Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Örményországban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, az örmény fél a diplomáciai kapcsolatokat 2012. augusztus végén egyoldalúan felfüggesztette. Örményország vonatkozásában a konzuli ügyintézést, feladatokat a tbiliszi Magyar Nagykövetségen működő konzul látja el.

Javasoljuk, hogy az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárok szükség esetén, konzuli védelem kérése céljából  a tbiliszi Magyar Nagykövetségen működő konzulhoz, vagy valamely EU-tagállam jereváni külképviseleteinek egyikéhez forduljanak.

Aktuális:

2020. 08. 24.
A COVID-19 járvány miatt március 16-án bejelentett országos veszélyhelyzet továbbra is érvényben van. Augusztus 12-től újra engedélyezett – kizárólag légi úton – külföldi állampolgárok belépése az országba. A nemzetközi légi összeköttetés Jerevánnal jelenleg néhány európai fővárosra korlátozott. A közúti határállomások külföldi állampolgárok személyforgalma számára továbbra is zárva vannak. A nemzetközi közúti áruszállítás személyzetére nem vonatkozik a korlátozás.

Az országba való belépésnél mindenkit orvosi vizsgálatnak vetnek alá. Ha nem áll fenn COVID-19 gyanúja, az illető 14 napos kötelező házi karanténba kerül (a karantén alatt elvégzett, negatív eredményű PCR teszttel a karantén felfüggesztését lehet kérni). Belépésnél COVID-19 gyanúja esetén hatósági karantént alkalmaznak.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a diplomáciai kapcsolatok Örményország által történt egyoldalú felfüggesztése és a magyar konzuli képviselet hiánya miatt Örményország területén a magyar konzuli védelem nyújtása komoly nehézségekbe ütközik. 

Felhívjuk az Örményországba utazók figyelmét, hogy a hegyi karabah-i térség megközelítése továbbra is veszélyes, az e területre vagy annak közelébe való beutazást nem javasoljuk!

A terrorizmus és közbiztonság szempontjából Örményország biztonságosabbnak tekinthető, mint sok európai uniós ország, mindazonáltal viszonylag gyakran előfordulnak kormányellenes tüntetések, amelyek néha erőszakos cselekedetekbe torkollnak. 

Örményország földrengésveszélyes zónában fekszik és gyakori földcsuszamlásokkal is lehet számolni. 

A tűzszüneti zóna és a Hegyi-Karabah: Örményország területének nagy részével ellentétben rendkívüli biztonsági kockázatot hordoz az örmény-azeri határvonal megközelítése, különösen a Hegyi- Karabah (Nagorno-Karabah) és Azerbajdzsán között található tűzszüneti zóna. A hegyi- karabah-i térség birtoklásáért Örményország és Azerbajdzsán több éves háborút folytatott, és a tűzszüneti vonalon ma is gyakoriak a fegyveres összetűzések, lövésváltások. A határvidék közelében elaknásított területek találhatók. Az aknák mellett veszélyt jelentenek a körzetben szétszórtan található, fel nem robbant lövedékek is. A nemzetközi közösség és Magyarország hivatalos álláspontja szerint az Örményország által megszállt Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része, de oda a bakui magyar konzul nem tud beutazni, és a bajba jutott magyar állampolgárok részére szükség esetén semmilyen módon nem tud konzuli segítséget nyújtani. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMIsmereteink szerint az örmény hatóságok a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése óta eltelt időben nem alkalmaztak olyan intézkedéseket, amelyek bármi módon magyar állampolgárok Örményországba történő belépésének megnehezítésére irányultak volna.

Az útlevélben esetlegesen található korábbi azeri vízum, vagy beléptető pecsét önmagában nem zárja ki a beléptetést Örményország területére, de semmiképpen nem segíti elő a zökkenőmentes beutazást. 

A hegyi karabah-i térségbe a beutazás nem javasolt. Azoknak, akik a biztonsági figyelmeztetés ellenére mégis be kívánnak utazni a Karabah területére, ehhez Jerevánban külön engedélyt kell kérniük, mert a területre történő beutazáshoz az örmény vízum önmagában nem elegendő. A belépőknek azonban tudniuk kell, hogy a belépéssel maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek, mert egy „de jure” azeri területre Azerbajdzsán engedélye nélkül, általa nem ellenőrzött határátkelőn keresztül lépnek be.

Örményország területére gépjárművel történő belépéskor ún. úthasználati díj fizetendő, melynek mértéke 15 napos periódusonként 10.000 dram. 

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő (pl. szülő) nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal kell rendelkeznie, továbbá a vele nem utazó törvényes képviselőjének hozzájáruló nyilatkozatával. A törvényes képviselő személyének egyértelműen ki kell derülnie a nyilatkozatból, a személyi adatok pontos feltüntetésével. Ez a nyilatkozat készülhet örmény, angol, esetleg orosz nyelven. Fontos, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot közjegyzőnek kell hitelesítenie.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges
Vízum egyéb célú beutazás esetén: http://austria.mfa.am/en/residency 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Armenia.cfm

Vám:

Valuta korlátozás nélkül bevihető, az örmény fizetőeszköz, a dramm kivitelét azonban korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a Kulturális Minisztérium engedélyéhez kötött.

A helyi hatóság honlapja.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Örmény Dram (AMD)

Időjárás: Örményország klímája átlagosan néhány fokkal melegebb és szárazabb a magyarországinál, de a változatos domborzat miatt az ország napi időjárásában jelentős eltérések mutatkozhatnak. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. 1-1,5 hónapos késéssel köszöntenek be. 

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Közlekedés: Örményországban a magyar jogosítványt vagy nemzetközi jogosítványt a beutazástól számított egy éven keresztül elfogadják az örmény hatóságok. Ennél hosszabb tartózkodás esetén helyi jogosítványt kell igényelni. A magyar jogosítvány használatához szükséges annak angol nyelvű fordítása.

A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák örmény nyelvűek. A szovjet-rendszerből megmaradt az iránytaxik, a „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatók. 

A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az útmenti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, a havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak. A közlekedési szabályokat a helyiek gyakran szabadosan értelmezik, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, s az áramkimaradások miatt gyakran nem működnek a közlekedési lámpák. A gyalogosokat a gyakorlatban semmiféle előny nem illeti meg. Közlekedési jelzőtáblák, útburkolati jelek vidéken csak szórványosan vannak, vagy teljesen hiányoznak. Autó bérlése csak azok számára javasolt, akik nagy vezetői rutinnal rendelkeznek. Autó bérlése esetén fel kell készülni arra is, hogy a közlekedési rendőrök „sápot szednek” az utazóktól. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: 

Vallási és viselkedési kultúra: 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Örményország egészségügyi infrastruktúrája teljes mértékben elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. Bár az országban sok jól képzett orvos van, az egészségügyi ellátás a nagyobb városokon kívül nehezen hozzáférhető. 

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)