Európa

Mai napon is érvényes: 2019.07.21. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Stockholmban nagykövetség és konzuli hivatal | Göteborgban és Karlstadban tiszteletbeli konzul van

Aktuális:

2019. 06. 18. 
Svédország újabb hat hónappal, 2019. november 11- ig meghosszabbította a határellenőrzést belső (azaz schengeni tagállamokkal közös) határain. A svéd kormány értékelése szerint a határellenőrzés meghosszabbítására a Svédország közrendjére irányuló és belső biztonságával összefüggő, továbbra is fennálló fenyegetés miatt van szükség. A svéd polgári nemzetbiztonsági szolgálat (Säkerhetspolisen, SÄPO) is úgy ítéli meg, hogy Svédország terrorfenyegetettsége továbbra is „megemelkedett”, ami ötös skáláján a hármas fokozat. Az indoklás része, hogy a schengeni külső határok védelmében továbbra is hiányosságok állnak fenn, ami szintén szükségessé teszi a svéd belső határellenőrzés fenntartását.    

Biztonság:

Svédországban közepes (5 fokozatú skálán 3 szint) a terrorfenyegetettség szintje. A repülőtereken, autóbusz-állomásokon, kikötőkben, egyéb forgalmas közlekedési csomópontokon, a nagyobb városok belvárosaiban, valamint nyilvános rendezvényeken szigorúbb biztonsági ellenőrzés érvényesül az egész Nyugat-Európára jellemző általános terrorveszély miatt. Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a svéd hatóságok ilyen irányú tájékoztatásait és iránymutatásait!

A svéd rendőrség telefonszáma: 114 14, vészhelyzet esetén a 112-es telefonszám hívható Svédországon belülről, külföldről pedig: 0046 77 114 14 00

E-mail: OAFIyXFeDHcY92YYjMDMZJcmVnaXN0cmF0b3Iuc3RvY2tob2xtQHBvbGlzZW4uc2U= 

Honlap: www.polisen.se

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Svédországban ilyen jellegű cselekmények előfordulása nem zárható ki. 

Utazás, közlekedés biztonsága:

Svédországban mind a légi-, a vízi-, a vasúti-, az autóbusz és egyéb városi tömegközlekedés korszerű és biztonságos, a belföldi légi járatokkal az ország minden része könnyen és biztonságosan elérhető.

Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Svédországban a külföldiek sérelmére elkövetett kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulnak (utcai és szállodai táskalopások) ezért a nagyvárosok egyes zsúfolt városrészein és a szállodai reggeliző helyeken célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

A svéd rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a svédországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek hozzájáruló nyilatkozatával. Javasoljuk tehát szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát itt talál >>  

 Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Svédországba vízum beszerzése turista célú beutazás esetén nem szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Svédországi vízumkérelem benyújtásával kapcsolatban a Svéd Királyság budapesti Nagykövetsége illetékes tájékoztatást nyújtani (elérhetőségek: cím: Budapest, Kapás utca 6-12., 1027, tel:  (1) 460 6020, e-mail: aGaRJRSckxRT3QTYYW1iYXNzYWRlbi5idWRhcGVzdEBnb3Yuc2U=)

Házikedvencek beutazása:

További információért kérjük forduljon állatorvosához, illetve kattintson az alábbi linkekre:

További információért kérjük, forduljon a svéd Mezőgazdasági Hivatalhoz http://www.jordbruksverket.se

Vám:

Svédország vonatkozásában, kérjük forduljon a svéd Vámhivatalhoz www.tullverket.se.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Svéd korona (SEK)

Időjárás:

Svédország déli és középső területeinek klimatikus viszonyai nem térnek el jelentősen a Magyarországon jellemző időjárástól, ugyanakkor az ország északi, sarkköri részén szeptembertől márciusig rendkívül hideg időre és erős havazásra kell felkészülni. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni.

Közlekedés:

A magyar "B" kategóriás jogosítvány használható Svédországban. Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét, mivel annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség!

Országszerte, de különösen az északi sarkköri területeken előfordulhatnak jávor- és rénszarvascsordák az egyes utakon, ezért sokkal biztonságosabb olyan gépkocsival közlekedni, mely erős fényszóróval rendelkezik.

A sarkköri, ritkán lakott részeken ritkábban találhatóak benzinkutak, illetve az autómentés is sokkal körülményesebb az ország egyéb részeiben megszokottnál.

Gépjármű-tulajdonosok figyelmébe:

2016. január 1-től a külföldi járművek is kötelesek kapudíjat (dugódíjat) fizetni Stockholmban és Göteborgban is. 

A külföldön regisztrált járművek fizetési kötelezettségét az EPASS24 nevű rendszer kezeli. Minden egyes fizetőkapun történő áthaladást regisztrál a rendszer és egy számlát küld a bejelentett lakcímre. A számla kiegyenlítésére banki úton vagy az EPASS24.com oldalon van lehetőség. A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer az, ha az illető létrehoz egy profilt az EPASS24.com oldalon, így lehetőséget biztosítva a rendszernek, hogy automatikusan levonja az adott összeget az illető bankszámlájáról (a regisztrációkor meg kell adni.) A levonásról számlát és egyenleget kap az illető e-mailben és sms-ben.

Amennyiben a számla nem kerül időben kiegyenlítésre, akkor a rendszer késedelmi díjat szab ki, illetve kérheti a gépjármű regisztrációs/származási országának hivatalát, hogy segítsen a behajtásban. Végső esetben vezetési tilalom alá is helyezhetik a járművet Svédországban. 

(forrás: http://transportstyrelsen.se/en/road/Congestion-taxes-in-Stockholm-and-Goteborg | https://www.epass24.com)

Fuvarozók/szállítmányozók figyelmébe:

(2018. 09. 12)
Az utóbbi időben többször is előfordult Svédországban, hogy magyar fuvarozót/teherautósofőrt őrizetbe vettek azért, mert az általa svéd eladótól magyar megrendelőhöz szállított nagyértékű szállítmányról (pl. kerékpárok, jacht) kiderült, hogy lopott volt. A szállítmányozók ártatlansága ugyan gyorsan tisztázható ilyen esetekben, és rövid időt követően szabadon engedik a szóban forgó magyar állampolgárt, azonban a kellemetlenségek elkerülése érdekében felhívjuk a fuvarozók figyelmét, hogy ilyen megbízás esetén fokozott óvatossággal járjanak el, a lehetőségekhez képest ellenőrizzék előzetesen az áru eredetét, illetve a megbízási szerződést. A svéd eladó és a magyar megrendelő adatait minden esetben tartsák maguknál, a svéd rendőrség kérésére pedig adják át. Ha arról másolat rendelkezésre áll, a magyar megrendelő által kifizetett/átutalt vételárról szóló számla/banki bizonylat másolatát is tartsák maguknál. 

A konzulátus ilyen esetekben is csak korlátozottan tud kapcsolatba lépni az őrizetbe vett személlyel az első napokban, mivel az ügyész külföldi letartóztatottak ügyeiben kivétel nélkül kapcsolattartási korlátozásokat rendel el a fogvatartottal szemben, azok feloldása ügyészi engedélyhez kötött, így a svéd hatóság döntésén múlik, hogy a konzul, illetve a hozzátartozó ezt mikor teheti meg első ízben.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: 

A svéd hatóságok a magyar állampolgárokhoz ügyintézésük során korrekten viszonyulnak, hátrányos megkülönböztetésről nincs tudomásunk.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Svédországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek.

Egészségügyi ellátás:

Svédországban a közegészségügy megfelelő, az egészségügyi ellátás egészségügyi biztosításhoz kötött. A turistaként, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgárok esetén az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot az EU Egészségügyi Kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.neak.hu honlapon találhatók.

Orvosi ellátás:

Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központokban, orvosi rendelőkben, kórházakban, illetve az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánorvosoknál az EU Egészségügyi Kártya felmutatásával igazolható az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultság, de ezen felül az ellátásért fizetni kell. 

Annak, aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló, privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie.

Fogorvosi kezelés szükségessége esetén a szerződéses fogorvosnál/fogklinikán (folktandvården) is be kell mutatni az EU Egészségügyi Kártyát, de a fogorvosi kezelés költségeit a páciens saját maga fizeti.

Gyógyszerek:

A gyógyszertárban az orvos által felírt recept ellenében adják ki a gyógyszereket.

Kórházi ellátás:

Abban az esetben, ha súlyos betegségről van szó, az EU Egészségügyi Kártyával közvetlenül a kórház ügyeletéhez (akutmottagningen) kell fordulni. EU Egészségügyi Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén annak költségeit a betegnek saját terhére kell rendeznie. 

Egyéb információt stockholmi nagykövetségünk oldalán talál >>