Európa

Mai napon is érvényes: 2019.09.21. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Rómában nagykövetség és konzuli hivatal | Milánóban főkonzulátus 

Aktuális:

2019.08.29.
2019. augusztus 28-án ismét kitört a Stromboli vulkán, amely erős vulkanikus jelenséggel zajlott, homok, hamu és egyéb vulkanikus anyagok törtek a felszínre. Korábban július 3-án volt hasonló jelenség a szigeten, a tegnapi azonban erősebb tevékenységet eredményezett. 

Magas tűzoszlop volt látható több kilométerről, a kiömlő anyagok kisebb tüzeket okoztak a vulkáni hegyen, elérve a hegy lakott területeit is.

A kitörésnek nincsenek személyi áldozatai, de a szigeten tartózkodás jelenleg nem biztonságos, ezért nem javasoljuk turisták számára az utazást.

2019.07.30.
Augusztus első két napja várhatóan a pénzszállítók sztrájkjával kezdődik, a 2015 óta érvényben lévő munkaszerződések megújításának elmaradása miatt.
Emiatt több bank is figyelmeztetést küld ügyfeleinek az ATM-ek használata kapcsán. Mivel augusztus 2-a péntekre esik, fennakadás lehet az egész hétvégi, sőt akár a hétfői készpénzfelvételek során is. 

Célszerű több napra elegendő készpénzt felvenni azoknak, akik Olaszországban tartózkodnak vagy ott nyaralnak. Olaszországban széles körben elterjedt a kártyás fizetés, így készpénzfelvétel helyett fennakadás nélkül lehet majd bankkártyával fizetni az elfogadóhelyeken, a pénzszállítók sztrájkjától függetlenül, javasolt azért, hogy legyen mindenkinél elegendő készpénz főleg az apróbb vásárlások kifizetéséhez.

2019. 07. 25.
Az Alitalia dolgozóinak szakszervezete bejelentette, hogy a július 26-ra tervezett sztrájkot elhalasztják szeptember 6-ra. A bejelentés szerint viszont nem 4 hanem 24 órás lesz a sztrájk hossza.

Kivételt képeznek az ENAV légiforgalmi irányítói.

Az Alitalia több nemzetközi illetve belföldi járatát is törölte.

 A törölt járatok listája itt elérhető:

https://www.alitalia.com/en_it/fly-alitalia/news-and-activities/news/info-strike-26-july/cancelled-flights.html

2019. 07. 08. 
Olaszországot - hasonlóan szinte valamennyi európai országot - rendkívüli hőhullám árasztotta el, mely az előrejelzések szerint közép- és dél Olaszországban nem enyhül a továbbiakban sem. Autóban és városnézés közben is legyen nálunk mindig megfelelő mennyiségű, lehetőleg hideg folyadék, legjobb a szénsavmentes ásványvíz, vagy csapvíz és a fokozott sóvesztés miatt érdemes kicsit sósabban étkezni.

A híradásokból tudható, hogy a Stromboli rövid kitörés után korábbi intenzitásának megfelelően működik. Ne felejtsük el, hogy az Etna és a Stromboli is működő vulkánok, meglátogatásuk feledhetetlen élmény lehet, de veszélyes vállalkozás! Mindig kövessük az idegenvezető utasításait, illetve figyeljünk a helyiek viselkedésére!   

Biztonság:

Terrorizmus:

A terrorizmus veszélye Olaszországot is fenyegeti, az ország célpont lehet a terrorizmusellenes szerepvállalása, illetve a Vatikán jelenléte miatt. A terrortámadások szempontjából kiemelt célpontok lehetnek nagyvárosok turista látványosságai, műemlékei (pl. Colosseum, Vatikán és környéke), illetve a repülőterek és a tömegközlekedési eszközök. Az olasz rendvédelmi hatóságok további intézkedéseket hoztak, hogy a nagyszámú turista és zarándok védelmét biztosítani tudják a fővárosban. 

Utazás, közlekedés biztonsága:

Az országba tömegközlekedési eszközzel (repülő, vonat, autóbusz) érkezők figyelmét felhívjuk arra, hogy csak szükséges dokumentumaikat hozzák magukkal, azokról több példányban is fénymásolatot készítve tegyék azokat csomagjaikba. A személygépkocsival érkezők figyelmét fokozottan felhívjuk az autófeltöréses lopásokra, akár úgy is, hogy az utasok az autóban alszanak. Ezért kerüljék az elhagyott, pihenésre alkalmasnak tűnő parkolókat, mert ez a hasonló rablások kiemelt terepe. A saját gépjárművel utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy kizárólag érvényes jogosítvány, érvényes forgalmi engedély és zöld kártya (kötelező biztosítás) és érvényes személyi okmány (útlevél, vagy személyi igazolvány) birtokában lépjék át a határt. Figyeljenek arra, hogy a nagyvárosok belső kerületeibe (Centro Storico) csak engedéllyel rendelkezők hajthatnak be, ellenkező esetben akár jóval Magyarországra történt visszatérésük után érkezhet tetemes bírság figyelmetlenségünk miatt. Ezeknek a lezárt területeknek a kezdetén ZTL vagy VARCO felirat olvasható. Érdemes tehát a gépjárművet ilyen esetben a belvárostól távolabb, őrzött parkolóban hagyni.

Javasoljuk továbbá, hogy készpénzt, dokumentumokat, elektronikus eszközöket soha ne hagyjanak a gépkocsiban. Amennyiben mégis eltulajdonítják az Olaszországban járó turista érvényes okmányait, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről.

Ha autóbusszal, vagy vonattal kívánnak hazatérni Magyarországra, e jegyzőkönyvvel mindenképpen el kell menniük a területileg illetékes konzulátusra, hogy ideiglenes útlevelet igényeljenek. Az utóbbi hetek információi szerint az a korábbi gyakorlat, mely szerint a rendőrségi jegyzőkönyv és a Magyarországra szóló repülőjegy birtokában a repülőtéren az utast felengedik a Magyarországra tartó gépre átalakulóban van. Több esetben előfordult, hogy az egyik repülőtársaság megtagadta a gépre való felszállást a konzulátusok által kiállított ideiglenes útlevél nélkül. Javasoljuk, hogy előzetesen készüljön másolat, fotó az utazó személyi okmányairól. Lopás, eltűnés esetén így – a rendőrségi jegyzőkönyv, az útiokmány fénymásolata és érvényes repülőjegy birtokában - más EU tagországok állampolgárait felengedték a hazafelé tartó repülőjáratra. A személyi igazolvány vagy útlevél nélkül maradt magyar állampolgár részére a magyar konzulátusok - szükség esetén -- ideiglenes magánútlevelet állítanak ki, melynek térítési díja 30 euro. 

Természeti katasztrófák:

Olaszországban aránylag gyakoriak a földrengések, melyek főleg az utóbbi két évben jelentős áldozattal jártak és az anyagi kár is hatalmas volt. Ma is számos érintett terület le van zárva, ott áthaladás nem lehetséges. Gyakran fordulnak elő hirtelen áradások és ezt követő sárlavinák, ezekre felkészülni nem lehet. Az elmúlt években az erdőtüzek jelentettek komoly gondot és okoztak veszélyhelyzeteket. Téli időszakban a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni. Ősztől tavaszig a magasabb hegyi utak közül többet lezárnak. Mielőtt útrakelnek, érdemes honlapunkat tanulmányozni, mert az ismert veszélyhelyzeteket, korlátozásokat kiemelt helyen közöljük.

Az Etna keleti részén 2018. december 26-án hajnalban bekövetkezett földrengés, valamint a korábban már tapasztalható kitörések visszatértek a korábbi szintre. Boris Behnce német vulkanológus szerint, aki a hegyen lakik a hegy aktív vulkán, amely most a megszokott módon működik, sem erős kitörés, sem jelentős földmozgás nincs a térségben. Figyelmeztett azonban, hogy egy aktív vulkánról van szó, ahol mindig be kell tartani a maximálisan előírt biztonsági előírásokat.

Bűnözés:

Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott a nagyvárosokban és a zsúfolt  tengerpartokon a turisták kárára elkövetett lopások száma. Nyomatékosan kérjük és javasoljuk, hogy a fővárosban, a turistalátványosságok és a Termini-pályaudvar környékén fokozottan figyeljenek csomagjaikra. Újabban a tömött buszokon négy-öt zsebes körbeveszi a turistákat, s erőszakkal veszi el értékeiket. Ez esetben csak azt tudjuk javasolni, hogy a lehető leghangosabban próbálják felhívni a figyelmét utastársaiknak arra, hogy veszélyben vannak. 

A Rómába repülővel érkezőknek vagy azzal hazatérőknek javasoljuk, hogy fokozott figyelmet fordítsanak bőröndjeikre, ha a repülőterek és a Termini-pályaudvar között közlekedő shuttle busz szolgáltatást veszik igénybe. A bőröndöket ilyenkor az autóbusz csomagterében kell elhelyezni, s előfordul, hogy az utas akkor veszi észre, hogy eltűnt a csomagtérből a bőröndje, amikor leszáll. Azt tanácsoljuk, hogy a csomagtérbe elhelyezendő bőröndben ne hagyjanak dokumentumokat, pénzt, kulcsokat, értéktárgyat, műszaki cikkeket. Amennyiben bőröndjük eltűnt, azt feltétlenül, azonnal jelezzék a buszos szolgáltató standján, s haladéktalanul tegyenek feljelentést a legközelebbi rendőrőrsön (Stazione Carabinieri / Polizia), melyek mind a Termini-pályaudvaron mind a repülőtereken megtalálhatók.    

 Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A visszautazás tervezett dátumáig

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A visszautazás tervezett dátumáig

Ideiglenes személyi igazolvány: IGEN
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA beutazási okmányokról bővebb felvilágosítást nyújt az olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium angol nyelvű honlapja, amely a következő linken érhető el: www.esteri.it/mae/en/ministero/servizi/stranieri/ingressosoggiornoinitalia/passaporti_documenti.html

Kiskorúak beutazása:

Az Olaszországba egyedül vagy nem szüleivel utazó, 18 évét be nem töltött kis- vagy fiatalkorú esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt szülői beleegyező nyilatkozatot tenni és azt legalább angol, de lehetőség szerint inkább olasz nyelvre lefordíttatni. A nyilatkozatban – a kiskorú és szülei azonosítására alkalmas adatok pontos feltüntetésén túl – javasoljuk feltüntetni az utazás időtartamát, az utazás főbb állomásait, továbbá a szülők elérhetőségeit.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges.

Házikedvencek beutazása:

Gondoskodni kell az állatútlevél (Pet passport) beszerzéséről  állatorvostól. http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

www.agenziadoganemonopoli.gov.it/portale/-/ufficio-delle-dogane-di-roma-2 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Gépjárművel Olaszországban, autóbérlés, gépjármű honosítás, közlekedési szabályok: 

Autóbérlés esetén kérjük vigyázzanak arra, hogy a bérelt gépkocsiknak általában nincs behajtási engedélye a történelmi városok belső területeire, melyek forgalmi korlátozás alatt állnak (ZTL. Varco). Amennyiben a bérelt gépkocsival ide behajtanak, akkor a büntetést utóbb, a kölcsönző-cégen keresztül behajtják. A büntetés – többszöri behajtás esetén – több száz euró is lehet.

Mivel egyre több magyar turista keresi fel Szicíliát, ahová Budapestről Cataniába közlekedő közvetlen repülőjárat-kapcsolat van, ezért a városban működő kisebb, kevésbé ismert, de általában kedvező árú autóbérlést ígérő cégek esetében az alábbiakra hívnánk fel a figyelmet:

A bérléshez a helyszínen rendelkezni kell a vezető nevére szóló, dombornyomásos hitelkártyával.

Ezen a hitelkártyán kell lenni elegendő pénznek a biztosítási depozit (950-1000 euró), illetve az üzemanyagra előre lekért (150 euró körüli) depozitra. Kármentes közlekedés, illetve tele tankkal visszahozott autó esetén ezeket az összegeket a bérbeadó cég az autó leadását követően néhány napon belül visszahelyezi a bankszámlára.

A hitelkártyán olyan napi limitnek kell lenni, ami mindkét fenti tétel zárolását biztosítja (javasoljuk, hogy ezt az egyéb, aznapi hitelkártyás fizetéseknél is tartsák szem előtt). A napi limit meglétét érdemes az utazást megelőzően ellenőriztetni és ha szükséges, az utazás időtartamára módosíttatni a bankkártyát kibocsátó banknál.

Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek a bérbeadó cég az autó elviteléhez megfizetteti saját biztosítási tarifáját (ami adott esetben lehet még több is, mint a napi bérleti díj), függetlenül attól, hogy kötött-e az ügyfél a közvetítő cégnél úgynevezett fedezeti biztosítást, vagy sem. A biztosítás kifizetése ez esetekben megkerülhetetlen, annak hiányában meghiúsul a bérlés és elvész a bérleti díj is. Készpénzes fizetésre egyáltalán nincs lehetőség.

Tájékoztatjuk honfitársainkat, hogy 2018. december 4. óta az EU tagállamainak állampolgárai – így a magyar gépkocsi tulajdonosok is – Olaszországban a hazájukban kiadott rendszámot csak addig használhatják, amíg Olaszországban bejelentett lakcímet nem létesítenek (residenza in Italia). 

Az Olaszországban bejelentett lakcímmel rendelkező személyek – bármilyen állampolgárságúak is legyenek – nem tarthatják meg a külföldön vásárolt gépjármű rendszámát. Az Olaszországba való letelepedést követően legfeljebb hatvan napon belül, a lakóhely szerint illetékes gépjármű-nyilvántartó hivatalon (motorizzazione civile) keresztül olasz rendszámmal szükséges ellátni a gépjárművet. Kivételt kizárólag a bérelt vagy lízingelt járművek képezhetnek.  

Aki a tiltás ellenére továbbra is külföldi rendszámmal közlekedik, az 712-től 2.848 euró összegig terjedő büntetésre számíthat. 

Ha a gépjárművet Magyarországra, vagy más országba szeretné a tulajdonos átszállítani, a gépjármű-nyilvántartó hatóság ideiglenes rendszámot és kiviteli engedélyt állít ki az ilyen esetekre. 

A magyar vezetői engedély érvényes Olaszországban, letelepedés esetén – érvényességi idején belül – olasz vezetői engedélyre honosítható. Gépkocsi felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása, az ún. "zöld kártya" megléte kötelező.

A fenti, 132/2018. sz. törvénnyel kapcsolatos további hivatalos tájékoztatásért kérjük, forduljanak a lakóhely szerint illetékes gépjármű-nyilvántartó hatósághoz (motorizzazione civile).

Felhívjuk az Olaszországba gépjárművel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy

 • a magyar hatóságok által kiállított ideiglenes vezetői engedély csak belföldön érvényes, azzal Olaszországban nem lehet gépjárművet vezetni,
 • a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény,
 • a gépkocsikban vezetés közben mobiltelefon használata csak kihangosítóval lehetséges,
 • a közlekedési szabályok áthágását, különösen a sebességkorlátozás átlépését és az ittas vezetést (a 0,5 ezrelék feletti véralkohol-szintet) szigorúan büntetik, a helyszíni bírság összege igen magas lehet, a büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat (vezetői engedély, gépjármű elkobzása),
 • vezetői engedély bevonása esetén – amennyiben az csak az ország területére vonatkozik – nyilatkozat ellenében a rendőrség visszaadja a forgalmit; a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy a gépjárművezető azonnal, a legrövidebb úton elhagyja Olaszország területét,
 • Olaszország nagyvárosainak központjaiba (ZTL – zona a traffico limitato,Varco) – a legforgalmasabb időszakokban – csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, a gépkocsik rendszámáról felvétel készül. Az ellenőrző pontokon való jogosulatlan áthaladás több mint 100 euró büntetést von maga után. A gépkocsikat kölcsönző cégek autóinak általában nincs engedélyük a zárt körzetbe való behajtásra, a cégek a büntetéseket az ügyfelekre terhelik.

A gépkocsikkal érkezők számára hasznos információk találhatók (pl. sebességkorlátok – limiti di velocità) az Olasz Autóklub honlapján: www.aci.it; www.ansa.it; www.aineva.it

2018. augusztus 14- én Genova belterületén leomlott a városon áthaladó A10-es autópálya viaduktja. A városban és annak környékén jelentős torlódásokra lehet számítani. A katasztrófa miatt lezárták az A10-es autópályát, és ezzel megszűnt az egyik útvonal a genovai Cristoforo Colombo repülőtérre. A közlekedés a tengerparton futó Aurelia nevű állami úton lehetséges. Más útvonalak a hegyi utakon vezetnek át.

2019. február 25- től Európa legszigorúbb városi forgalomkorlátozása lépett életbe Milánó területén:

Az újabb forgalomkorlátozás alá eső övezet (AREA B) Milánó közigazgatási területének jelentős részét, mintegy 72%-át, a város rezidens lakosságának pedig 97,6%-át fedi le (lásd térkép).

A forgalomkorlátozás értelmében tilos hétköznap 7:30 és 19:30 között (kivétel ünnepnapok) az AREA B területén közlekedni fokozottan szennyező, ill. 12 métert meghaladó hosszúságú járművel.

Emissziós besorolás alapján tilos tehát behajtani az AREA B területére az alábbi gépjárművekkel:

 • Euro 0 benzinüzemű autó;
 • Euro 0,1,2,3 dízel DPF nélkül;
 • Euro 3 dízel DPF, V.5 > 0,025 g/km;
 • Euro 0,1,2,3 dízel DPF (Euro 4 alatti szűrőkapacitással);
 • kettős, benzin/gázüzemű, ill. benzin/metán autók Euro 0,1,2.

2019. október 1- től a fenti korlátozás az Euro 4 dízelautókra is kiterjed majd.

A belépéseket a város mintegy 187 pontján elhelyezett kamerák ellenőrzik majd. Jelenleg 15 kamerát helyeztek működésbe Milánóban.

Az esetleges kivételekről és mentességekről Milánó város önkormányzatának központi számán (+39 / 02 – 02 – 02 ) lehet érdeklődni hétfőtől szombatig 8 és 20 óra között. Térkép >> 

Tartósan Olaszországban élő gépjárművezetők és gépjárműtulajdonosok figyelmébe!

Tájékoztatjuk honfitársainkat, hogy 2018. december 4. óta az EU tagállamainak állampolgárai – így a magyar gépkocsi tulajdonosok is – Olaszországban a hazájukban kiadott rendszámot csak addig használhatják, amíg Olaszországban bejelentett lakcímet nem létesítenek (residenza in Italia). 

Az Olaszországban bejelentett lakcímmel rendelkező személyek – bármilyen állampolgárságúak is legyenek – nem tarthatják meg a külföldön vásárolt gépjármű rendszámát. Az Olaszországba való letelepedést követően legfeljebb hatvan napon belül, a lakóhely szerint illetékes gépjármű-nyilvántartó hivatalon (motorizzazione civile) keresztül olasz rendszámmal szükséges ellátni a gépjárművet. Kivételt kizárólag a bérelt vagy lízingelt járművek képezhetnek.  

Aki a tiltás ellenére továbbra is külföldi rendszámmal közlekedik, az 712-től 2.848 euró összegig terjedő büntetésre számíthat. 

Ha a gépjárművet Magyarországra, vagy más országba szeretné a tulajdonos átszállítani, a gépjármű-nyilvántartó hatóság ideiglenes rendszámot és kiviteli engedélyt állít ki az ilyen esetekre. 

A magyar vezetői engedély érvényes Olaszországban, letelepedés esetén – érvényességi idején belül – olasz vezetői engedélyre honosítható. Gépkocsi felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása, az ún. "zöld kártya" megléte kötelező.

A fenti, 132/2018. sz. törvénnyel kapcsolatos további hivatalos tájékoztatásért kérjük, forduljanak a lakóhely szerint illetékes gépjármű-nyilvántartó hatósághoz (motorizzazione civile).

Kamionos információk:

Felhívjuk a fuvarozó vállalatok gépkocsivezetőinek a figyelmét, hogy kamionjukkal csak őrzött parkolót érdemes használni. Egyéb esetben könnyen előfordulhat, hogy illetéktelen személyek betelepednek a ponyva alá, hogy így tudjanak átkelni a határon vagy eltulajdonítják a szállítmányt. Javasoljuk, hogy minden alkalommal győződjenek meg arról: az veszi át tőlük az árut, akinek valóban át kell adniuk. Problémák esetén hosszan elhúzódó rendőrségi, illetve bírósági eljárás következhet, amely a fuvarozó cégeknek – az elszenvedett károkon túl – további jelentős költségeket okoz (ti. a lefoglalt vontatókat és pótkocsikat az eljárás idejére a hatóságok olyan, ún. kényszerparkolóba helyezik el, amelynek használatáért a cégeknek kirívóan magas összeget kell fizetniük).

Kamionstop 2018:

https://www.autostrade.it/autostrade-gis/bloccoMP.do

Munkabeszüntetések:

Olaszországban gyakoriak a sztrájkok, amelyek elsősorban a tömegközlekedést, a közúti-, a vasúti- és a légi személyszállítást érintik. Az utazás megkezdése előtt mindenképpen célszerű tájékozódni az aktuális helyzetről a konzuli szolgálat honlapján, illetve az olasz hírügynökség oldalán

Idegenforgalmi adó:

A római önkormányzat döntése értelmében 2011. január 1-től a Rómában megszálló turistáknak – a városban töltött éjszakák számának megfelelő összegű – adót kell fizetniük:

 • kemping esetén az adó összege éjszakánként 1 euró,
 • az egy-, a kettő- és a három csillagos szállodák, illetve a bed and breakfast típusú szállások esetén éjszakánként 2 euró,
 • a négy- és az öt csillagos szállodák esetén pedig 3 euró/éj.

Az adót a tizedik éjszakát – kemping esetén az ötödik éjszakát – követően nem számolják fel. Mentesülnek az adó alól a tíz év alatti gyermekek, az ifjúsági szállók vendégei, illetve azok a turisták, akik gyógykezelési célból érkeznek Rómába. Az idegenforgalmi adót a szállásdíjjal egyidejűleg kell majd megfizetni a szálláshelyen.

Az idegenforgalmi adót időközben más olasz városok is bevezették, annak mértéke nagyságrendileg megegyezik a fővárosban kiszabottal.

Síelés, téli sportok, hegymászás:

Olaszországban a lavinaveszélyről szóló hírekről (bolletino delle valanghe) az alábbi helyeken tájékozódhat:

Associazione Interregionale Neve e Valanghe
Vicolo dell'Adige 18, 38100 Trento
Tel.+39 0461 230305
Fax +39 0461 232225
Web: www.aineva.it

A jelkibocsátó és vevőkészülék neve ARVA (Aparecchio di Ricerca in Valanga).

Hegyi mentés: alpinista és barlangász-balesetek esetén az alábbi szervezet segítségét kérje:

Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico
Web: www.cnsas.it
Telefon: 0039-02-29530433, 
Fax: 0039-02-29530364.

Legfontosabb olaszországi ünnepnapok, munkaszüneti napok:

Újév: január 1.
Vízkereszt: január 6.
A felszabadulás ünnepe: április 25.
A munka ünnepe: május 1.
A Köztársaság ünnepe: június 2.
Mária mennybemenetele: augusztus 15.
Mindenszentek: november 1.
A Szeplőtelen fogantatás ünnepe: december 8.
Húsvét, Karácsony

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu. Bővebb információ Olaszországra vonatkozóan: http://116-000.it

Esküvő Olaszországban:

Az ehhez szükséges dokumentumokról, eljárási rendről a következő linken találnak részletes útmutatást: https://roma.mfa.gov.hu/page/egyeb-koezigazgatasi-uegyek

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni, az egészségügyi ellátás színvonala jó.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Nyári szezonra vonatkozó tudnivalók

Az utazásukat egyénileg szervező, gépkocsival érkező turisták számára hasznos információk: 

 • Olaszország valamennyi nagyobb városának központi (óvárosi) területére a gépkocsival történő behajtás külön engedélyhez kötött. A zóna kezdetét egy ún. ZTL (Zona Traffico Limitato) feliratú tábla jelzi és az áthaladáskor elektronikus rendszer rögzíti a gépjármű rendszámát. A behajtást semmi sem akadályozza, kizárólag olasz feliratú táblák jelzik a határvonalat, mely magyar turisták számára nem feltétlenül felismerhető. Amennyiben a lefoglalt szállás a zónán belül található, javasoljuk, hogy a szállásadótól kérjenek igazolást a behajtás igazolására, amely utóbb az esetleges bírság kiszabásakor a fellebbezés alapjául szolgálhat. A bérelt autók sem jogosultak a megjelölt területekre behajtani, ezért autóbérlés esetén javasoljuk, hogy az autóbérlő cégtől előzetesen kérjenek felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy a település mely részeire nem javasolt a behajtás.
 • Forgalmasabb autóutakon a gépjárművek sebességét átlagsebességmérő kamerák figyelik, javasoljuk, hogy az azon történő közlekedésénél folyamatosan tartsák be a sebességhatárt, különben több száz eurós büntetésre számíthatnak. A büntetések nem ritkán egy év elteltével kerülnek kipostázásra, ami nem eredményezi a büntetés elévülését.
 • Autóbérlés esetén javasolt a Magyarországon is ismert, nemzetközi képviseletek felkeresése, amelyek valamennyi nagyváros repterein, pályaudvarain elérhetőek. A helyi, olcsóbb szolgáltatást nyújtó autóbérlő cégek szolgáltatásai nem mindig megbízhatóak és egy utólagos elszámolási vagy egyéb természetű vita esetében a turisták érdekvédelme sérülhet.

Értékek megőrzése, egyéb hasznos információk:

 • A nyaralás időszaka alatt, akár városnézéssel telik, akár tengerparti pihenéssel, javasoljuk értékeik fokozott őrzését. Különösen indokolt a nagyvárosi zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, valamint a tengerparti szabadstrandokon. Olaszország tengerparti szakaszain lehetőség van a nagyobb biztonságot nyújtó fizetős strandok igénybevételére, ahol nem belépőt kell fizetni, hanem a kényelmesebb időtöltés érdekében elvárt a napágy, napernyő bérlése. Az árak nagyjából megfelelnek a hazai strandok belépő árának, mindamellett nagyobb biztonságot nyújtanak a személyes értékek megőrzésére. 
 • Magyarok által is gyakran látogatott Cinque Terre-ben 2019. április 1-jétől 50 eurótól akár 2500 euróig terjedő bírsággal számolhatnak azok a turisták, akik a helyi terepviszonyoknak nem megfelelő cipőben (papucs, szandál) látogatják a nevezetességeket. A tiltást táblákkal jelzik és tekintettel a bírságolás idei bevezetésére, elsődlegesen figyelmeztetést kapnak azok a turisták, akik nem tartják be a szabályokat.
 • Olaszországban közkedvelt a kutyatartás, középületekbe, éttermekbe, bevásárlóközpontokba általában engedélyezett azok bevitele. A tengerparton kizárólag külön erre kijelölt helyeken lehetséges az állatok fürdetése.

Római városnézés

 • Róma nyáron is kedvelt célpontja a turistáknak. A nevezetességek környéke folyamatosan zsúfolt, érdemes az egyes helyszínek látogatását előre lefoglalt időpontok alapján látogatni, mert így elkerülhető a hosszú sorban állás. Nyáron a városban nem ritkán 35-40 fok a hőmérséklet, ezért a kisgyerekkel vagy idős emberekkel utazóknak javasolt az állandó védelem az erős napsugárzással szemben, valamint a folyamatos folyadékbevitel. 
 • A városi közlekedést július és augusztus folyamán nehezíteni fogja a metró „A” vonalának időszakos leállása. A jelenleg ismert információk szerint a hétvégéken a metróközlekedés a megjelölt szakaszokon szünetelni fog, de nem kizárt, hogy hosszabb rövidebb időszakokra hétköznap is leállítják a forgalmat.
 • Hagyományosan minden év augusztus 15-től két héten keresztül a rómaiak jelentős része szabadságra megy. A város központi részén a változás kevésbé érzékelhető, de a külvárosi területeken gyakorlatilag megáll az élet, az üzletek, kávézók, éttermek többsége bezár, így érdemes előzetesen felkészülni a mindennapi szükségletek beszerzésére. 

Észak-Olaszországban a nyári szezonban a legkiemeltebb desztinációk a tengerparti strandok (pl. Santa Margherita Ligure, Lignano Sabbiadoro, Jesolo, Rimini, Riccione, Bibione stb.), némiképp kisebb mértékben pedig az olyan turisztikailag kiemelt helyszínek mint a leghíresebb települések városközpontjai (Velence, Milánó, Torino, Bologna, Genova), illetve az UNESCO világörökségi helyszínek (mint például Cinque Terre, Ravenna őskeresztény helyszínei, Monferrato borvidéke stb.).

Észak-Olaszország bűnelkövetési statisztikái a nyugat-európai átlagnak megfelelnek, azonban folyamatosan figyelemmel kell lenni a nagymértékben előforduló zsebtolvajlásra. Javasoljuk továbbá, hogy az egyes strandokon a turisták ne hagyják őrizetlenül személyes tárgyaikat, értékeiket.

Velence 2019-től alkalmazza azt az új illetéktípust, amelyet a történelmi belvárosba, a lagúnába, illetve több ismert szigetre (pl. Murano és Burano) történő belépéskor szükséges megfizetni. Az új illetéket magában foglalja minden olyan földi, vízi vagy légi közlekedési eszközre megváltandó jegy ára, amely Velence belvárosát érinti. Szintén Velencében a sajátos urbanisztikai körülményekre való tekintettel mindig számítani kell a tengerszint megemelkedésére, amely akár a fő nevezetességekhez vezető utakat is elöntheti, lehetetlenné téve így azok megközelítését.

Cinque Terre partszakaszán és az öt településen (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore) a hatóságok megtiltották a strandpapucs használatát, így ezekre az utazásokra minden turistának érdemes zárt cipővel felszerelkeznie. 

Felhívjuk minden magyar állampolgár figyelmét arra, hogy Olaszország jelentősebb katolikus templomaiba tilos a belépés fedetlen vállal és térddel, így városlátogatáskor érdemes készülni a vállat és a térdeket elfedő, mégis könnyű szövésű textilanyagból készült ruhával.

Egy esetleges zsebtolvajlásra felkészülve, általános tanácsként elmondható, hogy érdemes a készpénzt nem egy zsebben tartani, illetőleg javasolt azt szétosztani az utazáson résztvevők között. Amennyiben a szálloda vagy a szállodai szoba rendelkezik széffel, úgy érdemes a személyes iratokat ott elhelyezni és a városnézésen csak fénymásolt iratokkal részt venni. Igény esetén érdemes még utazás előtt hiteles másolatot készíttetni az iratokról.

Minden turistának javasoljuk, hogy – felkészülve egy váratlanul jelentkező rosszullétre vagy balesetre – utazása előtt váltsa ki az európai egészségügyi kártyát.

Minden helyszínre vonatkozóan, általánosságban elmondható, hogy a közlekedésrendészeti szabályok betartása elsődleges fontosságú. Tapasztalataink szerint az olasz rendészeti szervek részéről nem ritkák a több ezer eurós birságok, illetőleg a jogosítvány bevonása sem. 

Olaszország kontinentális területein – bár kisebb mértékben, mint a félszigeten – jelentős a vulkanikus tevékenység, illetve nem elhanyagolhatók a lemeztektonikai mozgások, így földrengésekre mindig számítani kell.

Egyéb információt (pl. munkavállalással kapcsolatosan) a római nagykövetség, vagy a milánói főkonzulátus oldalán talál.