Európa

Mai napon is érvényes: 2021.04.18. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bern

Aktuális:

2021. 03. 17.
1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Svájc biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Megszűntek a korábbi svájci belépési, tartózkodási és munkaerőpiaci korlátozások minden EU és EFTA tagállammal szemben. 

A schengeni térségen kívüli államok többsége azonban továbbra is a kockázatos országok listáján maradt. Ezekből az országokból a Svájcba történő beutazás, néhány kivételtől eltekintve, további rendelkezésig nem lehetséges.

Megszűntek a COVID-19 járvánnyal összefüggésben bevezetett beutazási korlátozások az alábbi országokkal szemben is: Andorra, Ausztrália, Bulgária, Ciprus, Horvátország, Írország, Koreai Köztársaság, Monaco, Románia, Ruanda, San Marino, Szingapúr, Thaiföld, Új-Zéland, Vatikán.

b. Kell-e teszt? Igen. 

Azoknak a Svájcba beutazó személyeknek, akik a megelőző 10 napban magas fertőzési kockázatú országban vagy területen tartózkodtak, egy – a mintavételtől számított – 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. 

Magyarország 2021. március 22-től szerepel a listán, így ez a kötelezettség minden március 22-én 0:00 után Svájcba belépő azon személyre vonatkozik, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott.

A magas fertőzési kockázatú országok és területek listáját a Szövetségi Egészségügyi Hivatal állítja össze. A rendszeresen frissített lista az alábbi honlapon érhető el.

A Svájcba légi úton érkező személyeknek a légi járműbe történő beszállásnál negatív PCR tesztet kell felmutatniuk. Ez nem csak a magas fertőzési kockázatú országokból vagy területekről, hanem minden más országból légi úton Svájcba utazókra is vonatkozik. 

A teszt bemutatásának kötelezettsége alól mentesülnek a 12 éves kor alatti gyermekek, továbbá azok a személyek, akik orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy esetükben a Sars-CoV-2 teszthez szükséges mintavétel nem végezhető el.

c. Kell regisztrálni? Igen.

Elektronikus vagy papíralapú nyomtatványt kell kitöltenie a magas fertőzési kockázatú országból vagy területről Svájcba utazóknak, illetve mindenkinek, aki busszal, hajóval, vasúti vagy légi úton érkezik az országba. Magyarország 2021. március 22-től szerepel a listán, így ez a kötelezettség minden március 22-én 0:00 után Svájcba belépő azon személyre vonatkozik, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott.

Az elektronikus nyomtatvány az alábbi négynyelvű oldalról tölthető le.

A nyomtatvány kitöltése alól mentesülnek:

 • a Svájccal szoros gazdasági, társadalmi és kulturális kapcsolat fenntartó határmenti területekről érkező személyek;
 • a rövid időre üzleti célból Svájcba beutazó személyek (áru- vagy személyszállítás);
 • átutazási célból Svájcba utazók, azzal a szándékkal és lehetőséggel, hogy egy másik országba tovább utazzanak.

d. Oltás: Oltási kötelezettség nincs.

A beoltottság egyelőre nem mentesíti az utazót a karanténkötelezettség és a PCR teszt alól.

e. Karanténkötelezettség: Van.

A Svájcba beutazó személyek számára tíz napos karanténkötelezettséget rendeltek el, amennyiben a Svájcba történő beutazást megelőző 10 napon belül az egyes magas fertőzési kockázatú országokban vagy területeken tartózkodtak.

Magyarország 2021. március 22-től szerepel a listán, így ez a kötelezettség minden március 22-én 0:00 után Svájcba belépő azon személyre vonatkozik, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott.

A magas fertőzési kockázatú országok és területek listáját a Szövetségi Egészségügyi Hivatal állítja össze. A rendszeresen frissített lista az alábbi honlapon érhető el.

Az érintett személyeket a karantén kötelezettségükről a repülőgépeken, autóbuszokon és a határátkelőhelyeken külön tájékoztatják. Adataikat rögzítik és a Svájcba történő beutazást követően otthonukban vagy szálláshelyükön kötelesek haladéktalanul karanténba vonulni és erről az illetékes kantonális hatóságot két napon belül tájékoztatni. 

A kantonális hatóságok listája és az online bejelentőlap elérhető az alábbi honlapon.

A karantén ideje alatt az illetékes kantonális hatóság izolációs– és higiéniai ajánlásait be kell tartani. A Szövetségi Egészségügyi Hivatal tájékoztatója a védekezési és higiéniai szabályokról magyar nyelven is elérhető az alábbi honlapon.

Aki nem vonul karanténba és nem tesz eleget a jelentkezési kötelezettségének, azzal szemben a járványügyi törvény szerint akár 10.000 CHF bírság is kiszabható.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Mentesülnek a karanténkötelezettség és a negatív teszt felmutatásának kötelezettsége alól, akik halaszthatatlan fontos szakmai vagy orvosi okból utaznak Svájcba. A rövid időre üzleti célból Svájcba beutazó személyeknek (áru- vagy személyszállítás) nem kell beutazási nyomtatványt kitölteniük.

g. Esetleges kivételek:

A karanténkötelezettsége és a negatív teszt felmutatásának kötelezettsége alól kivételt képeznek azok a személyek, akik:

tevékenysége nélkülözhetetlenül szükséges:

1. az egészségügy működőképességének fenntartásához,

2. a közbiztonság fenntartásához,

3. a 2007.06. 22-i svájci fogadóállam-törvény 2. cikk, 1 bekezdése szerinti intézményi kedvezményezettek (államközi szervezetek, nemzetközi intézmények, diplomáciai és konzuli képviseletek, államközi szervezetek mellett működő állandó missziók stb.) működőképességének fenntartásához,

4. Svájc diplomáciai és konzuli kapcsolatainak fenntartásához;

 • határokon átnyúló hivatásos személy- vagy áruszállítást végeznek;
 • halaszthatatlan fontos szakmai vagy orvosi okból utaznak Svájcba;
 • halaszthatatlan fontos szakmai vagy orvosi okból egy magas fertőzési kockázatot jelentő országban vagy területen tartózkodtak és Svájcba visszatérnek;
 • átutazóként 24 óránál kevesebbet tartózkodtak magas fertőzési kockázatot jelentő országban vagy területen;
 • átutazási célból utaznak Svájcba, azzal a szándékkal és lehetőséggel, hogy egy másik országba tovább utazzanak;
 • egy magas fertőzési kockázatot jelentő országban vagy területen megtartott rendezvényen való részvétel után térnek vissza Svájcba, és igazolják, hogy a részvétel és a tartózkodás speciális védelmi koncepció betartása mellett történt. Rendezvényen való részvételnek számít a hivatásszerű részvétel egy sportversenyen, egy kulturális eseményen, valamint egy szakemberek részére tartott szakkongresszuson;
 • igazolják, hogy a Svájcba utazást megelőző három hónapon belül megfertőződtek a Sars-CoV-2 vírussal és abból felgyógyultak.

A svájci kantonális hatóság indokolt esetben további felmentést vagy könnyítést adhat.

Azon személyek esetében, akiknél COVID-19 betegség tünetei érzékelhetők és a tünetek nem más okra vezethetők vissza, a kivételt biztosító szabályok nem alkalmazhatók.

Temetés, egyéb családi események céljából Svájcba történő beutazás nem mentesít a karanténkötelezettség és a negatív teszt felmutatásának kötelezettsége alól.

A magas fertőzési kockázatú országokból vagy területekről légi úton, a tranzitreptereken keresztül érkezők beutazási szabályai: A kockázatos országokból érkező légi utasok nem léphetnek be Svájcba tranzitjáratokkal a nem kockázatos országokon keresztül. Ezzel szemben a nem kockázatos országok légi utasai beléphetnek Svájcba, még akkor is, ha átszállnak egy kockázatos ország repülőterén, feltéve, hogy nem hagyják el a repülőtér tranzitzónáját. 

A személyszállítást szervező cégek, különösen a légitársaságok a fenti szabályoknál szigorúbb rendelkezéseket hozhatnak, így az aktuálisan irányadó korlátozásokkal kapcsolatban előzetesen tájékozódjanak a választott utazási társaságnál!

Egyúttal legyenek figyelemmel arra is, hogy Bázel-Mulhouse-Freiburg és Genf repülőterek franciaországi kijárattal is rendelkeznek, így az ezekre a légikikötőkre érkező járatok esetében a légitársaságok Franciaország beutazási szabályainak betartását is megkövetelhetik!

Fontos, hogy az utazáshoz szükséges dokumentumokat (útiokmány, egészségügyi dokumentumok stb.), az utazó tartsa magánál. Javasoljuk, hogy a teszteredményeket és más egészségügyi vonatkozású dokumentumokat papíralapon is tartsák maguknál, ne csak digitális formában!

h. Kiutazás az országból:

A svájci hatóságok azt javasolják, hogy a polgárok tekintsenek el a nem szükséges utazásoktól.

 i. Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: klikk ide

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a hXXTVL4jDOha29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: Tájékoztatás a határátlépés általános szabályairól (ORFK) és érdeklődni lehet a gLBobkrZs2hYa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

3) Svájcba látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Svájc területére maszkviselési kötelezettséget rendeltek el minden nyilvánosan megközelíthető beltéri helyiségben, Kérjük, kövesség figyelemmel a helyi szintű, esetlegesen szigorúbb maszkviselési szabályokat.

Az általános maszkviselési kötelezettség alól kivételt képeznek a 12 év alatti gyerekek, illetve azok a személyek, akik igazolni tudják, hogy egyéb okokból, különösen egészségügyi okok miatt nem tudnak maszkot hordani.

Svájc és Magyarország között közvetlenül közlekedő vasúti-, busz- és légi járatok üzemelnek.

Közúton szintén lehetséges a két ország közötti utazás. 

Az országon belüli közlekedés üzemel, de az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni.

Hasznos linkek:

A Svájcban tartózkodóknak javasoljuk, hogy a svájci vírushelyzettel kapcsolatban közvetlenül tájékozódjanak a svájci Szövetségi Egészségügyi Hivatal honlapján.

Az aktuális helyzetről a Nagykövetség hivatalos oldalán is tájékozódhatnak.

Biztonság:  

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>


Terrorizmus

Az országban terrortámadásra eddig nem került sor. Tudni kell azonban, hogy Svájc - elsősorban Genf - számos nemzetközi szervezetnek és konferenciának ad otthont, amelyek adott körülmények között a nemzetközi terrorizmus célpontjává válhatnak. 

Közbiztonság

Svájc közbiztonsága kifejezetten jó, de itt is előfordulnak - elsősorban vagyon elleni - bűncselekmények. A turistáknak különösen a nagyobb pályaudvarokon és bevásárlóközpontokban kell óvatosnak lenniük, a legtöbb lopás ezeken a helyeken történik. Az esetről – a biztosítónál történő kárérvényesítés érdekében is - mielőbb rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvetetni. 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:


Elvárt érvényessége:  

IGEN


Az utazás utolsó napjáig.  

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN


Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Bár a svájci jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozathoz javasolt csatolni a szülő(k) érvényes útlevél- vagy személyazonosító igazolvány másolatát. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozat Svájc valamelyik hivatalos nyelvén (német, francia, olasz, rétoromán) vagy angolul fogadható el. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát  ezen az oldalon talál >>

Kérjük, hogy a kíséret nélkül utazó kiskorúak törvényes képviselői előzetesen mindig tájékozódjanak az illetékes légitársaságnál is, mert ezek egy része speciális szabályokat alkalmaz a kísérő nélküli kiskorúak esetében.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Svájc budapesti nagykövetsége illetékes:
www.eda.admin.ch/eda/de/home.html

Házikedvencek beutazása:

Kérjük, tájékozódjon az alábbi honlapokon: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; www.pettravel.com/immigration/Switzerland.cfm, valamint kérdezze állatorvosát!  

Vám:

 A svájci vámelőírásokról szóló részletes tájékoztatás az alábbi internetes címen érhető el.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

2009. március 1-től van érvényben Svájcban a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében hozott rendelkezés, melynek értelmében az utazónak igazolnia kell az utasforgalomban behozni szándékozott, 10.000 svájci frank értéket meghaladó készpénz eredetét, a felhasználás célját. Pénzmosásra vagy a terrorizmus elősegítésére utaló gyanú felmerülése esetén a vámhatóság a fenti összeget el nem érő mennyiségű készpénzt is ellenőrzés alá vonhatja. Az eljárás keretében sor kerülhet a pénz ideiglenes lefoglalására is.

Pénznem: Svájci Franck (CHF)

Időjárás: Téli időszakban, nagyobb havazások idején a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni.

Közlekedés: Svájcban a közlekedés minden fajtája jól szervezett. A külföldi turisták körében nagyon kedveltek a hegyvidéki kiránduló panoráma-vonatok.

A személygépkocsival utazóknak a svájci autópályák használatához (zöld táblával jelölik) kötelező éves autópályajegyet kell vásárolniuk. Az autópályajegyek a forgalmasabb svájci határátkelő-helyeken megvehetők, személygépkocsinként 40,- CHF-ért. A közutak állapota Svájcban rendkívül jó. Svájc közbiztonsága kifejezetten jó, de itt is előfordulnak - elsősorban vagyon elleni - bűncselekmények.

A turistáknak különösen a nagyobb pályaudvarokon és bevásárlóközpontokban kell óvatosnak lenniük, a legtöbb lopás ezeken a helyeken történik. Az esetről – a biztosítónál történő kárérvényesítés érdekében is - mielőbb rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvetetni. 

A magyar vezetői engedélyt – legfeljebb egy év időtartamig – elfogadják Svájcban.

Téli időszakban a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni. Az utóbbi években az ország magasabban fekvő területein tapasztaltak megemelkedett lavinaveszélyt, sajnos több esetben is halálos sérüléseket okozó baleseteket, ezért kérjük a jelzések és a hatóságok tájékoztatásának fokozott figyelemmel kísérését és szigorú betartását.

Ősztől tavaszig a magasabb hegyi utak többségét lezárják. A hágók és az alagutak állapotáról, megnyitásáról, valamint a lavinaveszélyről, továbbá az egyes útszakaszokon való kötelező hólánc használatáról érdemes az utazás előtt tájékozódni: www.inforoute.ch és www.tcs.ch.

A 3.5 tonna feletti gépjárműveknek Svájcban kötelező átalánydíjat (Schwerverkehrsabgabe – PSVA) kell fizetniük. A külföldi gépjárművek esetében ez a kijelölt határátkelőhelyeken, formanyomtatvány útján, 2019 májusától pedig egy erre a célra szolgáló applikáció segítségével is befizethető, amely a határátlépést és a fizetést leegyszerűsíti.

Kérjük, a fizetés részleteiről, a kivételekről és a telefonos applikáció letöltésével, illetve használatával kapcsolatos részletekről az alábbi honlapokról tájékozódjanak:

A radarjelző készülékek Svájcba és Liechtensteinbe történő bevitele és használata nem megengedett.

A biztonsági öv használata kötelező, elöl és hátul. A 7 év alatti gyerekeket gyerekülésben kell biztosítani. Vezetés közben a mobiltelefon használata tilos (kivéve kihangosítóval).

Tájékoztató a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról: A mozgáskorlátozottak számára Magyarországon kiállított parkolókártyát Svájcban és Liechtensteinben is elfogadják.

Az alább letölthető útmutatót javasoljuk a parkolás idejére kihelyezni a parkolókártya mellé, jól látható helyre: http://www.disabledmotorists.eu/download/parking_cards/notice_switzerland.pdf

Egyúttal javasolt a kék színű, számos helyen megvásárolható parkolótárcsa használata is.

További tájékoztatás az alábbi elérhetőségen olvasható: http://www.disabledmotorists.eu/de/weltkarte/europe/schweiz.htm

Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy parkolás előtt mindig érdeklődjenek a helyi szabályok részletei iránt!

Természeti, egyéb katasztrófák: Téli időszakban, nagyobb havazások idején a hegyvidéki területeken jelentősen megnő a lavinaveszély, ezért a kijelölt útvonalakról tilos letérni. Az utóbbi években az ország magasabban fekvő területein tapasztaltak megemelkedett lavinaveszélyt, sajnos több esetben is halálos sérüléseket okozó baleseteket, ezért kérjük a jelzések és a hatóságok tájékoztatásának fokozott figyelemmel kísérését és szigorú betartását.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Svájcban a közegészségügyi helyzet jó, az egészségügyi ellátás jól szervezett és magas színvonalú, de rendkívül magasak az orvosi, kórházi ellátás költségei. A Svájcba utazó magyar állampolgárok figyelmét fel kell hívni arra, hogy még néhány napos svájci utazás előtt is feltétlenül javasolt egy mindenre kiterjedő utazási biztosítás megkötése.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak, az Európai Gazdasági Térségnek, de egy külön megállapodás alapján 2006. április 1-től a magyar állampolgárok meghatározott feltételek között az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyával Svájcban is igénybe vehetik azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek az átmeneti svájci tartózkodásuk ideje alatt orvosilag szükségesnek minősülnek. Az ellátásról szóló számlát azonban a betegnek kell rendeznie, a költségek térítése csak utólag kérhető, de az utólagos térítés is csak a vonatkozó feltételek teljesülése esetén lehetséges és meghatározott önrész fizetendő.

A részletekről érdemes előzetesen tájékozódni az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjáról.

Ha a magyar utazó egészségügyi ellátást kénytelen igénybe venni Svájcban, az európai biztosítási kártya ellenére is előfordulhat, hogy annak akár több tízezer svájci frankra rúgó költségeit elsősorban saját magának kell viselnie. Mivel mind a mentés (pl. helikopter) mind pedig az egészségügyi ellátás költségei jóval magasabbak, mint Magyarországon, ezek megtérítése rendkívüli anyagi terhet jelenthet. Többek között ezért is fontos az előzetes tájékozódás, illetve a minden ellátásra és káreseményre kiterjedő, továbbá megfelelő mértékű fedezetet nyújtó külön utazási biztosítás előzetes megkötése.

Egyéb információ:

Svájc Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bern

Segélyhívó telefonszámok:

 • rendőrség: 117
 • tűzoltók: 118
 • mentők: 144