Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Lisszabonban nagykövetség és konzuli hivatal | tiszteletbeli konzulok Funchalban, Portoban, Ponta del Gadaban és Tavirában vannak

Aktuális:

2022. 05. 16.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Gyakran ismételt beutazással kapcsolatos kérdésekre az alábbi linken kaphat választ: https://imigrante.sef.pt/en/covid-19/faqs/

b. Kell-e teszt? Igen, de csak az elfogadott oltás, vagy gyógyultsági igazolvány hiányában

ELFOGADOTT OLTÁSOK: EU digitális COVID tanúsítvány birtokában lehet beutazni, az EMA által engedélyezett oltásokkal: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen.), VAGY Sinopharm (Vero Cell), Sinovac (Coronavac), Bharat Biotech International (Covaxin), Verity Pharmaceuticals, Fiocruz, R-Pharm oltásokkal. A Sputnyik otlás nem engedélyezett.

Portugália szárazföldi területe, légi, vízi és szárazföldi közlekedés

A Portugáliába történő belépéskor EU COVID igazolvány birtokában lehet belépni (vagy a fent felsorolt oltásokkal), amely az oltás 14. napjától a 270. napig érvényes. Emlékeztető oltás esetében a 270 napos standard elfogadási időszak nem alkalmazandó.  

Amennyiben nem rendelkezik oltással, úgy 24 óránál nem régebbi antigén tesztet, vagy 72 órán belüli RT-PCR tesztet kell felmutatni (szárazföldi, légi, vizi úton történő beutazások esetén). 

A gyógyultsági igazolvány kiállításától számított 6. hónapig érvényes, ennek birtokában nincs szükség teszt bemutatására.

12 éven aluli gyermek számára sem oltási igazolvány, sem teszt bemutatása nem kötelező.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

d. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

A karanténkötelezettségről az alábbi portálon tájékozódhat: https://travel.sef.pt

e. Üzleti célú beutazás feltétele: Nincsenek eltérő szabályok.

f. Tranzitálási szabályok: 

A tranzitáláskor az utas nem mentesül a portugáliai beutazási szabályok alól, és függetlenül a célország szabályaitól, a Portugáliába történő belépésre vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni, lsd. 2. pont. 

g. A célország beutazási feltételei alóli mentesség: Nincs.

h. Egyéb hasznos infó: 

A lisszaboni repülőtér elérhetőségei és intézkedései a COVID alatt az alábbi linken elérhető: https://www.aeroportolisboa.pt/en/lis/passenger-guide/what-you-need-to-know/covid-19

Portoi repülőtér elérhetősége: https://www.aeroportoporto.pt/pt/opo/guia-do-passageiro/o-que-preciso-de-saber/covid-19

A nagykövetségnek tudomása van arról, hogy a Portugáliába/Portugáliából légi úton történő utazásban érintett légitársaságok szigorúbb feltételhez kötik a járataikra történő felszállást, utazást!

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok 

2) Kiutazás az országból: 

Nincsen kiutazási korlátozás, a fogadó ország szabályaitól függ.  

3) Beutazás Magyarországra: 

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt:  http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a RKBCaOagmmTUh9icx0ZkmJIa29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a BhwpwRhpfwDmgYxp8YMD1mZhca29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok:

Az alábbi járványügyi szabályok vannak érvényben:

 • Megszűnt a kötelező karantén a kontaktszemélyek számára;
 • A távmunkára vonatkozó ajánlás megszűnt;
 • A nyilvánosság számára nyitva álló létesítményekben/helyszíneken nincs kapacitáskorlátozás;
 • Az EU digitális COVID –igazolványt nem kell bemutatni a zárt terekben sem;
 • Nem kell negatív teszteredmény a nagyobb rendezvényekre, sportlétesítményekbe, bárokba és éjszakai klubokba való belépéshez.

Fennmaradó korlátozások

 • A határátlépéskor kötelező az EU digitális Covid-igazolvány bemutatása (teszt vagy oltási igazolvány hiányában);
 • Maszkot kell viselni az idősek otthonába és egészségügyi intézménybe látogatóknak, valamint tömegközlekedésben és a taxiban. 

* * *

Az Azori-szigetek: 

!!! Az Azori-szigetek regionális kormánya nem javasolja az utazást São Jorge-szigetére, miután március 19. óta több mint 1500 alacsony erősségű földrengés történt, a földrengések epicentruma Velas községben voltak. A helyi kormányzat javaslata szerint a szigetre csak halaszthatatlan okból utazzanak, mert lehetséges, hogy a napokban evakuációt kell végrehajtani. A szakértők egy nagyobb erejű földrengéstől vagy egy lehetséges vulkánkitöréstől tartanak.

További aktuális hírekért keresse fel az Azori-szigetek Információs és Szeizmo-vulkanikus Megfigyelési Központjának weboldalát: 

http://www.ivar.azores.gov.pt/civisa/Paginas/homeCIVISA.aspx

Az országon belüli utazás korlátozás nélkül történik az Azori-szigetekre (Portugál szárazföldről, vagy Madeiráról).

MINDEN SZIGET MÁS SZABÁLYOKAT ALKALMAZ, AZ ALÁBBI LINKEN LEHET RÉSZLETESEN TÁJÉKOZÓDNI A SZIGETEKRE TÖRTÉNŐ BEUTAZÁS, VAGY SZIGETEK KÖZÖTTI ÁTUTAZÁSOKRÓL:

 • https://www.visitazores.com/en/restrictions
 • WHO oltási igazolvány birtokában lehet beutazni, VAGY
 • az indulás előtt 72 órán belül elvégzett negatív RT-PCR teszttel (avagy NAAT tesztet), VAGY
 • 48 órán belül elvégzett antigén tesztet kell bemutatni. (kivételt jelent a 12 évesnél fiatalabb gyermek); VAGY
 • a COVID-19-en átesettek igazolás birtokában, a gyógyultsági igazolvány 180 napig érvényes. 

12 év alatti gyermekeknek nem kell bemutatniuk tesztet.

További információ a www.visitazores.com oldalon található.

A Madeirai Autonóm Tartomány:

Madeirára nincsen beutazással kapcsolatos korlátozás. (az utasok lisszaboni átszállás esetén a portugáliai beutazási szabályoknak kell megfeleljenek, lsd. 1.b pont)

További információ a www.visitmadeira.pt oldalon található. 

Szárazföldi határátlépés:

A portugál-spanyol határ átlépésekor a légi úton történő érkezés szabályait kell figyelembe venni. (lsd. 1. b pont)

Biztonság:

A világjárvány miatt megfontolásra javasoljuk a külföldre utazást! 

Portugáliában a nyári időszakban a magas hőmérséklet és az ezzel járó szárazság miatt gyakran alakulhatnak ki erdőtüzek, amik súlyosabb esetben forgalmas autóutakat vagy akár lakott területeket is érinthetnek. Kérjük, kerüljék a természeti katasztrófa által sújtott területeket és tartsák be a hatóságok utasításait.

Erdőtüzekkel, áradásokkal, szélsőséges időjárással kapcsolatban bővebb információ az alábbi weboldalon található: https://www.safecommunitiesportugal.com/civil-protection

A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, de a nagyobb forgalmú, turisták által látogatott helyeken gyakori a zsebtolvajlás vagy lopás.

A tömegközlekedési eszközökön (elsősorban a lisszaboni metrón) előfordulhat, hogy a turisták ún. „bandamódszerrel”, elkövetett lopás/rablás áldozataivá válnak. A „bandamódszer” abban áll, hogy egy 5-10 fős csoport szorosan odaáll a kiszemelt külföldi mellé, lökdösődnek, s míg egy-két bandatag szokatlan viselkedéssel eltereli a turista figyelmét, a többiek kirabolják. Javasoljuk, hogy értékeiket ne vigyék magukkal, használják a szállodákban ajánlott széfeket. Parkoló kocsiban ne hagyjanak semmilyen értéktárgyat és vezetés közben is célszerű az ajtókat zárva tartani.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Tekintettel arra, hogy az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek Portugália részét képezik a szigetekre történő beutazás és tartózkodás a Portugáliába történő beutazással azonos feltételek szerint történik.

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.          

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.   

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): IGEN
Kérjük a fenti lehetőséggel csak rendkívüli esetben éljen. Számos olyan élethelyzet adódhat külföldön, amikor a lejárt érvényességi idővel rendelkező okmányt nem fogadják el. Kérjük tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló Megállapodás Kiskorúak beutazása: 

Portugália előírja a hozzájáruló nyilatkozat meglétét arra az esetre, ha a magyar állampolgárságú kiskorú nem a szülői jogokat gyakorló felnőtt(ek)kel utazik együtt. Magyar állampolgár kiskorú esetén elegendő a nyilatkozat teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalása. A nyilatkozat tartalmi követelményei: dátum és aláírás, nyilatkozat a felügyeleti jognak az utazás idejére történő ideiglenes átruházásáról, az átruházó és az átvevő személyi adataival, és személyazonosításra alkalmas igazolvány (szig. vagy útlevél) számának megjelölésével. Javasoljuk, hogy a nyilatkozatot portugál (esetleg angol) nyelven írják, vagy lássák el hitelesített fordítással. A hitelesítést csak konzul végezheti, fordító irodák pecsétjét általában nem fogadják el.

Vízum:

Magyar állampolgárok részére vízum beszerzése NEM szükséges. 

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint az alábbi oldalon www.pettravel.com/immigration/Portugal.cfm talál. Javasoljuk, hogy tájékozódjon állatorvosánál is. 

Vám: 

A vámmal kapcsolatos információt a Portugál Vámhatóság (Alfândega) honlapján talál: www.dgaiec.min-financas.pt/pt/servicos/servicos_desconcentrados/alfandega_aeroporto_lisboa

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem, időjárás:

Portugáliában a törvényes fizetőeszköz az Euró (EUR). Helyi idő: GMT (-1 óra Magyarországhoz viszonyítva). Hivatalos nyelv a portugál. Portugália Dél-Európa és egyben a kontinentális Európa legnyugatibb állama, az Ibériai-félszigeten. Az országhoz két szigetcsoport – Madeira és az Azori-szigetek – is tartozik. Fekvésének megfelelően éghajlata enyhe óceáni, délen mediterrán beütéssel. Az éves középhőmérséklet 15°C.

Közvetlen légijáratok:

A relációban a Wizz Air, a Ryanair és a TAP indít közvetlen járatokat. Bővebb információ: 

Biztosítás, Közegészségügyi helyzet:

Külképviseletünk javasolja, hogy a Portugáliába utazók váltsák ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát („EU KÉK Kártya”) és azon felül kössenek az utazást megelőzően mindenre kiterjedő utas-és balesetbiztosítást is. Portugáliában az állami korházi körülmények általában megfelelőek, de számos magán klinika is elérhető szerte az országban (pl. CUF). 

Ügyintézés:

A helyi hatóságoknál való ügyintézés kapcsán általában elegendő az angol nyelvtudás is. Az ügyintézők nagyon készségesek, azonban a hazai viszonyokhoz képest eltérő lehet a hivatali nyitva tartás.

Eltűnt gyermekek felkutatása:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal 

Közlekedés:

Portugáliában érvényes magyar vezetői engedélyekkel lehet gépjárművet vezetni. A közlekedési szabályok betartása esetlegesebb, mint hazánkban (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon.

A fogadó államban kétféle autópálya fizetési rendszer van:

1.) Fizető kapuk: ebben az esetben csak akkor lehet lehajtani a pályáról amennyiben a vonatkozó útszakaszra megállapított díjat a gépkocsivezető megfizette.

2.) Kamerás autópályák: előre megvásárolt vagy bérelt eszközök segítségével történik a díjfizetés. Amennyiben a gépkocsi nem rendelkezik ilyen berendezéssel, a bírság az útdíj tízszerese, de minimum 25 €.

A díj meg nem fizetése szabálysértésnek minősül és bírság kiszabására kerül sor. A 25/2006. június 30-i törvény értelmében, amennyiben nem lehet azonosítani a jármű vezetőjét, az érintett hatóság a gépjármű nyilvántartási hatóság közreműködésével megkeresi a gépkocsi tulajdonosát és ajánlott, tértivevényes levélben felszólítja az úthasználati díj, valamint az adminisztratív költségek megfizetésére. Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a költségeket a megadott határidőig, az eljárást átadják az adóhatóságnak és a szabálysértést köztartozásnak minősítik át. Ebben az esetben az adóhatóság végrehajtási eljárást kezdeményez, mely kiterjed az EU tagállamok területére is. 

Egyéb információ: