Európa

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Moszkva
Főkonzulátus Szentpétervár, Jekatyerinburg, Kazan

Aktuális:

2020. 07. 27.
Augusztus 1-jén részlegesen újraindul Oroszországból a nemzetközi légi személyközlekedés

Oroszország 2020. augusztus 1-jétől újraindítja a nemzetközi légi személyközlekedést Moszkva, Szentpétervár és Rosztov városokból.

A döntés értelmében egyelőre három ország (Nagy-Britannia: London; Törökország: Isztambul, Ankara, illetve – augusztus 10-től – Antalya, Bodrum, Dalaman; valamint Tanzánia) lesz elérhető az orosz repülőterekről, az országok listája azonban a későbbiekben várhatóan bővülni fog.

A fenti döntés - a jelenleg az utazási korlátozásokkal és átszállási lehetőségekkel kapcsolatban rendelkezésünkre álló információk alapján -, Londonon keresztül állandó hazatérési lehetőséget teremt az Oroszországban tartózkodó magyar állampolgárok számára.

A leírtakkal kapcsolatban nyomatékosan felhívjuk a figyelmet az alábbiakra:

  • Nagy-Britannia jelenleg az Oroszországból érkező személyek tekintetében 14 napos karanténkötelezettséget ír elő, a részletes szabályokról valamint a tranzitálás lehetőségéről kérjük, hogy Magyarország londoni Nagykövetségének (london.mfa.gov.hu), valamint a brit kormány weboldalának (www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors) felkeresése után, egyénileg tájékozódjanak!
  • Oroszországból a továbbiakban is kizárólag az utazhat ki, és az országba csak az utazhat be, akinek erre eddig is joga volt. A fenti döntés nem jelenti a határok megnyitását, vagy az eddig érvényben lévő utazási ill. egészségügyi korlátozások eltörlését!
  • A beutazás ill. tartózkodás feltételei szempontjából ugyanez igaz Nagy-Britanniára, illetőleg az Európai Unió tagállamaira is.
  • A Magyarországra történő beutazás friss és részletes szabályait (esetleges negatív COVID-teszt, karantén, stb.) a koronavirus.gov.hu weboldalon, valamint a Konzuli Szolgálat honlapján követhetik nyomon.

A Törökországon keresztül történő hazajutást jelenleg – a bizonytalan és bonyolult továbbutazási lehetőségek miatt – nem javasoljuk. Amennyiben mégis ezt az útvonalat választják, kérjük, hogy az isztambul.mfa.gov.hu, illetőleg ankara.mfa.gov.hu weboldalakon elérhető törökországi külképviseleteinknél tájékozódjanak a lehetőségekről és feltételekről.

2020. 07. 14.
Az orosz országos tisztifőorvos határozata alapján 2020. július 15-től az Oroszországi Föderáció területére beutazó külföldiek számára nem kötelező a 14 napos karantén abban az esetben, ha 3 napnál nem régebbi, PCR-módszerrel készült, negatív COVID19-teszttel rendelkeznek, vagy IgG immunoglobulin antitest van a vérükben, és ezek valamelyikéről orosz vagy angol nyelvű igazolást mutatnak be a határ átlépésekor.

Amennyiben ilyen teszttel nem rendelkeznek, ezt 3 napon belül Oroszországban kell elvégeztetniük! Abban az esetben, ha a beutazó személy rosszabbul érzi magát, vagy a tesztje pozitív eredményt hoz, kötelező az önizoláció, vagyis orvost kell hívnia magához, és 14 napot a tartózkodási helyén, karanténban kell töltenie. A karantén betartását továbbra is szigorúan ellenőrzik, az azt megszegőket pénzbírsággal sújtják, és nem kizárt, hogy külföldiek esetében idegenrendészeti következményekkel is számolni kell.

Továbbra sincs hivatalos információ arról, hogy Oroszország határait a külföldiek előtt mikor nyitják meg újra, illetőleg, hogy a menetrend szerinti légijáratok mikor indulnak el. Az új szabályozás tehát kizárólag azokra vonatkozik, akik eddig is beutazhattak valamilyen jogcímen Oroszország területére.

Az orosz országos tisztifőorvos határozatát az alábbi linken olvasható oroszul: http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001202007130036

Az Oroszországi Föderáció légügyi hatósága szünetelteti a menetrend szerinti személyi légiközlekedést. Elutazni az országból a szárazföldi határokon keresztül a szomszédos EU-tagállamokba, vagy uniós, ill. orosz állampolgárok hazatérése érdekében indított légijáratokkal lehetséges. Külképviseleteink utóbbiakról folyamatosan tájékoztatják a konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgárokat.

Oroszországból a külföldi állampolgárok szabadon távozhatnak, de belépés számukra csak állandó letelepedési engedély (вид на жительство) birtokában vagy kivételes esetekben – dokumentumokkal igazoltan: gyógykezelés, szerződött sportoló, közvetlen családtag ápolása/temetése stb. – lehetséges. Belépést követően 14-napos karantén kötelezettség áll fenn, amelyet tünetmentesség esetén a lakó-/tartózkodási helyen kell eltölteni.

A 2020. március 15. és június 15. közötti időszakban szüneteltek azok a határidők, amelyek a külföldiek oroszországi tartózkodása időtartamának számítására szolgálnak, emellett a lakó- és tartózkodási helyre történő bejelentések érvényességi ideje is automatikusan meghosszabbodott. Egy június 15-ei újabb elnöki rendelettel, ez a határidő 2020. szeptember 15-éig került meghosszabbításra.

Az Oroszországi Föderáció szubjektumai önállóan döntenek a koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedésekről. A nagyvárosokban, jellemzően, továbbra is fennmaradt a publikus zárt helyeken, intézményekben, boltokban, tömegközlekedési eszközökön előírt maszk- (esetenként: kesztyű-) használat. Kérjük, tájékozódjon a helyi előírásokról, és tartsa be azokat! Kérjük, tájékozódjon a helyi előírásokról, és tartsa be azokat! Mivel a különböző oroszországi régiók szabályozása eltérhet a járvány tetőzésének függvényében, a helyi előírások mellett, esetleges Oroszországon belüli utazás esetén célszerű tájékozódni a cél- és tranzitrégió aktuális előírásairól és betartani azokat! A járványügyi rendelkezések megszegőit pénzbírsággal sújtják.

Biztonság:

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek

listájába került.

Terrorizmus

Oroszország a terrorizmus célországai között a közepesen fenyegetett országok közé sorolható. Az esetleges terrortámadások megelőzésére az országban nagy hangsúlyt fordítanak, azokat a helyeket, ahol nagyobb tömeg fordul meg, így a kulturális, sport és közintézményeket fokozottan ellenőrzik mágneskapuk elhelyezésével és személyi motozással.

Figyelem: Csecsenföld, Dagesztán, az észak-kaukázusi régió egyéb köztársaságai és megyéi utazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartoznak.

Bűnözés

Külföldi turisták általában nem válnak célpontjává erőszakos bűncselekményeknek, de a Magyarországon megszokott elővigyázatosságra Oroszországban is szükség van. Lehetőség szerint kerüljék a tömeges helyeket, vagy szükség esetén a tartózkodásukat ezeken a helyeken minimális időre csökkentsék. Különösen a repülőtereken, pályaudvarokon, közlekedési eszközökön legyenek nagyon figyelmesek és körültekintők. Kizárólag hivatalosan működő taxi társaságoktól rendeljenek taxit és ne üljenek be az ún. „fekete taxikba”, melyek alacsonyabb tarifáért, illegálisan szállítanak utasokat és rájuk nézve veszélyt jelenthetnek. Éjszaka lehetőleg ne tartózkodjanak egyedül elhagyatott külvárosi területen. Vigyázzanak értéktárgyaikra és útleveleikre, különösen, a turista látványosságok és a pályaudvarok környékén. Ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül szállodaszobában vagy járművek(b)en.

Az orosz rendőri szervek bármikor bárkit igazoltathatnak gyanú vagy ok nélkül is, ezért mindig tartsa magánál útlevelét, a regisztrációt tanúsító dokumentumot és a határon kapott migrációs kártyát.

Az elmúlt időszakban több megkeresés is érkezett magyar állampolgároktól, akiktől orosz „barátnőjük” folyamatban lévő vízumkérelme ürügyén próbált meg általában 1000-2000 EUR összegű „támogatást” kicsalni. Javasoljuk, hogy semmi esetre se küldjék el a kért összeget az ismeretlen személynek.

Előfordulhat, hogy őrizetbe vett vagy letartóztatott személyek esetében az orosz hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetséget, illetve főkonzulátusokat sem értesítik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben lehetőség szerint közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a konzuli szolgálattal. A konzuli ügyelet folyamatosan működik.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
A vízum érvényességi időpontjától számított 6 hónap.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Az orosz idegenrendészeti szabályok csak az orosz állampolgárságú kiskorúakra nézve rendelkeznek egyértelműen, Oroszországba szülői kíséret nélkül beutazó külföldi kiskorúak beutazásához nem írják elő kötelező érvénnyel a szülői hozzájárulást. Ennek ellenére, határátlépésnél kérhetik annak igazolását, hogy a szülők engedélyezték a gyermek kíséret nélküli vagy más személlyel történő utazását. A nyilatkozatot a szülők közjegyző előtt is megtehetik (orosz vagy angol nyelvű fordítás szükséges), vagy a magyar határrendészeti szerveknél használatos formanyomtatvány bemutatása is elegendő lehet.

Határátlépés:

Az orosz szabályok szerint, személy és jármű csak a nemzetközi közlekedésre kijelölt határpontokon léphet be az Oroszországi Föderáció területére. Az orosz jogszabályok szerint a belorusz-orosz határon nincs kijelölt nemzetközi határátkelőhely (így, az M1 nemzetközi útvonalon lévő Krasnaya Gorka sem!), ezért a belorusz-orosz átkelőpontok esetében a nem orosz és nem belorusz személyeket megállítják, adminisztratív eljárást indíthatnak ellenük és büntetést róhatnak ki rájuk.

Megfontolásra ajánljuk a Lettországon keresztüli (E22-es autóút), vagy a belorusz-ukrán-orosz hármas közúti határátkelőhelyen történő beutazást.

A Minszk-Moszkva repülőjárat utasait minden esetben beléptetik az Oroszországi Föderáció területére, még akkor is, ha csak tranzitálnak Moszkvában. Az ezen az útvonalon közlekedő utasoknak rendelkezniük kell előzetesen beszerzett, érvényes orosz vízummal. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Határon történő vízumigénylésre nincs lehetőség, azt az utazást megelőzően Magyarországon, az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetségének Konzuli osztályán, vagy a Debreceni Főkonzulátuson kell igényelni. 

2019. július 1-jétől Magyarország állampolgárai, akik az oroszországi Kalinyingrád megyébe terveznek utazni, elektronikus vízumot igényelhetnek a következő weboldalon: http://electronic-visa.kdmid.ru/index.html

Az elektronikus vízum díjmentes, 30 napon belül maximum 8 napot lehet Kalinyingrád megye területén tartózkodni. 

Az elektronikus vízum érvényességét az alábbi honlapon tudják ellenőrizni: http://evisacheck.kdmid.ru

2019. október 1-jétől Szentpétervárra és Leningrád megyébe teendő utazáshoz is lehet elektronikus vízumot igényelni, szintén a fenti oldalon. A részletes feltételekről, kérjük, tájékozódjanak körültekintően (előzetes információk szerint: üzleti és turista cél, távozástól számítva 6 hónapig érvényes útlevél két üres oldallal, elektronikus fotó, biztosítás).

Fontos! Felhívjuk a vízumkérelmezők figyelmét arra, hogy - angol nyelven történő kitöltés esetén - a nevet pontosan az útmutatóban rögzítettek szerint, és ne egyszerűen ékezetek nélkül írják be, mert az ettől eltérő névbevitel érvénytelenné teszi a vízumot és a belépés kivétel nélküli megtagadásával jár.

A reptéri tranzitálás vízummentes, amennyiben azonban a látogató belép Oroszország területére, vízum szükséges abban az esetben is, ha csak pár órát tölt az Oroszországi Föderáció területén, pl. két repülőtér közötti út erejéig.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem elbírálására és vízum kiadására az adott ország külképviselete illetékes: https://hungary.mid.ru/hu/consular-services/vengriya/visa

Lejárt vagy betelt útlevélben lévő érvényes vízummal és új úti okmánnyal nem lehetséges a belépés Oroszországba. Ilyen esetben a vízum új útlevélbe történő átvezetését kell kérni az orosz konzulátuson.

Vízummal, az ott feltüntetett határidőn belül, a megjelölt napok számát figyelembe véve lehet az országban tartózkodni. 

Kérjük, hogy minden esetben fokozottan figyeljenek a vízum lejárati dátumára, ugyanis lejárt vízummal nem lehet az országot elhagyni! Amennyiben bármilyen okból nem tudtak a vízum lejártáig kiutazni Oroszországból, a lejáratot követő 72 órán belül kérhet ún. „kilépő vízumot” a repülőtereken található ún. "konzuli pontoknál". Amennyiben ennél hosszabb ideig tartózkodtak túl (pl. baleset, betegség miatt), a Szövetségi Migrációs Hivatal helyi kirendeltségeinél vagy központi irodájában (Moszkva, Pokrovka utca 42.) kaphatnak kilépési vízumot. Indokolatlan túltartózkodás esetén pénzbüntetést kell fizetni, illetve ki is utasíthatják a külföldit.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Oroszországi Föderáció törvényei lehetővé teszik, hogy korlátozzák a rendezetlen tartozással rendelkező személyek kiutazását az országból, amit külföldi állampolgárokkal szemben is alkalmaznak. A szankció nem csak az állammal, vagy állami szervekkel szemben fennálló tartozások esetében alkalmazható, hanem minden, bírói határozattal elismert tartozásra, így pl. elmaradt gyerektartásra is.

A belépéskor kiállított „migrációs kártyát” az utas köteles oroszországi tartózkodása során mindig magánál tartani, ellenőrzés esetén bemutatni, majd az ország elhagyásakor leadni. A migrációs kártya hiányát szankcionálják, ezért amennyiben azt elvesztették, 3 napon belül pótolni kell a Szövetségi Migrációs Hivatal helyi kirendeltségeinél vagy központi irodájában.

A hét napnál hosszabb idejű tartózkodás esetén kötelező a lakcímet bejelenteni. Ezt a szállodák, utazási irodák automatikusan megteszik, egyéni utasok esetében a fogadó fél köteles ezt elvégezni a Migrációs Hivatal területileg illetékes irodájában.

Házikedvencek beutazása:

Vám:

Az Oroszországi Föderációba vámdeklaráció nélkül legfeljebb 10 000 dollár összértékű készpénz, ill. utazási csekk vihető be. Ezt az utóbbi időben gyakran ellenőrzik a határokon. A 10 ezer USD összeget meghaladó külföldi valuta és/vagy annak megfelelő értékű orosz rubel kivitele engedélyköteles. Ha az utazó birtokában 3.000 USD-t meghaladó összegű külföldi valuta, illetve orosz rubel van, erről vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni. Utazási csekkek kivitelekor – amennyiben a csekkek összege meghaladja a 10 ezer USD-t – szintén nyilatkozatot kell kitölteni.

Az orosz vámeljárásra, valamint a vámfizetési kötelezettség alá eső áruk körére vonatkozóan orosz és angol nyelvű információ a www.customs.ru honlapon található.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Szállásfoglalás:

Oroszországban azok a hostelek, amelyek lakóépületekben üzemeltek, 2019. október 1-jétől nem rendelkeznek engedéllyel erre. Felhívjuk a kiutazók figyelmét arra, hogy ha ilyen hostelekben foglalnak szállást, akkor problémájuk lehet az idegenrendészeti regisztrációval. Javasoljuk más típusú szálláshely(ek) igénybe vételét az oroszországi tartózkodás során.

További hasznos információ az országról 

Pénznem: Orosz Rubel (RUB).

Időjárás: Arktikus, szubarktikus, mérsékelt és szubtropikus.

Közlekedés: A moszkvai és a nagyvárosi úthálózat jó állapotú, de a forgalmi dugók miatt nem megoldott a zavartalan közlekedés. A mindennapos felszíni közlekedési káoszt a metróhálózat tudja csak enyhíteni, ami azonban egyes napszakokban szintén túlzsúfolt. Közlekedni kiválóan lehet metróval, autóbusszal, villamossal, trolibusszal. 

Gépkocsivezetés: A gépjármű közlekedési morál és biztonság jelentősen eltér a Magyarországon, illetve az Európában megszokottól. Az Oroszországba gépkocsival látogatók saját érdekükben legyenek figyelemmel a helyi közlekedési szokásokra. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy gépjárművezetés esetén alkohol fogyasztása nem megengedett. A hideg idő beköszöntével számítani kell az utak jegesedésére, ami hidak esetében száraz időben is bekövetkezhet. Tekintettel a jelentős mennyiségű téli csapadékra, téligumi használata szükséges. A szöges gumik használata engedélyezett.

Oroszország elismeri és elfogadja az 1968-as Bécsi Közlekedési Egyezményben részes tagállamok állampolgárainak hazai hatóság által kiállított vezetői engedélyét és a nemzetközi vezetői engedélyt. Ez utóbbi megléte esetén megkövetelik a hazai kiállítású vezetői engedély bemutatását is. 

Javasoljuk az Oroszországban gépkocsival közlekedőknek - különös tekintettel a közúti árufuvarozást végzőkre - megbízható, éjszakai, rossz fényviszonyok között is jó minőségű felvételt készítő, nagy felbontású, széles látószögű fedélzeti kamerák használatát. Az ilyen eszközök használata megkönnyítheti egy esetleges baleset körülményeinek tisztázását, felelősség megállapítását, így lerövidítheti az ezzel kapcsolatos hatósági eljárások időtartamát.

2009. január 1-től az Oroszországi Föderáció is tagja a nemzetközi zöldkártya rendszernek, tehát a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás érvényes Oroszországban is. A zöld kártyát azonban továbbra is minden esetben ki kell váltani! 

Felhívjuk a nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevő szállítók figyelmét, hogy az áruszállítást érintő – gyakran változó – orosz törvények és egyéb (pl. vám) jogszabályok be nem tartása komoly kellemetlenségeket okozhat. A felkészülés során a tájékozódásban és a jogi tanácsadás lehetőségeiről további információt kaphatnak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületétől.

Elektronikus átléptető folyosó az észt-orosz határon: Az észt-orosz határátkelőhelyeken lehetőség van előzetesen regisztrálni a határátlépéshez. A szolgáltatás fizetős, de nem kötelező. Aki szeretné a határátkelési időt korlátok közé szorítani, annak érdemes regisztrálnia magát. Bővebb információt és az árakat a

Ügyintézés helyi hatóságoknál, intézményekben: Az orosz hivatali kultúra jelentősen eltér az európaitól, lassúbb, bürokratikusabb, az idegenrendészeti ügyintézés nem ügyfélbarát, akár ellenséges is lehet. Orosz nyelvtudás nélkül a hivatali ügyintézés gyakorlatilag lehetetlen. Amennyiben rendőri vagy egyéb hatósági intézkedésre kerül sor, a helyi szervek a külföldivel (különösen megfelelő nyelvtudás hiányában) általában elutasítóak. Az otthoni biztosítások érvényesítése érdekében ragaszkodjunk ahhoz, hogy káresetnél (tolvajlás, rablás stb.) a rendőrség jegyzőkönyvet vegyen fel http://112info.ru/vyzov-s-mobilnogo

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyar állampolgárok részére a hatályos kétoldalú szociális biztonsági egyezmény értelmében a sürgősségi ellátás Oroszországban elvben ingyenes, de ekkor is kérhetnek bizonyos „gondozási díjat”, egyéb esetekben az orvosi ellátásért fizetni kell. A vízumkiadás feltétele az érvényes utazási biztosítás annak érdekében, hogy szélesebb körben is biztosított legyen az ellátás baleset vagy betegség esetén. Az oroszországi közegészségügy színvonala változó, a fizetős magán egészségügyi intézmények színvonalas szolgáltatást nyújtanak. 

Az Oroszországba látogatók járványveszélynek nincsenek kitéve. Időről-időre jelennek meg azonban híradások hepatitisz fertőzésekről, ezért ilyen védőoltás felvétele ajánlott. Bővebb tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ  honlapján találnak.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vonatkozó orosz statisztikák szerint, Oroszország egyes területein, így az uráli és szibériai körzetekben a HIV fertőzöttek száma akár kétszeresen is meghaladhatja az országos átlagot.

A vezetékes vizet elsősorban tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak.

Egyéb információ:

Oroszország Budapesti Nagykövetsége
Oroszország Debreceni Főkonzulátusa

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Moszkva
Főkonzulátus Szentpétervár
Főkonzulátus Kazan
Főkonzulátus Jekatyerinburg