Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Lisszabonban nagykövetség és konzuli hivatal | tiszteletbeli konzulok Funchalban, Portoban, Ponta del Gadaban és Tavirában vannak

Aktuális:

2021. 01. 15.
Covid-19 járványügyi helyzet:

Legfrissebb intézkedések:

Január 15. 0.00-tól hatályba lépő intézkedések: 

 • Az otthon maradás állampolgári kötelesség, csak indokolt esetben lehet a lakhelyet elhagyni.
  (Munkavégzés, egészségügyi ok, hozzátartozó gondozása, gyermekek iskolába kísérése, egyéni  sport, alapvető bevásárlás) 
 • Az otthonról végzett munka minden esetben kötelező, ha a munka jellege ezt lehetővé teszi. 
 • Az iskolákban életkortól függetlenül marad a jelenléti oktatás. Igyekeznek minél több gyorstesztet biztosítani és a járványügyi előírásokat szigorúan be kell tartani. A tanárok beoltására egyelőre nem hangzott el kormányzati ígéret. 
 • Csak az alapellátást biztosító üzletek és gyógyszertárak tarthatnak nyitva. 
 • Minden kulturális intézmény, a könyvtárak is bezárnak. 
 • Éttermek csak elvitelre vagy házhoz szállításra dolgozhatnak. 
 • A rendezvények megtartása tilos, kivéve az egyházi szertartásokat. Ugyanakkor ezeken be kell tartani a szigorú járványügyi előírásokat. 
 • A közigazgatási ügyintézés időpontfoglalással lehetséges. 
 • A bíróságok folytatják a munkát. 
 • Orvosi rendelők, fogászatok nyitva tartanak. 
 • Edzőtermek bezárnak. 
 • Fodrászatok bezárnak. 
 • A bezárásra kötelezett vállalkozások számára meghosszabbítják és kibővítik a gazdaságvédelmi intézkedések körét. 

Szárazföldi és légi közlekedés:

Az Európai Unió és a schengeni térség országaiból, valamint az Egyesült Királyságból szabadon be lehet utazni Portugáliába, sem karantén- sem tesztkötelezettsége nincs az utasoknak. Az Európai Unión kívül az alábbi országokkal megengedett a rendszeres légi összeköttetés: Ausztrália, Kína, Dél-Korea, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Thaiföld, Uruguay és Szingapúr. Az innen érkező utasoknak nem kell negatív tesztet bemutatniuk. 

Az Egyesült Királyságból történő beutazás EU-tagállamok, Schengen-térség állampolgárai, és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, és az ő családtagjaik számára lehetséges, de január 1-jétől az Egyesült Királyság „harmadik országnak” minősül, így csak az alapvető fontosságú utazások megengedettek (üzleti út, tanulmányok, családegyesítés, humanitárius, egészségügyi okok). A beutazáshoz minden esetben negatív teszteredmény szükséges, amelyet legfeljebb 72 órával az utazást megelőzően végeztek el.

Harmadik országokból csak az alapvető fontosságú utazások megengedettek. Alapvető fontosságú utazáskor, a harmadik országokból érkezőknek fel kell mutatniuk az indulás előtti 72 órában elvégzett negatív Covid-tesztet. A légitársaságoknak ezt felszállás előtt ellenőrizniük kell. Ezen országokból érkező portugál állampolgárok, a Portugáliában legálisan tartózkodó külföldiek és a Portugáliában akkreditált diplomáciai személyzet – negatív teszteredmény hiányában – a reptéren, de legkésőbb a megérkezés után 48 órával is elvégeztethetik a tesztet, saját költségen.

Az alapvető fontosságú utazások célja az, hogy lehetővé tegyék a Portugáliában történő tranzitot, az országba belépést, vagy indulást az alábbiak szerint:

 • Európai Unió és a schengeni térség állampolgárai, az Egyesült Királyság állampolgárai, valamint családtagjaik számára;
 • az Európai Unió valamely tagállamában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok számára;
 • harmadik országbeli állampolgárok számára, akik szakmai, tanulmányi, családegyesítési, egészségügyi vagy humanitárius okokból utaznak, a viszonosság elvével összhangban.

A kontinentális Portugáliától eltérően az Azori-szigeteken és Madeirán, a leszálláskor 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel kell rendelkezni, vagy a tesztet a repülőtéren végzik el. 

A részletes szabályozás megismerhető itt:

https://www.visitportugal.com/en/content/covid-19-measures-implemented-portugal

Karantén/teszt: 

a.) Portugália szárazföldi területén a karantén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek. 

b.) Az Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni.

c.) A Madeirai Autonóm Tartomány:  72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet  felmutató utasok szabadon beléphetnek a Tartomány területére, az evvel nem rendelkezők érkezéskor a helyszínen végezhetik el a tesztelést - ebben az esetben otthonukat avagy a tartózkodásukra szolgáló szállást a teszteredmény megérkezéséig nem hagyhatják el. A tesztelni nem kívánó utazók számára kéthetes karantén kötelező.

További részletes információ: 

Azok az utazók, akik Portugália területén légzőszervi megbetegedésre utaló tüneteket észlelnek magukon, azonnal vegyék fel a kapcsolatot az Országos Egészségügyi Szolgálattal a  808 24 24 24 telefonszámon (SNS24).

További intézkedések megismeréséhez kérjük, keresse fel az alábbi weboldalt: 

https://www.visitportugal.com/en/node/421175

Utazásának megtervezése előtt keresse fel az Európai Unió weboldalát, ahol a közlekedési eszközökről, az utazási korlátozásokról, az egészségügyi és a közbiztonsági intézkedésekről talál információt:

https://reopen.europa.eu

A világ bármely országával kapcsolatban az alábbi oldalon talál információt:

https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>


Portugáliában a nyári időszakban a magas hőmérséklet és az ezzel járó szárazság miatt gyakran alakulhatnak ki erdőtüzek, amik súlyosabb esetben forgalmas autóutakat vagy akár lakott területeket is érinthetnek. Kérjük, kerüljék a természeti katasztrófa által sújtott területeket és tartsák be a hatóságok utasításait.

Erdőtüzekkel, áradásokkal, szélsőséges időjárással kapcsolatban bővebb információ az alábbi weboldalon található: https://www.safecommunitiesportugal.com/civil-protection

A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás.

A tömegközlekedési eszközökön (elsősorban a lisszaboni metrón) előfordulhat, hogy a turisták ún. „bandamódszerrel”, elkövetett lopás/rablás áldozataivá válnak. A „bandamódszer” abban áll, hogy egy 5-10 fős csoport szorosan odaáll a kiszemelt külföldi mellé, lökdösődnek, s míg egy-két bandatag szokatlan viselkedéssel eltereli a turista figyelmét, a többiek kirabolják. Javasoljuk, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket. Parkoló kocsiban ne hagyjanak semmilyen értéktárgyat és vezetés közben is célszerű az ajtókat zárva tartani.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Tekintettel arra, hogy az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek Portugália részét képezik a szigetekre történő beutazás és tartózkodás a Portugáliába történő beutazással azonos feltételek szerint történik.

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.          

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.   

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): IGEN
Kérjük a fenti lehetőséggel csak rendkívüli esetben éljen. Számos olyan élethelyzet adódhat külföldön, amikor a lejárt érvényességi idővel rendelkező okmányt nem fogadják el. Kérjük tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás Kiskorúak beutazása: 

Portugália előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a magyar állampolgárságú kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőtt(ek)kel utazik együtt. Magyar állampolgár kiskorú esetén elegendő a nyilatkozat teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalása. A nyilatkozat tartalmi követelményei: dátum és aláírás, nyilatkozat a felügyeleti jognak az utazás idejére történő ideiglenes átruházásáról, az átruházó és az átvevő személyi adataival, és személyazonosításra alkalmas igazolvány (szig. vagy útlevél) számának megjelölésével. Javasoljuk, hogy a nyilatkozatot portugál (esetleg angol) nyelven írják, vagy lássák el hitelesített fordítással. A hitelesítést csak konzul végezheti, fordító irodák pecsétjét általában nem fogadják el.

Vízum:

Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése NEM szükséges. 

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint az alábbi oldalon www.pettravel.com/immigration/Portugal.cfm talál. Javasoljuk, hogy tájékozódjon állatorvosánál is. 

Vám: 

A vámmal kapcsolatos információt a Portugál Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál: www.dgaiec.min-financas.pt/pt/servicos/servicos_desconcentrados/alfandega_aeroporto_lisboa

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem, időjárás:

Portugáliában a törvényes fizetőeszköz az Euró (EUR). Helyi idő: GMT (-1 óra Magyarországhoz viszonyítva). Hivatalos nyelv a portugál. Portugália Dél-Európa és egyben a kontinentális Európa legnyugatibb állama, az Ibériai-félszigeten. Az országhoz két szigetcsoport – Madeira és az Azori-szigetek – is tartozik. Fekvésének megfelelően éghajlata enyhe óceáni, délen mediterrán beütéssel. Az éves középhőmérséklet 15°C.

Közvetlen légijáratok:

A relációban a Wizz Air, a Ryanair és a TAP indít közvetlen járatokat. Bővebb információ: 

Biztosítás, Közegészségügyi helyzet:

Külképviseletünk javasolja, hogy a Portugáliába utazók váltsák ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát („EU KÉK Kártya”) és azon felül kössenek az utazást megelőzően mindenre kiterjedő utas-és balesetbiztosítást is. Portugáliában az állami korházi körülmények általában megfelelőek, de számos magán klinika is elérhető szerte az országban (pl. CUF). 

Ügyintézés:

A helyi hatóságoknál való ügyintézés kapcsán általában elegendő az angol nyelvtudás is. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Eltűnt gyermekek felkutatása:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal 

Közlekedés:

Portugáliában érvényes magyar vezetői engedélyekkel lehet gépjárművet vezetni. A közlekedési szabályok betartása esetlegesebb, mint hazánkban (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon.

A fogadó államban kétféle autópálya fizetési rendszer van:

1.) Fizető kapuk: ebben az esetben csak akkor lehet lehajtani a pályáról amennyiben a vonatkozó útszakaszra megállapított díjat a gépkocsivezető megfizette.

2.) Kamerás autópályák: előre megvásárolt vagy bérelt eszközök segítségével történik a díjfizetés. Amennyiben a gépkocsi nem rendelkezik ilyen berendezéssel, a bírság az útdíj tízszerese, de minimum 25 €.

A díj meg nem fizetése szabálysértésnek minősül és bírság kiszabására kerül sor. A 25/2006. június 30-i törvény értelmében, amennyiben nem lehet azonosítani a jármű vezetőjét, az érintett hatóság a gépjármű nyilvántartási hatóság közreműködésével megkeresi a gépkocsi tulajdonosát és ajánlott, tértivevényes levélben felszólítja az úthasználati díj, valamint az adminisztratív költségek megfizetésére. Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a költségeket a megadott határidőig, az eljárást átadják az adóhatóságnak és a szabálysértést köztartozásnak minősítik át. Ebben az esetben az adóhatóság végrehajtási eljárást kezdeményez, mely kiterjed az EU tagállamok területére is. 

Egyéb információ: