Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Örményországban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, az örmény fél a diplomáciai kapcsolatokat 2012. augusztus végén egyoldalúan felfüggesztette. Örményország vonatkozásában a konzuli ügyintézést, feladatokat a tbiliszi Magyar Nagykövetségen működő konzul látja el.

Javasoljuk, hogy az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgárok szükség esetén, konzuli védelem kérése céljából  a tbiliszi Magyar Nagykövetségen működő konzulhoz, vagy valamely EU-tagállam jereváni külképviseleteinek egyikéhez forduljanak.

Aktuális:

2022. 05. 17.
Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Örményország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

A COVID-19 járvány miatt március 16-án bejelentett országos veszélyhelyzet továbbra is érvényben van.

A 2020. szeptember 11-i № 1514-N kormányrendelet 2021. május 17-én hatályba lépett módosításai szerint:

 • Az Örmény Köztársaság területére történő belépéskor az a következő dokumentumokat szükséges felmutatni:
  1. 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredmény, vagy
  2. Oltási igazolvány, mely tanúsítja az oltás minkét dózisának felvételét, illetve hogy a második oltás felvétele több mint 14 nappal a beutazás előtt történt.
  A beutazáshoz szükséges PCR eredménynek vagy oltási igazolásnak örmény, orosz vagy angol nyelvűnek kell lennie a hivatalos fejléccel nyomtatva, és a következő információkat kell tartalmaznia:
  - az összes elérhetőség és annak az egészségügyi intézménynek a vezetője, ahol a vizsgálatot / oltást végezték,
  - a vizsgált / oltott személy neve, vezetékneve, születési ideje és útlevelének száma,
  - a vizsgálat eredménye, az oltóanyag gyártási neve és a termék sorozatszáma, az első és a második oltás dátuma, amelyet az egészségügyi intézmény vezetője írt alá és látott el pecséttel
 • Egy évnél (0-11 hónap 29nap) fiatalabb gyermekek esetében nincs szükség a fent leírt igazolások bemutatására
 • Az Orosz Föderáció területéről az Örmény Köztársaság területére belépő utazóknak a „Путешествую без COVID-19” mobilalkalmazáson keresztül kell bemutatniuk az igazolást. (letölthető az alábbi linken: https://www.mfa.am/en/COVID-19/2021/05/17/covid-19/10955)
 • A külföldiek számára az Örmény Köztársaságba való belépés továbbra is nyitott marad mind a légi, mind a szárazföldi határokon keresztül.
 • A COVID-19 miatti általános karanténkötelezettség az Örmény Köztársaság területén 2021. július 11-én felfüggesztésre került.

A PCR teszttel / oltási igazolvánnyal nem rendelkező személyeket PCR-mintavételnek vetik alá a repülőtér vagy a határállomás mintavételi pontjain, és kötelezően elkülönítik őket a negatív eredményig, illetve az illető kórházba kerül, ha a vizsgálat során a fertőzés gyanúja merül fel.

A mintavétel vagy a vizsgálat elutasítása esetén a PCR teszttel / oltási igazolvánnyal nem rendelkező személyeknek karanténba kell vonulnia 14 napig

A PCR-vizsgálattal kapcsolatos költségeket az utazónak kell fedeznie.

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a QWRcEGIZQnzgD8NzIzmNNTa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a gVjKujnXDGJiOK7yJZyZODa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen.

Biztonság:

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Örményország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategória, azaz az utazásra nem javasolt országok listáján található. 

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a diplomáciai kapcsolatok Örményország által történt egyoldalú felfüggesztése és a magyar konzuli képviselet hiánya miatt Örményország területén a magyar konzuli védelem nyújtása komoly nehézségekbe ütközik. 

Felhívjuk az Örményországba utazók figyelmét, hogy a hegyi karabah-i térség megközelítése továbbra is veszélyes, az e területre vagy annak közelébe való beutazást fokozottan nem javasoljuk!

A terrorizmus és közbiztonság szempontjából Örményország biztonságosabbnak tekinthető, mint sok európai uniós ország, mindazonáltal viszonylag gyakran előfordulnak kormányellenes tüntetések, amelyek néha erőszakos cselekedetekbe torkollnak. Az Azerbajdzsánnal való kapcsolatok helyreállítási folyamatát az örmény lakosságból sokan rossz szemmel nézik, az utóbbi időben emiatt jelentősen megnövekedett a nagyszámú tüntetések száma az országban.

Örményország földrengésveszélyes zónában fekszik és gyakori földcsuszamlásokkal is lehet számolni. 

A tűzszüneti zóna és a Hegyi-Karabah: Örményország területének nagy részével ellentétben rendkívüli biztonsági kockázatot hordoz az örmény-azeri határvonal megközelítése, különösen a Hegyi- Karabah (Nagorno-Karabah) és Azerbajdzsán között található tűzszüneti zóna. A hegyi- karabah-i térség birtoklásáért Örményország és Azerbajdzsán több éves háborút folytatott, és a tűzszüneti vonalon ma is gyakoriak a fegyveres összetűzések, lövésváltások. A határvidék közelében elaknásított területek találhatók. Az aknák mellett veszélyt jelentenek a körzetben szétszórtan található, fel nem robbant lövedékek is. A nemzetközi közösség és Magyarország hivatalos álláspontja szerint az Örményország által megszállt Hegyi-Karabah Azerbajdzsán része, de oda a bakui és tbiliszimagyar konzul nem tud beutazni, és a bajba jutott magyar állampolgárok részére szükség esetén semmilyen módon nem tud konzuli segítséget nyújtani. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMIsmereteink szerint az örmény hatóságok a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése óta eltelt időben nem alkalmaztak olyan intézkedéseket, amelyek bármi módon magyar állampolgárok Örményországba történő belépésének megnehezítésére irányultak volna.

Az útlevélben esetlegesen található korábbi azeri vízum, vagy beléptető pecsét önmagában nem zárja ki a beléptetést Örményország területére, de semmiképpen nem segíti elő a zökkenőmentes beutazást. 

A hegyi karabah-i térségbe a beutazás nem javasolt. Azoknak, akik a biztonsági figyelmeztetés ellenére mégis be kívánnak utazni a Karabah területére, ehhez Jerevánban külön engedélyt kell kérniük, mert a területre történő beutazáshoz az örmény vízum önmagában nem elegendő. A belépőknek azonban tudniuk kell, hogy a belépéssel maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek, mert egy „de jure” azeri területre Azerbajdzsán engedélye nélkül, általa nem ellenőrzött határátkelőn keresztül lépnek be.

Örményország területére gépjárművel történő belépéskor ún. úthasználati díj fizetendő, melynek mértéke 15 napos periódusonként 10.000 dram. 

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő (pl. szülő) nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal kell rendelkeznie, továbbá a vele nem utazó törvényes képviselőjének hozzájáruló nyilatkozatával. A törvényes képviselő személyének egyértelműen ki kell derülnie a nyilatkozatból, a személyi adatok pontos feltüntetésével. Ez a nyilatkozat készülhet örmény, angol, esetleg orosz nyelven. Fontos, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot közjegyzőnek kell hitelesítenie.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges
Vízum egyéb célú beutazás esetén: http://austria.mfa.am/en/residency 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Armenia.cfm

Vám:

Valuta korlátozás nélkül bevihető, az örmény fizetőeszköz, a dramm kivitelét azonban korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a Kulturális Minisztérium engedélyéhez kötött.

A helyi hatóság honlapja.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.
Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Örmény Dram (AMD)

Időjárás: Örményország klímája átlagosan néhány fokkal melegebb és szárazabb a magyarországinál, de a változatos domborzat miatt az ország napi időjárásában jelentős eltérések mutatkozhatnak. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az évszakok a földrajzi Európához képest kb. 1-1,5 hónapos késéssel köszöntenek be. 

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Közlekedés: Örményországban a magyar jogosítványt vagy nemzetközi jogosítványt a beutazástól számított egy éven keresztül elfogadják az örmény hatóságok. Ennél hosszabb tartózkodás esetén helyi jogosítványt kell igényelni. A magyar jogosítvány használatához szükséges annak angol nyelvű fordítása.

A fővárosnak viszonylag jól kiépített tömegközlekedési hálózata van: metró, busz, troli, iránytaxi. A városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák örmény nyelvűek. A szovjet-rendszerből megmaradt az iránytaxik, a „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatók. 

A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az útmenti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, a havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak. A közlekedési szabályokat a helyiek gyakran szabadosan értelmezik, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, s az áramkimaradások miatt gyakran nem működnek a közlekedési lámpák. A gyalogosokat a gyakorlatban semmiféle előny nem illeti meg. Közlekedési jelzőtáblák, útburkolati jelek vidéken csak szórványosan vannak, vagy teljesen hiányoznak. Autó bérlése csak azok számára javasolt, akik nagy vezetői rutinnal rendelkeznek. Autó bérlése esetén fel kell készülni arra is, hogy a közlekedési rendőrök „sápot szednek” az utazóktól. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: 

Vallási és viselkedési kultúra: 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Örményország egészségügyi infrastruktúrája teljes mértékben elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magánorvosi ellátás, de rendkívül drága. Bár az országban sok jól képzett orvos van, az egészségügyi ellátás a nagyobb városokon kívül nehezen hozzáférhető. 

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)