Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Moszkva
Főkonzulátus Szentpétervár, Jekatyerinburg, Kazan

Aktuális:

2022.05.16.

Az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktus elhúzódására való tekintettel kérjük, hogy utazásuk szükségességét fontolják meg és lehetőség szerint halasszák azt a helyzet rendeződéséig. Amennyiben mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, kérjük regisztráljanak konzuli védelemre.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal kapcsolatban felhívjuk a figyelmet, hogy az országba történő utazás költségei számottevően megemelkedtek. Jelenleg az Európai Unió és Oroszország repülőterei közötti közvetlen utazásra légi úton nincs lehetőség. A nemzetközi pénzügyi szankciók következtében a külföldi bankkártyák nem vehetők igénybe Oroszország területén, ami miatt jelenleg kizárólag oroszországi kibocsátású bankkártyákkal vagy készpénzes fizetésre van csak lehetőség. 

Az orosz Légügyi Hatóság (Roszaviacija) 11 dél-oroszországi repülőteret zárt le (Anapa, Belgorod, Brjanszk, Voronyezs, Gelendzsik, Krasznodár, Kurszk, Lipeck, Rosztov, Szimferopol, Eliszta). 

Az utazóknak és az országban tartózkodó honfitársainknak azt tanácsoljuk, hogy szorosan kövessék figyelemmel a helyi híreket és a közösségi médiát, és tartsák be a hatóságok utasításait, valamint kerüljék az Ukrajnával és Belorusszal határos oroszországi területek felkeresését!

Felhívjuk az árufuvarozók figyelmét arra, hogy 2022. 04. 16-tól az uniós felségjelzéssel (a magyar rendszámokat is ideértve) ellátott, közúti szállításban résztvevő járművek nem léphetnek be Belaruszba, a postai küldeményeket és élőállatot szállítók kivételével.

Amennyiben valamilyen oknál fogva az orosz vízum lejárata előtt nem tudta elhagyni az Oroszország területét, a vízum lejáratát követő három napon belüli kiutazáshoz a vízumhosszabbítást a reptereken kell intézni az orosz konzuli pontoknál. Az eljárás díja 1500 rubel. Általában a hosszabbításhoz a magyar konzul közreműködése szükséges, ezért kérjük, mindenképp jelentkezzen az illetékes magyar Konzulátuson. A folyamatban lévő légtérzárás miatt jelenleg több reptérről vízumhosszabbítás nélkül is el lehet hagyni az országot szankciós következmények nélkül.

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák. 

1.) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt!

Azonban Oroszország a járványügyi helyzet és a jelenlegi orosz-ukrán konfliktusból fakadó következmények alapján a II. biztonsági besorolási kategóriában, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyar állampolgárok és magyar tartózkodási/letelepedési engedéllyel rendelkezők kizárólag légi úton történő utazás esetén léphetnek be Oroszország területére, a 635-ös számú orosz kormányrendelet 1. számú mellékletében felsorolt országokból. A lista 81 országot tartalmaz köztük Magyarországról történő tranzitálás esetén tekintetbe vehető Törökország, Katar, Szerbia és az Egyesült Arab Emírségek. Változatlan feltétele a beutazásnak az érvényes útiokmány, érvényes orosz beutazó vízum és 48 órán belül kiállított PCR-teszt negatív eredményéről szóló orosz vagy angol nyelvű igazolás megléte.

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy a szárazföldi határátkelő helyek a beutazás szempontjából továbbra is zárva vannak, azonban kiutazásra azokon keresztül is van lehetőség.

A külföldi állampolgárok esetében az orosz hatóságok (Rospotrebnadzor) érkezéskor szúrópróbaszerűen elvégezhetnek PCR- tesztet.

Elfogadott oltások: Oltottságot vagy átesettséget igazoló magyar védettségi igazolványt az orosz hatóságok nem ismernek el, ilyenekkel nem lehetséges a belépés.

Kiskorúak tekintetében nincs kivétel.

Az aktuális járványügyi rendszabályok betartása minden esetben kötelező!

A karanténmentes beutazás szabályai

Negatív PCR teszteredmény birtokában nincs karanténkötelezettség, teszt nélkül külföldit nem engednek be az országba (lásd f) pontot).

b. Kell-e teszt? Igen.

A külföldi állampolgároknak az Oroszországba történő belépéskor, valamint tranzitálás esetén is kettő naptári napnál nem régebben elvégzett PCR-teszt negatív eredményéről szóló orosz vagy angol nyelvű igazolással kell rendelkezniük. Az igazolást már a járatra való regisztráláskor be kell mutatni! Kiskorúak tekintetében nincs kivétel.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

Külföldi állampolgárok esetében sem előzetes, sem utólagos online regisztráció nincs. Mobilapplikációk letöltésére magyar állampolgárok esetében nincsen szükség. A repülőgépen kiosztásra kerülhetnek a regisztrációs adatlapok, amelyeket kérés esetén határátlépéskor kitöltve át kell adni a járványügyi hivatal képviselőinek.

A légi társaságok küldhetnek ki olyan tájékoztatást, miszerint az utazóknak online regisztráció szükséges, azonban ezt csak orosz állampolgároknak kötelező megtenni.

Figyelem! Hét napnál hosszabb idejű oroszországi tartózkodás az általános szabályok szerint továbbra is regisztráció köteles!

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek. 

Oroszország a beutazáshoz oltási kötelezettséget nem ír elő. Védőoltás megléte könnyítésekre nem jogosít. 

Jelenleg Oroszország nem ismeri el sem az Európai Unió Covid-igazolványát, sem a magyar védettségi igazolványt, sem a nemzetközi oltási igazolványt.

e. Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok: Nincsenek.

Külföldiek belépése csak 48 órán belül készített PCR-teszt negatív eredményéről szóló orosz vagy angol nyelvű igazolással engedélyezett.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

Negatív teszteredmény birtokában nincs, teszt nélkül külföldit nem engednek be az országba. Az orosz állampolgárként belépők a belépésüket követő öt napon belül kettő PCR-tesztet kötelesek elvégezni, és az eredmény megérkezéséig házi karanténban kötelesek maradni.

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel: https://www.rospotrebnadzor.ru/.

g. Üzleti célú beutazás feltétele: általános szabályok szerint.

h. Tranzitálási szabályok:

A légi úton utazó személyek tranzitálása engedélyezett, amennyiben az utazók nem lépik át Oroszország határát. Ebben az esetben is kötelező a 48 órán belüli negatív PCR teszt.

i. Oroszország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

Magyar állampolgárok esetében a beutazás, a beutazási céltól függetlenül, általános szabályok szerint történik (érvényes útiokmány, érvényes orosz beutazó vízum). További kötelező feltétel a 48 órán belül készített PCR-teszt negatív eredményéről szóló orosz vagy angol nyelvű igazolás bemutatása.

j. Egyéb hasznos információ:

  1. Moszkva Sheremetyevo reptéren: +7 (495) 578 90 90
  2. Moszkva Vnukovo reptéren: +7 (495) 436-30-36
  3. Jekatyerinburg Kolcovo reptéren: +7 (343) 358-6733
  4. Szentpéterváron (24h ügyeleti szám) +7 (812) 578-0345

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

Egészségügyi ellátás külföldön: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2.) Kiutazás az országból:

Oroszországot a külföldiek bármikor korlátozások nélkül elhagyhatják. 

3.) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a MbmHYHKqqM3MZAa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a gKJFLqetgbMCdI9lZmM0cYDMa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4.) Helyi járványügyi szabályok:

Az Oroszországi Föderáció szubjektumai önállóan dönthetnek a koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedésekről. Az eltérő szabályozás lehetősége miatt, esetleges Oroszországon belüli utazás esetén célszerű tájékozódni a cél- és tranzitrégió aktuális előírásairól. Kérjük, utazás előtt tájékozódjon a helyi előírásokról, és tartsa be azokat! A járványügyi rendelkezések megszegőit pénzbírsággal sújthatják.

Hivatalos, helyi elérhetőség, ahonnan még tájékozódhatnak állampolgáraink:

https://xn--80aesfpebagmfblc0a.xn--p1ai/ – Hivatalos honlap a védekezéssel kapcsolatos általános és részletes információkkal, naponta többször frissül, azonban csak orosz nyelven áll rendelkezésre.

A határátlépésre vonatkozóan a Szövetségi Biztonsági Szolgálat honlapján található információ (orosz nyelven): http://ps.fsb.ru/fps/general/info/covid.htm

Biztonság:

Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt. Oroszország a járványügyi helyzet és a jelenlegi orosz-ukrán konfliktusból fakadó következmények alapján a II. biztonsági besorolási kategóriában, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján szerepel.

Terrorizmus

Oroszország a terrorizmus célországai között a közepesen fenyegetett országok közé sorolható. Az esetleges terrortámadások megelőzésére az országban nagy hangsúlyt fordítanak, azokat a helyeket, ahol nagyobb tömeg fordul meg, így a kulturális, sport és közintézményeket fokozottan ellenőrzik mágneskapuk elhelyezésével és személyi motozással.

Figyelem: Csecsenföld, Dagesztán, az észak-kaukázusi régió egyéb köztársaságai és megyéi utazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartoznak.

Bűnözés

Külföldi turisták általában nem válnak célpontjává erőszakos bűncselekményeknek, de a Magyarországon megszokott elővigyázatosságra Oroszországban is szükség van. Lehetőség szerint kerüljék a tömeges helyeket, vagy szükség esetén a tartózkodásukat ezeken a helyeken minimális időre csökkentsék. Különösen a repülőtereken, pályaudvarokon, közlekedési eszközökön legyenek nagyon figyelmesek és körültekintők. Kizárólag hivatalosan működő taxi társaságoktól rendeljenek taxit és ne üljenek be az ún. „fekete taxikba”, melyek alacsonyabb tarifáért, illegálisan szállítanak utasokat és rájuk nézve veszélyt jelenthetnek. Éjszaka lehetőleg ne tartózkodjanak egyedül elhagyatott külvárosi területen. Vigyázzanak értéktárgyaikra és útleveleikre, különösen, a turista látványosságok és a pályaudvarok környékén. Ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül szállodaszobában vagy járművek(b)en.

Az orosz rendőri szervek bármikor bárkit igazoltathatnak gyanú vagy ok nélkül is, ezért mindig tartsa magánál útlevelét, a regisztrációt tanúsító dokumentumot és a határon kapott migrációs kártyát.

Rendszeresen érkeznek bejelentések magyar állampolgároktól, akiktől orosz „barátnőjük” folyamatban lévő vízumkérelme vagy hirtelen felmerült körülmények ürügyén próbált meg pénzügyi segítséget, támogatást kapni. Ezek elterjedt csalási kísérletek. Javasoljuk, hogy semmi esetre se küldjék el a kért összeget a személyesen nem ismert személynek! Kétség esetén kérje családtagja, barátja véleményét, vagy forduljon konzuli hivatalainkhoz felvilágosításért. A konzuli szolgálat nem tud segítséget nyújtani kicsalt összegek visszaszerzésében, rendőrségi eljárásokban.

Előfordulhat, hogy őrizetbe vett vagy letartóztatott személyek esetében az orosz hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetséget, illetve főkonzulátusokat sem értesítik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben lehetőség szerint közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a konzuli szolgálattal. A konzuli ügyelet folyamatosan működik.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
A vízum érvényességi időpontjától számított 6 hónap.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Az orosz idegenrendészeti szabályok csak az orosz állampolgárságú kiskorúakra nézve rendelkeznek egyértelműen, Oroszországba szülői kíséret nélkül beutazó külföldi kiskorúak beutazásához nem írják elő kötelező érvénnyel a szülői hozzájárulást. Ennek ellenére, határátlépésnél kérhetik annak igazolását, hogy a szülők engedélyezték a gyermek kíséret nélküli vagy más személlyel történő utazását. A nyilatkozatot a szülők közjegyző előtt is megtehetik (orosz vagy angol nyelvű fordítás szükséges), vagy a magyar határrendészeti szerveknél használatos formanyomtatvány bemutatása is elegendő lehet.

Határátlépés:

Az orosz szabályok szerint, személy és jármű csak a nemzetközi közlekedésre kijelölt határpontokon léphet be az Oroszországi Föderáció területére. Az orosz jogszabályok szerint a belorusz-orosz határon nincs kijelölt nemzetközi határátkelőhely (így, az M1 nemzetközi útvonalon lévő Krasnaya Gorka sem!), ezért a belorusz-orosz átkelőpontok esetében a nem orosz és nem belorusz személyeket megállítják, adminisztratív eljárást indíthatnak ellenük és büntetést róhatnak ki rájuk.

Fuvarozóknak a Lettországon keresztüli E22-es autóút be- és kilépést javasoljuk.

A Minszk-Moszkva repülőjárat utasait minden esetben beléptetik az Oroszországi Föderáció területére, még akkor is, ha csak tranzitálnak Moszkvában. Az ezen az útvonalon közlekedő utasoknak rendelkezniük kell előzetesen beszerzett, érvényes orosz vízummal. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Határon történő vízumigénylésre nincs lehetőség, vízumot az utazást megelőzően kell kérelmezni az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetségének Konzuli osztályán, vagy a Debreceni Főkonzulátuson illetve elektronikus úton. 

2021. január 1-jétől a turizmus, üzleti, humanitárius célból, továbbá tudományos, kulturális vagy sporteseményeken való részvétel céljából az Oroszországi Föderáció területére beutazni kívánó magyar állampolgárok számára lehetővé vált a beutazáshoz szükséges vízum elektronikus úton történő igénylése is (ún. „e-vízum”). Figyelem! Az oroszországi beutazási korlátozások ideje alatt az e-vízum kérelmezésének lehetősége szünetel.

A kérelmi dokumentációt (a vízumkérelmet és a szükséges csatolmányokat, mint pl. fénykép, utasbiztosítás, meghívó, stb.) a https://evisa.kdmid.ru/ru-RU honlapon keresztül lehet benyújtani. Pozitív döntés esetén, az e-vízum a döntés napjától kezdődő 60 napos időszakon belül egyszeri beutazásra és legfeljebb 16 napos tartózkodásra jogosít Oroszország területén. Díja 40 USD, melyet a kérelmezéskor bankkártyával kell kiegyenlíteni, a kérelmet 4 napon belül bírálják el. Jóváhagyást követően, az erről szóló visszaigazolás és az útiokmány birtokában lehet Oroszországba utazni.

Az e-vízum kérelmezéséről további információkat találnak a fenti honlapon.

Fontos! Felhívjuk az e-vízumot kérelmezők figyelmét arra, hogy - angol nyelven történő kitöltés esetén - a nevet pontosan az útmutatóban rögzítettek szerint, és ne egyszerűen ékezetek nélkül írják be, mert az ettől eltérő névbevitel érvénytelenné teszi a vízumot és a belépés kivétel nélküli megtagadásával jár!

Azon magyar állampolgárok, akik 16 napot meghaladóan, vagy a fent felsorolt céloktól eltérő okból utaznának Oroszországba, továbbra is a korábbiakkal megegyezően, az orosz külképviseleteken keresztül igényelhetnek vízumot.

A reptéri tranzitálás vízummentes, amennyiben azonban a látogató belép Oroszország területére, vízum szükséges abban az esetben is, ha csak pár órát tölt az Oroszországi Föderáció területén, pl. két repülőtér közötti út erejéig.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem elbírálására és vízum kiadására az Oroszországi Föderáció magyarországi külképviseletei illetékesek: https://hungary.mid.ru/hu/consular-services/vengriya/visa; vagy https://debrecen.mid.ru/hu/                                                                    

Lejárt vagy betelt útlevélben lévő érvényes vízummal és új úti okmánnyal nem lehetséges a belépés Oroszországba. Ilyen esetben a vízum új útlevélbe történő átvezetését kell kérni az orosz konzulátuson.

Vízummal, az ott feltüntetett határidőn belül, a megjelölt napok számát figyelembe véve lehet az országban tartózkodni, bármely 180-napos időszakon belül legfeljebb 90 napot. 

Kérjük, hogy minden esetben fokozottan figyeljenek a vízum lejárati dátumára, ugyanis lejárt vízummal nem lehet az országot elhagyni! Amennyiben bármilyen okból nem tudtak a vízum lejártáig kiutazni Oroszországból, a lejáratot követő 72 órán belül kérhet ún. „kilépő vízumot” a repülőtereken található ún. "konzuli pontoknál". Amennyiben ennél hosszabb ideig tartózkodtak túl (pl. baleset, betegség miatt), a Szövetségi Migrációs Hivatal helyi kirendeltségeinél vagy központi irodájában (Moszkva, Pokrovka utca 42.) kaphatnak kilépési vízumot. Indokolatlan túltartózkodás esetén pénzbüntetést kell fizetni, illetve ki is utasíthatják a külföldit.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Oroszországi Föderáció törvényei lehetővé teszik, hogy korlátozzák a rendezetlen tartozással rendelkező személyek kiutazását az országból, amit külföldi állampolgárokkal szemben is alkalmaznak. A szankció nem csak az állammal, vagy állami szervekkel szemben fennálló tartozások esetében alkalmazható, hanem minden, bírói határozattal elismert tartozásra, így pl. elmaradt gyerektartásra is.

A belépéskor kiállított „migrációs kártyát” az utas köteles oroszországi tartózkodása során mindig magánál tartani, ellenőrzés esetén bemutatni, majd az ország elhagyásakor leadni. A migrációs kártya hiányát szankcionálják, ezért amennyiben azt elvesztették, 3 napon belül pótolni kell a Szövetségi Migrációs Hivatal helyi kirendeltségeinél vagy központi irodájában.

A hét napnál hosszabb idejű tartózkodás esetén kötelező a lakcímet bejelenteni. Ezt a szállodák, utazási irodák automatikusan megteszik, egyéni utasok esetében a fogadó fél köteles ezt elvégezni a Migrációs Hivatal területileg illetékes irodájában.

Házikedvencek be- és kiutazása:

  • Beutazás (orosz nyelven):

https://customs.gov.ru/fiz/pravila-peremeshheniya-tovarov/peremeshhenie-domashnix-zhivotnyx/trebovaniya-k-vvozu-na-tamozhennuyu-territoriyu-evrazijskogo-ekonomicheskogo-soyuza-domashnix-zhivotnyx,-ustanovlennye-pravom-evrazijskogo-ekonomicheskogo-soyuza-i-zakonodatel-stvom-rossijskoj-federaczii

  • Kiutazás (orosz nyelven):

https://customs.gov.ru/fiz/pravila-peremeshheniya-tovarov/peremeshhenie-domashnix-zhivotnyx/trebovaniya-k-vyvozu-s-tamozhennoj-territorii-evrazijskogo-ekonomicheskogo-soyuza-domashnix-zhivotnyx,-ustanovlennye-pravom-evrazijskogo-ekonomicheskogo-soyuza-i-zakonodatel-stvom-rossijskoj-federaczii

Vám:

Az Oroszországi Föderációba vámdeklaráció nélkül legfeljebb 10 000 dollár összértékű készpénz, ill. utazási csekk vihető be. Ezt rendszeresen ellenőrzik a határokon. A 10 ezer USD összeget meghaladó külföldi valuta és/vagy annak megfelelő értékű orosz rubel kivitele engedélyköteles. Ha az utazó birtokában 3.000 USD-t meghaladó összegű külföldi valuta, illetve orosz rubel van, erről vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni. Utazási csekkek kivitelekor – amennyiben a csekkek összege meghaladja a 10 ezer USD-t – szintén nyilatkozatot kell kitölteni.

Az orosz vámeljárásra, valamint a vámfizetési kötelezettség alá eső áruk körére vonatkozóan orosz és angol nyelvű információ a www.customs.ru honlapon található.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Szállásfoglalás:

Oroszországban azok a hostelek, amelyek lakóépületekben üzemeltek, 2019. október 1-jétől nem rendelkeznek engedéllyel erre. Felhívjuk a kiutazók figyelmét arra, hogy ha ilyen hostelekben foglalnak szállást, akkor problémájuk lehet az idegenrendészeti regisztrációval. Javasoljuk más típusú szálláshely(ek) igénybe vételét az oroszországi tartózkodás során.

További hasznos információ az országról 

Pénznem: Orosz Rubel (RUB).

Időjárás: Arktikus, szubarktikus, mérsékelt és szubtropikus.

Közlekedés: A moszkvai és a nagyvárosi úthálózat jó állapotú, de a forgalmi dugók miatt nem megoldott a zavartalan közlekedés. A mindennapos felszíni közlekedési káoszt a metróhálózat tudja csak enyhíteni, ami azonban egyes napszakokban szintén túlzsúfolt. Közlekedni kiválóan lehet metróval, autóbusszal, villamossal, trolibusszal. 

Gépkocsivezetés: A gépjármű közlekedési morál és biztonság jelentősen eltér a Magyarországon, illetve az Európában megszokottól. Az Oroszországba gépkocsival látogatók saját érdekükben legyenek figyelemmel a helyi közlekedési szokásokra. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy gépjárművezetés esetén alkohol fogyasztása nem megengedett. A hideg idő beköszöntével számítani kell az utak jegesedésére, ami hidak esetében száraz időben is bekövetkezhet. Tekintettel a jelentős mennyiségű téli csapadékra, téligumi használata szükséges. A szöges gumik használata engedélyezett.

Oroszország elismeri és elfogadja az 1968-as Bécsi Közlekedési Egyezményben részes tagállamok állampolgárainak hazai hatóság által kiállított vezetői engedélyét és a nemzetközi vezetői engedélyt. Ez utóbbi megléte esetén megkövetelik a hazai kiállítású vezetői engedély bemutatását is. 

Javasoljuk az Oroszországban gépkocsival közlekedőknek - különös tekintettel a közúti árufuvarozást végzőkre - megbízható, éjszakai, rossz fényviszonyok között is jó minőségű felvételt készítő, nagy felbontású, széles látószögű fedélzeti kamerák használatát. Az ilyen eszközök használata megkönnyítheti egy esetleges baleset körülményeinek tisztázását, felelősség megállapítását, így lerövidítheti az ezzel kapcsolatos hatósági eljárások időtartamát.

2009. január 1-től az Oroszországi Föderáció is tagja a nemzetközi zöldkártya rendszernek, tehát a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás érvényes Oroszországban is. A zöld kártyát azonban továbbra is minden esetben ki kell váltani! 

Felhívjuk a nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevő szállítók figyelmét, hogy az áruszállítást érintő – gyakran változó – orosz törvények és egyéb (pl. vám) jogszabályok be nem tartása komoly kellemetlenségeket okozhat. A felkészülés során a tájékozódásban és a jogi tanácsadás lehetőségeiről további információt kaphatnak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületétől.

Elektronikus átléptető folyosó az észt-orosz határon: Az észt-orosz határátkelőhelyeken lehetőség van előzetesen regisztrálni a határátlépéshez. A szolgáltatás fizetős, de nem kötelező. Aki szeretné a határátkelési időt korlátok közé szorítani, annak érdemes regisztrálnia magát. Bővebb információt és az árakat a

Ügyintézés helyi hatóságoknál, intézményekben: Az orosz hivatali kultúra jelentősen eltér az európaitól, lassúbb, bürokratikusabb, az idegenrendészeti ügyintézés nem ügyfélbarát, akár ellenséges is lehet. Orosz nyelvtudás nélkül a hivatali ügyintézés gyakorlatilag lehetetlen. Amennyiben rendőri vagy egyéb hatósági intézkedésre kerül sor, a helyi szervek a külföldivel (különösen megfelelő nyelvtudás hiányában) általában elutasítók. Az otthoni biztosítások érvényesítése érdekében ragaszkodjunk ahhoz, hogy káresetnél (tolvajlás, rablás stb.) a rendőrség jegyzőkönyvet vegyen fel.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyar állampolgárok részére a hatályos kétoldalú szociális biztonsági egyezmény értelmében a sürgősségi ellátás Oroszországban elvben ingyenes, de ekkor is kérhetnek bizonyos „gondozási díjat”, egyéb esetekben az orvosi ellátásért fizetni kell. A vízumkiadás feltétele az érvényes utazási biztosítás annak érdekében, hogy szélesebb körben is biztosított legyen az ellátás baleset vagy betegség esetén. Az oroszországi közegészségügy színvonala változó, a fizetős magán egészségügyi intézmények magas színvonalú szolgáltatást nyújtanak. 

Az Oroszországba látogatók a COVID-19 és variánsaitól eltérő járvány veszélyének nincsenek kitéve. Időről-időre jelennek meg azonban híradások hepatitisz fertőzésekről, ezért ilyen védőoltás felvétele ajánlott. Bővebb tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ  honlapján találnak.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vonatkozó orosz statisztikák szerint, Oroszország egyes területein, így az uráli és szibériai körzetekben a HIV fertőzöttek száma akár kétszeresen is meghaladhatja az országos átlagot.

A vezetékes vizet elsősorban tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak.

Egyéb információ:

Oroszország Budapesti Nagykövetsége
Oroszország Debreceni Főkonzulátusa

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Moszkva
Főkonzulátus Szentpétervár
Főkonzulátus Kazan
Főkonzulátus Jekatyerinburg