Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bern

Aktuális:

2021. 01. 14.
2020. február 25- én Svájc területén is megjelent a COVID-19 vírusfertőzés. A svájci Szövetségi Tanács március 17-től elrendelte a járványügyi rendkívüli állapotot, amely értelmében minden vonatkozó intézkedés meghatározása szövetségi hatáskörbe került, melyeket a kantonok (előzetes konzultáció nélkül) egységesen kötelesek voltak végrehajtani. 2020. június 19-én a járványügyi rendkívüli állapot megszűnt és ettől az időponttól kezdve visszakerült a korábbi járványügyi különleges állapot szintjére.

Beutazási szabályok:

Június 15-én megszűntek a korábbi svájci belépési, tartózkodási és munkaerőpiaci korlátozások minden EU és EFTA tagállammal, továbbá az Egyesült Királysággal szemben. 

A schengeni térségen kívüli államok többsége azonban továbbra is a kockázatos országok listáján maradt. Ezekből az országokból a Svájcba történő beutazás, néhány kivételtől eltekintve, további rendelkezésig nem lehetséges.

Június 15-én megszűnt a belső schengeni határok szisztematikus ellenőrzése, a bevásárlóturizmus tilalma és Svájc összes lezárt határátkelőhelyét újranyitották.

Megszűntek a COVID-19 járvánnyal összefüggésben bevezetett beutazási korlátozások az alábbi országokkal szemben is: Andorra, Ausztrália, Bulgária, Ciprus, Horvátország, Írország, Japán, Koreai Köztársaság, Monaco, Románia, Ruanda, San Marino, Szingapúr, Thaiföld, Új-Zéland, Vatikán.

Augusztus 3-tól könnyebbé vált azon nem házas- vagy regisztrált párok helyzete, amelyek egyik tagja harmadik országbeli. A svájci félnek meghívót kell írnia a másik személy részére, továbbá mindkettőjüknek alá kell írnia egy a tartós kapcsolatot igazoló dokumentumot. Szükséges feltétel, hogy az utazási korlátozások előtt már legalább egyszer személyesen is találkoztak. A karanténkötelezettség alól azonban ez a lehetőség sem mentesít.

2020. augusztus 31-től Svájc tovább szigorított a kockázatos országokból légi úton, a tranzitreptereken keresztül érkezők beutazási szabályain. A kockázatos országokból érkező légi utasok nem léphetnek be Svájcba tranzitjáratokkal a nem kockázatos országokon keresztül. Ezzel szemben a nem kockázatos országok légi utasai beléphetnek Svájcba, még akkor is, ha átszállnak egy kockázatos ország repülőterén, feltéve, hogy nem hagyják el a repülőtér tranzitzónáját. A szigorított új szabályozás szerint az indulási repteret és nem az átszálló repteret vizsgálják.

A svájci hatóságok döntése következtében 2020. december 21-én 0:00 órától szünetel a légiközlekedés Svájc és az Egyesült Királyság, valamint a Dél-afrikai Köztársaság között.

Karanténszabályok:

A Svájcba beutazó személyek számára tíz napos karanténkötelezettséget rendeltek el, amennyiben a Svájcba történő beutazást megelőző 10 napon belül az egyes magas fertőzési kockázatú országokban vagy területeken tartózkodtak. 

December 19-től Magyarország törlésre került a magas fertőzési kockázatú országok és területek listájáról ennek megfelelően a Magyarországról Svájcba 2020. december 19-én, 0:00 után belépő személyeknek nem kell tíznapos karanténba vonulniuk, feltéve, hogy a megelőző 10 napon belül nem tartózkodtak a listán szereplő országban vagy területen.

A magas fertőzési kockázatú országok és területek listáját a Szövetségi Egészségügyi Hivatal állítja össze. A rendszeresen frissített lista az alábbi honlapon érhető el:

A listára azok az országok kerülnek csak fel, ahol a megelőző 14 napban a 100.000 lakosra jutó új fertőzések száma 60-nal meghaladja az aktuális svájci új fertőzötti számot.

Az érintett személyeket a karantén kötelezettségükről a repülőgépeken, autóbuszokon és a határátkelőhelyeken külön tájékoztatják. Adataikat rögzítik és a Svájcba történő beutazást követően otthonukban vagy szálláshelyükön kötelesek haladéktalanul karanténba vonulni és erről az illetékes kantonális hatóságot két napon belül tájékoztatni. 

A kantonális hatóságok listája és az online bejelentőlap elérhető az alábbi honlapon:

A karantén ideje alatt az illetékes kantonális hatóság izolációs– és higiéniai ajánlásait be kell tartani. A Szövetségi Egészségügyi Hivatal tájékoztatója a védekezési és higiéniai szabályokról magyar nyelven is elérhető az alábbi honlapon:

Aki nem vonul karanténba és nem tesz eleget a jelentkezési kötelezettségének, azzal szemben a járványügyi törvény szerint akár 10.000 CHF bírság is kiszabható.

A tömegközlekedési eszközökön (vonat, villamos, busz, hajó, hegyi vasút, kötélpályás felvonó, minden, Svájcból induló vagy oda érkező repülőjárat) 12. életév fölött kötelező a maszkviselés, október 19-től pedig a megállókban, pályaudvarokon és repülőtereken is.

Október 19-től egész Svájc területére maszkviselési kötelezettséget rendeltek el minden nyilvánosan megközelíthető beltéri helyiségben, így az éttermekben, üzletekben, színházakban, bankokban, postán, múzeumokban, könyvtárakban, rendelőkben, kórházakban, templomokban, a hivatalok ügyfélfogadó helyiségeiben, a sportlétesítmények bejárati és öltözőtermeiben stb. 

Az általános maszkviselési kötelezettség alól kivételt képeznek a 12 év alatti gyerekek, illetve azok a személyek, akik igazolni tudják, hogy egyéb okokból, különösen egészségügyi okok miatt nem tudnak maszkot hordani.

Október 29-től a további szigorítások érvényesek:

 • Az 50 fő feletti rendezvények tartását megtiltották, kivéve a parlamenti és a helyi közgyűlési üléseket és a politikai demonstrációkat. Családi és baráti rendezvényeket magánterületen is csak 10 fővel lehet megtartani.
 • A felsőoktatásban november 2-től tilos a jelenléti oktatás, távoktatást kell alkalmazni. Az általános és a középiskolákban a jelenléti oktatás maszkviselés mellett továbbra is megengedett.
 • A maszkviselési kötelezettséget az eddigi szabályozás fenntartása mellett kiterjesztették az intézmények és üzemek kültéri részeire is, így a boltok, rendezvényi helyszínek, éttermek, bárok kültéri egységeire is, valamint a szabadtéri vásárokra és a nagy gyalogos forgalmú kültéri helyszínekre is.  Maszkot kell viselni a munkahelyeken is, amennyiben a távolságtartás nem biztosítható. A munkaadók részére kötelező a higiéniai és a távolságtartási rendelkezések betartása. Amennyiben a távolságtartás nem biztosítható, egyéb munkaszervezési megoldások alkalmazása, illetve otthoni munkavégzés ajánlott. Egyes kantonok az egészségügyi ellátórendszerük folyamatos fenntarthatósága érdekében kantonális hatáskörben szigorúbb rendelkezéseket vezettek be.

December 9-től:

 • A nagyobb svájci üzletekben – az eddigi 4 m² helyett – 10 m²-re juthat egy vásárló. 
 • A kötelező iskolai oktatás és a családi közegen kívüli éneklés tilos. 
 • A síterepek nyitva maradnak a belföldi turizmus számára, ahol ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Kapacitáskorlátozásokat nem vezetnek be, azonban minden télisportturizmust kiszolgáló, zárt terű tömegközlekedési eszközön (hegyi vonat, felvonó, sikló, stb.) csak az ülő-és állóhelyek 2/3-a használható ki. December 22-től a síterepek üzemeltetéséhez kantonális engedélyre van szükség.

2020. december 12- től:

 • A nyilvános rendezvényeket nem lehet megtartani, kivéve a vallási ünnepeket (maximum 50 főig), a temetéseket családi és szűk baráti körben, a törvényhozó üléseket és a politikai tüntetéseket. 
 • A magánrendezvényeken továbbra is legfeljebb 10 személy vehet részt, amelybe a gyerekek is beleszámítanak. A Kormány azt ajánlja, hogy a magánjellegű találkozásokat két háztartáshoz tartozókra korlátozzák. 
 • A csoportos szabadidős sporttevékenységen és a nem professzionális kulturális rendezvényeken legfeljebb 5 fő vehet részt. A kontaktsportok tiltottak. Továbbra is megengedett a 16 év alatti gyerekek sport és kulturális tevékenysége a versenyek kivételével, valamint a nemzeti válogatott és a profiligák edzései és versenyei nézőközönség nélkül, továbbá a hivatásos művészek és társulatok próbái és fellépései.

December 18-án további szigorításokról született döntés. 2020. december 22- től:

 • A vendéglátóhelyeknek be kellett zárniuk. Ez alól az év végi ünnepnapok sem jelentenek kivételt. Az üzemek és a kötelező oktatási intézmények konyhái, valamint a hotelek vendégei számára nyitva álló éttermek működhetnek. Az elvitel céljára és kiszállításra működő vendéglátás megengedett.
 • A sportlétesítmények bezártak, szabadtéri sportolás 5 főig megengedett. A profisport, nézők nélkül, folytatódhat. A sport és kulturális tevékenységek 16 éves kor alatt – a versenyek kivételével – megengedettek.
 • A múzeumok, mozik, könyvtárak, kaszinók, botanikus kertek, állatkertek és más kulturális vagy szabadidős létesítmények szintén bezártak. Nézők nélküli kiscsoportos kulturális tevékenységekre továbbra is van lehetőség. Az alternatív formában megrendezett (pl. online sugárzott) események megengedettek.
 • Az üzletek nyitva maradhatnak, de – alapterületük függvényében – tovább korlátozzák az egyszerre bent tartózkodó személyek számát. A nyitvatartási időre vonatkozó korlátozások is megmaradtak.
 • A lakosságnak azt ajánlják, hogy maradjanak otthon és szociális kapcsolataikat korlátozzák a minimumra, valamint mondjanak le a nem szükséges utazásokról és kirándulásokról.
 • A síterepekkel kapcsolatban a kantonok dönthetnek, de szigorú feltételek alapján. Működési engedély kiadására csak a kontaktkutató applikáció (Contact-Tracing), valamint a kórházak és a tesztek tekintetében meglévő, megfelelő szintű kapacitás esetében van lehetőség, továbbá minden síterepnek védekezési koncepciót kellet kidolgoznia.

2021. január 13-i ülésén a Szövetségi Tanács meghosszabbította a 2020. december 22. óta érvényben lévő szigorítások hatályát 2021. február 28-ig, egyúttal további szigorító intézkedéseket hozott. Január 18-tól:

 • A bevásárlóhelyek és a piacok zárva tartanak, kivéve azokat, amelyek élelmiszert vagy a mindennapi élethez elsődlegesen szükséges javakat árusítanak. (pl, gyógyszertár, drogéria, tisztító, barkácsbolt, virágbolt) A kereskedelmi egységek is zárva tartanak, kivéve azokat, amelyek szolgáltatást nyújtanak (posta, bank, utazási iroda, fodrász)
 • A családi vagy magánjellegű rendezvényeket és a közterületen történő gyülekezést 5 főben maximálták.
 • Azon munkaadók számara, ahol a munkavégzés jellege ezt lehetővé teszi, home office kötelezettséget vezettek be. A munkahelyek zárt tereiben, ahol 1 főnél többen tartózkodnak kötelező a maszkviselés. A gépkocsikban is kötelezővé tették a maszkviselést, ha 1 főnél több ül az autóban.

A Szövetségi Tanács szigorításai Svájc teljes területére érvényesek, de a kantonok ettől szigorúbb irányba kiegészítő jelleggel eltérhetnek.

A Svájc és Magyarország között közvetlenül közlekedő vasút –és buszjáratok újra üzemelnek. Több légitársaság is üzemeltet közvetlen járatokat Svájc és Magyarország között.

Közúton szintén lehetséges a két ország közötti utazás. 

A Szövetségi Tanács „Így óvjuk magunkat” c. információs kampányának elemei:

 • tünetek esetén azonnali tesztelés és otthon tartózkodás; az utókövetés érdekében ahol lehet, kontaktadatok megadása; pozitív teszt esetén izoláció, fertőzöttel való kapcsolat esetén karantén; 
 • 1,5 m-es távolságtartási és a higiéniás szabályok betartása; ahol a védőtávolság nem tartható, ott maszkviselés. 

A Svájcban tartózkodóknak javasoljuk, hogy a svájci vírushelyzettel kapcsolatban közvetlenül tájékozódjanak a svájci Szövetségi Egészségügyi Hivatal alábbi honlapján.

Az aktuális helyzetről a Nagykövetség hivatalos oldalán is tájékozódhatnak.

Biztonság:  

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>


Terrorizmus

Az országban terrortámadásra eddig nem került sor. Tudni kell azonban, hogy Svájc - elsősorban Genf - számos nemzetközi szervezetnek és konferenciának ad otthont, amelyek adott körülmények között a nemzetközi terrorizmus célpontjává válhatnak. 

Közbiztonság

Svájc közbiztonsága kifejezetten jó, de itt is előfordulnak - elsősorban vagyon elleni - bűncselekmények. A turistáknak különösen a nagyobb pályaudvarokon és bevásárlóközpontokban kell óvatosnak lenniük, a legtöbb lopás ezeken a helyeken történik. Az esetről – a biztosítónál történő kárérvényesítés érdekében is - mielőbb rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvetetni. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:


Elvárt érvényessége:  

IGEN


Az utazás utolsó napjáig.  

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Bár a svájci jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozathoz javasolt csatolni a szülő(k) érvényes útlevél- vagy személyazonosító igazolvány másolatát. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozat Svájc valamelyik hivatalos nyelvén (német, francia, olasz, rétoromán) vagy angolul fogadható el. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát  ezen az oldalon talál >>

Kérjük, hogy a kíséret nélkül utazó kiskorúak törvényes képviselői előzetesen mindig tájékozódjanak az illetékes légitársaságnál is, mert ezek egy része speciális szabályokat alkalmaz a kísérő nélküli kiskorúak esetében.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Svájc budapesti nagykövetsége illetékes:
www.eda.admin.ch/eda/de/home.html

Házikedvencek beutazása:

Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapokon: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/Switzerland.cfm, valamint kérdezze állatorvosát!  

Vám:

 A svájci vámelőírásokról szóló részletes tájékoztatás az alábbi internetes címen érhető el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

2009. március 1-től van érvényben Svájcban a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében hozott rendelkezés, melynek értelmében az utazónak igazolnia kell az utasforgalomban behozni szándékozott, 10.000 svájci frank értéket meghaladó készpénz eredetét, a felhasználás célját. Pénzmosásra vagy a terrorizmus elősegítésére utaló gyanú felmerülése esetén a vámhatóság a fenti összeget el nem érő mennyiségű készpénzt is ellenőrzés alá vonhatja. Az eljárás keretében sor kerülhet a pénz ideiglenes lefoglalására is.

Pénznem: Svájci Franck (CHF)

Időjárás: Téli időszakban, nagyobb havazások idején a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni.

Közlekedés: Svájcban a közlekedés minden fajtája jól szervezett. A külföldi turisták körében nagyon kedveltek a hegyvidéki kiránduló panoráma-vonatok.

A személygépkocsival utazóknak a svájci autópályák használatához (zöld táblával jelölik) kötelező éves autópályajegyet kell vásárolniuk. Az autópályajegyek a forgalmasabb svájci határátkelő-helyeken megvehetők, személygépkocsinként 40,- CHF-ért. A közutak állapota Svájcban rendkívül jó. Svájc közbiztonsága kifejezetten jó, de itt is előfordulnak - elsősorban vagyon elleni - bűncselekmények.

A turistáknak különösen a nagyobb pályaudvarokon és bevásárlóközpontokban kell óvatosnak lenniük, a legtöbb lopás ezeken a helyeken történik. Az esetről – a biztosítónál történő kárérvényesítés érdekében is - mielőbb rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvetetni. 

A magyar vezetői engedélyt – legfeljebb egy év időtartamig – elfogadják Svájcban.

Téli időszakban a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni. Az utóbbi években az ország magasabban fekvő területein tapasztaltak megemelkedett lavinaveszélyt, sajnos több esetben is halálos sérüléseket okozó baleseteket, ezért kérjük a jelzések és a hatóságok tájékoztatásának fokozott figyelemmel kísérését és szigorú betartását.

Ősztől tavaszig a magasabb hegyi utak többségét lezárják. A hágók és az alagutak állapotáról, megnyitásáról, valamint a lavinaveszélyről, továbbá az egyes útszakaszokon való kötelező hólánc használatáról érdemes az utazás előtt tájékozódni: www.inforoute.ch és www.tcs.ch.

A 3.5 tonna feletti gépjárműveknek Svájcban kötelező átalánydíjat (Schwerverkehrsabgabe – PSVA) kell fizetniük. A külföldi gépjárművek esetében ez a kijelölt határátkelőhelyeken, formanyomtatvány útján, 2019 májusától pedig egy erre a célra szolgáló applikáció segítségével is befizethető, amely a határátlépést és a fizetést leegyszerűsíti.

Kérjük, a fizetés részleteiről, a kivételekről és a telefonos applikáció letöltésével, illetve használatával kapcsolatos részletekről az alábbi honlapokról tájékozódjanak:

A radarjelző készülékek Svájcba és Liechtensteinbe történő bevitele és használata nem megengedett.

A biztonsági öv használata kötelező, elöl és hátul. A 7 év alatti gyerekeket gyerekülésben kell biztosítani. Vezetés közben a mobiltelefon használata tilos (kivéve kihangosítóval).

Tájékoztató a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról: A mozgáskorlátozottak számára Magyarországon kiállított parkolókártyát Svájcban és Liechtensteinben is elfogadják.

Az alább letölthető útmutatót javasoljuk a parkolás idejére kihelyezni a parkolókártya mellé, jól látható helyre: http://www.disabledmotorists.eu/download/parking_cards/notice_switzerland.pdf

Egyúttal javasolt a kék színű, számos helyen megvásárolható parkolótárcsa használata is.

További tájékoztatás az alábbi elérhetőségen olvasható: http://www.disabledmotorists.eu/de/weltkarte/europe/schweiz.htm

Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy parkolás előtt mindig érdeklődjenek a helyi szabályok részletei iránt!

Természeti, egyéb katasztrófák: Téli időszakban, nagyobb havazások idején a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni. Az utóbbi években az ország magasabban fekvő területein tapasztaltak megemelkedett lavinaveszélyt, sajnos több esetben is halálos sérüléseket okozó baleseteket, ezért kérjük a jelzések és a hatóságok tájékoztatásának fokozott figyelemmel kísérését és szigorú betartását.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Svájcban a közegészségügyi helyzet jó, az egészségügyi ellátás jól szervezett és magas színvonalú, de rendkívül magasak az orvosi, kórházi ellátás költségei. A Svájcba utazó magyar állampolgárok figyelmét fel kell hívni arra, hogy még néhány napos svájci utazás előtt is feltétlenül javasolt egy mindenre kiterjedő utazási biztosítás megkötése.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak, az Európai Gazdasági Térségnek, de egy külön megállapodás alapján 2006. április 1-től a magyar állampolgárok meghatározott feltételek között az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyával Svájcban is igénybe vehetik azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek az átmeneti svájci tartózkodásuk ideje alatt orvosilag szükségesnek minősülnek. Az ellátásról szóló számlát azonban a betegnek kell rendeznie, a költségek térítése csak utólag kérhető, de az utólagos térítés is csak a vonatkozó feltételek teljesülése esetén lehetséges és meghatározott önrész fizetendő.

A részletekről érdemes előzetesen tájékozódni az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjáról.

Ha a magyar utazó egészségügyi ellátást kénytelen igénybe venni Svájcban, az európai biztosítási kártya ellenére is előfordulhat, hogy annak akár több tízezer svájci frankra rúgó költségeit elsősorban saját magának kell viselnie. Mivel mind a mentés (pl. helikopter) mind pedig az egészségügyi ellátás költségei jóval magasabbak, mint Magyarországon, ezek megtérítése rendkívüli anyagi terhet jelenthet. Többek között ezért is fontos az előzetes tájékozódás, illetve a minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó külön utazási biztosítás előzetes megkötése.

Egyéb információ:

Svájc Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bern

Segélyhívó telefonszámok:

 • rendőrség: 117
 • tűzoltók: 118
 • mentők: 144