Európa

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Stockholmban nagykövetség és konzuli hivatal | Göteborgban tiszteletbeli konzul van

Aktuális:

2020. 10. 16. 
Svédországi információk a Covid-19 járvánnyal összefüggésben 

Az országos tisztifőorvos 2020. július 12-én közzétett 34320-1/2020/OTF számú határozata Svédországot a Covid-19 betegséggel való aktuális fertőzöttség mértékére tekintettel fokozott biztonsági kockázatot jelentő térség („sárga” ország) kategóriájába sorolta. Svédország területéről Magyarország területére belépni csak a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletben  foglalt feltételek mellett lehet. 

Ha Svédországba utazik,  kérjük, itt regisztráljon konzuli védelemre.  Amennyiben segítségre van szüksége, munkaidőben (hétfő-péntek 8:30-17:00) a Stockholmi Nagykövetség Konzuli Irodáját a +46 8 663 66 39 telefonszámon, munkaidőn kívül pedig a Konzuli Call Center tájékoztató vonalát – a Magyarországról ingyenesen hívható – +36 80 36 80 36 zöld számon érheti el. Szöveges üzenetet is tud írni: Viber: +36 30 36 36 555; WhatsApp: +36 30 36 36 111.

További Svédországra vonatkozó információkat a Stockholmi Nagykövetség honlapján talál: www.stockholm.mfa.gov.hu

A svéd Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten) honlapján naprakész információkat talál a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos svédországi kérdésekről (svéd és angol nyelven): https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/

Svédországban a fővárosban és a nagyobb városokban van a legnagyobb számú COVID-19 fertőzött, de az ország egész területén jelen van a koronavírusfertőzés, a fertőzöttek száma csökkenő tendencia mellett, de napról napra növekszik. A svéd Népegészségügyi Hivatal Svédország járványkockázati besorolását 2020. március 10. óta a legmagasabb, ötös fokozatúra emelte.

Svédországi beutazási korlátozások

A svéd külügyminisztérium 2020. szeptember 23- ig meghosszabbította utazási tanácsai érvényességét, melyek szerint a feltétlenül szükséges utakon túl nem ajánlják az utazást egyes EU/EGT országokba: Észtország, Finnország, Írország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia. Az EU/EGT/UK/Schengen térségen kívüli országokba történő utazás esetében a negatív ajánlás 2020. november 15- ig érvényes. Az ajánlásoktól való eltérés nem jár szankcióval, de a svéd kormány és a svéd hatóságok elvárják, hogy azokat tartsák be. 

Svédországból külföldre történő kiutazási korlátozások 

A svéd külügyminisztérium 2020. október 21-ig meghosszabbította utazási tanácsai érvényességét, melyek szerint a feltétlenül szükséges utakon túl nem ajánlják az utazást egyes EU/EGT országokba: Észtország, Írország, Lettország és Litvánia. Az EU/EGT/UK/Schengen térségen kívüli országokba történő utazás esetében a negatív ajánlás 2020. november 15-ig érvényes. Az ajánlásoktól való eltérés nem jár szankcióval, de a svéd kormány és a svéd hatóságok elvárják, hogy azokat tartsák be. 

Svédországi korlátozások és ajánlások a Covid-19 járvánnyal összefüggésben

Svédország a többi európai országgal összehasonlítva viszonylag kevés kötelező és szankcionálható korlátozást vagy tiltást vezetett be a Covid-19 járvánnyal összefüggésben, ugyanakkor a svéd kormány és a svéd hatóságok elvárják, hogy az általuk megfogalmazott ajánlásokat mindenki betartsa, akár az országban az él, akár ide látogat. 

 • Svédországban tilos 50 fő feletti nyilvános összejöveteleket, rendezvényeket tartani. Aki megszegi, pénzbüntetéssel vagy maximum 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Ez a gyülekezési tilalom a svéd kormány ellenkező irányú döntéséig van hatályban.
 • Svédországban kijárási tilalom vagy korlátozás nincsen, de a kormány és a hatóságok azt ajánlják, hogy, aki tud, maradjon otthon.
 • Svédországban továbbra is működnek a bevásárlóközpontok, boltok, kávézók, éttermek, bárok, bár egyesek saját döntésre bezártak, vagy csökkentett nyitvatartási időben működnek. 2020. október 8-tól az 50 fős korlát alól kivételt tehetnek a vendéglátó helyek (kávézók, éttermek), amennyiben ültetett rendezvényük (pl. koncert) során biztosítani tudják az általános járványügyi előírások betartását (1 méter távolság az asztalok közt). 
 • A zárt téri múzeumok, színházak, kulturális intézmények egy része a bezárás mellett döntött. Nyitva tartásukról a honlapjukon érdeklődjenek.
 • Parkok, játszóterek, kirándulóhelyek mind nyitva vannak.
 • Az idős otthonok 2020. október 1-től látogathatóak
 • A kórházak maguk döntenek a látogatás korlátozásáról.
 • A svéd hatóságok általában kérik a társas érintkezések csökkentését, 70 év felettiekkel a kontaktus mellőzését. Idősebbekre külön korlátozó szabályok nincsenek.
 • Kérik, hogy mindenki tartson egymástól karnyújtásnyi távolságot. 
 • A svéd hatóságok felhívják a figyelmet a gyakori szappanos kézmosásra, az arc (szem, orr, száj) érintésének mellőzésére. Védőmaszk használatát a svéd hatóságok nem tartják szükségesnek. 
 • Mind a Svédországba irányuló, mind a Svédországon belüli légiközlekedés forgalma jelentősen csökkent. Ajánljuk, hogy az adott légitársaság honlapján tájékozódjon. Amennyiben Svédországba repülővel szeretne utazni Magyarországról (Budapest), jelenleg a Wizzair üzemeltet járatokat. Tájékozódjon a légitársaság oldalán.
 • A Svédországon belüli vasúti és távolsági buszközlekedés zavartalan, a közlekedési társaságok honlapjain tud tájékozódni a részben ritkított menetrendről. 
 • A stockholmi (és más városok) helyi tömegközlekedésében nincsen korlátozás, de a hatóságok azt kérik, hogy mindenki kerülje a nem szükséges utazást. A Stockholmi Közlekedési Vállalat kéri, hogy különösen csúcsidőben, aki teheti, ne használja a tömegközlekedést, ezzel is csökkentve a fertőzés terjedését.
 • A Svédországba irányuló kompjáratok forgalma szintén jelentősen csökkent, minden esetben tájékozódjon a hajózási társaságok honlapján. 
  FONTOS, hogy a Svéd Népegészségügyi Hivatal ajánlása szerint, aki betegségtüneteket érez, maradjon otthon/tartózkodási helyén egészen a tünetek elmúltát követően még két napig. Hatósági karantén nincsen. Az önkéntes karanténajánlás a fertőzöttel egy háztartásban élő felnőttekre is vonatkozik, az erre vonatkozó előírások megyénként eltérőek.
 • Amennyiben orvosi tanácsra, ellátásra van szüksége, svéd számról a 1177 telefonszámot, magyar számról a +46 771 11 7700 az egészségügyi szolgáltató vonalat kell hívni (angolul is beszélnek). Ők fogják a beteget tanácsokkal segíteni és szükség szerint elirányítani a megfelelő egészségügyi intézményhez. A járványügyi helyzetre tekintettel a svéd hatóságok minimálisra igyekeznek szorítani a beteg-orvos közvetlen kapcsolatot. Általános információkat a https://www.1177.se honlapon is kaphatnak. 
 • Amennyiben komoly légzési nehézségei vannak, vagy sürgősségi orvosi ellátásra szorul, a mentők számát hívja: 112 (angolul is beszélnek). Magyar állampolgárokat a Magyarországon kiállított európai egészségbiztosítási kártya birtokában sürgősségi beavatkozások tekintetében Svédországban ellátják. Amennyiben ezen túl is biztosított szeretne lenni, ajánljuk, hogy kössön utasbiztosítást.  
 • A svédországi koronavírus járvánnyal kapcsolatos általános tájékoztatásért svéd számról a 11313, vagy magyar számról a +46 77 33 11313 számot is hívhatják (angolul is beszélnek).

Utazás repülővel Magyarország és Svédország között, illetve svédországi tranzitálási lehetőségek (Stockholmon keresztül Budapestre)

A Wizzair a járvány kezdete óta is rendszeresen közlekedik Stockholm-Skavsta repülőtér és Budapest között. Kövesse a légitársaság honlapját a  naprakész információkért (Budapest, valamint Stockholm, Göteborg és Malmö desztinációk tekintetében): www.wizzair.com. Fontos, hogy a légitársaság járványügyi információit is olvassa el. A Wizzair járatain kötelező a maszkviselés.

 A Covid-19 járvány miatti, Magyarországra történő belépés korlátozott feltételeiről lentebb talál részletes információt.

A külföldről Stockholmon keresztül tranzitáló utasok általában Stockholm-Arlanda nemzetközi repülőtérre érkeznek. A Wizzair budapesti járatai Stockholm-Skvasta (Nyköping) repülőtérről indulnak. A két repülőtér közötti távolság 140 km (átutazási opciókról lásd lent). Magyar állampolgárok beutazhatnak Svédországba, az országban rájuk vonatkozóan semmilyen korlátozás nincsen, a két repülőtér között is szabadon mozoghatnak. Stockholm-Arlanda és Stockholm-Skvasta repülőterek között közvetlen tömegközlekedési összeköttetés nincsen. Taxi természetesen van. Stockholm-Arlanda nemzetközi repülőtérről gyorsvasúttal vagy reptéri busszal lehet beutazni a stockholmi központi vasúti pályaudvarra, ahonnan átszállással, busszal lehet eljutni Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőterére. Jegyek a helyszíneken (Arlanda repülőtér, stockholmi központi pályaudvar) és online válthatóak, az előzetes online jegyvásárlás kedvezményes.

 • Gyorsvasúttal Stockholm-Arlanda repülőtérről a stockholmi központi pályaudvarig kb. 20 percig tart az út, a vonatok fél óránként járnak. Jegy interneten vagy a helyszínen váltható, a felnőtt jegyár kb. 30 EUR. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.arlandaexpress.se
 • Reptéri busszal Stockholm-Arlandától a stockholmi központi vasúti pályaudvarig kb. 45 percig tart az út. A buszok rendszeresen, de jelenleg ritkítottan közlekednek. A felnőtt jegy ára kb. 9 EUR. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.flygbussarna.se
 • Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtérre busszal lehet kijutni a stockholmi központi vasúti pályaudvarról (110 km, mintegy 80 perc az út). Egy felnőtt jegy ára kb. 16 EUR. Jelenleg hétfőn, szerdán és pénteken csak napi egy-két busz közlekedik Stockholm központi pályaudvarról Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtérre, ezek a buszjáratok a budapesti Wizzair járat indulásához igazodnak. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.flygbussarna.se

Taxival is elérhető Stockholm-Arlanda repülőtérről a stockholmi központi pályaudvar, illetve a Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtér. (Arlanda és Stockholm központ között kb. 50-60 EUR a taxi ára, míg Stockholm központból Skavstára kb. 140-160 EUR.)

Svédországban a szálláshelyek működését nem korlátozzák. Számos szálláslehetőség van mind Stockholm-Arlanda, mind Stockholm-Skavsta repterek közelében, vagy a Stockholm egész területén. 

A Stockholmi Közlekedési Vállalat honlapján (appikációján) tud navigálni a városon belüli közlekedésben (www.sl.se).

Utazás gépjárművel Svédországból Magyarországra a Covid-19 járványügyi helyzet miatt hozott uniós tagállami korlátozó intézkedésekre tekintettel

FIGYELEM! A járványügyi helyzetre tekintettel kérjük, hogy utazása előtt mindenképpen tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján minden ország tekintetében, amin át szeretne utazni. 

Amennyiben Svédországból Magyarországra kíván eljutni, az útvonal megválasztása az Ön felelőssége. Az európai országok folyamatosan hoznak új rendelkezéseket az országukba való belépés, áthaladás tekintetében, amit figyelembe kell vennie. 

Javasoljuk, hogy tanulmányozza a tranzitországokra vonatkozó utazási tanácsokat is.

Németország: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

Ausztria: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

Dánia: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?dania

Lengyelország: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lengyelorszag

Csehország: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag

Szlovákia: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

Magyarországra való belépés szabályai és feltételei 

A Covid-19 járvány miatti, Magyarországra történő belépés korlátozott feltételeiről és a határátkelőkről a Konzuli Szolgálat, valamint a magyar rendőrség honlapján talál naprakész információkat: 

Általános információk a magyarországi járványügyi helyzetről, hatósági intézkedésekről: https://koronavirus.gov.hu   

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>


Svédországban közepes (5 fokozatú skálán 3 szint) a terrorfenyegetettség szintje. A repülőtereken, autóbusz-állomásokon, kikötőkben, egyéb forgalmas közlekedési csomópontokon, a nagyobb városok belvárosaiban, valamint nyilvános rendezvényeken szigorúbb biztonsági ellenőrzés érvényesül az egész Nyugat-Európára jellemző általános terrorveszély miatt. Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a svéd hatóságok ilyen irányú tájékoztatásait és iránymutatásait!

A svéd rendőrség telefonszáma: 114 14, vészhelyzet esetén a 112-es telefonszám hívható Svédországon belülről, külföldről pedig: 0046 77 114 14 00

E-mail: OQRYOLNpzvXnaFM9BMzyNZ2ZQcmVnaXN0cmF0b3Iuc3RvY2tob2xtQHBvbGlzZW4uc2U= 

Honlap: www.polisen.se

Terrorizmus, terrorista cselekmények:

Svédországban ilyen jellegű cselekmények előfordulása nem zárható ki. 

Utazás, közlekedés biztonsága:

Svédországban mind a légi-, a vízi-, a vasúti-, az autóbusz és egyéb városi tömegközlekedés korszerű és biztonságos, a belföldi légi járatokkal az ország minden része könnyen és biztonságosan elérhető.

Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények:

Svédországban a külföldiek sérelmére elkövetett kisebb vagyon elleni bűncselekmények előfordulnak (utcai és szállodai táskalopások) ezért a nagyvárosok egyes zsúfolt városrészein és a szállodai reggeliző helyeken célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

A svéd rendőrség tájékoztatása szerint ajánlatos, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek vagy azok kísérői rendelkezzenek a svédországi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek hozzájáruló nyilatkozatával. Javasoljuk tehát szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. Szülői hozzájáruló nyilatkozat mintát itt talál >>  

 Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Svédországba vízum beszerzése turista célú beutazás esetén nem szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Svédországi vízumkérelem benyújtásával kapcsolatban a Svéd Királyság budapesti Nagykövetsége illetékes tájékoztatást nyújtani (elérhetőségek: cím: Budapest, Kapás utca 6-12., 1027, tel:  (1) 460 6020, e-mail: mSVwjeqrwoWhDgGh6Nx3DMZYW1iYXNzYWRlbi5idWRhcGVzdEBnb3Yuc2U=)

Kamerás arcfelismerő rendszer használatának bevezetése a skavstai repülőtéren

Felhívjuk a skavstai repülőtérre érkező vagy onnan induló magyar állampolgárok figyelmét, hogy a svéd rendőrség 2020. január 1-től egy korábbi jogszabálymódosítás kapcsán arcfelismerő kamerarendszereket használhat az ország területén, beleértve a repülőtereket is. Tesztüzemben először a Stockholmhoz közeli skavstai repülőtéren kezdik majd használni az arcfelismerő rendszert (ide repül többek között a magyar Wizzair is). A rendszer működésének lényege, hogy a reptéren arcképek készülnek az utazni kívánó személyekről, ezeket a képeket pedig a rendszer összehasonlítja az útlevél microchipjében tárolt biometrikus adatokkal. Az új rendszer bevezetése a svéd hatóságok szerint előreláthatólag nem okoz fennakadást és hosszabb várakozást a repülőtér forgalmában, illetve az utasok beszállításában.

Házikedvencek beutazása:

További információért kérjük forduljon állatorvosához, illetve kattintson az alábbi linkekre:

További információért kérjük, forduljon a svéd Mezőgazdasági Hivatalhoz http://www.jordbruksverket.se

Vám:

Svédország vonatkozásában, kérjük forduljon a svéd Vámhivatalhoz www.tullverket.se.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: Svéd korona (SEK)

Időjárás:

Svédország déli és középső területeinek klimatikus viszonyai nem térnek el jelentősen a Magyarországon jellemző időjárástól, ugyanakkor az ország északi, sarkköri részén szeptembertől márciusig rendkívül hideg időre és erős havazásra kell felkészülni. A közlekedés szempontjából fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni.

Közlekedés:

A magyar "B" kategóriás jogosítvány használható Svédországban. Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét, mivel annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség!

Országszerte, de különösen az északi sarkköri területeken előfordulhatnak jávor- és rénszarvascsordák az egyes utakon, ezért sokkal biztonságosabb olyan gépkocsival közlekedni, mely erős fényszóróval rendelkezik.

A sarkköri, ritkán lakott részeken ritkábban találhatóak benzinkutak, illetve az autómentés is sokkal körülményesebb az ország egyéb részeiben megszokottnál.

Gépjármű-tulajdonosok figyelmébe:

2016. január 1-től a külföldi járművek is kötelesek kapudíjat (dugódíjat) fizetni Stockholmban és Göteborgban is. 

A külföldön regisztrált járművek fizetési kötelezettségét az EPASS24 nevű rendszer kezeli. Minden egyes fizetőkapun történő áthaladást regisztrál a rendszer és egy számlát küld a bejelentett lakcímre. A számla kiegyenlítésére banki úton vagy az EPASS24.com oldalon van lehetőség. A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer az, ha az illető létrehoz egy profilt az EPASS24.com oldalon, így lehetőséget biztosítva a rendszernek, hogy automatikusan levonja az adott összeget az illető bankszámlájáról (a regisztrációkor meg kell adni.) A levonásról számlát és egyenleget kap az illető e-mailben és sms-ben.

Amennyiben a számla nem kerül időben kiegyenlítésre, akkor a rendszer késedelmi díjat szab ki, illetve kérheti a gépjármű regisztrációs/származási országának hivatalát, hogy segítsen a behajtásban. Végső esetben vezetési tilalom alá is helyezhetik a járművet Svédországban. 

(forrás: http://transportstyrelsen.se/en/road/Congestion-taxes-in-Stockholm-and-Goteborg | https://www.epass24.com)

Fuvarozók/szállítmányozók figyelmébe:

(2018. 09. 12)
Az utóbbi időben többször is előfordult Svédországban, hogy magyar fuvarozót/teherautósofőrt őrizetbe vettek azért, mert az általa svéd eladótól magyar megrendelőhöz szállított nagyértékű szállítmányról (pl. kerékpárok, jacht) kiderült, hogy lopott volt. A szállítmányozók ártatlansága ugyan gyorsan tisztázható ilyen esetekben, és rövid időt követően szabadon engedik a szóban forgó magyar állampolgárt, azonban a kellemetlenségek elkerülése érdekében felhívjuk a fuvarozók figyelmét, hogy ilyen megbízás esetén fokozott óvatossággal járjanak el, a lehetőségekhez képest ellenőrizzék előzetesen az áru eredetét, illetve a megbízási szerződést. A svéd eladó és a magyar megrendelő adatait minden esetben tartsák maguknál, a svéd rendőrség kérésére pedig adják át. Ha arról másolat rendelkezésre áll, a magyar megrendelő által kifizetett/átutalt vételárról szóló számla/banki bizonylat másolatát is tartsák maguknál. 

A konzulátus ilyen esetekben is csak korlátozottan tud kapcsolatba lépni az őrizetbe vett személlyel az első napokban, mivel az ügyész külföldi letartóztatottak ügyeiben kivétel nélkül kapcsolattartási korlátozásokat rendel el a fogvatartottal szemben, azok feloldása ügyészi engedélyhez kötött, így a svéd hatóság döntésén múlik, hogy a konzul, illetve a hozzátartozó ezt mikor teheti meg első ízben.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: 

A svéd hatóságok a magyar állampolgárokhoz ügyintézésük során korrekten viszonyulnak, hátrányos megkülönböztetésről nincs tudomásunk.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal:

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Svédországban az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek.

Egészségügyi ellátás:

Svédországban a közegészségügy megfelelő, az egészségügyi ellátás egészségügyi biztosításhoz kötött. A turistaként, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgárok esetén az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot az EU Egészségügyi Kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.neak.hu honlapon találhatók.

Orvosi ellátás:

Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központokban, orvosi rendelőkben, kórházakban, illetve az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánorvosoknál az EU Egészségügyi Kártya felmutatásával igazolható az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultság, de ezen felül az ellátásért fizetni kell. 

Annak, aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló, privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie.

Fogorvosi kezelés szükségessége esetén a szerződéses fogorvosnál/fogklinikán (folktandvården) is be kell mutatni az EU Egészségügyi Kártyát, de a fogorvosi kezelés költségeit a páciens saját maga fizeti.

Gyógyszerek:

A gyógyszertárban az orvos által felírt recept ellenében adják ki a gyógyszereket.

Kórházi ellátás:

Abban az esetben, ha súlyos betegségről van szó, az EU Egészségügyi Kártyával közvetlenül a kórház ügyeletéhez (akutmottagningen) kell fordulni. EU Egészségügyi Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén annak költségeit a betegnek saját terhére kell rendeznie. 

Egyéb információt stockholmi nagykövetségünk oldalán talál >>