Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Osloban nagykövetség és konzuli hivatal, Stavangerben tiszteletbeli konzul

Aktuális:

2020. 12. 31. 
A Covid-19 megbetegedés az országban általánosan jelen van, jelenleg a norvég szabályrendszer igyekszik visszaszorítani a vírus újabb terjedési hullámának intenzitását. A nemzetközi légiforgalom Norvégia és Magyarország között rendkívül korlátozott. A Magyarországról Norvégiába érkező személyek szeptember 12-től csak karanténkötelezettség vállalása mellett léphetnek be Norvégiába, november 09-től pedig csak akkor lehetséges a magas fertőzésintenzitású térségekből, így Magyarországról is Norvégiába beutazni, ha a beutazó hitelt érdemlő COVID-19 teszteredménnyel igazolja, hogy nem fertőzött. Az ezt igazoló teszt akkor elfogadható, ha maximum 72 órával készült az országba lépést megelőzően. Javasoljuk, hogy a teszteredményt igazoló tanúsítvány angol vagy norvég nyelvű legyen. Amennyiben Norvégiába átszállással utazik, javasoljuk a tranzitszabályok tanulmányozását is annak az országnak a vonatkozásában, ahol átszállni készül.

Minden Norvégiába beutazó személynek, így a norvégiai lakosoknak is regisztrálnia kell nevét, elérhetőségeit, karanténhelyszínét és adott esetben munkáltatójának adatait. Az országba érkezés előtt kitöltendő adatlap ide katttintva érhető el.

A karantén időtartama ugyan főszabályként tíz nap, de hét napra rövidíthető amennyiben a beutazó személy a belépést követő három napon belül, majd legkorábban az érkezést követő hetedik nap után koronavírus tesztet csináltat. Bővebben információ ide kattintva olvasható.

Az országba lépést követően a tíz nap hosszúságú karantén betartását a rendvédelmi hatóságok ellenőrizhetik, annak megsértését 20.000 NOK-os pénzbírsággal és elzárással is büntethetik. A karanténkötelezettség negatív eredményű koronavírus teszttel főszabályként nem kiváltható. A karanténkötelezettség alól mentesül, aki hitelt érdemlő dokumentáltációval bizonyítani tudja, hogy a beutazást megelőző hat hónapban átesett a koronavírus fertőzésen illetve az a beutazó is, aki alacsony fertőzöttségű régióból (ide kattintva sárga jelölésű országok) utazik Norvégiába. Az erre és egyéb egészségügyi szabályokra vonatkozó részletszabályok ide kattintva érhetőek el. Az egészségügyi hatóság oldalán található tájékoztatás ide kattintva érhető el. A karanténra vonatkozó részletszabályok ezen és ezen az oldalon találhatóak.

Az országba lépéskor a norvég hatóságok ellenőrizhetik, hogy az országba lépő rendelkezik-e norvégiai lakó vagy tartózkodási hellyel vagy a munkáltató által biztosított szálláshellyel. Norvégiába utazó látogató, családtag vagy turista esetében, elkülönített „karanténhotelbe” szállásolható a norvég hatóságok által a karantén letöltésének idejére. 

A beutazó személy mentesülhet a karanténhotel kötelezettség alól amennyiben a karantén idejére az előírtaknak megfelelő szálláshelyen tud tartózkodni. Az előírásoknak megfelelő karanténszállást megérkezéskor a szállásadó által kiadott dokumentációval kell igazolni. Az angol nyelvű igazolás formanyomtatványa itt érhető el. 

2021 január 2-tól kötelező tesztelést vezetnek be a Norvégiába belépők számára, és a beutazók jobb ellenőrzése érdekében több kisebb határátkelőhelyet lezárnak.  

A kötelező tesztelés a piros besorolású országokból érkezőkre vonatkozik (az országbesorolások friss listáját ld. itt) és beutazáskor a repülőtéren vagy egyéb határátkelőhelyen köteles annak alávetnia magát a beutazó. Amennyiben beutazáskor teszt elvégzése objektív okokból nem lehetséges, legkésőbb az országba való belépést követő 24 órán belül kell azt elvégezni. A teszt elvégzése a beutazó felelőssége, annak elmulasztása bírságot von maga után. 

A tesztkötelezettség alól kivételt élveznek többek között a 12 év alatti gyermeke, a kritikus társadalmi funkciókat betöltő személyek, a határon ingázók és a távolsági közlekedés sofőrjei. Az intézkedést a norvég hatóságok január végén felülvizsgálják. Fontos, hogy főszabályként a beutazáskor elvégzett negatív eredményű teszt sem mentesíti a beutazót a karanténkötelezettség alól.

A norvég hatóságok minden területen a társas érintkezés lehetőségének minimalizálását írják elő. Ebből kifolyólag nem javasolják a feltétlenül szükséges utazásokon kívül a norvégiai belföldi utazásokat sem!

A norvég koronavírus törvény az alábbi oldalon található. A beutazásra jogosultak körét szabályozó jogszabály pedig ide kattintva olvasható.

A légitársaságok vonatkozó szabályozása eltérő, utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz. A követelmény ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

Norvégiai repülőtereken olyan esetben, amikor a fertőzésvédelemhez szükséges távolságtartás nem lehetséges, maszk viselése kötelező lehet!

A koronavírussal kapcsolatos bármilyen érdeklődésre az alábbi telefonszámon tudnak tájékoztatást adni a norvég illetékesek (akár angol nyelven): (+47) 815-55-015. Orvos személyes felkeresését határozottan ellenzik a norvég szervek  fertőzésgyanú felmerülése esetén, hiszen az további fertőzési kockázatot jelenthet.

A mindenkor aktuális széles körű hivatalos tájékoztatás (karantén szabályai, vészhelyzeti telefonszámok, frissülő adatok stb.) az illetékes egészségügyi hatóságtól az alábbi oldalon érhető el: klikk ide

További, tájékoztató a koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban >>

Ismételten felhívjuk a figyelmet a külföldi utazások regisztrálásának fontosságára: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Norvégia 2020. április 30-tól ismételten meghosszabbította az ideiglenes általános határellenőrzés érvényben tartását, különös figyelemmel a Norvégia és Dánia, Norvégia és Svédország, Norvégia és Németország közötti kompforgalomra.  

A norvég hatóságok megfelelő úti okmányok nélkül a kompra történő felszállás engedélyezését megtagadhatják.

Az egyre gyakoribb hegyomlások, földcsuszamlások miatt Norvégiában a túrázást csak kijelölt túraútvonalon vagy szakképzett túravezetővel javasoljuk. Utazás tervezése során az esetleges hegyomlásokra kiadott riasztások az alábbi linken követhetőek nyomon.  

Egészségügyi szempontból is fontos, hogy akik háziállattal kívánnak az országba látogatni, mindenképpen tájékozódjanak az esetleges kockázatokról a norvég hatóságoktól.

Közvetve a biztonsághoz tartozó információ, hogy Norvégia a világ egyik legdrágább országa, így utazásuk előtt kérjük győződjenek meg róla, hogy kellő anyagi fedezettel rendelkeznek egy nemkívánt, váratlan esemény esetére is!

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Norvégiában ilyen jellegű cselekmények előfordulása nem zárható ki.

Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Norvégia közbiztonsága általában jónak nevezhető. Az utóbbi időben megnőtt a bankkártyákat érintő trükkös lopások száma. Egyre gyakoribbá válnak a zsebtolvajlások, kedvelt célpontok a zsúfolt helyek (pl. a reptéri gyorsvasút is). Az utazóknak ajánlatos fokozottan ügyelniük úti okmányaikra és értéktárgyaikra. Javasoljuk, hogy az utazó mind a személyi igazolványát, mind az útlevelét hozza magával, mivel mindkét okmány úti-okmányként használható. Az úti-okmányokat és értéktárgyakat célszerű elkülönítve, külön-külön irattárcában, kézitáskában tartani.

Biztonság, biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek:

Közbiztonsági szempontból a bűncselekmények előfordulásának valószínűsége Oslóban, illetve annak egyes kerületeiben sokkal nagyobb, mint az ország más területein. 

Oslo egyes részein (különösen: Grønland, a Sentralstasjon/Központi pályaudvar környéke, parkok) javasolt a fokozott elővigyázatosság, különösen esténként.

Az ország ritkán lakott területein nem tanácsos egyedül útnak indulni és úgy sem, hogy nincs megfelelő kapcsolatunk a külvilággal. A különböző hegyi túrákon, illetve a gleccsereken tett kirándulásokon bármikor történhet olyan baleset, amikor életfontosságú lehet a gyors orvosi segítség. Túrázás során feltétlenül legyen nálunk feltöltött mobiltelefon és navigációs rendszer (GPS). Az ország földrajzi adottságai (alacsony népsűrűség, kiterjedt lakatlan területek) miatt a mobilhálózat lefedettsége ugyanakkor hiányos. Ezért javasoljuk, hogy legyenek olyan személyek, akikkel előzőleg közöljük tervezett útvonalunkat és azt is, hogy mikor szándékozunk visszatérni.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása:

Ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a norvégiai belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek egyszerű (előírt forma nélküli, lehetőség szerint egy világnyelven írott) beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének/inek személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/2/39/c0000/Szuloi_meghatalmazas_formanyomtatvany.pdf

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges

Vám:

Javasoljuk, hogy beutazás előtt tájékozódjon a Norvégiába behozható termékek köréről a norvég vámhatóság több nyelven készült honlapján: www.toll.no.

További hasznos információk az országról

SÜRGŐSSÉGI TELEFONSZÁMOK:

Rendőrség: 112
Tűzoltóság: 110
Mentők: 113

A természetbe vágyók kövessék figyelemmel az időjárás-előrejelzéseket (www.yr.no, www.varsom.no stb.)!

Közlekedés

Gépjárműhasználat: 

A magyar hatóság által kibocsátott érvényes vezetői engedély használata megengedett Norvégiában. A Magyarországon kibocsátott vezetői engedély különbözeti vizsga teljesítése nélkül kicserélhető a norvég hatóságok által kibocsátott vezetői engedélyre.

A norvég hatóságok a sebességhatárok, a parkolási szabályok és díjfizetés betartását rendszeresen ellenőrzik az utakon. A gyorshajtás Norvégiában börtönbüntetéssel is sújtható! 

A fővárosba és a nagyobb városokba gépkocsival történő behajtás esetén kötelező az úthasználati díj megfizetése. A norvég hatóságok a belépést automatikusan (rendszám leolvasásával) műszaki berendezésekkel regisztrálják és az autópályadíjat a leolvasott információk alapján postai úton elküldik (a külföldi gépjárművek esetében is). 

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a norvég közlekedési szabályok fokozottan védik a kerékpárosokat és a gyalogosokat, akik ennek tudatában vesznek részt a forgalomban. Az autópályakészülék (bombrikke, AutpoPASS) kötelező minden 3,5 tonna vagy annál nehezebb kereskedelmi célú teherautó számára. Főszabályként minden gépjármű kerekére kötelező a téli gumi november 15 – március 31 között (meghatározott területeken a hólánc is).  

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Norvégiában a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő. Aktuális tájékoztatást a norvég egészségügyi, illetve járványügyi helyzetről a következő internetes oldalakon talál:

Egészségügyi Főigazgatóság: www.helsedirektoratet.no  
 
Népegészségügyi Hivatal: www.fhi.no

Egészségügyi Minisztérium honlapja: www.regjeringen.no/nb/dep/hod.html?id=421

Azok, akik Magyarországon biztosítottak, vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban jogosultak a tartózkodásuk tervezett idejére, és az egészségügyi állapotukra tekintettel orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra ugyanúgy, ahogy a norvég állampolgárok. E jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya igazolja, ugyanakkor nem jelent feltétlenül ingyenes ellátást! Részletes tájékoztatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Európai Bizottság honlapján talál.

Általános információk Norvégiában hosszabb ideig tartózkodóknak: www.nyinorge.no/en

Egyéb információért keresse fel osloi külképviseletünk oldalát>>