Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bukarest
Főkonzulátus Csíkszereda
Főkonzulátus Kolozsvár
Tiszteletbeli konzulok Jászvásár, Konstanca, Szörényvár, Temesvár

Aktuális:

2021. 01. 09.
Romániában továbbra is terjed a koronavírus. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az aktív fertőzöttek száma. A halálos kimenetelű fertőzések aránya az igazolt fertőzésekhez képest ~3%. 

Az országban 2020. 03. 17- től sürgősségi állapotot vezettek be, melyet május 15-től riasztási állapotra módosítottak és havonta felülvizsgálnak. A riasztási állapotot november 15- től újabb 30 napra meghosszabbították.

Néhány határátkelőhely zárva tart, vagy korlátozásokkal üzemel. A magyar-román határszakaszon Létavértes–Székelyhíd (Sacuieni) határátkelőhely magyar idő szerint 6-22 tart nyitva. 

A határállomások aktuális forgalmáról a Magyar Rendőrség oldalán, vagy a Román Határrendészet oldalán lehet tájékozódni. 

Magyarország 2021. 01. 09. 20:00-tól ismét „kockázatmentes” besorolást kapott (nem része a „sárga zónának”), így a Magyarországról a fenti időpont után beutazóknak nem kell karanténba vonulniuk Romániában.

1. Beutazási tilalom van érvényben a külföldi és hontalan személyekre. Kivételek: 

 • az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárai
 • román állampolgár családtagjai, 
 • az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárainak romániai tartózkodási hellyel rendelkező családtagjai, 
 • a huzamos tartózkodási vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy a hatóságok által kibocsátott tartózkodási engedéllyel egyenértékű okmánnyal vagy ezzel egyenértékű, más államok által kibocsátott okiratokkal rendelkező személyek
 • a szakmai okokból utazó és ezt vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy más egyenértékű okmánnyal igazoló személyek, illetve orvosi személyzet, orvostudományi kutatók, idősek gondozásával foglalkozó orvosi személyzet, továbbá a szállítmányozók és más, a szükséges javak szállítását elősegítő személyek 
 • a diplomáciai vagy konzuli személyzet, a nemzetközi szervezetek személyzete, a humanitárius szállítmányokat biztosító katonai vagy polgári személyek
 • az átutazó személyek, beleértve a konzuli támogatás következtében repatriáltak 
 • a halaszthatatlan okokból utazó utasok
 • a nemzetközi védelemre szoruló vagy más humanitárius okokból utazó személyek
 • tanulmányi célból utazók
 • magasan kvalifikált munkaerő, amennyiben az alkalmazásukhoz nemzetgazdasági érdek fűződik
 • határmenti ingázók
 • szezonális mezőgazdasági munkások
 • tengeri és folyami hajózó személyzet
 • Romániában rendezett sportversenyeken résztvevő nemzetközi delegációk tagjai
 • film vagy audiovizuális produkció forgatócsoportjának tagjai, kulturális eseményeken részt vevő technikai és művészeti személyzet igazolt szerződéses kapcsolatok alapján
 • az Európai Bizottság által - a nem alapvetően szükséges utazások ideiglenes korlátozásának feloldására tett javaslatában - megjelölt harmadik országok polgárai, illetve az ott tartózkodási engedéllyel rendelkezők

Azok közül, akik a fenti kategóriák szerint beléphetnek, 14 napos karanténba kell vonulniuk a járványügyi szempontból kockázatosnak minősített „sárga zónából” érkezetteknek. 

Az érvényes zóna besorolást hétfőnként felülvizsgálják, majd az eredményt változás esetén közzéteszik.

2. Nem vonulnak karanténba azok a tünetmentes személyek:

 • akik közvetlenül érkezés előtt legalább 14 napot töltöttek el „sárga zónán” kívüli területen
 • a teherforgalomban belépő, 2,4t feletti megengedett legnagyobb össztömegű járművek vezetői [UK]
 • a 9 főnél nagyobb befogadóképességű személyszállító járművek vezetői [UK]
 • repülőgép, vonat és hajó személyzete [UK]
 • határmenti ingázók, valamint a szomszédos országok gazdasági szereplőinek román állampolgárságú alkalmazottai 
 • román gazdasági szereplők kiküldetésben dolgozó alkalmazottai
 • romániai leányvállalattal, vagy képviseleti irodával rendelkező külföldi cégek képviselői
 • egészségügyi, tudományos, gazdasági területen működtetett berendezések és eszközök üzembehelyezését, karbantartását, szervizelését végzők
 • a diplomáciai vagy konzuli személyzet, a nemzetközi szervezetek személyzete [UK]
 • román állampolgár, vagy tanulmányi / vizsga céllal belépő külföldi tanulók, hallgatók (kiskorúak esetén kísérőik is)
 • Romániában rendezett sportversenyeken résztvevő nemzetközi delegációk tagjai
 • az EU-tagállamokban a szociális segítségnyújtás területén munkaszerződés alapján dolgozók, ha belépéskor rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel
 • forgatócsoportok, amelyek Románia területén szerződés alapján végeznek szakmai tevékenységet, ha belépéskor rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel
 • átutazók, ha a belépéstől számított 24 órán belül elhagyják Románia területét [UK]
 • román gazdasági szereplők alkalmazottai / képviselői, akik szerződések / kereskedelmi megállapodások megkötése / aláírása céljából utaztak, ha belépéskor rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel, valamint igazolják a tárgyalásokon való részvételt.
 • akik 72 óránál rövidebb időre utaznak be és rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel.
 • akik a beutazást megelőző 14-90 napos időintervallumon belül igazolt fertőzöttek voltak (átestek a betegségen), valamint akik ilyen személlyel igazoltan kapcsolatban álltak. 

A karantént a 10. napon elhagyhatják azok a tünetmentes személyek, akiknek a 8. napon elvégzett PCR tesztjük eredménye negatív.

Különleges esetekben (születéssel, házasságkötéssel vagy elhalálozással kapcsolatos családi eseményeken való részvétel, halaszthatatlan orvosi beavatkozás/kezelés, az ország elhagyása, stb.) igazoló okiratokkal alátámasztott egyéni kérelemre, a megyei Közegészségügyi Igazgatóság személyre szóló határozatával sor kerülhet a karantén ideiglenes felfüggesztésére.

Az Egyesült Királyságból érkezők esetében a Romániába történő belépés előfeltétele a 48 óránál nem régebbi negatív eredményű PCR, vagy antigén gyorsteszt igazolása. Minden belépőnek 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól csak a kivétellistán [UK] jelzéssel ellátott csoportok mentesülnek.

A Románia területén való átutazás (tranzit) kizárólag a SARS-COV-2 vírus terjedésének leküzdése érdekében hozott intézkedések szigorú betartásával engedélyezett:

 • Az átutazás kizárólag a román hatóságok által kijelölt tranzitútvonalak betartásával történhet, megszakítások nélkül. Kizárólag az üzemanyaggal történő feltöltés és a nyilvános illemhelyek használata végett lehet megállni.
 • A tankolás, valamint a nyilvános illemhelyek használata érdekében történő megállás esetén kötelező a védőfelszerelés (maszk és egyszer használatos kesztyű) viselése a járművön kívül.
 • A légzési megbetegedések tüneteit mutató személyek számára az egész útvonalon kötelező a védőfelszerelés (maszk és egyszer használatos kesztyű) viselése a járműben is.
 • A szállítóeszközben rendelkezésre kell álljanak egészségügyi védelmi eszközök és az utasok alapvető létszükségleti cikkei, illetve biztosítani kell az élelmiszerek kapcsolatmentes elfogyasztásának lehetőségét.
 • A valamely utasnál jelentkező esetleges orvosi tünetek, vagy az átutazás során előforduló más jellegű probléma megoldása végett a területileg érintett külképviseletet kell értesíteni.

Június 1-től újból engedélyezték a nemzetközi vasúti  és közúti személyszállítást, ugyanakkor a beutazási korlátozások és a karantén-kötelezettség fennmaradt. Fokozatosan újból elindultak a belföldi és egyes nemzetközi repülőjáratok, bár a menetrendet az aktuális igényekhez igazítva rugalmasan kezelik. 

A járatokról a repülőterek és a légitársaságok oldalain lehet aktuális információhoz jutni.

Repülőterek:

Légitársaságok:

A belföldi helyközi tömegközlekedés a járványt megelőző állapothoz hasonlóan működik. A településen belüli járatokat ugyanakkor most maximális sűrűséggel üzemeltetik, a zsúfoltság elkerülése érdekében.

A rendelkezésre álló egyéb közlekedési lehetőségekről további hasznos információ található itt

A lakáson kívül mindenütt (utcán, üzletekben, tömegközlekedési eszközön, a munkahelyen és más nyilvános, térben) kötelező az orrot és a szájat is eltakaró védőmaszk viselése.

Kijárási korlátozást vezettek be 23:00-05:00 között.

Az üzletek és a szolgáltatók csak 05:00-21:00 között tarthatnak nyitva

Magánrendezvények (esküvők, keresztelők, ünnepségek, társas összejövetelek) tartása tilos!

A fertőzési ráta (az elmúlt 14 napban regisztrált új fertőzések száma 1000 lakosra vetítve) alapján korlátozzák a településeken a mozik, színházak, vendéglők üzemelését. 0-1,5 között 50%-os, 1,5-3 között 30%-os kihasználtsággal üzemelhetnek a távolságtartási szabályok betartásával. 3 fölött zárva tartanak. 

3-as fertőzési ráta fölött a szálláshelyek csak saját szállóvendégeiket szolgálhatják ki éttermeikben.1,5-es fertőzési ráta alatti településeken 300 főig engedélyeznek olyan ültetett szabadtéri rendezvényeket (előadások, koncertek, fesztiválok vagy egyéb kulturális események), ahol a résztvevők legalább 2 m-re ülnek egymástól. 

Megengedett felnőtteknek szóló tanfolyamok és workshopok szervezése zárt térben legfeljebb 25 fő, szabadban legfeljebb 50 fő részvételével és a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával.

A gyalogos forgalomban tilos a 6 főnél nagyobb csoport mozgása, ha nem egy család együtt élő tagjai. 

Kültéri szabadidős tevékenység engedélyezett legfeljebb 10 fő részvételével.

A tengerparti strandok és kültéri medencék - az általános egészségügyi és távolságtartási szabályok mellett –nyitva vannak, az uszodák, edzőtermek, sportkomplexumok és szórakozóhelyek működése azonban korlátozott.  

Kórházi látogatási tilalom van érvényben, a hozzátartozókat az intézmény köteles tájékoztatni a beteg állapotáról. 

A közintézmények ügyfélfogadása korlátozott. Szorgalmazzák az online ügyintézést.

Akár a vesztegzár elrendeléséig terjedő helyi korlátozásokat léptethetnek életbe a megyei vészhelyzeti bizottságok. (kötelező kültéri maszkviselés, üzletek, éttermek bezárása, kötelező távolságtartás, rendezvények betiltása, egész településekre kiterjedő karantén, stb.) A korlátozások helyszínén arra utaló jelzéseket helyeznek el.

Vallási rendezvényeken csak az adott településen lakók vehetnek részt.

Az otthoni karanténban lévőknek folyamatosan figyelniük kell egészségi állapotukat. Nem hagyhatják el a lakhelyet, nem fogadhatnak látogatót, kerülniük kell a kapcsolatot másokkal. Szigorú higiénés szabályokat kell betartsanak (kézmosás, felületek tisztítása, lehetőleg szájmaszk használata, alapos szellőztetés) A tünetek esetleges jelentkezésekor értesíteniük kell az egészségügyi szolgálatot a 112-es sürgősségi hívószámon, amely biológiai mintavételezés után intézkedik a további ellátásukról. 

A karantén, vagy a helyi korlátozások szabályainak megsértését szigorúan szankcionálják a hatóságok. 

A folyamatos tájékoztatás érdekében létrehoztak egy Romániából hívható ingyenes információs telefonvonalat (0800-800-358). A szám 24/7-ben hívható. Új kormányzati tájékoztatási portált indítottak (román nyelven).

A járványról szóló aktuális adatokat a román Belügyminisztérium Sürgősségi Helyzetek Főosztálya oldalán, illetve a román Egészségügyi Minisztérium tematikus oldalán lehet elérni. Az itt közölt adatokat veszik át a hírügynökségek és egyéb sajtóorgánumok is.

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>


Románia személyi- és vagyonbiztonság helyzete hasonló az európai államokban megszokottakhoz. A 112-es segélyhívó telefonszámon magyar nyelven is fogadják a bejelentéseket. 

Az ország egy aktív földrengés zónában helyezkedik el, ahol évente száznál több rengést regisztrálnak, az eddigi legnagyobb feljegyzett erősség, a Richter skálán 7,5-ös volt. A földmozgások epicentruma rendszerint Vrancea térségében, a Keleti Kárpátokban van.

A máshol is szokásos módon óvatosnak kell lenni a taxi szolgáltatásokkal és az esetenként agresszív koldusokkal. Ügyeljenek értéktárgyaikra, különösen zsúfolt helyeken.

Az elmúlt időszakban több esetben magát munkaközvetítőnek kiadó személyek külföldi (pl. olaszországi) munkát ígérve Romániába hívtak magyar állampolgárokat, akik végül csalás áldozatai lettek. Kérjük, fokozott körültekintéssel járjanak el az ilyen ajánlatok esetén! További javaslatok az alábbi oldalon találhatóak. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/uti-okmanyokkal-kapcsolatos-tajekoztato

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A kiskorúak külföldre utazása esetén javasolt, hogy a kiskorú vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők (ha csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülő) magyarul és románul készült, vagy fordítással ellátott hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek külföldre utazásához és ottani tartózkodásához. (Az angol fordítás is elegendő lehet.)

A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány.

A nyilatkozatban az alábbi adatokat célszerű feltüntetni:

 • a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatai (születési adatok);
 • a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma;
 • a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefon);
 • a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatai, elérhetősége.

Amennyiben egy óvodás vagy iskolás csoport utazik szülői kíséret nélkül és a kirándulást szervező szervezet / intézmény rendelkezik egységes nyilatkozattal arról, hogy a szülők hozzájárultak a kiskorú gyermek külföldi utazásához, nincs szükség külön szülői hozzájáruló nyilatkozatra.

Vízum: Vízum beszerzése nem szükséges. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Vám:

Az Európai Unióban érvényes vámszabályok alkalmazandók a Romániába való beutazáskor is.

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_hu.htm

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Új Román Lej (RON).
Romániában a banki szolgáltatások kiváló színvonalúak, kiterjedt pénzfelvevő automata hálózat létezik, városokban az üzletek többségében lehet bankkártyával is fizetni. Kizárólag bankban vagy váltóirodákban váltsanak pénzt (Schimb valutar). 

Időjárás: Románia éghajlata átmeneti mérsékelt kontinentális éghajlat, jól elkülönül a négy évszak, valamint a szél és a csapadék rendszertelenül jelentkezik. A nyugati és déli övezetekben a nyári hőmérséklet gyakran meghaladja a +40C° fokot, míg a hegyvidéken a téli hőmérséklet gyakran -20C° fok alá csökken.

Közlekedés:

Gépjárművezetés:

Románia területén a Magyarországon kiállított gépjárművezetői engedély feljogosít a közúti forgalomban való közlekedésre.

Szabálysértések, pénzbírságok:

Romániában, a közúthálózat használata díjköteles. A díjfizetés elmulasztása pénzbírsággal (250 - 4500 RON), vagy akár a forgalmi engedély bevonásával járhat. A díjfizetést igazoló matrica (ROVINIETA) kötelező. A díjszabás gépjármű típusonként eltérő. A matrica érvényessége 1 / 7 / 30 / 90 nap, vagy 12 hónap lehet. A díjakról és a vásárlás módjáról magyarul a https://www.roviniete.ro/hu lapon tájékozódhat. A nagyobb közúti hidak (például a Konstancába, a Duna deltába, a Giurgiu-ból Bulgáriába vezető úton lévő, vagy a Calafat-Vidin közötti) szintén díjkötelesek, a díjak külön fizetendők. 

Romániában a 195/2002 számú Sürgősségi Kormányrendelet szabályozza a közúti közlekedést. A súlyosabb szabálysértések (pl.: tilos jelzésen áthaladás, elsőbbségadás elmulasztása, rendőri intézkedés akadályozása, ittas vezetés, jelentős gyorshajtás, stb.) elkövetőinek vezetői engedélyét és/vagy a jármű forgalmi engedélyét az intézkedő rendőr elveheti és felfüggesztheti 30, 60, vagy 90 napra. Az engedély bevonásakor a rendőr igazolást (DOVADA) állít ki, amely a körülményektől függően feljogosíthat a gépjármű vezetésére, általában a jogorvoslati határidő (15 nap) leteltéig, illetve az ország elhagyására szükséges ideig. A bevont okmányt a külföldi gépjárművezető, 15 napon belül, a területileg illetékes megyei rendőrkapitányság közlekedési osztályán nyilatkozat ellenében visszakaphatja. 

A romániai közjegyző előtt tett nyilatkozatnak tartalmaznia kell:

 • a szabálysértés elkövetésének elismerését
 • az eltiltás tudomásul vételét
 • Románia területének haladéktalan elhagyását.

A magyar nyelven értő közjegyzők listája itt érhető el: http://www.uniuneanotarilor.ro/?p=2.2.3&birouri=1&limba1=Maghiara

Mellékelni kell az esetleg kiszabott pénzbírság befizetését igazoló szelvényt, illetve annak másolatát. Az eltiltás megszegése súlyosabb szankciókat vonhat maga után! A többszöri szabálysértést nyilvántartják, 6 hónapon belül kapott 15 büntetőpont a vezetői engedély bevonásával jár.

Pénzbírságok befizetése:

A román közlekedésrendészeti hatóságok által kirótt helyszíni bírságokat Románia területén, az alábbi helyeken lehet befizetni:

1) bármely romániai település önkormányzatának vagy az önkormányzati befizetések kezelésére jogosult intézmény pénztáránál (casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori a altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile publice locale) vagy az államkincstár bármely fiókjánál (la orice unitate a Trezoreriei Statului)

2) a romániai határátkelő helyeken található egységes fizetőpontoknál (ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei).

3) A romániai lakhellyel nem rendelkező személyek banki átutalással is kifizethetik, a Bukaresti Pénzügyi Főigazgatóság számlájára, az alábbi adatokkal:

 • címzett:    Directia Generala Regionala a Finantelor Publice
 • cím:          str. Prof. Dr. Dimitrie Gerota nr. 13, sector 2, Bucuresti
 • IBAN:       RO 73 RNCB 0090 0006 9551 0029
 • bank:        Banca Comerciala Romana
 • BIC:          RNCBROBU

KÖZLEMÉNY (megjegyzés) mező (max. 96 karakter):

nr.pv.: PMHX0257664                                   (1) a jegyzőkönyv száma
emit.: Insp Pol Jud Mehedinti                                                           (2) az eljáró hatóság megnevezése (Ez általában valamelyik megyei rendőrség. A megye megnevezése a fontos, a többi rövidíthető.)
date: nn/hh/éééé  (3) a jegyzőkönyv dátuma a Romániában használatos dátumformátummal nap/hónap/év
num.: CSERÉP VIRÁG (4) a megbírságolt személy neve

(az adatokat a számok alapján találja meg a példaként bemutatott jegyzőkönyvön)

A jegyzőkönyv átvételétől számított 15 napon belül a pénzbírságnak csak a felét kell befizetni.

Gépjármű felszereltsége és okmányok:

A szabályok szerint minden gépkocsinak rendelkeznie kell a következő felszerelésekkel:

 • 1 db elsősegély nyújtására alkalmas csomag;
 • 2 db fényvisszaverő háromszög;
 • 1 db tűzoltópalack (hitelesített). 

A gépkocsivezetőnek kötelező módon magánál kell tartania a következő okmányokat:

 • személyazonossági igazolvány,
 • vezetői engedély,
 • gépkocsi forgalmi engedélye.

Teherszállítás:

A 3,5 t össztömeget meghaladó gépkocsival végrehajtott teherszállítás vagy a több, mint 9 személy szállítására képes gépjármű vezetése esetén szakmai igazolás, illetve más specifikus okiratok bemutatása is szükséges.

Felelősségbiztosítás:

Valamennyi járműnek rendelkeznie kell érvényes kötelező felelősségbiztosítással.

Téli gumi:

A téli gumi – időjárási viszonyoktól függően - országosan kötelező, a hegyvidéken havazáskor kötelező a hólánc (közcélú fuvarozásnál a lapát és homok is). Az előírások megszegése a forgalmi engedély bevonását és büntetőpont, pénzbírság kirovását vonja maga után.Csak az „M+S”, „M.S.”, „MS” vagy „M&S”, jelzéssel ellátott téli gumikat fogadják el.

Utak:

Az ország méreteihez képest kevés az autópálya, a kétszer egy sávos nemzeti és nemzetközi főközlekedési útvonalak pedig zsúfoltak és nagy a teherforgalom. Az utakon találkozhatnak lovas szekérrel és kísérő nélküli állatokkal. A romániai közutak aktuális állapotáról a Román Országos Autópálya és Útfelügyelet honlapján lehet tájékozódni (csak román nyelven, de az utak egyértelműen azonosíthatók a térképen) www.cnadnr.ro „situatia drumurilor nationale”.

Tájékoztató a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról:

Romániában a 2006. évi 448. számú, a fogyatékkal élő személyek jogainak védelméről szóló törvény értelmében kiállított parkolási kártyák, illetve a mozgáskorlátozottak számára kiállított Európai Uniós parkolási igazolványok jogosítják fel a fogyatékkal élőket arra, hogy a közterületeken található parkolókat ingyenesen használhassák. Közterületeken az összes parkolóhely legalább 4%-a (de legalább 2 parkolóhely) kizárólag mozgáskorlátozott személyek számára van kialakítva és fenntartva.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A romániai közegészségügyben alapvetően az európai normák érvényesülnek. Az országba belépők számára nincs kötelezően előírt védőoltás. Ajánlott viszont a Hepatitisz A és B, valamint kirándulós programhoz a kullancs elleni védelem. Járványos betegségek terjedésekor (pl.: jelenleg kanyaró) ettől lehet eltérés, ezért érdemes az ÁNTSZ honlapján  tájékozódni. A csapvíz iható, kivéve, ahol tiltó tábla jelzi.

A román egészségügy nehéz anyagi helyzete ellenére minden EU polgár számára biztosítja a sürgősségi ellátást. Bár a műszaki színvonal és a felszereltség változó, a személyzet jól képzett, angolul is beszélő és a külföldiekkel szemben általában segítőkész. Javasoljuk az európai egészségbiztosítási kártya kiváltását. Ez nem pótolja a megfelelő szintű baleset- és egészségbiztosítást.

Egyéb információ:

Románia Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bukarest
Főkonzulátus Csíkszereda
Főkonzulátus Kolozsvár