét arra, hogy 2015 óta a szövetségi és a bajor rendőrség a közbiztonság megerősítése és az illegális bevándorlás megakadályozása érdekében fokozott határellenőrzést vezetett be az osztrák-német határ három közúti átkelőhelyén: A3-as autópálya Passau; A8-as autópálya Salzburg, és A93-as autópálya Kufstein.

A határellenőrzések kiterjesztése miatt a határon átkelőknek hosszabb várakozási időre kell számítaniuk. A kisebb átkelőhelyeken, továbbá a határmenti területeken szúrópróbaszerű, mélységi ellenőrzésekre kerül sor.

Terrorizmus, terrorista cselekmények

A közintézmények, emlékművek, idegenforgalmi látványosságok, vallási emlékhelyek, létesítmények, valamint a külföldi képviseletek védelme megfelelő.

Utazási korlátozás elrendelését nem tartjuk indokoltnak, azonban nyomatékosítjuk, hogy Németországban is ajánlatos a kellő körültekintés a tömeges (pl. sport- vagy kulturális) rendezvényeken, sűrűn látogatott helyeken. Javasoljuk a Berlinben (főként az Alexanderplatz – Pariser Platz/Brandenburgi Kapu – Großer Stern (Siegessäule) közötti területeken (Berlin-Mitte) különösen gyakran) rendezett politikai jellegű demonstrációk elkerülését.

Bűnözés

Németország alapvetően biztonságos országnak minősül. A nagyobb városokban, idegenforgalmi látványosságok helyén (nem számottevő mértékben) előfordul a zsebtolvajlás, lopás, igen ritkán rablás, vagy a csalás egyes formái (pl. „itt a piros, hol a piros” játék vagy a hitelkártya-csalás).  

Szeretnénk felhívni a figyelmet az ún. útitárskereső szolgáltatások igénybevételének, az arra történő regisztrációnak a biztonsági kockázataira. Az online felületen regisztráló gépkocsivezetők - ellenérték fejében vagy anélkül - általuk ismeretlen személyeket szállítanak gépkocsijukban hosszabb távolságra, jellemzően külföldre. Az illegális migráció veszélyét figyelembe véve a Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a magyar állampolgárok figyelmét az ennek kapcsán kiközvetített utasok szállításában rejlő rizikóra, így többek között arra, hogy az ilyen központok által kiközvetített utasok illegális bevándorlók, vagy körözött bűnözők, kábítószercsempészek, stb. is lehetnek. Ilyen esetekben egy esetleges mélységi ellenőrzés során az őket szállító gyanútlan magyar állampolgár könnyen válhat embercsempészet, kábítószer-csempészet gyanúsítottjává, mert a szállított személyek által elkövetett bűncselekmény miatti büntetőeljárást az eljáró német hatóságok a gépkocsivezetőre is kiterjesztik.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
1) Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:    

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


Az utazás utolsó napjáig.
Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány (minden típusú):
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló megállapodás alapján (lásd) a magyar állampolgárok 3 hónapnál rövidebb időtartamú látogatás alkalmával jogosultak az egy évnél nem régebben lejárt magánútlevelükkel vagy személyi igazolványukkal is beutazni Németországba. Javasoljuk, hogy az utazás előtt azonban a légitársasággal, busztársasággal, utazási irodával tisztázza az utazó a lejárt úti okmány használatának lehetőségét!Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

A német szövetségi rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a németországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges. Magyar állampolgárok számára 2004. május 1-jétől teljesen megszűnt a vízumkötelezettség, függetlenül attól, mi a beutazás célja és mennyi annak időtartama.

Vám:

Házikedvencek beutazása:

www.bmel.de/DE/Tier/HausUndZootiere/Heimtiere/_Texte/Heimtierausweis.html 

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Németországban általában 5-10 fokkal hidegebb van, mint Magyarországon. Az időjárás (főként az őszi és téli időszakban) sokszor esős, enyhén szeles. Szélsőséges időjárásra nem kell számítani, bár az utóbbi időben többször előfordultak orkán erejű szelek, heves esőzések.

Biztosítás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás, valamint poggyászbiztosítás megkötése. Szükség esetén lehetőség van arra, hogy magyarországi hozzátartozó, ismerős a Western Unionon (www.posta.hu/WesternUnion_Penzkuldes) keresztül pénzt utaljon át a hazautazás és egyéb költségei fedezésére.

Közlekedés: Érvényes magyar vezetői engedéllyel (B kategória) Németországban is vezethet. 

A szárazföldi (közúti, vasút) közlekedést tekintve jól kiépített és karbantartott autópálya- és úthálózaton közlekedhetünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tilosban parkoló gépkocsikat leggyakrabban elszállítják, aminek költsége a bírsággal együtt igen magas.

Németországban nincs általánosan kötelező sebességkorlátozás az autópályákon (az ajánlott sebesség 130 Km/h), azonban gyakori a helyi (jól kitáblázott) korlátozás, melynek betartása kötelező, ellenkező esetben magas bírságokkal (súlyosabb esetben szigorúbb szabálysértési vagy büntetőeljárással) számolhatnak. A közúti forgalomban részt vevő gépjárművek, tehergépkocsik, buszok műszaki állapotát, a sebességhatárok és a pihenőidők betartását rendszeresen és szigorúan ellenőrzik, szabálytalanság esetén magas bírságot szabnak ki, továbbá számolni kell a javíttatás magas költségeivel is (a továbbhaladás súlyosabb műszaki hiányosság esetén csak a javítás után megengedett). A közúti ellenőrzés helyéről történő elvontatás, szakértői vizsgálat, javítás vagy esetleges magyarországi hazaszállítás jelentős költséggel jár és azt a tulajdonosnak, üzemben tartónak kell megfizetnie. Felhívjuk a figyelmet a Németországra is érvényes gépjármű-biztosítás, valamint az érvényes okmányok fontosságára (vezetői engedély, rendszám, forgalmi engedély). 

Eltűnt gyermekek felkutatása: A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Németországban az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző, a beutazás nem jelent megnövekedett biztonsági kockázatot. Az EU kártyáról szóló tájékoztatónkat itt találja. 

Általában a szükséges igazolások (nyomtatványok) hiányában is biztosítják az orvosilag feltétlenül szükséges akut, életmentő ellátásokat, de ebben az esetben a teljes költséget utólag a betegnek meg kell térítenie. Ezért különösen ajánlott a külföldi tartózkodás idejére érvényes, minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó utazási biztosítás előzetes megkötése.

Egyéb információ:

Németország Budapesti Nagykövetsége

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Berlin
Főkonzulátus Stuttgart
Főkonzulátus München
Főkonzulátus Düsseldorf