Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Lisszabonban nagykövetség és konzuli hivatal | tiszteletbeli konzulok Funchalban, Portoban, Ponta del Gadaban és Tavirában vannak

Aktuális:

2021. 04. 16.
1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2. A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba?    Igen.

b. Kell-e teszt?    Igen. 

Portugália szárazföldi területe

I. Magyarországról érkezve április 18-ig meghosszabbítva: csak az alapvető fontosságú utazások megengedettek (kizárólag üzleti, tanulmányi, családegyesítési és egészségügyi vagy humanitárius okból), az indulás előtt, 72 órán belül elvégzett negatív COVID-19 (RT-PCR) teszteredménnyel lehet beutazni, és kötelező a 14 napos karantén, amelyet a beutazó lakhelyén, vagy az egészségügyi hatóságok által kijelölt karanténban kell eltölteni. Azon országokból, ahol az esetszám 500 felett van 100 ezer lakosra vetítve, a beutazás csak negatív COVID-19 (RT-PCR) teszt felmutatásával és 14 napos karantén teljesítésével lehetséges. A karantén alól kivételt (negatív teszt nem kivétel!) csak akkor lehet tenni, ha létfontosságú utazásról van szó és országot 48 órán belül elhagyja az utazó és ezt repülőjegy felmutatásával igazolja. Ide tartozik: Bulgária, Csehország,  Ciprus, Horvátország, Szlovénia, Észtország, Franciaország, Magyarország, Hollandia,  Lengyelország, Svédország.

II. Minden további országból, ahol az esetszám 150 és 500 eset/100 ezer lakos között van, csak az alapvető fontosságú utazások megengedettek, negatív COVID-19 (RT-PCR) teszteredménnyel lehet beutazni, jelenleg ez a szabály az alábbi országokra vonatkozik: Németország, Ausztria, Belgium,  Dánia, Szlovákia, Spanyolország,  Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Norvégia, Románia, Svájc.

III. Minden további országból a beutazás az utazást megelőző 72 órán belül elvégzett negatív COVID-19 (RT-PCR) teszteredmény felmutatásával lehetséges.

Az Azori-szigetek: 

72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet belépni, a teszt az érkezést követően is elvégezhető, az eredményre karanténban kell várakozni, amennyiben az utazás 7 napnál tovább tart, a 6. napon ismét tesztet kell végezni. A WHO által a magas kockázati kategóriába sorolt országokból érkezőknek az indulást megelőzően fel kell mutatniuk a 72 óránál nem régebbi negatív teszteredményt. https://covid19.azores.gov.pt

A Madeirai Autonóm Tartomány:  

72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet  felmutató utasok szabadon beléphetnek a Tartomány területére, az evvel nem rendelkezők érkezéskor a helyszínen végezhetik el a tesztelést - ebben az esetben otthonukat, avagy a tartózkodásukra szolgáló szállást a teszteredmény megérkezéséig nem hagyhatják el. A tesztelni nem kívánó utazók számára kéthetes karantén kötelező. Továbbá a beutazás lehetséges olyan orvosi igazolással is, amely 90 napon belül igazolja, hogy a beutazó átesett a COVID-19-en, avagy az oltás bemutatásával az immunitási idő figyelembe vételével (a SmPC alapján- Summary of Product Characteristics) www.visitmadeira.pt 

Szárazföldi határátlépés:

A portugál-spanyol határon átnyúló vasúti forgalom szünetel, kivéve az áruszállítást, valamint a folyami szállítást. Néhány engedélyezett átkelőhelyet a szárazföldi határon. 

 • A nap 24 órájában működő határállomások: Valença, Vila Verde da Raia, Quintanilha, Vilar Formoso, Marvão, Caia, Vila Verde de Ficalho és Castro Marim;
 • Áthaladás hétköznapokon reggel 7-től 9-ig, illetve 18 órától 20 óráig: Monção, Miranda do Douro, Termas de Monfortinho, Mourão és Barrancos.
 • Rio de Onor útvonala: áthaladás szerdán és szombaton 10 és 12 óra között megengedett.

c. Kell-e regisztrálni?    Igen

https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card

d. Karanténkötelezettség:   Van. Magyarországról és a 2.b. I. felsorolt országaiból, amelyet a beutazó lakhelyén, vagy az egészségügyi hatóságok által kijelölt karanténban kell eltölteni.

e. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Alapvető fontosságú utazási célnak számít.

f. Esetleges kivételek:   

Nemzetközi versenyre érkezők, illetve az EU Biztosságának portugál elnöksége keretében érkezők a karanténkötelezettség alól felmentést kapnak.  

g. Kiutazás az országból 

A portugál állampolgárok csak kivételes esetben hagyhatják el az ország területét:

 • igazolt külföldi munkavégzés, 
 • igazolt külföldi tartózkodás, 
 • közvetlen (elsőfokú) családtagok látogatása, 
 • humanitárius és egészségügyi célú utazások
 • Azori-szigetekre és Madeirára történő utazás. 

h. Beutazás Magyarországra: 

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a Lzoi4zMNza29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a QHXfeBomwRqYfSFI5jZYYca29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3. A Portugálián belül érvényes legfontosabb járványügyi szabályok:

A járások közötti mozgás tilos a hétvégéken, pénteken este 8 és hétfő reggel 5 között.

Kötelező az otthonmaradás, a köztereken és az utakon tilos közlekedni, kivéve az alábbi esetekben:

 • az országba való belépéshez, vagy az onnan való távozáshoz szükséges utazás, ideértve a szállásra és az onnan történő utazást is;
 • hazatérés az engedélyezett kivételek esetkörében;
 • tankolás a benzinkutakon az engedélyezett utazások részeként 
 • alapvető áruk és szolgáltatások beszerzése;
 • személyes munkavégzéshez a munkáltató nyilatkozata szükséges;
 • egészségügyi okok;
 • közszolgáltatásokhoz való hozzáférés;
 • segítségnyújtás a rászoruló emberek számára;
 • iskolalátogatás;
 • rövid séta, külön-külön vagy egy háztartásban élőkkel;
 • kisállat sétáltatása.

4. Az Európai Unión kívül vagy Schengeni országokon kívül az alábbi országokkal megengedett a rendszeres légi összeköttetés: Ausztrália, Kína (Hong Kong és Makaó), Dél-Korea, Új-Zéland, Ruanda, Thaiföld és Szingapúr. 

Harmadik országokból és országokba csak az alapvető fontosságú utazások megengedettek. Alapvető fontosságú utazáskor, a harmadik országokból érkezőknek fel kell mutatniuk az indulás előtti 72 órában elvégzett negatív Covid-tesztet. A légitársaságoknak ezt felszállás előtt ellenőrizniük kell. 

Alapvető fontosságú utazások:  

 • EU tagországok állampolgárai, vagy Schengeni tagországok állampolgárai és családtagjai esetében az üzleti, tanulmányi, családegyesítési és egészségügyi vagy humanitárius okból utazók.
 • repatriált állampolgárok,
 • harmadik országok állampolgárai üzleti, tanulmányi, családegyesítési, egészségügyi okból történő utazása, valamint 
 • a Portugáliában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok és a Portugáliában akkreditált diplomáciai személyzet – negatív teszteredmény hiányában – a reptéren, de legkésőbb a megérkezés után 48 órával is elvégeztethetik a tesztet, saját költségen.

A koronavírus-mutációk miatt az összes légi járatot felfüggesztették az Egyesült Királyságból és Brazíliából, humanitárius célból repatriált állampolgárok beutazását biztosítják portugál állampolgárok és családjaik számára, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Beutazásukkor 72 órán belüli negatív COVID-19 tesztet kell felmutatniuk és érkezést követően 14 napos karanténra kötelezettek. 

Azok az utazók, akik Portugália területén légzőszervi megbetegedésre utaló tüneteket észlelnek magukon, azonnal vegyék fel a kapcsolatot az Országos Egészségügyi Szolgálattal a  808 24 24 24 telefonszámon (SNS24).

További intézkedések megismeréséhez kérjük, keresse fel az alábbi weboldalt: 

https://www.visitportugal.com/en/node/421175

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Portugáliában a nyári időszakban a magas hőmérséklet és az ezzel járó szárazság miatt gyakran alakulhatnak ki erdőtüzek, amik súlyosabb esetben forgalmas autóutakat vagy akár lakott területeket is érinthetnek. Kérjük, kerüljék a természeti katasztrófa által sújtott területeket és tartsák be a hatóságok utasításait.

Erdőtüzekkel, áradásokkal, szélsőséges időjárással kapcsolatban bővebb információ az alábbi weboldalon található: https://www.safecommunitiesportugal.com/civil-protection

A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás.

A tömegközlekedési eszközökön (elsősorban a lisszaboni metrón) előfordulhat, hogy a turisták ún. „bandamódszerrel”, elkövetett lopás/rablás áldozataivá válnak. A „bandamódszer” abban áll, hogy egy 5-10 fős csoport szorosan odaáll a kiszemelt külföldi mellé, lökdösődnek, s míg egy-két bandatag szokatlan viselkedéssel eltereli a turista figyelmét, a többiek kirabolják. Javasoljuk, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket. Parkoló kocsiban ne hagyjanak semmilyen értéktárgyat és vezetés közben is célszerű az ajtókat zárva tartani.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Tekintettel arra, hogy az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek Portugália részét képezik a szigetekre történő beutazás és tartózkodás a Portugáliába történő beutazással azonos feltételek szerint történik.

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.          

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.   

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): IGEN
Kérjük a fenti lehetőséggel csak rendkívüli esetben éljen. Számos olyan élethelyzet adódhat külföldön, amikor a lejárt érvényességi idővel rendelkező okmányt nem fogadják el. Kérjük tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás Kiskorúak beutazása: 

Portugália előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a magyar állampolgárságú kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőtt(ek)kel utazik együtt. Magyar állampolgár kiskorú esetén elegendő a nyilatkozat teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalása. A nyilatkozat tartalmi követelményei: dátum és aláírás, nyilatkozat a felügyeleti jognak az utazás idejére történő ideiglenes átruházásáról, az átruházó és az átvevő személyi adataival, és személyazonosításra alkalmas igazolvány (szig. vagy útlevél) számának megjelölésével. Javasoljuk, hogy a nyilatkozatot portugál (esetleg angol) nyelven írják, vagy lássák el hitelesített fordítással. A hitelesítést csak konzul végezheti, fordító irodák pecsétjét általában nem fogadják el.

Vízum:

Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése NEM szükséges. 

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint az alábbi oldalon www.pettravel.com/immigration/Portugal.cfm talál. Javasoljuk, hogy tájékozódjon állatorvosánál is. 

Vám: 

A vámmal kapcsolatos információt a Portugál Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál: www.dgaiec.min-financas.pt/pt/servicos/servicos_desconcentrados/alfandega_aeroporto_lisboa

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem, időjárás:

Portugáliában a törvényes fizetőeszköz az Euró (EUR). Helyi idő: GMT (-1 óra Magyarországhoz viszonyítva). Hivatalos nyelv a portugál. Portugália Dél-Európa és egyben a kontinentális Európa legnyugatibb állama, az Ibériai-félszigeten. Az országhoz két szigetcsoport – Madeira és az Azori-szigetek – is tartozik. Fekvésének megfelelően éghajlata enyhe óceáni, délen mediterrán beütéssel. Az éves középhőmérséklet 15°C.

Közvetlen légijáratok:

A relációban a Wizz Air, a Ryanair és a TAP indít közvetlen járatokat. Bővebb információ: 

Biztosítás, Közegészségügyi helyzet:

Külképviseletünk javasolja, hogy a Portugáliába utazók váltsák ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát („EU KÉK Kártya”) és azon felül kössenek az utazást megelőzően mindenre kiterjedő utas-és balesetbiztosítást is. Portugáliában az állami korházi körülmények általában megfelelőek, de számos magán klinika is elérhető szerte az országban (pl. CUF). 

Ügyintézés:

A helyi hatóságoknál való ügyintézés kapcsán általában elegendő az angol nyelvtudás is. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Eltűnt gyermekek felkutatása:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal 

Közlekedés:

Portugáliában érvényes magyar vezetői engedélyekkel lehet gépjárművet vezetni. A közlekedési szabályok betartása esetlegesebb, mint hazánkban (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon.

A fogadó államban kétféle autópálya fizetési rendszer van:

1.) Fizető kapuk: ebben az esetben csak akkor lehet lehajtani a pályáról amennyiben a vonatkozó útszakaszra megállapított díjat a gépkocsivezető megfizette.

2.) Kamerás autópályák: előre megvásárolt vagy bérelt eszközök segítségével történik a díjfizetés. Amennyiben a gépkocsi nem rendelkezik ilyen berendezéssel, a bírság az útdíj tízszerese, de minimum 25 €.

A díj meg nem fizetése szabálysértésnek minősül és bírság kiszabására kerül sor. A 25/2006. június 30-i törvény értelmében, amennyiben nem lehet azonosítani a jármű vezetőjét, az érintett hatóság a gépjármű nyilvántartási hatóság közreműködésével megkeresi a gépkocsi tulajdonosát és ajánlott, tértivevényes levélben felszólítja az úthasználati díj, valamint az adminisztratív költségek megfizetésére. Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a költségeket a megadott határidőig, az eljárást átadják az adóhatóságnak és a szabálysértést köztartozásnak minősítik át. Ebben az esetben az adóhatóság végrehajtási eljárást kezdeményez, mely kiterjed az EU tagállamok területére is. 

Egyéb információ: