Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Osloban nagykövetség és konzuli hivatal, Stavangerben tiszteletbeli konzul

Aktuális:

2021. 04. 01.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a. Be lehet-e utazni az országba? 

Nem. Bővebben: „g.Esetleges kivételek” - pont.

b. Kell teszt? Igen 

Tesztelés az országba utazást megelőzően:

A beutazó hitelt érdemlő COVID-19 PCR-teszt vagy antigén gyorsteszt teszteredménnyel igazolja, hogy nem fertőzött. Az ezt igazoló teszt akkor elfogadható, ha maximum 24 órával készült az országba lépést megelőzően, illetve légiközlekedés igénybevétele esetén a repülőgép felszállását 24 órával megelőzően (átszállásos járat esetén az első repülőgép felszállási ideje az irányadó). Javasoljuk, hogy a teszteredményt igazoló tanúsítvány angol vagy norvég nyelvű legyen. Amennyiben Norvégiába átszállással utazik, javasoljuk a tranzitszabályok tanulmányozását is annak az országnak a vonatkozásában, ahol átszállni készül. (Részletszabályokért klikk ide)

A teszteredmény felmutatásának kötelezettsége alól mentesülnek a svéd-norvég ill. finn-norvég határon ingázók, a kritikus társadalmi funkciót betöltők, a 12 év alatti gyermekek, a nemzetközi árufuvarozásban igazoltan dolgozók és azok is, akik két hétnél nem régebbi dokumentációval igazolni tudják, hogy a covid-19 fertőzésen az utazást megelőző hat hónapban átestek. (Kivételek teljes listájáért klikk ide.)

Tesztelés az országba lépést követően:

A kötelező tesztelés a piros besorolású országokból érkezőkre vonatkozik (az országbesorolások friss listáját ld. itt) és beutazáskor a repülőtéren vagy egyéb határátkelőhelyen köteles annak alávetnie magát a beutazó és annak eredményét a helyszínen köteles megvárni. A beutazó karanténkötelezettsége természetesen a teszt eredményétől függetlenül fennál, amennyiben a beutazás célja nem az e.) pontban felsoroltak valamelyikének kategóriájába tartozik. 

 Értesítést csak a pozitív teszteredményről kap a beutazó.

A tesztkötelezettség alól kivételt élveznek többek között a 12 év alatti gyermekek, a határon ingázók és a távolsági közlekedés sofőrjei. Fontos, hogy főszabályként a beutazáskor elvégzett negatív eredményű teszt sem mentesíti a beutazót a karanténkötelezettség alól. 

c. Kell regisztrálni? Igen

Minden Norvégiába beutazó személynek, így a norvégiai lakosoknak is regisztrálnia kell nevét, elérhetőségeit, karanténhelyszínét és adott esetben munkáltatójának adatait. Az országba utazás előtt kitöltendő adatlap ide katttintva érhető el.

d. Oltási kötelezettség? Nincs.

Norvégia vakcinaútlevelet nem vezetett be. Más ország által kiállított vakcinaútlevél tartalma nem befolyásolja a karanténkötelezettséget. A beutazó karanténkötelezettsége a beutazási terület fertőzöttségi rátája alapján kerül meghatározásra. (Az területi besorolások friss listáját ld. itt.)

e. Karanténkötelezettség: Van 

A karantén időtartama főszabályként tíz nap. Március 29-től letöltése csak államilag kijelölt karanténhotelben lehetséges, amennyiben az országba utazó hitelt érdemlően nem igazolja, hogy Norvégiába az alábbi okok valamelyike miatt lép be:

  • munkavállalási céllal (munkáltató erről szóló norvég vagy angol nyelvű igazolása szükséges);
  • saját kiskorú gyermekkel kapcsolattartás céljából vagy gyermek születése miatt;
  • súlyos egészségügyi helyzete miatt utazó;
  • közeli hozzátartozó temetésén történő részvétel miatt;

A karanténhotel díja 500,-NOK/fő/éj (gyermek esetén 250,-NOK/gyermek/éj) melyet a beutazó köteles megfizetni. Bővebben információ ide kattintva olvasható.

Egyebekben a pár napos látogatásra vonatkozó szabályok megegyeznek a hosszútávú látogatásra vonatkozó szabályokkal és az országba utazás lehetősége eleve csak a g-jelű pontban felsorolt esetekben lehetséges. 

A karanténkötelezettség megsértését a hatóságok kiemelkedően magas pénzbírsággal és akár elzárással is büntethetik. A karanténkötelezettség alól mentesül, aki alacsony fertőzöttségű régióból (sárga jelölésű országok) utazik Norvégiába. Az erre és egyéb egészségügyi szabályokra vonatkozó részletszabályok ide kattintva érhetőek el. Az egészségügyi hatóság oldalán található tájékoztatás ide kattintva érhető el. A karanténra vonatkozó részletszabályok ezen és ezen az oldalon találhatóak.

Védettségi igazolványra vonatkozó szabályozás jelenleg nincs hatályban, ilyen igazolvány karanténmentességre nem jogosítja a beutazót.

További releváns információ található a „h. Kiutazás az országból” pont alatt.

f. Üzleti célú beutazás feltétele 

Nincs erre vonatkozó külön általános kivétel.

g. Esetleges kivételek: 

A vonatkozó szabályozás meghatároz bizonyos csoportokat, melyek kivételt képeznek a beutazási tilalom alól. A teljes lista ide kattintva érhető el, az alábbi egy példálozó felsorolás: 

1. norvég állampolgárok

2. norvégiai állandó bejelentett lakcímmel rendelkezők 

3. Gyermeke látogatására érkező külföldi. 

4. Norvégiai lakosok közeli hozzátartozói - házas- és élettársak, kiskorú gyermekek, ill. kiskorúak szülei. 

5. Külföldi sajtóorgánumok kiküldetésen lévő újságírói és munkatársai. 

6. Repülőtéri tranzitra érkező személyek. 

7. Hajók és repülők személyzete.

8. Kritikus társadalmi funkciókat betöltő személyek. 

9. Finnországból és Svédországból érkező és a norvég egészségügyi ellátásban dolgozó személyek. 

10. Különleges indokkal, pl. norvégiai lakossal szemben speciális gondozási felelősséggel rendelkező személyek, vagy egyéb jóváhagyott méltányolható indok esetén.

11. Nemzetközi árufuvarozók (kisebb fuvarozók csomagátvételére nincsen külön szabályozás)

12. Nemzetközi légiforgalomban transzferálók.  

A norvég koronavírus törvény az alábbi oldalon található. A beutazásra jogosultak körét szabályozó jogszabály pedig ide kattintva olvasható.

Az egyes légitársaságok járványügyi szabályozása eltérő, utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését (és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz). Javasoljuk megvizsgálni, a légitársaság esetleg más speciális kritériumot állít-e az utasok elé az utazásban részvétel feltételeként. A követelmények ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.), az utazó tartsa magánál. Javasoljuk, hogy a teszteredményeket és más egészségügyi vonatkozású dokumentumokat papíralapon is tartsák maguknál, ne csak digitális formában!

h. Kiutazás az országból

A norvég hatóságok azt javasolják, hogy minden esetleges utazási szándékuktól tekintsenek el a jelenleg Norvégiában tartózkodók. Amennyiben mégis utazna, az alábbi oldalon találhatóak a norvég hatóságok ajánlásai: klikk ide

A szabadidős célból Norvégiából külföldre utazók Norvégiába visszatérésüket követően kötelezően (saját költségre) karanténhotelben kerülnek elszállásolásra. A karanténhotel díja 500,-NOK/fő/éj.  A karanténhotelt csak negatív koronavírus-teszteredménnyel hagyhatja el a beutazó, legkorábban az országba érkezést követően három nappal. A szabályozás március 17-én lép hatályba. A beutazó igazolhatja, hogy Norvégiába nem szabadidős célból történű utazásból tér vissza (pl.: munkáltatói igazolás, egészségügyi igazolás, kiskorúval szülői kapcsolattartás igazolása, temetés stb.). Az igazolás elbírálására a norvég határrendészet jogosult.

Javasoljuk, hogy utazás előtt egyeztessen biztosítójával illetve hogy az egészségügyi és egyéb speciális országspecifikus kockázatokat alaposan mérlegelje.

i. Beutazás Magyarországra

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a EpfkRlaEOldOTQDKFL52lTZJa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a tiNdYIeDMVafpNaM5ljzhNa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

j. Helyi járványügyi szabályok:

A részletes járványügyi szabályozás járásonként eltérő. A nagyobb népsűrűségű járásokban (így Oslóban is) az élelmiszerboltokon, gyógyszertárakon és italboltokon kívül főszabályként minden zárva tart. 

Emellett kötelező a maszk használata, amennyiben nem tartható be az 2 méteres távolság, hivatalos épületekben, boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, beltéri állomások területén, taxikban -  kivéve a 12 év alatti gyermekek számára.

A lokális járványügyi szabályozás intenzíven, a helyi fertőzöttségi szint függvényében változik.

A mindenkori koronavírus-helyzetre vonatkozó hiteles központi tájékoztatás az alábbi oldalon érhető el: https://www.regjeringen.no/en/topics/koronavirus-covid-19/id2692388/

Az országon belüli utazás nem ajánlott. Bővebben: klikk ide

További, tájékoztató a koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban >>

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Norvégia meghosszabbította az ideiglenes általános határellenőrzés érvényben tartását, különös figyelemmel a Norvégia és Dánia, Norvégia és Svédország, Norvégia és Németország közötti kompforgalomra.  

A norvég hatóságok megfelelő úti okmányok nélkül a kompra történő felszállás engedélyezését megtagadhatják.

Az egyre gyakoribb hegyomlások, földcsuszamlások miatt Norvégiában a túrázást csak kijelölt túraútvonalon vagy szakképzett túravezetővel javasoljuk. Utazás tervezése során az esetleges hegyomlásokra kiadott riasztások az alábbi linken követhetőek nyomon.  

Egészségügyi szempontból is fontos, hogy akik háziállattal kívánnak az országba látogatni, mindenképpen tájékozódjanak az esetleges kockázatokról a norvég hatóságoktól.

Közvetve a biztonsághoz tartozó információ, hogy Norvégia a világ egyik legdrágább országa, így utazásuk előtt kérjük győződjenek meg róla, hogy kellő anyagi fedezettel rendelkeznek egy nemkívánt, váratlan esemény esetére is!

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Norvégiában ilyen jellegű cselekmények előfordulása nem zárható ki.

Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Norvégia közbiztonsága általában jónak nevezhető. Az utóbbi időben megnőtt a bankkártyákat érintő trükkös lopások száma. Egyre gyakoribbá válnak a zsebtolvajlások, kedvelt célpontok a zsúfolt helyek (pl. a reptéri gyorsvasút is). Az utazóknak ajánlatos fokozottan ügyelniük úti okmányaikra és értéktárgyaikra. Javasoljuk, hogy az utazó mind a személyi igazolványát, mind az útlevelét hozza magával, mivel mindkét okmány úti-okmányként használható. Az úti-okmányokat és értéktárgyakat célszerű elkülönítve, külön-külön irattárcában, kézitáskában tartani.

Biztonság, biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek:

Közbiztonsági szempontból a bűncselekmények előfordulásának valószínűsége Oslóban, illetve annak egyes kerületeiben sokkal nagyobb, mint az ország más területein. 

Oslo egyes részein (különösen: Grønland, a Sentralstasjon/Központi pályaudvar környéke, parkok) javasolt a fokozott elővigyázatosság, különösen esténként.

Az ország ritkán lakott területein nem tanácsos egyedül útnak indulni és úgy sem, hogy nincs megfelelő kapcsolatunk a külvilággal. A különböző hegyi túrákon, illetve a gleccsereken tett kirándulásokon bármikor történhet olyan baleset, amikor életfontosságú lehet a gyors orvosi segítség. Túrázás során feltétlenül legyen nálunk feltöltött mobiltelefon és navigációs rendszer (GPS). Az ország földrajzi adottságai (alacsony népsűrűség, kiterjedt lakatlan területek) miatt a mobilhálózat lefedettsége ugyanakkor hiányos. Ezért javasoljuk, hogy legyenek olyan személyek, akikkel előzőleg közöljük tervezett útvonalunkat és azt is, hogy mikor szándékozunk visszatérni.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása:

Ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a norvégiai belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges

Vám:

Javasoljuk, hogy beutazás előtt tájékozódjon a Norvégiába behozható termékek köréről a norvég vámhatóság több nyelven készült honlapján: www.toll.no.

További hasznos információk az országról

SÜRGŐSSÉGI TELEFONSZÁMOK:

Rendőrség: 112
Tűzoltóság: 110
Mentők: 113

A természetbe vágyók kövessék figyelemmel az időjárás-előrejelzéseket (www.yr.no, www.varsom.no stb.)!

Közlekedés

Gépjárműhasználat: 

A magyar hatóság által kibocsátott érvényes vezetői engedély használata megengedett Norvégiában. A Magyarországon kibocsátott vezetői engedély különbözeti vizsga teljesítése nélkül kicserélhető a norvég hatóságok által kibocsátott vezetői engedélyre.

A norvég hatóságok a sebességhatárok, a parkolási szabályok és díjfizetés betartását rendszeresen ellenőrzik az utakon. A gyorshajtás Norvégiában börtönbüntetéssel is sújtható! 

A fővárosba és a nagyobb városokba gépkocsival történő behajtás esetén kötelező az úthasználati díj megfizetése. A norvég hatóságok a belépést automatikusan (rendszám leolvasásával) műszaki berendezésekkel regisztrálják és az autópályadíjat a leolvasott információk alapján postai úton elküldik (a külföldi gépjárművek esetében is). 

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a norvég közlekedési szabályok fokozottan védik a kerékpárosokat és a gyalogosokat, akik ennek tudatában vesznek részt a forgalomban. Az autópályakészülék (bombrikke, AutpoPASS) kötelező minden 3,5 tonna vagy annál nehezebb kereskedelmi célú teherautó számára. Főszabályként minden gépjármű kerekére kötelező a téli gumi november 15 – március 31 között (meghatározott területeken a hólánc is).  

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Norvégiában a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő. Aktuális tájékoztatást a norvég egészségügyi, illetve járványügyi helyzetről a következő internetes oldalakon talál:

Egészségügyi Főigazgatóság: www.helsedirektoratet.no  
 
Népegészségügyi Hivatal: www.fhi.no

Egészségügyi Minisztérium honlapja: www.regjeringen.no/nb/dep/hod.html?id=421

Azok, akik Magyarországon biztosítottak, vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban jogosultak a tartózkodásuk tervezett idejére, és az egészségügyi állapotukra tekintettel orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra ugyanúgy, ahogy a norvég állampolgárok. E jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya igazolja, ugyanakkor nem jelent feltétlenül ingyenes ellátást! Részletes tájékoztatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Európai Bizottság honlapján talál.

Általános információk Norvégiában hosszabb ideig tartózkodóknak: www.nyinorge.no/en

Egyéb információért keresse fel osloi külképviseletünk oldalát>>