Európa

Mai napon is érvényes: 2020.08.05. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bukarest
Főkonzulátus Csíkszereda
Főkonzulátus Kolozsvár
Tiszteletbeli konzulok Jászvásár, Konstanca, Szörényvár, Temesvár

Aktuális:

2020. 08. 03.
Romániában továbbra is terjed a koronavírus. Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedik az új fertőzések száma. A halálos kimenetelű fertőzések aránya az igazolt fertőzésekhez képest ~5%. 

Az országban 2020. 03. 17- től sürgősségi állapotot vezettek be, melyet május 15-től vészhelyzetre módosítottak. A vészhelyzetet július 17-től újabb 30 napra meghosszabbították.

Néhány határátkelőhely zárva tart, vagy korlátozásokkal üzemel. A magyar-román határszakaszon Létavértes–Székelyhíd (Sacuieni) határátkelőhely magyar idő szerint 6-22 tart nyitva. Itt csak a határ 30 km-es körzetében élő "ingázókat" engedik átkelni.

A határállomások aktuális forgalmáról a Magyar Rendőrség oldalán, vagy a Román Határrendészet oldalán lehet tájékozódni. 

A magyar állampolgárok akadály nélkül hazatérhetnek Magyarországra a nyitott határátkelőkön.

Beutazási tilalom van érvényben a külföldi és hontalan személyekre. Kivételek: 

 • az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárai
 • román állampolgár családtagjai, 
 • az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárainak romániai tartózkodási hellyel rendelkező családtagjai, 
 • a huzamos tartózkodási vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy a hatóságok által kibocsátott tartózkodási engedéllyel egyenértékű okmánnyal vagy ezzel egyenértékű, más államok által kibocsátott okiratokkal rendelkező személyek
 • a szakmai okokból utazó és ezt vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy más egyenértékű okmánnyal igazoló személyek, illetve orvosi személyzet, orvostudományi kutatók, idősek gondozásával foglalkozó orvosi személyzet, továbbá a szállítmányozók és más, a szükséges javak szállítását elősegítő személyek 
 • a diplomáciai vagy konzuli személyzet, a nemzetközi szervezetek személyzete, a humanitárius szállítmányokat biztosító katonai vagy polgári személyek
 • az átutazó személyek, beleértve a konzuli támogatás következtében repatriáltak 
 • a halaszthatatlan okokból utazó utasok
 • a nemzetközi védelemre szoruló vagy más humanitárius okokból utazó személyek
 • tanulmányi célból utazók
 • magasan kvalifikált munkaerő, amennyiben az alkalmazásukhoz nemzetgazdasági érdek fűződik
 • határmenti ingázók
 • szezonális mezőgazdasági munkások
 • tengeri és folyami hajózó személyzet
 • Romániában rendezett sportversenyeken résztvevő nemzetközi delegációk tagjai
 • az Európai Bizottság által - a nem alapvetően szükséges utazások ideiglenes korlátozásának feloldására tett javaslatában - megjelölt harmadik országok polgárai, illetve az ott tartózkodási engedéllyel rendelkezők

Azok közül, akik a fenti kategóriák szerint beléphetnek, nem kell karanténba/elkülönítésbe vonulniuk a „zöld zónából” érkezőknek, illetve a „zöld zónán” kívülről érkezőknek, ha az érkezést közvetlenül megelőzően legalább 14 napot a „zöld zónában” tartózkodtak. Az érvényes zóna besorolást hétfőnként teszik közzé. (Magyarországot jelenleg a zöld zónába sorolják.)

Nem vonulnak karanténba továbbá:

 • a teherforgalomban belépő, 2,4t feletti tömegű jármű vezetői
 • a 9 főnél nagyobb befogadóképességű személyszállító jármű vezetői
 • repülőgép, vonat és hajó személyzete
 • határmenti ingázók
 • román gazdasági szereplők kiküldetésben dolgozó alkalmazottai
 • romániai leányvállalattal, vagy képviseleti irodával rendelkező külföldi cégek képviselői
 • egészségügyi, tudományos területen működtetett berendezések és eszközök karbantartását, szervizelését végzők
 • a diplomáciai vagy konzuli személyzet, a nemzetközi szervezetek személyzete
 • román állampolgár, vagy tanulmányi / vizsga céllal belépő külföldi tanulók, hallgatók
 • Romániában rendezett sportversenyeken résztvevő nemzetközi delegációk tagjai

A Románia területén való áthaladás (tranzit) kizárólag a SARS-COV-2 vírus terjedésének leküzdése érdekében hozott intézkedések szigorú betartásával engedélyezett:

 • Az átutazás kizárólag a román hatóságok által kijelölt tranzitútvonalak betartásával történhet, megszakítások nélkül. Kizárólag az üzemanyaggal történő feltöltés és a nyilvános illemhelyek használata végett lehet megállni.
 • A tankolás, valamint a nyilvános illemhelyek használata érdekében történő megállás esetén kötelező a védőfelszerelés (maszk és egyszer használatos kesztyű) viselése a járművön kívül.
 • A légzési megbetegedések tüneteit mutató személyek számára az egész útvonalon kötelező a védőfelszerelés (maszk és egyszer használatos kesztyű) viselése a járműben is.
 • A szállítóeszközben rendelkezésre kell álljanak egészségügyi védelmi eszközök és az utasok alapvető létszükségleti cikkei, illetve biztosítani kell az élelmiszerek kapcsolatmentes elfogyasztásának lehetőségét.
 • A valamely utasnál jelentkező esetleges orvosi tünetek, vagy az átutazás során előforduló más jellegű probléma megoldása végett a területileg érintett külképviseletet kell értesíteni.

A repülőjáratokat a szükségállapot idején szinte kivétel nélkül felfüggesztették. Május 1-től újraindult a Budapest - Marosvásárhely repülőjárat. (WizzAir, heti 3 alkalommal repül) Június 1-től újból engedélyezték a nemzetközi vasúti  és közúti személyszállítást, ugyanakkor a beutazási korlátozások és a karantén-kötelezettség fennmaradt. Fokozatosan újból elindulnak a belföldi és egyes nemzetközi repülőjáratok, bár a menetrendet egyelőre az aktuális igényekhez igazítva rugalmasan kezelik. A TAROM július 03-tól heti három járatot indít Bukarestből Budapestre. (szerda, péntek, vasárnap)

A járatokról a repülőterek és a légitársaságok oldalain lehet aktuális információhoz jutni.

Repülőterek:

Légitársaságok:

A belföldi tömegközlekedést korábban jelentősen megritkították, azok újraindítása folyamatban van. A településen belüli járatokat ugyanakkor most maximális sűrűséggel üzemeltetik, a zsúfoltság elkerülése érdekében.

A rendelkezésre álló egyéb közlekedési lehetőségekről további hasznos információ található itt

Az üzletekben, tömegközlekedési eszközön, a munkahelyen és más nyilvános, zárt térben kötelező a védőmaszk viselése.

500 főig engedélyeznek olyan szabadtéri rendezvényeket, ahol a résztvevők legalább 2 m-re ülnek egymástól. A gyalogos forgalomban tilos a 6 főnél nagyobb csoport mozgása, ha nem egy család együtt élő tagjai. Magánjellegű rendezvényeken engedélyezik zárt térben legfeljebb 20 fő, szabad téren legfeljebb 50 fő részvételét. Kültéri szabadidős tevékenység engedélyezett legfeljebb 10 fő részvételével.

Az éttermek, kávézók, bárok teraszai, valamint a tengerparti strandok, kültéri medencék kinyithatnak, a beltéri részek, valamint az uszodák, edzőtermek, sportkomplexumok működése azonban továbbra is korlátozott. 

A bevásárlóközpontokban levő üzletek nyitva tarthatnak, kivéve a mozik, a vendéglők, kávézók beltéri részei és a játszóhelyek.

Kórházi látogatási tilalom van érvényben, a hozzátartozókat az intézmény köteles tájékoztatni a beteg állapotáról. 

A közintézmények ügyfélfogadása korlátozott. Szorgalmazzák az online ügyintézést.

Helyi korlátozásokat léptethetnek életbe a megyei vészhelyzeti bizottságok. (kötelező kültéri maszkviselés, üzletek, éttermek, nyitvatartása, kötelező távolságtartás, karantén, stb.) A korlátozások helyszínén arra utaló jelzéseket helyeznek el.

Az otthoni karanténban lévőknek folyamatosan figyelniük kell egészségi állapotukat. Nem hagyhatják el a lakhelyet, nem fogadhatnak látogatót, kerülniük kell a kapcsolatot másokkal. Szigorú higiénés szabályokat kell betartsanak (kézmosás, felületek tisztítása, lehetőleg szájmaszk használata, alapos szellőztetés) A tünetek esetleges jelentkezésekor értesíteniük kell az egészségügyi szolgálatot a 112-es sürgősségi hívószámon, amely biológiai mintavételezés után intézkedik a további ellátásukról. 

A karantén, vagy a helyi korlátozások szabályainak megsértését szigorúan szankcionálják a hatóságok. 

A folyamatos tájékoztatás érdekében létrehoztak egy Romániából hívható ingyenes információs telefonvonalat (0800-800-358). A szám 24/7-ben hívható. Új kormányzati tájékoztatási portált indítottak (román nyelven).

A járványról szóló aktuális adatokat a román Belügyminisztérium Sürgősségi Helyzetek Főosztálya oldalán, illetve a román Egészségügyi Minisztérium tematikus oldalán lehet elérni. Az itt közölt adatokat veszik át a hírügynökségek és egyéb sajtóorgánumok is.

Biztonság:

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján az ország biztonsági besorolása a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek

listájába került.

Románia személyi- és vagyonbiztonság helyzete hasonló az európai államokban megszokottakhoz. A 112-es segélyhívó telefonszámon magyar nyelven is fogadják a bejelentéseket. 

Az ország egy aktív földrengés zónában helyezkedik el, ahol évente száznál több rengést regisztrálnak, az eddigi legnagyobb feljegyzett erősség, a Richter skálán 7,5-ös volt. A földmozgások epicentruma rendszerint Vrancea térségében, a Keleti Kárpátokban van.

A máshol is szokásos módon óvatosnak kell lenni a taxi szolgáltatásokkal és az esetenként agresszív koldusokkal. Ügyeljenek értéktárgyaikra, különösen zsúfolt helyeken. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/uti-okmanyokkal-kapcsolatos-tajekoztato

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A kiskorúak külföldre utazása esetén javasolt, hogy a kiskorú vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők (ha csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülő) magyarul és románul készült, vagy fordítással ellátott hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek külföldre utazásához és ottani tartózkodásához. (Az angol fordítás is elegendő lehet.)

A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány.

A nyilatkozatban az alábbi adatokat célszerű feltüntetni:

 • a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatai (születési adatok);
 • a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma;
 • a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefon);
 • a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatai, elérhetősége.

Amennyiben egy óvodás vagy iskolás csoport utazik szülői kíséret nélkül és a kirándulást szervező szervezet / intézmény rendelkezik egységes nyilatkozattal arról, hogy a szülők hozzájárultak a kiskorú gyermek külföldi utazásához, nincs szükség külön szülői hozzájáruló nyilatkozatra.

Vízum: Vízum beszerzése nem szükséges. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám:

Az Európai Unióban érvényes vámszabályok alkalmazandók a Romániába való beutazáskor is.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_hu.htm

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Új Román Lej (RON).
Romániában a banki szolgáltatások kiváló színvonalúak, kiterjedt pénzfelvevő automata hálózat létezik, városokban az üzletek többségében lehet bankkártyával is fizetni. Kizárólag bankban vagy váltóirodákban váltsanak pénzt (Schimb valutar). 

Időjárás: Románia éghajlata átmeneti mérsékelt kontinentális éghajlat, jól elkülönül a négy évszak, valamint a szél és a csapadék rendszertelenül jelentkezik. A nyugati és déli övezetekben a nyári hőmérséklet gyakran meghaladja a +40C° fokot, míg a hegyvidéken a téli hőmérséklet gyakran -20C° fok alá csökken.

Közlekedés:

Gépjárművezetés:

Románia területén a Magyarországon kiállított gépjárművezetői engedély feljogosít a közúti forgalomban való közlekedésre.

Szabálysértések, pénzbírságok:

Romániában, a közúthálózat használata díjköteles. A díjfizetés elmulasztása pénzbírsággal (250 - 4500 RON), vagy akár a forgalmi engedély bevonásával járhat. A díjfizetést igazoló matrica (ROVINIETA) kötelező. A díjszabás gépjármű típusonként eltérő. A matrica érvényessége 1 / 7 / 30 / 90 nap, vagy 12 hónap lehet. A díjakról és a vásárlás módjáról magyarul a https://www.roviniete.ro/hu lapon tájékozódhat. A nagyobb közúti hidak (például a Konstancába, a Duna deltába, a Giurgiu-ból Bulgáriába vezető úton lévő, vagy a Calafat-Vidin közötti) szintén díjkötelesek, a díjak külön fizetendők. 

Romániában a 195/2002 számú Sürgősségi Kormányrendelet szabályozza a közúti közlekedést. A súlyosabb szabálysértések (pl.: tilos jelzésen áthaladás, elsőbbségadás elmulasztása, rendőri intézkedés akadályozása, ittas vezetés, jelentős gyorshajtás, stb.) elkövetőinek vezetői engedélyét és/vagy a jármű forgalmi engedélyét az intézkedő rendőr elveheti és felfüggesztheti 30, 60, vagy 90 napra. Az engedély bevonásakor a rendőr igazolást (DOVADA) állít ki, amely a körülményektől függően feljogosíthat a gépjármű vezetésére, általában a jogorvoslati határidő (15 nap) leteltéig, illetve az ország elhagyására szükséges ideig. A bevont okmányt a külföldi gépjárművezető, 15 napon belül, a területileg illetékes megyei rendőrkapitányság közlekedési osztályán nyilatkozat ellenében visszakaphatja. 

A romániai közjegyző előtt tett nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

 • a szabálysértés elkövetésének elismerését
 • az eltiltás tudomásul vételét
 • Románia területének haladéktalan elhagyását.

A magyar nyelven értő közjegyzők listája itt érhető el: http://www.uniuneanotarilor.ro/?p=2.2.3&birouri=1&limba1=Maghiara

Mellékelni kell az esetleg kiszabott pénzbírság befizetését igazoló szelvényt, illetve annak másolatát. Az eltiltás megszegése súlyosabb szankciókat vonhat maga után! A többszöri szabálysértést nyilvántartják, 6 hónapon belül kapott 15 büntetőpont a vezetői engedély bevonásával jár.

Pénzbírságok befizetése:

A román közlekedésrendészeti hatóságok által kirótt helyszíni bírságokat Románia területén, az alábbi helyeken lehet befizetni:

1) bármely romániai település önkormányzatának vagy az önkormányzati befizetések kezelésére jogosult intézmény pénztáránál (casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori a altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile publice locale) vagy az államkincstár bármely fiókjánál (la orice unitate a Trezoreriei Statului)

2) a romániai határátkelő helyeken található egységes fizetőpontoknál (ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei).

3) A romániai lakhellyel nem rendelkező személyek banki átutalással is kifizethetik, a Bukaresti Pénzügyi Főigazgatóság számlájára, az alábbi adatokkal:

 • címzett:    Directia Generala Regionala a Finantelor Publice
 • cím:          str. Prof. Dr. Dimitrie Gerota nr. 13, sector 2, Bucuresti
 • IBAN:       RO 73 RNCB 0090 0006 9551 0029
 • bank:        Banca Comerciala Romana
 • BIC:          RNCBROBU

KÖZLEMÉNY (megjegyzés) mező (max. 96 karakter):

nr.pv.: PMHX0257664                                   (1) a jegyzőkönyv száma
emit.: Insp Pol Jud Mehedinti                                                           (2) az eljáró hatóság megnevezése (Ez általában valamelyik megyei rendőrség. A megye megnevezése a fontos, a többi rövidíthető.)
date: nn/hh/éééé  (3) a jegyzőkönyv dátuma a Romániában használatos dátumformátummal nap/hónap/év
num.: CSERÉP VIRÁG (4) a megbírságolt személy neve

(az adatokat a számok alapján találja meg a példaként bemutatott jegyzőkönyvön)

A jegyzőkönyv átvételétől számított 15 napon belül a pénzbírságnak csak a felét kell befizetni.

Gépjármű felszereltsége és okmányok:

A szabályok szerint minden gépkocsinak rendelkeznie kell a következő felszerelésekkel:

 • 1 db elsősegély nyújtására alkalmas csomag;
 • 2 db fényvisszaverő háromszög;
 • 1 db tűzoltópalack (hitelesített). 

A gépkocsivezetőnek kötelező módon magánál kell tartania a következő okmányokat:

 • személyazonossági igazolvány,
 • vezetői engedély,
 • gépkocsi forgalmi engedélye.

Teherszállítás:

A 3,5 t össztömeget meghaladó gépkocsival végrehajtott teherszállítás vagy a több, mint 9 személy szállítására képes gépjármű vezetése esetén szakmai igazolás, illetve más specifikus okiratok bemutatása is szükséges.

Felelősségbiztosítás:

Valamennyi járműnek rendelkeznie kell érvényes kötelező felelősségbiztosítással.

Téli gumi:

A téli gumi – időjárási viszonyoktól függően - országosan kötelező, a hegyvidéken havazáskor kötelező a hólánc (közcélú fuvarozásnál a lapát és homok is). Az előírások megszegése a forgalmi engedély bevonását és büntetőpont, pénzbírság kirovását vonja maga után.Csak az „M+S”, „M.S.”, „MS” vagy „M&S”, jelzéssel ellátott téli gumikat fogadják el.

Utak:

Az ország méreteihez képest kevés az autópálya, a kétszer egy sávos nemzeti és nemzetközi főközlekedési útvonalak pedig zsúfoltak és nagy a teherforgalom. Az utakon találkozhatnak lovas szekérrel és kísérő nélküli állatokkal. A romániai közutak aktuális állapotáról a Román Országos Autópálya és Útfelügyelet honlapján lehet tájékozódni (csak román nyelven, de az utak egyértelműen azonosíthatók a térképen) www.cnadnr.ro „situatia drumurilor nationale”.

Tájékoztató a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról:

Romániában a 2006. évi 448. számú, a fogyatékkal élő személyek jogainak védelméről szóló törvény értelmében kiállított parkolási kártyák, illetve a mozgáskorlátozottak számára kiállított Európai Uniós parkolási igazolványok jogosítják fel a fogyatékkal élőket arra, hogy a közterületeken található parkolókat ingyenesen használhassák. Közterületeken az összes parkolóhely legalább 4%-a (de legalább 2 parkolóhely) kizárólag mozgáskorlátozott személyek számára van kialakítva és fenntartva.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A romániai közegészségügyben alapvetően az európai normák érvényesülnek. Az országba belépők számára nincs kötelezően előírt védőoltás. Ajánlott viszont a Hepatitisz A és B, valamint kirándulós programhoz a kullancs elleni védelem. Járványos betegségek terjedésekor (pl.: jelenleg kanyaró) ettől lehet eltérés, ezért érdemes az ÁNTSZ honlapján  tájékozódni. A csapvíz iható, kivéve, ahol tiltó tábla jelzi.

A román egészségügy nehéz anyagi helyzete ellenére minden EU polgár számára biztosítja a sürgősségi ellátást. Bár a műszaki színvonal és a felszereltség változó, a személyzet jól képzett, angolul is beszélő és a külföldiekkel szemben általában segítőkész. Javasoljuk az európai egészségbiztosítási kártya kiváltását. Ez nem pótolja a megfelelő szintű baleset- és egészségbiztosítást.

Egyéb információ:

Románia Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bukarest
Főkonzulátus Csíkszereda
Főkonzulátus Kolozsvár